16. 6. 2018

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Jednou z cien, ktoré každoročne odovzdáva Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, je Hercova misia. Určená je domácim či zahraničným osobnostiam za výnimočný prínos v oblasti hereckej tvorby. Tradične počas festivalu organizátori odovzdávajú dve Hercove misie. Laureátkou prvej z nich sa stala slovenská herečka Zuzana Mauréry.

V súčasnosti patrí medzi najobsadzovanejšie tváre slovenských filmov, má na svojom konte dve národné filmové ceny Slnko v sieti aj ocenenia Igric za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary ocenil jej stvárnenie Márie Drazdechovej v dráme Učiteľka (2016) rovnako cenou za najlepší ženský herecký výkon, na svojom konte má aj dve nominácie na Českého leva. S úspechom sa objavuje v televíznych projektoch, diváci ju poznajú z dvoch sérií seriálu Tajné životy, či väzenskej drámy Odsúdené. Účinkuje aj na divadelných doskách, okrem činohry sa venuje muzikálovému herectvu na Slovensku, v Českej republike i Rakúsku. Je tiež držiteľkou ocenení Slovenka roka a Krištáľové krídlo.

„Čo môže byť viac, ako keď vás ocenia vaši kolegovia, vaši domáci a vaše publikum?“ pýtala sa čerstvá laureátka Hercovej misie pri jej preberaní z rúk prezidenta festivalu Milana Lasicu na košickej Hlavnej ulici, pri známej Dolnej bráne. Vyznala sa tiež z vrúcneho vzťahu k mestu Košice. „Strávila som tu časť detstva, pretože môj otec hral 6 rokov v opere Štátneho divadla. Mám ku Košiciam vnútorný vzťah a vždy sa sem budem rada vracať. Myslím si, že Košice sú skvelé mesto a určite si zaslúžia taký skvelý festival, ako je Art Film Fest.“

Podujatie zaradilo do svojho programu dvojicu filmov, za ktoré Slovenská filmová a televízna akadémia cenou Slnko v sieti odmenila herecké umenie Zuzany Mauréry – ešte v sobotu večer premietne snímku Učiteľka (2016) a o týždeň neskôr, v posledný deň festivalu, drámu Ďakujem, dobre (2013). Okrem toho sa herečka objaví aj vo filme Tlmočník (2018), ktorý je účasťou programovej sekcie Slovenská sezóna, predstavujúcej filmy domácej produkcie. Druhú z tohtoročných cien Hercova misia prevezme v závere Art Film Festu česká herečka Ivana Chýlková.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Srbský investigatívny novinár Stefan Cvetkovič, po ktorom od štvrtka pátrala polícia, vypovedal, že ho uniesli "maskované osoby, ktoré ho chceli prepraviť do Rumunska," informuje server Novosti.rs.
Po novinárovi prebiehalo od noci na štvrtok rozsiahle policajné pátranie. V meste Bela Crkva objavili jeho opustené vozidlo s otvorenými dverami, zapnutými svetlami a hrajúcim rádiom. Vedľa osobného auta sa našli aj jeho poškodené náramkové hodinky.
Cvetkoviča nakoniec objavila polícia v meste Bela Crkva živého a zdravého v piatok popoludní a odviedla ho na výsluch do Belehradu. "Stefan Cvetkovič vypovedal ako občan, jeho výpoveď možno označiť za ohlásenie neoprávneného obmedzenia osobnej slobody... Doposiaľ nie je podozrivý, ale poškodený," spresnil pre agentúru Beta prokurátor Tihomir Kneževič.
V prípadu sa ešte v piatok vyjadril aj srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý naznačil, že mohlo ísť o zinscenovaný únos a podrobnosti vrátane úlohy samotného novinára v prípade objasní až ďalšie podrobné vyšetrovanie.
Cvetkovič vypovedal, že z auta ho násilím vytiahli neznáme maskované osoby. Neboli však k nemu hrubí, nebili ho, ani nehladoval. Mali sa mu vyhrážať v súvislosti s prípadom vraždy významnej postavy kosovskorsbskej politickej scény Olivera Ivanoviča, ktorej sa venoval a zverejnil k nej množstvo informácií. Údajne ho mali uniesť osoby zapletené do tohto zločinu a ich plán bol jeho presun do Rumunska, píšu Novosti.
Polícia jeho výpoveď preveruje. Podľa doterajších zistení sa nenašli žiadne stopy DNA v jeho osobnom aute ani na poškodených náramkových hodinkách. Zistilo sa tiež, že bol Cvetkovič pred niekoľkými dňami v kosovskej Prištine v spoločnosti známeho biznismena z východného Srbska a s ním aj najviac komunikoval v čase bezprostredne pred svojím zmiznutím. Telefonoval tiež na neznáme číslo lokalizované v Prištine, ako aj s niekoľkými neznámymi osobami v Macedónsku.
Od roku 2013 sa novinár podľa médií sťažoval na vyhrážky. Krátko po zavraždení kosovskosrbského vodcu Ivanoviča v januári tohto roka Cvetkovič vystúpil na tlačovej konferencii, kde uviedol, že má informácie o vykonávateľoch aj objednávateľoch tohto zločinu. Predložil fotografie niekoľkých osôb, ich mená však nezverejnil. Vyhlásil, že za vraždou nestoja kosovskí Srbi ani Albánci, ale vplyvná zločinecká skupina, a atentát nemá politické ani etnické, ale výlučne kriminálne pozadie. Zverejnil tiež informáciu, podľa ktorej objednávateľ vraždy zaplatil za Ivanovičovu likvidáciu 40.000 eur, napísal spravodajský server B92.net.

Americká televízna moderátorka Oprah Winfreyová podpísala dlhodobú dohodu so spoločnosťou Apple na vytvorenie pôvodných programov určených výlučne pre streamovaciu službu, ktorú Apple ešte iba spustí. Stane sa tak hlavným rivalom značiek Amazon a Netflix, uviedla v piatok agentúra AP.
Podľa časopisu The Hollywood Reporter dohoda hovorí o výrobe filmov, televíznych šou, smartfónových aplikáciách a knihách, ktoré môžu byť distribuované prostredníctvom firmy Apple. Táto spoločnosť má zmluvy aj s inými hviezdami vrátane režiséra Stevena Spielberga, či herečiek Jennifer Anistonovej a Reese Witherspoonovej.
Apple investoval do tohto projektu miliardu dolárov. Jeho krok prichádza krátko po tom, ako bývalý americký prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle podpísali zmluvu s Netflixom na výrobu programov. Podľa AP sa streamovanie televíznych a filmových programov stáva postupne veľkou konkurenciou tradičných TV operátorov.
Winfreyová je sama zakladateľkou a šéfkou televízneho kanála OWN, ktorý bol spustený v roku 2011. Známou sa stala vďaka televíznemu programu The Oprah Winfrey Show, ktorý sa vysielal od septembra 1986 do mája 2011. Okrem toho je i herečkou s jednou nomináciou na Oscara, producentkou a aktivistkou v oblasti dobročinnosti.

Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEIN GOTT WALTER. TA3 je podľa Reuters najdôveryhodnejšou mediálnou značkou

MEIN GOTT WALTER

TA3 je podľa Reuters najdôveryhodnejšou mediálnou značkou







Zomrela Gabriela Vránová

Zomrela Gabriela Vránová

Vo veku 78 rokov zomrela v sobotu ráno po ťažkej chorobe česká herečka Gabriela Vránová, dlhoročná členka Divadla na Vinohradoch, informoval spravodajský server Novinky.cz.
Vránová podľa médií bojovala s rakovinou hrubého čreva, vlani podstúpila operáciu, pri ktorej jej lekári odstránili nádor. Od tej doby sa snažila znovu nabrať silu.
Vránovú vďaka jej špecificky zafarbenému hlasu poslucháči poznali najmä z rozhlasových hier a rozprávok. Nezanedbateľná bola aj jej práca v dabingu, za ktorý dostala Cenu Františka Filipovského.
Vránová sa narodila na Slovensku v učiteľskej rodine. Detstvo prežila v Brne, kde v roku 1960 absolvovala JAMU. Kariéru začala v Národnom divadle moravskosliezskom v Ostrave, odkiaľ po dvoch sezónach prešla do pražského Divadla na Vinohradoch.
V televízii hrala napríklad v seriáloch My všichni školou povinní, F. L. Věk, Sňatky z rozumu, Chalupáři. Filmové úlohy stvárnila v snímkach Hledá se táta, Poklad byzantského kupce či Jak vytrhnout velrybě stoličku.
Jej veľkou láskou bola poézia, jej otec bol okrem pedagóga aj autorom kresťansky orientovanej lyriky. Sama si pripravovala hudobno-literárne relácie a dlhoročná práca v tomto odbore jej vyniesla Krištáľovú ružu, najvyššie ocenenie v oblasti umeleckého prednesu. Vránová napísala desiatky fejtónov, ktoré sa neskôr stali základom knihy Magnetický vítr.
Vránová svoje skúsenosti odovzdávala i mladým adeptom herectva. Medzi jej žiakov patrili Vladimír Dlouhý či Zlata Adamovská. Okrem Ceny Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu získala aj cenu Prix Bohemia za herecký rozhlasový výkon.


Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rumunskú verejnosť pobúrila karikatúra z najnovšieho čísla francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorá rumunskú tenisovú hviezdu Simonu Halepovú vyobrazuje ako rómsku zberačku železného šrotu.
Halepová sa 9. júna stala víťazkou ženskej dvojhry na tenisovom turnaji Roland Garros a získala tak svoj prvý grandslamový titul v kariére. V rodnom Rumunsku ju vítali ako národnú hrdinku, píše agentúra AP.
Autor karikatúry v týždenníku Charlie Hebdo ju však vyobrazil, ako s pohárovou trofejou v rukách kričí: "Železooo! Staré železo!" V Rumunsku tento obrázok vyvolal veľké pobúrenie.
Francúzska veľvyslankyňa Bukurešti Michele Ramisová v piatok bránila "slobodu slova a médií" a dodala, že ilustrácia z Charlie Hebdo vonkoncom neodzrkadľuje verejnú mienku vo Francúzsku.  
Halepová v reakcii na ilustráciu uviedla, že "nie je v stave (niečo) komentovať".
V Bruseli pôsobiaci rumunský novinár Dan Alexe si myslí, že žart cieli na "ignorantských Francúzov, ktorí si myslia, že každý Rumun je zlodej starého železa".

Nezvestného novinára Stefana Cvetkoviča, po ktorom od štvrtka pátrala srbská polícia, našli v piatok živého a zdravého v okolí mestečka Bela Crkva vo Vojvodine. Práve v tejto lokalite žurnalista zmizol v noci na štvrtok. Objavili tam už len jeho opustené vozidlo s otvorenými dverami, zapnutými svetlami a hrajúcim rádiom. Vedľa osobného auta, ktoré Cvetkovič používal, sa našli aj jeho poškodené náramkové hodinky.
Ako v Belehrade v piatok informoval najvyšší srbský predstaviteľ, prezident Aleksandar Vučič, žurnalistu vypočúvajú kriminalisti a tento výsluch si vyžiada istý čas. Z prezidentových slov však vyplynulo, že v danom prípade mohlo ísť o zinscenovaný únos. Mnohé v prípade vrátane úlohy samotného novinára v kauze objasní až ďalšie vyšetrovanie, naznačil Vučič, ktorý netajil, že od začiatku vyšetrovania kauzy mali orgány činné v trestnom konaní isté pochybnosti o verzii prezentovanej médiami.
Správu priniesli srbská televízia RTS i tlačová agentúra APA.
Cvetkovič sa venoval citlivým kauzám kriminality či korupcie, okrem iného písal o prípade vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča, ktorého zastrelili v Kosovskej Mitrovici 16. januára tohto roka.
Od roku 2013 sa novinár podľa médií sťažoval na vyhrážky. Krátko po zavraždení kosovskosrbského vodcu Ivanoviča Cvetkovič vystúpil na tlačovej konferencii, kde uviedol, že má informácie o vykonávateľoch aj objednávateľoch tohto zločinu. Predložil fotografie niekoľkých osôb, ich mená však nezverejnil. Vyhlásil, že za vraždou nestoja kosovskí Srbi ani Albánci, ale vplyvná zločinecká skupina, a atentát nemá politické ani etnické, ale výlučne kriminálne pozadie s cieľom vyvolať a udržiavať nestabilitu a atmosféru strachu, ktorá kriminálnikom vyhovuje. Zverejnil tiež informáciu, podľa ktorej objednávateľ vraždy zaplatil za Ivanovičovu likvidáciu 40.000 eur, napísal spravodajský server B92.net. Zločinecká skupina zodpovedná za vraždu je podľa neho "etnicky zmiešaná". "Ani pravoslávni, ani moslimovia, ani Srbi, ani Albánci, ani Číňania, ale zločinci," povedal.
Podľa informácií srbského ministra vnútra Nebojšu Stefanoviča sa do pátrania po nezvestnom zapojilo viac ako 300 policajtov vrátane príslušníkov útvarov osobitého určenia.


Ukrajinské úrady obvinili v piatok druhého podozrivého v prípade organizácie vraždy ruského novinára Arkadija Babčenka, ktorého zabitie s cieľom odhaliť skutočných objednávateľov trestného činu zinscenovala v máji ukrajinská tajná služba.
Kyjev koncom mája oznámil, že Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU) sa podarilo zmariť atentát na kritika Kremľa Babčenka. Známeho vojnového novinára najskôr vyhlásili za zastreleného, o necelých 24 hodín však vystúpil na tlačovej konferencii SBU.
Riaditeľ SBU Vasyľ Hrycak vtedy oznámil, že Babčenkovu smrť nafingovali ako pascu na tých, ktorí sa ho snažili reálne zabiť. SBU zatkla organizátora vraždy a tiež získala zoznam osôb, na ktoré sú plánované atentáty.
Organizátorom Babčenkovej vraždy, najatým podľa SBU ruskými tajnými službami, bol podľa SBU ukrajinský občan, podnikateľ v zbrojárskom sektore Borys Herman.
Druhým podozrivým z plánovania tohto trestného činu je Vjačeslav Pivovarnik. Muž sa pravdepodobne nachádza v Rusku, obvinený bol v neprítomnosti, povedal v piatok pre agentúru AP predstaviteľ SBU Bohdan Tivodar.

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T môže prevziať mediálny koncern Time Warner. V utorok (12.6.) o tom rozhodol vo Washingtone sudca, ktorého meno zdroj neuvádza. Portál nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  konštatoval, že sudca anuloval žalobu ministerstva spravodlivosti, ktoré bolo proti akvizícii v hodnote 85 miliárd USD (72,46 miliardy eur).
Rozhodnutie sudcu je prehrou nielen ministerstva spravodlivosti, ale predovšetkým prezidenta Donalda Trumpa. Počas prezidentskej kampane na jeseň 2016 mnohokrát opakoval, že "zámer AT&T kúpiť Time Warner a tým aj CNN, v mojej vláde neschválime, lebo predstavuje koncentráciu moci v neveľkom počte rúk".
Očakávalo sa, že počas procesu dosiahne ministerstvo aspoň vyčlenenie televíznej stanice CNN z transakcie. O nej sa však takmer nehovorilo.
Ministerstvo argumentovalo predovšetkým tým, že akvizíciou Time Warner dôjde k oslabeniu konkurencie na americkom mediálnom trhu a k rastu cien pre zákazníkov.
Zásah ministerstva spravodlivosti proti kúpe Time Warner vyvolal v Spojených štátoch prekvapenie aj preto, lebo Trump v prezidentskej kampani vystupoval proti ktorejkoľvek časti trhu podstatne miernejšie než jeho predchodca.
Sudcovo rozhodnutie môže byť signálom aj pre iné prevzatia alebo fúzie v americkej mediálnej a telekomunikačnej oblasti. Konkrétne ide o zámer prevzatia veľkej časti 21st Century Fox magnáta Ruperta Murdocha koncernom Walt Disney.
T-Mobile US, americká dcéra Deutsche Telekomu, chce fúzovať s konkurentom Sprint. V tomto prípade však ide o priamych konkurentov. AT&T pôsobí v oblasti telekomunikačných služieb a šírenia televízneho signálu a Time Warner produkuje televízne programy. Ich činnosti nie sú totožné.

Členka Európskeho parlamentu z Malty Roberta Metsolová sa zaprisahala, že vydrží prejavy nenávisti na internete. Vyhlásila to po verdikte súdu, ktorý v piatok udelil podmienečný trest odňatia slobody na šesť mesiacov mužovi za to, že sa europoslankyni vyhrážal upálením zaživa.
Odsúdený Emmanuel Navarro (66) napísal vlani v novembri Roberte Metsolovej na Facebooku: "Si národná zradkyňa. Nezaslúžiš si, aby ťa odsúdili, ale aby si zhorela zaživa, ty hnoj."
Mužovu reakciu vyvolala Metsolovej kritika stavu zákonnosti na Malte niekoľko týždňov po tom, čo pri bombovom útoku na auto zavraždili maltskú investigatívnu novinárku Daphné Caruanovú Galiziovú.
Odkaz na Facebooku začala vyšetrovať polícia a súd v piatok uznal Navarra za vinného z podnecovania nenávisti, ako aj z urážok a vyhrážok voči Metsolovej, informovala tlačová agentúra DPA.
Metsolová, členka Európskej ľudovej strany (EPP) a jedna z najobľúbenejších europoslankýň na Malte, zareagovala na verdikt súdu odkazom na sociálnych médiách: "Mám hrubú kožu a dlhujem to mladým ženám, ktoré chcú vstúpiť do politiky - snažím sa im tento krok uľahčiť. Je to moja povinnosť. Politika má byť postavená na myšlienkach, nie na vyhrážkach."

Copyright ©TASR 2018

15. 6. 2018

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Srbská polícia od štvrtka pátra po nezvestnom novinárovi Stefanovi Cvetkovičovi, informuje spravodajský server srbskej televízie RTS.
Cvetkovič sa venoval citlivým kauzám kriminality či korupcie, okrem iného písal o prípade vraždy významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča, ktorého zastrelili v Kosovskej Mitrovici 16. januára tohto roka.
Novinár zmizol vo vojvodinskom mestečku Bela Crkva blízko rumunských hraníc v noci na štvrtok. Objavili už len jeho opustené vozidlo s otvorenými dverami, zapnutými svetlami a hrajúcim rádiom, informovali srbské médiá. Vedľa osobného auta, ktoré novinár používal, sa našli aj jeho poškodené náramkové hodinky.
Polícia spustila v oblasti rozsiahle pátranie, do ktorého sa zapojili desiatky kriminalistov, vrtuľníky i potápači, ktorí prehľadávali jazero i sieť plavebných kanálov Dunaj-Tisa-Dunaj. Doposiaľ bezvýsledne, pripomína RTS. Znepokojenie v súvislosti so zmiznutím novinára vyjadrili vo štvrtok združenia novinárov v Srbsku, ktoré vyzvali políciu, aby prípad čo najrýchlejšie objasnila.
Od roku 2013 sa Cvetkovič podľa médií sťažoval na vyhrážky, píše agentúra APA. Krátko po zavraždení kosovskosrbského vodcu Ivanoviča novinár vystúpil na tlačovej konferencii, kde uviedol, že má informácie o vykonávateľoch aj objednávateľoch tohto zločinu. Predložil fotografie niekoľkých osôb, ich mená však nezverejnil. Vyhlásil, že za vraždou nestoja kosovskí Srbi ani Albánci, ale vplyvná zločinecká skupina a atentát nemá politické ani etnické, ale výlučne kriminálne pozadie s cieľom vyvolať a udržiavať nestabilitu a atmosféru strachu, ktorá kriminálnikom vyhovuje. Zverejnil tiež informáciu, podľa ktorej objednávateľ vraždy zaplatil za Ivanovičovu likvidáciu 40.000 eur, píše spravodajský server B92.net. Zločinecká skupina zodpovedná za vraždu je podľa neho "etnicky zmiešaná". "Ani pravoslávni, ani moslimovia, ani Srbi, ani Albánci, ani Číňania, ale zločinci," povedal.
Prípad stále nie je uzavretý a mená páchateľov ani pozadie tejto vraždy nie sú známe ani po piatich mesiacoch.



Copyright ©TASR 2018


Deti si asi budú môcť samy založiť účet na sociálnej sieti až od 15 rokov veku. Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky túto hranicu zrejme nezníži na 13 rokov, ako to s ohľadom na realitu a v súlade s európskymi pravidlami ochrany osobných údajov (GDPR) požadujú niektorí poslanci či experti. Ústavnoprávny výbor to včera podobne ako ďalšie výbory dolnej komory neodporučil.
Vládny návrh predpokladá, že deti do 15 rokov totiž nebudú môcť bez súhlasu rodičov udeliť prevádzkovateľom internetových služieb súhlas so spracovaním osobných údajov. Ministerstvo vnútra pôvodne navrhovalo dvojročné zníženie, vláda ale stanovila 15 rokov v súlade s vekovou hranicou občianskoprávne a trestnoprávne zodpovednosťou detí.
Zníženie vekovej hranice vo výbore márne presadzovali Piráti a Dominik Feri (TOP 09). "Poďme robiť zákony, ktoré sú aspoň trochu v súlade s realitou," uviedol Mikuláš Ferjenčík (Piráti), podľa ktorého by poslanci nemali byť vnímaní deťmi ako "páprdové" a "kašparové". Jakub Michálek (Piráti) pripomenul prieskum, podľa ktorého tri pätiny detí vekové obmedzenia na internete ignorujú a alebo uvádzajú vek vyšší ako skutočný.
"Chránime aj proti vôli tých trinásťročných tých trinásťročných," namietala bývalá ministerka spravodlivosti Helena Válková (ANO), ktorá podobne ako Jana Levová (SPD) argumentovala potrebou zrelosti dieťaťa. Podľa Marka Bendu (ODS) by zníženie hranice rozšírilo internetovým spoločnostiam prístup k osobným údajom na ďalšie vekové skupiny. "Netuším, prečo znižovaním hranice tým spoločnostiam vychádzať v ústrety," uviedol. Tiež predsedníčka Úradu pre ochranu osobných údajov Ivana Janů bola pre aspoň 15 rokov veku. "Som toho názoru, že rodičia nesú hlavnú zodpovednosť za pohyb detí na sieti, je nutné, aby bol ten vek vyšší," uviedla.
Norma Európskej únie umožňuje štátom zvoliť vekovú hranicu pre súhlas so spracovaním údajov medzi 13 a 16 rokmi. Odbory aj zamestnávateľskej zväzy požadovali najvyššiu hranicu. Ministerstvo vnútra ale označovalo za neprimerané, aby takmer šestnásťročnej dieťa potrebovalo súhlas svojich zákonných zástupcov napríklad na inštaláciu a využívanie komunikačné aplikácie alebo sociálne siete, keď je plne trestne zodpovedné.

Copyright © ČTK 2018

Spravodajstvo severokórejských médií z americko-severokórejského summitu, ktorý sa konal v utorok v Singapure, prekvapilo úplnou zmenou pohľadu na Spojené štáty a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Doteraz šéfa Bieleho domu označovali médiá v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) tými najrôznejšími nadávkami a hanlivými výrazmi. Vo výnimočných prípadoch, keď ho chceli vykresliť v neutrálnom svetle, volali ho proste len "Trump", bez akýchkoľvek prívlastkov či titulov. Po summite sa situácia úplne zmenila a severokórejskí moderátori začali oslavným tónom hovoriť o "prezidentovi Spojených štátov amerických" alebo dokonca o "najvyššom vodcovi" svojej krajiny, čo je jeden z termínov, ktorý sa v KĽDR používa v súvislosti s vodcom Kim Čong-unom.
Agentúra Associated Press (AP) píše, že k Severokórejčanom sa dostalo spravodajstvo zo summitu až vo štvrtok, teda dva dni po samotnom summite a deň po tom, čo sa z neho Kim vrátil do vlasti. To podľa AP dokumentuje, ako starostlivo si severokórejská propagandistická mašinéria dáva záležať na tom, ako túto udalosť obyvateľom krajiny predstaví.
Hlavným hrdinom 42-minútového spravodajského príspevku zo summitu bol samozrejme Kim, Trump sa v ňom prvýkrát zjavil až v dvadsiatej minúte. Spôsob, akým o ňom a o Spojených štátoch severokórejská televízia informovala, sa však s doterajším negatívnym spravodajstvom o USA nedal vôbec porovnávať.
V príspevku zároveň nechýbali ani zábery, ktoré Trumpa ukazovali v nie práve najreprezentatívnejšej polohe, ako napríklad scénka, keď Trump podával ruku predstaviteľovi severokórejskej armády, no ten mu namiesto podania ruky zasalutoval.

Spoločnosť AT&T dokončila prevzatie firmy Time Warner dva dni po tom, čo transakciu v hodnote 81 mld. USD odobril federálny súd. AT&T o tom informovala vo štvrtok. Oficiálny termín pre dokončenie fúzie bol stanovený na budúci týždeň.
Federálny súd v utorok odmietol žalobu ministerstva spravodlivosti, ktoré napadlo zlúčenie firiem AT&T a Time Warner vlani v novembri. Napriek očakávaniam časti expertov sudca prevzatie schválil bez stanovenia akýchkoľvek osobitných podmienok. Ministerstvo spravodlivosti by sa ešte mohlo proti rozhodnutiu odvolať a jeho nemenovaný predstaviteľ pre agentúru AP vo štvrtok uviedol, že regulačné úrady túto možnosť stále zvažujú.
AT&T je najväčším americkým poskytovateľom služieb v oblasti tradičného satelitného televízneho vysielania a v oblasti káblovej televízie. Time Warner vlastní televízne kanály HBO, CNN, TBS a filmové štúdiá Warner Bros. Ministerstvo spravodlivosti fúziu napadlo s tým, že spojenie AT&T a Time Warner by vážne poškodilo spotrebiteľov zvýšením poplatkov za príjem televízneho vysielania a brzdením inovácie, osobitne v oblasti internetového televízneho vysielania.
Nesúhlas vlády s akvizíciou v tom čase prekvapil mnohých znalcov trhu, ktorí poukazovali na to, že AT&T a Time Warner nie sú priamymi konkurentmi a "vertikálne" spojenia medzi takýmito firmami zvyčajne ľahšie získavali súhlas vlády ako transakcie spájajúce konkurentov.

Anglická herečka Millie Bobby Brown, známa najmä z mysteriózneho seriálu Stranger Things (2016), si vymazala celý svoj účet na Twitteri. Niektoré médiá, ako napríklad agentúra Associated Press či britská BBC, to dávajú do súvislosti so záplavou príspevkov, ktoré sa v posledných týždňoch objavili na viacerých sociálnych sieťach, a ktoré sa snažia navodiť dojem, že herečka je proti homosexuálom. Millie Bobby Brown je pritom v skutočnosti hlasnou podporovateľkou LGBTI komunity.
K vymazaniu twitterového účtu sa zatiaľ nevyjadrila samotná herečka ani nikto z jej okolia, a preto nie je jasné, či tento krok súvisí s materiálmi, ktoré ju vykresľujú ako homofóbnu osobu. Ide zväčša o upravené fotografie sprevádzané údajnými herečkinými citátmi, ktoré znevažujú homosexuálov.
Herečka si v lete minulého roka vytvorila popri svojom hlavnom účte na Twitteri aj druhý, volá sa Milliestopshate a ten je naďalej aktívny.
BBC pripomína, že ak by dôvodom stiahnutia herečkinho profilu bola "kampaň" s jej upravenými fotografiami, nebola by prvou celebritou, ktorá sa po podobnej nátlakovej akcii zo strany fanúšikov či odporcov stiahla zo sociálnych sietí.
Po podobnej kampani sa pred troma rokmi načas stiahla z Instagramu aj Snapchatu speváčka Demi Lovato, ktorej pre zmenu "vkladali do úst" výroky hanobiace postihnutých ľudí.
V roku 2016 na pol roka stiahol svoj profil z Instagramu aj spevák Justin Bieber. Stalo sa tak po tom, ako naňho množstvo fanúšikov dobiedzalo v súvislosti s jeho vtedajšou priateľkou Sofiou Ritchie. "Ak by ste naozaj boli mojimi fanúšikmi, neboli by ste takí zlí na ľudí, ktorých mám rád," odkázal vtedy svojím priaznivcom Bieber.
Na celý rok sa zo sociálnych sietí stiahol aj spevák Ed Sheeran. "Zistil som, že sa pozerám na svet cez obrazovku a nie mojimi očami," napísal v decembri 2015 s tým, že sa odpája odvšadiaľ a bude celý rok iba cestovať a spoznávať svet.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







"Chcem povedať len jedno. Do riti s Trumpom! Toto už viac neznamená 'Preč s Trumpom!', toto znamená 'Do riti s Trumpom.'"
Robert de Niro

"Majú úžasné pláže. Vidíme to zakaždým, keď strieľajú zo svojich diel do oceánu. Už som raz povedal: 'Človeče, pozri sa na ten výhľad. Nebolo by to dobré miesto pre kondomínium?'" Máte každý z vás dobrý záber? Taký, aby sme vyzerali milo, pekne a štíhlo?"
Donald Trump



„De Niro je jedinec s veľmi nízkym IQ, ktorý vo filmoch dostal veľa rán do hlavy od skutočných boxerov. Sledoval som De Nira na Tony Awards a skutočne verím, že mohol byť opitý. De Niro si zrejme neuvedomuje, ako dobre je na tom americká ekonomika, aká nízka je nezamestnanosť v USA, kam sa začalo vracať aj mnoho spoločností podnikajúcich v zahraničí. Zobuď sa, opilec."
Donald Trump

„A byly to opravdu červené trenýrky? Nabyla to sovětská vlajka?!“
Petr Gazdík

„Prezident České republiky svolal tiskovou konferenci, aby spálil svoje trenýrky. Asi už to potřebovaly.“
Michael Žantovský

„Následovník T.G. Masaryka či Václava Havla v prezidentském úřadu, který by měl být důstojným symbolem našeho státu, pálí na oficiálním setkání s novináři trenýrky. Probuďte mne z tohoto špatného snu!“
Jiří Pospíšil

TV MARKÍZA ŽIADA PREVERIŤ DANE KOČNEROVÝCH SPOLOČNOSTÍ

TV MARKÍZA ŽIADA PREVERIŤ DANE 
KOČNEROVÝCH SPOLOČNOSTÍ

V súvislosti s kauzou zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur požiadal vysielateľ TV Markíza Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Marianom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Dôvodom je podozrenie z viacnásobného porušenia zákona o účtovníctve, zákona o dani z príjmov a daňového poriadku.
Zástupcovia televízie v tejto súvislosti upozorňujú, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti Inkasný servis, a.s., a Midas Investments Ltd. neviedli zmenky riadne v účtovníctve a výnosy zo zmeniek neboli riadne zdanené. "Spomínané spoločnosti mali zohľadniť vlastníctvo, prevod či nadobudnutie zmeniek v daňových priznaniach. Keďže tieto spoločnosti takto nepostupovali, samozrejme ani nezaplatili daň v zákonnej výške. Nezaplatená daň môže byť vo výške niekoľko miliónov eur," uviedol mediálny zástupca TV v prípade Peter Papanek.
Absencia zmeniek v účtovníctve a postoj uvedených spoločností a ich štatutárov k plneniu daňových povinností svedčia podľa zástupcov televízie o tom, že nároky uplatnené na súde voči Markíze v prípade zmeniek nie sú opodstatnené. Markíza pravosť zmeniek spochybňuje už od začiatku sporu. Na základe posudku písmoznalkyne je podľa TV značne nepravdepodobné, že zmenky boli podpísané v roku 2000 tak, ako to tvrdia Marian Kočner a Pavol Rusko.
Televízia v tejto súvislosti podala trestné oznámenie na Kočnera a Ruska za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA).
Koncom apríla tohto roka Okresný súd Bratislava v jednom z prípadov rozhodol, že bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera. Toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné, televízia oznámila, že sa voči nemu odvolá.

Copyright ©TASR 2018

Art Film Fest News

Art Film Fest News


Dnes sa v Košiciach začne 26. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie otvorí anglická snímka Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole (2017). „Je to taká jemne smutná, romantická snímka v hlavnej úlohe s Annette Bening, ktorá stelesňuje autentickú hollywoodsku hviezdu z 50. alebo 60. rokov a je to príbeh o tom, ako v pokročilom štádiu života nadviaže veľmi intenzívny ľúbostný vzťah s oveľa mladším mužom,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA programový a umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Okrem úvodného filmu si návštevníci a návštevníčky festivalu budú môcť do 23. júna v košických kinách a kultúrnych priestoroch pozrieť vyše dvesto ďalších celovečerných a krátkometrážnych titulov tematicky rozdelených do sekcií Be2Can starter, Fero Fenič pozýva, Okolo sveta, American Indies, Prísľuby z východu, Európske zákutia, Susedia online, Bergman 100, Nočná prehliadka, Prezidentov výber, Krátke filmy špeciál: Švédsko, Variety select: Art Films, Láska & anarchia, Amfiteáter, Filmy pre deti či Slovenská sezóna.

Nosnou pre tento ročník bude špeciálna sekcia 100 rokov vzájomnosti (100 SK/CZ), ktorú zostavila historička Eva Filová. Diváci a diváčky v nej budú mať možnosť vidieť vybrané snímky, ktoré pripomenú kľúčové osobnosti a výrazné udalosti v histórii oboch krajín.

V programe sa o slovo prihlásia aj dve súťažné sekcie, a to sekcia Medzinárodná súťaž hraných filmov a Medzinárodná súťaž krátkych filmov. O ceny Modrý anjel bude v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší ženský a najlepší mužský herecký výkon na festivale súťažiť trinásť titulov.

Organizačný tím Art Film Festu zároveň ocení niekoľko osobností za prínos v oblasti kinematografie. Zlatú kameru si tentoraz preberú poľská režisérka Agnieszka Holland a ruský režisér Alexej German ml. Za výnimočné herecké výkony si organizátori cenami Hercova misia uctia herečky Zuzanu Mauréry a Ivanu Chýlkovú. Cenu prezidenta MFF Art Film Fest si prevezme režisér Fero Fenič.

Festival otvorí aj uzavrie film so ženským motívom. „Ženský element je takým leitmotívom tohto ročníka Art Film Festu, čo sa napokon odrazí i na záverečnom ceremoniáli podujatia. Zase to pre nás ten osud veľmi priaznivo zariadil. Filmovou rozlúčkou tohto ročníka festivalu bude film Whitney. Pôjde po Cannes o druhé verejné premietanie filmu, ktorý je poctou legendárnej speváčke Whitney Houston,“ uviedol Nágel.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

14. 6. 2018

Ceny ministerky kultúry SR za rok 2017

Ceny ministerky kultúry SR za rok 2017

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková vo štvrtok popoludní v Dvorane ministerstva slávnostne udelila desiatim laureátom Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2017. Ocenenie udeľuje za výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny za predchádzajúci kalendárny rok alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach umenia.
„Bez zaváhania som sa rozhodla nadviazať na tradíciu založenú mojimi predchodcami pred 20 rokmi, a preto aj ja s radosťou a veľkou pokorou zároveň udelím ceny za umenie ako prejav ohodnotenia výnimočných umeleckých tvorivých a interpretačných počinov v jednotlivých oblastiach profesionálneho umenia,“ uviedla v príhovore Laššáková.
Laureátmi Ceny ministerky kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2017 sú spisovateľ Anton Baláž za dlhoročnú prozaickú tvorbu predovšetkým v oblasti románovej spisby, herečka Mária Kráľovičová za celoživotný mimoriadny umelecký vklad do novodobej histórie slovenského divadla a slovenského divadelného, filmového, rozhlasového a televízneho herectva. Medzi ocenenými je taktiež herečka Gizela Veclová za celoživotný tvorivý prínos a osobnostný vklad pri stvárňovaní postáv vo viacerých žánroch hudobno-dramatického umenia na scénach divadiel na Slovensku s dôrazom na dlhoročné pôsobenie v spevohre Divadla Nová scéna, ale aj Pavol Zelenay za celoživotné pôsobenie v oblasti tanečnej a populárnej hudby s dôrazom na jeho umelecký vklad skladateľa a aranžéra populárnej piesne, ako aj aktivity v dokumentačnej činnosti slovenskej populárnej hudby a významný podiel pri zrode a formovaní festivalu Bratislavská lýra. Okrem nich získal ocenenie aj Ondrej Demo za mimoriadny prínos v oblasti hudobného folklóru, zberateľskú činnosť, úpravy ľudových piesní a propagáciu hudobného folklóru prostredníctvom rozhlasovej a filmovej tvorby.
Ocenenia z rúk ministerky si ďalej prevzali skladateľ Ladislav Burlas za celoživotné aktívne pôsobenie v oblasti slovenskej hudobnej kultúry s dôrazom na jeho umelecký vklad v oblasti skladateľskej tvorby a za dlhoročné pedagogické pôsobenie, Alexander Vika za celoživotný prínos v oblasti výtvarného umenia, osobitne v oblasti monumentálnej plastiky, reliéfnej a medailérskej tvorby. Ďalšími ocenenými sú Jaroslav Blaho za mimoriadny prínos pri propagácii slovenského operného umenia s prihliadnutím na jeho výnimočný vklad v oblasti odbornej reflexie a publikačnej činnosti, choreograf Juraj Kubánka za celoživotné umelecké pôsobenie a výrazný podiel na rozvoji slovenských profesionálnych folklórnych súborov SĽUK a Lúčnica a Ignác Bizmayer za celoživotnú výnimočnú umeleckú tvorbu v oblasti výtvarného umenia, osobitne za jedinečné diela v oblasti figurálnej tvorby, keramickej plastiky a úžitkovej dekoratívnej keramiky.
„Je to príjemný pocit, ako vždy, keď človek dostane od niekoho priaznivé hodnotenie svojej práce, ktorú vykonáva. Či som už robil niečo v oblasti tvorivej, alebo aj organizačnej, robil som to rád a stále to ešte robím rád, teší ma to a, pochopiteľne, to ocenenie človeka uspokojuje,“ uviedol pre TASR ocenený Pavol Zelenay.
Autorom artefaktu Ceny ministra kultúry v oblastiach profesionálneho umenia – sklenenej plastiky znázorňujúcej bájneho okrídleného koňa Pegasa - je slovenský sklársky výtvarník Palo Macho.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič je prekvapený tým, že sa jeho nástupca Andrej Kiska pri prednese správy o stave republiky postavil kriticky k vyšetrovaniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Gašparovič je totiž presvedčený, že na vyšetrení tohto trestného činu nezáleží nikomu viac ako vyšetrovateľom, ktorí majú prípad na starosti.
      Ma margo správy, ktorú Kiska predniesol v parlamente v stredu (13.6.), exprezident uviedol, že sa s ňou nevie stotožniť v plnom rozsahu. "Vypočul som si pána prezidenta, ale sú veci, ktoré by som povedal úplne inak ako on," skonštatoval vo štvrtok v Primaciálnom paláci v Bratislave, kde prijal pozvanie Eduarda Chmelára usilujúceho sa o prezidentskú kandidatúru.
      "Tam bola holá konštatácia niektorých skutočností, ktoré na Slovensku sú, ale to je všetko," vysvetlil Gašparovič s tým, že mu v Kiskovej správe chýbal návrh konkrétnych riešení. Súhlasí pritom, že hlava štátu má povinnosť kriticky pomenovať situáciu v spoločnosti, Kiska však podľa neho mal spomenúť vo väčšej miere aj dosiahnuté úspechy.
      "Slovensko je podľa pána prezidenta a jeho vystúpenia jeden veľký negatívny problém. Myslím si, že to nie je pravda, že je tu veľmi veľa pozitívneho, z domácej politiky vo vzťahu k sociálnym programom, a veľmi úspešní sme aj vo vzťahu k zahraničnej politike," mieni Gašparovič.
      "Bol som trošku prekvapený, ale aj kritikou, pokiaľ ide o vyriešenie problému tej katastrofálnej vraždy, ktorá sa stala, kde sa pán prezident veľmi kriticky postavil voči polícii," zhodnotil Gašparovič. Každý, kto v polícii bol, podľa bývalej hlavy štátu vie, v akej náročnej pozícii sú vyšetrovatelia. "V tomto prípade si myslím že nikomu viac nezáleží na tom, ako tým, ktorí na tejto veci robia, aby boli úspešní pri vyšetrovaní, pretože to by bola ich rehabilitácia," domnieva sa Gašparovič. 
      Prezident Kiska v správe pripomenul, že takmer pred štyrmi mesiacmi boli zavraždení investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, pričom dodnes nevieme, kto ich zavraždil. Hlava štátu otvorila niekoľko otázok, na ktoré by malo ministerstvo vnútra predložiť odpovede: "Prečo nebol na miesto činu povolaný znalec v oblasti súdneho lekárstva? Prečo bývalý policajný prezident takmer denne miatol verejnosť rôznymi verziami smeru vyšetrovania v rozpore s embargom vyhláseným prokuratúrou? Prečo v rozhodujúcich týždňoch po vražde Slovensko váhalo s využitím medzinárodnej pomoci? Prečo bol na mieste činu bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA a prečo o tom bývalý policajný prezident klamal?"
      Kiska sa tiež pýtal, prečo mali prístup k prípadu ľudia, o ktorých Ján Kuciak písal a ktorí mali byť súčasťou vyšetrovacích verzií, prečo sa polícia snažila získať informácie z telefónu českej spolupracovníčky zavraždeného novinára amatérskym postupom, ktorý vyvolal medzinárodnú hanbu, prečo viac rešpektu dostal od polície človek, ktorý sa verejne vyhráža novinárom, než žurnalistka, ktorý dobrovoľne spolupracuje na vyšetrení vraždy. Prezident pritom konštatoval, že doterajšie odpovede sú nedostatočné.

Copyright ©TASR 2018

Zomrel Stanislav Govoruchin

Zomrel Stanislav Govoruchin

Vo veku 82 rokov zomrel prominentný ruský filmový režisér Stanislav Govoruchin. Informovala o tom agentúra AP. Prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyjadril filmárovej rodine sústrasť, pričom ho nazval "jasným a mimoriadnym" talentom.
Stanislav Govoruchin sa narodil 29. marca 1936. Filmovej tvorbe sa začal venovať v 60. rokoch minulého storočia a medzi jeho skoré práce patrí napríklad snímka Vertikal (1967) o horolezcoch, ktorá odrážala ducha politického odmäku v 60. rokoch. Medzi jeho ďalšie práce napríklad patria filmy Biely výbuch (1970), Robinson Crusoe (1972), Desať malých černoškov (1982), Víkend (2013), televízna snímka Dobrodružstvá Toma Sawyera (1981) či miniséria Miesto akcie nemeniť! (1979). Venoval sa aj herectvu, predstavil sa napríklad v romantickej krimidráme Assa (1987). Govorukchin pôsobil aj v politike. Bol poslancom a v roku 2012 viedol prezidentskú kampaň Vladimira Putina.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



RADA RTVS

RADA RTVS

Verejnoprávny vysielateľ sa pripravuje na plánované spustenie tretieho športového kanála. Konkrétne chystá verejné obstarávanie na prenájom prenosových vozov. Ako na dnešnej Rade Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) informoval riaditeľ sekcie generálneho riaditeľa RTVS Marek Knut, momentálne pracujú na príprave dokumentácie na poskytovanie služieb na zabezpečenie vysielania a zabezpečenie prenosových vozov. Ide o nadlimitnú zákazku, ktorú RTVS pripravuje s ohľadom na plánované spustenie tretieho športového kanála. Nájmy prenosových vozov nielen na športové podujatia by mal RTVS zastrešiť rámcovou zmluvou na štyri roky. K téme, či by nebolo lepšie pre RTVS kúpiť prenosový voz, ako si ho podľa potreby prenajímať, Knut povedal, že prenosový voz so základnou HD technológiou stojí približne 1,5 milióna eur a naozaj kvalitný voz s plným vybavením stojí od päť miliónov eur vyššie. Manažment RTVS tvrdí, že rámcová zmluva im umožní vyberať si v danom čase na trhu technologicky najkvalitnejšie prenosové vozy. Vedenie avizovalo, že bude dozornú komisiu Rady RTVS o príprave obstarávania priebežne informovať. Obstarávanie by chceli vypísať v najbližšom období, RTVS totiž plánuje uzavrieť rámcovú zmluvu v ideálnom prípade v septembri.

Rozšírenie televízneho vysielania RTVS o tretí kanál venovaný športu, publicistike a zdravému životnému štýlu avizoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník už v svojom projekte rozvoja a riadenia RTVS, s ktorým ho zvolili poslanci národnej rady do funkcie. Ako povedal na Rade RTVS koncom októbra minulého roka, ak to finančná situácia umožní, chcel by spustiť tretí televízny kanál vo februári 2019 k majstrovstvám sveta v hokeji na Slovensku. V prípade, že to finančne nebude možné, je ďalším termínom štartu tretieho kanála máj 2020, teda pár mesiacov pred letnými olympijskými hrami v Tokiu.

Podľa manažmentu RTVS je možné znížiť náklady na prenájom prenosových vozov a vzhľadom na rýchly vývoj technológií je ekonomickejšie si ich prenajímať na konkrétne akcie. „Urobili sme prieskum trhu medzi najväčšími hráčmi a dosiahli sme veľmi výraznú zľavu. V rámci centralizovania, teda rámcovej zmluvy, konečný efekt bude, že budeme súťažiť viacero firiem, medzi ktorými si budeme môcť vyberať. To znamená, následne na to budeme ešte medzi nimi súťažiť, kto nám v danú chvíľu dokáže dať lepšiu cenu a technologický park,“ povedal Knut na otázku rady, ako konkrétne plánujú zabezpečiť prenájom prenosových vozov. Keďže domáci trh v tejto oblasti nie je veľký, počítajú s tým, že do súťaže vstúpia minimálne traja najväčší hráči, ktorí pôsobia na česko-slovenskom trhu. V praxi to znamená, že RTVS vo verejnom obstarávaní vyberie napríklad tri firmy a pre každé konkrétne podujatie, z ktorého chce urobiť priamy prenos, medzi nimi urobí súťaž na jeho zabezpečenie.

Člen dozornej komisie Rady RTVS Peter Kubica konštatoval, že dozorná komisia sa zvlášť zamerala na spomínanú prípravu na obstaranie prenájmu prenosových vozov. „Ide o rámcovú dohodu, čiže to neznamená, že musí byť vyčerpaná celá suma,“ doplnil Knutove informácie Kubica. Podľa jeho slov si aj v súčasnosti RTVS prenosové vozy objednáva. Suma je podľa Kubicu, samozrejme, veľká, ale je v tom i obsluhujúci personál a ďalšie náklady. Ak by sa spustil tretí kanál, tak by stúpol počet prenosov odhadom päťnásobne. „Keby si RTVS kúpila prenosový voz, lebo sme sa samozrejme zaoberali aj tým, či by nebolo výhodnejšie kúpiť vlastný, tak by nevedela garantovať komplexné služby, aj aby to bolo v dostatočnej kvalite. Je to len pripravované obstarávanie, uvidíme, ako to dopadne, ale ak sa má RTVS pripraviť zodpovedne potenciálne či budúci alebo ďalší rok na športové intenzívnejšie vysielanie, tak obstarávanie jednoducho treba pripravovať už teraz,“ povedal Kubica, podľa ktorého dozorná komisia zatiaľ k príprave obstarávania nemá výhrady.

Vlastný nový prenosový voz získal RTVS vlani po 21 rokoch. Bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika v svoj posledný deň vo funkcii, 31. júla 2017, informoval, že verejnoprávna televízia a rozhlas získa v septembri nový prenosový voz PV-BA2. Zmluvu na nový prenosový voz za takmer 980-tisíc eur bez DPH podpísal RTVS na základe výsledku verejného obstarávania so spoločnosťou Elektronica. Mal by umožniť snímať akékoľvek športové, celospoločenské kultúrne podujatia s 12 kamerami v štandarde HD, z toho jedna je bezdrôtová. Je pripravený na inštalovanie až 16-tich kamier a disponuje zariadením na opakované a spomalené zábery. Ako ďalej k novému prenosovému vozu povedal 31. júla 2017 bývalý technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal, voz má k dispozícii všetky požadované technológie, ktoré vyžadujú koprodukční partneri, prípadne partneri v zahraničí, pre ktorých RTVS prenosy robí.


2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


RTVS NEWS

RTVS NEWS
Počúvanosť národnostného vysielania Rádia Patria v parametri "počúval minulý týždeň" sa v priebehu posledného roka stabilizovala na úrovni 100.000 poslucháčov. Na štvrtkovom zasadnutí Rady RTVS o tom informoval riaditeľ sekcie národnostného vysielania v RTVS Attila Lovász.
"Ukazuje to, že v prípade národnostného vysielania sme dominantným národnostným médiom v SR," dodal Lovász a potvrdil kontinuálnu ambíciu "byť v spravodajstve a politickej publicistike primárnym médiom, prítomným všade tam, kde sú väčšinové médiá". Lovász poukázal i na nasedenie, s ktorým sa Patria venovala podozreniam z netransparentného narábania s financiami vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín či prípadu slovenskej školy v Rohovciach. Avizoval i špeciály v letnej štruktúre. "Jeden z nich bude naozaj dôležitý, prvýkrát budeme s vlastným vysielaním na Gombaseckom letnom tábore, multižánrovom festivale, na ktorom sa stretávajú vysokoškoláci maďarskej národnosti," informoval.
Rada RTVS vo štvrtok prerokovala aj zmenu rozpočtu, ktorá primárne súvisí s navýšením zdrojov prostredníctvom dodatku k zmluve so štátom. Členovia rady vyzdvihli fakt, že deväť miliónov eur, ktoré RTVS týmto dodatkom získala, umožní investovať do modernizácie vysielacích a výrobných štúdií v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici a časť prostriedkov (1,5 milióna) pomôže aj rámci výroby televízneho programu.
Rada RTVS sa takisto zaoberala aj prípravou verejného obstarávania, reagujúceho na zvýšené potreby využitia prenosových vozov po spustení tretieho, športového programu. Zámerom verejného obstarávania je vygenerovať v súťaži viacero firiem, od ktorých si bude môcť RTVS na základe rámcovej zmluvy prenajať na konkrétne športové podujatia najvhodnejší prenosový voz. "Prenájom prenosových vozov je ekonomicky výhodnejší model než ich kúpa a ďalšie náklady súvisiace s obslužným personálom," vysvetlil riaditeľ sekcie generálneho riaditeľa RTVS Marek Knut. Podľa jeho slov sa v súčasnosti finalizuje technologická dokumentácia k podmienkam súťaže.
Téme športu sa Rada RTVS venovala i prostredníctvom vyhodnotenia vysielania z hokejových majstrovstiev sveta a informácií o vysielaní z futbalového šampionátu v Rusku.

Copyright ©TASR 2018

Vyjadrenie MPSVR SR: Reakcia na články v denníku Sme o starodôchodcoch

Vyjadrenie MPSVR SR
Reakcia na články v denníku Sme o starodôchodcoch


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pokladá za nevyhnutné zareagovať na článok uverejnený v denníku SME /13.06.2018/ pod názvom Pred revolúciou málo zarábala. Nezvýšili jej dôchodok.“ Dôvodom je podľa nášho názoru to, že článok svojím spracovaním môže navodzovať mylný dojem pri nastavení a cieľov výpočtu dôchodkov pre tzv. starodôchodcov, a tým vytvárať vo verejnosti pocit ďalšej nespravodlivosti. Podobných výstupov a následných reakcií občanov evidujeme v ostatnom období niekoľko, napriek tomu, že problematiku rezort podrobne komunikuje už od februára 2017 a posledné raňajky s médiami pre rekapituláciu tejto témy organizovala Sociálna poisťovňa pred necelými 2 týždňami. MPSVR SR v prvom rade zdôrazňuje, že novelou zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení sme „mali záujem objektivizovať práve tie negatívne dôsledky zmien exministra Ľudovíta Kaníka tak, aby navýšený dôchodok dostali všetci tí, ktorým bolo nie ich zavinením ublížené. Zákon v roku 2003 totiž priniesol zásadné, výrazné a najmä náhle zmeny vo filozofii výpočtu dôchodkov pre veľké skupiny poistencov, ktorí navyše nemali príležitosť na tieto skokové zmeny reagovať. A toto títo starodôchodcovia oprávnene vnímali ako ich poškodenie. Prijatou novelou /účinnosť od 1.1.2018/ sa odstránili kroky z minulosti, ktoré znamenali zásadný rozdiel medzi dôchodkami aj tých ľudí, ktorí počas pracovného života pracovali rovnako dlho za rovnakú mzdu, ale požiadali o dôchodok o niekoľko hodín skôr ako napríklad ich kolegovia. Tieto a ďalšie skutočnosti, žiaľ, vo viacerých mediálnych výstupov k téme starodôchodcov úplne absentujú.
MPSVR SR musí poskytnúť vysvetlenie aj k niektorým vyjadreniam v článku, konkrétne citujeme titulok: „dôchodkyňa z Bratislavy doplatila na to, že za socializmu málo zarábala“, alebo citácie osloveného odborníka „napriek nespočetným novelám, ktorými zákon o sociálnom poistení prešiel, sa situácia nevyriešila tak, aby boli takéto prípady uspokojivo riešené“ a „pri valorizácii by nemal byť nijaký prvok diskriminácie.“ Aj keď berieme do úvahy, že ide zväčša o osobné hodnotenia respondentov, nie je možné ich akceptovať bez uvedenia na pravú mieru.
V prvom rade upozorňujeme na to, že nejde o valorizáciu, ale o nový čo najspravodlivejší a výpočtovo aj realizačne mimoriadne náročný prepočet, za účelom nového určenia sumy tých dôchodkov, ktorých výška bola určená podľa právnych predpisov účinných do 31.12.2003. Dotknutá časť seniorov, ktorá počas pracovného života zarábala nad priemerom, dlhodobo poukazovala na opodstatnený záver, že v prípade, ak by sa suma ich dôchodku určila podľa predpisov účinných od 1.1.2004, bola by vyššia. Preto sa dotknutí starodôchodcovia cítili oproti dôchodcom odchádzajúcim do dôchodku od roku 2004 znevýhodnení. Pri výpočte ich dôchodkov sa totiž zohľadňoval princíp solidarity v omnoho vyššej miere, ako sa zohľadňuje pri výpočte podľa predpisov účinných po 1.1.2004. Práve nedávnou novelou zákona sme preto primerane kompenzovali rozdiely v úrovni týchto starobných dôchodkov. Cieľom bolo - ako dlhodobo prezentujú zástupcovia MPSVR SR a SP - dosiahnuť taký stav, aby tzn. miera náhrady, čiže pomer dosahovaných príjmov a dôchodku v roku jeho priznania, bola rovnaká ako miera náhrady príjmu toho poistenca, ktorý odišiel do dôchodku 1. januára 2004. Zákon prijatý v roku 2003 totiž bez akéhokoľvek prechodného obdobia spôsobil značné, rýchle a preto nie spravodlivé rozdiely. Túto skutočnosť sa snažili kompenzovať v 2. fázach aj opatrenia počas pôsobenia bývalých ministeriek Radičovej a Tomanovej. Boli to však čiastkové opatrenia, ktoré nie sú s aktuálnym riešením porovnateľné.
MPSVR SR a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter vždy upozorňovali, že "nie všetci starodôchodcovia môžu byť touto novelou uspokojení, keďže to už z princípu možné nie je.“ Inak povedané, dôchodcovia prepočítaním totiž mohli získať výrazne viac, ale aj - a to zdôrazňujeme -mnohí aj oveľa menej. Teda o znevýhodnení tých starodôchodcov, ktorí počas kariéry zarábali menej ako bol v danom čase priemer miezd v SR, pri nedávnej úprave logicky nemožno hovoriť. Pretože, ak by sa ich dôchodky prepočítali podľa rovnakých princípov ako tým nadpriemerne príjmovým starodôchodcom, došlo by k ich reálnemu zníženiu.
Opätovne prízvukujeme kľúčovú skutočnosť, že pôvodný výpočet dôchodkov podľa právnych predpisov účinných do 31.12.2003 je omnoho solidárnejší a z toho dôvodu pre nízkopríjmových starodôchodcov aj stále výhodnejší.
Pre ilustráciu, väčšina starodôchodcov, ktorých sa naša úprava tejto pôvodnej skrivodlivosti pozitívne dotýka, mala priznané starodôchodky v rozpätí 350 – 500 eur, preto určite nemožno tvrdiť, že sa jedná o dôchodcov s vysokými dôchodkami. Sú to však seniori, ktorí počas pracovného života odvádzali poistné z vymeriavacích základov vyšších ako 1,1-násobok vtedajšej priemernej mzdy.
Pripomíname, že toto verejnosťou vítané a očakávané opatrenie má v tomto období vplyv na verejné financie až vo výške 50 mil. eur ročne. Na druhej strane je potrebné zdôrazniť aj tie zmeny v ostatných rokoch, ktoré mali za cieľ zásadné zvýšenie dôchodkov a tým skvalitnenie života tým, ktorí mali najnižšie dôchodky. Či už ide o spôsob nastavenia a zvyšovania vianočných príspevkov, zavedenie minimálneho dôchodku, ale aj riešenie pravidelnej valorizácie solidárnym modelom tzv. pevnou sumou.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Predstavitelia slovenskej vlády sa pri vypísaní odmeny milión eur veľmi pravdepodobne inšpirovali postupom maltského kabinetu, ktorý takúto odmenu prisľúbil po vražde tamojšej investigatívnej novinárky. Počas štvrtkovej Hodiny otázok to vyhlásil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Odpoveď neprítomného šéfa kabinetu prečítal podpredseda vlády Richard Raši (Smer-SD).
O okolnosti milióna eur, ktoré svojho času ponúkol premiér Robert Fico (Smer-SD) za informácie, ktoré povedú k dolapeniu páchateľa vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, sa zaujímal Ondrej Dostál (SaS). "Ktorý právny predpis umožňuje vláde vyplatiť finančnú odmenu za poskytnutie informácií, ktoré môžu viesť k odhaleniu, usvedčeniu a odsúdeniu páchateľa trestného činu? Akým spôsobom o tom vláda hlasovala a aké je číslo uznesenia?" pýtal sa Dostál.
Podľa Pellegriniho na Malte aj na Slovensku išlo o prípad rovnakej dôležitosti. "Slovenský Trestný poriadok ani zákon o Policajnom zbore SR takúto formu spolupráce polície s verejnosťou nepoznajú. Na vypísanie odmeny sa však dá použiť paragraf Občianskeho zákonníka. Ide o nadštandardné zapojenie verejnosti, ale vzhľadom na dvojnásobnú úkladnú vraždu je to pochopiteľné," povedal premiér.
Zároveň zdôraznil, že peniaze boli za prísnych bezpečnostných opatrení dovezené na Úrad vlády SR za účelom tlačovej konferencie a potom boli vrátené do banky. "Ďalšie podrobnosti tejto transakcie podliehajú bankovému tajomstvu," dodal Pellegrini.
Dostál spokojný nebol, vyhlásil, že na svoje dve otázky od Pellegriniho žiadnu odpoveď nedostal. Preto sa opakovane aj ďalších členov vlády kabinetu pýtal, kedy prijali takéto uznesenie, keďže Fico na tlačovej konferencii hovoril o tom, že o vyplatení milióna eur rozhodla jeho vláda.
Až ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) uviedla ako prvá z členov kabinetu, že vláda doteraz neprijala žiadne uznesenie o vyplatení takejto odmeny. "Zo strany vtedajšieho premiéra išlo o vyhlásenie záväzku, ktorým chcel napomôcť orgánom činným v trestnom konaní," ozrejmila. Podľa Dostála tak Lubyová usvedčila Fica z klamstva. "Takže je zrejmé, že dodnes neexistuje garancia, že ak niekto poskytne relevantné informácie k vražde, tak tie peniaze aj dostane," dodal Dostál.

Copyright ©TASR 2018

Píšeme Rade RTVS: Ohrozenie investigatívy vo verejnoprávnom médiu

Píšeme Rade RTVS: 
Ohrozenie investigatívy vo verejnoprávnom médiu


Vážený pán predseda Rady RTVS, vážení členovia a členky Rady RTVS,

v prílohe Vám posielame upozornenie a súbor požiadaviek a odporúčaní členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu, týkajúcich sa súčasných pomerov v RTVS. Vzhľadom na vážnosť situácie očakávame Vaše bezodkladné kroky v prospech tohto verejnoprávneho média a misie, plnenie ktorej my – ako súčasť verejnosti a zároveň koncesionári – od RTVS očakávame. Keďže ide o vec verejnú, považujte našu výzvu za otvorenú.

S pozdravom,

Juraj Melichár (melichar@priateliazeme.sk (link sends e-mail)), Mikuláš Huba (mikulas.huba2@gmail.com (link sends e-mail)), Juraj Nvota, Zuzana Kronerová, Zuzana Homolová, Daniel Pastirčák (za signatárov a signatárky výzvy)

- - - -

Otvorená výzva členov a členiek Slovenského ochranárskeho snemu

Ochranári upozorňujú Radu RTVS a verejnosť na ohrozenie kvalitnej, nezávislej, na faktoch založenej, kritickej a investigatívnej žurnalistiky vo verejnoprávnych médiách
Vážený pán predseda Rady RTVS, vážení členovia a členky Rady RTVS,

v poslednom čase nás znepokojilo viacero kontroverzných vyhlásení a krokov ľudí vo verejnoprávnej RTVS. Žiadame Vás preto, aby ste iniciovali a zabezpečili:

1. Vrátenie skutočne verejnoprávneho charakteru RTVS, ktorého podstatou je služba verejnosti, a nie politickým stranám či iným záujmovým skupinám.

2. Systémové a systematické opatrenia na boj proti šíreniu dezinformácií, poloprávd a tzv. hoaxov vo verejnoprávnych médiách.

3. Prehodnotenie požiadaviek dvanástich odchádzajúcich reportérov a reportérok RTVS, najmä ohľadom pôsobenia vedenia a manažmentu RTVS.

Odôvodnenie

Z logiky veci majú verejnoprávne médiá slúžiť verejnosti, a preto majú byť čo najviac nezávislé, na faktoch založené, kritické a objektívne. Ich veľmi dôležitou a nezastupiteľnou činnosťou musí byť investigatíva. Toto všetko je, podľa nám dostupných informácií, v súčasnosti v RTVS ohrozené, o čom svedčia početné prejavy nespokojnosti (aj) kvalitných redaktorov a redaktoriek, ako aj odchod časti z nich z verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

Dezinformácie, polopravdy a tzv. hoaxy odvracajú pozornosť od skutočných problémov, vrátane ochrany prírody, krajiny a životného prostredia. Posilňujú tiež nedôveru voči vedeckým poznatkom, občianskej spoločnosti, ako aj verejným inštitúciám.

Hlboko nás preto znepokojujú niektoré aktivity vedenia RTVS, ako aj personálne zmeny vo vedení spravodajstva po nástupe nového vedenia. Napríklad vyjadrenia pána Mareka Ťapáka, nového programového riaditeľa RTVS, ktoré bagatelizujú rozdiely medzi profesionálnym žurnalizmom a konšpiračnými webmi. Výroky typu: “Myslím si, že tá úplne objektívna pravda uchádza všetkým tým novinárom.” alebo “A čo je na tom? Že podporujem konšpiračné médiá?” nie sú, podľa nás, zlučiteľné s pozíciou programového riaditeľa verejnoprávneho média v demokratickej krajine.

Podobne ako pedagógovia VŠMU aj my sme presvedčení, že: “Dnešná napätá spoločenská i geopolitická situácia si vyžaduje skúsených reportérov a spravodajcov, schopných kritického pohľadu, rozumného uvažovania a kompetentnej analýzy faktov.”

Za zohľadnenie našej výzvy Vám vopred ďakujeme.

S pozdravom,

členovia a členky Slovenského ochranárskeho snemu:

Ing. Juraj Melichár, prof. RNDr. Mikuláš Huba, CSc., prof. Juraj Nvota, doc. Zuzana Kronerová, Zuzana Homolová, Daniel Pastirčák, Ing. Fero Guldan, Ing. Ján Mičovský, doc. RNDr. Ľubica Lacinová, DrSc., doc. Ing. arch. Henrich Pifko, PhD., Ing. Karol Fröhlich, DrSc., prof. RNDr. Mária Kozová, CSc., Eulalia Štefanová, MUDr. Juraj Mesík, Mgr. art. Viera Dubačová, doc. RNDr. Ján Lacika, CSc., Branislav Moňok, Ing. Martina B. Paulíková, RNDr. Elena Fatulová, Mgr. RNDr. Ján Szőllős, CSc., Ing. arch. Boris Hochel, RNDr. Jozef Šibík, PhD., Ing. Štefan Szabó, PhD., Mgr. Ivana Kohutková, PhD., Mgr. Martin Hojsík, RNDr. Marcel Uhrin, PhD., Mgr. Andrej Popovič, Pavol Ziman, Mgr. Imrich Vozár, Ing. Dušan Bevilaqua, PhD., Mgr. Dana Mareková, Mgr. Tomáš Peciar, Mgr. Vladimír Mokráň, Ing. Milan Lichý, Mgr. Ladislav Bíro, Ing. Ľubica Trubíniová, MUDr. Peter Tatár, CSc., Ing. Zuzana Hudeková, PhD.

Na vedomie:

- Výbor NR SR pre kultúru a médiá

- Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku


Príloha: Otvorený list dvanástich odchádzajúcich novinárov a novinárok RTVS


Vážení poslucháči, vážení diváci,

náš priamy nadriadený o nás minulý týždeň verejne vyhlásil, že „v skutočnosti nám niektorým nejde o čestnú a profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky“. Je to lož. Zároveň, po viacerých pokusoch riešiť situáciu v spravodajstve RTVS interne, je to prekročenie hranice, keď sa musíme ohradiť aj verejne.

Atmosféra v spravodajstve RTVS je už niekoľko mesiacov napätá. Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Väčšinou ide o ľudí, ktorí prekročili nepísané novinárske pravidlo a prišli z tlačových oddelení. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný vplyv ich konfliktu záujmov na obsah spravodajstva.

Zatiaľ pracujeme slobodne, ale v nepriateľskej atmosfére. Sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor. Očakávali sme, že práve nový šéfredaktor pomôže túto situáciu upokojiť. Rýchlo sa však ukázalo, že trend je opačný.

Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia. Denne absolvujeme debaty o vyváženom spravodajstve, pretože ide o náš spoločný cieľ. Odmietame však tlak manažmentu, aby naše reportáže a diskusie umelo vyvažovali osoby, ktoré koketujú s dezinformačnými médiami, absentuje u nich expertíza na danú oblasť, prípadne sa netaja politickými ambíciami.

Vážení koncesionári, za posledné roky sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Vaša dôvera v spravodajstvo RTVS posilnila. Oficiálne prieskumy ukazujú, že sa nám to do veľkej miery darí. Radi by sme túto dôveru posilňovali. Aktuálny manažment však doteraz nepredstavil hmatateľnú víziu, ktorá by prácne vybudovanú kvalitu spravodajstva zachovala a ďalej posúvala. Namiesto dobiehania trendov sa vraciame v čase.

Ak sa situácia rapídne nezlepší, spravodajstvo RTVS môže byť, opäť raz, ľahko ovplyvniteľné a nadobudnutú dôveru môže stratiť. Oslabená redakcia externé tlaky neustojí, preto môže byť verejnoprávnosť ohrozená.

Vážení poslucháči a diváci, je pre nás dôležité, aby ste boli o situácii v spravodajstve RTVS informovaní, pretože RTVS patrí Vám všetkým.

Na vedomie generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi a Rade RTVS.