14. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Moskve otvorili v piatok záhradu vytvorenú na počesť zavraždenej ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej. Záhrada sa nachádza neďaleko sídla liberálnych opozičných novín Novaja gazeta, v ktorých Politkovská pracovala, informuje rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).
Na otvorení záhrady sa zúčastnili Politkovskej matka Raisa Mazepová, bývalý redaktor zmieneného periodika Dmitrij Muratov, redaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, ako aj niekoľko zahraničných diplomatov. Účastníci zasadili do Politkovskej záhrady kvety a osadili v nej tabuľu s nápisom "Pod ochranou ľudu".
Politkovskú, kritičku ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorej húževnaté reportáže odhalili korupciu na najvyšších miestach v Rusku a porušovanie ľudských práv v Čečensku, zastrelili 7. októbra 2006 vo výťahu obytného bloku v Moskve, kde žila. Vražda otriasla ruskými médiami a občiansku spoločnosťou. Prípad poškodil i reputáciu Ruska v zahraničí.
V roku 2014 odsúdili dvoch mužov na doživotie a troch ďalších na dlhodobé odňatie slobody po tom, ako ich uznali za vinných z prípravy a vykonania vraždy Politkovskej. Jej príbuzní a kolegovia však tvrdia, že pokiaľ nebudú zistení a usvedčení tí, ktorí vraždu nariadili, spravodlivosť nebude učinená.
Politkovskú zabili na Putinove narodeniny, čo vyvolalo špekulácie, že jej vražda bola "darom" pre prezidenta. Politkovská bola jedným z ruských novinárov, ktorých smrť podčiarkla riziká pre žurnalistov napádajúcich Kremeľ a vládne úrady v krajine.
Politkovská sa narodila v roku 1958 do rodiny sovietskeho diplomata z Ukrajiny. Počas života, ale aj in memoriam sa stala laureátkou mnohých domácich i zahraničných ocenení.

Copyright ©TASR 2018

Tri roky po tom, čo sa dokrútila posledná, šiesta séria britského televízneho seriálu Panstvo Downton, vznikne pod rovnakým názvom aj celovečerný film. Podľa agentúry AP to oznámila produkčná spoločnosť Focus Features.
V snímke sa predstaví herci znázorňujúci všetky významné postavy rodiny Crawleyových. Scenáre k filmu, ktorý sa začne nakrúcať už v priebehu tohto leta, sa ujal tvorca seriálu Julian Fellowes. Réžie sa chopí Brian Percival, autor pilotného filmu, po ktorom nasledovala prváj séria.
Panstvo Downton patrí k najúspešnejším seriálom všetkých čias. Dej sa odohráva za vlády kráľa Juraja V. od roku 1912, kedy sa potopil Titanik, až do roku 1925.

Americká internetová spoločnosť Facebook nemieni na svojej sociálnej sieti mazať falošné správy. Podľa firmy by to bolo v rozpore so základnými princípmi slobody prejavu, informovala v piatok spravodajská stanica BBC. Firma uviedla, že príspevok považovaný za falošnú správu nebude zmazaný, ak nebude porušovať jej pravidlá. Dodala však, že bude také príspevky zobrazovať na nižších pozíciách.
"Umožníme je ľuďom zverejniť ako spôsob vyjadrenia, nebudeme ich však zobrazovať na čele vybraných príspevkov," uviedla hovorkyňa podniku. Počet prehratí príspevkov považovaných za falošné správy by sa tak mal podľa firmy znížiť o zhruba 80 percent.
Úloha facebooku pri šírení falošných správ sa podľa BBC dostala do centra pozornosti po tom, čo sa objavili dôkazy, že Rusko sa prostredníctvom tejto sociálnej siete snažilo ovplyvniť voliča v Spojených štátoch.
Facebook je najväčšou internetovou sociálnou sieťou na svete. Na konci tohto prvého štvrťroka mal po celom svete zhruba 2,2 miliardy užívateľov aktívnych aspoň raz mesačne.

Copyright © ČTK 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

13. 7. 2018

Zomrela Christine Nöstlingerová 

Zomrela Christine Nöstlingerová 

V rodnej viedenskej štvrti Hernals v piatok v prítomnosti najbližších uložili na posledný odpočinok telesné pozostatky úspešnej rakúskej autorky literatúry pre deti a mládež Christine Nöstlingerovej, ktorá si za svoje práce vyslúžila celý rad ocenení - od Rakúskej štátnej ceny za literatúru pre deti a mládež (1974) cez Cenu Hansa-Christiana Andersena (1984) až po Cenu Astrid Lindgrenovej (2003). Je jednou z mála laureátov oboch na ostatok spomínaných cien.
Dlhoročná fajčiarka, u ktorej po prekonaní nádorového ochorenia prsníka diagnostikovali v roku 2010 rakovinu maternice, zomrela na následky chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOPN).
Širokú verejnosť informovalo vydavateľstvo zosnulej o úmrtí 81-ročnej literátky z 28. júna až po piatkovom pohrebe.
Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen v kondolenčnej reakcii zdôraznil, že úmrtím Nöstlingerovej prišla alpská republika o svoj medzinárodne najvýznamnejší literárny hlas. Kto si kedykoľvek vypočul niektorý z jej príbehov, ten si zapamätal jej jazykovú vtipnosť, humor. Autorka, ktorá sa postarala o revolúciu v oblasti mládežníckej literatúry, však ponúkala čitateľom realistický obraz spolunažívania.

Copyright ©TASR 2018

RTVS mení program pre úmrtie horolezca I. Fialu

RTVS mení program pre úmrtie 
horolezca I. Fialu

RTVS mení v súvislosti s úmrtím horolezca Ivana Fialu program. Jeho osobnosť si pripomenie na Dvojke v relácii Anjeli strážni v piatok o 21.20 h a v pondelok 16. júla o 15.00 h v magazíne Extrémne v horách. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kačo.
Horolezec a tréner Fiala, otec herečky Zuzany Fialovej, zomrel vo veku 76 rokov. Narodil sa 25. augusta 1941 v Bratislave. Horolezecky pôsobil okrem Európy v 15 expedíciách na piatich kontinentoch sveta.
Je prvým slovenským pokoriteľom himalájskej osemtisícovky, Nanga Parbat zdolal spoločne s Michalom Orolinom v roku 1971. Na svojom konte mal stovky výstupov nielen v našich Tatrách. V Alpách vystúpil napríklad na pilier Veveričiek na Cima Ovest, absolvoval prvovýstup na Blaitiére. Liezol na Pamíre, v Nórsku, v Hindukúši, na Aljaške či v Andách. Výstup na Mount Everest alpským štýlom, čiže bez budovania táborov a na jeden záťah tzv. Bonnigtonovou cestou, sa v expedícii pod vedením Ivana Fialu začal 13. októbra 1988. Zostup 17. októbra 1988 však neprežili horolezci Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaroslav Jaško.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Christina Applegate si zahrá v komediálnom seriáli Dead to Me spoločnosti Netflix. Štyridsaťšesťročná rodáčka z Los Angeles sa okrem toho bude na čiernej komédii z dielne scenáristky Liz Feldman, producentov Willa Ferrela, Adama McKaya a spoločnosti CBS TV Studios, podieľať aj ako výkonná producentka. Projekt je pre ňu prvým seriálom za uplynulých šesť rokov.
Dead to Me bude mať 10 polhodinových epizód. Tvorcovia ho popisujú ako komediálnu verziu série Veľké malé klamstvá (2017). Dej príbehu sa zameria na silné priateľstvo, ktoré vznikne medzi utiahnutou vdovou Jen (Applegate) a zatiaľ bližšie nešpecifikovanou slobodomyseľnou osobou so šokujúcim tajomstvom. Jen je žena s temným zmyslom pre humor a problémom s ovládaním hnevu, ktorý nechce veľmi riešiť, pričom sa snaží zostať vyrovnaná po zabití manžela. Nakrúcanie seriálu sa začne na jeseň v Los Angeles.
Christina Applegate sa preslávila stvárnením Kelly Bundy v sitkome Ženatý so záväzkami (1987 - 1997). Neskôr sa objavila vo filmoch ako Nepovedzte mamičke, že opatrovateľka zomrela (1991), Mars útočí! (1996), Veľký záťah (1998), Mafia! (1998), Jednoducho sexi (2002), Letuška 1. triedy (2003), Prežiť Vianoce (2004), Hlásateľ správ: Príbeh Rona Burgundyho (2004), Láska na diaľku (2010), Týždeň bez záväzkov (2011), Anchorman 2: The Legend Continues (2013), Griswoldovci (2015) či Matky rebelky (2016). Ukázala sa aj v seriáloch Jesse (1998 - 2000) alebo Samantha Who? (2007 - 2009). Na konte má Primetime Emmy z roku 2003 za hosťovanie v seriáli Priatelia (1994 - 2004), pričom si počas kariéry vyslúžila aj ďalšie tri nominácie na tieto ceny a tiež po tri nominácie na Zlatý glóbus alebo Screen Actors Guild Awards. Účinkovala aj na Broadwayi.

Federálne ministerstvo spravodlivosti sa vo štvrtok odvolalo proti rozhodnutiu, ktorým súd spoločnosti AT&T povolil prevziať firmu Time Warner. Transakciu v hodnote 81 mld. USD odobril minulý mesiac federálny súd, keď odmietol žalobu ministerstva spravodlivosti, ktoré napadlo zlúčenie firiem vlani v novembri. Napriek očakávaniam časti expertov sudca prevzatie schválil bez stanovenia akýchkoľvek osobitných podmienok. Ministerstvo spravodlivosti v tom čase oznámilo, že zvažuje možnosť ďalšieho odvolania.
AT&T je najväčším americkým poskytovateľom služieb v oblasti tradičného satelitného televízneho vysielania a v oblasti káblovej televízie. Time Warner vlastní televízne kanály HBO, CNN, TBS a filmové štúdiá Warner Bros. Ministerstvo spravodlivosti fúziu napadlo s tým, že spojenie AT&T a Time Warner by vážne poškodilo spotrebiteľov zvýšením poplatkov za príjem televízneho vysielania a brzdením inovácie, osobitne v oblasti internetového televízneho vysielania.
Nesúhlas vlády s akvizíciou v tom čase prekvapil mnohých znalcov trhu, ktorí poukazovali na to, že AT&T a Time Warner nie sú priamymi konkurentmi a "vertikálne" spojenia medzi takýmito firmami zvyčajne ľahšie získavali súhlas vlády ako transakcie spájajúce konkurentov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS si pripomenie okrúhle životné jubileum Milana Markoviča a Martina Hubu vo svojom televíznom aj rozhlasovom vysielaní. Humorista, herec, moderátor a bývalý redaktor Československého rozhlasu v Bratislave Milan Markovič oslávi svoje 75. narodeniny 14. júla, významný slovenský herec a divadelný režisér Martin Huba o dva dni neskôr. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
„Dvojka pri tejto príležitosti prinesie záznam predstavenia Radošinského naivného divadla Alžbeta Hrozná," uviedla hovorkyňa RTVS. Smutnú frašku o Báthoryčke a jej tíme so Stanislavom Štepkom a Milanom Markovičom odvysiela v sobotu 14. júla o 17.20.
Poslucháči Rádia Slovensko si v nedeľu 15. júla po 11.00 h môžu vypočuť Podvod Extra, zostrih zo zábavného programu, v ktorom jubilant v rokoch 2007 a 2008 vystupoval spolu s českým hudobníkom Honzom Nedvědom.
Rádio Devín v nedeľu o 15.00 h uvedie reprízu Markovičovej relácie Literárne poklesky Stephena Leacocka z roku 2007. Rádio Regina si oslávenca pripomenie v nedeľu po 15.00 h reprízou relácie Cesty domov, v ktorej Markovič na pozvanie Kataríny Brychtovej pred časom spomínal na svoje detstvo, priateľov a miesta, kde vyrastal, ale aj na to, čo ho formovalo.
"Komédiu A čo ja, miláčik? z roku 1986 v hlavnej úlohe s Martinom Hubom, zaradila Dvojka na pondelok 16. júla o 17.05. Od 18.10 priblíži jeho portrét v relácii Gen.sk," priblížila Rusnáková. Martina Hubu si podľa jej slov pripomenie aj Rádio Devín v piatok 13. júla o 22.30 h v úlohe brilantného interpreta literárneho textu reprízou čítania z prózy Stephena Leacocka Kanadské žartíky z roku 1981.
V rovnaký deň o 17.00 h uvedie reprízu rozhlasovej komédie Milovaný Célimar z roku 1993. "Oslávenec bude hosťom Rádia Regina Západ vo štvrtok 19. júla po 10:00 v relácii Predpoludnie s Rádiom Regina,” uzavrela Rusnáková.

Copyright ©TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Postupne sa podľa poslanca Smeru Erika Tomáša ukazuje, že významné strategické rozhodnutia, vrátane personálnych zmien, ktoré Smer urobil v súvislosti so situáciou po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, boli správne. Ako povedal Tomáš dnes pre agentúru SITA, podarilo sa stabilizovať situáciu na Slovensku a zároveň sa podarilo stabilizovať preferencie Smeru. „Význam našich rozhodnutí zvýrazňuje aj fakt, že táto politická kríza opäť potvrdila, že súčasná opozícia nepredstavuje alternatívu k tejto vláde. Netvrdíme to len my, ale vedia to aj naši kritici. Aj pri takejto citlivej téme zostala opozícia pre väčšinu občanov nedôveryhodnou a preferenčne si vôbec nepolepšila,“ zdôraznil Tomáš.
Výmena premiéra podľa Tomáša prináša nový model fungovania strany Smer. „Sami sme zvedaví, ako sa osvedčí v praxi. Aj keď je ešte na hodnotenie príliš skoro, môžeme konštatovať, že tandem Fico - Pellegrini funguje. A to aj napriek tomu, že sa niektorí politici či média snažia do tohto vzťahu vniesť určité napätie,“ uviedol Tomáš, podľa ktorého v Smere v novom modeli vidia mnoho výhod. „Predovšetkým premiér sa môže naplno koncentrovať na výkon moci a predseda strany má viac času na otváranie politických tém a prácu s ľuďmi v regiónoch. V konečnom dôsledku to môže byť kľúčový faktor pre kondíciu strany i jej výsledok v ďalších voľbách,“ konštatoval.
Poslanec Smeru a mediálny poradca Fica zdôraznil, že Fico neodstúpil z postu premiéra pre tlak ulice, ale preto, že chcel zachrániť vládu. „Je potrebné pripomenúť, že strana Most-Híd bola už na odchode z vládnej koalície a toto rozhodnutie Roberta Fica všetko zmenilo a koalícia pokračuje ďalej. Platí, že politik musí urobiť maximum pre udržanie vlády, lebo inak mu to jeho volič spočíta. Po príklady nepotrebujeme chodiť do ďalekej minulosti,“ uviedol s tým, že minister vnútra Robert Kaliňák rezignoval a Mostu to už nestačilo. Smer splnil aj jeho dve ďalšie požiadavky, ale napokon republiková rada Mosta trvala na tom, že chce z vlády odísť. „Aj v kontexte toho, čo som povedal, že neexistuje alternatíva k tejto vláde, sme napokon vytiahli najvyššiu kartu a podarilo sa koalíciu udržať. Bolo to zodpovedné nielen k nášmu voličovi, ale som presvedčený, že aj ku krajine ako takej,“ dodal Tomáš.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Ja som najviac diskutujúci slovenský spisovateľ, mám ročne sto besied, a akonáhle vyjdem z Bratislavy, je mi jasné, že Slovensko si myslí niečo úplne iné ako bratislavská kaviareň na čele s Denníkom N. Ja sa naozaj čudujem, že tieto médiá ešte niekto vôbec číta. Veď to je čistá goebbelsovčina, čistá propaganda. Poviem vám, keby som bol údenáčom, tak sa do niektorých našich novín ani zabaliť nenechám.“
Jozef Banáš- Lotos

"Som príliš starý na to, aby som bol sudca, ale som dosť mladý na to, aby som mohol spievať."
Mick Jagger na koncerte vo Varšave

„Načo by som si čítal veci, ktorým vôbec nerozumiem. “
Gábor Gál

"Dnes sú medzi nami mnohé bohaté krajiny, ale máme aj niektoré, ktoré nie sú také bohaté. A tie sa ma spýtali, či by mohli nakúpiť výzbroj a či by som im s tým mohol vypomôcť. My im s tým trochu pomôžeme. Nebudeme to financovať za nich, ale zaistíme, aby mohli mať splátky a rôzne ďalšie veci, takže budú môcť nakupovať - pretože Spojené štáty vyrábajú zďaleka najlepšiu vojenskú výzbroj na svete: najlepšie lietadlá, najlepšie strelné zbrane, najlepšie všetko.Každý chce nakupovať našu výzbroj... Takže niektorým krajinám pomáhame radami a aj s nákupom najlepšej výzbroje."
Donald Trump na summite NATO

Vyhlásenie Mariána Kuffu k trestnému oznámeniu kancelárie Jána Čarnogurského ml. na Michala Havrana

Vyhlásenie Mariána Kuffu k trestnému oznámeniu kancelárie 

Jána Čarnogurského ml. na Michala Havrana

Po svojom včerajšom návrate z duchovných cvičení v zahraničí som sa dozvedel, že bolo voči pánovi Havranovi podané trestné oznámenie pre článok v Denníku SME: Pošlite Kuffu do cirkusu. Chcem týmto verejne poprosiť oznamovateľov, aby trestné oznámenie vzali späť. Nežiadam si, aby bol Michal Havran za nenávistné výroky voči mne odsúdený. Odpúšťam mu a posielam mu svoje kňazské požehnanie.

Kňaz Marián Kuffa žiada oznamovateľov, aby stiahli trestné oznámenie voči publicistovi Michalovi Havranovi. "Po mojom štvrtkovom návrate z duchovných cvičení v zahraničí som sa dozvedel, že bolo voči pánovi Havranovi podané trestné oznámenie pre článok v Denníku SME: Pošlite Kuffu do cirkusu. Chcem týmto verejne poprosiť oznamovateľov, aby trestné oznámenie vzali späť. Nežiadam si, aby bol Michal Havran za nenávistné výroky voči mne odsúdený. Odpúšťam mu a posielam mu svoje kňazské požehnanie," uvádza sa vo vyhlásení Kuffu.
"Verejná prosba dôstojného otca Kuffu o stiahnutie trestného oznámenia pre článok, aby páchateľ nebol odsúdený, je dôkazom veľkosti jeho ducha a dobroty jeho srdca. Trestné oznámenie podané našou advokátskou kanceláriou nie je možné stiahnuť," uviedla v reakcii advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. Zároveň pripomína, že z ich strany ide iba o oznámenie, nie o odsúdenie. "V civilizovanej krajine má monopol na trestnoprávne súdenie štát. My sme trestným oznámením iba požiadali štát, aby konal, pretože tak zákon vyžaduje. Vzhľadom na ústavne garantovanú rovnosť pred zákonom výlučne štátne orgány posúdia, či autor predmetného článku spáchal trestný čin, podobne ako páchatelia v niekoľkých stovkách ďalších prípadov, v ktorých už bolo začaté trestné stíhanie podľa rovnakých ustanovení trestného zákona," zdôraznil advokát Ján Čarnogurský ml. Autor článku, ktorý je predmetom trestného oznámenia, podľa neho hanobil náboženské presvedčenie všetkých kresťanov, najmä katolíkov. "Z toho dôvodu by sme o stiahnutí trestného oznámenia neuvažovali ani ak by to bolo na žiadosť dôstojného otca Kuffu možné," dodal advokát.
Advokátska kancelária Čarnogurský ULC s.r.o. podala trestné oznámenie v súvislosti s hanobením katolíckeho náboženstva, viery a jej predstaviteľov. Oznámenie konkrétne podali na autora článku na portáli denníka SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci a podnadpisom Z Márie Barbie. "Autor vystupujúci pod menom Michal Havran hanobí v článku kresťanstvo a kresťanov. Z článku sála pýcha a nadraďovanie extrémistických názorov autora nad názory všetkých veriacich kresťanov. Autor sa postavil proti Bohu kresťanov a proti Ježišovi Kristovi. Článok autora je nielen nemorálny, ale aj protiprávny. Jeho zverejnením bol spáchaný trestný čin," uviedol Ján Čarnogurský ml. Zároveň žiada verejnoprávnu RTVS, aby s Havranom prerušila spoluprácu, pretože porušil kódex novinára.
Publicistovi verejne vyjadrilo podporu dvadsať signatárov, medzi ktorými sú aj teológovia, publicisti či politik. Trestné oznámenie považujú za útok na slobodu prejavu, zastrašovanie a zneužívanie právnej ochrany náboženského vyznania. Pod stanovisko sa podpísali evanjelickí teológovia Ondrej Prostredník, František Ábel, teológovia Miroslav Kocúr a Samuel Jezný, evanjelickí farári Jakub Pavlús a Anna Polcková, starokatolícky kňaz Martin Kováč, kazateľ a spisovateľ Daniel Pastirčák, ale aj filozof Egon Gál, politik Ivan Štefunko či historik Miloslav Szabo.
"Kuffa skončil už predtým, svojimi apokalyptickými blábolmi o Turkoch na poníkoch v Istanbulskom dohovore a ešte predtým, hlúposťami o gendrovej diktatúre a po tom, keď prišiel v sukni s bábikou z Dráčika preoblečenou za nejaký pohanský totem a v parlamente to držal fašistom ako miništrant," napísal Havran v spomínanom článku o kňazovi Kuffovi. Ten podľa spisovateľa "používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí (vodca organizácie ISIS, pozn. SITA) a má zjavné modloslužobné praktiky.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.