6. 4. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Britská stanica BBC vo štvrtok prostredníctvom e-mailu varovala zamestnancov spravodajstva, že v prípade zverejnenia vyhranených osobných názorov na sociálnej sieti Twitter môžu čeliť postihom v rámci organizácie. Informoval o tom na svojom webovom portáli denník The Guardian.
Varovanie rozposlalo vedenie BBC po tom, ako niekoľko zamestnancov verejne vyjadrilo nespokojnosť s odvysielaným programom BBC, v ktorom sa debatovalo o tom, či je správne učiť deti o tolerancii k príslušníkom LGBT. Akronym LGBT označuje lesby, gejov, bisexuálov a transgenderové osoby.
Riaditeľka divízie BBC News Francesca Unsworthová vo štvrtok zamestnancom povedala, aby na sociálnych sieťach nevyjadrovali vyhranené politické názory a aby prestali verejne kritizovať svojich kolegov. Usworthová ich zároveň varovala, že v prípade porušenia týchto pravidiel v budúcnosti môžu byť proti ním podniknuté "náležité kroky".
"Všetci máme osobné názory, ale súčasťou nášho pôsobenia v BBC je udržať ich v súkromí," uviedla v e-maile. Redakčné smernice podľa jej slov zamestnancom nepovoľujú prezentovať žiadne konkrétne stanovisko k záležitostiam verejnej politiky, sporným politickým otázkam alebo iným "kontroverzným témam". Vzťahuje sa to na všetky prejavy, ktoré sú predmetom verejného záujmu, vrátane sociálnych sietí, povedala.
Unsworthová pripomenula, že BBC často čelí kritike za to, akým spôsobom informuje a analyzuje udalosti.
"Veľká časť kritiky je neopodstatnená a sme pripravení rázne sa brániť, ak to bude potrebné," uviedla a dodala, že stanica si musí upratať pred svojím vlastným prahom.
Viacerí zamestnanci BBC, ktorí patria k LGBT komunite, denník The Guardian ako súkromné osoby informovali o hneve v redakcii ohľadom toho, že BBC povolila, aby sa o tejto problematike vo verejnoprávnej televízii diskutovalo.
Moderátor televízneho programu BBC Breakfast Ben Thompson bol medzi zamestnancami, ktorí minulý týždeň verejne kritizovali debatný program BBC Question Time za to, že členovi publika bolo umožnené opýtať sa otázku: "Je morálne, že sa päťročné deti v škole učia o problematike LGBTQ?"
Téma sa dostala do popredia v predchádzajúcich týždňoch po protestoch rodičov - najmä moslimov - proti vyučovacím hodinám ohľadom tolerancie voči ľuďom inej rasy, rodu a sexuálnej orientácie na základnej škole v Birminghame.

Srbský súd v odsúdil piatok štyroch bývalých príslušníkov tajnej služby na desiatky rokov väzenia za vraždu renomovaného novinára Slavka Čuruviju z roku 1999, ktorý bol hlasným kritikom niekdajšieho lídra Slobodana Miloševiča. Informovala o tom agentúra AFP.
Najtvrdší, 30-ročný trest, dostali bývalý šéf tajnej polície Radomir Markovič, ktorý si už odpykáva trest za zabitie opozičného lídra z toho istého roku, a Milan Radonjič, ktorý viedol belehradskú pobočku tajnej služby. Dvadsať rokov väzenia dostali ďalší dvaja príslušníci tajnej služby Ratko Romič a Miroslav Kurak. Druhý menovaný je stále na úteku a odsúdili ho v neprítomnosti.
Týchto štyroch mužov uznali za vinných, že zabili Čuruviju "na príkaz neznámej osoby", uviedla sudkyňa Snežana Jovanovičová podľa agentúry Beta.
Novinára zastrelili pred jeho bydliskom v centre Belehradu 11. apríla 1999 v čase, keď NATO bombardovalo Srbsko s cieľom zastaviť jeho zásah voči etnickým Albáncom v Kosove. Čuruvija bol šéfredaktorom a majiteľom denníka Dnevni Telegraf a časopisu Evropljanin, ktoré boli dvoma hlavnými nezávislými periodikami v Srbsku. Jeho rodina obviňovala Miloševiča, že osobne nariadil túto vraždu.
Miloševič zomrel v roku 2006 vo väzenskej cele, keď očakával verdikt tribunálu OSN pre vojnové zločiny za svoju úlohu vo vojnách v 90. rokoch v Chorvátsku, Bosne a Kosove.


Facebook zablokuje v Austrálii volebné reklamy zo zahraničia pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine konajú v máji. Tento krok je reakciou na rastúcu kritiku úlohy sociálnych médií v šírení dezinformácií. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.
Tieto obmedzenia, ktoré Facebook už zaviedol aj vo voľbách v iných krajinách, ako napríklad v Thajsku či Indonézii, začnú platiť po tom, ako vláda ohlási termín konania volieb.
"Pred májovými voľbami dočasne nepovoľujeme volebné reklamy zakúpené mimo územia Austrálie," povedala riaditeľka pre politiku Facebooku v Austrálii a na Novom Zélande Mia Garlicková. "Nepovolíme ani zahraničné reklamy, ktoré obsahujú politické slogany a logá strán," dodala.
Obmedzenia sa budú podľa jej slov vzťahovať na reklamy zahraničných subjektov volebného charakteru. To znamená, že obsahujú odkazy na politikov, politické strany alebo sa snažia ovplyvniť účasť vo voľbách, vysvetlila Garlicková.
Čo sa týka volieb do EP, musia inzerujúce spoločnosti získať povolenie vo svojej krajine, len tak môžu zverejňovať reklamy súvisiace s hlasovaním.
Facebook už v minulosti obmedzil zahraničné volebné reklamy v Nigérii, Thajsku, Indonézii, na Ukrajine, ako i v Írsku, kde sa v máji 2018 konalo referendum o interrupciách.
Najväčšia sociálna sieť na svete Facebook začal prvý krát sledovať svoj vplyv na voľby po tom, ako sa objavili podozrenia, že Rusko ovplyvňovalo voľby v USA v roku 2016.


Rodiny zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej Galiziovej z Malty poslali otvorený list viacerým predstaviteľom Európskej únie, v ktorom sa prihovárajú za to, aby sa bývalá rumunská protikorupčná prokurátorka Laura Kövesiová stala šéfkou Európskej prokuratúry (EPPO).
O liste príbuzných zavraždených novinárov informovala vo štvrtok rumunská agentúra Agerpres s tým, že obsah celého listu zverejnil na Facebooku rumunský europoslanec Cristian Preda, ktorý je členom politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) a na rumunskej politickej scéne je v opozícii voči vládnucej Sociálnodemokratickej strane (PSD), snažiacej sa zabrániť Kövesiovej stať sa generálnou prokurátorkou EPPO.
List je adresovaný generálnemu tajomníkovi Rady EÚ Jeppemu Tranholmovi-Mikkelsenovi, v Európskom parlamente šéfovi Výboru pre občianske slobody Claudovi Moraesovi a šéfke Výboru pre kontrolu rozpočtu Ingeborg Grässleovej a jednu kópiu listu dostala aj eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.
Autori listu svoju žiadosť v prospech Kövesiovej zdôvodnili slovami, že je "z rovnakého cesta", ako boli obaja zavraždení novinári, lebo počas výkonu svojej funkcie v Rumunsku tiež bojovala proti korupcii.
"Vyzývame Radu EÚ, aby si vybrala najodvážnejšieho a najvýznamnejšieho kandidáta na túto prácu, ženu z rovnakého cesta, ako boli Daphne a Ján: Lauru Codrutu Kövesiovú," uvádza sa v liste. Kövesiová je "najkvalifikovanejším kandidátom", lebo preukázala ochotu podať žaloby na súd aj vtedy, keď všetky ostatné inštitúcie v Rumunsku zlyhali a bola vystavená skúškam, ktorým jej protikandidáti na šéfa EPPO nikdy nemuseli čeliť.
Autori listu pripomenuli, že obaja zavraždení novinári opakovane žiadali, aby páchatelia trestných činov, o ktorých písali, boli vyšetrovaní a trestne stíhaní. "De facto imunita povzbudila ich vrahov, ktorí pôsobia v cezhraničných sieťach výpalníkov a tie by mali spadať do mandátu EPPO. Pani Kövesiová vie, čo je potrebné na zabránenie ďalším vraždám novinárov, ktorí vyšetrujú korupciu, pranie špinavých peňazí a závažné daňové podvody," uvádza sa v liste.
Načasovanie listu nie je náhodné, keďže vo štvrtok sa uskutočnilo už tretie kolo rokovaní medzi vyjednávačmi Európskeho parlamentu a zástupcami členských štátov Európskej únie (Rada EÚ) o tom, kto sa má stať prvým šéfom Európskej prokuratúry. Rokovania aj tentoraz zlyhali, lebo obe inštitúcie trvajú na svojom kandidátovi. Kým europarlament vyjadril plnú podporu Kövesiovej, členské krajiny trvajú na francúzskom kandidátovi Jeanovi-Francoisovi Bohnertovi.
Vyjednávači EP pod vedením holandskej europoslankyne Judith Sargentiniovej obviňujú Radu EÚ, že ustúpila nátlaku rumunskej vlády a zámerne blokuje Kövesiovú.
V poradí štvrté kolo vyjednávaní je naplánované na 10. apríla.

Medzinárodnú advokátku zaoberajúcu sa ľudskými právami Amal Clooneyovú vymenoval britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt za osobitnú vyslankyňu pre slobodu médií. Ide o súčasť jeho kampane zameranej na upozornenie na útoky a reštrikcie prijímané proti novinárom na celom svete.
Clooneyová (41) bude zároveň predsedať vysokému grémiu právnych expertov na predmetnú problematiku, informoval v piatok denník The Guardian.
Británia a Kanada budú v júli hostiť ministerskú konferenciu v Londýne, ktorá má upriamiť pozornosť na útoky voči novinárom. Vlaňajšok bol pre novinárov najsmrtonosnejším rokom; 99 novinárov zavraždili, 348 zadržali a 80 vzali za rukojemníkov neštátne skupiny.
Kampaň britského rezortu diplomacie má potenciál upriamiť pohľad verejnosti na ľudské práva a slobodu médií, a to napriek hodnotám niektorých najbližších spojencov Británie vrátane krajín Perzského zálivu, Turecka a Mjanmarska. Hunt je však presvedčený, že toto riziko sa oplatí podstúpiť.
Clooneyová popri stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G7 vo Francúzsku uviedla, že jej cieľom je nabrať nové medzinárodné iniciatívy so zámerom pomôcť zabezpečiť účinnejšiu odozvu na útoky na slobodu médií.
"Prinášať správy nebolo nikdy nebezpečnejšie. Útoky na novinárov podkopávajú demokraciu a bránia pri stíhaní mocných. Zároveň umožňujú, aby sa v temnote odohrávali nespočetné porušenia ľudských práv. Tí, čo držia pero, by nemali cítiť slučku na svojom krku," povedala Clooneyová.
Advokátka vyčlenila Indiu a Brazíliu ako dve veľké demokratické krajiny, kde dochádza k útokom na žurnalistov, pričom poukázala na brutálnu vraždu dopisovateľa denníka The Washington Post Džamála Chášukdžího v Istanbule.


Slovinské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo v piatok sťažnosť maďarského veľvyslanectva proti karikatúre na titulnej strane časopisu Mladina, ktorá znázorňovala maďarského premiéra Viktora Orbána s vystretou rukou pri nacistickom pozdrave.
Ministerstvo uviedlo, že "vo svojej politike a činnosti dôsledne zachováva princíp slobody tlače a prejavu a nezasahuje do redakčnej politiky slovinských médií ani ju neurčuje". Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Karikatúru zverejnil 22. marca slovinský liberálny politický týždenník Mladina a sú na nej zobrazení aj slovinskí pravicoví politici, ako sa tlačia na impozantného Orbána a objímajú ho.
Maďarské veľvyslanectvo protestovalo proti karikatúre v liste adresovanom vydavateľom magazínu Mladina a 25. marca aj v nóte zaslanej slovinskému ministerstvu zahraničných vecí. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács označil karikatúru za "ďalší nešťastný príklad netolerantnosti súčasnej ľavice".
Každý, kto odporuje liberálnej ideológii a multikultúrnej "ortodoxnosti", je odsudzovaný ako extrémista, napísal v blogu tento týždeň už skôr Kovács v súvislosti s Orbánovou protimigračnou politikou.
Aj Slovinsko zažíva v poslednom čase posilňovanie pravicových nálad. Pravicový politik Janez Janša, ktorý je na karikatúre tiež zobrazený, má s Orbánom blízke vzťahy.
Asociácia slovinských novinárov kritizovala protestnú nótu Maďarska. Uviedla, že je to "neslýchaný prejav toho, ako úrady chápu médiá a snažia sa o ich úplnú kontrolu a vynútenie poslušnosti".

Copyright © TASR 2019


Súd v nemeckom Hamburgu vyhovel odvolaniu magazínu Der Spiegel a rozhodol, že spomenuté periodikum môže ďalej zverejňovať informácie o finančných nezrovnalostiach futbalových hviezd ako Cristiano Ronaldo, José Mourinho či Mesut Özil. Približne od roku 2016 Der Spiegel píše o rozporoch v daňových priznaniach týchto aj ďalších osobností prevažne zo sveta futbalu.
Mnohé hviezdy využívali systém fiktívnych spoločností v Karibiku, aby utajili svoje skutočné príjmy. Tieto informácie neskôr platforma Football Leaks poskytla redaktorom Der Spiegel. Magazín však zakrátko prehral súdny spor so spoločnosťou, ktorá zastupovala osoby údajne zapletené do finančných podvodov.
Pred niekoľkými dňami však Der Spiegel dosiahol svoje a vďaka úspešnému odvolaniu môže naďalej publikovať správy o finančných machináciách nielen v podaní Cristiana Ronalda, Josého Mourinha či Mesuta Özila, ale aj ďalších známych športovcov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Slnko v sieti za rok 2018

Slnko v sieti za rok 2018


Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v piatok večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2018. Slávnostný večer v bratislavskej Starej tržnici ovládol film Tlmočník, ktorý získal šesť ocenení. Po dve ceny si odniesli snímky Hmyz a Toman.
Najlepším hraným filmom za rok 2018 sa stal Tlmočník producentov Rudolfa Biermanna, Martina Šulíka a Bruna Wagnera. Martin Šulík si odniesol aj ocenenie za najlepšiu réžiu. Snímke ďalej patrí cena za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, o ktorú sa delia Jiří Menzel a Peter Simonischek, a cena za najlepší kameramanský výkon, ktorý podal Martin Štrba. Tlmočníkovi patrí aj Slnko v sieti za najlepší scenár (Marek Leščák, Martin Šulík) a za najlepšiu filmovú hudbu (Vladimír Godár).
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe podala podľa SFTA česká herečka Zuzana Bydžovská, slovenskú národnú filmovú cenu získala za rolu matky vo filme Palach. Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe patrí rovnako českej herečke Kristýne Bokovej za film Toman. Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe udelili zosnulému Mariánovi Geišbergovi za rozprávku Čertovské pero.
Najlepším dokumentárnym filmom roku 2018 je Posledný autoportrét režiséra a producenta Mareka Kuboša. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Mimi a Líza - Záhada vianočného svetla z dielne režisérok Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej. V ďalších kategóriách ocenili za najlepšie kostýmy Katarínu Štrbovú-Bielikovú za film Toman, za najlepšie masky si Slnko v sieti odniesla dvojica Zuzana Paulini a Juraj Steiner za film Hovory s TGM. Ocenenie najlepší architekt-scénograf patrí dvojici Ján Švankmajer a Václav Švankmajer za film Hmyz. V kategórii najlepší filmový zvuk uspel Ivo Špajl za Hmyz a v kategórii najlepší strih zvíťazil Maroš Šlapeta za snímku Válek.
Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA scenáristovi, dramatikovi, divadelnému a televíznemu režisérovi a pedagógovi Ondrejovi Šulajovi. Divácku cenu získal v on-line hlasovaní film Niečo naviac (r. Palo Kadlečík, Martin Šenc).
Domácu tvorbu uplynulého roka predstaví Týždeň slovenského filmu, ktorý štartuje v sobotu 6. apríla v bratislavskom Kine Lumiére. Priaznivcov slovenského filmu čaká v rámci neho viac ako 30 hraných, dokumentárnych a animovaných titulov, a bohatý sprievodný program - krst DVD Obrazy proti extrémizmu spojený s diskusiou a projekciou, panelová diskusia o slovenskom hranom a dokumentárnom filme, seminár o zakladateľskej osobnosti slovenského animovaného filmu Rudolfovi Urcovi, masterclass s úspešným filmovým režisérom Jonášom Karáskom, pre deti je pripravený filmový kabinet s Mimi a Lízou.

Copyright © TASR 2019

5. 4. 2019

Rada pre reklamu má dvoch nových členov

Rada pre reklamu má dvoch nových členov

Rada pre reklamu (RPR) má dvoch nových členov. Združenie podporujúceho etickú samoreguláciu v oblasti reklamy na Slovensku na svojom výročnom zasadnutí rozhodlo o prijatí spoločnosti MAC TV, s.r.o. a Asociácie digitálnych marketingových agentúr (ADMA). TASR o tom informovala výkonná riaditeľka RPR Eva Tiko Rajčáková.
Generálny riaditeľ JOJ Group, prezident Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc a nový člen prezídia RPR Marcel Grega sa na užšiu spoluprácu teší. "Nová európska smernica o audiovizuálnych mediálnych službách dáva veľký dôraz na budúcu samoreguláciu vysielateľov. Na Slovensku ustanovuje samoregulačný systém pre oblasť mediálnej komerčnej komunikácie Opčný protokol Rady pre reklamu, ku ktorému sa JOJ Group zaviazala. Naše členstvo v RPR je prirodzeným krokom v záujme konsolidácie všetkých aktivít v našom mediálnom a reklamnom svete," uviedol.
Členstvo rovnako potešilo aj prezidenta ADMA Petra Šurína, podľa ktorého je etický kódex v reklame je pre asociáciu nesmierne dôležitý. "Rozhodli sme sa uchádzať o členstvo, lebo cítime veľkú zodpovednosť voči etike v reklame a veríme, že naše bohaté skúsenosti budeme môcť zúročiť aj v Rade pre reklamu," komentoval. Asociácia združuje 19 profesionálnych agentúr.
Valné zhromaždenie tiež volilo prezidenta RPR. Svoju pozíciu po tretíkrát obhájila Miriam Benčíková-Kušnírová. Budúci rok si bude RPR pripomínať 25. výročie svojho vzniku. "Je to dobrá príležitosť na zhodnotenie toho, ako výrazne sa vnímanie etiky v reklame posunulo vpred a stalo sa trhovým štandardom, o čom svedčí aj vstup nových členov, z ktorého sa tešíme. Veríme, že vzájomnou spoluprácou presadzovanie etických princípov ešte viac posilníme", povedala.
Valné zhromaždenie hlasovalo aj o zložení Arbitrážnej komisie RPR, ktorá posudzuje sťažnosti na reklamu a rozhoduje v otázkach reklamnej etiky. Okrem doterajších členov bola Komisia doplnená o ďalšieho odborníka z oblasti digitálnej a internetovej reklamy, Mariána Hlinka (Elite Solutions).
Arbitrážna komisia aktuálne pracuje v zložení Andrea Cocherová, Pavol Cvik, Martin Drobný, Oľga Gyarfášová, Marián Hlinka, Radoslav Kutaš, Marcel Lukačka, Maru Mitlíková, Maroš Ovčarik, Miroslava Remenárová, Slavomíra Salajová, Róbert Slovák a Mária Tóthová Šimčáková. V prezídiu budú aj naďalej pôsobiť Andrea Cocherová, Alexej Fulmek, Petra Novotná, Denisa Pernicová, Róbert Slovák, Ľubomír Tuchscher a Jana Venhartová. Medzi čestných členov RPR bol prijatý Martin Ranuša.
Ako uvádza RPR, jej hlavným cieľom je zabezpečovať a presadzovať myšlienku, aby sa na území SR šírila čestná, slušná, decentná, legálna a pravdivá reklama. Združuje subjekty, ktoré aktívne vstupujú do procesu marketingovej komunikácie – asociácie, zadávateľov reklamy, reklamné agentúry, média, ale aj podnikateľské subjekty, ktoré využívajú propagáciu formou reklamy.

Copyright © TASR 2019

Reportáž redaktorky RTVS uspela na medzinárodnom festivale

Reportáž redaktorky RTVS uspela na

 medzinárodnom festivale


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) uspel na medzinárodnom festivale rozhlasovej tvorby Prix Bohemia Radio v Olomouci. V medzinárodnej kategórii Reportáž získala druhé miesto za príspevok "Červené nosy tešia nevyliečiteľne choré deti aj doma" redaktorka a moderátorka Rádia Slovensko Dáša Omastová. TASR o úspechu informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Medzinárodná porota hodnotila vo finále 15 reportáží autorov z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Nemecka a Ukrajiny. "Mimoriadne ma potešilo hodnotenie poroty, v ktorej sedeli odborníci z celého sveta. Reportáže hodnotili naozaj podrobne z hľadiska kvality zvuku, strihu, mixovania, výstavby, obsahu, spracovania a výslednej emócie, aj preto je ich ocenenie pre mňa naozaj veľkou poctou," uviedla Omastová.
Reportáž približuje prácu profesionálnych zdravotných klaunov v domácnosti nevyliečiteľne chorého dievčaťa. Omastová pôsobí v Rádiu Slovensko piaty rok ako redaktorka publicistiky a rok aj ako moderátorka relácie Kontakty. Do finále tejto kategórie sa so svojím príspevkom prebojovala aj redaktorka publicistiky Rádia Slovensko Klára Grausová.
Medzinárodný festival rozhlasovej tvorby Prix Bohemia Radio je tradičnou súťažnou prehliadkou toho najlepšieho z rozhlasovej tvorby. Jeho vyhlasovateľom a organizátorom je Český rozhlas. V aktuálnom 35. ročníku súťažili príspevky v kategóriách Dokument, Dráma, Reportáž a Multimédiá.

Copyright © TASR 2019

Majstrovstvá SR novinárov v stolnom tenise 
napíšu v sobotu svoju 23. kapitolu 


Takmer 40 mužov a dvadsiatka žien zabojuje v sobotu (6. 4.) v telocvični Základnej školy Slovanská v Považskej Bystrici o majstrovské tituly na majstrovstvách Slovenska novinárov v stolnom tenise. V poradí 23. ročník žurnalistického šampionátu pripravilo občianske združenie Stôl číslo šesť z poverenia Slovenského stolnotenisového zväzu.
„Podujatie sa chystá napísať svoju 23. kapitolu. Nie je to síce okrúhle jubileum, ale načim zdôrazniť, že aj doterajšia história už napísala mnoho pekných stránok. Každoročná účasť v Považskej Bystrici potvrdzuje, že 'dobří holubi se vracejí', a aj tento rok je štartovná listina tradične početná a stabilizovaná. Tohtoročný šampionát sa zhodou okolností koná presne počas Svetového dňa stolného tenisu, a to mu dáva špecifický náboj,“ skonštatoval jeden zo zakladateľov majstrovstiev, rozhlasový redaktor Martin Šeďo.
Ako dodal, je dobré, že aj v dnešnej hektickej dobe si žurnalisti nájdu čas a stretnú sa aj na športovom a spoločenskom poli. „Veľké pozitívum vidím v tom, že aj napriek názorovej pluralite nebýva zvykom, aby si novinári pre to za ktorýmkoľvek stolom skákali do reči alebo do vlasov. Som presvedčený, že ani tento ročník nebude výnimkou,“ zdôraznil Šeďo.
Minuloročné majstrovské tituly v dvojhrách obhajujú Hubert Vavro (Nový čas) a Eva Pokorná (RTVS). O majstrovské tituly sa bude bojovať aj v štvorhrách mužov a žien, zmiešanej štvorhre, dvojhre bardov a chýbať nebude ani obľúbená súťaž reklamných partnerov a osobností.
Slovenský novinársky šampionát sa začína od 9.30 h, finálové súboje sú naplánované na 16. hodinu. Podujatie v rámci svojho dotačného programu podporili Trenčiansky samosprávny kraj a mesto Považská Bystrica. Oficiálnym mediálnym partnerom je Tlačová agentúra Slovenskej republiky.



Copyright © TASR 2019

Zomrel Giorgi Danelia

Zomrel Giorgi Danelia

Vo veku 88 rokov umrel vo štvrtok v Moskve známy ruský režisér gruzínskeho pôvodu Giorgi Danelia, ktorý sa v rámci sovietskej kinematografie preslávil najmä svojimi "smutnými komédiami". Píše o tom agentúra TASS na základe informácii od režisérovej manželky Galiny Daneliovej.
"Giorgi Nikolajevič Danelia práve zomrel na zástavu srdca. Doktori bojovali o jeho život," vyhlásila Daneliová.
Ešte vo februári bol režisér hospitalizovaný a uvedený do umelej kómy v súvislosti s ťažkým zápalom pľúc. Hoci ho lekári z kómy neskôr prebrali, jeho stav zostával aj naďalej kritický.
Danelia sa preslávil najmä filmami Chodím po Moskve, Jeden navyše, Nebuď smutný, Muž na svojom mieste, Slzy padali a Kin-Dza-Dza!.


Copyright © TASR 2019


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA









"Garantujeme, že všetko to, čo je použiteľné buď už máme v právnych predpisoch, alebo to tam zakotvíme. Ale nebudeme rešpektovať a púšťať ustanovenia, ktoré by zrazu hovorili, že manželia môžu byť aj dvaja homosexuáli. Toto nám nesedí, s týmto máme vážny problém, dokonca ja mám vážny problém aj s tým, že by si homosexuáli mali osvojovať deti, považujem to za zvrátenosť."
Robert Fico, sociálny demokrat

“Sme chlapi a čím viac starneme, tým viac nám stúpa ego a myslíme si, že sme atraktívnejší, nám prepína. Čím sme starší, tým to viac vidieť. Keď sa ukáže na obzore nejaká pohľadná dievčina, tak si myslíme, že sme zaujímaví. Toto beriem, toto chápem.”
Jaromír Čižnár, generálny prokurátor 

"Vážený pán, verme, že dosluhujúci predseda národnej rady".
Martin Poliačik

4. 4. 2019

TO JE RADIO!

TO JE RADIO!

RTVS odvysiela SK Dejiny venované M. R. Štefánikovi

RTVS odvysiela SK Dejiny venované
M. R. Štefánikovi

RTVS pripravuje špeciálny televízny program venovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Prvým špeciálnym titulom budú SK Dejiny 4. a 25. apríla o 22.25 h na Dvojke. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.
„Rovnako ako život tohto velikána považujem za fascinujúci aj takpovediac jeho druhý život, využívanie jeho mena a étosu. Štefánikov odkaz si prisvojovali a odmietali rôzne politické sily, jeho kult a obraz sa dostal aj do viacerých druhov umenia, čo bude takisto súčasťou SK Dejín," priblížil moderátor Ľubomír Bajaník.
Vo štvrtok sa bude s hosťami relácie venovať najmä obdobiu Štefánikovho vysokoškolského štúdia a jeho prerodu z vojaka francúzskej armády na jedného z troch čelných predstaviteľov československého odboja. Hosťami budú Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV, Vojtech Rušín z Astronomického ústavu SAV a Juraj Babják z Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty UK.
Pozícii osobnosti M. R. Štefánika v slovenských dejinách, ako aj najnovším výskumom v zahraničných archívoch, sa podľa informácií RTVS budú venovať historici a odborníci vo štvrtok 25. apríla. V relácii budú diskutovať Peter Macho z Historického ústavu SAV, Matúš Valihora z Múzea D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom a Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV.
Rok 2019 vyhlásila vláda SR za Rok M. R. Štefánika. Ako uviedla Turnerová, RTVS sa bude jeho osobnosti venovať vo viacerých programoch. Dvojka okrem diskusných relácií SK Dejiny a Večera s Havranom ponúkne aj viacero dokumentárnych i filmových titulov z archívu.
RTVS sa ako koproducent podieľala na vzniku nového dvojdielneho dokumentu Milan Rastislav Štefánik, ktorý v premiére odvysiela Dvojka, a trojdielnej série Mohyla, ktorú premiérovo uvedie Jednotka.



Copyright © TASR 2019
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt v stredu vyhlásil, že napriek chaosu v britskej politike dáva Spojené kráľovstvo európskemu kontinentu jednu skvelú vec: ohromnú televíznu šou.
Belgický politik Verhofstadt prirovnal živé vysielanie z často búrlivých debát o brexite v Dolnej snemovni britského parlamentu k Premier League, najvyššej anglickej futbalovej súťaži - k jednému z najlepších britských produktov, ktoré Spojené kráľovstvo dáva kontinentu.
Verhofstadt povedal, že zasadnutia s debatami o brexite "sa v Európe stali dokonca populárnejšími než futbalové zápasy v Premier League" - takéto zveličenie môže vysloviť iba politik, dodala tlačová agentúra AP. Verhofstadt pokračoval metaforou: "Jediný rozdiel je v tom, že v Dolnej snemovni je vždy remíza." Narážal tým na opakované patové situácie okolo brexitu, ktoré ochromujú britskú politiku.
Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Verhofstadt však vyjadril nádej, že stredajšie rozhovory britskej premiérky Mayovej a opozičného labouristického lídra Jeremyho Corbyna nakoniec prinesú prelom.


Britský princ Harry (Henry) a jeho manželka Meghan prelomili rekord, keď ich novospustený spoločný účet na sociálnej sieti Instagram získal za menej než šesť hodín milión sledovateľov (followerov). Informovala o tom v stredu Guinnessova kniha rekordov, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.
Ich spoločný účet s názvom "sussexroyal", ktorý má zatiaľ iba jediný príspevok obsahujúci monogram ich mien, spustili v utorok a odvtedy už získal 2,8 milióna sledovateľov. Samotný príspevok už má milión lajkov.
"Tešíme sa na zdieľanie práce, ktorá nás poháňa, prípadov, ktoré podporujeme, dôležitých oznámení a príležitostí na vysvetlenie kľúčových záležitostí," uviedol pár vo svojom príspevku.
Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu očakávajú v nasledujúcich týždňoch svoje prvé dieťa.
Kráľovský pár prekonal rekord, ktorý na Instagrame držal juhokórejský spevák Kang Daniel; ten dosiahol milión sledovateľov za 11 hodín a 36 minút. Ešte skorším držiteľom tohto prvenstva bol pápež František; na odber jeho účtu s názvom "franciscus" sa prihlásil milión ľudí za 12 hodín.
Meghan, bývalá herečka, ktorá sa preslávila účinkovaním v americkom televíznom seriáli Suits (Kravaťáci), zrušila všetky svoje osobné účty na sociálnych médiách pred sobášom s Harrym v máji 2018.

Copyright © TASR 2019


Britská spoločnosť BBC Studios pripravuje dramatický seriál o posledných šiestich mesiacoch života legendárnej americkej herečky Marilyn Monroe. Novinka má pracovný názov The Last Days of Marilyn Monroe a vznikne na motívy častí knihy The Final Years of Marilyn Monroe (2010) Keitha Badmana. Na výrobe projektu sa bude podieľať scenárista Dan Sefton, ktorý je napríklad tvorcom seriálu Uver mi (2017). Kto bude hrať Monroe zatiaľ nie je známe.
Projekt sa bude zaoberať vzťahmi Monroe so šéfmi hollywoodskych filmových štúdií či s americkým prezidentom Johnom Fitzgeraldom Kennedym. Podľa BBC sa dej seriálu bude odohrávať tam, "kde sa pretínajú krutý pôvab Hollywoodu 60. rokov a tvrdá politika Washingtonu". "Túžba Marilyn, aby ju ako herečku brali vážne, a jej boj s mocnými mužmi, ktorí ovládali štúdiový systém sú, bohužiaľ, relevantné dnes tak ako nikdy," vyjadril sa na margo projektu Sefton.
Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane Mortenson, sa narodila 1. júna 1926 v Los Angeles. Hviezda snímok Ako sa vydať za milionára (1953), Niagara (1953), Páni majú radšej blondínky (1953), Autobusová zastávka (1956), Princ a tanečnica (1957), Niekto to rád horúce (1959), Poď, budeme sa milovať! (1960) alebo Mustangy (1961), sa dožila len 36 rokov. Zomrela 5. augusta 1962. Jej smrť, ktorú pripisujú predávkovaniu sa liekmi na spanie, je odvtedy predmetom rôznych špekulácií a kontroverzie.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.