22. 12. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Súlad činnosti britskej spravodajskej stanice BBC s ruskou legislatívou bude predmetom vyšetrovania, uviedli vo svojom piatkovom vyhlásení predstavitelia ruského mediálneho regulačného úradu Roskomnadzor. Toto vyjadrenie prišlo iba deň po tom, ako britský mediálny regulačný úrad Ofcom obvinil ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT) zo zaujatosti. Informovala o tom agentúra DPA.
Iniciatívu Roskomnadzoru privítalo podľa slov svojej hovorkyne Marije Zacharovovej aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.
"Zasahovanie britskej vlády do činnosti ruských médií a neustála propagandistická kampaň namierená proti RT, ako aj pokusy diskreditovať našich novinárov nám nedali inú možnosť než pristúpiť k recipročným opatreniam", uviedla na sociálnej sieti Facebook Zacharovová.
Britský mediálny regulačný úrad Ofcom vo štvrtok obvinil televíznu stanicu RT z "neschopnosti zachovať nezaujatosť" počas niekoľkých relácií vysielaných v marci a apríli. Tie sa mali týkať informovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Predstavitelia Ofcomu v tejto súvislosti uviedli, že ruskej televízii momentálne hrozí nie len pokuta, ale aj odobratie licencie.

Copyright © TASR 2018



Francúzske úrady potvrdili zatknutie muža spojeného s útokom na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo z roku 2015. "Toto je veľmi dobrá správa, pretože tento terorista zohral významnú úlohu pri organizovaní útoku na Charlie Hebdo," vyjadrila sa ministerka obrany Florence Parly v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL.
Kancelária parížskeho prokurátora potvrdila zatknutie po tom, ako tamojšie médiá uviedli, že muža menom Peter Cherif, známeho tiež ako Abu Hamza, zadržali v Džibutsku.
Na redakciu časopisu zaútočili 7. januára bratia Cherif a Said Kouachiovci a zabili 11 ľudí a tiež policajta na neďalekej ulici. Počas nasledujúcich dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

Jeden z desiatich tweetov, zmieňujúcich čierne političky a novinárky je hrubý, obťažujúci alebo problematický. Vyplýva to z prelomovej štúdie o obťažovaní žien na Twitteri, ktorú vydalo Amnesty International. Ako agentúru SITA informovala koordinátorka komunikácie Amnesty International Slovensko Daniela Mužíková, na tomto projekte nazvanom Troll Patrol sa zúčastnilo viac ako 6500 dobrovoľníkov zo 150 krajín, ktorí triedili 228 000 tweetov zaslaných 778 političkám a novinárkam v Spojenom kráľovstve a USA v roku 2017. Podľa výpočtov Amnesty International bolo ženám v štúdii zaslaných v priebehu roka 1,1 milióna hrubých alebo problematických tweetov, čo predstavuje jeden obťažujúci príspevok v priemerne každých 30 sekúnd. „S pomocou technologických expertov, tiež s tisícmi dobrovoľníkov sme vytvorili najväčší globálny dokument o online obťažovaní žien na svete. Troll Patrol nám dal hmatateľné dôkazy a dáta na podloženie toho, čo nám ženy hovoria už dlho – že Twitter je miesto, kde rasizmus, mizogýnia a homofóbia nekontrolovateľne prekvitajú. Zistili sme, že hoci obťažovanie sa týka žien všeobecne, ženy inej ako bielej farby pleti a špeciálne čierne ženy sú terčami útokov oveľa častejšie. Twitter ignorovaním a tichým tolerovaním tohto problému zlyhal v ochrane žien a naopak prispel k ich umlčiavaniu,“ uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.
Na základe štúdie ľudskoprávna organizácia dospela k zisteniu, že u žien inej, ako bielej farby pleti je pravdepodobnosť, že sa stanú terčom útokov na Twitteri, o 34 percent vyššia, ako v prípade bielych žien. U čiernych žien je táto pravdepodobnosť dokonca o 84 percent vyššia, než je to u bielych žien. Kým v prípade čiernych žien bol problematický jeden z desať tweetov, u bielych žien ide o jeden z 15 tweetov. Zo štúdie takisto vyplýva, že obťažovanie žien v online priestore sa týka žien naprieč politickým spektrom a médiami, bez ohľadu na ich zaradenie k pravici alebo ľavici.
Táto štúdia je súčasťou dlhodobého partnerstva medzi organizáciou Amnesty International a Element AI. Političky zaradené do vzorky pochádzajú z amerického a britského politického prostredia. Medzi novinárky boli zaradené autorky z rôznorodých amerických a britských médií, vrátane The Daily Mail, New York Times, Guardian, The Sun, GalDem, Pink News a Breitbart. „Dobrovoľníci spracovaniu analýzy venovali neuveriteľných 2500 hodín. Naše zistenia snáď Twitter inšpirujú k zmene a vytvoreniu politík, jasne bojujúcich proti útokom a online šikane,“ podotkol Sloboda. Twitter údaje o rozsahu a druhu obťažovania na svojej platforme dodnes nepublikoval, a to aj napriek tomu, že ho o to Amnesty International opakovane žiadala. Toto ignorovanie problému, podľa organizácie, znemožňuje zistiť reálny rozsah problému a sťažuje navrhovanie efektívnych riešení.
Situáciu Amnesty International reflektuje aj v správe Toxic Twitter, ktorá sa zaoberala obťažovaním na tejto sociálnej sieti a bola úvodom k výskumu Troll Patrol. „Násilie a obťažovanie žien na Twitteri musí skončiť, obzvlášť v tomto rozsahu. Neschopnosť Twitteru plniť adekvátne svoje povinnosti týkajúce sa ľudských práv v súvislosti s násilím a obťažovaním pomáha užívateľky tejto platformy naďalej umlčiavať a šikanovať. Spoločnosť musí bezodkladne podniknúť konkrétne kroky a hľadať účinné riešenia tohto problému,“ uzavrel Sloboda.

Nikaragujské úrady vykonali raziu v priestoroch kritickej televíznej stanice a prerušili jej vysielanie. Spravili tak týždeň po razii v kanceláriách mimovládnych organizácií a novín.
Lucia Pineda zo stanice 100% Noticias poslala ďalším žurnalistom cez WhatsApp správy, že počas nočnej razie zadržali riaditeľa televízie Miguela Moru. Polícia im podľa nej tiež zabavila vybavenie. Iní novinári sa s ňou už následne nedokázali skontaktovať.
Národný vysielací regulačný úrad zároveň vydal vyhlásenie, v ktorom zakázal káblovým operátorom, aby prenášali stanicu.

Bývalého ľavicového rebela, ktorý terorizoval obyvateľov južnej Kolumbie, zastrelili. Oznámil to prezident Ivan Duque, podľa ktorého Waltera Arizalu zabili počas "hrdinskej operácie" po pátraní, na ktorom spolupracovali aj USA. Arizala, známy aj ako Guacho, bol okrem iného zodpovedný za únos a vraždu troch ekvádorských novinárov.
Mnohí Kolumbijčania "teraz môžu pokojne spať, pretože padol jeden z najhroznejších kriminálnikov, akých poznala naša krajina", povedal Duque počas vyhlásenia v televízii.
Dvadsaťdeväťročný Arizala sa ako tínedžer pridal k Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie (FARC). Keď vláda s rebelmi podpísala mierovú dohodu, najprv sa zapojil do procesu, no neskôr sa vrátil naspäť do džungle, kde rozbehol obchod s kokaínom. Jeho skupine úrady pripisujú zodpovednosť za najmenej 15 mŕtvych.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

21. 12. 2018

TASR NEWS. Edícia Rodinné striebro prináša pohľad na regióny zo vzduchu

TASR NEWS

Edícia Rodinné striebro prináša 
pohľad na regióny zo vzduchu

Prírodné krásy slovenských regiónov, ale aj výsledky práce človeka, to všetko ponúkajú letecké zábery, ktoré vychádzajú v rámci unikátnej edície Tlačovej agentúry Slovenskej republiky pod názvom Rodinné striebro.
Piata časť edície je venovaná pohľadom z vtáčej perspektívy na mestá, líniové stavby a dopravnú infraštruktúru. Sériu 30 reportáží dopĺňajú letecké zábery na polia, pasienky a obhospodarovanie ornej pôdy. Záujemcovia v nej nájdu aj fotografie prírodných úkazov a atraktívnych kútov Slovenska.
V databáze viac ako 200 fotografií sa nachádzajú pohľady na cestnú infraštruktúru a výstavbu komunikácií v okolí Bratislavy, Žiliny, Nitry, ale aj zaujímavé a obľúbené turistické lokality, ako napríklad Morské oko v pohorí Vihorlat, Senecké jazerá, Národný žrebčín v Topoľčiankach či nový závod Jaguar Land Rover pri Nitre.
„Podarilo sa nám odfotografovať zaujímavé lokality na strete hraníc troch štátov Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Okrem záberov Národného parku Poloniny, vodnej nádrže Starina aj najvýchodnejšiu slovenskú obec Nová Sedlica. Dokonca sme museli na istú dobu aj pristáť, nakoľko fotografovanie objektov v pohraničí podlieha špecifickému režimu a je potrebné získať povolenie na prelet,“ vysvetľuje autor záberov Michal Svítok.
Päťdielna edícia Rodinné striebro pozostáva zo 120 fotoreportáží s takmer 900 leteckými snímkami z celého územia Slovenska. Fotoreportér Michal Svítok ich zaznamenával v období septembra a októbra tohto roka. V priebehu realizácie projektu sa uskutočnilo sedem letov stroja Skyper GT9, ktorý štartoval z letiska Očová. Pilot a fotoreportér vo vzduchu strávili celkom 16 hodín.

Copyright © TASR 2018

Otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi

Otvorený list generálnemu riaditeľovi RTVS
 Jaroslavovi Rezníkovi


So znepokojením a rozhorčením sme prijali správu, že vedenie RTVS nepredĺžilo zmluvu s Tomášom Kaminským, kreatívnym producentom vývoja RTVS. Tento skúsený režisér, scenárista, novinár a producent je „otcom“ viacerých relácií  RTVS. Okrem iného stál za vznikom relácie Silná zostava, ktorá v unikátnej, väčšinou čisto ženskej zostave, otvára závažné spoločenské témy akými sú korupcia, vražda Jána Kuciaka, populizmus a extrémizmus,  problémy životného prostredia, chudoby a mnohé iné. Silná zostava získala tento rok ocenenie Novinárskej ceny v kategórii Najlepší rozhovor, beseda, diskusia. 
Ďalšia relácia, Experiment, za ktorou tiež stojí Tomáš, sa venuje svetovým vedeckým objavom a popularizácii vedy.  Podieľal sa aj na vzniku a rozvoji relácií HiSTORY a SK Dejiny.
Okrem televíznej tvorby získali tento rok ocenenia aj viaceré filmy, na ktorých sa Tomáš podieľal. Dokument Posledný autoportrét (r. Marek Kuboš), na ktorom Tomáš spolupracoval ako dramaturg, získal špeciálne uznanie poroty Artfilm Košice a IDFF Jihlava. Dokumentárny film Prípad Kalmus (r. Adam Hanuljak), ktorý Tomáš pripravoval ako producent, získal cenu Cinematik.doc na IFF Cinematik Piešťany.
Tomáš Kaminský je skvelý profesionál, ktorý má bohaté skúsenosti z pôsobenia v rôznych kreatívnych pozíciách (okrem iného aj v TV Markíza, spoločnosti Monarch, TASR, Piknik Pictures...), k spolupráci pristupuje vždy mimoriadne zodpovedne, tvorivo a s empatiou. Dokáže vytvárať profesionálne tímy spolupracovníkov, vnútri RTVS i mimo nej.
Povedané stručne, Tomáš Kaminský vytvoril v RTVS zaujímavé projekty a viedol ich s vysokou profesionalitou.  Preto s ním veľmi radi spolupracujeme a nerozumieme rozhodnutiu RTVS. Žiadame o prehodnotenie tohto rozhodnutia. Sme presvedčení, že Tomášov hlas a kreativita by vo verejnoprávnej RTVS chýbali.

Olga Baková, moderátorka relácie Silná Zostava
Martin Strižinec, moderátor relácie Experiment
Lubica Stanek, dramaturgička relácie Silná zostava
Andrea Horečná, režisérka relácie Silná zostava
Maja Hriešik, dramaturgička,vysokoškolská pedagogička, scenáristka relácie Silná zostava
Milica Pálfy, scenáristka relácie Silná zostava, pedagogička
Otakar Horák, scenárista relácie Experiment
Silvia Porubänová, sociologička, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny, spolupracuje s T.K. od vzniku myšlienky na relácii Silná zostava 
doc. Oľga Gyárfášová, PhD., sociologička, VŠ pedagogička a riaditeľka Ústavu európskych štúdií a medzinárodných vzťahov, FSEV UK, panelistka relácie Silná zostava
Dr. Aneta Világi, Katedra politológie FF UK v Bratislave, panelistka relácie Silná zostava
Ludmila Kolesárová, marketingová manažérka Dobrý Anjel, blogerka, držiteľka Novinárskej ceny a titulu Slovenka roka pre oblasť charita, panelistka relácie Silná zostava
Tatiana Zachar Podolínska, PhD., riaditeľka Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, členka slovenského výboru pre nehmotné kultúrne dedičstvo UNECO, panelistka relácie Silná zostava 
Janette Motlová, riaditeľka Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, panelistka relácie Silná zostava 
Zora Bútorová, sociologička, analytička Inštitútu pre verejné otázky, panelistka relácie Silná zostava
Zuzana Petková, investigatívna novinárka a riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu, panelistka relácie Silná zostava
Elena Kriglerová, riaditeľka centra pre Výskum etnicity a kultúry, panelistka relácie Silná zostava 
Lujza Garajová Schrameková, herečka, panelistka relácie Silná zostava
Hana Skljarszka, sociologička, pracuje v Leaf Academy, panelistka relácie Silná zostava
Kristína Tormová, herečka, panelistka relácie Silná zostava
Henrieta Mičkovicová, herečka, panelistka relácie Silná zostava

Zomrela Jana Štěpánková

Zomrela Jana Štěpánková

Po ťažkej chorobe zomrela vo veku 84 rokov česká herečka Jana Štěpánková, ktorej najobľúbenejšou televíznou postavou bola lekárka Dana Králová zo seriálu Nemocnica na okraji mesta. Informoval o tom v piatok spravodajský portál iDNES.cz.
Správu priniesla Česká televízia (ČT), podľa ktorej herečka zomrela už v utorok a v piatok sa s ňou rozlúčili jej blízki.
Jana Štěpánková sa narodila v roku 1934 v Žiline hercovi Zdeňkovi Štěpánkovi a herečke Elene Hálkovej, dodal server Novinky.cz.
Vyštudovala pražskú DAMU a následne ako profesionálna herečka začínala v pardubickom Východočeskom divadle. V 60. rokoch hrala v pražskom Divadle S.K. Neumanna, neskôr v Divadle na Vinohradoch či v Divadle Na Jezerce.
Pôsobila tiež ako filmová a televízna herečka. Legendárne je napríklad Štěpánkovej stvárnenie Pavly, matky dvojčiat zo seriálu Taká normálna rodinka. Naposledy nakrúcala film Doktor Martin: Záhada v Beskydách.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nemeckému novinárovi Claasovi Relotiusovi, ktorý sa priznal k tomu, že časť svojich článkov si vymyslel alebo zmanipuloval, odobrali dve ocenenia udelené stanicou CNN International. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
CNN International oznámila, že nezávislá komisia, ktorá Relotiusovi v roku 2014 udelila ceny CNN Journalist of the Year a Print Journalist of the Year, sa po odhalení podvodu jednomyseľne zhodla na ich odobratí.
Relotius čiastočne sfalšoval najmenej 14 zo 60 článkov, ktoré sa objavili v tlačenom a webovom vydaní týždenníka Der Spiegel. Relotius sa k podvodu priznal a následne podal v redakcii Spieglu výpoveď.
Ovplyvnené môžu byť aj ďalšie médiá, v ktorých novinár pracoval. Jedným z nich je týždenník Die Zeit, pre ktorého weby Zeit Online, resp. Zeit Wissen Relotius v rokoch 2010-2012 napísal päť článkov; redakcia ich obsah momentálne preveruje.
Novinár podľa agentúry DPA sám vrátil ďalšie štyri ocenenia, ktoré získal v rokoch 2013-18.

Copyright © TASR 2018


Štvrtým koučom tretej série speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko bude český rocker Josef Vojtek. Spevák skupiny Kabát v šou pôsobil aj v minulých ročníkoch a svoju zverenkyňu dokonca doviedol až k víťazstvu. „Pohybujem sa na hudobnej scéne od roku 1986 a na muzikálovej od roku 1995, myslím, že za tú dobu som nazbieral dosť skúseností,“ vyjadril sa Pepa Vojtek, ktorého podľa jeho slov ako kouča prinúti otočiť kreslo "originalita, energia, ktorú pocítite, aj keď ste otočený chrbtom“ a nemusí to byť dokonalý spev.
Vojtek sa pridal k trojici Kali, Vojtěch Dyk a Jana Kirschner, ktorí budú mať rovnako ako on za úlohu vybrať si do svojho tímu najlepších spevákov či speváčky a s jedným z nich dôjsť až k víťazstvu - zisku prestížneho titulu najlepšieho hlasu Česka a Slovenska a výhry v hodnote 75-tisíc eur. „Som veľmi rád, že trojicu koučov doplní práve Pepa Vojtek, s ktorým sme spolupracovali aj v minulých ročníkoch tejto šou. Pepa je veľkým prínosom a rozhodne má divákom, a hlavne súťažiacim, čo ponúknuť,“ skonštatoval kreatívny producent a režisér šou Pepe Majeský.
The Voice patrí k celosvetovo najúspešnejším licencovaným formátom, vzniklo už 67 lokálnych verzií, ktoré vysielajú vo viac než 180 krajinách po celom svete a sledujú ich stovky miliónov divákov. Víťazstvom v súťaži sa môžu pochváliť už stovky mladých spevákov a speváčok, vrátane Slovenky Ivanny Bagovej a Češky Lenky Hrůzovej.
Tretia séria speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko odštartuje na obrazovkách televízií Markíza a Nova na jar 2019.


Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zverejnila štatistiky sledovanosti tohtoročných majstrovstiev sveta v Rusku. Priemerne videlo zápasy na šampionáte 191 miliónov divákov pri televíznych obrazovkách, čo je oproti futbalovému turnaju v Brazílii spred štyroch rokov nárast o štyri milióny. Doma pri televíznych obrazovkách dohromady pritom videlo aspoň minútu niektorého zo zápasov 516,6 milióna divákov, pričom finálové stretnutie medzi Francúzskom a Chorvátskom (4:2) sa vyšplhalo na hranicu 1,12 miliardy sledujúcich priaznivcov najslávnejšieho tímového športu. Celkové čísla sledovanosti môžu byť pritom podstatne vyššie, keďže do štatistík je zarátané iba publikum pri domácich televíznych obrazovkách. Na prenosných zariadeniach, verejných obrazovkách či v baroch a reštauráciách videlo aspoň minútu zápasu viac než 3,5 miliardy divákov. Každý z nich pritom údajne sledoval zápas dlhšie v rámci minutáže, než tomu bolo počas MS 2014. 

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS si pripomenie zosnulého historika a spisovateľa Pavla Dvořáka

RTVS si pripomenie zosnulého historika a 

spisovateľa Pavla Dvořáka

Verejnoprávny RTVS so zármutkom prijal správu o úmrtí historika, spisovateľa a neúnavného popularizátora slovenskej histórie Pavla Dvořáka. Jeho výraznú osobnosť si pripomenie vo svojom televíznom aj rozhlasovom vysielaní.
S verejnoprávnou televíziou spolupracoval Dvořák vyše 40 rokov a za ten čas vytvoril viac ako 150 unikátnych diel. V archíve Slovenského rozhlasu je takmer stovka relácií, pod ktoré sa autorsky podpísal.
Dvojka v piatok o 16.45 h zaradila do programu reláciu Hľadanie príbehu a o 20.10 h talkshow Anjeli strážni. Rádio Devín odvysiela v sobotu (22. 12.) o 15. hodine jednu časť z obľúbeného cyklu Príbehy vitrín, na ktorej Dvořák spolupracoval s Ladislavom Chudíkom. Hovoril o knihe Jána Tibenského Poctivá obec budmerická.
V nedeľu (23. 12.) o 18. hodine prinesie reprízu profilového rozhovoru s Dvořákom v relácii Mariana Luckého z roku 2008 Útrapy z rozumu. Od 24. do 28. decembra od 6.30 h uvedie čítanie na pokračovanie z jeho populárnej historickej série Stopy dávnej minulosti.
Rádio Regina Západ si na oduševneného popularizátora histórie zaspomína v piatkovom vysielaní po 15. hodine.

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA



"Keď nie je možné rap zastaviť, musíme ho viesť a usmerňovať. Pokusy zakázať vystupovanie umelcom budú mať opačný efekt a len posilnila ich popularitu. Rap je založený na troch pilieroch: sexe, drogách a proteste. Na rape ma znepokojujú predovšetkým texty o drogách, pretože toto je cesta k úpadku národa. Drogová propaganda je horšia než hrešenie.“
Vladimir Putin


„Je to hnus. NWO je stále více sofistikovaný. Když zjistili, že pruhy za proudovými letadly jsou příliš nápadné, a že jim tu pohádku o vodních parách nežereme, přišli s něčím novým. To, že se továrna nachází na jednom konkrétním místě, a navíc poblíž Brna, je jasný důkaz toho, že Nový Řád má v úmyslu zotročit celé Brno. Spad bude totiž lokální a velmi koncentrovaný. Další na řadě bude určitě Praha! A tohle vám Česká televize neukáže!“
Jiří Černohorský 

Traja noví členovia RVR si prevzali dekréty o zvolení

Traja noví členovia RVR si

 prevzali dekréty o zvolení

Trojica nových členov Rady pre vysielanie a retransmisiu Anikó Dušíková, Marta Danielová a Peter Kubica si prevzali dekréty o svojom zvolení. V piatok im ich odovzdal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).
Traja noví členovia RVR nastúpia na uvoľnené miesta na šesťročné funkčné obdobie. Poslanci ich zvolili v tajnom hlasovaní 6. decembra 2018. Voľba sa konala z dôvodu uplynutia funkčného obdobia troch členov RVR.

Copyright © TASR 2018

Meanwhile in Burešovo

Meanwhile in Burešovo


Zomrel Pavel Dvořák

Zomrel Pavel Dvořák

Podľa informácií vydavateľstva Rak zomrel slovenský historik, spisovateľ a publicista Pavel Dvořák. Napísal viacero kníh a článkov v ktorých sa populárnym štýlom venuje hlavne slovenskej histórii.
V roku 1959 sa stal redaktorom denníka Pravda. Po promócii na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v odbore história v roku 1960 nastúpil na dvojročnú základnú vojenskú službu v Plaveckom Podhradí a na letiskách v Trenčíne a na Sliači. V rokoch 1963 – 1968 bol redaktorom krajovej redakcie Práce v Košiciach. V roku 1966 získal čestné uznanie nakladateľstva Naše vojsko Praha za zbierku poviedok Farby kaki. Po návrate do Bratislavy v roku 1968 pôsobil ako redaktor v časopise Výber. V roku 1971 prešiel do hudobného vydavateľstva Opus. V rokoch 1974 – 1976 bol publicistom v slobodnom povolaní.
V rokoch 1976 – 1979 absolvoval študijný pobyt v Historickom ústave SAV v Bratislave a 1980 – 1983 v Archeologickom ústave SAV v Nitre. Od roku 1984 bol redaktorom časopisu Československý voják. V roku 1990 pôsobil ako redaktor nového denníka Národná obroda. V 90. rokoch sa stal tvárou seriálu s názvom Stopy dávnej minulosti kedysi bežiacom na RTVS (alebo vtedy STV).
Od roku 1991 vedie vydavateľstvo RAK (zameriava sa najmä na historizujúcu literatúru faktu, prezentovanie prameňov k dejinám Slovenska a Slovákov, memoárovú literatúru a pod.), ktoré založil v Budmericiach kde aj žil a pôsobil.


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Medzi najaktuálnejšie úlohy v procese obnovy audiovizuálneho dedičstva patrí nájdenie chýbajúcich priestorov depozitov a zabezpečenie nového dodávateľa laboratórneho spracovania filmových materiálov. Konštatuje to Ministerstvo kultúry (MK) SR v návrhu aktualizácie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky na roky 2019 – 2021, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Je žiaduce, aby v nasledujúcom období Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s ministerstvom kultúry intenzívne riešil otázku deponovania filmových materiálov, konkrétne zabezpečením chýbajúcich dvoch depozitov – depozitu zabezpečovacích materiálov a medziskladu pre neošetrené akvizície, formou prevodu správy majetku štátu alebo prenájmom," spresňujú predkladatelia návrhu.

V prípade zabezpečenia laboratórneho spracovania filmových materiálov pripomínajú, že ku koncu augusta 2019 sa končí zmluva s terajším dodávateľom týchto služieb. "V priebehu prvého polroka 2019 bude potrebné zrealizovať nové verejné obstarávanie, aby práce na obnove filmových materiálov mohli plynulo pokračovať. Predpokladá sa určitý nárast cien za zadané práce," upozorňujú s tým, že práve od vysúťaženej ceny a disponibilných prostriedkov sa bude odvíjať množstvo spracovaného a obnoveného filmového materiálu v rokoch 2019 – 2021.

V dokumente približujú, že z celkového súčasného objemu existujúcej metráže filmového materiálu 3.787.041 metrov v zbierkach SFÚ je potrebné obnoviť ešte 1.538.242 metrov. Ide o filmový materiál a tituly vo fonde Dlhometrážny hraný film a fonde Krátkometrážny a stredometrážny dokumentárny film. "V rokoch 2019 – 2021 plánuje SFÚ obnoviť približne 300.000 metrov tohto filmového materiálu," informujú v materiáli.

Celkové finančné zabezpečenie projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR, súčasťou ktorého je pokrytie nákladov na diagnostiku a ošetrovanie, obnovu, deponovanie, katalogizáciu, evidenciu a sprístupnenie a digitalizáciu, predpokladajú na roky 2019 - 2021 vo výške 9.972.002 eur.

Projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva Slovenskej republiky s cieľom záchrany kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupného sprístupňovania verejnosti schválila vláda SR v máji 2006. Podľa predpokladanej dĺžky trvania by projekt mal pokračovať do roku 2033.


Copyright © TASR 2018

20. 12. 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


SUDCA ŠTS VYHOVEL NÁVRHU PROKURÁTORA NA SPRÍSNENIE VÄZBY PRE MARIANA KOČNERA


SUDCA ŠTS VYHOVEL NÁVRHU PROKURÁTORA NA

 SPRÍSNENIE VÄZBY PRE MARIANA KOČNERA 
Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica vo štvrtok vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na sprísnenie väzby pre podnikateľa Mariana K., obvineného v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Rozšíril ju aj o kolúznu väzbu, aby Marian K. nemohol ovplyvňovať svedkov, čo mu prinesie viaceré obmedzenia. Rozhodnutie nie je právoplatné.
"Počas vyšetrovania boli zistené určité skutočnosti nasvedčujúce obave, že obvinený bude vplývať na svedkov, znalcov alebo iným spôsobom mariť vyšetrovanie trestnej činnosti, tzv. kolúzne aktivity. Z toho dôvodu bol teda podaný návrh na rozšírenie dôvodov väzby a tento návrh bol v plnom rozsahu akceptovaný," konštatovala po rozhodnutí prokurátorka ÚŠP Renáta Ontkovičová.
"Prípravné konanie je neverejné a nebudem sa vyjadrovať ku konkrétnym skutočnostiam, ktoré odôvodňovali túto obavu," reagovala Ontkovičová na otázku, či návrh súvisí so zaistenými "motákmi", ktoré mal obvinený posielať spoza mreží.
Sudca ŠTS rovnako vyhovel i návrhu na predĺženie lehoty trvania väzby Mariana K. do 28. apríla 2019.
Obvinený využil svoje právo a podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.


Copyright © TASR 2018

Vianočné darčeky RTVS

Vianočné darčeky RTVS

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Rešpektovaný nemecký týždenník Der Spiegel v stredu oznámil, že jeden z jeho viacnásobne ocenených reportérov po celé roky vytváral články s falošným obsahom. Informovala o tom agentúra AFP.
Claas Relotius si vymyslel správy a protagonistov v minimálne 14 zo 60 článkov, ktoré sa objavili v tlačenom a webovom vydaní týždenníka. Podľa Der Spiegel môžu byť ovplyvnené aj ďalšie médiá, v ktorých pracoval.
Relotius sa k podvodu priznal a následne podal výpoveď. V týždenníku pracoval sedem rokov a vyhral niekoľko cien za investigatívnu žurnalistiku vrátane ceny pre žurnalistu roka stanice CNN v roku 2014. Začiatkom decembra získal nemeckú reportérsku cenu (Deutscher Reporterpreis) za článok o sýrskom chlapcovi.
Podvod odhalili po tom, ako kolega, ktorý s Relotiusom pracoval v oblasti hranice medzi USA a Mexikom, vzniesol podozrenie ohľadom podrobností v jeho správach.
Kolega vystopoval dva údajné zdroje, ktoré Relotius v článku publikovanom v novembri často používal. Oba zdroje povedali, že sa s ním nikdy nestretli. Neskoršie vyšetrovanie potvrdilo ďalšie falošné články.
Týždenník Der Spiegel v rozsiahlom článku oznámil, že je šokovaný objavom, a ospravedlnil sa svojim čitateľom a každému, kto sa mohol stať obeťou "falošných citátov, dotvorených osobných údajov alebo vymyslených situácii a fiktívnych miest".
Týždenník so sídlom v Hamburgu zostavil komisiu, ktorá má podrobne preštudovať všetky Relotiusove práce. Reportér písal aj pre ďalšie renomované médiá vrátane nemeckých denníkov Die Tageszeitung a Welt a nedeľňajšej edície denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Generálny prokurátor americkej metropoly Washington podal v stredu žalobu na spoločnosť Facebook za to, že umožnila neoprávnený prístup k osobným údajom svojich 87 miliónov používateľov britskej firme Cambridge Analytica. Informovala o tom agentúra AP.
Prokurátor federálneho dištriktu Karl Racine v predloženej žalobe tvrdí, že Facebook mylne informoval užívateľov o zabezpečení ich údajov a nedokázal náležite kontrolovať aplikácie tretích strán.
Londýnska konzultačná firma Cambridge Analytica pracovala pred americkými voľbami 2016 pre predvolebný tím Donalda Trumpa. Neoprávnene získané osobné údaje užívateľov Facebooku sa pokúšala využiť na ovplyvnenie volebných výsledkov.
Obvinenia sa týkajú aplikácie, ktorá bola propagovaná ako osobnostný test. Zberala pritom údaje nielen od užívateľov Facebooku, ktorí ju používali, ale aj od ich priateľov. K zberu dát, ktoré následne odkúpila Cambridge Analytica, pritom dochádzalo bez súhlasu dotknutých užívateľov.
Facebook podľa washingtonského prokurátora nedokázal danú aplikáciu náležite kontrolovať napriek tomu, že mal informácie o pokusoch smerujúcich k získavaniu užívateľských dát.
"Snažíme sa o vyvodenie zodpovednosti voči Facebooku za ohrozenie osobných údajov desiatok miliónov užívateľov." povedal Racine. "Dúfam, že tento súdny proces zabezpečí lepšiu starostlivosť o dáta zo strany Facebooku," dodal.
Podľa prokurátora došlo v súvislosti s aplikáciou k úniku údajov viac ako 340.000 obyvateľov Washingtonu D.C., hoci len 860 z nich si daný kvíz stiahlo.
Vedenie Facebooku uviedlo, že sa žalobou podanou vo Washingtone zaoberá a že je pripravené pokračovať v komunikácii s úradmi. 
Facebook po vypuknutí škandálu okolo Cambridge Analytica sprísnil pravidlá ochrany osobných údajov. Spoluzakladateľ a šéf sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg bol v tejto súvislosti vypočúvaný aj v americkom Kongrese.
 

Copyright © TASR 2018

Laureáti slovenskej fotografie

Laureáti slovenskej fotografie

Tohtoročnými laureátmi slovenskej fotografie sú Rudolf Sikora a Zuzana Pustaiová. Na tradičnom koncoročnom vyhodnotení v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave si v stredu prevzali ocenenie. Obaja aj predstavili účastníkom prierez svojej tvorby.
Osobnosť slovenskej fotografie Rudolf Sikora (1946) získal cenu za celoživotnú tvorbu. Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1969) a odvtedy patrí k najvýznamnejším slovenským výtvarníkom. Je maliar, grafik, fotograf a konceptuálny výtvarník. V novembri 1989 bol iniciátorom vzniku občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu, ktoré prispelo k zmene režimu na Slovensku. Dlhodobo sa tvorbou angažuje v oblasti životného prostredia.
Nie je typický fotograf ani fotografujúci výtvarník, ale fotografické cykly tvorí od roku 1970. V nich často používa krížiky a hviezdičky ako symbol narodenia a smrti, večného kolobehu života. Na fotografiách sa vyjadruje aj vlastným telom, tvárou, gestom, pohybom. Okrem množstva nepovolených a oficiálnych prezentácií tvorby mal nedávno v bratislavskej Umelke veľkú retrospektívnu výstavu Sám s fotografiou (Mesiac fotografie 2016). K nej bola vydaná vyše 300- stranová monografia Sám s fotografiou / Alone with Photography.
Na rovnaké ocenenie boli nominovaní aj Květoslava Fulierová, Aurel Hrabušický a Jozef Sedlák.
Štvorčlenná porota v čele s predsedníčkou Juditou Csáderovou rozhodla, že cena Fotograf roka patrí Zuzane Pustaiovej (1990). Absolventka štúdia fotografie na VŠVU (2017) mala počas roka 2018 viacero prezentácií nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
"Napríklad v Chorvátsku to bola výstava Photo – Days, s ktorou vyhrala prvú cenu. Pre svoje fotografie používa rozmanité témy, je mimoriadne tvorivá, invenčná. Snažila sa založiť súkromnú galériu," konštatovala porota.
Zaujímavé je, že na túto cenu boli nominované iba ženy. Okrem laureátky aj Dominika Jackuliaková, Táňa Takáčová a Deana Kolenčíková.
Vyhlasovatelia ceny Fotograf roka sú Združenie slovenských profesionálnych fotografov, SEDF, VŠVU a občianske združenie FOTOFO.

Copyright © TASR 2018

19. 12. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom výkonu na jeden rok za extrémistické prejavy voči rómskemu etniku na sociálnej sieti vymeral dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 47-ročného Rudolfa Steigaufa z Revúcej. Rozsudok je právoplatný.
Trestnú činnosť spáchal Steigauf v priebehu roku 2015, keď na verejnom facebookovom profile pod svojím menom tri razy zverejnil rôzne útočné prejavy proti rómskemu etniku. Cigánov označil za nadpočet pre slovenský rozpočet a požadoval zastaviť vyplácanie dávok a nedať ani cent osobám, ktoré neplatia dane. Zdôraznil, že Slováci nie sú povinní živiť darebákov. Pred voľbami 2016 Steigauf na sociálnej sieti požadoval odobratie volebného práva všetkým, ktorí neodviedli do štátnej pokladnice ani cent a tým, ktorí nedokončili základnú školu. Navrhoval tiež zrušenie funkcie splnomocnenca vlády pre rómsku menšinu.
Okresný súd v Revúcej uznal Steigaufa za vinného z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a vymeral mu trest odňatia slobody na pätnásť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu tri roky. Steigauf sa odvolal s tým, že je nevinný a žiadal oslobodiť. Odvolací senát vinu potvrdil, ale zrušil časť rozsudku vo výroku o treste a uložil mu ročnú podmienku so skúšobnou dobou na jeden rok.
Krajský súd sa prípadom Rudolfa Steigaufa zaoberal po tom, ako Najvyšší súd SR vyhovel jeho dovolaniu a vrátil vec na nové konanie.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Televízie cez sviatky prinesú aj slovenskú filmovú klasiku

Televízie cez sviatky prinesú 

aj slovenskú filmovú klasiku


K vianočným i novoročným sviatkom neodmysliteľne patria slovenské filmové rozprávky i filmy so silnými príbehmi. Ukrývajú sa v archívnych zbierkach Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a na sklonku roka ich uvidia diváci viacerých slovenských televízií. Chýbať medzi nimi nebudú filmy a rozprávky od Juraja Jakubiska, Martina Ťapáka, Martina Hollého, Miloslava Luthera, Paľa Bielika a ďalších slovenských tvorcov. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Milovníci rozprávok si podľa Nôtovej na svoje prídu už počas predvianočného víkendu. Markíza do programu zaradila v sobotu a nedeľu filmy, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia v slovensko-nemeckej koprodukcii. Konkrétne uvedie rozprávku Plavčík a Vratko (1981) režiséra Martina Ťapáka a aj Kráľ Drozdia brada (1984) od Miloslava Luthera. Na Štedrý deň uvedie Markíza rozprávku Juraja Jakubiska z roku 1985 Perinbaba. Na Prvý sviatok vianočný si diváci Markízy budú môcť pozrieť tradičnú rozprávku o sile ľudskej lásky Soľ nad zlato (1982) režiséra Martina Hollého.

Verejnoprávna televízia ponúkne už tradične viacero filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Diváci Jednotky RTVS uvidia 27. decembra dramatický príbeh troch priateľov spod Vysokých Tatier Medená veža (1970) a o deň neskôr jeho voľné pokračovanie Orlie pierko (1971) od režiséra Martina Hollého. V programe je 29. decembra i satirická komédia Stratená dolina (1976) Martina Ťapáka o správcoch horskej chaty, ktorí sa snažia zachrániť dolinu pred inváziou turistov, ďalej RTVS uvedie 30. decembra historický príbeh Majster kat (1966) v réžii Paľa Bielika a v posledný deň roka i Bielikove filmy o legendárnom ľudovom hrdinovi a zbojníkovi Jánošík I (1962) a Jánošík II (1963). Na Nový rok verejnoprávna televízia ponúkne hudobno-tanečný film Rodná zem (1953) Josefa Macha, príbeh o objavovaní mladých ľudí z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov.

Do svojho vianočného programu zaradila filmy z archívnych zbierok Národného filmového archívu SFÚ aj regionálna televízia TV Raj vysielajúca zo Žiliny, ktorá počas Štedrého dňa divákom ponúkne rozprávky Mahuliena zlatá panna (1986) Miloslava Luthera a Galoše šťastia (1986) Juraja Herza, neskôr aj rozprávku Mikola a Mikolko (1988) Dušana Trančíka. Cez sviatky do vysielania pripravila aj dvojdielne filmy Červené víno I, II (1976) Andreja Lettricha či Tisícročná včela I, II Juraja Jakubiska (1983) a tiež filmy Čertova stena (1948) Václava Wassermana, Tie malé výlety (1972) Jozefa Režuchu, Sladké starosti (1984) Juraja Herza a Štek (1988) Miloslava Luthera. Na televízne obrazovky u našich západných susedov prinesie cez sviatky televízia CS film rozprávku Mahuliena zlatá panna, dodala tlačová tajomníčka SFÚ.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.