3. 3. 2018

Predseda Národnej rady SR A. Danko požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS


Predseda Národnej rady SR A. Danko požiadal 
mimoriadne vystúpenie v RTVS 

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko v zmysle zákona oficiálne požiadal o mimoriadne vystúpenie vo vysielaní RTVS. TASR o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

O mimoriadne vystúpenie v RTVS už požiadali aj prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico. Ako prvý vystúpi v nedeľu 4. marca po večerných správach RTVS na Jednotke Andrej Kiska, vzápätí po ňom Robert Fico.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

To, čo je v tejto chvíli podstatné a na čo je potrebné sa sústrediť, je vyšetriť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. O ostatnom sa môžeme baviť dlhé dni potom. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý týmito slovami odpovedal na otázku, či má kompetenciu a legitimitu byť i naďalej ministrom vnútra.
"Teraz musíme dobehnúť troj-štvordňový náskok, ktorý má páchateľ vzhľadom na čas spáchania vraždy a čas odhalenia tohto skutku," zdôraznil Kaliňák. Odmietol sa zaoberať úvahami o vplyve, ktorý môže mať na nestranné a dôsledné vyšetrenie prípadu nedôvera voči jeho osobe i osobe prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara. "Mojou úlohou je zabezpečiť, aby sa tento prípad vyšetril," zdôraznil Kaliňák, podľa ktorého sú všetky možné sily v nasadení. "Robí na tom stovka ľudí z rôznych úrovní polície, pri akciách niekoľko stoviek, samotný vyšetrovací spis už má teraz viac ako tisíc strán,“ uviedol.
Jeho kolega v diskusii, poslanec NR SR a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak je presvedčený, že výsledok vyšetrenia prípadu bude zásadný. „Pre budúcnosť Slovenska je strašne dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní vydali signál, že objednávateľ sa strašne zmýlil, keď dal pokyn na túto vraždu, na tom sa musíme snažiť pracovať úplne všetci, pretože ak nie, potom môže akýkoľvek mafián zastreliť novinára, policajta, sudcu, lebo si bude myslieť, že sa mu to prepečie," deklaroval. Zdôraznil, že je potrebné pracovať so všetkými verziami, ktoré sa ponúkajú a preveriť všetky stopy, na ktoré vyšetrovatelia narazia. Za potrebný prejav úcty k obeti Jána Kuciaka Krajniak považuje aj to, aby sa dôkladne preverili všetky kauzy a podozrenia, o ktorých vo svojich článkoch písal.
Na otázku, či dôveruje vedeniu polície a ministrovi vnútra, že zabezpečia nestranné vyšetrenie prípadu, Krajniak odpovedal, že verí generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. "Verím, že nedovolí, aby ktokoľvek zamietol akúkoľvek stopu pod koberec," uviedol. "Rovnako verím, že ak by sa aj o také niečo niekto pokúsil, nájde sa dosť ľudí, ktorí tomu budú chcieť zabrániť," uviedol s presvedčením, že medzi policajtmi, prokurátormi a i politikmi je veľa ľudí, ktorí majú pevné odhodlanie túto vec vyšetriť. „Tí všetci potrebujú a majú mať našu podporu,“ zdôraznil opozičný poslanec.
Kaliňák v relácii opakovane vyvrátil názor, že by talianske orgány slovenskú políciu a prokuratúru varovali pred skupinou Kalábrijčanov, ktorí boli vo štvrtok (1.3.) zadržaní. Zopakoval slová policajného prezidenta, že naopak, slovenská polícia žiadala opakovane taliansku stranu o informácie k niektorým osobám tejto skupiny. „Po roku a pol sme dostali informáciu, v ktorej je napísané, že o jednej z osôb, ktoré sme teraz zadržali, ani nemajú žiadnu informáciu," uviedol. Zdôraznil, že slovenská polícia sa o skupinu a jej činnosť zaujíma už od roku 2002. "Keď prezentoval policajný prezident výsledky vyšetrovania, odozva v médiách nebola žiadna," upozornil.
Krajniak potvrdil, že polícia voči skupine konala. "Budeme sa ale odlišovať v názore, či tie zásahy polície boli dostatočné,“ povedal s poukázaním na informácie o prípadoch vyhrážania sa či podvodoch, ktoré sa Taliani mali na východnom Slovensku dopustiť.


Ministerku spravodlivosti a podpredsedníčku Mosta-Híd Luciu Žitňanskú už slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) nezaujímajú. Uviedla to v reakcii na jeho vyjadrenie, že nateraz nemieni svoju funkciu opustiť. Podľa Mosta-Híd by mal.
"Mňa osobne už slová ministra Kaliňáka nezaujímajú. Strana Most-Híd svoje stanovisko povedala a dnes aj zvolala republikovú radu, ktorá sa bude konať 12. marca. Dovtedy v priebehu budúceho týždňa prebehnú stretnutia okresných organizácií strany, aby sme následne na republikovej rade mohli robiť rozhodnutia," povedal Žitňanská.
Republiková rada by mala rozhodovať o tom, či strana zostane v koalícii, alebo ju opustí. "Aj táto otázka bude na stole," uviedol pre TASR minister životného prostredia a podpredseda Mosta-Híd László Sólymos. Pripomenul, že Most-Híd už svoj postoj povedal. "Povedali sme, že Smer by to mal riešiť, ale nerieši a tak zvolávame republikovú radu a tam rozhodneme, čo ďalej," doplnil.
Zvolanie republikovej rady je reakciou na vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v sobotnej diskusii RTVS Sobotné dialógy. Kaliňák tam povedal, že sa nechystá odstúpiť z funkcie a chce všetky sily venovať tomu, aby polícia bola schopná v spolupráci s prokuratúrou objasniť vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Most-Híd tento týždeň po rokovaní predsedníctva povedal, že Kaliňák by mal odstúpiť, ale konať musí Smer-SD. Predseda Béla Bugár tiež avizoval, že podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok.
Klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík. Z Úradu vlády odchádza šéf kancelárie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Roman Šipoš. Svoje pozície na úrade vlády opustili do vyšetrenia vraždy aj Mária Trošková a Viliam Jasaň, o ktorých písal vo svojom článku zavraždený novinár v súvislosti s talianskou mafiou.

Pokiaľ policajti nemali dôvody na obvinenie a väzbu, museli zadržaných prepustiť. Zareagoval v sobotu pre TASR na prepustenie talianskych občanov v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho družky bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti advokát Peter Vačok. Podľa jeho slov "dôvodné podozrenie nie je len možný motív a motív nestačí".
Zákonná lehota policajtov, aby vzniesli obvinenie, je 48 hodín. "Policajt môže zadržať človeka nie iba keď si zmyslí, alebo to chce, ale môže zadržať, pokiaľ sú dôvody väzby. To znamená, že osoba, osoby sú dôvodne podozrivé, že spáchali trestný čin taký a plus okrem toho, že by mohli byť obvinené. Okrem toho že sú tam aj dôvody väzby a pokiaľ to policajti nemajú, tak ich musia pustiť," dodal na záver Vačok.
Polícia potvrdila prepustenie osôb, ktoré boli zdržané vo štvrtok (1.3.) pri policajnej razii na východnom Slovensku v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Martin Wäldl.
"Vyšetrovateľ vo štvrtok zadržal sedem osôb ako podozrivé v zmysle Trestného poriadku. V zákonnej lehote (48 hodín), ktoré má k dispozícii, preveroval a zisťoval skutočnosti potrebné na vznesenie obvinenia. Po lehote 48 hodín boli osoby zo zadržania prepustené," uviedol Wäldl. "Bližšie informácie, aj na základe rozhodnutia dozorového prokurátora, poskytovať nebudeme," dodal.
Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydal už v stredu (28.2.) v súvislosti s prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.

Most-Híd bude v pondelok 12. marca popoludní rozhodovať, ako ďalej v koalícii po tom, čo minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že neplánuje odísť z funkcie. Podľa Mosta-Híd by mal. Zvolanie Republikovej rady strany TASR potvrdila hovorkyňa Klára Debnár. Ešte pred rokovaním Rady sa budú budúci týždeň o situácii rozprávať regionálne štruktúry.
Zvolanie republikovej rady je reakciou na vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v sobotnej diskusii RTVS Sobotné dialógy. Kaliňák tam povedal, že sa nechystá odstúpiť z funkcie a chce všetky sily venovať tomu, aby polícia bola schopná v spolupráci s prokuratúrou objasniť vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Most-Híd tento týždeň po rokovaní predsedníctva povedal, že Kaliňák by mal odstúpiť, ale konať musí Smer-SD. Predseda Béla Bugár tiež avizoval, že podľa toho, ako sa Smer-SD rozhodne, Most-Híd zaujme stanovisko. Bugár si však nemyslí, že by bolo potrebné obetovať vládu ako celok.
Klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík. Z Úradu vlády odchádza šéf kancelárie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Roman Šipoš. Svoje pozície na úrade vlády opustili do vyšetrenia vraždy aj Mária Trošková a Viliam Jasaň, o ktorých písal vo svojom článku zavraždený novinár v súvislosti s talianskou mafiou.

Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky končiaceho šéfa premiérovej kancelárie Romana Šipoša ľudsky, aj ako rodiča zasiahla. Uvádza to v stanovisku zaslanom médiám.
"Napriek tomu, že pevne verím, že sa nepotvrdí spojenie tejto nezmyselnej vraždy s politikou, dovoľujem si vyjadriť moju hlbokú úctu a úprimnú sústrasť rodinám týchto dvoch mladých ľudí," uvádza Šipoš.
Ten v piatok (2.3.) pre TASR potvrdil, že od apríla končí svoje pôsobenie na Úrade vlády SR. Do konca marca bude na dovolenke. Svoj odchod zdôvodňuje informáciami, ktoré sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Okamžité skončenie pracovného pomeru premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) podľa svojich slov navrhol na osobnom stretnutí. V strane Smer-SD Šipoš ako člen ostáva.

Copyright © TASR 2018

Niekoľkými stoviek ľudí sa dnes prišlo v obci Štiavnik na severozápade Slovenska rozlúčiť s novinárom Jánom Kuciakom, ktorého spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždil minulý týždeň neznámy strelec v ich dome neďaleko Trnavy.
Smútočný obrad v Kuciakovej rodnej obci začala popoludní omša pod vedením arcibiskupa a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského v miestnom kostole, kam prišli príbuzní ale aj kolegovia reportéra. Jeho tragická smrť podľa polície pravdepodobne súvisela s jeho investigatívnej prácou.
Kuciakova snúbenica bola pochovaná už v piatok v dedine Gregorovce na východnom Slovenskom. Na pamiatku zavraždenej dvojica sa v piatok na slovenskom v zahraničí konali zhromaždenia a sprievody ľudí, ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.

Copyright © ČTK 2018

Rozprávky Pavla Dobšinského vo vysielaní RTVS

Rozprávky Pavla Dobšinského 


vo vysielaní RTVS 
 
Pavol Dobšinský patril k najznámejším zberateľom a vydavateľom slovenských ľudových rozprávok a povestí. Legendárne príbehy plné spravodlivosti a nádeje, kde dobro vyhráva nad zlom, si RTVS pri príležitosti 190. výročia jeho narodenia pripomenie počas marca v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

Dvojka ponúkne divákom počas prvých troch marcových nedieľ sedemdielnu filmovú sériu v HD premiére Dobšinského rozprávky z konca 60. rokov s elitným hereckým obsadením vtedajšej umeleckej generácie činohercov. Rozprávačom je legendárny Július Pántik. Prvé tri časti O hlúpej žene, O troch bratoch a Ďuro truľo odvysiela 4. marca od 11.35 h. Ďalšie tri časti Nebojsa, Dlhý nos a Tri citróny uvedie 11. marca od 11.25 h a záverečnú časť série Červeňkráľ a Žltovláska prinesie divákom 18. marca o 10.50 h.
V deň výročia, 16. marca o 12.15 h, sa môžu diváci Dvojky tešiť na životopisný príbeh Pavla Emanuela Dobšinského Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas z druhej polovice 90. rokov.  Autor Peter Glocko, dôverný znalec Dobšinského diela aj života, prevedie divákov všetkými osobnými i historickými peripetiami jeho života.
Rádio Devín si výročie pripomenie tromi rozprávkovými hrami, napísanými známymi rozhlasovými autormi, ktorých inšpirovala literárna predloha Pavla Dobšinského. Poslucháči sa môžu tešiť na hry Maťko a hlupáci, Ružová Anička a Zlatovlasé dvojčatá. Tieto diela uvedie Rádio Devín 4., 11., a 18. marca o 09.00 h. Životopisnú rozhlasovú hru pre deti o najznámejšom slovenskom rozprávkarovi autora Petra Glocka Pod zbojníckym klobúkom si budú môcť poslucháči vypočuť 17. marca o 13.00 h.  Rádio Regina pripravilo mesiac s Pavlom Dobšinským. V rámci neho odznejú rozprávkové hry Matej veľký kráľ a Uľjana veľká kráľovná (4.3.), O dvanástich mesiačikoch (11.3.), Zlatá priadka (18.3.) a Tri citróny (25.3.). Všetky začínajú o 08.00 h. Jeho príbehom bude od 12. do 23. marca počas pracovných dní venované aj večerníčkové rozhlasové vysielanie Dobrú noc, deti. Rádio Regina Západ prinesie poslucháčom od 12. do 16. marca po 08.00 h päťdielny Príbeh Rádia Regina venovaný Pavlovi Dobšinskému a v piatok 16. marca po 09.20 h si pripomenie jeho tvorbu s využitím archívu Slovenského rozhlasu v rubrike Výročia.

Premiér Robert Fico požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS

Premiér Robert Fico požiadal o 
mimoriadne vystúpenie v RTVS

Predseda vlády SR Robert Fico v zmysle zákona oficiálne požiadal o mimoriadne vystúpenie vo vysielaní RTVS dňa 4. marca 2018. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
      V súvislosti s aktuálnym dianím na Slovensku požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpi v nedeľu 4. marca po večerných správach RTVS.
      Premiér Robert Fico vystúpi so svojím príhovorom v RTVS nedeľu (4.3.) večer na Jednotke hneď po príhovore prezidenta SR Andreja Kisku. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V noci z piatka (2.3.) na sobotu prepustili minimálne šesť zo siedmich Talianov, ktorých zadržali v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom portál tvnoviny.sk
Podľa jeho informácii sa tak stalo medzi 23.00 h a 1.00 h, v čase, keď bol jeden zo zadržaných v nemocnici. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý je tiež medzi prepustenými. V policajnej cele sa sťažoval na bolesti hrudníka, lekári na základe vyšetrení určili, že ho nehospitalizujú, uviedli tvnoviny.sk.

Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa nebude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súčasnosti k prepusteniu Talianov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho družky vyjadrovať. Pre TASR to v sobotu uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
       V noci z piatka (2.3.) na sobotu prepustili minimálne šesť zo siedmich Talianov, ktorých zadržali v súvislosti s vraždou novinára Kuciaka a jeho snúbenice. Informoval o tom portál tvnoviny.sk
      Podľa jeho informácii sa tak stalo medzi 23.00 h a 1.00 h, v čase, keď bol jeden zo zadržaných v nemocnici. Malo ísť o Sebastiana Vadalu, ktorý je tiež medzi prepustenými. V policajnej cele sa sťažoval na bolesti hrudníka, lekári na základe vyšetrení určili, že ho nehospitalizujú, uviedli tvnoviny.sk.
      Dozorujúci prokurátor ÚŠP vydal už v stredu (28.2.) písomný pokyn, ktorým rozhodol, že Policajný zbor (PZ) SR môže poskytovať informácie médiám len po výslovnom súhlase dozorujúceho prokurátora v záujme ochrany osobnosti, osobných údajov svedkov a poškodených a aby sa nemaril priebeh vyšetrovania.
      Týka sa to prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA. Tlačová beseda (1.3.) prezidenta PZ Tibora Gašpara v Košiciach sa konala po predchádzajúcom súhlase a konzultácii s dozorujúcim prokurátorom," uviedla vtedy pre TASR Tökölyová.
      Podľa jej slov vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor budú postupovať v zmysle Trestného poriadku.


Prípadom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a okolnosťami, ktoré žurnalista odhalil vo svojom poslednom nedokončenom článku, sa budú už tento utorok (6.3.) zaoberať až tri parlamentné výbory. Postupne zasadnú Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ.
Z pozvánky na brannobezpečnostný výbor je zrejmé, že jeho predseda Anton Hrnko (SNS) zaradil rokovanie o prípade vraždy ako prvý bod. Pred poslancov by mali prísť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar. Členom výboru majú referovať o zistených skutočnostiach vraždy.
Či bude tento výbor v utajenom režime, nie je zatiaľ jasné. "Mám dešpekt voči utajeným výborom, lebo Ľubomír Galko (SaS) vytára všetko, keď vyjde z miestnosti," povedal pre TASR Hrnko. Na otázku, čo sa bude Kaliňáka pýtať on, odvetil, že bude rád, ak sa budú pýtať ostatní poslanci.
Výbor na kontrolu SIS chce podľa predsedu Gábora Grendela (OĽaNO) počuť od šéfa tajnej služby Antona Šafárika, čo zistili počas monitorovania jednej z firiem, ktorá súvisí s talianskou stopou v prípade vraždy. "Bude nás zaujímať, čo zistili a ako s týmito zisteniami naložili ďalšie štátne orgány," vysvetlil Grendel.
SIS sa už medzitým vyjadrila, že si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy. "SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a ktoré majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," zdôraznil hovorca tajnej služby Branislav Zvara.
Napokon členovia výboru na kontrolu NBÚ sa budú predsedu úradu Jozefa Magalu pýtať, ako mohol exposlanec Smeru-SD a dočasne abdikovaný šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň získať bezpečnostnú previerku NBÚ, keďže mal údajne kontakty s členmi talianskej mafie. Galko chcel pôvodne dosiahnuť, aby NBÚ Jasaňovu previerku otvoril. To sa už medzitým stalo.

Tichým pochodom po Námestí sv. Egídia si v piatok (2.3.) večer uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj stovky Popradčanov. Odhadom prišlo vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnym stavom v spoločnosti okolo 1000 ľudí.
"Chceli sme si uctiť pamiatku ľudí, ktorí robili bežnú prácu a zobralo im to život, a zároveň podporiť myšlienku zmeny. Podľa mňa to zasiahlo veľa ľudí - nielen na Slovensku, ale všade inde po svete. Je smutné, že sa to muselo odohrať takto, aby sa niečo zmenilo. Na začiatok sú tieto protestné pochody určite dobrým krokom; uvidíme, čo bude ďalej," konštatoval Popradčan Matúš Hamza, ktorý verí, že prípad sa vyšetrí a všetky zainteresované strany ponesú následky. Jeho priateľka Barbora Sedlačková dodáva, že už sa prípadom zaoberá aj Európska únia, nesúhlas prešiel až za hranice štátu: "takže verím, že sa niečo pohne."
Skeptickejšia bola iná oslovená dvojica Popradčanov, ktorí v piatok večer svojou prítomnosťou taktiež podporili tichý protest. "Myslím, že tým, že sme sem prišli, sa nič nezmení, ale chceli sme prísť podporiť myšlienku, že aktuálna vláda urobila v krajine taký neporiadok, že zločinci majú sebavedomie vraždiť ľudí, a treba to zmeniť," konštatoval jeden z Popradčanov. 
Jeho kamarát dodal, že treba podpísať petíciu ohľadom vyšetrovania s vplyvom zo zahraničia - potom sa možno pohne správnym smerom. "Úprimne neverím, že sa niečo na Slovensku zmení, už bolo toľko káuz a nič sa nevyšetrilo ani neobjasnilo, napríklad Gorila," konštatoval.  
"Som veľmi milo prekvapený, že Popradčania k tejto udalosti zaujali takýto postoj, že prišli v hojnom počte aj v takejto zime, a vnútorne sa teším, že sa v nás niečo zobudilo. Toto nie je o nejakej ideológii, toto je o tom, či môžu novinári slobodne písať a ak im v tom niekto bráni, tak treba zaujať občiansky postoj," konštatoval viceprimátor Popradu Igor Wzoš. 
Upozornil, že pred štyrmi rokmi sa udiala podobná situácia aj v Poprade, keď jeden redaktor prišiel o prácu pre to, že slobodne písal. "Tiež to mal byť signál pre ostatných, aby si dávali pozor. Som veľmi rád, že toto sa v Poprade zmenilo," dodal s tým, že každý novinár by mal byť akýmsi svedomím mesta i štátu.

Copyright © TASR 2018

Zavraždení novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová patrili k mladej generácii krajiny, z ktorej dnes veľká časť Slovensko opúšťa. Ako uvádza manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová v stanovisku univerzity, Ján a Martina patrili k tým mladým ľuďom, ktorí sa rozhodli Slovensko neopustiť. „ Naopak, rozhodli sa na Slovensku žiť a meniť ho k lepšiemu. Za také konanie nikdy nemali zaplatiť životom. Ich obeť im nesplatíme, ani život nevrátime. Ale všetci môžeme robiť svoju prácu zodpovednejšie a s čistým štítom. Môžeme, iba musíme sa zasadiť o to, aby Slovensko už nikdy takúto tragédiu nezažilo, aby mladí tu nemali strach žiť a pracovať a aby sme sa nemuseli za svoju krajinu hanbiť," uvádza v reakcii.
Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer v mene celej akademickej obce univerzity vyjadruje úprimnú a hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a priateľom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Pripájame sa k zástupom ľudí na dnešných pietnych spomienkach. Ľudský život má najvyššiu hodnotu a nikto nemá právo naň siahať. Dvojnásobne bolí, že sa obeťami stali mladí ľudia. Takí, akým sa venujeme každý deň v našej práci na školách," píše sa v stanovisku univerzity, ktorá v tom vidí aj iný rozmer. Tak, ako akademické slobody spočívajúce v slobode bádania sú základným predpokladom vedeckého pokroku, tak aj sloboda slova je podľa rektora základným predpokladom demokracie a spoločenského rozvoja. „Preto nás tento krutý čin znepokojuje dvojnásobne," dodáva.
„ Vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky sa navždy zapíše čiernymi písmenami do dejín moderného samostatného demokratického Slovenska. Musíme urobiť všetko preto, aby sa do histórie nezapísala zároveň ako vražda, pri ktorej zodpovedné orgány zlyhali. Pripájame sa preto k výzvam na rýchle, dôsledné a objektívne vyšetrenie a k výzvam na zabezpečenie ochrany a bezpečnosti novinárok a novinárov na Slovensku. Vyzývame na slušnosť voči všetkým ľuďom, ktorí poukazujú na neriešené problémy, na nemorálne a korupčné správanie, či hoc i len vyjadrujú iné, odlišné názory," dodáva s tým, že to je princíp plurality názorov, základný pilier demokracie.



Riaditeľ Reportérov bez hraníc Christophe Deloire požiadal podľa svojich slov premiéra Roberta Fica na piatkovom stretnutí dvakrát, aby sa ospravedlnil novinárom za svoje hanlivé slová na ich adresu. „Vyzerá tak tak, že slovenský premiér Robert Fico odmieta, že som ho vyzval, aby sa ospravedlnil novinárom. Ostatní zúčastnení potvrdia, že som tak urobil dvakrát počas stretnutia a tak, aby to nebolo nejasné. Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde," napísal Deloire na svojom twitterovom účte. Pre Denník N Deloirove slová na Twitteri potvrdila aj zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari.
Premiér Robert Fico sa v piatok stretol s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií, schôdzka sa týkala vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Dialóg bol podľa neho konštruktívny, je mu ale „ľúto dezinterpretácie obsahu stretnutia". Ako informoval v piatok jeho tlačový odbor, „na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov".
Predstavitelia medzinárodných organizácií - generálny riaditeľ Reportérov bez hraníc (RSF) Christopher Deloire, reprezentant pre slobodu médií OBSE Harlem Désir a zástupkyňa Európskeho centra pre slobodu v tlači a médiách Flutura Kusari sa v piatok stretli s premiérom Robertom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na Úrade vlády. Informovali ich o všetkých krokoch, ktoré vláda doteraz urobila pre úspešné objasnenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Robert Kaliňák tiež uviedol, že polícia spolupracuje so zahraničnými expertmi.
Deloire večer vystúpil aj na bratislavskom pochode pod názvom "Nechceme späť 90-te". Povedal, že "Dnes (v piatok, pozn. SITA) sme všetci slovenskí novinári," a že Bratislava je hlavné mesto novinárskej slobody. Dodal, že Európa ostáva najlepším kontinentom pre slobodu tlače, svet potrebuje Európu a Európa potrebuje Slovensko.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyjadrenie ÚV SR: Predseda vlády SR Robert Fico na stretnutí so zahraničnými novinármi neklamal


Vyjadrenie ÚV SR: 
Predseda vlády SR Robert Fico na stretnutí so zahraničnými novinármi neklamal

Predseda vlády SR Robert Fico neklamal o stretnutí so zahraničnými žurnalistickými organizáciami, keď povedal, že počas diskusie nezaznela "žiadosť o ospravedlnenie sa" slovenským novinárom. Posielame prepis konkrétneho vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka stretnutia:
      "Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať."
      Teda tak, ako sme uviedli včera, počas rozhovoru nezaznela ani raz "žiadosť o ospravedlnenie sa". Pevne veríme, že všetkým v tomto citlivom prípade ide o hľadanie pravdy a predseda vlády SR rovnako ako na stretnutí aj teraz opakuje, že zahraničné novinárske organizácie majú k nemu dvere otvorené a žiada ich o pomoc pri hľadaní páchateľov tohto ohavného trestného činu.
      Zároveň chceme pripomenúť, že podľa hodnotenia práve organizácie Reportéri bez hraníc je Slovensko krajinou s jednou z najväčších slobôd médií, pričom v rebríčku predbehlo aj tzv. tradičné demokracie.

César Awards

César Awards

Najviac sošiek Césara na 43. slávnostnom udeľovaní týchto prestížnych filmových ocenení získala v piatok dráma 120 tepov za minútu.
Snímka, ktorá sa venuje problematike AIDS v 90. rokoch minulého storočia, získala dovedna šesť cien, vrátane ceny za najlepší film. Film tiež získal cenu za najlepší scenár, ktorý napísal režisér filmu Robin Campillo.
Cenu za najlepšiu réžiu si odniesol Albert Dupontel za film Dovidenia tam hore. Toto dielo si odnieslo päť sošiek, okrem iného aj za najlepšie kostýmy alebo najlepší adaptovaný scenár.
Snímka Bez lásky ruského režiséra Andreja Zvjaginceva zvíťazila v kategórii najlepší zahraničný film. Film sa zameriava na pár, ktorý prechádza nepekným rozvodom, keď ich dieťa zmizne. Minulý rok získal film cenu poroty na festivale v Cannes a je nominovaný v kategórii najlepší cudzojazyčný film aj na Oscara.
Španielska oscarová herečka Penelope Cruzová získala Čestného Césara, najvyššie francúzske filmové ocenenie, ktoré udeľuje tamojšia filmová akadémia. Cenu si prevzala z rúk španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Vo svojej ďakovnej reči uviedla, že práve Almodóvar bol dôvodom, pre ktorý začala nakrúcat filmy.  V zdôvodnení udelenia ocenenia akadémia zdôraznila, že 43-ročná herečka je múzou veľkých filmárov a má schopnosť žiariť tak vo veľkých medzinárodných produkciách, ako aj v nízkorozpočtových dielach.
      Predsedníčkou tohto ročníka udeľovania cien César bola speváčka a herečka Vanessa Paradisová, která vzdala hold v uplynulom roku zosnulým velikánom, akými boli legenda francúzskeho filmu Jeanne Moreauová alebo spevák Johnny Hallyday.
      Prvé odovzdávanie cien César, ktorého prezidentom bol Jean Gabin, sa uskutočnilo 3. apríla 1976. Trofej prevzala meno po svojom sochárskom tvorcovi, Césarovi Baldaccinim.

Copyright © TASR 2018

Zlaté maliny

Zlaté maliny



Zlatú malinu pre najhorší film získal v 38. ročníku udeľovania anticien Emoji Film. Animák "triumfoval" aj v ďalších troch kategóriách - najhorší scenár, najhoršie spojenie na filmovom plátne a najhoršia réžia (Tony Leondis).
Dve maliny si vyslúžila romantická snímka Päťdesiat odtieňov temnoty, ktorú vyhlásili za Najhorší prequel, remake, rip-off alebo pokračovanie a Kim Basinger za najhoršiu herečku vo vedľajšej úlohe.
Najhorším hercom vo vedľajšej úlohe je Mel Gibson, ktorého "ocenili" za účinkovanie v komédii Ocko je doma 2. Za najhoršiu herečku vyhlásili Tylera Perryho, ktorý si zahral ženu vo svojom filme Boo! A Madea Halloween, a najhorším hercom je Tom Cruise (Múmia).
Akčný film Transformers: Posledný rytier, ktorý vládol zoznamu kandidátov s deviatimi nomináciami, napokon nedostal ani jednu anticenu.
Zlatá malina alebo Tinsel Town's Tackiest Trophy je lacná, ručne vyrezávaná malina veľkosti golfovej loptičky nasprejovaná zlatou farbou, ktorá stojí na filmovom kotúči. O anticenách, ktoré vznikli v roku 1980, rozhodujú členovia Golden Raspberry Award Foundation - novinári, filmoví fanúšikovia a profesionáli z filmového priemyslu.

Prehľad "víťaziek a víťazov" cien Zlaté maliny:

Najhorší film: Emoji Film
Najhorší herec: Tom Cruise - Múmia
Najhoršia herečka: Tyler Perry - Boo! 2: A Medea Halloween
Najhorší herec vo vedľajšej úlohe: Mel Gibson - Ocko je doma 2
Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe: Kim Basinger - Päťdesiat odtieňov temnoty
Najhoršie spojenie na filmovom plátne: Akékoľvek dve protivné emoji - Emoji Film
Najhoršia réžia: Anthony (Tony) Leonidis - Emoji Film
Najhorší scenár: Emoji Film
Najhorší prequel, remake, rip-off alebo pokračovanie: Päťdesiat odtieňov temnoty

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Šéf premiérovej kancelárie Roman Šipoš končí od apríla svoje pôsobenie na Úrade vlády SR. Do konca marca bude na dovolenke. Informuje o tom denník N, informáciu pre TASR Šipoš potvrdil.
Svoj odchod zdôvodňuje informáciami, ktoré sa objavili po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Okamžité skončenie pracovného premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) podľa svojich slov navrhol na osobnom stretnutí. V strane Smer-SD Šipoš ako člen ostáva.

Mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva vládu, aby odstúpila. A to nielen pre zavraždenie novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj preto, že vládne strany nedokážu čeliť základným požiadavkám systému slovenskej národnej bezpečnosti.
"Ak sa potvrdia takmer jednoznačné signály, podľa ktorých sa zrejme stali mladí ľudia obeťami organizovaného zločinu, súčasná vláda nemôže zostať na svojom mieste," uvádza sa vo vyhlásení SMK. 
Objavené súvislosti medzi zločineckými skupinami podsvetia a predstaviteľmi politického života a taktiež pravdepodobné prepojenia niektorých funkcionárov Úradu vlády SR s týmito skupinami, to podľa SMK spochybňuje vnútorný bezpečnostný systém. "A vychádzajúc z tohto stavu žiadajú triezvo rozmýšľajúci ľudia vyvodiť vážne konzekvencie," dodáva SMK.
Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas týždňa uviedol, že smrť dvoch ľudí sa pre opozíciu stala obyčajným politickým nástrojom, ktorým chce vyhnať ľudí do ulíc a získať moc. Ako podotkol, nie je totiž schopná to dosiahnuť v slobodných demokratických parlamentných voľbách.

Policajný prezident Tibor Gašpar popiera tvrdenia, že by slovenská polícia alebo prokuratúra už v roku 2014 dostali varovania o skupine Kalábrijčanov zatknutých vo štvrtok (1.3.) na Slovensku. Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na túto skupinu.
"Podľa mojich doterajších informácií to nie je pravda," uviedol Gašpar vo videu na profile slovenskej polície na sociálnej sieti. Generálna prokuratúra podľa neho nedisponuje žiadnym dožiadaním ani žiadnou poskytnutou informáciou. "Z našich policajných databáz a medzinárodnej policajnej spolupráce máme niekoľko činností a súčinností s talianskymi zložkami, ale všetky sme iniciovali my," zdôraznil Gašpar s tým, že boli to práve talianske zložky, ktoré niektoré žiadosti zo slovenskej strany vybavovali "veľmi pomaly a obsažne veľmi slabo."
Potvrdzovať to má fakt, že keď vyšetrovateľ žiadal urgentne od talianskej strany ešte vo februári 2014 informácie o niektorých osobách, medzi nimi aj o Diegovi R., odpoveď dostala slovenská strana až v októbri 2015. "Odpoveď bola veľmi jednoduchá. Dokonca k jednej osobe, ktorú dnes máme v zadržaní, nám bolo oznámené, že nedisponujú žiadnymi poznatkami vo svojich databázach," podotkol Gašpar s tým, že buď ich mali a ich neposkytli, alebo ich naozaj nemali. Výroky talianskych prokurátorov o varovaní považuje za zavádzajúce.
Agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície vo štvrtok (1.3.) informovala, že talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov zatknutých tento týždeň na Slovensku. Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. 


Pietne zhromaždenia za zavraždených mladých ľudí, slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, sa v piatok konali aj v Českej republike. Stovky ľudí sa podľa portálu Novinky.cz zišli pred slovenskou ambasádou v Prahe. Zhruba tisícka ďalších sa zúčastnila na pietnom pochode, ktorý prešiel centrom Brna, informoval server Blesk.cz. 
Pred ambasádou v Prahe ľudia zapaľovali sviečky, na jej plot uväzovali biele a čierne stužky a pri fotografiách zavraždeného páru nechávali papieriky s odkazmi. Zhromaždenie sa nieslo v pokojnej atmosfére, medzi účastníkmi dominovali mladí ľudia.  
V Brne sa približne tisíc ľudí zišlo na Malinovského námestí, odkiaľ krátko po 17.00 h zamierili na pochod centrom mesta, ktorí zakončili na Námestí Slobody. Tam následne s prejavmi vystúpili viacerí českí novinári. Pietne akcie sa podľa portálu Blesk.cz konali aj v ďalších českých mestách - v Ostrave, Liberci či Jablonci. 

Copyright © TASR 2018

Zomrel Ota Filip

Zomrel Ota Filip

Včera vo veku 88 rokov zomrel v bavorskom Garmisch-Panterkirchene po krátkej nemoci významný český a nemecký spisovateľ a publicista Ota Filip.
Ota Filip sa narodil 9. marca 1930 vo Sliezskej Ostrave, po maturite na gymnáziu v Prahe (1948) vystriedal mnoho zamestnaní, začínal v administratíve a v športovej rubrike Mladej fronty, neskôr v okresných a firemných novinách, niekoľko rokov pracoval ako baník, v rokoch 1968-1969 bol redaktorom vydavateľstva Profil v Ostrave. V roku 1970 bol odsúdený na osemnásť mesiacov za podvracanie republiky. V roku 1974 sa nútene vysťahoval do Nemecka. V Mníchove sa stal významným autorom nemeckým aj európskym, držiteľom rady vyznamenaní a cien, popredným publicistom a komentátorom (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit), pracoval ako lektor v nakladateľstve S. Fischer Verlag, stal sa členom Bavorskej akadémie vied a umení.
Je autorom celej rady románov: Cesta k cintorínu (Ostrava 1968, preložený do niekoľkých jazykov), Blázon v meste (v roku 1970 sadzba rozmetaná, Ostrava 1991, preložený do niekoľkých jazykov), Nanebovstúpenie Lojzka lLapáčka zo Sliezskej Ostravy (Edícia Petlice 1974, Praha 1994, podľa knihy televízny seriál, vyšlo aj po nemecky), Poškvrnené počatia (Toronto 1976, Plzeň 1990), Valdštýn a Lukrécia (Toronto 1979, vyšlo aj po nemecky), Dedo a delo (nemecky 1981, francúzsky 2004), Túžba po Procide (1988 , doteraz len nemecky), Kaviareň Slavia (Praha 1993, vyšlo aj po nemecky), Siedmy životopis (Brno 2000, vyšlo aj po nemecky), Susedia a tí ostatní (Brno 2003), 77 obrazov z ruského domu - Román o veľkej, stroskotanej láske a vzniku abstraktného maliarstva (Brno 2004). V roku 2007 vyšli jeho memoáre Ôsmy čiže nedokončený životopis.

2. 3. 2018

Lebo Mišo a Andrej

Lebo Mišo a Andrej


Predstavte si, že máte spravodajskú televíziu. 
Predstavte si, že sa deje niečo, čo naozaj stojí za to to spravodajsky pokrývať a kde sa možno tvoria nové dejiny.
Deje sa to nielen u nás, deje sa to v Prahe, Brne, Ostrave, Berlíne, Štokholme, Madride, Luxemburgu  i v Bruseli.
Ale vy ne ste pritom. 
Lebo Mišo a Andrej.
Ale to, čo vy neukazujete, automaticky nie je neviditeľné. 
Naopak.
A vyhovárať sa na techniku?
You're fucking kidding me. Občania vám už dali vyše 10.000.000 EUR.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Talianska polícia "pred určitým časom" upozornila slovenskú políciu a medzinárodné orgány na skupinu Kalábrijčanov, zatknutých vo štvrtok na Slovensku. Uviedla to vo štvrtok agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskej justície.
Prokuratúra pre boj proti mafii v Reggio Calabria, hlavnom meste juhotalianskeho regiónu Kalábria, "oficiálne upozornila medzinárodné policajné orgány a slovenskú políciu na potrebu monitorovať činnosť skupiny Kalábrijčanov, zatknutých (vo štvrtok na Slovensku) za to, že sú podozriví z účasti na vražde mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky", uvádzalo sa vo vyhlásení prokuratúry.
Hlavný prokurátor v Reggio Calabria, Gaetano Paci, pre agentúru ANSA povedal, že jeho úrad poskytol aj informácie o údajnom napojení troch zatknutých na zločineckú organizáciu 'Ndrangheta sídliacu v Kalábrii.
Bývalý taliansky prokurátor pre boj proti mafii Franco Roberti v piatok zase uviedol, že talianska prokuratúra varovala slovenské orgány pred "nebezpečným" rozšírením zločineckej skupiny 'Ndrangheta na Slovensko, napísala agentúra AP. 
"Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie," povedal Roberti pre taliansky rozhlas. Ďalej uviedol, že 'Ndrangheta mohla zabiť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku, pretože "neexistoval iný spôsob, ako ho umlčať". Dodal, že v činnostiach 'Ndranghety v zahraničí hrá veľkú úlohu práve skorumpovanosť miestnych úradov. 
Informácia, že 'Ndrangheta pôsobí vo východnej Európe, Kanade i inde vo svete je podľa Robertiho "dávno známa". Bývalý prokurátor zároveň uviedol, že až 80 percent z miliárd, ktoré táto mafiánska skupina zarobí na obchodovaní s kokaínom, následne ďalej investuje mimo územia Talianska. 

Štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Maeger (nominantka SNS) absolvovala v roku 2014 dovolenku v Taliansku. Uviedla to v reakcii na informáciu podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Šlo však podľa nej o rodinnú dovolenku bez účasti kolegýň z práce, ktorú si zaplatila sama.
Nicholsonová vo štvrtok (1.3.) povedala, že má k dispozícii neoverenú informáciu, že v lete 2014 bola s rodinou Vadalovcov na dovolenke vtedajšia viceprezidentka finančnej správy (FS) Dana Meager, bývalá riaditeľka osobného úradu FS Soňa Karabelli a vedúca oddelenia boja proti podvodom FS Lucia Fecková. "Letnú dovolenku v Taliansku som v roku 2014 trávila s mojou rodinou a úhradu za ubytovanie viem preukázať výpisom z môjho osobného bankového účtu," reagovala Meager.
„Podsúvané špekulácie a domnienky o mojej spoločnej dovolenke v Kalábrii, ani za účasti mojich bývalých kolegýň z finančnej správy, absolútne a rezolútne vylučujem,“ napísala s tým, že v tejto oblasti Talianska sa "v živote nevyskytla". Nicholsonová na tlačovej konferencii uviedla, že úradníčky FS dovolenkovali v Kalábrii, neskôr sa však opravila, že to malo byť v inej časti Talianska.
Maeger vyhlásila, že nikdy nežila v spoločnej domácnosti s Antoninom Vadalom, ktorého vo štvrtok zatkla polícia v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka s priateľkou. Vzhľadom na prebiehajúce trestné konanie sa k situácii vyjadrila len obmedzene. „Chcem uviesť, že k osobe a činnosti osoby A. V. som už v roku 2014/2015 poskytovala polícii všetky mne dostupné informácie, a teda som konala v súlade s platnými právnymi predpismi,“ zdôraznila s tým, že tak konala bez tlaku médií a verejnosti.
„S vyjadrením úcty pani poslankyni Nicholsonovej, bola som to práve ja, ako jedna z prvých verejne činných osôb, ktorá políciu na osobu A. V. upozornila,“ doplnila Dana Maeger.
„Pre túto chvíľu to nebudem komentovať, iba vám chcem povedať, že: Nechajte sa prekvapiť,“ uviedla v piatok Nicholsonová v reakcii na vyjadrenie Maeger a ďalších bývalých funkcionárok FS. V súčasnosti na finančnej správe pracuje už len Lucia Fecková, ktorá potvrdila, že v lete 2014 dovolenkovala v Taliansku, cestu si však podľa jej slov organizovala a zabezpečovala sama. Odmietla, že by vedome prišla do styku s rodinou Vadalovcov.
Soňa Karabelli v piatok uviedla, že leto 2014 trávila v Bratislave, nakoľko bola operovaná po amócii sietnice ľavého oka, a zdravotný stav jej nedovoľoval vycestovať mimo hlavného mesta. Karabelli žiada Nicholsonovú, aby ju nespájala s predmetnou kauzou. Zvažuje, že voči političke podnikne právne kroky.

 Niekoľko desiatok ľudí sa zišlo v piatok podvečer v Luxemburgu na zhromaždení na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Účastníci priniesli ich fotografie a zapálili sviečky, informovala TASR spoluorganizátorka zhromaždenia Silvia Balážová.
Spomienkové stretnutia sa okrem toho v piatok konajú aj v Londýne, Edinburghu, Paríži, Haagu, Berlíne, Vancouveri, Hongkongu či Dubaji.
Podľa Balážovej na zhromaždení v Luxemburgu zazneli spontánne prejavy. "Každý povedal to, čo cíti," uviedla.
"Zišli sme sa symbolicky na Námestí Jana Palacha, mladého človeka, ktorý doplatil životom na vtedajšiu spoločenskú situáciu," povedal pre TASR Andrej Stec, ktorý bol jedným z troch rečníkov na podujatí.
"Je tu niekoľko desiatok ľudí a všetci spoločne chceme, aby naše deti žili v spoločnosti, kde sa nemusia báť podobných vecí," uviedol Stec a dodal, že najdôležitejšie je vyšetriť túto dvojnásobnú vraždu bez ohľadu na to, kto ju spáchal. "Aby sa novinári nemuseli báť o svoj život a mohli písať slobodne," zdôraznil.
Dôležitosť novinárskeho povolania v demokratickej spoločnosti podľa neho na zhromaždení vyzdvihol aj jeho predrečník, sudca Európskeho súdneho dvora Daniel Šváby. "O to viac si treba vážiť tých, čo doplatili vlastným životom na to, že chceli národ informovať o niečom, čo vedeli možno iba oni sami," dodal Stec.

 Zväz rakúskych novinárov (ÖJC) vyzval v piatok slovenskú políciu a prokuratúru, aby potrestali nielen vrahov, ale aj objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zároveň vyjadril solidaritu so slovenským novinármi, ktorí v piatok zorganizovali smútočný pochod za svojho bývalého kolegu, uviedla agentúra APA.
      Slovenská vláda robí podľa vyhlásenia ÖJC zverejneného na jeho stránke všetko pre to, aby ochránila osoby stojace za dvojnásobnou úkladnou vraždou. Verejnosti je ponúknutá "talianska stopa" a rýchle zatknutie údajných mafiánov. Najvyšší vládni činitelia sú však prinajmenšom spoluzodpovední za vraždu, tvrdí ÖJC. Situácia pripomína prípad zavraždenej maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, keď bol verejnosti takisto rýchlo ukázaný "páchateľ", ale ďalej sa nič nestalo.
      ÖJC preto vyzýva Európsky parlament, aby zriadil výbor na vyšetrenie vrážd novinárov na Malte a na Slovensku. Obracia sa tiež na rakúsku spolkovú vládu, aby túto tému nastolila v Európskej rade. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má podľa ÖJC podporiť činnosť vyšetrovacích orgánov a preskúmať výsledky ich činnosti.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) odmietol tvrdenia, žeby na piatkovom stretnutí v Bratislave s predstaviteľmi zahraničných organizácií odznela výzva na jeho ospravedlnenie sa novinárom. Reagoval tak medializované informácie, podľa ktorých ho na ospravedlnenie sa za výroky z minulosti na adresu novinárov vyzval generálny tajomník medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire.
Rokovanie sa podľa tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť dvojnásobnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov," uviedol tlačový odbor s tým, že premiér pritom ocenil konštruktívny dialóg. 
      Deloire podľa agentúry AP odsúdil "hroznú atmosféru, ktorú voči novinárom" vytvárajú lídri vlád v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a na Slovensku. V tejto súvislosti šéf RSF skonštatoval, že "predsa len si myslíme, že by ste mali vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za urážky voči novinárom pri viacerých príležitostiach." Zároveň vyhlásil, že Ficovou povinnosťou je "zaistiť, aby justičný systém mohol usvedčiť (Kuciakových) vrahov, a jeho povinnosťou je aj chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu".

 Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) odmieta obvinenia podpredsedníčky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Považuje ich za scestné, čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami. Uvádza sa to v písomnom stanovisku ministerstva pôdohospodárstva.
„Štatutári Slovenského pozemkového fondu (SPF) podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré reaguje na piatkové vyjadrenia Nicholsonovej. Podľa opozičnej političky šéfka agrorezortu ako riaditeľka SPF schválila v roku 2015 prenájom celkovo 372 hektárov pôdy na východnom Slovensku firme TRA.CE.R export-import, s.r.o., ktorej spoločníkom je jeden z bratov talianskej rodiny Rodovcov – Antonio Roda.
„S firmami prepojenými na Antonia Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko,“ vysvetľuje rezort, ktorý zdôraznil, že za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo SPF stala „vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu“. 
Ministerstvo tiež poukázalo, že Antonio Roda sa stal spoločníkom vo firme TRA.CE.R export-import až 4. marca 2016. "Teda v čase podpisu nájomnej zmluvy, respektíve jej dodatkov počas pôsobenia Gabriely Matečnej v SPF, nemala firma na rodinu Rodovcov žiadne majetkové prepojenie," konštatuje sa v stanovisku.
Matečnej rezort pripomína, že ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. „Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov,“ píše sa v stanovisku.
Firma TRA.CE.R export-import mohla podľa Nicholsonovej vďaka prenájmu pôdy Slovenským pozemkovým fondom vedeným Matečnou dostať v rokoch 2015 a 2016 dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vo výške 625.000 eur a vlani dotáciu vo výške 179.000 eur, hoci za prenájom pozemkov platí ročne len zlomok tejto sumy. Upozornila, že žiadostiam firmy s talianskymi majiteľmi bolo na SPF vyhovené v oveľa kratších lehotách, ako je bežné. Naznačila tiež, že v súvislosti s týmito dotáciami mohlo dôjsť k nezákonnému konaniu.
„Je absolútne zrejmé, že ministerka klame, keď tvrdí, že nevedela o aktivitách talianskeho klanu na východe Slovenska,“ vyhlásila Nicholsonová, podľa ktorej Matečná sama umožnila podpisom pod dodatkami čerpať firme dotácie z PPA.


Copyright © TASR 2018

Okolo 500 ľudí sa dnes prišlo naposledy rozlúčiť s Martinou Kušnírovou, ktorú zavraždili spolu s jej priateľom novinárom Jánom Kuciakom. Kostol v Gregorovciach bol pre také množstvo ľudí primalý a mnohí stáli aj vonku. V otvorenej truhle ležala Martina v bielych svadobných šatách. Pred začatím smútočného obradu znela chrámom skladba Jaromíra Nohavicu Sarajevo, ktorú mali hrať mladým manželom na svadbe. Ján Kuciak pôvodný text dokonca prebásnil. Prečítali aj jeho text plný pozitívnych emócií a lásky. Smútočnú omšu celebroval pomocný košický biskup Marek Forgáč. V kázni spomenul rôzne zlá, s ktorými musí človek bojovať a mafiu označil za inštitucionalizované zlo. Uviedol, že vodcovia sú zodpovední za to, že také zlo tu našlo živnú pôdu. Kňaz povedal, že stôl plný peňazí je ťažký cynizmus, veď pre lásku k peniazom sa toto všetko stalo. "Nepotrebujeme pozerať na balíčky peňazí, Slovensko potrebuje návrat k láske, k ľudským hodnotám. Slovensko v týchto chvíľach potrebuje vidieť na čele ľudí, ktorí vedia vziať na seba priamu i nepriamu zodpovednosť za to, čo sa stalo." Kňaz zdôraznil, že aj Kristus na kríži vzal na seba zodpovednosť, tak aj naši mocní by mali vedieť, ako sa zachovať. Medzi stovkami ľudí boli nielen obyvatelia Gregoroviec, ale aj predstavitelia spoločnosti Ringier Axel Springer, mnohí novinári, ale aj ľudia z okolitých obcí, z Prešova, ale aj Košíc.

Strana Smer-SD ruší oslavy Medzinárodného dňa žien v Trnave a Námestove, keďže sú dnes a v sobotu 3. marca pohreby zavraždeného Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ako informovalo agentúru SITA tlačové oddelenie strany Smer, podujatia budú pokračovať od nedele 4. marca.
Európska komisia v piatok zaslala Poľnohospodárskej platobnej agentúre (PPA) list so žiadosťou o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania fondov Európskej únie v SR v oblasti poľnohospodárstva. V stanovisku pre agentúru SITA to potvrdilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Komisia tak reaguje na informácie novinára Jána Kuciaka, ktorý sa pred ich zverejnením stal obeťou vraždy spolu so snúbenicou, o podvodoch pri čerpaní eurofondov v poľnohospodárstve na východe Slovenska. Ide o Talianov fungujúcich na Slovensku a podozrivých z prepojenia na mafiu 'Ndrangheta z talianskej Kalábrie. PPA patrí pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na čele s ministerkou Gabrielou Matečnou (SNS). "Európska únia má v oblasti riadenia európskych investičných a štrukturálnych fondov jasné pravidlá. V rámci tzv. spoločného riadenia sú za správne nakladanie s týmito prostriedkami zodpovedné členské štáty. Tolerancia Európskej komisie voči korupcii je nulová a od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ berieme vážne," informovala tlačová a komunikačná tajomníčka Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková. EK je o dianí na Slovensku a o všetkých zverejnených správach informovaná a situáciu sleduje.
Európske štrukturálne a investičné fondy, alebo eurofondy, podliehajú tzv. spoločnému, zdieľanému riadeniu. "Za dodržiavanie pravidiel zodpovedá v prvom rade členský štát. Európska komisia zo svojej pozície ochrancu rozpočtu na dodržiavanie pravidiel prísne dohliada a ak sú odhalené nedostatky, okamžite aj koná," priblížila Ludviková. V prípade potreby komisia poskytuje členskému štátu pomocnú ruku pri správnom a včasnom využití prostriedkov. "Nie je namieste v tejto chvíli hovoriť o potrebe nových opatrení, ani o vplyve súčasnej situácie na vyjednávanie (budúceho) európskeho rozpočtu," dodala Ludviková.
Vláda SR má záujem o zachovanie podielu kohéznej, resp. regionálnej politiky na rozpočte EÚ aj v budúcom programovom období po roku 2020. V prípade zníženia príjmov z európskeho rozpočtu v nasledujúcom viacročnom finančnom rámci EÚ vláda Roberta Fica presadzuje viac voľnosti pre určenie domácich priorít pri využívaní európskych peňazí.

Európska komisia preverí podozrenia zo zneužitia eurofondov, ktoré smerujú na Slovensku do poľnohospodárskych projektov. Vyhlásil to európsky komisár pre rozpočet Günter Oettinger. V rozhovore, ktorý zverejnil v stredu 28. februára nemecký denník Die Welt, komisár pripustil, že peniaze európskych daňových poplatníkov na Slovensku zneužil organizovaný zločin. Obvinenia súvisiace s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky označil za „závažné a neznesiteľné“. Ako zdôraznil, informácie, ktoré zverejnil investigatívny novinár, je nutné „bezpodmienečne preveriť“. Eurokomisár spresnil, že podozrenia zo sprenevery a podvodov pri narábaní s prostriedkami európskych daňových poplatníkov môže preveriť Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF).
"Do niekoľkých týždňov chceme vyjasniť finančné toky a ich možné zneužitia. Považujem za možné, že priame alebo nepriame platby farmárom alebo poľnohospodárskym podnikom z nášho európskeho rozpočtu boli v tomto prípade zneužité na kriminálne účely. Ak sa to naozaj stalo, budeme samozrejme úzko spolupracovať s národnými úradmi,“ uviedol Oettinger.

Spomienkové zhromaždenia na pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa v piatok večer konajú v desiatkach miest po celej Európe, ako aj inde vo svete. V rovnaký čas ako v pätnástich slovenských mestách, teda o 17:00, bol naplánovaný začiatok spomienkových stretnutí napríklad aj v Prahe, Brne, Ostrave v Českej republike, ale tiež v Berlíne, Štokholme či Madride. S polhodinovým odstupom, teda o pol piatej SEČ, sa konajú spomienkové zhromaždenia v Glasgowe, Edinburgu a Aberdeene vo Veľkej Británii, od 18:00 SEČ na Kuciaka a Kušnírovú spomínajú napríklad v holandskom Haagu, švajčiarskom Berne a tiež v Bruseli, kde za nich ľudia zapaľovali sviečky už aj vo štvrtok.
Pietna spomienka sa uskutoční aj v kanadskom Vancouveri, kde je začiatok naplánovaný na 09:30 ráno miestneho času, teda 18:30 SEČ. O siedmej večer budú na zavraždenú dvojicu mladých Slovákov spomínať aj v Londýne a v Paríži.
Ďalšie zhromaždenia sa majú konať aj v poľskom Krakove, dánskom Aalborgu, švajčiarskom Zürichu, ďalej v Luxemburgu, Osle a Štokholme, ale aj vo vzdialenom Dubaji, Pekingu a Hongkongu.
Ľuďom, ktorí prišli na občiansky pochod v Bratislave pred Úrad vlády SR, sa prihovoril aj prezident Andrej Kiska. Povedal, že to nemá byť o politike, ale o spomienke a vyzval na minútu ticha. Šéfredaktorka denníka SME Beata Baloghová si myslí, že veta 'Na Slovensku zavraždili novinára' je smutnou správou o stave republiky. Dúfa, že táto veta bude rezonovať všade, kde sa robia rozhodnutia. Napĺňa ju nádejou, že vidí plné námestie a že tak veľa ľudí si uvedomuje, o akú tragédiu ide. "Dnes sme všetci slovenskí novinári," povedal riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire v slovenčine. Bratislava je dnes podľa neho hlavné mesto novinárskej slobody a dodal, že Európa ostáva najlepším kontinentom pre slobodu tlače, svet potrebuje Európu a Európa potrebuje Slovensko. Vydavateľ Denníka N Lukáš Fila povedal, že vražda Jána a Martiny patrí medzi udalosti, pri ktorej si aj ľudia po rokoch budú pamätať, čo robili, kde boli, keď sa o tom dozvedeli. Priznal, že po tom, čo sa o vražde dozvedel, bol v šoku, ale mal aj strach. Dôležité je, čo s týmto strachom spravia novinári, ale aj verejnosť. Šok, ktorý táto krajina zažila, sa nedá zmazať, ale dá sa dodať, že sa Slovensko stalo lepšou krajinou. Novinár Árpád Soltész z Noviny.sk povedal, že vražda Jána Kuciaka ukázala, že demokracia v tomto štáte je ohrozená. Zmyslom Jankovej práce bolo urobiť krajinu lepšou a my to musíme dokončiť - nielen my novinári, ale my všetci, povedal. Janko bol podľa neho prototypom dobrého chlapca.
Na pochode prečítali aj list českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá s Janom Kuciakom spolupracovala. Na pochod nemohla prísť, keďže ju stráži polícia. Kuciaka poznala päť rokov, riešili spolu mnoho "komplikovaných, absurdných i nikam nevedúcich káuz". Na poslednej pracovali 18 mesiacov, rozprávali sa spolu aj niekoľkokrát denne. "Pochopila som, že príbeh, ani myšlienku nezabiješ, aj keby si veľmi chcel," prečítala list slovenská herečka Táňa Pauhofová z listu Holcovej. To, či jeho smrť súvisí s jeho posledným článkom, nevie a nechce špekulovať.
Martin M. Šimečka pripomenul, ako v Novembri ´89 stál na námestí proti režimu, ktorý mlátil svojich občanov. Veril, že to boli jeho posledné demonštrácie. "Hoci nepoznáme meno vraha, poznáme meno páchateľa. Je ním korupcia," vyhlásil s tým, že ešte do minulého týždňa si myslel, že korupcia je len parazitom na demokracii, s ktorým sa dá žiť, ale dnes vieme, že korupcia môže zabíjať. "Vieme, že ak sa nebudeme spoločne brániť, mŕtvych môže pribúdať," pokračoval Šimečka s tým, že neverí, že súčasná vláda nám v boji s korupciou môže pomôcť. Pripomenul, že premiér Robert Fico dlhodobo atakoval novinárov. Zároveň verejnosti odkázal, že ich novinári potrebujú, že potrebujú, aby ich čitatelia, poslucháči, diváci neboli ľahostajní. Zárukou demokracie sú podľa neho slobodné médiá a angažovaná spoločnosť. Pripomenul aj výrok Thomasa Jeffersona, či má existovať vláda bez novín alebo noviny bez vlády, vybral by si druhú možnosť. Účasť na pochode mu dáva nádej, že sa skončila éra ľahostajnosti.
Po príhovoroch zaznela slovenská hymna. 
Po skončení pochodu za Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú v Bratislave organizátori vyzvali na pokojný rozchod, ľudia však ostali pred Úradom vlády SR. Skandujú 'vrahovia', 'dosť bolo Fica', "odstúpiť!', "demisia!" či "mafia!" Niektorí trasú aj bránou na úrade vlády. Organizátori ich vyzývajú, aby netrhali bránou, na miesto prišla aj polícia.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.