6. 11. 2021

Zomrela Marília Mendoncová

  Zomrela Marília Mendoncová

Brazília: Pri leteckom nešťastí zahynula speváčka Marília Mendoncová - TA3
Pri leteckom nešťastí zahynula brazílska speváčka Marília Mendoncová |  Aktuality.sk 
 Vo veku 26 rokov v piatok pri leteckom nešťastí tragicky zahynula brazílska speváčka Marília Mendoncová. Podľa tlačovej agentúry AFP patrila vo svojej krajine medzi najobľúbenejších hudobných interpretov.
Mendoncová cestovala v malom lietadle typu Beechcraft King Air spolu so svojím hudobným producentom a strýkom, ktorý bol členom jej tímu. Nikto na palube neprežil, pričom zahynuli aj dvaja piloti. K havárii došlo v brazílskom štáte Minas Gerais, uviedli hasičské zdroje. Príčina havárie nebola bezprostredne známa.
Podľa záberov poskytnutých regionálnou televíznou stanicou k pádu lietadla došlo v skalnatom teréne neďaleko vodopádu. Speváčka mala v piatok večer odohrať koncert v meste Caratinga.
Mendoncová sa preslávila brazílskym hudobným žánrom sertanejo, ktorý je podobný americkému country. Speváčka v roku 2019 získala ocenenie Latin Grammy. Mendoncová zanechala po sebe dvojročného syna.



Zdroj: TASR

Košický zlatý poklad 2021 ide do finále, víťaza spoznáme v sobotu 6. novembra

 Košický zlatý poklad 2021 ide do finále, 

 Košický zlatý poklad 2021 - YouTube

víťaza spoznáme v sobotu 6. novembra


37.ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad zakončí finálový koncert už v sobotu 6. novembra. Moderátorom večera bude Roman Bomboš. Poslucháči si koncert môžu vypočuť naživo vo vysielaní Rádia Slovensko a diváci ho budú môcť sledovať v priamom prenose aj na webe RTVS.

Do aktuálneho ročníka Košického zlatého pokladu sa prihlásilo so svojimi novými, v rádiách a televíziách doposiaľ nezverejnenými skladbami rekordných 236 autorských tímov a interpretov pôvodnej populárnej hudby z celého Slovenska. Na základe rozhodnutia výberovej komisie postúpilo priamo do finále súťaže 6 piesní a 12 piesní do semifinálového kola súťaže. Semifinálové kolo súťaže odvysielalo 25. septembra Rádio Slovensko a na základe SMS hlasovania postúpilo z 12 semifinálových do finálového koncertu 6 piesní.

Sobotňajší finálový koncert Košického zlatého pokladu sa uskutoční v košickom Kulturparku. Od 19.00 h sa počas neho predstavia interpreti dvanástich súťažných skladieb, víťazka predchádzajúceho ročníka Andy Lou a hudobný hosť večera - skupina Vidiek. Moderátorom koncertu bude Roman Bomboš, poslucháči Rádia Slovensko si ho budú môcť vypočuť v priamom prenose a na webe RTVS bude z finálového koncertu vysielaný video stream. Pre televíznych divákov bude zo súťaže vyrobený hudobný dokument, ktorý odvysiela televízna Dvojka.

O víťazoch rozhodne odborná porota v zložení Igor Timko, Peter Bič, Rasťo Kopina, Rasťo Očenáš, riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin, riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Na víťazov čakajú finančné ceny – 1 000, 750 a 500 eur. Udelená bude aj Cena za najlepší text. Absolútny víťaz získava aj priestor v nahrávacom štúdiu Slovenského rozhlasu na nahratie víťaznej piesne.

Riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy k podujatiu povedal: „Je skvelé, že slovenská populárna hudba sa tvorí a rozvíja aj v pandemických časoch a som veľmi rád, že aj úspešný projekt RTVS – pesničková súťaž Košický zlatý poklad k tomu výrazne napomáha. 12 nových skladieb bude mať na finálovom koncerte svoju rozhlasovú premiéru a verím, že ich interpreti si z podujatia odnesú hlboké zážitky. Určite si prídu na svoje aj poslucháči, ktorí majú radi slovenskú populárnu hudbu – v žánrovo pestrom tucte finálových piesní. Spolu s organizačným tímom sa na atmosféru finálového koncertu veľmi tešíme“.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. „Som rád, že Košický zlatý poklad stále púta pozornosť mladých spevákov a hudobníkov a že ho vnímajú ako dobrý štart do hudobného života. My sa snažíme toto podujatie každým rokov čoraz viac približovať novým a súčasným trendom, mladej generácii autorov a spevákov. Zároveň si ctíme tradíciu, ktorú toto podujatie má. Verím, že finalisti (a nielen oni) nadviažu na úspechy víťaziek a víťazov predchádzajúcich ročníkov“ povedal riaditeľ štúdia Jozef Puchala.

Pesničková súťaž Košický zlatý poklad vznikla v roku 1980. Od svojho vzniku vytvára priestor na prezentáciu a propagáciu tvorby mladým autorom a interpretom pôvodnej slovenskej populárnej hudby. Počas finálových koncertov na jej predchádzajúcich ročníkoch zaznelo celkovo 397 nových slovenských piesní. K najznámejším interpretom, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupiny No Name, Nocadeň, Marián Čekovský, Peter Cmorík, ale aj víťazi nedávnych ročníkov Tomáš Buranovský, či Kristián Dufinec so skupinou Iconito. Viac informácii je k dispozícii na webe RTVS.sk.

5. 11. 2021

Zomrela Jela Krčméry-Vrteľová

Zomrela Jela Krčméry-Vrteľová

Zomrela bývalá sólistka a dramaturgička Opery SND Jela Krčméry-Vrteľová -  Divadlo - Kultúra - Pravda 
Vo veku 97 rokov zomrela vo štvrtok 4. novembra v Bratislave významná osobnosť slovenskej kultúry Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra básnika, literárneho historika a teoretika Štefana Krčméryho. Úmrtie opernej speváčky, libretistky, prekladateľky a dlhoročnej dramaturgičky Opery Slovenského národného divadla TASR potvrdila Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND. Ako ďalej informovala, posledná rozlúčka sa uskutoční vo štvrtok 11. novembra o 11.00 h vo veľkom evanjelickom kostole na Panenskej.
Jela Krčméry-Vrteľová sa narodila 7. januára 1924 v Martine. Po štúdiách na konzervatóriu v Bratislave a na Hudobnej akadémii Santa Cecilia v Ríme, kde sa dostala ako laureátka medzinárodnej speváckej súťaže na Pražskej jari, bola v rokoch 1945 – 1952 sólistkou Opery SND. Debutovala ako Maddalena vo Verdiho opere Rigoletto. Neskôr stvárnila Floru v La traviate, Lolu v Sedliackej cti, Nicklaussa v Hoffmannových poviedkach či Carmen. Hudbe a SND ostala verná ako dramaturgička, libretistka a prekladateľka.
Je autorkou libriet k niekoľkým operám, predovšetkým k opere Svätopluk Eugena Suchoňa. Vytvorila libretá aj pre opery Tibora Andrašovana, Miloslava Kořínka, Milana Dubovského a Ladislava Kupkoviča. Spoluvytvárala aj opery pre deti, z ktorých Veľká doktorská rozprávka sa do repertoáru niekoľkokrát vrátila. Známa je tiež ako prekladateľka z taliančiny, francúzštiny a nemčiny, preložila vyše 70 libriet. Vydala albumy klasických, operných a zborových piesní, spolupracovala s rozhlasom, televíziou, so Slovenskou filharmóniou, vydala zbierky veršov. V roku 2018 získala za dlhoročnú tvorivú činnosť v Opere SND a výnimočný prínos v oblasti umenia a kultúry Cenu ministerky kultúry SR.
Krčméry-Vrteľová bola aktívnou členkou Živeny, spolku slovenských žien, na ktorého práci sa aktívne podieľala až do roku 2014. Ministerstvo práce a sociálnych vecí SR ju za tieto aktivity ocenilo titulom Výnimočná žena Slovenska.



Zdroj: TASR

Zastrašovanie a hanlivé urážanie novinárov nepatrí do úst politikov

Zastrašovanie a hanlivé urážanie novinárov 

Natália Milanová - OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

nepatrí do úst politikov


Ako ministerka kultúry, do ktorej pôsobnosti spadajú médiá, sa výrazne ohradzujem voči vyjadreniam a spôsobu, akým komunikuje prácu novinárov Róbert Fico. Jeho slová podnecujú väčšiu nenávisť medzi ľuďmi a rozdeľujú spoločnosť.
Novinári sú súčasťou demokracie, sú jej strážcami a aj vďaka nim majú občania záruku, že sa politikom bez rozdielu na stranícke tričko pozerajú na prsty. Nemusí sa nám to ako politikom páčiť, ale musíme to rešpektovať.

Natália Milanová, ministerka kultúry SR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Recep Tayyip Erdoğan on Twitter: "#29Ekim Cumhuriyet Bayramı Tebrikatını  Kabul https://t.co/iRMby7eYBC" 

Turecká polícia špecializovaná na kybernetické zločiny začala v stredu vyšetrovanie 30 ľudí v súvislosti so sériou príspevkov na sociálnej sieti Twitter, v ktorých sa špekulovalo o úmrtí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
Polícia vo vyhlásení uviedla, že vyšetruje 30 ľudí, ktorí používali alebo retvítovali príspevky s hashtagom #olmus, čo sa z turečtiny prekladá ako "on je mŕtvy". Sú trestne stíhaní za šírenie "dezinformácií a manipulatívneho obsahu", ako aj za urážku prezidenta.
Špekulácie ohľadom zdravotného stavu 67-ročného Erdogana sa objavujú už roky. V roku 2011 napríklad jeden z jeho lekárov poprel, že by mal prezident rakovinu. V tom istom roku podstúpil Erdogan laparoskopický chirurgický zákrok gastrointestinálneho traktu a odvtedy je jeho chôdza neistejšia, čo bolo vidieť aj v nedávno zverejnenom videu. To, že prezident môže mať zdravotné problémy, naznačoval aj júlový príhovor, počas ktorého bol jeho prejav miestami zle zrozumiteľný.
V snahe poprieť fámy o Erdoganovom údajnom zhoršenom zdraví zverejnili jeho poradcovia v stredu na sociálnej sieti videá, na ktorých kráča o niečo ráznejšie. Zachytávajú ho po prílete z Istanbulu do Ankary. Už v októbri prezidentovo komunikačné oddelenie zverejnilo video, ako hrá Erdogan basketbal.
Posledná vlna špekulácií sa objavila po tom, čo sa Erdogan nezúčastnil na podujatí jeho vládnucej strany Spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá v stredu oslavovala 19. Výročie nástupu k moci.


Belarus court labels Belsat TV channel 'extremist' - International Press  Institute

Bieloruské ministerstvo vnútra označilo internetové zdroje poľskej televízie Belsat za extrémistické a zakázalo jej činnosť na území Bielorusko. V stredu o tom informoval na sociálnej sieti Telegram samotný bieloruský rezort vnútra, píše RIA Novosti.
"Rozhodnutím ministerstva vnútra bola skupina ľudí združená pod internetovými zdrojmi BELSAT uznaná za extrémistickú a zakazuje sa jej činnosť na území Bieloruskej republiky," píše sa vo vyhlásení bieloruského ministerstva vnútra.
Z vyhlásenia rezortu vnútra vyplýva, že za extrémistickú nebola uznaná iba webová stránka televízie, ale tiež jej kanály a skupiny na rozličných sociálnych sieťach a v rozličných aplikáciách vrátane četovacích aplikácií a videových databáz.
Belsat je poľská satelitná televízia, ktorá vysiela prevažne v bieloruštine, avšak nie je akreditovaná na území Bieloruska. Televízia má svoju webovú stránku i účty na sociálnych sieťach.
Vo februári tohto roka súd v Minsku odsúdil tiež dve novinárky televízie Belsat – Darju Čuľcovovú a Kaciarynu Bachvalavovú – na dva roky väzenia. Vlani v novembri ich zadržali po tom, ako naživo vysielali z miesta protestov v Minsku.
Čuľcovová a Bachvalavová boli prvými bieloruskými novinárkami odsúdenými za organizovanie protestov, ktoré sa v Bielorusku konali po vlaňajších prezidentských voľbách.
Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu sa za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.
Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.

Rusko vyhostilo moskovského spravodajcu holandských novín Volkskrant Toma Venninka a zakázalo mu vstup do krajiny do roku 2025. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide za uplynulé mesiace už o druhý krok, ktorý Rusko podniklo proti západným novinárom.
"V pondelok zistil, že (ruské) ministerstvo zahraničných vecí mu zrušilo víza a že má tri dni na to, aby opustil krajinu," píše denník Volkskrant, pre ktorý Vennink pracoval.
Podľa tohto zdroja Rusko tiež zakázalo Venninkovi vstup na svoje územie do roku 2025; ako príčinu zrušenia víz pritom ruské úrady uviedli "administratívne priestupky".
Počas pobytu holandského novinára v Rusku mu tamojšie úrady dvakrát udelili pokutu — prvýkrát v roku 2019 za to, že oficiálne nenahlásil svoju adresu, a druhýkrát v roku 2020 za to, že vycestoval bez úradného povolenia na Čukotku.
Vennink však pôsobil v Moskve od roku 2015 a podľa Volkskrantu doteraz nemal problém s obnovou svojej novinárskej akreditácie.
Holandské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že rozhodnutie Moskvy ľutuje.
"Pre Holandsko je neakceptovateľné, ak je novinár nútený opustiť krajinu proti svojej vôli," uviedol holandský minister zahraničných vecí Ben Knapen.
Vzťahy medzi Ruskom a Holandskom sú v posledných rokoch napäté, pretože holandská vláda viní Rusko z havárie lietadla linky MH17, ktoré sa v roku 2014 zrútilo nad Ukrajinou. Na palube tohto stroja malajzijskej spoločnosti Malaysia Airlines sa totiž nachádzalo až 298 ľudí s holandským občianstvom.
Podobný krok proti novinárovi zo Západu pritom Rusko podniklo aj v auguste, keď nepredĺžilo víza spravodajkyni britskej televízii BBC Sarah Rainsfordovej. Tento krok bol podľa hovorkyne ruského rezortu diplomacie Marije Zacharovovej reakciou na šikanovanie spravodajcu nemenovaného ruského média v Británii, na ktoré Rusko opakovane upozorňovalo a žiadalo nápravu.

 

Copyright © TASR 2021

Relácia RTVS S vami doma (Tumenca khere) nominovaná ako jeden z Činov roka na Roma Spirit 2021

Relácia RTVS S vami doma (Tumenca khere) nominovaná ako jeden

S vami doma (Tumenca khere) - Televízny videoarchív - RTVS.sk
 
z Činov roka na Roma Spirit 2021


Relácia Tumenca khere sa na obrazovky RTVS dostala prvýkrát v októbri minulého roka. „Prvý lockdown priniesol do našich životov paradoxne viac práce, ale aj nové nápady a realizácie. Relácia S vami doma – Tumenca khere vznikala počas lockdownu práve preto, aby sme deti bez prístupu k online vyučovaniu, čiže nielen rómske deti, motivovali učiť sa aj iným spôsobom. V posledných covidových rokoch sa pre nás v košickom televíznom štúdiu stali prekážky „iba“ novými skúškami. A spolu s rómskymi moderátormi Klaudiou Oláhovou a jej dcérou Sárkou, Michalom Sivákom a Mariánom Balogom sme sa stali istým spôsobom priekopníkmi“, povedala tímlíderka redakcie Ľuba Koľová.

Rómske vysielanie pre deti doteraz na obrazovkách verejnoprávnej televízie nebolo. Aj preto tvorcovia tejto novej relácie získali nomináciu v kategórii Čin roka, kde sú spolu s nimi nominovaní aj etnograf Alexander Mušinka za monografiu Eleny Lackovej a Martina Horňáková za vytvorenie Rómsko-slovenského frazeologického slovníka. „V košickom televíznom štúdiu sa intenzívne venujeme príprave programov pre deti. S vami doma (Tumenca khere) je špecifický tým, že vznikal ako aktuálna reakcia košického štúdia na nemožnosť detí z marginalizovaných skupín vzdelávať sa v čase, keď boli zatvorené školy. Začínali sme vo veľmi skromných podmienkach, bez nákladnej scény, ale s absolútnym nasadením a odhodlaním všetkých tvorcov i v úzkej spolupráci s odborným externým prostredím. Všetci sme pochopili, že tu ide o viac ako o televíznu zábavu. Detskí diváci, ich rodičia a učitelia nám napokon dali vedieť, že vzdelávanie hravou formou a navyše striedavo v rómskom a slovenskom jazyku je pre nich prístupné a užitočné“, hovorí riaditeľ košického štúdia RTVS Jozef Puchala, ktorý je zároveň jedným z tvorcov relácie.

Úspech prvej 10-dielnej série si priam vynútil pokračovanie. Druhá séria mala 12 častí a tvorcovia postupovali podľa písmen v abecede. „Momentálne finišujeme tretiu sériu so zaujímavými témami podľa písmen abecedy, napríklad o tom, ako žijú Mravce, čo sa deje v Nemocnici, čo sú to Oceány a ako ich chrániť, ako vznikli Peniaze, alebo kto sú Ufónci. Pri príprave scenárov si dávam špeciálne záležať na tom, aby boli aktivity, básničky, rozprávky a nové vedomosti nakombinované tak, ako sa s nimi deti stretávajú aj na vyučovaní v škole bez ohľadu na to, v ktorom ročníku práve sú,“ vysvetľuje scenáristka Ivana Smrčová.

Oceňovanie Roma Spirit s cieľom prezentovať a oceniť pozitívne prínosy v prospech rómskeho etnika sa tento rok uskutoční už trinástykrát. RTVS si vo vysielaní pripomenie Medzinárodný deň ľudských práv v predvečer 9. decembra 2021 aj spomínaným Galavečerom z odovzdávania ocenení Roma Spirit 2021.

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA




„Neriadil som zločineckú skupinu takáčovcov, nikomu so nedával príkazy a ani nezadával úlohy na páchanie trestnej činnosti. Nemal som vedomosť, že by takáto skupina existovala.“
Ľubomír Kudlička, prezývaný Kudla, ale aj Inžinier, Bradatý alebo Rabín

 


Reformný proces zatiaľ ide dopredu ako v lete na saniach a koalícia je v súčasnosti vo fáze zaseknutia sa".
Igor Matovič 



"V slovenskej politike, v slovenských mimovládnych organizáciách a niektorých médiách pôsobí Sorošova črieda prasiat. Po parlamentných voľbách krochtali od blaženosti, ale teraz kvičia, lebo vedia, že sa na nich varí voda.“
Robert Fico

Skupina Markíza v októbri 2021 výrazne porazila konkurenciu celodenne aj v prime-time

Skupina Markíza v októbri 2021 výrazne 


 

porazila konkurenciu celodenne aj v prime-time


Najsledovanejším programom na celom trhu sa v októbri 2021 v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stal seriálový hit Pán profesor.


Skupina Markíza si so stanicami Markíza, Doma a Dajto aj v uplynulom októbri 2021 udržala svoju stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 a so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahla priemerný celodenný trhový podiel 25,9 % a konkurenčnú skupinu Joj (20,4 %) tak predstihla s rozdielom 5,5 percentuálnych bodov. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza až v 29 z 31 októbrových dní.




Taktiež aj samotná TV Markíza bola v októbri 2021 najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 19,2 %. Konkurenčná TV Joj (13,1 %) vykázala v rovnakom období o 6,1 percentuálneho bodu slabší výsledok.




Októbrové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v obchodne podstatnom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 27,6 % a konkurenčnú skupinu Joj (23,5 %) tak predstihla o 4,1 percentuálneho bodu. Jednotkou na trhu bola v 27 z 31 dní uplynulého mesiaca.




Samotná TV Markíza dosiahla v októbri 2021 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 21,1 % a s rozdielom 5,0 percentuálnych bodov tak porazila konkurenčnú TV Joj (16,1 %).




Skupina Markíza bola v októbri 2021 jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 23,8 % a odstupom 3,8 percentuálneho bodu od konkurenčnej skupiny Joj (20,0 %). Trhovým lídrom bola až v 29 z 31 dní uplynulého mesiaca. Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 26,3 % a náskokom 2,6 percentuálnych bodov pred skupinou Joj (23,7 %), ktorú porazila v 22 z 31 októbrových dní.



Seriálový hit Pán profesor suverénne najsledovanejším októbrovým programom

Jednoznačne najsledovanejším programom uplynulého mesiaca v rámci celého slovenského trhu sa v cieľovej skupine 12-54 stal mimoriadne obľúbený rodinný komediálny seriál Pán profesor. Konkrétne išlo o premiérovú časť s názvom Večný študent, ktorá v pondelok, 4. októbra 2021, dosiahla fantastický rating 11,8 % a rovnako aj vysoko nadpriemerný trhový podiel 32,2 %.

Všetky štyri v októbri odvysielané epizódy 3. série Pána profesora suverénne ovládli pondelkové večery s excelentným priemerným ratingom 10,6 % a trhovým podielom 29,9 %.

Hviezdne obsadený seriál s Tomášom Maštalírom a Gabrielou Marcinkovou v hlavných úlohách uplynulý mesiac prilákal k obrazovkám v priemere 479-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine si najlepšie počínala už spomínaná epizóda Večný študent, ktorú si v pondelok, 4. októbra 2021, vychutnalo až 521-tisíc divákov.

SuperStar opäť potvrdila status nehasnúceho diváckeho hitu

V októbri na obrazovkách TV Markíza pokračoval ďalšími piatimi epizódami nový ročník celosvetovo najúspešnejšej speváckej súťaže SuperStar. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali výborný priemerný rating 8,4 % a trhový podiel 25,7 %. Vychutnávalo si ich v priemere 437-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Doposiaľ najúspešnejší v rámci aktuálnej série bol v cieľovej skupine 12-54 piaty zostrih toho najzaujímavejšieho z kastingov SuperStar, ktorý v piatok, 1. októbra 2021 dosiahol nateraz rekordný rating 9,7 % a rovnako aj trhový podiel 29,9 %. Zároveň tiež v univerzálnej cieľovej skupine 12+ prvý raz pokoril polmiliónovú hranicu, keď si túto epizódu vychutnal dosiaľ najvyšší počet 505-tisíc divákov.

Počasie najúspešnejšie v rámci spravodajstva, Televízne noviny zvíťazili v každý jeden októbrový deň

Celkovo najsledovanejším spravodajským programom uplynulého mesiaca v rámci celého trhu sa v cieľovej skupine 12-54 stalo vydanie relácie Počasie odvysielané v nedeľu, 17. októbra 2021, ktoré dosiahlo excelentný rating 9,9 % a trhový podiel 26,2 %. Aktuálne informácie o počasí TV Markíza v tento deň sprostredkovala až 603-tisíc divákom vo veku nad 12 rokov.

Hlavná spravodajská relácia TV Markíza Televízne noviny dosiahla aj v októbri 2021 fantastický úspech, keď v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 zvíťazila nad konkurenciou dokonca vo všetkých 31 dňoch uplynulého mesiaca.

V obchodnej cieľovej skupine 12-54 zaznamenali Televízne noviny vynikajúci priemerný rating 7,8 % a trhový podiel 25,1 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta na Markíze uprednostnilo v priemere rovných 500-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom najsledovanejšie vydanie uplynulého mesiaca si v pondelok, 18. októbra 2021, pozrelo 561-tisíc divákov. Aj v rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ boli jednotkou na trhu s dosiahnutým priemerným trhovým podielom 25,4 %.




Oteckovia podvečer naďalej jasne vedú

Mimoriadne obľúbený rodinný seriál Oteckovia tradične víťazil nad konkurenciou, keď kraľoval podvečernému vysielaniu celý uplynulý mesiac s priemerným ratingom 6,4 % a trhovým podielom 26,4 % v obchodnej cieľovej skupine 12-54. Každý pracovný podvečer si k obrazovkám TV Markíza sadalo v priemere 350-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Výborné výsledky menších staníc Doma a Dajto

Na obrazovkách televízie Doma sa v októbri 2021 v rámci cieľovej skupiny 12-54 najlepšie darilo obľúbenej romantickej komédii Všetko alebo nič, ktorá v sobotu, 2. októbra 2021, dosiahla výborný rating 2,1 % a nadpriemerný trhový podiel 6,1 %.

V širšej cieľovej skupine 12+ sa najsledovanejším októbrovým programom stanice Doma stala 61. epizóda obľúbeného tureckého romantického seriálu Dve tváre Istanbulu odvysielaná vo štvrtok, 7. októbra 2021, ktorú si vychutnalo celkovo 171-tisíc divákov. Tá istá časť si najlepšie počínala epizóda aj v cieľovej skupine 12-54, keď dosiahla rating 1,6 % a nadpriemerný trhový podiel 4,2 %.

Medzi divákmi stanice Doma výrazne zarezonoval aj výborný dramatický seriál z lekárskeho prostredia New Amsterdam, v cieľovej skupine 12-54 najviac zabodovala 6. epizóda 2. série odvysielaná vo štvrtok, 7. októbra 2021, ktorá zaznamenala rating 1,9 % a trhový podiel 5,7 %.

Z atraktívnej programovej ponuky televízie Dajto si uplynulý mesiac najviac divákov v rámci oboch hlavných cieľových skupín pozrelo v nedeľu, 17. októbra 2021, prvý polčas atraktívneho zápasu domácej futbalovej Fortuna ligy medzi mužstvami Spartak Trnava a Slovan Bratislava. V cieľovej skupine 12-54 dosiahol skvelý rating 2,7 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 10,7 %, celkovo si ho nenechalo ujsť 189-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Z bohatej filmovej nádielky si najviac divákov v cieľovej skupine 12-54 zvolilo akčnú klasiku Červená horúčava, ktorá v pondelok, 4. októbra 2021, zaznamenala rating 1,9 % a trhový podiel 6,0 %.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

4. 11. 2021

RTVS vysúťažila zhotoviteľa pre Kreatívne centrum v Banskej Bystrici

RTVS vysúťažila zhotoviteľa pre Kreatívne 
centrum v Banskej Bystrici



Bratislava 4. novembra (TASR) - Rekonštrukcia priestorov pre pripravované Kreatívne centrum RTVS v Banskej Bystrici bude investíciou vo výške 1.134.656,95 eura bez DPH. Vyplýva to z oznámenia o výsledku verejného obstarávania vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
Zákazka, ktorú má podľa výsledku tendra zrealizovať firma I.K.M. Reality - Staving, sa týka rekonštrukcie časti banskobystrických štúdií RTVS a takisto priestorov Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, v ktorých bude fungovať kreatívne centrum. V súťaži predložili svoje ponuky štyria zhotovitelia, hodnotiacim kritériom bola cena. Pôvodne odhadovaná cena zákazky bola 1.284.133 eur bez DPH.
Kreatívne centrum v Banskej Bystrici je jedným z troch, ktoré RTVS vybuduje, ďalšie vzniknú v Bratislave a v Košiciach. Pri ich etablovaní uspel RTVS so žiadosťou v tzv. centralizovanej výzve Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zameranej na budovanie siete kreatívnych centier a podpory kreatívnych činností.



Zdroj: TASR

Nové kritériá koncesionárskych poplatkov pre firmy by priniesli 1,7 mil. eur

Nové kritériá koncesionárskych poplatkov 
 

pre firmy by priniesli 1,7 mil. eur


Ministerstvo kultúry (MK) SR navrhuje pri úprave úhrady za služby verejnosti (tzv. koncesionárske poplatky) zmenu kritérií pre podnikateľské subjekty tak, aby sa výška poplatku neodvíjala od počtu zamestnancov, ale podľa výšky obratu subjektu. Informuje o tom Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) v rámci priebežnej implementačnej správy o plnení opatrení revízie výdavkov na kultúru, v ktorej sa dotýka aj opatrení súvisiacich s RTVS.
Návrh MK je podľa správy ÚHP súčasťou konzultácie rezortu kultúry s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR v rámci prípravy zákona o podpore podnikateľského prostredia. "Nový spôsob výberu úhrad od podnikateľov by do rozpočtu RTVS priniesol približne 1,7 milióna eur navyše," upozornil ÚHP.
Útvar Ministerstva financií (MF) SR v priebežnom hodnotení implementácie opatrení navrhovaných v roku 2020 v revízii výdavkov na kultúru upozornil na to, že sa doteraz nenaplnili opatrenia zamerané na stabilizáciu financovania RTVS. "V lete 2020 bola zriadená dočasná pracovná skupina pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa, v rámci ktorej sa uskutočnili tri stretnutia. Ako o najschodnejšom modeli sa diskutovalo o navýšení úhrady za služby verejnosti, následne bola úloha pozastavená," upozornil ÚHP. Odporúča obnoviť diskusie o modeli udržateľného financovania RTVS.
Na riešenie nastavenia systémového financovania RTVS apeluje aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vo svojej aktuálnej správe, ktorá sa týkala kontroly zmluvných vzťahov a hospodárenia RTVS. Národná kontrolná autorita poukazuje na to, že súčasný systém i výška koncesionárskych poplatkov predstavuje nedostatočný a v prípade plnenia zákonných povinností a rozvoja RTVS dlhodobo neudržateľný model.




Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 4. novembra ministerka spravodlivosti (SaS) Mária Kolíková a Denisa Saková, poslankyňa NR SR (HLAS-SD).

Diskutovať budú o nahrávkach z poľovníckej chaty v trestnoprávnej a etickej rovine, a tiež o reforme justície, o súdnej mape a o koaličnej ochote realizovať zmeny a protikorupčnú agendu.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 4. novembra o 21:45 na JOJke.

HOAX: Kissinger v roku 2009 nenabádal k očkovaniu za účelom kontroly populácie

HOAX: 




Kissinger v roku 2009 nenabádal k očkovaniu za účelom kontroly populácie


Bratislava 4. novembra (TASR) - Stovky slovenských používateľov Facebooku nedávno zdieľali údajný citát Henryho Kissingera z roku 2009, ktorý mal podporovať povinné očkovanie s tým, že ľudia následne ľahšie prijmú aj iné radikálne kroky ako genetickú modifikáciu či sterilizáciu detí. O tom, že by podobný výrok bývalý americký minister zahraničných vecí niekedy vyslovil, neexistuje žiadny dôkaz a komisia, pred ktorou mal slová predniesť, vôbec neexistuje. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
"Keď stádo príjme nevyhnutné povinné očkovanie, bude to koniec hry! Prijmú úplne všetko - násilné darovanie krvi alebo darovanie orgánov - pre spoločenské blaho. Môžeme geneticky modifikovať deti a sterilizovať ich pre spoločenské blaho. Ovládnite myseľ oviec a budete ovládať celé stádo," píše sa vo príspevku stránky Nezávislé Jednotné Slovensko z 27. októbra 2021. Tento citát mal Kissinger údajne predniesť pred Radou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre eugeniku v roku 2009.
"Je to absolútny výmysel," uviedla pre agentúru AFP Kissingerova asistentka Courtney Glicková z poradenskej firmy Kissinger Associates. V rámci WHO neexistuje Rada pre eugeniku či iný podobný subjekt.
Ani po dôkladnom prehľadaní Kissingerových prejavov a rozhovorov vo verejných záznamoch alebo v jeho osobných archívoch sa AFP nepodarilo nájsť žiadny podobný citát. Žiadna zmienka o takomto prejave sa neobjavila ani v médiách.
Kissinger síce 6. februára 2009 prehovoril na 45. Bezpečnostnej konferencii v Mníchove, hlavnou témou jeho vystúpenia však bolo jadrové zbrojenie.
Podľa niektorých príspevkov Kissinger citát údajne predniesol už v roku 1974, keď rečnil na tému populačného rastu. Tento prejav, ktorý Biely dom odtajnil v roku 1989, však neobsahuje žiadne z tvrdení, ktoré sa objavili na Facebooku.
"Výrobcovia vakcín zarobia miliardy a mnohí z vás, dnes prítomní v tejto sále, sú investormi. Toto je prínos bez straty zisku! Zriedime stádo a oni nám budú ešte platiť za službu na ich ničenie," mal Kissinger povedať podľa zavádzajúcich príspevkov.
Kissinger sa k vakcínam krátko vyjadril v rozhovore pre Die Welt v apríli 2021, a to v odpovedi na otázku, či protipandemické opatrenia môžu viesť k autoritárskej spoločnosti.
"Aby sme sa teda vrátili k otázke politickej stability, pokiaľ očkovanie úspešne zníži výskyt ochorenia, pandémia bude vnímaná prevažne ako prekonaný zdravotný problém. Nebezpečenstvo nie je ani tak v tom, že núdzové opatrenia prijaté v boji proti pandémii pretrvajú, ako skôr v tom, že ak bude pretrvávať vysoká miera infekcie na oboch stranách Atlantiku, budeme svedkami krízy dôvery v lídrov a inštitúcie," uviedol Kissinger pre Die Welt.

Zdroj TASR 

POVEDZ TO NAHLAS! Odkazujú Jana Kirschner a Separ vo svojej novej skladbe pre Nadáciu Markíza

 POVEDZ TO NAHLAS! Odkazujú Jana Kirschner a Separ vo svojej 



 

novej skladbe pre Nadáciu Markíza


Pesnička je súčasťou kampane s názvom Odpíšeme ti, ktorej cieľom je podať pomocnú ruku obetiam šikany, ktoré sa častokrát nevedia alebo nemajú na koho obrátiť.


„Odvaha je cesta a strach je len parazit,“ je hlavný message piesne, ktorú nahrala Jana Kirschner so Separom. Skladba sa volá Povedz to nahlas! a je súčasťou kampane Odpíšeme ti, za ktorou stojí Nadácia Markíza. Jej cieľom je o šikane nielen rozprávať, ale aj podať pomocnú ruku obetiam šikany, ktoré sa častokrát nevedia alebo nemajú na koho obrátiť.

Téma šikany je v spoločnosti čoraz aktuálnejšia. Už sa netýka sa len detí na školách, ale aj detí pohybujúcich sa v online priestore. A to si uvedomuje aj Nadácia Markíza, ktorá oslovila Janu Kirschner na spoluprácu.

„Pesnička vznikala dlho. Viac než rok. Celý čas som bola v kontakte s Nadáciou Markíza, špeciálne s Michalom Borecom, ktorého nápad bolo komunikovať tému šikany prostredníctvom piesne. Mojim nápadom zase bolo, aby v skladbe účinkoval raper. Chcela som, aby v piesni spolu so mnou bol človek, ktorý by dokázal generačne prehovoriť k ľuďom, ktorých sa problém šikany týka. A tak som oslovila Separa. A aj keď som sa s ním osobne nepoznala, vnímala som ho ako človeka, ktorý má názor a to, čo povie, v ľuďoch rezonuje. Na prvý pohľad vzniklo možno netradičné spojenie, za ktoré som však veľmi rada. Separ je veľmi zaujímavý muzikant a človek,“ prezradila Jana Kirschner.

„Pesnička má osloviť deti. Dodať im guráž, energiu a odvahu na riešenie svojej neľahkej situácie. Jednoducho, keď majú problém so šikanou alebo čímkoľvek iným, čo ich trápi, je dôležité, aby to nedržali v sebe a nebáli sa povedať to nahlas,“ prezradil Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza a člen Správnej rady Nadácie Markíza.

Skladba, ktorej hudbu zložila Jana Kirschner a ktorá vznikala na trati Londýn - Bratislava, sa nahrávala v troch rôznych hudobných štúdiách, RMS London, LVGNC studio a Studio Laboratory Bratislava. Obaja interpreti si napísali svoju časť textu.

„Nastúpil som do rozbehnutého vlaku. Dostal som v podstate skoro už hotovú pesničku, v ktorej chýbala len hip-hopová pasáž. Tak som ju napísal a poslal späť. Všetkým sa hneď páčila, čo ma potešilo. Moja tvorba sa delí na texty, ktoré sú čisto párty veci alebo veci, v ktorých nadávame a priamočiaro riešime niečo, čo sa nám nepáči. Ale rád píšem aj texty, ktoré majú jasný odkaz, ktoré dokážu ľuďom reálne pomôcť, ako napríklad tento track s Janou,“ teší sa zo spolupráce Separ.

„Tým, že sme so Separom obaja rodičia, tak nám je táto téma blízka a uvedomujeme si ju z úplne iného uhla ako možno ľudia, ktorí deti nemajú. Budem veľmi rada, keď naša pieseň dodá ľuďom odvahu a posunie ich k tomu, aby povedali nahlas to, čo vnímajú – to, čo vidia i to, čo ich trápi a častokrát bolí,“ praje si Jana Kirschner, ktorú doplnil Separ: „Som presvedčený, že všetko, čo človeka nejakým spôsobom ťaží, treba ventilovať, pretože, keď to človek v sebe dusí, tak z toho často vznikajú rôzne ochorenia. A každá takáto nevyslovená ťažoba a bolesť vplýva na psychiku a psychika je strašne silným koordinátorom nášho života. Každý problém, aj keď sa z počiatku zdá neriešiteľný, treba riešiť. Ona tá cesta vždy nejakým spôsobom niekadiaľ a niekam vedie. U niekoho je ľahšia, u iného ťažšia, ale vždy to treba minimálne skúsiť povedať – dostať zo seba von.“

Videoklip k piesni, v ktorej okrem Jany a Separa zaznejú aj zbory v zostave Teri Čikoš, Peter Juhás, Richard Csino, Erika Rein a Diana Ristová, sa nakrúcal na Strednej odbornej škole polygrafickej v Bratislave pod režisérskou taktovkou Jána Stracha.

„Honza je jeden z najlepších režisérov hudobných videoklipov v Československu. Robil som s ním neraz. Veľmi si rozumieme. Nakrúcali sme na mojej strednej škole. Môj part sme točili vo veľkej telocvični a natočili sme to na prvú ostrú. Bolo to super,“ pochvaľuje si opätovnú spoluprácu s českým režisérom Separ.

„Veľmi rada spolupracujem s mladými ľuďmi a Honza je veľmi šikovný. Páčila sa mi energia, ktorá počas nakrúcania panovala. Bolo skvelé sa konečne dostať do pracovného tempa a pracovať,“ teší sa Jana Kirschner.

Projekt Odpíšeme ti je výsledkom iniciatívy Nadácie Markíza, ktorá sa v boji proti šikanovaniu a v prevencii šikanovania spojila s odborníkmi z oblasti psychológie, výskumu a stratégie, a spoločne pripravili projekt, ktorého cieľom je podať pomocnú ruku obetiam šikany, ale zároveň aj priniesť osvetu o probléme šikanovania medzi deti, učiteľov a rodičov a otvoriť diskusiu v školách ale aj v rodinách.

Partnermi projektu sú Linka detskej istoty, n.o. a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

3. 11. 2021

Bookerovu cenu 2021 získal Damon Galgut

Bookerovu cenu 2021 získal 
Bookerovu cenu 2021 získal Juhoafričan Galgut za román The Promise -  Kultúra SME
Damon Galgut 


Prestížnu britskú Bookerovu cenu za rok 2021 získal v stredu v Londýne juhoafrický autor Damon Galgut (57) za svoj román The Promise. Informovala o tom agentúra AFP.
Ocenená kniha The Promise (Prísľub) rieši problém rasizmu prostredníctvom príbehu belošskej rodiny vlastniacej farmu neďaleko mesta Pretória v Juhoafrickej republike (JAR) v období uplatňovania segregačného režimu apartheidu a po jeho ukončení.
Galgut bol finalistom Bookerovej ceny za literatúru už po tretí raz - v roku 2003 za knihu The Good Doctor a v roku 2010 za dielo In a Strange Room. "Som za toto skutočne, nesmierne, pokorne vďačný," reagoval na ocenenie samotný autor.
The Promise, Galgutovo deviaty román, je hlbokou, sugestívnou a výstižnou knihou, ktorá "kombinuje výnimočný príbeh a bohaté témy - dejiny posledných 40 rokov v JAR", uviedla predsedníčka poroty Maya Jasanoffová.
Galgut je už tretím Juhoafričanom, ktorý získal Bookerovu cenu. V roku 1974 bola ocenená Nadine Gordimerová a v rokoch 1983 a 1999 J.M. Coetzee.
Viaceré z užšieho výberu šiestich románov - vrátane víťazného - sa podľa slov šéfky poroty zaoberali vzťahom medzi minulosťou a súčasnosťou. Medzi šesticou kandidátov boli i traja americkí spisovatelia - Richard Powers s dielom Bewilderment, Patricia Lockwoodová s románom No One is Talking About This a Maggie Shipsteadová s knihou Great Circle. Porota zaradila do zoznamu finalistov i srílanského autora Anuka Arudpragasama za jeho román A Passage North. Britsko-somálska autorka Nadifa Mohamedová bola v užšej nominácii s knihou The Fortune Men.
Bookerova cena sa udeľuje od roku 1969 a jej prvým laureátom bol anglický spisovateľ Percy Howard Newby. Do roku 2013 sa o ňu mohol uchádzať len prozaik či prozaička narodený v Británii alebo v niektorej z britských kolónií. V roku 2014 bola cena rozšírená a môže ju získať každý román pôvodne napísaný v angličtine a publikovaný v Spojenom kráľovstve. Môžu ju tak dostať aj Američania, ktorí dovtedy takúto možnosť nemali.
Porota na čele s Mayou Jasanoffovou tentokrát vyberala spomedzi 158 románov vydaných v Spojenom kráľovstve alebo Írsku od 1. októbra 2020 do 30. septembra 2021. Do užšieho výberu sa napokon dostalo šesť románov, pričom len autorom jedného z nich je britský spisovateľ. Rovnako to bolo i vlani. Ako píše agentúra AP, obnovilo to diskusie o tom, či túto prestížnu cenu nezačínajú ovládať americkí autori.
Už druhý rok za sebou sa Bookerova cena pre pandémiu koronavírusu nemohla udeľovať na tradičnom slávnostnom galavečere v londýnskom paláci Guildhall. Víťaza namiesto toho ohlásili len počas ceremónie s účasťou všetkých autorov nominovaných do užšieho výberu, ktorú vysielala naživo rozhlasová a televízna stanica BBC.
Vlani Bookerovu cenu získal škótsky spisovateľ Douglas Stuart za svoj debutový román Shuggie Bain. V roku 2019 sa laureátkami spoločne stali kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová a britská autorka s nigérijským pôvodom Bernardine Evaristová.



Zdroj: TASR

Zomrel hovorca Posvätnej synody pravoslávnej cirkvi Milan Gerka

Zomrel hovorca Posvätnej synody pravoslávnej 

Zomre predstaviteľ Pravoslávnej cirkvi Milan Gerka

cirkvi Milan Gerka


Vo veku 76 rokov zomrel v utorok 2. novembra v Prešove tajomník a hovorca Posvätnej synody pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku a bývalý dekan Pravoslávnej bohosloveckej fakulty (PSF) v Prešove Milan Gerka. Pôsobil aj ako člen Metropolitnej rady pravoslávnej cirkvi na Slovensku a rektor Pravoslávneho kňažského seminára PBF Prešovskej univerzity (PU). Agentúru SITA o tom informovala PU Anna Polačková.

Rodák z Ortuťovej (okres Bardejov) Milan Gerka (nar. 6.1.1945) začal pôsobiť na Pravoslávnej bohosloveckej fakulte vtedajšej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika so sídlom v Prešove po získaní kandidatúry na Petrohradskej duchovnej akadémii. Profesorom vo vednom odbore pravoslávna teológia bol od roku 1983. Venoval sa exegéze Starého zákona a hebrejskému jazyku. Od externého pedagogického pracovníka postupne prešiel pozíciami odborného asistenta, špirituála, pokladníka, knihovníka, vedúceho jednotlivých katedier, až po post dekana fakulty. V tejto funkcii pôsobil v rokoch 1987 až 1993.

Aktívny bol aj v pastorácii. Bol kantorom v Katedrálnom chráme sv. kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove, ekonómom Úradu eparchiálnej rady Pravoslávnej cirkvi v Prešove, duchovným správcom Pravoslávnej cirkevnej obce Závadka, organizoval a spravoval aj Pravoslávnu cirkevnú obec Spišská Nová Ves. Bol tiež kancelárom Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a od roku 1998 až do svojej smrti dekanom pre okres Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča. V roku 1998 založil Filantropiu Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a následne sa stal jej riaditeľom. Od roku 2001 bol tajomníkom a hovorcom Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.



Zdroj: SITA

Prestížnu Goncourtovu cenu získal Mbougar Sarr zo Senegalu

Prestížnu Goncourtovu cenu získal 
 Prestížnu Goncourtovu cenu získal Mohamed Mbougar Sarr zo Senegalu
Mohamed Mbougar Sarr zo Senegalu


Tohtoročným laureátom prestížnej francúzskej literárnej Goncourtovej ceny (Prix Goncourt) sa stal senegalský autor Mohamed Mbougar Sarr. Ocenenie získal za román Najtajnejšia spomienka človeka. Ide o štvrté dielo tohto tridsaťjedenročného autora, informoval v stredu denník Le Figaro.
Ocenený autor sa do Francúzska presťahoval v rámci štúdia sociálnych vied. Prvý román mu vyšiel v roku 2014. Sarr bol vybraný spomedzi štyroch finalistov a vyhral šek na symbolických desať eur. Prestíž ceny má totiž vo Francúzsku oveľa vyššiu hodnotu.
Po minulom roku, kedy sa ceny odovzdávali na videokonferencii, sa tohtoročná ceremónia uskutočnila tradične v reštaurácii Drouant v druhom parížskom obvode.
Goncourtova cena vznikla na základe testamentu francúzskeho spisovateľa, literárneho kritika a vydavateľa Edmonda de Goncourta v roku 1892. Po prvý raz bola udelená v roku 1903.



Zdroj: TASR

Stanovisko RTVS k vyjadreniam poslanca NR SR Kristiána Čekovského

Stanovisko RTVS k vyjadreniam poslanca NR SR 
 
 
Kristiána Čekovského



RTVS sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam pána Čekovského, že RTVS zľahčuje výsledky kontroly NKÚ. Práve naopak, RTVS rešpektuje výsledky kontroly NKÚ ako najvyššej kontrolnej autority a robí všetko pre to, aby zistené nedostatky v čo najskoršom možnom čase odstránila prostredníctvom novelizácie svojich interných smerníc. RTVS zdôrazňuje, že sa nebráni akejkoľvek kontrole, RTVS maximálne záleží na tom, aby procesy v rámci inštitúcie fungovali čo najefektívnejšie. Aj z toho dôvodu je RTVS vďačná za zistené nedostatky, ktoré vyplynuli zo záverov kontroly a zároveň začala pracovať na opatreniach, ktoré takýmto nedostatkom budú v budúcnosti predchádzať. RTVS však stále trvá na tom, že išlo len o technicko-organizačné nedostatky.

RTVS vníma vyjadrenia pána poslanca Kristiána Čekovského ako prvoplánové, tendenčné, zavádzajúce a veľmi neprofesionálne. Pán Čekovský si pravdepodobne neuvedomuje, že svojimi vyjadreniami vytvára politický tlak na verejnoprávnu inštitúciu. Celá situácia RTVS mrzí, o to viac v dnešných mimoriadne náročných časoch, keď sa kultúra borí s mnohými existenčnými problémami a pán Čekovský rieši spolitizovanie verejnoprávnej inštitúcie, resp. jej využívanie na politické ciele. Žiaľ, musíme skonštatovať, že na pozadí vyjadrení pána poslanca vnímame osobnú averziu voči súčasnému vedeniu RTVS. Vzhľadom na stále prebiehajúci súdny spor pána Čekovského s RTVS, môže verejnosť v konečnom dôsledku jeho stanoviská vnímať aj ako konflikt záujmov.

Pomstychtivý poslanec to vidí alternatívne

Pomstychtivý poslanec to vidí 
 Moderátor RTVS totálne strápňoval redaktora: Takéhoto kolegu by ste  nechceli! – galéria | Topky.sk
alternatívne



Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá sa na stredajšom zasadnutí venovali zisteniam Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o tom, že RTVS nedodržaním interných predpisov a ich nedôslednou kontrolou nezabezpečila dostatočne súťažné prostredie pri výbere nových programov. Členovia výboru z radov opozície hovoria o tom, že NKÚ nezistil porušenie zákona a výbor by sa záležitosťou nemal zaoberať. Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO), naopak, hovorí o zlom hospodárení. Výbor sa má témou zaoberať aj na ďalšom stretnutí.
NKÚ tiež vo svojej správe Zmluvné vzťahy v RTVS, ktorá mapuje obdobie rokov 2018 - 2020, uvádza, že RTVS pri výbere nových programov vytvorila priestor na subjektívne rozhodnutie, ktoré nemusí byť najlepším pri použití verejných prostriedkov.
Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) si myslí, že výbor by sa nemal touto záležitosťou zaoberať, pretože by to narušilo vzťah medzi RTVS a NKÚ. Zistenia podľa neho ukázali, že hoci výhrady existujú, zákon sa neporušil. Nevie, čo by mal výbor riešiť, keď správu NKÚ odobrila aj Rada RTVS a boli prijaté opatrenia. Podobne to vidí aj členka výboru Ľubica Laššáková (nezaradená).
Čekovský v zistení NKÚ vidí potvrdenie nehospodárnosti a netransparentnosti RTVS. Programy sa podľa neho vyberajú prakticky bez súťaže, často na základe subjektívnych pocitov, a obchádzajú sa interné pravidlá. "Neviem si predstaviť v prípade RTVS horšiu informáciu, ako sa nachádza v tejto správe a audite. Správa hovorí o tom, že celý systém fungovania RTVS a hospodárenia s peniazmi koncesionárov je nastavený zle. Od výberu televíznych programov, na ktoré idú desiatky miliónov eur ročne a nevieme, akým spôsobom sú využívané. Dochádza tiež k rôznym pochybeniam na úrovni vnútornej kontroly," povedal na rokovaní výboru. Nie je tiež podľa neho zabezpečené súťaživé prostredie v rámci výberu ľudí, ktorí majú programy produkovať. Myslí si, že zlyhala aj Rada RTVS. Na základe zistení kontrolórov chce žiadať nielen vyvodenie dôsledkov, ale aj zmenu vo fungovaní RTVS a jej hospodárenia.
Verejnoprávny vysielateľ vysvetľuje, že pri akomkoľvek nastavení interných smerníc bude výber nových programov vždy na rozhodnutí skúsených dramaturgov. Čekovského interpretáciu odmieta, vníma ju ako zaujatú. Poukazuje pritom na to, že NKÚ nezistil žiadne porušenia zákona o rozpočtových pravidlách, ktoré by viedli k sankciám a správnym konaniam.
Telerozhlas, naopak, oceňuje časť správy kontrolórov, ktorá verifikuje názor, že súčasné nastavenie financovania je z hľadiska zabezpečenia zákonných úloh a rozvoja RTVS nedostatočné a dlhodobo neudržateľné.
RTVS zároveň tvrdí, že rešpektuje výsledky kontroly a "robí všetko pre to, aby zistené nedostatky v čo najskoršom možnom čase odstránila prostredníctvom novelizácie svojich interných smerníc". Čekovského vyjadrenia považuje za tendenčné, RTVS konštatuje, že šéf výboru svojimi vyjadreniami vytvára politický tlak na verejnoprávnu inštitúciu. "RTVS maximálne záleží na tom, aby procesy v rámci inštitúcie fungovali čo najefektívnejšie. Aj z toho dôvodu je RTVS vďačná za zistené nedostatky, ktoré vyplynuli zo záverov kontroly, a zároveň začala pracovať na opatreniach, ktoré takýmto nedostatkom budú v budúcnosti predchádzať. RTVS však stále trvá na tom, že išlo len o technicko-organizačné nedostatky," uviedla v stanovisku hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
NKÚ v súvislosti so zisteniami odporúča mediálnemu výboru, aby ministerstvo kultúry zadefinovalo stratégiu rozvoja RTVS v kontexte jej dlhodobo udržateľného financovania. Rada RTVS by takisto mala parlamentnému výboru predložiť systém nastavenia procesov výberu a zaraďovania programov RTVS do výroby, ktoré zabezpečia dodržiavanie princípov hospodárneho, efektívneho a účinného použitia verejných financií.
Kontrolu vykonal NKÚ v ostatných mesiacoch na podnet členov výboru a predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).



Zdroj : TASR

Vláda schválila návrh nového mediálneho zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu

Vláda schválila návrh nového mediálneho 
Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
zákona, má nahradiť doterajšiu reguláciu


Platformy na zdieľanie videí budú zaradené do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb. Ako najvýraznejšiu zmenu v legislatíve týkajúcej sa oblasti mediálnych služieb to prináša návrh nového zákona o mediálnych službách, ktorý má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh právneho predpisu, ktorý predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR, v stredu schválila vláda.
Rezort kultúry vysvetlil, že dôvodom pre komplexnú zmenu je nedostatočný regulačný rámec, ktorý vzhľadom na rozvoj audiomediálnych služieb umožňujú súčasné právne úpravy.
"Nová legislatíva upravuje práva a povinnosti okrem vysielateľov, poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, prevádzkovateľov retransmisie a poskytovateľov multiplexu, aj práva a povinnosti poskytovateľov platformy na zdieľanie videí a tiež poskytovateľov obsahovej služby, ktorí nespadajú medzi vyššie menované subjekty. Návrh zákona upravuje aj práva a povinnosti distributéra signálu," uvádza MK. Návrh zákona predpokladá napríklad to, že na poskytovateľov platformy na zdieľanie videí sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu.
Nový zákon zvyšuje podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe, najmä vo vzťahu k verejnoprávnemu vysielateľovi. RTVS bude musieť zabezpečiť, aby vo vysielaní každej televíznej programovej služby boli všetky programy sprevádzané titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, tlmočené do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a aby bolo najmenej 50 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich. Súkromní vysielatelia musia vo všetkých svojich televíznych službách zabezpečiť minimálne 25 percent všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím alebo tlmočených do slovenského posunkového jazyka alebo v slovenskom posunkovom jazyku a minimálne desať percent všetkých vysielaných programov musí byť sprevádzaných hlasovým komentovaním pre nevidiacich.
V rámci novely naďalej platia kvóty pre slovenskú hudbu, európske diela a nezávislú produkciu, pričom vo vzťahu k audiovizuálnej mediálnej službe na požiadanie sa zavádza nová povinnosť náležitého zdôraznenia európskeho obsahu.
Legislatívna úprava má zjednodušiť a sprehľadniť i majetkové a personálne vzťahy súvisiace s médiami. "Novinkou v predkladanej právnej úprave je povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora stanovená pre všetky médiá, a to bez ohľadu na to, či so štátom obchodujú alebo nie. Sprístupnenie informácií o konečných vlastníkoch médií prostredníctvom verejného registra by malo priniesť väčšiu transparentnosť vlastníctva médií," argumentuje rezort kultúry.
Zákon má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2022.




Zdroj: TASR

Novela autorského zákona prináša ďalšie povinné výnimky z autorského práva

Novela autorského zákona prináša ďalšie 

 Portál dotácií Ministerstva kultúry SR

povinné výnimky z autorského práva

Novela autorského zákona prináša nové povinné výnimky z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom. Návrh zákona, ktorý dnes schválila vláda, rieši aj online služby či vytvorenie nového nositeľa práva – vydavateľa periodík. Zároveň transponuje do slovenského právneho poriadku dve smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z apríla 2019. Po schválení v Národnej rade SR by mohla byť účinná od 1. marca 2022.

Ministerstvo kultúry SR, ktoré novelu predložilo, navrhlo zaviesť nové povinné výnimky z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom. Medzi výnimkami je tiež použitie diela na účel zachovania kultúrneho dedičstva. „Na základe takejto výnimky by malo byť možné vyhotovovať rozmnoženiny s použitím vhodného nástroja, prostriedku či technológie zachovávania v akomkoľvek formáte alebo na akomkoľvek nosiči, v požadovanom množstve, v ktoromkoľvek štádiu životnosti,“ vysvetlilo. Výnimka by sa mala zaviesť aj na použitie obchodne nedostupného diela pre prípady, keď ku konkrétnemu typu diel nevykonáva kolektívnu správu práv žiadna organizácia kolektívnej správy spĺňajúca konkrétne podmienky.

Rezort predpokladá, že aplikovanie smernice zlepší využívanie kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí. Prostriedkom by mohli byť vhodne nastavené práva a povinnosti a doplnenie ďalších možností použitia predmetov ochrany a udeľovania licencií. Návrh novely zákona pritom kladie väčší dôraz na využívanie alternatívnych metód riešenia sporov, akou je mediácia.

Novela terminologicky spresňuje pojmy retransmisia a káblová retransmisia, pričom retransmisia zahŕňa aj spomínaný druhý pojem. Termín káblová retransmisia sa má uplatniť iba tam, kde to zákon výslovne uvádza. Možnosť výberu organizácie kolektívnej správy vykonávajúcej správu práva na retransmisiu sa tak rozširuje z káblovej retransmisie na celú oblasť retransmisie aj na tú cez internet v spravovanom prostredí.



Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

The Daily Star | Media Ownership Monitor 
Libanonský denník The Daily Star pre finančné problémy ku koncu októbra ukončil svoju činnosť aj na internete po tom, čo vlani prestalo vychádzať jeho tlačené vydanie. Informovala o tom televízia al-Arabíja.
Denník The Daily Star vznikol v roku 1952 a odvtedy sa stal jedným z najrešpektovanejších denníkov vychádzajúcich v angličtine na Blízkom východe.
Ako uviedla al-Arabíja, šéfredaktor denníka Nadím Ládkí v októbri zatelefonoval všetkým zamestnancom a oznámil im rozhodnutie o ukončení prevádzky novín. Následne im poslal aj hromadný mail.
Denník v roku 2010 získali investori okolo bývalého premiéra Saada Harírího. Noviny mali v nasledujúcich rokoch finančné problémy, avšak napriek tomu ostávali dostatočne lákavé pre špičkových libanonských novinárov, uviedla arabská televízia.
Ešte v polovici októbra sa na webe The Daily Star objavilo oznámenie, že "v dôsledku okolností mimo nášho dosahu sme dočasne pozastavili aktualizácie na našej webovej stránke".
V ekonomickou krízou silne postihnutom Libanone čelí finančným problémom viacero médií. V roku 2016 zanikol po 42 rokoch denník as-Safír. Denník an-Nahár, jeden z najprestížnejších v arabskom svete, počas uplynulých rokov prepustil značné množstvo zamestnancov. Televízne stanice majú podľa viacerých moderátorov tiež problémy s vyplácaním miezd.

Copyright © TASR 2021


Yahoo
Americká internetová spoločnosť Yahoo Inc. oznámila, že ukončila poskytovanie služieb na čínskom trhu. Za dôvod označila „čoraz náročnejšie podnikateľské a právne prostredie“. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že jej služby od prvého novembra v Číne nie sú dostupné.
Odchod spoločnosti Yahoo z Číny sa časovo zhoduje s uplatnením čínskeho zákona o ochrane osobných údajov, ktorý nadobudol účinnosť prvého novembra. Zákon obmedzuje rozsah informácií, ktoré môžu firmy zhromažďovať, a určuje, ako ich musia uchovávať. Čínske úrady realizujú v krajine prísnu cenzúru internetu a vyžadujú od firiem pôsobiacich v Číne, aby cenzurovali obsah a kľúčové slová, ktoré Peking považuje za politicky citlivé alebo nevhodné.
Spoločnosť Yahoo už skôr zredukovala svoju činnosť v Číne a v roku 2015 zatvorila kanceláriu v Pekingu. Odchod firmy z Číny je vo veľkej miere len symbolický, keďže niektoré jej služby, vrátane webového portálu, už boli zablokované. Firma Yahoo v minulosti v Číne prevádzkovala hudobnú službu a elektronickú poštu, ale obe služby zastavila krátko po roku 2010.


Penguin Random House - Wikipedia
Americké regulačné úrady sa snažia zablokovať transakciu, ktorá by zásadne zmenila podobu knižného trhu v USA. Najväčší americký vydavateľ kníh, spoločnosť Penguin Random House, súčasť nemeckého mediálneho giganta Bertelsmann, chce od televíznej a filmovej spoločnosti ViacomCBS kúpiť za 2,2 miliardy amerických dolárov vydavateľstvo Simon & Schuster. Medzi autorov, ktorých zastrešuje Simon & Schuster, patria napríklad Stephen King, Hillary Clintonová alebo John Irving.
Federálne ministerstvo spravodlivosti podalo v utorok protimonopolnú žalobu na súde vo Washingtone. Tvrdí, že dohoda by spoločnosti Penguin Random House umožnila „neprimerane ovplyvňovať, aké knihy sa v Spojených štátoch vydávajú a koľko sa autorom platí za ich prácu“.
„Ak najväčšie svetové knižné vydavateľstvo dostane možnosť prevziať jedného zo svojich najväčších konkurentov, získa tým bezprecedentnú kontrolu nad týmto dôležitým odvetvím. Cenu za túto fúziu poškodzujúcu hospodársku súťaž zaplatia americkí autori a spotrebitelia,“ uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Merrick Garland. Ako dodal, výsledkom budú nižšie odmeny pre autorov a menší výber pre spotrebiteľov.
Kúpou spoločnosti Simon & Schuster by sa takzvaná veľká päťka amerických vydavateľstiev, do ktorej patria aj spoločnosti HarperCollins, Hachette Book Group a Macmillan, zmenšila na štyri.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.