9. 12. 2006

MFF BRATISLAVA

MFF BRATISLAVA

Najlepším filmom 8. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa stal japonsko-singapurský 4:30 režiséra Roystona Tana. Odborná porota príbeh neobyčajného vzťahu medzi čínskym chlapcom a mladým kórejským mužom vybrala spomedzi 19 súťažných snímok z 18 krajín. Tan si cenu prišiel osobne prevziať zo Singapuru. Divákom sa najviac páčil poľský film Z kaluže do blata, ktorý získal aj ďalšie ceny. Tohoročný festival ponúkol od začiatku decembra 177 filmov v celkovej dĺžke 12.778 minút. Podľa jeho hovorkyne Petry Barinekovej tento rok prilákal vyše 23.000 filmových fanúšikov. Najlepšou herečkou sa stala Hermila Guedesová za postavu v koprodukčnom filme Suely na nebi, najlepším hercom Antoni Pawlicki za výkon vo filme Z kaluže do blata. Táto snímka oslovila aj porotu filmových kritikov FIPRESCI, ktorá jej udelila cenu. Z režisérov porota vybrala Amata Escalanteho za majstrovské zobrazenie úpadku ľudskej dôstojnosti v mexicko-francúzskom filme Krv. Zvláštne uznanie poroty si odnáša belgicko-nemecký Khadak v réžii Petera Brosensa a Jessicy Woodworth, ktorý získal aj uznanie ekumenickej poroty. Tá udelila svoju cenu talianskemu Trebárs aj libero, ktorý režíroval známy herec Kim Rossi Stuart. Posledná zo štyroch festivalových porôt - študentská poslala cenu do Maďarska tvorcom filmu Čerstvý vzduch o generačných rozporoch. Hlavným hosťom tohto ročníka festivalu bol český herec Jan Tříska, ktorému už v stredu udelili cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Po odovzdávaní sklených sošiek si publikum záverečného ceremoniálu mohlo pozrieť jeden z divácky najúspešnejších filmov prehliadky, celovečerný debut Jasona Reitmana Ďakujeme, že fajčíte. Ten je synom pôvodom slovenského filmára Ivana Reitmana, známeho napríklad vďaka titulu Krotitelia duchov. Snímka, ktorá sa už dostáva aj do kín, rozpráva cez postavu hovorcu tabakovej spoločnosti o komunikačnej a mediálnej manipulácii v americkej spoločnosti.

Slovenské koprodukčné hrané, dokumentárne a animované projekty, ktoré budú uvádzané v kinách v rokoch 2007 až 2008, prezentovali v piatok v rámci bratislavského Medzinárodného filmového festivalu predstavitelia domácej kinematografie. Medzi najočakávanejšie filmy patrí snímka Juraja Jakubiska Bathory o životnom príbehu grófky Alžbety Báthoryovej, ktorý sa stal legendou. Podľa slov Jakubiska nejde o hororový príbeh, ani o nudnú historiografiu, skôr o triler, v ktorom sú hlavnými protagonistami palatín Thurzo, Alžbeta Báthoryová a jej nenaplnená láska k slávnemu talianskemu maliarovi. Film je zatiaľ s rozpočtom 10 miliónov eur najdrahším pripravovaným slovenským filmom. Tri poviedky o troch rozličných ženách zobrazuje režisér Róbert Šveda v absolventskom filme Démoni, ktorý je v postprodukcii a diváci ho uvidia na jar budúceho roka. Film Haličské poviedky Dariusza Jablonského je rozprávaním o láske, zrade, smrti, hľadaní pravdy a všetkého, čo nie je viditeľné, ale podstatné pre každého z nás, premiéru filmu Jablonski plánuje na jeseň 2007. Hľadanie istoty mladej letušky Vandy, že má vo svete domov, je hlavnou myšlienkou pripravovaného filmu Martina Repku Návrat bocianov. V kinách ho ľudia uvidia na jar v roku 2007. Film Nebo, peklo,... zem režisérky Laury Sivákovej v hlavnej úlohe so Zuzanou Kanócz je vo výrobe a má mať premiéru na jar 2008. Film Jazzus hovoriaci o mladom slovenskom muzikantovi, ktorý musí prejsť svojím peklom v írskom Dubline a očistcom v Bratislave, aby sa nakoniec dostal do svojho vysnívaného New Yorku, má mať premiéru v decembri v roku 2007 a režisérom je Tomáš Krnáč. V rámci sprievodného podujatia MFF autori predstavili aj dokumentárne a animované filmy. Dokumentárny film režiséra Pavla Barabáša Neznáma Antarktída má mať premiéru v októbri 2007 a animovaný film Ivany Zajacovej Rarach budú v kinách premiérovo premietať pravdepodobne v marci v roku 2008.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

MFF BRATISLAVA

MFF BRATISLAVA
Cenu Kinema film roka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava získala snímka Oldboy, ktorú na Slovensku distribuuje Asociácia slovenských filmových klubov . Ceny si prevzali tvorcovia a distribútori filmov celkovo v deviatich kategóriách. Najúspešnejším jednosálovým kinom na Slovensku sa stalo kino Capitol v Košiciach, filmovým klubom podľa návštevnosti Cinefil Košice. Najnavštevovanejším filmom v slovenských kinách je Doba ľadová 2. Cenu distribútor roka si prevzal zástupca spoločnosti Tatrafilm. Tento rok sa medzi oceneniami objavili i dve novinky. Za preklad a dialógy filmu Doba ľadová 2 bola ocenená prekladateľka Dana Farkašová. Podľa poroty bola najúspešnejšou reklamnou kampaňou prezentácia filmu Ružový panter distribučnej spoločnosti Tatrafilm. Cenu Filmová udalosť roka si prevzal režisér a scenárista za snímku Iné svety. Zvláštne ocenenie Palace Cinemas si ako najnavštevovanejší film tohto multiplexu vyslúžila Doba ľadová 2. Medzinárodný filmový festival trvá až do 9. decembra a v rámci neho diváci mohli či budú môcť vidieť viac ako 200 celovečerných a krátkych filmov z 55 krajín sveta. Festival ako jediný reprezentuje Slovensko v Koordinácii európskych filmových festivalov.

Slnko v sieti

Slnko v sieti
Slovensko-český film Martina Šulíka Slnečný štát získal dnes večer na slávnostnom odovzdávaní národných filmových cien Slnko v sieti šesť ocenení. Zvíťazil v kategóriách najlepší celovečerný film, najlepšia réžia, najlepší filmový scenár, strih, zvuk i pôvodná filmová hudba. Štyri ceny si odniesli aj tvorcovia a herci česko-slovenského filmu Šílení od režiséra Jana Švankmajera. Na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava ocenený Jan Tříska vyhral v kategórii najlepší mužský herecký výkon. Zlatú priečku za ženský herecký výkon obsadila jeho kolegyňa Anna Geislerová. Švankmajerovci získali aj cenu za najlepší výtvarný počin. Kameramana Šílených Juraja Galvánka ocenili za najlepší kameramanský výkon. Národnú cenu Slnko v sieti si za najlepší dokumentárny film odniesol slovenský režisér Pavol Barabáš. Zvíťazil so snímkou Amazonia vertical. Ivana Zajacová a Jozef Mitaľ získali ocenenie za najlepší animovaný film Nazdravíčko! V kategórii najlepší zahraničný film vyhrala snímka Kukuška od Alexandra Rogožkina. Počas slávnostného večera udelili aj ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii. Získali ich významný slovenský kameraman Stanislav Szomolányi a filmový publicista Pavel Branko. Národná filmová cena Slnko v sieti, ktorú vyhlasuje Slovenská filmová a televízna akadémia, bola predstavená v roku 2004 počas prehliadky Slovenský film. Slnko v sieti má byť pendantom ostatných európskych filmových cien.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Slavomír Maličkay odíde k 31. decembru tohto roka z postu generálneho riaditeľa spoločnosti Ecopress, a.s. Predstavenstvo spoločnosti Ecopress, vydavateľa denníka Hospodárske noviny, sa na tom dohodlo na dnešnom rokovaní v Bratislave. Predstavenstvo poďakovalo Maličkayovi za jeho viac ako deväťročnú úspešnú prácu. Novým generálnym riaditeľom Ecopress, a. s. sa stane Tomáš Vaněk, ktorý v minulosti pracoval okrem iného ako riaditeľ vydavateľstva Lidových novín v Prahe. Maličkay bude aj naďalej spolupracovať s vydavateľskou skupinou Ecopress, Economia a Handelsblatt.

8. 12. 2006

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Hodina deťom

Hodina deťom
Televízny program Hodina deťom, ktorý vo štvrtok odvysielala Jednotka Slovenskej televízie, bol naozaj rozprávková. Nebola len plná rozprávkových postáv, ale deťom do všetkých regiónov Slovenska priniesla pri poslednom odpočítavaní rozprávkovú sumu 3 385 215 korún. Uvádza sa v tlačovej správe Nadácie pre deti Slovenska. Príspevky na účet Hodiny deťom prichádzali aj po skončení televíznej šou. Vyzbieraná suma dnes ráno dosiahla takmer 4,5 milióna korún. Všetky vyzbierané prostriedky sa rozdelia v ôsmom ročníku grantového programu Hodina deťom. Čestná predsedníčka Hodiny deťom a detská ombudsmanka Emília Vášáryová nedúfala, že sa podarí vyzbierať toľko peňazí. "Ďakujem všetkým, ktorí prispeli a každoročne nás podporujú, pretože naozaj žiadna vyzbieraná koruna nevyjde nazmar," uviedla. V programe zadarmo vystúpili mnohí umelci, napríklad Peter Cmorík, Boris Farkaš, Ľubomír Feldek, Katarína Brychtová, Marián Greksa, Pavol Mikulík a ďalší. Hodina deťom dosiahla na STV Jednotke rating 6,6 % a share 15,9 % Finančná zbierka Hodiny deťom sa neskončila priamym prenosom v televízii. Prispieť možno kedykoľvek na účet Fondu Hodiny deťom v Slovenskej sporiteľni 222 200 200/0900. Príspevky cez SMS, MMS a pevnú linku fungujú do 31. decembra. Po tomto termíne sa uzavrie ôsmy ročník zbierky. SMS treba posielať na číslo 800 v sieti Orange Slovensko a T-Mobile Slovensko. MMS správy sa odosielajú z webových stránok www.orange.sk alebo www.t-zones.sk. Telefonicky možno prispieť na čísle 18 222 v sieti Slovak Telekom.

National Board of Review Awards

National Board of Review Awards

Vojnová dráma Clinta Eastwooda Letters from Iwo Jima získala prvú významnú filmovú cenu v začínajúcej sezóne. Snímku v japončine za najlepší film tohto roka vyhlásilo americké združenie kritikov National Board of Review (NBR). Snímka rozpráva o druhej svetovej vojne z pohľadu japonských vojakov. "Film Letters from Iwo Jima je pravdepodobne Eastwoodovým majstrovským dielom a pravdepodobne je to jeden z najlepších filmov v dejinách," citovala stránka news.bbc.co.uk stanovisko prezidentky NBR Annie Schulhof. V USA budú film premietať od 20. decembra, slovenskí filmoví fanúšikovia si však budú musieť počkať pravdepodobne až do mája 2007. Najlepší ženský herecký výkon v uplynulom roku podľa NBR predviedla Helen Mirren v snímke The Queen, zatiaľ čo Forest Whitaker dominoval v mužskej kategórii ako Idi Amin vo filme The Last King of Scotland. Najlepším režisérom sa stal Martin Scorsese za kriminálny thriller Na druhej strane, ktorý získal aj cenu v kategórii Najlepšie herecké obsadenie. V hlavných úlohách tohto filmu sa predstavili hviezdy ako Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg alebo Martin Sheen. Najlepším zahraničným filmom roka 2006 bola podľa NBR komediálna dráma Pedra Almodóvara Volver. Členmi NBR sú vzdelaní filmoví fanúšikovia - učitelia, historici i ľudia z filmového priemyslu, nemusia to však byť profesionálni filmoví kritici. Sezóna filmových cien vyvrcholí vo februári udeľovaním Oscarov.

Najlepší film: Letters From Iwo Jima ; Najlepší zahraničný film: Volver ; Najlepší herec: Forest Whitaker (The Last King Of Scotland); Najlepšia herečka: Helen Mirren (The Queen); Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Djimon Hounsou (Blood Diamond) ; Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Catherine O'Hara (For Your Consideration) ; Najlepšie herecké obsadenie vo filme: Na druhej strane ; Prelomový herecký výkon (herec): Ryan Gosling (Half Nelson) ; Prelomový herecký výkon (herečka): Jennifer Hudson (Dreamgirls) a Rinko Kikuchi (Babel) ; Najlepší režisér: Martin Scorsese (Na druhej strane); Najlepší režisérky debut: Jason Reitman (Ďakujeme, že fajčíte) ; Najlepší adaptovaný scenár: Ron Nyswaner (The Painted Veil) ; Najlepší pôvodný scenár: Zach Helm (Stranger Than Fiction) ; Najlepší dokumentárny film: An Inconvenient Truth ; Najlepší animovaný film: Autá ; Career Achievement Award: Eli Wallach, Billy Wilder ; Award For Excellence In Directing: Jonathan Demme; William K. Everson Award For Film History: Donald Krim ; Career Achievement in Producing: Irwin Winkler; The Bvlgari Award for NBR Freedom of Expression: Water a World Trade Center

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Juraj Bača je jedným zo súťažiacich tancujúcich v Let´s Dance a nepropaguje svoj politický program. Preto nevidíme dôvod, aby sme ho v šou diskriminovali.“ Ivana Semjanová,hovorkyňa televízie Markíza

„Áno, je to tak. Vystrihneme časť, kde sa spomínajú komunálne voľby.“

Ivana Semjanová,hovorkyňa televízie Markíza

"Nové vedenie Novej scény, ktoré tam nedávno nastúpilo, je veľmi sčítané, čo naozaj oceňujem."

Martin Michal, manžel Heleny Vondráčkovej

"Viem Roberta Fica pochopiť, keď ho mecenáši držia pod krkom, tak možno mu nič nezostáva a klame, ale že si dovolil toľko lží a demagógie v súvislosti s komunálnymi voľbami, tak to svedčí, že upadá." Mikuláš Dzurinda , predseda SDKÚ-DS

"Asi nie ste úplne normálny! Tak my máme oficiálneho kandidáta, pani Beňovú a vy sa ma opýtate, či som volil pani Beňovú. Koho som asi tak mal voliť, keď existuje oficiálny kandidát s podporou strany Smer-SD? Čo som mal urobiť, ten lístok preškrtnúť, alebo zakrúžkovať pána Ďurkovského, pána Kočnera, alebo niekoho iného? To sa možno stáva v iných stranách, ale my oficiálneho kandidáta absolútne podporujeme. Koho som asi tak mohol voliť pre Krista Pána? Čo toto je za otázku ? "

Robert Fico , slovenský premiér

"My nie sme pozadu, ani v kríze, my sme mimo."

Peter Hledík , riaditeľ slovenského MFF ArtFilm o slovenskom filme

"Ak predseda vlády SR niekedy dostane z niečoho infarkt, tak to bude neuveriteľná neprofesionalita, prázdnota a bezduchosť bulvárneho denníka Plus jeden deň."

Silvia Glendová, hovorkyňa vlády SR

7. 12. 2006

Nikdo nikomu nevěří, nikdo, ničemu !

Nikdo nikomu nevěří, nikdo, ničemu !
Neúspešný kandidát na funkciu generálneho riaditeľa Slovenskej televízie Ľuboš Jariabka požiadal Okresný súd Bratislava IV o predbežné opatrenie, ktorým by zastavil prebiehajúcu voľbu riaditeľa a vypísal novú. Jariabku Rada STV nepripustila k voľbe s odôvodnením, že jeho prihláška nespĺňa formálne kritériá. "Nesplnil predpísanú dĺžku projektu, lebo mal len trinásť strán namiesto dvadsať a čestné vyhlásenie, že spĺňa podmienky minimálne trojročnej praxe neobsahovalo zoznam subjektov, kde túto prax vykonával," vysvetlil predseda rady Miroslav Kollár dôvody, prečo Jariabkovu prihlášku zamietli. "Je pravdou, že môj projekt mal len 13 strán a Rada, neviem na základe akých vecných a zákonných kritérií stanovila minimum 20 strán, avšak zákon uvádza možnosť, že v prípade, že projekt nie je úplný, sú kandidáti povinní doplniť prihlášku," uvádza Jariabka v podaní na súd. Zákon skutočne obsahuje prechodné ustanovenie, podľa ktorého má rada uložiť predkladateľom povinnosť do desiatich dní prihlášky doplniť. Cieľom bolo riešiť situáciu, keď rada vyhlasovala voľbu v čase platnosti starého zákona, ktorý vyžadoval výpis z registra trestov, voľba však už prebieha podľa tzv. Jarjabkovej novely, ktorá vyžaduje odpis. Rada však preventívne vyhlásila podmienky voľby už podľa nového zákona a žiadala rovno odpis z registra trestov. Preto podľa Rady STV už nebol dôvod vyhlásiť desať dní na doplnenie prihlášky. Jariabka sa však opiera o právny výklad, podľa ktorého je Rada STV povinná túto lehotu vypísať a umožniť kandidátom prihlášky doplniť o akúkoľvek chýbajúcu časť, nie len odpis z registra trestov, o čo radu písomne požiadal. Jariabka je tiež presvedčený, že Kollár zámerne zatajil členom rady skutočnosť, že v jeho prihláške sú uvedené všetky požadované čestné prehlásenia. Podľa Kollára však jeho postup sledovali dvaja overovatelia a problémom nebola absencia čestných prehlásení, ale neúplnosť jedného z nich.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britská vydavateľka magazínu zo sveta celebrít Hello! poprela, že by jej časopis získal zdarma svadobné fotografie Toma Cruisa a Katie Holmesovej vďaka dohode, na základe ktorej sa Hello! zaviazal pozitívne písať o scientologickej cirkvi. Vydavateľka Ronnie Whelanová tvrdí, že táto správa absolútne nie je pravdivá. Zároveň však nevyvracia informáciu, že jej magazín získal fotografie z minulomesačnej svadby hollywoodskeho páru v Taliansku bez toho, aby za ne musel zaplatiť.Scientologickú cirkev, ktorej je Cruise oddaným členom, zvyčajne britská tlač kritizuje a nenechá na nej ani "nitku suchú", časopis Hello! však 20-minútový svadobný obrad v duchu scientológie opísal zmierlivo a so sympatiami.

Informácie, že tieto pozostatky boli Gongadzeho, priniesli minulý mesiac ukrajinské a ruské médiá. "Polícia definitívne vylúčila, že išlo o Gongadzeho," povedala Bujňáková. Ešte minulý mesiac sa však policajti domnievali, že by to mohol byť ukrajinský novinár. Totožnosť mŕtvoly zatiaľ polícia nepozná. Americký režisér Steven Spielberg bude pre televíziu produkovať šesťhodinový miniseriál nakrútený na motívy románu The Talisman, ktorý spoločne napísali majstri hororu Stephen King a Peter Straub. Ako uviedol denník Variety, román The Talisman, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 1983, rozpráva príbeh 12-ročného chlapca, ktorý sa pohybuje medzi paralelnými svetmi, pričom v jednom z nich žije plno nebezpečných vlkolakov. Chlapec sa v týchto rôznych svetoch snaží nájsť liek na matkinu rakovinu. Spielberg, ktorý získal dvoch Oscarov pre najlepšieho režiséra za filmy Schindlerov zoznam (1993) a Zachráňte vojaka Ryana (1998), bude seriál produkovať pre spoločnosť TNT a na obrazovky by sa mal dostať v roku 2008. Minulý rok Spielberg produkoval 10-dielny western Into the West pre spoločnosť TNT, ktorý zaznamenal obrovský úspech aj vďaka svojmu obrovskému rozpočtu. Veľa románov Stephena Kinga sa dočkalo sfilmovania, medzi najznámejšie patria filmy ako Carrie (1976), Osvietenie (1980) či Cintorín domácich zvierat (1989).

Ľudia, ktorí si chcú pozrieť veľké knižné zväzky, bezpečne uchované v trezoroch Britskej knižnice, tak od štvrtka budú môcť urobiť prostredníctvom internetu. Spoločnosť Microsoft spúšťa v USA betaverziu služby Live Search Books, ktorá bude priamo konkurovať Book Search vyhľadávača Google. V digitálnom archíve sa budú dať nájsť okrem kníh z kolekcie Britskej knižnice aj publikácie z University of California, či University of Toronto. Knihy z ďalších troch iných inštitúcií pridajú v januári 2007. Všetky zväzky, v súčasnosti zahrnuté v projekte, nie sú chránené autorskými právami, no neskôr do služby pribudnú aj publikácie s copirightom od autorov, ktorí s tým súhlasili. "Rešpektujeme autorské práva. Nerobíme žiadne masové scanovanie takto chránených prác," uviedla pre internetovú stránku spoločnosti BBC Danielle Tiedt, generálna manažérka oddelenia pre výber kníh Live Search. Prvá francúzska televízna stanica s celosvetovým pôsobením začala vysielať v stredu večer. Stanica France 24 chce konkurovať CNN, BBC World a al-Džazíre a bude dostupná v ponukách všetkých významných satelitných a káblových operátorov. Francúzi údajne rokujú o zaradení stanice do ponuky aj na Slovensku. France 24 bude vysielať vo francúzštine, angličtine a budúci rok sa pridá arabská verzia. Redakcia so 170 novinármi 30 národností sídli na predmestí Paríža. Je výsledkom spoločného projektu súkromnej TF1 a verejnoprávnej France Télévisions. Cieľom stanice je ponúknuť francúzsky pohľad na medzinárodné udalosti.

Vo štvrtok rozhodol v New Yorku súd o tom, že Mastercard má právo byť sponzorom nasledujúcich dvoch svetových šampionátov vo futbale 2010 a 2014. Stalo sa tak aj napriek tomu, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už podpísala zmluvu so spoločnosťou VISA, najväčším rivalom Mastercard na poli platobných kariet, o získaní práv pre svetové šampionáty. Mastercard zažaloval FIFA, pretože podpísala zmluvu s VISA napriek tomu, že opciu na práva na MS 2010 a 2014 mal Mastercard.

Zomrel Leon Niemczyk

Zomrel Leon Niemczyk
Poľský herec Leon Niemczyk, ktorý účinkoval vo filme Romana Polańského Nôž vo vode (1962), zomrel vo veku 82 rokov. Ako uviedli poľské médiá, Niemczyk zomrel 29. novembra na rakovinu pľúc vo svojom dome v Lodži. Herec, ktorého považovali za majstra vedľajších úloh, hral vo viac ako 400 filmoch v Poľsku i zahraničí. Najnovšie sa predstavil v tohtoročnej novinke režiséra Davida Lyncha Inland Empire. Leon Niemczyk sa profesionálne začal venovať herectvu od roku 1948. Najväčšie úspechy dosiahol v akčných príbehoch, v postavách dobrodruhov alebo výrazných charakterových postavách. Do epizódnych a malých úloh ho obsadzovali najmä vďaka tomu, že štyri desaťročia otvorene kritizoval komunistický režim. Hral vo filmoch ako Stella Stellaris , Bez zľutovania, Král Ubu , Človek na koľajniciach, Případ mrtvého muže .

Korektná Markíza ?

Korektná Markíza ?
Televízia Markíza vyše polroka rokovala s produkčným domom Maya o produkcii seriálu Klinika. Vzhľadom na prísĺuby, ktoré Maya dostala, začala pripravovať nielen scenáre, ale aj samotnú produkciu. Po polroku im však vedenie TV Markíza oznámilo, že s ich projektom nepočíta.
Maya tak, logicky, začala rokovať so Slovenskou televíziou a reakcia Markízy bola veľmi zvláštna. Začala oslovovať kmeňových autorov Mayi, zazmluvnených hercov a oznámila , že pripravuje na budúci rok slovenskú adaptáciu úspešného pôvodného seriálu českej komerčnej televízie Nova - Ordinace v růžové zahradě. Seriál vraj bude vznikať v slovenskom prostredí s domácimi tvorcami i hereckým obsadením. Licenciu napokon aj kúpila. Keďže STV má problém s obsadením niektorých slotov v roku 2007 je jej chovanie úplne pochopiteľné. Rada STV by mala rokovania STV s Mayou jednoznačne podporiť. A to okamžite. Doba a pomery sú neúprosné.

MFF Bratislava NEWS

MFF Bratislava NEWS
Včera si na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava prišiel osobne prevziať cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii - Award for Artistic Excellence český herec Jan Tříska, ktorý tu i uviedol posledný film Jana Švankmajera Šílení. Ocenenie si prevzal z rúk prezidenta festivalu Milana Kňažka. Ako pred publikom uviedol, na Slovensko a do Bratislavy sa vracia rád, pretože to bola vôbec prvá cudzina, kam kedy ako začínajúci herec vycestoval. Jan Tříska vyštudoval herectvo na pražskej DAMU (1955-1959) a stal sa historicky najmladším členom činohry Národního divadla (1959-66). V roku 1977, v čase najväčšej slávy, emigroval do Kanady a neskôr do USA. Vďaka talentu a mimoriadnej usilovnosti sa presadil ako herec aj za morom. Diváci si ho môžu pamätať z filmov ako Radúz a Mahulena , Obecná škola , Rok ďábla , Ronin , Semtex Blues, Ragtime , Ľud verzus Larry Flynt Jan Tříska trvalo žije v Los Angeles, je ženatý a má dve dospelé dcéry. Tento čerstvý sedemdesiatnik je právom považovaný za legendu českého herectva.

6. 12. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 - Týždeň – 2006 /48

1. TINA-VIEM ŽE POVIEŠ ÁNO 2. PEHA-RENESANCIA 3. FURTADO NELLY-ALL GOOD THINGS 4. DESMOD-ZHORÍ VŠETKO ČO MÁM 5. SMATANOVÁ ZUZANA-NEKRÁČAJ PREDO MNOU 6. SCISSOR SISTERS-I DON´T FEEL LIKE DANCIN 7. AGUILERA CHRISTINA-HURT 8. CMORIK PETER-MÁM POCIT 9. MADONNA-JUMP 10. TAKE THAT-PATIENCE 11. I.M.T. SMILE-HEJ VSTÁVAJ 19. GRIGOROV ROBO-POVEDZME 22. HABERA PAVOL-OD LÁSKY ZÁVISLÍ 30. LOBO & KOTUĽA PETER-LEN S TEBOU 32. BALÚCHOVÁ BARBORA-TVOJE SLOVÁ 37. P.S.-NA NIČOM NEZÁLEŽÍ 43. NATAŠA-STAČÍ CHCIEŤ 50. ŽBIRKA MIRO-MÁM ŤA VIAC 51. MÜLLER RICHARD-ČO BOLO BOLO 52. VETROPLACH-TANCUJ TANCUJ 57. GLADIATOR-HOLUBIENKA SIVÁ 58. KOŠČOVÁ KATKA- POSLEDNÁ 59. PARA-AKO NAJLEPŠIE VIEM 61. DESMOD-NIEKTO TI TO POVIE SKOR NEŽ JA 67. BUNDOVÁ MÁRIA-PERFEKTNÝ SVET 70. NOCADEŇ-TVOJ MONO HLAS 72. ŠTROFFEK IVAN-SÚHLASÍM 75. HEX-NIKDY NEBOLO LEPŠIE 78. NO NAME-MEDZI BLOKMI 79. CMORIK PETER-DÁŽĎ 81. VIDIEK-VIETOR V HLAVE 87. NOHAVICA JAREK & KIRSCHNER JANA-PRVNÍ NOC V NOVÉM BYTE 90. ĎURICA ADAM-POSLEDNÝKRÁT 92. PREDNÁ ZDENKA-VODY SÚ POMALÉ

Hledá se řídící 2 /VIII.

Hledá se řídící 2 /VIII.
Rada STV dnes v prvom kole voľby generálneho riaditeľa STV nezvolila. Do druhého kola, ktoré bude 11. decembra, postúpili Branislav Zahradník, Patrik Pašš, Roman Lipták a Radim Hreha. Po vypočutí posledných troch kandidátov a krátkej rozprave o tom dnes v tajnom hlasovaní v 1. kole druhej voľby rozhodli všetci členovia Rady STV. Zahradníkovi dali hlas štyria, za Pašša, Liptáka a Hrehu hlasovali zhodne vždy traja členovia rady. Po jednom hlase dali tiež kandidátom Jozefovi Heribanovi a Pavlovi Hanzelovi. Postupujúci kandidáti pred radu predstúpia opäť v pondelok 11. decembra od 10:00 vo vyžrebovanom poradí: filmový producent Patrik Pašš, bývalý štatutár STV a v súčasnosti výkonný riaditeľ STV Branislav Zahradník, výkonný riaditeľ Produkčného domu Forza Roman Lipták a mediálny poradca žijúci v Českej republike Radim Hreha.
Rada v pondelok rada môže voliť dvakrát, pričom v opakovanom hlasovaní jej na zvolenie nového riaditeľa stačí osem hlasov. Môže sa však stať aj to, že rada riaditeľa nezvolí.Postupujúci kandidáti pred radu predstúpia opäť v pondelok 11. decembra od 10:00 vo vyžrebovanom poradí: filmový producent P. Pašš, bývalý štatutár STV a v súčasnosti výkonný riaditeľ STV B. Zahradník, výkonný riaditeľ Produkčného domu Forza R. Lipták a mediálny poradca žijúci v Českej republike R. Hreha.

Športu zdar a hokeju obzvlášť 2

Športu zdar a hokeju obzvlášť 2
Marketingové práva z hokejovej extraligy sú už opäť v rukách spoločnosti Pro-Hokej, ktorej akcionármi sú kluby. Pro-Hokej podpísal 24. januára tohto roku zmluvu o predaji marketingových práv so švajčiarskou spoločnosťou CWL, ktorá ich následne posunula na svoju dcérsku spoločnosť a následne na GM Marketing. Vzhľadom na to, že švajčiarskym partnerom sa nepodarilo nakontrahovať marketingové zmluvy s firmami a naplniť dohodnutý rozsah finančných prostriedkov, Pro-Hokej zmluvu vypovedal a od 1. decembra 2006 má v marketingových otázkach opäť voľné ruky. "Spoločnosť Pro-Hokej rokuje o novom marketingovom partnerovi, ale zatiaľ je o tom predčasné hovoriť. S CWL sme rokovali od mája 2005. CWL má v zahraničí kredit a my sme si mysleli, že švajčiarsky partner môže priniesť do slovenského hokeja zahraničný kapitál. Z našej strany je zmluva vypovedaná a všetky marketingové práva sa vrátili do našich rúk," uviedol riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej Vladimír Paštinský. Zástupcovia riadiaceho orgánu extraligy zatiaľ ešte nevedia, či budú vymáhať súdnou cestou od CWL ušlý zisk. Kluby predbežne vyčísľujú svoje straty. Podľa člena predstavenstva Pro-Hokeja a šéfa HKm Zvolen Róberta Mráza mohli jednotlivé tímy prísť aj o tri milióny korún. CWL od Pro-Hokeja získala okrem marketingových práv aj práva na vysielanie televíznych prenosov. Slovenská televízia, ktorá má zmluvu s CWL, chcela extraligu vysielať od decembra, teraz však nevie, s kým môže rokovať. Pro-Hokej tvrdí, že kontrakt vypovedal, CWL však hovorí, že zmluva je ešte platná. Zámerom akcionárov Pro-Hokeja je, aby hokejová extraliga bola aj naďalej na televíznych obrazovkách.

5. 12. 2006

EU XXL Forum

EU XXL Forum

EU XXL Film, Forum and Festival of European Film , Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky , Kancelária MEDIA Desk v Slovenskej republike a CONTINENTAL FILM s.r.o. organizujú zajtra odborné medzinárodné podujatie EU XXL Forum, ktoré rakúski organizátori pripravili tento krát v spolupráci so slovenskými partnermi v Bratislave, v čase konania 8. Medzinárodného filmového festivalu v bratislavskom kine Tatra.

Program: 10.00 – 12.00 hod Kultúrno – politické dôsledky používania nových technológií Thomas Heskia, Film Fouds Vienna, Georg Jakob, University Salzburg and Mníchov diskusia 12.00 – 13.30 hod. P R E S TÁ V K A/občerstvenie

13.30 – 15.00 hod. Digitálna platforma európskeho kina – model navrhnutý EGEDA (asociácia manažmentu práv audiovizuálnych producentov) Mercedes Echerer, riaditeľka EU XXL Film diskusia

15.00 – 15.30 hod. P R E S TÁ V K A/občerstvenie

15.30 – 18.00 hod. Úspechy európskeho pilotného projetu CinemaNet/DocuZone Austria Vincent Lucassen, výkonný riaditeľ DocuZone Austria diskusia

18.00 hod. Záver podujatia

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Športu zdar a hokeju obzvlášť

Športu zdar a hokeju obzvlášť
Hokejoví fanúšikovia na Slovensku mali v priebehu sezóny zatiaľ jedinú možnosť vidieť priamy prenos z extraligy. Slovenská televízia odvysielala priamy prenos zo súboja 2. kola Žilina - Slovan a ďalšie chcela pripravovať od decembra. Minulý víkend mala vysielať stretnutie Košice - Slovan, nasledujúci Martin - Trenčín. Ani jeden z prenosov sa nezrealizoval a zatiaľ sa nevie, kedy sa objaví extraliga na televíznych obrazovkách. Problémom je zmluva o marketingových právach z najvyššej slovenskej súťaže, ktoré riadiaci orgán Pro-Hokej predal spoločnosti CWL a následne sa posunuli na GM Marketing. Keďže marketingové firmy si svoje záväzky podľa názoru Pro-Hokeja neplnili, akcionárska spoločnosť extraligových klubov zmluvu vypovedala. STV sa však medzičasom dohodla na zmluve o vysielacích právach s GM Marketingom. Televízni diváci mali na základe kontraktu vidieť 10 priamych prenosov zo základnej časti plus celé play off. STV teraz analyzuje svoju zmluvu s GM Marketingom, ktorý tvrdí, že jeho kontrakt s Pro-Hokejom je platný a mal by sa plniť. Všetko majú teraz v rukách právnici, STV momentálne nevie, ktorá strana je v práve a chce sa vyhnúť prípadným ďalším súdnym sporom. Pro-Hokej v súčasnosti hľadá nového marketingového partnera a v blízkom čase by malo prísť k dohode. "Slovenská televízia deklaruje vôľu vysielať, ale zatiaľ nevie zrealizovať priame prenosy, respektíve jej to nie je umožnené. Z našej strany sme pripravení prenosy vysielať, nie je to o peniazoch. GM Marketing však nie je schopný zabezpečiť adekvátne podmienky pre prenosy, nedokáže napríklad presunúť termín zápasu na náš vysielací čas či zabezpečiť, aby naša technika mala vyhradené miesta na štadiónoch. Bez súčinnosti Pro-Hokeja a klubov nie sme schopní prenosy zabezpečiť. V spore Pro-Hokeja a GM Marketingu bude nasledovať asi súd. STV ponúkla alternatívu, aby sa do vyriešenia sporu prenosy vysielali s tým, že financie za práva by išli do depozitu, odkiaľ by sa po definitívnom rozhodnutí presunuli na stranu subjektu, ktorý má pravdu. Ani jedna strana to zatiaľ neprijala," vysvetľuje šéfmanažér redakcie športu STV Andrej Miklánek, podľa ktorého je televízia pripravená prijať aj dočasné riešenie. Za jeden priamy prenos je ochotná platiť 10-tisíc Sk za každý ratingový bod sledovanosti. CWL, resp. GM Marketing v súčasnosti STV vyzýva, aby prenosy vysielala, podmienky však zatiaľ na to nevytvára. STV teraz podniká kroky, aby podľa obchodného zákonníka mohla od zmluvy odstúpiť. Problémom je aj šesťmesačná výpovedná lehota v kontrakte. STV sa chce vyhnúť stavu, že by v prípade, že viedenský súd vypovedanie zmluvy s CWL zo strany Pro-Hokeja označí za nezákonné, nasledovala žaloba aj na ňu za porušenie platných zmlúv. "Hľadáme spôsob, ako zmluvu rozviazať podľa obchodného zákonníka. Momentálne to má v rukách naše právne oddelenie. Nádej, že budeme v tejto sezóne vysielať, však existuje. Možno tak bude už v priebehu januára," dodáva Andrej Miklánek.

Pokuty naše každodenné i inšô

Pokuty naše každodenné i inšô
Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes pokutovala verejnoprávnu STV a súkromnú TV JOJ. Slovenskej televízii dala pokutu 100 tisíc korún za presah reklamy do hokejového zápasu Rusko - Kazachstan vysielaného 6. mája. Spoločnosti MAC TV, vysielateľovi televízie JOJ, uložila 200-tisícovú pokutu za skrytú reklamu v programe Noviny zo 16. marca. Licenčná rada dnes udelila licenciu na televízne vysielanie prostredníctvom MMDS nitrianskej spoločnosti Mediaspol. Tiež dala predchádzajúci súhlas na prevod 100% obchodného podielu na základnom imaní bratislavskej spoločnosti European Television - medicus na Pavla Zajaca, ktorý podniká s Ivom Ružičom a podnikal aj s Jozefom Surovčíkom. European Television - medicus kedysi vlastnila Mgr. Tatiana Heldová , známy bratislavský ponikateľ Ladislav Borároš / Sirichai Thai Massage a.i. / a Ing. Ján Gazdík . Dobré rozhodnutie, však ? RVR začala tri správne konania voči vysielateľovi TV JOJ, spoločnosti MAC TV, všetky tri pre podozrenie z nedodržania pravidiel zákonnej ochrany maloletých, respektíve nesprávneho označenia programu logom o jeho vekovej prístupnosti. Licenčná rada tiež začala správne konania voči vysielateľovi TV Markíza, spoločnosti Markíza-Slovakia pre možné porušenie objektívnosti spravodajstva v Televíznych novinách vysielaných 25., 26. a 27. novembra

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

Top 20 všetky slovenské stanice

48.týždeň /27.11.2006 - 3.12.2006/

1.Televízne noviny Markíza 3. 12. 2006 ,2.LETS DANCE Markíza 3. 12. 2006, 3.Susedia Markíza 27. 11. 2006 , 4. Športové noviny Markíza 3. 12. 2006,5.VILOmeniny Markíza 27. 11. 2006 , 6. Slávik 2006 Markíza 2. 12. 2006,7.Aj múdry schybí Markíza 30. 11. 2006 ,8.Na streche Markíza 2. 12. 2006 ,9. Tesne vedľa Markíza 30. 11. 2006, 10.NOVINY TV JOJ 3. 12. 2006,11.Reflex Markíza 27. 11. 2006,12.Zámena manželiek Markíza 28. 11. 2006 ,13.Zlatý dážďMarkíza 3. 12. 2006 , 14.Paľba Markíza 27. 11. 2006 , 15.Srdcové záležitosti Markíza 3. 12. 2006 ,16.Kobra 11 X. Markíza 28. 11. 2006 , 17.Susedia Markíza 2. 12. 2006 ,18.Diablov obhajca Markíza 29. 11. 2006 ,19.Druhá šanca Jednotka 29. 11. 2006 ,20. Pošta pre teba Jednotka 2. 12. 2006

Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň.

4. 12. 2006

Ako u nás

Ako u nás
Tento piatok slávnostne otvorí holandská kráľovna Beatrix novú budovu Netherlands Institutefor Sound and Vision v meste Hilversum, kde sa nachádzajú televízne a rozhlasové archívy holanského národného vysielania. Rotterdamský architekt Neutelings Riedijk navrhol budovu v tvare kocky s sklenenou fasádou s počítačom riadenými obrazcami .A to je len návnada na to, čo sa ukrýva vo vnútri . Návšetvníci budú mať prístup k 80 ročným archívom, čo predstavuje 700.000 hodín audiovizuálneho materiálu. Navštívte : http://portal.beeldengeluid.nl/

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

The Turner Prize 2006

Abstraktné maľby, umelecká inštalácia vyrobená z odpadu a videoklip zachytávajúci tancujúcich Palestínčanov sa dnes dostali medzi diela, ktoré budú súťažiť o najprestížnejšie a najkontroverznejšie britské umelecké ocenenie - Turnerovu cenu. Finančnú cenu vo výške 1,3 milióna korún odovzdá v londýnskej Tate Britain galérii niekdajšia manželka Johna Lennona Yoko Ono. Finalisti tohto ročníka sú pre cenu nazývanú aj Brit Art typickí. V minulosti tu bodoval napríklad hrnčiar-transvestita Grayson Perry, maliar Chris Ofili maľujúci hnojom či Damien Hirst, ktorý do formaldehydu naložil žraloka. Jednou z nominovaných je londýnska umelkyňa Rebecca Warren, ktorá sa špecializuje na sochy veľkých žien z komiksov. Do súťaže postúpilo jej dielo s názvom Milujem zvuk rozbíjajúceho sa skla, čo sú vlastne vlasy, rôzne úlomky, prach a špina, ktoré pozametala na podlahe svojho ateliéru. Dielo 35-ročného umelca Phila Collinsa s Glasgowa ukazuje videoklip deviatich ľudí, ktorým život zničili televízne reality show. V ďalšom videoklipe zaplatil deviatim Palestínčanom, ktorí boli ochotní tancovať osem hodín pred kamerami v umeleckom filme s názvom Strieľajú kone. Nemecká umelkyňa Tomma Abts sa preslávila abstraktnými obrazmi, ktoré všetky majú rovnaký rozmer - 48 krát 38 centimetrov. Ako vyhlasuje, ku každému prázdnemu plátnu pristupuje vždy bez nápadu a preto aj jej obrazy nesymbolizujú nič konkrétne. Posledným nominovaným je Mark Titchner, ktorý používa slogany a citáty z evanjelickej literatúry, popových piesní, politických manifestov a reklám, ktoré prenáša na steny, lampy, do digitálnych animácií a na sochy. Víťaza Turnerovej ceny vyhlásia 14. januára.

MFF Bratislava NEWS

MFF Bratislava NEWS
Sekcia Medzinárodného filmového festivalu Bratislava 2006 Azyl skrýva plejádu jedno a päťminútových krátkometrážnych snímok, ktoré ich autori prihlásili do samostatnej súťaže na MFF. "Zaregistrovali sme 216 filmov z 13 krajín," hovorí zostavovateľ sekcie Maroš Hečko. Podľa neho do finále a na festivalové plátno sa prebojovala dvadsiatka najkvalitnejších snímok, ktoré v nedeľu večer premietali v Palace Cinemas bratislavského Auparku. Navyše, všetci diváci dostali pri vstupe do kinosály CD nosič s kompiláciou najlepších krátkometrážnych snímok z predchádzajúceho ročníka MFF Bratislava. Niektoré z filmov boli hrané, iné animované. Niektoré sa pokúšali o experiment, ďalšie o vytvorenie fikcie. Zopár autorov sa uspokojilo so zachytením okamihu, nálady či len poryvu citlivej duše. Medzi tvorcami krátkometrážnych filmov sa objavilo dokonca aj šesťročné dievčatko. Patrícia Rybárová pod vedením svojej lektorky nakrútila animovanú, minútu trvajúcu snímku nazvanú Ako lienka stratila bodku. Niektorí dospelí autori sa zase venovali fatálnym témam ako je napríklad zmysel, naplnenie či koniec života. A na svoje si prišli aj recesisti a ľudia so zmyslom pre humor. Víťazom spomedzi päťminútových filmov bola animovaná snímka Martina Snopka Pik a Nik. Druhú cenu získal film Jano režiséra Miroslava Rema zo života bratislavských bezdomovcov a tretí bol animovaný videoklip k piesni Andreja Šebana s názvom Dom pec z dielne dvoch 13-ročných Adamov - Kubicu a Kulíška. Spomedzi jednominútových filmov získala najvyššie ocenenie Umelá inteligencia Ashota Haasa o tom, ako sa preniesol boj o prežitie zo živočíšnej ríše do sveta robotov. Druhú priečku obsadila Samoľúbosť Radoslava Bieleka, ktorý si vystrelil sám zo seba a tretiu Hypertrofia Francúza Duong Dang-Thaia. Špeciálnu cenu udelila aj festivalová porota, ktorá vybrala extrémne vulgárnu snímku Šimijé s Csongorom Kassaiom, Stanom Dančiakom a hudbou rapera Rytmusa. Študenti Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave predstavujú na MFF Bratislava tridsať krátkych snímok. Diváci ich môžu vidieť ako predfilmy v sekcii Proti prúdu. Tvorcami netradičných krátkometrážnych formátov sú predovšetkým študenti štúdia grafického dizajnu. Do snímok vložili pocitové obrazy, predstavy a vízie, ktoré vedú k zamysleniu, povzdychu alebo pousmiatiu. Podľa projektovej koordinátorky Inge Višňovskej by mali diváci vnímať krátke filmové diela ako videoart, teda videoumenie, ktoré tvorí významnú súčasť súčasného výtvarného umenia. Zároveň zdôrazňuje jeho hlavné prvky ako rovnocenné radenie obrazov bez klasickej časovej osi alebo používanie jednotlivých "framov" ako samostatných výtvarných diel s uceleným významovým obsahom. Medzinárodný filmový festival Bratislava prináša svojim návštevníkom jedinečnú kolekciu desiatich filmov od britského režiséra Michaela Winterbottoma. V slovenských kinách sa od tohto nekonvenčného tvorcu objavila len životopisná snímka o patrónovi britskej hudobnej scény Tonym Wilsonovi Nonstop party (2001). Diváci sa môžu však tešiť aj na Zlatým medveďom ocenenú drsnú road movie o afganskom utečencovi Na tomto svete (2002) či na dokudrámu Cesta na Guantánamo (2006). Winterbottomove snímky sú pre slovenských divákov takmer neznáme a práve na festivale budú mať šancu spoznať aj film Motýlí bozk (1995), komornú drámu 9 piesní (2004) či adaptáciu diela Thomasa Hardyho Nárok (2000). Winterbottomovu tvorbu bude reprezentovať tiež sci-fi film Kód 46 (2003), dojímavá, ale nie sentimentálna snímka Teraz choď (1995), hraný dokument Vitajte v Sarajeve (1997) a nekonvenčný príbeh lásky a rodinného šťastia S tebou alebo bez teba (1998). Režisér chameleón, ako Winterbottoma prezývajú, nakrútil v priebehu jedenástich rokov štrnásť dlhometrážnych filmov. Striedal pri tom postupy práce, žánre i hercov. Spolupracoval s hollywoodskymi hviezdami ako Milla Jovovich, Angelina Jolie či Nastassia Kinski, ale aj s nehercami. Niekedy volí cestu nakrúcania tzv. dokudrámy, v ktorej kombinuje postupy dokumentárneho filmu s hraným filmom, inokedy sa uchýli k čistej fikcii. Ako povedala zostavovateľka rovnomennej sekcie Zita Hosszúová, okrem snímky Nárok ide o nízkorozpočtové filmy nakrútené v rýchlom tempe s malými štábmi a v reálnych lokalitách.

Na Ondreja ide orať len krivý gazda

Na Ondreja ide orať len krivý gazda

48.týždeň /27.11.2006 - 3.12.2006/

Markíza – 37,3 %

Jednotka - 18,2 %

Dvojka- 3,7 %

TV JOJ – 15,5 %

TA 3 - 1,5 %

Zdroj: PMT/TNS SK

Dnes sa to začína -opäť

Dnes sa to začína -opäť
Rada Slovenskej televízie začne dnes verejné vypočutie kandidátov na generálneho riaditeľa STV. Termín rozpravy rady a prvého kola voľby GR STV je 6. decembra 2006. Termín prípadného druhého kola voľby GR STV je 11. decembra. 2006.
4. 12. 2006 -9:00-12.00 : Jozef Barina Vladimír Puchala Jozef Heriban Branislav Zahradník

13:00-17.00 Marián Ostatník Pavol Hanzel František Somorovský Margita Repková
5. 12. 2006- 9:00-12.00 Ľubomír Belák Jozef Zima Ľubomír Kopecký Patrik Pašš
13:00 -17.00 Štefan Dlugolinský Dušan Davidov Jaroslav Dóczy Štefan Nižňanský
6. 12. 2006- 9:00 -12.00 Roman Lipták Radim Hreha Vladimír Červenák

3. 12. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Brian Mulroney, John Turner, Kim Campbellová a Joe Clark

Bývalí kanadskí premiéri Brian Mulroney, John Turner, Joe Clark a Kim Campbellová budú porotcami v reality show The Next Great Prime Minister, ktorá bude hľadať vhodných adeptov na post premiéra. Moderátorom celej šou bude v priamom prenose komik Rick Mercer. Bývalí predsedovia vlády budú 18. marca pred publikom skúšať schopnosti piatich súťažiacich. Celkového víťaza určia nielen prísni porotcovia, ale aj diváci v hľadisku. Televízna stanica CBS vyzýva mladých Kanaďanov vo veku od 18 do 25 rokov, aby do 15. decembra poslali krátke videozáznamy, v ktorých rečnia o tom, prečo by sa práve oni mali stať premiérmi a čo by v tejto pozícii robili. "Hľadanie budúceho štátnika bude motiváciou pre mladých ambicióznych ľudí a divákom dá možnosť zoznámiť sa s politickými lídrami zajtrajška," povedala vedúca programovej tvorby stanice CBS Kristine Layfield. Po prvý raz sa táto šou objavila na obrazovkách minulý rok a rozruch okolo nej vyvolal najmä jeden súťažiaci, ktorému na javisku takmer praskli nervy. S iniciatívou prišiel už v roku 1995 Frank Stronach, zakladateľ spoločnosti na výrobu autosúčiastok Magna International, ktorá celú šou sponzorovala. Víťaz reality show získa finančnú odmenu 1,2 milióna korún a platenú stáž vo vládnych organizáciách. Minuloročná víťazka Deirdra McCracken čoskoro obháji diplomovú prácu na Univerzite v Lavale, na tému ako novinári interpretujú výsledky prieskumov verejnej mienky.

Komik Michael Richards si po svojom rasistickom vystúpení v šou Laugh Factory znepriatelil množstvo ľudí, Mel Gibson naopak chápe jeho situáciu a súcití s ním. "Poslal som mu odkaz, lebo mi ho bolo ľúto. Bol očividne pod tlakom stresu. Aj triezvemu môžu prasknúť nervy," povedal 50-ročný Gibson v rozhovore pre decembrové číslo časopisu Entertainment Weekly. "Ešte chvíľu ho budú mučiť a potom prestanú. Ja osobne ho mám rád," tvrdí Gibson. Richards sa po nemiestnych rasistických poznámkach na adresu dvoch Afroameričanov verejne ospravedlnil v programe Late Show Davida Lettermana na kanále CBS. Poznamenal, že konal v návale hnevu. Takisto sa ospravedlnil vedúcemu aktivistovi za ľudské práva reverendovi Alovi Shartonovi v rozhlasovom vysielaní reverenda Jeesea Jacksona. Gibson spôsobil toto leto svojimi antisemitskými výrokmi na adresu policajtov v kalifornskom Malibu podobný škandál. Verbálne zaútočil na policajtov, ktorí ho zastavili pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Gibson sa neskôr verejne ospravedlnil. Núdzu však o prácu po tomto incidente nemá. "Nie, tak to v Hollywoode nefunguje. To sú len titulky v novinách typu pif-paf Mel Gibson, Hollywood ťa odpísal," uviedol v rozhovore Gibson, ktorý o sebe tvrdí, že nie je antisemita. "Nikdy som nebol a ani nikdy nebudem. Zaskočilo ma, koľko strachu som ľuďom nahnal. Bol to hrozný pocit. Vtedy som si povedal, že nechcem byť pre ľudí taká ohava," vysvetľuje Gibson. Jeho nový film Apocalypto (2006) sa dostáva do kín 8. decembra. Je to príbeh o zániku mayskej civilizácie v pôvodnom jazyku Mayov. Gibson je presvedčený, že škandál z leta neovplyvní návštevnosť jeho snímky v kinách.

Americkému komediálnemu moderátorovi Jayovi Lenovi nie je do smiechu. Moderátor programu Tonight Show spoločne s televíznou spoločnosťou NBC Studios zažaloval editorku Judy Brown a jej vydavateľstvá za to, že vo svojej zbierke humoristických kníh profitovala z materiálov, ktoré Lena preslávili počas komediálnych vystúpení. Leno spoločne s ďalšími komikmi ako napríklad Rita Rudner, požadujú bližšie nešpecifikované odškodné a permanentný zákaz na predaj 19 kníh, ktoré sú prevažnou kompiláciou vtipov známych komikov ako Ellen DeGeneres, Joan Rivers a Jerry Seinfeld. "Tie knihy vznikli vďaka komikom, ktorí si svoje vtipy sami napísali. Preto je porušenie autorských práv také neslýchané. Knihy sa predávajú draho, pretože sú v nich vtipy známych komikov," tvrdí sa v žalobe. "Pani Brown dokonca posielala svojich zástupcov do komediálnych klubov, aby nahrávali vystúpenia, ktoré skopírovala a neskôr z nich profitovala." Medzi spomínané knihy patria zbierky ako The Funny Pages, Funny You Should Know That či Joke Stew. Hovorkyňa Kathy Hilliard z vydavateľstva Andrews McMeel Publishing odmietla celú záležitosť komentovať. V žalobe, ktorú komici podali v stredu na súde v Los Angeles sa píše, že sa snažili skontaktovať s Brown i vydavateľstvom so žiadosťou, aby prestali predávať a vydávať knihy zasahujúce do ich autorských práv. "Ani raz sa nám neozvala späť," uviedol právny zástupca žalujúcej strany Theodore Boutrous Jr.. "Myslíme, si, že je v stávke veľmi zásadný princíp- ochrana duševného vlastníctva komikov. Tieto vtipy sú produktom veľmi pozorného výberu slov," dodal. Medzi ďalšími poškodenými sú i Jimmy Brogan, Diane Nichols a ako Sue Pascoe, manželka zosnulého komika Ronnieho Shakesa. Vďaka svojej snahe urobiť z Kazachstanu vyvolený národ sa fiktívny reportér Borat postaral o to, že sa skutočným kazašským novinárom ťažko žije. Skutoční kazašskí novinári sa od premiéry filmu Borat: Nakúkanie do ameryckoj kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa musia pri reportážach v USA boriť s problémami. Televízny štáb kazašskej televíznej stanice Kanál 31 začiatkom novembra nakrúcal v meste Columbus dokument o americkom politickom systéme. Tlačové oddelenia im však v mnohých požiadavkách odmietli vyhovieť, keďže sa obávali, že patria k Boratovi. "Rozhodne nám nepomohlo, že sa náš kameraman volá Bolat," posťažoval sa jeden z novinárov denníku Cleveland Plain Dealer. Tlačové oddelenia a agenti FBI dokonca dali na ministerstve vnútra preveriť osobné doklady spomínaných novinárov. Otvorený homosexuálny vodca Quebeckej strany nezávislosti Andre Boisclair rozprúdil vlnu kritiky, keď sa objavil v kanadskej paródii na homosexuálnu romancu Skrotená hora (2005), v ktorej hlavné úlohy hrajú americký prezident George W. Bush a kanadský konzervatívny premiér Stephen Harper. Boisclair, líder strany Parti Quebecois, sa objavil v komediálnom skeči, ktorý sa na kanadské obrazovky dostane už tento mesiac. Kanadské televízie už dlhšie uvádzajú úryvky z paródie, ktorú v celej dĺžke uvedú 22. decembra. V uvádzanom úryvku Boisclair strčí hlavu do indiánskeho stanu, v ktorom sa prezident s premiérom dobre zabávajú. "Do toho nepôjdem," povie líder Parti Quebecois, ktorá sa snaží o nezávislosť Quebecu. V skeči hrá sám politik, no prezidenta a premiéra hrajú zamaskovaní herci. "Urobil som to v dobrej viere a verím, že ľudia to posúdia podľa seba. Keďže však vidím, koľko kontroverzie to so sebou prinieslo, už by som to viac neurobil," povedal.

Reformy v talianskej verejnoprávnej RAI by mali pokračovať, tvrdí taliansky minister spojov Paolo Gentiloni . RAI by mal prevádzkovať tri programy , pričom dva by mali byť financované z koncesií a tretí z reklamy. Reforma RAI sa má implementovať pred rokom 2010 . Súčasné príjmy celej RAI sú približne 3 miliardy EUR ročne.RAI i Berlusconiho Mediaset by mali uvoĺniť aj frekvencie , pravdepodobne pre L'Espresso Editoriale SpA, RCS MediaGroup SpA a De Agostini.

Nielsen Media Research chce uviesť na budúci rok meranie sledovanosti reklamy. Posúva tak štart o niekoľko mesiacov. Projekt však už poskytuje experimantálne dáta .

Britská vláda odmieta požiadavku BBC o navýšenie poplatkov o infláciu. BBC požiadal navýšenie o 1.8 % a a 2,3 % o infláciu na najbližších 10 rokov, čo by malo vykryť predovšetkým výdavky na digitalizáciu.

Po takmer dvojročnej pauze sa najstarší nigérijský denník The Daily Times dostal opäť na pulty novinových stánkov. Prvé vydanie denníka The Daily Times, ktorého sídlo je v Lagose, vyšlo 1. júna 1926. Denník, ktorý vychoval veľa nigérijských žurnalistov, sa stal obeťou zlého vedenia militantnej vlády v 90. rokoch. Svoj vrchol zažil v rokoch 1975 až 1985. V roku 1976 získala vojenská vláda väčšinový podiel v denníku. V roku 2004 ho odkúpila od vlády skupina Folio Communications, ktorá sa rozhodla prinavrátiť mu jeho bývalú slávu. Vydavateľ sľúbil, že The Daily Timer bude verejnosť informovať pravdivo a dodrží najvyšší etický a profesionálny štandard.

IDFA 2006

IDFA 2006
Dánsky dokumentárny film Kláštor - Pán Vig a mníška získal na holandskom Medzinárodnom festivale dokumentov v Amsterdame(IDFA) najviac ocenení. Film v réžii Pernillea Rose Gronkjaera ukázal divákovi ťažkosti Viga pri vytvorení kláštora ortodoxnej cirkvi v opustenom dánskom zámku. Gronkjaer si prevzal hlavnú cenu pomenovanú po známom holandskom dokumentaristovi Jorisovi Ivensovi spolu s ocenením za najlepší krátky dokumentárny film. Eva Mulvad získala cenu za svoj dokument Nepriatelia šťastia, ktorý sa snaží priblížiť divákovi snahu Afganky Malalaji Džoji dostať sa do parlamentu. Cenu divákov si odniesol film We Are Together britského režiséra Paula Taylora o chóre detí z južnej Afriky.

Začiatok spájania ?

Začiatok spájania ?
Spoločnosť J & T Real Estate má stále záujem o pozemky, na ktorých stojí budova agentúry TASR, čaká však na rozhodnutie štátu. Ako uviedol hovorca spoločnosti Maroš Sýkora, len čo to bude možné, budovu odkúpia, po získaní všetkých potrebných povolení zbúrajú a v rámci Panorama City vybudujú vhodnejší a modernejší objekt. "Uprostred nových moderných a esteticky pôsobiacich budov by inak tento objekt trčal absolútne nezapadajúci do okolitého kontextu, ani do kontextu vybudovania nového moderného centra Bratislavy. Každý návštevník by si asi odnášal z návštevy tohto miesta veľmi zmiešané pocity," povedal Sýkora. Podľa vyjadrení hovorcu spoločnosti má presťahovanie agentúry TASR a zbúranie objektu nielen estetické, ale aj finančné dôvody a zároveň by to bolo ekonomicky výhodnejšie. "Nepochybne. Náklady na nájom by boli nižšie, ako náklady na správu budovy, v ktorej TASR dnes sídli. Navyše, TASR by sa mohla presťahovať do neporovnateľne kvalitnejších priestorov ako sú tie, v ktorých sídli dnes," konštatoval Sýkora.

European Film Awards

European Film Awards

Včera v poľskej Varšave na večeri Cien Európskej filmovej akadémie vyhlásili oficiálne výsledky:

EUROPEAN FILM 2006 : Das Leben Der Anderen ,Nemecko ,Florian Henckel von Donnersmarck

EUROPEAN DIRECTOR 2006 : Pedro Almodóvar ,VOLVER

EUROPEAN ACTRESS 2006: Penelope Cruz , VOLVER

EUROPEAN ACTOR 2006: Ulrich Mühe ,DAS LEBEN DER ANDEREN (The Lives Of Others)

EUROPEAN CINEMATOGRAPHER 2006 : Barry Ackroyd , THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY a José Luis Alcaine ,VOLVER

EUROPEAN SCREENWRITER 2006 :Florian Henckel von Donnersmarck , DAS LEBEN DER ANDEREN (The Lives Of Others)

EUROPEAN COMPOSER 2006 :Alberto Iglesias,VOLVER

EUROPEAN DISCOVERY 2006 : 13 TZAMETI , Gela Babluani, France

EUROPEAN FILM ACADEMY AWARD FOR AN ARTISTIC CONTRIBUTION 2006 : Pierre Pell & Stéphane Rozenbaum , the production design in THE SCIENCE OF SLEEP

EUROPEAN FILM ACADEMY SHORT FILM 2006 - Prix UIP: BEFORE DAWN , Bálint Kenyeres, Hungary

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA 2006 - Prix Screen International: Jeremy Thomas

EUROPEAN FILM ACADEMY CRITICS AWARD 2006 - Prix Fipresci: LES AMANTS REGULIERS , Philippe Garrel, France

EUROPEAN FILM ACADEMY DOCUMENTARY 2006 - Prix Arte : DIE GROSSE STILLE (Into Great Silence), Philip Gröning, Germany/Switzerland

THE PEOPLE'S CHOICE AWARD 2006 for Best European Film : VOLVER , Pedro Amodóvar, Spain

Poľský režisér Roman Polański dostal od Európskej filmovej akadémie cenu za celoživotné dielo. Sedemdesiattriročného rodáka z Paríža ocenili za výnimočný prínos svetovej kinematografii. Filmár, ktorý v Poľsku prežil hrôzy II. svetovej vojny, získal Oscara za film Pianista (2002) inšpirovaný jeho vlastným útekom z krakovského geta. Polańského matka zomrela v koncentračnom tábore v Osvienčime, otec takmer zahynul v rakúskom koncentračnom tábore Mauthausen-Gusen, ale jemu sa podarilo z krakovského geta ujsť a vojnu prečkal potulkami po poľskom vidieku. Film získal aj Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a britské filmové ceny BAFTA v kategóriách Najlepší film a Najlepšia réžia. Polański, ktorý plynulo rozpráva šiestimi jazykmi: poľsky, rusky, anglicky, francúzsky, španielsky a taliansky, študoval na filmovej škole v Lodži. Ukončil ju v roku 1959 a spočiatku pôsobil ako divadelný a filmový herec. Režijnú kariéru začal v roku 1958 krátkymi filmami, za ktoré získal množstvo medzinárodných ocenení. Ako režisér hraných filmov úspešne debutoval psychologickou drámou troch ľudí Nôž vo vode (1962), za ktorý získal hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach a vyslúžil si aj svoju prvú nomináciu na Oscara. V roku 1968 Polański nakrútil úspešný psychologický thriller Rosemary má dieťatko. Medzi jeho ďalšie významné filmy patrí film noir Čínska štvrť (1974) s Jackom Nicholsonom a Faye Dunaway v hlavných úlohách, alebo romantická dráma Tess (1979), ktorú nakrútil v anglicko-francúzskej koprodukcii.