16. 4. 2016

Slnko v sieti

Slnko v sieti


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v sobotu večer (16.4.) počas galavečera v Slovenskom národnom divadle laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za roky 2014 a 2015. Večeru dominoval film Eva Nová, ktorý získal päť ocenení.
V aktuálnom šiestom ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky udeľovali celkovo v 14 kategóriách, sú nimi najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film, najlepšia filmová réžia, najlepší ženský a mužský herecký výkon, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, najlepší filmový architekt – scénograf a najlepšie kostýmy – masky.
Film Eva Nová režiséra Marka Škopa získal cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film, Marko Škop bol ocenený aj za najlepšiu réžiu a najlepší scenár. Naviac Emília Vášaryová a Milan Ondrík za úlohy vo filme Eva Nová získali ocenenie za najlepší ženský a mužský herecký výkon. Najlepším dokumentárnym filmom je Tak ďaleko, tak blízko režiséra Jara á ocenenie najlepší animovaný film získal Fongopolis režisérky Joanny Kožuch.
Martin Kollár získal ocenenie najlepší kameramanský výkon vo filme Koza, cenu najlepší filmový strih si odnáša Marek Kráľovský za film Čistič, Tobias Potočný má cenu za najlepší filmový zvuk vo filme Koza. Za najlepšiu filmovú hudbu bol ocenený Marek Brezovský in memoriam za film Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. V kategórii najlepší architekt – scénograf získali ocenenie Peter Čanecký a Ondřej Mašek za film Sedem zhavranelých bratov, za rovnaký film získal Juraj Steiner cenu pre najlepšie kostýmy – masky. Slnko v sieti 2016 za celoživotné dielo a výnimočný prínos slovenskej kinematografii získali režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther.
Národné filmové ceny Slnko v sieti sa udeľovali najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015. Celkovo sa o cenu uchádzalo 13 prihlásených dlhometrážnych hraných, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a 10 animovaných filmov, do nominácií sa z nich prebojovalo 15 filmov. Najviac nominácií, celkom deväť, získal film Eva Nová, Koza šesť, po tri nominácie získali filmy Deti, Čistič, Fair play a Wilsonov.
„Teší ma hlavne to, že do finále sa dostali samé dobré filmy, či už je to Eva Nová, Deti alebo Koza Ivana Ostrochovského. To boli filmy, ktoré zarezonovali vo svete a robili mu dobré meno. Eva Nová je zvláštny v tom, že je dôsledne budovaný, postavený na veľmi silných hereckých výkonoch. Rozpráva o najjemnejších veciach, ktoré sa týkajú ľudského života, o hľadaní vlastnej dôstojnosti, o hľadaní cesty ku svojim blízkym, o odpustení,“ uviedol pre TASR prezident SFTA Marek Leščák.
Slovenská filmová a televízna akadémia je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Slnko v sieti 2016:

Najlepší hraný film: Eva Nová (Marko Škop)
Najlepší dokumentárny film: Tak ďaleko, tak blízko (Jaro Vojtek)
Najlepší animovaný film: Fongopolis (Joanna Kozuch)
Najlepšia filmová réžia: Marko Škop (Eva Nová)
Najlepší filmový scenár: Marko Škop (Eva Nová)
Najlepší kameramanský výkon: Martin Kollár (Koza)
Najlepší filmový strih: Marek Kráľovský (Čistič)
Najlepší filmový zvuk: Tobias Potočný (Koza)
Najlepšia filmová hudba: Marek Brezovský in memoriam (Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom)
Najlepší architekt - scénograf: Peter Čanecký, Ondřej Mašek (architekti) (Sedem zhavranelých bratov)
Najlepšie kostýmy/masky: Juraj Steiner (umelecký maskér) (Sedem zhavranelých bratov)
Najlepší ženský herecký výkon: Emília Vášáryová (Eva Nová)
Najlepší mužský herecký výkon: Milan Ondrík (Eva Nová)

Copyright © TASR 2016

Zomrel Dan Ireland

Zomrel Dan Ireland

Vo veku 57 rokov zomrel vo štvrtok kanadský režisér, producent a spoluzakladateľ Medzinárodného filmového festivalu v Seattli Dan Ireland. Smutnú správu potvrdil pre týždenník Entertainment Weekly filmárov manažér Paul Nelson. Rodák z Vancouveru skonal vo svojom dome v Los Angeles. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.
Dan Ireland sa narodil 11. mája 1958 vo Vancouveri. Kariéru vo filmovom priemysle odštartoval iba ako 17-ročný v roku 1975, keď spolu s Darrylom Macdonaldom založil spomínaný Medzinárodný filmový festival v Seattli. Pod jeho vedením predstavili na festivale snímky ako Votrelec (1979) režiséra Ridleyho Scotta, V role kaskadéra (1980) od Richarda Rusha či Zbytočná krutosť (1984) bratov Coenovcov. Po jeho odchode z organizácie sa presťahoval do Los Angeles, kde sa v roku 1986 stal riaditeľom oddelenia akvizície snímok vo Vestron Pictures. Po troch rokoch z Vestron Pictures odišiel a začal sa venovať filmovej produkcii. Zaslúžil sa o vznik snímok ako Whore (1991), Posádka v ohrození (1994) či krátkometrážnych drám The Candy Shop (2010), Eyes to See (2010), The Man Who Never Cried (2011) alebo A Most Peculiar Man (2015). Do povedomia verejnosti sa však zapísal predovšetkým ako režisér. Jeho debutovou snímkou bola životopisná dráma Celý šíry svet (1996), ktorá viedla k zlomu v kariére americkej herečky Renée Zellweger. Nasledovali filmy ako Dvaja na jedného (1998), Vášnivosť (2002), Pani Palfreyová (2005), televízna snímka Šanca prežiť (2008) či Jolene, ktorý bol celovečerným filmovým debutom americkej herečky Jessicy Chastain.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kremeľ sa ospravedlnil nemeckému denníku Süddeutsche Zeitung za slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý mylne tvrdil, že toto médium je vo vlastníctve americkej investičnej banky Goldman Sachs. Informovala o tom v piatok agentúra TASS.
Putin počas štvrtkového televízneho programu, v ktorom raz do roka odpovedá naživo na otázky občanov, k úniku tzv. Panamských dokumentov povedal, že "po prvý raz sa objavili v nemeckom denníku Süddeutsche Zeitung, ktorý je súčasťou mediálnej holdingovej spoločnosti vlastnenej americkou bankovou firmou Goldman Sachs".
"Samozrejme, ospravedlnili sme sa," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa neho spravili chybu tí, ktorí pripravovali Putinovi podklady. "Išlo naozaj o nepotvrdené informácie, ktoré nepreverili a poskytli ich prezidentovi," vysvetlil Peskov.
Putin ku kauze Panamských dokumentov taktiež povedal, že správy o údajných offshorových účtoch svetových osobností sú "provokáciou" a za celou kauzou stoja americkí predstavitelia. Ešte minulý týždeň zdôraznil, že jeho meno nefiguruje v žiadnom z uniknutých dokumentov, ale západné médiá ho i napriek tomu podozrievajú zo spojitosti s offshorovými spoločnosťami. Tieto obvinenia označil za časť kampane vedenej USA proti Rusku s cieľom oslabiť tamojšiu vládu.

Nemecká vláda vyhovela Turecku a umožní trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna v súvislosti s posmešnou básňou, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a celého tureckého národa. V Berlíne o tom dnes informovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Podľa jej slov by sa však paragraf č.103 nemeckého trestného zákonníka o urážaní hláv iných štátov mal zrušiť ešte v tomto volebnom období.
Uvedený paragraf je právnou bázou pre podnet samotného tureckého prezidenta, ktorý požaduje od nemeckej justície umelcovo stíhanie. Paragraf 103 ukladá za urážku hlavy inej krajiny trest do troch rokov väzenia alebo finančný trest, za ohováranie takejto osobnosti dokonca päťročný trest väzenia.
Rozhodnutie Merkelovej, ktorá podrobila kritike i slobodu médií a umenia v Turecku, je však v samotnej vládnej koalícii vnímané veľmi rozporuplne.
Šéf parlamentnej frakcie sociálnych demokratov z SPD Thomas Oppermann dokonca na jednej zo sociálnych sietí otvorene napísal, že toto rozhodnutie považuje za nesprávne. Dodal, že trestné stíhanie satiry kvôli "urážke majestátu" sa nehodí do modernej demokracie. Spolkoví ministri za SPD hlasovali podľa Oppermannových slov proti tomu, aby Berlín Ankare vyhovel.
Pri rozporuplných názoroch členov kabinetu prijíma definitívne rozhodnutie spolková kancelárka.
Podľa Merkelovej v právnom štáte nie je vecou vlády, ale orgánov prokuratúry a súdov zvážiť ochranu osobnosti a iné aspekty na jednej strane a slobodu tlače a umenia na strane druhej. Posledné slovo by preto v Nemecku nemala mať vláda, ale justícia, vyplynulo z jej slov.
Böhmermannovu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní ZDF, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie umelca za urážku hlavy štátu. Satirik totiž hovoril o Erdoganovi ako o "profesionálnom idiotovi" či osobe uchyľujúcej sa k pohlavnému styku so zvieratami. Uvedená báseň vyvolala diplomatickú roztržku medzi Nemeckom a Tureckom a podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov.
"Toto je dôvod, prečo my ako Turecká republika chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," povedal Kurtulmaš pri vystúpení v tureckom meste Šanliurfa. Böhmermannovo konanie pritom označil za "vážny zločin proti ľudskosti", trval však na tom, že Turecko "vôbec nechce vyvíjať politický nátlak" na Nemecko.
Samotný satirik, ktorý sa od prepuknutia škandálu okolo jeho relácie správal zdržanlivo, neposkytoval vyhlásenia ani rozhovory a odriekol i účasť na udeľovaní prestížnych Grimmeho cien, sa mal zdržiavať v Kolíne nad Rýnom, a to už niekoľko dní pod policajnou ochranou.
Prokuratúra v Mainzi, ktorá potvrdila prijatie podnetu na trestné stíhanie od tureckého prezidenta ako súkromnej osoby, dnešné rozhodnutie Angely Merkelovej nemieni komentovať.
Erdoganov nemecký právny zástupca Hubertus von Sprenger odmietol v reakcii pre tlačovú agentúru DPA akýkoľvek komentár k rozhodnutiu nemeckej vlády pripustiť trestné stíhanie satirika.
Predseda tureckej komunity v Nemecku Gökay Sofuoglu rozhodnutie vlády v Berlíne kritizoval. "Považujem toto rozhodnutie za nesprávne," uviedol pre sobotňajšie vydanie denníka Berlinerz Zeitung a dodal, že by bolo postačovalo ponechať posúdenie kauzy na základe podnetu na trestné stíhanie, ktoré turecký prezident podal v Mainzi ako súkromná osoba.
Predstavitelia opozičných nemeckých strán kritizovali už pred dnešným rozhodnutím spolkovú vládu za priveľkú ústupčivosť Turecku a závislosť od Ankary v súvislosti s migračnou krízou.
Prieskum verejnej mienky inštitútu YouGov naznačil, že 54 percent oslovených nemeckých občanov bolo proti vyšetrovaniu prokuratúry v tomto prípade a považovalo ho za úplne neprimerané. Iba šesť percent respondentov reprezentatívny prieskumu sa vyjadrilo opačne.

Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Lionsgate pripravuje s austrálskym filmárom Joshom Wakelym hudobný seriál inšpirovaný tvorbou amerického hudobníka a skladateľa Boba Dylana. Réžie projektu s názvom Time Out of Mind sa ujal spomínaný Wakely, ktorý má zároveň na starosti scenár. Novinku bude vysielať americká spoločnosť Amazon, ktorá hodinové epizódy sprístupní prostredníctvom svojej streamovacej služby.
Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 36 štúdiových nahrávok. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria napríklad Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. Dvadsiateho mája mu vyjde štúdiovka Fallen Angels.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!


15. 4. 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

     Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Joe Manganiello nebude hrať v pripravovanom seriáli Six o vojenskej jednotke bojujúcej proti Talibanu. Ako uviedol anonymný zdroj magazínu Us Weekly, rodák z Pittsburghu od projektu odstúpil pre zdravotné problémy a fyzickú náročnosť, ktorú si vyžadovala jeho úloha. Problémy vyústili z už skôr existujúcich ťažkostí, pričom ďalší nemenovaný zdroj prezradil, že herec bude v poriadku a situácia je zvládnuteľná. Zástupca televíznej stanice History Channel zase potvrdil, že za neho hľadajú náhradu a výrobu série zatiaľ pozastavili.
Tridsaťdeväťročný manžel kolumbijskej herečky Sofíe Vergary mal v osemdielnej vojenskej dráme stvárniť lídra tímu Six špeciálnych jednotiek amerického námorníctva, Ripa Taggarta. Projekt bude sledovať vojakov na misii, v rámci ktorej majú zneškodniť vodcu radikálnej skupiny Taliban. V seriáli si zahrajú Barry Sloane, Dominic Adams, Edwin Hodge, Kyle Schmidt a Juan Pablo Raba.
Joe Manganiello sa do povedomia verejnosti dostal ako Eugene "Flash" Thompson v prvom filme o Spider-Manovi z roku 2002. Túto rolu si zopakoval aj v snímke Spider-Man 3 (2007) a zahral si napríklad aj vo filmoch Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Magic Mike (2012), Sabotáž (2014) alebo Magic Mike XXL (2015). V rokoch 2008 až 2010 účinkoval v projekte One Tree Hill (2003 - 2012), v rokoch 2006 až 2012 sa ukázal v niekoľkých epizódach sitkomu Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014) a od roku 2010 stvárňoval Alcidea Herveauxa v seriáli True Blood: Pravá krv (2008 - 2014).

Internetoví užívatelia v Turecku stratili prístup k stránkam ruskej štátnej tlačovej agentúry Sputnik. O ich blokovaní, ktoré by mohlo zvýšiť napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom, informoval dnes šéfredaktor tureckej pobočky tohto média Mahir Boztepe.
Podľa jeho vyjadrenia pre agentúru Reuters je momentálne pre Turkov nedostupná stránka sputniknews.com, ako i tzv. subdomény. "Zaslali sme list regulačnému úradu, kde sa pýtame na dôvody. Nečakali sme nijaký zákaz," povedal Boztepe.
Vyjadrenie tureckého úradu pre reguláciu telekomunikačných a internetových služieb sa agentúre Reuters zatiaľ nepodarilo získať.
Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa výrazne zhoršili vlani v novembri, keď počas misie na podporu pozemných operácií sýrskej armády zostrelila turecká stíhačka ruský stíhací bombardér Su-24. Moskva po tomto incidente zaviedla voči Turecku sériu najmä ekonomických sankcií a súčasne obvinila Ankaru z finančnej podpory teroristickej organizácie Islamský štát.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Vážený pane ministře vnitra, vážený pane policejní prezidente, členové Policie České republiky,

pozval jsem vás na Pražský hrad, abych vám vyjádřil svoji vděčnost a svoje poděkování za zásahy jak 17. listopadu minulého roku, tak nyní při návštěvě čínského prezidenta.
Je špatný ten, kdo se nedokáže zastat svých podřízených a je špatný ten, kdo se jim bojí vyjádřit svoji úctu jenom proto, aby ho často podplacená média neznemožnila.
Musíme si vážit těch, kdo mají odvahu, a musíme si uvědomit, proti komu policie stojí. To nejsou názoroví odpůrci, protože ve svobodné společnosti má každý právo vyjádřit svůj názor, ale je názorem zapalování policejních aut, je názorem, když v Klinice se připravují demonstrace právě s cílem zapálit tato auta, případně znemožnit provoz Řízkárny. Je názorem, když strháváte vlajky jakéhokoli státu anebo je to pouze hanobení státních symbolů a víte, že se to stalo i zde na Pražském hradě.
Je třeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi. Pokud jsem správně informován, policie vyhradila demonstrantům prostor, kde mohli svobodně svůj názor vyjádřit. A samozřejmě jednala naprosto správně, jestliže při příležitosti návštěvy druhého nejvýznamnějšího muže planety uzavřela některé prostory v okolí Hradu, aby nevyvolala riziko ohrožení jeho bezpečnosti. Toto vše by měli duševně normální lidé pochopit.
A já bych skončil, jak mě znáte, bonmotem. Váš nevděčný úděl, často spočívá v tom, že bráníte projevu duševně nenormálních lidí a v tom jste tak trochu podobní psychiatrům.
Ještě jednou vám velice a velice děkuji za vaši práci."
Miloš Zeman, prezident Českej republiky

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pracovníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a daňovej správy vykonali včera prehliadku moskovského sídla investičnej skupiny Onexim patriacej miliardárovi Michailovi Prochorovovi.
Dva zdroje blízke Prochorovovi pre agentúru Reuters uviedli, že razia v priestoroch Oneximu súvisí s aktivitami ďalšej Prochorovovej spoločnosti RBC Media. Jej hovorca ale tvrdí, že priestory RBC Media prehľadávané neboli.
Denník RBC priniesol totiž v ostatných mesiacoch podrobné správy súvisiace s obchodnými aktivitami spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina ako aj jeho zaťa v daňových rajoch.
Prochorov (50), ktorého majetok sa odhaduje na 8,2 miliardy dolárov, je podľa časopisu Forbes 14. najbohatším Rusom. Okrem iného je majiteľom basketbalového tímu NBA Brooklyn Nets, predtým známeho ako New Jersey Nets.

Manažéra kampane republikánskeho uchádzača o prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa nebudú stíhať pre obvinenia z napadnutia reportérky. Prokuratúra totiž dospela k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov na to, aby bol Corey Lewandowski usvedčený.
Polícia na Floride koncom marca obvinila 42-ročného Lewandowského na základe videozáznamu, ktorý podľa nej ukazuje, ako na Trumpovom mítingu 8. marca úmyselne chytil ruku a spôsobil modriny Michelle Fieldsovej. Reportérka, vtedy pracujúca pre konzervatívny spravodajský server Breitbart, kráčala popri Trumpovi a snažila sa mu položiť otázku, Lewandowski ju však chytil za ruku a potiahol ju dozadu.
Zástupca štátnej prokuratúry v podaní na súde uviedol, že získané informácie nestačia na zákonom vyžadované preukázanie všetkých prvkov činu, z ktorého bol Lewandowski obvinený, a nie sú tak dostatočné na jeho trestné stíhanie.
Lewandowski poprel, že by Fieldsovú schmatol. Trump ho podporil a odmietol výzvy na jeho odvolanie. Namiesto toho kritizoval novinárku a obvinil ju, že zveličuje a mení svoje tvrdenia.
Fieldsová ukončila spoluprácu so serverom Breitbart necelý týždeň po incidente s tým, že nadriadení sa jej nezastali, keď sa snažili udržať si dobré vzťahy s Trumpom. Breitbart opustili aj ďalší zamestnanci.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Gareth Thomas

Zomrel Gareth Thomas

Vo veku 71 rokov zomrel v stredu waleský herec Gareth Thomas, známy predovšetkým z úspešného sci-fi seriálu Blake's 7 (1978 - 1981). Podľa informácií dostupných na fanúšikovskej stránke projektu, skonal predstaviteľ Roja Blakea na zástavu srdca.
Gareth Daniel Thomas sa narodil 12. februára 1945. Herectvo študoval na londýnskej Royal Academy of Dramatic Art, pričom v 60. rokoch minulého storočia sa stal aj jej zamestnancom. Ako herec pôsobil v Royal Shakespeare Company, kde sa predstavil v slávnych Shakespearových hrách ako Večer trojkráľový, Othello či v Anne Christie amerického dramatika Eugena O’Neilla. Venoval sa tiež účinkovaniu v televízii, okrem spomínaného Blake's 7 si zahral v seriáloch ako napríklad The Avengers (1961 - 1969), Man At The Top (1970 - 1972), Sutherland's Law (1973 - 1976), Shadows (1975 - 1978), ITV Playhouse (1967 - 1982), London's Burning (1988 - 2002), Casualty (1986) či Holby City (1999). Objavil sa tiež v televíznych filmoch Sutherland's Law (1972), Caesar and Cleopatra (1976), Peter a Pavol (1981), Merlin (1998) či Harold Shipman - Doktor Smrť (2002).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

14. 4. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výskumníci bezpečnostnej spoločnosti ESET analyzovali škodlivý kód, ktorý sa šíri cez Facebook a vďaka sociálnemu inžinierstvu infikuje internetový prehliadač Google Chrome. Nie je však vylúčené, že jeho tvorca vytvorí aj verzie pre iné internetové prehliadače.
Škodlivé rozšírenie (plug-in) prehliadača šíria nedobrovoľne infikovaní používatelia Facebooku. Rozšírenie podsúva kontaktom infikovaného používateľa odkaz na stránku, na ktorej sa má nachádzať video s názvom My first video, My video alebo Private video. Tá ich však navedie k inštalácii škodlivého rozšírenia, čím prichádzajú o heslo do svojho Facebook účtu a v niektorých prípadoch aj o samotný prístup do tejto sociálnej siete.
Škodlivé rozšírenie, ktoré ESET deteguje ako JS/Kilim.SO alebo JS/Kilim.RG, si našlo svoje obete aj na Slovensku a v Českej republike. Používateľ Facebooku dostane buď správu od svojho infikovaného kamaráta, alebo ho jeho kontakt otaguje vo svojom príspevku.
Správa a aj príspevok obsahujú link na stránku, ktorá má obsahovať jeho video. Po kliknutí na link sa používateľovi zobrazí falošná verzia stránky Youtube s informáciou, že si video bude môcť pozrieť až po tom, čo si nainštaluje rozšírenie Video Play. Ak si tento link otvoril v prehliadači Google Chrome a rozšírenie si nainštaluje, jeho prehliadač je infikovaný a veľmi rýchlo začína odkaz na falošný Youtube šíriť ďalej medzi jeho kontakty. Škodlivý kód vie okrem toho ukradnutému Facebook účtu pridávať kamarátov, vytvárať Facebook stránky, zdieľať, meniť a skrývať príspevky. Táto funkcionalita však aktuálne nie je používaná.
"Ak ste sa stali obeťou tohto škodlivého kódu v prvom rade zo svojho Google Chrome prehliadača odstráňte rozšírenie s názvom Make a GIF. To je totiž skutočný názov škodlivého rozšírenia. Aj tento názov je však ukradnutý od legitímneho rozšírenia, ktoré používateľom pomáha vytvárať GIF obrázky. Autorom legitímneho rozšírenia je však makeagif.com, autorom škodlivého je freechatfor.org. Rozšírenie odstránite buď zadaním reťazca chrome://extensions/ do adresového riadku Google Chrome, alebo priamo v nastaveniach Google Chrome cez Customize and control Google Chrome -> More tools -> Extensions -> Make a GIF -> Remove from Chrome. Preskenujte si počítač spoľahlivým bezpečnostným softvérom. Až po preskenovaní a vyčistení počítača si zmeňte heslo do Facebooku, prípadne tak spravte cez iné bezpečné zariadenie. Heslo si určite nemeňte na počítači s infikovaným internetovým prehliadačom, aj k novému heslu by sa totiž dostal útočník," radí Lukáš Štefanko, analytik škodlivého kódu zo spoločnosti ESET.

Copyright © TASR 2016

BOJLER NEWS

BOJLER NEWS

Samozvaného novinára Martina Daňa trestným rozkazom odsúdili za ohováranie na trest odňatia slobody 1 rok v kauze exekútorov.

Zomrel Milan Králik

Zomrel Milan Králik
 
Vo veku 59 rokov zomrel dnes krátko predpoludním v Bratislave po dlhotrvajúcich zdravotných komplikáciách Milan Králik, jeden z prvých zakladateľov súkromného rozhlasového vysielania na Slovensku. TASR to potvrdil blízky spolupracovník zosnulého Róbert Oravec.
      Rodák z Bratislavy (*10. decembra 1956) žil v mladosti striedavo na Slovensku a v zahraničí, jeho otec pracoval v diplomatických službách. Venoval sa štúdiu jazykov, najviac francúzštine, z ktorej prekladal a tlmočil až do doby, kým sa nezačal naplno venovať médiám.
      Milan Králik stál pri vzniku slovenskej odnože francúzskeho Fun rádia, ktoré začalo vysielať 10. júna 1990. Vďaka nemu prišla do rádia z Francúzska prvá vysielacia technika, hudobné nosiče aj zvukové jingle. Vo Fun rádiu pôsobil až do roku 2007 na rôznych postoch ako programový riaditeľ, generálny riaditeľ, predseda predstavenstva. Od roku 2007 bol programovým riaditeľom Rádia Hey!, v rokoch 2013 až 2016 programovým konzultantom Rádia Aligátor. Bol vyhláseným gurmánom a podnikateľom v oblasti gastronómie.
      „Milan bol jedným z ľudí, ktorí sa zaslúžili nielen o to, že Fun rádio vzniklo, ale najmä, že začalo vysielať tak zázračne skoro po revolúcii, a to aj napriek vtedy neexistujúcim zákonom. Viac ako 15 rokov bol určite tou pravou dušou Fun rádia. Milan Králik bol tiež človekom, ktorý do rádia prijímal neskoršie najväčšie hviezdy šoubiznisu a mal ozajstný nos na talenty. Napriek dlhodobým zdravotným problémom odmietal ubrať zo svojho rýchleho životného štýlu, pohostinnosti a úprimného záujmu o kamarátov a kolegov,“ uvádza na svojej webovej stránke Fun rádio.



Copyright © TASR 2016

RADA RTVS

RADA RTVS

Informáciu o aktivitách RTVS v súvislosti s 90. výročím rozhlasového a 60. výročím televízneho vysielania prerokovala a vzala na vedomie na dnešnom zasadnutí Rada rozhlasu a televízie Slovenska.
Dvojici výročí sa od začiatku februára venuje internetové Rádio Pyramída. Špeciálne relácie ponúkajú aj ďalšie programové služby, Rádio Slovensko uvádza denný seriál Rodinku rozhlasových, Rádio Regina pripravilo cyklus Na koncert s Reginou, v ktorom ponúka medzi iným aj zostrihy archívnych nahrávok koncertov z Bratislavskej lýry, Polstoročie humoru, v ktorom odvysiela zostrihy z najúspešnejších košických Maratónov, či Zábavu z archívu, kde ponúkne zostrihy z najúspešnejších rozhlasových zábavníkov. Rádio Devín sa výročiu venuje v programových blokoch Fokus a Otázka mesiaca, Rádio FM v podobe koncertov a špeciálnych podujatí.
Televízna Jednotka k 60. výročiu uvedie Filmové kino, v ktorom od záveru augusta premietne slovenské snímky, medzi nimi budú aj Záhrada, Eva Nová či Rukojemník. Slovenskú klasiku v HD kvalite uvedie blok Naj televízne filmy, medzi nimi Červené víno, Geľo Sebechlebský, Živý bič, Ako sa Vinco zaťal, Tri gaštanové kone, Bičianka z doliny či Rysavá jalovica. Pod názvom Zlaté časy to bude televízna zábava v 14 epizódach. Na obrazovky sa dostane aj deväť častí dokumentárneho seriálu Fetiše televízie.
Televízna Dvojka od záveru augusta ponúkne to najlepšie zo slávnych Bratislavských pondelkov, záznamy koncertov Bratislavskej lýry, výberové epizódy pod názvom Herecké legendy, dokumentárnu sériu Pred kamerou, za kamerou, od septembra denne Večerníček – to najlepšie s hlásateľskými vstupmi.
Z marketingových a brandingových aktivít si zaslúži pozornosť špeciálna poštová známka k výročiam RTVS, indoorová aj outdoorová propagácia, nová zvuková aj obrazová grafika.
Májové Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Rusku budú jedným z hlavných športových podujatí na obrazovkách verejnoprávneho vysielateľa. RTVS v termíne od 6. do 22. mája odvysiela z Moskvy a Petrohradu celkom 32 priamych prenosov a 31 záznamov. Zápasy slovenskej reprezentácie bude vysielať v priamom prenose Jednotka a Rádio Slovensko. Všetky zápasy s komentárom budú aj na webe hokej.rtvs.sk. Rada vzala túto informáciu na vedomie.
„Máme výnimočný prístup k tomu, čo nás čaká. Prvýkrát oslavujeme ako inštitúcia dve veľké výročia, 90. rozhlasu a 60. televízie ako najstarších mediálnych inštitúcií na Slovensku. Osobitosť je v tom, že si to pripomenieme spoločne, je spojitosť medzi týmito médiami, ale každý si zaslúži svoj vlastný program a svoju mediálnu cestu. Programovo bude tento výnimočný rok vrcholiť na jeseň, bude súčasťou vysielacej štruktúry televízie v niekoľkých dňoch a rozhlasu, kde prebieha celý rok. Rádio Pyramída je ukážkou toho, že vznikla programová služba, ktorá osobitne slúži na pripomenutie si tohto výročia,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ Václav Mika.
„Koncept aktivít k výročiu, ktorý pripravil manažment RTVS, bude dôstojným rámcom, ktorým si pripomenieme spomínané výročia. Som veľmi rád, že sa nezabudne ani na regionálne štúdiá, ktoré dlhoročne odvádzajú kvalitnú prácu,“ uviedol pre TASR predseda rady Igor Gallo.

Copyright © TASR 2016

Zomrela Věra Kubánková

Zomrela Věra Kubánková


Vo veku 91 rokov zomrela v stredu česká herečka Věra Kubánková. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.
Kubánková sa narodila 22. júla 1924. Svoju hereckú kariéru začala v Horáckom divadle v Jihlave, potom krátko pôsobila v divadle v Zlíne a od roku 1952 v pražskom Realistickom divadle. Na prelome 60. a 70. rokov bola oporou Divadla za branou režiséra Otomara Krejču. Posledné roky bola jej kariéra spätá s Divadlom Na Jezerce, ktoré smutnú správu oznámilo.
"V Divadle Na Jezerce pôsobila nepretržite od roku 2005 a hrala v inscenáciách Lásky paní Katty, Petrolejové lampy, Ženitba, a naposledy v hre Komedianti. Na javisku Divadla na Jezerce oslávila pred dvoma rokmi 90. narodeniny a divadlo usporiadalo k jej životnému jubileu veľkú retrospektívnu výstavu. Česť jej pamiatke, nikdy na ňu nezabudneme," povedal riaditeľ tejto pražskej scény Jan Hrušínský.
Pred filmovou a televíznou kamerou stvárnila Kubánková zhruba 40 rolí, ktoré však nikdy nedosiahli taký význam ako jej pôsobenie na divadelnom javisku; napospol išlo o vedľajšie a epizódne úlohy.
Kubánková sa realizovala aj v rozhlase, kde sa podieľala na dramatizácii domácich i svetových literárnych diel; recitovala tiež poéziu. Neoddeliteľnou súčasťou práce Věry Kubánkovej bolo i jej dlhoročné pôsobenie v dabingu.
Štyri roky pedagogicky pôsobila na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Satisfakciou za dlhoročný prínos do českej kultúry bola pre ňu Cena Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo v dabingu (1999) a Cena Thálie za celoživotné majstrovstvo v divadelníctve (2006), sumarizuje webový portál Československá filmová databáza (CSFD.cz).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetový mesačník Islamského štátu (IS/Dáiš) vo svojom najnovšom vydaní oslavuje páchateľov teroristických útokov v Bruseli, pri ktorých 22. marca zahynulo 32 ľudí. Súčasne vyzdvihuje dvojicu ich páchateľov, bratov Ibrahima a Khalida Bakraouiovcov, ako kľúčových aktérov novembrových atentátov v Paríži.
Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej sa extrémistická islamistická skupina Dáiš prihlásila k zodpovednosti za oba útoky v spomínaných západoeurópskych metropolách.
"Všetky prípravy na útoky v Paríži a Bruseli" začali Ibrahim El Bakraouim (30) so svojím bratom Khalidom (27), napísal Dábik. "Títo dvaja bratia zhromaždili zbrane a výbušniny," dodal magazín. Podľa neho k útokom v Paríži došlo práve vďaka Bakraouiovcom.
Dábik tiež napísal, že Khalid Bakraoui mal sen, ktorý "ho motivoval k spáchaniu ďalšej mučeníckej operácie (istišhád)".
Tento mladší z bratov Bakraouiovcov sa 22. marca v rannej špičke odpálil vo vlakovej súprave v bruselskom metre, pričom zahynulo 16 ľudí. Niekoľko desiatok minút predtým bol jeho starší brat jedným z dvojice samovražedných atentátnikov, ktorí aktivovali kufríkové bomby na bruselskom letisku Zaventem. Explózie si tam vyžiadali životy 16 ľudí. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia.
Dábik súčasne potvrdil zistenia belgických a francúzskych vyšetrovateľov ohľadom druhého atentátnika z bruselského letiska, ktorým bol Najim Laachraoui. Dábik totiž informoval, že Laachraoui vyrobil výbušniny použité pri oboch sériách atentátov - v Bruseli i v Paríži.

Alexander Kuranov

Za kroky, ktoré poškodzujú rusko-české vzťahy a ktoré nezostanú bez adekvátnej reakcie, označilo ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve nepredĺženie akreditácie dvoch ruských novinárov pôsobiacich v ČR.
"Tieto nevľúdne kroky českých úradov poškodzujú dvojstranné vzťahy a sú v rozpore s deklarovaným odhodlaním Prahy rešpektovať princípy slobody slova a práva novinárov. Dôrazne protestujeme v súvislosti s nekonštruktívnymi akciami Prahy, ktoré samozrejme nezostanú bez adekvátnej reakcie," konštatuje sa vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na internetovej stránke ruského rezortu diplomacie.
Už po druhý raz v ČR nepredĺžili akreditáciu spravodajcovi tlačovej agentúry RIA Novosti Alexandrovi Kuranovovi. V jeho prípade sa tak po prvý raz stalo vlani v novembri, čo však Praha po protestoch Moskvy korigovala a označila za nedorozumenie.
Druhým zo žurnalistov, ktorého sa to teraz týka, je podľa ruských i českých zdrojov spravodajca novín Večernaja Moskva Vladimir Snegirjov.
Ministerstvo zahraničných vecí ČR dostalo nedávno niekoľkostránkové zdôvodnenie, v ktorom Bezpečnostná informačná služba (BIS) podrobne špecifikuje, v čom spočíva bezpečnostné riziko v súvislosti s oboma osobami.
Informovali o tom tamojšie elektronické médiá a týždenník Respekt bez uvedenia ďalších detailov.
V ČR sú podobné informácie v režime utajenia. "Je to procedúra, pri ktorej postupujeme vždy rovnako. Novinári nás požiadajú o predĺženie akreditácie a my na základe informácií i našich spravodajských služieb buď akreditáciu predĺžime alebo nepredĺžime. V tomto prípade sme ju nepredĺžili, ale nemôžem zájsť do detailov", povedala v reakcii hovorkyňa českého rezortu diplomacie Michaela Lagronová.
Súčasne zdôraznila, že Praha svoj postup Moskve v dohľadnom čase zdôvodní, avšak nie prostredníctvom médií.

Copyright © TASR 2016



STANKO

STANKO


13. 4. 2016

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
 

Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila vysielateľovi Markíza Slovakia spol. s.r.o. finančnú pokutu v celkovej výške 13 319 eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu Lucia Jelčová. Vysielateľ Markíza Slovakia dostal pokutu 7 000 eur za porušenie zákona o zreteľnom oddelení reklamy, rozoznateľnosti a nezameniteľnosti reklamy od iných programov 3. decembra 2015 v TV DOMA tým, že odvysielal komunikáty označujúce sponzora programov Dr. House, Mentalista a Zlaté Vianoce. Za rovnaké porušenie dostal vysielateľ Markíza Slovakia aj pokutu 3 319 eur, pretože 20. augusta 2015 pred programom Športové noviny a po ňom odvysielal komunikáty označujúce sponzora programu odkazom na jeho výrobok, ktoré naplnili definíciu reklamy. Tretiu pokutu 3 000 eur udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu vysielateľovi Markíza Slovakia za porušenie zákona o ochrane maloletých tým, že 4. augusta 2015 v čase o 18:01 odvysielal v TV Markíza program Rodinné prípady, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval expresívne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.
Rada pre vysielanie a retransmisiu začala správne konanie voči vysielateľovi Markíza Slovakia za možné porušenie zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovaní názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru v súvislosti s vysielaním príspevku Voľby 2016: Prieskum v programovej službe TV Markíza 19. januára 2016. Správne konanie voči vysielateľovi Markíza Slovakia začala Rada aj v prípade možného porušenia pravidla vysielania reklamy na lieky, keď 27. januára odvysielal v programovej službe TV DOMA reklamný šot na liek, v ktorom odzneli informácie o spôsobe dávkovania liekov nezodpovedajúce informáciám o spôsobe dávkovania týchto liekov uvedeným v písomnej informácii pre používateľa liekov, čím mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti, aby reklama na liek bola pravdivá a zodpovedala požiadavke ochrany jednotlivca pred poškodením.
Pokutu 7 000 eur udelila Rada vysielateľovi MAC TV s.r.o. za porušenie zákona o zreteľnom oddelení reklamy, rozoznateľnosti a nezameniteľnosti reklamy od iných programov zo dňa 13. novembra 2015, keď v TV JOJ odvysielal komunikát označujúci sponzora programu, čím naplnil definíciu reklamy. Táto pokuta zahŕňa aj porušenie povoleného počtu prerušení programu reklamou a za porušenie vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom. Vysielateľ MAC TV dostal ešte pokutu 1 000 eur za porušenie povinnosti vysielať v súlade s udelenou licenciou, podľa ktorej má programová služba Senzi vysielať len stopercentne doplnkové vysielanie, nie programové vysielanie.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Žalobou emeritného arcibiskupa Jána Sokola o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy v súvislosti s článkami časopisu .týždeň sa Okresný súd v Trnave nebude zaoberať v pôvodne určenom termíne 14. apríla, ale až neskôr. "Pojednávanie určené na 14. apríla sa neuskutoční, pretože zástupca žalovaného sa pre práceneschopnosť ospravedlnil a požiadal o odročenie,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová. Nový termín pojednávania zatiaľ stanovený nebol. Sokol žiada od vydavateľstva W Press ospravedlnenie a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50-tisíc eur za sériu článkov ešte z roku 2009.
Okresný súd v Trnave pôvodne Sokolovu žalobu zamietol, toto rozhodnutie potvrdil aj krajský súd. Emeritný arcibiskup však uspel na Ústavnom súde SR, ktorý konštatoval, že slovenské súdy porušili právo Jána Sokola na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu. Krajský súd potom rozsudok prvostupňového súdu zrušil a záležitosť vrátil Okresnému súdu v Trnave.
Časopis .týždeň v roku 2009 okrem iného napísal, že Sokol ešte ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorý mal byť v minulosti agentom ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Týždenník publikoval jeho vyjadrenie, že prevod čiastky pol miliardy korún je lož. Na jednom z pojednávaní vyhlásil, že je čestný človek, ktorý nemal a ani nemá žiaden osobný majetok.
Sudkyňa Okresného súdu v Trnave Jana Hanzlíková pôvodný rozsudok, v ktorom zamietla žalobu Jána Sokola, zdôvodnila ochranou slobody prejavu. Keď novinári konajú v dobrej viere, s náležitou starostlivosťou, vyvinuli dostatočnú snahu o overenie informácií a dali priestor na vyjadrenie dotknutej osobe, nemali by podľa nej byť zodpovednými ani vtedy, ak sa tvrdenie týkajúce sa verejného záujmu ukáže ako nepravdivé. Sokolov právny zástupca Ján Čarnogurský ml. označil rozsudok za absurdný, podľa neho sa v ochrane osobnosti s takým ešte nestretol.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC prináša do Košíc sériu verejných debát GLOBSEC City Talks. Ako informovala Renáta Bzdilová z Katedry politológie FF UPJŠ v Košiciach, 14. apríla budú v priestoroch Kasárne/Kulturpark zaujímavá debata
Stretne sa skupina vojnových reportérov, ktorí zažili ozbrojené konflikty na vlastnej koži. Medzi nimi bude aj Laura Kasinof, ktorá pokrývala protivládne protesty v Jemene, napísala o nich knihu a pravidelne prispieva do BBC, New York Times alebo The Economist. Účastníci budú hľadať odpovede na otázky Ako vyzerá vojna zblízka? Dá sa vždy rozlíšiť, kto je dobrý a kto zlý?
Košické GLOBSEC City Talks sa konajú v spolupráci s Katedrou politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, občianskym združením Res Publica a mestom Košice. "City Talks sa v Košiciach konajú už druhý raz. Sme nadšení z toho, že ľudia na celom Slovensku majú záujem o kvalitné debaty so skutočnými odborníkmi,“ hovorí Róbert Vass, zakladateľ konferencie GLOBSEC, ktorej jedenásty ročník sa koná od 15. do 17. apríla v
GLOBSEC si za desať rokov existencie vybudoval medzinárodné renomé a dnes patrí k najvýznamnejším bezpečnostným konferenciám na svete, kde svetoví politici a diplomati riešia najpálčivejšie problémy globálnej bezpečnosti.
Cyklus debát GLOBSEC City Talks prináša tieto témy širokému publiku a dáva mu možnosť stretnúť sa s uznávanými odborníkmi. Diskutérmi, ktorých budú môcť účastníci stretnúť v Košiciach, budú významní predstavitelia politickej, diplomatickej i novinárskej komunity, no tiež odborníci z prestížnych univerzít či think-thankov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Z Programového vyhlásenia vlády SR 2012-2016

Z Programového vyhlásenia vlády SR
2012-2016

Vláda považuje Rozhlas a televíziu Slovenska za jediný systémový nástroj na poskytovanie služby verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, spočívajúcej v širokom prístupe verejnosti k informáciám, kultúre a vzdelávaniu. Vláda prijme také legislatívne opatrenie, ktoré poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh prostredníctvom optimalizácie výšky úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska. Cieľom je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o nový vysielací okruh.
Vláda pripraví revíziu právnej regulácie poskytovania nelineárnych a lineárnych audiovizuálnych mediálnych služieb vrátane vysielania, osobitne aj s ohľadom na aktuálny vývoj danej oblasti na úrovni práva Európskej únie a iniciatív v rámci Stratégie jednotného digitálneho trhu. Pri novelizácii právneho rámca regulácie poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb zohľadní poznatky z aplikačnej praxe pri výkone ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii.
Vláda bude pokračovať v procesoch digitalizácie a zverejňovania kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky širokej verejnosti. Na tento účel zabezpečí udržateľnosť a rozvoj materiálno-technického vybavenia a procesov zameraných na záchranu, obnovu a digitalizáciu kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky, na jeho zachovanie a systematické sprístupňovanie prostredníctvom inštitúcií, ktoré realizovali národné projekty v tejto oblasti.
Vláda podporí tvorbu satelitného účtu kultúry ako nástroja jej komplexného poznania a hodnotenia s cieľom vyčísliť ekonomické a sociálne prínosy jednotlivých odvetví kultúry a kultúrneho priemyslu.

RADA RTVS

RADA RTVS


 

Zomrel Arnold Wesker

Zomrel Arnold Wesker

Vo veku 83 rokov zomrel v utorok po dlhej chorobe britský dramatik Arnold Wesker. S odvolaním sa na jeho pozostalých o tom dnes informovala stanica BBC.
Wesker, považovaný za popredného autora divadelných hier, sa dostal do povedomia kultúrnej verejnosti koncom 50. rokov drámami z prostredia robotníckej triedy. Po prvý raz na seba výraznejšie upozornil hrou The Wesker Trilogy - Chicken Soup with Barley, ktorú uviedli v londýnskom divadle Royal Court.
Počas svojho života napísal Wesker takmer 50 hier, ako aj viacero poviedok, esejí, básní a reportáží. Jeho hry boli uvedené na divadelných scénach po celom svete a dosiaľ preložené do 18 jazykov. Sám režíroval svoje hry v Havane, Štokholme, Mníchove, Aarhuse, Osle, Londýne, Ríme a niekoľkých mestách v USA.
Sir Arnold sa narodil v roku 1932 v londýnskom East Ende židovským rodičom hlásiacim sa k ideám komunizmu. Bol vedúcou osobnosťou spisovateľskej generácie 50. rokov, ktorá sa stala známou ako "rozhnevaní mladí muži". Do tejto skupiny patrili aj románopisci Kingsley Amis, John Braine či Alan Sillitoe.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský detektívny seriál Broadchurch (2013) sa skončí po pripravovanej tretej sezóne. Oznámil to tvorca seriálu Chris Chibnall. "Toto bude záverečná kapitola Broadchurch. Máme pre divákov ešte jeden posledný príbeh, v ktorom budú účinkovať známe tváre ako aj nové postavy. Dúfam, že to bude presvedčivá a emotívna rozlúčka so seriálom, ktorý pre mňa znamená veľmi veľa," uviedol Chibnall.
Nová séria bude mať osem epizód, ktoré začnú nakrúcať v lete. V hlavných úlohách sa znova predstavia David Tennant ako detektív Alec Hardy a Olivia Colman ako jeho kolegyňa Ellie Miller, ktorí budú riešiť prípad vážneho sexuálneho napadnutia. Okrem nich sa v seriáli znova predstavia aj Jodie Whittaker (Beth Latimer), Andrew Buchan (Mark Latimer), Arthur Darvill (reverend Paul Coates), Carolyn Pickles (Maggie Radcliffe) či Adam Wilson (Tom Miller). Novými členmi hereckého obsadenia sú Julie Hesmondhalgh, Georgina Campbell, Sarah Parish, Charlie Higson a Mark Bazeley. O réžiu nových epizód sa postarajú Paul Andrew Williams, Daniel Nettheim a Lewis Arnold.
Broadchurch získal v roku 2014 cenu BAFTA pre najlepší dramatický seriál, pričom trofeje za herecké výkony dostali aj spomínaná Olivia Colman a David Bradley. Druhú sezónu vysielali vo Veľkej Británii vlani. Okrem toho vznikol aj americký remake s názvom Gracepoint (2014), v ktorom si taktiež zahral David Tennant. Po jeho boku sa predstavila Anna Gunn.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Belgické úrady začali vyšetrovať, ako sa do médií dostala fotografia väzneného Salaha Abdeslama, obvineného z účasti na teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015.
Fotografia bola zrejme urobená vo väznici s vysokým stupňom ochrany v Bruggách, kde sa Abdeslam nachádza od 19. marca a kde čaká na vydanie do Francúzska. Snímka, zachytávajúca Abdeslama s bradou a kruhmi pod očami, ktorú včera uverejnil flámsky denník Het Nieuwsblad, sa rýchlo rozšírila po internete.
Fotka, ktorá unikla do médií, znamená problém pre belgickú väzenskú správu. Ako sa flámskemu denníku podarilo získať predmetný záber, zatiaľ nie je jasné. V médiách sa objavili úvahy, že Abdeslama mohol odfotiť mobilom niektorí z dozorcov alebo príbuzných počas návštevy. Hovorkyňa väznice však uviedla, že ide o úradnú fotografiu, ktorá je súčasťou súdneho spisu.
"Je to oficiálna fotografia, vyhotovená po príchode väzňa do väznice v Brugách," uviedla hovorkyňa správy tejto väznice Kathleen Van De Vijverová.
Väzenská služba začala v tejto súvislosti sledovať niekoľko stôp. Osoba, ktorá mala v rámci práce prístup k súdnemu spisu Salaha Abdeslama, by mohla byť zamestnancom väznice, polície alebo súdu.
Abdeslam je zadržiavaný v špeciálnom bezpečnostnom režime. Dozorcovia kontrolujú jeho celu osemkrát za hodinu, podľa ich svedectva zadržaný nerobí žiadne problémy a správa sa ako "vzorový väzeň". Francúzsko očakáva jeho vydanie, k tomu však v najbližších týždňoch určite nedôjde, povedal jeho právnik Sven Mary.

Sýrsky novinár, ktorý sa v nedeľu stal v Turecku terčom útoku, podľahol včera svojim zraneniam. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).
Podľa agentúry AP Muhammad Záhir Sirkát zomrel v nemocnici v meste Gaziantep, kde došlo k útoku. Maskovaný útočník ho postrelil z tesnej blízkosti do krku, keď kráčal po ulici.
Sirkátovi priatelia tvrdili, že militanti z IS sa mu nedávno vyhrážali smrťou.
IS sa prihlásil k útoku v pondelok s tým, že Sirkát "prezentoval programy proti Islamskému štátu".
Ide už o štvrtú vraždu sýrskeho novinára v Turecku, ku ktorej sa prihlásila táto teroristická organizácia.

Copyright © TASR 2016



12. 4. 2016

Zomrel David Gest

Zomrel David Gest

Vo veku 62 rokov zomrel v utorok americký producent a televízna osobnosť David Gest. Smutnú správu pre agentúru Associated Press (AP) potvrdil aj priateľ a bývalý bodyguard zosnulého Imad Handi. Ako vo vyhlásení uviedli zástupcovia metropolitnej policajnej jednotky, Gest skonal v ranných hodinách v priestoroch hotela Four Seasons v londýnskom Canary Wharf. Príčinu úmrtia priblížia výsledky pitvy.
David Gest sa narodil 11. mája 1953 v kalifornskom Los Angeles. Do povedomia verejnosti sa dostal vďaka manželstvu s americkou herečkou a speváčkou Lizou Minnelli, s ktorou sa oženil v roku 2002. Dvojica sa rozviedla v apríli 2007. Bol tiež priateľom zosnulého nekorunovaného kráľa popu Michaela Jacksona, pričom sa podieľal aj na tvorbe dokumentu Michael Jackson: The Life of an Icon (2011).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝNIMKY NAŠE KAŽDODENNÉ

VÝNIMKY NAŠE KAŽDODENNÉ
 
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí rozhodovala o výnimke novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorú požiadalo do 31. marca 16 programových služieb trinástich vysielateľov.
Podľa tejto novely musia slovenské verejnoprávne aj súkromné rádiá od 1. apríla tohto roku zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. Pre verejnoprávny rozhlas je to pre tento rok 30 % vysielacieho času mesačne, v budúcom roku 35 %, pre súkromné rádiá 20 % a od roku 2017 najmenej 25 %. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky, ktoré vznikli v posledných piatich rokoch. Pritom do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h.
Rada pre vysielanie vypočula na ústnom konaní všetkých 16 žiadateľov o výnimku zo zákona a následne rozhodla o udelení, resp. zamietnutí žiadosti. Šiestim žiadateľom schválila výnimku na stanovený podiel aj podiel nových hudobných diel, dvom žiadateľom schválila výnimku čiastočne k podielu nových hudobných diel a šiestim žiadateľom výnimku zamietla.
Rádio Anténa Rock (držiteľ licencie GES Slovakia, s.r.o.), Radio One Rock (Radio One Rock, s.r.o.), Aligator – Classic Rock Radio (Radio ON s.r.o.), Rocková republika (C.S.M. group s.r.o.), Rádio Devín (RTVS) a Rádio Patria (RTVS) z hľadiska programového zamerania nemusí vyhradiť stanovený podiel času slovenským hudobným dielam ani novým hudobným dielam.
Čiastočnú výnimku iba na stanovený podiel času zaradenia nových hudobných diel dostalo Rádio Best FM (Best FM Media spol. s r.o.), Rádio Pyramída (RTVS), Radio One Retro (Radio Rock, s.r.o.) a Rádio Vlna (Corporate Legal, s.r.o.).
Šiestim vysielateľom, sú nimi Rádio Expres (D.Expres, k.s.), Fun Radio (Radio, a.s.), Europa 2 (Europa 2, a.s.), Rádio One (Radio One, s.r.o.), Rádio Košice (Marek Petráš) a Rádio Regina (RTVS) žiadosť o výnimku rada zamietla.
Slovenské hudobné dielo na účely tohto zákona je hudobné dielo, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo najmenej jeden autor textu má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.
„Z jednej strany je to nová povinnosť, každý tú povinnosť vníma ako novú, samozrejme má s tým nejaké problémy, musí ju riešiť, takže z toho sa nikto neteší, na druhej strane, čo sa týka kooperácie s našou radou, keď sme to už riešili, tak boli ústretoví, rozhodnutie je výsledkom daného stavu. Navyše sme sa dohodli, keď sú problémy v zákone, tak rovnako vysielatelia aj my, lebo problémy sú rovnaké pre obidve strany, mali by sme sa spoločným spôsobom pokúsiť sa ich presadiť,“ popísal pre TASR reakcie vysielateľov na nový zákon predseda RVR Miloš Mistrík.

Copyright © TASR 2016




MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal v Nemecku návrh na trestné stíhanie tamojšieho komika Jana Böhmermanna, ktorý sa mal voči tomuto politikovi dopustiť urážky na cti, keď o ňom prečítal v televízii satirickú báseň. Prokuratúra v nemeckom meste Mainz o tom informovala v pondelňajšom vyhlásení, ktoré priniesla v noci nadnes agentúra DPA.
Erdoganovým podnetom, ktorý po formálnej stránke nie je priamo trestným oznámením, sa momentálne zaoberá nemecká spolková vláda, keďže na prípadné stíhanie musí vydať príslušné splnomocnenie. Podľa vyjadrenia hovorcu vlády Steffena Seiberta by mala vláda rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní.
Böhmermannu báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie komika za urážku hlavy štátu. Böhmermann totiž hovoril o Erdoganovi ako o "profesionálnom idiotovi" či osobe uchyľúcej sa k pohlavnému styku so zvieratami.
Uvedená báseň vyvolala diplomatickú roztržku medzi Nemeckom a Tureckom a podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov.
"Toto je dôvod, prečo my ako Turecká republika chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," povedal počas vystúpenia v tureckom meste Šanliurfa.
Böhmermannovo konanie pritom označil za "vážny zločin proti ľudskosti", trval však na tom, že Turecko "vôbec nechce vyvíjať politický nátlak" na Nemecko.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová už dávnejšie kritizovala nemeckú televíznu stanicu ZDF za odvysielanie básne, ktorá bola podľa nej "úmyselne urážlivá". Hovorca Seibert vtedy vyhlásil, že Berlín pokladá báseň za nactiutŕhačskú, čo zákony v Nemecku nepovoľujú.

Copyright © TASR 2016

11. 4. 2016

Zmeny v strane Most-Híd

Zmeny v strane Most-Híd

Matej Kováč končí po roku ako hovorca strany Most-Híd. Podľa informácií agentúry SITA bude novým generálnym manažérom strany. Na tomto mieste bola doteraz Edita Nochtová. Kováč pôsobil v strane Most-Híd ako hovorca od 16. marca 2015, predtým pôsobil ako hovorca v KDH.
Novým hovorcom Mostu-Híd bude András Nagy. Ten vyštudoval politológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti pracoval ako novinár pre denník Új Szó, neskôr pôsobil na PR oddelení Slovnaftu. V posledných rokoch pracoval ako PR konzultant pre firmy, ale spolupracoval aj so slovenskými a medzinárodnými organizáciami tretieho sektora.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Štúrovo pero 2016

Štúrovo pero 2016

Celkom 81 stredoškolských a osem vysokoškolských časopisov bude v tomto roku súťažiť v celoslovenskej novinárskej súťaži stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2016. Vyhodnotenie sa uskutoční v dňoch 22. a 23. apríla v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene.
Ako pre TASR uviedla pracovníčka knižnice Zlatica Brodnianska, v kategórii novinárske príspevky zaslalo do súťaže 49 stredoškolákov celkom 124 prác a 20 vysokoškolákov 79 prác. "O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti v stredných školách, sa uchádzalo 14 stredoškolských časopisov," doplnila. Novinkou Štúrovho pera 2016 je súťažná kategória elektronických magazínov, do ktorej sa prihlásilo 13 magazínov.
Súťaž podporuje a rozvíja novinárske nadanie študentov stredných a vysokých škôl. Umožňuje im prezentovať školské časopisy a novinárske príspevky, napomáha k rozširovaniu poznatkov súťažiacich o žurnalistike a žurnalistických žánroch. "Súťaž má medzi študentmi veľkú popularitu, aj v tomto roku sa na jej vyhodnotení zúčastní viac ako 200 študentov," pripomenula pracovníčka knižnice.
Súčasťou dvojdňového programu budú odborné semináre o školských časopisoch a novinárskych prácach, ktoré povedú vysokoškolskí učitelia a aktívni novinári. V rámci programu budú tradičné tlačové besedy s osobnosťami novinárskeho sveta a spoločenského života.
Vyhlasovateľmi súťaže boli Banskobystrický samosprávny kraj - KKĽŠ Zvolen, Televízia Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Neznámy útočník spôsobil v nedeľu na juhu Turecka ťažké strelné zranenia novinárovi zo Sýrie, ktorému sa predtým vyhrážala zabitím extrémistická organizácia Islamský štát (IS). S odvolaním sa na turecké médiá o tom informuje agentúra AP.
Turecká štátna agentúra Anadolu uviedla, že novinár identifikovaný ako 36-ročný Muhammad Záhir Sirkát sa stal v meste Gaziantep terčom útoku maskovaného útočníka, ktorému sa podarilo utiecť. Podľa súkromnej tlačovej agentúry Dogan sa uvedenému Sýrčanovi predtým vyhrážal IS, ktorý sa tiež prihlásil k zabitiu iných troch novinárov na území Turecka.
Zraneného muža, ktorý je označovaný za najnovšiu obeť útokov na sýrskych novinárov v Turecku, hospitalizovali vo vážnom stave. Nedeľňajší útok podľa Anadolu zachytila bezpečnostná kamera.
Hassan Hanafi - who has a scar similar to fictional character Frankenstein - has been sentenced to death 

Bývalého novinára, obvineného z členstva v extrémistickej islamskej skupine aš-Šabáb, popravili v somálskom hlavnom meste Mogadišo za zavraždenie piatich somálskych žurnalistov. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Hasana Hanafího Hádždžího, ktorého vlani vydala Keňa na žiadosť somálskej vlády, zastrelila popravná čata na policajnej akadémii v Mogadiše.
Zastrelenie popravnou čatou je v Somálsku jediný spôsob vykonania hrdelného trestu.
Hádždží patril k malej skupine podozrivých osôb, trestne stíhaných somálskou vládou po rokoch kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií. Tie vládu vyzývali, aby sa viac snažila presadzovať zákony a skoncovať s vraždením novinárov.
K vraždám pracovníkov médií často dochádzalo v oblastiach kontrolovaných vládou, ktoré novinári inde na svete všeobecne pokladajú za bezpečné.
Somálsko patrí ku krajinám, ktoré sú pre žurnalistov najnebezpečnejšie. Podľa medzinárodnej organizácie Výbor na ochranu novinárov (VON) bolo vlani zabitých najmenej 18 somálskych žurnalistov.
Nie je celkom jasné, kto novinárov zabíja. Dôvody na ich vraždenie v Somálsku môžu mať povstalci aš-Šabábu, velitelia iných vzbúreneckých skupín, zločinci a dokonca i vládni agenti.

Copyright © TASR 2016


Americký seriál Upírske denníky (2009) sa skončí ôsmou sezónou. Informáciu zverejnil herec Ian Somerhalder, ktorý v projekte vystupuje ako Damon Salvatore. "Rozhodli sme sa nakrútiť ešte jednu poslednú sezónu, aby sme učinili príbehu zadosť," povedal 37-ročný model na podujatí Walker Stalker Con v Nashville.
Nedávno sa pritom k seriálu vyjadrila aj herečka Kat Graham, ktorá v ňom začala účinkovať, rovnako ako Somerhalder, v roku 2009. Dvadsaťšesťročná predstaviteľka Bonnie Bennett v rozhovore pre americký týždenník Us Weekly uviedla, že ôsma sezóna bude jej poslednou.
Upírske denníky vytvorili Julie Plec a Kevin Williamson podľa rovnomennej knižnej série autorky L. J. Smith. Fantasy seriál mal premiéru v roku 2009. Zástupcovia televíznej spoločnosti The CW v marci prezradili, že nakrútia ôsmu sezónu. V projekte si už zahrali aj Paul Wesley, Candice King, Zach Roerig, Michael Trevino či Nina Dobrev.


Tvorcovia britsko-amerického seriálu The Night Manager (2016) neplánujú nakrútiť ďalšiu sezónu. Informáciu potvrdili Hugh Laurie a Tom Hiddleston, ktorí sa predstavili vo všetkých šiestich epizódach projektu. Dvojica nedávno predstavila seriál v USA, kde ho začne 19. apríla vysielať kanál AMC. "Viem o klebetách ohľadne pokračovania, ale nie sú pravdivé," uviedol 35-ročný Hiddleston.
Seriál vznikol podľa rovnomennej knihy (v češtine vyšla pod názvom Noční recepční, pozn. SITA), ktorú v roku 1993 uviedol na trh John le Carré. "Dostali sme sa na koniec tohto románu. John le Carré teraz musí napísať novú knihu," dodal 56-ročný Hugh Laurie.
The Night Manager vysielala od 21. februára do 27. marca BBC One. V špionážnej dráme sa predstavili okrem spomínanej dvojice aj Olivia Colman, Tom Hollander, Elizabeth Debicki, Michael Nardone, Alistair Petrie, Hovik Keuchkerian, Douglas Hodge, David Harewood a ďalší. O réžiu sa postarala Susanne Bier.

Vydavateľ britského denníka Daily Mail, spoločnosť Daily Mail & General Trust, rokuje s finančnými investormi o podaní spoločnej ponuky na odkúpenie internetových aktív firmy Yahoo. Spoločnosť o tom informovala v pondelok, čím potvrdila správu, ktorú pôvodne priniesol denník the Wall Street Journal. Bližšie údaje k osloveným firmám a finančným podrobnostiam transakcie hovorkyňa spoločnosti neuviedla. Daily Mail by mohol s pomocou aktív firmy Yahoo zvýšiť reklamné príjmy zo svojich globálne obľúbených internetových stránok.
Spoločnosť Yahoo predáva kľúčové aktíva, napríklad spravodajské stránky a službu elektronickej pošty. Má totiž problémy držať krok s konkurenčnými firmami, akými sú Facebook či Google. Záujemcovia o odkúpenie aktív Yahoo, medzi ktorými sú aj mediálny koncern Time Inc alebo telekomunikačná firma Verizon, majú svoje ponuky predložiť do 18. apríla.
Daily Mail prevádzkuje bulvárne zamerané stránky DailyMail.com a MailOnline. Denne ich navštívi zhruba 14 mil. ľudí, čím patria medzi celosvetovo najpopulárnejšie internetové stránky v anglickom jazyku.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.