1. 6. 2019

Zomrela Silvia Petöová

Zomrela Silvia Petöová 



Vo veku 50 rokov zomrela herečka a moderátorka Silvia Petöová. Herečka zomrela na rakovinu prsníka v neskorom štádiu.
Silvia Petöová sa narodila 2. septembra 1968. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Niekoľko rokov pôsobila na Novej scéne v Bratislave a v trnavskom divadle. V Slovenskom národnom divadle (SND) hosťovala napríklad v predstavení Herodes a Herodias od Pavla Országha Hviezdoslava. V Divadle Astorka Korzo '90 účinkovala v hre Plešatá speváčka (Eugene Ionesco), v muzikálovom predstavení Kabaret či v inscenácii Herold a Maude podľa známeho rovnomenného filmu režiséra Hala Ashbyho a scenáristu Colina Higginsa. Prvý raz sa Petöová pred kamerou objavila v televíznej inscenácii Žolík (1988), ktorú nakrútil Igor Ciel podľa scenára Ľudovíta Filana.
Častejšie hrala v televíznych seriáloch. Tým prvým bol ešte pred novembrom '89 seriál Chlapci a chlapi z prostredia základnej vojenskej služby. Nasledovali Rodinné tajomstvá (2005), Susedia (2006) či populárna Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Aféry (2010), Kolonáda (2013) a Tajné životy (2017). Diváci ju poznali aj ako moderátorku.


Copyright © TASR 2019

Zlín Film Festival

Zlín Film Festival
 

Nemecký film Rocca mení svet o dievčati, ktorá sa snaží zmeniť svet, je najúspešnejším filmom ​​tohtoročného 59. ročníka Zlínskeho filmového festivalu pre deti a mládež. Film režírovala Katja Benrathová, získal zvláštnu cenu odbornej poroty pre hraný film, zvláštnu cenu ekumenickej poroty, cenu detskej poroty aj divácku cenu. Ceny festivalu sa odovzdávali dnes na záverečnom galavečere v zlínskom kongresovom centre.
"Rocca je príklad vynikajúceho filmu pre deti i celú rodinu, každý z divákov si tam nájde to svoje, deti to moc bavilo. Bolo tam nejaké morálne posolstvo, kedy sa čistá dievča objaví v skupine detí, ktoré sú už určitým spôsobom pokazené a snaží sa to napraviť a zmeniť svet, "uviedla umelecká riaditeľka festivalu Markéta Pášmová.

Zlatú črievičku za najlepší celovečerný film pre deti získal film Nezabudnuteľné leto s Tess, ktorý porotu ohromil výtvarnými kvalitami a vyrovnaným rozprávaním. Cenu poroty za najlepší detský herecký výkon dostal Finn Little za úlohu Mika v austrálskom filme Chlapec a pelikán.

Zlatu črievičku za najlepší celovečerný film pre mládež získal kanadský film Malé veľké lži. "Život môže byť zmätený a mätúce, najmä pre dospievajúceho človeka. Je dôležité, aby človek mal predstavu, kým je a kým sa môže stať. To je posolstvo, prečo sme cenu udelili tomuto filmu," uviedla predsedníčka hlavnej poroty Čou Siao-Tuan. Najlepší mládežnícky herecký výkon podľa porotcov podal Blake Cooper v úlohe Bobbyho vo filme Dôkaz muža.

Zlatú črievičku za najlepší krátky animovaný film získal český film Pod mrakom režisérov Filipa Diviaka a Zuzany Čupovej. "My sme sa do toho filmu skrátka zamilovali. Je to nesmierne očarujúce film, prevedenie je veľmi vydarené. Mladé publikum na to veľmi živo reagovalo, čo je myslím najväčšie ocenenie," uviedol porotca Anthony Wong. Cenu Hermíny Týrlové pre tvorcov do 35 rokov získal Sergei Kibus, režisér snímky Kocúr Teofrastus. Zvláštnu cenu spoločnej poroty detí a dospelých pre animovaný film dostal ruský film Dobré srdce.

Mládežnícka porota označila za najlepší celovečerný hraný film pre mládež nórsky film Psychobitch, ktorý získal aj Cenu ekumenickej poroty. Cenu Európa za najlepší európsky debut dostal snímka Krajina nezasľúbená režiséra Victora Lindgrena. Nové ocenenie, Cena Karla Zemana - zvláštnu cena poroty za vizuálne stvárnenie filmu pripadla nemeckému filmu Cleo cestuje v čase.

Najlepším študentským filmom sa stal a cenu Zlínsky pes si odniesol belgický film Provence. Špeciálne žánrovú cenu medzi študentskými snímky dostal za najlepšiu animáciu film Muteum, najlepším dokumentom bol zvolený snímku Spolu sami a najlepším hraným filmom Posledná výzva.

Medzinárodnej porote Európskej asociácie detského filmu (ECFA) sa najviac páčil rusko-estónsky snímka Ako veľká je galaxia ?. Cena divákov kanálu ČT: D pripadla nemeckému snímke Zverinec-Leňochod.

Usporiadatelia udelili na galavečere Zlatú črievičku za vynikajúcu interpretáciu piesní v českých filmoch Karlovi Gottovi. Grand Prix Zlín Film Festivale za dlhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pre deti a mládež a jej prezentáciu prevzal už pri začatí festivalu výkonný riaditeľ ČT: D Petr Hvizdák. Tohtoročný 59. ročník festivalu navštívilo takmer 115.000 ľudí, ponúkol 280 filmov z 51 krajín.

Copyright © ČTK 2019

TASR vydá v júni sériu reportáží o tradičných remeslách na Slovensku

TASR vydá v júni sériu reportáží 
tradičných remeslách na Slovensku

Vznik remesiel možno datovať do čias, kedy sa človek naučil používať svoje ruky. Opracovávanie kameňa, dreva, kostí, kožušín, ktoré bolo oddávna neodmysliteľnou súčasťou života, postupne prerastalo do remeselnej špecializácie, manufaktúr až po modernú produkciu.
Tradičné slovenské remeslá súviseli predovšetkým s poľnohospodárskym charakterom krajiny a spôsobom obživy tunajšieho obyvateľstva. Boli tu remeslá, ktoré museli ovládať všetci hospodári, aby dokázali zabezpečiť chod gazdovstva. Na druhej strane tu však boli aj také, ktoré sa nedokázal naučiť každý a preto sa na ne špecializovali nadaní jednotlivci.
Postupom času, vznikom modernej výroby a používaním nových materiálov mnohé z týchto remesiel zanikli a nahradila ich priemyselná produkcia. Niektoré sa však aj po rokoch podarilo obnoviť a majstrovstvo ľudí schopných pretvárať veci svojimi rukami prerástlo do umenia.
Tlačová agentúra Slovenskej republiky v rámci edície Seriál prinesie v mesiaci jún sériu reportáží o remeslách, ktoré boli typické pre Slovensko. Materiály budú zverejňované v spravodajskom servise každý deň okrem soboty vždy o 9. hodine.

Prehľad reportáží o remeslách na Slovensku v júni 2019

2. júna – Etnologička Katarína Nádaská o tradičných remeslách
3. júna – V Novej Vieske pokračujú v rodinnej tradícii výroby striech z trstiny
4. júna – Na lazoch nad Krupinou stále vyrábajú medené kotlíky pre pálenice
5. júna – Trnavský kat bol zamestnancom mesta
6. júna – Tkanie kobercov patrí medzi oživené remeslá v Strečne
7. júna – V Medzeve koncom 19. storočia fungovalo viac ako 100 hámrov
9. júna – Šitie krojov a folklórnej obuvi sa teší veľkému záujmu
10. júna – Karetkovaniu sa na hornej Nitre stále venuje jedna remeselníčka
11. júna – Brezovských garbiarov preslávil sváko Ragan
12. júna – Kožušníčka z Novej Bane šije a opravuje krojové kožúšky od detstva
13. júna – Na severnom Spiši drotárstvo nevymrelo
14. júna – Hrnčiarstvu na Gemeri sa už venuje len jediná žena
16. júna – Výrobca historických zbraní a šperkov nevyrába „iba“ repliky
17. júna – Rodina Beniačovcov zachováva tradíciu výroby modrotlače
18. júna – História košických gombikárov siaha do 17. storočia
19. júna – Modrotlač má v Párnici dlhú tradíciu
20. júna – V Trenčíne stále pôsobí garbiar Jozef Ďuráči
21. júna - Tradičné tkanie na stave sa zachovalo na východe Slovenska

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

31. 5. 2019

Zomrel Miloslav Mojžiš

Zomrel Miloslav Mojžiš

Vo veku nedožitých 61 rokov zomrel v stredu 29. mája po ťažkej chorobe hudobník, skladateľ, producent, scenárista a spisovateľ Miloslav Mojžiš. Bol autorom množstva diel - piatich opier, štyroch oratórií, viac ako 20 muzikálov, ôsmich kníh, scénickej hudby, scenárov, hudobných produkcií i zvučiek pre športové podujatia či televízne relácie. TASR o tom za košické Divadlo hudby, ktoré Mojžiš založil a viedol, informovala Natália Novotná.
Miloslav "Miňo" Mojžiš bol rodákom z Banskej Bystrice, ako 16-ročný sa prisťahoval do Košíc, kde založil skupinu Afect, potom legendárny Exact a Magic Orchestra. Bol mimoriadne aktívny aj v organizovaní kultúrneho života v Košiciach. Založil Festival stredoškolských skupín a Košický hudobný maratón. V roku 1982 pripravil v adaptácii pre košické Divadlo pod kupolou kultový muzikál Cyrano z predmestia. V roku 1993 ho uviedol v Štátnom divadle Košice a do tretice v roku 2017 v košickej Kunsthalle.
Mojžiš spolupracoval s interpretmi rôznych hudobných štýlov. Ako hosťujúci hudobník účinkoval aj v skupine Prúdy, v roku 1996 sa ako klávesista podieľal na albume Pavla Hammela Život Je… Košické Štátne divadlo v roku 2005 uviedlo jeho muzikál pre deti Maťko a Kubko. Divadlo hudby, ktoré bolo jeho srdcovou záležitosťou, uviedlo za desať rokov takmer 20 jeho muzikálov. Posledným bol Asterix a voľba starostu, ktorý mal premiéru v januári tohto roku.
Posledná rozlúčka s Miloslavom Mojžišom bude v pondelok 3. júna o 14.00 h na Verejnom cintoríne v Košiciach.

Copyright © TASR 2019

TASR NEWS

TASR NEWS


Na snímke generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala (vpravo), uviedol do funkcie novú vedúcu domácej redakcie TASR Vieru Kulichovú. 


Domáca redakcia Tlačovej agentúry Slovenskej republiky bude mať od 1. júna nové vedenie. Šéfkou domácej redakcie sa stane Viera Kulichová, ktorá nahradí Richarda Kvasňovského.
"Viera Kulichová predložila profesionálnu, odborne i ľudsky vyváženú koncepciu riadenia redakcie," vyzdvihol generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Poukázal na to, že nová vedúca je odchovankyňou TASR a desať rokov pracuje ako parlamentná spravodajkyňa. "Verím, že svoje praktické skúsenosti a poznatky využije pre ďalšie skvalitňovanie produkcie TASR," dodal.
Puchala sa zároveň poďakoval odchádzajúcemu vedúcemu, ktorý podľa neho za desať rokov v TASR urobil pre kvalitu spravodajstva veľmi veľa. "Agentúrna práca sa počas tohto obdobia výrazne zmenila a zrýchlila. Som rád, že som mohol byť pri tom a prispieť k tomu, že si TASR posilnila pozíciu na poli agentúrneho spravodajstva," povedal Kvasňovský, ktorý viedol najprv ekonomickú a potom domácu redakciu.
Kulichová uviedla, že nová pozícia je pre ňu výzvou. "Pred novými povinnosťami mám rešpekt. V TASR som desať rokov, s kolegami tvoríme výborný a spoľahlivý tím, preto verím, že spolu budeme naďalej odvádzať dobrú prácu a prinášať kvalitné spravodajstvo," dodala.

Copyright © TASR 2019

V nedeľu sa v kostoloch uskutoční zbierka na katolícke masmédiá

V nedeľu sa v kostoloch uskutoční 
zbierka na katolícke masmédiá


V nedeľu 2. júna sa v kostoloch uskutoční tradičná zbierka na katolícke masmédiá. Pravidelná zbierka sa koná každý rok počas 7. veľkonočnej nedele v katolíckych farnostiach na celom Slovensku.
Finančnú podporu získajú na základe štatútu zbierky Televízia Lux (50 percent), Rádio Lumen (20 percent) a Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (desať percent). Zvyšných 20 percent zo získaných prostriedkov sa používa na podporu mediálnych grantov.
Vlani sa počas zbierky vyzbieralo 231.000 eur.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Vy si myslíte, že je spravodlivé na človeka, ktorého na návrh odvolanie je napísané, že to vedel, nariadil, že šikanuje opozíciu na v diskusiách hádzať takú špinu."
Andrej Danko

Markíza News

Markíza News

Finálový zápas futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 medzi Tottenhamom Hotspur a FC Liverpool bude v priamom prenose vysielať televízia Markíza. Odvysiela ho v sobotu 1. júna so začiatkom o 20.30 h

Jún v RTVS bude patriť deťom

Jún v RTVS bude patriť deťom

S podtitulom „Jún - mesiac detskej radosti" pripravila RTVS bohatý televízny aj rozhlasový program. Najmenších divákov čakajú večerníčkové klasiky ako Danka a Janka či Pásli ovce valasi, ale aj premiérové časti Fidlibumových rozprávok, Trpaslíkov či Zázračného ateliéru. Zaujímavý program pripravili aj Rádio Slovensko a Rádio Regina.


Medzinárodný deň detí je názov tematickej časti retro relácie Noc v archíve, ktorú Dvojka uvedie premiérovo v sobotu 1. júna o 9:30. Deťom sa na ich sviatok bude venovaný aj ďalší profilový program druhého okruhu a síce folklórne festivaly. O 12:10 budú môcť diváci sledovať v premiére program detských folklórnych súborov, sólistov spevákov a inštrumentalistov s názvom Hybaj ku nám, k tancom, ku hrám, ktorý bol súčasťou vlaňajšieho folklórneho festivalu v Heľpe.

Najväčšiu porciu televíznych rozprávok pripravila televízna Dvojka. Pestré vysielanie od rozprávok až po vzdelávacie seriály je rozdelené do troch častí počas dňa. Ráno najmenších divákov čaká 1,5 hodinové pásmo rozprávok, ktoré odštartuje o 6:30. Televízny Obedníček Dvojka vysiela v čase od 11:30 do 12:00. Najviac rozprávok je pripravených pre najmenších divákov večer od 18:30 do 19:50 v pásme Veľké detské predstavenie. Detský blok otvára Večerníček, v ktorom Dvojka od 18:30 do 18:45 uvádza jednu slovenskú a jednu zahraničnú rozprávku.

Predzvesťou rozprávkového júna je večerníčkový seriál Mláďatá, jeho novú sériu odštartovala RTVS koncom mája, poslednú siedmu epizódu si budú môcť deti pozrieť na Dvojke v premiére v pondelok 3. júna. Po skončení seriálu zaradí Dvojka do vysielania legendárne detské seriály Pásli ovce valasi (Maťko a Kubko) a Danka a Janka. Súčasťou večerného Veľkého detského predstavenia budú aj animované rozprávky Ferdo Mravec a Franklin, edukatívne seriály Mať tak o koliesko viac a Ako vznikajú veci okolo nás. Deti potešia aj obľúbené zostrihy z relácií Trpaslíci, Fidlibumči Zázračný ateliér. V rannom Veľkom detskom predstavení môžu najmladší diváci sledovať navyše seriál Bob a Bobek, ako aj o vzdelávacie seriály STOJ! POZOR! CHOĎ! a Sládkova abeceda. V Obedníčku si deti budú môcť pozrieť aj hravé varenie pre deti s názvom Smajlivareška.

Jednotka bude pokračovať v rozprávkových blokoch pre najmenších divákov, ktoré vysiela pravidelne počas víkendov. V júnové soboty a nedele si deti budú môcť pozrieť animované seriály Včielka Maja, Tryskáči, Yakari a Elena z Avaloru. V premiére Jednotka uvedie aj Fidlibumove rozprávky, reláciu Trpaslíci, detskú súťažnú reláciu Daj si čas po ktorej bude nasledovať britský dokumentárny seriál pre mládež Merlin. Nedeľné vstávanie deti spríjemní Zázračný ateliér a slovenský detský seriál Sršne v úli.

Rádio Slovensko pre detí pripravilo novú rubriku Rádio Slovensko - juniori na linke, ranné telefonáty v ktorých sa Ivana Ilgová a Roman Bomboš naživo spoja s detskými poslucháčmi pred cestou do školy. Rádio Slovensko - počúvame deti je popoludňajšia rubrika v programe Petry Bernasovskej, v ktorej ponúkneme nevšedné detské odpovede na všedné otázky. Detské pobyty v letnom tábore až do polovice júna vyhrávajú poslucháči v súťaži Táborová pesnička, vždy počas soboty a nedele.

Bola raz jedna povesť je názov mimoriadne obľúbenej rubriky, ktorú Rádio Slovensko vysiela každú nedeľu po pol ôsmej ráno.

Špeciálny program si pre najmenších poslucháčov pripravilo aj Rádio Regina. Každý deň o 18:00 prinesie deťom rozhlasový večerníček s názvom Dobrú noc, deti! V rozhlasových večerníčkoch si deti vypočujú príbehy z afrického kontinentu, pokračovania rozprávok Rozprávková nitka od Jany Bodnárovej, Pinky Bum od Daniela Heviera, Ako som sa stal mudrcom od spisovateľa Rudolfa Slobobu a Až raz budem kapitánom od Marty Hlušíkovej. V júnové piatky do programu dominuje aj relácia Rádio Regina deťom. O 17:30 v nej budú môcť detský poslucháči vypočuť tri špeciálne relácie - Knižky mačky Abecedy o nových tituloch detskej literatúry, Papulóni - texty slovenských autorov pre deti alebo Bola raz jedna povesť na Regine, čo je rozhlasová dramatizácia slovenských povestí spojená so súťažou o detskú knižku. Každú nedeľu o 8:00 ponúkne Rádio Regina deťom veľkú rozprávkovú hru. Druhého júna to bude Aladinova zázračná lampa, počas ďalších júnových nedieľ prídu na rad Rudienka od Eleny Čepčekovej, Prameň živej vody od Heleny Križanovej-Brindzovej, Zlatovláska na motív rozprávky K. J. Erbena a 30. júna kolotoč veľkých rozhlasových rozprávok na Rádiu Regina uzavrie rozprávka Indiánska princezná.

Bohaté a pestré detské vysielanie prináša celoročne a 24 hodín denne Rádio Junior. Na Medzinárodný deň detí bude vysielanie pre najmenších poslucháčov ešte pestrejšie a veselšie. Od 10:00 do 20:00 sa deti budú môcť zapojiť do 10 hodinového rozprávkového maratónu.Ak budú pozorne počúvať, môžu sa zapojiť do súťaží o knižky a najvytrvalejší poslucháč vyhrá aj návštevu Rádia Junior, vyskúša si rozhlasové štúdio a objaví zákutia rozhlasovej pyramídy. Veľký výber rozhlasových rozprávok je aj na webe RTVS. V Archíve Extra nájdu detskí poslucháči rozprávky, rozprávkové hry, čítania na pokračovanie a medzi nimi napríklad aj príbehy Mimi a Líza, Rozprávky o rytierovi smutnej postavy či o vtákovi Ohnivákovi a líške Ryške.

30. 5. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS


Pre kontrolou sociálneho pracovníka u novinárky Moniky Tódovej zvolala predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽaNO) na pondelok mimoriadny výbor. Ako agentúru SITA informoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky, mimoriadne rokovanie výboru súvisí s informáciou o zapojení vedúceho zamestnanca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do sledovania novinárov. „Zdá sa veľmi pravdepodobné, že kontrolu sociálneho pracovníka u známej novinárky v roku 2017 si v skutočnosti cez štátny úrad zabezpečoval Marián K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tomto prípade išlo o evidentné porušenie práv občanov. Upozorňovali sme na to už pred dvomi rokmi, kedy sa táto kauza 'náhodnej' kontroly u novinárky stala,“ objasnila dôvod zvolania mimoriadneho výboru Verešová.
Na rokovanie výboru poslankyňa Verešová pozvala ministra práce Jána Richtera a generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča. „Od ministra Richtera žiadame vysvetlenie, ako je možné, že do sledovania novinárov bol zapojený vedúci zamestnanec Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ďalej žiadame podanie informácií o opatreniach v kontrolnom systéme prijatých po tejto kauze z roku 2017 a tiež informácie o vyhodnotení systému, podľa ktorého sú rodičia detí od troch rokov povinní hlásiť štátu poskytovateľa starostlivosti o dieťa a každú zmenu v starostlivosti,“ dodala.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.

MEANWHILE IN BABIŠOVO

MEANWHILE IN BABIŠOVO

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Medzinárodná organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) vyzvala v utorok Pakistan, aby okamžite prepustil reportéra zatknutého za to, že písal o tohtotýždňových ozbrojených zrážkach medzi paštúnskou menšinou a armádou v oblasti na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Afganistanom. Informovala o tom agentúra AP.
Organizácia VON v utorňajšom vyhlásení uvádza, že Góhar Vazír - redaktor súkromnej televízie Khyber News - bol zatknutý v meste Bannú v provincii Chajbar Paštúnchvá.
Vazír podával správy o demonštráciách Hnutia na ochranu Paštúnov (PTM), ktoré sa snaží chrániť príslušníkov paštúnskej menšiny pred neprimeranými zásahmi pakistanských bezpečnostných zložiek.
Novinári, ktorí chcú zostať v anonymite, oznámili, že armáda na médiá vyvíja tlak, aby neposkytovali správy o tomto hnutí, ktoré považuje za ohrozenie svojej moci, uvádza VON na svojej webovej stránke.
Ozbrojené zrážky medzi príslušníkmi hnutia a armádou si v nedeľu na kmeňovom území Severný Vaziristan v severozápadnej časti Pakistanu vyžiadali životy troch aktivistov a piati vojaci utrpeli zranenia.
Menšina Paštúnov tvorí zhruba 15 percent z celkovo 220 miliónov obyvateľov Pakistanu.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) kritizuje plány nemeckého ministerstva vnútra, ktoré by tajným službám umožnili digitálne sledovanie médií. Informoval o tom v stredu denník Die Welt.
Návrh by mal nemeckým vnútroštátnym i zahraničným tajným službám umožniť hackovať servery, počítače a smartfóny - čo by sa týkalo i novinárov zamestnaných vo vydavateľských domoch či rozhlasových a televíznych staniciach, ako i novinárov v slobodnom povolaní.
Online sledovaním napríklad pomocou trójskych koní by bolo možné získavať všetky informácie uložené na harddisku počítača. V prípade novinárov by tak bolo možné dostať sa k uloženým dokumentom, rozhovorom či výsledkom vyhľadávania na internete.
Tieto kroky by viedli k porušovaniu jednej zo základných slobôd tlače v Nemecku, ktorou je redakčné tajomstvo.
"Zrušením redakčného tajomstva by ľudia pracujúci v médiách a ich zdroje stratili základný predpoklad na dôveryhodnú spoluprácu," povedal šéf RSF Nemecko Christian Mihr.
Na základe nových pravidiel by tajné služby mohli sami rozhodovať o tom, či sú získavané informácie dôležitejšie ako porušenie slobody tlače.

Výbor pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) prijal v stredu správu, ktorá kritizuje spôsob vyšetrovania vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej spred jeden a pol roka. Členovia poukázali na "slimačie tempo", ktorým postupujú maltské orgány, a vyslovili požiadavku, aby bolo konanie v danej veci nezávislé a verejné, informovala tlačová agentúra AP.
Caruanová-Galiziová († 53) bývala jedným z najznámejších novinárov na Malte, pričom pravidelne písala články o podozreniach z korupcie v tejto stredomorskej krajine. O život prišla 16. októbra 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.
Predpokladá sa, že vykonávateľmi tohto činu boli traja Malťania, ktorých v decembri 2017 zadržali a následne ich mali postaviť pred súd. Proces sa však doteraz nezačal a čoskoro by mohli byť prepustení na slobodu. V súvislosti s objednaním vraždy Caruanovej-Galiziovej polícia nikoho nezatkla.
Holandský poslanec Pieter Omtzigt vo svojej správe pre PZ RE vymenúva celý rad korupčných škandálov na Malte, nedostatkov v tamojšom právnom systéme a zdržaní vo vyšetrovaní daného prípadu.
"Policajné vyšetrovanie bolo zdržané odmietaním úradov odvolať príslušníka s konfliktom záujmov. Polícia nebola schopná prevziať údaje z prenosného počítača pani Caruanovej-Galiziovej, keď jej boli ponúknuté," napísal Omtzigt. Polícia podľa neho nezahrnula do vyšetrovania ani popredné osobnosti, o ktorých novinárka písala.
"Viem úplne pochopiť, prečo rodina Caruanovej-Galiziovej vôbec neverí v schopnosť maltských orgánov vyšetriť efektívne túto vraždu. Zjavne je teraz potreba viesť nezávislé vyšetrovanie," dodal poslanec.
Kancelária maltského premiéra Josepha Muscata bezprostredne nereagovala na žiadosť AP o vyjadrenie.
Spomínaný výbor PZ RE prerokoval obsah predloženej správy na stredajšom zasadnutí v Paríži. Prijal pritom návrh uznesenia vyzývajúceho na vyšetrenie tejto vraždy, o ktorom má v júni hlasovať v Štrasburgu celé PZ RE.

Copyright © TASR 2019

Mediálna spoločnosť Meredith sa dohodla na predaji práv k časopisu Sports Illustrated. Za 110 miliónov dolárov ju získa americká zábavná spoločnosť Authentic Brands Group. Dohoda je súčasťou plánu firmy Meredith predať tituly firmy Time, ktoré sa nehodia k jej zostávajúcom aktivitám, uviedla agentúra Bloomberg.
Podľa dohody však bude Meredith najmenej ďalšie dva roky vydávať tlačenú verziu časopisu a spravovať jej internetové stránky. Bude mať na starosti tiež reklamu, videonahrávky a sociálne médiá. Authentic Brands chce zarobiť hlavne na poskytovanie licencií názvu, ktorý môžu využívať rôzni záujemcovia, od výrobcov spotrebného tovaru po športové služby.
Podobne ako u ďalších tlačených publikácií klesol v čase internetovej žurnalistky záujem aj o časopis Sports Illustrated. Športové časopisy čelia silnej konkurencii zo strany mnohých digitálnych titulov, ako je Bleacher Report, SB Nation, The Athletic, Deadspin a The Ringer.
Napriek problémom sa Sports Illustrated podľa Meredith mesačne dostane v USA ku 175 miliónom čitateľov. Meredith titul získal v roku 2018, kedy za 1,84 miliardy dolárov kúpil firmu Time. Sports Illustrated sa firma rozhodla ponúknuť na predaj spolu s časopismi Time, Fortune a Money, pretože nezapadajú medzi jej hlavné tituly, ktorými sú časopisy zamerané na ženy, upozornila agentúra Reuters.

Prevádzkovateľ platenej televízie Canal Plus zo skupiny Vivendi kúpi za jednu miliardu eur európskeho konkurenta M7 od súkromného investora Astorga. Rozšíri tak svoju pôsobnosť v Európe. M7 pôsobí aj v Českej a Slovenskej republike, kde poskytuje satelitné služby pod značkou Skylink.
M7 sídli v Luxembursku, okrem Slovenskej republiky pôsobí tiež v Česku, v Holandsku, Belgicku, Rakúsku, Maďarsku a Rumunsku. Ročné príjmy firmy sa pohybujú okolo 400 miliónov eur. Akvizícia zvýši počet predplatiteľov Canal Plus na takmer 20 miliónov, napísala agentúra Reuters.
Skupina M7 patrí medzi najväčšie nezávislých prevádzkovateľov platenej televízie v Európe. Vznikla pred 20 rokmi a má zhruba tri milióny predplatiteľov. Je iba distribútorom satelitných kanálov, miestnych i medzinárodných, vrátane HBO, Eurosport alebo National Geographic, vlastný obsah nevytvára. Vlani v decembri oznámila, že kúpi satelitnú časť firmy Liberty Global v ČR, na sSlovensku, v Rumunsku a v Maďarsku.
Skylink má celkom v Česku a na Slovensku podľa údajov z roku 2017 okolo 1,65 milióna zákazníkov, z toho asi milión pripadá na Česko. Milión používateľov platí mesačné servisný poplatok a 650 tisíc si predpláca niektorý z programových balíčkov.

Copyright © ČTK 2019

29. 5. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Séria edukačných článkov, videí a rozhovory s odborníkmi sú súčasťou projektu propacientsky orientovanej komunikácie, ktorú na svojich sociálnych sieťach spúšťa Národný ústav detských chorôb (NÚDCH). Projektom chce ústav terapeuticky pôsobiť na negatívne faktory, ktoré ovplyvňujú detského pacienta vstupom na pôdu nemocnice.
Rovnako veľkú záťaž prežívajú podľa ústavu aj rodičia. "Rodičom detí chceme prinášať relevantné a najmä odborné informácie, ktoré sa týkajú zdravia ich detí. Súčasná doba však vyžaduje aj zmenu vnímania informácie, preto budeme pripravovať aj rôzne edukačné videá, videopomôcky pre deti, aby pobyt v našej nemocnici bol pre ne čo najmenej zaťažujúci," uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.
Ako informovala Zuzana Čižmáriková z NÚDCH, najnovšie video má premiéru v sobotu (1. 6.) na sociálnom profile ústavu. Odborníci vysvetlia, ako postupovať na oddelení urgentného príjmu, aby prijatie a ošetrenie bolo čo najrýchlejšie a najmenej stresujúce pre detského pacienta.
Generálny riaditeľ NÚDCH sa bude zároveň online venovať pripomienkam a konštruktívnej kritike. Na sociálnej sieti má hodinu odpovedať na pripomienky a otázky rodičov. "Ide vôbec o prvého riaditeľa nemocnice na Slovensku, ktorý bude komunikovať s rodičmi pacientov priamo. Začneme už budúci pondelok 3. júna o 10.00 h," pripomenula Čižmáriková s tým, že v tejto aktivite by chcel ústav pokračovať aj naďalej. "Chceme vedieť, v čom vieme byť nápomocní, čo vieme zlepšiť, čo sa vám u nás páčilo, ale aj to, k čomu ste mali výhrady," uzavrel Kužela.

Copyright © TASR 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Utorková rekonštrukcia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ktorú robili policajti v dome zavraždenej dvojice vo Veľkej Mači, poslúžila na potvrdenie alebo vyvrátenie niektorých výpovedí. Pre médiá to dnes po skončení zasadania Bezpečnostnej rady SR povedal prezident Policajného zboru Milan Lučanský. "Viem, že tam budú ešte ďalšie znalecké dokazovania," povedal s tým, že v tomto prípade sa spolieha na prácu vyšetrovateľov. "Toto sa robí, aby sa objasnil skutkový stav, aby sa preukázali tie veci, ktoré sa stali naozaj na tom mieste činu. Sú to štandardné postupy," dodal Lučanský.
Polícia v utorok v popoludňajších hodinách vykonala vo Veľkej Mači v okrese Galanta rekonštrukciu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Na mieste bol prítomný aj obvinený Miroslav M., ktorý sa podľa medializovaných informácií priznal, že to bol on, kto dvojicu zastrelil. Pôvodne za strelca vyšetrovatelia považovali obvineného Tomáša Sz. V prípade sú tiež obvinení Zoltán A., Alena Zs. a takisto podnikateľ Marian K., ktorý je považovaný za objednávateľa vraždy. Investigatívneho novinára a jeho priateľku zastrelili v ich dome 21. februára 2018 vo večerných hodinách.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené