22. 8. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vyšetrovanie lustrácií novinárov podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) pokračuje a ona preto nemá informácie o jeho priebehu. Novinárom to povedala v stredu po rokovaní vlády. Spolu s policajným prezidentom Milanom Lučanským však prijíma opatrenia, aby sa riziko nezákonných lustrácií minimalizovalo.
Ministerka nevylučuje ani zmeny v legislatíve. "Ak sa zhodneme na tom, že prevencia, teda prísnejší zákon bude tou formou, aby sa nezákonné lustrácie nerobili, určite k tomu radi pristúpime," konštatovala. Ide však podľa nej o širokú tému, ktorá súvisí aj s informatizáciou štátnej správy. Tá umožnila prístup do databáz ministerstva vnútra aj iným rezortom alebo stavovským organizáciám.
V kauze lustrácie Jána Kuciaka a ďalších novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v pondelok (19. 8.) informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.



Copyright © TASR 2019