19. 5. 2018

FESTIVAL DE CANNES 2018

FESTIVAL DE CANNES 2018


Dráma Shoplifters (Zlodeji z obchodov) 55-ročného japonského režiséra Hirokazua Kore-Edu o rodine, ktorá žije na okraji spoločnosti, získala v sobotu na 71. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes hlavnú cenu Zlatú palmu.
Kore-Edovi, známejšiemu v oblasti nezávislého filmu, sa v Cannes darí, keďže v roku 2013 získal cenu poroty za drámu Aký otec, taký syn (japonský titul Sošite čiči ni naru), pripomenula agentúra DPA. Zlatú palmu dostal japonský tvorca naposledy v roku 1997.
Druhé najdôležitejšie ocenenie, Veľkú cenu poroty, si tento rok z Cannes odnáša americký režisér Spike Lee za satiru BlacKkKlansman založená na pravdivom príbehu černošského policajta, ktorý sa v 70. rokoch infiltroval do rasistickej organizácie Ku Klux Klan.
V Británii žujúci poľský tvorca Pawel Pawlikowski získal cenu v kategórii najlepší režisér za drámu Zimna wojna (Studená vojna) odohrávajúcu sa v 40.-60. rokoch 20. storočia od Francúzska po Poľsko.
Cena pre najlepšieho herca putovala do rúk Taliana Marcella Fonteho, stvárňujúceho v dráme Dogman režiséra Mattea Garroneho dobrosrdečného kaderníka, ktorý sa postaví miestnej mafii. Najlepšou herečkou sa stala Samal Esljamovová pochádzajúca z Kazachstanu za výkon v dráme Ayka režiséra a svojho krajana Sergeja Dvorcevoja.
Po prvýkrát v histórii festivalu bola udelená špeciálna Zlatá palma. Dostal ju 87-ročný režisér Jean-Luc Godard, čo predsedníčka poroty Cate Blanchettová zdôvodnila tým, že "neprestáva experimentovať".
Cenu poroty dostala libanonsko-francúzska dráma Cafarnaúm režisérky Nadine Labakiovej.
Cena za najlepší scenár bola udelená dvakrát: Talianke Alici Rohrwacherovej za film Lazzaro felice (Šťastný Lazzaro), ktorý hovorí o mladom Talianovi čeliacom životu vo veľkomeste, a Iráncom Džafarovi Panahímu a Nader Saeivarovej, ktorí napísali scenár pre film Se rokh (Tri tváre).
Predsedníčkou 71. festivalovej poroty bola austrálska herečka Cate Blanchettová. V Cannes súťažia filmy všetkých žánrov vrátane dokumentárnych snímok z celého sveta. Festival bol založený v roku 1946.
Tento rok poznačila festival kampaň #MeToo proti sexuálnemu zneužívaniu žien, ktorú odštartovali obvinenia proti vplyvnému hollywoodskemu producentovi Harveyovi Weinsteinovi. Proti nemu v sobotu večer ostro vystúpila 42-ročná talianska herečka Asia Argento, ktorá zopakovala obvinenia, že Weinstein ju práve v Cannes v roku 1997 znásilnil. "Toto bol jeho lovný revír," vyhlásila herečka. Odvtedy sa toho veľa stalo, ale aj "dnes večer sú medzi nami niektorí, ktorí ešte musia byť bratí na zodpovednosť". "Neujdete dám," dodala Argento, ktorá odovzdávala cenu pre najlepšiu herečku.

Copyright ©TASR 2018

Peter Pellegrini: Nemám najmenší záujem vedieť, čo má novinárka v telefóne

Peter Pellegrini: 
Nemám najmenší záujem vedieť, čo má novinárka v telefóne


Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) si nedovolí odpovedať na otázku, či má prioritu vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, alebo ochrana novinára s možnosťou nedotknúť sa jeho mobilného telefónu. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.
"Nechcite odo mňa, aby ja som bol sudca medzi tým, čo je priorita – vyšetriť vraždu novinára, alebo taká ochrana novinára, ktorá má možnosť dokonca ani len nedotknúť sa mobilného telefónu novinárky, aj keby to mohlo ozrejmiť vraždu," povedal Pellegrini. Doplnil, že samotné vyšetrovanie komentovať nechce a nemôže. "Ja ako predseda vlády nemám ani najmenší záujem vedieť, čo dotyčná pani v telefóne má alebo nemá," skonštatoval Pellegrini.
Podľa jeho slov nie je možné spochybňovať každé jedno rozhodnutie štátneho orgánu, ak nerozhodne spôsobom, ktorý sa páči určitej skupine ľudí. Dodal, že nad zákonnosťou vyšetrovania v tomto prípade dohliada špeciálny prokurátor.

Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

18. 5. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanál YouTube spoločnosti Google zo skupiny Alphabet spustí 22. mája novú hudobnú streamovacie službu YouTube Music. Tá okrem iného ponúkne personalizované zoznamy skladieb založené na históriu jednotlivých užívateľov na YouTube, oznámil server na svojom blogu.
Nová verzia YouTube Music sprevádzaná reklamami bude ponúkaná zadarmo, zatiaľ čo YouTube Music Premium bude bez reklám a platená. Užívateľa príde mesačne na 9,99 dolára (necelých 217 Sk).
YouTube sa takisto chystá predplatiteľom ponúknuť službu YouTube Premium, ktorá je vylepšenou verziou YouTube Red. Tá príde všetkých nových členov na 11,99 dolára, pre existujúcich klientov sa cena nezmení.
YouTube Music bude spočiatku k dispozícii v Spojených štátoch, Austrálii, na Novom Zélande, v Mexiku a Južnej Kórei. Do niektorých ďalších krajín ju kanál ponúkne v nasledujúcich týždňoch. Slovenská republika medzi nimi nie je.
Copyright © ČTK 2018

Spolupráca medzi finančnou skupinou J&T a čínskou CEFC sa po niekoľkých mesiacoch sporov skončila veľmi neobvyklým a silným krokom. Jedna z častí J&T, konkrétne J&T Private Investments (JTPI), vo štvrtok (17.5.) prevzala kontrolu nad spoločnosťou CEFC Europe. Ako prvý krok odvolala existujúce predstavenstvo spoločnosti CEFC Europe a dosadila krízový manažment. Uviedol to portál ihned.cz.
Novými členmi predstavenstva sa stali Peter Kubík a Dušan Palcr. To znamená, že vo vedení CEFC skončil Jaroslav Tvrdík, ale aj ďalší členovia predstavenstva vrátane Marcely Hrdej, Tomáša Bůzka a troch čínskych predstaviteľov. Nový krízový manažment má vraj predovšetkým zabezpečiť stabilitu všetkých častí skupiny CEFC Europe, a vytvoriť tak podmienky a časový priestor pre vyriešenie vzniknutej situácie.
Čínska CEFC kroky finančnej skupiny J&T odmieta, je pripravená uhradiť do piatkového popoludnia všetky záväzky voči skupine J&T. Na svojom twitteri o tom vo štvrtok večer informoval Tvrdík. CEFC China zároveň v piatok oznámila, že je pripravená podniknúť právne kroky proti J&T.
"Akcionári sú pripravení podniknúť všetky právne kroky proti skupine J&T, vrátane osôb, ktoré skupina J&T označuje za nových členov predstavenstva CEFC Europe," stojí v tlačovej správe.
J&T Private Investments, ktorá teraz prevzala riadenie CEFC, je, zjednodušene povedané, nebanková časť, ktorá sa od J&T oddelila v roku 2013. A tá vo štvrtok večer zverejnila vyhlásenie, že CEFC si voči nej neplní záväzky. "Napriek verejným vyhláseniam čelných predstaviteľov CEFC nedošlo k uhradeniu pohľadávok v deklarovanom termíne. Veritelia pod vedením JTPI v uplynulých týždňoch rokovali o možnom riešení so zástupcami spoločnosti CITIC," píše sa v tlačovej správe.
Spomínaný čínsky štátny kolos CITIC Group má v európskej časti CEFC získať 49-% podiel. Číňania tým chcú vyriešiť veľké finančné problémy, do ktorých ich v uplynulých mesiacoch stiahla materská skupina CEFC. O nich sa začalo písať po tom, ako vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, poradcu českého prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality. Tvrdík opakoval, že o osude šéfa Jie Ťien-Minga nemá žiadne informácie.
Podľa Tvrdíka čínsky konglomerát CITIC už na účet v Prahe odoslal 475 miliónov eur. O pripravenosti uhradiť všetky záväzky CEFC China do 14. h v piatok bola podľa neho spoločnosť J&T informovaná už pred rozhodnutím o prevzatí výkonu akcionárskych práv.
"Od 7. mája sú v Česku predstavitelia spoločnosti CITIC Group a rokujú so skupinou J&T o spôsobe vyrovnania všetkých záväzkov. Už 8. mája CITIC Group vystavila list pre skupinu J&T, podpísaný osobne predsedom predstavenstva CITIC Group, ktorým CITIC Group potvrdila pripravenosť uhradiť všetky záväzky CEFC voči skupine J&T. Skupina J&T stanovila CITIC Group termín pre zaplatenie 18. mája 2018," vysvetlila vo svojej tlačovej správe CEFC China. "Legitímne predstavenstvo CEFC Europe robí všetky kroky potrebné na zabezpečenie riadneho chodu spoločnosti a svojich aktív, vrátane krokov vedúcich k okamžitému splateniu všetkých záväzkov," stojí vo vyhlásení.
"Jardo (Tvrdík) klame. Obrovské úsilie nájsť dohodu, ale stále bez úspechu. Namiesto platenia podal 40 predbežných opatrení. Sme pripravení okamžite prijať platbu zákonnou cestou a odovzdať kľúče," napísal na twitteri spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč.
"Paťo, bolo ich päť. Na príkaz CITIC Group v dobe, keď ste spochybňovali právnu garanciu predsedu predstavenstva CITIC Group. Po dohode o zaplatení v piatok do 14.00 boli všetky stiahnuté a bol si o tom informovaný," odkázal mu na twitteri Tvrdík.
CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít a kúpila tú podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz. Kapitálovo vstúpila do spomínanej J&T Finance Group, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, a je majoritným vlastníkom futbalovej Slavie aj štadióne v Edene.

Čínska CEFC však okrem J&T Private Investments dlhuje peniaze aj bankový časti J&T, teda J&T Finance Group. V nej tiež Číňania vlastnia 9,9-% podiel.
Pôvodne chceli získať až o polovicu, ale to im zamietla Česká národná banka a následne CEFC rokovania o zvýšení podielu prerušila. Zatiaľ čo nebanková časť J&T urobila razantné kroky a ovládla predstavenstvo CEFC Europe, banková časť vyčkáva.
"Vzhľadom na to, že všetky pohľadávky JTFG (banková časť) voči CEFC sú úplne zabezpečené bonitnými aktívami, nemá JTFG v tejto chvíli dôvod prijímať akékoľvek opatrenia," vyhlásila hovorkyňa J&T Finance Group Monika Veselá. CEFC za dlhy ručí okrem iného budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, administratívnym komplexom Florentinum alebo štadiónom v Edene.


Copyright © TASR 2018

Poľské úrady chystajú vyhostenie ruskej občianky a ďalším štyrom Rusom zakázali na päť rokov vstup do krajiny na základe obvinení, že sa podieľali na "informačnej vojne" s cieľom vyvolať nepriateľstvo medzi Poliakmi a Ukrajincami. Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť vo štvrtok informovala, že zadržala ruskú občianku Jekaterinu C. a vyhostí ju z krajiny. Jekaterinu C., ktorá bola v Poľsku od roku 2013, a štyroch ďalších Rusov agentúra obvinila z "hybridných" aktivít. Týmto termínom sa označuje nevojenská ale podvratná taktika, pričom sa predpokladá, že Rusko ju používa na podporovanie svojich záujmov.
Hovorca poľskej Agentúry pre vnútornú bezpečnosť Stanislaw Zaryn uviedol, že snahou poľských úradov je "neutralizovať aktivity dvoch sietí zapojených do ruskej hybridnej a informačnej vojny" proti Poľsku. Podľa agentúry obvinení Rusi propagovali takú interpretáciu histórie, ktorá by vyvolala nenávisť medzi Ukrajincami a Poliakmi. Zaryn dodal, že vyšetrovanie sa týka aj poľských občanov, ktorí spolupracovali s Rusmi a boli financovaní, aby podnikali konkrétne akcie "proti Poľsku a v záujme Ruska".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS


Nezávislá kinematografia je dôležitou súčasťou americkej filmovej produkcie a už niekoľko rokov jej miesto v programe Art Film Festu zabezpečuje sekcia American Indies. Počas 26. ročníka festivalu ponúkne niekoľko pôsobivých debutov, ale aj nové diela skúsených filmárov a filmárok.

„Už viac ako dekádu je americká nezávislá kinematografia na vzostupe. Vzniká stále viac filmov, neustále sa objavujú nové tváre prichádzajúce so svojimi autorskými víziami a oveľa viac ako v minulosti autori experimentujú s obsahom a formou,“ hovorí Daniel Vadocký, zostavovateľ sekcie. Dodáva, že nezávislé filmy môžu byť zároveň výborným odrazovým mostíkom pre tvorcov, ktorí sa vďaka nim dostanú do pozornosti filmových štúdií.

Príkladom je režisér David Lowery, ktorý nedávno nakrútil fantasy snímku Pete a jeho drak pre štúdio Walt Disney. Medzi dvomi štúdiovými filmami však nakrútil ďalší nezávislý titul, ktorým zaujal viacero festivalov. Surreálna dráma Prízrak (A Ghost Story, 2017) je poetickou meditáciou o láske a žiali, v ktorej sa hlavný hrdina vracia po smrti na svet ako duch. Vyobrazený naozaj štýlovo – v bielej plachte s dvomi dierami na mieste očí – sleduje životy svojich pozostalých a čas mu plynie úplne inak než im.

V nezávislých snímkach sa často objavujú herci a herečky, ktorých kariéra môže neskôr získať hviezdny rozmer. Jennifer Lawrence, v súčasnosti jedna z najúspešnejších hollywoodskych herečiek, pred viac ako siedmimi rokmi zažiarila vo filme režisérky Debry Granik. Režisérkina novinka s názvom Nezanechať stopu (Leave No Trace, 2018) znova predstavuje energickú ženskú postavu, ktorá aj napriek nepriazni osudu dokáže rozhodovať o svojej budúcnosti. V centre príbehu stoja otec s dcérou, ktorých sa spoločnosť po rokoch osamelého života v lesoch snaží naučiť žiť v kontakte s ostatnými. Život plný konvencií a technických výdobytkov sa však dvojica rozhodne opustiť a vrátiť k tomu predchádzajúcemu.

„Pulp Fiction trumpovskej Ameriky“ – aj tak býva označovaná bizarná komédia Chamraď (Lowlife, 2018) režiséra Ryana Prowsa. Ako maskovaný El Monstruo v nej vystupuje hlavný hrdina, pokračovateľ rodovej tradície wrestlerských bojovníkov, ktorého vďaka práci pre nevlastného otca pohltilo podsvetie. Považuje sa za vznešeného kriminálnika a plánuje sa po opustení zločineckej dráhy znova vrátiť na výslnie, osud mu však momentálne príliš nepraje a posledná práca nevychádza celkom podľa jeho predstáv.

Harry Dean Stanton hral počas svojho života v desiatkach známych filmov, napriek nespornému talentu sa však nikdy nestal hercom hrajúcim tzv. „prvú ligu“. Zaslúženou poctou jeho hereckému umeniu je snímka Lucky (Lucky, 2017) režiséra Johna Carrolla Lyncha, ktorý je sám úspešným filmovým a seriálovým hercom. Stanton vo filme stvárňuje starého mládenca, ktorý na konci svojho stereotypného života začína uvažovať nad jeho zmyslom.

Jednou z trojice režisérok, ktorých filmy budú súčasťou sekcie American Indies, je Jordana Spiro. V dráme Nastáva noc (Night Comes On, 2018) rozpráva príbeh osemnásťročnej Angel, ktorá opúšťa polepšovňu po odpykaní trestu za nedovolené ozbrojovanie. Spoločne so svojou desaťročnou sestrou sa vydáva na cestu za otcom, ktorý je zodpovedný za matkinu smrť. Skutočnými udalosťami inšpirovaný film divákom dokáže, že nádej a láska pomáhajú prekonať aj tie najtemnejšie obdobia života.

Dohromady sedem filmov sekcie American Indies si budete môcť vychutnať v programe 26. ročníka Art Film Festu, ktorý sa v Košiciach uskutoční v dňoch 15. až 23. júna 2018.

Ochrana novinárov je nedostatočná, treba ju posilniť

Ochrana novinárov je nedostatočná,
treba ju posilniť

Ochrana novinárov, najmä investigatívnych, je nedostatočná. Tvrdia to nezaradení poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý a Viera Dubačová, ktorí to chcú zmeniť balíkom zákonov predložených do parlamentu.
"Predložili sme ucelený balík zákonov, ktoré majú novinárov lepšie chrániť," oznámil na tlačovej konferencii v parlamente Beblavý, ktorý založil mimoparlamentnú stranu Spolu. Dubačová zdôraznila, že médiá bez demokracie môžu existovať, ale demokracia bez médií nie. "Demokraciu môžeme chrániť ochranou novinárov," doplnila.
Zmeny počítajú s podporou investigatívnej žurnalistiky. Verejnoprávne médiá by podľa návrhov mali povinne zabezpečiť tvorbu investigatívnej žurnalistiky. Poslanci tiež chcú, aby štát podporoval investigatívnu žurnalistiku sumou aspoň milión eur ročne.
Novinárom chcú poslanci pomôcť aj tým, že ich chcú zaradiť do kategórie chránených osôb v Trestnom zákone. "Aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie," vysvetľujú.
Ďalšie navrhované zmeny majú znemožniť neodôvodnenú žalobu na novinára, jeho zamestnávateľa, investigatívne mimovládne organizácie. Tomu má pomôcť tzv. osobitná podmienka konania, kde súd najprv preskúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná. "Občianskoprávne konanie by po prijatí predloženého návrhu už nemohlo byť voči týmto subjektom zneužité," dodávajú poslanci.
Zákonodarcovia chcú tiež posilniť povinnosť orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov. Zároveň navrhujú rozšíriť okruh informácií, ktoré by museli orgány činné v trestnom konaní poskytnúť verejnosti. Ďalšie zmeny majú posilniť ekonomickú slobodu médií. O návrhoch by mal parlament rokovať na budúci týždeň.

Copyright © TASR 2018

Nadačný fond nezávislej žurnalistiky kritizuje postup polície voči Holcovej


Nadačný fond nezávislej žurnalistiky 
kritizuje postup polície voči Holcovej

Český Nadačný fond nezávislej žurnalistiky „dôrazne protestuje proti bezprecedentnému postupu slovenskej polície“ voči českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej. Žiada okamžité a bezpodmienečné vrátenie zadržaného mobilného telefónu bývalej spolupracovníčke zavraždeného investigatívneho reportéra portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka. Agentúru SITA o tom informovala programová manažérka z Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky so sídlom v Prahe Marie Wichterlová. „Vyzývame slovenské úrady, aby to zaistili a súčasne žiadame českých politikov a zodpovedných úradníkov, aby bránili občianske a profesijné práva českej štátnej príslušníčky a bezodkladne všetkými diplomatickými cestami žiadali od slovenských úradov naplnenie tejto výzvy,“ napísal Nadačný fond nezávislej žurnalistiky.
Nadačný fond nezávislej žurnalistiky pripomína, že v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka išla jeho kolegyňa česká novinárka Pavla Holcová dobrovoľne podať svedectvo slovenskej polícii. Pri výsluchu ponúkla vyšetrovateľom kópiu jej digitálnej korešpondencie s Kuciakom. Opakovane uviedla, že väčšina informácií v jej mobilnom telefóne nesúvisí s týmto prípadom a odhaľuje identitu zdrojov informácií získaných v súvislosti s jej profesiou investigatívnej novinárky. Napriek tomu jej mobilný telefón na základe príkazu prokuratúry odobrali. Fond upozorňuje, že právo na ochranu zdroja informácií novinára je súčasťou ústavne chráneného práva na slobodu prejavu. „Bez ochrany zdroja informácií by nebolo možné profesiu investigatívnych žurnalistov vykonávať, pretože by ľudia prestali novinárom v obave o vlastnú bezpečnosť informácie poskytovať. Takáto žurnalistika by stratila spoločenskú funkciu, ktorá je pre slobodnú demokraciu nevyhnutná“. Fond pripomína, že český Ústavný súd už v roku 2004 vymedzil v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva podmienky, za akých môže štátna moc v trestnom konaní do tohto práva zasiahnuť. V skratke je to možné iba vtedy, ak vyšetrenie závažnej trestnej činnosti nevyhnutne závisí na odhalení zdroja informácií a nie je možné zistiť totožnosť zdroja iným spôsobom, objasňuje ďalej v svojej výzve Nadační fond nezávislej žurnalistiky. „Slovensko i Česká republika sú súčasťou Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a preto právo na ochranu zdroja platí v trestnom konaní ako v Česku, tak i v Slovenskej republike,“ zdôrazňuje sa vo výzve.
Na odobratie mobilného telefónu upozornil 15. mája v noci denník Sme na portáli Sme.sk, ktorý informoval, že Národná kriminálna agentúra v utorok 15. mája vypočúvala riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú a odobrali jej mobilný telefón vrátane SIM karty. Podľa Sme.sk dala príkaz na odobranie telefónu špeciálna prokuratúra. Novinárka však odmietla policajtom prezradiť heslá. Portál Aktuality.sk 16. mája uviedol, že novinárka tvrdí, že ak by mobil nevydala, vyrubia jej pokutu 1 650 eur a mobil by jej aj tak vzali. Celý článok denníka Sme „Kuciakovej kolegyni vzali policajti mobil. Odmietla dať heslá, pokúsia sa ich prelomiť“ je dostupný na https://ekonomika.sme.sk/c/20826740/kuciakovej-kolegyni-vzali-policajti-mobil-odmietla-dat-hesla-pokusia-sa-ich-prelomit.html#ixzz5FqjWoSoO. Článok portálu Aktuality.sk Policajti vzali mobil novinárke, ktorá robila s Kuciakom na - https://www.aktuality.sk/clanok/589746/policajti-vzali-mobil-novinarke-ktora-robila-s-kuciakom/.
Na informáciu o tom, že polícia odobrala mobilný telefón Holcovej vrátane SIM karty následne reagovali viaceré novinárske organizácie. So znepokojením ju prijala aj Asociácia vydavateľov tlače a šéfredaktori slovenských médií. Vydavatelia a šéfredaktori v svojom stanovisku zo stredy 16. mája upozornili, že na Slovensku platný tlačový zákon zakotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií. Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva. Zároveň žiadajú ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Slovenský syndikát novinárov tvrdí, že odobratím mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Holcovej pod nátlakom sankcií polícia postupovala v rozpore s najvyšším verejným záujmom a porušila jej politické práva. „Novinári musia mať dovolené chrániť svoje zdroje,“ uviedol SSN 17. mája vo vyhlásení. Zároveň syndikát avizoval, že podnikne právne kroky na ochranu novinárov a slobody prejavu, o ktorých bude novinársku obec a verejnosť informovať.
Úrad špeciálnej prokuratúry v svojom dnešnom vyhlásení zdôraznil, že cieľom získania časti komunikácie medzi českou novinárkou Pavlou Holcovou a zavraždeným Jánom Kuciakom bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. "Prokurátor v súvislosti s výkonom svojich oprávnení v prípravnom konaní zabezpečí, aby sa nevyskytli žiadne pochybnosti o vykonaní úkonu v súlade s príslušnými právnymi predpismi a zároveň tak, aby nedošlo k pochybnostiam o narušení práv svedkyne," uviedol ÚŠP, ktorý chce Holcovú opäť osloviť.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na znak súhlasu s odovzdaním telefónu podpísala novinárka Holcová zápisnicu

Na znak súhlasu s odovzdaním telefónu 
 podpísala novinárka Holcová zápisnicu


Úrad špeciálnej prokuratúry zdôrazňuje, že cieľom získania časti komunikácie medzi českou novinárkou Pavlou Holcovou a zavraždeným Jánom Kuciakom bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní trestného činu a nie porušenie práv novinárky. Uvádza sa to vo vyhlásení Úradu špeciálnej prokuratúry k medializovaným informáciám o zadržanom telefóne novinárky. "V rámci vykonávaných úkonov v prípravnom konaní nevyhnutných pre trestné konanie v trestnej veci úkladnej vraždy bol svedkyni doručený príkaz na "umožnenie vyhotovenia a ponechania si kópie počítačových údajov, ktoré obsahuje mobilný telefón, v ktorom je zasunutá SIM karta, pamäťová karta“ svedkyne, a to „tých súborov a údajov, ktoré by mali zachytávať obsah, rozsah a formu komunikácie P. H. s nebohým J. K. a aj iných informácií o pripravovanom článku o talianskej mafii na Slovensku, ktoré by mohli byť motívom páchateľa skutku," uviedol ÚŠP. Svedkyňa príkaz podľa prokuratúry prevzala, oboznámila sa s ním, s takýmto úkonom súhlasila a prisľúbila spoluprácu. "Po začatí vykonávania príprav na vyhotovenie požadovanej kópie počítačových súborov a údajov, ktoré by mali zachytávať obsah, rozsah a formu komunikácie P. H. s nebohým J. K. a aj iných informácií o pripravovanom článku o talianskej mafii na Slovensku, ktoré by mohli byť motívom páchateľa skutku nevyhnutných pre trestné konanie a zistení, že mobilný telefón nemá aktivovaný režim – vývojárske zariadenie, ktorý by umožnilo priame pripojenie telefónu a skopírovanie údajov, bola vyzvaná, aby sprístupnila túto funkciu. Toto svedkyňa odmietla a výslovne vyhlásila, že radšej dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania," konštatuje prokuratúra s tým, že na znak svojho súhlasu podpísala novinárka zápisnicu.

Po dobrovoľnom vydaní bol mobilný telefón podľa ÚŠP primeraným spôsobom zabezpečený, aby nedošlo k akejkoľvek manipulácii s ním alebo s jeho obsahom. "Do dnešného dňa orgány činné v trestnom konaní s mobilným telefónom žiadnym spôsobom ďalej nenakladali a teda najmä nedošlo k pokusu o prelomenie jeho ochrany," uviedla špeciálna prokuratúra s tým, že svedkyni bude vydaný bezodkladne, ako to umožní procesná situácia. "Zabezpečenie vyhotovenia a ponechania si kópie počítačových údajov, ktoré obsahuje mobilný telefón pre potreby trestného konania je nevyhnutné a logické. Ako sme už opakovane uviedli, motívom úkladnej vraždy je s najväčšou pravdepodobnosťou práca zavraždeného novinára a je teda zrejmé, že vyšetrovanie musí hľadať odpovede a dôkazy medzi jeho kolegami - novinármi, ktorí s ním spolupracovali a zaujímať sa o to, na čom pracovali, na akých zisteniach, ktoré mohli spôsobiť tragédiu dvoch ľudí. Preveriť túto verziu nie je možné inde ako v jeho práci, u jeho kolegov – novinárov. Svedkyňa sama hneď na začiatku verejne deklarovala ich takmer dvojročnú spoluprácu na pripravovanom článku o talianskej mafii na Slovensku a frekventovaný každodenný pracovný kontakt," uvádza ÚŠP.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA






„Mnohí politickí protivníci vylievajú na SNS kýble špiny. Strana sa však nemieni čistiť z týchto obvinení, lebo na čistom potoku nie je čo čistiť“.
Anton Hrnko 

„Nemôže sa stať, že nás tu budete odchytávať ako nejakú zver po chodbách, budem na vaše otázky odpovedať len na tlačových konferenciách, ktoré budú tematicky stanovené. Budem si tlačové konferencie organizovať tematicky, a keď bude politická konferencia, budem odpovedať na otázky. Nie tak, že budete chodiť za nami a nás otravovať.“
Robert Fico

„Máme tu ľudí, ktorí prichádzajú do našej krajiny, alebo snažia sa do nej preniknúť, a veľa z nich zastavujeme. Neverili by ste, akí zlí sú títo ľudia. To nie sú ani ľudia, sú to zvieratá."
Donald Trump

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mníchovské noviny Süddeutsche Zeitung prekročili "medze únosnosti" zverejnením karikatúry izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, vyobrazeného s nadrozmernými perami, ušami a nosom. Povedal to vo štvrtok nový nemecký komisár pre boj proti antisemitizmu Felix Klein, informuje agentúra AP.
Noviny zverejnili karikatúru Netanjahua v utorok. Klein pre noviny Bild uviedol, že po rozhodnutí Spojených štátov presťahovať americké veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema pripomína tento krok zo strany Süddeutsche Zeitungu "neospravedlniteľné vyobrazenie nacistickej propagandy".
Karikatúra zobrazovala Netanjahua oblečeného ako izraelská speváčka Netta Barzilaiová, ktorá vyhrala tohtoročnú pesničkovú súťaž Eurovízia 2018. Srdce, ktoré zobrazuje písmeno "v" v slove Eurovízia, bolo nahradené Dávidovou hviezdou, pričom Netanjahu dvíha v ruke raketu. V texte nad karikatúrou sa uvádza "Na budúci rok v Jeruzaleme".
Denník Süddeutsche Zeitung sa za zverejnenie karikatúry ospravedlnil, píše AP.
Felix Klein bol za nemeckého komisára pre boj proti antisemitizmu zvolený tento rok - v čase obáv z rastúceho antisemitizmu v Nemecku.

Najvyšší súd Českej republiky rozhodol o dovolaniach podaných v kauze výrokov prezidenta Miloša Zemana o známom prvorepublikovom novinárovi Ferdinandovi Peroutkovi. Znenie verdiktu zatiaľ súd nezverejnil, informoval spravodajský server Novinky.cz. 
Dovolania, o ktorých rozhodoval najvyšší súd, podali právnici prezidenta Zemana a Peroutkovej vnučky Terezie Kaslovej. Príslušný verdikt bude zverejnený až po vyhotovení písomného zdôvodnenia rozsudku, najneskôr 7. júna, dokedy by ho mali doručiť aj obom stranám sporu. 
Meno Ferdinanda Peroutku (1895-1978) sa v Česku už dva roky často spomína v súvislosti so sporom, ktorý proti Pražskému hradu vedie jeho vnučka Terezie Kaslová. Namieta proti tomu, že prezident ČR prisúdil jej starému otcovi autorstvo článku Hitler je gentleman a výrok "ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi", ktorý mal podľa Zemana dokazovať fascináciu dobových intelektuálov nemeckým nacizmom.
Existenciu článku sa Pražskému hradu napriek snahám hovorcu Jiřího Ovčáčka nepodarilo dokázať. Podľa historikov Peroutka takýto článok vôbec nenapísal. Zeman však trvá na tom, že ho čítal. Autorom výroku o vytí s vlkmi, ktorý sa objavil v článku z roku 1938 o nacistickej hrozbe v Európe, nie je v skutočnosti Peroutka, ale novinár Jan Stránský.
Súd nižšej inštancie nariadil Kancelárii prezidenta republiky, aby sa ospravedlnila za výrok, v ktorom bol Peroutka označený za autora článku Hitler je gentleman, nie však sa nesprávne prisúdenie výroku o vytí s vlkmi.  
Hrad sa však v stanovenej lehote neospravedlnil a Kaslová preto v roku 2016 podala návrh na exekúciu, ktorá mala byť vykonaná formou ukladania pokút prezidentskej kancelárii. K exekúcii však napokon nedošlo a obe strany sa v rámci sporu obrátili s dovolaniami na Najvyšší súd ČR.
Vyjadrenie na adresu Peroutku Zeman predniesol v januári 2015 v prejave venovanom 70. výročiu oslobodenia nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz.

V marci avizovaný predaj významných tureckých médií magnáta Aydina Dogana konkurentovi Erdoganovi Demirörenovi, blízkemu tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, je realitou.Ako informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním na vyhlásenie najväčšej tureckej mediálnej skupiny Dogan z noci na štvrtok, za 919 miliónov dolárov sa jej médiá stali súčasťou konkurenčného koncernu.
Znamená to okrem iného zmenu vlastníka spravodajskej televízie CNN Türk, tlačovej agentúry DHA, ďalšej televízie Kanal D či najčítanejšieho tureckého denníka Hürriyet a jeho sesterskej anglickej mutácie Hürriyet Daily News.
Nie je žiadnym tajomstvom, že nový majiteľ spomínaných médií je blízky nielen hlave štátu, ale aj jeho strane AKP a že už skôr bol majiteľom napríklad novín Milliyet a Vatan, pričom jeho rodina podniká aj v stavebníctve a energetike. Navyše prevádzkuje nákupné centrum na najobľúbenejšej ulici v centre Istanbulu.
Obavy kritikov sa tak naplnili a na tureckom mediálnom trhu zostanú nezávislé od vlády iba periodiká ako Cumhuriyet, Birgün a Evrensel, súkromná Fox TV, nacionalistická Halk TV a niekoľko internetových portálov. Ich vplyv však bude zanedbateľný, veď tri spomínané noviny vychádzajú v náklade celkove iba asi 50.000 výtlačkov.

Predseda politickej skupiny európskych ľudovcov (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber vo štvrtok dôrazne odsúdil konanie slovenskej polície voči českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej.
Nemecký europoslanec v správe pre médiá uviedol, že je "neprijateľné", aby slovenská polícia pod hrozbou finančnej pokuty požadovala prístup k heslám odhaľujúcim súkromné a obchodné rozhovory, ako aj prístup k uloženým číslam mobilných telefónov, ktoré nesúvisia s predmetom policajného vypočúvania.
"Princíp ochrany novinárskych zdrojov a zachovanie dôvernosti je kľúčovým predpokladom slobodného výkonu novinárskej profesie Pavly Holcovej," upozornil Weber.
Podľa jeho vyjadrenia je "poburujúci postup slovenských policajtov" dôkazom toho, že ochrana novinárov v Európskej únii si zaslúži maximálnu pozornosť poslancov Európskeho parlamentu.
"Mysleli sme si, že po zavraždení Jána Kuciak a Martiny Kušnírovej slovenské orgány urobia maximum pre to, aby novinári mohli vykonávať svoje každodenné povinnosti, a budú ich vnímať ako partnerov v spoločnom cieli boja proti korupcii a zločinu. Bohužiaľ, dnes vidíme, že aj napriek uisteniam slovenskej vlády sa opak stáva realitou," skonštatoval Weber.
Denník Sme v utorok (15.5.) informoval, že českú investigatívnu novinárku Pavlu Holcovú vypočúvala niekoľko hodín Národná kriminálna agentúra. Polícia jej mala podľa denníka odobrať mobil aj so SIM kartou.

Mimovládna organizácia na ochranu novinárov a zamestnancov médií Reportéri bez hraníc (RSF) odsúdila skonfiškovanie smartfónu českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej slovenskou políciou, ktorá vyšetruje vraždu novinára Jána Kuciaka. RSF vo vyhlásení požaduje vrátenie telefónu aj jeho obsahu a vyzýva slovenskú políciu, aby sa "zameriavala v práci na to, čo sa od nej očakáva, a nie na nesúvisiace ciele".
Holcovú, ktorá pracuje pre České centrum pre investigatívnu žurnalistiku (CCIZ), zavolala v utorok polícia na stretnutie a žurnalistka dúfala, že poskytne informácie, ktoré možno pomôžu pri vyšetrovaní Kuciakovej vraždy z februára. Holcová a Kuciak spolupracovali v rámci Projektu na sledovanie korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP).
Utorkové stretnutie sa však zmenilo na vypočúvanie, uviedli vo štvrtok v aktualizovanom vyhlásení RSF. Holcovú vypočúvali policajti osem hodín a chceli poznať nielen obsah správ, ktoré si vymieňala s Kuciakom - pričom ich už sama dobrovoľne poskytla - ale tiež správ, ktoré si vymieňala s inými kontaktmi, hoci nemali žiadnu prípadnú spojitosť s vraždou, napísali RSF.
Keď Holcová, ktorá ako členka OCCRP pracuje na citlivých prípadoch, odmietla odhaliť svoje zdroje, polícia jej predložila príkaz špeciálneho prokurátora na skonfiškovanie smartfónu za účelom "získať z neho údaje".
Šéfka RSF pre EÚ a Balkán Pauline Adesová-Mevelová vyhlásila: "Vyzývame slovenskú políciu, aby Pavle Holcovej vrátila telefón, ktorý jej zadržala s úradným odôvodnením vytiahnuť z neho informácie, ktoré im už dala."
Podľa ďalších slov predstaviteľky RSF sa polícia nemá zameriavať na nesprávne ciele. "Nutnosť vyšetriť dvojnásobnú vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice nesmie byť použitá ako zámienka pre obťažovanie investigatívnej novinárky a jej zdrojov, ktorých ochrana musí byť zaručená," uviedla Adesová-Mevelová.
Slovensko prudko kleslo v najnovšom rebríčku RSF, Indexe hodnotiacom slobodu tlače vo svete, a v súčasnosti je na 27. mieste spomedzi 180 krajín, dodala organizácia so sídlom v Paríži. Vražda Kuciaka, ktorý by mal vo štvrtok 28 rokov, zdôraznila množstvo problémov, ktorým novinári na Slovensku čelia, napísali RSF.

Súd v meste Cherson na juhu Ukrajiny rozhodol vo štvrtok o uvalení väzby na ruského novinára Kirilla Vyšinského, ktorého zadržali tento týždeň ukrajinské orgány na základe obvinenia z velezrady. Riaditeľa pobočky ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti na Ukrajine tak budú môcť ponechať v cele 60 dní, uviedla agentúra AP.
Ukrajinská štátna bezpečnostná služba SBU zadržala Vyšinského v utorok, a to po zásahoch v kyjevských kanceláriách RIA Novosti a televíznej stanice Russia Today (RT). Podľa SBU boli tieto ruské, štátom financované médiá využívané ako "nástroje v hybridnej vojne proti Ukrajine".
Kremeľ odsúdil postup ukrajinských orgánov ako útok na slobodu médií, zatiaľ čo ruské ministerstvo zahraničných vecí podalo formálny protest. Rada Európy zase vyhlásila, že je "znepokojená možnými dôsledkami opakovaného zadržania novinárov na stav slobody médií na Ukrajine".

Copyright ©TASR 2018


Anglický herec Benedict Cumberbatch si zahrá v pripravovanom filme televízie Channel 4 o referende o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii z roku 2016. V projekte, ktorý má pracovný názov Brexit, stvárni hlavného stratéga a riaditeľa kampane Hlasujte za odchod (Vote Leave) Dominica Cummingsa.
Autorom politického trileru je dramatik James Graham. O réžiu snímky, ktorá vznikne pod hlavičkou produkčnej spoločnosti House Productions, sa postará Toby Haynes. Tessa Ross a Juliette Howell sa pod projekt podpíšu ako výkonné producentky, producentkou bude Lynn Horsford. Nakrúcanie projektu sa začne koncom tohto roka.
Štyridsaťjedenročný Benedict Timothy Carlton Cumberbatch je známy najmä vďaka titulnej úlohe v seriáli Sherlock (2010), za ktorý ho nominovali na Zlatý glóbus, Primetime Emmy či televízne ceny BAFTA, pričom jednu Emmy sa mu podarilo získať. Nominácie na televízne ceny BAFTA získal aj za stvárnenie Stephena Hawkinga v televíznom filme Hawking (2004), vedľajšiu rolu v dráme Small Island (2009) a hlavnú úlohu v sérii adaptácií Shakespearových historických hier s názvom The Hollow Crown, kde si zahral Richarda III. Objavil sa tiež v snímkach Nezlomná vôľa (2006), Pokánie (2007), Third Star (2010), Vojnový kôň (2011), Jeden musí z kola von (2011), 12 rokov otrokom (2013), Star Trek: Do temnoty (2013), The Fifth Estate (2013), Blízko od seba (2013), Black Mass: Špinavá dohoda (2015), Doctor Strange (2016), Thor: Ragnarok (2017), Avengers: Nekonečná vojna (2018) či miniseriáli Koniec prehliadky (2012) alebo televíznom filme Dieťa v pravý čas (2017). Svoj hlas prepožičal drakovi Smaugovi a Nekromantovi v trilógii Hobit (2012, 2013 a 2014) i vlkovi v animovanom filme Tučniaky z Madagascaru (2014). Predstavil sa tiež v životopisnej dráme Kód Enigmy (2014), pričom stvárnenie kryptoanalytika a matematika Alana Turinga mu vynieslo nominácie na filmovú cenu BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara.

V pražskej galérii Tančící dům otvorili výstavu venovanú filmovým a seriálovým kostýmom, rekvizitám a fotografiám. Na štyroch podlažiach je možné vidieť takmer dvesto pôvodných kostýmov. Organizátori sa zamerali na 70 filmov a seriálov od 60. do 90. rokov minulého storočia. Medzi nimi sú tituly ako napríklad Ostře sledované vlaky (1966), Kdo chce zabít Jessii? (1966), Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969), Ako svet prichádza o básnikov (1982) či seriály Arabela (1980 - 1981) alebo Návštěvníci (1983 - 1984).
Medzi exponátmi sú aj posteľ babičky Škopkovej z trilógie Slnko, seno, jahody (1983), Slnko, seno a pár faciek (1989) a Slnko, seno, erotika (1991), 15-metrový "frňákovník" z rozprávky Traja veteráni (1983) či automobil, v ktorom jazdil Josef Abrhám v komédii Vrchní, prchni! (1980). "Túto výstavu sme pripravovali viac ako dva roky. V poslednom roku filmoví odborníci vyhľadávali stratené kostýmy vo fundusoch Barrandovských ateliérov," uviedol riaditeľ galérie Robert Vůjtek. Na výbere snímok sa prostredníctvom hlasovania podieľalo vyše 400-tisíc divákov a diváčok.
Expozícia bude otvorená do 14. októbra 2018.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.