8. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ruského vojnového blogera Andreja Kuršina kritizujúceho kroky Moskvy na Ukrajine v stredu odsúdili na šesť a pol roka väzenia za šírenie "falošných správ" o armáde, uviedol súd. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Bývalý vojak Andrej Kuršin obvinil Rusko vo svojich príspevkoch na kanáli Moscow Calling v aplikácii Telegram z odpojenia vody pre civilistov v blízkosti ukrajinského mesta Kryvyj Rih a z bombardovania pôrodnice.
Súd uznal muža vinného z "vedomého šírenia nepravdivých správ o ruských ozbrojených silách" a rozhodol o treste odňatia slobody na šesť rokov a šesť mesiacov v trestaneckej kolónii.
Agentúra AFP pripomína, že krátko po začatí invázie na Ukrajine vo februári 2022 zakázala Moskva akúkoľvek kritiku svojich vojsk. Odvtedy zadržali v krajine tisícky protestujúcich ľudí. Rusko sa snaží čoraz viac potlačiť prácu vojnových blogerov, z ktorých mnohí zverejnili citlivé informácie o ofenzíve Moskvy, uvádza AFP. Bývalý veliteľ ruských separatistov na Ukrajine Igor Girkin bol v januári odsúdený na štyri roky väzenia po tom, ako opakovane kritizoval Kremeľ a ruské vojenské velenie.







Estónska generálna prokuratúra obvinila estónsku novinárku ruského pôvodu Svetlanu Burcevovú z vlastizrady a porušenia sankcií uvalených na Rusko. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
Burcevová získala estónske občianstvo v roku 1994. Od roku 2017 spolupracuje s estónskymi online stránkami kontrolovanými mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes).
Prokuratúra v stanovisku poskytnutom AFP tvrdí, že estónske bezpečnostné zložky zhromaždili dôkazy naznačujúce, že 57-ročná Burcevová je "propagandistka pracujúca pre portály slúžiace agresívnym cieľom Kremľa". Podľa prokuratúry "v žiadnom prípade nemôže byť považovaná za nezávislú, objektívnu a neutrálnu novinárku".
Podľa estónskych úradov absolvovala Burcevová študijný program o hybridných konfliktoch v Sevastopole na anektovanom Krymskom polostrove, ktorý viedol bývalý príslušník ruskej kontrarozviedky.
Burcevová napísala aj knihu s názvom Hybridná vojna za mier. Opisuje v nej globálnu hybridnú vojnu, ktorú musí Rusko vyhrať. "Obsah knihy znevažuje Estónsko a je zameraný aj na zdiskreditovanie jeho inštitúcií a rozdelenie estónskej spoločnosti,“ tvrdí generálna prokuratúra.
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila v stredu obvinenia voči Burcevovej na internetovej stránke rezortu za vymyslené. Podľa nej majú len jeden účel — potrestať ju za jej profesionálnu prácu.
V Estónsku, ktoré je členom EÚ a NATO, má početnú rusky hovoriacu menšinu. Jeho už aj tak napäté vzťahy s Moskvou sa v dôsledku invázie ruských síl na Ukrajinu výrazne zhoršili.





Služby, ktoré monitorujú rýchlosť a dostupnosť webstránok na ruskom internete vo štvrtok nahlásili masívny výpadok videoplatformy Youtube. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.
Webstránka Sboi, ktorá sa venuje monitoringu webstránok uviedla, že užívatelia nahlásili tisíce porúch pri snahe o vstup na Youtube. Momentálne to ide iba prostredníctvom virtuálnej súkromnej siete (VPN), ktorá umožňuje prístup na webstránky blokované vládou. Prístup na Youtube je tiež možný prostredníctvom aplikácií na smartfónoch.
Google, ktorý je prevádzkovateľom platformy Youtube ani Ruský úrad na kontrolu médií (Roskomnadzor) sa pre Reuters k situácii nevyjadrili.
Minulý týždeň ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Youtube z cenzúry a prisľúbilo odvetné kroky. Reagovalo na rozhodnutie platformy zrušiť účty ruských vládnych predstaviteľov. Kritizovalo ju tiež za to, že neodstraňuje obsah, ktorý Moskva považuje za nežiaduci. Minulý mesiac ruskí predstavitelia ohlásili, že rýchlosť Youtube znížia až o 70 percent.
Youtube je jednou z posledných webstránok na ruskom internete, ktoré nie sú cenzurované. Opoziční predstavitelia preto publikujú najmä na Youtube, keďže na ruských sociálnych sieťach publikovať nemôžu a západné platformy ako Facebook alebo Instagram sú v krajine zakázané.








Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney sa v 3. štvrťroku svojho finančného roka 2023/2024 vrátil k zisku a prekonal aj očakávania Wall Street. Podporil ho úspech animovaného filmu Pixar "Inside Out 2", ktorý mu pomohol vykompenzovať pokles zisku v zábavných parkoch. TASR o tom informuje na základe správ AP a CNBC.
Walt Disney v stredu oznámil, že za tri mesiace do konca júna 2024 zaznamenal zisk 2,62 miliardy USD (2,4 miliardy eur) alebo 1,43 USD na akciu po strate 460 miliónov USD alebo 25 centov na akciu v rovnakom období minulého roka.
Upravený zisk bez jednorazových položiek dosiahol 1,39 USD na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali zisk 1,20 USD na akciu.
Tržby spoločnosti v sledovanom období vzrástli o 4 % na 23,16 miliardy USD a prekonali odhad Wall Street vo výške 22,91 miliardy USD.
Prevádzkový príjem v zábavnom segmente sa takmer strojnásobil na 1,2 miliardy USD.
Celkový prevádzkový zisk vzrástol o 19 % na 4,225 miliardy USD.
Disney však upozornil, že "umiernenie" dopytu v jeho parkoch v USA by mohlo pokračovať aj počas niekoľkých nasledujúcich štvrťrokov.
Napriek tomu spoločnosť teraz očakáva za celý rok rast upraveného zisku na akciu o 30 %.
-

.


Copyright © TASR 2024