29. 8. 2014

RTVS NEWS


RTVS NEWS

Na Jednotke v sobotu 30. augusta o 20.20 h uvedie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v premiére film Moje povstanie. Tvorí ho séria šiestich minipoviedok, ktoré sú základom multimediálneho projektu Mojepovstanie.sk realizovaného v súvislosti so 70. výročím Slovenského národného povstania (SNP). Cieľom projektu je priblížiť mladým ľuďom, ktorí o SNP nevedia takmer nič, túto udalosť prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí. Ako uviedol dnes na slávnostnej predpremiére generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, nový formát nemá mentorskú či edukatívnu formu, preto by mal na mladú generáciu zafungovať. "Verím, že životnosť tohto projektu nebude len niekoľko dní a týždňov, ale oveľa dlhšia aj vďaka novým médiám, a možno na seba naviaže aj iné typy podobných projektov," doplnil.
Hlavných hrdinov príbehov stvárňujú známe osobnosti a hrdinovia dnešnej doby - Dominika Cibulková, Celeste Buckingham, Tomi Kid Kovács, Lukáš Latinák, Majk Spirit a Miro Šatan. "Nebolo treba ma presviedčať, mám rád výzvy. Hneď ako som dostal ponuku, povedal som áno. Veľmi som sa na to tešil, mám rád kamery a takéto výzvy," zdôvodnil účasť na projekte Tomi Kid Kovács, ktorý stvárnil postavu Pavla. Jeho hrdina mal v čase SNP 22 rokov a pôsobil ako spojka v partizánskom oddiele Hurban. Podľa známeho boxera môže téma povstania v podaní celebrít na mladých divákov zaúčinkovať. "Tie deti budú inak vnímať, keď si zahrajú ich idoly, ich vzory. Bola to dobrá myšlienka, myslím si, že to bude dobré," povedal pre TASR Tomi Kid. Športovcov, spevákov a hercov si prostredníctvom dotazníkov vybrali samotní mladí ľudia. Scenáre príbehov sú voľne inšpirované skutočnými príbehmi individuálnych hrdinstiev obyčajných ľudí, ktorí v SNP svojím konaním jednoznačne vyjadrili svoj postoj a nebáli sa riskovať aj život.
Režisérom filmu je Jonáš Karásek, ktorý debutoval divácky úspešným titulom Kandidát. "Snažili sme sa to natočiť atraktívne pre mladých ľudí, moderne - rýchle strihy, žiadne dlhé zábery na krajinu, hneď sa dej posúva ďalej," uviedol pre TASR Karásek. Ďalej sa na tvorbe snímky podieľali ako spolurežisérka Marika Beňadik Majorová, scenárista Peter Balko, kameramani Tomáš Juríček, Lukáš Teren, Juraj Chlpík. Autorom námetu je Martin Marko, pod hudbu sa podpísal Matúš Široký. Producentom filmu je RTVS spolu so Šebitk.tv a MW Promotion.
Mojepovstanie.sk má podľa Martina Marka z MW Promotion dva ciele - zaujať práve mladú generáciu 14- až 18-ročných ľudí a pomôcť prežiť odkazu SNP do budúcnosti. "Nechceme suplovať dejepis, nechceme vysvetľovať, čo je SNP, chceme zaujať cieľovú skupinu. Hľadali sme príbehy individuálneho hrdinstva spred 70 rokov, ktorých nositeľmi boli mladí ľudia. Tieto príbehy sme prepísali do filmovej reči," vysvetlil k minipoviedkam v dĺžke päť-šesť minút. Diváci si ich budú môcť pozrieť na obrazovkách, ale aj v online prostredí na Youtube kanáli RTVS.
Šiestimi príbehmi, ktoré cez víkend v premiére odvysiela RTVS, sa projekt Moje povstanie.sk nekončí. Jeho autori v online prostredí vyzývajú verejnosť, aby reagovala. "Vyzývame všetkých, podľa vzoru našich hrdinov, aby posielali svoje príbehy a historky z povstania, ktoré sa stali v ich okolí, v ich rodinách. Hľadáme autorov námetov, a scenárov alebo priamo sfilmované krátke príbehy."

Copyright © TASR 2014