7. 8. 2021

Zomrela Arina Ginzburgová

Zomrela Arina Ginzburgová


Vo veku 83 rokov zomrela v piatok v Paríži Arina Ginzburgová, aktivistka za ľudské práva, novinárka, filologička a vdova po známom sovietskom disidentovi a politickom väzňovi Alexandrovi Ginzburgovi. Rozhlasová stanica RFI v sobotu informovala, že Ginzburgová v Sovietskom zväze vydávala samizdat a zapájala sa do petičných akcií v čase súdnych procesov nad disidentmi. Istý čas bola správkyňou fondu na pomoc politickým väzňom a ich rodinám, ktorý vytvoril Alexandr Solženicyn, vtedy už vyhostený zo ZSSR.
V roku 1979 sovietske úrady vymenili jej manžela, Alexandra Ginzburga, a ďalších štyroch politických väzňov za dvoch sovietskych špiónov odsúdených v USA.
Po ich vyhostení zo ZSSR do Spojených štátov boli Arina Ginzburgová a jej príbuzní v Moskve vystavení nátlaku KGB, aby tiež odišli do exilu. Do Paríža napokon - aj so svojimi dvomi deťmi - odcestovala 1. februára 1980.
V 80. a 90. rokoch pracovala ako európska korešpondentka rozhlasovej stanice Hlas Ameriky a bola aj zástupkyňou šéfredaktora novín Russkaja mysľ.
Alexandr Ginzburg, ktorý bol v rokoch 1961-69 trikrát odsúdený na trest väzenia v pracovných táboroch, zomrel v Paríži v roku 2002. Je pochovaný na cintoríne Pere Lachaise.


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


OpenMedia


Novinársky internetový projekt Otvorené médiá (Open Media), ktorého webová stránka je na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry od stredy zablokovaná, oznámil, že ukončuje svoju činnosť. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Interfax.
Redakcia vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram napísala, že "úrady, bohužiaľ, nepotrebujú mediálne projekty s kritickým pohľadom na to, čo sa deje v krajine: čím viac kritiky, tým kratšia je životnosť projektu. Ale aspoň sme sa o to pokúsili". Zároveň ubezpečila, že "nikdy nepracovala s nežiaducimi organizáciami".
Projekt Otvorené médiá bol spustený 1. septembra 2017. Bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij, žijúci v exile, mu prostredníctvom svojej spoločnosti Open press poskytol päťročný grant. Redakcia uviedla, že sa tým nikdy netajila, a dodala, že novinári zúčastnení na tomto projekte nemali žiadne zmluvy ani neregistrované vzťahy s inými Chodorkovského spoločnosťami.
Ruské úrady zablokovali v stredu večer dva internetové spravodajské portály kritické voči Kremľu, ktoré založil Chodorkovskij. Okrem Otvorených médií ide aj o spravodajský web MBCh. Ich webové stránky sú podľa agentúry AP neprístupné pre väčšinu používateľov v Rusku.
Oba portály uviedli, že od ruských úradov nedostali nijaké vysvetlenie, prečo ich zablokovali.
Projekt Otvorené médiá prostredníctvom služby Telegram informoval, že v stredu dostal od úradov niekoľko žiadostí, aby zo svojej stránky odstránil obsah, ktorý je v rozpore so zákonom. O aký konkrétny obsah malo ísť, však úrady nekonkretizovali.
V Rusku boli v posledných mesiacoch postavené mimo zákona viaceré investigatívne mediálne organizácie a ďalší novinári a neštátne subjekty boli vyhlásené za "zahraničných agentov". Tento výraz má negatívnu konotáciu ešte zo sovietskych čias. Subjekty, ktoré sú zaradené na zoznam zahraničných agentov, sú predmetom mimoriadnej vládnej kontroly a sú povinné sa takto označovať.
K rozsiahlym zásahom proti opozičným aktivistom a médiám, ktoré tamojšie úrady označujú za nepriateľské a podporované zo zahraničia, dochádza pred septembrovými parlamentnými voľbami, poznamenala agentúra Reuters.


Google Cofounder Larry Page Traveled to New Zealand: Report

Novozélandská vláda je terčom kritiky opozície za to, že spoluzakladateľovi spoločnosti Google Larrymu Pageovi povolila vstup do krajiny napriek obmedzeniam platným pre nerezidentov. Uviedol to vo štvrtok denník The Guardian.
Na Novom Zélande sú zavedené prísne kontroly na hraniciach, pričom sa od navrátilcov vyžaduje dvojtýždňová karanténa vo vládou zriadenom centre. Vstup do nich je väčšinou vyhradený len pre občanov Nového Zélandu a osoby s trvalým pobytom. Je však možné udeliť výnimku, ak niekto potrebuje cestovať na Nový Zéland z osobitných dôvodov.
Agentúra AFP poznamenala, že Page nemá trvalý pobyt na Novom Zélande. Počas pandémie údajne žije vo svojom sídle v ostrovnom štáte Fidži.
Minister pre imigráciu Kris Faafoi novinárov informoval, že Page požiadal o výnimku zo zdravotných dôvodov - kvôli lekárskemu vyšetreniu svojho syna.
Minister zdravotníctva Andrew Little v novozélandskom parlamente na otázku poslancov týkajúcu sa Pagea uviedol, že už v januári mu bola schválená žiadosť o prevoz jeho dieťaťa z Fidži v sprievode jednej dospelej osoby. Takýto postup platí v prípade každého, koho zdravotný stav si vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť a nemôže byť poskytnutá inde.
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že v čase, keď bol Page na Novom Zélande, nebola o jeho prípade informovaná. Dodala, že prípadov, keď bol v čase covidovej pandémie povolený prevoz pacienta na Nový Zéland, bolo asi sto, najmä z tichomorských ostrovov.
Minister zdravotníctva v tejto súvislosti spresnil, že každý, kto požaduje prevoz na Nový Zéland zo zdravotných dôvodov, potrebuje okamžitú liečbu, a preto sa nepodrobuje nariadenej karanténe.
Novozélandská opozičná strana ACT však vyzvala Ardernovej vládu, aby vysvetlila Pageovu kauzu dôkladnejšie, keďže stovky Novozélanďanov sú odlúčené do svojich rodín, lebo sa "nemôžu dostať cez hranice". Líder ACT David Seymour uviedol, že chápe Pageove dôvody pre cestu na Nový Zéland, veľa iných ľudí s podobnými problémami sa však nemá ako dostať do krajiny.
Spoločnosť Google založil Page v roku 1998 s americkým vedcom a podnikateľom ruského pôvodu Sergeyom Brinom. V rebríčku najbohatších ľudí sveta patrí Pageovi šieste miesto. Hodnota jeho majetku sa odhaduje na 121 miliárd dolárov.


Michail Chodorkovskij – Wikipedie

Ruské úrady zablokovali v stredu večer dva internetové spravodajské portály kritické voči Kremľu, ktoré založil bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Otvorené médiá a MBCh médiá informovali, že ich webstránky sú neprístupné pre väčšinu internetových užívateľov v Rusku, uvádza agentúra AP.
Oba portály pritom uviedli, že od ruských úradov nedostali nijaké vysvetlenie toho, prečo ich zablokovali.
Podľa štátneho registra blokovaných webstránok, bol prístup na oba portály obmedzený na základe rozhodnutia generálnej prokuratúry. Register sa v tejto súvislosti odvolával na zákon umožňujúci blokovanie webstránok, ktoré podnecujú k hromadným nepokojom, extrémistickým aktivitám či účasti na nepovolených zhromaždeniach, približuje AP.
Platforma Otvorené médiá prostredníctvom služby Telegram informovala, že v priebehu stredy dostala od úradov niekoľko žiadostí o to, aby zo svojej webstránky odstránila obsah, ktorý je v rozpore so zákonom. O aký konkrétny obsah malo ísť, však úrady neuviedli.
V Rusku boli v posledných mesiacoch postavené mimo zákon viaceré investigatívne mediálne organizácie. K rozsiahlym zásahom proti médiám, ktoré tamojšie úrady označujú za nepriateľské a podporované zo zahraničia, dochádza pred septembrovými parlamentnými voľbami, uvádza agentúra Reuters.
Ruské úrady označili v júli viacerých novinárov z Otvorených médií a ďalších neštátnych subjektov za "zahraničných agentov".
Označenie "zahraničný agent" udeľujú ruské úrady na základe zákona z roku 2012, podľa ktorého sa používa pri každej mimovládnej organizácii prijímajúcej peniaze zo zahraničia. V roku 2017 sa platnosť tejto legislatívy rozšírila aj na médiá.
Pre mediálne spoločnosti a aj pre jednotlivých novinárov zaradenie medzi "zahraničných agentov" znamená komplikácie: majú napríklad zakázaný vstup do parlamentu, ruské úrady musia pravidelne informovať o svojej činnosti a musia tiež záväzne používať toto pridelené označenie.
Chodorkovskij je bývalý ropný magnát, ktorý bol odsúdený v údajne politicky motivovanom súdnom spore a v ruskom väzení si odsedel si desať rokov. Po tom, ako mu v decembri 2013 ruský prezident Vladimir Putin udelil milosť, odcestoval do zahraničia. V súčasnosti žije v Londýne.


Sergej Šojgu: rošťák ze země šamanů, který velí Putinově armádě - iDNES.cz


Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok vyhlásil, že v Rige, Tallinne a Varšave boli zriadené propagandistické centrá, ktoré školia ľudí - vrátane Rusov - na podvratnú informačnú kampaň vedenú v Rusku.
"Informácie sa dnes stali jednou zo zbraní. V Rige bolo vytvorené centrum propagandistickej stratégie, (podobné) centrá boli zriadené v Tallinne a vo Varšave," uviedol Šojgu podľa agentúry TASS v Krasnojarsku na stretnutí so zamestnancami podniku Krasmaš.
V samotnom Rusku podľa neho nijaké podobné centrum nie je, ale "v Európe ich je niekoľko", pričom za špecialistov na informačné útoky školia aj občanov Ruska.
Vysvetlil, že takéto centrá na Západe monitorujú internet a hľadajú tých, "ktorí nič dobré nepíšu" a potom ich naverbujú na prácu za finančnú odmenu. "Nie je to pár ľudí, sú ich desiatky," dodal Šojgu s tým, že ich vyplácajú každý štvrťrok.
Šojgu uviedol, že ruské ministerstvo obrany aj preto venuje informačnej politike veľkú pozornosť - vydáva denník Krasnaja zvezda, prevádzkuje televízny kanál Zvezda, ako aj rovnomennú rozhlasovú stanicu

The Taliban in Afghanistan 

 Afganské fundamentalistické hnutie Taliban sa v piatok prihlásilo k zodpovednosti za vraždu riaditeľa tlačového a informačného centra afganskej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.
K vražde došlo len niekoľko dní po tom, ako Taliban varoval, že svoje útoky zameria na vysokopostavených predstaviteľov vládneho režimu. Má ísť o odplatu za nárast náletov afganského letectva na pozície hnutia.
Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid pre agentúru AP uviedol, že mudžahedíni v rámci "osobitnej operácie" zabili Dawu Chána Menapala, ktorý bol takto "potrestaný za svoje činy". Mudžáhid neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti.
Afganistan je pre novinárov jednou z najnebezpečnejších krajín na svete. K viacerým nedávnym útokom na civilné obyvateľstvo sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát, ale podľa vlády zodpovednosť za väčšinu atakov najčastejšie nesie Taliban.


CNN - Wikipedia


Bieloruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že objekt, ktorý televízia CNN vo svojej reportáži označila za možný väzenský tábor pre odporcov režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, je v skutočnosti vojenským objektom, informoval portál Meduza.io.
Bieloruský rezort obrany na svojom účte na sociálnej sieti Telegram uviedol, že areál slúži na uskladnenie raketových a delostreleckých zbraní. Podľa ministerstva tento objekt dobré pozná každé dieťa v obci Navakolasava, pretože na tomto mieste stojí už od 50. rokov minulého storočia.
Podľa Alexandra Babenka, jedného z vojakov, ktorí v objekte slúžia, sú tam uložené "exempláre" rádiotechnického vojska, protivzdušnej a protilietadlovej obrany. V objekte je moderný bezpečnostný systém a pracujú tam vojaci aj civilisti.
Ministerstvo uverejnilo aj vyjadrenie jedného z miestnych obyvateľov. Ten uviedol, že objekt "dokonale" pozná.
Rezort obrany tiež upozornil na to, že CNN zabudla vo vysielaní ukázať tabuľu s nápisom "vojenský objekt", a dodal, že "je pripravený prijať štáb CNN, aby mohli dokončiť svoje 'vyšetrovanie'".
Spravodajská televízia CNN v piatok publikovala reportáž, v ktorej informovala, že v Bielorusku pravdepodobne vzniká komplex, ktorý by mohol byť väzenským táborom pre odporcov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V tejto súvislosti zverejnila aj videonahrávky natočené dronom, ktoré zobrazovali objekt v obci Navakolasava.

Copyright © TASR 2021

6. 8. 2021

VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA 

 


 






"Som presvedčený, že polícia pri protestoch v hlavnom meste svoju úlohu zvládla.Názor ostatných vnímam tiež, majú na neho právo, ale ovplyvniť sa ním nenechám.Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku."
Peter Kovařík, prezident Policajného zboru

5. 8. 2021

Zomrel DJ Paul Johnson

 Zomrel DJ Paul Johnson 

 Paul Johnson dead: Legendary Chicago House DJ famous for Get Get Down dies  aged 50 – Cambodia News

Vplyvný chicagský housový DJ Paul Johnson zomrel vo veku 50 rokov po tom, ako sa nakazil ochorením COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Úmrtie potvrdili prostredníctvom jeho oficiálnej stránky na Facebooku.

Johnson, ktorý bol celosvetovo známy vďaka hitu Get Get Down z roku 1999 a medzi svoje vzory ho radili aj Daft Punk, strávil niekoľko týždňov v nemocnici.

Zosnulý DJ a producent, ktorý začínal ako break dancer, sa stal kľúčovou postavou počas druhej vlny chicagskej housovej hudby v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia a jeho meno zaznelo ako prvé v nahrávke Teachers od Daft Punk, kde spomínajú svojich „učiteľov“. Skladba Get Get Down sa dostala v UK charte na piatu priečku.

V roku 1987 Johnsona postrelili a zranenú nohu mu museli amputovať. O druhú nohu prišiel po autonehode v roku 2010.

 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Skupina odborníkov žiada RTVS o formát debaty so zástupcami pandemickej komisie

Skupina odborníkov žiada RTVS o formát debaty
 

 so zástupcami pandemickej komisie


Bratislava 5. augusta (TASR) – Skupina odborníkov žiada RTVS o vytvorenie diskusnej platformy, ktorá by ponúkla konfrontáciu názorov o sporných otázkach opatrení v súvislosti s ochorením COVID-19. Vedeniu telerozhlasu navrhujú okrúhly stôl, pri ktorom by sa stretli s reprezentantmi pandemickej komisie. RTVS deklaruje, že sa návrhom bude zaoberať.
"Diskusia by mala byť dialógom v podobe konštruktívnej a vecnej debaty na báze faktov a relevantných argumentov," uvádzajú v liste riaditeľovi verejnoprávneho média Jaroslavovi Rezníkovi podpísaní lekári a nezávislí odborníci Juraj Mesík, Etela Janeková, Ondrej Halgaš, Michal Piják a Peter Szeghy.
Poukazujú v tejto súvislosti na extrémnu polarizáciu spoločnosti a to, že v spoločnosti už dlhodobo absentuje odborný dialóg. "Do rozhodovania o opodstatnenosti a podobe opatrení na ochranu verejného zdravia, do procesov rozhodovania nie sú pripúšťané iné odborné názory graduovaných odborníkov ako tie, ktoré reprezentujú členovia pandemickej komisie," upozorňujú. Sú presvedčení, že opatrenia by sa mali prijímať po dôkladnej argumentačnej diskusii.
Pripomínajú, že v období Novembra 1989 bola diskusia vo verejnoprávnej televízii komunikačným prostriedkom, ktorý významne napomohol k objektívnej informovanosti občanov a prispel tak k transformácii spoločnosti z totalitnej na demokratickú.
RTVS v reakcii pripomína, že od vypuknutia pandémie poskytuje výrazný priestor pre viacerých odborníkov nielen v rámci spravodajských relácií v televízii a rozhlase, ale aj v ďalších programových formátoch vrátane mimoriadnych diskusií venovaných téme COVID-19. "Ďakujeme za záujem o príspevok do diskusie na našich obrazovkách, ponuku berieme na vedomie a budeme sa ňou zodpovedne zaoberať," tlmočila vyjadrenie verejnoprávneho rozhlasu hovorkyňa Andrea Pivarčiová.



Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 






Skupina Nova spustí 13. augusta dva nové športové kanály Nova Sport 3 a 4. Stanice budú okrem iného vysielať Ligu majstrov UEFA, taliansku Serie A, španielsku LaLigu a nemeckú Bundesligu. Distribučné práva na tieto súťaže získala TV Nova vďaka novému partnerstvu so Saran Media Group. e. Televízia O2 TV zároveň oznámila, že spustí nový kanál Premier Sport 2, ktorý bude okrem iného vysielať niektoré zápasy Ligy majstrov. "Kľúčovým prvkom pre CME je produkcia nielen atraktívneho lokálneho, ale aj prémiového športového obsahu, čo nás podľa môjho názoru v segmente platených TV výrazne odlišuje. Získaním týchto práv sme výrazne zlepšili pozíciu CME v Českej republike aj na slovenskom, lebo budeme schopní našim divákom ponúknuť jedny z najatraktívnejších futbalových zápasov na trhu, "uviedol výkonný riaditeľ Didier Stoessel. Na novinky sa intenzívne pripravuje aj výrobné oddelenie. Nova Sport chystá bohatý sprievodný program, ktorý využije aj nové spravodajské štúdio a najmodernejšie technológie. Zápasy Ligy majstrov UEFA budú sprevádzať na staniciach Nova Sport 3 a Nova Sport 4 aj veľkoryso poňatá zápasová štúdiá s futbalovými expertmi. "V novom štúdiovom komplexe, ktorý čoskoro predstavíme, hrajú športové spravodajstvo a prenosy dôležitú úlohu. Sústredíme sa tu na prepojenie športových výsledkov a aktualít s živým vysielaním v modernom poňatí dizajne a so špičkovým technologickým servisom," dodal kreatívny riaditeľ Alan Záruba. Na nové športové stanice sa môžu diváci tešiť v ponuke O2 TV, T-Mobile Czech Republic, slovenský Telekom a DIGI Slovakia. TV Nova zároveň jedná o distribúcii Nova Sport 3 a 4 aj s ďalšími partnermi. O2 i T-Mobile dnes oznámili, že 17. augusta zaradí do ponuky nový kanál Premier Sport 2. Stanica vznikne v redakcii O2 TV Sport. "Na výrobe kanáli sa bude podieľať kompletný tím vrátane moderátorov a komentátorov z O2 TV Sport. Vedľa Ligy majstrov UEFA zaradíme do programu stanice Premier Sport 2 tiež prenosy z Premier League, NFL, MLB, UFC alebo basketbalovej Euroligy," uviedol výkonný riaditeľ O2 TV Sport Marek Kindernay. Naopak skončiť by malo vysielanie kanálov Digi Sport. Ich obsah si rozoberú nové stanice Novy a Premier Sport 2. Práva na vysielanie domáce Fortuna ligy má do roku 2024 O2 TV, Slovenská televízia potom vysiela MOL Cup, Fortuna Národnej ligu, Európsku ligu UEFA, Ligu národov UEFA a tiež MS vo futbale v Katare v budúcom roku. Práva na ďalšiu súťaž Premier League má do budúceho roka spoločnosť Telly, ktorá vznikla z Digi CZ, od za nasledujúcou sezóny bude mať exkluzivitu satelitná platforma Skylink. 





Česká tlačová kancelária (ČTK) vydala 28. 7. 2021 článok s názvom "Na stanici Vyšehrad je uvalená exekúcia, zrejme pôjde do dražby", ktorý hromadne prevzala ďalšie médiá. Bola v ňom uvedená nepravdivé tvrdenia, ktorá hrubo a neoprávnene zasiahla najmä do povesti spoločnosti RailCity Vyšehrad sro V článku bolo uvedené, že proti spoločnosti RailCity Vyšehrad sro ako vlastníkovi komplexu nehnuteľností nádražie Vyšehrad bolo začaté exekučné konanie na vymoženie finančné pohľadávky vo výške 14,2 milióna korún kvôli údajne nezaplateným pokutám uloženým pamiatkari. Z tohto dôvodu mali byť údajne spomínané nehnuteľnosti predmetom exekučnej dražby. Nie je pravda, že je voči spoločnosti RailCity Vyšehrad sro vedené exekučné konanie s cieľom vymoženia vyššie uvedenej sumy, a rovnako tak nie je pravda, že by mal byť komplex nehnuteľností stanici Vyšehrad predávaný v dražbe. Predmetom exekučného konania vedeného proti spoločnosti RailCity Vyšehrad sro nie je vymáhanie žiadne peňažné povinnosti spoločnosti RailCity Vyšehrad, nieto ešte pohľadávky vo výške 14,2 miliónov korún českých. Ak bol v minulosti vydaný exekučný príkaz na vymoženie peňažnej povinnosti, potom sa jednalo o exekučný príkaz smerujúci k úhrade nákladov tohto exekučného konania, ktorú príslušný exekútor predbežne vyčíslil na iba 14.215, - korún českých, teda na sumu tisíckrát nižšiu. Táto drobný suma bola navyše uhradená už pred tým, než ČTK nepravdivý článok publikovala. Česká tlačová kancelária sa za tieto nepravdivé informácie, ktoré vznikli pravdepodobne nesprávnou interpretáciou verejne dostupných informácií, ospravedlňuje.  

Copyright © ČTK 2021 



Prípadný konflikt záujmov členky Rady Českej televízie Hany Lipovskej kvôli jej kandidatúre v parlamentných voľbách môže riešiť iba snemovňa, a nie Rada ČT. Rade neprislúcha zaoberať sa aktivitami členov, uviedli v stredu členovia vedenia rady. Podľa zákona je členstvo v rade nezlučiteľné čitateľné s politickými a ďalšími funkciami vrátane funkcie poslanca. Člen rady tiež nesmie zastávať žiadnu funkciu v po litickej strane, hnutí alebo združení. Lipovská oznámila, že bude kandidovať do snemovne za Voľný blok. Na členstvo v rade do volieb rezignovať nemieni.

Zdroj: CT TXT


4. 8. 2021

Audiovizuálny fond news

Audiovizuálny fond news



Autori a producenti filmových a televíznych diel môžu do 6. septembra požiadať o dotáciu Audiovizuálneho fondu (AvF) na tvorbu a realizáciu slovenských filmov a animovaných diel. Verejnoprávny fond o tom informuje na svojom webe.
"Zmenou oproti predchádzajúcim rokom je zvýšený dôraz na podporu animovaných audiovizuálnych diel. Žiadatelia môžu prihlasovať nielen animované filmy pre kiná, ale aj pre televízne vysielanie alebo pre iný spôsob verejného uvedenia, ako aj experimentálne alebo novátorské projekty či minoritné koprodukcie," uvádza AvF. Žiadosti na všetky typy animovaných diel bude posudzovať jedna odborná komisia zložená z profesionálov pôsobiacich v oblasti animovanej tvorby.
Fond informuje, že osobitnou prioritou výzvy je podpora vzniku samostatných krátkometrážnych animovaných diel začínajúcich autorov alebo producentov, respektíve producentských spoločností. Podobne v tejto výzve fond pokračuje aj v iniciatíve Minimal, ktorej zámerom je primeranou finančnou sumou garantovať realizáciu aj verejné uvedenie nízkorozpočtových kinematografických diel ako vhodnej tvorivej aj producentskej príležitosti najmä pre mladých režisérov, producentov, prípadne producentské spoločnosti.
AvF dodáva, že výzva je zameraná aj na produkciu hraných alebo dokumentárnych kinematografických diel slovenského producenta, i na koprodukčné filmy, na ktorých sa podieľa produkcia zo Slovenska. Podrobnosti uvádza AvF na svojom webe.



Zdroj: TASR

Zomrela Klára Kubíková

Zomrela Klára Kubíková

Please read this before you post another RIP on social media. - GOOD 
Vo veku 76 rokov zomrela 1. augusta kunsthistorička Klára Kubíková. Bola autorkou publikácií o umelcoch tvoriacich v 20. storočí. Systematicky sa venovala tiež výstavnej prezentácii umelcov pôsobiacich na slovenskej výtvarnej scéne, pre ktorých spracovala početné katalógy a úvodné texty. TASR o tom informovala Asociácia teoretikov, historikov a kritikov výtvarného umenia.
Kubíková patrila k najvýznamnejším historičkám umenia na Slovensku. "Domáce výtvarné umenie chápala ako súčasť moderného stredoeurópskeho a európskeho umeleckého diania a vnímala výtvarné umenie, divadlo, literatúru, architektúru, film, fotografiu, umelecké remeslá v širokých kultúrnych súradniciach," skonštatovali z asociácie.
Klára Kubíková sa narodila 6. augusta 1944 v Piešťanoch. V rokoch 1976 - 1986 pracovala vo fonde výtvarných umení a v rokoch 1986 - 2002 v Slovenskej národnej galérii. V roku 1999 jej bola udelená Cena M. Benku a v roku 2004 Cena Mariana Várossa za celoživotnú umenovednú činnosť. Bola dlhoročnou podpredsedníčkou Asociácie teoretikov, historikov a kritikov výtvarného umenia a členkou Rady Fondu výtvarných umení.


Zdroj: TASR

RADA RTVS . ASI TAK...

 RADA RTVS

 ASI TAK...

 



Rada RTVS na stredajšom mimoriadnom rokovaní prerokovala a zobrala na vedomie zvýšenie rozpočtových zdrojov v rámci zmluvy so štátom o 1,8 milióna eur. Príspevok je určený na výrobu série žrebovaní očkovacej prémie s názvom Byť zdravý je výhra, ktorá odštartuje 15. augusta. Podľa vedenia RTVS nemá ísť len o zábavnú šou, ale aj program s edukatívnym a diskusným kontextom.
Riaditeľ sekcie televíznych programových služieb Anton Šulík konkretizoval, že v sérii odvysiela RTVS 12 veľkých galaprogramov v 55-minútovom formáte, ktoré budú mať miesto v nedeľu od 15. augusta do 31. októbra v hlavnom večernom vysielacom čase po spravodajskom bloku. "Bude to kontaktná relácia, chceme, aby výhercovia prezradili svoje dôvody, prečo sa nechali zaočkovať a mohli byť možno aj motivátormi pre tých, ktorí nad očkovaním váhajú," uviedol Šulík, zdôrazňujúc, že relácia má vytvoriť priestor pre ľudí, "aby mali šancu premýšľať, či sa nechajú zaočkovať". V relácii budú osobnosti, podľa Šulíka neopozerané tváre, reprezentujúce jednotlivé kraje a regióny Slovenska a vždy aj hudobný hosť. "Začíname so skupinou Vidiek," avizoval Šulík. RTVS chce podľa jeho slov aj mapovať to, na čo výhercovia použijú, respektíve k čomu pomohli peniaze z výhry.
Edukačnú rovinu majú mať podľa Šulíka aj minútové formáty počas pracovných dní, v rámci ktorých sa budú žrebovať výhercovia základných výhier. "Vytvárame tímy, aby mapovali situáciu v jednotlivých regiónoch," vysvetlil. Ambíciou je predstaviť skutočné príbehy i bežných ľudí, ktorí sú súčasťou celospoločenskej diskusie o citlivej téme.
Predseda Rady RTVS Igor Gallo upozornil, že pôjde o zrejme najnáročnejší programový cyklus. Vysvetlil to polarizáciou, ktorú v spoločnosti vytvára už samotné očkovanie. Navrhol preto, aby vysielanie monitorovala a vyhodnocovala rada v dvojtýždňovej periodicite. Obavy z možných negatívnych reakcií vyslovili aj ďalší členovia rady, upozornili pritom na to, že RTVS je verejnoprávnou službou pre zaočkovaných i nezaočkovaných.
Ministerstvo financií SR spustilo v nedeľu (1. 8.) stránku www.bytzdravyjevyhra.sk, na ktorej sa môžu zaregistrovať záujemcovia o očkovaciu prémiu alebo sprostredkovateľský bonus v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Odmeny majú motivovať ľudí k očkovaniu. Žrebovať sa začne 15. augusta. Celkovo sa podľa ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO) rozdelí 110.000 cien za 12 týždňov. Dodal, že ceny na prémiu dosiahnu dokopy približne 21 miliónov eur.
Každý pracovný deň o 18.50 h zverejní RTVS na Jednotke mená vyžrebovaných základných výhier 20-krát po 1000 eur a štandardných výhier päťkrát po 10.000 eur. Žrebovanie výhercov automatickej výhry päťkrát po 1000 eur, ktorí budú mať šancu vyhrať aj prémiovú výhru 100.000 eur, odvysiela televízia naživo každú nedeľu večer na Jednotke. Ak chcú ľudia zabojovať o prémiovú výhru, budú musieť do 20 sekúnd od zazvonenia zdvihnúť telefón a počas hovoru na výzvu moderátora povedať heslo vyobrazené počas vysielania na obrazovke.
Dodatok k zmluve so zvýšením prostriedkov bol zverejnený v Centrálnom registri zmlúv v piatok 30. júla.

 

Zdroj: TASR

65 rokov televízneho vysielania na Slovensku: Podrobný program

 65 rokov televízneho vysielania 

 

 

na Slovensku: Podrobný program

Vo vysielaní sa objaví množstvo televíznych klasík. Tešiť sa môžete aj na digitálne retušovanú Tisícročnú včelu.

„Spustenie rozhlasového vysielania bolo pred 95 rokmi pre Slovensko obrovským míľnikom a rovnako tak aj následné spustenie televízneho vysielania pred 65 rokmi."

„Poslaním verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako modernej národnej, kultúrnej inštitúcie, je v prvom rade prinášať všetkým poslucháčom a divákom aktuálne, vyvážené a nestranné spravodajstvo, vytvárať priestor pre rozvoj slovenského audiovizuálneho umenia, podporovať slovenskú kultúru, pripomínať históriu a udržiavať hodnoty."

„Práve výročie 95/65 vytvára pre nás všetkých ideálnu príležitosť, aby sme si pripomenuli, čím všetkým si rozhlasové a televízne vysielanie prešlo počas tohto obdobia, akým spôsobom ovplyvnilo našu históriu a akú úlohu plní v spoločnosti aj dnes," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Jednotke aj Spadla z oblakov či Tisícročná včela

Jednotka si pripomína výročie 95/65 už počas leta vysielaním archívnych programov počas víkendu pred poludním: Bambuľkine dobrodružstvá, Spadla z oblakov, Leto s Katkou, Safari a ďalšie. V nedeľu predpoludním si diváci môžu pozrieť aj dokumentárny cyklus Fetiše televízie a v rámci cyklu „Zlatá klasika" si každú nedeľu popoludní zároveň pripomína storočnicu slovenského filmu.

V jesennej programovej štruktúre Jednotka oslávi výročie v obľúbenej relácii Zlaté časy, zaradením reprízy úspešného seriálu Hniezdo a tiež špeciálnym televíznym eventom.

Dokumenty, Anjeli strážni či Trochu inak na Dvojke

Dvojka pripravila bohatý televízny program k obom spomínaným výročiam. 65 rokov televízneho vysielania si na jeseň pripomenie vo večernom vysielaní v 15-dielnej dokumentárnej sérii o osobnostiach spojených s televíziou a rozhlasom Radosť zo života, v 12-dielnej dokumentárnej sérii o spoločnej histórii ČST od jej vzniku až do roku 1992 Na programe televízia, ale aj v rámci 10 komponovaných večer Zlaté šesťdesiate s tematicky nadväzujúcim filmom pri príležitosti 100 rokov slovenského filmu.

Diváci sa môžu tešiť aj na digitálne retušovanú seriálovú televíznu klasiku - Tisícročná včela, Alžbetin dvor, ale aj obnovenú premiéru Vivat Beňovský!, pričom Dvojka odvysiela namiesto 7-dielnej série až 13-dielny seriál, ktorý v takejto podobe nebol vysielaný vyše 45 rokov a po prvýkrát s digitálnou retušou a vo vysokom rozlíšení.

 

Dvojka ponúkne divákom v rámci osláv aj Televízne pondelky a 3. novembra sa diváci môžu tešiť na špeciálne živé vysielanie obľúbenej relácie Noc v archíve.

Počas víkendov zaradí do programu aj 2. sériu Televízia za dverami II o ľuďoch a udalostiach jubilujúcej televízie s archivárom Milanom Antoničom a v rámci série NeCelebrity predstaví špeciálne portréty tvorcov zo štúdií RTVS v Košiciach a Banskej Bystrici.

To najlepšie z televízneho vysielania pripomenie Dvojka divákom aj v rámci repríz relácií - Televízia za dverami I (9 epizód), Televízia od A po Z (2 epizódy), Návraty a stretnutia (2 epizódy), Anjeli strážni (vybrané epizódy) a GEN.sk (vybrané epizódy), pričom výročie bude rezonovať aj v premiérových reláciách Herecké legendy, Anjeli strážni, Trochu inak s Adelou, SK DEJINY a GEN.sk.

V závere roka Dvojka ponúkne v rámci osláv aj sériu profilových dokumentov o kameramanoch - Stanislavovi Doršicovi, Richardovi Krivdovi, Alojzovi Hanúsekovi a Igorovi Lutherovi.

Archív aj premiéry na Trojke

Trojka odvysiela k 65. výročiu televízneho vysielania na Slovensku množstvo archívnych relácií. Medzi nimi napríklad cyklus televíznych spomínaní Takí sme boli, ďalej sériu Portrétov o televíznych pracovníkoch, či zábavný formát Borisa Filana k 45. výročiu STV Gala Gala o STV.

Televíznych divákov zaujme aj novými reláciami, ktoré vznikli kombináciou bohatého archívu a súčasného pohľadu na ne. Bude to napríklad séria rozhovorov Ľuba Beláka s poprednými textármi, skladateľmi a interpretmi v 17-dielnom cykle Kde bolo, tam bola, v ktorom budú na hudobnú scénu uplynulých rokov spomínať aj také osobnosti ako Stano Štepka, Richard Müller, Peter Lipa, Milan Lasica, Kamil Peteraj a mnohí iní.

Relácia sa na obrazovky Trojky dostane od septembra každú stredu o 21.00 h. Rasťo Piško si v desiatich pokračovaniach relácie Vtipnejší zostáva zaspomína na úspešnú reláciu, ktorá vznikla v štúdiách televízie pred päťdesiatimi rokmi. Pre veľký divácky úspech bude uvedené aj pokračovanie cyklu vážnej hudby podanej ľahkým štýlom Clippato II. so šarmantným Martinom Babjakom.

Prekvapením bude i spätný pohľad Milana Markoviča na jeho Večer Milana Markoviča. V sedemnástich zastaveniach si pripomenieme politickú scénu spred 30 rokov. Tvorbu významných televíznych režisérov priblíži Trojka v cykle Povolanie: režisér.

 

 

3. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Bieloruský súd v pondelok odsúdil novinára Siarheja Hardzijeviča za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorej sa dopustil v mobilnej četovej skupine. Informovala o tom Bieloruská asociácia novinárov (BAJ), ktorú citovala agentúra AP.
Päťdesiatročný Siarhej Hardzijevič si podľa rozsudku odsedí jeden a pol roka väzenia. Okrem toho bude musieť zaplatiť pokutu vo výške zhruba 1350 eur. Najnovší verdikt je podľa AP súčasťou rozsiahlych čistiek, ktoré bieloruské úrady rozpútali v boji proti nezávislým médiám a aktivistom za ľudské práva.
Novinára z mesta Drahičyn, ležiaceho zhruba 300 kilometrov juhozápadne od bieloruskej metropoly Minsk, zatkli na základe jeho vyjadrení, ktoré napísal v četovej skupine v aplikácii Viber. Podľa súdu urážal prezidenta a ohováral policajtov. Hardzijevič pred vynášaním verdiktu povedal, že sa "cíti nevinný" a že žiadny trestný čin nespáchal.
Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna označila odsúdeného novinára za politického väzňa. Podľa agentúry AP ďalších 29 bieloruských žurnalistov zostáva vo väzbe, čaká na súdny proces alebo si už odpykáva trest. Bieloruské orgány vykonali len počas júla vyše 200 razií v kanceláriách a bytoch novinárov a aktivistov. Prezident Alexandr Lukašenko to označil za "upratovaciu akciu". Predstaviteľov tretieho sektora bieloruský líder nazval "banditmi a západnými agentmi", pripomína AP.


Copyright © TASR 2021