5. 12. 2020

Výstava na bránach NFŠ prezentuje aj práce fotoreportérov TASR

 Výstava na bránach NFŠ prezentuje
 aj práce fotoreportérov TASR

Medzi kultúrno-športové udalosti tohto týždňa patrilo otvorenie najväčšej výstavy športovej fotografie na Slovensku. Pod názvom Krajina víťazov je od 1. decembra súčasťou Národného futbalového štadióna (NFŠ). Fotografie na bránach najväčšieho športového stánku na Slovensku oživujú spomienky na kľúčové úspechy slovenského športu za posledné desaťročia. Sú medzi nimi aj práce fotoreportérov Tlačovej agentúry SR.
"Gro našich fotografií na výstave tvoria medailové (i dobové) okamihy a silné emócie – to je spoločný menovateľ. Na výstave sú vystavené aj fotografie kolegov z regiónu," komentoval výstavu vo forme street art gallery Michal Svítok, vedúci obrazovej redakcie TASR. Okrem jeho oceňovaných záberov približuje Krajina víťazov aj snímky Radovana Stoklasu, Františka Ivána, Henricha Mišoviča, ale aj medailovú radosť tzv. zlatých chlapcov – hokejistov od Daniela Veselského.
"Som rád, že organizátori dali priestor aj obrazovo zaujímavým fotografiám, nielen historickým okamihom. Šport vie byť aj veľmi výtvarnou záležitosťou. Keď je fotograf na podujatí a niekedy čaká na štart 'svojho' pretekára, tak má čas, ako to my voláme, na 'umenie'. Tak vznikli moje fotografie vodných slalomárov či skokana do vody," vysvetľuje Svítok. Dodáva, že takto prišli na svet aj fotografie Martina Baumanna z lyžovania a pády pretekárov zahalené do snehového závoja. "K športu patrí aj smútok, i ten zachytávame, aj keď určite príjemnejšie je vždy mať pred sebou šťastím žiariaceho pretekára. Pre mňa osobne bol zážitok sledovať cestu za zlatom Mateja Tótha či úspechy Nasti Kuzminovej na olympiáde a pretekoch svetového pohára," priznal fotoreportér, ktorého fotografie z rozlúčky Nasti Kuzminovej s kariérou získali ocenenia.
Priaznivcov športu i fotografie určite zaujme snímka Františka Ivána, ktorému sa podarilo zachytiť "pristátie" pierka z holuba na nose pretekára počas medailového ceremoniálu košického maratónu. "Chalani Baumiš a Neubiš mi spomínali aj ťažké podmienky na fotografovaní zápasu v Poľsku, kde sme postúpili na Majstrovstvá sveta vo futbale," spomína vedúci obrazovej redakcie TASR zážitky kolegov Martina Baumanna a Pavla Neubauera. "Silno snežilo, fanúšikovia na záver vtrhli na plochu – Pali nevedel, či má zachraňovať techniku alebo ísť fotiť radosť. Skvele zachytil už historické momenty, keď sa na stupeň víťazov vedľa seba postavili Veronika Velez–Zuzulová a Petra Vlhová. Emotívne radosti slovenských futbalistov zachytil Martin Baumann a tiež nefalšovanú radosť Danky Bartekovej na olympiáde v Londýne. Rado Stoklasa mal to šťastie a bol pri prvej slovenskej medaile v snoubordingu – Rado Židek na zimnej OH v Turíne," dodal Svítok, ktorý dobre pozná kvality svojho tímu: "Šikovnosť našich fotografov je v tom, že aj v zdanlivo obyčajnej situácii dokážu vyrobiť naozaj skvelé snímky."
Výstava Krajina víťazov, ktorú organizuje spoločnosť NFŠ v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV), potrvá do 31.decembra.


Copyright © TASR 2020

Zomrel Antonín Jaroslav Liehm

Zomrel Antonín Jaroslav Liehm 

Publicista a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm zomrel 4. decembra 2020 vo veku 96 rokov. Veľkú časť života prežil v exile. V roku 2015 dostal od prezidenta Miloša Zemana medailu Za zásluhy.
Liehmovo meno je úzko späté s literárnymi novinami 60. rokov minulého storočia a s propagáciou novej československej filmovej vlny v západnej Európe. Podstatnú časť svojho života prežil v exile, pred siedmimi rokmi sa presťahoval späť do Prahy. 
Na jar 2015 prevzal Cenu Toma Stopparda, v októbri toho istého roku mu prezident udelil medailu Za zásluhy. 
Kariéru žurnalistu a kritika zahájil Liehm tesne po druhej svetovej vojne, kedy spolupracoval s Emilom Františkom Burianom na časopise Kultúrna politika. Po jeho uzavretí pracoval v tlačovom odbore československého ministerstva zahraničia, v nakladateľstve Naše vojsko a v zahraničnej redakcii ČTK. V 60. rokoch viedol Liehm zahraničnú a filmovú rubriku Literárnych novín. Prekladal najmä francúzsku literatúru. Na jeseň 1968 Liehm išiel do Paríža ako zástupca Československého štátneho filmu a vzhľadom k poaugustovému vývoju vo vlasti už za hranicami zostal. 
Prednášal na univerzitách v Európe i USA a zároveň prispieval do zahraničných novín a rádií. V roku 1984 založil Liehm v Paríži medzinárodnú kultúrnu revue Lettre internationale a vydával periodické almanachy Čítanie na leto a 150.000 slov. Tie sa darilo dostávať aj k čitateľom v komunistickom Československu. V Paríži žil Liehm podľa svojej dcéry 32 rokov, ďalších 12 rokov strávil v USA, kde získal aj občianstvo. 
Po páde komunizmu začal publikovať aj doma. Častou témou jeho článkov bola ľútosť nad tým, že česká kultúra nenadviazala po roku 1989 na úspešná 60. roky. Knižne vydal Liehm dve zbierky rozhovorov so zahraničnými a českými spisovateľmi a knihu Príbehy Miloša Formana. Liehm napísal aj dielo Ostro sledované filmy, ktoré sa zaoberá československým "filmovým zázrakom" zo 60. rokov.
Pred šiestimi rokmi potom vydal prehľad svojich článkov nazvaný Názory tak povedaného Dalimila. Práve za túto publikáciu dostal Stoppardová cenu. "Snažil som sa neklamať a hovoriť o tom, o čom chcú ľudia počuť. Ale nie to hovoriť s ohľadom na to, čo chcú počuť. Za najhorší považujem vyhovovať želaniu čitateľov, čo je teraz problém českej žurnalistiky," povedal ČTK pri predstavení knihy v roku 2014 Liehm.

Copyright © ČTK 2020

Zomrela Marie Rút Křížková

Zomrela Marie Rút Křížková

Vo veku 84 rokov zomrela v piatok literárna historička a hovorkyňa Charty 77 Marie Rút Křížková. Novinárom to oznámila jej dcéra Dagmar Křížková, informoval Český rozhlas na svojej webovej stránke.
Ako uvádza, Marie Rút Křížková sa zásadnou mierou zaslúžila o vydanie diela básnika Jiřího Ortena. Venovala sa aj literárnej tvorbe v terezínskom gete.
Marie Rút Křížková sa narodila v roku 1936 v stredočeskej obci Miličín. V roku 1968 absolvovala diaľkovo Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej, odbor čeština - pedagogika, špecializácia literárna história. Pôsobila ako učiteľka, vychovávateľka či odborná pracovníčka v Pamätníku Terezín a Stredočeskej galérii v Prahe.
Počas normalizácie bola Křížková lesnou robotníčkou a triedičkou pošty. Svoje zážitky z tej doby spísala do diela "Svedectvo, ktoré nemohlo byť vyslovené". Hovorkyňou Charty 77 bola od februára 1983 do januára 1984.

Copyright © TASR 2020


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Sociálne siete Facebook a Instagram budú odstraňovať príspevky, ktoré podľa odborníkov obsahujú nepravdivé informácie o vakcínach proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Facebook.
"Zahŕňa to dezinformácie o bezpečnosti, účinnosti, zložení a vedľajších účinkoch vakcín. Napríklad budeme mazať tvrdenia, že vakcíny proti COVID-19 obsahujú mikročipy alebo hocičo iné, čo nie je spomenuté v ich oficiálnom zložení," uvádza vo vyhlásení Facebook, pričom však nespomína, kedy toto pravidlo vstúpi do platnosti.
Facebook už predtým odstránil dezinformácie o očkovacej látke na Samoe, kde koncom minulého roka vypukla epidémia osýpok s desiatkami obetí, ako aj nepravdivé tvrdenia o očkovaní proti obrne v Pakistane, ktoré viedli k útokom na zdravotníckych pracovníkov.
Podľa novembrovej správy neziskovej organizácie First Draft sa 84 percent ľudí dostáva ku konšpiračným príspevkom o vakcínach práve na Facebooku a Instagrame.
Proti dezinformáciám nielen o koronavíruse SARS-CoV-2 bojujú aj spoločnosti Twitter a Google. Twitter počas amerických prezidentských volieb označoval varovnými upozorneniami sporné tvrdenia o výsledkoch a volebných podvodoch. Samotný Facebook ešte v októbri oznámil, že zakáže reklamy, ktoré ľudí presviedčajú, aby sa nedali zaočkovať.


Copyright © TASR 2020





Filmové štúdiá Warner Bros. Pictures sprístupnia všetky budúcoročné premiérové tituly prostredníctvom streamu na HBO Max v rovnakom čase, ako pôjdu tieto filmy do kín. Spoločnosť o tom informovala vo štvrtok.
HBO Max je však dostupné len v Spojených štátoch a na medzinárodný trh by sa tak malo 17 plánovaných titulov z dielne Warner Bros. dostať len prostredníctvom kín.
K americkým divákom a diváčkam by sa touto cestou mali dostať napríklad nový Matrix, Godzilla vs. Kong alebo filmová adaptácia muzikálu In the Heights Lin-Manuela Mirandu.
Ako uvádza agentúra AP, popri množstve zmien, ktoré v distribučných plánoch filmových spoločností spôsobila pandémia koronavírusu, dosiaľ žiadne štúdio naplno nepristúpilo k streamovaniu ako záchrannému lanu. Warner Bros. sa však po neuspokojivých tržbách sci-fi Tenet (2020) Christophera Nolana na domácom trhu a v súvislosti so skutočnosťou, že väčšina amerických kín je stále zatvorená, rozhodli pomôcť si v budúcom roku hybridnou distribúciou.
Filmy budú v USA premiérovať zároveň v kinách a na HBO Max a po mesiaci ich prestanú streamovať a budú pokračovať len v premietaní v kinách. Krok nasleduje po rozhodnutí spoločnosti sprístupniť očakávanú komiksovku Wonder Woman 1984 v decembri na HBO Max, zároveň s premietaním v kinách.
"Vzhľadom na nevídanú situáciu, v ktorej sa nachádzame, sme potrebovali kreatívne riešenia pre našich fanúšikov, filmárov a majiteľov kín," skonštatovala výkonná riaditeľka WarnerMedia Studios Ann Sarnoff. Riešenie je pritom podľa nej len dočasné a predstavuje plán na jeden rok. Iné možnosti, ako uvedenie veľkorozpočtových filmov v kinách s obmedzenou kapacitou alebo ich odklad o ďalší rok, podľa nej neboli lákavé. "Raz budeme musieť ľudí naplno dostať naspäť do kín, ale ak čítate, čo hovoria zdravotnícki experti, ešte nejaký čas to potrvá," doplnila Sarnoff s tým, že ak by mali pocit, že je koniec pandémie na dohľad, zvolili by inú stratégiu, no v tejto chvíli to tak nevidia.
Medzi premiérovými titulmi Warner Bros. na rok 2021 sú napríklad aj Duna, The Suicide Squad: Samovražedná misia, Tom a Jerry, V zajatí démonov 3: Prinútil ma k tomu diabol, King Richard alebo Judas and the Black Messiah.
S rozhodnutím Warner Bros. však nesúhlasí spoločnosť AMC, ktorá prevádzkuje najväčšiu sieť kín na svete. S plánom uviesť hybridne Wonder Woman podľa výkonného riaditeľa Adama Arona súhlasili pre veľký nárast prípadov nákazy, no proti podobnému postupu počas celého roka 2021 sa plánujú postaviť, keďže v tom čase už môže podľa nich zotavovanie urýchliť vakcína.
Podľa agentúry AP by tento krok mohol znamenať koniec aj pre tradičné 90-dňové okno vyhradené na uvádzanie v kinách.
Universal Pictures sa napríklad minulý mesiac dohodli s AMC Theatres a Cinemark na možnosti presunúť filmy po 17 dňoch v kinách do ponuky pre domácnosti. Disney zase väčšinu svojich premiér odložili, s výnimkou muzikálu Hamilton, hraného spracovania Mulan a pripravovanej pixarovky Duša, ktoré zaradili do ponuky svojej streamovacej služby Disney+.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



4. 12. 2020

Jaroslav Haščák aj Dana Arpášová budú stíhaní väzobne

Jaroslav Haščák aj Dana Arpášová
 budú stíhaní väzobne


Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav H. aj Dana A. budú stíhaní väzobne. V piatok o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obaja podali sťažnosť. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. "Sudkyňa ŠTS vyhovela návrhu prokurátora a vzala obidve obvinené osoby do väzby, a to z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obidvaja podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, vo veci bude naďalej prebiehať vyšetrovanie," povedal prokurátor. Obvinení podľa jeho slov vypovedajú, ale vinu nepriznávajú.
"Rozhodnutie vnímame ako nesprávne," reagoval právny zástupca Jaroslava H. Martin Škubla s tým, že nie sú dané podmienky väzby. Poznamenal, že ide o 14 rokov starú vec, v ktorej boli vypočutí svedkovia aj zaistené písomnosti. Podotkol, že jeho klient nenesie zodpovednosť za doterajšie konanie či nekonanie štátnych orgánov v prípade.
Dôvodom väzby u oboch obvinených je obava z ovplyvňovania svedkov, potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Škubla je zvedavý na zdôvodnenie, ako by Jaroslav H. mohol ešte ovplyvňovať svedkov.
Priblížil, že väzbu znáša Jaroslav H. "statočne" a iným spôsobom ju ani znášať nebude. "Nebol veľký priestor sa s ním o tom rozprávať. Ja si myslím, že s tým nesúhlasí, bolo pomerne prekvapivé, že nás vylákali na výsluch v nesúvisiacej veci," zhrnul s dôvetkom, že ten bol len pro forma.
Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava H. policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmieta a mieni sa brániť. Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám.

Copyright © TASR 2020

HOAX: Vakcína proti ochoreniu COVID-19 neobsahuje tkanivá z potratených plodov

HOAX:


 
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 neobsahuje tkanivá z potratených plodov


Tisíce používateľov Facebooku zdieľali v novembri informácie z videa varujúceho pred novou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Tá má údajne obsahovať tkanivo z ľudského plodu po interrupcii. Toto tvrdenie je však zavádzajúce. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Video začína záberom na obal novej vakcíny proti COVID-19 od firmy AstraZeneca, počas ktorého ženský hlas v angličtine oznamuje, že ide o živé instagramové vysielanie hnutia proti očkovaniu We Are Vaxxed.
Hlas vzápätí oznamuje, že video je určené pre každého, kto do seba nechce nechať pichať zvyšky tkaniva potratených ľudských plodov. Ako dôkaz uvádza, že novú vakcínu vyrobili pomocou bunkovej kultúry MRC-5, ktorá bola naklonovaná z ľudského plodu, čo následne dokladá odkazom na článok z Wikipédie.
Slovenskí užívatelia Facebooku zdieľali informácie z videa prostredníctvom článkov na weboch ako infovojna.sk či zemavek.sk. Video sa objavilo aj na stránke mojevideo.sk.
Tvrdenie, že vakcína obsahuje tkanivá ľudských plodov, je silno zavádzajúce. Pravdou je, že podobne ako celý rad vakcín bola aj vakcína spoločnosti AstraZeneca vyrobená pomocou bunkových kultúr, ktoré pôvodne pochádzajú zo vzoriek tkaniva z potrateného ľudského plodu. Tieto bunky sú však už celé desaťročia laboratórne replikované, respektíve klonované.
Podľa Steva Pritcharda, hovorcu Oxfordskej univerzity pre projekt vakcín, ktorý zároveň komunikuje aj za spoločnosť AstraZeneca, je v prípade jej vakcíny proti COVID-19 reč o bunkových kultúrach MRC-5 a HEK 293.
Bunkový kmeň MRC-5, známy ako Medical Research Council č. 5, je podľa neziskovej vedeckej spoločnosti American Type Culture Collection (ATCC) bunková kultúra izolovaná v roku 1966 v Spojenom kráľovstve zo 14-týždňového plodu po dobrovoľnom potrate, ktorý nemal nič spoločné s vývojom vakcín. Odvtedy sa používa na pestovanie a množenie rôznych typov vakcín v laboratóriách, uvádza Oxford Vaccine Group, vedecká skupina z Oxfordskej univerzity, ktorá sa podieľala na vývoji vakcíny COVID-19 pre spoločnosť AstraZeneca.
Aj podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa v Slovenskej republike kultúra MRC-5 používa pri vakcíne Priorix M-M-RVaxpro, ktorá je určená na očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole.
Bunková kultúra HEK-293 vznikla z buniek odobratých z obličky potrateného plodu v roku 1973. Rovnako ako v prípade MRC-5 sú ďalšie bunky odvtedy množené iba laboratórne a okrem vývoja vakcín sa používajú na celý rad ďalších vedeckých projektov.
Nie je pravda ani to, že tkanivo z ľudských plodov je jednou z prísad vakcíny proti COVID-19. Bunkové kultúry MRC-5 aj HEK 293 sa používajú pre množenie tzv. aktívnej zložky vakcíny, teda oslabeného vírusu, ktorý v tele prebudí imunitnú reakciu. V dôsledku nej začne organizmus produkovať protilátky.
Po tom, ako je vírus namnožený, je niekoľkokrát očistený tak, aby v ňom nezostali žiadne zvyšky samotnej bunkovej kultúry. Deje sa to ešte pred tým, ako je do výslednej vakcíny pridaná aktívna zložka. "Je preto veľmi nepravdepodobné, že by výsledná vakcína obsahovala akýkoľvek ľudský materiál," uvádza Oxfordská univerzita.
Vakcína spoločnosti AstraZeneca je jednou z niekoľkých sľubných vakcín proti ochoreniu COVID-19, na ktoré podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo k začiatku decembra na celom svete vyše 1,45 milióna ľudí.

Copyright © TASR 2020


Predajcovia Nota Bene budú rozdávať mikulášske koláčiky šťastia

Predajcovia Nota Bene budú rozdávať 

mikulášske koláčiky šťastia

Predajcovia Nota Bene začnú v pondelok (7. 12.) v Bratislave i ďalších mestách rozdávať mikulášske koláčiky šťastia. Do ulíc miest by tak chceli priniesť predvianočnú atmosféru obdarovania a zároveň dať možnosť zakúpiť si novú knihu a ilustrovaný kalendár z dielne Nota Bene. Počas pondelka im bude pomáhať v hlavnom meste aj niekoľko slovenských hercov a herečiek.
"Kniha a ilustrovaný kalendár na rok 2021 sú originálnym darčekom pod stromček, ktorý zároveň pomáha ľuďom bez domova v ťažkých časoch zimy a pandémie. Pre vyprázdnené ulice mnohým predajcom klesol predaj viac ako o polovicu, preto potrebujú našu pomoc viac než inokedy," približuje šéfredaktorka časopisu Sandra Pazman Tordová s tým, že z predaja oboch darčekov zostáva predajcom polovica sumy.
Počas pondelkovej mikulášskej akcie si budú môcť záujemcovia kúpiť novú knihu a kalendár aj od Henriety Mičkovicovej, Adyho Hajdu a Anny Šiškovej, ktorí si tak na hodinu vyskúšajú, aké to je byť v koži predajcu. "Každý deň, keď neurobíte druhému radosť, je zbytočný. V tejto dobe to nie je pre nikoho jednoduché, ale niektorí sú na tom horšie. Nezabúdajme na nich," vyzýva Hajdu, ktorý bude spolu s Annou Šiškovou a predajcom Nota Bene pomáhať na Hviezdoslavovom námestí neďaleko divadla medzi 14.00 a 15.00 h. Henrieta Mičkovicová bude pomáhať pri vchode do nemocnice na Antolskej ulici v Petržalke od 11.00 do 12.00 h.
Témou ilustrovaného kalendára na rok 2021 sú kultové knihy z detstva. Svojich obľúbených knižných hrdinov v ňom predstavujú predajcovia z viacerých slovenských miest, ako aj niektorí pracovníci združenia Proti prúdu, ktoré Nota Bene vydáva. Spolu s nimi si tak bude možné pripomenúť napríklad Babičku Boženy Němcovej, Pipi Dlhú Pančuchu, Tarzana či Vinnetoua.
Novú knihu Svetlo pod perinou tvoria príbehy 14 inšpiratívnych osobností zo Slovenska prerozprávané rozprávkovou formou. Čitatelia v nej nájdu aj príbeh astrobiologičky Michaely Musilovej, lyžiarky Henriety Farkašovej, hokejistu Michala Handzuša, hudobníka Mariána Vargu či novinára Jána Kuciaka.
Predajcov Nota Bene je možné podporiť v rámci krízovej zbierky na linku www.pomahatjelahke.sk. Podporou zabezpečí občianske združenie (OZ) Proti prúdu ľuďom bez domova strechu nad hlavou, základné životné potreby (stravu, hygienické potreby), ochranné pomôcky a bezpečné miesto na prežitie karantény.

Copyright © TASR 2020




V 3 pódiách sa predstaví Desmod, Tomáš Buranovský a skupina Blanch

 V 3 pódiách sa predstaví Desmod,


 Tomáš Buranovský a skupina Blanch


Pop s jemným nádychom folku a soulu. V 3 pódiách sa znova stretnú hudobníci, ktorí hrajú celkom odlišné žánre a na záver si spoločne zahrajú na veselú skladbu od Karla Gotta. Relácia má ambíciu predstavovať známe aj menej známe kapely a hudobníkov v netradičných polohách a tentokrát prinesie aj trochu karnevalového nadšenia do tohto predvianočného času. Pozrite si reláciu 3 pódiá už tento piatok 04.12. na Jednotke od 22.35 h.

Tomáš Buranovský, ktorý vystupuje pod umeleckým menom BuranoWski, sa už etabloval na našej hudobnej scéne. V relácii 3 pódiá zahrá naživo svoje hity, ale ponúkne aj čosi celkom nové. Pozvanie na nakrúcanie prijal s nadšením.

„Tento formát na obrazovkách dlhočizné roky chýbal. Pamätám si, keď som ešte ako malý chalan sledoval Deku 10, celý týždeň som sa na to tešil a obľúbené klipy si poctivo nahrával na VHS. Dnes je samozrejme iná doba, ale aj vo svojom okolí vnímam, že 3 pódia sú obľúbenou reláciou, ktorá sčasti zaplnila dieru na televíznom trhu. Nechcem vyznieť pateticky, ale fakt, že v súčasnosti prakticky nikto nehrá žiadne koncerty veľmi umocnilo náladu, entuziazmus a nasadenie, ktoré v relácii uvidíte. Zahráme tri skladby. Bude to vlajková loď mojej tvorby - Lúč, potom pieseň .com a špeciálne sa teším na televíznu premiéru môjho aktuálneho singlu Život,“ povedal BuranoWski.

Hviezdnou kapelou, ktorú netreba predstavovať, bude skupina Desmod. Tiež ponúkne aj novinku.

„Zahráme skladby Vyrobená pre mňa, Nevrav mi aký som a hlavne našu novú pieseň pre film GUMP – Kométa, ktorá bude mať televíznu premiéru. 3 pódiá sú veľmi dobrý projekt, pretože sa v ňom stretávajú rôzne štýly,“ doplnil spevák kapely Mário Kollár „Kuly“.

Relácia dáva priestor aj menej známym, alternatívnym hudobníkom. Tentoraz to bude Blanch - projekt, ktorý vznikol ako sólový, no časom sa vyprofiloval do stálej štvorčlennej zostavy. Hrá konvenciami nezaťažený pop, folk a soul.

„Reláciu 3 pódia registrujem už odkedy sa začala vysielať. Veľmi sa mi páčila. Potešila som sa, keď sme aj my mali možnosť v nej účinkovať. Desmod aj BuranoWskeho som poznala, ale v 3 pódiách som ich videla prvýkrát naživo a bolo to super, v štúdiu vládla výborná atmosféra. My zahráme tri piesne z debutového albumu Delusion, a to konkrétne New Ways, Behind (Delusional meaning) a Over Hills,“ hovorí skladateľka, speváčka a gitaristka skupiny Blanch Bianca Macková.

Diváci sa opäť dočkajú aj netradičného prekvapenia.

„V závere relácie sa rozlúčime skladbou, ktorú Karel Gott spieval pred polstoročím v hlavnom meste zábavy, Rio de Janeiru v Brazílii. Verím, že trochu karnevalovej nálady v tomto chladnom počasí prinesieme aj do slovenských domácností,“ uzatvára BuranoWski.

Všetko podstatné o relácii 3 pódiá, ktorú moderuje Peter Bič, nájdete na Facebooku a Instagrame relácie.

Rada pre vysielanie a retransmisiu povedie aj v roku 2021 pracovnú skupinu ERGA zameranú na dezinformácie

 Rada pre vysielanie a retransmisiu povedie aj v roku 2021 



pracovnú skupinu ERGA zameranú na dezinformácie



Na decembrovom plenárnom zasadnutí hodnotila skupina európskych regulátorov ERGA výsledky svojej práce z roku 2020 a zároveň určila svoje priority na rok 2021.

Európsky regulátori sa zhodli na spoločných zásadách a pravidlách ako zabezpečiť cezhraničné presadzovanie pravidiel platných pre audiovizuálne mediálne služby a platformy pre zdieľanie videí. Výsledkom práce ERGA v roku 2020 je v tejto súvislosti Memorandum o porozumení, ktoré bolo jednohlasne prijaté všetkými 27 štátmi združenými v ERGA a tiež regulátormi z krajín Európskeho hospodárskeho priestoru – Nórskom, Islandom a Lichtenštajnskom. Prijatie Memoranda je jedným z kľúčových momentov 14. plenárneho zasadnutia ERGA, ktoré sa konalo 3. decembra 2020, ako online konferencia. Memorandum o porozumení je dôležitým krokom k zefektívneniu cezhraničnej spolupráce medzi regulátormi. Táto spolupráca sa hlavne v kontexte digitálnych služieb ukazuje ako stále viac potrebná.

Počas plenárneho zasadnutia ERGA zhrnula a zhodnotila svoje početné príspevky do európskej diskusie o tom, ako sa vysporiadať s dezinformáciami. ERGA už vo svojej správe hodnotiacej implementáciu Kódexu postupov proti dezinformáciám vyzvala k väčšej transparentnosti a navrhla zmenu prístupu od samoregulácie ku ko-regulácii online platforiem. ERGA pozitívne hodnotí Akčný plán európskej demokracie a tiež aj aj Mediálny akčný plán, ktoré boli zverejnené počas plenárneho zasadnutia. Akčný plán európskej demokracie zaručuje rovnováhu medzi slobodou prejavu a ochranou demokratických hodnôt a zároveň predpokladá aj aktívnu rolu pre európskych regulátorov pri príprave nového ko-regulačného mechanizmu online platforiem. Mediálny akčný plán zároveň vyzdvihuje hodnotu Memoranda o porozumení a význam posilnenej spolupráce mediálnych regulátorov v rámci ERGA. Intenzívnejšiu spoluprácu regulátorov navyše podporili aj členské štáty v záveroch Rady EÚ o ochrane slobodného a pluralitného mediálneho systému z 
27. novembra 2020.

„Na dnešné plenárne zasadnutie sme predložili štyri správy, ktoré prinášajú nové dáta a odporúčania v oblasti boja proti dezinformáciám, a ja som rád, že sa všetky stretli s jednomyseľnou podporou celej skupiny ERGA. Onedlho tak budú môcť oficiálne vydané a sprístupnené odbornej verejnosti,“ povedal po zasadnutí Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie RVR.

Predseda ERGA Tobias Schimd poďakoval Ľubošovi Kuklišovi a ocenil jeho dlhodobú prácu vo vedení ERGA, keďže Kukliš na zasadnutí už na post člena Rady ERGA nekandidoval. Bol však zároveň požiadaný, aby ďalej viedol aktivity ERGA v oblasti dezinformácií, a tak Rada pre vysielanie a retransmisiu bude aj budúci rok viesť takto zameranú podskupinu ERGA.

„Po piatich rokoch v úzkom vedení ERGA nastal čas prepustiť miesto ďalším. Ja som veľmi rád, že pôsobenie mňa a mojich kolegov z Rady pre vysielanie je členmi ERGA vysoko hodnotené  a zároveň som presvedčený, že ERGA ostáva v dobrých rukách. V každom prípade, naše aktivity v medzinárodnej oblasti budú pokračovať aj naďalej, keďže bez toho sa v dnešnom globálnom digitálnom prostredí veci ovplyvňujú len veľmi ťažko,“ doplnil Kukliš.

Počas plenárneho zasadnutia bol  Tobias Schmid, znovuzvolený za predsedu ERGA aj na rok 2021 a Karim Ibourki, predseda belgického regulačného orgánu Conseil Superieur de l’Audiovisuel bol potvrdený v pozícii podpredsedu ERGA. Zároveň členovia ERGA zvolili Alejandru de Iturriaga Gandini z CNMC - Španielsko, Charlotte Ingvar-Nilsson  z MPRT Švédsko a  Celene Craig z BAI  - Írsko za členky Rady ERGA.

Tlačová správa ERGA v anglickom jazyku je dostupná TU.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA









„Niektoré veci sú také dôležité, že je potrebné akoby prekročiť pravidlá“
Natália Milanová

“Áno, bojí sa vládna koalícia, pretože jej žiadny kandidát nevyhovuje.”
Veronika Remišová



"Možno to bude úsmevné, ale nemienim čítať denne štyri esemesky od mojich dvoch dcér, kedy konečne pôjdu do školy. Nech aj ministerstvo školstva vidí, že sa to dá a nebude hľadať výhovorky. Státisíce detí čakajú, kedy sa dostanú do škôl a my tu každý týždeň počúvame výhovorky, ako sa to nedá zabezpečiť. Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk a ukázať, že sa to naozaj dá. Keby som to nechal na ministra školstva Branislava Gröhlinga, tak by sa mohlo stať, že deti nebudú v škole ani v apríli.“
Igor Matovič

Veľkolepá folklórna šou RTVS Zem spieva pokračuje

 Veľkolepá folklórna šou RTVS 

Zem spieva pokračuje


RTVS počas decembrových adventných sobotných večerov odvysiela záverečné časti obľúbenej folklórnej šou Zem spieva. Pokračovanie veľkolepej súťažnej oslavy folklóru narušila začiatkom marca po odvysielaní prvého semifinálového kola pandémia koronavírusu. Šou Zem spieva príde v decembri do finále a diváci spoznajú naživo aj meno víťaza tretej série.

Po 7. marci 2020 sa museli tvorcovia, účinkujúci, súťažiaci aj diváci pre prísne protiepidemické opatrenia so šou Zem spieva na neurčitý čas rozlúčiť. Teraz je jasné, že folklór sa po dlhých mesiacoch vráti na televízne obrazovky v sobotnom hlavnom vysielacom čase. „Je nám, samozrejme, ľúto, že pre pandémiu musela folklórna šou Zem spieva odložiť svoje druhé semifinálové aj finálové kolo. Zároveň si uvedomujeme záväzok voči našim divákom a rozhodli sme sa zorganizovať a odvysielať zostávajúce dva priame prenosy ešte v závere tohto roka. Veríme, že sa nám podarí na obrazovky priniesť rovnako vynikajúcu folklórnu energiu a spríjemníme tak divákom čakanie na najkrajšie sviatky roka,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Už najbližšiu sobotu, 5. decembra o 20:30 h. si na Jednotke pripomenieme prvé semifinále. Diváci si budú môcť vychutnať nádherné folklórne vystúpenia, ktorými ich budú tradične sprevádzať moderátori S Hudbou Vesmírnou a patrioti Ján Ďurovčík, Ľubica Čekovská a Peter Dvorský. Vo vysielaní sa budú môcť diváci stretnúť aj s odbornou porotou, ktorá súťažiacich vybrala z kastingov v Starej Ľubovni a v Martine a ktorá ich hodnotila a rozhodovala o ich osude v základných kolách v zložení: Anna Derevjaníková, Peter Kocák, Stanislav Marišler, Miroslava Palanová a Milan Rendoš.

V pripomienke prvého semifinále sa predstavia Folklórny súbor Podpoľanec, Bobáňovci - Terchovský orchester ľudových nástrojov, Natália Lettrichová, Labirsky Beťare, Ondro a kamaráti, Bratia Pechovci, Folklórny súbor Technik STU, Dedinská folklórna skupina Parchovianka, Šambriňci, Soňa Metyľová aj Hudobno – folklórny súbor V šírom poli hruška z Kovačice. Mená postupujúcich zrekapitulujeme v časti Zem spieva – rozhodnutie, ktorá bude nasledovať hneď po premiére komediálneho seriálu RTVS Pumpa.

Veľkolepé druhé semifinálové kolo a finálové kolo šou Zem spieva, v ktorom spoznáme aj absolútneho víťaza tretej série, prinesie RTVS naživo a bez divákov. Obecenstvom budú samotní účinkujúci, ktorí budú musieť absolvovať všetky prísne protiepidemické opatrenia, vrátane testovania. Druhé semifinále, v ktorom vystúpia Ženská spevácka skupina folklórneho súboru Šumiačan, Ivana Brillová, Detský folklórny súbor Pridaňčatá, Anna Zorňanová, Folklórny spolok Furmička, Mládežnícky folklórny súbor Želiezko, Viktória Stúchla a Aurel Keszely, Folklórny súbor Považan, Bratia Pôbišovci, či Folklórna skupina Pantľička, odvysiela RTVS na Jednotke v sobotu 12. decembra o 20:30 h. Veľkolepé finále je naplánované na 19. decembra o 20:30 h. na Jednotke.

Tretiu sériu folklórnej šou Zem spieva odštartovala RTVS prvým kolom 4. januára 2020. Postupne sa vo vysielaní predstavilo 63 folklórnych talentov zo Slovenska i zahraničia. 7. marca vrcholiacu šou stopli opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Zem spieva je späť a mená tých najlepších i meno absolútneho víťaza tretej série spoznáme aj vďaka diváckemu SMS hlasovaniu už v najbližších týždňoch.

3. 12. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai, ktorého zatkli v stredu v súvislosti s obvineniami z podvodu, zostane vo väzbe až do súdneho procesu v apríli budúceho roka, informovala vo štvrtok agentúra DPA.
Magnáta a ďalších dvoch riadiacich pracovníkov z jeho spoločnosti Next Digital zatkli v stredu večer v súvislosti s údajnými obvineniami z podvodu. Tie sa týkajú prenájmu budovy denníka Apple Daily.
Majiteľom prodemokratických novín Appe Daily je 72-ročný podnikateľ Lai (v čínštine Li Č'-jing). Medzinárodne je známy ako kritik Číny a podporovateľ demokratického hnutia v Hongkongu, pripomína DPA.
Trojica sa vo štvrtok postavila pred súd. Ďalších dvoch predstaviteľov na kauciu prepustili; Laiovo prepustenie však súd odmietol z dôvodu možného "úteku", píše na svojej webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na správy miestnych médií.
Lai bol zadržaný aj auguste tohto roka na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý podľa kritikov umožňuje prísne trestanie osôb na základe vágne formulovaných obvinení zo separatizmu a terorizmu.
Polícia ho zadržala pre obvinenie z tajnej dohody so zahraničnými silami, pričom prehľadala aj sídlo Apple Daily.
Peking na konci júna schválil zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči centrálnej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.
Podľa kritikov tento zákon obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.
Troch hongkonských prodemokratických aktivistov odsúdili v stredu na tresty odňatia slobody za to, že počas minuloročných protivládnych protestov viedli nezákonné zhromaždenie pred hlavným sídlom hongkonskej polície. Medzi odsúdenými je i Joshua Wong, ktorý je kľúčovou postavou protivládnych protestov.



Copyright © TASR 2020




Európska komisia (EK) dnes predkladá svoj akčný plán pre európsku demokraciu s cieľom posilniť postavenie občanov a vybudovať odolnejšie demokracie v celej EÚ. Týmto akčným plánom EK reaguje na výzvy, ktoré prináša narastajúci extrémizmus a pocit vzdialenosti medzi občanmi a politikmi a stanovuje opatrenia, založené na troch hlavných pilieroch:

1.       podpora slobodných a spravodlivých volieb – EK:

o   navrhne právne predpisy o transparentnosti sponzorovaného politického obsahu(„politická reklama“).

o   zreviduje pravidlá financovania európskych politických strán.

o   spustí nový operačný mechanizmus, na výmenu informácií o otázkach týkajúcich sa integrity volieb, ako je kybernetická bezpečnosť volieb.

o   využije prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ programu Kreatívna Európa na podporu angažovanosti občanov a aktívnej občianskej spoločnosti, a to nielen v čase volieb.

o   posilní kapacity volebných pozorovateľských misií EÚ v tretích krajinách.

2.       posilnenie slobody médií – EK:

o   v roku 2021 navrhne odporúčanie týkajúce sa bezpečnosti novinárov, v ktorom bude osobitnú pozornosť venovať hrozbám namiereným proti novinárkam, a iniciatívu na potlačenie zneužívania súdnych sporov proti účasti verejnosti.

o   bude úzko spolupracovať s členskými štátmi a zabezpečí udržateľné financovanie projektov právnej a praktickej pomoci novinárom v EÚ aj inde vo svete.

o   predloží aj ďalšie opatrenia na podporu plurality médií a na posilnenie transparentnosti vlastníctva médií a štátnej reklamy,

o   realizuje nový monitora vlastníctva médií

 

3.       boj proti dezinformáciám – EK:

o   navrhuje zlepšenie existujúcich nástrojov na boj proti zahraničnému zasahovaniu vrátane novej možnosti ukladať páchateľom sankcie.

o   EK na jar 2021 vydá usmernenia na zlepšenie kódexu postupov a stanoví spoľahlivejší rámec na monitorovanie jeho vykonávania.

 

Akčný plán  pre európsku demokraciu sa bude vykonávať do roku 2023, potom EK  posúdi dosiahnutý pokrok a potrebu ďalších krokov.

Komisia bude spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou, ako aj so širokým okruhom vnútroštátnych aktérov, verejných aj súkromných, nad rámec vládnych orgánov, keďže všetci títo aktéri majú kľúčový význam pre posilnenie odolnosti našich demokracií.

 

Podrobnosti:

Tlačová správa

European Democracy Action Plan – Website

European Democracy Action Plan – Factsheet

European Democracy Action Plan – Questions & Answers

European Democracy Action Plan – Public consultation results



Komisia dnes prijala akčný plán na podporu obnovy a transformácie mediálneho a audiovizuálneho sektora. Tento sektor, ktorý bol najviac zasiahnutý koronakrízou, má zásadný význam pre demokraciu, kultúrnu rozmanitosť Európy a digitálnu autonómiu. Akčný plán prináša konkrétne opatrenia na zotavenia sa, transformáciu a zlepšenie postavenia tohto sektora.  Väčšina opatrení sa prijme už v prvých mesiacoch roku 2021 a uskutočnia sa aj konzultácie so zainteresovanými stranami.

Obnova

V rámci Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti sa v každom národnom pláne podpory obnovy a odolnosti vyčlení minimálne 20 % výdavkov na digitálnu oblasť. Tento cieľ bude zahŕňať aj opatrenia na podporu výroby a distribúcie digitálneho obsahu, ako napríklad digitálne médiá.

AV sektoru sa  uľahčí prístup k podpore EÚ; podporia sa investície do audiovizuálneho priemyslu (iniciatíva MEDIA INVEST -  mobilizovať investície vo výške 400 miliónov EUR počas 7 rokov) a spustí sa iniciatíva „NEWS“ s cieľom zlúčiť opatrenia a podporu pre sektor spravodajských médií.

Transformácia

V oblasti zelenej a digitálnej transformácie sa plánuje:

  • Podporiť európske mediálne dátové priestory na výmenu údajov a inovácie;

  • Podporiť európsku priemyselnú koalíciu pre virtuálnu a rozšírenú realitu s cieľom pomôcť médiám EÚ pri využívaní týchto imerzívnych technológií a vytvoriť mediálne VR laboratórium pre projekty zamerané na nové spôsoby rozprávania príbehov a interakcie;

  • Uľahčiť opatrenia, aby sektor dosiahol klimatickú neutrálnosť do roku 2050.

Posilnenie postavenia AV sektora:

  • Začať dialóg s audiovizuálnym sektorom s cieľom zlepšiť prístup k audiovizuálnemu obsahu a jeho dostupnosť v celej EÚ, aby sektor mohol expandovať a osloviť nové publikum a aby mali spotrebitelia širokú ponuku obsahu;

  • Podporiť talenty v európskych médiách, okrem iného presadzovaním rozmanitosti pred a za kamerou, ako aj vyhľadávaním a podporou začínajúcich mediálnych podnikov;

  • Posilniť postavenie občanov, a to aj zvýšením mediálnej gramotnosti a podporou vytvárania nezávislej alternatívnej agregácie správ;

  • Posilniť spoluprácu medzi regulačnými orgánmi v záujme zabezpečenia riadneho fungovania mediálneho trhu EÚ.

Podrobnosti:

Tlačová správa

Akčný plán o európskych médiách v digitálnom desaťročí

Prehľad o podpore pre novinárov a mediálny sektor

Projekty na podporu slobody a plurality médií financované zo zdrojov EÚ

Tlačová správa o európskom akčnom pláne pre demokraciu


Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou je stále Rádio Expres

Najpočúvanejšou rozhlasovou 
stanicou je stále Rádio Expres

Rádio Expres s dosiahnutým výsledkom 34,2 percenta (1.528.000 poslucháčov) je stále najpočúvanejším rádiom v roku 2020. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 24,5 percenta (1.096.000), tretie miesto obsadilo Fun rádio s 23,7 percenta (1.057.000). Nasleduje Rádio Vlna s počúvanosťou 18,7 percenta (833.000), Rádio Európa 2 dosiahlo 16,5 percenta (736.000), Rádio Jemné 14,1 percenta (630.000) a Rádio Regina 10,8 percenta (483.000).
V parametri podiel na trhu (share) je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 20,8 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 18,7 percenta a Fun rádio s 12,5 percenta. Ďalej Rádio Európa 2 s 8,9 percenta a Rádio Vlna s 8,6 percenta, Rádio Jemné dosiahlo 6,7 percenta a Rádio Regina 5,4 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 18,5 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri počúval posledný týždeň predstavovala 87,4 percenta, čo je 3.906.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (57,4 percenta populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere takmer dve hodiny a desať minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne tri hodiny a 45 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 17. augusta do 8. novembra 2020. Prieskum sa realizoval na vzorke 3132 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.


Copyright © TASR 2020



Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 3. decembra podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) a Juraj Blanár, podpredseda NR SR za Smer-SD. 

Televízne spravodajstvo RTVS je stále najobjektívnejšie

 Televízne spravodajstvo RTVS 

je stále najobjektívnejšie


Televízne spravodajstvo RTVS bolo počas tretieho kvartálu 2020 opäť najobjektívnejším na Slovensku. Svoju pozíciu si obhájilo po štvrtý raz v aktuálnom prieskume agentúry MEDIAN SK. Spravodajstvo verejnoprávnej televízie za najobjektívnejšie označilo 22,7% opýtaných.

„Nesmierne ma teší, že spravodajstvo RTVS bolo štyrikrát po sebe označené divákmi ako najobjektívnejšie. Výsledky prieskumu sú veľkým ocenením práce celého spravodajského tímu a verím, že aj v budúcnosti diváci ocenia vyvážené a nestranné informácie o aktuálnom dianí v našej krajine a zahraničí, ktoré im v rámci spravodajstva ponúkame," uviedol riaditeľ Sekcie spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan.

MEDIAN SK realizoval prieskum zameraný na najobjektívnejšie televízne spravodajstvo v slovenských televíziách v období júl až september 2020. Na prieskume sa zúčastnilo 2061 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Zdroj: MML Omnibus, 2020/III, MEDIAN SK

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Slovinská vláda pozastavila financovanie tamojšej Slovinskej tlačovej agentúry (STA), ktorej správy ostro kritizoval predseda vlády Janez Janša, uviedol v utorok predstaviteľ vládneho úradu pre komunikáciu (UKOM).

Ako v utorok informovala agentúra AFP, UKOM vyhlásil, že "nemôžeme financovať STA a nemôžeme podpísať novú zmluvu na rok 2021". Dôvodom je, že vedenie STA neposkytlo požadované údaje o finančných operáciách tlačovej agentúry.
UKOM každoročne poskytoval STA zhruba dva milióny eur. STA bola založená v roku 1990, keď sa Slovinsko rozhodlo odčleniť od bývalej juhoslovanskej federácie.
Riaditeľ STA Bojan Veselinovič pre štátnu televíziu uviedol, že UKOM poskytol všetky potrebné údaje. Pokiaľ ide o informácie o zamestnancoch a redakčnej činnosti, tie UKOM nedal, pretože by tým porušil mediálnu legislatívu.
Podľa agentúry AFP premiér Janša krátko po svojom nástupe do funkcie v marci použil svoj účet na sociálnej sieti Twitteri na útok na médiá, ktoré spochybňovali spôsob, akým zvláda krízu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2. Janša vtedy médiá obvinil zo šírenia klamstiev, falošných správ a z toho, že slúžia záujmom opozície.
V októbri zasa Janša vo svojom tvíte označil STA "za hanbu národa" a obvinil ju, že sa spreneverila svojmu názvu. Príčinou tejto Janšovej kritiky bolo, že STA podľa jeho názoru poskytla viac priestoru rozhovoru s hudobníkom, raperom Zlatkom, ktorý kritizoval vládu, ako jeho stretnutiu s jeho blízkym spojencom, maďarským premiérom Viktorom Orbánom.
Združenie slovinských novinárov protestovalo proti kráteniu finančných prostriedkov pre STA. Uviedlo, že ide o útok proti nezávislej žurnalistike.
"Je zrejmé, že ide o ďalší pokus o zničenie národnej tlačovej agentúry, ktorá predstavuje jeden z pilierov kvalitného a nestranného informovania," uviedla novinárska asociácia.
Upozornila súčasne, že ide o jav, "ktorý sme už videli v susednom Maďarsku".
Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS) a stredoľavicová Strana moderného stredu (SMC) - menší partneri vládnej koalície štyroch strán - tento krok tiež kritizovali a požadovali obnovenie financovania STA.

                                


Prípad 27-ročnej Číňanky Čou Siao-süan, ktorá obvinila miestneho televízneho moderátora zo sexuálneho obťažovania, sa po šiestich rokoch od údajného incidentu v stredu dostal pred súd, uviedla agentúra AP.
Podľa analytikov ide o ojedinelý prípad, ktorý by mohol v krajine definovať počiatok hnutia MeToo.
Čou Siao-süan obvinila populárneho moderátora štátnej televízie Ču Ťüna z toho, že ju v roku 2014 násilne pobozkal. Žiada ho preto o verejné ospravedlnenie a finančné odškodnenie vo výške približne 6300 eur. Ten obvinenia odmieta a mladú ženu obvinil z ohovárania a poškodenia jeho reputácie.
"Ak by sme aj prípad nevyhrali, mojou výhrou bude to, že ostatní uvidia, že sú tu ľudia ako ja, ľudia, ktorí sú obeťami rodového násilia," dodala Čou Siao-süan. Podľa analytikov je neobvyklé, aby sa takýto prípad v Číne dostal do takéhoto štádia.
Pred budovou okresného súdu v Pekingu sa zhromaždilo približne 100 ľudí, ktorí mladej Číňanke vyslovili podporu. Veľa z nich držalo plagáty s nápisom #Metoo. Počiatky hnutia sa v Číne datujú do roku 2018, keď vysokoškolská študentka verejne obvinila svojho profesora zo sexuálneho obťažovania. Profesora neskôr z univerzity prepustili, dodáva webová stránka britskej televíznej stanice BBC.
Čínsky zákon zakazuje sexuálne zneužívanie na pracovisku, no len donedávna jeho legálna definícia neexistovala, uviedol Darius Longarino, študent Yaleovej právnickej univerzity, ktorý sa zaoberá zmenou právneho rámca v súvislosti s takýmito prípadmi.
Do dnešného dňa čínske súdy zaznamenali len malý počet prípadov sexuálneho zneužívania. Často sa stáva, že ak pracovisko potrestá údajného násilníka, ten neskôr zažaluje spoločnosť, pre ktorú pracuje, za porušenie pracovnej zmluvy, prípadne za poškodenie jeho reputácie, konštatuje Longarino.


Copyright © TASR 2020



2. 12. 2020

Czech Press Foto 2020

Czech Press Foto 2020 




Fotografiou roka 2020 v súťaži Czech Press Foto sa stala snímka Romana Vondrouša z agentúry ČTK, ktorý zachytil muža prechádzajúceho dezinfekčnou bránou. Tretie miesto v kategórii Aktualita získal fotograf TASR Jaroslav Novák so snímkou Lúčenie s koronou. Výsledky boli v stredu vyhlásené online a zverejnené na oficiálnej webstránke súťaže.
Hlavnú cenu 26. ročníka Czech Press Foto získal Vondrouš za snímku s názvom Dezinfekcia, ktorú urobil 9. septembra počas Národného priemyslového summitu 2020 v Prahe, kde museli účastníci prechádzať v súvislosti s pandémiou koronavírusu dezinfekčnou bránou.
"Fotografia roku má zobrazovať najdôležitejšiu tému uplynulého roka. Tou bola a stále je jednoznačne pandémia koronavírusu. Asi každý očakával fotografiu chodca s rúškom v prázdnej Prahe. Víťazná snímka však upozorňuje na súčasnú situáciu trochu inak a v skratke popisuje život, ktorý teraz prežívam," zdôvodnil udelenie hlavnej ceny Vondroušovi predseda poroty Joe Klamar.
"Už pri príchode k vstupu do Betlehemskej kaplnky ma táto scéna zaujala... Dve dezinfekčné brány stáli tesne za dverami a práve v tej chvíli do nich prenikal aj slnečný svit, ktorý v kombinácii s prúdiacou dezinfekciou dotvoril zaujímavú svetelnú atmosféru. Mal som šťastie, že muž zachytený na snímke nemal ako jeden z mála prichádzajúcich nasadené rúško a v jeho tvári sa značili akési odovzdané emócie a únava z tejto neľahkej doby, ktorou všetci prechádzame," opísal vznik fotografie jej autor. Vondrouš získal za tento záber aj prvé miesto v kategórii Reportáž.
Snímka Jaroslava Nováka z TASR vznikla podľa jeho slov náhodne, keď bol vyslaný do Prahy pracovne na inú akciu. Na Karlovom moste sa v tom čase konalo podujatie, ktoré bolo podľa jeho organizátorov akýmsi symbolickým lúčením sa s koronavírusovou krízou. Bolo to v období zmierňovania opatrení ešte pred príchodom druhej vlny pandémie. Fotografia zachytáva ľudí v dobrej nálade, ako oslavujú a hostia sa za stolom dlhým zhruba pol kilometra.
"Na Slovensku boli v tom čase omnoho silnejšie protipandemické opatrenia a na Karlovom moste boli tisíce ľudí, čo bolo pre nás veľmi zvláštne," opísal okamihy vzniku fotografie. Ako sám priznal, všetko vyzeralo tak, akoby pandémia vôbec neexistovala. Už samotná nominácia bola preňho veľkým úspechom. "Nečakal som to," povedal v súvislosti s ocenením.
Medzinárodná porota vyberala víťaza z viac ako 5000 fotografií od 288 autorov v siedmich kategóriách.
Prvé miesto v kategórii Aktualita obsadil Lukáš Kaboň (Deník) so snímkou Streľba vo Fakultnej nemocnici Ostrava. V kategórii Každodenný život porota udelila prvé miesto Martinovi Divíškovi (EPA) za sériu snímok Praha v dobách koronavírusu. Porota ocenila snímky s témou pandémie COVID-19 aj v kategórii Umenie a kultúra, kde udelila prvú cenu Davidovi W. Černému z agentúry Reuters za sériu Cirk La Putyka počas obmedzeného vychádzania. V kategórii Šport zvíťazil Richard Dömös s fotografiou Slnečné hodiny. V kategórii Portrét vyhral Jano Stovka s portrétmi hercov Štátneho divadla Košice. Prvé miesto v kategórii Človek a životné prostredie obsadil Petr Toman za Projekt Hydronaut.

Copyright © TASR 2020

Markíza má za sebou mimoriadne úspešný vstup do nového mesiaca

 Markíza má za sebou mimoriadne 



úspešný vstup do nového mesiaca

Utorkový rebríček sledovanosti ovládli večerné spravodajské relácie, seriálový hit Oteckovia a reality šou Utajený šéf, ktorá zaznamenala jesenný rekord.


Televízia Markíza vstúpila do posledného mesiaca tohto roka mimoriadne úspešne. V utorok, 1. decembra 2020, obsadila v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 päť najvyšších priečok rebríčka sledovanosti a zvíťazila vo všetkých dôležitých programových slotoch.

Najsledovanejšími programami dňa v oboch hlavných cieľových skupinách sa stali spravodajské relácie Televízne noviny (rating 11,6 % / share 34,0 %) a Počasie (rating 10,7 % / share 30,0 %). Súhrn najdôležitejších udalostí dňa si na Markíze nenechalo ujsť až 661-tisíc divákov a aktuálne informácie o počasí rovných 600-tisíc divákov.

Medzi nespravodajskými programami patrilo prvenstvo taktiež v oboch hlavných cieľových skupinách podvečernému seriálovému hitu Oteckovia. V cieľovej skupine 12-54 dosiahla včerajšia epizóda vysoko nadpriemerný rating 9,5 % a v rámci jesennej sezóny dorovnala druhý najvyšší trhový podiel 33,3 %. V totožnom čase vysielaná šou Prestreté na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine značne zaostala s trhovým podielom 8,4 %. Ďalšie príbehy štvorice najobľúbenejších slovenských oteckov si vychutnalo 484-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Akékoľvek utorkové programy konkurenčných staníc v rebríčku sledovanosti v cieľovej skupine 12-54 predstihla aj večerná reality šou Utajený šéf, ktorá v rámci tejto jesene zaznamenala rekordný rating 8,3 % a rovnako aj trhový podiel 23,4 %. K obrazovkám pritiahla 388-tisíc divákov starších ako 12 rokov, čo je taktiež najlepší výsledok tejto jesennej série.

Silnou jednotkou na trhu bola v čase vysielania aj nasledujúca reality šou Farma, ktorá v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala nadpriemerný rating 6,6 % aj trhový podiel 26,7 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v utorok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 31,8 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 33,7 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA