10. 2. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Medializované vyjadrenia známeho bratislavského všeobecného lekára Petra Liptáka o prijímaní darov od pacientov neostali bez povšimnutia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Ten vydal už v pondelok (9. 2.) pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi na preverenie výrokov.
Ako TASR ďalej informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová, z výrokov vyplynulo podozrenie z korupčného správania sa. "Polícia a prokuratúra koná v tejto veci," doplnila.
Polícia potvrdila, že sa začala Liptákovými vyjadreniami zaoberať. "Urobili sme tak okamžite po ich zverejnení z úradnej povinnosti," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Bližšie informácie k postupu podľa hovorkyne zatiaľ nie je možné poskytnúť vzhľadom na vykonávané úkony.
Všeobecný lekár Lipták poskytol v posledných dňoch viacerým médiám vyjadrenia, v ktorých reagoval na obvinenie kardiológa Viliama F. z brania úplatku od pacientov. Pre Nový Čas povedal, že ak kardiológ za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemá problém.
Ako však poukázal docent trestného práva Peter Kováč, takéto vyjadrenie je veľmi problematické. "Za istých okolností by mohlo byť dokonca trestnoprávne postihnuté ako schvaľovanie trestného činu. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa. Za to hrozí odňatie slobody až na jeden rok," doplnil pre TASR.
Následne sa Lipták vyjadril aj pre televízie. V pondelkových (9. 2.) televíznych novinách Markízy sa rozrečnil o daroch od pacientov, ktoré každoročne prijíma. "Ja to robím tak, že prijmem od pacientov každý rok dary, čo ja viem, tak asi za 5000 eur," povedal. Pre televíziu JOJ však to, že by bral úplatky, odmietol. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár."
Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je Lipták riaditeľom sekretariátu, sa od vyjadrení dištancovala a označila ich za jeho súkromný názor. "Odsudzujeme každé branie a tiež vynucovanie si úplatku. Takéto nezákonné postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti za protihodnotu považujeme za neetické a nemorálne. Každý lekár musí svojmu pacientovi zabezpečiť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorú jeho zdravotný stav vyžaduje," napísali v stanovisku prezident spoločnosti Peter Makara a viceprezidentka Michaela Macháčová.
Od Liptákových slov sa dištancovalo i Prezídium Slovenskej lekárskej komory (SLK). Zároveň dalo podnet Kontrolnému výboru SLK vo veci podozrenia z porušenia Etického kódexu zdravotníckeho pracovníka a Deontologického kódexu SLK. "Komora dlhodobo upozorňuje na problematiku nedofinancovania slovenského zdravotníctva, zároveň však odmieta prijímanie neodôvodnených platieb od pacientov ako spôsob riešenia tohto problému," napísala v stanovisku.

Copyright © TASR