11. 10. 2014

12. Bienále animácie Bratislava

12. Bienále animácie Bratislava


Hlavnú cenu na 12. ročníku medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava (BAB) 2014 - Cenu Viktora Kubala získal film Moja mama je lietadlo ruskej režisérky Julie Aronovej.
Do súťažnej časti bolo prihlásených 120 filmov, z nich sa do užšieho výberu dostalo 56 z 28 krajín. Mimo súťaže bolo premietnutých ďalších 182 filmov v troch mestách.
Na piatkovom (10.10.) slávnostnom vyhodnotení v kine Lumiére sedemčlenná medzinárodná porota udelila Mimoriadnu cenu za film The Dam Keeper (Strážca priehrady) režisérskej dvojice Robert Kondo a Daisuke 'Dice' Tsutsumi z USA. Cenu UNICEF si prevzala nemecká režisérka Julie Ocker za film Zebra. Cenu za najlepší film z krajín Vyšehradskej štvorky získalo dielo V kruhovom lese so štyrmi rohmi/Maminti, malá zelená víla od režisérky Márie Horváth z Maďarska. Z krajín V4 získala mimoriadnu cenu slovenská režisérka Katarína Kerekesová za film o nevidiacom dievčatku Zbohom, farba sivá zo seriálu Mimi a Líza. Študent Vysokej školy múzických umení v Bratislave Martin Smatana získal Cenu Literárneho fondu za krátky bábkový film Rosso Papavero. Je o malom chlapcovi, ktorý sa stane svedkom snového cirkusového predstavenia.
O Cene detského diváka rozhodovali malí návštevníci na premietaní v Bratislave, Skalici a Prievidzi. Z asi 20-tisícovej návštevnosti takmer 5000 detí odovzdalo hlasovacie lístky. Z nich 725 rozhodlo o víťazstve polhodinového filmu Room on the Broom (Miesto na metle) režisérov Maxa Langa a Jana Lachauera z Veľkej Británie.
Cenu za celoživotné dielo si prevzal nestor poľského animovaného filmu Witold Giersz. V zaplnenej sále poznamenal, že má päť detí, 13 vnúčat a tri pravnúčatá. Za dlhoročnú tvorbu porota udelila cenu Vlaste Pospíšilovej z ČR, Márii Horváth (Maďarsko) a slovenským autorom Ivanovi Popovičovi aj in memoriam Anne Minichovej.
Okrem súťažných filmov návštevníci videli najlepšie diela z európskych filmových štúdií, retrospektívne prehliadky tvorby osobností slovenskej animácie, legiend svetového animovaného filmu, ale aj filmy vytvorené deťmi v rámci tvorivých dielní z minulých ročníkov BAB.
V Bibiane opäť nechýbali tvorivé dielne pod vedením skúsených zahraničných tvorcov, deti objavovali tajomstvá zrodu pohybu a vyskúšali si rôzne technológie animácie. Tieto tvorivé workshopy budú pokračovať aj v ďalších mesiacoch.
V sprievodnom programe otvorili v Bibiane, Zičiho paláci, Univerzitnej knižnici, Poľskom a Maďarskom inštitúte výstavy animovaných tvorcov, ktoré potrvajú ešte niekoľko týždňov.
BAB 2014 sa koná pod záštitou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom festivalu je Sekretariát BAB v Bibiane.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Manželka amerického herca Stephena Collinsa poprela správy, podľa ktorých dala médiám nahrávku odhaľujúcu zneužívanie detí jej manželom. Faye Grant uviedla, že záznam, ktorý vytvorila bez Collinsovho vedomia počas spoločných návštev manželskej poradne v roku 2012, dala v tom istom roku polícii. "Dnes ráno som sa prebudila a dozvedela som sa, že veľmi tajná nahrávka, ktorú som dala úradom v roku 2012 v súvislosti s vyšetrovaním, sa nedávno dostala do médií. Nemám s tým však nič spoločné," vyhlásila pre reláciu E! News.
Collins, známy predovšetkým ako kňaz a otec Eric Camden zo seriálu V siedmom nebi (1996 - 2007) a herečka Faye Grant sa od roku 2012 rozvádzajú. Po tom, ako sa kompromitujúce informácie dostali na verejnosť, objavili sa správy, podľa ktorých sa Grant snaží manžela vydierať. "Tvrdenie, že moja klientka sa prostredníctvom nahrávky pokúša vydierať pána Stephena Collinsa je vymyslené a urážlivé a úplne nepravdivé. Faye nikdy nežiadala viac ako 50 percent spoločného majetku, na čo má podľa kalifornských zákonov nárok. Nahrávky pána Collinsa nie sú súčasťou súdneho pojednávania týkajúceho sa ich rodiny, ani iných rokovaní s ním súvisiacich," uviedol právny zástupca 57-ročnej Grant Larry Ginsberg.
Collins sa na nahrávke priznal k incidentom s tromi dievčatami vo veku od jedenásť do trinásť rokov. Jednou z nich mala byť príbuzná jeho prvej manželky Marjorie Weinman, ďalšou dcéra jeho susedov v Los Angeles a tretia pochádzala z New Yorku. Prípad vyšetruje polícia.
Škandál sa už negatívne podpísal aj na hercovej kariére. Predstavitelia televízie ABC informovali, že Collinsa vystrihli z pripravovanej epizódy štvrtej sezóny seriálu Škandál (2012), v ktorom sa 67-ročný herec už raz objavil. Collins taktiež prišiel o úlohu v pripravovanom pokračovaní komédie Macík (2012). Stanica Up TV zas po prevalení sa škandálu stiahla z vysielania reprízy spomínaného seriálu V siedmom nebi a magazín The Wrap informoval, že Collins rezignoval na svoj post v odborovej organizácii Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA).
Stephen Collins je známy najmä vďaka spomínanému seriálu V siedmom nebi. Okrem toho si zahral v snímkach ako Všetci prezidentovi muži (1976), Star Trek: Film (1979), Jumpin' Jack Flash (1986), Klub odložených žien (1996), Šialená jazda (1999) alebo Krvavý diamant (2006). Collins sa okrem herectva venuje aj hudbe. Na konte má albumy Sondheim: Putting It Together (1993), Stephen Collins (2003) a The Hits Of Rick Nelson (2005). Je tiež autorom dvoch kníh.



 Európska komisia (EK) v piatok schválila prevzatie holandskej káblovej spoločnosti Ziggo skupinou Liberty Global. Podmienkou pre súhlas bol záväzok skupiny predať svoj prémiový televízny kanál Film1. Liberty Global tiež súhlasila, že v dohodách so zmluvnými partnermi počas nasledujúcich ôsmich rokov neobmedzí ich právo ponúkať obsah prostredníctvom internetu. Liberty Global dosahuje 90 % svojich globálnych tržieb v Európe. Firma vlastnená miliardárom Johnom Malonom súhlasila s ústupkami Bruselu po tom, čo komisia upozornila, že fúzia môže v Holandsku obmedziť konkurenciu a spôsobiť rast cien pre spotrebiteľov.
Kúpu najväčšej holandskej káblovej spoločnosti Ziggo za zhruba 10 mld. eur oznámila Liberty Global začiatkom tohto roka. Vlani sa zase skupina dohodla na akvizícii britskej telekomunikačnej a mediálnej skupiny Virgin Media za 24 mld. USD.
Súčasťou skupiny Liberty Global je aj UPC Holding, ktorý je poskytovateľom televízie, vysokorýchlostného internetu a telefónnych služieb v desiatich krajinách. Na Slovensku pôsobí UPC Holding prostredníctvom spoločnosti UPC Broadband Slovakia, s. r. o. ktorá poskytuje služby televízie, širokopásmového vysokorýchlostného internetu a telefonovania.

Na motívy snímky Strážcovia Galaxie (2014) vznikne animovaný seriál. Pre americkú televíziu Disney XD ho vytvorí spoločnosť Marvel Television, pričom sa v ňom objavia všetci hrdinovia filmu Peter Quill, Gamora, Drax, Groot a Rocket. Seriál by sa mal na obrazovky televízie dostať v budúcom roku.
„Film sa rýchlo stal svetovým fenoménom. Tešíme sa na spoluprácu so spoločnosťou Marvel Television, s ktorou chceme priniesť pútavý animovaný seriál,“ uviedol vo vyhlásení predstaviteľ televízie Disney XD Marc Buhaj. „Toto je veľmi vzrušujúci čas, pretože sa chystáme rozšíriť vesmírnu stránku marvelovského sveta,“ povedal zasa riaditeľ Marvel Television Jeph Loeb. „Po tom, čo sa objavili vo filme, všetci chcú vidieť viac Petra Quilla a jeho tím,“ dodal tiež Loeb. 

Snímka Strážcovia Galaxie (2014) sa stala prvým filmom uvedeným v roku 2014, ktorý v amerických kinách dosiahol tržby viac ako 300 miliónov dolárov (237 miliónov eur). Na Slovensku mal film distribučnú premiéru 31. júla. Vo filme sa predstavili napríklad Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Lee Pace, Michael Rooker, Glenn Close či Benicio Del Toro. O réžiu sa postaral James Gunn. Pokračovanie snímky uvedú do amerických kín 27. júla 2017. 

 ©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Pavel Landovský

Zomrel Pavel Landovský

Vo veku 78 rokov zomrel v piatok večer Pavel Landovský, známy český herec, dramatik, bývalý protikomunistický disident, signatár Charty 77 a priateľ zosnulého prezidenta Václava Havla. Rodina Landovského dnes oznámila médiám, že príčinou smrti bol infarkt.
      Informácie priniesol český spravodajský server iDNES.cz a tlačová agentúra AP.
      Landovský sa vypracoval medzi najznámejších československých hercov, hoci nemal nijaké formálne herecké vzdelanie. V 60. rokoch účinkoval okrem iného aj v oscarovom filme Ostro sledované vlaky. Pôsobil v pražskom Činohernom klube, ale po podpise Charty 77 bol nútený emigrovať do susedného Rakúska, kde pokračoval v hereckej kariére. Do Československa sa vrátil po Nežnej revolúcii.
      Slovenskí diváci si ho najčastejšie pamätajú ako nezabudnuteľného majora Terazkyho v komédii Černí baroni. Hral v celom rade ďalších filmov, napríklad Utrpenie mladého Boháčka, Markéta Lazarová, Neznesiteľná ľahkosť bytia či komédia Vratné lahve režiséra Jana Svěráka. Pozoruhodný bol jeho výkon vo sfilmovanej divadelnej hre Václava Havla Audiencia.
      Okrem herectva sa Landovský venoval aj divadelnej tvorbe.
      "Zostane mi tichá spomienka na skvelého herca a búrliváka... Bude mi chýbať, ale pre to, čo po sebe zanechal, sa na Pavla zabudnúť nikdy nedá. Mal som ho veľmi rád," povedal herecký kolega Miroslav Donutil, ktorého citoval web iDNES.cz.


Copyright © TASR 2014

TO JE TV !

TO JE TV !

10. 10. 2014

HOVORCA ROKU 2014

HOVORCA ROKU 2014
Hovorcom roka v štátnej správe je hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. V kategórii samospráva a neziskový sektor získal prvenstvo Ľubomír Andrassy, ktorý hovorí za bratislavského primátora. V súkromnom a komerčnom sektore triumfovala hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny Zuzana Eliášová. Informovali o tom organizátori ôsmeho ročníka ankety Hovorca roka.
Andrassy zvíťazil už po štvrtý raz, čím sa stal najúspešnejším hovorcom v histórii ankety. Eliášová si odniesla druhé víťazstvo vo svojej hovorcovskej kariére. Donevová je medzi víťazmi nováčik. Mená najlepších hovorcov tohto roka oznámili na dnešnej Made in Media party v Bratislave.
Najlepších hovorcov v troch kategóriách vybrala deväťčlenná odborná porota. Titul TOP Hovorca roka tento rok neudeľovala, hlasovanie o hovorcovskú Malinu organizátor ankety - Asociácia hovorcov Slovenska - v tomto roku neorganizoval.
"V ôsmom ročníku ankety odborná porota vybrala víťazov z nominácií, o ktorých v každej z kategórií rozhodli novinári v hlasovaní na www.mojhovorca.sk," vysvetlil predseda asociácie Milan Vanga.
Cieľom ankety je poukázať na pozitívne príklady profesionálnej a transparentnej komunikácie hovorcov a oceniť tých, ktorí prispievajú ku kvalite informovania verejnosti. "Víťazi ankety sú zároveň vzormi pre svojich kolegov, ktoré ich motivujú k zlepšovaniu komunikácie s verejnosťou prostredníctvom médií," doplnil.

Copyright © TASR 2014

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejšie slovenské rádiá si bez výraznejších zmien udržujú okruh svojich poslucháčov. Ukázal to najnovší prieskum spoločnosti Median, ktorá mapuje rozhlasové stanice kontinuálne v rámci prieskumu Rádioprojekt.
Nezmenilo sa poradie počúvanosti na prvých siedmich priečkach, keď najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou v období mesiacov júl až september bolo Rádio Expres s počúvanosťou 34,8 percenta.
Za ním sú Rádio Slovensko (30,2 %), Fun rádio (22,9 %), Rádio Jemné (21,5 %), Rádio Europa 2 (16,4 %), Rádio Regina (14,9 %) a Rádio_FM (6,4 %). Celková počúvanosť dosiahla 91,7 percenta, čo predstavuje 4,103 milióna poslucháčov vo veku od 14 do 79 rokov.
Čo sa týka rozhlasových skupín, je naďalej lídrom verejnoprávna RTVS, ktorej päť rozhlasových okruhov dosiahlo v parametri "počúval minulý týždeň" výsledok 43 percent. Rozhlasová sieť Radio Group (Fun rádio a Rádio Europa 2) dosiahla počúvanosť 32,3 percenta a sieť Radio Services (Jemné + Anténa) počúvanosť 23,7 percenta.
Najväčší podiel na slovenskom rozhlasovom trhu si aj naďalej udržiava Rádio Expres s nezmenenými 23 percentami. Rádio Slovensko má rovnako nezmenený podiel 20,9 percenta, Fun rádio 14 percent. Nasledujú Rádio Jemné (9,2 %), Rádio Europa (8,5 %), Rádio Regina (8,4 %) a siedme Rádio_FM má trhový podiel 2,2 percenta. Zvyšné rozhlasové stanice držia 13,9 percenta trhu.
Prieskum Median SK realizoval na vzorke 3457 respondentov od 23. júna do 14. septembra medzi občanmi SR vo veku od 14 do 79 rokov. Prieskum v tomto období monitoroval celkom 48 rozhlasových staníc.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

O vplyve bývalého komunistického režimu na osudy jednotlivcov a aj celých spoločností na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a v Nemecku uvažujú tvorcovia nového dokumentárneho cyklu, ktorý uvedie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Cyklus šiestich dokumentárnych filmov s názvom Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície uvedie na televíznej Dvojke ako jeden z hlavných projektov k 25. výročiu udalostí z novembra 1989. Dokumenty diváci nájdu vo vysielaní Dvojky každú sobotu od 11. októbra. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Kizáková, PR manažérka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý multižánrový cyklus Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície pred pár rokmi inicioval.
Cyklus je viacročný projekt Asociácie Divadelná Nitra, ktorý vyvrcholil na jeseň 2013 svetovými premiérami dokumentárnych inscenácií v programe festivalu Divadelná Nitra. Divadelníci zo šiestich krajín strávili prípravou inscenácií dva roky, od hľadania príbehov, cez výskum v archívoch až po napísanie a inscenovanie pôvodnej hry, pripomenula Kizáková. Mapovali činnosť tajných polícií v komunistických totalitných režimoch 20. storočia vo svojej vlasti. Cez divadelné spracovanie autentických príbehov otvorili tému politickej moci v minulosti, ktorá pomocou praktík tajných polícií ovplyvňovala súkromie ľudí. "Šesť inscenácií naštudovaných vo veľkých i celkom alternatívnych divadlách zo šiestich krajín ešte stále putuje Európou v podobe mini festivalov. Keď sme takto pred štyrmi rokmi kreovali projekt, asi sme ani neverili, že náš sen sa stane skutočnosťou," citovala Kizáková v tlačovej správe vyjadrenie Dariny Károvej, riaditeľky Asociácie Divadelná Nitra, ktorá je koproducentom dokumentárneho cyklu.
Podľa Károvej je šestica dokumentárnych filmov, ktoré odvysiela RTVS, nielen "impozantným zavŕšením projektu Paralelné životy, ale aj dôkazom jeho obrovského potenciálu - schopnosti zaujať a inšpirovať nielen divadelníkov, ale aj historikov, novinárov, filmárov". Režisérom cyklu je Adam Hanuljak, ktorý tvrdí, že hovoriť o tejto téme je tým najlepším možným spôsobom ako to urobiť a ako sa poučiť.
Úvodný diel uvedie Dvojka RTVS v sobotu 11. októbra. Je venovaný Poľsku a bude sa pýtať: Komu patrí minulosť? Dokumentarista v ňom poukazuje na kontroverznú polemiku, ktorú spôsobili udalosti okolo otvárania spisov tajnej polície. Druhý diel Chorobopis spoločnosti je o Maďarsku a v premiére ho uvedú 18. októbra. Jeho aktéri skúmajú, či má štátny systém takú moc, aby určoval, kto je duševne zdravý a kto už nie. Diel venovaný Nemecku odvysielajú 25. októbra pod názvom Očista. Sleduje deväť ľudí, ktorí so svojimi príbehmi vyšli na javisko a čítali priamo zo svojich spisov. Český príbeh pod názvom Viera proti moci sa dostane na obrazovky 1. novembra a zobrazí osud jednej z obetí novodobých českých dejín, umučeného kňaza Josefa Toufara. Samovražda v réžii štátnej bezpečnosti, tak vstúpi do vysielania 8. novembra diel venovaný Slovensku. Hlavnou témou bude smrť dvojitého agenta, tajne vysväteného kňaza Přemysla Coufala, ktorá patrí k najzávažnejším doteraz neobjasneným prípadom. Dokumentárny cyklus zakončí 15. novembra diel venovaný Rumunsku s názvom Nebezpečné deti. Divák bude sledovať príbeh mladého hrdinu, streetartového umelca, od ktorého sa pod nátlakom Securitate odvrátilo celé okolie.
Viac informácií o projekte Paralelné životy možno nájsť na http://www.nitrafest.sk/domov/projekty/paralelne-zivoty a na webstránke http://www.parallel-lives.eu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Matica slovenská protestuje proti útoku Új Szó na Andreja Hlinku

Matica slovenská protestuje proti
 
útoku Új Szó na Andreja Hlinku


Matica slovenská dôrazne protestuje proti útoku periodika maďarskej národnostnej menšiny v Slovenskej republike Új Szó na osobnosť Andreja Hlinku z 26. septembra 2014. Vyjadrenie Matice slovenskej dnes TASR poskytli jej predseda Marián Tkáč a jej správca Maroš Smolec.
Minulý týždeň uplynulo 150 rokov od narodenia najvýraznejšieho slovenského politika prvej polovice 20. storočia a po celom Slovensku sa konali dôstojné oslavy tejto udalosti. „Iván Molnár, autor článku, využil spomienkovú slávnosť v starej budove Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave na bezhlavý výpad voči politikovi, ktorý mal záštitu nad oslavami, ale najväčší kaliber použil práve na zneváženie osobnosti Andreja Hlinku. Iván Molnár, ako aj noviny Új Szó si zrejme neuvedomujú, že svojím konaním znevažujú aj zákon Národnej rady Slovenskej republiky z 26. októbra 2007 o zásluhách Andreja Hlinku o štátotvorný slovenský národ a o Slovenskú republiku,“ uvádzajú vo vyjadrení predstavitelia Matice slovenskej.
Kňaz, politik, publicista, ale najmä národovec Andrej Hlinka bol podľa nich takou výraznou osobnosťou, že už počas života požíval lásku stúpencov, ale aj úctu odporcov. „Zlomové udalosti našich dejín po roku 1945 sa pokúsili Hlinku diskreditovať, ba fyzicky zničiť jeho ostatky. Ale vedomie národa sa im nepodarilo zdeformovať tak, aby prevrátili historickú pravdu. Že slovenský politický autonomizmus, ktorý Andrej Hlinka bytostne reprezentoval, predstavoval hlavnú a naozaj správnu líniu slovenského vývoja, ktorá smerovala k zachovaniu slovenskej národnej a kultúrnej identity a politickej suverenity. Stúpenci iných 'neslovenských línii', ktoré sa ponúkali nášmu národu, by mali decentne mlčať pri spomienke na odvážneho, neohrozeného slovenského politika, ktorý ako kňaz nikdy necítil nenávisť k ľuďom opačnej mienky. Ale vedel vecne a presne pomenovať všetky nepriateľské a neprajné tendencie, ohrozujúce slovenský národ,“ podotkli predseda a správca Matice slovenskej.
Pripomenuli, že Hlinka na vlastnej koži poznal v uhorských väzniciach národnostný útlak zo strany maďarských šovinistov, no nikdy nevyzýval Slovákov na pomstu voči Maďarom. „Iván Molnár však nemá dostatok argumentov proti Andrejovi Hlinkovi, preto siahol po podpásových útokoch citovaním jeho údajného výroku, že je 'slovenským Hitlerom' (rok 1936). Výrok: Ja som slovenský Hitler, ja tu spravím taký poriadok ako Hitler v Nemecku, sa pripisuje Hlinkovi bez toho, aby sa povedalo, že ide o novinový článok v komunistických novinách Slovenské zvesti, ktorý sa inde nevyskytuje. Je teda reálna pochybnosť o jeho pravdivosti. Je pritom veľmi čudné, že Iván Molnár vôbec nehovorí o Hlinkovej kritike Hitlera. Vo februári 1938 na stretnutí s predstaviteľmi nemeckých menšinových strán orientovaných na Hitlera sa Hlinka vyslovil, že Hitler je kultúrna beštia a otvorene kritizoval aj prenasledovanie kresťanov v Nemecku. Andreja Hlinku a politiku, ktorú reprezentoval, celé medzivojnové obdobie volila väčšina Slovákov. Treba zdôrazniť, že to neboli nijakí extrémisti, ale národne uvedomelí slovenskí roľníci, robotníci a živnostníci,“ upozornili predstavitelia Matice slovenskej.
„Je zarážajúce, že maďarské národnostné periodikum, ktoré má väčšinu čitateľov na slovenskom juhu, pripisuje agresivitu Andrejovi Hlinkovi a nie vtedajším maďarským menšinovými politikom, ktorí sa práve s pomocou Adolfa Hitlera zmocnili v novembri 1938 slovenského juhu. Pritom na ňom žila nielen maďarská menšina, ale aj štvrť milióna Slovákov a nachádzalo sa tam druhé najväčšie slovenské mesto Košice. Dúfame, že si Új Szó zakrátko pripomenie aj túto traumatickú udalosť slovensko-maďarských vzťahov a verejne sa ospravedlní za nehodný a nekvalifikovaný útok na Andreja Hlinku,“ uzatvorili predseda a správca Matice slovenskej.

RTVS a 642-tisíc divákov

RTVS a 642-tisíc divákov

Včerajšie víťazstvo Slovenska nad Španielskom v kvalifikácii na futbalové Majstrovstvá Európy sledovalo na obrazovkách Jednotky v priemere až 642-tisíc divákov (podiel na trhu 31,0%), v druhom polčase prenos sledovalo až 685-tisíc divákov (trhový podiel 35,9%). Druhý polčas včerajšieho zápasu tak prekonal sledovanosť jednotlivých polčasov finálového zápasu svetového šampionátu v Brazílii. Po včerajšej skvelej výhre seniorskej reprezentácie RTVS odvysiela ďalší kvalifikačný zápas proti Bielorusku v nedeľu 12. októbra o 20:20 na Jednotke.
Diváci neprídu ani o záverečné vystúpenie slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov v kvalifikácii na Majstrovstvá Európy 2015. V utorok 14. októbra o 15:45 hod. Dvojka odvysiela priamy prenos z Reggio Emilia z odvetného súboja baráže ME 2015 Taliansko – Slovensko (výkop je o 16:00).
Mladému výberu trénera Ivana Galáda sa podarilo vyhrať v predchádzajúcej časti kvalifikácie skupinu pred Holandskom, Škótskom, Gruzínskom a Luxemburskom a proti Taliansku, pätnásobnému majstrovi Európy v tejto vekovej kategórii, naša „dvadsaťjednotka“ zabojuje o účasť na záverečnom turnaji, na ktorom sa okrem domáceho Česka predstaví už len ďalších sedem elitných európskych výberov.
„V doterajšej histórii sa naši mladí reprezentanti prebojovali na finálový turnaj len raz – pred 15 rokmi postúpili cez Rusko na ME 2000, ktoré sa organizovali na Slovensku. Všetci im budeme držať palce a veríme, že v dnešnom prvom zápase v Zlatých Moravciach dosiahnu výsledok, ktorý im pred odvetou v Taliansku ponechá šancu hrať nielen na ME 2015, ale aj na futbalovom turnaji Hier XXXI. Olympiády v Riu de Janeiro 2016,“ povedal k dôležitému kvalifikačnému zápasu šéf športovej redakcie RTVS Marcel Merčiak.

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA

"To ho skôr zožerie polárny medveď, ako by mal ísť na rok za mreže."
Leonard Shapiro obhajca, Michaela Phelpsa, ktorý šoféroval s 1,4 promile alkoholu v krvi

„Dohodnuté hranice štátov by sa totiž podľa neho nemali prekresľovať. Mnohí hovoria, že Krym kedysi nespravodlivo darovali Ukrajine, že Krym je v skutočnosti ruské územie. To nie je správny prístup. Poďme sa vrátiť do čias Bátúcháná, čias mongolsko-tatárskej nadvlády. Museli by sme vrátiť takmer celé Rusko, západnú a východnú Európu Kazachstanu, Mongolsku, alebo niekomu inému. Toto je logický záver ruských argumentov o anexii Krymu."
Alexander Lukašenko

Zomrel Rudolf Čechura

Zomrel Rudolf Čechura
 

Vo veku 83 rokov zomrel v utorok v Prahe český spisovateľ Rudolf Čechura. Venoval sa detskej a detektívnej literatúre a okrem iného je autorom obľúbeného večerníčkového seriálu Maxipes Fík, informoval dnes český spravodajský server iDNES.cz.
      Informáciu serveru potvrdil spisovateľov vnuk Michele Matejka. Ako spresnil, Čechura zomrel vo svojom pražskom domove a časť rodiny, ktorá žije v Taliansku, mieri domov do Česka. Pohreb by mal byť podľa Matejkových slov v utorok.
      Maxipes Fík nebol jediným Čechurovým večerníčkom, píše iDNES.cz. Vymyslel aj úsmevný seriálový príbeh Hugo z hôr o snežnom mužovi, ktorý je zavlečený do civilizovanej spoločnosti.
      Od roku 1967 bol členom klubu sherlockových priaznivcov The Sherlock Holmes Society of London, do ktorého nebolo jednoduché získať vstupenku kvôli obmedzenému počtu miest. Roky bol dokonca jediným členom spolu z krajín za železnou oponou.
      Čechura ešte donedávna stále písal knihy. V marci 2013 vyšla jeho posledná detektívka s názvom Nikto nemá alibi.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia filmového remakeu britského seriálu Dad's Army (1968 - 1977) zverejnili herecké obsadenie snímky. V novinke sa predstavia Bill Nighy, Catherine Zeta-Jones, Toby Jones, Tom Courtenay, Michael Gambon, Blake Harrison, Danny Mays, Bill Paterson, Sarah Lancashire, Alison Steadman, Mark Gatiss či Annette Crosbie.
Snímku, ktorej dej sa bude odohrávať v roku 1944, by mali začať nakrúcať tento mesiac v oblasti Yorkshire. O réžiu sa postará Oliver Parker, ktorý má na konte počiny ako Othello (1995), Ideálny manžel (1999), Je dôležité mať Filipa (2002), Dorian Gray (2009) alebo Johnny English sa vracia (2011). Scenár má na starosti Hamish McColl.
Obľúbený televízny sitkom z produkcie BBC z obdobia druhej svetovej vojny Dad's Army ponúkol v spomínanom období deväť sezón. Na scenári sa podieľali David Croft, Jimmy Perry a Harold Snoad, na réžii okrem Crofta a Snoada aj Bob Spiers a Robert Knights. Herecké obsadenie tvorili Arthur Lowe, John Le Mesurier, Clive Dunn, John Laurie, Arnold Ridley či Ian Lavender, ktorí si zároveň zahrali aj vo filme Dad's Army Normana Cohena z roku 1971.

Americký hororový seriál Walking Dead (2010) sa dočká aj šiestej série. V utorok o tom informovali zástupcovia televízie AMC, ktorá uvedie piatu sezónu už 12. októbra. "Pri príležitosti nedeľnej premiéry piatej série AMC s hrdosťou oznamuje, že vznikne aj šiesta sezóna tohto neobyčajného seriálu. Ďakujem Robertovi Kirkmanovi, Scottovi Gimplovi, fantastickým výkonným producentom, a celému tímu, že priviedli k životu tento pôsobivý svet a úžasné postavy. Vďaka ich strhujúcemu kolektívnemu úsiliu bude Walking Dead pokračovať aj naďalej," uviedol vo vyhlásení prezident AMC Charlie Collier.
Seriál sa zameriava na následky apokalypsy, ktorá zmenila ľudí na zombie. V centre príbehu je skupina jednotlivcov, ktorí nešťastie prežili. Na čele s bývalým policajným dôstojníkom Rickom Grimesom cestujú naprieč USA a hľadajú si nový domov, v ktorom by ich neohrozovali zombie. Čím je ich situácia bezútešnejšia, tým viac ich vôľa prežiť núti robiť takmer čokoľvek. Spomínaného Ricka Grimesa stvárňuje Andrew Lincoln. Okrem neho v seriáli účinkujú napríklad aj Steven Yeun, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan či Emily Kinney. V piatej sérii sa predstavia aj Andrew J. West, Alanna Masterson a Christian Serratos.

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 10. 2014

Zomrela Sarah Danielle Madison

Zomrela Sarah Danielle Madison

Vo veku 40 rokov zomrela americká herečka Sarah Danielle Madison. Rodáčka z Chicaga v Illinois naposledy vydýchla 27. septembra vo Wisconsine. Herečka, vlastným menom Sarah Goldberg, zomrela prirodzenou smrťou počas pobytu na rodinnej chate. Smutnú správu pre denník Chicago Sun-Times prezradila matka zosnulej Judy Goldberg. "Išla spať a už sa neprebudila," dodala. Matka taktiež uviedla, že pitva zatiaľ neurčila príčinu úmrtia. Predpokladá však, že smrť nastala v dôsledku problémov so srdcom.
Na správy reagoval aj herec Barry Watson, ktorý so zosnulou účinkoval v seriáli V siedmom nebi (1996 - 2007). "Odpočívaj v pokoji. Budeš mi chýbať. Ľúbim ťa," napísal prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter.
Sarah Danielle Madison sa narodila 6. septembra 1974. V spomínanom seriáli V siedmom nebi účinkovala v rokoch 2002 - 2006. Okrem toho sa v období 2002 - 2004 predstavila aj v televíznom projekte Sudkyňa Amy (1999 - 2005) či v rokoch 2009 až 2011 v seriáli 90210: Nová generácia (2008 - 2013). Zahrala si tiež v snímkach Training Day (2001), Jurský park 3 (2001) či televíznom filme Savage Planet (2007).

2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Anjeli

Anjeli


8. 10. 2014

Penta a SITA garantujú redakčnú slobodu novinárov Petit Pressu

Penta a SITA garantujú redakčnú
 
slobodu novinárov Petit Pressu

 
Investičná skupina Penta a spoločnosť SITA Slovenská tlačová agentúra, a.s. zverejnili spoločné stanovisko, ktoré prináša informácie k možnej akvizícii 50% vlastníckeho podielu vo vydavateľstve Petit Press, na ktorom sa podieľajú tieto spoločnosti.
 
1. Štruktúra transakcie je transparentná
Spoločnosť vlastnená firmou SITA Slovenská tlačová agentúra, a.s., reprezentovaná Igorom Grošaftom, začala pred niekoľkými mesiacmi rokovania s 50% spolumajiteľom Petit Press, nemeckou vydavateľskou skupinou RBVG. Tieto rokovania boli uzatvorené podpísaním kúpnopredajnej zmluvy, ku ktorému došlo na konci augusta 2014. 9. októbra 2014 uplynie lehota, počas ktorej môže druhý spoluakcionár Petit Press, spoločnosť PSIS uplatniť svoje akcionárske práva a rozhodnúť sa, či kúpi zvyšný 50% podiel a stane sa tak 100% majiteľom vydavateľstva.
Investičná skupina Penta participuje na financovaní kúpnej ceny a je tak finančným partnerom SITA a Igora Grošafta v transakcii. Penta nie je ani priamo a ani nepriamo možným nadobúdateľom akcionárskeho podielu vo vydavateľstve Petit Press.
SITA sa začala o akcionársky vstup do vydavateľstva Petit Press zaujímať už v prvom kvartáli 2014. Vzhľadom na to, že na trhu prebieha vlastnícka konsolidácia a aj Penta v uvedenom období začala aktívne pripravovať investície do vydavateľstiev Trend Holding a 7 PLUS, Igor Grošaft a Penta sa dohodli na finančnom partnerstve Penty pri vstupe dcérskej spoločnosti SITA do Petit Press.
SITA a Penta preto odmietajú obviňovanie z netransparentnosti ich postupu v transakcii. Naopak, ani SITA a ani Penta neskrývajú a ani inak nezahmlievajú svoje roly v transakcii a to ani voči súčasným vlastníkom Petit Pressu a ani voči verejnosti tým, že by transakciu realizovali napríklad cez tretie a formálne neprepojené subjekty.
 
2. Penta a SITA reagujú na nutnosť konsolidácie médií na Slovensku
Vlastnícka konsolidácia médií na Slovensku, ale aj v susedných krajinách sa začala a prebiehala by bez ohľadu na to, či by sa na nej Penta a SITA aktívne zúčastnili, alebo nie. Mediálne transakcie, ktoré sa uskutočnili a uskutočňujú na slovenskom trhu, sa odohrávajú v konkurenčnej súťaži, pričom konkurentov predstavujú takmer bez výnimky domáci investori. Je veľmi pravdepodobné, že aj bez účasti Penty a SITA, by na Slovensku došlo v relatívne krátkom čase ku konsolidácii mediálneho trhu.
Obidve spoločnosti sú presvedčené, že ekonomický model fungovania najmä printových a on-line médií na Slovensku bude v krátkom čase viesť k výraznej redukcii súčasného počtu vydavateľstiev. Je to trend, ktorý celosvetovo súvisí s prepadom príjmov z reklamy a predplatného a z hľadania účinných nástrojov, ktoré by dokázali získavať príjmy za mediálny obsah na internete. Šancu ekonomicky prežiť, a úspešne fungovať, budú mať tie vydavateľstvá, ktoré budú pôsobiť v rámci silných vydavateľských celkov – mediálnych holdingov, budú využívať vo vnútri synergie vyplývajúce napríklad zo spoločnej tlače, obchodu, technického zázemia, budú rovnocennejším partnerom pre inzerentov a mediálne agentúry, budú schopné prinášať kreatívne obsahové riešenia a budú mať finančné zázemie na investície do kvalitných ľudí a do najmodernejšieho technologického vybavenia. Vydavateľstvá, ktoré sa ocitnú mimo konsolidačného prúdu, budú len s veľkými problémami čeliť klesajúcemu trhu a tlaku konkurencie.
Tituly vydávané v rámci vydavateľstva Petit Press považuje Penta a SITA za tradičné a popredné značky, ktoré reprezentujú nezávislú a slobodnú novinársku tvorbu na Slovensku. Napriek tomu je aj Petit Press konfrontovaný s vyššie popísaným vývojom. SITA má preto záujem vydavateľstvu ponúknuť serióznu a dlhodobú spoluprácu, ktorá je zárukou zdravého ekonomického fungovania a tým aj predpokladom zachovania a rozvoja novinárskej tvorby.
 
3. SITA a Penta si plne uvedomujú špecifiká mediálneho vlastníctva
SITA vznikla v roku 1997 ako profesionálna protiváha politicky ovládanej a ovplyvňovanej štátnej tlačovej agentúre. Svoje miesto na trhu si musela vybudovať práve nezávislosťou od politických vplyvov a záujmových skupín. Tieto princípy sa uplatňujú v dennodennej novinárskej tvorbe agentúry SITA a vlastníci agentúry SITA na ne nemienia rezignovať vo vzťahu k médiu, ktoré je postavené na podobných princípoch. SITA vychovala pri rešpektovaní princípov slobodného výberu tém a tvorby desiatky novinárov, ktorí pôsobili a pôsobia v slovenských médiách, vrátane titulov vydavateľstva Petit Press.
Investičná skupina Penta pristupuje k svojim podnikateľským projektom s dlhodobým investičným horizontom a má strategický záujem o rozvoj podnikateľských platforiem v maloobchode, zdravotníctve, realitnom developmente, či vo finančných službách. Penta zamestnáva v stredoeurópskom regióne viac ako 30 000 zamestnancov, pričom na Slovensku patrí medzi najväčších zamestnávateľov. Služby, ktoré poskytujú portfóliové spoločnosti Penty, či už v zdravotníckych zariadeniach, lekárňach, bankovníctve alebo realitnom developmente, využívajú milióny zákazníkov. Zodpovednosť voči svojim zamestnancom, ako aj voči širšej verejnosti preto Penta vníma aj ako prejav svojej vlastnej spoločenskej zodpovednosti. Usiluje sa o to, aby pre svojich zamestnancov bola stabilným zamestnávateľom a svojim zákazníkom poskytovala čo najkvalitnejšie služby či produkty. Obdobné princípy chce presadzovať aj v mediálnom podnikaní, pričom si uvedomuje špecifiká, riziká a zodpovednosť, ktoré so sebou nesie vlastníctvo médií tak, ako existuje zodpovednosť, špecifiká či riziká aj v iných oblastiach ekonomiky, v ktorých Penta pôsobí už viac ako 10 rokov (napríklad zdravotníctvo).
 
4. Garancia nezávislosti a slobodnej novinárskej tvorby je kľúčovou hodnotou každého média
Garantujeme všetkým pracovníkom redakcií vydavateľstva Petit Press priestor na slobodnú novinársku tvorbu, zachovanie práva na kritické vyjadrovanie akýchkoľvek postojov, ktoré sú v súlade so zákonmi SR, či dobrými mravmi. Sme si plne vedomí skutočnosti, že nezávislosť redakcie a jej schopnosť formulovať kritický názor, je kľúčovou hodnotou slobodnej a demokratickej spoločnosti a je aj v neposlednom rade kľúčovou ekonomickou hodnotou každého mediálneho vydavateľstva.
Napriek tomu, že existuje celý rad výhrad, či obáv z dopadov, ktoré sprevádzajú hlavne vstup skupiny Penta do médií na Slovensku, relevantnú skúsenosť z pôsobenia Penty v roli investora či vlastníka médií, nemá zatiaľ žiadny žurnalista na Slovensku. Aj z toho dôvodu, považujeme za neprimerané a nie úplne zodpovedné, označovať takýto vstup apriórne „za ohrozenie, či koniec slobodnej novinárskej tvorby“. Odhliadnuc od toho, že tento spôsob vnímania možnej zmeny vo vlastníckej štruktúre predovšetkým poškodzuje hodnotu samotných titulov vydavateľstva Petit Press. A to zvlášť v situácii, keď nie je rozhodnuté, či a za akých podmienok vôbec dôjde k akcionárskym zmenám vo vydavateľstve a či a aké budú mať tieto zmeny dopady na činnosť redakcií.
Spoločnosti PSIS, súčasnému akcionárovi vydavateľstva, je SITA pripravená záväzne ponúknuť to, že by vo vydavateľstve pôsobila aj v minoritnej akcionárskej pozícii. PSIS by tak rozhodujúcim spôsobom vykonávala manažérsku kontrolu vo vydavateľstve. Aj v prípade zachovania súčasného rozloženia síl medzi akcionármi v pomere 50 : 50, nemôže nový akcionár Petit Pressu bez súčinnosti PSIS vykonávať vo vydavateľstve svoj vplyv.
Od založenia vlajkovej lode vydavateľstva Petit Press, denníka SME, vydavateľstvo vlastní, či spoluvlastní spoločnosť PSIS (hlavný akcionár pán Peter Vajda). PSIS mala a má na slovenskom a českom trhu významné podnikateľské záujmy. Redakcie vydavateľstiev Petit Press tak majú prakticky od svojho vzniku praktickú skúsenosť s pôsobnosťou významného finančného investora vo svojej akcionárskej štruktúre. V prípade, že dôjde k zmene vlastníckej štruktúry, sú obidve spoločnosti pripravené prevziať a v plnom rozsahu dodržiavať také isté pravidlá, aké upravujú súčasný vzťah medzi PSIS, vlastníkmi, investormi, manažmentom a redakčnou časťou vydavateľstva, s cieľom zamedziť konfliktu záujmov.
 
Obidve spoločnosti, SITA a Penta, by na záver chceli vyjadriť želanie, aby bez ohľadu na to, či súčasná transakcia bude alebo nebude dokončená, mali hodnoty značiek a novinárskej tradície vydavateľského domu Petit Press, naďalej perspektívu a priestor na svoj rozvoj a úspešné fungovanie.
 
Igor Grošaft Jaroslav Haščák
Spolumajiteľ SITA, Slovenská tlačová agentúra, a.s. Partner, Investičná skupina Penta
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký denník The New York Times sa ospravedlnil čitateľom aj Indii za kreslený vtip na účet indickej vesmírnej misie k Marsu. Reagoval tak na množstvo sťažností, ktoré po zverejnení obrázku dostal, informoval spravodajský server BBC News. Na kresbe, ktorá vyvolala také pobúrenie, je indický farmár s kravou klopajúci na dvere miestnosti s nápisom „Elitný vesmírny klub“, kde si dvaja sediaci muži čítajú v novinách o indickom úspechu. Obrázok vyšiel ako ilustrácia k článku s názvom „Indická nízkorozpočtová misia na Mars“.
Minulý mesiac India úspešne umiestnila svoju robotickú sondu na obežnú dráhu okolo Marsu. Celkové náklady na indickú misiu boli vyčíslené na 4,5 miliardy rupií (asi 58 miliónov eur), čo z nej robí jednu z najlacnejších medziplanetárnych vesmírnych misií v dejinách.
Sondy k Marsu predtým poslali len Spojené štáty, Rusko a Európa. India navyše uspela hneď na prvý pokus, čo sa nepodarilo ani Američanom, ani vtedajším Sovietom.

Copyright © ČTK 2014

Americká rocková kapela Foo Fighters bude od 13. do 17. októbra hosťovať v talkšou Davida Lettermana, kde zahrá coververzie skladieb, ktoré ju inšpirovali pri nahrávaní nového albumu Sonic Highways. Ten vyjde 10. novembra a bude obsahovať osem piesní, pričom každú z nich skupina nahrala v inom americkom meste. V Late Show with David Letterman s nimi každý večer vystúpi aj jeden špeciálny hosť, ich mená však kapela neprezradila. Frontman Dave Grohl bude okrem toho v pondelok 13. októbra aj jedným z Lettermanových hostí.
Kapelu Foo Fighters založil multiinštrumentalista Dave Grohl v roku 1994. Urobil tak po tom, ako zomrel Kurt Cobain - frontman legendárnej Nirvany, kde Grohl pôsobil ako bubeník. Skupina má na konte zatiaľ sedem štúdiových albumov - Foo Fighters (1995), The Colour And The Shape (1997), There Is Nothing Left To Lose (1999), One By One (2002), In Your Honor (2005), Echoes, Silence, Patience & Grace (2007) a Wasting Light (2011). Foo Fighters doteraz 25 ráz nominovali na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom jedenásť nominácií sa im podarilo premeniť na sošky.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

NHL !

NHL !


Zomrela Marian Seldes

Zomrela Marian Seldes
 
 Vo veku 86 rokov zomrela včera v New Yorku americká herečka a držiteľka divadelnej ceny Tony, Marian Seldesová, ktorá sa preslávila stvárnením viacerých veľkých ženských postáv na Broadwayi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
      Počas svojej šesť desaťročí trvajúcej hereckej kariéry účinkovala Seldesová vo filme, v televízii i v rozhlase, ale najväčšmi sa preslávila prácou pre divadlo.
      Na Broadwayi táto rodená Newyorčanka debutovala v roku 1948 v Eurípidovej hre Médeia v adaptácii Robinsona Jeffersa a v réžijnom naštudovaní legendárneho Johna Gielguda.
      V priebehu svojej bohatej divadelnej kariéry bola Seldesová päťkrát nominovaná na cenu Tony, ktorú napokon získala za vedľajšiu úlohu v hre Krehká rovnováha z pera svojho dlhoročného priateľa a dôverníka Edwarda Albeeho, autora slávnej hry Kto sa bojí Virginie Woolfovej.
      Medzi rokmi 1978-82 účinkovala Seldesová v broadwayskej produkcii hry Iru Levina Osídla smrti bez toho, aby vynechala jediné predstavenie, čím si zabezpečila zápis do Guinnessovej knihy rekordov.
      Pred divadelné publikum sa naposledy postavila v roku 2007 v hre Terrencea McNallyho Zhoda.

 
Copyright © TASR 2014


 

7. 10. 2014

TO JE TV !

TO JE TV !


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na televízne obrazovky sa v roku 2016 vráti kultový americký seriál Mestečko Twin Peaks o záhadnej vražde milej a obľúbenej Laury Palmerovej. Oznámil to dnes televízny kanál Showtime, ktorý bude seriál vysielať. V 90. rokoch minulého storočia lákal divákov po celom svete a tvorcom Davidovi Lynchovi a Markovi Frostovi priniesol chválu kritikov, pripomenula agentúra Reuters.
Dej seriálu Mestečko Twin Peaks, ktorý sa vysielal dve sezóny v rokoch 1990 a 1991 na televízii ABC, sa zameriaval na agenta FBI vyšetrujúceho vraždu miestnej krásky vo fiktívnom malom meste Twin Peaks, ukrytom v zalesnených horách.
"Tajomný a zvláštny svet mestečka Twin Peaks nás opäť opantáva. Sme veľmi vzrušení. Nech je les s vami," uviedli vo vyhlásení Lynch a Frost.
Lynch bude režírovať všetkých deväť epizód. Spolu s Frostom napíše scenár novej série a produkovať ju budú taktiež spoločne.
Nová, na deväť dielov obmedzená séria bude zasadená do súčasnosti a bude ponúkať "dlho očakávané odpovede", uviedla v oznámení televízia Showtime, ktorú vlastní americká spoločnosť CBS.
Výroba série sa začne v roku 2015, ale nie je známe, či sa vráti pôvodné herecké obsadenie.

Copyright © TASR 2014


Spoločnosť Turner Broadcasting, ktorá prevádzkuje spravodajskú televíziu CNN a kanály TNT a Cartoon Network, prepustí desať percent svojich zamestnancov, čo predstavuje 1 475 pracovných miest. Informovala o tom v pondelok samotná firma, ktorá v súčasnosti zamestnáva na plný úväzok celosvetovo približne 14 tisíc ľudí. Zníženie počtu pracovných miest sa týka všetkých úrovní naprieč spoločnosťou, dodala firma vo vyhlásení. Tento krok je súčasťou väčšej reštrukturalizácie v rámci materskej spoločnosti Time Warner.
Skupina Time Warner je pod tlakom, aby zlepšila svoje hospodárske výsledky po tom, ako sa spoločnosť Twenty-First Century Fox, ktorá patrí Rupertovi Murdochovi, rozhodla stiahnuť ponuku na odkúpenie Time Warner. Firma Twenty-First Century Fox ponúkala za Time Warner 80 mld. USD. Murdoch uviedol, že predstavitelia Time Warner odmietli o prevzatí rokovať. Tiež poukázal na pokles akcií spoločnosti Fox.
Time Warner Inc má podiel v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, spol. s r. o., ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

Spoločnosť Facebook uzavrela v pondelok kúpu spoločnosti WhatsApp, ktorá vyvinula aplikáciu pre bezplatné zasielanie správ prostredníctvom mobilných telefónov. Finálna suma, ktorú spoločnosť Facebook zaplatila, sa zvýšila o tri miliardy dolárov na zhruba 22 mld. USD. Dôvodom vyššej konečnej ceny je nárast cien akcií spoločnosti Facebook.
Zakladateľ spoločnosti WhatsApp Jan Koum dostane počas štyroch rokov takmer dve miliardy dolárov vo forme akcií. Spoločnosť Facebook zaplatila 4,59 mld. USD v hotovosti a pridala 178 mil. akcií. Jan Koum bude pracovať vo vedení spoločnosti Facebook.
Európska komisia minulý týždeň povolila internetovej spoločnosti Facebook prevziať WhatsApp. V desaťročnej histórii Facebooku ide o doteraz najväčšiu transakciu. Komisia uviedla, že navrhovaná akvizícia podľa jej názoru nepoškodí hospodársku súťaž. Americké úrady dohodu schválili ešte v apríli s tým, že spoločnosť WhatsApp ostane pri svojich súčasných princípoch ochrany súkromia a osobné údaje užívateľov sa tak nevyužijú na cielenú reklamu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Siegfried Lenz

Zomrel Siegfried Lenz


Vo veku 88 rokov zomrel dnes spisovateľ Siegfried Lenz, jeden z najvýznamnejších autorov nemeckej povojnovej literatúry. Lenz zomrel v kruhu rodiny v Hamburgu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vydavateľstvo Hoffman und Campe.
K najdôležitejším dielam Siegfrieda Lenza patria romány Hodina nemčiny (1968), s ktorým nadobudol slávu aj vo svete, a Vlastivedné múzeum (1978).
Román Hodina nemčiny sa považuje za Lenzovo kľúčové dielo v súvislosti so spracovaním nacistickej éry a historickej viny, píše DPA. Dielo opisuje konflikt medzi otcom a synom - zástancom vojnovej generácie a predstaviteľom rebelujúcej nasledujúcej generácie - ako aj fatálne následky nekritického vedomia povinnosti v časoch nacistickej éry.
Lenz sa narodil v roku 1926 v meste Lyck vo vtedajšom Východnom Prusku - dnešnom Poľsku - a počas života sa politicky angažoval za zmierenie Nemecka s Poľskom a Izraelom.
Pred dvoma rokmi vyšla jeho posledná zbierka poviedok pod názvom Maska (Die Maske). Spisovateľ bol čestným občanom Hamburgu, kde žil od druhej svetovej vojny.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS


V cieľovej skupine 12+ sledovalo priamy prenos z maratónu, ktorý tento rok oslavoval jubilejné 90. výročie, 86-tisíc divákov (trhový podiel 9,9%), prenos však postupne naberal divákov, pričom v najsledovanejšej minúte dosiahla sledovanosť až 156-tisíc divákov (trhový podiel 16%). V poslednej hodine sa priemerná sledovanosť dostala na úroveň 132-tisíc divákov (trhový podiel 13,7%), celkovo si na prenos aspoň na 3 minúty zaplo až 393-tisíc divákov. Maratón sledovali diváci s vysokoškolským vzdelaním (trhový podiel 17,9%), z najväčších miest (22,7%), najviac divákov maratón sledovali hlavne diváci z Košického kraja (28,1%).
Počas uplynulého týždňa sa darilo aj ďalším formátom RTVS, svoje sezónne maximum dosiahli relácie 5 proti 5 (196-tisíc divákov/trhový podiel 13,7%), Duel (186-tisíc divákov/15,8%), Taxík (180-tisíc divákov/14,9%), Hurá do záhrady (225-tisíc divákov/16,0%), ale aj Tajomstvo mojej kuchyne (264-tisíc divákov/15,8%).
Piata časť obľúbenej šou Milujem Slovensko dosiahla zatiaľ svoje sezónne maximum sledovanosti, nenechalo si ju ujsť až 392-tisíc divákov (trhový podiel 18,9%). Doteraz svoj najvyšší výkon v piatok zaznamenal aj nový rodinný seriál RTVS Superhrdinovia (189-tisíc divákov/trhový podiel 9,2%).
Cez víkend bola Jednotka jednotkou na trhu v čase vysielania relácií Postav dom, zasaď strom (157-tisíc divákov/trhový podiel 15,0%), Pošta pre teba (456-tisíc divákov/22,3% – najvyšší výkon v sezóne), Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou (394-tisíc divákov/19,6% - najvyšší výkon od štartu relácie) a Občan za dverami (216-tisíc divákov/18,5%).

DNES V TV

DNES V TV

Zomrel Geoffrey Holder

Zomrel Geoffrey Holder

Vo veku 84 rokov zomrel trinidadský herec Geoffrey Holder. Rodák z mesta Port of Spain vydýchol posledný raz v nedeľu 5. októbra v New Yorku v dôsledku zápalu pľúc. Zanechal po sebe manželku Carmen de Lavallade a syna Lea.
Herec, choreograf, režisér, tanečník, maliar a kostymér Geoffrey Richard Holder sa narodil 1. augusta 1930. Medzi jeho najznámejšie filmové úlohy patrí napríklad Baron Samedi z bondovky Žiť a nechať zomrieť (1973). Objavil sa tiež v počinoch ako Carib Gold (1957), Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (1972), The Noah (1975), Annie (1982), Bumerang (1992) či Goosed (1995). Pôsobil aj na Broadwayi. Za kostýmy a réžiu muzikálu The Wiz mu v roku 1975 udelili dve Tony Awards.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 10. 2014

STANOVISKO: O. Nachtmannová: Fakty versus účelová manipulácia s faktami

STANOVISKO: 

O. Nachtmannová: Fakty versus účelová manipulácia s faktami


Bratislava 6. októbra (TASR) - Kandidáti na sudcov ESĽP za Slovenskú republiku mali byť volení na 1. riadnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE) v roku 2015, teda sa vôbec nezakladá na pravde, že PZ RE ich v Štrasburgu minulý týždeň na 4. riadnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Rady Európy nezvolilo, pretože žiadna voľba sa konať nemala a teda žiadna voľba nebola.
Aké sú teda fakty? V stredu 1.10. zasadal podvýbor právneho výboru – Podvýbor pre voľbu sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (Sub-Committee on the Election of Judges to the European Court of Human Rights); podvýbor rozhodol, aby SR zaslalo novú kandidátku, pričom sa to udialo bez určenia termínu interview navrhnutých kandidátov. Nechápem teda, odkiaľ čerpajú média informáciu, že kandidáti boli nekvalifikovaní a nemali adekvátne jazykové znalosti, keďže interview sa nekonalo.
Vo štvrtok 2.10. právny výbor potvrdil dané rozhodnutie a v závere riadneho zasadnutia PACE tento bod bol zaradený v rámci Progress Report, bez akejkoľvek pripomienky a diskusie; predsedníčka PACE Anne Brasseur iba urobila odkaz na addendum 2, ktoré obsahuje kvantum ďalších rozhodnutí okrem rozhodnutia, ktoré sa týkalo SR.
Informácie v médiách sú klamstvá, ktoré vychádzajú z neoverených informácií. Je zarážajúce, že média čerpajú z informácií subjektov, ktoré účelovo manipulujú fakty. Hoci sme sa ako slovenská delegácia zúčastnili riadneho zasadnutia PZ RE, nik z médií nás neoslovil, aby si preveril skutočnosti; namiesto toho sa objavili informácie, ktoré dokazujú, že ich šíriteľom nejde o odborný pohľad ale o tvrdú manipuláciu s faktami.


Oľga Nachtmannová, vedúca Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký fotograf Ashoka Mukpo, ktorý sa pri práci v západoafrickej Libérii nakazil vírusom ebola, sa vracia do Spojených štátov, aby sa tam podrobil liečbe. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Mukpo (33) bude v poradí druhým pacientom nakazeným ebolou, ktorý podstúpi liečbu na špecializovanom izolovanom oddelení v Nebraske. V Libérii pracoval ako kameraman pre kanál NBC News, keď minulý týždeň ochorel.
Spoločnosť NBC uviedla, že Mukpo opustil Libériu v nedeľu a do nemocnice v Nebraske by ho mali priviezť dnes ráno (miestneho času). Predstavitelia nemocnice potvrdili, že dnes majú prijať pacienta s ebolou, ale jeho meno odmietli zverejniť. Skutočnosť, že Mukpo sa bude liečiť v Nebraske, potvrdili aj jeho príbuzní.
Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo v západnej Afrike tento rok na ebolu najmenej 3400 ľudí.

Irán prepustil z väzby korešpondentku dubajského denníka National Yeganeh Salehiovú, zatiaľ čo jej manžel Jason Rezaian, dopisovateľ denníka Washington Post, zostáva naďalej vo väzbe. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Denník National, ktorý má sídlo v Abú Zabí, citoval dnes Rezaianovho brata Aliho, ktorý povedal, že 30-ročnú reportérku prepustili na kauciu koncom minulého týždňa a aj jeho brat, aj Salehiová sú "fyzicky zdraví", pričom Salehiová môže svojho manžela vo väzení navštevovať. Jason Rezaian (38) má dvojaké americké a iránske občianstvo.
Salehiovú a Rezaiana zatkli iránske úrady 22. júla spolu s ďalšími dvoma novinármi, ktorých neskôr prepustili. Iránski predstavitelia doteraz nevysvetlili, prečo štvoricu zadržali, a nikto z iránskych oficiálnych miest nekomentoval ani Salehiovej prepustenie. Správy o ňom sa neobjavili ani v štátnych médiách.

Copyright © TASR 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska a TRIGON PRODUCTION s.r.o. sa dohodli podmienkach vzájomnej spolupráce zmluvných strán pri výrobe a ďalšom využití audiovizuálneho diela - s pracovným názvom: “Baluďanský ”, počet častí 1.Žáner : Dokudráma s hranými sekvenciami ,Scenár: L. Paššová, R. Boroš, F. Palonder ,Režisér: F. Palonder , Miesto nakrúcania: SR, Maďarsko, Viedeň, Londýn, Petrohrad – Rusko.
Celkový rozpočet výroby AVD, ktorý tvorí Prílohu č. 1 tejto zmluvy, predstavuje sumu vo výške 250.000.-EUR
Celkový koprodukčný vklad RTVS pri výrobe AVD predstavuje sumu vo výške 50.000,- EUR .


Rozhlas a televízia Slovenska a MAYA, spol. s r.o. sa dohodli na zákúpení licenčných práva k nasledujúcim dielam :


Pilgrim, The 2 x 90
Wagner-Clan, The
Homecoming, The
ňLife for Football,
Still Life #A
Perfect Man,
The Back on Track
Raven, the little Rascal
Cedar CoveI 14 x 52
Cedar Cove II 12X52

Celková cena 97 158 €

Den Marie Orodovnice – první mrazíky

Den Marie Orodovnice
 první mrazíky 
 
Jednotka lepšie.
Dvojka rovnako.
Spolu lepšie - 11.40 % .

Markíza horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO lepšie.
Spolu horšie- 32.70%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU -Dáta sú bez programového logu WAU;
SENZI horšie.
Spolu horšie- 20.00%- Dáta sú bez programového logu WAU.
TA 3 rovnako


Jednotka - 9.50 % ;
Dvojka - 1.90 % ;
Markíza - 24.60 % ;
TV DOMA - 4.60% ;
DAJTO- 3.50%
TV JOJ – 15.90 % ;
JOJ PLUS- 3.70 % ;
WAU -0.00 % - Dáta sú bez programového logu WAU;
SENZI- 0.40 %;
TA 3 - 1.60 %

5. 10. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Telerozhlas na čele s generálnym riaditeľom Václavom Mikom pripúšťa, že jeho budúcoročný rozpočet neposilnia príjmy zo zvýšených koncesionárskych poplatkov. Inštitúcia tak reagovala na fakt, že diskusia o zmene jej financovania, ktorú Mika odštartoval v máji, uviazla.
Šéf RTVS, ktorý súčasný rozpočet inštitúcie označil za neudržateľný, za najvhodnejšiu cestu označil práve zvýšenie úhrad za služby verejnosti, teda koncesionárskych poplatkov, ktoré sa už 12 rokov nemenili. To podporil v lete aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Legislatívny proces v tejto súvislosti sa však zatiaľ nepodarilo naštartovať.
„V prípade, že téma zmeny výšky úhrad za služby nebude aktuálna, budeme, prirodzene, pracovať na potenciálnom zvýšení ostatných príjmov,“ pripustila RTVS pre TASR v reakcii na to, že sa od začiatku budúceho roka koncesionárske poplatky nezvýšia.
Telerozhlas najnovšie v stanovisku zmenu svojho financovania označuje za dlhodobú tému. „Jej finálne riešenie zodpovedá niekoľkým etapám," vysvetlila inštitúcia. Mika minulý mesiac na výjazdovom rokovaní Rady RTVS uviedol, že najvhodnejšou cestou pre RTVS je z jeho pohľadu aj naďalej viaczdrojové financovanie. „Je otázkou, ktorý zdroj bude posilnený a ako si ho obhájime,“ povedal.
Minister Maďarič v auguste informoval, že je naklonený úprave výšky koncesionárskych poplatkov. Pripomenul však, že ide o politické rozhodnutie a je otázne, ako by sa k tejto otázke postavili poslanci v parlamente. Tam je zatiaľ ticho. Avizované mimoriadne rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá na tému zmeny financovania RTVS sa zatiaľ neuskutočnilo.
Maďarič tiež povedal, že ak by nedošlo k zmene koncesií, tak sa musí rozhodne zvýšiť objem prostriedkov poskytnutých cez zmluvu so štátom. Inak si totiž nevie predstaviť pokračovanie v pozitívnych trendoch vysielania RTVS.
Tejto predstave však nevyšiel v ústrety minister financií Peter Kažimír. Namiesto tohtoročných 24,6 milióna eur, ktoré RTVS dostane cez rezort kultúry, sa v návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu uvažuje len o miernom zvýšení na 26 miliónov eur. Maďarič, ktorému hrozí celkový pokles financií v rezorte, sa teraz s Kažimírom snaží vyrokovať lepší rozpočet.
Riaditeľ Mika v máji priblížil, že súčasný rozpočet RTVS vo výške necelých 100 miliónov eur by valorizované koncesionárske poplatky zdvihli zhruba na 120 miliónov eur. Aj vtedy by ostal na poslednom mieste medzi okolitými krajinami. V predposlednom Slovinsku mala verejnoprávna televízia v roku 2012 zhruba 131 miliónov eur, tento rok je to viac.
V prípade nezvýšenia rozpočtu sa RTVS dostane v roku 2015 do krízovej situácie, povedal v máji Mika. Nebude mať totiž k dispozícii finančnú rezervu z minulých rokov, ako tomu bolo pri tohtoročnom a minuloročnom rozpočte.
V septembri na rade RTVS uviedol, že bez zmeny financovania a navýšenia prostriedkov bude veľmi ťažké udržať súčasný rozvoj rozhlasu a televízie, keďže už dnes je na hranici udržateľnosti. Nehovoriac o tom, že by nebolo možné napĺňať rozvojové a strategicky zaujímavé ciele.

Copyright © TASR 2014