10. 8. 2024

Zomrel Pavol Janíček

Zomrel Pavol Janíček 




Vo veku 86 rokov zomrel v piatok (9. 8.) v Banskej Bystrici hudobný skladateľ, výrazná osobnosť hudobného života a banskobystrického štúdia Slovenského rozhlasu Pavol Janíček. TASR o tom v sobotu informoval Martin Jurčo zo Slovenského rozhlasu v Bratislave.
TASR prináša profil Pavla Janíčka, poprednej osobnosti hudobného života na Slovensku.

Pavol Janíček sa narodil 4. januára 1938 v Banskej Bystrici. Hoci sa počas stredoškolského i vysokoškolského štúdia zameriaval na oblasť stavebníctva, svoje vzdelávanie v rokoch 1948 - 1956 orientoval aj na hudbu. K láske k hudbe ho priviedla mama, ktorá ho zapísala na Hudobnú školu v Banskej Bystrici (dnes Základná umelecká škola Jána Cikkera), patril k jej prvým absolventom. Už ako stredoškolák, študent banskobystrického gymnázia, založil školský orchester.
V roku 1957 odišiel na základnú vojenskú službu, počas ktorej založil v Žatci Vojenský tanečný orchester. Po návrate z vojenskej služby sa zamestnal v banskobystrických Pozemných stavbách, ale viac ho lákala celoživotná múza - hudba.
Jeho muzikantské zameranie bolo veľmi rôznorodé - zahŕňalo muzikál, scénickú hudbu k divadelným hrám, hudbu k baletu, tvorbu pre deti, populárnu hudbu, hudobnú réžiu, či dirigovanie orchestra. Komponoval populárnu hudbu, šansóny, javiskovú hudbu, hudbu k dokumentárnym filmom a v neposlednom rade sa venoval aj komponovaniu detských skladieb.
Pri Pozemných stavbách založil tanečný orchester Stavbár. Jeho prvým vystúpením sa 1. novembra 1959 úspešne začlenil do hudobného života v meste pod Urpínom. Orchester, ktorý najaktívnejšie pôsobil na poli tanečnej a zábavnej hudby, zmenil viackrát svoj názov cez B - septet, B - sextet až po Orchester Pavla Janíčka. Veľmi úzko spolupracoval s Československým rozhlasom, štúdiom Banská Bystrica, ako aj s orchestrom Gustáva Broma. Z orchestra Pavla Janíčka sa postupne stal aj orchester banskobystrického rozhlasu, s ktorým nahrávali viacerí interpreti, medzi nim Karol Konárik, Helena Blehárová či Robo Kazík.
Janíček bol pri organizovaní festivalu populárnej hudby detvianska Zlatá Ruža, na ktorom sa v roku 1969 prvýkrát objavil na scéne Karol Konárik a v rokoch 1983 - 1988 spolupracoval ako dirigent festivalového orchestra súťaže Bystrické zvony.
Od roku 1975 sa venoval skladateľskej tvorbe v rôznych žánroch. Zložil a nahral okolo 350 titulov pre Slovenský rozhlas, Slovenskú televíziu, súkromný rozhlas i súkromné televízie.
Zameral sa aj na tvorbu pre deti, pre ktoré vydal okolo 100 pesničiek a tri CD nosiče s detskými pesničkami.
S Vojtechom Tátošom a Alojzom Čobejom vytvoril zvučku pre futbalistov Dukly Banská Bystrica - niekoľko rokov ňou začínali každý zápas.
Hudobný skladateľ Pavol Janíček, životné krédo ktorého znelo 'Hudba je môj život', spolupracoval aj so Štátnym divadlom v Košiciach, s Divadlom Jonáša Záborského a Divadlom Alexandra Duchnoviča v Prešove, so Spišským divadlom v Spišskej Novej Vsi, Divadlom J. G. Tajovského vo Zvolene, s Bábkovým divadlom v Bratislave i Divadlom Jána Palárika v Trnave. Pre Divadlo J. G. Tajovského zložil napríklad hudbu k poeticko-dramatickej kompozícii Juraja Sarvaša: Orol Tatranský.
V roku 2008 si pri príležitosti životného jubilea prevzal Cenu primátora Banskej Bystrice za významný prínos v oblasti kultúry.



Zdroj: TASR

9. 8. 2024

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA


        

"Politické komentovanie rozhodnutí svojho zriaďovateľa a zneužívanie oficiálnych stránok inštitúcie na svoje súkromné politické názory môže byť dôvodom na odvolanie z funkcie," podotkol rezort. Vyjadril zároveň nesúhlas s aktivitami odborárskych šéfov, ktorí podľa neho aktivizujú štátnych zamestnancov proti zriaďovateľovi. Ministerka kultúry postupuje v personálnych otázkach striktne v zmysle zákonov SR. Túto avizovanú iniciatívu vníma rezort ako pokračovanie politického aktivizmu zo strany štatutárov a niektorých zamestnancov jednotlivých inštitúcií."
Ministerstvo kultúry (MK) SR


"Zamestnanci SND chodia ku mne na ministerstvo kultúry, ja nemusím chodiť za nimi."
Martina Šimkovičová

8. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ruského vojnového blogera Andreja Kuršina kritizujúceho kroky Moskvy na Ukrajine v stredu odsúdili na šesť a pol roka väzenia za šírenie "falošných správ" o armáde, uviedol súd. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Bývalý vojak Andrej Kuršin obvinil Rusko vo svojich príspevkoch na kanáli Moscow Calling v aplikácii Telegram z odpojenia vody pre civilistov v blízkosti ukrajinského mesta Kryvyj Rih a z bombardovania pôrodnice.
Súd uznal muža vinného z "vedomého šírenia nepravdivých správ o ruských ozbrojených silách" a rozhodol o treste odňatia slobody na šesť rokov a šesť mesiacov v trestaneckej kolónii.
Agentúra AFP pripomína, že krátko po začatí invázie na Ukrajine vo februári 2022 zakázala Moskva akúkoľvek kritiku svojich vojsk. Odvtedy zadržali v krajine tisícky protestujúcich ľudí. Rusko sa snaží čoraz viac potlačiť prácu vojnových blogerov, z ktorých mnohí zverejnili citlivé informácie o ofenzíve Moskvy, uvádza AFP. Bývalý veliteľ ruských separatistov na Ukrajine Igor Girkin bol v januári odsúdený na štyri roky väzenia po tom, ako opakovane kritizoval Kremeľ a ruské vojenské velenie.







Estónska generálna prokuratúra obvinila estónsku novinárku ruského pôvodu Svetlanu Burcevovú z vlastizrady a porušenia sankcií uvalených na Rusko. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
Burcevová získala estónske občianstvo v roku 1994. Od roku 2017 spolupracuje s estónskymi online stránkami kontrolovanými mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes).
Prokuratúra v stanovisku poskytnutom AFP tvrdí, že estónske bezpečnostné zložky zhromaždili dôkazy naznačujúce, že 57-ročná Burcevová je "propagandistka pracujúca pre portály slúžiace agresívnym cieľom Kremľa". Podľa prokuratúry "v žiadnom prípade nemôže byť považovaná za nezávislú, objektívnu a neutrálnu novinárku".
Podľa estónskych úradov absolvovala Burcevová študijný program o hybridných konfliktoch v Sevastopole na anektovanom Krymskom polostrove, ktorý viedol bývalý príslušník ruskej kontrarozviedky.
Burcevová napísala aj knihu s názvom Hybridná vojna za mier. Opisuje v nej globálnu hybridnú vojnu, ktorú musí Rusko vyhrať. "Obsah knihy znevažuje Estónsko a je zameraný aj na zdiskreditovanie jeho inštitúcií a rozdelenie estónskej spoločnosti,“ tvrdí generálna prokuratúra.
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila v stredu obvinenia voči Burcevovej na internetovej stránke rezortu za vymyslené. Podľa nej majú len jeden účel — potrestať ju za jej profesionálnu prácu.
V Estónsku, ktoré je členom EÚ a NATO, má početnú rusky hovoriacu menšinu. Jeho už aj tak napäté vzťahy s Moskvou sa v dôsledku invázie ruských síl na Ukrajinu výrazne zhoršili.





Služby, ktoré monitorujú rýchlosť a dostupnosť webstránok na ruskom internete vo štvrtok nahlásili masívny výpadok videoplatformy Youtube. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.
Webstránka Sboi, ktorá sa venuje monitoringu webstránok uviedla, že užívatelia nahlásili tisíce porúch pri snahe o vstup na Youtube. Momentálne to ide iba prostredníctvom virtuálnej súkromnej siete (VPN), ktorá umožňuje prístup na webstránky blokované vládou. Prístup na Youtube je tiež možný prostredníctvom aplikácií na smartfónoch.
Google, ktorý je prevádzkovateľom platformy Youtube ani Ruský úrad na kontrolu médií (Roskomnadzor) sa pre Reuters k situácii nevyjadrili.
Minulý týždeň ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Youtube z cenzúry a prisľúbilo odvetné kroky. Reagovalo na rozhodnutie platformy zrušiť účty ruských vládnych predstaviteľov. Kritizovalo ju tiež za to, že neodstraňuje obsah, ktorý Moskva považuje za nežiaduci. Minulý mesiac ruskí predstavitelia ohlásili, že rýchlosť Youtube znížia až o 70 percent.
Youtube je jednou z posledných webstránok na ruskom internete, ktoré nie sú cenzurované. Opoziční predstavitelia preto publikujú najmä na Youtube, keďže na ruských sociálnych sieťach publikovať nemôžu a západné platformy ako Facebook alebo Instagram sú v krajine zakázané.








Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney sa v 3. štvrťroku svojho finančného roka 2023/2024 vrátil k zisku a prekonal aj očakávania Wall Street. Podporil ho úspech animovaného filmu Pixar "Inside Out 2", ktorý mu pomohol vykompenzovať pokles zisku v zábavných parkoch. TASR o tom informuje na základe správ AP a CNBC.
Walt Disney v stredu oznámil, že za tri mesiace do konca júna 2024 zaznamenal zisk 2,62 miliardy USD (2,4 miliardy eur) alebo 1,43 USD na akciu po strate 460 miliónov USD alebo 25 centov na akciu v rovnakom období minulého roka.
Upravený zisk bez jednorazových položiek dosiahol 1,39 USD na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali zisk 1,20 USD na akciu.
Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli o 4 % na 23,16 miliardy USD a prekonali odhad Wall Street vo výške 22,91 miliardy USD.
Prevádzkový príjem v zábavnom segmente sa takmer strojnásobil na 1,2 miliardy USD.
Celkový prevádzkový zisk vzrástol o 19 % na 4,225 miliardy USD.
Disney však upozornil, že "umiernenie" dopytu v jeho parkoch v USA by mohlo pokračovať aj počas niekoľkých nasledujúcich štvrťrokov.
Napriek tomu spoločnosť teraz očakáva za celý rok rast upraveného zisku na akciu o 30 %.
-

.


Copyright © TASR 2024


  

PIČAKOKOT U HOLIČA

 PIČAKOKOT U HOLIČA



6. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


USA žalujú TikTok za rozsiahle narušenie súkromia detí mladších ako 13 rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Americké ministerstvo spravodlivosti podalo v piatok (2. 8.) žalobu na TikTok a jej materskú spoločnosť ByteDance za to, že vo svojej aplikácii nechránili súkromie detí. Administratíva prezidenta Joea Bidena tak pokračuje v snahe o väčšiu kontrolu TikToku.
Podľa ministerstva spravodlivosti TikTok porušil zákon o ochrane súkromia detí na internete (Children's Online Privacy Protection Act). Podľa tohto zákona služby cielené na deti musia získali súhlas rodičov, aby mohli zhromažďovať osobné údaje od používateľov mladších ako 13 rokov.
Čínska platforma na tvorbu krátkych videí má v Spojených štátoch približne 170 miliónmi používateľov. Aktuálne bojuje proti novému zákonu, ktorý má prinútiť materskú spoločnosť ByteDance, aby sa do 19. januára zbavila aktív TikToku v USA, v opačnom prípade jej hrozí zákaz.
Nová žaloba je ďalším krokom USA proti TikToku a jeho čínskej materskej spoločnosti v súvislosti s obavami, že firma neoprávnene zhromažďuje obrovské množstvo údajov o Američanoch pre čínsku vládu a zároveň ovplyvňuje obsah spôsobom, ktorý by mohol poškodiť používateľov.

V žalobe, ku ktorej sa pripojila aj Federálna obchodná komisia (FTC), sa uvádza, že jej cieľom je ukončiť "nezákonné rozsiahle narušovanie súkromia detí zo strany TikToku".
Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že TikTok vedome umožnil deťom vytvárať si účty v jeho aplikácii, a potom vytvárať a zdieľať krátke videá a správy s dospelými a inými osobami na jeho platforme. TikTok zhromažďoval osobné údaje týchto detí bez toho, aby získal súhlas ich rodičov.
USA tvrdia, že milióny amerických detí mladších ako 13 rokov roky používali TikTok a stránka "zhromažďovala a uchovávala osobné údaje detí".
"TikTok vedome a opakovane porušoval súkromie detí, čím ohrozoval bezpečnosť miliónov detí v celej krajine," uviedla šéfka FTC Lina Khanová, ktorej agentúra v júni postúpila prípad ministerstvu spravodlivosti.
FTC žiada od TikToku pokuty až do výšky 51.744 USD (47.756 eur) za porušenie a deň za neoprávnené zhromažďovanie údajov. Teoreticky by tieto pokuty mohli celkovo dosiahnuť až miliardy dolárov.



Približne každý piaty Slovák, ktorý sleduje alebo sťahuje audiovizuálny obsah to robí nelegálne. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky spoločnosti CreditCall, ktorý vypracovala agentúra Neuropea pre Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS). Prieskum sa realizoval formou telefonických rozhovorov na vzorke 1000 respondentov.
Podľa prieskumu 47 percent ľudí na Slovensku používa aspoň jednu platenú platformu na sledovanie filmov, seriálov či hudby. K nelegálnemu pozeraniu alebo sťahovaniu obsahu sa v prieskume priznalo vyše 19 percent Slovákov.
"Predpokladáme, že v realite môže byť toto číslo ešte vyššie, ľudia sa totižto k týmto aktivitám nie vždy priznávajú," upozornila riaditeľka právneho oddelenia skupiny Markíza Lucia Tandlich. Poukázala na to, že dostupnosť pirátskeho obsahu na internete sťažuje nielen prácu domácich tvorcov. "Toto vedomé porušovanie autorských práv následne aj zdražuje služby platiacim divákom a diváčkam," dodala.
Z vyše 56 percent Slovákov, ktorí podľa prieskumu pozerajú alebo sťahujú obsah z online platforiem, to viac ako 48 percent robí aspoň raz za týždeň a vyše 23 percent dokonca denne.
ATVS pripomenula, že zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu rieši legislatíva, prostredníctvom autorského zákona i zákona o mediálnych službách a právomocou Rady pre mediálne služby ako národného koordinátora digitálnych služieb regulovaných európskym nariadením. Za dôležité však považuje edukáciu verejnosti.
"Rovnako, ako sa pristupuje k čiernym pasažierom vo verejnej doprave, by sa malo pristupovať aj k pirátskemu obsahu. Je dôležité si uvedomiť, že uvedeným prístupom môžete v konečnom dôsledku poškodiť aj samých seba tým, že si podobný obsah možno nabudúce už nebudete môcť pozrieť, pretože napríklad už nevznikne," upozornila zástupkyňa člena ATVS.
Vyzdvihla zároveň fakt, že vyše 42 percent ľudí sa v prieskume vyjadrilo, že je pre nich skôr dôležité alebo veľmi dôležité podporovať tvorcov a kreatívny priemysel využívaním legálnych služieb na sledovanie obsahu.



Turecko blokuje počas soboty už druhý deň vo svojej krajine prístup na sociálnu sieť Instagram. Tureckí predstavitelia vinia americkú spoločnosť z cenzúry a nedodržiavania vládnych požiadaviek, informuje TASR podľa agentúry AFP.
Turecký regulačný orgán pre informačné technológie v piatok oznámil, že platforma vlastnená spoločnosťou Meta bola bez uvedenia dôvodu zablokovaná.
Tamojší minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu sa však v piatok vyjadril, že Instagram ignoroval požiadavky vlády, aby odstránil niektoré príspevky.
"Naša krajina má svoje hodnoty a citlivosť. Napriek našim varovaniam sa nevenovali (pozn. spoločnosť Meta) kriminálnemu obsahu. Zablokovali sme prístup. Keď budú dodržiavať naše zákony, zákaz zrušíme," spresnil Uraloglu.
Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval Instagram a obvinil túto platformu z cenzúry. Uviedol, že "bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismaíla) Haníju", lídra palestínskeho hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne. Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše AFP.
Jeden zo zdrojov z regulačného orgánu pre informačné technológie anonymne uviedol, že dôvodom boli "urážky Atatürka", zakladateľa moderného Turecka, a "zločiny" vrátane "drogových hier a pedofílie".
Sociálnodemokratické a nacionalistické opozičné strany podali v piatok večer na súd žiadosť o zrušenie zablokovania. Podľa tureckých médií má účet na Instagrame 50 miliónov z 85 miliónov obyvateľov krajiny.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok obvinilo webstránku Youtube z cenzúry obsahu a znemožňovania prístupu k informáciám. Moskva tvrdí, že web koná na príkaz USA a varovala, že vidí dostatok dôvodov na podniknutie krokov proti webstránke. TASR informuje na základe správy agentúry AP.
Rusko v uplynulých rokoch ostro kritizovalo americkú spoločnosť Alphabet, ktorá vlastní YouTube. Kremľu prekáža, že Youtube na svojej platforme zrušil kanály ruských médií a verejných činiteľov. Kritizuje tiež, že neodstránil obsah, ktorý Moskva považuje za nezákonný alebo nežiaduci, a že v Rusku neukladá svoje údaje.
"Vidíme viacero závažných dôvodov na prijatie opatrení proti stránke YouTube," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Systematické porušovanie ruských zákonov a demonštratívne ignorovanie domáceho publika a jeho záujmov ponecháva regulačným orgánom nášho štátu právo použiť príslušné právne nástroje," dodala Zacharovová.
Ruská hovorkyňa kritizovala USA a obvinila ich zo systematického odstraňovania ruského obsahu v snahe pripraviť svet o ruské zdroje informácií. "Bezprávie a politická cenzúra zostávajú normou pre Washingtonom kontrolované vedenie YouTube," uviedla.
Kritika videoplatformy sa v Rusku zintenzívnila najmä v uplynulých dvoch týždňoch pre nižšiu rýchlosť sťahovania až o 70 percent oproti bežnej rýchlosti.
K blokovaniu sociálnych sietí a webstránok Rusko pristúpilo najmä po začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. V súčasnosti Moskva nepovoľuje prístup na sociálne siete ako sú Facebook, Instagram či X.



Primátor Kežmarku Ján Ferenčák prisľúbil, že vysielanie mestskej televízie bude pokračovať aj po tom, čo nedávno mesto ukončilo spoluprácu so súkromným prevádzkovateľom Kežmarskej televízie (KTV) spoločnosťou rEhit. Samospráva podľa neho pripravuje spustenie vlastnej televízie. Zároveň sa dištancoval od vyjadrení, že by mesto zasahovalo do obsahu vysielania televízie, naopak, z cenzúry obviňuje prevádzkovateľa KTV. Konateľ spoločnosti rEhit Oto Vojtičko označil vyjadrenia primátora za nepravdivé a tendenčné.
Firma rEhit prerušila vysielanie 17. júla s odôvodnením, že s mestom neuzatvorili zmluvu o výrobe a vysielaní programov. Primátor podotkol, že spoločnosť má aj napriek tomu všetky potrebné oprávnenia na televízne vysielanie. "Na fungovanie televízie nemalo a nemá mesto žiaden vplyv. Naďalej môže pokračovať vysielanie prenosov, športových podujatí aj omší, prípadne ďalšieho obsahu. Rozhodnutie, či bude KTV vysielať alebo nie, je výhradne na súkromnej firme rEhit," uviedol Ferenčák.
Tvrdí, že na stretnutí ponúkol jej konateľovi odkúpenie licencie a tiež možnosť ďalšej spolupráce, ten to však odmietol a žiadal uzatvorenie zmluvy s finančným plnením s tým, že on sám rozhodne, čo je a čo nie je objektívna informácia. "A teda, čo sa vysielať bude a čo sa vysielať nebude. Fungovalo to tak, že pokiaľ to nebolo pre majiteľa televízie politicky vyhovujúce, odmietol príspevok odvysielať," uviedla samospráva.
Mesto ďalej uvádza, že od roku 2006 spoločnosti zaplatilo celkom 2,2 milióna eur za vysielanie KTV a finančne sa podieľalo na jej technickom vybavení. Primátor tvrdí, že pri prevádzkovaní vlastnej televízie dokážu tieto prostriedky využiť efektívnejšie a zachovať kvalitu. "Občania o svoju regionálnu televíziu neprídu, vysielanie bude v Kežmarku pokračovať. Nová televízia už však bude patriť všetkým Kežmarčanom a nie súkromnej firme," dodal Ferenčák.
Vojtičko označil vyjadrenia primátora za nepravdivé a tendenčné. V reakcii okrem iného uviedol, že za posledných desať rokov viackrát nemohol odvysielať reportáž na základe rozhodnutia vedenia mesta. Odmieta tvrdenia samosprávy, že KTV cenzurovala príspevky objednané mestom, aj že dostal ponuku na odpredaj licencie.
"Bolo mi navrhnuté, aby som licenciu Kežmarku daroval a zamestnal sa v meste, vraj potom môžem točiť, koľko chcem. Musím vysvetliť, že licencia je neprenosná," objasnil Vojtičko. Za nepravdivú označil aj výšku honoráru za 18 rokov spolupráce, podľa neho dostával od mesta v priemere 50.000 eur ročne. V súvislosti s tvrdeniami samosprávy zvažuje právne kroky na ochranu osobného i profesionálneho mena.



Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump súhlasil s ponukou konzervatívnej stanice Fox News usporiadať predvolebnú debatu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Prebehnúť by mala 4. septembra, informoval v piatok neskoro večer americký exprezident na svojej sociálnej sieti Truth Social.
Trump už vopred avizoval, že do debaty s Harrisovou pôjde až vtedy, keď ju Demokratická strana oficiálne nominuje ako svoju kandidátku do novembrových prezidentských volieb. Práve v piatok získala od demokratických delegátov dostatočný počet hlasov na to, aby sa oficiálne stala kandidátkou strany. Formálne uzavretie nominácie sa očakáva do 7. augusta.
Septembrovú debatu budú podľa Trumpa sprevádzať podobné pravidlá ako v prípade predvolebného televízneho duelu so súčasným prezidentom Joem Bidenom z konca júna. Biden po vtedajšom katastrofálnom výkone čelil obrovskému tlaku, aby sa snahy o znovuzvolenie vzdal. Tlaku sa nakoniec podvolil a v súboji o Biely dom podporil svoju viceprezidentku Harrisovú.
"Ak Kamala z nejakého dôvodu nebude chcieť alebo nebude môcť 4. septembra debatovať, dohodol som sa so (stanicou) Fox News, že v ten večer usporiadame veľké zhromaždenie na radnici," uviedol Trump v príspevku, ktorého časť však podľa Reuters už stihol zmazať. Debata podľa neho prebehne v americkom štáte Pensylvánia, konkrétne miesto je však ešte predmetom určenia.
Harrisová vyjadrila vôľu stretnúť sa v televíznom súboji s Trumpom ešte v júli. Reagovala tak na návrh Fox News, ktorá pôvodne chcela usporiadať duel prezidentských kandidátov 17. septembra.
Trump ešte v piatok vyhlásil, že s Harrisovou nepotrebuje debatovať, pretože v prieskumoch verejnej mienky vedie on a voliči už poznajú ich postoje. Avšak ešte minulý týždeň povedal, že diskutovať chce aspoň raz.
Demokratická strana podľa Reuters v piatok spustila reklamnú kampaň, ktorej cieľom je zosmiešniť republikánskeho kandidáta za to, že sa k debate s Harrisovou nezaviazal.
Demokratický národný výbor (DNC) zakúpil veľké reklamy, ktoré prevažujú na digitálnych stránkach lokálnych novín v štátoch, kde Trump plánuje v najbližších týždňoch viesť predvolebnú kampaň. V reklamách sa uvádza, že "odsúdený zločinec sa bojí diskutovať" a kladú sa otázky, či je to pre jeho postoj k interrupciám.

Copyright © TASR 2024




  

  

Slovenský rozhlas bude opäť pomáhať prostredníctvom úspešného projektu Rádio Slovensko Slovensku

Slovenský rozhlas bude opäť pomáhať prostredníctvom úspešného





 projektu Rádio Slovensko Slovensku


Rádio Slovensko odštartuje v pondelok 5. augusta už po štvrtýkrát spolu s portálom ludialudom.sk charitatívny projekt Rádio Slovensko Slovensku. Redaktorka a moderátorka Rádia Slovensko Marianna Kovácsová poputuje s batohom na pleciach od východu na západ naprieč Slovenskom a počas svojej cesty priblíži poslucháčom príbehy ľudí, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Pridať sa k nej a pomôcť budú môcť aj poslucháči Rádia Slovensko.



Rádio Slovensko prinesie vo svojom vysielaní, tak ako po minulé roky, aj tento raz počas troch týždňov, od 5. do 23. augusta, 15 vybraných príbehov, ktoré sú odkázané na pomoc iných. Projekt začal v spolupráci s portálom ludialudom.sk a tento kalendárny rok prinesie celkovo 16 príbehov. Pilotný príbeh bol predstavený 10. júna a spolu s ďalšími pätnástimi bude zverejnený na webovej stránke Rádia Slovensko.

Marianna Kovácsová, redaktorka a moderátorka Rádia Slovensko, osobne navštívi rodiny, ktoré potrebujú pomoc. Ich príbehy spoznajú poslucháči na vlnách Rádia Slovensko od 5. augusta pravidelne od pondelka do piatka v relácii Dobré ráno, Slovensko! a následne počas celého dňa v krátkych reportážnych vstupoch.

„Som veľmi rada, že vstupujeme do ďalšieho ročníka projektu Rádio Slovensko Slovensku, pretože pomáhaním iným vytvárame prostredie, kde sa každý môže cítiť podporovaný a cenený“, povedala Marianna Kovácsová. „Pomoc ľuďom, mňa osobne, učí empatii, trpezlivosti a lepšiemu porozumeniu ťažkých životných situácií. Pomáhanie je nielen morálne a eticky správne, ale vďaka rozhlasovému éteru prináša aj spoločensky pozitívny vplyv“, dodala.

Roman Bomboš, poverený vedením Slovenského rozhlasu, uviedol: „Tento projekt je skutočným prejavom solidarity a spolupatričnosti našich poslucháčov. Každý rok sme svedkami úžasnej podpory, ktorá pomáha meniť životy k lepšiemu. Veríme, že aj tento rok sa nám podarí vyzbierať významnú sumu na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú.“

Milan Urbaník, manažér marketingu programových služieb Slovenského rozhlasu, ktorý je autorom projektu, dodáva: „Vďaka tomuto projektu spoločne s poslucháčmi dokazujeme, že aj malé skutky láskavosti a podpory znamenajú veľkú pomoc. Naši poslucháči už mnohokrát ukázali a stále dokazujú, že majú obrovské srdcia a sú ochotní pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú. Verím, že tento ročník bude opäť úspešný a že spolu prekonáme vyzbieranú sumu z minulého roka.“

Poslucháči môžu podporiť príbehy prostredníctvom darcovskej SMS správy v tvare „DMS LUDIALUDOM“ na číslo 877 až do 31. decembra 2024. Cena SMS je 5 €. Novinky z projektu a informácie o tom, ako môžete pomôcť, nájdete na stránke www.radioslovensko.sk, ako aj na facebookovej stránke Rádia Slovensko.

 

Výzva na predkladanie nominácií na členov Etickej komisie Slovenskej televízie a rozhlasu


Výzva na predkladanie nominácií na členov



 Etickej komisie Slovenskej televízie a rozhlasu


Slovenská televízia a rozhlas v zmysle § 22 ods. 3 a § 33 zákona č. 157/2024 Z. z. o Slovenskej televízii a rozhlase a o zmene niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) zverejňuje výzvu na predkladanie nominácií na členov Etickej komisie Slovenskej televízie a rozhlasu (ďalej len „etická komisia“).
Podľa § 21 ods. 1 zákona je etická komisia poradným orgánom rady Slovenskej televízie a rozhlasu; jej úlohou je zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov, ďalších tvorivých pracovníkov a spolupracovníkov Slovenskej televízie a rozhlasu a všeobecných zásad etiky zamestnancami Slovenskej televízie a rozhlasu a externými spolupracovníkmi Slovenskej televízie a rozhlasu pri výkone ich činnosti a navrhovať príslušné opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie.

Podrobnosti sú uvedené v priloženom dokumente.

Výzva na predkladanie nominácií na členov Etickej komisie Slovenskej televízie a rozhlasu (PDF, 670kB)

5. 8. 2024

STVR: Od pondelka nastávajú zmeny na viacerých vedúcich postoch

STVR: Od pondelka nastávajú zmeny

 na viacerých vedúcich postoch

Na viacerých postoch vedúcich sekcií Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) dochádza v pondelok k zmenám. TASR o nich informovala sekcia marketingu a komunikácie STVR.
Z postu riaditeľky spravodajstva odchádza po vzájomnej dohode Anna Sámelová, ktorá túto funkciu z dôvodu neplateného voľna a dlhodobej stáže v zahraničí nevykonávala osobne od začiatku roka. Mária Hlucháňová, ktorá bola od januára poverená vedením sekcie, ostáva na svojom mieste. "Od môjho príchodu do STVR mám s pani Hlucháňovou korektnú a profesionálnu spoluprácu. Má preto moju plnú podporu aj naďalej," povedal zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina.
K personálnej zmene dochádza od pondelka na poste intendanta programovej služby :24. Poverený vedením spravodajského okruhu je od 5. augusta 2024 Peter Nittnaus, ktorý v sekcii spravodajstva pracuje od roku 2018. Na tomto poste nahradil Juraja Helbicha.
Nové vedenie má od 5. augusta aj Media STVR, dcérska spoločnosť STVR. Jej vedením je poverená Anetta Krátka, ktorá v spoločnosti pôsobí od roku 2010. Nahrádza tak doterajšiu riaditeľku Miriam Kittler.
"Od svojho nástupu do Slovenskej televízie a rozhlasu deklarujem, že chcem byť vo vedení inštitúcie obklopený profesionálmi, ktorým ľudsky aj pracovne dôverujem. Verím, že noví vedúci sekcií sa svojich úloh chopia zodpovedne," dodal Slanina.
Zmeny nasledujú po ostatných personálnych výmenách, ktoré nastali na začiatku júla. Na poste šéfa sekcie športu nahradil vtedy Jána Žgravčáka Pavol Gašpar, dovtedajšiu riaditeľku sekcie marketingu a komunikácie Zuzanu Ťapákovú zasa Andrea Pivarčiová. Obaja boli poverení riadením sekcií.


Zdroj: TASR

4. 8. 2024

Zomrel Daniel Mikletič

Zomrel Daniel Mikletič


Vo veku 65 rokov v nedeľu ráno zomrel slovenský textár, scenárista i producent Daniel Mikletič. O úmrtí autora textov známych hitov ako Po schodoch či Nechajte si ju informoval na sociálnej sieti textár a básnik Daniel Hevier.
"Dano odišiel po schodoch tam, kde sa už nebude trápiť a kde ho nebudú sužovať nijaké bolesti. Odpočívaj v pokoji, kamarát," napísal Hevier, ktorý pripomenul, že Mikletič napísal texty i pre Roba Grigorova, Janu Kirschner, skupinu Polemic a mnohých iných.
Daniel Mikletič sa narodil 19. februára 1959 v Bratislave. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho špecializáciou bol rozhlas a televízia.
Najskôr pracoval v redakcii časopisov Bratislava a Kam v Bratislave a Bratislavská informačná služba. Pôsobil aj ako hudobný producent, bol tiež režisérom a scenáristom, ktorý stál za viacerými reláciami, napríklad Senzi Senzus, Ranč alebo Šlágerparáda.


Zdroj: TASR