22. 12. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 


Súlad činnosti britskej spravodajskej stanice BBC s ruskou legislatívou bude predmetom vyšetrovania, uviedli vo svojom piatkovom vyhlásení predstavitelia ruského mediálneho regulačného úradu Roskomnadzor. Toto vyjadrenie prišlo iba deň po tom, ako britský mediálny regulačný úrad Ofcom obvinil ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT) zo zaujatosti. Informovala o tom agentúra DPA.
Iniciatívu Roskomnadzoru privítalo podľa slov svojej hovorkyne Marije Zacharovovej aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.
"Zasahovanie britskej vlády do činnosti ruských médií a neustála propagandistická kampaň namierená proti RT, ako aj pokusy diskreditovať našich novinárov nám nedali inú možnosť než pristúpiť k recipročným opatreniam", uviedla na sociálnej sieti Facebook Zacharovová.
Britský mediálny regulačný úrad Ofcom vo štvrtok obvinil televíznu stanicu RT z "neschopnosti zachovať nezaujatosť" počas niekoľkých relácií vysielaných v marci a apríli. Tie sa mali týkať informovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Predstavitelia Ofcomu v tejto súvislosti uviedli, že ruskej televízii momentálne hrozí nie len pokuta, ale aj odobratie licencie.

Copyright © TASR 2018



Francúzske úrady potvrdili zatknutie muža spojeného s útokom na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo z roku 2015. "Toto je veľmi dobrá správa, pretože tento terorista zohral významnú úlohu pri organizovaní útoku na Charlie Hebdo," vyjadrila sa ministerka obrany Florence Parly v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL.
Kancelária parížskeho prokurátora potvrdila zatknutie po tom, ako tamojšie médiá uviedli, že muža menom Peter Cherif, známeho tiež ako Abu Hamza, zadržali v Džibutsku.
Na redakciu časopisu zaútočili 7. januára bratia Cherif a Said Kouachiovci a zabili 11 ľudí a tiež policajta na neďalekej ulici. Počas nasledujúcich dní ich kumpán Amedy Coulibaly zabil policajtku na predmestí Paríža a ďalších štyroch ľudí počas rukojemníckej drámy v obchode s kóšer tovarom. Všetci traja útočníci zomreli počas prestreliek s políciou.

Jeden z desiatich tweetov, zmieňujúcich čierne političky a novinárky je hrubý, obťažujúci alebo problematický. Vyplýva to z prelomovej štúdie o obťažovaní žien na Twitteri, ktorú vydalo Amnesty International. Ako agentúru SITA informovala koordinátorka komunikácie Amnesty International Slovensko Daniela Mužíková, na tomto projekte nazvanom Troll Patrol sa zúčastnilo viac ako 6500 dobrovoľníkov zo 150 krajín, ktorí triedili 228 000 tweetov zaslaných 778 političkám a novinárkam v Spojenom kráľovstve a USA v roku 2017. Podľa výpočtov Amnesty International bolo ženám v štúdii zaslaných v priebehu roka 1,1 milióna hrubých alebo problematických tweetov, čo predstavuje jeden obťažujúci príspevok v priemerne každých 30 sekúnd. „S pomocou technologických expertov, tiež s tisícmi dobrovoľníkov sme vytvorili najväčší globálny dokument o online obťažovaní žien na svete. Troll Patrol nám dal hmatateľné dôkazy a dáta na podloženie toho, čo nám ženy hovoria už dlho – že Twitter je miesto, kde rasizmus, mizogýnia a homofóbia nekontrolovateľne prekvitajú. Zistili sme, že hoci obťažovanie sa týka žien všeobecne, ženy inej ako bielej farby pleti a špeciálne čierne ženy sú terčami útokov oveľa častejšie. Twitter ignorovaním a tichým tolerovaním tohto problému zlyhal v ochrane žien a naopak prispel k ich umlčiavaniu,“ uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.
Na základe štúdie ľudskoprávna organizácia dospela k zisteniu, že u žien inej, ako bielej farby pleti je pravdepodobnosť, že sa stanú terčom útokov na Twitteri, o 34 percent vyššia, ako v prípade bielych žien. U čiernych žien je táto pravdepodobnosť dokonca o 84 percent vyššia, než je to u bielych žien. Kým v prípade čiernych žien bol problematický jeden z desať tweetov, u bielych žien ide o jeden z 15 tweetov. Zo štúdie takisto vyplýva, že obťažovanie žien v online priestore sa týka žien naprieč politickým spektrom a médiami, bez ohľadu na ich zaradenie k pravici alebo ľavici.
Táto štúdia je súčasťou dlhodobého partnerstva medzi organizáciou Amnesty International a Element AI. Političky zaradené do vzorky pochádzajú z amerického a britského politického prostredia. Medzi novinárky boli zaradené autorky z rôznorodých amerických a britských médií, vrátane The Daily Mail, New York Times, Guardian, The Sun, GalDem, Pink News a Breitbart. „Dobrovoľníci spracovaniu analýzy venovali neuveriteľných 2500 hodín. Naše zistenia snáď Twitter inšpirujú k zmene a vytvoreniu politík, jasne bojujúcich proti útokom a online šikane,“ podotkol Sloboda. Twitter údaje o rozsahu a druhu obťažovania na svojej platforme dodnes nepublikoval, a to aj napriek tomu, že ho o to Amnesty International opakovane žiadala. Toto ignorovanie problému, podľa organizácie, znemožňuje zistiť reálny rozsah problému a sťažuje navrhovanie efektívnych riešení.
Situáciu Amnesty International reflektuje aj v správe Toxic Twitter, ktorá sa zaoberala obťažovaním na tejto sociálnej sieti a bola úvodom k výskumu Troll Patrol. „Násilie a obťažovanie žien na Twitteri musí skončiť, obzvlášť v tomto rozsahu. Neschopnosť Twitteru plniť adekvátne svoje povinnosti týkajúce sa ľudských práv v súvislosti s násilím a obťažovaním pomáha užívateľky tejto platformy naďalej umlčiavať a šikanovať. Spoločnosť musí bezodkladne podniknúť konkrétne kroky a hľadať účinné riešenia tohto problému,“ uzavrel Sloboda.

Nikaragujské úrady vykonali raziu v priestoroch kritickej televíznej stanice a prerušili jej vysielanie. Spravili tak týždeň po razii v kanceláriách mimovládnych organizácií a novín.
Lucia Pineda zo stanice 100% Noticias poslala ďalším žurnalistom cez WhatsApp správy, že počas nočnej razie zadržali riaditeľa televízie Miguela Moru. Polícia im podľa nej tiež zabavila vybavenie. Iní novinári sa s ňou už následne nedokázali skontaktovať.
Národný vysielací regulačný úrad zároveň vydal vyhlásenie, v ktorom zakázal káblovým operátorom, aby prenášali stanicu.

Bývalého ľavicového rebela, ktorý terorizoval obyvateľov južnej Kolumbie, zastrelili. Oznámil to prezident Ivan Duque, podľa ktorého Waltera Arizalu zabili počas "hrdinskej operácie" po pátraní, na ktorom spolupracovali aj USA. Arizala, známy aj ako Guacho, bol okrem iného zodpovedný za únos a vraždu troch ekvádorských novinárov.
Mnohí Kolumbijčania "teraz môžu pokojne spať, pretože padol jeden z najhroznejších kriminálnikov, akých poznala naša krajina", povedal Duque počas vyhlásenia v televízii.
Dvadsaťdeväťročný Arizala sa ako tínedžer pridal k Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie (FARC). Keď vláda s rebelmi podpísala mierovú dohodu, najprv sa zapojil do procesu, no neskôr sa vrátil naspäť do džungle, kde rozbehol obchod s kokaínom. Jeho skupine úrady pripisujú zodpovednosť za najmenej 15 mŕtvych.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.