17. 11. 2012

Fígeľ, Kováčik a ROZBORIL

Fígeľ, Kováčik a
ROZBORIL



" Nesmierne ďakujem Vysokej škole sv. Alžbety za udelenie zlatej medaile v oblasti pomoci sociáne odkázaným ľuďom. Nádherne mi to v príhovore povedal rektor prof. Krčméry:"Sociálna práca patrí medzi stavebníctvo a to do oblasti výstavby cestných a mostných systémov-:). Lebo stavia mosty medzi ľuďmi! A Vy pán Rozboril, ste v tomto zmysle významný stavebný inžnier-:). Ďakujem, pán rektor. Bolo mi veľkou cťou. "

SLOVAK MEDIA HISTORY

SLOVAK MEDIA HISTORY



V prvých dňoch Novembra'89 sa študenti a herci nemohli nijako oprieť o médiá, ktoré automaticky pokračovali v propagande režimu, na akú boli roky naučené. "Reálne zábery boli v tom čase v ruskej a rakúskej televízii. Svedčili o tom, že ten stret bol naozaj fatálny," povedala pre TASR bývalá študentská líderka z čias Nežnej revolúcie, dnes odborníčka na médiá Zuzana Mistríková.

"Samotný policajný zásah na demonštrácii 17. novembra bol štandardnou reakciou režimu," dodala s tým, že aj socialistické médiá reagovali zo začiatku štandardne, teda falšovaním reality a propagandou. "V tomto smere bol režim vybudovaný efektívne. Veď režimy, ktoré cenzurujú, potláčajú informácie a riadia sa ideológiou, sú v tomto smere efektívne, lebo inak by sa im to dávno rozpadlo," poznamenala.

Úlohu médií v prvých dňoch suplovali diskusie hercov v divadlách a študentov v štrajkujúcich školách, šírenie letákov a ústne podávaných správ. S postupujúcimi udalosťami sa však začal meniť aj prístup médií a študenti začínali veriť, že v nadchádzajúcej demokratickej spoločnosti budú aj české a slovenské médiá pracovať inak.

"Na úvode bola minimálne predstava, že už nám médiá nebudú zámerne zamlčovať fakty a ideologicky ich prekrúcať," povedala. "Keď si dnes niekto pustí správy alebo žurnál z toho obdobia, zistí, že používali zvláštny jazyk, rôzne čudné slová, ktoré dohromady nič neznamenali a všetci sme sa tvárili, že je tu všetko v poriadku. My sme v Bratislave mohli sledovať aspoň rakúsku televíziu a mať prehľad o tom, čo sa v Európe deje," dodala.

Slovenské médiá sa podľa nej až po novembri začínali učiť, ako informovať bez autocenzúry a tak, aby z toho mal divák, poslucháč, alebo čitateľ úžitok. "Na Slovensku sa cez to prelial ešte emancipačný problém, ktorý súvisel s tým, že skutočná federácia v reálnom socializme nemohla fungovať, keďže sa všetko riadilo z centra," poznamenala. Na niektoré procesy, ktoré v českých médiách prebehli, podľa nej Slovensko rezignovalo už len z toho princípu, že nechcelo opakovať české vzory. "Niektoré veci sme si jednoducho nepomenovali," povedala. "V dobrom filme zo SNP je v každej rodine jeden gardista, jeden partizán a jeden židovský strýko. Slováci si vždy nakoniec všetko odpustia. Nakoniec sme dopustili, že sa všetky hodnoty tak nejako znivelizovali," poznamenala s tým, že napríklad spôsob, akým sa za mečiarovských čias robili Fašírky (vtedajšia relácia STV, pozn. TASR) by v demokratickej spoločnosti nemal byť akceptovateľný.

"Vznikol pocit, že sa môže všetko. A v spoločnosti, kde sa môže všetko, vyhrávajú najdrzejší so širokými lakťami, bez zábran a rešpektu," poznamenala Mistríková. Varovným signálom, že Slovensko dodnes nemá dodiskutované otázky ohľadom toho, ako by mali médiá fungovať, na čo majú právo, na čo právo nemajú, je podľa Mistríkovej aj súčasný problém s kritickým dokumentom režisérky Zuzany Piussi o súdnictve, ktorý dnes jedna z aktérok žaluje v občiansko–právnej aj trestnej rovine. "Zuzana Piussi svojím vnútorným nastavením bude toto robiť bez ohľadu na to, či bude na Slovensku štandardom, že má právo niečo takéto nakrútiť, alebo skončí v base. Ona tie veci takto vidí a nedokáže v spoločnosti existovať inak, ako tak, že veci, ktoré chce povedať nahlas, povie," dodala Mistríková, podľa ktorej viac ako o tento konkrétny film ide v tomto prípade o princíp. "Nechcem ten film hodnotiť z hľadiska, či postihol celý problém, alebo postihol všetky aspekty," poznamenala s tým, že je v princípe absurdné postihovať novinárov za snahu poukazovať na celospoločenské problémy. "Ak nebudeme mať takéto hlasy, tak sa rútime do pekla, lebo si neuvedomíme veci, ktoré nie sú v poriadku," zdôraznila.

Podľa Mistríkovej slovenská spoločnosť potrebuje dozrieť aj v otázke slobody médií. "Môžeme si vypomôcť takým predrevolučným jazykom, keď nás všetci učili, že najdlhšie trvá revolúcia v kultúre. Lebo zmeniť ekonomický alebo politický systém je otázka akéhosi administratívneho rozhodnutia. Ale zmeniť myslenie ľudí trvá dlho. To nás učili tých štyridsať rokov. A paradoxne, aj po Nežnej revolúcii nastala zmena ekonomického aj politického systému, zásadná zmena v kultúre však neprebehla. Neprešli sme ani žiadnym diškurzom v médiách," zdôraznila Mistríková. "Keď sa niekto oháňa, že chceme, aby Slovenská televízia vyzerala ako Česká televízia (ČT), ja som vždy veľmi opatrná, lebo si vždy poviem, že by si mali pozrieť rozpočet, vývoj a podmienky ČT. Ale jedna vec sa nedá uprieť. Napriek tomu, že majú veľmi podobných politikov a podobné problémy ako my, minimálne si môžeme povedať, že v ČT sa dejú veci, ktoré spoločnosť reflektujú a pokúšajú sa ju reflektovať kriticky. A robia to celý ten čas," uzavrela Mistríková.

Copyright © TASR 2012


TO JE TV !

TO JE TV !

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vyše sto ľudí prišlo včera pred budovu ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR podporiť dokumentaristku Zuzanu Piussi. Tá čelí problémom kvôli svojmu filmu o pomeroch v justícii. V predvečer výročia 17. novembra stáli ľudia na Župnom námestí aj s transparentmi a sviečkami.

"Žiadame zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočný právny štát" alebo "Stop korupcii." Aj takéto odkazy ľudia napísali na svoje transparenty, ktoré pred budovu ministerstva priniesli. Filmárku Piussi niektorí symbolicky podporili aj sviečkami, ktoré po proteste položili pred budovu ministerstva. Spolu s nimi Piussi prišla podporiť aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play, herec Richard Stanke, vysokoškolský pedagóg a aktivista Eduard Chmelár a odkaz filmárke poslala aj predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Tamara Valková.

Filmárka Piussi podotkla, že o justícii by ale nemala hovoriť ona, ale sudcovia. "Neviem, kde je elita, možno pod nejakými ťažkými duchnami a tam sú rozhádaní, ale mali by sa asi všetci spojiť, hovoriť o justícii a dať priestor ľuďom, ktorí sa do toho vyznajú. Aby neboli ľudia zastrašovaní, lebo to je aj o iných novinároch," dodala.

"Ak vidíme, že niekto je trestne stíhaný za slobodu prejavu, za poukázanie na mimoriadne závažné veci, ktoré sa dejú okolo nás, tak sa môžeme k nemu pridať a môžeme len dúfať, že to môže mať pre Zuzku ochranný účinok," povzbudila dav Zuzana Wienk. V ňom mala zastúpenie aj Asociácia nezávislých producentov. Mário Homolka zdôraznil, že ak novinári alebo umelci používajú inštitút skrytej alebo nevedomej kamery v súvislosti s konaním verejne činnej osoby, je to legálne. "Zuzana použila postup, ktorý je v celospoločenskom záujme."

Richard Stanke, ktorý na proteste hovoril za vyše 60 umelcov, zase vyhlásil, že stav slovenského súdnictva je mimoriadne kritický. "Predstavitelia súdnictva spochybňujú dôveryhodnosť justície v očiach občanov. Preto považujeme za dôležité, aby existovali nezávislí tvorcovia, ktorí dokážu prinášať pravdivé, kritické a necenzurované informácie verejnosti," uviedol. K nemu sa pridal aj Chmelár. Zdôraznil, že bez správneho fungovania súdov nefunguje nič. Zhromaždenie prebiehalo pokojne, asi po pol hodine ho filmárka rozpustila.

Minister Borec aj v súvislosti s protestom dnes vyhlásil, že v kauze okolo filmu Piussi stojí na "strane slobody slova a slobodnej umeleckej tvorby". "Na druhej strane nikto nemôže očakávať od ministra spravodlivosti, že bude porušovať zákon a zasahovať do činnosti polície, ktorá navyše nespadá pod môj rezort," poznamenal šéf rezortu justície.

V prípade filmu Nemoc tretej moci, v ktorom vedie Piussi rozhovor o zosnulej sudkyni Marte Laukovej, pravdepodobne zachytený skrytou kamerou, zatiaľ nikoho neobvinili. Proti vedeniu trestného stíhania vo veci sa však už postavilo viacero organizácií a osobností. Za neopodstatnené považuje trestné stíhania napríklad organizácia VIA IURIS, ďalších 60 umelcov podporilo filmárku svojím podpisom a sieť environmentálnych mimovládnych organizácií EKOFÓRUM vyzvala vládu SR, aby legálnymi krokmi zastavila zastrašovanie Piussi.

Ministerstvo spravodlivosti v stanovisku konštatovalo, že mu neprináleží komentovať obsah sporného filmového dokumentu. Pripomenulo však, že v tomto prípade je vedené trestné stíhanie na základe paragrafu Trestného zákona, ktorý je jeho súčasťou na základe iniciatívy niekdajšieho poslanca SDKÚ Romana Vavríka.

Copyright © TASR 2012



16. 11. 2012

PRIX EX AEQUO 2012

PRIX EX AEQUO 2012




Dnes večer vyvrcholil 9. ročník medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež PRIX EX AEQUO 2012. Na slávnostnom ceremoniáli v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu sa odovzdávali ceny v dvoch kategóriách – rozhlasová hra pre deti a rozhlasová hra pre mládež.
Po vypočutí všetkých hier sa porota rozhodla v kategórii rozhlasových hier pre deti udeliť cenu dielu Môj pomarančovník (časť I. a III., autor José Mauro De Vasconcelos), ktorú adaptovala Hanna Bielawska-Adamik v réžii Teresy Tomczynskej z produkcie Poľského rozhlasu - kanál 1, Redakcia tvorby pre deti. Podľa hodnotenia poroty hra otvorene hovorí o bolesti a utrpení, o emóciách, ktoré skôr zakrývame, než by sme sa ich učili s deťmi spoločne prežívať. Aj keď hra zrejme nebola určená pre malého poslucháča, desaťročné dieťa môže byť vnútorne obohatené aj tým, že spoločne s hrdinom zažije krízové okamihy, ktoré mu môžu pomôcť v reálnom živote. Pôsobivosť podania príbehu bola umocnená výborne zvládnutou zvukovou a hudobnou realizáciou, ktoré sa podieľali na vytvorení autentickej atmosféry rozprávania.
   Prix Ex Aequo za výnimočnú umeleckú realizáciu rozhlasovej hry pre deti dostáva za tvorivý nápad Anders Edgren, autor a producent rozhlasového seriálu pre deti Viera a bytosti, časť: Vodník, Švédska rozhlasová spoločnosť pre vzdelávacie programy. „Hra sprostredkováva detskému poslucháčovi švédsku mytológiu, ktorá nie je deťom dostatočne známa. Mytologický svet však nie je podávaný romantickým spôsobom. Nie je ani jedinou témou. Poslucháčsky pútavý je aj ilustračný príbeh huslistu. Uvedomujeme si, že toto ocenenie si rovnako zaslúži aj celý tvorivý tím,“ uviedla porota.



Zloženie poroty v kategórii rozhlasových hier pre deti:

Kadri Tiisel - predsedníčka, Estónsko

Kristina Žantovská - Česká republika

Timotea Vráblová – Slovensko.



Cenu Prix Ex Aequo za najlepšiu hru v kategórii rozhlasová hra pre mládež získalo dielo Tajomstvo Hattifnatov, autorky Lucie Cajchanovej, podľa novely Tove Janssonovej v réžii Ady Bergerovej z produkcie Švédskeho rozhlasu Štokholm. Od celkom prvej minúty tejto rozhlasovej hry sme unášaní do jej mimoriadneho sveta. Nielen vďaka literárnej kvalite predlohy, ale aj kvôli výbornej adaptácii, réžii, hudbe a hereckým výkonom môžeme vstúpiť do vesmíru plného zvukov a významov. Hoci príbeh nestráca nič na svojej rozprávkovosti, stáva sa metaforou moderného sveta. Podľa hodnotenia poroty sa tvorcom do necelých pätnástich minút podarilo vtesnať celú štruktúru príbehu vrátane zvratu, ktorý prináša posolstvo dôležité tak pre reálny ako aj nereálny svet. Členovia poroty označili hru za drobné majstrovské dielo.


Prix Ex Aequo za výnimočnú umeleckú realizáciu rozhlasovej hry pre mládež dostáva Mitja Vrhovnik-Smrekar za hudbu k rozhlasovej hre „Bez“ režisérky Mateji Koležnikovej z produkcie Slovinského rozhlasu. Porota sa rozhodla dať cenu skladateľovi za jeho veľkú a odvážnu prácu. „Na to, aby sme pritiahli mladých poslucháčov, musíme mať nielen dobrý príbeh napísaný v modernom každodennom jazyku, ale aj – ak nie predovšetkým – dobrú hudbu, nakoľko táto skupina poslucháčov je na ňu zvlášť citlivá. V rozhlasovej hre je hudba dôležitá podobne ako text. Hra Bez sa nám zdala aktuálna a živá aj vďaka súčasnej hudbe, ktorá jej dodávala dynamiku, rytmus a sviežosť,“ vyjadrila sa k hre porota.



Zloženie poroty v kategórii rozhlasových hier pre mládež

Zuzana Uličianska, predsedníčka – Slovensko

Katarzyna Hagmajer – Kwiatek - Poľsko

Irina Valchanova - Bulharsko



V rámci festivalu PRIX EX AEQUO 2012 bola udelená aj cena IBBY (Medzinárodná únia pre detskú knihu) za najlepšie rozhlasové spracovanie literárnej predlohy. Tú získala produkcia Chorvátskeho rozhlasu pod názvom Máš fejs? (fejs = chorvátsky slangový výraz pre facebook) autorky Jasminky Tihi Stepanić.
Na 9. ročníku medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež PRIX EX AEQUO 2012, ktorý sa konal v budove Slovenského rozhlasu od 12. do 16. novembra 2012, súťažilo spolu 35 rozhlasových príspevkov. Na pôde Rozhlasu a televízie Slovenska sa spoločne stretli tvorcovia, aktívni a pridružení členovia Európskej vysielacej únie (EBU) zo 14 krajín (Slovensko, ČR, Chorvátsko, Nemecko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Ukrajina, Švédsko, Veľká Británia a Čína). Po prvý raz v histórii festivalu bola jeho súčasťou aj produkcia národného rozhlasu z Číny.
V rámci festivalu PRIX EX AEQUO 2012 zorganizoval RTVS v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) aj medzinárodný workshop s problematikou tvorby programov pre deti a mládež. Na festivale a workshope sa zúčastnilo viac ako 40 hostí zo zahraničia.

Výpis uznesení z rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska 15. novembra 2012

Výpis uznesení z rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska 15. novembra 2012


 

Uznesenie č. 113/2012:

Rada RTVS schvaľuje program rokovania v navrhnutom znení:
1. Otvorenie zasadnutia – schválenie programu rokovania.
2. Kontrola plnenia uznesení prijatých Radou RTVS v predchádzajúcom období.
3. Rámcová správa o činnosti RTVS, o. i.:
a) informácia o personálnych zmenách v manažmente RTVS;
b) informácia o aktuálnom stave hospodárenia a plnenia programovej služby RTVS; - prezentácia vianočnej programovej štruktúry
c) informácia o návrhu na prevod/prenájom majetku RTVS (spravodajca M. Kollár);
d) informácia o verejných obstarávaniach (spravodajca M. Jesenko);
e) informácia o zámere vstúpiťdo zmluvného záväzku v zmysle § 15 ods. 3 písm. h) zákona č. 532/2010 Z. z. o RTVS (spravodajca M. Kollár);
f) informácia o zmluvách nad 10 000 eur uzavretých v predchádzajúcom období (čl. 7 ods. 2 Štatútu Rady RTVS) (spravodajca M. Kabát);
g) rôzne.
4. Správa o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu Rozhlasu a televízie Slovenska za III. štvrťrok 2012 (spravodajca M. Kollár).
5. Informácia o hromadnom prepúšťaní v RTVS – súčasný stav procesu a štruktúra a pocty profesií zahrnuté do hromadného prepúšťania (spravodajca M. Kabát).
6. Dodatok c. 1 k Organizačnému poriadku Rozhlasu a televízie Slovenska zo dňa 2.10. 2012 (spravodajca M. Jesenko).
7. Návrh na odpísanie pohľadávky RTVS (podľa § 13 ods. 1 zákona c. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií) (spravodajca M. Kabát).
8. Informácia o príprave návrhu Zmluvy so štátom na rok 2013 (spravodajcovia M. Antol, V. Talian).
9. Informácia o príprave rozpočtu a programového konceptu na rok 2013 (spravodajca M. Kollár).
10. Sťažnosti a podnety.
11. Rôzne
a) Korešpondencia.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 114/2012:
Rada RTVS berie na vedomie správu o kontrole uznesení z predchádzajúceho obdobia.
Uznesenie Vyhodnotenie
47./2011 Úloha trvá, vyhodnotí sa priebežne
84./2011 Plní sa priebežne.
82. Vyhodnotí sa po uplynutí termínu 30. 11. 2012
104. Nevyhodnocuje sa.
105. Nevyhodnocuje sa.
106. Nevyhodnocuje sa.
107. Nevyhodnocuje sa.
108. Nevyhodnocuje sa.
109. Splnené.
110. Nevyhodnocuje sa.
111. Vyhodnotí sa po uplynutí termínu 3. 12. 2012
112. Nevyhodnocuje sa.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 115/2012:
Rada RTVS berie na vedomie informáciu o personálnych zmenách v manažmente RTVS.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 116/2012:
Rada RTVS v zmysle § 8 ods. 1 písm. m) zákona č. 532/2010 o RTVS v nadväznosti na § 12 ods. 2 a § 13 ods. 1 písm. č) zákona c. 176/2004 o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií, schvaľuje návrh na prenájom nehnuteľného majetku:
Nájomca: Orange Slovensko, a.s., Metodova 8, 821 08 Bratislava
Predmet nájmu: nájom strešnej plochy o celkovej výmere 3,0 m
2 a nebytový priestor na streche o celkovej výmere 7,0 m2 na Budove tvorby programu v Mlynskej doline, Bratislava, za účelom zriadenia a prevádzkovania verejnej elektronickej komunikačnej siete.
Pôvodná doba nájmu: od 1.1.2012 do 31.12.2012
Cena nájmu: 7 169,89 eur bez DPH ročne
Cena služieb: podľa skutočnej spotreby
Dodatok c. 1 k Zmluve o nájme nebytových priestorov rieši:
zmenu doby nájmu, a to z doby určitej na dobu neurčitú a zmenu paušálnej úhrady služieb na úhradu podľa meraného odberu.
Nájomca: Towercom, a.s., Cesta na Kamzík 14, 831 01 Bratislava
Predmet nájmu: nebytový priestor s celkovou výmerou 27,30 m2, nachádzajúci sa v I. stavbe – Štúdiový a vysielací blok v Mlynskej doline, Bratislava, za účelom umiestnenia technológie RRT (5 stojanov na prenos dát).
Pôvodná doba nájmu: od 1.1.2012 do 31.12.2012
Cena nájmu: 4 077,84 eur bez DPH ročne
Cena služieb: 2 128,08 eur bez DPH ročne
Dodatok c. 1 k Zmluve o nájme nebytových priestorov rieši:
zmenu doby nájmu, a to z doby určitej na dobu neurčitú a úpravu ceny za služby spojené s nájmom.
Nájomca: RTVS, s.r.o.
Predmet nájmu: nájom nebytového priestoru, nachádzajúci sa v objekte na Benediktiho ul. c. 5, Bratislava, miestnosti c. 302, 303, 304, 305, 308, 309, 310, 310a, 310b, 313, 314, 315, 333 o výmere 240,70 m2.
Účel užívania predmetu nájmu: kancelárie
Dátum uzatvorenia zmluvy: 30.11.2011
Pôvodná doba nájmu: od 1.12.2011 do 30.11.2012
Cena nájmu: 22 625,80 eur bez DPH ročne
Cena služieb: 9 615,00 eur bez DPH ročne
Cena inventáru: 0,00 eur bez DPH ročne
Dodatok c. 1 k Zmluve o nájme zo dna 30.11.2011 rieši:
predlženie doby nájmu do 31.12.2012.
Nájomca: Gerold Knobloch
Predmet nájmu: nájom nebytového priestoru, nachádzajúci sa v objekte na Benediktiho ul. č. 5, Bratislava, miestnosťc. 212 o výmere 14,0 m2.
Účel užívania predmetu nájmu: kancelária
Dátum uzatvorenia zmluvy: 24.8.2010
Pôvodná doba nájmu: od 1.9.2010 do 31.12.2012
Cena nájmu: 1302,00 eur bez DPH ročne
Cena služieb: 620,00 eur bez DPH ročne
Cena inventáru: 0,00 eur bez DPH ročne
Dodatok c. 3 k Zmluve o nájme zo dňa 24.8.2010 rieši:
predlženie doby nájmu na dobu neurčitú.
Nájomca: FoRest s.r.o.
Predmet nájmu: nájom nebytových priestorov (vnútorné priestory, terasa, garážovacie boxy) o celkovej výmere 679 m2, nachádzajúcich sa v suteréne a na prízemí objektu na Mýtnej ul. č. 1, Bratislava.
Účel užívania predmetu nájmu: reštauračná prevádzka pre verejnosť
Dátum uzatvorenia zmluvy: 30.11.2002
Pôvodná doba nájmu: od 1.12.2002 do 30.11.2012
Cena nájmu: 27 667,50 eur bez DPH ročne
Cena služieb: 10 519,00 eur bez DPH ročne
Cena inventáru: 0,00 eur bez DPH ročne
Dodatok c. 7 k Zmluve o nájme zo dna 30.11.2002 rieši:
predlženie doby nájmu na dobu neurčitú a úprava ceny za nájom a služby.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 117/2012:
Rada RTVS berie na vedomie informáciu o verejných obstarávaniach za predchádzajúce obdobie.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 118/2012:
Rada RTVS prerokovala a berie na vedomie informáciu informácia o zámere vstúpiťdo zmluvného záväzku v zmysle § 15 ods. 3 písm. h) zákona c. 532/2010 Z. z. o RTVS.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 119/2012:
Rada RTVS prerokovala a berie na vedomie informáciu o zmluvách nad 10 000 € uzavretých od predchádzajúceho zasadnutia Rady RTVS.
Za: 9 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kabát, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomní: 0

Uznesenie č. 120/2012:
Rada RTVS berie na vedomie informáciu o hromadnom prepúšťaní a konštatuje, že jeho realizácia v aktuálne navrhovanej podobe je nevyhnutná pre efektívne fungovanie RTVS v budúcnosti vo vzťahu k naplneniu nového Organizačného poriadku platného od 1.12. 2012 a k efektívnemu využitiu finančného rámca, ktorý má RTVS k dispozícii.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 121/2012:
Rada RTVS prerokovala a berie na vedomie Správu o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu za 3. štvrťrok 2012 a žiada GR RTVS o predloženie správy o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu za 4. štvrťrok 2012.
T: 8.2.2013
Z. GR RTVS
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 122/2012:
Rada v zmysle § 8 ods. 1 písm. c) a podľa § 16 ods. 7 zákona c. 532/2010 Z. z. o RTVS a čl. 3 ods. 4 Štatútu Rady RTVS priznáva GR RTVS odmenu za 3. štvrťrok 2012 vo výške 100 % mzdy vyplatenej za toto obdobie.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 123/2012:
Rada RTVS v zmysle § 8. ods. 1. písm. f) zákona c. 532/2010 Z. z. o RTVS schvaľuje návrh dodatku c. 1 k Organizačnému poriadku Rozhlasu a televízie Slovenska zo dna 2.10.2012 s účinnosťou od 1.1.2013.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 124/2012:
Rada RTVS v zmysle § 13 ods. 1 písm. k) zákona c. 176/2004 Z. z. o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií vyslovuje súhlas s návrhom na odpísanie nasledujúcich pohľadávok RTVS:
Media2, a.s. v sume 17 534,81 € so splatnosťou 4. 11. 2005;
Mgr. Jarmila Bobiková v sume 9 075,30 € so splatnosťou 29. 5. 2006;
PRVÁ BRATISLAVSKÁ, a.s. v sume 7 114,58 € so splatnosťou 12. 1. 2005; v celkovej výške 33 724,69 €.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 125/2012:
Rada RTVS prerokovala a berie na vedomie informáciu o príprave návrhu Zmluvy so štátom na roky 2013 – 2017.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

Uznesenie č. 126/2012:
Rada RTVS prerokovala a berie na vedomie informáciu o príprave rozpočtu a programového konceptu RTVS na rok 2013.
Za: 8 / M. Antol, D. Hushegyiová, M. Jesenko, M. Kákoš, M. Kollár, I. Nagy, V. Slovák, V. Talian /
Proti: 0
Zdržal sa: 0
Neprítomný: 1 / M. Kabát /

V Bratislave 16.11.2012 Miroslav Kollár predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Britský telekomunikačný úrad (Ofcom) dnes oznámil, že začal dve vyšetrovania v prípade odvysielania nepodložených obvinení zo zneužívania detí v televíziách BBC a ITV.
Obe televízie spustili vlastné disciplinárne konania po tom, ako sa tento mesiac v ich programoch objavili falošné obvinenia voči Alistairovi McAlpinovi, poprednému členovi Konzervatívnej strany z 80. rokov, ktorý pohrozil žalobami.
Prvé vyšetrovanie Ofcomu sa týka správy o obvineniach zo sexuálneho zneužívania detí v programe Newsnight televízia BBC z 2. novembra, druhé zverejnenia zoznamu osôb údajne spojených so zneužívaním detí v programe This Morning televízie ITV z 8. novembra, informovala agentúra Reuters.
Obhajca McAlpina predtým informoval, že politik sa zrejme čoskoro dohodne s BBC na zmierení. Dohodu by mohli dosiahnuť ešte dnes, uviedla agentúra AP.
Televízia sa už ospravedlnila, že zaplietla McAlpina do škandálu okolo sexuálneho zneužívania detí, ktorý sa odohral pred desiatkami rokov vo Walese. Správa BBC síce nespomínala jeho meno, to sa však objavilo v následnej internetovej diskusii.


Jedno z najkontroverznejších bulvárnych periodík Srbska - denník Press sa už v piatok 16. novembra neobjaví na pultoch kioskov, prestáva totiž vydávať printovú verziu, potvrdila dnes v Belehrade redakcia novín pre tlačovú agentúru Beta.
Iba pred niekoľkými dňami sa najbohatší Srb súčasnosti Miroslav Miškovič rozhodol ukončiť financovanie vydávania týchto novín.
Press čelil kvôli kampaňovitej žurnalistike ostrej kritike už niekoľko rokov.
V Srbsku, kde sú majetkové pomery nezriedka nejasné, sú mnohé médiá v rukách oligarchov, vyvolávajúcich pochybnosti, dodáva agentúra DPA.


Britská spravodajská televízia BBC súhlasila s vyplatením odškodného 185.000 libier (229.685 eur) konzervatívnemu politikovi Robertovi McAlpinovi, ktorého televízia nepodložene obvinila zo sexuálneho zneužívania detí vo svojom významnom programe Newsnight. O dohode informovali vo štvrtok právnici poškodeného. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.
Právnická firma RMPI LLP, ktorá zastupuje bývalého pokladníka Konzervatívnej strany McAlpina (70), oznámila, že jej klienta urovnanie s BBC "teší". Politik sa stal obeťou zámeny totožnosti.
Bývalý pokladník konzervatívcov za úradovania vtedajšej premiérky Margaret Thatcherovej už skôr vyhlásil, že žiadna suma peňazí nenapraví škody, spôsobené reportážou v relácii Newsnight.
"Človeku sa to zareže hlboko do duše a len rozmýšľa, že s týmto svetom nie je niečo v poriadku," povedal McAlpine pre BBC. "Je to veľmi ťažké a žiaľ, takéto posolstvo vo mne zanechala BBC," dodal.
Televízia sa už skôr ospravedlnila, že zaplietla McAlpina - člena Snemovne lordov - do škandálu so sexuálnym zneužívaním detí, ktorý sa odohral pred desiatkami rokov vo Walese. McAlpine bol podľa vlastných slov šokovaný správou BBC, ktorá ho síce nespomínala menovite, ale viedla k internetovej diskusii o jeho údajnej role v týchto udalostiach.
McAlpine tvrdí, že BBC ho nikdy nekontaktovala, aby si overila informácie. Vysvetlil by jej, že správy sú nepravdivé.
Bohatý magnát a podnikateľ s nehnuteľnosťami McAlpine uviedol, že má "dlhý zoznam ľudí", ktorých zažaluje - vrátane tých z internetu a sociálnych sietí ako Twitter - za to, že ho neodôvodnene zaplietli do škandálu okolo sexuálneho zneužívania detí vo Walese v 80. rokoch minulého storočia.
"Budeme ďalej žiadať odškodné od ostatných organizácií, ktoré zverejnili ohováračské tvrdenia, a od jednotlivcov, ktorí využili Twitter na očierňovanie mojej osoby," dodal McAlpine.
Jeho právnik Andrew Reid vyhlásil, že McAlpine si "veľmi dobre uvedomuje", že odškodné od BBC nakoniec pôjde z vreciek daňových poplatníkov, ktorí platia koncesionárskych poplatky.
Verejnoprávna BBC sa zmieta aj v ďalšej kauze sexuálneho zneužívania. Vo štvrtok zatkli bývalého rozhlasového moderátora BBC v súvislosti so škandálom okolo zneužívania dievčat, ktorého stredobodom je niekdajší slávny zabávač tejto stanice Jimmy Savile.
Savile, ktorý pred rokom zomrel, údajne zneužil stovky detí počas svojej kariéry v BBC. Podľa štvrtkových vyjadrení policajného hovorcu je možných obetí už 450, čo je nárast oproti 300 prípadom oznámeným pred dvoma týždňami.
Vo štvrtok zatknutá osoba je už štvrtá zadržaná v tejto kauze, ale polícia ju na kauciu prepustila.


Copyright © TASR 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

 

Polícia v súvislosti s kauzou okolo filmu Nemoc tretej moci filmárky Zuzany Piussi upozorňuje, že v prípade nie je doteraz obvinená žiadna konkrétna osoba. "V danom prípade poverený príslušník PZ začal 12. septembra 2012 trestné stíhanie vo veci prečinu porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy," vysvetlila trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej. Tá kladie Kožíkovej otázky, ktoré sa týkajú jej starších vyjadrení na adresu sudkyne Laukovej ešte pred jej smrťou. Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname spočiatku cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala sudkyňa Kožíková žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a 23. júla trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala spomínané trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Autorke dokumentu vyjadrilo podporu viacero združení a organizácií, napríklad Slovenské centrum PEN či Asociácia nezávislých producentov. Podľa združenia VIA IURIS je trestné stíhanie pre tento film neopodstatnené. Filmárku podporilo vyhlásením viac ako 60 umelcov. Spomedzi hercov napríklad Richard Stanke, Juraj Kemka, Anna Šišková, Lukáš Latinák, Róbert Jakab, Róbert Roth, Alexander Bárta či Martin Huba, Petra Polnišová, Diana Mórová, Vladimír Kobielsky, Ľuboš Kostelný a mnohí ďalší. Vyhlásenie Za Zuzanu Piussi podpísali i spisovateľ Michal Hvorecký či publicista Michal Havran. Podporu filmárke vyjadrila aj široká verejnosť, pod vyhlásenie sa podpísali podnikatelia, študenti či učitelia.

Predseda neparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany a aktivista Ondrej Dostál sa v tejto veci tiež angažuje. Najprv napísal na svojom blogu článok Ak zavriete Piussi, tak aj mňa, prosím, v ktorom verejne schvaľuje, že filmárka do filmu zaradila scénu so sudkyňou Helenou Kožíkovou, za čo sa už vedie trestné stíhanie vo veci. Potom Dostál podal na polícii podnet na trestné stíhanie. Chce, aby policajti preskúmali, či sa nedopustil schvaľovania trestného činu, čo je rovnako trestné. Na internetovom portáli changenet.sk je zverejnené vyhlásenie, ktorého signatári tiež schvaľujú postup filmárky Piussi. Okrem 130 úvodných signatárov vyhlásenie prostredníctvom portálu podpísalo ďalších vyše 2 300 ľudí.

Najnovšie sieť environmentálnych mimovládnych organizácií EKOFÓRUM vyzýva vládu, aby zastavila zastrašovanie filmárky Zuzany Piussi. Na svojej webovej stránke zverejnili petíciu na ochranu filmárky. "Reálna ochrana občianskych práv, ľudských práv a zdravého životného prostredia sú nemožné bez fungujúceho spravodlivého súdnictva a bez nezávislých médií. Zuzana Piussi v umeleckom dokumente Nemoc tretej moci poukázala na vážne problémy nášho súdnictva. Nasledovala žaloba sudkyne Kožíkovej proti tomu, že sa v dokumentárnom filme objavila nahrávka jej výrokov. Obvinenia v žalobe sudkyne Kožíkovej považujeme z právneho aj etického hľadiska za nezmyselné. Okrem občiansko-právnej žaloby sa však začalo aj trestné stíhanie. Preto žiadame vládu Slovenskej republiky, aby podnikla všetky legálne kroky na zastavenie zastrašovania filmárky Zuzany Piussi," píše sa v petícii.

Podvečer bude pred ministerstvom spravodlivosti protestné podujatie občanov za zaručenie nestrannosti súdov a prokuratúry a vytvorenia právneho štátu. Jeho zvolávatelia považujú
za absurdné aj stíhanie v spomínanej kauze.

 

Minister spravodlivosti Tomáš Borec vyhlásil, že v kauze filmu Zuzany Piussi ako človek stojí na strane slobody slova a slobodnej umeleckej tvorby. "Na druhej strane nikto nemôže očakávať od ministra spravodlivosti, že bude porušovať zákon a zasahovať do činnosti polície, ktorá navyše nespadá pod môj rezort," uviedol Borec pre agentúru

Borec dodal, že ministerstvu spravodlivosti rovnako neprináleží komentovať obsah filmového dokumentu, pokiaľ ide o otázku jeho vyváženosti či vhodnosti použitia jednotlivých nástrojov filmovej dokumentaristiky. Ministerstvo pripomína, že v kauze sa vedie trestné stíhanie na základe § 377 Trestného zákona Porušenie dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. "Ten je súčasťou Trestného zákona vďaka iniciatíve niekdajšieho poslanca SDKÚ Romana Vavríka," uvádza sa vo vyjadrení ministerstva spravodlivosti, ktoré poskytla hovorkyňa Jana Zlatohlávková.

Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej. Tá kladie Kožíkovej otázky, ktoré sa týkajú jej starších vyjadrení na adresu sudkyne Laukovej ešte pred jej smrťou. Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname spočiatku cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala sudkyňa Kožíková žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a 23. júla trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala spomínané trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Úrad vlády SR podáva podnet na licenčnú radu za tendenčný príspevok T. Veleckého

Úrad vlády SR podáva podnet na licenčnú radu za tendenčný príspevok T. Veleckého


 
    

Úrad vlády SR sa aj po výmene vedenia redakcie spravodajstva TV Markíza dlhodobo snaží udržiavať vecný a profesionálny prístup k spravodajskému tímu tejto televízie. Aj v prípadoch nevyvážených príspevkov volí cestu diskusie a spoločného hľadania cesty k pravdivému informovaniu verejnosti.
Avšak takpovediac posledná kvapka trpezlivosti pretiekla včerajším príspevkom redaktora T. Veleckého, ktorého príspevky už dlhodobo vykazujú značnú mieru nevyváženosti a tendenčnosti. Vo včerajškom príspevku, venovanom negatívnemu ekonomickému vývoju na Slovensku a v EÚ, redaktor po vymenovaní radu katastrofických správ o slovenskej ekonomike a kritických vyjadreniach zástupcu podnikateľov a opozície, podľa ktorých za aktuálny vývoj môžu predovšetkým opatrenia vlády, neposkytol priestor pre reakciu na tieto vyjadrenia zástupcovi vlády a súčasne opomenul zásadnú informáciu, že Slovensko aj v dnešných ťažkých podmienkach dosahuje jeden z najvyšších ekonomických rastov v eurozóne a EÚ. Týmto postupom redaktor porušil dve elementárne pravidlá žurnalistiky, poskytnúť dotknutej strane priestor na reakciu a divákom kontext informácie, čím verejnosti uprel jej nárok na vyvážené a pravdivé informácie o dianí v spoločnosti.
Pre dokreslenie prístupu tohto redaktora k pravdivému informovaniu uvádzame len jeden príklad za všetky. V pondelok 1. októbra v príspevku o konsolidačných opatreniach vlády T. Velecký vo svojom živom vstupe vyhlásil okrem iného aj to, že: "dá sa tiež čakať, že vláda zruší daňové úľavy tým rodičom, ktorých deti stále študujú na vysokých školách." Toto tvrdenie vyslovil napriek tomu, že vláda tri dni predtým, v piatok 28. septembra rozhodla, že táto daňová úľava bude ponechaná. Nepredpokladáme, že ekonomický redaktor najsledovanejšieho spravodajstva si tejto skutočnosti nebol vedomý, preto jeho postup nemožno nazvať inak ako vedomé zavádzanie verejnosti.
To, že sa Televízne noviny Markízy po výmene vedenia redakcie spravodajstva rozhodli ísť cestou bulvarizácie je svojprávne rozhodnutie televízie, na ktoré môžu byť rôzne názory. Tie však neprináleží Úradu vlády SR komentovať. Ak však v najsledovanejšej relácii najsledovanejšej televízie dlhodobo odznievajú príspevky, ktorým chýba elementárna vyváženosť a sú teda tendenčné, čím upierajú divákom spravodajstva TV Markíza právo na objektívne, vyvážené a najmä pravdivé informácie, je povinnosťou na tieto zlyhania poukázať.
Z tohto dôvodu Úrad vlády SR, rešpektujúc nezastupiteľnú úlohu slobodných médií v spoločnosti, využije legitímny prostriedok ochrany a podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu o preverenie vyváženosti a nezaujatosti tohto príspevku. Koná tak s cieľom, aby aj do budúcnosti bolo v čo najväčšej miere naplnené právo verejnosti na pravdivé, objektívne, vyvážené a netendenčné informácie o dianí v našej spoločnosti.

TASR informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR
.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V sobotu 17. novembra si Slovensko pripomenie 23 rokov od pádu komunistického režimu. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude tento významný míľnik slovenskej modernej histórie reflektovať aj vo vysielaní svojich rozhlasových a televíznych programových služieb. Z ponuky vyberáme:

Dvojka
11.15 h: Historická panoráma: Víťazstvo bez násilia
Dokumentárna relácia, ktorá završuje popis a priblíženie udalostí na prelome rokov 1989 a 1990. Rozoberá spoločenské a politické súvislosti pádu totalitnej moci a cez výpovede priamych aktérov hovorí o formovaní vlády Národného porozumenia. Verejnosti prináša pohľad na neznáme udalosti, vykresľuje zložitosť rokovaní a ich zákulisie pri formovaní novej vlády.

19.55 h: Zbohom, súdruhovia!
V tento deň Dvojka uvedie posledný diel výnimočného dokumentárneho seriálu Andreja Nekrasova o rozpade sovietskej ríše – Zbohom, súdruhovia! Píšu sa roky 1990-91. Svetová veľmoc sa vzdala svojich „kolónií“, ale nepokoje nezastali na hraniciach Sovietskeho zväzu. Kým Gorbačova vo svete stále oslavujú ako reformátora, doma mu problémy čoraz viac prerastajú cez hlavu. Súčasne sa na politickej scéne čoraz výraznejšie objavuje Gorbačovov protivník Boris Jeľcin, až napokon pokusom o puč v auguste 1991 definitívne preberá kormidlo. Koľko vedel Gorbačov o puči? Bol skutočne demokratom, ako sa dnes heroizuje, alebo chcel Sovietsky zväz a komunizmus iba reformovať a priviesť k starej sile?

21.20 h: Anjeli strážni Milana Kňažka
Rodinný Benjamín, baník aj kulisár, filmový a televízny partizán, divadelný milovník, skutočný revolucionár, neskutočný romantik, herec, politik, generálny riaditeľ, dvojnásobný minister, ale predovšetkým skvelá osobnosť a stále atraktívny muž. Hosťom v talkshow Aleny Heribanovej Anjeli strážni je Milan Kňažko.
21.50 h: Moja perestrojka
Moja perestrojkaje príbehom piatich ľudí z poslednej generácie sovietskych detí, ktoré vychovali za železnou oponou. Dospeli práve vtedy, kedy sa zrútil Sovietsky zväz, stali sa svedkami zmeny režimu a pádu princípov, podľa ktorých ich vychovávali. Prostredníctvom ich životných príbehov sa režisérka Robin Hessmanová snaží priblížiť, ako sa ľudia prispôsobili novej, postsovietskej realite v súčasnej Moskve.

23.35 h: Historická panoráma: Divadelníci a november 1989
Ďalšia časť cyklu Historická panoráma, ktorá približuje udalosti v novembri 1989, na základe autentických výpovedí aktérov udalostí rozoberá podmienky, ktoré viedli k pádu totalitného režimu. Táto časť sa zameriava na aktivity divadelníkov - hercov a spevákov, ktorí sa pridali k revoltujúcim študentom.

Rádio Slovensko
22.27 h: Nočná pyramída
V sobotňajšej Nočnej pyramíde bude Juraj Hrabko hovoriť s Františkom Mikloškom, Milanom Ftáčnikom a Tónom Popovičom o udalostiach novembra 1989, o dvanástich požiadavkách Verejnosti proti násiliu a vysokoškolákov a o tom, čo z nich zostalo.

Rádio Devín
10.00 h: Šansón: Portrét Marty Kubišovej
Pri príležitosti životného jubilea Marty Kubišovej Rádio Devín uvedie hudobný portrét tejto legendárnej českej speváčky.

11.00 h: Historia magistra vitae: Demokracia a diktatúra
V ďalšom vydaní historického magazínu Rádia Devín sa Peter Turčík bude rozprávať s historikmi Pavlom Valachovičom a Dušanom Škvarnom na tému demokracie a diktatúry.

17.00 h: Mozaika storočia II – November 1989
V rokoch 2006 až 2007 sa Slovenský rozhlas pripojil k veľkolepému projektu denníka SME a Ústavu pamäti národa Mozaika Storočia. Sedemdielny cyklus zachytil sedem kľúčových udalostí 20.storočia v našich dejinách z pohľadu ľudí, ktorí ich zažili. Pod vedením Táne Kusej príbehy pamätníkov zaznamenali poslucháči Katedry žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského a Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Popri „veľkých dejinách“ vznikla tak kniha „malých dejín“, ktorú píše mikrofón a spomienky obyčajných ľudí. Je to apel a memento pre budúce generácie.
Debut najmladšej generácie rozhlasových dokumentaristov získal Prémiu Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2006. Slovenský rozhlas sa preto v tomto projekte rozhodol pokračovať a vznikli tak ďalšie tri časti v druhej sérii. K nim patria tiež spomienky pamätníkov a archívne záznamy z Novembra 1989.

18.00 h: Veľkí v malom
Rádio Devín v sobotný večer uvedie v programe Veľkí v malom portrét slávneho ruského violončelistu Mstislava Rostropoviča. Zaznie nahrávka Koncertu h mol pre violončelo a orchester od Antonína Dvořáka. Rostropovič toto dielo hral v londýnskej Royal Albert Hall 21. augusta 1968 – v deň invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Po koncerte, ktorému predchádzali búrlivé demonštrácie, Rostropovič na znak protestu zdvihol partitúru Dvořákovej hudby nad hlavu ako gesto solidarity so skladateľovou rodnou krajinou. Dielo sa tak stalo hudobným symbolom antikomunizmu a umelcovej celoživotnej podpory Československa v boji za slobodu a demokraciu.
Rádio Devín uvedie nahrávku diela z roku 1969 v podaní Rostropoviča a Berlínskej filharmónie pod taktovkou legendárneho Herberta von Karajana.

20.00 h: Operný večer: Ludwig van Beethoven: Fidelio
Najvýraznejší operný symbol boja za slobodu a demokraciu – tak by sa dal charakterizovať Fidelio – jediná Beethovenova opera. Poslucháčom ponúkneme živú nahrávku z operného festivalu v Lucerne z roku 2010. Účinkujú: Jonas Kaufmann, Nina Stemme,Falk Stuckmann, Christof Fischesser a Rachel Harnisch. Luzern Festival Orchestra a Zbor Arnolda Schönberga diriguje vynikajúci Cladio Abbado.

RADA RTVS

RADA RTVS


Error 404

HTTP Web Server: Lotus Notes Exception - Entry not found in index

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
" V justícii konečne vznikol priestor pre normálnu prácu sudcov a prestalo sa politikárčiť. "
Róbert Madej

"Vy ste analfabet ? Máte to tám biele na čiernom"
Ivan Gašparovič, pri opakovaných novinárskych otázkach na kauzu vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora novinárke z denníka SME

„ Od Martina Krpača ani Dáriusa Haraksina však nemôžeme priniesť žiadne online informácie, ako tomu bolo v piatok. Britský súd totiž zakázal z územia krajiny informovať o procese. A to pod hrozbou vystavenia sa trestnému stíhaniu."
noviny.sk



„Odmietnutie filmu Zuzany Piussi  hraničí s porušením Občianskeho zákonníka, keďže ide o službu, ktorú si môže objednať každý.“
Mário Homolka

15. 11. 2012

MFF Bratislava

MFF Bratislava




Grand Prix za najlepší film získala od hlavnej poroty 14. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava kolumbijsko-mexicko-francúzska snímka La Sirga režiséra Williama Vegu. Na záverečnom ceremoniáli podujatia, ktorý sa konal vo štvrtok večer v Cinema City Eurovea, o tom informoval predseda poroty - srbský režisér Goran Paskaljević. O držiteľovi Grand Prix rozhodla porota, v ktorej bol okrem Paskaljevića aj Jiří Mádl, Joanna Lapinska, Jean Roy a Santhanam Srinivasa.

Cenu pre najlepšieho režiséra udelili nemeckému tvorcovi Janovi Olemu Gersterovi za nemecký film Ty kokso!. Najlepšou herečkou sa stala Rivka Gur za výkon v izraelskom filme Epilóg a Cenu pre najlepšieho herca udelili Yosefovi Carmonovi za stvárnenie postavy v tom istom filme. Snímka Epilóg si z MFF Bratislava odniesla ešte dve ceny. Okrem skôr spomenutých získala aj Cenu študentskej poroty a spoločne so snímkou Ty kokso! aj Cenu Fedeora. Dramédia Ty kokso! triumfovala na 14. ročníku MFF Bratislava aj u poroty FIREPRESCI.

Medzi krátkymi filmami zvíťazila snímka Malody režiséra Philipa Barkera. Porota tejto súťaže udelila aj Zvláštne uznanie, a to filmu Dinosaurie vajcia v obývačke režiséra Rafaela Urbana. Za najlepší dokumentárny film vyhlásili snímku Posledná záchranka v Sofii režiséra Iliana Meteva.

Po prvý raz v histórii festivalu odovzdali Cenu UniCredit bank za Najlepší slovenský celovečerný film. Získala ju snímka Až do mesta Aš režisérky Ivety Grófovej, ktorá je slovenským národným kandidátom na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. "Je to pre mňa motivácia a možno aj motivácia pre iných ľudí. Je to cena pre ľudí, ktorí to so mnou vydržali, takže je to aj cena za vytrvalosť," povedala na záverečnom ceremoniáli Grófová, ktorá si za víťazstvo odniesla šek na 3000 eur. Cenu Fedeora v súťaži slovenských celovečerných hraných a animovaných filmov udelili detektívke V tieni režiséra Davida Ondříčka.

Špeciálnu cenu Film Europe Award, ktorú spoločne udeľujú Film Europe Media Company a MFF Bratislava "za úspešnú prezentáciu slovenského filmového umenia v zahraničí", si tento rok odniesla Gabriela Marcinková. Už počas festivalu odovzdali organizátori ocenenie "za výnimočnosť vo svetovej kinematografii", ktoré si osobne prevzali Jiří Krejčík a Goran Paskaljević. Hneď v úvode festivalu sa verejnosť dozvedela aj meno nového držiteľa ocenenia "za mimoriadny prínos v slovenskej kinematografii", ktoré udelili hercovi Štefanovi Kvietikovi.

MFF Bratislava sa konal od 9. do 15. novembra v Cinema City Eurovea, Kine Lumiere, Divadle P.O. Hviezdoslava a Kine Mladosť. Teraz sa presunie do Banskej Bystrice, kde bude 16. a 17. novembra pokračovať Festivalovými dňami. Jadro hlavného podujatia tvorili tri súťažné sekcie doplnené nesúťažnými sekciami Panoráma, Proti prúdu, Antidepresíva, Príbehy či Made in Slovakia, ktorej súčasťou bola prvýkrát Súťaž slovenských hraných filmov. Nechýbala ani sekcia Pocta, tentoraz venovaná spomínanému Goranovi Paskaljevićovi, ktorý odprezentoval dve podujatia Master Class.

Festival priniesol i sekciu s názvom Goya Awards - 25. výročie. V rámci nej sa predstavili španielske snímky, ktorým Španielska filmová akadémia udelila cenu za najlepší film. Sekcia Azyl - krátke filmy ukázala prierez krátkometrážnej tvorby, Zvláštne uvedenie zas obsahovalo päť autorských portrétov z dokumentárneho cyklu Fotografi. Na otváracom ceremoniáli premietli film Kto s tebou zostane (2012) svetoznámeho herca a režiséra Roberta Redforda, na záver si pozvaní hostia mohli pozrieť snímku Anjelský podiel (2012) Kena Loacha.

"Snažili sme sa vám priblížiť filmy z celého sveta, no predovšetkým od mladých autorov," povedal na záver hlavný programový dramaturg festivalu Nenad Dukić, ktorý poďakoval dvom skupinám ľudí - organizačnému tímu a návštevníkom. Po ňom sa divákom poďakovali aj producent podujatia Vladimír Krajniak a jeho prezidentka Mária Reháková. Tá zároveň oznámila svoj odchod z pozície prezidentky.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Denník SME poškodil zamlčaním dôležitých informácií finančnú správu

Denník SME poškodil zamlčaním dôležitých informácií f
finančnú správu




Je zarážajúce, keď redaktor denníka SME, Jozef Tvardzík, v dnešnom vydaní v článku "Ročný softvér zahodia" vychádza z informačného zdroja, ktorý je zodpovedný za rozvrat finančnej správy zo začiatku roka, keď jeden z najdôležitejších informačných systémov štátu nebol funkčný, pričom účet za nezvládnutú konsolidáciu IS dosiahol 10 mil. €. Pripomíname, že takéto konanie viedlo aj ku významnému narušeniu fungovania finančnej správy ako celku a vytvoril sa tým obrovský priestor pre daňové úniky. Čas, keď bola finančná správa pokusným laboratóriom pre riešenie KONS je za nami. V článku vychválená aplikácia na elektronickú komunikáciu EZU súvisí okrem kritického napojenia na riešenie KONS na skutočnosť, že podpísané dohody s podnikateľmi o elektronickej komunikácii sú platné len jeden rok. Tieto dohody majú svoje opodstatnenie do apríla 2013.

Finančná správa zjednocuje spôsob komunikácie s daňovými subjektmi. Podľa nových pravidiel bude celá komunikácia nielen jednotná a nediskriminačná, ale aj jednoduchšia a bezplatná. Prechádzame na nový, stabilný a v colnej časti finančnej správy overený systém elektronickej komunikácie, ktorý bude využívaný aj v budúcnosti.

Výsledkom zvoleného postupu bude, že podnikatelia aj v daňovej oblasti budú môcť spoľahlivo a jednoducho elektronicky komunikovať s finančnou správou. Subjekty tiež nebudú musieť výhradne používať zaručený elektronický podpis. Súčasne bude možné elektronickú komunikáciu vyplývajúcu zo zákona realizovať aj v inom prostredí, než je operačné prostredie Windows.

Finančné riaditeľstvo SR oznamuje všetkým používateľom systému EZU (elektronický zber údajov), že od 1. decembra 2012 bude ukončené vydávanie bezplatných identifikátorov a elektronické podávanie dokumentov prostredníctvom aplikácie EZU.

Všetci používatelia tejto aplikácie EZU budú automaticky presunutí do existujúcich systémov elektronickej komunikácie (eDane). Všetkým používateľom aplikácie EZU bude v najbližších dňoch do ich e-mailovej schránky, ktorú používali ku komunikácii so správcom dane, zaslaná podrobná informácia.

mjr. PhDr. Miroslava Slemenská vedúca oddelenia komunikačného FR SR Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky Kancelária prezidenta finančnej správy

RADA RTVS

RADA RTVS


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nakoniec prepustí menej ľudí, ako pôvodne plánoval. Verejnoprávne médium pred začiatkom masového prepúšťania ohlásilo na úrad práce, že by pri redukcii malo prísť o prácu do 298 ľudí. Podľa predsedu Rady RTVS Miroslava Kollára však nakoniec pôjde ani nie o polovicu z tohto počtu.
"Počet pozícií bude podstatne nižší, ako sme ohlásili," potvrdil dnes generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ten však nechcel byť konkrétnejší skôr, ako celý postup definitívne prerokujú s odbormi. Podľa jeho slov by prepúšťanie nemalo prebiehať postupne po vlnách, hoci pri rozhodovaní by sa malo prihliadať aj na sociálne dosahy na zamestnancov. "Zajtra (16.11.) budeme mať veľké rokovanie so všetkými odborovými zväzmi, takže je to stále v procese z hľadiska konkrétnych výpovedí," doplnil Mika.
O prepúšťaní vo verejnoprávnej inštitúcii dnes informoval aj členov Rady RTVS. Táto informácia však zaznela iba v utajenom režime. Rada skonštatovala, že vníma plánovanú redukciu ako nevyhnutnosť vzhľadom na novú organizačnú štruktúru aj finančný rámec, v ktorom verejnoprávne médium funguje. "Odchádzajú aj ľudia z umeleckých zložiek, ale boli sme ubezpečení pánom riaditeľom, že to číslo je také malé, pretože odchádzajú iba tí, kde sú si stopercentné istí, že ich odchod neohrozí plnenie hlavnej činnosti," priblížil šéf Rady RTVS.
Mika ohlásil prepúšťanie zamestnancov v otvorenom liste v septembri. Zároveň vtedy avizoval, že úspory z tejto redukcie by mali umožniť zvýšenie platov pre "rozhodujúcu časť zamestnancov". "Zatiaľ sme nedostali informáciu o tom, že by sa na tom malo niečo meniť. To znamená, že to nie je len primárne o snahe ušetriť, ale aj o tom, že z ušetrených mzdových prostriedkov by sa mohli lepšie zaplatiť zostávajúci ľudia," povedal Kollár.
Hromadné prepúšťanie v RTVS sa naposledy uskutočnilo ešte za bývalej šéfky verejnoprávneho média Miloslavy Zemkovej. V čase jej nástupu zamestnávala inštitúcia zhruba 1600 ľudí, z ktorých dodnes prepustili asi 200.



Televízne Vianoce budú rozprávkové, rodinné a ekumenické. Takýto koncept programovej štruktúry predstavil na dnešnom rokovaní rady RTVS programový riaditeľ Tibor Búza. Ambíciou RTVS je ponúknuť aj premiéry filmov.
Vianočná štruktúra začne už v novembri večernými adventnými koncertmi, ktoré budú vysielané naživo z 20 miest Slovenska. "Budú to vystúpenia umelcov širokého žánrového záberu - Marián Varga, Adriana Kučerová alebo aj Desmod," uviedol Búza. Tento projekt bude spojený aj s charitatívnym rozmerom, RTVS bude spolupracovať s nadáciami ako Biela pastelka, Nota Bene, Hodina deťom a Návraty do rodiny. "Týždenné cykly vyvrcholia vždy veľkým nedeľňajším koncertom," dodal Búza.
V prípade programovej štruktúry samotných vianočných sviatkov Búza zdôraznil, že chce maximálne využiť archív Slovenskej televízie a namiešať program zostavený z rozprávok a rodinných filmov s vianočnou tematikou. V absolútnom prime time okolo štedrovečerného času nasadí RTVS rozprávku Sokoliar Tomáš. Každý sviatočný podvečer sa v programe objavia rozprávky bratov Grimmovcov.
Ekumenický rozmer vianočného vysielania zvýraznia každý večer filmy s náboženskou tematikou – na Štedrý večer to bude napríklad akvizičná miniséria Panna Mária. "Samozrejme, nebude chýbať tradičné požehnanie pápeža Urbi et orbi na Prvý sviatok vianočný, ale aj dokument Francesko a pápež – Vatikán očami mladého človeka," uviedol Tibor Búza.
Koncept koncoročného sviatočného vysielania na Jednotke by podľa Búzových slov mal priniesť aj premiérové tituly – napríklad na Druhý sviatok vianočný to bude oscarový film Kráľova reč, v medzisviatkovom období to budú premiéry historických filmov – Sluha jeho veličenstva alebo Rasputin. Zo slovenskej produkcie premiérovo uvedú film Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami.
Vianoce na Dvojke bude podľa Búzu slovenské, tradičné a ľudové. Na Štedrý deň prinesú tak slovenskú klasiku ako Kubo s Jozefom Kronerom či Ženský zákon s Hanou Meličkovou. V priebehu Štedrého dňa ponúkne Dvojka zvykoslovné dokumenty, duchovné a hudobné programy, ale aj sviatočné kultové kino, s filmami ako Raňajky u Tiffanyho či Bosé nohy v parku.
Búza čiastočne odkryl aj plány RTVS na silvestrovské vysielanie. "Máme záujem urobiť špeciálne silvestrovské vydanie relácie Legendy popu, ak nájdeme na to dostatočné finančné rezervy," povedal Búza a dodal, v priebehu tohto týždňa sa rozhodne, či sa v prípade Silvestra pôjde do špeciálneho formátu alebo bude koncept silvestrovského programu založený na reprízach.
Nový rok bude v programe Slovenskej televízie v znamení 20. výročia vzniku Slovenskej republiky, televízia tradične zaradí aj novoročný koncert Slovenskej filharmónie.

Copyright © TASR 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Súd v Rakúsku dnes potvrdil zákaz verejnoprávnej stanice ORF mať stránky v internetových sociálnych médiách, pretože jej to neumožňuje jej štatút a platné predpisy. Súd tak dal za pravdu rakúskemu úradu pre reguláciu elektronických médií.
Administratívny súd sa zaoberal odvolaním ORF, ktorá vzniesla námietku proti rozhodnutiu regulačného úradu, že prítomnosť ORF na sociálnej sieti Facebook poskytuje rozhlasovej a televíznej stanici nekalú konkurenčnú výhodu pred súkromnými stanicami a tlačenými médiami, citovala agentúra AP. Súdne rozhodnutie sa však netýka prehľadov správ, zverejňovaných stanicou ORF na Facebooku, ale je namierené proti ostatným stránkam nepriamo súvisiacich so správami.
Súd dnes uviedol, že odvolanie ORF proti rozhodnutiu regulačného úradu zo začiatku tohto roka je "neopodstatnené".
Sťažnosť v tejto záležitosti podali vlani rakúski vydavatelia novín.

Copyright © TASR 2012

Press Cartoon Europe

 Press Cartoon Europe


V novom ročníku súťaže Press Cartoon Europe (PCE) 2013 je možné získať štedré peňažné ceny za kreslené komiksy, ktoré boli publikované v priebehu roka 2012 v novinách alebo časopisoch v ktorejkoľvek európskej krajine.
Do predchádzajúcich ročníkov sa zapojili práce od stoviek autorov kreslených komiksov zo všetkých európskych krajín.
Víťazi predchádzajúcich ročníkov boli zo Švédska (Riber, 2009), z Nemecka (Burkhard Mohr, 2010), Belgicka (Karl, 2011) a Holandska (Jos Collignon, 2012).
Víťaz súťaže PCE 2013 získa hlavnú cenu, ktorou je hotovosť 8000 eur, druhé a tretie miesto dostane po 1000 EUR. Do súťaže sa môžu zapojiť len kreslené komiksy uverejnené v roku 2012.
Autori kreslených komiksov môžu zaslať maximálne tri svoje práce, a to najneskôr do 1. januára 2012 na adresu evi@presscartoon.com.
Do súťaže budú zaradené len elektronické žiadosti. Na tejto adrese môžete požiadať aj o pravidlá, registračný formulár a ďalšie informácie. Účasť na PCE je bezplatná.
Kontakt: karel.anthierens@telenet.be (telefón +322-475-744-323) alebo evi@presscartoon.com
Webová stránka: http://www.presscartoon.com
Zdroj: Press Cartoon Europe

14. 11. 2012

TASR NEWS

TASR NEWS




Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) posilnila svoj tím o nového riaditeľa Úseku obchodu a marketingu. Stal sa ním Ing. Richard Jajcay, MBA, ktorý naposledy pôsobil ako člen predstavenstva a zástupca generálneho riaditeľa Ecopress, a. s.

„Nový šéf obchodu bude pre TASR veľkým prínosom. Aj vďaka jeho bohatým skúsenostiam a jasným predstavám o fungovaní úseku obchodu a marketingu očakávame, že verejnoprávna tlačová agentúra ponúkne svojim odberateľom ďalšie zaujímavé služby a produkty a ešte viac si upevní líderskú pozíciu na slovenskom agentúrnom trhu,“ povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
Jajcay v minulosti pôsobil v manažmente viacerých úspešných spoločností v oblasti reklamy a médií. Pracoval ako Media Planning Director v Unimedia, s. r. o., bol riaditeľ Bontonland, a. s. a člen predstavenstva Bonton, a. s., pôsobil na vedúcich postoch aj v reklamnej agentúre CD Oglivy &Mather, s. r. o. a Creative Department, s. r. o. V rokoch 2007 – 2009 zastával pozíciu riaditeľa pre stratégiu obchodu a marketingu v Perex, a. s., neskôr bol člen predstavenstva a zástupca generálneho riaditeľa vo vydavateľstve Ecopress. Od roku 2008 je aj členom výboru SOZA.
Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) je lídrom na slovenskom agentúrnom trhu. Mesačne odvysiela cca 14.000 textových správ, tisíce fotografií, stovky videí a zvukov. Okrem toho je prevádzkovateľom spravodajského portálu Teraz.sk a Webmagazin.sk.


Copyright © TASR 2012

RVR NEWS






O tri posty, ktoré sa v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov uvoľnia v Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa bude uchádzať celkom 15 kandidátov. Prihlášky jednotlivých uchádzačov dnes otvorili na parlamentnom výbore pre kultúru a médiá. Medzi kandidátmi, ktorých mohli nominovať poslanci, občianske združenia z oblasti audiovízie, či registrované cirkvi, je napríklad aj nominant evanjelickej cirkvi, či asociácie spisovateľov. Možnosť nominovať využili aj opozičné strany KDH a SaS.

"Štandardným spôsobom všetky mená necháme prejsť výborom s tým, že podľa našich prvých odhadov všetci uchádzači splnili zákonom stanovené podmienky. Následne navrhneme, aby všetci boli posunutí do pléna parlamentu," povedal pre TASR predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Poslanci by tak mohli o obsadení voľných miest rozhodnúť už na novembrovej schôdzi parlamentu v tajnej voľbe.
Zo zákonodarcov možnosť nominovať kandidátov do rady využili iba opoziční poslanci. Liberáli navrhli Petra Vrábela. "Je to kandidát, ktorý dlhodobo pôsobil v mediálnej oblasti, to znamená, že plne spĺňa kritéria na prácu v tomto orgáne," vysvetlil výber Daniel Krajcer (SaS).
Šéf poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Hrušovský do voľby nominoval Reného Lužicu. "Máme s ním dobrú skúsenosť, poznáme ho ako odborníka, a to je to, čo prevláda nad čímkoľvek iným," zdôvodnil Hrušovský.
Možnosť podporiť kandidáta napokon využili aj predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorí záujem o stoličku v licenčnej rade avizovali medzi prvými. "Podporili sme Ladislava Štibrányiho. V minulosti sa osvedčil aj v otázkach rozhodovania o rôznych reality show, čiže vidíme a vnímame túto skutočnosť ako veľmi dôležitú a pôsobenie takéhoto človeka v rade vnímame ako veľmi dôležité pre vývoj kultúry na Slovensku," priblížil hovorca KBS Jozef Kováčik.

Noví členovia RVR by mali nahradiť trojicu jej súčasných členov, ktorým končí funkčné obdobie 15. decembra 2012, respektíve 26. Januára

Copyright © TASR 2012

BBC90

BBC90
 
 

Britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC, zmietajúca sa v pochybnostiach ohľadne svojej budúcnosti, zaznamenala dnes 90. výročie od svojho prvého vysielania.
Renomovaná svetová sieť odvysielala svoj prvý rozhlasový prehľad správ o vlakovej lúpeži a londýnskej hmle 14. novembra 1922, pripomína agentúra AP.
Dnešné výročie prichádza v čase vyšetrovania tvrdení o zlyhaní BBC pri informovaní o rozsiahlom sexuálnom zneužívaní detí, ktorého sa mala dopustiť jedna z najväčších hviezd BBC, medzičasom zosnulý moderátor Jimmy Savile.
Generálny riaditeľ BBC George Entwistle zároveň 10. novembra odstúpil z funkcie v súvislosti s falošným obvinením politika z pohlavného zneužívania detí, ktoré odznelo v jednej z hlavných televíznych relácií BBC. Zodpovednosť za jeho odvysielanie prevzali a svojich funkcií sa vzdali riaditeľka spravodajstva BBC News Helen Boadenová a jej zástupca Steve Mitchell.
Britský premiér David Cameron uviedol, že BBC musí pracovať na opätovnom získaní svojej reputácie.

Copyright © TASR 2012