28. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Bývalý moderátor britskej stanice BBC Jeremy Clarkson, známy z motoristickej šou Top Gear, dostal pracovnú ponuku od ruskej televíznej stanice Zvezda, ktorú prevádzkuje ruské ministerstvo obrany.
Zvezda zverejnila list adresovaný Clarksonovi na svojej webovej stránke vo štvrtok večer s tým, že ho pozýva na návštevu do Moskvy, kde má s predstaviteľmi televízie diskutovať o podobnej relácii pre ruské publikum.
Clarksonov zástupca podľa vyjadrenia Zvezdy, ktorú dnes citovala agentúra AP, uviedol, že moderátor návrh zvažuje. BBC oznámila, že s Clarksonom neobnoví zmluvu po tom, ako sa dostal so ostrej hádky s producentom programu.
Guinnessova kniha rekordov uvádza reláciu Top Gear ako najsledovanejší zábavno-vzdelávací program na svete. Vysiela sa v 214 teritóriách, kde ho sleduje okolo 350 miliónov divákov.
Clarkson bol jednou z najpopulárnejších osobností BBC. Je povestný svojimi štipľavými narážkami a neuznávaním "politickej korektnosti". Program Top Gear uvádzal v rokoch 1988-2000 a 2002-2015.

Copyright © TASR 2015

Oisin Tymon, jeden z producentov motoristickej relácie Top Gear, oznámil polícii, že nechce vzniesť obvinenie voči moderátorovi Jeremymu Clarksonovi, ktorý ho 4. marca verbálne aj fyzicky napadol. Polícia však incident naďalej vyšetruje.
Clarkson napadol 36-ročného producenta, pretože mu nezabezpečil teplé jedlo po nakrúcaní v grófstve North Yorkshire. Fyzický útok trval približne pol minúty, pričom ho ukončil nemenovaný svedok. Tymon, ktorý utrpel zranenie úst, sa následne sám odviezol do nemocnice, pričom si myslel, že príde o prácu. Na 54-ročného moderátora preto ani nepodal oficiálnu sťažnosť vedeniu British Broadcasting Corporation (BBC). To sa o incidente dozvedelo až od samotného Clarksona, ktorého 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie incidentu, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten potom výsledky odovzdal generálnemu riaditeľovi Tonymu Hallovi, ktorý rozhodol o Clarksonovej výpovedi. Zdôvodnil to tým, že Clarkson napadnutím Tymona porušil interné pravidlá BBC.
"Pán Tymon informoval políciu, že nechce vzniesť žiadne obvinenia. Udalosti ostatných pár týždňov boli pre všetkých zúčastnených veľmi nepríjemné. Celá táto záležitosť mala na Oisina, jeho rodinu aj priateľov veľmi negatívny dopad. Pán Tymon si neželá nič iné, než aby sa mohol čo najskôr vrátiť k svojej práci, ktorú má veľmi rád," vyhlásil Tymonov právnik Paul Daniels. Producent sa stal po Clarksonovej suspendácii a následnej výpovedi terčom kritiky fanúšikov relácie. Vo štvrtok sa ho preto zastal aj samotný Clarkson. "Prajem si, aby ľudia dali Oisinovi pokoj, pretože za nič nemôže," vyhlásil moderátor.
Vedenie BBC po oznámení Clarksonovej výpovede uviedlo, že chce pokračovať v nakrúcaní Top Gear. Zatiaľ však nie je známe, kto bude program uvádzať, pretože zvyšným dvom moderátorom Jamesovi Mayovi aj Richardovi Hammondovi sa tento rok končia zmluvy. Obidvaja už pritom naznačili, že v programe skončia. "Som si istý, že Top Gear môže v nejakej forme pokračovať ďalej. Existoval pred nami a prešiel už niekoľkými formátmi," uviedol May s tým, že on sám by sa chcel vrátiť k normálnemu životu. "Som deprimovaný z takého smutného konca jednej éry. Každý z nás troch je nejakým spôsobom idiot, ale spoločne to bola pre nás úžasná jazda," napísal zas Hammond na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. K budúcnosti programu sa vyjadril aj umelecký riaditeľ BBC Alan Yentob, ktorý vyhlásil, že Clarkson by sa raz mohol do BBC vrátiť. "Do budúcnosti by som takú možnosť nevylučoval, ale teraz to určite nie je možné. Bolo by sklamaním, ak by odišli aj zvyšní dvaja moderátori, ale program ako taký môže prežiť. Oni traja tvoria tím, ktorý spolu pracoval veľmi dlho, čiže sú na seba naviazaní," uviedol.

Americkí producenti Neil Meron a Craig Zadan sa nebudú viac podieľať na oscarových galavečeroch. Dvojica, ktorá pripravila ceremoniály ostatných troch ročníkov prestížnych filmových cien, nepredĺži spoluprácu s americkou Akadémiou filmových umení a vied. Producentské duo to potvrdilo pre filmový portál Deadline. "Úprimne, pred samotným tohtoročným udeľovaním Oscarov sme premýšľali, či by sme to chceli robiť znovu, v prípade, že sa nás spýtajú," uviedol Meron. "Dlho sme sa o tom rozprávali a tiež sme sa rozprávali s predstaviteľmi akadémie. Tie roky boli úžasné, no v rovnakom čase sme veľa projektov zastavili," doplnil.
Ako tiež dvojica prezradila, s akadémiou mali zmluvu o spolupráci na troch ročníkoch cien. Tá vypršala po tohtoročných Oscaroch. "Ľudia nevedeli, že sme podpísali zmluvu na tri roky. Nikdy sa to nezverejnilo a ani neprezradilo. V akadémii sa nás spýtali, či by sme to podpísali na tri roky," priblížil Zadan. "Tento nápad spočíval v tom, že ak by niekto prišiel na jeden rok, naučil by sa, ako ceremoniál urobiť a potom by odišiel. Nebola by v tom žiadna kontinuita. Možnosť spolupráce na niekoľko rokov po sebe je skutočne lepšia cesta," vyjadril sa, pričom tiež prezradil, že s dlhoročným kolegom už podpísali nové zmluvy o spolupráci s divadelnou spoločnosťou Shubert Organization a NBCUniversal Television. "Nemali sme iné zamestnanie, ktoré by bolo také stresujúce, také únavné a také zábavné," uzavrel Zadan.
Prvé dva oscarové galavečery v produkcii Neila Merona a Craiga Zadana priniesli nárast sledovanosti, pričom vlaňajší ceremoniál si pozrelo najviac divákov od roku 2004. Tohtoročné udeľovanie cien však zaznamenalo výrazný pokles záujmu. Mnohí však neúspech vysvetľujú nízkym počtom nominovaných blockbusterov, keď ním bol tento rok len Americký ostreľovač, zatiaľ čo filmy Chlapčenstvo, Kód Enigmy, Whiplash, Grandhotel Budapešť, Teória všetkého, Selma a napokon i víťaz Birdman, boli skôr špeciálnymi či artovými titulmi. Z tohto dôvodu predstavitelia americkej Akadémie filmových umení a vied údajne plánujú urobiť zmeny v štatúte cien. Jednou z úprav by mohol byť návrat k pravidlu, že nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší film môže získať iba päť filmov.
Filmové, televízne a divadelné produkcie, za ktorými stáli Zadan a Meron získali dokopy šesť Oscarov, jedenásť cien Emmy, dve ceny Tony, jednu Grammy, päť Zlatých glóbusov, dve Peabody Awards, päť GLAAD Awards a dve NAACP Image Awards. Čo sa týka filmu, produkovali držiteľa ceny pre najlepší film z roku 2003 - muzikál Chicago, ktorý získal celkovo šesť cien akadémie z 13 nominácií. Spolupracovali tiež na snímkach Zakázaný tanec (2011), Hairspray (2007) alebo Kým si po nás príde (2007).

Televízia History rozhodla, že írsko-kanadský seriál Vikingovia (2013) bude pokračovať aj štvrtou sezónou. Informoval o tom portál Deadline, podľa ktorého chcú tvorcovia začať s produkciou nových častí už túto jar. Nakrúcať by mali v Írsku. „Vikingovia si získali srdcia divákov i kritiky a na trhu sa etablovali ako jedna z najpresvedčivejších a vizuálne najzaujímavejších televíznych drám,“ vyjadril sa Dirk Hoogstra z televízie History. Tvorcom seriálu je Michael Hirst, ktorý stál aj za projektmi Tudorovci: Sex, moc a intrigy (2007 - 2010) alebo Camelot (2011).
Vikingovia sledujú dobrodružstvá hrdinu Ragnara Lothbroka v podaní Travisa Fimmela. Predstavujú výpravné prerozprávanie severských ság o Ragnarovi, jeho vikinských spolubojovníkoch a rodine a ukazujú jeho nástup na pozíciu kráľa všetkých kmeňov Vikingov. Ragnar nie je iba neohrozeným bojovníkom, ale zosobňuje aj severské tradície spočívajúce v oddanosti bohom. Podľa legendy totiž Ragnar nie je nikto iný, než priamy potomok Odina, vládcu všetkých bohov a bojovníkov.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RTVS NEWS

RTVS NEWS

Jednotka dnes o 22.40 odvysiela drámu s prvkami thrilleru a komédie Rivers of Babylon, ktorý je adaptáciou slávnej literárnej predlohy Petra Pišťanka. Kniha sa stala bestsellerom a dodnes sa radí medzi najpredávanejšie slovenské romány.
Alegória brutálneho vzostupu jednotlivca k moci v dobe divokého "raného kapitalizmu". Rácz (Andy Hryc) začína v kotolni veľkého hotela v hlavnom meste, no neochvejná snaha o kontrolu a moc privedú muža, ktorý sa nezastaví pred ničím, až k finančnej a politickej moci. Film verným spôsobom zachytáva nenapodobiteľnú atmosféru rovnomennej knihy Petra Pišťanka, ktorá bola sarkastickým podobenstvom o vzostupe jednotlivca k moci, a zlo, ktorého súčasťou sa stáva každý, kto sa mu nepostaví.
V ďalších úlohách tejto kultovej snímky Vlada Balca z r. 1998 sa predstavia Diana Mórová, Ady Hajdu, Barbora Kodetová, Miro Noga či Peter Bzdúch. Peter Pišťanek sa spolu s Marianom Urbanom a Vladom Balcom podieľal aj na scenári, hudbu k filmu zložil Jaro Filip.
Po Rivers of Babylon uvedieme film o filme Rivers of Babylon pod názvom Ako si nezabiť hrdinu.

27. 3. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Výdavky na reklamu v slovenských printových médiách v roku 2014 vzrástli medziročne o 0,6 percenta a dosiahli úroveň 176 miliónov eur. Aj keď printový trh po prepade v roku 2012 nepretržite medziročne rástol, stále zostáva na nižšej úrovni, ako bol v roku 2007. Vyplýva to z monitoringu reklamných výdavkov Ad Intelligence agentúry TNS Slovakia. Monitoring Ad Intelligence vychádza z oficiálnych cenníkových cien a nezohľadňuje žiadne zľavy, bartre a bonusy.
Kým noviny v roku 2014 stagnovali (- 0,4 %), časopisy si medziročne polepšili (nárast 1,4 %). Najviac investovali zadávatelia do reklamy v printových tituloch vydavateľstiev Ringier Axel Springer, Spoločnosť 7 Plus a Petit Press. Traja najväčší hráči získali až 62 percent z celkových investícií zadávateľov do printovej reklamy.
Medzi mesačníkmi investovali zadávatelia už tradične najviac prostriedkov do reklamy v časopise Eva. Medzi týždenníkmi sa najviac inzerovalo v Plus 7 dní a čo sa týka denníkov, prvenstvo si drží Nový Čas.
Najväčším zadávateľom reklamy v tlači bol Lidl, nasledoval predajca záhradnej a bazénovej techniky Mountfield. Medzi desiatich najväčších zadávateľov sa navyše posunuli výrobca voľnopredajných liekov Simply You a importér automobilov Škoda Auto Slovensko. Z TOP 10 vypadli Telefónica a Porsche Slovakia.
TASR informovala Vladimíra Bunčáková z TNS Slovakia.

Copyright © TASR 2015

Propaganda zo strany Ruskej federácie je systematicky organizovaná kampaň, ktorá prechádza cez spriatelené a alternatívne média a mimovládne organizácie, až po prominentných jedincov. Zhodujú sa na tom analytici zo Slovenskej atlantickej komisie (SAC). Ako na pracovných raňajkách so zástupcami médií povedal analytik SAC Róbert Vass, cieľom tejto propagandy je demoralizovať protivníka, čiže Európsku úniu a NATO, vyvolať pochybnosti v hodnoty, ktorým členské krajiny týchto organizácií veria, narušiť ich jednotu a rozdeliť európsku a transatlantickú jednotu tak, aby neboli schopné rýchlo reagovať.
Analytici tvrdia, že jediným spôsobom, ako sa propagande brániť, je hovoriť pravdu, uvádzať a vysvetľovať fakty výhody slovenského členstva v NATO. Podľa analytika Stredoeurópskeho politického inštitútu (CEPI) Mariana Majera, Slovensku členstvo v NATO prinieslo štyri hlavné pozitíva, a to bezpečnostné garancie, politické ukotvenie, ekonomické výhody a reformy v armáde, ktoré by sa na Slovensku bez pomoci NATO nepodarili.
Jaroslav Naď zo Stredoeurópskej strategickej rady tvrdí, že propaganda v podobe alternatívnych médií, bilboardových kampaní, ale aj diskusií po Slovensku ohrozuje štátne zriadenie Slovenska. "Toto všetko podrýva to zriadenie, čo tu máme a za ktoré naše mamy a otcovia v 1968 a 1989 bojovali," uviedol analytik. Ako ho doplnil analytik SAC Mário Nicolini, Putinovým cieľom je vyvolať dojem, že má historický nárok na Ukrajinu. Využíva k tomu aj jazykové mutácie ruských médií v iných krajinách. "Ide mu o to, aby sa rozdelila Európska únia, aby sa zredukovala na spoločenstvo krajín, ktorých spája nanajvýš ekonomický záujem. Chce, aby prestala fungovať politická jednota a solidarita, spoločná zahraničná a bezpečnostná politika".
Naď upozorňuje aj na množstvo peňazí, ktoré Rusko vkladá do svojej propagácie. Podľa neho dávajú 100 miliónov eur ročne do PR agentúr, ale upozorňuje, že na celkovú kampaň môže Rusko podľa odhadov vynakladať sedem miliárd dolárov. Ako príklad spomína internetových "trollov", ktorí za komentovanie článkov v prospech Ruska a neprospech západu dostávajú 700 eur, ak píšu v angličtine, dostávajú 1 000 a viac eur.
Ako pre agentúru SITA povedal Peter Susko z Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí, o otázke ako bojovať proti agresívnej proruskej propagande sa diskutuje niekoľko mesiacov. Ako informuje Susko, minulý týždeň sa k tejto téme vyjadrili aj lídri členských krajín EÚ na summite v Bruseli a podčiarkli "nutnosť čeliť pokračujúcim dezinformačným kampaniam Ruska". Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Frederica Mogheriniová má preto pripraviť plán protiofenzívy. Susko tiež upozorňuje, že aj ministri zahraničných vecí V4 a Severskej rady a pobaltských krajín sa na summite vo Vysokých Tatrách zhodli, že "agresívna propaganda oslabuje princíp nezávislosti médií". Ministri podľa Suska opätovne potvrdili svoj záväzok ďalej zlepšovať strategickú komunikáciu na podporu politík EÚ a podporovať inštitúcie EÚ v tejto činnosti.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Vo veku 70 rokov zomrel slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér Martin Porubjak. K jeho úmrtiu dnes o 21:25 na Dvojke odvysiela RTVS film Dom zo série dokumentov Konzervy času

Zomrel Martin Porubjak

Zomrel Martin Porubjak


Vo veku 70 rokov zomrel slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, prekladateľ, divadelný a filmový režisér Martin Porubjak. TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková.
Martin Porubjak sa narodil 18. mája 1944 v Bratislave. Vyštudoval dramaturgiu a divadelnú vedu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po škole pôsobil v známom bratislavskom Divadle na korze, ktoré však režim po krátkom čase rozpustil. Porubjak sa postupne uchytil v Ústave slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV), v Umenovednom ústave SAV a v Osvetovom ústave v Bratislave. Do divadla sa opätovne vrátil v roku 1983, keď začal pracovať v Divadle SNP v Martine.
V období Nežnej revolúcie (1989) stál pri zrode hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). V rokoch 1991-1992 bol podpredsedom vlády SR. Od roku 1990 pôsobil ako dramaturg v Slovenskom národnom divadle (SND) a od toho istého roku bol pedagógom na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Okrem toho sa venoval prekladom divadelných hier z nemčiny a ruštiny, filmovej a televíznej scenáristike a réžii a tiež publikačnej činnosti. Divadelné kritiky a recenzie publikoval v umeleckých časopisoch. Dramaturg a režisér Martin Porubjak spolupracoval s divadelnými scénami na Slovensku i v zahraničí. Boli to bratislavské divadlá Radošinské naivné divadlo (RND), Divadlo Astorka – Korzo '90, Nová scéna, Štúdio L+S a trnavské Divadlo pre deti a mládež (DPDM). V zahraničí to boli scény v Česku a v Rakúsku. Zúčastnil sa na mnohých divadelných festivaloch doma i v zahraničí. Bol autorom divadelnej hry Goldoniáda, ktorá bola pre zákaz publikovať uvedená pod menom Vladimíra Strniska. Inscenovali ju na Novej scéne v Bratislave (1978) a v niekoľkých českých divadlách. Napísal aj hru Zmúdrenie Sancha Panzu.

Copyright © TASR 2015

Reklamná pauza, teraz sa môžete ...

Reklamná pauza, teraz sa môžete ...

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V liptovskohrádockej Strednej odbornej škole elektrotechnickej (SOŠE) dokončujú budovanie a zariaďovanie školského televízneho štúdia. Vo vyučovacom procese ho budú využívať predovšetkým študenti novootvoreného odboru digitálna grafika – obrazová a zvuková technika.
"Hľadali sme niečo vhodné pre dievčatá, kde by mohli uplatniť svoje prirodzené danosti a potenciál, lebo technické smery klasickej elektrotechniky sú pre ne príliš náročné. Veľmi príjemne nás prekvapil veľký záujem o tento úplne nový odbor. Z 28 prvákov je až 24 dievčat," spresnil pre TASR riaditeľ SOŠE Milan Daniš.
Široké uplatnenie budúcich absolventov vidí v televíziách, mediálnych či reklamných agentúrach. "Jedna vec je otvoriť študijný odbor, druhá, aby bol na patričnej úrovni. Rýchlo sme prišli na to, že na výrobu videozáznamov, ich spracovanie, strihanie potrebujeme profesionálne televízne štúdio," priblížil projekt za viac ako 3000 eur.
Popri skúsenom miestnom filmárovi Ľuborovi Patschovi sa na vzdelávaní prvákov podieľa ako vedúci krúžku maturant Ján Svitana. "Učím ich ovládať grafické programy, ktoré majú v dnešnej dobe obrovské možnosti profesijného využitia. Plánujem si založiť grafické štúdio a ponúknuť v ňom prax študentom," dodal talentovaný elektrotechnik.

Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

                 VÝROKY TÝŽDŇA



"Martin Škrtel popiera, že by na De Geu stúpil úmyselne. A ja nemám veľké uši."
Gary Lineker

„ Ako prosím??? Na to Vám môžem odpovedať len to, že nechodím a nikdy nebudem chodiť so žiadnou svojou študentkou. Želám príjemný deň a veľa zdaru pri zbieraní klepov. Uvedomte si, že som osoba verejne známa, ale nie verejne činná, Vaše informácie sú čiastočne nepravdivé a čiastočne neaktuálne a ja mám právo na ochranu svojho súkromia. V opačnom prípade si ho budem musieť chrániť súdnou cestou. Je pravdou, že som mal blízky vzťah s jednou slobodnou mamičkou, ktorá k nám nastúpila externe vlani v septembri, ešte predtým, ako sa stala mojou študentkou a je pravdou aj to, že tento vzťah trval ešte v čase, keď už bola naša študentka. Tento vzťah som ukončil, lebo to nepovažujem za správne. Kto ma pozná, vie, že vždy som bol prísnym učiteľom a sympatie v mojom profesionálnom úsudku nikdy nehrali úlohu. Áno, zdá sa mi to nevhodné, preto sme ten vzťah ukončili a áno, som pri jej hodnotení bez najmenších pochybností objektívny, lebo od nej vyžadujem presne to, čo od iných. Ale kvôli tomu ju predsa nevylúčim zo štúdia, je to dobra študentka, má to v živote ťažké, a ak dovolíte, ostatné je moja súkromná vec. Verím, že aj Vy riešite svoje citlivé srdcové záležitosti takto principiálne a že ich nepotrebujete pretriasať na verejnosti. Želám Vám užitočnejšie témy.“
Eduard Chmelár

26. 3. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Poslanci v Detve si schválili právo kontrolovať a schvaľovať všetky mediálne výstupy zamestnancov magistrátu. Na ostatnom mestskom zastupiteľstve (MsZ) odhlasovali aj sedemčlennú redakčnú radu, ktorá má na to dohliadať. Ide o návrh časti poslancov zastupiteľstva, ktorý schválili ešte počas februárového zastupiteľstva, ale primátor ho nepodpísal.
Podľa opätovne odhlasovaného uznesenia by všetky informácie, ktoré zamestnanci mesta Detva poskytujú v rámci vlastných odborných kompetencií smerom k verejnosti, mali najskôr predložiť sedemčlennej redakčnej rade. V rade je päť poslancov, hovorkyňa mesta a primátor Ján Šufliarsky.
Primátor, ktorý má v zastupiteľstve menšinovú podporu, si myslí, že takýto krok len sťaží informovanie verejnosti o dianí v meste. "Doposiaľ som sa s takým niečím ešte nestretol. Vôbec si neviem napríklad predstaviť, ako sa bude radou schvaľovať výstup, ktorým budeme musieť aktuálne reagovať na určité problémy v meste," uviedol pre TASR.
Mesto si ešte vo februári vyžiadalo k takémuto kroku zastupiteľstva stanovisko Tlačovej rady SR. Jej predseda Július Lőrincz zriadenie redakčnej rady na oficiálne mediálne výstupy neodporučil a to pre zvádzanie k cenzúre a komplikovanie operatívneho toku informácií zo samosprávy.
Predseda Tlačovej rady SR pripomenul, že Ústava Slovenskej republiky v Treťom oddiele hovoriacom o politických právach v článku 26, v odseku 3 vyslovene cenzúru zakazuje.
Poslanec Roman Vrťo, ktorý s okruhom poslancov stál za návrhom zriadiť mediálnu radu ale hovorí, že radu sa rozhodli zriadiť na základe negatívnych skúseností z minulosti. "V uplynulom období často vychádzali z mesta výstupy, ktoré sa nezakladali na pravde. Vedenie mesta napríklad pri strategických ukazovateľoch či pri hospodárení dávalo na známosť čísla, ktoré neodrážali skutkovú podstatu," povedal TASR. Mediálna rada by preto mala tieto výstupy dávať do objektívneho svetla.
Poslanci chcú ešte skôr, ako uznesenie nadobudne platnosť, spísať štatút mediálnej rady, kde bude presne vymedzené, v akých prípadoch môže primátor, resp. jeho hovorkyňa informovať bezodkladne a kedy až po schválení radou.

Copyright © TASR 2015

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku je aj naďalej Rádio Expres, nasledované Rádiom Slovensko a Fun rádiom. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt spoločnosti MEDIAN SK, ktorý sa konal na vzorke 3579 respondentov vo veku 14 až 79 rokov od 10.11. do 14.12.2014 a od 5.1. do 1.3. tohto roka. O jeho výsledkoch informovala Linda Kleinertová.
Počúvanosť Rádia Expres dosiahla 35,1 percenta, čo je 1,571 milióna poslucháčov. Druhé Rádio Slovensko malo 30,2 percenta (1,352 mil. poslucháčov), tretie Fun rádio 24,1 percenta (1,077 mil. poslucháčov). Poradie sa nezmenilo ani na ďalších štyroch priečkach.
S 18,4 percentami (821.000 poslucháčov) sa na štvrtom mieste umiestnilo Rádio Jemné a piatu priečku obsadilo Rádio Europa 2 s počúvanosťou 16,0 percent (715.000 poslucháčov). Na šiestom mieste je Rádio Regina s výsledkom 14,4 percenta (646.000 poslucháčov) a na siedmom Rádio_FM so 6,0 percentami (268.000 poslucháčov).
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v danom parametri „počúval minulý týždeň“ 42,9 percenta (1,919 mil.), rozhlasová sieť RADIO GROUP počúvanosť 33,4 percenta (1,496 mil.) a Rádio Services 22,1 percenta (988.000).
Najväčšiu časť slovenského trhu kontroluje Rádio Expres s 22,5-percentným podielom. Rádio Slovensko má podiel 21,1 percenta, Fun rádio 13,3 percenta. Nasledujú Rádio Jemné (10,1 %), Rádio Európa 2 (8,7 %), Rádio Regina (8,5 %) a siedme Rádio Lumen má trhový podiel tri percentá. Zvyšné rozhlasové stanice držia 12,9-percentný podiel z trhu.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV !

TO JE TV !


RTVS NEWS

RTVS NEWS

K úmrtiu spisovateľa a literárneho kritika Kornela Földváriho odvysiela RTVS dnes, vo štvrtok 26. marca, o 20.05 h na Dvojke dokumentárny film Ešte si chvíľu s Kornelom pobudnúť.


Zomrel Kornel Földvári

Zomrel Kornel Földvári

Vo veku 83 rokov zomrel dnes v bratislavskej nemocnici v skorých ranných hodinách spisovateľ, publicista, ctiteľ humoru a westernov Kornel Földvári. Potvrdil to TASR vydavateľ Koloman Kertész Bagala.
Spisovateľ a prekladateľ Kornel Földvári, teoretik humoru, legenda slovenskej kultúry, literatúry a divadelníctva mohol počas totalitného režimu pre kádrový profil publikovať iba pod rôznymi pseudonymami (Miroslav Kostka, Peter Horňák, Pavol Miškovič). Pod vlastným menom debutoval až v roku 1999.
Kornel Földvári sa narodil 13. februára 1932 v Trenčíne. Pochádza z hodinárskej a zlatníckej rodiny, to poznačilo jeho ďalšiu kariéru. Na tri roky narukoval k čiernym barónom v pomocných technických práporoch (PTP), ktoré boli v rokoch 1950-1954 určené pre nespoľahlivých občanov. Využívali ich na ťažké a nebezpečné práce. Po vyhadzove z vysokej školy tak prežil mladé roky na šachtách baní v českom Kladne a neskôr vo fabrike Prema Stará Turá. Odmäk po stalinskom období mu umožnil byť 13 rokov redaktorom Kultúrneho života a súbežne Mladej tvorby.
Po prelomovom roku 1968 sa uchytil vďaka protagonistom Divadla na Korze v Bratislave ako jeho riaditeľ. Miesto musel po 18 mesiacoch opustiť rovnako ako Milan Lasica a Július Satinský i mnohí ďalší jeho členovia. Roky normalizácie prečkal bez možnosti prekladať a publikovať, zamestnaný bol napríklad aj ako obchodný referent.
Slovenskej čitateľskej verejnosti sa Földvári predstavoval dlhé roky svojou záľubou komentovať detektívky i humoristické romány či poviedky od Breta Harta cez Karla Maya až po Agathu Christie a Raymonda Chandlera. Jeho doslovy nájdeme aj pri vydaniach Marka Twaina, Michaila Zoščenka, Karla Čapka a Lasicu so Satinským.
Po roku 1989 vstúpil Földvári do vysokej politiky, v rokoch 1990-1992 bol prvým námestníkom ministra kultúry. Potom sa venoval už iba písaniu, krstu nových kníh a doslovom k umeleckým prejavom súčasníkov.
Svoj knižný debut Netypické príbehy, ocenený na festivale Jaroslava Haška v českej Lipnici v roku 1963, skryl pod pseudonymom Miroslav Kostka. Po súbore humoresiek opäť pod pseudonymom vydal malú monografiu o grafikovi Dušanovi Polakovičovi.
Pod vlastným menom debutoval Kornel Földvári v roku 1999 knihou O stručnosti, zloženou z jeho publicistických a literárnokritických príspevkov. Až v roku 2003 vydal svoj dlho odkladaný rukopis Príbehy z naftalínu s podtitulom Humoresky 1963-1977. Ako milovník divadla stál pri zrode festivalu České divadlo, ktorý sa každoročne uskutočňuje v bratislavskom Štúdiu L+S. Je autorom histórie Divadla na Korze s titulom Svet pre dvoch a podtitulom O Lasicovi a Satinskom, ktorá vyšla v roku 2004. S Julom Satinským bol spoluautorom knihy Polstoročie s Bratislavou. Malý prierez dejinami slovenskej karikatúry zachytáva jeho Päťadvadsať vydaných v roku 2005. V roku 2006 vyšla jeho kniha - výber publikovaných článkov, esejí, rôznych predslovov, rozhovorov z periodík, zborníkov, kníh, katalógov výstav a portrétov zahraničných i domácich karikaturistov s množstvom karikatúr - O karikatúre. Je autorom state v kolektívnom diele Dejiny slovenskej drámy 20. storočia, ktoré vyšlo v roku 2012. V decembri 2014 bola prezentovaná kniha Kornel Földvári, publikáciu vydal v novej edícii Rozhovory Divadelný ústav. Kniha necháva čitateľa nahliadnuť do života osobnosti slovenskej literatúry a kultúry, publicistu, prozaika, výtvarného a literárneho kritika, divadelníka, prekladateľa a tiež večného optimistu Kornela Földváriho.
Kornel Földvári bol držiteľom Ceny Dominika Tatarku za rok 2006.

Copyright © TASR 2015

Rádiorallye 2015

Rádiorallye 2015

Už po 11. raz sa predstavia zástupcovia vysokoškolských internátnych rozhlasových štúdií (IRŠ) a univerzitných rádií na celoslovenskej súťažnej prehliadke Rádiorallye 2015. Podujatie s účasťou približne 200 mladých ľudí sa bude konať od štvrtka do nedele (26.-29.3.) v Kultúrno-spoločenskom centre Technickej univerzity (TU) na Jedlíkovej ulici v Košiciach.
Do súťaže prihlásilo tento rok 11 kolektívov amatérskych rozhlasových tvorcov 156 nahrávok (vyše 5,5 hodiny čistého času) v špecializovaných kategóriách. Ide o literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistiku, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy. "V programe je aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti. Realizačný tím si vyžrebuje niektorú z nadefinovaných tém a v časovom limite tri hodiny musí svoju tému spracovať do vysielateľnej podoby s využitím bežných žurnalistických postupov a žánrov," uviedol pre TASR zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala z RTVS.
Ide o amatérsku súťaž, preto nahrávky si budú sami vzájomne hodnotiť predovšetkým zúčastnení redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií. Medzi nimi sú TLIS Bratislava, Aetter Trnava, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, INRO Zvolen, PULZ rádio Ružomberok, ŠTuRKo Košice, Rádio 9 Košice a Rádio PaF Prešov. Tento rok budú chýbať nitrianske IRŠ Mladosť a trnavské IRŠ Karavána. "Jedenásta Rádiorallye je znovu podujatím s medzinárodnou účasťou. Do programu zasiahnu dve amatérske univerzitné rádiá z Českej republiky - Rádio K2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno," doplnil Kasala.
Univerzitné rádiá sú základňou rozhlasových talentov aj pre profesionálne prostredie, preto v odbornej hodnotiacej porote prisľúbili účasť zástupcovia z profesionálnych médií - zo Slovenského rozhlasu RTVS a z Rádia Košice. Rozhlasoví profesionáli si pripravili pre svojich mladších kolegov konzultácie i odborné workshopy zamerané na prácu redaktorov, moderátorov, hudobných dramaturgov, technikov i kreatívcov.
Podujatie organizujú Asociácia členov a sympatizantov IRŠ v spolupráci s Rádiom 9 z TU Košice a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Odborným garantom je RTVS, o. z. Slovenský rozhlas. Akcia je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2015, ktorej 64. ročník sa uskutoční na jeseň v britskom Banbury.
Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia "IRŠiek" pod názvom Amatérsky zvukový záznam, ktoré v 80. a 90. rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach, kam sa súťaž po desiatich rokoch vracia. Ako informoval Kasala, titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2014 obhajuje Rádio PaF z Prešovskej univerzity.

Copyright © TASR 2015





Mesto 44

Mesto 44

25. 3. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Šéf thajskej chunty Prajut Čan-oča slovne napadol novinárov, pričom vyhlásil, že by jednoducho popravil tých, čo neinformujú pravdivo. Už vo februári Prajut médiám pohrozil, že má moc ich dať zavrieť. V stredu však zaujal ešte tvrdší postoj. "Pravdepodobne ich jednoducho popravíme," povedal šéf chunty bez náznaku úsmevu, keď sa ho novinári pýtali, ako by vláda pristupovala k tým, čo sa nedržia oficiálnej línie. "Nemusíte podporovať vládu, ale máte informovať pravdivo," podotkol bývalý šéf armády. Novinárom povedal, aby svojím písaním podporovali národné zmierenie v kráľovstve.
Armáda uskutočnila 22. mája v Thajsku prevrat a zvrhla legálne zvolenú vládu. Podľa vlastných údajov tak urobila s cieľom nastoliť v krajine po sedemmesačných nepokojoch poriadok. Štyri dni po prevrate thajský kráľ Pchúmipchón Adundét oficiálne vymenoval šéfa armády generála Prajuta Čana-oču za premiéra, konkrétne za predsedu Národnej rady pre mier a poriadok. Kríza, ktorá sa začala v novembri, si vyžiadala 28 obetí a stovky zranených. Thajsko sa zmieta v politickej nestabilite už viac ako sedem rokov.

Americká televízia Fox dala zelenú novým častiam obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). Informoval o tom portál Deadline. Pripravovaná séria bude pozostávať zo šiestich častí, v ktorých si úlohy agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scullyovej zopakujú David Duchovny a Gillian Anderson. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. „Vnímam to ako 13-ročnú reklamnú prestávku,“ vyjadril sa Carter, podľa ktorého je práve teraz ideálny čas na uvedenie nových epizód.
O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe. Tvorcovia však už oznámili, že chcú začať nakrúcať v lete. Produkcie sa ujali spoločnosti 20th Century Fox TV a Ten Thirteen Prods. O obnovení seriálu rokovali približne rok, pričom Gary Newman z televízie Fox v januári uviedol, že riešili predovšetkým organizačné záležitosti. „Mali sme tú česť pracovať s Chrisom na všetkých deviatich sezónach Aktov X, ktoré boli pre nás jednou z najhodnotnejších tvorivých skúseností v našich kariérach. Bol to svetový fenomén, ktorý ovplyvnil popkultúru,“ vyjadrili sa Dana Walden a Gary Newman z Fox Television Group.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.

Generálny riaditeľ British Broadcasting Corporation (BBC) Tony Hall oznámil, že spoločnosť neobnoví kontrakt s moderátorom obľúbenej motoristickej relácie Top Gear Jeremym Clarksonom. Dôvodom je incident zo 4. marca, keď 54-ročný Clarkson napadol Oisina Tymona, jedného z producentov programu.
Clarkson vraj Tymona napadol, pretože mu nezabezpečil teplé jedlo po nakrúcaní v grófstve North Yorkshire. Producent však na moderátora nepodal oficiálnu sťažnosť, pričom vedenie spoločnosti o incidente informoval pravdepodobne samotný Clarkson. Toho následne 10. marca suspendovali na neurčito, pričom pozastavili aj vysielanie Top Gearu, ktorý spolu s ním moderovali James May a Richard Hammond. Fanúšikovia relácie na toto rozhodnutie zareagovali spustením online petície, prostredníctvom ktorej žiadali Clarksonov návrat. Podpísalo ju viac než milión ľudí. Vedenie BBC taktiež spustilo vyšetrovanie incidentu, ktoré viedol riaditeľ BBC Scotland Ken McQuarrie. Ten potom výsledky odovzdal Tonymu Hallovi, ktorý rozhodol o Clarksonovej výpovedi. Zdôvodnil to tým, že Clarkson napadnutím Tymona porušil interné pravidlá BBC. Taktiež oznámil, že chcú pokračovať v nakrúcaní Top Gear. Zatiaľ však nie je známe, kto bude program moderovať, pretože Mayovi aj Hammondovi sa tento rok končia zmluvy.
Jeremy Clarkson je televízny moderátor a spisovateľ, ktorý sa preslávil práve vďaka programu Top Gear. V ňom pôsobil najprv v rokoch 1988 až 2000 a potom od roku 2002 v novom formáte. Uvádzal tiež prvú sezónu programu Robot Wars, viacero iných motoristických relácií a v rokoch 1998 až 2000 mal vlastnú talkšou s názvom Clarkson. Je autorom štrnástich kníh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Stanovisko Predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s.

Stanovisko Predstavenstva
 Dopravného podniku Bratislava,a.s.

Predstavenstvo spoločnosti Dopravného podniku Bratislava, akciová spoločnosť (ďalej len „DPB, a.s.“) vydáva k informáciám, ktoré zazneli v posledných dňoch v médiách od pána primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala v rámci prípravy návrhu rozpočtu hlavného mesta SR Bratislavy na rok 2015 nasledovné stanovisko:

a) Nákup elektrickej energie
Nie je pravda, že DPB, a.s. má dvakrát drahšiu energiu ako Dopravný podnik mesta Košice, a.s.
Prehľad vývoja cien za 1 MWh za VN v DPB, a.s. od roku 2012 je nasledovný:
- V roku 2012 bola cena za 1 MWH v € bez DPH a SpDvo výške 68,29 €.
- V roku 2013 bola cena za 1 MWH v € bez DPH a SpDvo výške 64,20367 €, čo predstavuje medziročný pokles oproti predchádzajúcemu roku o 5,98 %.
- V roku 2014 bola cena za 1 MWH v € bez DPH a SpDvo výške 53,40406 €, čo predstavuje medziročný pokles oproti predchádzajúcemu roku 16, 82 %.
- V roku 2015 bola cena za 1 MWH v € bez DPH a SpDvo výške 49,115 €, čo predstavuje medziročný pokles oproti predchádzajúcemu roku o 8,03 %.

Pre úplnosť informácie dodávame, že v zmysle Zmluvy o združenej dodávke elektriny zo dňa 21.10.2013 zmluvná cena elektriny Dopravného podniku mesta Košice, a.s. je pre rok 2015 vo výške 49,77 €/MWh bez DPH, čo je viac o 1,33 % ako má DPB, a.s. pre rok 2015.
Náklady DPB, a.s. na nákup elektrickej energie za veľkoodber boli v roku 2014 oproti roku 2012 nižšie v absolútnom vyjadrení o cca 1 mil. €.
DPB, a.s. ďalej uvádza, že nie je možné porovnávať ceny veľkoodberov jednotlivých inštitúcii, nakoľko na cenu silovej elektriny má okrem množstva vplyv aj odberový diagram odberateľa, cena na komoditnej burze, zásahy štátu prostredníctvom svojej legislatívnej činnosti, ako i rozhodnutia ÚRSO a to všetko v momente verejného obstarávania.

b) Nákup PHM
Nie je pravda, že DPB, a.s. nakupuje drahšiu motorovú naftu, ako iní dopravcovia.
Cena motorovej nafty DPB, a.s. je naviazaná na priemernú cenu motorovej nafty za 1 l bez DPH, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR na svojej webovej stránke cca každé 2 týždne. V zmysle zmluvy teda cena nafty bez DPH kopíruje priemernú cenu v SR bez DPH podľa Štatistického úradu SR, pričom táto je ponížená o 7,486%.
V roku 2014 sme nakúpili motorovú naftu v hodnote 9 760 672, 73 € bez DPH. Oproti cene zverejnenej Štatistickým úradom SR sme teda v roku 2014 ušetrili 789 809,07 € bez DPH. Oproti finančnému plánu spoločnosti pre rok 2014 sme šetrili sumu 451 327, 27 €. Aj vďaka priaznivej ceny motorovej nafty sa podarilo súčasnému vedeniu znížiť náklady spoločnosti a v roku 2014 dosiahnuť zisk.
Pre úplnosť informácie uvádzame, že pred nástupom tohto vedenia bola cena motorovej nafty nižšia len o cca o 1% oproti cene Štatistického úradu SR.


c) Poistenie
DPB, a.s. k poisteniu finančných škôd spôsobených spoločnosti uvádza, že predmetným poistením je poistená spoločnosť, nie manažment spoločnosti, ako je niekedy nesprávne tvrdené. Ide o bežné poistenie, ktoré využíva aj iná korporátna klientela poisťovní.
Výšku poistenia určuje poisťovňa na základe svojich vzorcov (poistného rizika), pričom zohľadňuje aj výsledky hospodárenia spoločnosti – jeho bonitu.
V roku 2009 za bývalého vedenia spoločnosti bola výška poistného až vo výške 319 559,49 €. Súčasnému vedeniu úpravou rozsahu poistenia sa podarilo znížiť výšku poistného na sumu 189 700 € pre rok 2014. Vzhľadom na kladný hospodársky výsledok (zisk), ktorý sa prvýkrát v histórii spoločnosti podaril dosiahnuť v roku 2014 za súčasného vedenia, je pravdepodobné, že v roku 2015 poistenie opäť klesne.

d) Bankové úvery
Nie je pravda, že bankové úvery, ktoré boli uzatvárané za tohto vedenia spoločnosti sú neprimerane vysoké.
Predchádzajúce vedenie spoločnosti dňa 10.06.2010 uzatvorilo úver na kúpu autobusov vo výške 7,9% p.a.
Na financovanie 50 ks autobusov DPB, a.s. bral úver v roku 2014 vo výške 3M EURIBOR +2,35 % p.a.
Na financovanie 50 ks opčných autobusov DPB, a.s. oslovil 8 bankových inštitúcií, pričom výška úrokovej sadzby by nemala byť podľa ich ponúk vyššia ako 3M EURIBOR +1,7 % p.a.
DPB, a.s. ďalej uvádza, že nie je možné porovnávať výšku úrokovej sadzby úverov DPB, a.s. a hlavného mesta SR Bratislavy, nakoľko na výšku úrokovej sadzby má okrem výšky úveru vplyv aj dĺžka splácania, odklad splátok, účel, bonita klienta, spôsob zabezpečenia, ekonomická situácia na finančných trhoch a pod.


e) Tvrdenie, že hlavné mesto SR Bratislava nemá informácie o hospodárení v DPB, a.s.
DPB, a.s odmieta tvrdenie, že hlavné mesto SR Bratislava nemá informácie o hospodárení DPB, a.s.
Na webovej stránke DPB, a.s. sú zverejňované všetky zmluvy, objednávky, faktúry, výročné správy a aj verejné obstarávania. Zástupcovia poslancov mestského zastupiteľstva sú členmi dozornej rady spoločnosti. Okrem toho vedenie spoločnosti úzko spolupracuje s odbornými útvarmi hlavného mesta SR vo všetkých oblastiach týkajúcich sa dopravy v meste. Navyše v zmysle právnych predpisov predstavenstvo spoločnosti každoročne predkladá valnému zhromaždeniu individuálnu účtovnú závierku spoločnosti a výročnú správu spoločnosti na schválenie.

Záver
Súčasné vedenie je pripravené aj naďalej pokračovať v programe úspor, ktoré znamenalo pre roky 2012 – 2014 vyrovnané hospodárenie a za rok 2014 dokonca zisk. Tento prístup znamenal zastavenie zadlžovania DPB, a.s., a tým aj hlavného mesta SR Bratislavy.
Pre úplnosť uvádzame, že napriek programu úspor sa DPB, a.s. podarilo získať na obnovu vozidlového parku a modernizáciu údržbovej základne viac ako 200 mil. € z fondov EÚ.
Pokiaľ ide o rozpočet hlavného mesta SR Bratislavy na rok 2015, je povinnosťou predstavenstva DPB, a.s. poukazovať na záväzky jediného akcionára DPB, a.s. hlavného mesta SR Bratislavy, ktoré znamenajú nárast účelovo viazaných nákladov o cca 9,8 mil. €
(z toho cca 6,8 mil. € na 5 % spolufinancovanie projektov EÚ, cca 1,8 mil. € na splátky úveru na autobusy...). Hoci hlavné mesto SR Bratislava navrhuje navýšiť rozpočet pre DPB, a.s. v roku 2015 o cca 3,9 mil. €, táto suma nepokrýva náklady na istiny úverov, straty z BID (Bratislavská integrovaná doprava) a BMK (Bratislavská mestská karta). Najväčší problém je zníženie dotácie na prevádzku o 3,5 mil. €. To znamená celkový deficit vo výške 6,1 mil. €.
Na uvedené skutočnosti je potrebné poukazovať tak, aby sa poslanci mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy mohli rozhodnúť.

Na záver predstavenstvo DPB, a.s. odmieta tvrdenie, že sa bráni auditu spoločnosti. Napokon, na základe podnetu pána primátora (v tom čase poslanca a predsedu finančnej komisie) bol vykonaný audit v spoločnosti pred cca 6 mesiacmi, pričom hlavný kontrolór hlavného mesta SR Bratislavy skonštatoval, že spoločnosť dobre hospodári a prijala úsporné opatrenia. Správa hlavného mesta SR Bratislavy bola predložená aj poslancom mestského zastupiteľstva na februárovom zasadnutí.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Televízna stanica OWN svetoznámej americkej moderátorky Oprah Winfreyovej dnes oznámila, že nakrúca televízny seriál o živote muža z mesta Atlanta, ktorý podľa svojich slov splodil 34 detí so 17 rôznymi ženami.
Seriál, ktorého premiéra je naplánovaná na september, je voľným pokračovaním reality šou tejto televíznej stanice s názvom "Iyania: Fix My Life". V reality šou sa tréner duchovného života snažil pomôcť mužovi, producentovi videí Jayovi Williamsovi, dať si život do poriadku. Nový seriál, zatiaľ bez názvu, bude zachytávať Williamsa, ako sa pokúša nadviazať nové, lepšie vzťahy so svojimi deťmi a ich matkami.
Winfreyovej televízia OWN uviedla, že "extrémna situácia" bude ťažkou skúškou pre Williamsove dobré úmysly plniť si svoje rodičovské povinnosti.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká vysielacia stanica CNN obnoví svoje vysielanie v Ruskej federácii. Ruský federálny dozorný úrad pre telekomunikácie Roskomnadzor v utorok informoval, že TV stanici udelil licenciu na ďalších desať rokov. Udelenie licencie potvrdil aj zdroj zo CNN. „Dvadsiateho tretieho marca sme dostali licenciu od Roskomnadzora na vysielanie v Rusku na desať rokov,“ povedal pre ruský denník Izvestja. Šéf Roskomnadzoru Aleksandr Žarov povedal, že udeleniu povolenia predchádzali intenzívne rokovania. „Vítam, že CNN dodržiava dohody dosiahnuté v rokovaniach a dúfam, že bude taká bezchybná, aj čo sa týka obsahovej stránky,“ vyhlásil Žarov.
CNN zastavila svoje vysielanie v Rusku k 31. decembru 2014. Dôvodom boli zmeny v ruských mediálnych zákonoch, ktoré obmedzujú zahraničné vlastníctvo médií. Moskva sa snaží regulovať činnosť médií v Rusku. Minulý rok schválený zákon napríklad vyžaduje obmedzenie zahraničnej majetkovej účasti v médiách na 20 percent do konca roka 2016. Kritici prísne zákony považujú za obmedzovanie slobody slova.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozhlasová reportérka Ann-Kristin G. z nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa včera po druhý raz narodila.
Dvadsaťjedenročná spolupracovníčka lokálnej rozhlasovej stanice Radio Neandertal bola od piatka súkromne v katalánskej metropole a mala sa vrátiť z Barcelony do vlasti predpoludňajšou linkou spoločnosti Germanwings. Napokon sa však na poslednú chvíľu spoločne s priateľom rozhodla predĺžiť si pobyt v Katalánsku a odletieť do vlasti až večerným spojom. To jej zrejme zachránilo život, pretože haváriu airbusu, na ktorý mala pôvodne letenku a ktorý sa v horskej oblasti v južnom Francúzsku zrútil z doteraz nezistených príčin, neprežil zrejme nikto zo 150 osôb na palube.
Správu prinieslo internetové vydanie nemeckého týždenníka Focus.
Reportérka podľa vlastných slov skolabovala po tom, ako sa dozvedela o havárii lietadla, a následnú hodinu ňou lomcoval plač.
Bezprostredne po zverejnení informácie o leteckom nešťastí sa telefonicky skontaktovala s dcérou novinárkina matka, ktorej prvá otázka znela, či je Ann-Kristin ešte na zemi.
Do Düsseldorfu by sa mala vrátiť v priebehu dnešného večera, pred nástupom do lietadla však netajila zmiešané pocity a strach, ktorý z lietania doteraz nemala.
Pred sídlom leteckej spoločnosti Germanwings v Kolíne nad Rýnom sa dnes večer zhromaždilo okolo 100 kapitánov lietadiel a letušiek, aby si tu mlčky, zapaľujúc sviečky i kahance a držiac sa za ruky, uctili pamiatku obetí dnešného leteckého nešťastia, ktoré neprežil v južnom Francúzsku zrejme nikto zo 144 pasažierov ani šiestich členov posádky.
Viacerí z účastníkov pietnej spomienky mali na sebe ešte služobné uniformy, informovala tlačová agentúra DPA.

Copyright © TASR 2015

Reakcia strany TIP k vulgarizmom Richarda Sulíka vo vysielaní TA3 a k útoku voči strane TIP.

Reakcia strany TIP 
k vulgarizmom Richarda Sulíka vo vysielaní TA3 a k útoku voči strane TIP.

Je smutné, že politik, ktorý bol kedysi druhým najvyšším ústavným činiteľom, sa uchyľuje k vulgarizmom voči prieskumným agentúram a osočovaniu iných politických strán.
TIP je politická strana, ktorá je presvedčená, že vulgárni a neslušní politici, ako je Richard Sulík, spôsobujú nedôveru voličov v politický systém a znechutenie z politiky ako takej. Sme toho názoru, že slovenská politika nepotrebuje urážky, ale politikov, ktorí sú schopní dohodnúť sa na dôležitých riešeniach pre našu krajinu. Strana TIP nie je financovaná stranou SMER a toto tvrdenie pána Sulíka vnímame ako snahu urobiť sa zaujímavým a zastaviť trvalo padajúce preferencie jeho strany. Je nám úprimne ľúto, že pán Sulík, ktorý kedysi politickú kariéru začínal zaujímavými návrhmi z daňovej oblasti, si teraz osvojil agendu urážok a neslušnosti. Obrazu Slovenska v Európe nepomôže, že predstaviteľ Slovenskej republiky v Európskom parlamente sa, žiaľ, nevie dôstojne správať.

24. 3. 2015

Zomrel Peter Kovarčík

Zomrel Peter Kovarčík

Vo veku 61 rokov zomrel v pondelok podnikateľ a producent Peter Kovarčík, ktorý sa v súčasnej dobe podieľal na príprave filmu o Líde Baarovej. Informáciu o Kovarčikovom úmrtí potvrdil prezident Herecké asociácie Jiří Hromada.
Podľa serveru Blesk.cz, ktorý na Kovarcikova úmrtia upozornil, producent zomrel nešťastnou náhodou. Vraj sa pošmykol vo svojej kúpeľni. Kovarčík sa zdržiaval v Mánesovej ulici v Prahe, kde v pondelok zasahovali policajti. Lekár nedokázal na mieste jednoznačne určiť príčinu smrti, preto nariadil súdnu pitvu.
Kovarčík sa okrem pripravovaného filmu o prvorepublikovej filmovej hviezde Baarovej podieľal na produkcii muzikálov Galileo, Bedári a Mamma Mia alebo odovzdávania Cien Thálie.
Kovarčík patril okrem iného k dlhoročným priateľom niekdajšieho prezidenta Václava Klausa. Býval blízky ODS a jeho firma Teleaxis bola spájaná s financovaním strany.
Do povedomia verejnosti sa Kovarčík zapísal predovšetkým ako majiteľ marketingovej spoločnosti Teleaxis, ktorá niekoľko rokov spolupracovala s Českým zväzom ľadového hokeja a niekoľko rokov obchodne zastupovala aj tenisový zväz.
V minulosti organizovala aj niekoľko tenisových podujatí. Najväčší z nich bol halový turnaj ATP Slovak Indoor v Ostrave, ktorý mal päť ročníkov. Ten posledný v roku 1998 s dotáciou milión dolárov vyhral hviezdny Američan Andre Agassi.
Teleaxis po sporoch so zväzom ľadového hokeja, ktorý na neho nakoniec podal návrh na konkurz, v roku 2004 vstúpil do likvidácie. Kovarčík potom riadil spoločnosť Czech Teleaxis, ktorá sa zaoberá marketingom, poradenstvom, organizácií športových, kultúrnych a spoločenských podujatí a sprostredkovanie obchodu a reklamy.

Copyright © ČTK 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Licenčná rada sa dnes začala zaoberať ďalšími sťažnosťami na vysielanie súvisiace s februárovým referendom. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, rada dnes začala správne konanie v prípade sťažnosti na rímskokatolícku omšu vysielanú na RTVS, na televíznej Dvojke 28. decembra 2014. Rada preverí, či bol porušený zákonný zákaz znevažovať, či hanobiť na základe politického či iného zmýšľania. RVR dostala na odvysielanie omše 19 sťažností. V tomto prípade ide o medializovanú omšu košického arcibiskupa Bernarda Bobera, na ktorej odznel pastiersky list. Obsah omše považovali sťažovatelia "za homofóbny a diskriminačný, podnecujúci nenávisť a program označili za nevyvážený, keďže v ňom odzneli priame výzvy na účasť na referende a kladné zodpovedanie referendových otázok".
RVR sa na dnešnom zasadnutí zaoberala v súvislosti s referendom zo 7. februára iniciovaným Alianciou za rodinu aj podnetom na program 100 názorov vysielaný RTVS na Dvojke v premiére 17. januára. Podľa autora sťažnosti bol program ladený proti referendu, odznel v ňom názor sociálnej antropologičky na rôznorodosť rodín. Rada dnes podnet označila za neopodstatnený.
Prvou sťažnosťou súvisiacou s referendom sa RVR zaoberala 24. februára a sťažnosť uznala za neopodstatnenú. Konkrétne išlo o sťažnosť na Správy RTVS vysielané 13. decembra, na príspevok o výsledkoch rokovania Rady KDH, v ktorom údajne odznela priama výzva na účasť na referende. RVR spolu dostala k referendu deväť podnetov a zvyšnými sa bude zaoberať na najbližších rokovaniach. Podnety sa okrem RTVS - verejnoprávnej televízie aj rozhlasu týkajú i vysielania Fun rádia a televízií LUX, TA3 a Severka. Na prešetrenie sťažností má rada 90 dní od ich zaevidovania.

Spolu 8 000 eur nariadila zaplatiť Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí vysielateľovi MAC TV v rámci programovej služby JOJ. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Kancelárie rady Ľuboš Kukliš.
Pokutu 6 000 eur udelila rada vysielateľovi za porušenie paragrafov o ochrane maloletých a o povolených prerušeniach programu reklamou zákona o vysielaní a retransmisii 19. septembra 2014 tým, že sedemkrát odvysielal upútavku na program Útek zo Sibíri a dvakrát upútavku na program Výkupné, pričom ich neoznačil totožným grafickým symbolom ako samotný program. Program Bournovo ultimátum zase prerušil zaradením reklamy nad rámec povoleného počtu prerušení. Pokutu 2 000 eur dostal vysielateľ za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Veľké noviny zo dňa 19. septembra 2014 a záznam vysielania programovej služby JOJ zo dňa 19. septembra 2014 v čase od 19:55 do 23:59 a dňa 20. septembra 2014 v čase od 00:00 do 00:05.
Rada zároveň vysielateľa upozornila na porušenie zákona v rámci programovej služby JOJ PLUS dňa 10. septembra 2014 odvysielaním komunikátu Eurominúty. Ten podľa RVR neobsahoval jednoznačné a úplné inštruovanie o spôsobe riešenia troch zo zadaných úloh.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a TRIGON PRODUCTION s.r.o. sa dohodli na zmluve o dohode o podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: “Zlatá lýra“, počet častí: 3.
Námet a scenár: Robert Valovič
Réžia: Peter Hledík ( alebo iný podľa rozhodnutia producenta )
Celkový rozpočet výroby AVD predstavuje sumu vo výške 153 823,44 eur vrátane DPH . Celkový koprodukčný vklad RTVS podľa Prílohy č. 1 tejto zmluvy predstavuje sumu 72 570,93 eur vrátane DPH, z toho vecný vklad predstavuje finančnú hodnotu vo výške 29 070,93 eur.

Rozhlas a televízia Slovenska a 1.2 All4films, s. r. o. sa dohodli na podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela s pracovným názvom: “Hudobníci“, počet častí: 3.
Námet: Ivan Ostrochovský, Marek Urban, Miroslav Tóth
Scenár: Ivan Ostrochovský, Marek Šulík , Martin Šulík
Réžia: Ivan Ostrochovský, Marek Šulík , Martin Šulík
Dramaturg za RTVS: Mária Šnircová
Celkový rozpočet výroby y predstavuje sumu vo výške 118 113,81 eur vrátane DPH .Celkový koprodukčný vklad RTVS predstavuje sumu 58 113,81 eur vrátane DPH), z toho vecný vklad predstavuje finančnú
hodnotu vo výške 13 113,81 eur na . Finančný vklad RTVS na výrobu AVD predstavuje sumu vo výške 45 000,- eur .

Zomrela Alberta Watsonová

Zomrela Alberta Watsonová

Predstaviteľka Erin Driscollovej, šéfky hlavného hrdinu akčného amerického televízneho seriálu 24 z jeho štvrtej série, kanadská herečka Alberta Watsonová zomrela.. Umelkyňa, ktorá stvárnila množstvo menších postáv vo filmových a televíznych produkciách, aby napokon výrazne oslovila publikum práve spomínanou postavou, skonala v nemocnici v Toronte v sobotu vo veku 60 rokov, a to po dlhom boj s rakovinovým ochorením.Poslednou postavou, ktorú zosnulá vytvorila, bola senátorka Pierceová v seriáli Nikita.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS. Konkurz na hlavnú detskú postavu

RTVS NEWS
 
Konkurz na hlavnú detskú postavu

RTVS vyhlasuje konkurz na hlavnú detskú postavu do pripravovaného televízneho seriálu.
Hľadáme chlapca vo veku 5-7 rokov, drobnejšej postavy, s dobrými komunikačnými schopnosťami.
Konkurz sa uskutoční 28. marca 2015 od 10.00 -18.00 h.
Záujemcovia sa stretnú na vrátnici výškovej budovy RTVS v Mlynskej doline v Bratislave.
E-mail: konkurz@rtvs.sk
Telefónne číslo: 0905 369 041 

23. 3. 2015

Zomrel Peter Pišťanek

Zomrel Peter Pišťanek

Známy slovenský spisovateľ Peter Pišťanek zomrel v nedeľu večer (22.3.) v bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici.
O smrti svojho priateľa informoval na stránke .týždňa Juraj Kušnierik. Napísal, že Pišťanek odišiel v tichosti a dobrovoľne. Zdroj z ministerstva vnútra TASR informoval, že spisovateľa priviezli do nemocnice po požití väčšieho množstva liekov.
Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská uviedla, že 54-ročného muža priviezli záchranári do nemocnice v nedeľu krátko po 18.00 h vo vážnom stave.
"Bol intoxikovaný, v bezvedomí. Napriek snahe lekárov okolo 22.00 h zomrel," uviedla hovorkyňa UNB.
Peter Pišťanek je autor kultovej trilógie Rivers Of Babylon a spoluautor úspešnej zbierky Sekerou a nožom. Po rokoch sa vlani na pulty knižných obchodov dostal jeho nový román Rukojemník, podľa ktorého režisér Juraj Nvota natočil rovnomenný film s Milanom Lasicom v hlavnej úlohe.
Ako úspešný filmový scenárista sa Pišťanek zapísal už scenárom k filmu Muzika, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo v nových dejinách slovenskej kinematografie vzniklo.
Pišťanek sa narodil 28. apríla 1960 v Devínskej Novej Vsi. Vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU. Vystriedal viacero zamestnaní, v minulosti pôsobil ako šéfredaktor magazínu Tele-Video-Relax, redaktor internetového časopisu inZine, textár v reklamných agentúrach, či marketingový pracovník.

>"Bol intoxikovaný, v bezvedomí. Napriek snahe lekárov okolo 22.00 h zomrel," uviedla hovorkyňa UNB.


Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Západné krajiny, predovšetkým členské štáty NATO, by sa mali zapojiť do informačnej konfrontácie s agresívnou ruskou propagandou. Podľa agentúry Ukrinform to v nedeľu povedal najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove.
"Ako skupina západných krajín alebo ako aliancia sa potrebujeme do tejto informačnej vojny zapojiť. Spôsob, ako zaútočiť na nepravdivé príbehy, je vytiahnuť nepravdivé príbehy na svetlo a odhaliť ich," uviedol Breedlove.
Americký generál zdôraznil, že informačnú vojnu zo strany Ruska treba vnímať ako súčasť agresie Moskvy voči Ukrajine.
Aj viacerí európski politici už upozornili, že Európska únia musí nájsť spôsob, ako čeliť dezinformáciám, ktoré sa šíria z Ruska. Podľa nich treba čeliť aj správam, ktoré ruské médiá šíria napríklad v Nemecku i v členských štátoch EÚ nachádzajúcich sa v tesnom susedstve s Ruskom, v ktorých žije početná ruská menšina. Najevidentnejšia je táto situácia v troch pobaltských krajinách.

Copyright © TASR 2015


Americká televízia Fox by mohla onedlho začať s produkciou nových častí obľúbeného mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002). Informoval o tom portál TVWise, podľa ktorého by mala nová séria pozostávať z menej ako desiatich častí. Tvorcovia projektu sa tak vraj rozhodli preto, že predstavitelia hlavných postáv David Duchovny a Gillian Anderson majú aj množstvo iných pracovných povinností. Rokovania so sesterskou 20th Century Fox Television však ešte neukončili. To, či pokračovanie Aktov X naozaj dostane zelenú, by malo byť jasné už v najbližších týždňoch.
Päťdesiatštyriročný Duchovny pritom už v januári vyhlásil, že sa predstaví v pripravovanom pokračovaní Aktov X. Spravil tak len niekoľko dní po tom, ako predstavitelia 20th Century Fox Television potvrdili, že s tvorcom seriálu Chrisom Carterom, Duchovnym a Gillian Anderson rokujú o návrate Aktov X na televízne obrazovky. "Som viac než šťastný a nadšený, že sa Akty X vrátia a že budem znova spolupracovať s Gillian a Chrisom. Predpokladám, že sa tak stane už čoskoro. Uvidíme, v akej forme sa seriál vráti a koľko bude mať epizód. Určite nemôžem a ani by som nechcel nakrútiť celú sériu. Bude to skôr nejaký limitovaný formát. Sme už všetci starí a nemáme dostatok energie na celú sériu," uviedol herec.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh agentov FBI Foxa Muldera a Dany Scullyovej, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zlatý žobrák 2015

Zlatý žobrák 2015

Do súťažnej časti 21. ročníka Medzinárodného festivalu lokálnych televízií - Zlatý žobrák 2015, je jeden a pol mesiaca pred uzávierkou prihlásená už takmer šesťdesiatka filmov z celého sveta. O hlavnú cenu Zlatý žobrák tak, ako po minulé roky, sa bude súťažiť v troch sekciách - Lokálna televízia, Produkčná spoločnosť a Mladý tvorca. Festival sa uskutoční od 17. do 20. júna v Košiciach, agentúru SITA o tom informovali organizátori festivalu. Novinkou je, že festival sa bude konať súčasne na Slovensku aj na Ukrajine, konkrétne v Užhorode. "Festival plánuje rozšírenie do Zakarpatskej oblasti Ukrajiny v snahe zopakovať na Ukrajine to, čo sa festivalu podarilo v iných častiach Európy – vytvoriť zoskupenie tvorcov, podporiť programovú výrobu a výmenu a ozdraviť mediálny priestor pre vysielateľov,” cituje správa zverejnené na webstránke festivalu riaditeľku festivalu Evu Děkanovskú.
Podľa Děkanovskej, na festivale očakávajú filmy, "ktoré budú odrazom života a osudov ľudí, ktorí žijú okolo vás". Medzinárodná porota bude sledovať súťažné filmy cez internet prostredníctvom osobitného prístupu na webstránkach http://www.festival.sk a http://www.clickforfestivals.com. Sedemčlenná porota bude pracovať pod vedením Rogera Worroda, švajčiarskeho herca, scenáristu a producenta. Aj tento rok tvoria najpočetnejšiu skupinu filmov snímky z dielne mladých autorov, medzi ktorými sú zastúpení aj filmári zo Slovenska.
Medzinárodný festival lokálnych televízií bol založený v roku 1995 a patrí medzi najväčšie prehliadky tvorby lokálnych televízií v Európe.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.