14. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Jeden muž prišiel dnes o život pri streľbe v kaviarni v dánskej metropole Kodaň, v ktorej práve prebiehala diskusia na tému slobody prejavu. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie dánskej polície.
Podujatie s názvom "Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu", ktorého sa zúčastnil aj francúzsky veľvyslanec v Kodani Francois Zimeray, organizoval kontroverzný švédsky karikaturista Lars Vilks (68). On sám sa za kreslenie karikatúr proroka Mohameda stal v minulosti terčom útokov islamských extrémistov a musí ho strážiť ochranka.
Veľvyslanec i karikaturista vyviazli bez zranení. Zimeray zverejnil po incidente na sociálnej sieti Twitter správu o tom, že je "nažive".
Incident sa odohral krátko pred štvrtou hodinou popoludní v známej kaviarni Krudttoenden, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia vrátane jazzových koncertov.
Na kaviareň vypálili zvonka približne 40 striel neznámi ozbrojenci, ktorí z miesta činu následne ušli v čiernom vozidle značky Volkswagen Polo. Polícia po útočníkoch stále pátra.
Podľa spravodajského serveru BBC útočila dvojica strelcov.
Polícia potvrdila, že obeťou bol 40-ročný muž. Podľa prvých správ utrpeli zranenia traja policajti, napísala agentúra Reuters.
Správy o počtoch zranených sa rôznia. Podľa TV2 vyniesli z miesta činu na nosidlách najmenej dvoch ľudí vrátane policajta v uniforme.

Copyright © TASR 2015