22. 9. 2023

TV Markíza reaguje na dianie a prinesie v pondelok večer veľkú finálovú predvolebnú diskusiu

 TV Markíza reaguje na dianie a prinesie v pondelok večer 

 


veľkú finálovú predvolebnú diskusiu

Počas volebného dňa, v sobotu, 30. septembra 2023, odvysiela TV Markíza aj tri vydania krátkych Mimoriadnych Televíznych novín, ktoré bude pripravovať a moderovať Danica Nejedlá.


Televízia Markíza vzhľadom na aktuálne okolnosti upravuje svoj medializovaný plán vysielania veľkých predvolebných diskusných relácií, namiesto avizovaných piatich odvysiela štyri debaty. Finálová predvolebná diskusia, pôvodne plánovaná na utorok, 26. septembra 2023, do ktorej boli podľa transparentného kľúča schváleného Radou pre mediálne služby pozvaní predsedovia štyroch najsilnejších strán na základe priemeru posledných zverejnených prieskumov dvoch renomovaných agentúr do 20. septembra 2023, sa zlučuje s reláciou, ktorá bude odvysielaná v pondelok, 25. septembra 2023.  

„Keďže strana Smer-SD sa rozhodla bojkotovať aj našu predvolebnú diskusnú reláciu a následne strany Hlas-SD a Progresívne Slovensko odmietli ísť do debaty len s predsedom strany OĽANO a priatelia Igorom Matovičom, rozhodli sme sa vytvoriť jednu veľkú finálovú debatu, do ktorej sú pozvaní predsedovia deviatich politických subjektov, ktoré majú reálnu šancu dostať sa do parlamentu,“ vysvetľuje Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza. Záverečnú predvolebnú diskusiu tak TV Markíza odvysiela už v pondelok, 25. septembra 2023, so začiatkom o 20:45 hod.

Pozvaní zástupcovia politických subjektov do jednotlivých predvolebných diskusií:

  1. Piatok 22. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Martin Prôčka

·       Spravodlivosť – Vladimír Chlebo

·       Karma – Adriana Szaboová

·       Princíp – Alfonz Kaliaš

·       Vlastenecký blok (VB) – Ivan Stanovič

·       Slovenské hnutie obrody (SHO) – Róbert Švec

·       Spoločne občania Slovenska (SOS) – Tibor Hanuliak

  1. Sobota 23. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Gabriela Kajtárová

·       Pirátska strana - Slovensko (Piráti) – Zuzana Šubová

·       Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS) – Branislav Rybárik

·       Komunistická strana Slovenska (KSS) – Jozef Hrdlička

·       MySlovensko – Štefan Panenka

·       Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota (Srdce-SNJ) – Ondrej Kováč            

 

  1. Nedeľa 24. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Michal Kovačič

·       Demokrati – Andrea Letanovská

·       Szövetség - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny – Krisztián Forró

·       Modrí, Most – Híd – Mikuláš Dzurinda        

·       Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) – Marek Kotleba

·       Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana – Zsolt Simon

  1. Pondelok 25. 9. 2023 o 20:45 hod. – moderuje Michal Kovačič

·       Republika – Milan Uhrík

·       Slovenská národná strana (SNS) – Andrej Danko

·       Sloboda a Solidarita (SaS) – Richard Sulík

·       Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) – Milan Majerský

·       Sme rodina – Boris Kollár

·       Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) – Robert Fico

·       Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) – Peter Pellegrini

·       Progresívne Slovensko (PS) – Michal Šimečka

·       Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek a Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí – Igor Matovič

"Dbáme na to, aby sme v súlade so zákonom umožnili férovú súťaž politických síl a nedošlo k znevýhodneniu alebo zvýhodneniu akejkoľvek politickej strany alebo hnutia, ktoré kandidujú vo voľbách do NR SR dňa 30. septembra 2023. Zástupca každého kandidujúceho subjektu bude mať rovnaký čas diskutovať na najdôležitejšie témy, ako aj predstaviť svoj volebný program," prízvukuje Krejča.

Predvolebné diskusie budú naživo vysielané aj na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk a ich záznamy budú následne k dispozícii vo videoarchíve, na Voyo a na oficiálnom YouTube kanáli TV Markíza.

V sobotu, 30. septembra 2023, so začiatkom o 21:45 hod., sa na obrazovkách TV Markíza začne priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Voľby 2023 - Volebná noc. "Bezprostredne po zatvorení volebných miestností prinesieme výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry Focus, ktorý divákom naznačí ako voľby dopadli. Zároveň budeme počas volebnej noci prezentovať priebežné výsledky z údajov štatistického úradu. Naše redaktorky a redaktori sa budú naživo hlásiť z volebných centrál všetkých relevantných kandidujúcich subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu, s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami," priblížil Krejča.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Google


Spoločnosť Google podniká jeden z posledných pokusov, ako sa vyhnúť miliardovej pokute od Európskej únie (EÚ). V odvolacom konaní pred Súdnym dvorom EÚ (ESD), ktoré sa začalo v utorok, prevádzkovateľ rovnomerného internetového vyhľadávača argumentuje, že protimonopolné orgány Únie mu dostatočne nepreukázali údajné obchodné praktiky poškodzujúce hospodársku súťaž. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Rozhodnutie ESD sa očakáva do niekoľkých mesiacov. Komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v roku 2017 nariadila Googlu zaplatiť 2,42 miliardy eur. Google sa proti rozhodnutiu odvolal, Všeobecný súd EÚ však jeho sťažnosť pred dvoma rokmi zamietol. Celkovo musel Google za konanie poškodzujúce hospodársku súťaž v Európe v uplynulom desaťročí zaplatiť 8,25 miliardy eur.
Právny zástupca spoločnosti Google Thomas Graf v aktuálnom konaní pred ESD argumentoval, že nerovné zaobchádzanie s konkurenciou nie je to isté ako obmedzovanie súťaže. "Spoločnosti si nekonkurujú tým, že zaobchádzajú so svojimi konkurentmi rovnako," poznamenal Graf. Právny zástupca Európskej komisie (EK) Fernando Castillo de la Torre tento argument odmietol.
Google síce má právo používať svoje algoritmy tak, aby sa výsledky vyhľadávania, ktoré sú pre používateľov menej relevantné, umiestňoval na nižších miestach v zoznamoch výsledkov, avšak využíval svoje dominantné postavenie v oblasti vyhľadávania na internete tak, aby zvýraznil vlastné služby a ponuky v cenových porovnávaniach, konštatoval de la Torre.

                               Kalle Sandhammar (@sandhammar) / X

Šéf švédskej verejnoprávnej vzdelávacej spoločnosti UR Kalle Sandhammar v utorok reagoval na výhrady členov maďarskej vlády ku kritike demokracie v Maďarsku, ktorá bola zverejnená vo Švédsku. Krátky film bol natočený v roku 2019, avšak z nejakého dôvodu ho maďarská vláda objavila až teraz a momentálne ho využíva na kladenie nových prekážok vstupu Švédska do NATO, píše server hvg.hu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.
Predseda maďarského parlamentu László Kövér v súvislosti s videom minulú sobotu (16.9.) pre komerčnú televíziu HírTV povedal, že Maďarsko nepotrebuje takýchto spojencov, a že nie je isté, že Maďarsko musí ratifikovať vstup Švédska do NATO.
Sandhammar v rozhovore pre britský denník Financial Times uviedol, že je potešujúca skutočnosť, že maďarskí politici sledujú vysielanie UR. Podotkol tiež, že je "hlboko ignorantské myslieť si, že švédski politici kontrolujú obsah vysielania UR". Švédske ministerstvo zahraničných vecí sa k tejto záležitosti pre maďarský server nechcelo vyjadriť.
Otázka ratifikácie vstupu Švédska do NATO sa ťahá už takmer rok, neschválili ju už iba turecký a maďarský parlament. Zatiaľ čo Turci poukazujú na švédsku podporu kurdského separatizmu, stále nie je jasné, čo by mali Švédi urobiť pre to, aby ratifikáciu podporila Budapešť, dodáva hvg.hu. 


                   Magnát Rupert Murdoch končí vo vedení spoločností Fox a News Corp – Správy


Mediálny magnát Rupert Murdoch odstupuje z vedenia materskej spoločnosti televízie Fox a multimediálneho holdingu News Corp. Murdoch sa stane emeritným predsedom predstavenstiev oboch spoločností. Vedenie firiem prevezme jeho syn Lachlan. TASR informuje podľa správy agentúry AP.
"Sme vďační, že bude slúžiť ako emeritný predseda predstavenstva, pričom vieme, že obom spoločnostiam bude poskytovať cenné rady," uviedol Lachlan Murdoch.
Murdoch založil okrem spravodajskej televízie Fox News aj televíznu sieť Fox, ktorá ako prvá úspešne konkurovala takzvanej veľkej trojke ABC, CBS a NBC. Taktiež je vlastníkom denníkov The Wall Street Journal a New York Post.
Dnes už 92-ročný magnát je považovaný za mocnú postavu v konzervatívnom svete. Prispela k tomu najmä spravodajská televízia Fox News, ktorá začala vysielať v roku 1996 a značne ovplyvnila televízny biznis aj politiku v USA. Fox News často stiera hranice medzi spravodajstvom a komentárom. Ako tvrdí AFP, uprednostňuje najmä postavy z prostredia pravice, ktoré "občas ignorovali fakty pri presadzovaní straníckych naratívov".
V liste zamestnancom Murdoch prisľúbil, že sa bude naďalej angažovať vo Foxe a televízii ponúkať svoje nápady. "Naše spoločnosti sú spoločenstvami a ja budem ich aktívnym členom. Kritickým okom budem sledovať naše vysielanie a s veľkým záujmom budem čítať naše noviny, webové stránky a knihy," napísal v liste.
Zatiaľ nie je známe, prečo Murdoch ohlásil svoj koniec práve teraz. AP to označuje za iróniu, pretože o niekoľko dní má vyjsť kniha s názvom "Koniec Fox News" od jeho životopisca Michaela Wolffa. Autor v knihe špekuluje, čo sa stane so sieťou po odchode "patriarchu."

Copyright  © TASR 2023

 How ChatGPT really works in SIMPLE WORDS (and pictures) – THE MIGHTY DATA

Známi americkí spisovatelia George R. R. Martin či John Grisham žalujú spoločnosť OpenAI za porušenie autorských práv pri učení jej chatbota ChatGPT. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Žalobu na federálnom súde na Manhattane podal Authors Guild (Spolok autorov). Okrem zmienených spomína aj spisovateľov ako Jonathan Franzen, Jodi Picoult a George Saunders.
Spoločnosť Open AI sa podľa žaloby angažuje v „systematickej krádeži masového rozsahu“. Tvrdí, že ChatGPT dostával údaje z kníh chránených autorským právom bez súhlasu autorov, sčasti preto, že bol schopný poskytnúť ich presné zhrnutia. Žaloba poukázala aj na širšie obavy v mediálnom priemysle - že tento druh technológie „vytláča obsah, ktorého autorom je človek“.
OpenAI uviedla, že rešpektuje práva autorov a verí, že „by mali mať prospech z technológie umelej inteligencie“. „Vedieme produktívne rozhovory s mnohými tvorcami z celého sveta, vrátane Authors Guild, a spolupracujeme na tom, aby sme pochopili a prediskutovali ich obavy týkajúce sa umelej inteligencie,“ vyjadril sa hovorca spoločnosti s tým, že veria, že budú pokračovať v hľadaní vzájomne výhodných spôsobov spolupráce.
Autori podali žalobu po tom, čo podobné právne kroky podnikla v júli komička Sarah Silverman. V tom istom mesiaci autori ako Margaret Atwood a Philip Pullman podpísali otvorený list vyzývajúci spoločnosti v oblasti umelej inteligencie, aby ich kompenzovali za využívanie ich diel.
ChatGPT a ďalšie veľké jazykové modely sa „učia“ analýzou obrovského množstva údajov, ktoré sa často získavajú online, pripomína BBC.

©2023, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA




 

 

"Aj na smrteľnej posteli si stáť budem… Budem za ne zodpovedať, aj keby ma mali ukrižovať.“ 
Maroš Žilinka


Symfonický orchester Slovenského rozhlasu štartuje novú sezónu 1. abonentným koncertom

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu


 štartuje novú sezónu 1. abonentným koncertom


Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 22. septembra 2023 o 19.00 h prvý abonentný koncert sezóny 2023/2024. Program zostavený z diel Brahmsa a Straussa zaznie pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda. Sólistom večera bude slovenský klavirista Jakub Čižmarovič.

Nová koncertná sezóna Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu začne výnimočným koncertom. 1. abonentný koncert sezóny 2023/2024 sa uskutoční v piatok 22. septembra o 19.00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo ho poslucháči budú môcť počuť aj vo vysielaní Rádia Devín. Bližšie informácie o koncertoch SOSR a vstupenky nájdete na sosr.rtvs.sk/.

1. klavírny koncert Johannesa Brahmsa je ovocím zložitého, zdĺhavého a mimoriadne namáhavého tvorivého procesu. Skladateľ pracuje s hudbou, ktorá je sebavedomá, zvuky, ktoré upútajú našu pozornosť, sú predzvesťou vecí, ktoré prídu. Za týmto všetkým sa skrýva „nežný portrét“ v podobe druhej časti, ktorý napovedá vyznanie lásky. Alpská symfónia Richarda Straussa je zase inšpirovaná skladateľovým osobným zážitkom počas horskej turistiky v jeho mladosti. V tomto hudobno-obrazovom spravodajstve, ktoré môže poslucháč doslova uchopiť rukami, nechýba žiadna podrobnosť, zvukovo priam neprekonateľná virtuozita v ovládaní koloritu.

21. 9. 2023

Dvanásty ročník súťaže Slovak Press Photo pozná svojich víťazov

Dvanásty ročník súťaže 

SLOVAK PRESS PHOTO

Slovak Press Photo pozná svojich víťazov


Slávnostným odovzdávaním ocenení v Primaciálnom paláci v Bratislave vyvrcholil vo štvrtok 12. ročník súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 2023. Podľa riaditeľky súťaže Jany Garvoldtovej v ňom dominovali témy tragických udalostí, ktoré výrazne rezonovali v spoločnosti v minulom roku. Viacero súťažiacich mapovalo rôzne sociálne problémy, ochranu životného prostredia, klimatickú krízu a vojnu na Ukrajine.
Do súťaže sa zapojilo vyše 150 fotografov z krajín V4 a Ukrajiny, ktorí dovedna zaslali bezmála 1500 snímok. Z Poľska sa prihlásilo 11 fotografov, z Maďarska osem, z Českej republiky 11 a 17 fotografov z Ukrajiny. Grand Prix Slovak Press Photo 2023 si za fotografiu "Kričiaci a plačúci aktivisti" zo série "Protest pre Matúša a Juraja" odniesla mladá fotografka Dorota Holubová, ktorej patrí prvenstvo aj v kategórii aktualita.
Osobitnú cenu Grant mesta Bratislavy dostal profesionálny fotograf Branislav Račko za sériu fotografií Bratislavské jazerá. Fotografovi denníka Nový čas udelili prvenstvo tiež v kategórii aktualita za sériu fotografií Tragédia na zastávke Zochova.
V medzinárodnej kategórii Dlhodobý dokument uspela profesionálna fotografka Marta Földešová s projektom Tíšiny. V ďalšej medzinárodnej kategórii Každodenný život získala prvenstvo samostatná fotografia Chlapec z Chersonu, ktorej autorom je maďarský fotograf András Hajdú. Za sériu fotografií Dôsledky vojny získal prvenstvo ukrajinský fotoreportér Oleg Petrasiuk, ktorý v roku 2023 začal pracovať ako fotožurnalista pre agentúru EPA.
V kategórii Príroda a životné prostredie zvíťazil nezávislý fotograf Zsolt Balázs so sériou fotografií Zostaneme, aj keď táto krajina vyschne - príbehy z maďarskej Veľkej dunajskej kotliny po historickom letnom suchu. V kategórii Portrét patrí ocenenie voľnému fotografovi Martinovi Miklášovi za sériu fotografií s názvom Manuela z Nazaré. V kategórii Reportáž uspel fotograf News and Media Holding Matej Kalina s fotografickou sériou De Paul.
V kategórii Šport udelila medzinárodná porota prvé miesto Pavlovi Gašparovi za samostatnú fotografiu Veni Vidi Vici a fotografovi News and Media Holding Matinovi Domokovi za sériu fotografií Koniec koncov. Končím., na ktorej zachytil poslednú Grand Tour slovenského cyklistu Petra Sagana. V kategórii Svet umenia a kultúry sú víťazmi fotograf Denníka N Tomáš Hrivňák s fotografiou Takto horí kultúrne dedičstvo a Oliver Ondráš, ktorý uspel so sériou fotografií Rómsky živel.
V medzinárodnej kategórii Študenti a mladí fotografi do 26 rokov ocenenie získali František Javorský za snímku Česká vojenská prehliadka a Dorota Jedináková za fotografickú sériu Čo je domov ak nie prvé miesto, odkiaľ sa naučíš utekať?, ktorej za tento projekt patrí aj titul Mladý talent roka.
Odovzdávanie ocenení vyvrcholilo vernisážou výstavy, ktorú otvorili na Hviezdoslavovom námestí. Práce víťazov a finalistov 12. ročníka Slovak Press Photo si môže verejnosť pozrieť do 31. októbra.

Zdroj: TASR

Volebný maratón na TV Markíza

 Volebný maratón na TV Markíza

Od piatka, 22. septembra 2023, odštartuje TV Markíza sériu predvolebných diskusných relácií, v ktorých postupne dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov.


Slovensko čakajú v sobotu, 30. septembra 2023, predčasné parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o ďalšom smerovaní krajiny v najbližších rokoch. Televízia Markíza bude túto kľúčovú politickú udalosť roka podrobne mapovať vo svojich spravodajských a publicistických reláciách, samozrejmosťou bude aj mimoriadne volebné štúdio s atraktívnymi hosťami, či predvolebné aj povolebné diskusné špeciály so zástupcami kandidujúcich politických subjektov.

V piatok, 22. septembra 2023, odštartuje séria piatich veľkých predvolebných diskusných relácií, v ktorých postupne dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich politických subjektov. Tri budú na obrazovkách TV Markíza odvysielané v popoludňajšom čase o 13:00 hod. a dve finálové s preferenčne najsilnejšími stranami v prime-time o 20:45 hod.

"Kladieme dôraz na to, aby sa rôzne politické názory dostali k divákom rovnomerne a aby každá politická strana dostala príležitosť na diskusiu. Do jednotlivých relácií budú rozdelené podľa transparentného kľúča, a to podľa priemeru posledných prieskumov volebných preferencií najrenomovanejších agentúr Focus a AKO k 20. septembru 2023, ktorý nám schválila Rada pre mediálne služby. Zástupca každého kandidujúceho subjektu bude mať rovnaký čas diskutovať na najdôležitejšie témy, ako aj predstaviť svoj volebný program," vysvetlil Henrich Krejča, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.


Plán vysielania predvolebných diskusných relácií na obrazovkách TV Markíza:

  1. Piatok 22. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Martin Prôčka

·         Spravodlivosť

·         Karma

·         Princíp

·         Vlastenecký blok (VB)

·         Slovenské hnutie obrody (SHO)

·         Spoločne občania Slovenska (SOS)

 

  1. Sobota 23. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Gabriela Kajtárová

·         Pirátska strana - Slovensko (Piráti)

·         Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS)

·         Komunistická strana Slovenska (KSS)

·         MySlovensko

·         Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota (Srdce-SNJ)        

  1. Nedeľa 24. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Demokrati

·         Szövetség - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny

·         Modrí, Most - Híd

·         Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS)

·         Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana

  1. Pondelok 25. 9. 2023 o 20:45 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Republika

·         Slovenská národná strana (SNS)

·         Sloboda a Solidarita (SaS)

·         Kresťanskodemokratické hnutie  (KDH)

·         Sme rodina

  1. Utorok 26. 9. 2023 o 20:45 hod. – moderuje Michal Kovačič

·         Smer - sociálna demokracia (Smer-SD)

·         Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD)

·         Progresívne Slovensko (PS)

·         Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek a Kresťanská únia (KÚ) a Za ľudí

Predvolebné diskusie budú naživo vysielané aj na spravodajskom portáli TVNOVINY.sk a ich záznamy budú následne k dispozícii vo videoarchíve, na Voyo a na oficiálnom YouTube kanáli TV Markíza.

V sobotu, 30. septembra 2023, so začiatkom o 21:45 hod., sa na obrazovkách TV Markíza začne priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Voľby 2023 - Volebná noc. "Bezprostredne po zatvorení volebných miestností prinesieme výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry Focus, ktorý divákom naznačí ako voľby dopadli. Zároveň budeme počas volebnej noci prezentovať priebežné výsledky z údajov štatistického úradu. Naše redaktorky a redaktori sa budú naživo hlásiť z volebných centrál všetkých relevantných kandidujúcich subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu, s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami," priblížil Krejča.

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič v štúdiu privítajú politického komentátora Mariána Leška a sociológa, riaditeľa agentúry Focus Martina Slosiarika, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať priebežné výsledky predčasných parlamentných volieb. Výsledky exkluzívneho exit pollu diváčkam a divákom odprezentuje moderátor Viktor Vincze, ktorý tiež sprostredkuje aktuálne informácie a názory zo sveta sociálnych sietí.

Špeciálne volebné vysielanie bude na TV Markíza pokračovať aj v nedeľu, 1. októbra 2023, kedy so začiatkom o 09:55 hod. pod názvom Voľby 2023 - Víťazi volieb prinesieme prvú povolebnú diskusiu s lídrami všetkých politických subjektov, ktoré sa dostali do parlamentu. Moderátormi budú aj v tomto prípade Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič. Výsledky volieb budú ústrednou témou aj v klasickej relácii Na telo s Michalom Kovačičom o 13:00 hod.

Volebné dianie bude TV Markíza podrobne mapovať aj vo svojich štandardných spravodajských a publicistických reláciách, pričom Televízne noviny prinesú tiež úplne posledný prieskum preferencií pred volebným moratóriom. Komplexné informácie a výsledky sprostredkuje aj spravodajský portál TVNOVINY.sk.

TV Markíza sa téme volieb intenzívne venuje už niekoľko týždňov, atmosféru pred voľbami monitorovali naše redaktorky a redaktori, ktorí sa hlásili zo všetkých krajov na Slovensku. Ľudia sa pri nich mohli pristaviť a politikom odkázať, čo si o nich myslia a čo od nich očakávajú. Redaktorka Martina Töröková zas v sérii reportáží priblížila zákulisie všetkých kandidujúcich subjektov.

Od začiatku augusta 2023 prebieha tiež celospoločenská kampaň s názvom Nerozhoduj za mňa, ktorú TV Markíza rozbehla v spolupráci s lifestylovým portálom pre mladých Refresher.sk. Jej cieľovou skupinou sú najmladší voliči, najmä prvovoliči a druhovoliči vo veku od 18 do 25 rokov, a Slováci žijúci v zahraničí.

Hostia a témy predvolebnej diskusie s lídrami politických strán na televízii JOJ a JOJ 24


Hostia a témy predvolebnej diskusie s lídrami


 politických strán na televízii JOJ a JOJ 24



Televízia JOJ a spravodajská televízia JOJ 24 pripravila pre divákov dve veľké predvolebné diskusie. Druhú z nich si môžu diváci pozrieť vo štvrtok 21. septembra o 20:40.

V prvej veľkej predvolebnej televíznej diskusii sa stretnú lídri politických strán, ktorí sa budú 30. septembra uchádzať o voličské hlasy. Moderátori Jana Krescanko Dibáková a Jakub Prok pozvali do štúdia na základe výsledkov posledného zverejneného prieskumu preferencií agentúry AKO lídrov – Robert Fico (Smer-SSD), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Peter Pellegrini (Hlas-SD), Richard Sulík (Sloboda a Solidarita).

Hovoriť budú o opatreniach pre budúce volebné obdobie v oblastiach – sociálna sféra, ekonomika, zdravotníctvo, školstvo, právny štát, doprava. Diskutovať budú aj o hodnotových a zahraničnopolitických otázkach, o spolupráci po voľbách. Lídri dostanú priestor jednu minútu na odprezentovanie svojho záverečného posolstva pre svojich voličov.



Sledujte Voľby 2023 vo štvrtok 21. septembra o 20:40
na JOJke a JOJ 24.

RTVS už tento piatok prinesie 10. sériu vedomostnej šou Čo ja viem a nové časti cestopisu Cestou necestou


RTVS už tento piatok prinesie 10. sériu vedomostnej šou 


Čo ja viem a nové časti cestopisu Cestou necestou


RTVS si pre svojich divákov na túto jeseň pripravila veľa nových programov a relácií. Už tento piatok uvedie na Jednotke jubilejnú desiatu sériu vedomostnej šou Čo ja viem a deviatu sezónu obľúbeného gastronomického seriálu z dielne Tibora Pataya Cestou necestou.

RTVS uvádza, netradične v jesennom období, jubilejnú 10. sériu vedomostnej šou Čo ja viem. Tú uvidia diváci od 15. septembra každý piatok o 20.30 h. Moderátor Marcel Merčiak opäť privíta v horúcich kreslách známe tváre a svoje vedomosti si otestujú aj vysokoškolskí študenti v publiku. V 10. sérii čaká na divákov tornádo vedomostí, šokujúcich informácií a veľa zábavy tromi vtipnými osobnosťami v štúdiu plnom študentov. V prvej epizóde si svoje vedomosti so študentami v štúdiu preveria hudobník Marián Čekovský, herečka Zuzana Kubovčíková Šebová a herec štefan Martinovič. Zasúťažiť si opäť budú môcť aj diváci doma pri televíznych obrazovkách prostredníctvom aplikácie, ktorá je dostupná zdarma v App Store či Google play.

Na svoje si v piatok piatok, 15. septembra o 22.10 na Jednotke prídu aj fanúšikovia obľúbeného gastronomického cestopisu Cestou necestou. Nová premiérová séria bude plná výnimočných chutí, inšpiratívnych príbehov našich krajanov a krásnych zákutí sveta. V už deviatej sezóne sa štáb dostal na doteraz najvzdialenejšie časti sveta, ale nezabudne aj na tie blízke, ktoré sú dobre známe. Divákov zavedie na Sunshine Coast v Austrálii, ďalej cez Palau, Tahiti až na Hawai a do San Francisca. Štáb navštívi našincov na Madeire, Kapverdoch, vo Francúzsku a cez Nemecko sa presunie až do chorvátskeho Splitu. V receptoch sa v tejto sezóne bude pripravovať množstvo rýb i mäsa, ale aj rôzne jedlé listy, či polievka z netopiera! Každý piatok večer diváci spoznajú nielen nové gastronomické špeciality, ale prostredníctvom relácie sa dostanú na nové miesta plné zaujímavostí.

V prvej časti s názvom Nikaragua diváci spoznajú Veroniku, ktorá ich bude sprevádzať touto krajinou ležiacou v centrálnej časti Stredoamerickej šije patriacej do tropického pásma. Nachádzajú sa tu výrazné jazerá, aktívne sopky, rozsiahle pláže a od roku 1939 tu panuje aj náboženská sloboda. Najväčším zdrojom ekonomického príjmu je turizmus a najobľúbenejším cieľom turistov je mesto Granada, postavené v koloniálnom štýle. Nikaragujskej kultúre vo všeobecnosti dominuje zmes prvkov španielskeho a indiánskeho vplyvu. Krajina fascinovala aj režiséra Tibora Pataya, ktorý s kamerou prešiel cez 100 krajín sveta. „Ľuďom tu stačí súlad s prírodou a úsmev" jednou vetou charakterizoval Nikaraguu režisér.

Veronika je dievča z Bratislavy, ktoré po rokoch práce vo veľkom korporáte odišla do Nikaraguy, aby tu spomalila a našla novú rodinu i vlastný vnútorný pokoj. Spolu s ňou diváci objavia čaro tejto vzdialenej krajiny, spoznajú tradičné nikaragujské raňajky „gallo pinto", získajú recept na typické ceviche a objavia tajomstvá prípravy príprave toho pravého kakaa.

20. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Na štáb švédskej televíznej stanice TV4 zaútočil ruský dron, keď novinári pracovali neďaleko frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny, informovali v stredu členovia štábu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.
Reportér Johan Fredriksson a videoreportér Daniel Zdolsek neutrpeli žiadne zranenia pri incidente, ktorý sa stal v utorok len niekoľko kilometrov od frontovej línie na okraji zničenej Kachovskej priehrady, uviedla v stredu televízia na svojej webovej stránke.
Menej vážne zranenia však podľa webu utrpel ich producent a dvaja ukrajinskí policajti, ktorí novinárov sprevádzali. Úplne zničené bolo auto a kamerová technika štábu. Konanie miestnych policajtov pravdepodobne zachránilo životy, napísala švédska televízia TV4.
"Tentoraz sme mali šťastie. Ruská raketa, ktorú dron zhodil, zasiahla naše auto presne do kufra. Počuli sme to. Našťastie, v aute nikto nebol," uviedol Fredriksson. "Presne toto práve teraz zažívajú milióny ľudí na Ukrajine: neustále ohrozenie života," dodal reportér.
Tvrdenia televízie týkajúce sa presného priebehu udalosti nebolo možné nezávisle overiť, doplnila DPA.
Podľa televíznej stanice sú v súčasnosti obaja skúsení vojnoví žurnalisti na pracovnej ceste v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. V čase ruského útoku cestovali na reportáž o ukrajinskej protiofenzíve.






Spoločnosti Bauer Media Group a Netrisk Group zlúčia svoje platformy na porovnávanie online služieb v šiestich európskych krajinách. Vznikne tak jedna z najväčších platforiem na online porovnávanie v Európe. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Srovnejto Group Lucie Dosedělová.
"Spojenie našich aktivít v strednej a východnej Európe s aktivitami skupiny Netrisk nám umožní vytvoriť ešte silnejšiu skupinu na niektorých z najrýchlejšie rastúcich, inovatívnych a konkurenčných trhoch v Európe," uviedol k zlúčeniu prezident skupiny Bauer Media Morten Heuing.
Po dokončení transakcie bude skupinu naďalej riadiť spoločnosť Netrisk. Od zlúčenia spoločnosti očakávajú, že sa im podarí osloviť ročne približne 80 miliónov potenciálnych zákazníkov, uviedla Dosedělová. Ako sa ďalej píše v tlačovej správe, vďaka spojeniu bude rozšírená skupina Netrisk obsluhovať väčšiu časť medzinárodného trhu a posilní svoju vedúcu pozíciu v oblasti online porovnávania cien v strednej a východnej Európe.
Zlúčením skupina Bauer Media Group uzavrie partnerstvo s platformami na porovnávanie online služieb v Českej republike, na Slovensku i v Poľsku. Skupina tak posilní svoju pozíciu na európskom trhu online porovnávania a naďalej si zachová svoje značky, ktoré pôsobia v Španielsku, Švédsku, Nórsku a Fínsku.
Po zlúčení budú skupiny na Slovensku vlastniť značky Porovnajto.sk, Superpoistenie.sk a Netfinancie.sk.


Copyright  © TASR 2023


 

Absolútny rekord seriálového hitu Dunaj, k vašim službám

Absolútny rekord seriálového hitu

 Dunaj, k vašim službám

Zabodovali tiež podvečerný rodinný seriál Mama na prenájom, večerné spravodajské relácie Televízne noviny a Počasie, ale aj dlhoročne obľúbené Teleráno.

Dobový romantický seriál Dunaj, k vašim službám sa na obrazovkách televízie Markíza teší rastúcemu diváckemu úspechu a na konto si pripísal ďalší rekord. V utorok 19. septembra 2023 si ho v rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ vychutnalo takmer pol milióna divákov, čo je absolútne najvyšší počet od jeho januárového štartu. Zároveň sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal celkovo najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Včerajšia deviata premiérová epizóda 3. série Dunaja v hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla excelentný rating 7,5 % a nadpriemerný podiel na trhu 24,8 %. Konkurenčný seriál Nemocnica na TV Joj výrazne zaostal s podielom na trhu iba 17,3 % v rovnakej cieľovej skupine.

Dunaj v utorok obzvlášť oslovil cieľovú skupinu mladých žien vo veku od 15 do 24 rokov, ktoré Markíze v čase vysielania seriálu zabezpečili trhový podiel až 49,7 %. Strhujúca rodinná sága včera pritiahla k obrazovkám absolútne rekordných 497-tisíc divákov starších ako 12 rokov a v čase vysielania zasiahla dokonca až 591-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Vynikajúci výkon zaznamenal tiež podvečerný seriálový hit Mama na prenájom, ktorý si v utorok pripísal víťazný rating 4,9 % a nadpriemerný trhový podiel 25,6 % v cieľovej skupine 12-54. Taktiež sa mu mimoriadne dobre darilo medzi mladými diváčkami vo veku od 15 do 24 rokov, ktoré Markíze v čase vysielania seriálu zabezpečili podiel na trhu až 65,2 %.

Ďalšie príbehy sympatických hlavných hrdinov si včera vychutnalo skvelých 350-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania mala Mama na prenájom dosah až na 489-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Najsledovanejším spravodajským programom dňa sa v utorok v oboch hlavných cieľových skupinách stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali skvelý rating 7,1 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 28,2 %. Súhrn najdôležitejších udalostí z domova i zo sveta pritiahol k obrazovkám Markízy celkovo 480-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom zasiahol dokonca až 759-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).


Tretie miesto v utorkovom rebríčku sledovanosti obsadila nasledujúca relácia Počasie, ktorá si v cieľovej skupine 12-54 pripísala výborný rating 7,0 % aj trhový podiel 25,2 %. Aktuálne informácie o počasí si na Markíze nenechalo ujsť 480-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Zabodovala tiež dlhoročne najúspešnejšia ranná relácia na trhu Teleráno, včerajšie vydanie zaznamenalo v cieľovej skupine 12-54 vynikajúci podiel na trhu 31,7 %. Ranné Noviny z ponuky TV Joj si zvolilo len 12,7 % z divákov pri obrazovkách.

Dve najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti menších staníc obsadila v utorok televízia Dajto s večerným akčným dobrodružným kinohitom Muž z ocele (rating 1,8 % / share 7,6 % v CS 12-54) a s obľúbeným podvečerným komediálnym seriálom Susedia (rating 1,8 % / share 6,5 % v CS 12-54).

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto, Markíza KRIMI) bola v utorok v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 32,1 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 32,0 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Reach je uvedený s podmienkou tri minúty a viac. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA


Konšpiračným výrokom veria najmä voliči Republiky

Konšpiračným výrokom veria najmä


 voliči Republiky



Takmer polovica mladých ľudí (49 %) verí, že do výrobkov sú zámerne montované kazítka, ktoré spôsobia ich nefunkčnosť krátko po skončení záručnej doby. S výrokom súhlasia najmä mladí voliči hnutia Republika - 71 percent, strany Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) - 51 percent, ale aj voliči hnutia Progresívne Slovensko (PS) či strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) - zhodne 40 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre nestranícku kampaň Chcem tu zostať - preto volím. Zber dát sa uskutočnil v auguste na vzorke 712 respondentov vo veku 18 - 25 rokov. V prieskume bol testovaný názor mladých ľudí na šesť konšpiračných výrokov.

S výrokom, že vlády zámerne utajujú svojim občanom existenciu mimozemšťanov súhlasilo 22 percent mladých respondentov. Zároveň mu verí 28 percent mladých s ukončeným základným vzdelaním, 22 percent so stredoškolským odborným vzdelaním, 19 percent absolventov gymnázií a 16 percent mladých s ukončeným vysokoškolským vzdelaním aspoň prvého stupňa. Prieskum taktiež ukázal, že tomuto tvrdeniu veria najmä študenti, ktorí navštevujú školu s poľnohospodárskym zameraním - 43 percent. Aj tomuto výroku najviac veria voliči hnutia Republika - 39 percent, Smeru-SD - 32 percent, Hlasu-SD - 20 percent a hnutia PS - 17 percent.

Ďalej 25 percent opýtaných je toho názoru, že očkovanie detí nefunguje, je to len spôsob ako farmaceutické firmy zarábajú na ľuďoch. Tak, ako pri predchádzajúcich dvoch výrokoch aj tomuto najviac veria voliči hnutia Republika - až 50 percent či Smeru-SD - 22 percent. Naopak, u oslovených, ktorí sa sebaidentifikovali s progresívnym typom politiky, je miera súhlasu len na úrovni 7 percent. S výrokom, že prezident Slovenského štátu Jozef Tiso nenesie zodpovednosť za deportácie Židov počas druhej svetovej vojny zo Slovenska súhlasí 27 percent voličov. Pri otázke však agentúra zaznamenala najväčší podiel odpovedí „neviem" spomedzi všetkých otázok - 28 percent. Nadpriemerné zastúpenie pri súhlase s touto otázkou mali voliči hnutia Republika - 38 percent. Výroku verí aj 32 percent voličov Smeru-SD, 31 percent Hlasu-SD či 28 percent priaznivcov PS.

S výrokom, že Židia si môžu za holokaust sami súhlasí len 11 percent respondentov. Významnejšie zastúpený tento názor je medzi študijným zameraním poľnohospodárske a ekonomické vedy (z nich u 18 %), v národnom preferovanom type politiky (z nich u 20 %) a medzi voličmi Republiky (24 %). Na druhej strane, 34 percent mladých ľudí verí tomu, že Židia riadia a ovládajú celý svet. Vyššie zastúpenie je u študentov s poľnohospodárskych zameraním a v slabšie a zle zabezpečených rodinách. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že výroku verí až 62 percent voličov Republiky, nasleduje 40 percent voličov Smeru-SD a 39 percent priaznivcov Hlasu-SD.




Zdroj: SITA

V TV sa začínajú hlavné predvolebné televízne diskusie

V TV sa začínajú hlavné


 predvolebné televízne diskusie

Slovenské televízie štartujú hlavné predvolebné diskusie, v ktorých budú mať slovo lídri kandidujúcich strán. Výber strán v konkrétnych diskusiách odvíjali televízie od aktuálnych prieskumov predvolebných preferencií, súčasní favoriti volieb dostanú priestor vo finále predvolebných debát.
RTVS začala s predvolebnými diskusiami v utorok (19. 9.). "Účasť zástupcov kandidujúcich politických subjektov v jednotlivých diskusiách vychádza z aritmetického priemeru najaktuálnejších výsledkov prieskumov verejnej mienky z troch agentúr - AKO, Focus a Median," spresnila kľúč manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.
V utorok sa vo vysielaní televíznej Jednotky a Rádia Slovensko objavili zástupcovia strán Princíp, Spoločne občania Slovenska, Vlastenecký blok, MySlovensko a Karma. Rovnaké programové služby RTVS ponúknu aj ďalšie tohtotýždňové diskusie, v stredu a vo štvrtok (21. 9.) sa začínajú o 20.30 h. V stredu oslovia moderátori Marta Jančkárová a Marek Makara lídrov strán KSS, SDKÚ-DS, Spravodlivosť, Pirátska strana-Slovensko a Slovenské hnutie obrody. Vo štvrtok sa odprezentujú strany ĽSNS, Modrí, Most-Híd, Maďarské fórum, Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota.
V nasledujúcom týždni RTVS odvysiela predvolebné diskusie od pondelka do stredy o 20.05 h na Jednotke a v Rádiu Slovensko. V pondelok 25. septembra odprezentujú svoje názory lídri strán a koalícií OĽANO a priatelia, Demokrati a Aliancia, v utorok 26. septembra zástupcovia Republiky, KDH, SaS, Sme rodina a SNS a v stredu 27. septembra Smer-SD, PS a Hlas-SD.
Televízia Joj a spravodajská televízia Joj 24 pripravila pre divákov dve veľké predvolebné diskusie politických lídrov, v stredu 20. septembra a vo štvrtok 21. septembra so začiatkom o 20.40 h. V stredajšej diskusii sa na základe výsledkov posledného zverejneného prieskumu preferencií agentúry AKO stretnú v štúdiu Igor Matovič (OĽANO a priatelia), Andrej Danko (SNS), Milan Majerský (KDH), Boris Kollár (Sme rodina) a Milan Uhrík (Republika). Vo štvrtok privítajú moderátori Jana Krescanko Dibáková a Jakub Prok štvoricu Robert Fico (Smer-SD), Michal Šimečka (PS), Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Richard Sulík (SaS).
Televízia TA3 odvysiela hlavné predvolebné diskusie v pondelok 25. septembra a utorok 26. septembra o 19.15 h. "Pozývame do nich desať politických strán, zoradených podľa politických prieskumov relevantných agentúr," informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja TA3 Oľga Dúbravská. Spresnila, že v pondelok sa v diskusii stretnú zástupcovia strán a hnutí Sme rodina, SNS, KDH, OĽANO a priatelia, Aliancia a v utorok Smer-SD, PS, Hlas-SD, Republika, SaS. "Väčšina lídrov potvrdila účasť," dodala Dúbravská.
TV Markíza pripravila sériu piatich veľkých predvolebných diskusných relácií, v ktorých dostanú priestor zástupcovia všetkých kandidujúcich subjektov, prvú odvysiela v piatok (22. 9.). "Prvé tri diskusie odvysielame v popoludňajšom čase o 13.00 h, dve finálové s preferenčne najsilnejšími stranami o 20.45 h," oznámil PR manažér TV Markíza Lukáš Kočišek.
V piatok budú v diskusii so začiatkom o 13.00 h debatovať zástupcovia strán Spravodlivosť, Karma, Princíp, Vlastenecký blok, Slovenské hnutie obrody a Spoločne občania Slovenska. V sobotu (23. 9.) v diskusii odprezentujú názory Pirátska strana - Slovensko, SDKÚ-DS, KSS, MySlovensko, Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota. V nedeľu (24. 9.) to budú zástupcovia strán Demokrati, Aliancia, Modrí, Most-Híd, ĽSNS, Maďarské fórum.
Budúcotýždňové diskusie odvysiela Markíza o 20.45 h. V pondelok 25. septembra sa predstavia Republika, SNS, SaS, KDH a Sme rodina. V poslednej diskusii v utorok 26. septembra sa v predvolebnej debate stretnú Smer-SD, Hlas-SD, PS, OĽANO a priatelia. "O zastúpení konkrétnych politikov v diskusiách budeme informovať pred jednotlivými reláciami," dodal Kočišek.



Zdroj: TASR