2. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Alžírska polícia zatkla 12 novinárov zúčastňujúcich sa vo štvrtok na zhromaždení proti údajnej cenzúre informovania o protestoch proti piatemu funkčnému obdobiu prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Oznámil to reportér tlačovej agentúry AFP.
Do demonštrácie v centre metropoly Alžír sa zapojilo približne 100 žurnalistov tlačených, rozhlasových a televíznych médií, ktorí pracujú pre štátne alebo súkromné organizácie. Protestovali proti obmedzovaniu informovania o protestoch, ktoré vypukli minulý piatok 22. februára - cenzúru nariadili šéfovia médií.
"Prepustite našich kolegov!" skandovali zvyšní demonštranti, keď zatknutých odvážali v policajných dodávkach. Novinári neposlúchajú príkazy, kričali tiež.
Alžírsko zasiahla vlna protestov po tom, čo chorľavý Buteflika oznámil, že sa bude vo voľbách 18. apríla uchádzať o piate funkčné obdobie - napriek tomu, že potrebuje invalidný vozík a na verejnosti sa po mozgovej príhode z roku 2013 objavil len niekoľkokrát.
Na prvých protestoch proti kandidatúre Butefliku minulý piatok sa zúčastnili desaťtisíce ľudí a odvtedy sa demonštrácie konali denne, v provinciách aj v hlavnom meste, kde sú demonštrácie nezákonné.
Avšak niekoľko dní štátne stanice a súkromné kanály vlastnené mediálnymi magnátmi blízkymi vláde o protestoch mlčali.
Žurnalisti štátneho rozhlasu uviedli, že vedenie im nariadilo protesty spravodajsky nepokrývať.
Organizácia na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) obvinila v utorok 26. februára alžírske úrady, že sa snažia médiám "nasadiť náhubok".
Buteflika (81) odletel v nedeľu do Švajčiarska na "pravidelnú lekársku kontrolu" pred voľbami, uviedol prezidentský úrad.

Nemecká pobočka medzinárodnej organizácie na ochranu novinárov Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala vo štvrtok tureckú vládu, aby neznemožňovala prácu zahraničným novinárom. Informovala o tom agentúra DPA.
Stalo sa tak po tom, ako bol niekoľkým zahraničným novinárom vo štvrtok odmietnutý vstup na tlačovú konferenciu tureckého ministra financií Berata Albayraka a podpredsedu Európskej komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena, ktorá sa konala v Istanbule. Žurnalistov na podujatie nevpustili, pretože im v Turecku dosiaľ neudelili akreditáciu.
Christian Mihr z nemeckej RSF vo štvrtok uviedol, že tureckí predstavitelia sa musia "okamžite postarat o to, aby zahraniční novinári mohli v Turecku slobodne vykonávať svoje povolanie".
Polovica nemeckých spravodajcov pracujúcich v Turecku, rovnako ako aj mnoho ďalších zahraničných novinárov, momentálne podľa RSF čaká na vydanie nových novinárskych preukazov. Platnosť ich starých akreditícií pritom vypršala už pred dvoma mesiacmi vypršala.
Novinárske preukazy umožňujú zahraničným novinárom v Turecku pracovať aj žiť, približuje agentúra DPA.
V rebríčku slobody tlače RSF sa Turecko nachádza na 157. mieste spomedzi 180 krajín sveta, uvádza portál televíznej stanice Deutsche Welle. V predošlých rokoch v tejto krajine došlo k zatknutiu viacerých európskych novinárov pre podozrenia z terorizmu.


Americký herec Luke Perry v Los Angeles utrpel mŕtvicu a je hospitalizovaný. Perry (52) sa preslávil účinkovaním v seriáli Beverly Hills 90210 a v súčasnosti hrá v seriáli Riverdale.
Podľa miestnych médií, ktoré v piatok cituje spravodajský portál stanice BBC, do hercovho domu v losangeleskej štvrti Sherman Oaks privolali záchranku a následne herca hospitalizovali.
Perry v danom čase nakrúcal v Los Angeles scény do seriálu Riverdale. Jeho zástupca pre BBC povedal, že herec je "momentálne na pozorovaní v nemocnici". Iné detaily týkajúce sa jeho zdravotného stavu neboli k dispozícii.
Zvláštnou zhodou okolností v rovnaký deň oznámili, že seriál Beverly Hills 90210 plánujú obnoviť; Perry v ňom hral Dylana McKaya. Hoci Perry nebol potvrdený pre nové diely, jeho bývalí kolegovia Jason Priestley, Jennie Garthová, Brian Austin Green, Tori Spellingová a Ian Ziering podpísali kontrakt o účinkovaní v obnovenom seriáli.


Niekoľko stoviek chorvátskych novinárov sa zhromaždilo v sobotu v hlavnom meste Záhreb pri proteste proti nátlaku na novinárov a cenzúre médií, informovala agentúra AP.
Sobotňajšie zhromaždenie pod heslom "Prevzali ste médiá, my sa nevzdáme žurnalistiky" organizuje Asociácia chorvátskych novinárov (HND) v reakcii na viac ako 1100 žalôb podaných na novinárov v krajine.
Účastníci protestov podľa AP plánujú doručiť chorvátskej vláde svoje námietky voči cenzúre v médiách. Vedúci asociácie HND Hrvoje Zovko povedal, že "vláda problém ignoruje, pretože verí, že ignorovaním sa problém vyrieši".
Chorvátska rozhlasová a televízna spoločnosť HRT podala viac ako 30 žalôb na svojich vlastných novinárov a aj novinárov z iných médií vrátane Zovka.

Približne 3000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Berlína na protest proti reformám EÚ, ktoré sprísnia podmienky v oblasti autorských práv na internete, informovala agentúra DPA.
Demonštranti nesúhlasia najmä s článkom 13 pripravovanej smernice EÚ o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu. Ten presúva zodpovednosť za autorské práva k nahranému obsahu, napríklad obrázkom, videonahrávkam alebo hudbe, na online platformy ako YouTube či Facebook.
Kritici sa obávajú, že platformy v reakcii na tento článok použijú automatické filtre, ktoré zablokujú nahrávanie obsahu.
Článok 13 bude mať "rozsiahle následky pre slobodu vyjadrovania a rozmanitosť na internete", napísalo na svojej stránke protestné hnutie "Berlín proti 13" (Berlin gegen 13).
Protestujúci pochodovali od sídla vydavateľstva Axel Springer popri ministerstve spravodlivosti ku kanceláriám Európskej komisie (EK) v centre Berlína.
Zmenu pravidiel pri uplatňovaní autorského práva v EÚ navrhla ešte v roku 2016 Európska komisia s cieľom prispôsobiť ich "digitálnemu veku". Nová smernica má zabezpečiť, že umelci a vydavatelia správ budú spravodlivo odmeňovaní za svoje diela, ktoré sa objavujú na internete.


Copyright © TASR 2019

Facebook spoločne so svojou dcérskou spoločnosťou Instagram zažalovali u amerického federálneho súdu štyri firmy a tri osoby z Číny za to, že propagovali predaj falošných účtov, sledujúcich, či "lajkov". Sociálna sieť to v noci na dnes oznámila v príspevku na svojom oficiálnom blogu.
Falošné účty či sfalšované údaje o počte sledujúcich a označenie "páči sa mi" sú na facebooku aj na iných online platformách veľmi rozšíreným fenoménom a takzvaný neautentický obsah tvoria veľkú väčšinu materiálu, ktorý administrátori odstraňujú kvôli porušeniu užívateľských zásad. Facebook dúfa, že podaním žaloby vyšle jasný signál, "že tento typ podvodných aktivít nie je tolerovaný a že budeme konať rázne pre ochranu integrity našej platformy".
Čínske subjekty údajne falošné účty a "lajky" propagovali ako cez facebook a instagram, tak prostredníctvom služieb Amazonu, Googlu alebo firmy Apple. Podľa agentúry Bloomberg podvodný obsah vytvárali a hromadne predávali posledné dva roky. Facebook požaduje, aby súd ich údajným aktivitám zabránil, tiež si nárokuje odškodné.
"Neautentická aktivita na našej platforme nemá žiadne miesto. Preto venujeme významné prostriedky na odhaľovanie a zastavovanie tohto správania, napríklad tým, že, každý deň odstraňujeme milióny falošných účtov," napísal zástupca hlavného právnika Facebooku Paul Grewala.
"Falošné a neautentické účty môžu byť použité pre spam a phishing (snaha podvodom získať prihlasovacie údaje do rôznych služieb), dezinformačnej kampane, marketingové podvody, reklamné podvody a ďalšie podvodné projekty, ktoré sú vo väčšom rozsahu zárobkovej," citoval ďalej Bloomberg zo sťažnosti Facebooku a Instagramu.

Copyright © ČTK 2019

TO JE TV!

TO JE TV!

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Koaličný poslanec NR SR za stranu Smer-SD a predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek považuje v súčasnosti novelu tlačového zákona za potrebnú. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy s tým, že návrhom novely zákona sa možnosti uplatnenia práva na odpoveď politikov rozširujú v zmysle pôvodného znenia tlačového zákona z roku 2008. Opozičná poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Renáta Kaščáková je presvedčená, že politici majú právo na odpoveď aj dnes. „Návrh novely zákona je zlý v tom, že ruší, že by sa malo právo na odpoveď vzťahovať len na neúplné a nepravdivé údaje. Po novom by mala byť možnosť reagovať aj na pravdu. To je zastrašovanie novinárov. Strašia sa pod tlakom obrovských pokút,“ povedala s tým, že keď sa niečo dotkne cti politika, hneď bude mať právo na odpoveď a právo na opravu. Jarjabek povedal, že dnes v zákone zakotvené právo na odpoveď nefunguje. „Ja keď nemám právo na odpoveď, tak moji voliči nemajú právo na pravdu?“, pýtal sa poslanec. Kaščáková stojí za tým, že zákon považuje za šikanu novinárov a ich zastrašovanie. „Dnes môžem požiadať o opravu, ak redakcia zverejní nepravdu,“ priblížila.
„Neviem, čo bude v cieľovej rovinke tohto zákona,“ povedal Jarjabek a dodal, že zákon zatiaľ poslanci na poslednej schôdzi parlamentu posunuli do druhého čítania. Podľa neho sa uskutočnia konzultácie aj s novinármi a kompetentnými inštitúciami. „Dokonca aj Tlačová rada, o ktorej hovorí SNS, je v hre,“ povedal a dodal, že o zákone komunikuje aj s rezortom kultúry. Podľa neho je nutné, aby existovali rovnaké pravidlá pre elektronické, aj pre printové médiá. Podľa poslankyne za SaS sa novelou tlačového zákona na ministerstve kultúry zaoberá dočasná pracovná skupina pre právnu ochranu novinárov a jej členmi sú tak predstavitelia inštitúcií štátu, ako aj zástupcovia novinárskej obce, no požiadavky pracovnej komisie zatiaľ do zákona zahrnuté neboli.
Poslanec NR SR za SNS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Karol Farkašovský prostredníctvom telefonického spojenia v relácii povedal, že Tlačová rada, ktorú navrhuje zriadiť, by dohliadala na printové médiá a digitálne prostredie. „Rada by mala fungovať na báze Rady pre vysielanie a retransmisiu. Mala by prispieť k vyváženiu zdeformovaného mediálneho prostredia. Rada musí mať aj iné právomoci, ako len udeľovať znepokojenie,“ povedal. Jarjabek sa však pýtal, kto by mal byť členom spomínanej Tlačovej rady. „Aké budú jej kompetencie?“, pýtal sa. Podľa neho by mala dohliadať na obsah médií, či nenávistné prejavy v médiách. Kaščáková si myslí, že SNS chce všetko zregulovať. Rovnako ako Jarjabek sa pýtala, kto by tvoril Tlačovú radu.
Kaščáková aj Jarjabek sú otvorení komunikácii za okrúhlym stolom spolu s koaličnými aj opozičnými stranami.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

1. 3. 2019

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK


Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku naďalej ostáva Rádio Expres, nasledované Rádiom Slovensko a Fun rádiom. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý robila spoločnosť Median SK od 15. októbra 2018 do 16. decembra 2018 a od 7. januára do 3. februára tohto roku. V prieskume odpovedalo 3207 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov.
Rádio Expres počúva 33,9 percenta, Rádio Slovensko 27,1 percenta a Fun rádio 23,2 percenta poslucháčov. Nasleduje Rádio Europa 2 s počúvanosťou 17 percent a Rádio Vlna, ktoré počúva 15,2 percenta poslucháčov. Rádio Jemné si naladilo 15,1 percenta poslucháčov a Rádio Regina si vybralo 11,7 percenta poslucháčov.
Rozhlasovú sieť Radio Services si naladilo 40,1 percenta poslucháčov, Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi 39,8 percenta a RegioMedia 9,2 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu má Rádio Expres (21,9 percenta) pred Rádiom Slovensko (20,7 percenta) a Fun rádiom (12,2 percenta). Štvrtý najväčší trhový podiel získalo Rádio Vlna s 8,3 percenta, nasledujú Rádio Europa 2 a Rádio Regina (zhodne po 7,3 percenta). Siedmy najväčší trhový podiel má Rádio Jemné. Ostatné rozhlasové stanice majú 14,5-percentný podiel na rozhlasovom trhu.
Celková počúvanosť slovenských rádií v parametri "počúval posledný týždeň" je 86,4 percenta. Každý deň počúva rádio viac ako 2,5 milióna ľudí. V priemere každý občan SR počúva denne rádio o niečo menej ako hodinu a 45 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne dve hodiny a 50 minút.
TASR o tom informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK.

Copyright © TASR 2019

RTVS NEWS. Rozhlasový kolektív z Augusta ´68 získal Cenu mesta Banská Bystrica

RTVS NEWS
Rozhlasový kolektív z Augusta ´68 získal Cenu mesta Banská Bystrica

Cenu Mesta Banská Bystrica za rok 2018 dostal kolektív banskobystrického rozhlasového štúdia, ktorý sa podieľal na vysielaní v pohnutých augustových a septembrových dňoch v roku 1968. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva. Ceremoniál udeľovania sa uskutočnil vo štvrtok 28. februára.

Výkonný riaditeľ Štúdia RTVS v Banskej Bystrici Miroslav Debnár vníma ocenenie bývalých rozhlasových pracovníkov ako ďalší významný krok k ucteniu si ich hrdinstva. „Pri tejto príležitosti myslíme predovšetkým na našich kolegov, ktorí vtedy riskovali svoje životy a viacerí z nich zaplatili v čase normalizácie vysokú cenu,“ poznamenal. V tejto súvislosti spomenul líderku banskobystrického augustového vysielania Otu Plávkovú, riaditeľa Ondreja Bartoša, redaktora Štefana Turňu či hlásateľku Milinu Vlnovú. „Za svoj augustový angažmán museli odísť z rozhlasu, postupne ich odstavili z verejného a novinárskeho života, prenasledovala ich štátna bezpečnosť, násilne ich presťahovali a nemohli sa tvorivo ani občiansky angažovať. Ich životné charakterné postoje sú inšpiráciou aj pre súčasnú mladú generáciu pracovníkov banskobystrického štúdia RTVS,“ dodal Miroslav Debnár.

Banskobystrické štúdio Československého rozhlasu zohralo v augustových udalostiach 1968 významnú úlohu. Pre obyvateľov bolo jediným zdrojom informácií, ktoré sa šírili prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov. Vojská Varšavskej zmluvy obsadili v skorých ranných hodinách 21. augusta 1968 redakcie tlače, rozhlasu a televízie v celej republike. Banskobystrické rozhlasové štúdio však nenašli, a tak mu darilo vysielať po celý deň správy. Informovali o postupe okupačných vojsk, ale aj o náladách ľudí v uliciach. Okrem toho jeho pracovníci spísali vyhlásenie, v ktorom odsúdili okupáciu a vyjadrili podporu vtedajšiemu ÚV KSČ pod vedením Alexandra Dubčeka. Redaktori čítali vyhlásenia z rôznych podnikov najmä zo stredného Slovenska, desiatky telegramov a zverejňovali telefonáty, v ktorých ľudia vyjadrovali podporu strane a odsudzovali okupáciu.

K 50. výročiu okupácie Československa pripravilo banskobystrické štúdio RTVS dokumentárny film Vlny slobody. V premiére ho vlani 20. augusta uviedla televízna Dvojka. Diváci sa cez spomienky bývalých „rozhlasákov“ dozvedeli o dianí v rozhlasovom štúdiu v prvý deň okupácie, o jeho neskoršom obsadení a vysielaní z utajovaných priestorov v ďalších dňoch.

Rádio Regina Stred venovalo pohnutým udalostiam 10-dielny cyklus, ktorý priblížil situáciu v meste pod Urpínom pred, počas a po auguste 1968. Odznelo v ňom aj rozprávanie bývalých rozhlasových kolegov, ktorí okupáciu zažili na vlastnej koži. Poslucháči si z archívu RTVS mohli vypočuť vzácne zvukové nahrávky vtedajšieho vysielania. Minuloročná augustová relácia Večerné reflexie znela práve zo štúdia, do ktorého vnikli ozbrojení vojaci tesne pred polnocou 21. augusta, prikázali okamžite ukončiť vysielanie a pracovníkom opustiť budovu.

Odvážne konanie banskobystrických „rozhlasákov“ ocenilo Mesto Banská Bystrica aj pamätnou tabuľou, ktorá zdobí priečelie budovy RTVS v Banskej Bystrici od vlaňajšieho augusta. Pri tejto príležitosti RTVS dalo ako symbol pre svojich bývalých rozhlasových kolegov, z ktorých dnes žije už len sedem, upiecť jadranskú tortu. Rovnakú im priniesla poslucháčka - cukrárka popoludní 21. augusta 1968 ako vďaku za ich odvážnu a vtedy riskantnú prácu.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA











Radio_Head Awards 2018

Radio_Head Awards 2018


Piatok 15. marca bude nielen dňom, kedy sa dozvieme víťazov Rádiohláv za rok 2018, ale aj večerom viacerých exkluzívnych hudobných vystúpení. Špeciálnu premiéru avizujú Ľudové Mladistvá, so svojím novým projektom Ultrazvuk vystúpi raper Vec, odhalenie tajnej spolupráce sľubuje Autumnist. O víťazoch štyroch kategórií rozhodujú poslucháči, tí môžu za víťazov kategórií Album roka, Skladba roka, Debut a Objav roka hlasovať do 3. marca na www.radiohlavy.sk.

Najviac nominácií majú Ľudové Mladistvá, Para, Autumnist, v dvoch kategóriách je nominovaný aj Vec. Známy raper si na Rádiohlavách aj zahrá a to s novým projektom Ultrazvuk, ktorý sa na scéne objavil len minulý rok a dostal sa aj do nominácií v kategórii Objav roka. Ďalšiu exkluzívnu premiéru sľubujú na Rádiohlavách aj Ľudové Mladistvá, ktorým sa podarilo zaujať nielen v poslucháčskych, ale aj žánrových kategóriách World Music / Folk a Jazzová hudba.

Tajnú spoluprácu na Radio_Head Awards 2018 avizuje aj Vlado Ďurajka s projektom Autumnist, ktorý v roku 2009 na Rádiohlavách získal Cenu kritikov. V Axa Aréne NTC zaznie naživo aj nominovaný singel Words producenta FVLCRVM, ktorý odznie v úprave špeciálne len pre Rádiohlavy. Niečo extra si na 11. ročník pripravili aj Luvver nominovaní na Objav roka. Vystúpi aj projekt The Youniverse, ktorý minulý rok debutoval albumom CMYK.

Poslucháči Rádia_FM rozhodujú o víťazoch v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut a Objav roka. Zahlasovať za svojho favorita môžu na webe www.radiohlavy.sk už len do nedele 3. marca. Víťazov v žánrových kategóriách World Music / Folk, Hard and Heavy, Hip Hop / Rap / RnB, Elektronická hudba, Klasická hudba, Jazzová a Experimentálna hudba vyberá odborná porota.
Súčasťou Rádiohláv bude aj udeľovanie Ocenenia za prínos do hudby. Meno aktuálneho držiteľa bude známe už 11. marca. Ocenenie v minulosti získali aj Marián Varga, Juraj Kušnierik, Bety K.Majerníková či tvorcovia kompilácie Ostrov hudby.

Odovzdávanie cien Radiohlavy 2018 sa bude konať v piatok 15. marca v bratislavskej Axa Aréne NTC. Vstupenky, hlasovanie (do 3. marca) a ďalšie informácie sú dostupné na webe www.radiohlavy.sk

RTVS pre športových fanúšikov pripravila tento víkend až 13 priamych prenosov

RTVS pre športových fanúšikov pripravila 

tento víkend až 13 priamych prenosov

Domáca hokejová Tipsport liga v sezóne 2018/2019 pomaly finišuje. Z osemfinálových zápasov play-off odvysiela RTVS v piatok a v sobotu súboje medzi MHC MIKRON Nové Zámky a HC 07 Detva. V prvom dueli sa stretnú hokejisti v piatok o 18.00 h, v sobotu bude súboj o cenné body pokračovať o 17.45 h. Oba zápasy odvysiela RTVS na Dvojke.
Štyri priame prenosy z atletiky
Od 1. do 3. marca sa budú v škótskom Glasgowe konať halové Majstrovstvá Európy v atletike. Spolu so slovenskými športovcami budú v Škótsku aj reportéri RTVS. Diváci budú mať príležitosť vidieť aj nášho najúspešnejšieho atléta súčasnosti Jána Volka, ktorý bude na šampionáte obhajovať striebro spred dvoch rokov. Prenosy z halových majstrovstiev Európy prinesie RTVS v piatok od 19.55 h na webe a o 21.00 h na obrazovkách Dvojky. V sobotu začne prenos z Glasgowa na webe od 18.55 h, v televíznom vysielaní bude atletika pokračovať po skončení hokejového prenosu. V nedeľu bude prvý prenos z ME na Dvojke už o 10.55 h, pokračovať sa bude po skončení futbalového zápasu medzi Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava.
Šesť pretekov z MS v klasickom lyžovaní v RTVS
V piatok 1. marca o 13.10 h pre divákov prinesie štafetu mužov na 4 x 10 km a o 15.55 h skoky na lyžiach zo 109 metrového mostíka. V sobotu (2. 3.) sa diváci môžu tešiť o 12.10 h na preteky žien na 30 km. Prenosy z Majstrovstiev sveta uzavrie na Dvojke prenos z nedeľných pretekov mužov na 50 km, od 14.20 h si budú môcť preteky pozrieť na webe, ich záver pôjde vo vysielaní Dvojky po skončení atletiky. Lyžovanie si budú môcť diváci pozrieť aj na webe, v sobotu od 14.40 h to bude severská kombinácia družstiev, od 15.55 h to budú skoky na lyžiach zmiešaných družstiev. RTVS divákom na Slovensku tento rok prinesie všetky finálové disciplíny Majstrovstiev sveta.
Dva zápasy a dva magazíny pre futbalových fanúšikov
Medzi najsledovanejšie športové udalosti tohto víkendu jednoznačne patrí aj derby bratislavského Slovana so Spartakom Trnava. Na obrazovkách RTVS si diváci budú môcť pozrieť nielen priamy prenos zo zápasu, ktorý začne o 18.00 h, športová redakcia RTVS pripravila pre divákov aj špeciálne štúdio v ktorom sa prostredníctvom unikátnych záberov budú môcť diváci vrátiť k najväčším futbalovým zápasom na pôvodnom Tehelnom poli.
Z tohtotýždňových zápasov Fortuna ligy prinesie RTVS aj priamy prenos zo sobotného zápasu (2. 3.) Nitry a Serede na Dvojke o 15.15 h. Prehľad zápasov 21. kola priblíži v exkluzívnom Fortuna liga magazíne v nedeľu o 22.10 h na Dvojke, kde prinesie obrazové spravodajstvo zo všetkých zápasov tohto kola.
Pre futbalových fanúšikov pripravila RTVS aj Magazín Európskej ligy, ten odvysiela v sobotu 2. marca o 14.50 h na Dvojke.


Otvárací zápas z vypredaného Tehelného poľa medzi Slovanom a Trnavou odvysiela aj RTVS

Otvárací zápas z vypredaného Tehelného poľa 

medzi Slovanom a Trnavou odvysiela aj RTVS




Tento víkend RTVS odvysiela výnimočne dva zápasy futbalovej Fortuna ligy. V sobotu 2. marca o 15:15 h to bude duel futbalistov Nitry a Serede. Diváci si budú môcť pozrieť v nedeľu nad rámec štandardného vysielania aj vypredané derby medzi bratislavským Slovanom a Spartakom Trnava. Otvárací zápas z nového futbalového štadióna na Tehelnom poli bude Dvojka vysielať v nedeľu 3. marca. Vysielanie RTVS sa začne hodinu pred úvodným výkopom o 17:00 h špeciálnym štúdiom. V ňom sa prostredníctvom unikátnych archívnych záberov spolu s divákmi vrátime k najväčším futbalovým zápasom na Tehelnom poli.
Zápasy Slovana Bratislava a Spartaka Trnava patria vždy medzi tie najsledovanejšie. Nedeľné derby však bude výnimočné aj miestom konania, bude to totiž prvý zápas na novootvorenom Tehelnom poli. Pôvodný štadión bol počas takmer 70-tich rokov svedkom legendárnych zápasov bratislavského Slovana aj slovenskej futbalovej reprezentácie. V špeciálnom vysielaní si prostredníctvom unikátnych archívnych záberov pripomenieme najdôležitejšie zápasy, ktoré sa hrali na pôvodnom štadióne. „Od prvej chvíle nám bolo jasné, že tento zápas musíme prezentovať ako špeciálnu príležitosť. Ak sa od základov zrekonštruovaný ikonický štadión otvára najprestížnejším slovenským derby zápasom, je to udalosť, ktorá ďaleko presahuje rámec bežného športového súťaženia. Minutáž aj náplň predzápasového programu, ktorému venujeme mimoriadnu pozornosť, je ďalším dôkazom toho, že RTVS je pri všetkom podstatnom, čo sa v našom športe deje,“ dodal tímlíder pre priame prenosy Pavol Gašpar. Spolu s moderátorom a komentátorom Marcelom Merčiakom budú prítomní aj viacerí hostia, ktorí na Tehelnom poli napísali kus slovenskej futbalovej histórie a patrili k najdôležitejším postavám slovenského futbalu, medzi nimi aj overený expert RTVS Marián Zeman.

Zápas medzi futbalovými rivalmi, Slovanom Bratislava a Spartakom Trnava, pribudol do vysielacej štruktúry RTVS iba nedávno. Podľa pôvodného programu mala RTVS vysielacie práva len na sobotňajší zápas medzi Nitrou a Sereďou. RTVS mala veľký záujem priniesť zápas divákom na celom Slovensku. Po takmer mesačných rokovaniach s Orange Sport TV sa podarilo dohodnúť a RTVS získala práva na vysielanie tohto zápasu. „Teší nás enormný záujem RTVS o odvysielanie tohto prestížneho zápasu, no zároveň chcem oceniť aj prístup nášho partnera z Orange šport TV, keďže rokovania neboli vôbec jednoduché. Najväčšie slovenské derby, prvé na vynovenom Národnom futbalovom štadióne, bude dostupné na celom Slovensku, čo naši futbaloví fanúšikovia určite ocenia,“ povedal k zápasu Ivan Kozák, prezident Únie ligových klubov.

Najatraktívnejšie derby jarnej časti futbalovej Fortuna ligy Slovan Bratislava – Spartak Trnava si tak budú môcť pozrieť diváci na celom Slovensku na Dvojke od 17:00 h. Šláger bude v priamom prenose vysielať aj Rádio Regina od 18:00 h.

Počas prvého marcového víkendu odvysiela RTVS aj priamy prenos zo zápasu medzi FC Nitra a ŠKF iClinic Sereď. Futbaloví fanúšikovia si ho môžu pozrieť v sobotu 2. marca o 15:15 h na Dvojke.

28. 2. 2019

Zomrel Andre Previn

Zomrel Andre Previn

Dirigent a skladateľ Andre Previn zomrel vo veku 89 rokov.
Počas svojho života získal štyri Oscary.
Bol jazzovým virtuózom a legendárnym dirigentom Symfonického orchestra v Londýne.
Previn pochádzal zo židovskej rodiny z nemeckého hlavného mesta Berlín. V roku 1939 spoločne so svojou rodinou emigroval do Spojených štátov amerických, keď utekali pred Hitlerom a nemeckými nacistami. Americkým občanom sa stal v roku 1943, hudbu študoval do roku 1946 na vysokej škole v Beverly Hills pri Los Angeles. Ako skladateľ a dirigent sa dokázal presadiť v Hollywoode už v roku 1948, kedy začal písať a aranžovať filmovú hudbu aj riadiť miestne filmové orchestre. Potom, čo sa tu úspešne etabloval, riadil hudobné nahrávky pre slávne filmové muzikály ako napr. Gigi (1958), Porgy a Bess (1959) a My Fair Lady (1964), za ktorý dostal cenu Americkej filmovej akadémie Oscar.
V roku 1967 sa stal dirigentom Houstonského symfonického orchestra a ďalší rok aj Londýnskeho symfonického orchestra. V nasledujúcich rokoch pôsobil ako dirigent napr. u Pittsburského symfonického orchestra, Kráľovského filharmonického orchestra a u Losangeleskej filharmónie. Ďalej skladal filmovú hudbu, komponoval a aranžoval hudbu k muzikálom, skladal ale aj hudobné diela spadajúce do odboru vážnej hudby, ako bol napr. violončelový koncert, alebo koncert pre gitaru a orchester.
Od polovice päťdesiatych rokov 20. storočia tiež cestoval a hrával ako jazzový pianista. Vtedy spolupracoval so Shelly Manne, Leroy Vinnegarom a Benny Carterom. Spoločne s nimi nahral aj album, ktorý obsahoval upravené piesne pochádzajúce z muzikálu My Fair Lady (1956), tento album sa vo svojej dobe stal hudobným bestsellerom.
V neskorších rokoch sa sústredil na komponovanie klasickej hudby. Jeho prvou operou sa stala Električka do stanice túžba, ktorá mala premiéru v sanfranciskej opere v roku 1998. Zložil aj mnoho ďalších diel z oblasti vážnej hudby, išlo o diela vokálne, komorné aj symfonické.

Zomrel Jiří Pecha

Zomrel Jiří Pecha

Vo veku 74 rokov zomrel český herec Jiří Pecha. Smutnú správu potvrdila hovorkyňa brnianskeho divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová. Príčinu úmrtia herca, ktorý počas života bojoval so závislosťou od alkoholu či s rakovinou prostaty, však nezverejnila.
Jiří Pecha sa narodil 12. novembra 1944 v meste Třebíč. Vyštudoval Janáčkovu akadémiu múzických umení (JAMU) v Brne. Okrem divadla sa venoval aj filmovej a televíznej tvorbe. Predstavil sa napríklad v snímkach ako Poslední leč (1981), Šašek a královna (1987), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992), Zapomenuté světlo (1996), Musíme si pomáhat (2000), Krajinka (2000), Vyhnání z ráje (2001), Pupendo (2003), Nuda v Brně (2003), Anjel Pána (2005), Peklo s princeznou (2008), Kovář z Podlesí (2013), v trilógii Babovřesky z rokov 2013, 2104 a 2015, Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) alebo Anjel Pána 2 (2016). Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z Manéže Boleslava Polívku.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Pavol Vorobjov skončil na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Informoval o tom portál Aktuality.sk, ktorému to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
"Po dohode s prezidentom Policajného zboru požiadal Pavol Vorobjov o preloženie na inú policajnú zložku k 1. marcu 2019," uviedol pre portál hovorca.
Vorobjov pôsobil na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA od septembra 2017.



Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Zomrela Oľga Bleyová

Zomrela Oľga Bleyová

Zomrela výtvarníčka a fotografka Oľga Bleyová (17. mája 1930 - 26. februára 2019). Posledná rozlúčka bude v pondelok 4. marca v bratislavskom krematóriu o 12.30 h. Informoval o tom Martin Jurčo z RTVS.
Oľga Bleyová absolvovala v roku 1952 Školu umeleckého priemyslu v Bratislave. V prvej polovici 60. rokov začala éru výtvarne štylizovaného a experimentálneho obrazu. Využívala viacnásobný osvit, prekrývanie, montáž, koláž, obrazové sekvencie. Vo svojej tvorbe používala čisté grafické línie a maximálnu plošnosť. Jej výtvarne štylizované obrazy dáva do sekvencií v témach lásky, dospievania, detského sveta či ženy.
Pripravila monumentálno-dekoratívne fotografie v architektúre, ilustrovala knihy poézie. V roku 1975 pripravila aj fotografickú knihu Stretnutie s Bratislavou z ktorej vznikol aj rovnomenný audiovizuálny film. Oľga Bleyová spolupracovala so Štúdiom S, Štátnym bábkovým divadlom v Bratislave (Bratislavské bábkové divadlo), s Československou televíziou, štúdio Bratislava.
Jej fotografie reprezentovali vo viacerých spoločných i samostatných výstavách u nás i v zahraničí (Bratislava, Trenčín, Brno, Hodonín a inde). Pri príležitosti 80. narodenín vyšla monografia Oľga Bleyová - Môj životný dialóg s fotografiou, ktorá obsahuje asi 580 čiernobielych i farebných fotografií. Popri autorkiných pôvodných poznámkach je v textovej časti aj výber citácií z dobovej odbornej aj dennej tlače. Mapuje jej tvorbu od konca 50. rokov minulého storočia po súčasnosť.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Bývalý osobný právnik prezidenta USA Donalda Trumpa Michael Cohen chce v stredu povedať výboru americkej Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládne reformy, že Trump vedel vopred, že server Wikileaks má emaily poškodzujúce prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej.
V pripravenej výpovedi, ktorú má k dispozícii agentúra AP, Cohen tiež hovorí, že Trump mu povedal, aby klamal o pripravovanom lukratívnom realitnom projekte v Moskve. Svojho niekdajšieho šéfa označuje za "rasistu" a "podvodníka".
Podľa Cohena mal Trump rasistické výroky "znevažujúce Afroameričanov, keď raz povedal, že černosi ho nikdy nebudú voliť, lebo sú príliš hlúpi".
Cohen, ktorý úzko spolupracoval s Trumpom 12 rokov, už v utorok vypovedal v Senáte za zatvorenými dverami. Na stredajšie vypočutie chce priniesť dokumenty, ktoré poskytnú "nevyvrátiteľné" dôkazy, že jeho svedectvo je "pravdivé".
Cohen sa priznal k obvineniam z finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane a uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste.


Biely dom odmietol v stredu novinárom agentúr Reuters, AP a Bloomberg účasť na spoločnej večeri prezidenta USA Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra Reuters.
Počas úvodného stretnutia sa spravodajca Reuters Jeff Mason Trumpa opýtal, čo chce na summite dosiahnuť a či upustil od svojej požiadavky na denuklearizáciu Severnej Kórey. Trump na druhú otázku odvetil "Nie".
Novinár agentúry AP Jonathan Lemire sa potom Trumpa opýtal, či očakáva, že sa mu podarí ukončiť "kórejskú vojnu". Trump odpovedal: "To sa uvidí."
Novinárov následne vyviedli z miestnosti a hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová oznámila, že na večeru Trumpa a Kim Čong-una budú mať prístup len fotografi. Nakoniec umožnili účasť jednému novinárovi z tlačených médií a jednému z rozhlasu.
Sandersová toto rozhodnutie zdôvodnila tým, že v dôsledku "citlivej povahy rokovaní sme vstup novinárov obmedzili na menšiu skupinu".
Biely dom však predtým uviedol, že prístup na stretnutie bude mať 13 novinárov, ktorí prezidenta Trumpa sprevádzajú na každom jeho stretnutí.

Copyright © TASR 2019