5. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Na päť rokov a deväť mesiacov poslal včera britský súd do väzenia televízneho zabávača austrálskeho pôvodu Rolfa Harrisa, ktorého v pondelok uznali za vinného v 12 bodoch obžaloby týkajúcej sa zneužívania mladistvých dievčat. Informovala o tom agentúra Reuters.
Trestných činov sa 84-ročná celebrita mala dopustiť v rokoch 1968-86 na štyroch dievčatách, z ktorých niektoré mali iba sedem a osem rokov. "Z dôkazov jasne vyplýva, že vaše skutky zanechali na každej z obetí nepriaznivý vplyv," uviedol sudca Nigel Sweeney počas pojednávania na súde v londýnskom obvode Southwark.
Harris, ktorý počas svojej kariéry uvádzal programy zamerané predovšetkým na detského diváka, je dosiaľ najväčšou osobnosťou britských médií postavenou pred súd za sexuálne zneužívanie detí od roku 2012, keď polícia spustila vyšetrovanie deliktov moderátora stanice BBC Jimmyho Savilea.
Harrisovo domovské mesto Bassendean v Západnej Austrálii sa vzhľadom na rozsudok rozhodlo zbaviť svojho slávneho obyvateľa všetkých pôct, ktoré mu v minulosti udelilo. Plánuje odstrániť aj pamätnú dosku spred domu, v ktorom vyrastal, dopĺňa denník The Guardian.

Ruský parlament schválil v piatok zákon, ktorý prinúti internetové stránky ukladajúce osobné údaje ruských občanov, aby ich ukladali v krajine, na ruských serveroch. Podľa Kremľa je cieľom zákona ochrana týchto údajov, kritici ho však považujú za útok na sociálne siete.
      Zákon znamená, že od roku 2016 budú musieť všetky internetové spoločnosti presunúť ruské údaje na servery v Rusku alebo čeliť zablokovaniu svojho prístupu na internet, informovala agentúra Reuters. Prakticky sa to dotkne sociálnych sietí ako je napríklad Facebook, ktoré sídlia v USA, upozornili analytici.
      Zákon bol schválený po tom, ako pre blogy s viac ako 3000 návštevami denne začalo platiť nariadenie, že sa musia registrovať u  úradu pre dohľad nad médiami (Roskomnadzor). Skoršie v roku vstúpilo do platnosti regulačné opatrenie umožňujúce úradom zablokovať bez súdneho príkazu webové stránky, ktoré považujú  za extrémistické alebo za hrozbu pre verejný poriadok. Kritici to označili za cenzúru.
      "Cieľom je zatvoriť ústa, posilniť cenzúru v krajine a vytvoriť situáciu, za ktorej nebude môcť internetové podnikanie existovať a riadne fungovať," citovala agentúra Reuters internetového experta a blogera Antona Nossika.
      Ruský prezident Vladimir Putin poprel obmedzovanie slobôd na internete. Povedal, že mu ide o ochranu detí pred neslušným obsahom na internete.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V Bielovodskej doline vo Vysokých Tatrách neďaleko poľských hraníc, v týchto dňoch nakrúcajú filmári novú rozprávku podľa predlohy Pavla Dobšinského, nesie názov Sedem zhavranelých bratov. „Je to rozprávka obohatená o filmové motívy, ale je to ľudová slovesnosť a patrí to k Slovensku, tak ako patrí k Slovensku Bielovodská dolina, krásne prostredie, v ktorom sa tento príbeh odohráva. Je tu pokoj a my už k dnešnému dňu máme natočených 36 hodín záznamu, sme v druhej tretine natáčania,“ priblížil producent Ľubomír Slivka.
Filmári aktuálne pracujú v piatom stupni ochrany prírody na brehu potoka Biela voda, čo si plne uvedomujú a rešpektujú to. V Tatrách už zažili rôzne počasie, mraky, dážď, búrku ale i slnko, ktoré v Bielovodskej doline bolo práve dnes. „To všetko k tým horám patrí a usilujeme sa pružne reagovať. Dnešný deň sme potrebovali slnečný, pretože práve natáčame stretnutie hlavnej ženskej postavy s princom a ich zásnuby a vyšlo nám to,“ dodal Slivka.
Pri natáčaní filmový štáb pracuje s niekoľkými havranmi, čo niekedy zdržuje a práca so zvieratami si vyžaduje viac času na prípravu. „Robíme to už 30 rokov, dokonca máme jedného krkavca, ktorý účinkoval i v Arabele. Ročne robíme s kolegom okolo 50 titulov. Výcvik zvierat na filmovanie si vyžaduje lásku k zvieratám a veľké množstvo času, ale musím povedať, že s režisérkou Alice Nellis sa pracuje veľmi dobre, pretože je veľmi tolerantná,“ konštatoval koordinátor zvierat Václav Tomšovský. S filmármi často spolupracuje dokonca aj na tvorbe scenára tak, aby sa zvieratám prispôsobil.
„Aj herci vyžadujú trpezlivosť, ale prišla som na to, že zvieratá a zvlášť havrany sú na tom ešte horšie. Takže tu aj my herci musíme sklapnúť a čakať, kým sa zvieratá umúdria,“ konštatovala herečka Martha Issová, ktorá v rozprávke stvárňuje hlavnú postavu sestry siedmich zhavranelých bratov. Filmárčenie priamo v prírode si užíval celý štáb, predstaviteľ princa Lukáš Příkazký to má dokonca radšej, ako pracovať niekde v štúdiu. „My sme hľadali krajinu, ktorá má dynamiku, tu sme našli všetko, čo potrebujeme. Keď človek v prírode točí, je treba sa tomu prispôsobiť,“ zdôraznila režisérka Nellis.
Štáb natáča aj na Orave v Zuberci a zároveň na hrade Zvíkov v Českej republike. Pracovali aj v Terchovej v časti Štefanová, kde ich prekvapil medveď. "Štáb tam nechal po sebe žemle, prišiel tam o tretej ráno medveď, tí chlapci, ktorí nám strážili čarodejnícku chalúpku sa schovali dovnútra, medveď dojedol, čo štáb po sebe zanechal a odišiel. Teraz už všetci vedia, že žiadne jedlo po sebe netreba nechávať,“ priblížil jednu zo skúseností z natáčania Slivka.
Rozprávka sa natáča v česko-slovenskej koprodukcii a nedala by sa podľa producenta Slivku realizovať bez podpory Audiovizuálneho fondu. Rodičov zhavranelých bratov hrajú Maroš Geišberg a Jana Oľhová. Objavia sa tu však aj ďalší slovenskí herci ako Miroslav Noga, či Ivan Vojtek a Kristína Svarinská, ktorá hrá jednak slúžku, no zároveň tlmočí slová hlavnej protagonistky, ktorá je v celom filme nemá. Rozprávačkou príbehu bude Zuzana Kronerová. „Sme radi, že našou troškou prispejeme k tomu, že ďalšia naša rozprávka zo Slovenska ostane zaznamenaná a bude k dispozícii deťom,“ konštatoval Slivka s tým, že nová sfilmovaná verzia rozprávky Sedem zhavranelých bratov bude mať premiéru na jar budúceho roku v kinách a počas Vianoc 2015 ju uvidia diváci aj v televíznom vysielaní. Rozprávka bude predabovaná do českého i slovenského jazyka.

Copyright © TASR 2014

Tour De France RTVS

Tour De France RTVS


TO JE TV !

TO JE TV !


4. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

"Dôveryhodné mienkotvorné spravodajstvo, silná pozícia zahraničného spravodajstva, bezkonkurenčné športové spravodajstvo, kvalitná publicistika a výnimočný archív – to sú piliere, vďaka ktorým je Rádio Slovensko jedinečnou značkou a má dlhodobo stabilné miesto na slovenskom mediálnom trhu. Nový zvukový obal tieto kvality, prirodzene, zvýrazňuje," povedal riaditeľ Programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník.
Podľa riaditeľky Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Daše Matušíkovej sa v prípade vlajkovej lode Slovenského rozhlasu zmení hlavne zvuková grafika, hlasom rádia naďalej ostáva Ján Gallovič a upútavkovým hlasom Vladimír Kobielsky. "Za ústredný slogan Rádia Slovensko sme zvolili Všetko, čo je dobré vedieť, keďže najsilnejšími devízami Rádia Slovensko sú spravodajstvo, pôvodná publicistika či Zelená vlna, ktorá nesporne patrí medzi najlepšie dopravné servisy v slovenskom rozhlasovom éteri," zdôraznila D. Matušíková.
Poslucháčov Rádia Slovensko budú vo vysielaní sprevádzať nové slogany "To najlepšie vo vzduchu. Rádio Slovensko – všetko, čo je dobré vedieť" a tiež "Informácie vždy na prvom mieste. Rádio Slovensko – všetko, čo je dobré vedieť". Na vývoji zvukovej grafiky sa spoločne podieľali Programový manažment Slovenského rozhlasu a Sekcia marketingu a komunikácie RTVS. Autorom zvukovej grafiky je hudobník a skladateľ Roman Ferianc, slogan vznikol v interných kapacitách marketingu RTVS a jeho autorom je copywriter Robert Bunča.
Ako uviedla riaditeľka Informačných programových služieb Slovenského rozhlasu Ľubica Hamarová, k zmenám vo zvukovej grafike Rádia Slovensko sa pristúpilo viac evolučne než revolučne. V novej zvukovej grafike je zvýraznené audiologo, opustil sa doterajší koncept spievanej verzie, pričom zámerom je zvýšenie modernosti a dynamiky vysielania Rádia Slovensko. "Výsledkom by mal byť progresívny posun, ktorý úzko korešponduje s hudobným formátom Rádia Slovensko, ale zároveň s kvalitným, aktuálnym a informačne bohatým slovným obsahom. V tejto podobe zvuková grafika zodpovedá súčasným trendom moderného verejnoprávneho média," dodala.
Jeden z najoriginálnejších počinov pri príležitosti spustenia novej zvukovej grafiky je slávnostná verzia známej zvučky Rádia Slovensko v úprave hudobného skladateľa Vladimíra Martinku, ktorú nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Maria Košika. Zvučka bude v éteri Rádia Slovensko znieť predovšetkým pri významných udalostiach, výročiach alebo štátnych sviatkoch. Prvýkrát ju poslucháči budú mať možnosť počuť už zajtra na poludnie pri príležitosti štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda.

Slogany nájdete aj na http://bit.ly/radioslovenskografika

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Internetové vysielanie prostredníctvom školskej televízie Fotelka pripravila pre širokú verejnosť Súkromná stredná umelecká škola filmová v Košiciach. Škola na realizáciu projektu získala z eurofondov príspevok takmer 300 000 eur. Fotelka začína vysielať po prázdninách v septembri. Sledovať ju možno na www.fotelka.sk.
„Na našej škole vychovávame budúcich kameramanov, strihačov, zvukárov, ale aj moderátorov, redaktorov, produkčných a preto sme sa rozhodli pripraviť projekt Školské televízne štúdio a školská televízia s vlastným vysielaním ako centrum odborného vzdelávania a prípravy. Žiaci našej školy praxujú v televíznom štúdiu a ich výsledky si môžu rodičia, spolužiaci, ale aj široká verejnosť pozrieť vo vysielaní na internete,“ hovorí asistentka riaditeľky školy Renáta Vadasyová.
Skladba programu je pestrá. Tvorí ju Škola News – krátka spravodajská relácia postavená na čítaných informáciách, ktoré sú ilustrované fotografiami alebo krátkymi videosekvenciami. THX lab – magazín je o tvorbe študentov obrazovej a zvukovej tvorby. Ide o moderovaný magazínový formát, v ktorom predstavujú práce študentov jednotlivých ročníkov. Obsah tvoria bežné cvičenia, ročníkové práce i maturitné diela. Rozhovory z Fotelky – to je moderovaný diskusný formát postavený na rozhovoroch so zaujímavými ľuďmi z rôznych oblastí. Rozhovory vedú študenti. Cieľom programu je predstaviť zaujímavých ľudí, ale najmä umožniť študentom získať skúsenosť zo živej komunikácie s hosťom v štúdiu a rovnako aj zo snímania takéhoto typu programu. Diskusnou reláciou je Téma mesiaca s komentármi a názormi odborníkov, ale aj mladých ľudí na rôzne témy z oblasti šikany, prevencie drog, xenofóbie, či ekológie. Cieľom tohto programu je pracovať s odborníkmi a preventívne riešiť problémy mladých ľudí.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Osemnásť mesiacov väzenia uložil v piatok súd bývalému hovorcovi britského premiéra Davida Camerona. Andy Coulson bol v júni uznaný vinným v kauze nezákonných odposluchov v čase, keď bol šéfredaktorom bulvárneho nedeľníka News of the World. Šestačtyřicetiletému muži podľa BBC hrozilo až dvojročné väzenie.
Coulson viedol vplyvný bulvárny nedeľník v rokoch 2003 až 2007. Potom nastúpil ako šéf komunikácie Konzervatívnej strany a následne v rovnakej funkcii prešiel po voľbách v máji 2010 za šéfom konzervatívcov Davidom Cameronom do premiérskeho sídla na Downing Street.
Pod silnejúcim tlakom aféry okolo odposluchov musel Coulson post premiérovho hovorcu začiatkom roka 2011 opustiť. Nedeľník News of the World prestal kvôli škandálu vychádzať.

Copyright © ČTK 2014

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Punk mali tak veľmi radi, pretože to bol odpad a dôvod, prečo mali tak veľmi radi odpad, bol, že ho dokázali kontrolovať. Mohli o sebe povedať, že sú punkáči a že sa môžu všetkým vysmievať. Polovica tých punkových detí sa smiala umeniu, ale všetci by radi boli v heavymetalovej kapele obklopenej porno hviezdami."
Bruce Dickinson , spevák Iron Maiden


"Jednoducho chceli vykopnúť Suáreza z majstrovstiev sveta. Uruguaj je malá krajina, ktorá vyradila veľmoci Taliansko a Anglicko. FIFA nemá nič z pokračovania Uruguaja, pre ňu by bolo zaujímavejšie niečo iné."
Juan José Monzillo ,brat Diega Suáreza ,predavač ovocia a zeleniny

"Nemorálnosti a pokrytectvu sa vo FIFA nekladú medze. Chielliniho vysvetľovanie bolo peknou rozprávkou."
Luis Puig , člen uruguajského parlamentu


Prečo Suareza neposlali rovno na Guantanamo?"  "Za čo? Toto je futbal, kontaktná hra. Zavraždil vari niekoho?. Je to nespravodlivý trest. Neuveriteľná mafiánska záležitosť.“
Diego Maradona

"Všetci vedia, čo urobili Luisovi. Jednoducho ho chceli dostať preč z majstrovstiev sveta. Super, podarilo sa im to. Odkopli ho ako psa."
Lila Pirizová Da Rosová, Suárezova babka


 "My sa len máme veľmi radi. Deti  občas plačú, ale teraz asi len boli hladné. Vilo ma neznásilnil,  to sme sa len udobrovali lebo som naňho žiarlila. Naozaj sa nič zlé nestalo,“
Adriana , „znásilnená“ z videa na topky.sk

„ FIFA je banda skurvencov a dištanc je fašistický.“
José Mujica, prezident Uruguaja


„V ŽIVOTE som z FB nemazala TOĽKO nechutných, závistlivých a nenávistných komentov ako dnes, keď som tam zavesila reportáž z nášho - práve sa stavajúceho dom. VÁS, ktorí mi ‚prajete‛ musím sklamať. Mám v pláne srať vás ďalej a ešte viac .Závidia, neprajú, riešia kokotiny, či rozprávam česky alebo slovensky. Ja, čo žijem pomaly 30 rokov v Čechách a všetci si už predsa dávno zvykli, že celý život používam úplne prirodzene a automaticky obidva jazyky. V ‚lepšom‛ prípade hovorím československy,“
Dara Rolins

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Paparazza, ktorý sa v utorok večer snažil odfotiť americkú herečku Jennifer Aniston v reštaurácii v kalifornskom meste West Hollywood, zatkla polícia za neoprávnený vstup na súkromný pozemok. Políciu zavolal priamo personál reštaurácie po tom, ako nemenovaný fotograf vstúpil do reštaurácie, aby spravil lepší záber 45-ročnej herečky. Tá z podniku potom odišla zadným vchodom, kde na ňu čakalo auto.
Herečka, režisérka a producentka Jennifer Aniston sa preslávila najmä úlohou Rachel Greenovej v seriáli Priatelia (1994 - 2004), za ktorú získala cenu Emmy a Zlatý Glóbus. Okrem toho si zahrala vo filmoch ako Ona, jedine ona (1996), Bruce, Všemohúci (2003), Zbožňujem prachy! (2006), Marley a ja (2008), Nie je z teba až tak paf (2009), Lov na exmanželku (2010), Skús ma rozosmiať (2011), Šéfovia na zabitie (2011), Wanderlust (2012) či My sme Millerovci (2013). Najbližšie ju diváci budú môcť vidieť v pokračovaní Šéfov na zabitie, ktoré by sa malo do slovenských kín dostať koncom novembra. Aniston bola v rokoch 2000 až 2005 vydatá za Brada Pitta a v súčasnosti je zasnúbená s Justinom Therouxom.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Severonemecký Hamburg bude od piatka dejiskom dvojdňovej výročnej konferencie novinárskeho spolku Netzwerk Recherche so sídlom v Berlíne. Podujatie sa uskutoční pod mottom "You'll never walk alone" (Nikdy nebudete kráčať sami), narážajúcom na kontrolu tajnými službami na strane jednej a na rastúcu spoluprácu žurnalistov rôznych médií na strane druhej.
Na konferencii sa očakáva účasť okolo 600 novinárov, ktorí by si mali na tomto fóre vymeniť skúsenosti v svetle aféry okolo zhromažďovania údajov americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Práve tento škandál bude rok po odhaleniach niekdajšieho spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena dôležitou témou akcie, na ktorej by mala vystúpiť aj Sarah Harrisonová z WikiLeaks, Snowdenová pomocníčka pri jeho úteku do Moskvy, informuje tlačová agentúra DPA.
Ďalšou témou podujatia bude podľa rovnakého zdroja digitálna práca, diskusie o znázornení údajov a o tom, či by sa mali bezpilotné lietadlá využívať na získavanie unikátnych fotografií.
V sobotu udelí Netzwerk Recherche negatívnu cenu Uzavretá ustrica, ktorú získavajú inštitúcie alebo osoby za prekazenie zverejnenia informácií.

Copyright © TASR 2014

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) spustí v pondelok 7. júla predaj oficiálneho portrétu prezidenta SR Andreja Kisku. Záujemcovia si môžu podobizeň hlavy štátu s rozmermi 53,5 x 39 cm objednať na telefónnych číslach +421 2 59210 126, +421 2 59210 152, prípadne e-mailom na adrese obchod@tasr.sk.
Portrét bude zasielaný poštou v ochrannom obale, v prípade záujmu je možné dohodnúť si osobný odber, ako aj špecifikáciu balenia. Cena portrétu pri osobnom odbere bez balenia je 26 eur bez DPH, pri zaslaní poštou v ochrannom obale 30 eur bez DPH.
Prvé dva zarámované portréty v utorok 1. júla odovzdali prezidentovi predstavitelia TASR v jeho kancelárii. Kiska ocenil, že z 80 snímok sa na portrét vybrala fotografia, kde sa usmieva. "Úsmev je súčasťou môjho života. Z portrétu vyžaruje skutočnosť, že mám rád ľudí, čomu sa teším," poznamenal.
Fotografovanie prebehlo v priestoroch TASR 25. júna pod taktovkou dlhoročného fotografa agentúry Pavla Neubauera, ktorý fotografoval na oficiálny portrét všetkých predchádzajúcich prezidentov - Michala Kováča, Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča.

3. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Veľvyslanci pri Organizácii Spojených národov si v čase majstrovstiev sveta zmerali sily vo futbale s korešpondentmi. Slávnostný výkop v stredu na ihrisku v newyorskom parku v Upper East Side patril generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. Veľvyslanci podporení diplomatmi a úradníkmi zvíťazili 3:2, ale zápas sa mohol skončiť aj iným výsledkom, keby aktérov 10 minút pred koncom nevyhnala z trávnika silná búrka. Víťazný gól vsietil hovorca Talianska Giovanni Davoli, ktorý k tomu poznamenal: "Aspoň malý dôvod na oslavu, keď už sa nášmu futbalu nedarí." Taliani na svetovom šampionáte v Brazílii nepostúpili zo základnej skupiny.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Fun rádio Dohoda

Fun rádio Dohoda

Slovenský festival Fun rádio Dohoda príde tento rok do Nitry, Bojníc, Malaciek a Popradu. "Tešíme sa, že tento rok príde Fun rádio Dohoda za našimi poslucháčmi na nové miesto - najväčší letný žúr a 'funtastické' leto s Fun rádiom si môžu prísť užiť fanúšikovia z okolia Prievidze či Bojníc, konkrétne do príjemného prostredia plážového kúpaliska v Bojniciach," uviedli organizátori podujatia.


Na pódiách sa predstavia Richard Müller, Polemic, Hex, Celeste Buckingham či Katarína Knechtová. Hip-hop budú zastupovať Majk Spirit, EGO či AMO & Band. Premiérovo na Fun rádio Dohode vystúpi formácia 4D v zložení Čistychov, DNA, Mišo Biely a G-Bod. Účasť prisľúbili aj skupiny BijouTerrier a Heľenine oči, ale tiež DJ Carlo a DJ Milan Lieskovský. Organizátori dajú možnosť predviesť sa aj regionálnym kapelám ako Frequency, Rock Reunion, Metafora, Ranná nevoľnosť a Fishing Strip. Podrobný program je dostupný na webstránke www.funradio.sk.


Termíny festivalu Fun rádio Dohoda 2014:
5. júla - Nitra, autocvičisko SPU
19. júla - Bojnice, Plážové kúpalisko
2. augusta - Malacky, Zámocký park
16. augusta - Poprad, pri AquaCity

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Verejnoprávna televízia si počas leta v širokom zábere pripomenie 70. výročie SNP a 100. výročie začiatku prvej svetovej vojny. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predstavuje dlhodobý projekt Dejiny, ktorého cieľom je medzi iným vytvoriť záujem mladej generácie o históriu a predstaviť mládeži najvýznamnejšie udalosti, ktoré ovplyvnili Slovensko. Ako pre agentúru SITA povedal programový riaditeľ RTVS - Slovenskej televízie Tibor Búza, zo slovenskej filmovej klasiky uvedú k stému výročiu 1. svetovej vojny dvojdielny televízny film podľa rovnomenného románu Milana Urbana Živý bič (5. júla), psychologické drámy Anjel Milosrdenstva (12. júla) a Signum Laudis (27. júla) a mnohé ďalšie. Búza dáva do pozornosti aj premiéru koprodukčného filmu Sarajevo (28. júla), ktorý zachytáva predohru k 1. svetovej vojny - atentát na následníka trónu Františka Ferdinanda a jeho manželku Žofiu počas návštevy Sarajeva.
Najbližšie štyri soboty krátko po 20:00 ponúkne Dvojka štvordielnu zahraničnú dokumentárnu sériu o osudoch ľudí počas 1. svetovej vojny - od júla 1914 do novembra 1918 - Vojnové denníky. Na štvrtky, od 24. júla do 7. augusta, je v pláne trojdielny seriál od uznávaného scenáristu Toma Stopparda - Koniec prehliadky. Príbeh lásky a zrady zavedie hlavného hrdinu od povrchného sveta londýnskej smotánky až k zákopom na bojisku vo Francúzsku.
Júl a najmä august bude nielen na Dvojke, ale aj na Jednotke patriť najmä 70. výročiu Slovenského národného povstania (SNP). Práve vysielanie k SNP považuje Búza za najdôležitejšie a avizuje jeho presah aj na september. Naplánované sú priame prenosy z ústredných oficiálnych osláv výročia SNP 29. augusta v Banskej Bystrici. Vysielať sa bude množstvo filmov s tematikou SNP, ako napríklad: Keby som mal pušku (3.8.), Smrť chodí po horách (6.8.), Vlčie diery a Kapitán Dabač (29.8. až 31.8.). Priestor dostanú dokumentárne filmy, ako napríklad polohraný dokument o vypálenej obci Kalište (23.8.) alebo dokument Posledná misia (16.8.) o osudoch amerických letcov na Slovensku počas 2. svetovej vojny. RTVS medzi iným 31. augusta v priamom prenose prinesie aj časť diania z Medzinárodných leteckých dni na Sliači, tento rok venovaných 70. výročiu SNP a 10. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO).
Už od stredy 9. júla začne RTVS sériu ôsmich odborných diskusií k jubileu povstania natočených v exteriéroch, napríklad v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, v Kališti a v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského Osvienčimu. "Pôjdeme naprieč celou odbornou verejnosťou - pretože budú pozvaní odborníci zo Slovenskej akadémie vied - Historického ústavu, Múzea Slovenského národného povstania. Nebojíme sa zabŕdnuť aj do kontroverzných tém," doplnil Búza, ktorý si myslí, že to bude veľmi zaujímavé. Pritom po každej diskusii bude nasledovať dokumentárny film na danú tému, napríklad o vzniku a živote vo vojnovom slovenskom štáte, o holokauste, partizánoch, až po povstanie a oslobodenie. Výročie SNP a jeho oslavy bude reflektovať vo vysielaní i Rádio Slovensko.
V novom programovom okne Dejiny, ktoré RTVS predstavuje pod heslom Spoznajme ich, nájdu diváci Slovenskej televízie aj poslucháči Slovenského rozhlasu programy rôznych žánrov. RTVS avizuje dokumenty, publicistiku, celovečerné filmy, pôvodné diskusie, vlastnú tvorbu, rozhovory, reportáže a rozhlasové hry. Dejiny sú dlhodobým projektom RTVS, naplánovaným do roku 2018. Projekt v novembri tohto roka pripomenie 25. výročie nežnej revolúcie, na budúci rok 70. výročie konca druhej svetovej vojny a pokračovať bude až do stého výročia konca 1. svetovej vojny, 500. výročia reformácie a ďalej.
Počas leta sú podľa Búzu zachované všetky ťažiskové formáty vo vysielaní Jednotky aj Dvojky. Popri vrcholiacich majstrovstvách sveta vo futbale začne verejnoprávna televízia od soboty 5. júla vysielať cyklistické preteky Tour de France. Sviatok všetkých milovníkov cyklistiky prinesie do 27. júla na Dvojke. Nový blok vysielania pre deti Trpaslíci, ktorý vysiela Jednotka od začiatku apríla v sobotu doobeda, ponúka malým divákom aj počas letných prázdnin. Zároveň aj v júli a auguste nájdu deti svoj program - večerníček, detské pásma na Dvojke od 18:40 do 20:00.
Letná vysielacia štruktúra v Rádiu Slovensko bude odľahčená, hudba aj publicistika sú prispôsobené letu. Ťažiskovým projektom leta vo vysielaní Rádia Regina je Folklórne leto a všetky tri štúdiá Reginy - v Bratislave, Banskej Bystrici i v Košiciach prinesú dianie z významných folklórnych festivalov na Slovensku. Rádio Devín do letného vysielania pripravilo Audioportréty – rozhlasové portréty 50 súčasných výtvarných umelcov, ale aj 5 x 5 návštev na zaujímavých a neznámych miestach v Brne, Prahe, Viedni, Budapešti a Bratislave Čo nenájdete v bedekroch. Festivalové Rádio_FM ponúka živé vstupy a reportáže z hudobných festivalov a ďalších podujatí.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pokračovanie britského kriminálneho seriálu Sherlock (2010) začnú nakrúcať v januári budúceho roka. Na oficiálnej stránke na Facebooku to potvrdila televízia BBC. Ako tiež zástupcovia televízie prezradili, pripravovaná štvrtá sezóna okrem troch epizód prinesie na úvod špeciálny diel. Ten začne BBC nakrúcať ako prvý.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári tohto roka. Dátum premiéry štvrtej sezóny stále nie je známy, na obrazovky by sa však mohla dostať začiatkom roka 2016.
V ďalších častiach seriálu by sa mala okrem hlavných predstaviteľov Martina Freemana a Benedicta Cumberbatcha opäť objaviť aj Freemanova životná partnerka, anglická herečka Amanda Abbington, ktorá stvárňuje Watsonovu lásku Mary Morstan.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) požiadala nemecký magazín Der Spiegel o dôkazy potvrdzujúce tvrdenia ohľadom skorumpovania zápasu na majstrovstvách sveta v Brazílii. Predstavitelia najvyššieho futbalového orgánu vyjadrili značné pochybnosti o ich pravdivosti a požiadali periodikum, aby im poskytlo všetky podrobnosti súvisiace s rozhovorom so známym singapurským špekulantom Wilsonom Raj Perumalom. Ázijčan pre Der Spiegel pred duelom presne prognózoval, že súboj A-skupiny medzi Chorvátskom a Kamerunom sa skončí výsledkom 4:0 a jeden Afričan dostane červenú kartu. Vylúčený bol napokon Alex Song, ktorý úplne nezmyselne udrel do chrbta Maria Mandžukiča pri bežeckom súboji.
"Ide o veľmi vážne obvinenia, keďže článok vrhol na zápasy na MS veľký tieň pochybností," uviedol šéf bezpečnosti FIFA Ralf Mutschke. FIFA zároveň uviedla, že nemala dosiaľ žiadne správy od stávkových spoločností, ktoré by naznačovali manipuláciu nejakého z doterajších odohratých zápasov.
Singapurčan v stredu svoje tvrdenia poprel a povedal, že všetko bolo inak. S redaktorom vraj komunikoval cez sociálnu sieť až tri dni po predmetnom zápase, nie pred ním. "Vôbec nepadla zmienka o štyroch góloch alebo červenej karte. Som šokovaný a znechutený, že rešpektovaný časopis ako Der Spiegel zašiel tak ďaleko a doslova vyfabrikoval moje vyjadrenie s cieľom vyvolať škandál o ovplyvnení zápasu. Ospravedlňujem sa kamerunskej federácii a fanúšikom, ak som im neúmyselne ublížil, nebol to môj zámer. Verím, že Der Spiegel spraví to isté, pretože vložil do mojich úst slová, ktoré z nich nikdy nevyšli," bránil sa Ázijčan známy svojou pochybnou minulosťou. Vo Fínsku ho odsúdili za ovplyvňovanie zápasov, podozrivo operoval aj v Afrike.
Tlačovej agentúre AP zaslal kópiu facebookovej konverzácie s novinárom Rafaelom Buschmannom, datovaná je 21. júnom, teda tri dni po zápase Kamerun - Chorvátsko. "Kamerun je dosiahnuteľný, myslím si. V tíme majú asi sedem hnilých jabĺk," píše sa v nej o "neskrotných levoch".
Buschmann si za svojím tvrdením stojí, s Perumalom sa vraj spojil pár hodín pred zápasom.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

2. 7. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V areáli Malinovského kaštieľa, ktorý patrí Bratislavskej župe, nakrúca verejnoprávna televízia RTVS svoj nový seriál s názvom Tajné životy.
"Bratislavská župa vždy vychádza v ústrety dobrým projektom. Dobrým projektom je pre nás aj pripravovaný seriál z dielne RTVS Tajné životy. Je jednou z našich povinností podporovať rozvoj kultúry a treba si uvedomiť, že kultúrne pamiatky nepatria iba úradu, ale všetkým," povedal predseda BSK Pavol Frešo.
Mladí filmári práve v exteriéroch dokážu nadobudnúť zručnosti, pre ktoré si často krát utekajú do zahraničia. Ústretovými krokmi voči profesionálom vytvára Bratislavský samosprávny kraj aj pôdu pre študentov stredných škôl, ktorí sa pre filmárske povolanie rozhodnú. Viaceré z odborných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK totiž majú k filmu blízko. Či už sú to dve konzervatóriá alebo výtvarnícke odbory stredných odborných škôl.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Členovia britskej skupiny The Rolling Stones Mick Jagger a Charlie Watts nakrútili krátke video na podporu série vystúpení komediálneho zoskupenia Monty Python. Videoklip zobrazuje rockerov, ako vtipkujú o veku známych zabávačov i o ich skečoch. "Nevedel som, že to ešte stále robia. Sú to len zvráskavení starci, ktorí sa snažia oživiť v sebe mladosť a zarobiť peniaze," hovorí Jagger vo videu, ktoré zverejnili na portáli YouTube.
Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam a Terry Jones štartujú Monty Python Live (Mostly) - One Down, Five to Go dnes v londýnskej O2 Arena. Vstupenky na prvú šou sa podľa organizátorov vypredali za 43,5 sekundy. Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť na mix starých skečov, ale aj na nový materiál. Vo filmových dokrútkach sa napríklad objaví britský astrofyzik Stephen Hawking. "Hawking je náš veľký fanúšik, tak sme sa ho spýtali, či by si nechcel zahrať jednu rolu," prezradil médiám Eric Idle. "Bude to niečo medzi divadlom a rockovým koncertom," vyjadril sa John Cleese. "Viac sme skúšali prechody medzi jednotlivými skečmi, ako samotné skeče," dodal tiež 74-ročný zabávač. Séria vystúpení vyvrcholí derniérou 20. júla, ktorú budú vysielať v televízií i kinách vo viac ako sto krajinách sveta.
The Rolling Stones vznikli v roku 1962. Mick Jagger s Keithom Richardsom, Charliem Wattsom a Ronniem Woodom predvlani oslávili 50. výročie vzniku kapely, pri príležitosti ktorého pre priaznivcov pripravili kompiláciu Grrr! (2012). Tá okrem starších piesní obsahuje aj dve nové skladby One More Shot a Doom And Gloom. Niekoľkonásobní držitelia Grammy majú na konte hity ako (I Can't Get No) Satisfaction, Paint It Black, Jumpin' Jack Flash, Street Fighting Man, Honky Tonk Women, You Can't Always Get What You Want, Gimme Shelter, Wild Horses, Brown Sugar, Angie či Start Me Up. Podľa odhadov predali viac ako 250 miliónov kópií nahrávok. Desať ich štúdioviek je v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone a v roku 2004 kapelu tento magazín zaradil na štvrtú priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias. V roku 1989 skupinu uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.
Predstavitelia šou Lietajúci cirkus Montyho Pythona (1969 - 1974) sa za ostatných 20 rokov spoločne predstavili len výnimočne, napríklad v roku 1998 na americkom Aspen Comedy Festivale. Prvú epizódu šou Lietajúci cirkus Montyho Pythona odvysielala televízia BBC 5. októbra 1969. Na konte majú tiež snímky ako Monty Python a Svätý Grál (1975) či Monty Python: Zmysel života (1983).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a. goodtv, s.r.o. Rada Štefanova vzájomná spolupráca zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným  názvom: „NAJ dedinka Slovenska“ v rozsahu 6 častí.

epizóda 1 – 9. Júla 2014 (1. Vysielanie – 18. Júla 2014)
epizóda 2 – 16. Júla 2014 (1. Vysielanie – 25. Júla 2014)
epizóda 3 – 23. Júla 2014 (1. Vysielanie – 1. Augusta 2014)
epizóda 4 – 30. Júla 2014 (1. Vysielanie – 8. Augusta 2014)
epizóda 5 – 11. Augusta 2014 (1. Vysielanie – 15. Augusta 2014)
epizóda 6 – 18. Augusta 2014 (1. Vysielanie – 22. Augusta 2014)

Cena všetkých AVD v počte 6 vrátane práv na ich použitie je stanovená dohodou zmluvných strán a predstavuje sumu vo výške 239.349,60 eur vrátane DPH. Cena za jedno AVD je 39.891,60, - eur vrátane DPH.
RTVS týmto informuje partnera, že finančné prostriedky, ktoré RTVS poskytuje na základe tejto zmluvy, jej boli poskytnuté Ministerstvom kultúry SR na základe Zmluvy so štátom č. MK – 138/2012/M
o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2013- 2017 (ďalej len “ZsŠ”) a jej príslušného Dodatku pre rok 2014.

 

Zomrel Paul Mazursky

Zomrel Paul Mazursky


Americký režisér, scenárista, herec a producent Paul Mazursky, nominovaný päťkrát na Oscara, zomrel v pondelok v Los Angeles vo veku 84 rokov na zlyhanie srdca. Denník Los Angeles Times o tom informovala jeho hovorkyňa.
Mazursky, potomok židovských prisťahovalcov z Ukrajiny, sa narodil v New Yorku. Bol významným predstaviteľom amerického autorského filmu. Mnoho z jeho filmov sa odohráva v New Yorku a často v nich zobrazoval životy a osudy obyčajných ľudí.
Mazursky začínal v 50. rokoch ako herec, na svojom konte má viac ako 30 snímok. Objavil v prvom celovečernom filme Stanleyho Kubricka Strach a túžba (1953), potom si zahral v dráme Džungľa pred tabuľou (1955) od Richarda Brooksa.
V roku 1962 napísal svoj prvý scenár pre epizódu televízneho seriálu The Rifleman. V tom istom roku nakrútil prvý krátky film (Last Year at Malibu), v roku 1969 nasledoval celovečerný debut Bob & Ted & Alice & Caroline. Od roku 1973 si Mazursky produkoval väčšinu svojich filmov sám.
Ako režisér nakrútil Mazursky takmer 20 filmov rôznych žánrov, napríklad drámy Rozvedená žena (1978) a Sokyne (1989), či komédie Somrák z Beverly Hills (1986) alebo Scenes from a Mall (1991).
V roku 1979 dostal za drámu Rozvedená žena dánsku filmovú cenu Bodil za najlepšie neeurópske dielo. V roku 2010 udelili Mazurskému cenu Los Angeles Film Critics Association za celoživotné dielo. Dvakrát (1970 a 1979) ho ocenila spoločnosť amerických filmových kritikov za najlepší scenár, trikrát získal New York Film Critics Circle Award.
Na Oscara ho nominovali za scenáre k filmom Bob & Carol & Ted & Alice, Harry a Tonto (1974), Rozvedená žena a Sokyne, jednu nomináciu získal ako producent (Rozvedená žena).

Copyright © TASR 2014

Letná programová štruktúra rozhlasových služieb RTVS

Letná programová štruktúra
 
rozhlasových služieb RTVS




Letná vysielacia štruktúra v Rádiu Slovensko počíta s miernymi úpravami v prúdovom vysielaní, ako aj v programovej štruktúre. Prúdové vysielanie bude mierne odľahčené, príjemná hudba s letnými hitmi bude kombinovaná s publicistikou, prispôsobenou letnému obdobiu a aktuálnemu dianiu v spoločnosti. Letný charakter budú mať aj pravidelné Seriály a Príbehy na týždeň.
K ťažiskovým projektom leta v Rádiu Regina patrí aj tento rok Folklórne leto – všetky tri štúdiá Rádia Regina majú ambíciu publicisticky pokrývať všetky významné folklórne festivaly na Slovensku.
Rádio Devín do letného vysielania pripravilo Audioportréty – rozhlasové portréty 50 súčasných výtvarných umelcov, ale aj 5 x 5 návštev na zaujímavých a neznámych miestach v Brne, Prahe, Viedni, Budapešti a Bratislave Čo nenájdete v bedekroch.
Festivalové Rádio_FM pripravilo živé vstupy a reportáže z hudobných festivalov a podujatí, na ktorých sa počas leta budú zúčastňovať spolupracovníci Rádia_FM.





 

1. 7. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) potrestala hovorcu Brazílskej konfederácie (CBF) Rodriga Paivu dištancom na jeden zápas za fyzickú konfrontáciu s čilským útočníkom Mauriciom Pinillom mimo hracej plochy počas polčasovej prestávky sobotňajšieho osemfinále majstrovstiev sveta.
Paiva sa nebude môcť zúčastniť na piatkovom štvrťfinálovom súboji Brazílie proti Kolumbii vo Fortaleze. "Dostal niečo ako červenú kartu počas zápasu," uviedla hovorkyňa FIFA Delia Fischerová. Paiva tvrdil, že do Pinillu, ktorý sa dostal na ihrisko v 87. min stretnutia, strčil v sebaobrane. Zároveň poprel, že prišlo k nejakým úderom. Do konfrontácie sa podľa Paivu zapojilo viacero aktérov, keď hráči oboch mužstiev odchádzali do šatní na štadióne Mineirao v Belo Horizonte.
Brazília postúpila do štvrťfinále po úspešne zvládnutom penaltovom rozstrele (3:2). Po predĺžení sa duel skončil nerozhodne 1:1.


©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Svetoznámy britský fyzik Stephen Hawking sa má pripojiť ku komediálnej hereckej skupine Monty Python na jej živých vystúpeniach, ktoré jej členovia organizujú 30 rokov po svojom rozpade a ktoré sa začnú už v utorok v Londýne.
"Je to veľký fanúšik Monty Pythonovcov, preto sme ho požiadali, aby sa k nám pridal, a on do minúty povedal áno," oznámil jeden z členov skupiny, 71-ročný Eric Idle novinárom na  tlačovej konferencii. Citovala ho agentúra DPA.
Idle a zvyšní štyria členovia komediálnej spoločnosti - John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones a Michael Palin - spolupracujú na novom projekte prvýkrát po 30 rokoch. Vystúpení bude desať a uskutočnia sa v londýnskej O2 Arena.
Šiesty člen spoločnosti, Graham Chapman, zomrel na rakovinu v roku 1989.
Cleese na tlačovej konferencii povedal, že šou má motto "jeden to má za sebou, piati vystúpia" a jej súčasťou budú zmeny scény počas predstavenia, špeciálne efekty, orchester či desiatky tanečníkov.
"Je to oveľa komplikovanejšie a veľkolepejšie, než sme si pri prvom čítaní scenára predstavovali," dodal Cleese.
Predstavenie bude obsahovať aj mnoho starých žartov, ktoré vie veľa fanúšikov naspamäť, a tiež klasických výstupov, ako informoval Idle.
"Bolo by čudné pokúšať sa v tomto veku napísať niečo lepšie, než sú naše najlepšie kusy," dodal Idle.
Spoločnosť sa stala slávnou vďaka komediálnemu seriálu so svojráznym humorom Monty Python's Flying Circus (Lietajúci cirkus Montyho Pythona), ktorý vysielala britská televízia BBC od roku 1969 do roku 1974. Úspech malo aj niekoľko ich filmov: Monty Python a Svätý grál (1975), Život Briana (1979) či posledné dielo v pôvodnej zostave Zmysel života (1983).

Copyright © TASR 2014

Výstava Steve McCurryho

Výstava Steve McCurryho

Jeden z najvýznamnejších svetových fotografov súčasnosti Američan Steve McCurry má v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave slovenskú výstavnú premiéru. Výber z jeho tvorby na dvoch poschodiach potrvá do 31. augusta.
"Je to práca neuveriteľne talentovaného fotografa a sme radi, že sme mohli podporiť túto výstavu. Autor svojimi trpezlivými zábermi dokáže odfotiť vnútro človeka. Potvrdzuje to aj záber afganského dievčaťa, ktorého portrét sa stal symbolom utečencov a obletel celý svet," na pondelkovej (30. 6.) vernisáži povedal veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick.
Ojedinelosť a význam výstavy potvrdzuje skutočnosť, že na jej otvorení sa zúčastnili veľvyslanci ďalších piatich krajín. Nielen podľa nich je to vzácna príležitosť spoznať tvorbu tohto úspešného fotografa.
"Americký autor svojimi fotografiami dáva správu o svete," konštatoval riaditeľ SEDF Václav Macek.
V expozícii nechýba spomínaná najslávnejšia fotografia McCurryho. Na nej zelenookú mladú neznámu Afgánku odfotil v utečeneckom tábore v Pakistane (1984). O 18 rokov neskôr ju so svojim štábom vyhľadal, aby Sharbat Gulu identifikoval a znovu odfotil. Okrem nej je vo výbere viac portrétov starých a mladých obyvateľov z rôznych krajín. Ďalšou sériou fotografií je práca a starostlivosť o úrodu. Návštevník vidí domorodcov na upravených ryžových políčkach vo filipínskych vrchoch, pestovanie jačmeňa v hornatom Tibete, zber ďateliny v Jemene, ženy kopajúce čakanmi nádrž na vodu v Indii, v monzunovom období kráčajúceho krajčíra po krk vo vode so šijacím strojom na pleci, mužov loviacich ryby na chodúľoch v Srí Lanke či pastiera z Kašmíru ako sa zohrieva pri ohni v kmeni stromu chinar.
Ďalšia séria farebných fotografií dokumentuje religióznu tematiku - život šaoliských mníchov, procesiu mníšok na Sicílii, rušný život pred Modrou mešitou z 15. storočia v Kuvajte či mohutnosť sochy Budhu v Srí lanke. Pôsobivé sú panoramatické zábery na modré mesto Jodhpur v Indii, japonské Fushimi Inari či kráčajúce ťavy v scenérii horiacich a dymiacich ropných polí v Kuvajte.
"Steve McCurry pôsobí na scéne vyše 30 rokov, čo dokladá nielen obrovským záujmom o jeho fotografie v prestížnych galériách a veľtrhoch umenia, ale aj publikovaním v svetových časopisoch, obálkami desiatok kníh, rozhovormi a najmä nespočetným množstvom výstav. Fotografickú dráhu začal výletom do Indie, ktorú precestoval krížom-krážom a do nej sa i dnes rád vracia po inšpirácie. Počas ciest sa dostal na šesť kontinentov a do obrovského množstva krajín a ako prvý ukázal svetu fotografie z konfliktu v Afganistane," predstavila 63-ročného fotografa kurátorka výstavy Michaela Bosáková zo SEDF.
V jeho tvorbe je dominantou ľudská tvár. Tá sa objavuje takmer na všetkých záberoch, či ide o svetové konflikty, miznúce kultúry, starodávne tradície alebo súčasnú kultúru. Za svoje fotografie získal mnoho ocenení vrátane Zlatej medaily Roberta Capu, National Press, National Press Photographers Award a je štvornásobným držiteľom prvej ceny najväčšej fotografickej súťaže World Press Photo. Jeho fotografie sú v zbierkach najprestížnejších galérií na svete.


Copyright © TASR 2014

30. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalého tlačového tajomníka britského premiéra Davida Camerona čaká opakovaný súdny proces pre obvinenia zo schvaľovania nelegálnych platieb, ktoré sú súčasťou rozsiahlej kauzy okolo odpočúvania telefónov.
Andyho Coulsona, niekdajšieho šéfredaktora bulvárneho týždenníka News of the World, uznala minulý týždeň súdna porota vinným zo spolupáchateľstva pri nelegálnom prenikaní do telefónov a hlasových schránok s cieľom získať exkluzívne informácie pre správy o politikoch, celebritách i obetiach zločinov.
Členovia poroty však nedospeli k dohode v tom, či je Coulson vinným zo schválenia nelegálnych platieb, ktoré mali dostať istí príslušníci polície výmenou za poskytnutie telefónnych zoznamov britskej kráľovskej rodiny.
V opakovanom procese bude Coulson čeliť obvineniam spoločne s bývalým dopisovateľom News of the World Clivom Goodmanom, ktorý sa špecializoval na problematiku kráľovskej rodiny.
Na základe minulotýždňového usvedčenia zo spolupáchateľstva hrozia Coulsonovi a ďalším spoluobvineným až dva roky väzenia. Vynesenie rozsudku sa očakáva v piatok.
Andy Coulson (46) začal pracovať ako vedúci komunikačného oddelenia vtedy ešte opozičnej Cameronovej Konzervatívnej strany v roku 2007. Po Cameronovom nástupe do úradu premiéra v máji 2010 sa stal šéfom jeho tlačového tímu na Downing Street. Zo svojho postu Coulson odišiel v januári 2011 v súvislosti so škandálom okolo odpočúvania. Od začiatku sa však bránil tvrdením, že o nelegálnom prenikaní do telefónov nič nevedel.

Copyright © TASR 2014


Britský seriál Sherlock (2010) sa možno dočká vianočného špeciálu, pričom na televízne obrazovky by sa mohol dostať najskôr koncom budúceho roka. Pre denník The Telegraph to uviedol predstaviteľ Johna Watsona, herec Martin Freeman. Zástupcovia BBC sú však vo vyjadreniach opatrní a informácie týkajúce sa tohto televízneho projektu zatiaľ držia v tajnosti.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári tohto roka. Dátum premiéry štvrtej série zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Nakrúcanie spomaľuje predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh. Tvorcovia Sherlocka však fanúšikov ubezpečili, že ju uvedú tak rýchlo, ako to bude možné.
V ďalších častiach seriálu by sa mala okrem Martina Freemana a Benedicta Cumberbatcha opäť objaviť aj Freemanova životná partnerka, anglická herečka Amanda Abbington, ktorá v ňom stvárňuje Watsonovu lásku Mary Morstan. "Aj keď sa príliš nepridŕžame originálneho príbehu, vo všeobecnosti sa snažíme ísť podľa Conana Doyla. Watson sa ožení a potom Mary zomrie, takže v určitom bode pravdepodobne príde o život," vyjadril sa 42-ročný Freeman.
Martin Freeman sa okrem účinkovania v spomínanom seriáli Sherlock objavil aj vo filmoch Láska nebeská (2003), Súmrak mŕtvych (2004), Stopárov sprievodca po Galaxii (2005), Krádeže a vlámania (2006), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007), Neriadená strela (2010) či Hobit: Neočakávaná cesta (2012) a Hobit: Smaugova pustatina (2013). Úlohu Bilba Bublíka si zopakuje aj v záverečnej časti trilógie s názvom Hobit: Bitka piatich armád, ktorú plánujú do slovenských kín uviesť 11. decembra.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Sabina Slonkova na vlastnú žiadosť odchádza z pozície šéfredaktorky MF DNES. Do čela najčítanejšieho seriózneho denníka nastúpila tento rok v januári po odchode Roberta Čásenského. Denník spadá pod mediálnu skupinu MAFRA, ktorú vlani v júni kúpil šéf hnutia ÁNO a minister financií Andrej Babiš skrze svoj ​​holding Agrofert.
Novým šéfredaktorom MF DNES bude menovaný doterajší šéfredaktor časopisu TÝŽDEŇ Jaroslav Plesl.

Zdroj : MF

RTVS NEWS

RTVS NEWS

V čase vysielania Čo ja viem bola Jednotka trhovou jednotkou (v 12+ podiel na trhu 22,8%, 364-tisíc divákov) a šou tak zaznamenala najvyšší výkon od svojho nasadenia do vysielania. Svoje maximá zaznamenala v kategóriách podľa pohlavia a veku, vo všetkých ženských cieľových skupinách (najvyšší výkon v cieľovej skupine ženy 55+ - trhový podiel 31,6%) a tiež vo všetkých sledovaných cieľových skupinách podľa vzdelania (najvyšší výkon v skupine diváci s vysokoškolským vzdelaním – podiel 28,4%). Najvyšší trhový podiel vo všetkých sledovaných cieľových skupinách (až 31,8%) zaznamenala aj podľa veľkosti bydliska.
Na Jednotke sa uplynulý piatok darilo aj dokumentárnemu cyklu Fetiše socializmu (v 12+ trhový podiel 11,6%/187-tisíc divákov), ktorý dosiahol najvyšší výkon od svojho nasadenia do vysielania. Maximá zaznamenal v kategóriách muži 55+ (trhový podiel 12,6%), ženy 12-34 (13,5%), ženy 55+ (15,9%), podľa vzdelania (diváci so ZŠ a SŠ vzdelaním) a podľa veľkosti bydliska (diváci z dedín a najväčších miest).
Jednotka dosiahla nadpriemerné výkony aj v nedeľu, trhovou jednotkou bola počas vysielania diskusnej relácie O 5 minút 12 (v 12+ trhový podiel 25,3% - druhý najvyšší výkon v sezóne) a publicistickej relácie Občan za dverami (v 12+ trhový podiel 22% - najvyšší výkon v sezóne).
Diváci si nenechali tradične ujsť ani zápasy v Brazílii, nedeľný osemfinálový duel Holandska s Mexikom (Dvojka 17:50) dosiahol v cieľovej skupine 12+ sledovanosť 359 -tisíc divákov a podiel na trhu 22,2%, čím sa stal zatiaľ druhým najsledovanejším zápasom šampionátu 2014.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) zahynul v nedeľu kameraman ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Informáciu o smrti Anatolija Kľana stanica potvrdila dnes v spravodajstve o 5.00 h miestneho času, oznámila agentúra Interfax.
"Túto noc zahynul v Donecku náš kolega, kameraman Prvého kanála Anatolij Kľan. K tragédii došlo v blízkosti jednej z vojenských základní, kde filmový štáb prišiel urobiť ďalšiu reportáž," uviedla stanica.
Kľan mal 68 rokov. Podľa Prvého kanála prišla streľba nečakane zo strany vojakov: "Keď reportér uvidel na oblohe svetlicu a povedal 'nakrúcaj', Anatolij bez váhania stlačil tlačidlo nahrávania. V tomto okamihu ho zasiahla guľka".
Prvý podpredseda vlády DĽR Andrej Purgin predtým informoval, že kameraman šiel autobusom na základňu ukrajinskej armády do doneckého obvodu Spartak spolu s matkami brancov, ktoré chceli požiadať o prepustenie svojich synov domov. V autobuse bolo aj niekoľko novinárov. Keď dorazili k základni, ozvala sa streľba. Kľan dostal zásah do brucha a zomrel pri prevoze do nemocnice. Zranený na krku bol aj vodič autobusu.
Kľan je tretím novinárom, ktorý zomrel násilnou smrťou od začiatku konfliktu vo východnej Ukrajine. Dvaja ruskí novinári zahynuli 17. júna pri mínometnom útoku v Luhanskej oblasti, 24. mája prišli pri Slovjansku o život taliansky fotograf a jeho tlmočník.
Terčom granátometného útoku sa podľa Purginu stali takisto v nedeľu neďaleko vojenskej základne v Donecku aj novinári z ruskej webovej stránky LifeNews. Nikto z nich neutrpel zranenia a podarilo sa im ukryť v lese, na miesta však museli nechať auto a vybavenie.
Napriek do pondelka predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádzalo aj cez víkend k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených.


Copyright © TASR 2014

Na svätého Jána nie je noc žiadna

 Na svätého Jána nie je noc žiadna 

 
 
 
Jednotka horšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu horšie- 15.60 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  horšie.
Spolu horšie a hlboko pod tridsať  - 28.80%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU rovnako
SENZI lepšie.
Spolu lepšie - 21.70%

TA 3 rovnako. 

Jednotka - 10.00 % ;
Dvojka - 5.60 % ;
Markíza - 21.00 % ;
TV DOMA - 4.80% ;
DAJTO- 3.00%
TV JOJ – 15,60 % ;
JOJ PLUS- 3.90 % ;
WAU -1.90 % ;
SENZI- 0.30 %
TA 3 - 1.80 %

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Dom umenia/Kunsthalle v Bratislave a Rádio Devín vytvorili 50 portrétov slovenských výtvarníkov. Premiérový cyklus rozhovorov s názvom Audioportréty zaznie vo vysielaní po prvý raz v pondelok 30. júna a potrvá do konca leta. Rozhlasové portréty naviažu na pripravovaný knižný projekt Art Academy s názvom 50 súčasných umelcov Slovenska. TASR informovala PR manažérka Kunsthalle Zuzana Golianová.
Rozhovory s výtvarníkmi vedie redaktorka Zuzana Tkáčiková. Prvú, už tento pondelok, predstaví Katarínu Poliačikovú, ďalej to bude Lucia Dovičáková, Igor Ondruš, Lucia Tallová, Marek Kvetan, Jana Farmová, Ildiko Palová, Stano Masár a ďalší. Audioportréty budú vo vysielaní v premiére od pondelka do piatka, vždy popoludní o 15.15 hod. Každý rozhovor bude mať aj svoju reprízu, ktorú si poslucháči budú môcť vypočuť na nasledujúci deň v Rannom ladení približne o 7.40. Po premiérovom uvedení budú rozhovory k dispozícii aj na internetovej stránke rádia.
Pod výber súčasných výtvarníkov sa podpísali piati kurátori/kritici: Juraj Carný, Barbora Geržová, Richard Gregor, Diana Majdáková a Katarína Müllerová. Zamerali sa na umelcov mladej a strednej generácie, ich výber má odrážať umelecké dianie najmä posledných desiatich rokov. "Táto kniha nerozpráva príbeh o súčasnom slovenskom umení. Nepodáva absolútne, ani definitívne uzavretý pohľad na celú umeleckú scénu. Nespracováva materiál aktuálnej umeleckej produkcie v zmysle teórie umenia ako vedeckej disciplíny. Publikácia je pohľadovým rezom súčasnou scénou cez predstavenie jej kľúčových osobností," napísala editorka pripravovanej knihy Diana Majdáková. Knižný projekt - publikácia typu "Art Now" by mala podľa nej slúžiť ako príručka pre každého so záujmom o prvotné zorientovanie sa v oblasti súčasného umenia. Na trh by sa mala dostať na jeseň.

29. 6. 2014

Zomrel Meshach Taylor

Zomrel Meshach Taylor

Vo veku 67 rokov zomrel v sobotu 28. júna americký herec Meshach Taylor. Naposledy vydýchol vo svojom dome v Altadene, kde mu poskytovali paliatívnu starostlivosť. Magazín The Hollywood Reporter o tom informovala hercova agentka Dede Binder. „S láskou, vďačnosťou a so smútkom oznamujeme, že náš drahý, úžasne skvelý a dynamický Meshach, neuveriteľný otec, manžel, syn a priateľ, sa vydal na svoju veľkú cestu,“ oznámila hercova rodina prostredníctvom sociálnej siete Facebook.
Meshach Taylor sa narodil 11. apríla 1947. Preslávila ho úloha Anthonyho Bouviera v sitkome Designing Women (1986 - 1993). Okrem toho si zahral napríklad v komédii Mannequin (1987) či seriáli Dave's World (1993 - 1997). V roku 1981 sa objavil sa aj v jednej epizóde televízneho projektu M.A.S.H. (1972 – 1983). Diváci a diváčky ho mohli vidieť aj v dvoch epizódach (2012 a 2014) seriálu Myšlienky vraha (2005). S manželkou Biancou Ferguson mal štyri deti.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MFF v Moskve

MFF v Moskve

Hlavnú trofej - Zlatého sv. Georgija na 36. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Moskve získal japonský súťažný film režiséra Kazujošiho Kumakiriho s anglickým distribučným názvom My Man (Môj muž) - príbeh o vzťahu otca a adoptívnej dcéry.
Rozhodla o tom medzinárodná odborná porota, ktorej predsedal renomovaný ruský filmár Gleb Panfilov, informovali organizátori.
Pre 39-ročného filmára z krajiny vychádzajúceho slnka to znamená ďalší veľký medzinárodný úspech po oceneniach z festivalových prehliadok vo francúzskom Deauville, holandskom Rotterdame, či sicílskej Taormine.
Špeciálnu cenu poroty - Strieborného sv. Georgija - získal turecko-francúzsky súťažný film Eye am (Gözümün Nüru) režisérskej dvojice Melik Saracoglu-Hakki Kurtulus, ktorému patrí aj ocenenie federácie filmových klubov.
Rovnakú trofej - Strieborného sv. Georgija za najlepšiu réžiu udelili porotcovia ruskej filmárke Valeriji Gaj Germanikovej za film Da i da (Áno a áno) o vzťahu umelca-alkoholika a učiteľky. Tento film získal aj ocenenie medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI.
I Strieborný sv. Georgij za najlepší mužský herecký výkon poputuje do Japonska vďaka kreácii Tadanobuho Asana v snímke ocenenej hlavnou trofejou.
Rovnaké ocenenie spomedzi herečiek získala ukrajinská speváčka Natalka Polovynková, ktorá stvárnila hlavnú postavu v dráme Bratia. Posledná spoveď režisérky Viktorie Trofimenkovej. Tento film získal aj cenu ruských filmových kritikov.
Prestížnu Stanislavského cena za mimoriadny herecký prínos udelili ruskej herečke Inne Čurikovovej.
Ďalšiu špeciálnu cenu za mimoriadny prínos svetovej kinematografii si prevzal predseda poroty hlavnej súťaže Gleb Panfilov.
Aj cena divákov zostáva vďaka snímke Vladimira Tumajeva Belyj jageľ podľa románu neneckej spisovateľky Anny Nerkagiovej v Rusku.
Súťaž dokumentárnych filmov sa stala korisťou poľskej snímky režiséra Jana P. Matuszynského Hlboká láska.
Cenu pre najlepší krátkometrážny film získal Max Šavkin z Ruska za 14 krokov.
Na festivalovej prehliadke, ktorú od roku 2000 usporadúvajú s ročnou periodicitou, si tentoraz v súťažnej sekcii zmeralo sily 16 celovečerných filmov. Slovenská ani česká kinematografia nemala zastúpenie ani v hlavnej súťaži, ani v súťaži dokumentárnych filmov.
V sekcii Tretí vek však v rámci festivalu premietli snímku Klauni režiséra Viktora Tauša, ktorá vznikla v česko-slovensko-fínsko-luxemburskej koprodukcii. Vo filme, ktorého scenár napísal Petr Jarchovský, známy zo spolupráce s Janom Hřebejkom, videli aj návštevníci moskovského festivalu Oldřicha Kaisera či Jiřího Lábusa, Zuzanu Kronerovú a Juraja Nvotu.
Organizátori podujatia pripravili aj v tomto roku popri súťažných filmoch projekcie stoviek iných snímok v množstve nesúťažných sekcií.
MFF v Moskve, ktorý 19. júna slávnostne otvorila projekcia dokumentu amerického režiséra Gabeho Polskyho Červená armáda o legendárnom armádnom hokejovom tíme CSKA Moskva a ktorý dnes v ruskej metropole vyvrcholil, patrí do špičkovej kategórie A festivalových podujatí.

Copyright © TASR 2014