2. 8. 2024

Členmi Rady STVR budú P. Benčurík, J. Krošlák, L. Machala a J. Mikušová



Členmi Rady STVR budú P. Benčurík, J. Krošlák,
 L. Machala a J. Mikušová




Členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ich vymenovala vo štvrtok 1. augusta na základe výberového konania.
"Päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa na osobnom pohovore," dodalo ministerstvo kultúry (MK). Ministerka vybrala za rezort kultúry troch kandidátov na základe odporúčania komisie, štvrtého člena vymenovala na návrh ministra financií.
Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. "Nominácie možno predkladať do 9. augusta, očakávam, že okolo 6. septembra sa uskutoční zasadnutie výboru. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi," potvrdil pre TASR predseda parlamentného mediálneho výboru Roman Michelko (SNS).
Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.


Zdroj: TASR

Zomrel Branislav Zvara

Zomrel Branislav Zvara



Vo štvrtok vo veku 63 rokov zomrel Branislav Zvara, ktorý v minulosti pôsobil ako novinár či hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS). Bol tiež šéfeditorom spravodajstva Slovenskej televízie (STV). Verejnoprávne médium nieslo tento názov ešte pred zlúčením s rozhlasom. Neskôr bol hovorcom ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka či Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA





 





"Kresťania, choďte voliť. Len tentoraz. Už to nebudete musieť robiť. Ešte štyri roky, viete čo? Vyrieši sa to, bude to v poriadku. Už nebudete musieť voliť." 
Donald Trump

"Je to Indka alebo Černoška? Celú dobu bola Indka a zrazu je černoškou."
Donald Trump


1. 8. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


                


Bývalý moderátor britskej stanice BBC Huw Edwards sa v stredu pred londýnskym súdom priznal k trom bodom obžaloby súvisiacej s vyhotovovaním nemravných fotografií detí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP a staníc Sky News a BBC.
Edwardsovi poslal iný muž cez aplikáciu WhatsApp 377 snímok so sexuálnym motívom, z ktorých 41 tvorili obrázky detí. K skutku malo dôjsť v období od decembra 2020 do apríla 2022.
Šesťdesiatdvaročný Edwards mal v telefóne sedem snímok kategórie A, čo je najzávažnejšia kategória nevhodných snímok, píše BBC. Na týchto fotografiách boli podľa Sky News zobrazené deti vo veku 13 až 15 rokov. Podľa prokuratúry však existovali aj dva pohyblivé obrázky dieťaťa pravdepodobne vo veku sedem až deväť rokov.
Edwardsov právnik povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že by bývalý spravodajca vyhotovil alebo vytvoril niektorý z obrázkov a že snímky boli len v jeho aplikácii WhatsApp. Moderátor podľa neho neuchovával ani neposielal fotografie a ani ich nevyžadoval od nikoho iného.
Podľa Sky News môže pojem "vyhotovenie" zahŕňať otvorenie, sprístupnenie, stiahnutie a uloženie obsahu alebo prijatie obrázku prostredníctvom sociálnych médií, aj keď je nevyžiadaný a aj keď je súčasťou skupiny.
Minulý rok v júli boli zverejnené informácie, že v tom čase nemenovaný moderátor BBC údajne zaplatil tínedžerovi za sexuálne explicitné fotky. Manželka moderátora Vicky Flindová následne vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že vinníkom je práve Edwards. V tom čase tiež oznámila, že moderátor trpí vážnymi psychickými problémami a v posledných rokoch sa liečil na ťažké depresie. V čase jej vyhlásenia bol hospitalizovaný v nemocnici.
Londýnska metropolitná polícia moderátora zadržala v novembri minulého roka a obvinenia proti nemu boli vznesené koncom júna. Rozsudok si vypočuje 16. septembra.
Edwards, ktorý v apríli na svoju pozíciu rezignoval, bol jedným z najznámejších a najlepšie platených moderátorov BBC. Dvadsať rokov viedol spravodajskú reláciu britskej stanice a divákov informoval o celoštátnych udalostiach vrátane oznámenia úmrtia kráľovnej Alžbety II. a reportáže z jej pohrebu.







Internetová spoločnosť Meta Platforms (Meta), vlastník sociálnych sietí Facebook a Instagram, v druhom štvrťroku výrazne zvýšila svoje príjmy aj zisk. Spoločnosť v stredu (31. 7.) oznámila, že so silným rastom počíta aj v ďalšom štvrťroku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Tržby za tri mesiace do konca júna vzrástli o 22 % na 39,1 miliardy dolárov (36,11 miliardy eur). V aktuálnom štvrťroku ich teraz spoločnosť očakáva v rozpätí 38,5 až 41 miliárd USD.
Zisk vzrástol o 73 % na takmer 13,5 miliardy USD. Vďaka tomuto finančnému vankúšu chce zakladateľ a generálny riaditeľ Mark Zuckerberg pokračovať v investíciách do vývoja umelej inteligencie (AI). Chatbot Meta AI je na najlepšej ceste stať sa do konca roka najpoužívanejším asistentom s umelou inteligenciou na svete, zdôraznil Zuckerberg po prezentácii výsledkov.
Plány v oblasti AI si vyžadujú vysoké investície. Výdavky spoločnosti Meta sa v poslednom štvrťroku zvýšili o 7 % na 24,22 miliardy USD. Na tento rok Meta predpokladá náklady vo výške 37 až 40 miliárd USD.







Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo štvrtok ocenila očakávané prepustenie amerického novinára Evana Gershkovicha zadržiavaného v Rusku. Americká vláda a ani Kremeľ sa ešte k záležitosti oficiálne nevyjadrili. TASR informuje podľa agentúry AFP a amerických médií.
Americké médiá informovali, že v Rusku zadržiavaní Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan by mali byť prepustení v rámci najväčšej výmeny väzňov od konca studenej vojny. Predstavitelia americkej vlády sa k tomu nevyjadrili a Kremeľ sa k záležitosti odmietol vyjadriť.
Reportér amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Gershkonich bol v Rusku usvedčený zo špionáže a odsúdený na 16 rokov väzenia, pripomína RSF. Vo väzbe strávil 16 mesiacov. "Za výkon svojho povolania novinára však nemal stráviť v ruskom väzení ani jeden deň," uviedla RSF.
Gerhskovich sa stal prvým novinárom v Rusku, ktorého obvinili zo špionáže od čias studenej vojny. Zadržali ho v roku 2023 počas jeho práce na reportáži. Vláda USA aj jeho zamestnávateľ WSJ označili jeho obvinenia za vykonštruované.
Whelana (54) zatkla ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Agenti FSB uňho údajne našli USB kľúč s utajenými informáciami. Whelan tvrdil, že bol v Moskve na priateľovej svadbe a myslel si, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky. V čase zadržania pracoval ako bezpečnostný zamestnanec v americkej firme na výrobu autodielov. Obvinenia popieral.


Copyright © TASR 2024


31. 7. 2024

Zomrel Štefan Ladižinský

Zomrel Štefan Ladižinský



Vo veku 99 rokov zomrel v utorok slovenský dirigent, hudobný skladateľ, kultúrny činiteľ, zakladateľ a prvý riaditeľ bratislavského Štúdia S (dnes L+S) Štefan Ladižinský. TASR to potvrdil jeho syn Ivo Ladižinský.
Štefan Ladižinský sa narodil 7. marca 1925 v obci Matysová v okrese Stará Ľubovňa. Bol členom mnohých hudobno-speváckych združení, v ktorých sa uplatňoval aj ako dirigent. V rokoch 1965 - 1969 bol šéfdramaturgom SĽUK-u v Rusovciach a ďalších jedenásť rokov pôsobil ako šéfdramaturg Vojenského umeleckého súboru v Bratislave a zbormajstrom hudobno-dramatického krúžku Tarasa Hryhorovyča Ševčenka v Bratislave, pre ktorý aj upravoval a komponoval viaceré skladby.
Do histórie slovenskej kultúry sa výrazne zapísal aj ako zakladateľ a prvý riaditeľ bratislavského Štúdia S (od apríla 1999 Štúdio L+S), ktoré začalo svoju činnosť 12. mája 1982 ako umelecká scéna Slovkoncertu. Pôsobil tiež ako námestník riaditeľa Slovkoncertu, riaditeľ umeleckých scén v Dome ROH v Bratislave.
Napísal množstvo textov k vojenským piesňam a častuškám, pripravil okolo 70 scenárov pre estrády a je autorom učebnice gitarovej hry pre amatérov. Vo svojom bydlisku, v bratislavskej mestskej časti Rusovce, založil detský súbor Rusovské vnúčatá, s ktorým nahrali dve audiokazety detských piesní. V roku 1995 sa stal spoluzakladateľom Združenia inteligencie Rusínov Slovenska v Bratislave a v rokoch 1999 - 2001 zastával post predsedu Rusínskej obrody na Slovensku.
V roku 2006 napísal a vydal v zborovej úprave Spevy k liturgii sv. Jána Zlatoústeho komponované na základe "prostopinija" prešovskej eparchie tak, aby zostala čo najviac verná tradičnému charakteru cirkevného spevu. Veľkým úspechom boli aj jeho Jasličkárske koledy, ktoré v roku 2007 nahral Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu pod vedením Adriana Kokoša. V roku 2010 vyšiel v edícii Rodinné spoločenstvo Prešov jeho zborník detských a ženských zborov, ktorý obsahuje vyše 120 rusínskych piesní z Východného Slovenska.


Zdroj: TASR

29. 7. 2024

Zomrela Edna O'Brienová

Zomrela Edna O'Brienová

Vo veku 93 rokov zomrela radikálna írska spisovateľka Edna O'Brienová, ktorej prelomový prvý román bol v jej rodnej krajine zakázaný. Oznámilo to v nedeľu vydavateľstvo Faber & Faber, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.
"Zomrela pokojne v sobotu 27. júla po dlhej chorobe," uvádza sa vo vyhlásení vydavateľstva zverejnenom na sociálnej sieti X. Vydavateľstvo ju zároveň označilo za "jednu z najväčších spisovateliek našej doby".
Román "The Country Girls" (1960) o sexuálnom zasvätení vzdorovitých katolíckych dievčat, ktorý vznikol na základe O'Brienovej zážitkov z detstva, je v súčasnosti v modernej írskej literatúre symbolom prelomenia spoločenských a sexuálnych tabu.
O'Brienová sa narodila v roku 1930 v prísnej katolíckej farmárskej rodine v západoírskom grófstve Clare. Jej otec bol alkoholik a matka považovala písanie za hriech, čo prispelo k jej smutnému, osamelému detstvu.
Vzdelanie získala v kláštornej škole a potom v Dubline, kde v roku 1950 absolvovala štúdium farmácie. V tom čase objavila vášeň pre tvorbu Leva Tolstého, Francisa Scotta Fitzgeralda a Thomasa Stearnsa Eliota.
Vo svojich ďalších románoch, poviedkach, divadelných hrách a knihách literatúry faktu sa O'Brienová ponorila hlboko do írskej psychiky a získala množstvo ocenení.
V roku 2018 dostala prestížnu cenu PEN/Nabokov Award for Achievement in International Literature, ktorú jej udelili za prelomenie "spoločenských a sexuálnych bariér pre ženy v Írsku i mimo neho".
V roku 2021 jej Francúzsko udelilo Rad umenia a literatúry - najvyššie kultúrne vyznamenanie v krajine.



Zdroj: TASR

28. 7. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila exprezidenta Donalda Trumpa z toho, že „cúva" od televíznej diskusie naplánovanej na 10. septembra. „Som pripravená. Poďme," povedala Harrisová novinárom na vojenskej základni Joint Base Andrews v štáte Maryland po návrate z cesty do štátov Indiana a Texas.
Trump potom, ako prezident Joe Biden odporučil za kandidátku na post hlavy štátu Harrisovú, povedal, že je ochotný ísť s ňou do televíznej debaty. Snaží sa však podujatie presunúť z televíznej stanice ABC News do televízie Fox News.




Poľská štátna televízia TVP suspendovala novinára, ktorý počas piatkového otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži označil pieseň „Imagine“ od Johna Lennona za „víziu komunizmu“. Vysielateľ vydal v sobotu vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novinár a športový komentátor Przemyslaw Babiarz už nebude môcť komentovať vysielanie počas tohtoročných OH.
Text Lennonovej piesne hovorí o predstave žiadneho neba, pekla či žiadnych krajín. „Toto je, žiaľ, vízia komunizmu,“ povedal Babiarz počas slávnostného otváracieho ceremoniálu na rieke Seina. Toto vyhlásenie okamžite vyvolalo rozporuplné odozvy medzi divákmi v Poľsku.
TVP vo svojom vyhlásení o suspendovaní Babiarza tiež uviedla: „Vzájomné porozumenie, tolerancia, zmierenie - to nie sú len základné myšlienky olympiády, sú tiež základom noriem, ktorými sa riadi nová poľská televízia. Neexistuje žiadny súhlas s ich porušovaním.“
Štátne médiá sú v Poľsku roky ideologickým bojiskom. Ako hlásnu trúbu ho používali pravicoví populisti, ktorí vládli Poľsku v rokoch 2015 až 2023. Premiér Donald Tusk, centristický politik, ktorého široká koalícia prevzala moc v decembri, konal rýchlo, aby populistov zbavil kontroly nad vysielaním.
Konzervatívci a ich spojenci, ktorí sa stále spamätávajú zo straty kontroly nad štátnymi médiami, toto rozhodnutie odsúdili, medzi nimi konzervatívny prezident Andrzej Duda a bývalý premiér Mateusz Morawiecki.





Sledovanie priamych prenosov z prebiehajúcich olympijských hier v Paríži je pre divákov v Rusku takmer nemožné, keďže žiadna z televízií neponúka priame prenosy z Hier. Podľa predstaviteľov väčšiny ruských médií to totiž nestojí za námahu, pretože v Paríži bude súťažiť iba 15 pretekárov z Ruska, aj to pod neutrálnym statusom.
Na území Ruska sa môžu diváci dostať k rôznym online vysielaniam z podujatia, no potrebujú súkromnú virtuálnu sieť, aby obišli blokovanie rôznych televíznych staníc v krajine. Najväčší športový sviatok nebol doteraz naposledy vysielaný v Rusku v roku 1984, keď počas studenej vojny Rusi bojkotovali olympiádu v americkom Los Angeles.
Štátna ruská televízia Rossija 24 síce v sobotu odvysielala reportáž o otváracom ceremoniáli, no bola pomerne strohá a zobrazovala predovšetkým dážď a zmoknutých športovcov a divákov. Podobne boli ladené aj informácie štátnych spravodajských agentúr Tass a RIA Novosti. Väčšina ruských denníkov olympiádu neignoruje, no koncentruje sa predovšetkým na hľadanie negatívnych udalostí, pričom obzvlášť zdôrazňuje kriminalitu vo Francúzsku a nedostatok potravín pre športovcov.
Olympijské hry v Paríži sú pre niekoho nepochybne veľkolepou udalosťou, no už teraz môžeme povedať, že sme boli svedkami toľkých škandálov, že by to vystačilo na celé podujatie. Hry sa pritom ešte poriadne ani nezačali,“ napísal reportér ruského denníka Sovietsky Sport Alexander Šulgin. "Myslím si, že táto olympiáda sa zapíše do histórie hrubým negatívnym písmom,“ citoval denník Sport-Ekspress Irinu Rodinovú, trojnásobnú víťazku zlatej olympijskej medaily v krasokorčuľovaní a v súčasnosti členku ruského parlamentu.
Kriticky sa k OH 2024 v Paríži vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová: „Počas olympiády v Soči im vadili túlavé psy. Teraz majú ulice zaplavené krysami. Otvárací ceremoniál bol doslova smiešny.“


©2024, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Milánsky súd nariadil novinárke Giulii Corteseovej zaplatiť talianskej premiérke Giorgii Meloniovej odškodné 5000 eur za to, že si z nej ešte v roku 2021 uťahovala v príspevku na sociálnej sieti, uviedli vo štvrtok miestne médiá. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.
Corteseová si na Twitteri, ktorý je dnes známy pod názvom X, robila posmech z Meloniovej výšky, čo bolo definované ako "hanobenie tela". Dostala tiež ďalšiu, podmienečnú pokutu 1200 eur.
"Talianska vláda má vážny problém so slobodou prejavu a novinárskym disentom," napísala Corteseová na sieti X v reakcii na rozsudok.
Meloniová podnikla právne kroky proti novinárke po tom, ako sa obe ženy pred troma rokmi na sociálnych sieťach dostali do konfliktu.
Meloniová, ktorej krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) bola v tom čase v opozícii, sa ohradila, keď Corteseová zverejnila jej posmešnú fotografiu s obrazom zosnulého fašistického vodcu Benita Mussoliniho v pozadí.
Novinárka reagovala ďalšími tvítmi vrátane jedného, ktorý v preklade znamená: "Nemám z teba strach, Giorgia Meloniová. Veď máš len 1,2 metra. Ani ťa nevidím."
Na rôznych internetových stránkach médií sa uvádza Meloniovej výška od 1,58 do 1,63 metra.
Corteseová sa môže proti rozsudku odvolať. Meloniovej právnik uviedol, že premiérka akékoľvek odškodné venuje na charitu.
Corteseová vo štvrtok v angličtine na X napísala, že pre nezávislých novinárov v Taliansku nastali ťažké časy. "Dúfajme, že sa dočkáme lepších dní. Nevzdáme sa," odkázala.
Na vysoký počet žalôb podaných proti novinárom poukázala tento rok organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá vo svojom indexe slobody tlače pre rok 2024 posunula Taliansko o päť miest nižšie, na 46. miesto.
Meloniová nie je v súdnych sporoch s novinármi nováčikom. Súd v Ríme minulý rok uložil pokutu 1000 eur a náhradu trov konania spisovateľovi Robertovi Savianovi po tom, ako ju v roku 2021 v televíznom vysielaní inzultoval za jej tvrdý postoj k nelegálnemu prisťahovalectvu.





Ruská prokuratúra navrhla súdu, aby amerického novinára Evana Gershkovicha odsúdil na 18 rokov väzenia. Reportér denníka Wall Street Journal je už viac ako rok v ruskej väzobnej väznici kvôli obvineniu zo špionáže, ktoré odmieta on, jeho zamestnávateľ aj americká vláda. Súd v Jekaterinburgu vynesie rozsudok ešte dnes popoludní.
Obžaloba požaduje trest 18 rokov v tábore s prísnym režimom,“ uviedla hovorkyňa súdu. „Rozsudok bude vynesený o 17:00 (14:00 stredoeurópskeho času“ dodala. Médiá predtým uvádzali, že žurnalistovi hrozí až 20 rokov väzenia.
Súd sa koná za zatvorenými dverami, teda s vylúčením verejnosti a médií, v Jekaterinburgu na Urale, kde agenti ruskej tajnej služby FSB novinára zadržali vlani koncom marca pri reportážnej ceste. 32-ročný Gershkovich, ktorého rodičia do USA emigrovali zo Sovietskeho zväzu, je prvým západným žurnalistom uväzneným pre obvinenie zo špionáže v postsovietskom Rusku.
Ruská generálna prokuratúra obviňuje Gershkovicha, že na pokyn americkej CIA „zhromažďoval tajné informácie“ o zbrojovke Uralvagonzavod, ktorej závod zhruba 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a ďalšiu vojenskú techniku. Žiadne dôkazy, ktorými by obvinenia podporili, ruské úrady doteraz nezverejnili.




Nigéria uložila americkej spoločnosti Meta, materskej firme platforiem Facebook a WhatsApp, pokutu vo výške 220 miliónov dolárov za "viaceré a opakované" porušenia ochrany osobných údajov a práv spotrebiteľov. V sobotu o tom informovala agentúra AFP, uvádza TASR.
Z vyšetrovania, ktoré nigérijské úrady viedli od mája 2021 do decembra 2023, vyplynulo, že Meta sa dopustila "invazívnych praktík voči subjektom a spotrebiteľom v Nigérii".
Tamojšia Federálna komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (FCCPC) obvinila technologického giganta z diskriminačných praktík, zneužívania dominantného postavenia na trhu, neoprávneného poskytovania osobných údajov a odopierania práva Nigérijčanov určiť, ako sa ich údaje používajú.
Okrem udelenia pokuty FCCPC trvá na tom, že Meta musí "dodržiavať platné právne predpisy a zastaviť vykorisťovanie nigérijských spotrebiteľov a ich zneužívanie na trhu". Komisia tiež nariadila americkej spoločnosti, aby sa podobných praktík, ktoré nespĺňajú vnútroštátne platné normy, v budúcnosti zdržala.
Meta sa bezprostredne nevyjadrila na žiadosť AFP o vyjadrenie, podľa FCCPC však spoločnosť je oboznámená s vyše trojročným vyšetrovaním komisie.
Približne tri štvrtiny z 200 miliónovej populácie tejto najľudnatejšej africkej krajiny majú menej než 24 rokov. Táto generácia veľmi často používa sociálne siete - v Nigérii predovšetkým tie, ktoré vlastní Meta, vrátane Facebooku, WhatsAppu či Instagramu.


Copyright © TASR 2024





Netflix v 2. štvrťroku získal osem miliónov nových predplatiteľov. Prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s prírastkom takmer päť miliónov. Ku koncu júna mal líder streamovacieho trhu 278 miliónov zákazníkov.
Opatrenia proti zdieľaniu hesiel a zavedenie lacnejšieho predplatného s reklamami pomohli Netflixu k druhým najlepším polročným výsledkom hneď za pandémiou poháňaným boomom v roku 2020.
Jeho program s reklamami využíva 40 miliónov zákazníkov, v druhom kvartáli si ho predplatila takmer polovica nových divákov.
Aj kvartálne hospodárske výsledky Netflixu prekonali očakávania. Zisk na akciu stúpol o 48 % na 4,88 dolára a tržby sa zvýšili o 17 % na 9,6 miliardy dolárov.
Netflix rastie v období, keď väčšina jeho konkurentov zaznamenáva spomalenie. Zápasia so získavaním nových zákazníkov a financovaním nových programov.

Aký je výhľad:

V 3. kvartáli Netflix počíta s tým, že pritiahne menej nových predplatiteľov, než pred rokom, keď mu ich pribudlo 8,8 milióna. Analytici odhadujú prírastok 5,2 milióna.
Firma na budúci rok plánuje prestať zverejňovať údaje o počte predplatiteľov, čo mnohí analytici interpretovali ako zlý signál o jej ďalšom raste.

Zdroj: Bloomberg