28. 7. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila exprezidenta Donalda Trumpa z toho, že „cúva" od televíznej diskusie naplánovanej na 10. septembra. „Som pripravená. Poďme," povedala Harrisová novinárom na vojenskej základni Joint Base Andrews v štáte Maryland po návrate z cesty do štátov Indiana a Texas.
Trump potom, ako prezident Joe Biden odporučil za kandidátku na post hlavy štátu Harrisovú, povedal, že je ochotný ísť s ňou do televíznej debaty. Snaží sa však podujatie presunúť z televíznej stanice ABC News do televízie Fox News.




Poľská štátna televízia TVP suspendovala novinára, ktorý počas piatkového otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži označil pieseň „Imagine“ od Johna Lennona za „víziu komunizmu“. Vysielateľ vydal v sobotu vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novinár a športový komentátor Przemyslaw Babiarz už nebude môcť komentovať vysielanie počas tohtoročných OH.
Text Lennonovej piesne hovorí o predstave žiadneho neba, pekla či žiadnych krajín. „Toto je, žiaľ, vízia komunizmu,“ povedal Babiarz počas slávnostného otváracieho ceremoniálu na rieke Seina. Toto vyhlásenie okamžite vyvolalo rozporuplné odozvy medzi divákmi v Poľsku.
TVP vo svojom vyhlásení o suspendovaní Babiarza tiež uviedla: „Vzájomné porozumenie, tolerancia, zmierenie - to nie sú len základné myšlienky olympiády, sú tiež základom noriem, ktorými sa riadi nová poľská televízia. Neexistuje žiadny súhlas s ich porušovaním.“
Štátne médiá sú v Poľsku roky ideologickým bojiskom. Ako hlásnu trúbu ho používali pravicoví populisti, ktorí vládli Poľsku v rokoch 2015 až 2023. Premiér Donald Tusk, centristický politik, ktorého široká koalícia prevzala moc v decembri, konal rýchlo, aby populistov zbavil kontroly nad vysielaním.
Konzervatívci a ich spojenci, ktorí sa stále spamätávajú zo straty kontroly nad štátnymi médiami, toto rozhodnutie odsúdili, medzi nimi konzervatívny prezident Andrzej Duda a bývalý premiér Mateusz Morawiecki.





Sledovanie priamych prenosov z prebiehajúcich olympijských hier v Paríži je pre divákov v Rusku takmer nemožné, keďže žiadna z televízií neponúka priame prenosy z Hier. Podľa predstaviteľov väčšiny ruských médií to totiž nestojí za námahu, pretože v Paríži bude súťažiť iba 15 pretekárov z Ruska, aj to pod neutrálnym statusom.
Na území Ruska sa môžu diváci dostať k rôznym online vysielaniam z podujatia, no potrebujú súkromnú virtuálnu sieť, aby obišli blokovanie rôznych televíznych staníc v krajine. Najväčší športový sviatok nebol doteraz naposledy vysielaný v Rusku v roku 1984, keď počas studenej vojny Rusi bojkotovali olympiádu v americkom Los Angeles.
Štátna ruská televízia Rossija 24 síce v sobotu odvysielala reportáž o otváracom ceremoniáli, no bola pomerne strohá a zobrazovala predovšetkým dážď a zmoknutých športovcov a divákov. Podobne boli ladené aj informácie štátnych spravodajských agentúr Tass a RIA Novosti. Väčšina ruských denníkov olympiádu neignoruje, no koncentruje sa predovšetkým na hľadanie negatívnych udalostí, pričom obzvlášť zdôrazňuje kriminalitu vo Francúzsku a nedostatok potravín pre športovcov.
Olympijské hry v Paríži sú pre niekoho nepochybne veľkolepou udalosťou, no už teraz môžeme povedať, že sme boli svedkami toľkých škandálov, že by to vystačilo na celé podujatie. Hry sa pritom ešte poriadne ani nezačali,“ napísal reportér ruského denníka Sovietsky Sport Alexander Šulgin. "Myslím si, že táto olympiáda sa zapíše do histórie hrubým negatívnym písmom,“ citoval denník Sport-Ekspress Irinu Rodinovú, trojnásobnú víťazku zlatej olympijskej medaily v krasokorčuľovaní a v súčasnosti členku ruského parlamentu.
Kriticky sa k OH 2024 v Paríži vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová: „Počas olympiády v Soči im vadili túlavé psy. Teraz majú ulice zaplavené krysami. Otvárací ceremoniál bol doslova smiešny.“


©2024, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Milánsky súd nariadil novinárke Giulii Corteseovej zaplatiť talianskej premiérke Giorgii Meloniovej odškodné 5000 eur za to, že si z nej ešte v roku 2021 uťahovala v príspevku na sociálnej sieti, uviedli vo štvrtok miestne médiá. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.
Corteseová si na Twitteri, ktorý je dnes známy pod názvom X, robila posmech z Meloniovej výšky, čo bolo definované ako "hanobenie tela". Dostala tiež ďalšiu, podmienečnú pokutu 1200 eur.
"Talianska vláda má vážny problém so slobodou prejavu a novinárskym disentom," napísala Corteseová na sieti X v reakcii na rozsudok.
Meloniová podnikla právne kroky proti novinárke po tom, ako sa obe ženy pred troma rokmi na sociálnych sieťach dostali do konfliktu.
Meloniová, ktorej krajne pravicová strana Bratia Talianska (FdI) bola v tom čase v opozícii, sa ohradila, keď Corteseová zverejnila jej posmešnú fotografiu s obrazom zosnulého fašistického vodcu Benita Mussoliniho v pozadí.
Novinárka reagovala ďalšími tvítmi vrátane jedného, ktorý v preklade znamená: "Nemám z teba strach, Giorgia Meloniová. Veď máš len 1,2 metra. Ani ťa nevidím."
Na rôznych internetových stránkach médií sa uvádza Meloniovej výška od 1,58 do 1,63 metra.
Corteseová sa môže proti rozsudku odvolať. Meloniovej právnik uviedol, že premiérka akékoľvek odškodné venuje na charitu.
Corteseová vo štvrtok v angličtine na X napísala, že pre nezávislých novinárov v Taliansku nastali ťažké časy. "Dúfajme, že sa dočkáme lepších dní. Nevzdáme sa," odkázala.
Na vysoký počet žalôb podaných proti novinárom poukázala tento rok organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá vo svojom indexe slobody tlače pre rok 2024 posunula Taliansko o päť miest nižšie, na 46. miesto.
Meloniová nie je v súdnych sporoch s novinármi nováčikom. Súd v Ríme minulý rok uložil pokutu 1000 eur a náhradu trov konania spisovateľovi Robertovi Savianovi po tom, ako ju v roku 2021 v televíznom vysielaní inzultoval za jej tvrdý postoj k nelegálnemu prisťahovalectvu.





Ruská prokuratúra navrhla súdu, aby amerického novinára Evana Gershkovicha odsúdil na 18 rokov väzenia. Reportér denníka Wall Street Journal je už viac ako rok v ruskej väzobnej väznici kvôli obvineniu zo špionáže, ktoré odmieta on, jeho zamestnávateľ aj americká vláda. Súd v Jekaterinburgu vynesie rozsudok ešte dnes popoludní.
Obžaloba požaduje trest 18 rokov v tábore s prísnym režimom,“ uviedla hovorkyňa súdu. „Rozsudok bude vynesený o 17:00 (14:00 stredoeurópskeho času“ dodala. Médiá predtým uvádzali, že žurnalistovi hrozí až 20 rokov väzenia.
Súd sa koná za zatvorenými dverami, teda s vylúčením verejnosti a médií, v Jekaterinburgu na Urale, kde agenti ruskej tajnej služby FSB novinára zadržali vlani koncom marca pri reportážnej ceste. 32-ročný Gershkovich, ktorého rodičia do USA emigrovali zo Sovietskeho zväzu, je prvým západným žurnalistom uväzneným pre obvinenie zo špionáže v postsovietskom Rusku.
Ruská generálna prokuratúra obviňuje Gershkovicha, že na pokyn americkej CIA „zhromažďoval tajné informácie“ o zbrojovke Uralvagonzavod, ktorej závod zhruba 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a ďalšiu vojenskú techniku. Žiadne dôkazy, ktorými by obvinenia podporili, ruské úrady doteraz nezverejnili.




Nigéria uložila americkej spoločnosti Meta, materskej firme platforiem Facebook a WhatsApp, pokutu vo výške 220 miliónov dolárov za "viaceré a opakované" porušenia ochrany osobných údajov a práv spotrebiteľov. V sobotu o tom informovala agentúra AFP, uvádza TASR.
Z vyšetrovania, ktoré nigérijské úrady viedli od mája 2021 do decembra 2023, vyplynulo, že Meta sa dopustila "invazívnych praktík voči subjektom a spotrebiteľom v Nigérii".
Tamojšia Federálna komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (FCCPC) obvinila technologického giganta z diskriminačných praktík, zneužívania dominantného postavenia na trhu, neoprávneného poskytovania osobných údajov a odopierania práva Nigérijčanov určiť, ako sa ich údaje používajú.
Okrem udelenia pokuty FCCPC trvá na tom, že Meta musí "dodržiavať platné právne predpisy a zastaviť vykorisťovanie nigérijských spotrebiteľov a ich zneužívanie na trhu". Komisia tiež nariadila americkej spoločnosti, aby sa podobných praktík, ktoré nespĺňajú vnútroštátne platné normy, v budúcnosti zdržala.
Meta sa bezprostredne nevyjadrila na žiadosť AFP o vyjadrenie, podľa FCCPC však spoločnosť je oboznámená s vyše trojročným vyšetrovaním komisie.
Približne tri štvrtiny z 200 miliónovej populácie tejto najľudnatejšej africkej krajiny majú menej než 24 rokov. Táto generácia veľmi často používa sociálne siete - v Nigérii predovšetkým tie, ktoré vlastní Meta, vrátane Facebooku, WhatsAppu či Instagramu.


Copyright © TASR 2024





Netflix v 2. štvrťroku získal osem miliónov nových predplatiteľov. Prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s prírastkom takmer päť miliónov. Ku koncu júna mal líder streamovacieho trhu 278 miliónov zákazníkov.
Opatrenia proti zdieľaniu hesiel a zavedenie lacnejšieho predplatného s reklamami pomohli Netflixu k druhým najlepším polročným výsledkom hneď za pandémiou poháňaným boomom v roku 2020.
Jeho program s reklamami využíva 40 miliónov zákazníkov, v druhom kvartáli si ho predplatila takmer polovica nových divákov.
Aj kvartálne hospodárske výsledky Netflixu prekonali očakávania. Zisk na akciu stúpol o 48 % na 4,88 dolára a tržby sa zvýšili o 17 % na 9,6 miliardy dolárov.
Netflix rastie v období, keď väčšina jeho konkurentov zaznamenáva spomalenie. Zápasia so získavaním nových zákazníkov a financovaním nových programov.

Aký je výhľad:

V 3. kvartáli Netflix počíta s tým, že pritiahne menej nových predplatiteľov, než pred rokom, keď mu ich pribudlo 8,8 milióna. Analytici odhadujú prírastok 5,2 milióna.
Firma na budúci rok plánuje prestať zverejňovať údaje o počte predplatiteľov, čo mnohí analytici interpretovali ako zlý signál o jej ďalšom raste.

Zdroj: Bloomberg