5. 8. 2016

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA



„Na váš návrh štátneho rozpočtu bez jediného čísla zasielame naše stanovisko bez jediného slova.“
Združenie podnikateľov Slovenska v rámci pripomienkového konania k štátnemu rozpočtu

4. 8. 2016

RTVS RIO 2016

RTVS RIO 2016

Vo vysielaní RTVS sa letná olympiáda v Riu začína v piatok 5. augusta na Jednotke tesne po polnoci prvým olympijským štúdiom, otvárací ceremoniál sa začína o 00.55 h na Jednotke. Vysielanie z Ria končí 21. augusta ráno o 04.10 h na Jednotke záverečným ceremoniálom.
Letnej olympiáde bude od 6. do 21. augusta patriť prakticky celá vysielacia štruktúra Dvojky, množstvo športových disciplín nájdu diváci aj na Jednotke. Pre športových fanúšikov bude RTVS denne prinášať takmer 30 hodín programu, denné vysielanie bude začínať olympijským štúdiom, okrem priamych prenosov každý deň prinesieme 50 minútový sumár z minulého dňa, všetky finálové stretnutia, medailové ceremoniály, ale aj reportáže s našimi reprezentantmi. Reportáže a priame vstupy priamo z dejiska olympiády bude prostredníctvom vyslaných reportérov pravidelne prinášať Rádio Slovensko.
Novinkou online vysielania na špeciálnom olympijskom webe rtvs.sk/rio2016 bude okrem streamov Jednotky a Dvojky aj osem paralelne bežiacich streamov, kde budú umiestnené priame prenosy z disciplín, ktoré sa do televízneho vysielania nezmestili. Online streamy budú k dispozícii vo vysokom rozlíšení. Na olympijskom webe RTVS budú uverejnené profily všetkých našich olympionikov, nebude chýbať aktuálny a podrobný program jednotlivých disciplín, výsledkový servis, aktuálne informácie priamo z dejiska olympiády od našich vyslaných redaktorov, videoarchív či medailová bilancia krajín.
RTVS do Ria posiela 10 komentátorov, 3 redaktorov a 4 rozhlasových reportérov: televízne prenosy budú pripravovať komentátori a redaktori Marcel Merčiak, Pavol Gašpar, Ján Hudok, Ľuboš Hlavena, Tomáš Košec, Vladimír Genda, Oľga Hamadejová, Viktor Kiššimon, Stano Ščepán, Peter Štefanec, Alfons Juck, Milan Stanko a Ľubica Melcerová, rozhlasové reportáže a spravodajstvo pripravia rozhlasoví reportéri Matúš Čunderlík, Svetlana Barátová, Adam Bohuš a Martin Balážik.
Všetky informácie o Riu, slovenských olympionikoch, plán vysielania, videá a ďalšie zaujímavé informácie nájdete už čoskoro na špeciálnom olympijskom webe RTVS http://rtvs.sk/rio2016.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
 

3. 8. 2016

Zomrel Franek Chmiel.

Zomrel Franek Chmiel


Dňa 2. augusta vo veku 85 rokov zomrel slovensko-český režisér poľského pôvodu pán Franek Chmiel.
Franek Chmiel je považovaný za jedného z najpôsobivejších režisérov, ktorý svojím melodramatickým pohľadom do duše človeka dokázal nadchnúť divákov. Je nositeľom najvyššieho poľského vyznamenania a množstva ďalších ocenení, vrátane zahraničných festivalov. Režíroval desiatky televíznych inscenácií a filmov, divadelných hier. V Těšínskom divadle inscenoval hry domácich a svetových klasikov a súčasných dramatikov. V Československej televízii v Bratislave režíroval množstvo hier, napr. Cesta zarúbaná, Prvý deň slobody, Chlap prezývaný Brumteles, Pod cudzím nebom, Útek zo zlatej krajiny, Tiene v raji, Rodina Tjaeldovcov a i., napísal mnoho scenárov, pracoval aj ako pedagóg. Česť jeho pamiatke!
RTVS spomína na tohto významného režiséra pána Franeka Chmiela filmom Pražská terčovnica v pondelok 8. augusta o 17:00 na Jednotke.
Dvojka na jeho počesť dnes o 22:40 odvysiela televíznu inscenáciu Šesťkrát žena.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prezidentkou americkej Akadémie filmových umení a vied bude aj naďalej Cheryl Boone Isaacs. Rodáčka zo Springfieldu v Massachusetts začína svoje štvrté obdobie v tejto funkcii. Okrem toho bude zastupovať aj sekciu vzťahov s verejnosťou. Túto funkciu bude mať na starosti už po 24. raz. Rozhodli o tom členovia a členky správnej rady.
Na svojich postoch zostávajú aj prvý viceprezident Jeffrey Kurland, viceprezident John Bailey, viceprezidentka Kathleen Kennedy a pokladník Jim Gianopulos. Novým tajomníkom sa stal David Rubin a novou viceprezidentkou zas Nancy Utley.
Cheryl Boone Isaacs v súčasnosti vedie spoločnosť CBI Enterprises. Spolupracovala na filmoch ako Tupac: Resurrection (2003), Spider-Man 2 (2004), Precious (2009), Kráľova reč (2010) alebo The Artist (2011). Organizovala tiež reklamnú kampaň snímok ako Forrest Gump (1994) a Statočné srdce (1995). Pôsobila aj v New Line Cinema alebo Paramount Pictures. V máji jej zástupcovia Dodge College of Film and Media Arts udelili čestný doktorát z umenia.

Americký herec Jimmy Fallon bude moderovať 74. ročník odovzdávania cien Zlatý glóbus, ktorý sa bude konať 8. januára 2017 v Beverly Hills. "Jimmy Fallon je výnimočne talentovaný a dynamický zabávač a nemôžeme sa viac radovať z toho, že bude moderovať odovzdávanie Zlatých glóbusov 2017. Jeho šarm, zmysel pre humor a neuveriteľná prirodzenosť zaujmú všetkých v publiku i milióny televíznych divákov po celom svete," uviedol Lorenzo Soria z Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA), ktorá udeľuje Zlaté glóbusy.
Štyridsaťjedenročný rodák z New Yorku Jimmy Fallon pôsobil v rokoch 1998 až 2004 v šou Saturday Night Live. Zahral si v snímkach ako Na pokraji slávy (2000), Čokoľvek (2003), Taxi (2004), Fanaticky zamilovaný (2005), Warholka (2006), Rollerky (2009) či Jurský svet (2015). Od februára 2014 moderuje talkshow The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.


Anglický hudobný producent Geoff Barrow, známy ako líder formácie Portishead, zloží hudbu k tretej sezóne seriálu Čierne zrkadlo. Štyridsaťštyriročný hudobník bude na soundtracku spolupracovať so skladateľom Benom Salisburym, s ktorým už skomponoval hudbu k filmom Ex Machina (2015), Free Fire a Annihilation. Posledné dva menované však ešte nemali premiéry.
Tretia séria Čierneho zrkadla by mala mať dvanásť epizód, pričom prvých šesť uvedie spoločnosť Netflix naraz 21. októbra. V nich si zahrajú Gugu Mbatha-Raw, Mackenzie Davis, Jerome Flynn, Alex Lawther, Bryce Dallas Howard, Alice Eve, James Norton, Michael Kelly, Malachi Kirby, Madeline Brewer, Kelly Macdonald, Wyatt Russell a Hannah John-Kamen, pričom ani jeden z menovaných sa nepredstaví vo viac než jednej epizóde. Režisérmi prvých šiestich dielov sú Owen Harris, James Watkins, Joe Wright, Jakob Verbruggen, James Hawes a Dan Trachtenberg. Termín uvedenia zvyšných epizód zatiaľ nie je známy.

Americká mediálna spoločnosť Time Warner Inc v druhom kvartáli evidovala pokles prevádzkového zisku o 1 percento na sumu 1,8 mld. USD. Zriedený zisk z pokračujúcich činností na kmeňovú akciu za apríl až jún však medziročne posilnil na 1,20 USD z úrovne 1,16 USD. Upravený zriedený zisk na kmeňovú akciu z pokračujúcich činností oproti rovnakému obdobiu vlaňajška tiež stúpol, a to na 1,29 USD z úrovne 1,25 USD. Spoločnosť o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke.
Time Warner Inc. ďalej uviedla, že jej tržby za druhý štvrťrok sa znížili o 5 percent na 7 mld. USD. Čiastočne to bolo spôsobené aj nepriaznivým vplyvom vývoja na devízovom trhu, ktorý tržby mediálnej firmy zmenšil o 60 mil. USD. Tržby divízie Turner, ktorá vlastní napríklad televízne stanice CNN, Cartoon Network a TNT, v druhom štvrťroku vzrástli o 6 % na 3 mld. USD. Firma zároveň informovala, že počas januára až júna spätne odkúpila približne 23 mil. kusov svojich kmeňových akcií za zhruba 1,6 mld. USD.
Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že sa touto transakciou stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko GP SR k uverejnenej výzve TIS

Stanovisko GP SR
k uverejnenej výzve TIS

Výberové konanie na funkciu prokurátora je podľa novej právnej úpravy transparentné a verejné. Ústna časť výberového konania sa zaznamenáva aj s využitím technického zariadenia určeného na zaznamenávanie zvuku. Prílohou zápisnice o priebehu výberového konania sú aj životopisy úspešných uchádzačov výberového konania a písomné vyhlásenia o zozname im blízkych osôb, ktoré sú prokurátormi alebo zamestnancami prokuratúry. Tvrdenia v článku teda nezodpovedajú skutočnosti a sú písané bez znalosti platnej právnej úpravy.
      Podľa zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry Generálna prokuratúra SR ako najvyšší služobný úrad zverejňuje a priebežne aktualizuje menný zoznam prokurátorov na svojom webovom sídle.
      Medzi základné práva prokurátora patrí vykonávať funkciu prokurátora bez zastrašovania, nátlaku, prekážok, nevhodného zasahovania alebo neoprávneného vystavovania zásahom do jeho právomoci a osobnej zodpovednosti, právo na zabezpečenie ochrany svojej osoby, ochrany jemu blízkych osôb a ochrany svojho obydlia, bez súhlasu prokurátora nemožno zverejňovať jeho tvár a bydlisko; to sa vzťahuje aj na blízke osoby prokurátora, ak je to potrebné na účinnú ochranu prokurátora a jemu blízkych osôb.
      Zároveň má prokurátor právo na primerané utajenie údajov o svojej osobe a jemu blízkych osobách. Ak sa poruší toto ustanovenie prokurátor a jemu blízka osoba majú právo domáhať sa ochrany.
      Podľa konkrétneho rozsudku Najvyššieho súdu SR (sp.zn. 2Sži/29/2013), ktorý sa týka interpretácie zákona o slobodnom prístupe k informáciám, je prokurátor osobou zastávajúcou verejnú funkciu, nejde však o osoby, ktoré sú verejnými funkcionármi na účely zákona o slobodnom prístupe k informáciám.
      Najvyšší súd SR zároveň judikoval, že, meno a priezvisko v spojení s uvedením povolania (zamestnávateľa) predstavujú súbor takých údajov, ktoré umožňujú konkretizáciu osoby, jej odlíšenie od iných osôb s rovnakým menom a priezviskom. Súčasne ide o charakteristiky alebo znaky tvoriace identitu osoby. Osobitne to platí v prípade, ak ide o povolanie, alebo pracovisko, ktoré je verejnoprávnou inštitúciou, a je preto relatívne jednoduché na základe týchto znakov osobu fakticky vyhľadať."

RTVS NEWS. Zverejnenie výsledkov ponúk na programové formáty

RTVS NEWS
 
Zverejnenie výsledkov ponúk na programové formáty


 

 


 

90 rokov vysielania rozhlasu

90 rokov vysielania rozhlasu 

60_90_DesignManual.png



3. 8. 1926-  Radiojournal začal s pravidelným vysielaním z Bratislavy. Z provizórneho štúdia vo Vládnej budove sa vysielalo dvakrát týždenne.


História SRo


23. 3. 1923Prijatý zákon o telegrafoch; rádiofónia je štátnym monopolom.
7. 6. 1923V Prahe založili súkromnú rozhlasovú spoločnosť Radiojournal. Spoločnosť následne získala licenciu na tvorbu rozhlasových relácií v ČSR.
17. 4. 1924Vládnym nariadením o podmienkach zriaďovania, udržiavania a prevádzky telegrafov umožnené občanom používať rádioprijímače.
október 1924Na Slovensku evidujú prvých dvadsať rádiokoncesionárov.
4. 7. 1925Radiojournal, spol. s r. o., sa mení zo súkromnej na pološtátnu.
20. - 22. 12. 1925Košickí poštoví technici prostredníctvom uspôsobeného rádiotelegrafného vysielača v Haniske uskutočnili prvé pokusné rozhlasové vysielanie na Slovensku.
3. 8. 1926Radiojournal začal s pravidelným vysielaním z Bratislavy. Z provizórneho štúdia vo Vládnej budove sa vysielalo dvakrát týždenne.
31. 8. 1926Z kaviarne Astória sa vysielala tanečná hudba v podaní kapely Jožka Pihíka. Prvý bratislavský prenos.
2. 10. 1926Bratislavská odbočka Radiojournalu prešla na každodenné vysielanie.
3. 10. 1926Prenosom zo Slovenského národného divadla sa vysielala opera G. Verdiho: Traviata.
5. 10. 1926Na programe prvá relácia pre poľnohospodárov. (Jozef Babánek, O význame rozhlasu pre vidiek.) Od novembra 1926 sa pre poľnohospodárov vysielalo pravidelne (Zemedelský rozhlas).
24. 12. 1926Janko Borodáč pripravil na vysielanie Prostonárodnú betlehemskú hru. Vznik slovenského rozhlasového dramatického vysielania.
7. 2. 1927Bratislavské relácie súčasťou celoštátneho programu.
marec 1927Vznikla externá redakcia vysielania pre poľnohospodárov ako prvá odborná redakcia rozhlasu na Slovensku vôbec.
6. 3. 1927Futbalový zápas ČSŠK Bratislava - Admira Viedeň sprostredkoval externista Josef Beneš. Prvá športová reportáž.
apríl 1927Bratislavská odbočka používa prvé tóny hymnickej piesne Hej, Slováci ako zvučku.
17. 4. 1927Začalo sa s pravidelným vysielaním z Košíc.
28. 10. 1927Košice vysielali bábkovú hru Ludmily Tesařovej Vodníkova Hanička. Vznik pravidelnej sobotňajšej dramatickej relácie pre mládež.
20. 11. 1927Košice po prvý raz vysielajú omšu z dómu sv. Alžbety. Vznik náboženského vysielania.
28. 10. 1928Z Košíc sa začalo s vysielaním pre školy.
16. 12. 1928Košice otvorili pravidelné vysielanie pre maďarských poslucháčov.
február 1929V Košiciach pôsobí rozhlasový orchester.
11. 2. 1929Bratislava vysiela v pracovných dňoch Miestne správy. Vznik regionálneho vysielania.
11. 2. 1929Bratislava vysiela v pracovných dňoch popri maďarských aj nemecké správy. Vznik vysielania pre nemeckých poslucháčov.
14. 3. 1929Košice vysielali „rozhlasovú scénu" Jozefa Joštiaka Sukničkár, považovanú za prvú slovenskú pôvodnú rozhlasovú hru.
30. 3. 1929V programovom časopise Radiojournal uvedená amatérska Dramatická družina košickej odbočky Radiojournalu, prvý rozhlasový herecký súbor v Československu.
27. 4. 1929Košice zapojené do celoštátneho programu: z Prahy preberali koncert Českej filharmónie.
5. 5. 1929Bratislava a Košice preberali zo SND Bellovu operu Kováč Wieland.
1. 7. 1929Prvé vystúpenie bratislavského rozhlasového orchestra. Dirigentom telesa sa stal František Dyk.
9. 2. 1930Košice vysielajú pre Rusínov. Relácie na programe raz mesačne, od novembra 1934 denne.
21. 1. 1930Bratislavská odbočka Radiojournalu pracuje na Jakubovom námestí v jednej z prvých budov na svete stavaných špeciálne pre rozhlasovú tvorbu.
december 1930Košická odbočka pracuje v novej budove na Moyzesovej ulici.
 21. 3. 1935Premiéra spevohry Alexandra Moyzesa Svätopluk, prvého slovenského rozhlasového hudobnodramatického diela.
24. 5. 1936Začal pracovať banskobystrický Vysielač T. G. Masaryka.
31. 8. 1936V Prahe vzniklo zahraničného vysielania Radiojournalu. Vo vysielaní pre krajanov aj slovenské relácie.
31.12. 1937Na Slovensku bolo 106 078 rádiokoncesionárov.
2. 11. 1938Košická odbočka Radiojournalu ukončila činnosť v súvislosti s obsadením mesta Maďarskom.
12. 11. 1938Začalo sa s vysielaním z Prešova.
28. 12. 1938Vytvorený Česko-slovenský rozhlas, spol. s r. o, ale činnosť prakticky nerozvinul.
14. 3. 1939Vyhlásený slovenský štát; rozhlas na Slovensku pôsobí samostatne.
22. 5. 1939Z Prešova sa vysiela časový signál.
16. 6. 1939Vznikol Slovenský rozhlas, spol. s r. o.
leto 1939V bratislavskom rozhlase sa na voskových platniach zhotovujú prvé zvukové záznamy.
17. 2. 1940Vyšlo prvé číslo programového časopisu Slovenský rozhlas.
5. 10. 1940Slovenský rozhlas vysiela pre krajanov v zahraničí.
jún 1941Začalo sa so systematickým nahrávaním hudobného folklóru v teréne (Pohronie). V nasledujúcich rokoch sa s nahrávaním pokračovalo. Koncom vojny a koncom štyridsiatych rokov bola jedinečná zbierka nahrávok zničená.
6. 11. 1942Vo Vládnej budove v Bratislave sa uskutočnil prvý z pravidelných verejných koncertov Orchestra Slovenského rozhlasu. Na programe 2. symfónia J. Brahmsa a ďalšie diela. Dirigoval František Babušek.
2. 5. 1943Začalo sa s pravidelným vysielaním z Martina. Vysielanie zakázané v apríli 1944 pre nonkonformnú orientáciu.
4. 9. 1943Programový časopis Slovenský rozhlas publikoval prvú časť z cyklu statí Petra Karvaša o rozhlasovom umení. Knižne vyšli v roku 1948 pod názvom Kapitolky o rozhlase ako prvá slovenská teoretická práca svojho druhu.
16. 6. 1944Pri bombardovaní Bratislavy zasiahnutá budova rozhlasu.
august 1944Bratislavský rozhlas sa z bezpečnostných dôvodov presťahoval do školy na Zochovej ulici.
30. 8. 1944Slobodný slovenský vysielač Banská Bystrica sa ohlásil s povstaleckými výzvami. Pracoval do 27. októbra 1944. (V posledný deň na Donovaloch.) Vedúci pracovníci boli zamestnancami Slovenského rozhlasu.
december 1944Prešovská odbočka Slovenského rozhlasu evakuovaná do Banskej Bystrice, kde pracovala do konca januára 1945.
10. 2. 1945Z Košíc vysiela Vysielač SNR.
30. 3. 1945Prerušené vysielanie z Bratislavy. Ustupujúci Nemci po vysielačoch vo Veľkých Kostoľanoch a Prievoze poškodili aj technické zariadenia na Zochovej ulici.
16. 4. 1945Obnovené vysielanie Slovenského rozhlasu z Košíc.
17. 6. 1945Obnovené vysielania z Bratislavy.
2. 7. 1947Prvé verejné vystúpenie miešaného zbor bratislavského rozhlasu (Mozartovo Requiem). Do roku 1957 teleso pôsobilo v rozhlase, potom v Slovenskej filharmónii.
25. 9. 1945Povereníctvo pre informácie uvalilo na Slovenský rozhlas národnú správu.
7. 7. 1947Národná správa zrušená, Slovenský rozhlas pôsobí opäť ako spol. s r. o.
21. 2. 1948Rozhlas v Bratislave a Košiciach kontrolujú rozhlasoví pracovníci - komunisti.
26. 2. 1948V bratislavskom a košickom rozhlase zriadené akčné výbory Národného frontu. Odporcovia nového režimu prepustení zo zamestnania.
28. 4. 1948Prijatý zákon o Československom rozhlase. Český rozhlas, spol. s r. o. a Slovenský rozhlasu, spol. s r. o. zlúčený do štátnej organizácii Československý rozhlas.
20. 6. 1948Vysiela sa spravodajsko-publicistický magazín Rozhlasové noviny.
20. 8. 1948Sídlom ukrajinského vysielanie sa stal Prešov.
1. 1. 1949Rozhlas sa ujíma správy vysielačov. V júni 1952 sa vysielače vrátili do kompetencie rezortu spojov.
9. 1. 1949Obnovené vysielanie pre maďarských poslucháčov prerušené v auguste 1944.
12. 3. 1950Vznikol Československý okruh „M", základ budúceho celoštátneho programu Československo. Začiatok diverzifikácie programov.
1.1. 1952Zriadený jednotný celoslovenský program Bratislava. Košický rozhlas stráca autonómne postavenie.
4. 2. 1952Na dlhých vlnách sa vysielajú relácie programu Československo.
20. 4. 1952Zastavené náboženské vysielanie. Obnovené v roku 1990
17. 6. 1952Zriadený Československý rozhlasový výbor (ČRV) a Slovenský rozhlasový výbor (SRV). Pristúpilo sa k prechodu od organizácie založenej na odborných útvaroch k útvarom (redakciám) viazaným na relácie.
1. 1. 1953V Bratislave vznikol Rozhlasový herecký súbor.
9. 6. 1953Založený Metodický kabinet (neskôr Metodicko-výskumný kabinet) ako pracovisko pre teóriu a výskum rozhlasu a rozhlasového vysielania. Zrušený 1996.
29. 6. 1953Na programe regionálna relácia Vysielanie z krajov Košice a Prešov.
1. 9. 1953Založený Detský spevácky zbor Čs. rozhlasu v Bratislave.
20. 9. 1953Hrou neznámeho autora „Ako sa uhlie pohnevalo" sa začalo vysielanie nedeľnej rozprávkovej hry.
1. 11. 1953Umelecké zložky rozhlasu opäť pôsobia na Jakubovom (vtedy Leninovom) námestí. Spravodajstvo, publicistika a vedenie Čs. rozhlasu na Slovensku ostalo na Zochovej ulici.
8. 11. 1953Vysiela sa kultúrno-publicistický magazín Pohľady do kultúry. Zanikol 1986.
14. - 30. 11. 1954Veľká rozhlasová súťaž znamenala oživenie programu a obnovenie dôvery poslucháčov voči rozhlasu.
1. 8. 1955Začalo sa vysielanie rozhlasu po drôte. Zaniklo koncom deväťdesiatych rokov.
1. 8. 1955Zriadená sieť krajových korešpondentov
6. 1. 1956Vysiela sa relácia Mlaď republiky, úspešný pokus reagovať na potreby mladých poslucháčov.
14. 5. 1956Začala sa vysielať osvetová relácia Jazyková poradňa. Zrušená v roku 2003.
3. 10. 1956Uskutočnilo sa prvé frekvenčne modulované vysielanie na Slovensku: zo SND sa preberala Verdiho opera Traviata.
3. 11. 1956V rámci bratislavského rozhlasu sa začalo so slovenským televíznym vysielaním.
25. 5. 1957Vysiela sa obľúbený zábavný magazín Horizonty. Zanikol 1961.
27. 7. 1957V Dillí pôsobí Dušan Ruppeldt, prvý zahraničný spravodajca z bratislavského rozhlasu.
5. 9. 1957Otvorenie vysielania krajového štúdia v Banskej Bystrici.
1. 12. 1957Československá televízia vyčlenená z Československého rozhlasu. Obidve organizácie riadi novo ustanovený Československý výbor pre rozhlas a televíziu (ČVRT), na Slovensku Slovenský výbor pre rozhlas a televíziu (SVRT).
5. 7. 1959Pravidelná nedeľná relácia pre poľnohospodárov sa vysiela pod názvom Roľnícka beseda. (Dovtedy Zemedelský rozhlas, Poľnohospodársky rozhlas, Pre poľnohospodárov, Vysielanie pre poľnohospodárov a i.)
1. 10. 1959Zrušený ČVRT a SVRT. Československý rozhlas a Československá televízia pôsobia samostatne.
1. 4. 1961Na východnom, strednom Slovensku a v Žiline sa začalo s vysielaním na VKV.
26. - 28. 6. 1961Uskutočnilo sa prvé nahrávanie práve založeného Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave vedeného Miroslavom Brožom. (Súbor účinkoval od 1990 ako Big Band Rádio Bratislava. Zrušený 1993.)
15. 9. 1961Vysiela sa mládežnícka relácia Na modrej vlne. Zanikla v roku 1990.
 2. - 8. 10. 1961Metodicko-výskumný kabinet uskutočnil prvý výskum počúvanosti prostredníctvom vlastnej anketárskej siete.
2. 1. 1962Zriadené západoslovenské krajové vysielanie pod názvom Hlasy a ozveny. Zrušené v roku 1996.
14. 4. 1962Vysiela sa motoristická relácia Pozor, zákruta!
19. 11. 1962Vznikol celoštátny okruh Československo II s reláciami pre náročného poslucháča, predchodca III. programu a okruhu Devín.
10. 3. 1963Vznikla revue hudby a zaujímavostí Panoráma. Zanikla v roku 1975.
1. 7. 1965Pracuje Experimentálne štúdio Československého rozhlasu v Bratislave.
3. 1. 1966Do platnosti vstúpila nová programová štruktúra. Ťažisko pôsobenia rozhlasu sa presunulo do raňajších, predpoludňajších a popoludňajších hodín.
3. 1. 1966Vysiela sa Dobré ráno, po dlhom čase opäť relácia s priamymi vstupmi občanov.
8. 1. 1966Vysiela sa košická zábavná relácia Maratón.
9. 7. 1967Vysiela sa relácia Klenotnica ľudovej hudby.
10. 1. 1968Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave nahral skladbu Ivana Horvátha „Starý známy". Prvá stereonahrávka slovenskej populárnej hudby vôbec.
26. 6. 1968V ČSSR bola zrušená cenzúra.
21. 8. 1968Sovietski vojaci pri zásahu vojsk Varšavskej zmluvy v Československu obsadili rozhlasové strediská na Slovensku a zastavili vysielanie. V nasledujúcich dňoch sa pokračovalo vo vysielaní z utajovaných provizórnych štúdií.
30. 8. 1968Pri vláde ČSSR zriadený Úrad pre tlač a informácie, pri SNR Slovenský úrad pre tlač a informácie; fakticky obnovená cenzúra.
3. 9. 1968Obnovenie vysielania z riadnych rozhlasových priestorov.
7. 10. 1968Programový okruh Československo II s reláciami pre náročného poslucháča premenovaný na III. program.
29. 10. 1968Vybrané slovenské relácie celoštátneho III. programu sa bratislavským vysielačom na Kamzíku šíria stereofonicky.
11. 11. 1968Pôsobiť začal slovenský III. program. (Slovenský národný okruh II.)
4. 1. 1969Banskobystrické štúdio vysiela na národnom okruhu zábavnú reláciu Rádiovíkend.
14. - 18. 4. 1969Na Táľoch sa uskutočnil 1. ročník festivalu slovenských pôvodných rozhlasových hier. Víťazná hra: Emil Kočiš, Záhadný rýchlik.
1971 - 1997Festival sa konal ako bienále v Piešťanoch, neskôr v Bojniciach.
31. 8. 1970Celoštátny programový okruh Československo premenovaný na Hviezda. Od januára 1971 pôsobil ako prúdové vysielanie.
25. 10. 1970Vysielal sa koncert víťazov 1. ročníka medzinárodnej súťaže magnetofónových nahrávok hudobného folklóru Prix de musique de Radio Bratislava.
17. 1. 1972Ohlásilo sa Vysielanie pre hlavné mesto Slovenska Bratislavu.
1. 2. 1972Z Košíc a Banskej Bystrice sa vysiela stereofonicky.
4. 9. 1972Namiesto Tretieho programu Bratislava vytvorený programový okruh Devín.
15. 3. 1974Vysiela sa rodinný seriál „Čo nového, Bielikovci". (Zanikol v januári 1990.)
11. 1. 1976Vysiela sa humoristická relácia „Variácie". Na programe do 1987, potom relácia „Pod pyramídou".
1. 9. 1976Založený Orchester ľudových nástroj (OĽUN) Bratislava.
5. 9. 1977Vznikla popoludňajšia relácia „Rádiomaják" (pôvodne Popoludnie s rozhlasom). Vysielala sa v pracovné dni.
22. 2. 1978Vysielala sa opera Eugena Suchoňa: Krútňava, prvé slovenské hudobnodramatické dielo nahrané stereofonicky (1972).
3. 4. 1979Vznikla relácia „Kontakty" zameraná na pomoc poslucháčom pri riešení osobných problémov.
27. 3. 1985Začalo sa s pravidelným vysielaním z nového rozhlasového strediska na Mýtnej ulici v Bratislave.
1. 5. 1986Z Bratislavy sa celoštátne ohlásil hudobný programový okruh „Melódia".
26. 9. 1986V prevádzke nová rozhlasová budova v Prešove.
5. 1. 1987Vznikol popoludňajší blok pre mládež Rádio Elán.
25. 1. 1987Vysiela sa humoristická relácia Pod pyramídou.
31. 12. 1987Rozhlas na Slovensku má 1 014 586 koncesionárov.
4. 9. 1988Združením slovenského programového bloku Rádio Elán a českého Mikrofórum vznikol federálny mládežnícky programový okruh E M.
22. 11. 1989Na prvom zhromaždení rozhlasových pracovníkov zorganizovanom Koordinačným výborom VPN v Československom rozhlase v Bratislave vyjadrená podpora štrajkujúcim študentom a hercom.
29. 11. 1989Federálne zhromaždenie ČSSR zrušilo článok ústavy o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti. Celozávodný výbor Komunistickej strany Slovenska pri Československom rozhlase na Slovensku ukončil činnosť.
26. 2. 1990Obnovené náboženské vysielanie.
26. 10. 1990Vznikla diskusná relácia s poslucháčmi Nočné dialógy.
5. 3. 1990Začala sa vysielať poludňajšia spravodajsko-publicistická relácia Radiožurnál. Neskôr pod týmto názvom aj večerné Rozhlasové noviny.
28. 3. 1990Novela tlačového zákona prijatá Federálnym zhromaždením znamenala zrušenie cenzúry.
31. 12. 1990Zanikol mládežnícky programový okruh E M.
4. 3. 1991Vzniklo Rock FM Radio.
4. 3. 1991Vznikol programový okruh Elán a Regina, z ktorého sa vyvinul okruh regionálneho vysielania.
18. 3. 1991V pracovných dňoch sa vysiela relácia Popoludnie s rozhlasom, z ktorej sa postupne stal popoludňajší programový blok.
24. 5. 1991SNR prijala zákon č. 255/1991 Zb., na základe ktorého vznikol Slovenský rozhlas ako verejnoprávna rozhlasová inštitúcia pre Slovensko.
12. 10. 1991Vysiela sa kultúrno publicistický magazín Zrkadlenie.
30. 10. 1991Federálne zhromaždenie prijalo zákon č. 468/1991 Zb. o rozhlasovom a televíznom vysielaní. Otvoril sa priestor pre vznik duálneho systému elektronických médií.
1. 1. 1992Rock FM Radio ako prvé na Slovensku vysiela dvadsaťštyri hodín denne.
16. - 22. 9. 1992V Parme (Taliansko) sa konal 44. ročník rozhlasovej a televíznej súťaže Prix Italia. Ocenenie získala rozhlasová hra „Muchy v zime" autora Dušana Dušeka a režiséra Viktora Lukáča.
2. 12. 1992Federálne zhromaždenie prijalo zákon č. 597/1992 Zb. o zrušení Československého rozhlasu k 31. 12. 1992.
6. 12. 1992Z Prešova obnovené vysielanie pre nemeckých poslucháčov.
13. 12. 1992Z Prešova sa začalo vysielať pre rómskych poslucháčov.
1. 1. 1993 Slovenský rozhlas jedinou celoštátne pôsobiacou rozhlasovou inštitúciou samostatnej Slovenskej republiky.
1. 1. 1993Slovenský rozhlas sa stal členom Európskej únie vysielateľov (EBU).
1. 1. 1993Programový okruh Slovensko 1 prešiel na dvadsaťštyrihodinové vysielanie
4. 1. 1993Odznela relácia pre krajanov v zahraničí ako prvá relácia Zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu.
23. 3. 1993Relácie zahraničného vysielania aj po anglicky, rusky, nemecky a francúzsky.
17. 1. 1994Redukcia počtu programových okruhov v dôsledku nedostatku finančných prostriedkov. Namiesto okruhu Devín a okruhu regionálnych vysielaní vytvorený kombinovaný okruh S 2.
23. 10. 1994Vysiela sa rodinný seriál Králikovci.
25. 9. 1995Slovenský rozhlas prijal Pravidlá spravodajstva a publicistiky.
2. 10. 1995Programový okruh umeleckých a vzdelávacích relácií obnovený pod názvom Rádio Devín a okruh regionálneho a národnostného vysielania pod názvom Regina.
4. - 9. 11. 1996V Bratislave sa uskutočnil 1. ročník Medzinárodného festivalu hier pre deti a mládež Prix Ex Equo.
29. 7. 1998Začalo sa s testovaním digitálneho vysielacieho systému Dalet, ktoré postupne prešlo do riadnej prevádzky pri tvorbe spravodajských relácií.
3. 5. 1999Po okruhoch Slovensko 1 a Rádio Rock FM aj okruhy Devín a Regina prešli na dvadsaťštyrihodinové vysielanie.
december 1999Z Prešova sa vysiela pre českých, poľských a ukrajinských/rusínskych poslucháčov
28. 6. 2000Relácie Slovenského rozhlasu na internete.
5. 9. 2000 Do platnosti vstúpila jednotná forma pomenovania programových okruhov: Rádio Slovensko (univerzálny), Rádio Devín (umenie a vzdelávanie), Rádio Rock FM (populárna a rocková hudba, spravodajstvo), Rádio Regina (regionálne vysielanie), Rádio Patria (vysielanie pre národnostné menšiny), Radio Slovakia International (zahraničné vysielanie), Rádio INET (internet).
12. - 16. 3. 2003Uskutočnil sa 1. ročník medzinárodnej súťaže autentického a štylizovaného folklóru Grand Prix Svetozára Stračinu.
13. - 15. 6. 2001V Piešťanoch sa uskutočnil 1. ročník súťaže rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok.
31.8. 2003Zrušené prešovské štúdio. Národnostno-etnické vysielanie začlenené do regionálneho štúdia Košice.
31. 12. 2003Zrušený Rozhlasový herecký súbor.
2. 2. 2004V prevádzke hudobný selektor.
6. 9. 2004Do platnosti vstúpila nová programová štruktúra. Programový okruh Rádio Slovensko sa z univerzálneho zmenil na spravodajsko - publicistický.
3. 11. 2004Programový okruh Rádio Rock FM premenovaný na Rádio_FM.
1. 6. 2005Programová dokumentácia sa spracováva v elektronickej podobe.


RÚ SR NEWS

RÚ SR NEWS
Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadosti spoločnosti Towercom, a.s., povolenie na používanie frekvencie K6 na terestriálne digitálne televízne vysielanie v štandarde DVB-T2 v rámci miestneho multiplexu (MUX-u) Bratislava. Držiteľ povolenia v žiadosti uviedol, že plánuje používať frekvenciu K6 v Bratislave pre účel prezentácie štandardu DVB-T2 v súvislosti s pripravovanou druhou digitálnou dividendou, t.j. v súvislosti s pripravovaným uvoľnením frekvenčného pásma 700 MHz, ktoré budú používať mobilní operátori. V súčasnosti na Slovensku prebieha prechod štvrtého terestriálneho MUX-u z vysielacieho štandardu DVB-T na modernejší DVB-T2.
Vysielač bude vysielať zo stanovišťa Kamzík. Povolená je vertikálna polarizácia, výška stredu anténového systému nad terénom 180 m, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 5000 W, počet nosných 32k, modulácia 256-QAM. Povolenie je právoplatné. Platnosť povolenia je do 31.7.2018. Frekvenciu K6 v Bratislave pre účely poskytovania miestneho MUX-u je možné používať iba do doby, kým sa táto frekvencia nezačne používať pre účely poskytovania celoplošného terestriálneho MUX-u.
RÚ na základe žiadosti Towercom, a.s., zmenil povolenia, ktorými sú určené technické parametre vysielačov štvrtého MUX-u tak, aby bolo možné prejsť na štandard DVB-T2. Zmeny sú právoplatné. V súčasnosti na Slovensku prebieha prechod štvrtého MUX-u zo štandardu DVB-T na DVB-T2. Prechod prebieha z iniciatívy spoločnosti Towercom, a.s., ktorá ho financuje a poskytuje informácie pre užívateľov tejto platenej služby.
RÚ odporúča občanom, ktorí plánujú kúpiť nový televízny prijímač, aby pri jeho výbere brali do úvahy aj technologický pokrok. Rozhodnutie prijaté počas nákupu prijímača ovplyvní príp. potrebu budúcich investícií napr. do prídavných zariadení. Vzhľadom na budúce zmeny v terestriálnom (pozemskom) digitálnom TV vysielaní RÚ odporúča, aby si diváci, ktorí uprednostňujú terestriálny spôsob príjmu, zaobstarávali TV prijímače s podporou DVB-T2/HEVC.
Informáciu TASR poskytol tlačový hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro.


Copyright © TASR 2016

 

2. 8. 2016

Zomrel Eric Bergren

Zomrel Eric Bergren

Vo veku 62 rokov zomrel americký scenárista Eric Bergren, ktorý sa podieľal na úspešnej životopisnej dráme Sloní muž (1980) Davida Lyncha. Informovala o tom Asociácia amerických scenáristov, podľa ktorej rodák z kalifornskej Pasadeny naposledy vydýchol 14. júla vo svojom rodnom meste. Ako uviedli, podľahol komplikáciám spôsobeným rakovinou pečene. Zanechal po sebe manželku Lee Garlinghton a dcéry Erin Condit-Bergren a Elysse Condit.
Eric Bergren napísal scenár Slonieho muža spolu s Christopherom De Voreom a Davidom Lynchom, ktorý sa zároveň postaral o réžiu. Trojica si vďaka snímke s Anthonym Hopkinsom a Johnom Hurtom v hlavných úlohách vyslúžila nominácie na Oscara, Zlatý glóbus i filmovú cenu BAFTA. Bergren sa okrem toho zaslúžil o vznik scenárov životopisnej snímky Frances (1982) a mysterióznej drámy Temný vietor (1991). Na konte má tiež spoluprácu na televíznom filme Básnik (1998).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

O odvolaní najvyššieho predstaviteľa verejnoprávnej poľskej televízie TVP Jaceka Kurského informoval dnes šéf novovytvorenej Národnej mediálnej rady Krzysztof Czabanski, ktorý do tejto funkcie nastúpil iba v pondelok.
Správu priniesla tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.
Spomínané grémium súčasne avizovalo vypísanie konkurzu na post šéfa TVP. Ešte dnes by sa malo rozhodnúť o osobe, ktorá televíziu povedie dočasne, teda do ukončenia konkurzu.
Radu informovali dnes o situácii vo verejnoprávnych subjektoch najvyšší predstavitelia TVP, ako aj Poľského rozhlasu a tlačovej agentúry PAP. Následne došlo k iniciatíve jednej z členiek rady, ktorú väčšina podporila a odvolala Jaceka Kurského. Toho vymenovali do čela TVP iba v januári 2016.
Z TVP, ktorú kritizovala poľská opozícia za nudný propagandistický program, odišlo po zmenách iniciovaných vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) značné množstvo spolupracovníkov.


Médiá by mali byť veľmi opatrné pri informovaní o vražedných útokoch - takýto názor zastávajú českí odborníci. Psychopatológ Andrej Drbohlav tvrdí, že pri masových vraždách platí fenomén napodobňovania.
Informácie priniesol dnes český spravodajský portál Novinky.cz.
Podľa Drbohlava je príkladom situácia v Číne, kde sa ešte pred desiatimi rokmi nesmelo informovať o podobných zločinoch. Potom však nastalo uvoľnenie situácie a odvtedy počet masových vrážd inšpirovaných inými desivými činmi rastie.
Mediálny odborník Tomáš Trampota sa domnieva, že hlavným motívom teroristických činov je dosiahnuť čo najväčšiu publicitu a takto šíriť strach. Preto by sa v tom malo teroristom zabrániť.
Obaja experti oslovení denníkom Právo zhodne tvrdia, že médiá by rozhodne mali informovať o útokoch, lebo v časoch internetu a sociálnych sietí sa ľudia o nich aj tak dozvedia a môže vznikať priestor na dezinformácie. Médiá by však mali zmeniť spôsob, akým o týchto zločinoch referujú.
Podľa Drbohlava nie je dôležitý motív útočníka, teda či vraždil v mene nejakej ideológie alebo v dôsledku dlhodobej osobnej frustrácie. Podstatné podľa neho je, aby sa na verejnosť nedostali podrobnosti útoku. Napríklad to, kde si páchateľ zaobstaral zbraň, v akom e-shope si kúpil muníciu a ďalšie detaily, ktoré môžu mať až povahu návodu.
Novinári by teda mali v článkoch odpovedať na základné otázky a nepridávať zbytočné detaily.
Za obmedzenie mediálneho priestoru pre šialených útočníkov je aj Trampota. Uviedol, že televízne stanice majú sklon venovať i najmenšiemu teroristickému činu veľké programové bloky. A to potvrdzuje, že sa teroristom ich hlavný cieľ podaril, vysvetlil Trampota.
"Kumulatívny dôsledok medializácie viacerých takýchto činov v kratšom časovom horizonte, ako sme zaznamenali v posledných týždňoch v prípadoch Nemecka či Francúzska, má zásadný vplyv na verejnú mienku, šírenie strachu a tiež šírenie radikalizácie spoločnosti," citoval Trampotu portál Novinky.cz.
Popredný francúzsky denník Le Monde už má od minulotýždňovej stredy riešenie - v úvodníku napísal, že nebude zverejňovať fotografie teroristov. Zároveň redakcia oznámila, že nebude robiť reklamu extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a že rozhodne nebude nástrojom oslavovania teroristov.
Obmedzovanie informovania o IS je možným riešením aj podľa Trampotu. Zdôraznil, že teroristické činy v poslednom období podnikli osoby, ktoré na túto organizáciu neboli priamo napojené alebo boli napojené len veľmi slabo, no napriek tomu sa k nim IS rád prihlásil, aby ešte viac posilnil svoj hrôzostrašný imidž.
Navyše, podľa niektorých predstaviteľov páchajú takéto útoky ľudia mimoriadne frustrovaní svojím osobným životom, dodal Trampota.

Copyright © TASR 2016


RADA RTVS

RADA RTVS
Hodnotením prvého mesiaca projektu vysielania RTVS k predsedníctvu Slovenskej republiky v Rade Európskej únie sa zaoberala na dnešnom zasadnutí Rada RTVS.
Počas mesiaca júl RTVS odvysielala takmer 40 hodín priamych prenosov z ministerských zasadnutí, v rozhlasovom a televíznom vysielaní to boli skoro tri desiatky mimoriadnych relácií, stovky minút informácií a analýz v riadnych aj mimoriadnych spravodajských blokoch na všetkých rozhlasových a televíznych programových službách. Do realizácie projektu bola v prvom mesiaci slovenského predsedníctva zapojená viac ako stovka výrobných pracovníkov, interné a technické kapacity RTVS a desiatky redakčných pracovníkov spravodajstva a publicistiky. Z každého ministerského zasadnutia vyrábala RTVS medzinárodný signál pre výmennú sieť Európskej vysielacej únie aj pre servis Európskej komisie Europe by Satellite. Špecifickým prvkom prvého mesiaca predsedníctva bol Summit regiónov v novej budove Slovenského národného divadla, na ktorom sa zúčastnilo viac ako tisíc účastníkov z celej Európy.
Manažment RTVS predložil porovnanie podielu externej a internej výroby v rokoch 2011 až 2015. V uvedenom období došlo k nárastu vlastnej výroby o 34 %. Podiel objednávkovej výroby pritom v žiadnom roku nepresiahol 6 %. V roku 2015 vyrobil RTVS 8308 relácií, z toho iba 6 % objednávkových. Z celkového rozpočtu RTVS na výrobu v roku 2015 predstavovalo financovanie externej spolupráce a koprodukčných projektov iba 11 %.
Rada sa zaoberala aj konceptom jazykovej prípravy redaktorov a moderátorov. Ten pre rok 2016 má v pláne hodnotiť jazykovú pripravenosť u kandidátov na redaktorov a moderátorov, kontinuálne pracovať s už zaradenými redaktormi, pripraviť redaktorov a moderátorov Slovenského rozhlasu na nové formy vysielania (vysielanie vo dvojici), realizovať koncept jazykovej prípravy pre redaktorov spravodajstva STV, ako aj doplniť sekciu spravodajstva, športu a publicistiky o jazykových korektorov. Konzultácie lektorov sú realizované formou odposluchov živého vysielania z denných záznamov. Zlepšovanie jazykového prejavu je zamerané komplexne na gramatickú, štylistickú a lexikálnu stránku prejavu.
„Podstatná časť dnešného rokovania Rady RTVS reflektovala aktuálne témy, ktoré sa v posledných týždňoch objavovali v médiách v súvislosti s verejnoprávnym vysielateľom. Priebežne sme hodnotili vysielanie RTVS v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ, manažment nám predložil porovnanie podielu externej a internej výroby v rokoch 2011 až 2015, zaoberali sme sa aj jazykovou prípravou redaktorov a moderátorov,“ povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.
„Rada pozitívne hodnotila aj dokumentárny cyklus Mafiáni, pretože pred začiatkom jeho vysielania viacerí členovia rady vyjadrili obavu z možných negatívnych dopadov, keďže téma tohto cyklu je veľmi citlivá a dotýkala sa konkrétnych osôb,“ dodal Gallo.

Copyright © TASR 2016

Jasná noc a zora pred Jakubom teší hospodárov hojným zrnom

Jasná noc a zora pred Jakubom 


teší hospodárov hojným zrnom

Jednotka zle.
Dvojka horšie.
Spolu horšie - 11,00 % .

Markíza zle.
TV Doma lepšie.
DAJTO horšie.
Spolu horšie a stále pod tridsať - 27,80%

JOJ zle.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
Spolu horšie- 21,70%

TA 3 lepšie.


Jednotka - 8,90% ;
Dvojka - 2,10 % ;
Markíza - 18,30 % ;
TV DOMA - 5,20 % ;
DAJTO- 4,30 %
TV JOJ – 14,80% ;
JOJ PLUS- 4,00%;
WAU - 2.90 %;
TA 3 - 2,20 %

Zomrela Gloria DeHaven

Zomrela Gloria DeHaven

Vo veku 91 rokov zomrela americká herečka a speváčka Gloria DeHaven. Rodáčka z Los Angeles skonala v sobotu 30. júla v Las Vegas. Informáciu magazínu The Hollywood Reporter potvrdila jej dcéra, ktorá tiež uviedla, že DeHaven pred troma mesiacmi utrpela mozgovú príhodu.
Gloria DeHaven sa narodila 23. júla 1925. Na filmovom plátne debutovala v snímke Moderná doba (1936) Charlieho Chaplina. Po nej nasledovali filmy ako napríklad Zuzana a Boh (1940), Žena dvoch tvárí (1941), Zo všetkých síl (1943), Dve dievčatká a námorník (1944), Áno pane, toto je moje dieťa (1949), Tri slovíčka (1950), Letné divadlo (1950), Honba za dievčatami (1955), Bahnisko (1979) či Tanec na vlnách (1997). Zahrala si tiež v seriáloch ako Mary Hartman, Mary Hartman (1976 - 1977), Ryan's Hope (1975 - 1989) alebo To je vražda, napísala (1984 - 1996). Okrem vystupovania vo filmových muzikáloch a na Broadwayi sa ako speváčka predstavila aj v orchestroch Boba Crosbyho a Jana Savitta.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký seriál Larry, kroť sa (2000 - 2011) by sa mal vrátiť na televízne obrazovky už na budúci rok. Potvrdil to programový riaditeľ televíznej stanice HBO Casey Bloys, podľa ktorého by sa mali pustiť do nakrúcania deviatej sezóny už túto jeseň. Ako tiež prezradil, termíny sa môžu mierne zmeniť, avšak účasť tvorcu scenára a zároveň predstaviteľa hlavnej postavy Larryho Davida je istá. "Dúfam, že väčšina ďalších účinkujúcich sa vráti, ale k tomu sme sa ešte nedostali," dodal Bloys, ktorý v mene HBO informoval o obnovení projektu v júni.
Seriál Larry, kroť sa mal na HBO premiéru 15. októbra 2000. Zobrazuje fikcionalizovaný život a zveličenú verziu Larryho Davida, ktorého každodenne sprevádza smola a dostáva sa do zahanbujúcich situácií. Projekt si počas jedenástich rokov vysielania vyslúžil celkovo 39 nominácií na Primetime Emmy, z ktorých dve premenil na víťazstvo. Okrem toho získali jeho tvorcovia Zlatý glóbus, keď v roku 2002 projekt uspel v kategórii Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál. Do roku 2011 nakrútili osemdesiat epizód, pričom každá séria vyšla aj na DVD. Okrem spomínaného Larryho Davida v ňom účinkovali aj Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman či Jorge Garcia.

Dlhoročný vatikánsky hovorca Federico Lombardi, ktorého od dneška nahradil v tejto funkcii americký novinár Greg Burke, sa stane novým predsedom dozornej rady vatikánskej nadácie Joseph Ratzinger - Benedikt XVI. Oznámili to dnes vo Vatikáne.
Nadáciu zriadil vtedajší pápež Benedikt XVI. so zámerom podporiť štúdium jeho teologických spisov.
Lombardimu, ktorý pôsobil ako vatikánsky hovorca od roku 2006 a ktorý je od prvého augustového dňa oficiálne na dôchodku, sa počas spiatočného letu z Krakova v nedeľu večer poďakoval za odvedenú prácu pápež František, uviedla tlačová agentúra APA.
O zmene na poste hovorcu s platnosťou od 1. augusta 2016 informoval Vatikán 11. júla.

Tadžikistan zavedie pokuty do výšky až 100 dolárov pre novinárov používajúcich slová, ktorým bežní čitatelia údajne nerozumejú. Informovala o tom dnes agentúra DPA.
"Vyskytujú sa prípady, keď niektorí novinári vo svojich príspevkoch použijú denne až desať slov, ktoré sú pre bežného čitateľa, diváka alebo poslucháča nezrozumiteľné. Takýmto konaním sa dopúšťajú hrubého porušovania zákona o úradnom jazyku," uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda výboru pre jazyk a názvoslovie Gavchar Šarifzoda.
"Existujú pravidlá písania a požiadavky na dodržiavanie noriem, ktoré musia všetci rešpektovať," dodal Šarifzoda.
Podľa agentúry RIA Novosti budú jednotliví novinári čeliť pokutám vo výške 75-100 dolárov; vydavateľstvám budú hroziť pokuty od 150 do 200 dolárov. Priemerná mesačná hrubá mzda v Tadžikistane dosahuje v prepočte približne 170 dolárov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 8. 2016

Zomrela Nora Selecká

Zomrela Nora Selecká

Vo veku 86 rokov zomrela jedna z prvých hlásateliek Československej televízie na Slovensku.Nora Selecká pôsobila dlhé roky ako hlásateľka hlavnej redakcie televíznych novín.Neskôr sa venovala úprave dialógov pre rozhlas aj dabing.Dvadsať rokov načítavala knihy pre nevidiacich, spolu asi 500 literárnych titulov.Za svoju prácu v televízií získala aj ocenenie Zlatý krokodíl, ktoré sa udeľovalo za najlepší herecký, hlásateľský, či komentátorský výkon.

Zdroj: RTVS

JOJ NEWS

JOJ NEWS



Televízia JOJ prináša nový seriál POLICAJTI V AKCII od tvorcov úspešnej Súdnej siene, ktorý v jednotlivých epizódach vyrozpráva skutočné prípady skutočných policajtov čerpajúc námety zo spravodajstva, neuverejnených prípadov relácie Krimi, či z diváckych námetov.


Seriál POLICAJTI V AKCII ponúka divákom rôzne, dokonca aj veľmi závažné prípady z kategórie susedských sporov, kriminality maloletých, či majetkové spory manželov po rozvode. Každá epizóda pozostáva z viacerých príbehov, ktoré vyrozprávajú mnohokrát ťažký život a bezmocnosť ľudí vedúcich ku kriminálnym činom, krádežiam, pričom niektoré môžu skončiť aj bizarne či tragikomicky.


Diváci môžu v seriáli vidieť zásahy motorizovaných policajných hliadok, ktorá prípady vyrieši priamo na mieste činu dohovorom, zmierením protistrán alebo len upokojením vypätej situácie, čím predíde vážnejším trestným činom. Policajti sa budú stretávať s rôznymi kurióznymi prípadmi, ktoré sa im podarí rozlúsknuť vďaka ich profesionalite, skúsenostiam a odhodlaniu do bodky plniť poslanie polície – pomáhať a chrániť. Mnohé príbehy budú pre divákov poučné a môžu im pomôcť vyvarovať sa zbytočných chýb v ich osobnom živote.


V seriáli uvidíte toto herecké obsadenie:
Alexandra Palatínusová - podporučík Alexandra Bartošová
Sláva Daubnerová - poručík Sláva Krúpová
Gabika Csinová - podporučík Gabriela Martinkovičová
Juraj Predmerský - kapitán Juraj Tatárka
Andrej Šoltés - poručík Andrej Zachar
Tomáš Horváth - nadporučík Tomáš Križan
Miroslav Málek - nadpráporčík Miroslav Puškár
Michal Domonkoš - nadpráporčík Michal Ondrejka
Jozef Antálek - strážmajster Jozef Murgaš

Sledujte Policajtov v akcii už dnes o 22:00 na JOJke.


RADA RTVS

RADA RTVS


Zomrela Veronika Wohlandová

Zomrela Veronika Wohlandová

Vo veku 87 rokov zomrela cez uplynulý víkend po dlhej a ťažkej chorobe jedna zo zakladateliek muzikoterapie na Slovensku Veronika Wohlandová. TASR to oznámil jej blízky Martin Petráš.
PhDr. Veronika Wohlandová zasvätila profesijný život práci s deťmi, bola dlhoročnou riaditeľkou Pedagogicko-psychologickej poradne v Bratislave. Písala televízne scenáre, publikovala v časopisoch. Bola považovaná za najstaršiu volebnú komisárku.

Copyright © TASR 2016

A je to tu! Dnes odštartoval tretí ročník charitatívnej tour Nadácie TA3 Káčer na bicykli.

A je to tu! 
Dnes odštartoval tretí ročník charitatívnej tour Nadácie TA3 Káčer na bicykli.


Veselý, odhodlaný, natrénovaný. Správca Nadácie TA3 Peter Káčer prejde na svojom špeciálnom bicykli za 7 dní 7 etáp - z Vysokých Tatier naprieč východným Slovenskom a späť do Vysokých Tatier. Pomôže tak ľuďom s ťažkým životným osudom a ľuďom, ktorí si sami pomôcť nedokážu. Zároveň upozorní na potrebnú finančnú SMS zbierku, ktorá je s akciou spojená.
Dnes, v pondelok, ho čaká prvá etapa - zo Štrbského Plesa do Starej Ľubovne.
Peter Káčer sa narodil s diagnózou DMO. Napriek tomu trénuje niekoľko hodín denne, aby mohol prežiť svoj život plnohodnotne, tak, ako sa to najviac len dá.
Na jeho cykloceste ho sprevádzajú a spolu s ním bicyklujú Lukáš Grešš, manažér redakcie TA3 a Peter Škoda, fyzioterapeut. Počas siedmych dní prejdú 7 "kopcovitých" etáp a každú etapu bicyklujú za jeden konkrétny príbeh, za človeka alebo ľudí, s ktorými sa život nemaznal a ktorých osud nie je Petrovi a Nadácii TA3 ľahostajný.
Po úspešných akciách Káčer na bicykli 2014 a Káčer na bicykli 2015, kedy Peter prešiel naprieč Slovenskom na trase Bratislava - Košice (2014) a Bratislava - Vysoké Tatry (TA3 - Tatry, 2015) prejde už tento týždeň trasu Vysoké Tatry - cez Východné Slovensko, naspäť do Vysokých Tatier - na Štrbské Pleso.
Pripojiť sa môžete aj Vy.
Nedeľňajšia, siedma etapa, je verejná. Povedie z Popradu na Štrbské Pleso a na bicykli sa k Petrovi môže pripojiť každý, kto má dušu na správnom mieste.
Počas finálneho dňa, v nedeľu 7. augusta, bude pre fanúšikov, účastníkov akcie i návštevníkov Vysokých Tatier pripravený sprievodný program plný dobrej hudby a veselej nálady.
V programe vystúpi napr. Adam Ďurica, Robo Opatovský, Kristína, Tublatanka, Peter Cmorík, Marián Greksa, umelecký súbor Štrbeň a mnoho ďalších známych osobností i ľudí z kultúrneho a spoločenského života.
Úsilie Petra Káčera, ako aj dobrý zámer celej akcie, môžete podporiť už v tejto chvíli aj bez bicykla a to zaslaním prázdnej SMS na číslo 832. Cena jednej SMS je 1 euro a mobilní operátori Orange, Telekom a O2 poskytujú službu bez nároku na odmenu. Celú sumu poukážu na účely Nadácie TA3.
Peter Káčer vyštartoval zo Štrbského Plesa smerom K Starej Ľubovni o 09.25 h.
Viac informácií o akcii Káčer na bicykli, o zbierke, ako aj o ľuďoch, pre ktorých je určená, nájdete na stránke kacernabicykli.ta3.com alebo priamo vo vysielaní televízie TA3.

Hovorca roka 2016

Hovorca roka 2016

Aktuálny ročník novinárskej ankety Hovorca roka 2016 odštartoval v zmenenej koncepcii. Short list piatich naj hovorcov v každej hodnotenej kategórii vytvoria okrem novinárov, aj samotní hovorcovia, zástupcovia PR agentúr a akademická obec. Hlasovanie potrvá do 21. augusta 2016. Shortlistové nominácie následne posúdi odborná porota a vyberie víťazov v jednotlivých kategóriách. Asociácia hovorcov Slovenska (AHS), slávnostne vyhlási najlepších hovorcov na tradičnej novinárskej akcii - Made in Media party, 9. septembra 2016 v Bratislave.
Novinári sú podľa predsedu AHS Milana Vangu, najkompetentnejší na výber nominácií, pretože s hovorcami denne spolupracujú. „Na druhej strane, aj hovorcovia dokážu zhodnotiť prácu svojich kolegov a preto im takisto umožníme hlasovať. Podľa štatútu však hovorca nemôže dať hlas sám sebe.“
Ďalšou skupinou hlasujúcich sú zástupcovia PR agentúr, ktorí týmto spôsobom môžu oceniť prácu hovorcov a samozrejme akademická obec. Jej predstavitelia vzdelávajú študentov PR, komunikácie, marketingu a dokážu odborne zhodnotiť, kto patrí k hovorcovskej špičke. „K zmene koncepcie, sme pristúpili s cieľom zvýšiť odbornosť a objektívnosť vyhodnotenia ankety,“ vysvetlil Milan Vanga.
Na stránke www.hovorcaroka.sk bude aj tento rok v spolupráci s Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR), uverejnený zoznam výstupov každého hodnoteného hovorcu. Výstupy generuje monitorovací systém WebReport.sk. „Táto služba umožní hlasujúcim získať prehľad o spôsobe komunikácie konkrétneho hovorcu, aby mohli posúdiť jeho prácu,“ uviedol v tejto súvislosti Richard Jajcay, riaditeľ úseku obchodu a marketingu TASR.
Organizátori sa tento rok rozhodli ešte viac rozšíriť charitatívny charakter ankety. Kým po minulé ročníky poukazovali výťažky z tomboly Linke detskej istoty, alebo ľuďom v núdzi cez portál ĽudiaĽudom.sk, aktuálny ročník bude získavať financie na pomoc detským onkologickým pacientom už samotným hlasovaním. Každý hlasujúci v ankete prispeje jedným eurom neziskovej organizácii Deti s rakovinou. Podľa jej riaditeľky Kataríny Kopper, nezisková organizácia použije vyzbierané peniaze na financovanie potrieb rodín počas liečby, alebo stavbu denného stacionára pre rodičov onkologicky chorých pacientov. „Pre tieto rodiny je každé jedno euro obrovská pomoc a my sme veľmi vďační za každý príspevok,“ uviedla v tejto súvislosti. Okrem výťažku z hlasovania poputuje detským pacientom aj výťažok z tradične charitatívnej tomboly na Made in Media party.
Hovorcu roka každoročne vyhlasuje Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) na privátnej Made in Media party. Hovorcov môže do internetovej ankety nominovať verejnosť, organizátori, ale svoju nomináciu môžu poslať aj sami a to pred aj počas trvania hlasovania.
Podľa štatútu ankety má právo na nomináciu v internetovej ankete www.hovorcaroka.sk každá osoba, ktorá počas predchádzajúcich 12 mesiacov (počas celého obdobia alebo aspoň na istý čas) verejne zastupovala organizáciu Samosprávy alebo neziskového sektora, Štátnej správy alebo štátneho sektora, Privátneho a komerčného sektora. Asociácia hovorcov Slovenska môže, ale nemusí podľa štatútu udeliť titul TOP Hovorca roka 2016 pre absolútneho víťaza za všetky kategórie spolu.

Teen Choice Awards 2016

Teen Choice Awards 2016


V kalifornskom Inglewoode sa v nedeľu konalo slávnostné udeľovanie Teen Choice Awards 2016, na ktorom rozdali ceny v oblasti filmu, televízie, hudby, športu, digitálnych médií či módy. O víťazoch a víťazkách rozhodovali prostredníctvom sociálnych sietí tínedžeri vo veku od 13 do 19 rokov. Počas ceremoniálu, ktorý moderovali Victoria Justice a John Cena, vystúpili napríklad Flo Rida, Ne-Yo či Jason Derulo.


Vo filmových kategóriách triumfovali snímky Deadpool (akčný alebo dobrodružný film), Captain America: Občianska vojna (sci-fi/fantasy), Zázraky z neba (dráma) a Policajtov švagor (komédia). Spomedzi hercov a herečiek uspeli napríklad Dylan O’Brien, Shailene Woodley, Chris Evans, Leonardo DiCaprio, Zac Efron či Jennifer Lawrence, ktorá zvíťazila až v troch kategóriách. Televíznym kategóriám dominoval seriál Roztomilé mrchy, ktorý získal šesť cien. Okrem neho uspeli aj tituly ako Kde bolo, tam bolo, Fuller House alebo Griffinovci.


Medzi tohtoročnými hudobnými interpretmi, ktorí získali Teen Choice Awards, boli napríklad Justin Bieber, Selena Gomez, One Direction, Beyoncé, Ariana Grande, Drake, 5 Seconds of Summer či Zayn. Spevák a herec Justin Timberlake dostal špeciálnu Decade Award za neustály umelecký vývoj počas ostatných desiatich rokov, ktorú si prevzal od bývalého basketbalistu Kobeho Bryanta. Timberlake mal okrem toho šancu získať aj ďalšie tri ceny, a to vďaka skladbe Can't Stop The Feeling z filmu Trollovia, ani v jednej z kategórií však neuspel.


Prehľad víťaziek a víťazov Teen Choice Awards 2016 vo vybraných kategóriách:

FILMY
Akčný alebo dobrodružný film: Deadpool
Herec - akčný alebo dobrodružný film: Dylan O’Brien (Labyrint: Zhorenisko)
Herečka - akčný alebo dobrodružný film: Shailene Woodley (Séria Divergencia: Experiment)
Sci-fi/fantasy: Captain America: Občianska vojna
Herec - sci-fi/fantasy: Chris Evans (Captain America: Občianska vojna)
Herečka - sci-fi/fantasy: Jennifer Lawrence (Hry o život: Drozdajka 2)
Dráma: Zázraky z neba
Herec - dráma: Leonardo DiCaprio (Revenant Zmŕtvychvstanie)
Herečka - dráma: Jennifer Lawrence (Joy)
Komédia: Policajtov švagor
Herec - komédia: Zac Efron (Susedia na odstrel 2)
Herečka - komédia: Chloë Grace Moretz (Susedia na odstrel 2)
Filmový zloduch: Adam Driver (Star Wars: Sila sa prebúdza)
Scene Stealer: Jena Malone (Hry o život: Drozdajka 2)
Vychádzajúca hviezda: Daisy Ridley (Star Wars: Sila sa prebúdza)
Filmová chémia: Thomas Brodie-Sangster a Dylan O’Brien (Labyrint: Zhorenisko)
Filmový bozk: Jennifer Lawrence a Josh Hutcherson (Hry o život: Drozdajka 2)
Hissy Fit: Ryan Reynolds (Deadpool)
Letný film: Hľadá sa Dory
Mužská hviezda letného filmu: Kevin Hart (Centrálna inteligencia)
Ženská hviezda letného filmu: Ellen DeGeneres (Hľadá sa Dory)
AnTEENcipated film: Jednotka samovrahov
AnTEENcipated herec: Dylan O’Brien (Deepwater Horizon)
AnTEENcipated herečka: Cara Delevingne (Jednotka samovrahov)

TELEVÍZIA
Dramatický seriál: Roztomilé mrchy
Herec - dramatický seriál: Ian Harding (Roztomilé mrchy)
Herečka - dramatický seriál: Ashley Benson (Roztomilé mrchy) Fantasy/sci-fi seriál: Kde bolo, tam bolo
Herec - fantasy/sci-fi seriál: Grant Gustin (The Flash)
Herečka - fantasy/sci-fi seriál: Lana Parrilla (Kde bolo, tam bolo)
Komediálny seriál: Fuller House
Herec - komediálny seriál: Ross Lynch (Austin a Ally)
Herečka - komediálny seriál: Candace Cameron Bure (Fuller House)
Animovaný seriál: Griffinovci
Reality Show: Kardashianky a ich rodina
Televízny zloduch: Janel Parrish (Roztomilé mrchy)
Scene Stealer: Sasha Pieterse (Roztomilé mrchy)
Prelomový herec: Matthew Daddario (Shadowhunters)
Prelomový seriál: Shadowhunters
Televízna chémia: Ashley Benson a Tyler Blackburn (Roztomilé mrchy)
Televízny bozk: Jennifer Morrison a Colin O’Donoghue (Kde bolo, tam bolo)
Letná show: Vlčie mláďa
Letná televízna hviezda (muž): Dylan O’Brien (Vlčie mláďa)
Letná televízna hviezda (žena): Shelley Hennig (Vlčie mláďa)

HUDBA
Interpret: Justin Bieber
Interpretka: Selena Gomez
Skupina: One Direction
R'n'b/hip-hopový interpret alebo interpretka: Beyoncé
Country interpret alebo interpretka: Carrie Underwood
Skladba interpretky: Ariana Grande - Dangerous Woman
Skladba interpreta: Justin Bieber - Sorry
Skladba skupiny: One Direction - Home
Country skladba: Brad Paisley - Without A Fight feat. Demi Lovato
R'n'b/hip-hopová skladba: Drake - One Dance (feat. Wizkid & Kyla)
Rocková skladba: 5 Seconds of Summer - Jet Black Heart
Zamilovaná pieseň: One Direction - Perfect
Rozchodová pieseň: Justin Bieber - Love Yourself
Party song: DNCE - Cake By The Ocean
Pieseň z filmu alebo televízie: Fifth Harmony - I’m In Love With A Monster (z filmu Hotel Transylvánia 2)
Vychádzajúca hviezda: Zayn
Next Big Thing: Hey Violet
Pieseň leta: Fifth Harmony - Work From Home (feat. Ty Dolla Sign)
Hudobná hviezda leta (žena): Selena Gomez
Hudobná hviezda leta (muž): Zayn
Hudobná hviezda leta (skupina): 5 Seconds of Summer
Letné turné: 5 Seconds of Summer - Sounds Live Feels Live Tour
Medzinárodný interpret: Little Mix

Decade Award: Justin Timberlake