RTVS pripravila na jeseň nové časti šou Milujem Slovensko, Zlaté časy, Záhady tela, ale aj premiérový Duel či 5 proti 5. Medzi jesennými novinkami na Jednotke bude aj talkšou Jarmily Hargašovej-Lajčákovej V dobrej spoločnosti, cestovateľská šou S úsmevom po Slovensku či rodinná relácia Stará škola. Dvojka odvysiela prémiové dokumenty či očakávaný seriál Unášaní búrkou, jesenným highlightom bude počas piatkových večerov výpravný seriál o histórii kinematografie Príbeh filmu: Odysea.


„Pripravili sme na jeseň veľmi bohatú ponuku premiérových programov, ktoré veríme, že budú pre nášho diváka veľmi atraktívne, zábavné, poučné a aj dramatické. Som presvedčený, že z uvedenej jesennej programovej ponuky si bude náš divák mať čo vybrať," priblížil jesenný televízny program Marek Ťapák, riaditeľ Sekcie programových služieb STV.
Pondelky v RTVS budú patriť európskym filmom, na Jednotke aj Dvojke si diváci budú môcť pozrieť najlepšie snímky európskej kinematografie. Medzi nimi aj diela režisérov Paola Sorrentiniho či Johna Schlesingera na Dvojke, či filmy Víno nás spája a Nikto nie je dokonalý na Jednotke. V utorok sa na Jednotke celebritná štvorica Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček, Dominika Kavaschová a Jana Kovalčíková vyberie s divákmi S úsmevom po Slovensku. Utorkovou novinkou bude od októbra aj nová rodinná relácia, dokumentárna šou Stará škola. V nej sa stretne svet seniorov s generáciou mileniálov, spoja svoje sily a budú sa od sebe učiť navzájom. Vo štvrtok sa na obrazovky po letnej pauze vráti talkšou Zlaté časy, v ktorej Elena Vacvalová a Milan Lasica privítajú nových zaujímavých hostí, zaspomínajú si aj prostredníctvom bohatého televízneho či filmového archívu. Piatkový večer bude v znamení zábavy, na obrazovky sa v úspešnej súťažnej šou Milujem Slovensko vracia kapitánsky tandem Adela Vinczeová a Daniel Dangl. Od začiatku októbra prinesie RTVS počas piatkových večerov aj novú talkšou V dobrej spoločnosti s Jarmilou Lajčákovou-Hargašovou a jej desiatimi exkluzívnymi hosťami. V sobotu si diváci spolu so známymi osobnosťami preveria vedomosti v súťažno-zábavnej šou Záhady tela, po ktorých bude nasledovať Peter Marcin a jeho hostia v relácii Neskoro večer. V nedeľný podvečer v Tajomstve mojej kuchyne pripraví Kamila Magálová nové recepty a večer si diváci budú môcť pozrieť prémiové filmy slovenskej a svetovej produkcie. Už v septembri ponúkne RTVS aj premiéru slovenského filmu Dôverný nepriateľ.
Dvojka v piatkové večery prinesie filmovú udalosť sezóny - Príbeh filmu: Odysea. 15-dielna séria dokumentov „cinefila" Marka Cousinsa bude sprevádzaná výberovou kolekciou celovečerných filmov. Počas komponovaných večerov tak RTVS divákom ukáže zázrak zvaný kinematografia z iného uhlu pohľadu v celosvetovej roadmovie po miestach zrodu legendárnych diel a vždy po dokumente budú môcť fanúšikovia filmu následne sledovať aj jeden z filmov, ktorý rezonoval v seriáli.
Na obrazovkách Dvojky nebude chýbať ani kvalitná seriálová produkcia - sobotné večery budú patriť dánskemu hitu Unášaní búrkou od tvorcov seriálu Vláda, ktorí hlavnú úlohu zverili Larsovi Mikkelsenovi a v nedele neskôr na jeseň sa môžu diváci tešiť na ďalší nový seriál - adaptáciu bestsellerovej Neapolskej ságy Eleny Ferrante - Geniálna priateľka.
Aj počas tohtoročnej jesene Dvojka ponúkne množstvo kvalitných dokumentov, svetovej a slovenskej produkcie - už začiatkom jesene k jubileu Pavla Barabáša to bude premiéra nového dokumentu RTVS Tieň jaguára, ktorý s následným rozprávaním Posledný odkaz uzavrie úspešný dokumentárny projekt Dialóg s planétou, ktorý odštartoval ešte v polovici júna. Počas dokumentárneho týždňa Dvojka uvedie v premiére viacero noviniek - utorky budú patriť opäť histórii (seriály Svätá vojna, Projekt nacistická strana, Po stopách človeka s Morganom Freemanom) a osobnostiam (Som Martin Luther King, seriál Veľké ľúbostné príbehy), stredy budú aj naďalej venované prírode (seriály Tajomstvá jazier II, Brahmaputra: Himalájska rieka) a investigatíve (Preťažený mozog, Koniec pamäte?, Čokoláda - nové čierne zlato, Kráľovná káva).
S novými časťami sa na obrazovky po letnej pauze vrátia dokumentárne série RTVS Moja diagnóza a Família, ale aj formáty hovoreného slova Silná zostava, Večera s Havranom, SK DEJINY, Experiment, Trochu inak s Adelou či Anjeli strážni Aleny Heribanovej.
RTVS pokračuje v zachovávaní kultúrneho dedičstva a k 80. výročiu začiatku 2. svetovej vojny uvedie v obnovenej premiére trojdielny film Sám vojak v poli, ktorý diváci uvidia po prvýkrát vo vysokom rozlíšení a s digitálnou retušou postupne v nedele od 1. septembra.
Na svoje si prídu aj priaznivci športu, pre ktorých RTVS pripravuje množstvo priamych prenosov. Už v septembri sa môžu diváci RTVS tešiť aj na viacero hudobných lahôdok. Hneď prvú septembrovú nedeľu to bude na Jednotke záznam z koncertu Symfónia o Zemi s hudbou z dokumentov Pavla Barabáša, ktorý uviedol v auguste festival Viva Musica! Na svoje si prídu aj priaznivci jazzu, v piatkové neskoré večery na Dvojke budú pokračovať premiéry koncertov z Bratislavských jazzových dní 2018 a Dvojka odvysiela v septembri aj Viedenských filharmonikov v La Scale.
V jesennej vysielacej štruktúre RTVS nebudú chýbať ani slovenské filmy, na ktorých sa RTVS podieľala koprodukčne, ako napríklad Palach, Pivnica, Dôverný nepriateľ, Toman či Loli paradička.
Jesenné novinky v RTVS:
S úsmevom po Slovensku - premiéra v utorok 3. septembra o 20:30, 8 častí
Nová cestovateľská šou RTVS, ktorá ukáže krásy Slovenska, prinesie aj zábavu a napätie. Divákov bude po Slovensku sprevádzať Marián Čekovský, Juraj Šoko Tabaček, Janka Kovalčíková a Dominika Kavaschová. V každej z ôsmich epizód čakajú cestovateľov viaceré zastávky, navštívia historické miesta, folklórne dominanty, ale aj prírodné krásy. Dôležitú úlohu pri cestovaní hrá tiež moment prekvapenia.
Kriminálka 5. C - premiéra v nedeľu 15. septembra o 9:00, 13 epizód
Nový detský seriál o partii mladých detektívov, ktorým sa podarí nielen odhaliť sieť nebezpečných pašerákov, ale aj spoznať krásu a bohatstvo flóry i fauny, ktorá obohacuje náš svet a silu skutočného kamarátstva. Seriál vznikol v koprodukcii RTVS, AFM, ČT a Zlínskymi ateliérmi. Dej sa odohráva v moravskom meste Zlín a na Slovensku v Manínskej úžine aj v Bratislave.
3 pódiá - premiéra v sobotu 28. septembra o 22:20, 10 častí
Hudobno-zábavný program, v ktorom hudobník Peter Bič neformálne komunikuje so svojimi hosťami na rôzne témy, týkajúce sa ich hudobnej tvorby a života. Hlavnou časťou relácie je hudobná produkcia jednotlivých hostí, ale aj spoločné vystúpenia. Mapuje aktuálnu známu i nepoznanú hudobnú scénu predovšetkým na Slovensku, obohatenú o hostí z Českej republiky.
Stará škola - premiéra v utorok 1. októbra o 21:30, 10 častí
Stará škola zblíži dve generácie - miléniovú generáciu „Y" a seniorov. S pomocou novej docushow RTVS budú spájať svoje sily, aby dokázali, čo môžu spoločne dosiahnuť. Dvojice z každej generácie sa budú učiť jeden od druhého či už prácu s internetom, alebo ako piecť obľúbený koláč. Diváci v tomto sociálnom televíznom experimente budú sledovať nielen ich vzájomné úspechy a pády, ale aj to, či si vzájomne dokážu zmeniť pohľad na život.
V dobrej spoločnosti - premiéra v piatok 4. októbra o 22:00, 10 častí
V dobrej spoločnosti je cyklus zatiaľ 10 častí, v ktorých moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová objavuje a v rozhovoroch odkrýva zaujímavé životné príbehy výnimočných ľudí. Spoločne sa porozprávajú o ich radostiach i trápeniach, navštívia ich obľúbené i dôležité miesta a zoznámia divákov s ľuďmi, ktorí v ich životoch i práci hrajú jedinečnú úlohu.
Fetiše nežnej revolúcie - premiéra vo štvrtok 17. októbra o 21:30, 5 častí Dokumentárny seriál nadväzuje na overený a divácky veľmi úspešný formát "Fetišov", ktorý priťahuje pozornosť divákov rôznych vekových kategórií. Nežnú revolúciu priblíži cez súkromné archívy, príbehy obyčajných ľudí aj menej známe príbehy tých slávnejších o tom, čo sa dialo v ich životoch v roku 1989.

Premiérové časti obľúbených formátov, Jednotka

Zlaté časy, premiéra od 12. septembra, štvrtky o 20:30
Milujem Slovensko, premiéra od 13. septembra, piatky o 20:30
Záhady tela, premiéra od 7. septembra, soboty o 20:30
Neskoro večer, premiéra od 7. septembra, soboty o 21:25
Tajomstvo mojej kuchyne, premiéra od 8. septembra, nedeľa o 18:20
Duel, premiéra od 2. septembra, pondelok - piatok o 17:50
5 proti 5, premiéra od 2. septembra, pondelok - piatok o 18:20