9. 2. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptské úrady vytýčili 12. február ako začiatok obnoveného súdneho procesu s dvoma väznenými novinármi panarabskej televízie al-Džazíra. Informoval o tom advokáta jedného z väznených, novinára Bahera Mohameda.
Spolu s Mohamedom pred súd predstúpi aj Mohamed Fahmy. Obaja novinári boli vlani spolu s austrálskym novinárom Petrom Grestom egyptským súdom odsúdení na tresty v trvaní od sedem do desať rokov. Súd ich odsúdil za šírenie nepravdivých informácií s cieľom pomôcť "teroristickej organizácii", ktorou malo byť medzičasom v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.
Novinári kvôli tomu údajne v jednom z káhirských hotelov vytvorili tlačové stredisko. Nasnímané zábery upravovali vraj tak, aby vyvolávali u divákov dojem, že v Egypte je občianska vojna a hrozí kolaps. Išlo o zábery z nepokojov, ktoré v krajine vypukli v roku 2013, keď armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorý sa do funkcie dostal v roku 2012 prostredníctvom demokratických volieb a s podporou Moslimského bratstva.
Pôvodné rozsudky nad pracovníkmi al-Džazíry vyvolali kritiku medzinárodných ľudskoprávnych a novinárskych organizácií a západných vlád.
Egyptský najvyšší súd 1. januára zrušil väzenské tresty udelené trom novinárov katarskej televíznej stanice al-Džazíra. Súčasne nariadil opakovanie súdneho procesu s trojicou žurnalistov. Až do obnoveného procesu mali zostať za mrežami.
Gresta však minulú nedeľu na základe rozhodnutia egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího prepustili z káhirskej väznice a deportovali z Egypta na Cyprus, kde sa stretol so svojím bratom Mikom.
Egyptské bezpečnostné zdroje pripustili, že Fahmy by tiež čoskoro mohol byť prepustený a deportovaný do Kanady, ktorá mu udelila občianstvo. Svojho egyptského občianstva sa Fahmy podľa agentúry DPA vzdal, podľa AP tak ešte len urobí a nie je jasné, ako to ovplyvní obnovený súdny proces. Fahmyho snúbenica však dnes pre agentúru Reuters uviedla, že nemá informácie o pripravovanej deportácii novinára.
Egyptské úrady obviňujú v Katare sídliacu televíziu al-Džazíra, že podporuje Moslimské bratstvo, ktoré súčasná vláda zakázala, a šíri jeho posolstvo. Al-Džazíra tieto obvinenia popiera. Samotní novinári tvrdili, že sú len nastrčenými bábkami v spore medzi Egyptom a Katarom.

Skonfiškovaním cestovného pasu Japonsko zabránilo fotografovi na voľnej nohe, aby odcestoval do Sýrie. Stalo sa tak týždeň po tom, ako extrémistická organizácia Islamský štát (IS) popravila druhého japonského rukojemníka.
Japonské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že proti fotografovi Juičimu Sudžimotovi v sobotu zakročilo v súlade s právnym predpisom, ktorý umožňuje skonfiškovať občanovi pas v záujme ochrany jeho života. Informovala o tom agentúra Kjódó.
Fotograf uviedol, že 27. januára chcel odcestovať z Japonska do Sýrie, aby tam nasnímal život v utečeneckých táboroch. Spresnil, že nemal v úmysle ísť do oblastí, ktoré dobyl IS.
V rozhovore pre agentúru Kjódó Sudžimoto uviedol, že celý čas pobytu v Sýrii by dbal o svoju bezpečnosť a ak by cítil ohrozenie, ihneď by sa stiahol. "Mojou prácou je prežiť a podať svedectvo," uviedol. Zhabanie svojho pasu označil za poburujúce a dodal, že štát tak pripravuje občanov o ich práva.
Japonské ministerstvo zahraničných vecí pristúpilo k zhabaniu fotografovho pasu po tom, ako IS minulý týždeň prostredníctvom videoposolstva oznámila, že zabila japonského novinára Kendžiho Gota. IS sa prihlásil aj k zodpovednosti za zabitie ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.

Copyright © TASR 2015