24. 10. 2015

Zomrela Maureen O'Hara

Zomrela Maureen O'Hara


Vo veku 95 rokov dnes v spánku zomrela americká herečka írskeho pôvodu Maureen O'Hara.
Hrala vo filmoch ako amaica InnThe Hunchback of Notre Dame ,Zázrak v New Yorku , Tichý muž , Our Man in Havana , Mr. Hobbs Takes a Vacation a iné. 
Nikdy nebola nominovaná a ani nezískal Oscra, ale v roku 2104 získala tzv. Honorary Academy Award s dodatkom : "To Maureen O'Hara, one of Hollywood's brightest stars, whose inspiring performances glowed with passion, warmth and strength".

TO JE TV !

TO JE TV !


23. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Medzi bábkami z detského televízneho seriálu Sezamová ulica (Sesame Street), ktorý sa v Spojených štátoch vysiela už vyše 40 rokov, pribudne nová tvár, autistická predškoláčka Julia. Cieľom je zbaviť autizmus stigmy a pomôcť tým, ktorí pracujú s touto vývojovou poruchou, informovala dnes agentúra AP.
Podľa vyjadrenia neziskovej organizácie Sesame Workshop, ktorá stojí za samotným televíznym seriálom, ako aj knihami a viacerými vzdelávacími programami s obľúbenými postavičkami, sa Julia objaví po boku červeného chlpáča Elma a zvedavej trojročnej Abby. Bude vykreslená ako dievčatko, ktoré "robí veci trochu inak", keď sa hrá s ostatnými priateľmi zo Sezamovej ulice, uviedlo štúdio.
Nová iniciatíva bude upozorňovať na jedinečnosť každého dieťaťa a poskytovať informácie o autizme učiteľom a ďalším záujemcom. Ponúkne tiež rodinám, ktoré majú autistické dieťa, pomôcky pre každodenné aktivity.
Adresa online: www.SesameStreet.org/Autism.





Alphabet, nový materský koncern Google, prekonal svojimi prvými kvartálnymi výsledkami očakávania trhu. Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.
Čistý zisk za 3. kvartál medziročne vyskočil o 45 % na 3,98 miliardy USD (3,52 miliardy eur) alebo 5,73 USD na akciu z 2,74 miliardy USD alebo 3,98 USD na akciu v rovnakom období vlani, uviedla spoločnosť Alphabet vo štvrtok (22. 10.) po zatvorení burzy. Upravený zisk sa zvýšil na 5,10 miliardy USD alebo 7,35 USD na akciu zo 4,30 miliardy USD alebo 6,25 USD na akciu. Analytici v priemere počítali s upraveným ziskom 7,21 USD na akciu.
Tržby vzrástli o 13 % na 18,68 miliardy USD zo 16,52 miliardy USD, pričom analytici očakávali 18,53 miliardy USD.
Google 10. augusta oznámil, že vytvorí novú materskú holdingovú spoločnosť Alphabet a novú prevádzkovú štruktúru, čo sa uskutočnilo začiatkom októbra. Doterajší podielnici Google sa stali akcionármi novej materskej spoločnosti. Na spôsobe vykazovania výsledkov sa však nič nezmenilo, prvé kvartálne čísla s novou štruktúrou budú zverejnené až v januári.
Akcia Alphabet v poburzovom obchodovaní posilnila o 62,86 USD alebo o 9 % na 744 USD.



Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

"Politicky vás všade rozmažem, všetko pre to urobím. Tak, ako ste mi chceli spraviť vy dvaja peklo zo života, postarám sa o vaše peklo. Potichu, ale budete ho mať."
Attila Horváth poslanec mestskej časti Ružinov. redaktorke televízie Markíza Andrei Paulínyovej


„Ja sa pôjdem osprchovať, keby náhodou chcela so mnou jebať hore.“
Ľudovít Barát ,primátor Skalice

"Maďari žijú v uzatvorenom svete a nevidia si za svoj plot".
Zoran Milanovič. predseda chorvátskej vlády 



“Ak niekto bude ohŕňať nosom nad Slobodným vysielačom, dovoľte uviesť: Som suverénne najaktivnejší poslanec v našom parlamente, ale do žiadnej diskusie ma nikdy nezavolali a ako verejný činiteľ mám v zásade povinnosť informovať občanov o tom, čo robím.
Zavolali ma do SV, pôjdem do SV, budem hovoriť o tom, čo robia našim ľuďom. "Svetový mier", ktorý sa že vraj tiež rieši na SV neriešim. Pôjdem všade tam, kde ma zavolajú a budem môcť hovoriť o tom, že náš štát kryje úžerníkov.”
Alojz Hlina

„Budem prvý sudca stíhaný za slobodu prejavu. Ani takéto stíhanie ma neumlčí v poukazovaní na zjavné nezákonnosti politikov. Práve toto by chceli politici dosiahnuť cez lokajských sudcov. Harabin má vždy pravdu. Za pravdu má môžu jedine upáliť, ale nikdy nie stíhať, to sa im nepodarí.“
Štefan Harabin


„ Rumunské školy by mali dievčatá učiť, ako chodiť na vysokých opätkoch, tancovať tango, ako sa stať dobrou hostiteľkou či zvládnuť vyzývavú chôdzu. Prsia von, zadok von, nech chlapci omdlievajú!“
Vasile Salaru , už bývalý štátny tajomník rumunského ministerstva školstva


"Ďakujem za propagáciu myšlienky ambasádorky mieru. Šírenie síce bulvárnou formou, ale veď to je poslaním bulváru, nie? Tak či onak je mi veľkou cťou, že symbol mieru bol spojený so mnou. Pani redaktorke Veronike Pittenrovej želám veľa pokoja a harmónie v manželstve, ktoré prednedávnom uzatvorila."
JUDr. Renáta Zmajkovičová

22. 10. 2015

Reakcia Daniela Krajcera na vyhlásenie GR RTVS Václava Miku

Reakcia Daniela Krajcera na 
vyhlásenie GR RTVS Václava Miku

Súhlasím s generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom, že RTVS potrebuje zmenu financovania. Dopĺňanie príjmov cez meniacu sa výšku financií zo zmluvy so štátom nie je systémové a nezabezpečuje schopnosť inštitúcie plánovať svoje fungovanie, a tobôž nie ďalší rozvoj,“ povedal poslanec NR SR za SKOK Daniel Krajcer.
SKOK preto vyjadruje ľútosť, že súčasná vládna garnitúra nepodporila opakovane náš návrh na zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov.
SKOK navrhuje, aby RTVS bola financovaná primárne zo štátneho rozpočtu na základe stanoveného percenta z HDP, čím by sa nevytváral priestor pre politikov rozhodovať ad hoc o výške rozpočtu RTVS, a tým vlastne nevytvárať tlak na jej nezávislosť.
SKOK má ambíciu po voľbách opätovne navrhnúť zrušenie úhrady za služby verejnosti, a zároveň bude presadzovať pokračovanie v reforme verejnoprávnych médií.

Pokuta za 350.000 !

Pokuta za 350.000 !

RADA RTVS

RADA RTVS



Východiskami rozpočtu na rok 2016 Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa na dnešnom zasadnutí zaoberala Rada RTVS. Predložený materiál predpokladá vyváženú príjmovú a výdavkovú stránku rozpočtu. Príjmy RTVS bez príjmových finančných operácií sú vo výške 109,6 milióna eur, v tom úhrady za služby verejnosti 75 miliónov eur, príjmy z reklamy v sume 4,6 milióna eur, granty a transfery zo štátneho rozpočtu 26,20 milióna eur. Bežné výdavky predpokladajú čiastku 11,1 milióna eur.
„Plánujeme vlastné príjmy na úrovni, ktorá je realistická, plánujeme príjmy z úhrad za služby, ktoré vychádzajú z analógie reálneho obdobia tohto roku a príjmy z grantov a transferov podľa zmluvy so štátom vo výške, ktorá je už je stanovená podľa štátneho rozpočtu. Čo je podstatné, stanovili sme si stratégiu tvorby rozpočtu pre budúci rok. Tá má štyri parametre, udržateľnosť v oblasti televíznej výroby a vysielania, v oblasti rozhlasového vysielania, plnenie úlohy národného vysielateľa a udržateľnosť v oblasti personálnych zdrojov,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Východiská rozpočtu RTVS na rok 2016 plne reflektujú aktuálnu situáciu, ktorú možno zadefinovať vetou, že bez zmeny financovania verejnoprávneho média nemožno čakať žiadne zázraky. Na druhej strane manažment dokáže plne využiť umenie možného, a teda za málo peňazí urobiť relatívne veľa muziky, o čom svedčí aj posledný prieskum tohto roku,“ povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.
Rada zároveň prerokovala a vzala na vedomie aj návrh dodatku č.4 zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania medzi Ministerstvom kultúry a RTVS na rok 2016. Podľa tohto návrhu bude celková výška príspevku štátu 26 miliónov eur, z toho príspevok na realizáciu programového záväzku v oblasti rozhlasového vysielania 2,7 milióna eur, v oblasti televízneho vysielania 20,8 milióna eur, na realizáciu účelových investičných projektov 1,5 milióna eur a príspevok na zabezpečenie vysielania do zahraničia v sume 1 milión eur.


Copyright © TASR 2015

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


TO SÚ MÉDIÁ !

TO SÚ MÉDIÁ !

RTVS NEWS. Týždeň rozhlasovej hry pozná víťazov

RTVS NEWS
Týždeň rozhlasovej hry pozná víťazov




Odborná porota súťaže v zložení Martin Ciel, Viliam Klimáček, Daniel Majling, Eva Reiselová a Jana Juráňová rozhodla o víťazoch premiérového ročníka súťaže RTVS Týždeň rozhlasovej hry. Mená víťazov individuálnych cien a ceny poslucháčov boli zverejnené 20. októbra na vyhodnotení súťaže v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu, ktoré naživo o 19.00 h odvysielalo Rádio Devín.

Hlavnú cenu získala rozhlasová dramatizácia rovnomenného románu Jána Roznera Sedem dní do pohrebu, ktorú adaptoval Peter Pavlac, pod réžiu sa podpísal Patrik Lančarič. Cenu poslucháčov si vďaka internetovému hlasovaniu na webovej stránke Rádia Devín odniesla hra Lenky Čepkovej Až do Ameriky, ktorá získala 113 poslucháčskych hlasov. Cena za najlepšiu réžiu patrí Patrikovi Lančaričovi a jeho interpretácii klasiky od Antona Pavloviča Čechova Čajka. Cenu za najlepší herecký výkon získala Jana Oľhová za stvárnenie Zory Jesenskej v rozhlasovej hre Sedem dní do pohrebu, cena za najlepšiu hudobnú dramaturgiu pripadla Kataríne Bielčíkovej za hru Bude to pekný pohreb autora Václava Pankovčína. Hra získala aj cenu za najlepšiu zvukovú realizáciu, ktorú pripravil Peter Pištek.

Podľa členky poroty Jany Juráňovej rozhlasová dramatická tvorba v priebehu rokov 2013 a 2014 nebola počtom bohatá, no aj napriek tomu sa podarilo udržať žánrovú a druhovú pestrosť. "Osobne ma najviac zaujali tie diela, ktoré reagujú na konkrétnu súčasnosť alebo na obdobia histórie, ktoré veľmi priamo zasahujú do nášho súčasného žitia a chápania sveta. Pri všetkých rozhlasových dielach z tohto výberu som ocenila mimoriadnu profesionalitu pri ich naštudovaní, hereckú prácu s textom, prirodzené a veľmi starostlivé narábanie s jazykom, pestrosť, farebnosť v režisérskom a zvukovom prevedení," dodala vo svojom hodnotení J. Juráňová.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spravodajská stanica Vice News včera na dve hodiny odstavila svoje internetové stránky, aby tak pritiahla pozornosť verejnosti na prípad novinára iracko-kurdského pôvodu Muhammada Rasúla, ktorého zadržali na juhovýchode Turecka ešte koncom augusta. Informovala o tom agentúra AP.
Rasúl je vo väzbe s vysokým stupňom stráženia už osem týždňov. Turecké úrady ho koncom augusta zadržali spolu s dvojicou britských novinárov, dopisovateľom Jakeom Hanrahanom a kameramanom Philipom Pendleburym, ktorí pre Vice News nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami.
Dvojicu Britov následne obvinili z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie. Oboch však už onedlho prepustili. Rasúl, ktorý pre dvojicu pracoval ako miestny vyjednávač, respektíve sprostredkovateľ, je však vo väzbe dodnes. V utorok dovŕšil vek 25 rokov, uviedla AP a dodala, že doposiaľ nie je zrejmé, z čoho ho turecké úrady vlastne obviňujú.
Mediálna spoločnosť Vice Media, pod ktorú spadá aj spravodajská stanica Vice News, dnes na dve hodiny začiernila dve svoje internetové stránky a uviedla na nich len odkaz, ktorým návštevníkov presmerovala na petíciu adresovanú tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, žiadajúcu ho o prepustenie zadržaného Rasúla.
Petíciu spoločnosť Vice Media zorganizovala v spolupráci s Výborom na ochranu novinárov (CPJ) - americkou neziskovou organizáciou so sídlom v New Yorku.
Výkonný riaditeľ CPJ Joel Simon označil Rasúlov prípad za "obrovskú nespravodlivosť", ktorá je zároveň pripomienkou nenahraditeľnej úlohy mediálnych spolupracovníkov, akými sú vyjednávači, dopisovatelia, prekladatelia či aj vodiči "riskujúci svoje životy pre to, aby nám priniesli správy".

Americký komik, herec a režisér v jednej osobe Chris Rock (50) bude moderátorom budúcoročného galavečera, na ktorom v Los Angeles udelia 28. februára 2016 po 88-krát prestížne sošky Americkej filmovej akadémie - Oscarov.
Informáciu zverejnili dnes organizátori v kalifornskom Meste anjelov.
Chris Rock tak bude môcť nadviazať na ostatného moderátora rovnakého podujatia Neila Patricka Harrisa.
Pre populárneho Afroameričana to nebude debut v úlohe moderátora oscarového galavečera. Po prvý raz sa mu rovnakej pocty dostalo v roku 2005.
Producenti šou David Hill a Reginald Hudlin v ňom vidia fenomenálneho zabávača, ktorého kumšt obohatí galavečer. Samotný herec reagoval slovami, že sa na svoj comeback pred hollywoodskymi celebritami v hľadisku mimoriadne teší.
Rodáka z Georgetownu v americkom štáte Južná Karolína poznajú aj slovenskí filmoví nadšenci vďaka jeho kreáciám vo filmoch ako Policajt v Beverly Hills 2, Doktor Doolittle, Smrtonosná zbraň 4, Česká spojka, Dospeláci či 2 dni v New Yorku. Herec nezriedka prepožičiava svoj hlas i hrdinom animovaných filmov.

Copyright © TASR 2015

21. 10. 2015

Slovak Press Photo 2015

Slovak Press Photo 2015


Na slávnostnom vyhodnotení 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave udelili dnes ceny fotografom v desiatich kategóriách a novej videosúťaži.
      V jeho úvode si za celoživotné dielo prevzal cenu Peter Procházka (1952). Fotografovaniu sa venuje od pamätného dátumu 21. augusta 1968, keď so strachom fotil sovietske tanky. Potom bol dvorným fotografom diania v najznámejšom klube – Véčku a doteraz ako voľný fotograf mapuje najmä kultúrne podujatia.
      Z víťazných fotografií porota udelila prestížnu cenu Grand Prix pre najlepšiu z nich voľnému fotografovi Robertovi Tappertovi za snímku #06 zo série #ID. Touto poškodenou fotografiou migrantky zvíťazil v kategórii portrét a porotu zaujal aj najlepšou sériou portrétov. Na 2. mieste skončil Maňo Štrauch (Trend) so sériou Tváre života 596 a 3. je Michal Bandžák (voľný fotograf, séria Deti-obete sexuálneho násilia v Kongu). Čestné uznanie má Vladimír Slivka (voľný fotograf) za sériu Ján Mikuš, Slatinka.
      V kategórii aktualita získal 3. cenu Ivan Kováč (Nový čas, séria Emigranti) a čestné uznanie Boris Németh (.týždeň, séria Utečenci sú tu).
      Čestné uznanie v kategórii príroda si prevzal Peter Korček (Život) za sériu Zelené ? stanice. 
      Víťazom kategórie reportáž je Juraj Mravec (mono.sk) so sériou Na východe nič nové. Druhý skončil Robert Tappert (séria Nasledujúci deň) a 3. Martin Bandžák (séria Život po zemetrasení v Nepále). Čestné uznanie udelila porota Viktorovi Breinerovi (voľný fotograf, séria Separatisti).
      V kategórii každodenný život je najlepšia Laura Witek (News and Media Holding, séria Posledný rok s otcom), 2. Tomáš Benedikovič (Denník N, séria Jeden deň v kláštore) a 3. Klára Sedláková (voľná fotografka, séria Chlapčenské leto).
      Sériou Dracula skončil voľný fotograf Eduard Genserek na 3. mieste v kategórii šport. Čestné uznania si prevzali Matúš Zajac (.týždeň, séria Pole dance) a Michal Svítok (TASR) za záber Posledný zápas.
      Voľná fotografka Marta Feldešová sa teší z víťazstva v kategórii umenie a svet šoubiznisu za sériu Tabula rasa.
      Medzi fotografmi do 25 rokov získala tretiu cenu Laura Štrompachová za sériu Očakávanie.
      V špeciálnej kategórii Slovensko – bohatstvo v rozmanitosti – tradícia a súčasnosť zvíťazila voľná fotografka Zuzana Horváthová (séria Slovensko) pred Borisom Némethom (.týždeň, séria Popolcová u Srholca) a Petrom Korčekom (Život, séria More Folklore).
      V medzinárodnej kategórii stredoeurópska fotografia je najlepšia česká fotografka Jana Hunterová (séria Londoners), 2. Rakúšan Pavlo Bishko s fotografiou Zranení ukrajinskí vojaci v miestnosti rakúskeho rehabilitačného strediska, 3. Ukrajinec Serhii Korovainyi (séria Rodné mesto). Čestné uznanie získali traja súťažiaci: Bielorus Denis Dziuba (fotografia: 21. novoročný prejav) a Ukrajinci Vladyslav Sodel (fotografia: Posledný deň) a Evgeny Maloletka (fotografia: Donbas).
      Ročné štipendium v podobe 2000 eur ako Grant Bratislavy odovzdal primátor Ivo Nesrovnal voľnej fotografke Denise Kolesníkovej za sériu Pozdrav z Bratislavy. Odmenou pre víťazku je samostatná výstava v ďalšom ročníku.
      Podľa riaditeľky Slovak Press Photo Jany Garvoldtovej sedemčlenná medzinárodná porota zložená z fotografov hodnotila rekordný počet 1369 fotografií od 191 autorov. Predsedom bol viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene, ktorý prišiel na vyhodnotenie z USA. Ďalší členovia sú: Ukrajinec Alexander Chekmenev, Vasily Prudnikov (Bielorusko), z ČR Jindřich Štreit a Roman Vondrouš a slovenské fotografky Judita Csáderová s Janou Hojstričovou. Niektoré ceny porota neudelila.
      Prvýkrát bola medzinárodná súťaž krátkych videí. V tejto kategórii mala trojčlenná porota (zo SR režisér a kameraman Pavol Barabáš, kameraman Tomáš Stanek a riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal) menej práce, pretože hodnotila 14 príspevkov. Udelila len prvú cenu pre slovenského autora Tomáša Rafu.
      Celkove 223 fotografií je sprístupnených od 22. októbra do 30. novembra na výstave v Múzeu mesta Bratislavy a Justiho sieni Primaciálneho paláca. Verejnosť môže hlasovať o cenu diváka za najlepšiu fotografiu, sériu, prípadne video vyplnením hlasovacieho lístka na výstave alebo on-line prostredníctvom webstránky www.slovak-press-photo.sk.
      Nad týmto súťažným projektom prevzali záštitu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, minister kultúry Marek Maďarič a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.      





Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Central European Media Enterprises (CME) predala MediaPro Studios skupine významných amerických a rumunských investorov vrátane Donalda Kushnera a Bobbyho Paunesca.
CME oznámila predaj akcií MediaPro Entertainment producentom, ktorých hlavným cieľom je obnoviť prestíž jedného z najväčších filmových komplexov v strednej a východnej Európe. Žiadne informácie o cene neboli uvedené.
Paunescu povedal , že mená všetkých investorov sú stále tajné, pretože, pretože CME je kótovaná na burze, a všetky kroky by sa mali vykonať postupne.
Paunescu založil Mandragora International Group v roku 2004. Skupina má pobočky v Bukurešti, Paríži a New Yorku.

Zdroj : FilmEurope.com





Yahoo a jeho šéfke Marisse Mayerovej sa nedarí sanácia koncernu. Tržby aj zisk internetovej spoločnosti v 3. kvartáli zaostali za očakávaniami. V kľúčovej oblasti online reklamy musí naďalej "bojovať s protivetrom", uviedla šéfka Yahoo. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Čistý zisk v 3. kvartáli padol na 76 miliónov USD (67 miliónov eur) zo 6,77 miliardy USD v rovnakom období vlani. Pred rokom však koncern získal 6,3 miliardy USD zo vstupu čínskeho online predajcu Alibaba na burzu. Bez jednorazových položiek dosiahol v uplynulom kvartáli zisk na akciu 15 centov, pričom analytici predpovedali 17 centov na akciu.
Tržby sa v 3. kvartáli síce medziročne zvýšili o 6,8 na 1,23 miliardy USD, ale analytici v priemere počítali s tržbami na úrovni 1,26 miliardy USD. Akcia koncernu v poburzovom obchodovaní klesla o vyše 2 %.
V prebiehajúcom 4. kvartáli Yahoo očakáva tržby v rozpätí 1,16 miliardy USD až 1,20 miliardy USD, pričom analytici prognózujú až 1,33 miliardy USD.



Vatikán poprel tvrdenia dnešného vydania toskánskeho denníka Quotidiano Nazionale, že pápežovi Františkovi zistili na mozgu nezhubný nádor. Jeho hovorca Federico Lombardi ich označil za "nepodložené a nezodpovedné".
"Pápež ako vždy pokračuje vo svojej veľmi intenzívnej práci. Šírenie nepodložených informácií je veľmi nezodpovedné a nemala by sa im venovať nijaká pozornosť," citovala Lombardiho talianska agentúra ANSA.
Talianske noviny napísali, že pápež pred niekoľkými mesiacmi inkognito navštívil kliniku San Rossore di Barbaricina neďaleko Pisy a nechal sa vyšetriť medzinárodne renomovaným japonským profesorom neurochirurgie Takanorim Fukušimom z West Virginia University Medical Center, ktorý tam pracuje. Ten zistil, že najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi má na mozgu "malú tmavú škvrnu". Má ísť o nezhubný nádor, ktorý sa dá liečiť bez nutnosti operačného zákroku.
Šéfredaktor denníka Andrea Cangini si však za článkom stojí a ako tvrdí, už dopredu počítal s tým, že Vatikán tieto informácie oficiálne poprie.
"Správu sme dlho nezverejňovali, aby sme ju podrobne overili. Nemáme nijaké pochybnosti o jej pravdivosti. Dlho sme sa sami seba pýtali, či by sme ju mali zverejniť, alebo nie. Sme toho názoru, že čo platí pre hlavu štátu alebo vlády, platí aj pre pápeža. Veľký verejný význam týchto osobností nás viedol k presvedčeniu, že právo na súkromie je menej dôležité než právo verejnosti na informácie," napísal v redakčnom komentári Cangini.
Spomenul správy o rakovine prostaty talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho či zdravotných problémoch pápežov Ján Pavla II. a Benedikta XVI., ktoré však nepodkopali dôveryhodnosť žiadneho z nich. Pripomenul aj osud francúzskeho exprezidenta Francoisa Mitterranda, ktorý tajil, že má rakovinu, aby nepoškodil "majestát" tejto funkcie, či bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana, ktorý dosiahol vrchol popularity v Spojených štátoch i na celom svete v čase, keď mu zistili Alzheimerovu chorobu. 
 

Copyright © TASR 2015


petra lászló



Maďarská televízna kameramanka , Petra László ktorý sa preslávila skopávaním utečencov oznámila, že má v úmysle žalovať jedného z nich- Usámu Abdual Mohsena.
Petra László bola okamžite vyhodená z televízneho kanálu N1TV pre jej neprijateľné správanie ,potom, čo sa záznam šíril.
V rozhovore s ruským novinami Izvestija Petra László hovorí, že utečenca a Facebook bude žalovať .
Petra László však čelí vyšetrovaniu maďarských štátnych zástupcov z trestných činov násilia proti členom komunity.
Petra László dodala, že dúfa, že po procesoch presťahuje svoju rodinu z Maďarska do Ruska .


Zdroj : Huffington Post

Najobjektívnejšie spravodajstvo . Prieskum Median SK

Najobjektívnejšie spravodajstvo

Prieskum Median SK



Najobjektívnejšie spravodajstvo má spomedzi televíznych staníc komerčná TV Markíza. Myslí si to takmer 29 percent opýtaných v prieskume, ktorý uskutočnila spoločnosť Median SK na vzorke 2042 ľudí vo veku 14 až 79 rokov. Odpovede zbierala od 22. júna do 13. septembra. Tesne za Markízou skončilo televízne spravodajstvo verejnoprávneho RTVS.
Na otázku spoločnosti "Ktorá televízia má podľa vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" si zvolilo Markízu 28,7 percenta respondentov. Televízne spravodajstvo RTVS získalo len o percento a pol menej (27,2 percenta hlasov). Komerčná TV JOJ sa ocitla na treťom mieste s 18,4 percentami hlasov, na spravodajskú TA3 si v prieskume spomenulo 12,9 percenta opýtaných a inú televíziu uviedlo 3,1 percenta opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 9,7 percenta z nich sa k otázke podľa prieskumu nevedelo vyjadriť.
Terénny zber dát prebiehal náhodným kvótnym výberom v kombinácii s náhodnou prechádzkou. Respondenti odpovedali cez osobné rozhovory či samostatne vypĺňali webdotazník.
TASR informoval Jakub Varga z Median SK.



Copyright © TASR 2015

RADA RTVS

RADA RTVS





 

RVR NEWS





RVR NEWS
V jesennom výberovom konaní je zaradených osem voľných rozhlasových frekvencií na terestriálne vysielanie. Záujem o ne majú siedmi vysielatelia.

Rada bude rozhodovať o pridelení frekvencií v Bratislave, Brezne, Novom Meste nad Váhom, Považskej Bystrici, Ružomberku, Trenčíne, Tvrdošíne a Žiline. Svoje pokrytie by mohli rozšíriť vysielatelia GES Slovakia, s.r.o. (Rádio Anténa), RADIO ROCK s.r.o. (Radio One Retro), C.S.M. group s. r. o. (Rocková republika), Rozhlas a televízia Slovenska (Rádio_FM), Best FM Media, spol. s r.o. (Rádio Best FM), CORPORATE LEGAL, s. r. o. (Rádio Vlna) a EUROPA 2, a.s. (Europa 2). Najviac frekvencií – päť žiada prideliť vysielateľ GES Slovakia, s.r.o.; štyri z nich sám koordinoval. Najväčší záujem je o frekvenciu
94,5 MHz Žilina, o ktorú sa uchádza sedem žiadateľov. Ide o silnú, tzv. ženevskú frekvenciu s výkonom 20 kW, uvoľnenú po vysielateľovi ASISTENT CONSULTING COMPANY, s.r.o. (Rádio Sever).

Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie Rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a priehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov určených na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na existujúcu ponuku programových služieb v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať ako aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada aj na skutočnosť, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu a tiež na zabezpečenie primeranej majetkovej účasti slovenských osôb, ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou.

Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré predchádza rozhodnutiu o pridelení frekvencií, sa bude konať v pondelok, 9. novembra 2015 od 10:00 hod v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu (Dobrovičova 8, Bratislava).

Zoznam všetkých frekvencií a žiadateľov jesenného výberového konania:

 Lokalita
 Frekvencia
 [MHz]
 Žiadateľ
Verejné vypočutie
Bratislava - Devínska Nová Ves
 97,6
GES Slovakia, s.r.o.
10:00 hod
Brezno   
 98,5
RADIO ROCK s.r.o.
12:00 hod
Nové Mesto nad Váhom
 92,4
GES Slovakia, s.r.o.
10:00 hod
Považská Bystrica
 95,1
GES Slovakia, s.r.o.
10:00 hod
Ružomberok   
 92,4
RADIO ROCK s.r.o.
12:00 hod
Trenčín
 100,3   
GES Slovakia, s.r.o.
10:00 hod
Tvrdošín   
 98,5
C.S.M. group s.r.o.
10:20 hod
Žilina
 94,5
GES Slovakia, s.r.o.
C.S.M. group s.r.o.
Best FM Media spol. s r.o.
Rozhlas a televízia Slovenska CORPORATE LEGAL, s. r. o.
EUROPA 2, a.s.
RADIO ROCK s.r.o.
10:00 hod
10:20 hod
10:40 hod
11:00 hod
11:20 hod
11:40 hod
12:00 hod





















Tatranský kamzík

Tatranský kamzík

Po dvoch rokoch patrilo mesto Liptovský Hrádok neprofesionálnemu filmu a filmárom takmer z celej Európy. Od 16. do 18. októbra tu premietli filmy zo Slovenska, z Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Talianska, Holandska, Luxemburska, Ruska a Veľkej Británie.
V súťažnej projekcii 25. ročníka medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík sa za dva dni predstavilo 49 filmov od 39 autorov. "Prihlásení boli do troch tematických kategórií. Kultúra a pamiatky, Tvorba a ochrana životného prostredia, Súčasný spôsob života ľudí. Autori súťažili v dvoch vekových kategóriách, nad 19 rokov a do 19 rokov," informoval Peter Turoň z Liptovského kultúrneho strediska v Liptovskom Mikuláši.
V skupine nad 19 rokov v kategórii Kultúra a pamiatky zvíťazil Eduard Mocek z Česka, v kategórii Tvorba a ochrana životného prostredia získal prvenstvo Frank Lauter a v kategórii Súčasný spôsob života ľudí sa najlepšie presadil Daniel Asadi Faezi z Nemecka. V skupine do 19 rokov udelili organizátori ocenenia len v kategórii Súčasný spôsob života ľudí, kde dominovala Ruska Nadežda Sorokina.

Copyright © TASR 2015

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

20. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Turecký súd vydal zatykač na popredného právnika z kurdskej oblasti na juhovýchode krajiny pre obvinenia zo šírenia propagandy. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá.
Tahir Elči je predsedom advokátskej komory v kurdskom meste Diyarbakir. V uplynulom týždni sa stal terčom kritiky pre vyhlásenia, ktoré poskytol tamojšiemu spravodajskému programu. Elči v nich uviedol, že militantná Strana kurdských pracujúcich (PKK) podľa neho nie je teroristickou organizáciou, a spochybnil jej zaradenie na zoznam takýchto organizácií zo strany tureckých úradov a západných krajín.
Agentúra AP dnes upozornila, že Elči sa tak vyjadril v čase obnovených ozbrojených zrážok medzi tureckými bezpečnostnými zložkami a povstalcami z PKK. K eskalácii ďalšieho násilia došlo po zlyhaní mierového dialógu.
Elči bol obhajcom novinára a spolupracovníka AP Muhammada Rasúla, ktorého zadržali v auguste v meste Diyarbakir počas práce pre spravodajskú stanicu Vice News. Podľa AP nič nenaznačuje tomu, že by zatykač na Elčiho súvisel s Rasúlovým prípadom.

Copyright © TASR 2015

Spoločnosť Netflix plánuje oživiť príbeh Lorelai a Rory Gilmore zo seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007). Predstavitelia firmy rokujú s autorkou série Amy Sherman-Palladino a tiež pôvodnými protagonistkami Lauren Graham (Lorelai) a Alexis Bledel (Rory) o nakrútení nových častí, pričom podľa najnovších správ Netflix zvažuje nakrútiť štyri 90-minútové filmy. Okrem spomínaných herečiek by si v nich mohli zahrať aj ďalší pôvodní protagonisti, no Melissa McCarthy, ktorá stvárnila Sookie St. James, vraj medzi nimi nebude.
Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory žijúcich v mestečku Stars Hollow. V sérii si zahrali aj Keiko Agena, Kelly Bishop, Scott Patterson, Jared Padalecki či Milo Ventimiglia. Lauren Graham si za výkon v seriáli vyslúžila v roku 2002 nomináciu na Zlatý glóbus.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

31. ročník pesničkovej súťaže RTVS Košický zlatý poklad spoznal víťaza

31. ročník pesničkovej súťaže RTVS
Košický zlatý poklad spoznal víťaza


Na základe rozhodnutia výberovej komisie a SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko sa do finále prebojovalo 12 skladieb, ktoré zazneli v podaní spevákov a skupín z celého Slovenska. V nesúťažnej časti večera účinkovali Peter Cmorik a víťaz predchádzajúceho ročníka súťaže Kristián Dufinec so skupinou Iconito. O víťazoch rozhodla odborná porota v zložení Peter Bič, Zoltán Sallai, Peter Cmorik, Juraj Vančík, Vincent Štofaník a Juraj Hidvéghy, výsledky vyhlásil predseda poroty Igor Timko z kapely No Name.
Tretie miesto a finančnú cenu 150 eur získala pieseň Fantázia autorov Pavla Brezinu a Jany Jónášovej v podaní skupiny Jana Jónášová kvartet. Druhé miesto a finančnú cenu 300 eur získala pieseň autorov Pavla Kusého a Štefana Svetského Ako motýľ v podaní Ely Martinčekovej. Prvé miesto a finančnú cenu 450 eur získala pieseň autorov Kataríny Demskej, Juraja Kováča a Petra Telepčáka s názvom Len ty v podaní skupiny Stark band. Súčasťou ceny pre absolútneho víťaza je aj videoklip k víťaznej piesni.
Košický Kulturpark bol do posledného miesta zaplnený milovníkmi pôvodnej slovenskej populárnej hudby, výborný výkon podal i moderátor Roman Bomboš. V priamom prenose si skvelú atmosféru mohli vychutnať aj poslucháči Rádia Slovensko a Rádia Regina.
"Štart do štvrtej dekády tejto jedinečnej súťaže sa vydaril, archív slovenskej populárnej hudby je bohatší o dvanásť nových piesní. Bola to skvelá prezentácia mladých začínajúcich autorov a interpretov, len pre ilustráciu uvádzam, že interpretka piesne, ktorá získala 2. miesto, má len 14 rokov. Som veľmi rád, že táto súťaž motivuje finalistov k ďalšej tvorbe. O tom, že sa to naozaj deje, presvedčil svojím výborným vystúpením aj víťaz predchádzajúceho ročníka. Všetkým, ktorí sa do aktuálneho ročníka súťaže prihlásili, ešte raz ďakujem, víťazom gratulujem a teším sa na ďalší, už 32. ročník Košického zlatého pokladu," povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice a zároveň riaditeľ súťaže Košický zlatý poklad Juraj Hidvéghy.
Televízny hudobný dokument z podujatia odvysiela Dvojka v pondelok 9. novembra.

Q Awards

Q Awards



Britský hudobný mesačník Q rozdal v pondelok v Londýne svoje výročné ceny. O víťazoch a víťazkách Q Awards pritom opäť rozhodli čitatelia a čitateľky tohto magazínu.
V kategórii Najlepší sólový umelec bodoval Ed Sheeran. Trofej pre najlepšieho nováčika si z rúk Toma Jonesa prevzal James Bay. Skladbu Gunga Din od The Libertines vyhlásili za najlepšiu pieseň. Medzi videoklipmi sa darilo formácii Florence and the Machine s videom ku skladbe Ship to Wreck.
Druhá štúdiovka skupiny Noel Gallagher's High Flying Birds s názvom Chasing Yesterday (2015) triumfovala v kategórii Najlepší album. "Uspeli sme, pretože môj album bol lepší než ostatné. Chcel by som sa poďakovať producentovi, ktorým som ja," uviedol líder kapely Noel Gallagher, ktorý sa preslávil v už nefungujúcich Oasis.
Duo Royal Blood označili za najlepšiu koncertnú kapelu. Hudobník a producent Mark Ronson uspel v kategórii Q Hero. Skupina Foals si vyslúžila titul Najlepší súčasný svetový interpret. Rockovú kapelu New Order ocenili za výnimočný prínos hudbe a kvarteto Duran Duran zvolili za Idol magazínu Q.
Šesťdesiatsedemročný gitarista kapely Black Sabbath Tommy Iommi si prevzal Gibson Les Paul Award. "Nikdy som si nemyslel, že dostanem takéto niečo. Keď sme začínali hrať, naším hlavným cieľom bolo, aby sme si mohli zahrať v Londýne. Nič si neplánujete. Jednoducho to robíte, pretože to milujete," vyjadril sa muzikant.
Skupina Soul II Soul a ich debutová nahrávka Club Classics Vol. One (1989) uspeli v kategórii Klasický album. Za klasický singel označili Bohemian Rhapsody od Queen. Garyho Numana ocenili za inovácie v oblasti zvuku.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká moderátorka a mediálna magnátka Oprah Winfreyová včera oznámila, že kúpi 10-% podiel v spoločnosti Weight Watchers International, ktorá pomáha tisícom ľudí na celom svete, vrátane samotnej Winfreyovej, pri chudnutí. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hodnota akcií Weight Watchers sa po zverejnení tejto informácie takmer zdvojnásobila.
Winfreyová sa stane aj členkou predstavenstva firmy Weight Watchers, ktorá sa okrem programu zameraného na boj s nadváhou venuje aj propagácii zdravého životného štýlu.
Winfreyová vo svojom vyhlásení konštatovala, že natoľko dôveruje programu Weight Watchers, že sa rozhodla investovať do spoločnosti a jej ďalšieho rozvoja. Známa celebrita pre problémy so štítnou žľazou v roku 2008 výrazne pribrala a práve program Weight Watchers jej vraj poskytol "potrebné nástroje" pre boj s nadváhou.
Ale voľne dostupné mobilné aplikácie, ktoré ľuďom pomáhajú zbavovať sa nadbytočných kilogramov, a tiež popularita rôznych domácich fitnes prístrojov odlákali Weight Watchers časť klientely.
Winfreyová oznámila, že kúpi približne 6,4 milióna akcií spoločnosti za 43,2 milióna USD (38,12 milióna eur). Akcie Weight Watchers uzavreli v piatok (16.10.) obchodovanie na burze pri cene 6,79 USD/podiel. Známa celebrita získa aj opciu na kúpu ďalšieho 5-% podielu vo firme.
Ak Winfreyová kúpi 15-% podiel vo Weight Watchers, stane sa druhým najväčším investorom firmy, a to po spoločnosti Invus Public Equities Advisors, ktorá na konci júna 2015 vlastnila 51,5-% podiel vo Weight Watchers.
Televízna hviezda bude tiež poskytovať poradenstvo Weight Watchers pri vývoji nových programov a produktov.

Britskú novinárku a spolupracovníčku Organizácie Spojených národov Jacqueline Suttonovú (50) našli v sobotu v neskorých večerných hodinách obesenú na dámskej toalete na medzinárodnom letisku v tureckom Istanbule. Informáciu priniesol dnes turecký denník Hürriyet s odvolaním sa na policajné zdroje a následne aj britské elektronické médiá či nemecký denník Bild vo svojom internetovom vydaní.
Novinárka, ktorá ovládala arabčinu a štyri ďalšie jazyky, pricestovala lietadlom spoločnosti Turkish Airlines z Londýna do Istanbulu v sobotu o 21.58 h a krátko po polnoci mala pokračovať v ceste do irackého Arbílu. K tomu však už nedošlo. Absolventku doktorandského štúdia na Austrálskej národnej univerzite našli obesenú na šnúrkach z vlastných topánok.
Kým tureckí vyšetrovatelia hovoria zatiaľ opatrne o možnej samovražde, kolegovia zosnulej výrazne spochybňujú túto možnosť. Novinárka Rebecca Cookeová, ako informoval The Guardian, požaduje medzinárodné vyšetrovanie okolností, ktoré viedli k smrti jej kolegyne.
Podobné názory spochybňujúce doterajšie úvahy vyšetrovateľov zazneli aj z OSN, pričom na "podozrivé" okolnosti prípadu upozornili viaceré organizácie, ako aj aktivisti venujúci sa ochrane ľudských práv.

Copyright © TASR 2015

DOKTOR MARTIN NABRAL DIVÁKOV

DOKTOR MARTIN NABRAL DIVÁKOV

Sledovanosť : 5,5 %, minulý týždeň 5,4
Podiel na trhu :11,2 %, minulý týždeň 10,6

19. 10. 2015

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS


Bývalý producent televízneho kanála 112 Ukrajina obviňuje kanceláriu ukrajinského prezidenta z cenzúry a zasahovania do práce médií. Viktor Zubryckyj tvrdí, že prezidentská kancelária od vedenia televízie žiadala neodvysielať scénu nasnímanú 2. októbra v Paríži, keď si prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Petro Porošenko, na úvod stretnutia podali ruky.
Zubryckyj podľa ruskej agentúry RIA Novosti uviedol, že 2. októbra prezidentská kancelária "zavalila" redakciu mailami a telefonátmi o neprípustnosti odvysielania reportáže, v ktorej by bolo aj podanie rúk prezidentov.
"Porošenko podal ruku Putinovi, ale neželal si, aby sa o tom dozvedeli Ukrajinci. Čudné, že si túto udalosť nevšimli všetky ukrajinské televízne kanály," poznamenal Zubryckyj.
Domnieva sa, že s rozhodnutím televízie odvysielať inkriminované zábery súvisí aj nariadenie súdu o policajnej prehliadke v sídle televíznej spoločnosti.
Súd túto žiadosť odobril 16. októbra. Dal ňou vyšetrovateľom právo urobiť prehliadku a zhabať všetky počítače i dátové nosiče. "Inými slovami povedané, podniknúť technické opatrenia vedúce k prerušeniu práce televízneho kanálu," vyhlásil bývalý producent.
Dodal, že nejde o prvý prípad, keď bol kanál 112 Ukrajina terčom nátlaku zo strany Porošenkových podriadených. "Od apríla 2015 Porošenko za pomoci svojich stúpencov využíva obvyklý arzenál tyrana: vyhrážky začatím alebo ukončením trestných prípadov či odobratím vysielacej licencie," vysvetlil.
Kritiky za obmedzovanie slobody tlače sa Porošenkovi nedávno dostalo aj po tom, ako na zoznam osôb, na ktoré sa vzťahujú ukrajinské sankcie, zaradil aj mnoho ruských a niekoľko zahraničných novinárov. Pod tlakom kritiky, aj zo zahraničia, Porošenko neskôr podpísal výnos, ktorým zo sankčného zoznamu vyškrtol viacero novinárov s britským, španielskym a nemeckým občianstvom.
V septembri bola len niekoľko minút pred odvysielaním z programu televízie 1+1 stiahnutá naživo vysielaná politická šou Šuster live.
Šusterov program odvysielal napokon práve televízny kanál 112 Ukrajina, pričom na úvod zaradil výňatok z jednej z talkshow, v ktorom ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že nepripustí, aby na Ukrajine zanikla sloboda slova.
Autor programu Savik Šuster vzápätí vyhlásil, že stiahnutie jeho talkshow z vysielania televízie 1+1 je výsledkom dohody majiteľa televízneho kanála s prezidentskou kanceláriou. Moderátor tiež deklaroval, že prozápadný Porošenko nie je o nič lepší ako jeho z korupcie obviňovaný predchodca Viktor Janukovyč.



Britská komerčná televízia ITV kúpi televíznu divíziu severoírskej spoločnosti UTV za 100 miliónov libier (135,94 milióna eur) v hotovosti. Informovala o tom agentúra Reuters.
V rámci transakcie ITV získa 13 z 15 licencií tzv. kanálu 3 a spojená firma bude profitovať z investícií ITV do obsahu, z jeho marketingového tímu a vysielacej infraštruktúry. UTV si ponechá rozhlas UTV Radio GB a UTV Radio Ireland, ako aj divízie v oblasti digitálnych médií Simply Zesty a Tibus Digital.
Akcie UTV v reakcii na oznámenie vzrástli o 4,6 % na päťmesačné maximum 181,5 pence. Akcie ITV, ktorý je známy najmä seriálmi Coronation Street a Downton Abbey, naproti tomu klesli o 0,5 % na 247,6 pence.
Analytici tvrdia, že ITV zaplatí nadpriemernú cenu za firmu, ktorá v 1. polroku po spustení novej televíznej stanice v Írsku vykázala stratu 3,3 milióna libier. Úspory a výhody transakcie budú mať v prvom roku na akcie ITV neutrálny vplyv.

Copyright © TASR 2015


Anglická herečka Olivia Colman prezradila, že pripravovanú tretiu sezónu detektívneho seriálu Broadchurch (2013) začnú nakrúcať budúci rok v lete. "Budúce leto začíname natáčať. Zatiaľ však netuším, o čom nová séria bude," uviedla v rozhovore pre BBC Radio 4 predstaviteľka detektívky Ellie Miller. Druhou hlavnou postavou seriálu je Alec Hardy v podaní Davida Tennanta, ktorý si zahral aj v americkom remakeu s názvom Gracepoint (2014).
Štyridsaťjedenročná Sarah Caroline Olivia Colman je známa najmä ako seriálová herečka. Predstavila sa v sitkomoch ako Peep Show (2003), Twenty Twelve (2011 - 2012) alebo Rev. (2010 - 2014). Za výkon v dráme Tyranosaurus (2011) získala napríklad British Independent Film Award, Evening Standard British Film Award alebo tiež špeciálnu cenu poroty z filmového festivalu Sundance. Na konte má tiež tri televízne ceny BAFTA, a to za úlohy v seriáloch Obvinení (2010), Twenty Twelve a Broadchurch.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Sneh na Gála, zima stála

Sneh na Gála, zima stála

 

Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie.
Spolu lepšie - 12.80 % .


Markíza horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO rovnako.
Spolu horšie - 31.40%


JOJ rovnako
JOJ PLUS lepšie.
WAU rovnako.
SENZI lepšie.
RIK rovnako-0
Spolu lepšie- 23.70%


TA 3 rovnako.



Jednotka - 10.70 % ;
Dvojka - 2,10 % ;
Markíza - 22,50 % ;
TV DOMA - 5.30 % ;
DAJTO- 3.60%
TV JOJ – 17.40 % ;
JOJ PLUS- 3.80 % ;
WAU -1.90 %;
SENZI- 0.60 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.70 %

BFI London Film Festival

BFI London Film Festival


Cenu pre najlepší film na 59. ročníku Londýnskeho filmového festivalu získala komédia Chevalier (2015), ktorú nakrútila grécka filmárka Athina Rachel Tsangari. Rozhodla o tom porota na čele s poľským filmárom Pawłom Pawlikowským.
Sutherland Award, ktorú udeľujú "najoriginálnejšiemu a najnápaditejšiemu celovečernému debutu", si odniesol americký filmár Robert Eggers za horor The Witch (2015). Austrálska režisérka Jennifer Peedom získala za snímku Sherpa (2015) Grierson Award pre najlepší dokument. Jej krajanka, herečka Cate Blanchett si z rúk Iana McKellena prevzala trofej BFI Fellowship, najvyššie ocenenie Britského filmového inštitútu (BFI). Festival uzavrela projekcia životopisnej drámy Steve Jobs v réžii Dannyho Boyla s Michaelom Fassbenderom v titulnej úlohe.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 10. 2015

XXIII. Medzinárodný festival horských filmov

XXIII. Medzinárodný festival horských filmov

Jednoznačným víťazom 23. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý dnes vyvrcholil v Poprade, sa stala snímka poľského režiséra Pawla Wysoczanskeho Jurek. Zhodli sa na tom všetci traja porotcovia Krzysztof Kokoryn, Eberhard Jurgalski a Jakub Zipser, ktorí ocenili predovšetkým detailne a komplexne spracovaný portrét jedného z najvýznamnejších horolezcov všetkých čias Jerzyho Kukuczku.
„Patrí k najvýznamnejším horolezcom na svete, zaujal nás jednak jeho príbeh, keď sa chlapec z chudobných pomerov dokázal vypracovať na top jednotku v tejto disciplíne. Tak isto nás zaujalo, akým spôsobom bol tento príbeh vyrozprávaný. Je veľa aspektov, ktoré robia tento film výnimočným,“ konštatoval Zipser. Jurek je pritom len druhým dielom spomínaného poľského režiséra. Porotu okrem iného zaujalo aj spracovanie kultúrno-spoločenskej situácie v období, kedy tento horolezec aktívne pôsobil. „Z toho formálneho hľadiska je to veľmi dobre spracovaný film, je to emotívna ukážka celej životnej expedície jedného horolezca, ktorá je zaujímavá od začiatku až do konca,“ dodal Jurgalski.
Porota okrem ceny Grand Prix udelila aj päť čestných uznaní a päť špeciálnych cien. Porotcov si získala napríklad talianska snímka Nini, ktorá rozpráva príbeh o túžbe zamilovanej dvojice zdolávať nové lezecké a životné cesty. Práve dielo režiséra Gigiho Giustinianiho získalo cenu poroty. Ocenenie za najzábavnejší prístup k vážnemu tzv. bigwallovému lezeniu dostal film China Jam od režiséra Evarda Wendenbauma z Francúzska. Porota sa zhodla, že šlo o originálnu zmes humoru, hudby a náročného lezenia novej cesty v zriedkavo navštevovanej oblasti.
„Ďalšiu cenu za dobrodružné objavovanie kmeňových tradícií sme udelili slovenskému režisérovi Paľkovi Barabášovi za film Suri, ktorý sa vydal na dobrodružnú a odvážnu výpravu za spoznávaním nepoznaného, avšak miznúceho kmeňa Surmov,“ doplnil Zipser. Okrem toho porota odmenila aj snímku Valley Uprising od dvoch amerických režisérov za vzrušujúci súhrn najinšpirujúcejších miest pre lezcov a ľudí stojacich mimo zákona. Podľa poroty šlo o najlepší dokumentárny film o prekračovaní hraníc a pravidiel v lezeckej kultúre. Posledným z filmov, ktorý získal špeciálnu cenu, bol Quest for Inspiration od francúzskeho režiséra Mathieua Le Laya, a to za zvečňovanie neopísateľných krás prírody.
„Čestné uznanie získali filmy Znovuzrodenie Jeffa Lowea z USA, ďalej film Bez skaly z Veľkej Británie, španielska snímka Panorama, slovenský film od Tomáša Hulíka a Jana Hafta Divoké Slovensko a v neposlednom rade aj snímka K2 a nevidiaci pešiaci od tvorcov z USA a Pakistanu,“ doplnil Zipser. Pri každom filme porota sledovala najmä samotný príbeh, ale aj kvalitu filmovej snímky. Ocenenia napokon získali tie snímky, u ktorých sa tieto dva aspekty najviac prelínali. Porota vzhliadla všetkých 53 súťažných snímok z 15 krajín sveta za dva a pol dňa, čo bolo dosť časovo náročné. Porotcovia sa však zhodli, že tie najlepšie filmy im aj tak ostali v hlavách.
„Naozaj to porota mala veľmi ťažké, do poslednej chvíľky sa rozhodovali, ale dá sa povedať, že všetci moji favoriti boli ocenení, hoci ja som mala ešte jedného, a to film K2 – Dotknúť sa neba, ktorý sa už do konečného poradia nedostal. Ale ocenených filmov bolo naozaj veľa,“ zhodnotila riaditeľka päťdňového festivalu Mária Hámorová.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Palestínčan prestrojený za fotoreportéra a oblečený v žltej veste s nápisom "Press" v piatok nožom zaútočil na izraelského vojaka a zranil ho. Útočníka vzápätí zastrelili iní izraelskí vojaci. Ich zraneného kolegu previezli do nemocnice, informovala agentúra AP.
Incident sa odohral v meste Hebron, a to len niekoľko metrov od miesta, kde sa na poludnie, po skončení tradičných piatkových moslimských modlitieb, začala protestná akcia Palestínčanov.
Útoku na izraelského vojaka  prechádzalo podpálenie hrobky patriarchu Jozefa v Nábuluse skupinou Palestínčanov. Ich prezident Mahmúd Abbás odsúdil podpálenie ako nezodpovedný čin, nariadil jeho dôsledné prešetrenie a okamžitú nápravu vzniknutých škôd.
Dolapenie a potrestanie vinníkov avizoval aj hovorca izraelskej armády Peter Lerner, ktorý uviedol, že útok bol porušením náboženskej slobody a hrobka patriarchu Jozefa sa stala jeho terčom len preto, že je miestom, kam sa židia prichádzajú modliť.
Hrobka patriarchu Jozefa sa nachádza v Nábuluse, na mieste pod palestínskou správou. Návštevy veriacich židov tam koordinujú palestínske bezpečnostné zložky a izraelské jednotky.
Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.
Násilnosti, ktoré zachvátili Jeruzalem a Izraelom okupovaný západný breh Jordánu, sú najzávažnejšie za posledné roky: doteraz si vyžiadali životy 33 Palestínčanov a desiatich Izraelčanov.
Situáciu by mohlo ešte viac skomplikovať palestínske hnutie Hamas, kontrolujúce pásmo Gazy, ktoré  vyhlásilo za tzv. deň hnevu a vyzvalo Palestínčanov vo všetkých mestách na západnom brehu Jordánu na pochody, demonštrácie a protestné akcie proti Izraelu. Akcie v rámci Dňa hnevu sa začnú dnes po tradičných moslimských modlitbách.
Situáciou v Izraeli a na palestínskych územiach sa bude dnes zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Neočakáva sa, že by prijala rezolúciu, predpokladá sa, že obe strany vyzve, aby sa vyvarovali ďalších násilností, konštatovala agentúra Reuters.

Rumunské orgány zadržali včera troch novinárov pre podozrenie z vymáhania peňazí od verejne známych osôb za to, že nebudú o nich písať negatívne články. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie rumunskej prokuratúry.
Prokurátorka Cecilia Ianová uviedla, že údajnými vydieračmi sú riaditeľ týždenníka Atac de Buzau, jeho manželka a jeden z redaktorov. O ich ponechaní vo vyšetrovacej väzbe má rozhodnúť súd.
Na trojicu zadržaných sa podľa Ianovej sťažovalo päť ľudí, agentúra Agerpres však informovala až o šiestich starostoch, ktorí údajne zaplatili požadované peniaze. Podnikateľ Constatnin Toma z východnej časti Rumunska, kde týždenník vychádzal, dnes vyhlásil, že novinári začali o ňom hanlivo písať po tom, ako odmietol podpísať zmluvu o publicite.

Copyright © TASR 2015

Spoločnosť Warner Bros. pripravuje seriál o posledných dňoch života speváka Michaela Jacksona. Titul vznikne podľa knihy Before You Judge Me: The Triumph And Tragedy Of Michael Jackson’s Last Days z pera Travisa Smileyho. Zatiaľ nevydaná biografia sleduje 16 týždňov života kráľa popu, pričom má priblížiť aj jeho neustálu snahu o zachovanie si súkromia a ďalšie problémy, ktorým čelil pre svoju popularitu. Na adaptácii rukopisu pre televíziu sa bude podielať samotný autor.
Jeden z najpopulárnejších hudobníkov všetkých čias, legendárny Michael Jackson, sa narodil 29. augusta 1958. V 60. rokoch minulého storočia začal vystupovať v súrodeneckej skupine The Jackson 5. Neskôr odštartoval sólovú kariéru. Vydal desať štúdiových albumov ako napríklad Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory: Past, Present and Future, Book I (1995), pričom podľa odhadov predal viac ako 400 miliónov kópií nahrávok. Medzi jeho najväčšie hity patria piesne Billie Jean a Beat It, ale aj Thriller, Bad, Man In The Mirror, Dirty Diana, Black Or White, You Are Not Alone či Earth Song. Na konte má 15 cien Grammy a to vrátane Grammy Legend Award a Grammy za celoživotný prínos. Získal aj stovky ďalších ocenení. Zomrel v roku 2009 ako 50-ročný.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.