11. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Konkurenciu na 60. ročníku Eurovíznej pesničkovej súťaže, známej pôvodne pod názvom Veľká cena Eurovízie, rozšíri jednorazový účastník - Austrália, informovali dnes organizátori.
Podľa správy rakúskej tlačovej agentúry APA bude Austrália nasadená priamo do finále a jej súťažnú pieseň budú môcť podporiť hlasmi diváci zo všetkých účastníckych krajín. Ak by pieseň, ktorá bude reprezentovať austrálsku populárnu hudbu, triumfovala vo Viedni, ktorá bude po vlaňajšom víťazstve Conchity Wurst vo farbách Rakúska dejiskom súťaže, mohla by krajina klokanov obohatiť súťaž účasťou aj v roku 2016.
Na austrálskom kontinente je eurovízna súťaž mimoriadne populárna, aj keď sa kvôli časovému posunu vysiela v tamojšej televízii v nedeľu v ranných hodinách.
Slovensko sa na Eurovíznej pesničkovej súťaži nezúčastní.
ČR vysiela do súťaže po niekoľkoročnej prestávke song Hope Never Dies v interpretácii dvojice Marta Jandová-Václav Noid Bárta.

Copyright © TASR 2015




Prvý priamy televízny športový prenos v Československu si diváci mohli naladiť pred 60 rokmi, 11. februára 1955. Bol to zápas v ľadovom hokeji zo štadióna na pražskej Štvanici. Tím Prahy si to vtedy rozdal so švédskym klubom IF Leksand. Pôvodne sa mali vysielať len dve tretiny, ale nakoniec sa odvysielal celý zápas. Signál chytili diváci až pri Českých Budějoviciach. Dovtedy panoval názor, že vysielač na Petříne má dosah len 60 km. Keď sa o desať dní neskôr vysielal zápas Československo-Kanada, boli v celej Prahe vypredané všetky televízory.

Zdroj : ČT