10. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nemieni zaoberať mediálnym magnátom a miliardárom Lajosom Simicskom, s ktorým sa jeho vzťah minulý týždeň vyhrotil a ktorý ho hrubo osočoval. Premiér o tom hovoril dnes v Budapešti na tlačovej konferencii Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) a Erste Bank.
"Ani ja, ani vláda sa nezúčastníme takejto diskusie," povedal podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság Orbán na otázku televízie RTL Klub, či sa neobáva toho, že Simicska začne o ňom zverejňovať kompromitujúce informácie.
Mediálny magnát bol od začiatku najbližším spojencom premiéra Viktora Orbána. Simicska minulý piatok dosadil nových šéfov v televízii Hír TV, denníku Magyar Nemzet a ďalších médiách ihneď potom, čo rezignovali na svoje posty šéfredaktori a ďalší vedúci. Odstúpivší predstavitelia médií sa odvolali pri tomto kroku na svoje svedomie, podľa pozorovateľov ich však viedol k tomu dôvod, že nechceli bojovať proti Orbánovi.
Simicska vo vyjadreniach pre viaceré médiá v piatok netajil prekvapenie a rezignácie v médiách označil za zradu. Na adresu premiéra sa vyjadril mimoriadne hrubo. Avizoval, že z redakcií uvedených médií prepustí všetkých "Orbánovcov".
Ešte pred odstúpením predstaviteľov médií Simicska vyhlásil, že nová rovná reklamná daň, ktorú zvažuje Orbánova vláda, by zaťažila jeho mediálne impérium miliardami forintov a vyhlásil "totálnu mediálnu vojnu". Avšak podľa jeho vtedajších slov nejde o peniaze, ale o princípy. "Viktor Orbán potrebuje iba jemu lojálne médiá, kritické a nepriateľské médiá preto znemožní," povedal.

Copyright © TASR 2015