28. 2. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká mediálna spoločnosť Comcast, ktorá vlastní televíznu sieť NBC a filmové štúdiá Universal Pictures, ponúkla 22,1 mld. libier (GBP) za britskú televíznu firmu Sky. Ponuka ohodnocuje akcie Sky na 12,5 GBP za kus, čo je o 16 percent viac v porovnaní s cenou, ktorú za prevzatie Sky navrhla spoločnosť 21st Century Fox mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.
Generálny riaditeľ spoločnosti Comcast Brian Roberts označil Sky za "vynikajúcu firmu", ktorá by podporila globálnu prítomnosť Comcastu. "Domnievame sa, že Sky by pre nás bola veľmi cenná, keďže sa snažíme expandovať našu medzinárodnú prítomnosť," konštatoval. Poznamenal, že firma Comcast by televíznu spoločnosť Sky využila ako "platformu" pre rast v Európe.
Snaha firmy 21st Century Fox o prevzatie televízie Sky je sprevádzaná širšou ponukou, v rámci ktorej chce Walt Disney kúpiť 21st Century Fox. Ak by Comcast získal Sky, mohlo by to teda skomplikovať navrhnuté prevzatie spoločnosti Fox. Cena akcií Sky v utorok po oznámení záujmu spoločnosti Comcast výrazne posilnila, a to o 19 percent na 13,10 GBP za kus.

Na jubilejnom 90. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa predstavia aj Emily Blunt, Sandra Bullock, Dave Chappelle, Eugenio Derbez, Ansel Elgort, Jane Fonda, Jodie Foster, Eiza González, Ashley Judd, Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Helen Mirren, Rita Moreno, Lupita Nyong’o a Christopher Walken. Dnes to oznámili producenti oscarového ceremoniálu Michael De Luca a Jennifer Todd.
Menovaní doplnili zoznam osobností, ktoré budú predstavovať nominovaných a odovzdávať prestížne ceny. Tými sú Gal Gadot, Kelly Marie Tran, Gina Rodriguez, Zedaya, Eva Marie Saint, Mark Hamill, Oscar Isaac, Wes Studi, Lin-Manuel Miranda, Armie Hammer, Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland a Kumail Nanjiani.
Na galavečere sa zúčastnia aj Gael García Bernal, Mary J. Blige, Andra Day, Natalia LaFourcade, Miguel, Keala Settle, Sufjan Stevens a Common, ktorí predstavia filmové piesne nominované na prestížne ceny.
Zoznamu kandidátov v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s trinástimi nomináciami. Osem si na konto pripísala historická vojnová snímka Dunkirk, sedem má kriminálna dráma Tri billboardy kúsok za Ebbingom, po šesť získali tituly Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov a po päť majú v hre Blade Runner 2049 a Lady Bird.

Udeľovanie cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutoční v nedeľu 4. marca v hollywoodskom Dolby Theatre. Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najvyšší súd Českej republiky zamietol dovolanie v korupčnej kauze okolo predaja zámku Českého rozhlasu v Přerove nad Labem. Podmienečné a peňažné tresty pre troch odsúdených ,vrátane bývalého ministra kultúry J.Balvína sú tak definitívne. Zdôvodnenie zatiaľ NS nesprístupnil. Okrem Balvína v kauze figurovali niekdajší námestník generálneho riaditeľa rozhlasu Michal Koliandr a podnikateľ Jan Hnilica.

Zdroj: ČT TXT

Tlačový odbor egyptskej vlády vyzval v utorok egyptských predstaviteľov a vplyvných jednotlivcov, aby bojkotovali britskú spravodajskú stanicu BBC. Dôvodom je reportáž o ľudských právach zverejnená touto televíznou a rozhlasovou spoločnosťou, ktorá je podľa Egypta "zjavne plná lží". Informovala o tom agentúra Reuters.
BBC minulý týždeň zverejnila krátky dokument a reportáž, v ktorých poukázala na prípady tzv. nútených zmiznutí a mučenia, za ktorými údajne stoja bezpečnostné sily. Podľa zverejnených informácií k tomu dochádzalo od roku 2014, keď nastúpil do funkcie súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.
Reportáž vyvolala polemiku, keď mladá žena, ktorú podľa BBC nechali zmiznúť bezpečnostné sily, poskytla v pondelok rozhovor počas nočnej talkshow a poprela toto tvrdenie.
Hovorca BBC uviedol: "Sme si vedomí správ súvisiacich s týmto príbehom BBC, ktorý bol odvysielaný v egyptskej televízii, a vyjadrením šéfa štátnej informačnej služby. Za integritou našich reportérov stojíme."
K zverejneniu reportáže na BBC prišlo niekoľko týždňov pred tým, ako sa Sísí bude uchádzať o opätovné zvolenie. Viacerým nádejným uchádzačom o prezidentský úrad medzitým znemožnili kandidovať. Jedným z nich je aj bývalý náčelník generálneho štábu egyptských ozbrojených síl Sámí Anán, ktorého zadržali pre údajné falšovanie dokumentov a porušovanie armádnych predpisov.

Copyright © TASR 2018