11. 1. 2020

RTVS NEWS. Detektívka Emka

RTVS NEWS





Detektívka Emka a jej kamaráti pátrači budú v novom detskom seriáli RTVS riešiť zaujímavé prípady z prostredia envirokriminality a enviroprevencie. Spolupracovať pri nich budú so skutočnými policajtmi či hasičmi. Pomôžu tak nielen ochrániť životné prostredie, ale zároveň sa dozvedia viac o skutočných spôsoboch vyšetrovania. Do svojho prvého prípadu sa detektívka Emka pustí už túto nedeľu 12. januára o 9:20 na Jednotke

 V každej časti Emka a jej kamaráti Filip, Adam a robot Viktor budú riešiť prípady s poškodzovaním prírody – napr. porušovanie ochrany vôd, nelegálny obchod s ohrozenými druhmi živočíchov, nepovolený výrub stromov a ich predaj. Pri svojom pátraní sa zoznámia s prácou špecializovaných pracovísk Ministerstva vnútra SR, napríklad s policajtmi, hasičmi, záchranármi, civilnou ochranou. Títo špecialisti dovolia mladým pátračom nahliadnuť zo zákulisia ich práce a naučia ich pozerať sa ňu inak, ako to vidia v televíznych správach.
V prvej časti detektívka Emka a jej kamaráti pátrači Filip, Adam a robot Viktor budú pátrať po deťoch, ktoré v lese založili požiar. V pokračovaní sa o týždeň zasa vydajú po stopách zlodejov orchideí. Prvá časť seriálu Detektívka Emka a kamaráti pátrači bude mať premiéru v nedeľu 12. januára, RTVS počas nasledujúcich týždňov odvysiela 10 častí tohto seriálu.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


NARCOS - od 11. januára na Dvojke

10. 1. 2020

Zomrel Ivan Passer

Zomrel Ivan Passer

Vo veku 86 rokov vo štvrtok v Spojených štátoch zomrel český režisér a scenárista Ivan Passer. Informoval o tom dnes server Variety. Predstaviteľ československej novej vlny spolupracoval napríklad s Milošom Formanom. Podieľal sa na scenároch k jeho filmom Lásky jednej plavovlásky (1965) či Hoří, má panenko (1967).
Passer do Spojených štátov odišiel v roku 1969. Ako režisér nakrútil v tuzemsku len jeden celovečerný film - Intímne osvetlenie z roku 1965.
V Spojených štátoch nakrútil napríklad v roku 1971 snímku Zrodený k víťazstvu, v ktorom si zahral George Segal, či o desať rokov neskôr Cutterovu cestu s Jeffom Bridgesom a Johnom Heard. V roku 1992 nakrútil životopisný snímku Stalin, v ktorom sovietskeho diktátora stvárnil Robert Duvall.
V roku 2007 Passer dostal Českého leva za dlhoročný umelecký prínos českému filmu. V Spojených štátoch tiež vyučoval na filmovej škole.
Passer sa narodil v roku 1933 v Prahe. Podľa serveru Variety zomrel vo štvrtok v meste Reno v Nevade.
Zdroj: ČTK

V nedeľu štartuje na Rádiu Slovensko nová relácia. Konzervatívci oslavujú!

V nedeľu štartuje na Rádiu Slovensko nová 

relácia-konzervatívci oslavujú!

K-2 nie je len jeden z najťažšie dostupných himalájskych vrcholov, ale aj nová relácia Rádia Slovensko. Začína už túto nedeľu 12. januára po 20:00.
Každú nedeľu po 20. hodine sa moderátor Jaroslav Daniška bude rozprávať s niektorou zo slovenských osobností, ktoré dosiahli na domácej alebo medzinárodnej sfére svojho pôsobenia významné výsledky. Ako prvý hosť prijal jeho pozvanie arcibiskup Cyril Vasiľ, sekretár Kongregácie pre východné cirkvi.
„Poslucháči vždy ocenia zaujímavých hostí vo vysielaní, preto sa im snažíme poskytnúť adekvátny priestor,“ zdôvodnil rozšírenie programovej ponuky Rádia Slovensko riaditeľ sekcie rozhlasových programov Michal Dzurjanin. „Aj touto formou chceme verejnosť upozorniť na ľudí so zaujímavým životným príbehom a prínosom nielen v oblasti ich pôsobenia.“
Z doterajšieho nedeľného večerného času Rádio Slovensko presúva na nedeľu o 12:25 reláciu Opri sa o mňa, ktorú pripravuje Dagmar Mozolová.

TO JE TA3

TO JE TA3


Rádio Patria rozšírilo signál v oblasti Gemera

Rádio Patria rozšírilo signál 
v oblasti Gemera


Sprevádzkovanie plešiveckej frekvencie (89,6 MHz) dokrýva územie medzi vysielačmi v Lučenci (98,0 MHz) a Rožňave (105,9MHz), kde Rádio Patria už FM frekvencie má. Ďalším krokom bude sprevádzkovanie frekvencie v Moldave nad Bodvou, kde dlhodobo pretrvával problém s dostupnosťou vysielania Rádia Patria. RTVS sa chce týmto priblížiť k vytvoreniu súvislého pokrytia tejto programovej služby na južnom Slovensku pre obyvateľov maďarskej národnostnej menšiny žijúcich alebo prechádzajúcich cez tento región.

„Okrem spravodajských a informačných relácií ponúka Rádio Patria aj kvalitné literárno-dramatické, hudobné a umelecké programy. Preto redakcia vždy víta sprevádzkovanie frekvencie v pásme FM, lebo vieme, že naši poslucháči dostanú týmto možnosť kvalitného príjmu kvalitného programu. Tešíme sa z toho, že takúto možnosť dostanú aj poslucháči v Plešivci a jeho blízkom okolí,“ poznamenal riaditeľ sekcie národnostného vysielania RTVS Attila Lovász.

Frekvencia Plešivec 89,6 MHz slúži od 6:00 do 18:00 pre vysielanie Rádia Patria a od 18:00 do 6:00 pre šírenie programovej služby Rádio Devín.

Terestrické pokrytie Patrie je aktuálne tvorené tromi strednovlnnými vysielačmi: SV Nitra, SV Čižatice a SV Rimavská Sobota, piatimi digitálnymi vysielačmi: DAB+ Bratislava, DAB+ Banská Bystrica, DAB+ Košice, DAB+ Žilina a DAB+ Dunajská Streda a desiatimi VKV vysielačmi: FM Bratislava, FM Senec, FM Lučenec, FM Modrý Vrch, FM Rožňava, FM Dunajská Streda, FM Štúrovo, FM Nové Zámky, FM Trebišov a FM Plešivec.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


" Aby som názorne vysvetlil dopad tohto atentátu na situáciu v tejto časti sveta: zavraždiť takého geniálneho vojvodcu, akým bol generál Sulejmání, ktorý je v Iráne oslavovaný ako strojca porážky Islamského štátu, je podobné šialenstvo, ako keby Američania zavraždili počas vojny proti nacizmu maršála Žukova."
Eduard Chmelár

„Oni môžu zabíjať našich občanov. Oni môžu mrzačiť a mučiť našich občanov. Oni môžu vyhadzovať našich občanov do vzduchu. A my nesmieme siahnuť na ich pamiatky? Takto to nefunguje,“ 
Donald Trump


„Samotný pojem 'domáce násilie' je niečím, čo sme prevzali odinakiaľ - zo zahraničia. Prijatie podobných zákonov v iných krajinách očividne vyvoláva v našich poslancoch závislosť od týchto cudzích novôt, ako aj potrebu prispôsobiť naše ruské zákony tomu, čo existuje inde.Za pomoci polície alebo aktivistov nie je možné obnoviť v manželskom zväzku lásku, pretože koreň problémov leží vo sfére, ktorej sa venuje cirkev".
Kirill I.,patriarcha Moskvy a celej Rusi

„Toto nie je kauza falšovania zmeniek, ale to môže byť kauza údajného falšovania. Ešte súd nerozhodol, vy to už viete? S Kočnerom máme normálne vzťahy, také, aké boli vždy“.
Pavol Rusko

RTVS News. RTVS prinesie cez víkend naživo jazdy Petry Vlhovej


RTVS News 

RTVS prinesie cez víkend naživo jazdy Petry Vlhovej


RTVS prinesie aj v aktuálnej zimnej sezóne čo najviac štartov športovkyne roka 2019 Petry Vlhovej vo Svetovom pohári. Najbližšie to bude cez víkend z rakúskeho Altenmarkt – Zauchensee.
V minulej sezóne RTVS odvysielala všetky štarty Petry Vlhovej vo Svetovom pohári v jej hlavných disciplínach - slalome, obrovskom slalome a paralelnom slalome. Tento rok pridáva aj štarty v kombinácii. Prvú v decembri vo Val d´Isére zrušilo počasie, preto diváci uvidia prvý prenos v nedeľu 12. januára od 9:00 na Dvojke z Altenmarktu – Zauchensee. V prípade, že sa najúspešnejšia slovenská lyžiarka rozhodne štartovať aj v sobotňajšom zjazde, RTVS operatívne v priamom prenose zaradí do vysielania Dvojky o 11:40 aj tieto preteky.
„Našou ambíciou je priniesť každý štart špičkového slovenského športovca vo svetovej konkurencii. Petre Vlhovej želáme, aby v kombinácii nadviazala na medailový úlovok z vlaňajších majstrovstiev sveta. V prípade, že sa rozhodne štartovať aj v rýchlostnej disciplíne, ktorú zvyčajne nejazdí, budeme zvedaví, ako sa vyrovná s vyšším štartovým číslom, než na aké je zvyknutá. Na miesto prirodzene posielame aj štáb, aby sa diváci dozvedeli bezprostredné dojmy hneď po jazde,“ vysvetlil vedúci Odboru priamych prenosov Pavol Gašpar.
Zápolenie Petry Vlhovej vo Svetovom pohári sa stretáva s mimoriadnym diváckym záujmom. Sledovanosť dosahuje nadpriemerné čísla. Triumf slovenskej lyžiarky v sobotňajšom (4.1.) slalome v Záhrebe, v ktorom zdolala svoju najväčšiu súperku Mikaelu Shiffrinovú, sledovalo na Dvojke 450.000 divákov s podielom na trhu 26,2%. Ich zápolenie v slalome v Lienzi si 29. decembra pozrelo 430.000 divákov s podielom na trhu 26,8%. Obrovský slalom deň predtým videlo 302.000 divákov s podielom 21,8%.
Táto informácia je komerčným oznámením a je odvysielaná v znení dodanom

9. 1. 2020

Zomrel Buck Henry

Zomrel Buck Henry


Henry bol autorom scenára k snímke Absolvent (1967) s Dustinom Hoffmanom v titulnej úlohe. Druhým jeho významným počinom je klasická komédia Čo ďalej, doktor? (1972). Ako herec sa objavil v úlohe melancholického otca v hudobnom filme Miloša Formana Taking Off z roku 1971.

The Guardian Henryho, vlastným menom Henry Zuckerman, charakterizuje ako "majstra zúfalstva, ktorého komédie zviedli Hollywood". Henry sa preslávil predovšetkým adaptáciou románu Charlesa Webba z roku 1963 The Graduate (Absolvent). Bol to práve on, komu sa knihu po troch neúspešných pokusoch podarilo adaptovať pre film Mika Nicholsa, v ktorom si zahral jednu z vedľajších úloh. Film rozpráva o strete vysokoškolského absolventa so svetom pokrytectva a pretvárky, ktorý si na ceste za sebou samým prejde aj pomerom s vydatou ženou. Soundtrack k filmu nahralo známe folkové duo Simon a Garfunkel.

Henry je aj autorom predlohy k snímke Zomrieť pre ... z roku 1995 o herečke-vrahyni, ktorý naštartoval úspešnú kariéru Nicole Kidmanovej.

Od svojich kolegov scenáristov sa Henry odlišoval výraznou hereckou aktivitou. V rokoch 1976 až 1980 pravidelne vystupoval v zábavnom televíznom programe Saturday Night Live (Sobotný noc naživo) ako improvizátor. Spolu s klasikom filmovej paródie Melom Brooksom stál za komediálnym seriálom Agent Smart (1965 až 1970), v ktorom stvárnil predsedu spolku za obliekanie zvierat. Objavil sa aj v sci-fi snímke Muž, ktorý spadol na Zem (1976) o mimozemšťanovi, ktorého hrá spevák David Bowie.

Copyright © ČTK 2019


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Patricia Arquette sa predstaví v seriáli Severance streamovacej služby Apple TV+. Triler vznikne pod režisérskou taktovkou Bena Stillera, s ktorým 51-ročná rodáčka z Chicaga spolupracovala aj na komédii Flirtovanie s katastrofou (1999) a minisérii Útek z väzenia v Dannemore (2018). V novinke si spolu s Arquette zahrá aj Adam Scott.
Severance sa bude odohrávať v spoločnosti Lumen Industries, ktorá sa snaží dostať na novú úroveň rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Scott si zahrá Marka, jedného z jej zamestnancov, ktorý má temnú minulosť a snaží sa dať dohromady svoj život. Arquette stvárni jeho šéfku.
Tvorcom a autorom scenára nového seriálu je Dan Erickson. Spolu so Stillerom, Chrisom Blackom, Nickym Weinstockom a Jackie Cohn je tiež výkonným producentom projektu. Ako producenti sa pod Severance podpíšu aj Arquette a Scott.
Patricia Arquette začínala vo filmoch ako Daddy (1987) či Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna (1987). Neskôr si zahrala v snímkach Pravdivá romanca (1993), Ethan Frome (1993), Ed Wood (1994), Za hranicami Rangúnu (1995), Lost Highway (1997), Stigmy (1999), Diablici (2003) či Skoro dospelá (2012). Za účinkovanie v dráme Chlapčenstvo (2014) jej udelili Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Druhý Zlatý glóbus dostala vďaka účinkovaniu v spomínanom miniseriáli Útek z väzenia v Dannemore (2018). Toto ocenenie si odniesla aj za stvárnenie Dee Dee Blanchard v krimisérii Odhalenie (2019). Seriál založený na skutočných udalostiach jej tiež vyniesol cenu Primetime Emmy, ktorú získala aj v roku 2005 za účinkovanie v seriáli Médium (2005 - 2011).

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zábavná talkshow Všechnopárty, ktorú už 15 rokov vysiela Česká televízia (ČT), má už 600 dielov; ten jubilejný bude odvysielaný v piatok. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.
Moderátor programu Karel Šíp si svojím nenásilným humorom získal stálu priazeň divákov. "Netušil som, že Všechnopárty budeme natáčať ešte aj o pätnásť rokov, teda v tomto roku. Myslel som si, že trvanlivosť formátu je menšia. Mám z toho, pochopiteľne, radosť, záujem divákov je v tomto prípade životodarný," povedal 74-ročný Šíp.
Jeho talkshow sa v Česku pravidelne radí medzi najsledovanejšie relácie týždňa.
"Od svojich osemnástich rokov som v Českej televízii, vtedy ešte československej, a len ako radový zamestnanec. Dres som zmenil iba raz - prestúpil som do vtedy prvej súkromnej televízie u nás. Po ôsmich rokoch som sa však vrátil späť do materského oddielu, ktorého farby obhajujem dodnes, čo je klubová vernosť, ktorá určite stojí za povšimnutie," dodal populárny moderátor.
"Pár horúcich situácií bolo, ale ja si ich nerád pripomínam. V podstate je úspech, že aj napriek ťažkostiam sa vždy podarilo rozhovor dotiahnuť do konca," zakončil Šíp, ktorý výročie programu oslávi v piatok večer špeciálnym zostrihom z histórie Všechnopárty.
Reláciou prešlo doteraz približne 1800 hostí a celkovo jej bolo natočených vyše 31.000 minút. Program trikrát zvíťazil v diváckej ankete Týtý - v rokoch 2009, 2013 a 2014.

Slávnostné udeľovanie prestížnych filmových cien Oscar bude aj tento rok bez moderátora. Informovala o tom v noci na štvrtok spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na vyhlásenie prezidentky spoločnosti ABC Entertainment Carey Burkeovej.
Burkeová toto rozhodnutie zdôvodnila tým, že na vlaňajšie prvé "experimentálne" udeľovanie Oscarov bez moderátora slávnostného večera boli veľmi dobré ohlasy. Podľa agentúry Reuters bola v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi aj vyššia sledovanosť.
Spočiatku mal vlaňajší 91. ročník odovzdávania filmových cien moderovať americký herec a komik Kevin Hart. Ten však neskôr oznámil, že sa vzdáva tejto príležitosti pre pobúrenie, ktoré vyvolali jeho dávnejšie hanlivé výroky voči homosexuálom a príslušníkov LGBT komunity.
Na pódiu sa tak počas večera objavili a vystriedali viaceré známe osobnosti kinematografie a šoubiznisu. Tie sprevádzali televíznych divákov a prítomných počas celého galavečera, ohlasovali nominácie, otvárali obálky a vyhlasovali víťazov.
Slávnostné udeľovanie Oscarov sa bude konať 9. februára a televízia ABC ho bude vysielať v priamom prenose, dodala CNN.


Copyright © TASR 2019


RTVS NEWS . RTVS prichádza v januári s bohatou seriálovou ponukou

RTVS NEWS

RTVS prichádza v januári s bohatou seriálovou ponukou


Seriálová nádielka na RTVS sa začne v piatok 10. januára s najslávnejším príbehom z pera talianskeho spisovateľa Umberta Eca – Meno ruže. V sobotu večer sa diváci dočkajú prvej časti jedného z najsledovanejších seriálov posledných rokov Narcos, ktorý zachytáva príbeh narkobaróna Pabla Escobara. Nielen mladí diváci sa od soboty zábavnou formou naučia spolu s doktormi Chrisom a Xandom v seriáli Operácia Au! nové fakty o ľudskom tele. Seriál Nájdi si ma v Paríži je o talentovanej baleríne zo začiatku 20. storočia, ktorá sa nešťastnou náhodou presunie v čase o viac ako 100 rokov a ocitne sa v súčasnosti vo svete inej hudby a umeleckých tanečných štýlov.
Meno ruže – od piatku 10. januára o 20:40 na Dvojke
Seriálová adaptácia najslávnejšieho Ecovho románu zavedie divákov do roku 1327, kde v horskom opátstve v severnom Taliansku dochádza k záhadným úmrtiam mníchov. Do opátstva prichádza františkánsky mních Viliam z Baskervillu, ktorého sprevádza mladý mních Adso z Melku. Stávajú sa svedkami niekoľkých úmrtí, pričom vôbec nie je jasné, či za všetkým stojí osobná pomsta medzi mníchmi, vyšší záujem cirkvi či posadnutosť vierou v blížiacu sa apokalypsu. Viliam spolu s Adsonom musia vraždy objasniť ešte pred príchodom obávaného inkvizítora Bernarda Guia, inak hrozí, že všetci františkáni budú obvinení a ich rád bude odsúdený ako kacírsky.



Narcos – od soboty 11. januára po 22:00 na Dvojke. Kriminálny seriál Narcos je inšpirovaný realitou, ktorá sa odohráva v krutom a nemilosrdnom svete kolumbijských drogových gangov. Jeho hlavným hrdinom je Steve Murphy, agent DEA - amerického Úradu pre boj proti drogám, ktorý má za úlohu dostať Pabla Escobara a zničiť jeho Medellínsky kartel. Keď však Murphy dorazí do Kolumbie, zistí, že Escobar má oveľa vážnejšie problémy než s americkou políciou...



Nájdi si ma v Paríži – od soboty 11. januára o 9:55 na Jednotke
Mladá talentovaná baletná tanečnica Lena Griská, ktorá má šľachtickú krv a žije v roku 1905, je nádejnou hviezdou Parížskej opery. Od svojho priateľa Henryho dostane hodiny, ktoré ju nečakane presunú v čase a ocitne sa priamo na predstavení študentov parížskeho baletu, ale v roku 2018! Zistí, že momentálne nie je žiadna šanca vrátiť sa späť v čase a zostane v pasci. Zatiaľ čo bude čakať, kým ju príde Henry vyslobodiť, musí sa rýchlo prispôsobiť súčasnej dobe tak, aby to, odkiaľ prišla, nikto nezistil. V pätách jej budú neustále zberatelia času, ktorí sa budú snažiť Lenu chytiť.


Operácia Au! – od soboty 11. januára o 10:20 na Jednotke
Doktori Chris a Xand, identické dvojčatá, veľmi vtipným a netradičným spôsobom zoznámia divákov s úžasnými faktami o ľudskom tele. V spolupráci s malými pacientami a personálom urgentných detských nemocníc v Liverpoole a Manchestri prezradia množstvo informácií a nájdu odpovede na množstvo otázok o tom, ako funguje ľudské telo. Ich príbehy zavedú mladých divákov do sanitiek, záchranárskych vrtuľníkov, do lekárskych ambulancií a na operačné sály, ale aj do vedeckých laboratórií.

Kauza zmenky TV Markíza


Kauza zmenky TV Markíza


Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prerušil hlavné pojednávanie v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Urobil tak po tom, keď neprišiel vypovedať znalec Milan Nouzovský. Proces má pokračovať 27. januára.
Na súde sa v stredu čítal posudok amerického znalca Gerryho Laporteho, podľa ktorého atrament na zmenkách nie je možné skúmať, keďže atrament je starší ako dva roky. Pred senátom potom vypovedala znalkyňa Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru Adriana Jabconová. Kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je podľa jej slov možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek. Došla tiež k záveru, že podpisy Pavla R. neboli podpísané jedným ťahom.
Na pojednávaní sa v stredu prehrávali aj reportáže TV Markíza z konca 90. rokov, v ktorých advokát Ernest Valko popieral, že by vypracovával pre Mariana K. právne analýzy, poprípade mu radil. To rozporuje tvrdenie obhajoby, ktorá tvrdí, že riešenie sporu Pavla R. s Gamatexom prostredníctvom sporných zmeniek vymyslel zavraždený Valko.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


Obžalovaný Marian K. mal v časoch pred vraždou novinára Jána Kuciaka online informácie z NAKA a vedel, kedy sa chystajú možné úkony. Po pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza to uviedol právny zástupca televízie Daniel Lipšic v reakcii na tvrdenie obžalovaného Pavla R., že by boli hlúpi, keby predložili súdu v civilnom konaní falošné zmenky vzhľadom na to, že by ich Národná kriminálna agentúra (NAKA) mohla preskúmať, keď sa to ešte vedecky dalo.
Skúmanie veku atramentu totiž nie je možné po dvoch rokoch od zhotovenia dokumentu, ako aj napísal znalec Gerry Laporte vo svojom posudku. Ten na pojednávanie nemohol prísť z dôvodu zaradenia Mariana K. na Magnitského zoznam, keďže je Laporte Američan.
„Ak si prečítate Threemu, tak je zrejmé, že mal obžalovaný Marian K. informácie aj od vedúcich predstaviteľov NAKA o tom, čo sa bude diať,“ vysvetľoval Lipšic. Ten dodal, že predpokladá, že mal Marian K. informácie aj od Norberta Bödöra. „Do vraždy Jána Kuciaka nemali absolútne žiadnu obavu, že by NAKA prišla na súd zobrať zmenky,“ uzavrel advokát.
K otázke komunikácie cez Threemu uviedol obžalovaný Pavol R., že s ňou bolo manipulované. To má dokazovať aj prepis komunikácie obhajcu Mariana K. Michala Mandzáka cez aplikáciu WhatsApp, ktorá mala byť v dvoch nekorešpondujúcich vyhotoveniach. Priznal, že niektoré správy z prepisov sú pravé.
Pojednávanie bolo v stredu prerušené potom, čo sa nedostavil ďalší znalec obhajoby Milan Nouzovský. Výsluchom jeho a ďalších znalcov bude proces pokračovať 27. januára.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


Copyright © TASR 2019

8. 1. 2020

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Rádio Expres je najpočúvanejším rádiom s dosiahnutým výsledkom 33,6 percenta (1.501.000 poslucháčov) za obdobie október – december 2019. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri „rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň“.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 25,2 percenta (1.128.000), tretie Fun Rádio s 22,9 percenta (1.023.000), Rádio Europa 2 má počúvanosť 16,8 percenta (752.000), Rádio Vlna dosiahlo 15,3 percenta (686.000), Rádio Jemné rovnako 15,3 percenta (682.000) a Rádio Regina 12,1 percenta (540.000).
V parametri „podiel na trhu (share)“ je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21,6 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 19,7 percenta. Fun Rádio dosiahlo 12,1 percenta, Rádio Vlna 8,1 percenta, Rádio Europa 2 7,1 percenta, Rádio Jemné sedem percent a Rádio Regina 6,2 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 18,1 percenta trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 86,6 percenta, čo je 3.868.000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (56,6 percenta populácie). Každý občan SR počúva denne rádio v priemere dve hodiny. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny a 30 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 16. septembra do 15. decembra 2019. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3225 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Copyright © TASR 2019

Kauza zmenky TV Markíza


Kauza zmenky TV Markíza


Kriminalistickým skúmaním dokumentov nie je možné stanoviť vek zmeniek a skúmaním neboli zistené znaky technického falšovania zmeniek a ich komponentov. Na pojednávaní v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza to uviedla znalkyňa Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru Adriana Jabconová.
Došla k záveru, že podpisy Pavla R. boli vyhotovené z viacerých segmentov. To znamená, že neboli podpísané jedným ťahom, ale troma a v prípade jednej zmenky štyrmi. Jabconová skúmala zmenky, ktoré mal vystaviť na rad Mariana K. a Štefana A. bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. v júni roku 2000. Podľa obžaloby zmenky vznikli niekedy po roku 2013.
Jabconová vypovedala po tom, čo súd prečítal posudok amerického znalca Gerryho Laporteho. Na súd neprišiel, pretože musel požiadať americké ministerstvo financií o licenciu, ktorú potrebuje pre sankcie uvalené na Mariana K. zo strany USA. Súd sa po čítaní posudku nevyjadril, či Laporteho predvolá na ďalší termín.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta považuje prečítaním posudku Laporteho dôkaz za vykonaný, čiže nevidí dôvod na jeho opätovné predvolanie. Šanta tiež podotkol, že záverom posudku Laporteho je, že atrament na zmenkách nie je možné skúmať. Chemická analýza má byť nemožná, keďže atrament je starší ako dva roky. Tým by bol ďalší výsluch Laporteho podľa Šantu irelevantný.
Podľa obžalovaného Pavla R. Laporteho posudok rozporuje tvrdenie obžaloby o termíne podpísania zmeniek.
Na pojednávaní sa v stredu prehrávali aj reportáže TV Markíza z konca 90. rokov, v ktorých advokát Ernest Valko popieral, že by vypracovával pre Mariana K. právne analýzy, poprípade mu radil. To rozporuje tvrdenie obhajoby, ktorá tvrdí, že riešenie sporu Pavla R. s Gamatexom prostredníctvom sporných zmeniek vymyslel Valko. Zavraždili ho v roku 2010.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Copyright © TASR 2019