10. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V priebehu ostatných šiestich mesiacov Rusko takmer strojnásobilo počet žiadostí o odstránenie príspevkov z Twitteru obsahujúcich kritiku ruskej vlády. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Zo správy, ktorú Twitter zverejnil v noci nadnes, vyplýva, že od júla do decembra dostala spoločnosť od ruských vládnych inštitúcií 89 žiadostí o odstránenie príspevkov, čo je o 57 viac ako v predchádzajúcom šesťmesačnom období.
Okrem žiadostí o odstránenie príspevkov dostal Twitter v uplynulých šiestich mesiacoch od ruských orgánov aj dva súdne príkazy.
Podľa Twitteru sa ruskí predstavitelia vo svojich žiadostiach odvolávajú na zákon, ktorý štátu umožňuje obmedziť prístup k "extrémistickému obsahu", ako aj k správam vyzývajúcim na nepovolené demonštrácie.
Twitter zároveň uviedol, že "niektorým žiadostiam o umlčanie známych kritikov" ruskej vlády nevyhovel. Podobne reagovala spoločnosť aj na pokusy o obmedzenie slobody slova.
Kritici obviňujú ruskú vládu, že sa pomocou zákona pokúša umlčať opozíciu. Vláda takéto tvrdenia odmieta a tvrdí, že zmyslom zákona je len ochrana práva a poriadku.

Hackeri extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí v januári napadli účet Centrálneho velenia armády USA (Centcom) na sociálnej sieti Twitter, prenikli dnes na účet amerického magazínu Newsweek na rovnakej sociálnej sieti. Popri umiestnení fotografií a textu propagujúceho IS to využili aj na hrozby Spojeným štátom a rodine prezidenta USA Baracka Obamu.
      Informácie priniesli britská spravodajská televízia Sky News, ako aj izraelský denník The Jerusalem Post.
      Hackeri, ktorí v minulosti napadli aj stránky amerického armádneho veliteľstva na YouTube a zverejnili osobné údaje amerických generálov, tentoraz v mene akéhosi Kyberkalifátu zverejnili nápis Je suis IS v narážke na prejavy solidarity po krvavom atentáte na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo.
      "Kým USA a ich spojenci zabíjajú našich bratov v Sýrii, Iraku a Afganistane, mi zvnútra zničíme vaše národné kybernetické systémy," citujú zámorské médiá zverejnený text internetových pirátov.
      V inom texte sa hackeri IS vyhrážajú aj najvyššiemu americkému predstaviteľovi, prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho blízkym. "Krvavý valentínsky deň, Michele Obamová! Sledujeme Ťa, Tvoje dcéry i Tvojho manžela," odkázali v texte, ktorý po desiatich minútach zmizol z účtu.
      Hovorca Bieleho domu Josh Earnest podľa správy tlačovej agentúry Reuters v reakcii uviedol, že prípadu sa venuje už americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).


Copyright © TASR 2015

Práva na domáce priame prenosy anglickej futbalovej súťaže Premier League na tri roky od lete 2016 predalo vedenie ligy súčasným vysielateľom - spoločnostiam Sky a BT. Cena balíka však výrazne vzrástla z 3,018 na 5,136 miliardy libier (zo 4,07 na 6,93 miliardy eur). V súčasnosti majú držitelia práv šancu vysielať celkovo 154 zápasov, ich počet vzrastie od sezóny 2016/2017 na 168 počas troch ligových ročníkov. V blízkej budúcnosti vedenie ligy začne s prijímaním ponúk na priame prenosy v zahraničí.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.