30. 8. 2014

O sancta simplicitas

O sancta simplicitas

Skupina nezaradených poslancov pod vedením Daniela Krajcera (NOVA) prichádza s návrhom na zmenu financovania Rozhlasu a televízie Slovenska, súčasťou ktorého je aj zrušenie koncesionárskych poplatkov. Parlament sa ním bude zaoberať na septembrovej schôdzi.
Krajcer sa opäť usiluje presadiť zmeny, ktoré priniesol ako minister kultúry vlády Ivety Radičovej. Zákon stanovujúci financovanie RTVS pevným percentom zo štátneho rozpočtu napokon nevstúpil do platnosti od 1. januára 2013. Vládna strana Smer-SD po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 vrátila legislatívu do pôvodného stavu.
Spolu s ďalšími nezaradenými poslancami Martinom Chrenom, Jozefom Kollárom, Jurajom Miškovom a Jurajom Drobom (všetci NOVA) Krajcer navrhuje, aby bola RTVS financovaná ročným príspevkom vo výške 0,142 percenta z ročného HDP, minimálne však sumou 90 miliónov eur.
Uvedený spôsob by nahradil súčasné koncesionárske poplatky, povinné subjekty by boli od ich platenia oslobodené. „Ako predkladatelia máme za to, že či už jednotliví občania, alebo právnické osoby, odovzdávajú vo forme daní štátu časť výsledkov svoje práce a je preto nesprávne ich za takúto službu de facto ešte raz daniť,“ odôvodňujú poslanci.
Odídenci zo SaS sú presvedčení, že dnešný spôsob platenia úhrad pre RTVS je nespravodlivý a z dlhodobého hľadiska neudržateľný. Chýba im tiež, že súčasný „zástrčkový zákon“, podľa ktorého je povinný platiť koncesionárske poplatky každý odberateľ elektrickej energie, neprešiel verejnou odbornou diskusiou, ktorou by sa hľadal uspokojivý spôsob financovania.
Na viackrát diskutovanom spôsobe financovania cez pevné percento z HDP vyzdvihujú, že je to ukazovateľ toho, aké služby si štát môže dovoliť na základe produktivity ekonomiky. „Vysielanie verejnej služby by nemalo byť výnimkou,“ domnievajú sa.
Zatiaľ, čo opoziční poslanci prichádzajú s návrhom na zrušenie koncesionárskych poplatkov, pokračuje diskusia ohľadom ich zvýšenia, ktorú odštartoval generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Výška poplatkov sa nemenila už 11 rokov. Minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore pre TASR v auguste uviedol, že je naklonený ich primeranému zvýšeniu s tým, že by sa po istom čase valorizovali.
Priznal však, že zmena v koncesionárskych poplatkoch je politické rozhodnutie, pričom nevie, ako by sa k tejto otázke postavili poslanci parlamentu. Je pre neho preto dôležité, aby RTVS zagarantovala aj zriadenie tretieho kanála, ktorý by bol zameraný na šport a životný štýl.
S predstavou zvýšenia koncesionárskych poplatkov od začiatku roka 2015 prišiel koncom mája generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. V súčasnosti platia fyzické osoby 4,64 eura mesačne a zamestnávatelia od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov.
Ročný rozpočet RTVS, ktorý je dnes na úrovni 97 miliónov eur, by sa podľa Miku mohol vďaka nárastu úhrad zvýšiť na zhruba 120 miliónov eur, ak by sa nezmenili iné príjmy inštitúcie. Dodal, že by tak bol zabezpečený rozvoj inštitúcie, v opačnom prípade sa RTVS dostane v roku 2015 do krízovej situácie.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americké herečky Jennifer Aniston, Courteney Cox a Lisa Kudrow si po prvý raz spoločne zopakovali úlohy, ktoré stvárnili v seriáli Priatelia (1994 - 2004). Stalo sa tak v televíznej relácii Jimmy Kimmel Live. Moderátor Jimmy Kimmel pripravil scénku ako prekvapenie pre Aniston, ktorá bola hostkou jeho večernej talkšou.
Kimmel počas rozhovoru s Aniston priznal, že bol vždy veľkým fanúšikom známeho sitkomu, v ktorom Aniston hrala Rachel Green. "Zbožňoval som ten seriál až tak, že som napísal fanúšikovský scenár jednej epizódy," pokračoval 46-ročný zabávač, ktorý zároveň vysvetlil, že v napísanej epizóde zastupuje Rossa Gellera (pôvodne ho stvárňoval David Schwimmer, pozn. SITA). Následne vyzval 45-ročnú herečku, aby si s ním scénku zahrala.
Okrem scenára však Kimmel pripravil aj repliku pôvodnej scény - do detailu presnú kópiu kuchyne z bytu Monicy Geller (v podaní Courteney Cox). "Jej vyrobenie ma stálo 80-tisíc dolárov," zažartoval Kimmel. Po chvíli čítania scenára sa k Aniston a Kimmelovi pripojili aj spomínané Courteney Cox a predstaviteľka Phoebe Buffay, Lisa Kudrow. Vtipnú scénku napokon doplnila aj pieseň I'll Be There For You od The Rembrandts, ktorá bola úvodnou skladbou seriálu.
V sitkome Priatelia (1994 - 2004) si okrem spomínaných zahrali aj Matt LeBlanc (Joey Tribbiani) a Matthew Perry (Chandler Bing). Jeho tvorcom Davidovi Craneovi a Marte Kauffman priniesol päť nominácií na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší televízny seriál - muzikál alebo komédia a šesť na Emmy v kategórii Najlepší komediálny seriál, pričom v roku 2002 nomináciu premenil na víťazstvo. Okrem toho na rôzne ocenenia nominovali aj hercov a herečky. Jennifer Aniston v roku 2003 získala Zlatý glóbus ako najlepšia herečka v komediálnom seriáli a v roku 2002 jej udelili Emmy. Túto cenu získala v roku 1998 aj jej kolegyňa Lisa Kudrow. Seriál vysielali desať sezón, počas ktorých v ňom hosťovali aj viaceré známe hollywoodske hviezdy ako napríklad Bruce Willis, Brad Pitt, Susan Sarandon, Gary Oldman, či Christina Applegate.


Tvorcom seriálu Hra o tróny (2011) zakázali v Chorvátsku nakrútiť scénu, v ktorej sa mala objaviť polonahá herečka Lena Headey. Informoval o tom portál TMZ. Dôvodom je nesúhlas chorvátskych cirkevných predstaviteľov. Predstaviteľka Cersei Lannister mala vyjsť z kostola a kráčať po uliciach Dubrovníka. Záber, na ktorom bude mať odhalené prsia, tak budú musieť nakrútiť na inom mieste, pretože ide o jednu z kľúčových scén seriálu.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky.

Americká scenáristka a producentka Shonda Rhimes sa predstaví v seriáli The Mindy Project (2012). Štyridsaťštyriročná rodáčka z Chicaga v Illinois bude hrať samú seba v epizóde, ktorú by americká televízia Fox mala vysielať tento rok na jeseň, pričom nakrúcanie naplánovali na začiatok septembra.
Shonda Rhimes je autorkou mnohých úspešných projektov ako Klinika Grace (2005), Private Practice (2007 - 2013) či Škandál (Scandal ,2012). Napísala tiež scenár filmu Crossroads (2002) s Britney Spears v hlavnej úlohe ako aj snímky Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození (2004) s Anne Hathaway. Za Kliniku Grace má na konte ceny Writers Guild a Producers Guild a vyslúžila si tiež tri nominácie na ceny Primetime Emmy. Spomínaný scenár romantického filmu Crossroads jej v roku 2003 vyniesol nomináciu na Zlatú malinu. V súčasnosti pracuje aj na autobiografii.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Slobodný slovenský vysielač

Slobodný slovenský vysielač

Vypuknutie Slovenského národného povstania (SNP) urýchlil fakt, že 29. augusta 1944 prekročili slovenské hranice nemecké okupačné vojská. Po 15.00 h vojenské ústredie vydalo rozkaz na najprísnejšiu bojovú pohotovosť vojenských posádok. Večer po rozhlasovom prejave generála Ferdinanda Čatloša veliteľ vojenských zložiek povstalcov, vtedy podplukovník generálneho štábu Ján Golian, vydal rozkaz, aby jednotky slovenskej armády kládli fašistom odpor. Tento akt znamenal začiatok povstania, ktoré však vypuklo predčasne v štádiu nedokončených príprav.
Po výzve podplukovníka Goliana vznikol jednotný front protifašistických ozbrojených zložiek na Slovensku. V noci na 30. augusta 1944 vstúpili do Banskej Bystrice partizáni. Mesto sa tak stalo centrom SNP.
Vysielač v Banskej Bystrici prijal názov Slobodný slovenský vysielač. Na oficiálnej frekvencii sa 30. augusta 1944 o 11.00 h ozvalo nasledujúce oznámenie: "Upozorňujeme Slovákov a Slovenky, aby počúvali program, ktorý vysiela Banská Bystrica a nie program Bratislavy. Tí, ktorí počúvajú program Banskej Bystrice, nech upozornia všetkých svojich známych, že mimoriadne správy vysielame zo stanice Banská Bystrica."
Hoci na území fašistami okupovanej Európy pôsobilo niekoľko partizánskych vysielačov, po prvý raz sa revolučný hlas ozval na frekvencii oficiálneho štátneho rozhlasu. Potom nasledovala výzva: "Vypočujte si dôležité prevolanie k národu vojenského revolučného vedenia a predsedníctva Ústredného národného výboru. Prehovorí k slovenskému národu v zastúpení veliteľa slovenského vojska generála Viesta zástupca slovenského revolučného vojenského velenia..." Po vyhlásení SNP v Slobodnom slovenskom vysielači prečítali dve proklamácie, a to Proklamáciu Vojenského ústredia a Proklamáciu predsedníctva Ústredného národného výboru.
Celé vysielanie Slobodného slovenského vysielača bolo zamerané na podporu ozbrojeného boja, na vysvetľovanie jeho cieľov a najmä v prvých dňoch prispelo aj k jeho organizovaniu. Od začiatku sa vysielali bojové výzvy a správy o situácii na domácich i zahraničných bojiskách. V spravodajských reláciách zverejňovali nariadenia a pokyny Slovenskej národnej rady (SNR), informácie o domácich a zahraničných politických udalostiach. Postupne pribúdali publicistické relácie, ktoré povzbudzovali bojovníkov, objasňovali zmysel zápasu s fašizmom.
Relácie Slovenského slobodného vysielača mali výrazný mobilizačný a integrujúci účinok, ktorý si uvedomovali aj Nemci. Po zbombardovaní banskobystrického rozhlasového vysielača 2. septembra 1944 sa vysielalo z mobilného vysielača, ktorý mal stanovištia na Troch Duboch, vo Zvolene, v Brezne, v Slovenskej Ľupči, v Dubovej, v Laskomeri a na iných miestach Slovenska.
Slobodný slovenský vysielač organizovali skúsení rozhlasoví pracovníci, viedol ho Gabriel Rapoš, jeho zástupcom bol Anton Hollý, vedúcim techniky Jozef Vrabec a tajomníkom Ján Balaďa. Vysielač úzko spolupracoval s vedúcimi orgánmi SNP, Hlavným štábom partizánskych oddielov, so Spravodajskou agentúrou Slovenska a redakciami povstaleckej tlače. Jeho činnosť sa stala východiskom pre prácu rozhlasu po roku 1945.
Slobodný slovenský vysielač sa posledný raz ohlásil 27. októbra 1944 z Donoval. Práve tam sa presunuli čelní predstavitelia SNP a tam sa uskutočnilo posledné stretnutie zástupcov Predsedníctva SNR a Komunistickej strany Slovenska (KSS) s predstaviteľmi armády a rozhodlo sa o prechode povstaleckej armády na partizánsky spôsob boja.

Copyright © TASR 2014

29. 8. 2014

Zomrel Bill Kerr

Zomrel Bill Kerr

Vo veku 92 rokov zomrel vo štvrtok 28. augusta austrálsky herec Bill Kerr. Naposledy vydýchol vo svojom dome v západoaustrálskom meste Perth počas toho, ako sledoval televíziu. Pre BBC to potvrdila jeho rodina.
William „Bill“ Kerr sa narodil 10. júna 1922 v Kapskom Meste. Herectvu sa začal venovať už ako dieťa. Po druhej svetovej vojne vycestoval do Veľkej Británie, kde sa preslávil predovšetkým vďaka rozhlasovej hre Hancock's Half Hour, ktorú vysielala stanica BBC v 50. rokoch 20. storočia. Neskôr sa presťahoval do Austrálie. V rokoch 1967 – 1968 stvárňoval Gilesa Kenta v seriáli Pán času (1963 – 1989). Okrem toho sa objavil napríklad aj v televíznych projektoch Citizen James (1960 – 1962), Garry Halliday (1959 – 1962), Miss Adventure (1964), Compact (1962 – 1965), Glenview High (1977 – 1979) či The New Zahral si tiež vo filmoch Stratený čas (1992), The Shark Net (2003) alebo Southern Cross (2004).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

„ John Kerry je divý pes s odporne dlhou a pretiahnutou čeľusťou".
Národný výbor obrany KĽDR

RTVS NEWS


RTVS NEWS

Na Jednotke v sobotu 30. augusta o 20.20 h uvedie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v premiére film Moje povstanie. Tvorí ho séria šiestich minipoviedok, ktoré sú základom multimediálneho projektu Mojepovstanie.sk realizovaného v súvislosti so 70. výročím Slovenského národného povstania (SNP). Cieľom projektu je priblížiť mladým ľuďom, ktorí o SNP nevedia takmer nič, túto udalosť prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí. Ako uviedol dnes na slávnostnej predpremiére generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, nový formát nemá mentorskú či edukatívnu formu, preto by mal na mladú generáciu zafungovať. "Verím, že životnosť tohto projektu nebude len niekoľko dní a týždňov, ale oveľa dlhšia aj vďaka novým médiám, a možno na seba naviaže aj iné typy podobných projektov," doplnil.
Hlavných hrdinov príbehov stvárňujú známe osobnosti a hrdinovia dnešnej doby - Dominika Cibulková, Celeste Buckingham, Tomi Kid Kovács, Lukáš Latinák, Majk Spirit a Miro Šatan. "Nebolo treba ma presviedčať, mám rád výzvy. Hneď ako som dostal ponuku, povedal som áno. Veľmi som sa na to tešil, mám rád kamery a takéto výzvy," zdôvodnil účasť na projekte Tomi Kid Kovács, ktorý stvárnil postavu Pavla. Jeho hrdina mal v čase SNP 22 rokov a pôsobil ako spojka v partizánskom oddiele Hurban. Podľa známeho boxera môže téma povstania v podaní celebrít na mladých divákov zaúčinkovať. "Tie deti budú inak vnímať, keď si zahrajú ich idoly, ich vzory. Bola to dobrá myšlienka, myslím si, že to bude dobré," povedal pre TASR Tomi Kid. Športovcov, spevákov a hercov si prostredníctvom dotazníkov vybrali samotní mladí ľudia. Scenáre príbehov sú voľne inšpirované skutočnými príbehmi individuálnych hrdinstiev obyčajných ľudí, ktorí v SNP svojím konaním jednoznačne vyjadrili svoj postoj a nebáli sa riskovať aj život.
Režisérom filmu je Jonáš Karásek, ktorý debutoval divácky úspešným titulom Kandidát. "Snažili sme sa to natočiť atraktívne pre mladých ľudí, moderne - rýchle strihy, žiadne dlhé zábery na krajinu, hneď sa dej posúva ďalej," uviedol pre TASR Karásek. Ďalej sa na tvorbe snímky podieľali ako spolurežisérka Marika Beňadik Majorová, scenárista Peter Balko, kameramani Tomáš Juríček, Lukáš Teren, Juraj Chlpík. Autorom námetu je Martin Marko, pod hudbu sa podpísal Matúš Široký. Producentom filmu je RTVS spolu so Šebitk.tv a MW Promotion.
Mojepovstanie.sk má podľa Martina Marka z MW Promotion dva ciele - zaujať práve mladú generáciu 14- až 18-ročných ľudí a pomôcť prežiť odkazu SNP do budúcnosti. "Nechceme suplovať dejepis, nechceme vysvetľovať, čo je SNP, chceme zaujať cieľovú skupinu. Hľadali sme príbehy individuálneho hrdinstva spred 70 rokov, ktorých nositeľmi boli mladí ľudia. Tieto príbehy sme prepísali do filmovej reči," vysvetlil k minipoviedkam v dĺžke päť-šesť minút. Diváci si ich budú môcť pozrieť na obrazovkách, ale aj v online prostredí na Youtube kanáli RTVS.
Šiestimi príbehmi, ktoré cez víkend v premiére odvysiela RTVS, sa projekt Moje povstanie.sk nekončí. Jeho autori v online prostredí vyzývajú verejnosť, aby reagovala. "Vyzývame všetkých, podľa vzoru našich hrdinov, aby posielali svoje príbehy a historky z povstania, ktoré sa stali v ich okolí, v ich rodinách. Hľadáme autorov námetov, a scenárov alebo priamo sfilmované krátke príbehy."

Copyright © TASR 2014

28. 8. 2014

Programová štruktúra RTVS počas 70. výročia SNP

Programová štruktúra RTVS 
počas 70. výročia SNP



JEDNOTKA
Krok do tmy (premiéra nového filmu Miloslava Luthera) 29. augusta o 20:20
Filmová klasika
Prerušená pieseň (29. 8. o 15:10)
Kapitán Dabač (29. 8. o 17:20)
Deň, ktorý neumrie (30. 8. 17:30)
Vlčie diery (31. 8. o 17:30)

Priame prenosy z významných podujatí
Centrálne oslavy 70. výročia SNP v Banskej Bystrici (piatok 29. 8. o 10:55)
Medzinárodné letecké dni SIAF 2014 (nedeľa 31. 8. o 14:00; spoločne s Rádiom Slovensko)

DVOJKA
Séria dokumentov (sobota 30. 8.)
SNP 1944
Odchádzanie
Posledná misia (premiéra)
Príbehy z Kališťa (premiéra)

Filmy
Zvony pre bosých (streda 27. 8. o 21:35)
Tvár v rose (štvrtok 28. 8. o 21:00)
V hodine dvanástej (piatok 29. 8. o 22:05)
Demeterovci (sobota 30. 8. o 21:00)
Pieseň o sivom holubovi (nedeľa 31. 8. o 11:20)
Rozhovor s nepriateľom (nedeľa 31. 8. o 21:35)

Povstanie.Slovensko 1939-1945 - Od Hitlera po Stalina, premiéra dokumentu Vladimíra Štrica
2. septembra o 21:30
Ide o dokument, ktorého scenár vychádza z knihy Martina Lacka (kontroverzného historika, ktorý spochybňuje význam SNP a najmä partizánskeho odboja)
Práve preto sme zaradili bezprostredne po dokumente diskusiu Večera s Havranom s podtitulom Komu patrí Povstanie?
Účastníkmi diskusie budú Martin Lacko a historik a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.


Od 25. 8. do 31. 8. denne o 19:50
Osobnosti z Banskej Bystrice Ján Koleník, Marek Hamšík, Nasťa Kuzminová, Richard Gonda, Andrej Baran, Terka Kružliaková a Vlado Moravčík v siedmich medailónoch porozprávajú o svojom vzťahu k SNP. Rozhovory sme nakrúcali v areáli Múzea SNP s využitím muzeálnych exponátov súvisiacich s profesiou osobností.
Povstalecká noc v archíve s moderátorom diskusií o SNP Tomášom Slezákom a dlhoročným archivárom RTVS Milanom Antoničom s filmami a dokumentmi o SNP (od piatka 29.8. počas celej noci).
Zavŕšenie diskusií SNP - neznáma história (streda 27. 8. o 20:05).

Vlčia stráž
Mladí hudobníci a umelci (Martin Harich, Tomáš Bezdeda, The Pastels a ďalší) prezentujú povstaleckú poéziu v piesňach. Moderuje Ján Koleník - priamy prenos z Banskej Bystrice (piatok 29. 8. o 21:00).

RÁDIO SLOVENSKO
Povstanie ako znovuzrodenie národa alebo kapitolky z dejín SNP (vždy v nedeľu o 19:05) – séria rozhovorov s historikmi z Múzea SNP, Historického ústavu SAV, Vojenského historického ústavu, Ústavu pamäti národa, literárnymi vedcami a kunsthistorikmi.

RÁDIO REGINA
Umelecké dokumentárne pásmo SPOMÍNAJÚ A NEZABÚDAJÚ – autentické príbehy obyčajných ľudí, ktorí počas SNP pomáhali priamo v bojoch, ale aj ukrývaním ranených vojakov, partizánov a rasovo prenasledovaných.

Husí kúže - Zimomriavky

Husí kúže - Zimomriavky


26. 8. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) bude možno od budúceho roku vydávať vlastné noviny. Vyplýva to z materiálu o mediálnej spolupráci, ktorou sa na svojom včderajšom rokovaní zaoberali krajskí poslanci. Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana vynakladá kraj na medializáciu svojich aktivít nemalé prostriedky. Spolupracuje pri tom s regionálnymi novinami, rádiami i televíznymi stanicami. "Žiaľ, niečo zlyháva, o čom svedčí aj neustále klesajúca účasť občanov vo voľbách. Kým v roku 2001 bola vyše 34-percentná, v roku 2013 bola už iba necelých 18 percent. Z toho vyplýva, že občan asi nevie, čo všetko kraj robí, čo všetko je v jeho kompetencii," skonštatoval Guťan.
Podľa analýzy Úradu NSK by pre NSK bolo najvýhodnejšie, keby si vydával vlastné štvorstranové noviny. Náklady na ich prípravu, tlač i distribúciu by podľa Guťana boli nižšie, ako sa teraz vynakladajú každý mesiac na inzerciu v regionálnom týždenníku. "Ten vychádza v náklade 40.000 kusov. No tieto noviny si najskôr obyvatelia kraja musia kúpiť. Až potom sa dostanú k informáciám o kraji. Ak budeme vydávať vlastné noviny, ktoré budú distribuované až do 250.000 domácností v kraji zadarmo, stále nás to vyjde lacnejšie, ako si kupovať inzerciu v regionálnych novinách," vysvetlil Guťan.
Krajským poslancom sa nápad vydávať noviny pozdáva. Zároveň však upozornili na to, aby bol ich obsah aktuálny a objektívny. "Aby naše noviny a peniaze na ne vynaložené neboli hodené do koša priamo občanmi, spolu s ostatnými reklamnými letákmi," pripomenul poslanec Miloš Zaujec. Podľa jeho slov treba hľadať aj iné formy propagácie kraja. "Také, ktoré umožňujú informovať aktuálne a možno aj lacnejšie," dodal. Poslanec Ján Vančo v tejto súvislosti upozornil, že kraj mohol mať už dávno vytvorený svoj profil na sociálnych sieťach, kde sa dajú vkladať informácie prakticky okamžite.
O tom, či NSK napokon bude vydávať svoje vlastné noviny a za akých podmienok, budú poslanci rozhodovať na niektorom z ďalších rokovaní krajského zastupiteľstva.

Copyright © TASR 2014



Primetime Emmy

Primetime Emmy

Jim Parsons, alias Sheldon Cooper zo seriálu "Teória veľkého tresku", v noci nadnes získal už svoju štvrtú cenu Emmy. Informovala o tom agentúra DPA.
Štyridsaťjedenročný Texasan sa stal víťazom v kategórii hlavná úloha v komediálnom seriáli. Sheldon Cooper je geniálny, ale zároveň čudácky a trochu arogantný vedec. Ako tvrdí v jednej epizóde: "Moja autobiografia sa bude volať 'Niet za čo, ľudstvo'."
Parsons sa štvrtou cenou Emmy v kariére dostal do spoločnosti legiend ako Kelsey Grammer či Michael J. Fox, pripomína agentúra AP.
Cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v komediálnom seriáli si odniesla 53-ročná Julia Louis-Dreyfusová za rolu v seriáli "Veep" televízie Sky Atlantic HD, kde hrá viceprezidentku USA. Dreyfusová, ktorá získala toto ocenenie už tretí raz v rade, vyvolala v sále salvy smiechu, keď sa zastavila pri hviezde seriálu "Breaking Bad" Bryanovi Cranstonovi a vymieňala si s ním náruživé "akože" bozky.
Seriál "Breaking Bad" takisto neobišiel naprázdno - triumfoval v kategórii dráma, a to už po druhý raz za sebou. No a samotný Cranston dostal už štvrté ocenenie pre najlepšieho herca v tejto kategórii. Cenu pre najlepšiu herečku v dramatických seriáloch si po druhý raz v kariére odnáša Julianna Marguliesová ("The Good Wife").
Seriál televízie ABC "Modern Family" bodoval na ceremónii vďaka najlepšiemu režisérovi komediálneho seriálu (Gail Mancusová) a najlepšiemu hercovi vo vedľajšej úlohe (Ty Burrell).
Cena za najlepšie zvládnutú ženskú vedľajšiu úlohu v komediálnom seriáli putovala do rúk Allison Janneyovej za rolu v seriáli CBS "Mom". Janneyová už predtým mala na konte jednu Emmy - za hosťovanie v seriáli "Masters of Sex".
Cenu za najlepší komediálny scenár dostal Louis C.K. za seriál FX Network "Louie".
Najlepšou reality súťažou sa stal program CBS "The Amazing Grace".
Seriál "Sherlock: His Last Vow" od PBS kraľoval medzi miniseriálmi, filmami a dramatickými seriálmi - získal ocenenie pre najlepší scenár (Stephen Moffat), hlavnú mužskú rolu (Benedict Cumberbatch) a vedľajšiu mužskú rolu (Martin Freeman).
Zdatne mu sekundovali seriály od FX "American Horror Story: Coven" - s najlepšou herečkou v hlavnej úlohe (Jessica Langeová) a najlepším výkonom vo vedľajšej ženskej role (Kathy Batesová) - a "Fargo" s najlepšou réžiou (Adam Bernstein) a cenou pre najlepší miniseriál.
Cenu pre najlepší film dostala snímka "The Normal Heart" od HBO.
Moderátor večera Seth Meyers podpichol svoju materskú televíziu NBC a ostatné televízne stanice za to, že sa nechali na udeľovaní cien Emmy zatieniť menšími káblovými spoločnosťami a internetovými televíziami ako Netflix.
Meyers nešetril ani MTV, ktorá v nedeľu rozdávala MTV Video Music Awards. Podľa Meyersa sa však MTV už aj tak vlastne nešpecializuje na videoklipy.
"To je ako keby nejaká veľká televízia hostila udeľovanie cien, ktoré by všetky skončili u kábloviek a Netflixu. To by bolo strelené," vtipkoval Meyers.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Matt Bomer sa objaví v epizóde seriálu American Horror Story (2011). Magazín Entertainment Weekly o tom informoval jeden z tvorcov projektu Ryan Murphy. V rozhovore prezradil, že sa už nevie dočkať ďalšej spolupráce s týmto "úžasným hercom". Tridsaťšesťročného Bomera pritom po prvý raz v kariére nominovali na cenu Primetime Emmy práve za výkon v televíznom filme Rovnaké srdcia (2014), ktorý režíroval Murphy. "Snažím sa, aby pre mňa spravil čokoľvek. Poslal som mu správu v znení ‘Máš právo odmietnuť. Tu je úloha.’ Je to dosť... zvrátené," povedal. Štvrtú sezónu hororového seriálu s podtitulom Freak Show uvedie televízia FX 8. októbra.
Matthew Staton "Matt" Bomer sa narodil 11. októbra 1977. Známy je napríklad vďaka seriálom Biele goliere (2009) či Traveler (2007). V rokoch 2003 až 2004 si zahral v seriáli Tru Calling (2003 - 2005) a v období 2007 až 2009 zas v seriáli Chuck (2007 - 2012). Účinkoval tiež v snímkach ako Tajomný let (2005), Texaský masaker motorovou pílou: Počiatok (2006), Vymedzený čas (2011), Magic Mike (2012) alebo Zimný príbeh (2014).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


25. 8. 2014

MTV Video Music Awards

MTV Video Music Awards

- Nočné udeľovanie MTV Video Music Awards ovládla americká speváčka Beyoncé. Tridsaťdvaročnú rodáčku z Houstonu v Texase nominovali v ôsmich kategóriách, pričom uspieť sa jej podarilo v troch. V kategórii Najlepšia spolupráca zvíťazila s videom ku skladbe Drunk In Love, na ktorej spolupracovala s manželom, rapperom Jay Z, a jej videoklip k piesni Pretty Hurts ocenili v kategóriách Najlepší videoklip s posolstvom a Najlepšia kamera. Okrem toho si prevzala aj Michael Jackson Video Vanguard Award za prínos televízii MTV. Cenu jej odovzdal Jay Z spolu s dcérkou Blue Ivy Carter. "Nemám slov. Som taká vďačná," povedala dojatá Beyoncé, ktorá sa počas šou predstavila aj zhruba 15-minútovým minikoncertom.
Sošku Muža na mesiaci za najlepší videoklip získala Miley Cyrus a jej Wrecking Ball. Ocenenie si však neprevzala osobne, ale poslala poň mladého bezdomovca Jesseho, ktorého sledovala z hľadiska. Za najlepší videoklip interpretky vyhlásili Dark Horse od Katy Perry a Juicyho J, v mužskej kategórii zas Sing od Eda Sheerana a Pharrella Williamsa. Najlepším popovým videoklipom je Problem Ariany Grande a Iggy Azaley. V kategórii Najlepší hip-hopový videoklip bodovali Drake a Majid Jordan s nahrávkou Hold On (We’re Going Home) a za Najlepší rockový videoklip označili Royals novozélandskej hudobníčky Lorde. V dodatočne vyhlásenej kategórii s názvom Najlepšie lyric video zvíťazila austrálska formácia 5 Seconds Of Summer.
Počas slávnostného večera predviedli očakávané vystúpenia viaceré hviezdy. So skladbou Bang Bang sa predstavili Ariana Grande, Nicki Minaj a Jessie J, pričom prvé dve menované zaspievali aj samostatne. Obe speváčky sa na spoločné vystúpenie prezliekli do nových kostýmov, s čím však mala Minaj menšie problémy. Pre nedostatok času jej totiž nestihli poriadne zapnúť zips na čiernom komplete, ten sa počas vystúpenia rozopol, vďaka čomu odhalila viac ako pôvodne chcela a šaty si až do konca pridržiavala rukami. Počas piatkového nácviku jej vystúpenia sa tiež zranila jedna z tanečníc, keď ju uhryzol had, ktorý mal byť súčasťou predstavenia. Medzi ďalšími účinkujúcimi nechýbali napríklad Taylor Swift, Sam Smith, Usher, 5 Seconds Of Summer, Iggy Azalea s Ritou Orou či Maroon 5.

Prehľad víťazov a víťaziek 2014 MTV Video Music Awards

Najlepší videoklip: Miley Cyrus - Wrecking Ball
Najlepší popový videoklip: Ariana Grande ft. Iggy Azalea - Problem
Najlepší hip-hopový videoklip: Drake ft. Majid Jordan - Hold On (We’re Going Home)
Najlepší rockový videoklip: Lorde - Royals
Najlepší videoklip interpreta: Ed Sheeran ft. Pharrell Williams - Sing
Najlepší videoklip interpretky: Katy Perry ft. Juicy J - Dark Horse
Najlepšia spolupráca: Beyoncé ft. Jay Z - Drunk In Love
Interpret, ktorého sa oplatí sledovať: Fifth Harmony - Miss Movin’ On
Najlepší videoklip s posolstvom: Beyoncé - Pretty Hurts
Najlepšia výprava: Arcade Fire - Reflektor
Najlepšia choreografia: Sia - Chandelier
MTV Clubland Award: Zedd ft. Hayley Williams - Stay the Night
Najlepšia kamera: Beyoncé - Pretty Hurts
Najlepšia réžia: DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
Najlepší strih: Eminem - Rap God
Najlepšie vizuálne efekty: OK Go - The Writing’s On The Wall
Najlepšie Lyric Video: 5 Seconds Of Summer - Don't Stop

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa sľubuje radostné oberačky

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa
 
sľubuje radostné oberačky  


Jednotka horšie
Dvojka lepšie. 
Spolu horšie, zle nedobre- 10.90 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
Spolu  lepšie- 30.70%

JOJ horšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU lepšie.
SENZI lepšie, rekord !
Spolu rovnako- 21.50%

TA 3 rovnako. 

Jednotka - 8.40 % ;
Dvojka - 2.50 % ;
Markíza - 22.00 % ;
TV DOMA - 4.70% ;
DAJTO- 4.00%
TV JOJ – 15.10 % ;
JOJ PLUS- 3.90 % ;
WAU -2.10 % ;
SENZI- 0.40 %
TA 3 - 1.80 %

Zomrel Richard Attenborough

Zomrel Richard Attenborough


Vo veku 90 rokov v nedeľu zomrel uznávaný britský herec a oskarový režisér Richard Attenborough, britskému BBC to oznámil syn zosnulého herca Michael.
Svoj profesionálny debut na javisku mal Attenborough vo svojich osemnástich rokoch. Počas svojej hereckej kariéry zažiaril napríklad vo filmoch Brighton Rock (1947), Veľký útek (1963) a neskôr v dobrodružnom filme Stevena Spielberga Jurský park (1993), Kráľovná Alžbeta (1998) alebo vo fantasy filme Jack a stonka fazule (2001).
Ako filmový režisér sa Attenborough preslávil najmä životopisným dokumentom Ghándí (1982), ktorý bol ovenčený ôsmimi oskarmi, zahrnujúc ocenenie za najlepší film a najlepšiu réžiu.
"Jeho herecký výkon vo filme Brighton Rock bol brilantný a jeho réžia v Ghándím úchvatná. Richard Attenborough bol jeden z velikánov filmu," napísal britský premiér David Cameron na Twitteri.
Attenborough bol podľa agentúry AP jednou z najznámejších tvárí na britskej umeleckej scéne, pričom sa objavil aj v mnohých hollywoodskych filmoch. Do povedomia verejnosti sa dostal aj vďaka svojmu zanietenému pôsobeniu v role veľvyslanca dobrej vôle pre UNICEF a pre svoje ďalšie humanitárne aktivity.
BBC pripomína, že herec strávil posledné roky svojho života v dome sociálnych služieb po boku svojej manželky. Attenborough bol posledných šesť rokov pripútaný na vozíček po páde zo schodov.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na Ukrajine, ktorá si včera pripomínala 23. výročie nezávislosti, začal  vysielať spravodajský televízny kanál Ukraine Today.
Podľa agentúry ITAR-TASS ide o prvú po anglicky vysielajúcu televíznu stanicu, ktorá bude klásť dôraz na udalosti na Ukrajine a vo východnej Európe.
Televízny kanál financuje spoločnosť 1+1 Media, ktorá patrí ukrajinskému oligarchovi Ihorovi Kolomojskému kontrolujúcemu TV stanice 1+1, 2+2, TET, PľusPľus, UNIAN-TV, ako aj tlačovú agentúru UNIAN a viacero internetových projektov.
Kolomojskyj je okrem toho považovaný za jedného zo sponzorov tzv. euromajdanu - protestov proti bývalému ukrajinskému vedeniu na čele so zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom.
Financuje údajne aj pravicové hnutie Pravý sektor, ako i ozbrojené formácie, ktoré sa na východe Ukrajiny zúčastňujú na operáciách proti proruským separatistom. V Rusku je voči Kolomojskému začaté vyšetrovanie kvôli podozreniu z použitia zakázaných metód a nástrojov vedenia vojny.
Ukraine Today bude v mediálnom priestore protiváhou ruskej televíznej stanice Russia Today, ktorá sa tiež orientuje na divákov v zahraničí. Ukrajinské vedenie, ale aj niektoré západné médiá, v súvislosti s vývojom krízy v rusko-ukrajinských vzťahoch obviňovali ruskú televíziu zo zámerného skresľovania udalostí na Ukrajine a z manipulovania s verejnou mienkou v Rusku.
V redakcii Ukraine Today pracujú zahraniční novinári, ktorí dlhodobo pôsobia na Ukrajine, dodal ITAR-TASS. Príjem jej vysielania bude bezplatný a program budú môcť zhliadnuť diváci na Ukrajine a vo veľkej časti Európy a Ruska. Programová štruktúra je zhodná s programom stanice Euronews.

Pamiatku amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému odrezali hlavu militanti z džihádistickej organizácie Islamský štát, si včera uctili na katolíckom obrade v kostole jeho domovského mesta Rochester, štát New Hampshire.
Nedeľná zádušná omša sa konala päť dní po tom, čo extrémisti umiestnili na internet videozáznam z Foleyho vraždy, ktorú charakterizovali ako odplatu za americké vzdušné útoky na ciele Islamského štátu v severnom Iraku.
Štyridsaťročného Foleyho, fotoreportéra na voľnej nohe, uniesli v Sýrii ešte v novembri 2012. Únoscovia údajne žiadali za jeho prepustenie výkupné vo výške 100 miliónov eur.
Americký prezident Barack Obama nazval v stredu Foleyho hrdinom - za to, že rozpovedal príbehy utláčaných ľudí, žijúcich vo vojnou sužovaných štátoch Sýria a Líbya.
V lete tohto roku podnikli špeciálne americké jednotky v Sýrii tajnú operáciu na vyslobodenie Foleyho i iných rukojemníkov, avšak nepodarilo sa im presne určiť miesto, kde sú zadržiavaní.

Británia je bližšie k odhaleniu identity britského občana, ktorý je podozrivý zo surovej vraždy amerického novinára Jamesa Foleyho. Informoval o tom britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott.
"Sme blízko k zisteniu, kto je ten chlap," vyhlásil Westmacott v dnešnom programe State of the Union televízie CNN.
Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá získala kontrolu nad časťou Sýrie i Iraku, zverejnili v utorok videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu Jamesa Foleyho.
Hrôzostrašné video zachytávajúce brutálnu vraždu amerického novinára, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012, vyvolalo vo svete šok a zdesenie. To sa ešte zväčšilo, keď sa po analýze ukázalo, že predpokladaný vykonávateľ vraždy rozpráva s britským prízvukom.
Na zverejnenej videonahrávke maskovaný muž, militant IS, stojí s nožom v ruke nad Foleym, ktorého sťal, a vyhráža sa aj smrťou ďalšieho rukojemníka - amerického novinára Stevena Sotloffa, ak prezident USA Barack Obama nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku, ktorý táto sunnitská militantná skupina z veľkej časti ovládla.
Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk. Video bolo nakrútené na neznámom mieste a je nedatované.
Americké tajné služby video podrobili analýze a dospeli k záveru, že je autentické, viedla v stredu hovorkyne americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová.

Únoscovia v Sýrii včera prepustili na slobodu amerického novinára, ktorý bol nezvestný od roku 2012. Informovala o tom dnes panarabská televízia al-Džazíra, ktorá spresnila, že prepustenie novinára je výsledkom vyjednávania vedeného Katarom.
      Al-Džazíra uviedla, že prepusteným novinárom je Peter Theo Curtis, ktorého po oslobodení odovzdali zástupcom OSN.
      Správa o Curtisovom prepustení na slobodu sa objavila len niekoľko dní po tom, ako militantná organizácia Islamský štát (IS) na internete zverejnila videozáznam s brutálnym sťatím amerického novinára Jamesa Foleyho a vyhrážkami, že rovnaký osud čaká aj ďalšieho zadržiavaného Američana, novinára Stevena Sotloffa, v prípade, že USA nezastavia nálety na pozície IS na severe Iraku a v Sýrii.
      V USA sídliaci Výbor na ochranu novinárov odhaduje, že v Sýrii je zadržiavaných asi 20 nezvestných novinárov. Predpokladá sa, že väčšinu z nich zadržiava práve IS.
      Al-Džazíra pripomenula, že vo videoposolstve, ktoré pred časom zverejnili Curtisovi väznitelia, dnes prepustený muž informoval, že je novinárom z Bostonu v americkom štáte Massachusetts. Na margo zaobchádzania s ním v zajatí Curtis uviedol, že má všetko, čo potrebuje. Všetko "je perfektné: jedlo, oblečenie, teraz dokonca aj priatelia," vyhlásil vtedy.


Copyright © TASR 2014


Amerického novinára Jamesa Foleyho údajne popravil britský reper zo západného Londýna vystupujúci pod pseudonymom L Jinny. V nedeľu o tom informujú viaceré britské médiá, ktoré sa pritom odvolávajú na zdroje z prostredia tajných služieb MI5 a MI6.
Dvadsaťtriročný Abdel-Majed Abdel Bary údajne vlani odcestoval do Sýrie, aby po boku islamských radikálov bojoval v tamojšej občianskej vojne. Prezradiť ho mal hlas na nahrávke s Foleyho popravou, ale aj oči, ktoré mu je na videozázname vidieť. Jeho skladby v minulosti odvysielala aj hlavná britská rozhlasová stanica BBC 1. Bary je synom v Egypte narodeného militanta, ktorý v súčasnosti v Spojených štátoch čaká na súdny proces pre podozrenie z účasti na bombových útokoch z roku 1998 na amerických veľvyslanectvách v Keni a Tanzánii.
Britský veľvyslanec v USA Peter Westmacott v nedeľu pre spravodajskú stanicu CNN potvrdil, že jeho krajina je "veľmi blízko" k identifikovaniu Foleyho vraha. Podľa denníka Daily Telegraph sa do džihádu v Sýrii zapojilo už 500 Britov.
Štyridsaťročného reportéra bostonského GlobalPost uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Radikáli z Islamského štátu tento týždeň zverejnili video, na ktorom novinárovi zahalený islamista podreže krk a odtne mu hlavu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

24. 8. 2014

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Ministerstvo kultúry pracuje na konečnej podobe nového autorského zákona. To by malo byť septembri a októbri predmetom rokovania vyše 30-člennej pracovnej skupiny, ktorá bola k rekodifikácii autorského práva dočasne zriadená pri rade vlády pre kultúru.
Prvú fázu má už ministerstvo za sebou - legislatívny zámer schválila vláda vlani v októbri. "Paragrafové znenie už bude predstavovať jeho konkrétnu podobu. Keď pôjde všetko dobre, tak by som rád do konca roka zákon predložil do vlády alebo aspoň do medzirezortného pripomienkového konania," priblížil pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.
Podľa neho pôjde o moderný flexibilný právny predpis, ktorý zabezpečí nielen právnu istotu, ale predovšetkým rovnováhu záujmov a práv tvorcov, producentov kreatívnych obsahov a ich používateľov. "Sme v situácii veľkého rozmachu a rozvoja nových médií, internetu a kreatívnej ekonomiky. Takže nový zákon by mal vytvárať aj legislatívne možnosti na uplatnenie sa týchto oblastí s ich ekonomickými a kreatívnymi možnosťami," vysvetlil minister.

Copyright © TASR 2014