17. 11. 2018

Laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana sú investigatívni novinári

Laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana 
sú investigatívni novinári

Ján Kuciak a skupina investigatívnych novinárov, ktorí čelili extrémnemu ohrozeniu sú laureátmi tohtoročného ocenenia Biela vrana. Aliancia Fair-play a VIA IURIS dnes už po jedenásty raz slávnostne odovzdávajú ocenenia, ktoré sa udeľuje ľuďom za dôslednú obhajobu verejného dobra často napriek prekážkam. Celý tento ročník venovali organizátori tomuto historicky významnému osmičkovému roku a ľuďom, ktorí boli vystavení obrovským skúškam. Spolu s Jánom Kuciakom ocenila Rada Bielej vrany tento rok novinárov Pavlu Holcovú (Centrum pre investigatívnu žurnalistiku CZ), Xéniu Makarovú (Trend), Zuzanu Petkovú (exTrend), Moniku Tódovú (Denník N), Mareka Vagoviča (Aktuality.sk) a Adama Valčeka (SME). Tohto roku po prvýkrát udelila aj špeciálne poďakovanie Rady Bielej vrany, ktoré si odnesú organizátori tohtoročných protestov z Iniciatívy Za slušné Slovensko. Mená laureátov organizátori zverejnili dnes na tlačovej besede v bratislavskej Galérii Nedbalka za účasti rodičov Jána Kuciaka a ostatných ocenených.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ako poďakovanie vzácnym ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt, či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria, či zažiť odsúdenie. Špeciálne u Jána Kuciaka ocenila Rada jeho mimoriadny ľudský a novinársky prístup. Na tlačovej besede riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk podotkla, že podľa opakovaných svedectiev kolegov, ale aj novinárov z konkurenčných redakcií, bol na Slovensku výnimočný svojou nezištnou ochotou zdieľať poznatky a výsledky práce bez nároku na priznanie spoluautorstva. "Odhaľovanie pravdy bolo preňho dôležitejšie ako túžba po exkluzivite a sólo odhaleniach. Útok na Jána Kuciaka je útok na novinársku profesiu a na novinárov," konštatovala Wienk.

Ostatných novinárov ocenila Rada preto, že boli po tejto vražde najviac ohrození, a ak by v tej situácii opustili svoju profesiu, bolo by to legitímne rozhodnutie. "Oni však vytrvali a dôsledne si v tejto extrémnej situácii plnili novinárske úlohy," dodala Wienk. Ocenením novinárov tak Rada vyzdvihla výnimočnosť situácie, ktorej novinári čelili. "Pre mňa je najdôležitejšie, že si niekto všíma tú našu prácu. Tá frustrácia z toho, že nikoho nezaujíma to čo my robíme nie je opodstatnená. Ocenenie je ďalšia obrovská motivácia prečo v tom pokračovať," uviedla Pavla Holcová.

Rada Bielej vrany tento rok udelila po prvý raz aj špeciálne poďakovanie iniciatíve Za slušné Slovensko. Ako na tlačovej besede uviedol výkonný riaditeľ VIA IURIS Milan Šagát, Rada sa rozhodla vyzdvihnúť výnimočnú vytrvalosť, nezištnosť, udržanie nestraníckosti a občianskeho charakteru protestov, solidaritu, profesionalitu a zrelosť tohoto najmasovejšieho hnutia po roku 1989 v extrémnej politickej situácii, ich schopnosť udržať si masívnu podporu verejnosti a verne reprezentovať občiansky hlas. Poďakovanie iniciatíva chápe ako záväzok vytrvať a pokračovať v zápase o slušné a spravodlivé Slovensko. "Blížia sa prezidentské voľby, voľby do europarlamentu, tak sa budeme snažiť motivovať ľudí, aby prišli voliť, lebo to je jedno z ich najväčšich práv a tak môžu ovplyvniť politickú situácií. Ak sa niečo stane na politickej scéne, budeme pozývať ľudí na námestia volať po slušnosti, spravodlivosti a politickej zodpovednosti," povedal Juraj Šeliga z Iniciatívy Za slušné Slovensko.

Aliancia Fair-play a VIA IURIS laureátom ocenenia udelia dnes podvečer, teda symbolicky 17. novembra presne o 17:11 v bratislavskej Refinery Gallery. Večer bude pokračovať sériou vystúpení Koncertu pre všímavých, v rámci ktorého vystúpia umelci Pražský výběr, Jana Kirschner komorne, americkí Ho99o9 alebo Vec & Škrupo s kapelou.

Minulý rok sa laureátmi tohto ocenenia stali Zuzana Hlávková a Pavol Szalai, ktorí upozornili na podozrivé zákazky na ministerstve zahraničných vecí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Ocenenie Biela vrana vlani získali aj psychológ Štefan Straka, ktorý rieši napätie medzi etnikami cez farmárčenie a ochranár Erik Baláž, ktorý zmenil pohľad na to, ako dnes nazeráme na ochranu prírody.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrel William Goldman

Zomrel William Goldman

Vo veku 87 rokov v New Yorku zomrel americký scenárista William Goldman. S odvolaním sa na jeho dcéru Jenny o tom dnes informoval okrem iného denník The Washington Post (WP). Držiteľ dvoch cien americkej filmovej akadémie Oscar napísal scenár napríklad k filmom Butch Cassidy a Sundance Kid či Všetci prezidentovi muži.
Goldman, ktorý podľa WP zomrel na následky rakoviny a zápalu pľúc, písal tiež vlastné knihy. Dve z nich sa stali aj námetom k úspešným filmom, ku ktorým Goldman napísal scenáre. Jednou z nich bol Maratónec z roku 1976, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Dustin Hoffman, druhú rozprávka Princezná nevesta z roku 1987.
Ocenenie americkej filmovej akadémie Oscar mu vyniesli scenára k westerne Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969, v ktorom si zahrali Paul Newman a Robert Redford, a dráme Všetci prezidentovi muži z roku 1976, ktorý vznikol na motívy skutočných udalostí okolo aféry Watergate.
K ďalším snímkam, ku ktorým Goldman napísal scenáre, patrí vojnová dráma Vzdialený most, westernová komédia Maverick či thriller Misery nechce zomrieť.

Copyright © ČTK 2018

ZERO

ZERO

Po takmer 30 rokoch od Nežnej revolúcie sa jej výdobytok, teda sloboda, podľa poslanca NR SR za Smer-SD Jána Podmanického pomaly stráca. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, prvé roky po Nežnej revolúcii bola celkom viditeľná sloboda prejavu, aj sloboda bádania. Pripomenul, že média, politici, historici, politológovia mohli pomerne slobodne komunikovať aj ťažšie témy, neexistovala obava z postihu za prejavený názor. „Falošné pravidlá politickej korektnosti určujú o čom sa môže diskutovať a o čom sa nemôže diskutovať, určujú, ktorý názor je ten správny, a ktorý názor treba odsúdiť. Ani sme sa nenazdali, a pomaly sme prišli o slobodu prejavu, minimálne v prostredí hlavného prúdu,“ zdôraznil Podmanický.
Po Nežnej revolúcii bolo podľa poslanca Smeru bežné, že v televíznych a rozhlasových reláciách, bolo objektívne zastúpenie hostí. „Dnes dostávajú priestor len tí „správni“ historici, politológovia, sociológovia. Nehľadá sa pravda, robí sa propaganda. Niekedy mám pocit, že stav našej spoločnosti sa príliš podobá na stav slovenskej spoločnosti na sklonku normalizácie: hlavné média obhajujú len jeden politický názor, namiesto Moskvy je pre nás vzorom Brusel, imperialistický nepriateľ už nie je USA, ale Rusko, a ten, kto má iný názor je prenasledovaný v tom lepšom prípade mediálne, v horšom prípade aj trestnoprávne,“ vyhlásil.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na festivale Prix Ex Aequo zvíťazila rozhlasová rozprávková hra RTVS

Na festivale Prix Ex Aequo zvíťazila 
rozhlasová rozprávková hra RTVS

Vyhlásením výsledkov vyvrcholil v piatok večer v Bratislave medzinárodný festival rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo. V kategórii Rozprávková hra zvíťazil Dobrý sluha, zlý pán z produkcie RTVS v réžii Mileny Lukáčovej. "Jej autorkou je Naďa Uličná-Jurkemik," TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Podľa poroty je Dobrý sluha, zlý pán tvorivý rozhlasový program plný farieb, ktorý zanecháva u poslucháča hlboký dojem. "Využitie zvuku, postáv a hudby robia príbeh vtipným a podmanivým a nabádajú poslucháča, aby sa stal jeho súčasťou," uviedla v hodnotení.
Za výnimočný výkon v rozhlasovej rozprávkovej hre získala cenu Prix Ex Aequo autorka a režisérky hry List budúcnosti Iida Hämeen-Anttila. Produkovala ju fínska vysielacia spoločnosť YLE.
"Na súťažných príspevkoch bola očarujúca ich rôznorodosť - od tradičného tvaru, po príťažlivý zvuk súčasných trendov. O to viac nás teší a sme naozaj šťastní, že uspela práve naša rozprávková hra Dobrý sluha, zlý pán - starý príbeh v zrozumiteľnom novom šate," komentovala výsledky vedúca odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.
Cenu za najlepšiu rozhlasovú hru pre mládež si odniesol Chorvátsky rozhlas za Rozdvojeného rytiera od autora Ivora Martiniča. Porota ocenila jeho ironickú symboliku, ktorá zobrazuje rozpadnutú ľudskosť a vyváženú muzikálnosť, zvukový dizajn a réžiu.
"Pri spracovaní rozhlasových hier je trend skratky a menej výrazný zvukový obraz, čo je na škodu pre detské vnímanie. O to viac si ceníme prepracované diela, ktoré nenadbiehajú zjednodušujúcemu vkusu," poznamenala predsedníčka poroty v kategórii rozprávkových hier Stephanie Jamnicky z Chorvátska. Podľa ďalšej členky poroty Mihaely Liliany Schefer z Talianska je z tém rozprávkových hier zrejmé, že sa tvorcovia zameriavajú na rôzne negatívne vplyvy: "My si skôr ceníme hry, ktoré dávajú dieťaťu viac radosti, fantázie a pozitívneho vnímania sveta."
Švédsky rozhlas sa na festivale prezentoval hrou pre mládež Vrahova opica. Zvuková majsterka Lena Samuelsson získala cenu za zvukové majstrovstvo pri tvorbe nápaditej atmosféry a za vybudovanie napätia vo výnimočnom zvukovom prostredí.
Na 12. ročníku medzinárodného festivalu Prix Ex Aequo predstavilo súťažné tituly 17 krajín - Bulharsko, Chorvátsko, Kuba, Česká republika, Čína, Fínsko, Nemecko, Maďarsko, Indonézia, Taliansko, Litva, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Ukrajina. V dvoch kategóriách odznelo 26 súťažných príspevkov. "Ceny počas záverečného ceremoniálu odovzdával generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a riaditeľ rozhlasovej sekcie Európskej vysielacej únie (EBU) Graham Dixon," uzavrela Rusnáková.


Copyright © TASR 2018

Fašisti patria do väzby nie na obrazovky

Fašisti patria do väzby 
nie na obrazovky

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS) tvrdí, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ich cenzuruje. Dôvodom je ich malé zastúpenie v politických diskusiách RTVS, menovite v O 5 minút 12. Podľa ĽS NS tým verejnoprávne médium porušuje nielen zákon o RTVS, antidiskriminačný zákon, ale aj Ústavu SR a medzinárodné dokumenty, ktoré v demokratickej spoločnosti garantujú pluralitu názorov, slobodu prejavu a zakazujú diskrimináciu na základe politickej príslušnosti. Pokiaľ RTVS nenapraví situáciu, podajú žalobu. Na nápravu dávajú verejnoprávnemu vysielateľovi jeden mesiac.
Ako na dnešnej tlačovej besede povedal podpredseda ĽS NS Milan Uhrík, na činnosti RTVS sa platením tzv. koncesionárskych poplatkov podieľajú aj voliči ich strany, ktorá je zároveň jednou z parlamentných strán. „Napriek tomu predstavitelia našej strany nedostávajú v diskusných reláciách RTVS prakticky žiadny priestor,“ konštatoval. Ako dodal, ich strana bola za dva a pol roka od konania parlamentných volieb do diskusnej relácie O 5 minút 12 pozvaná dvakrát a napríklad Most-Híd, ktorý má o troch poslancov menej, tam bol 34-krát. Uhrík to označil za cenzúru.
Ako v reakcii pre SITA uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková, „s predmetnou výzvou ĽSNS sme sa oboznámili a RTVS ako verejnoprávna nezávislá inštitúcia bude naďalej striktne postupovať v súlade s princípmi plurality, vyváženosti a objektívnosti“.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


16. 11. 2018

Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra na YouTube svoje filmy

Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra 
na YouTube svoje filmy


Slovenská režisérka Zuzana Piussi sprístupní 17. novembra na YouTube konte Zuzana Piussi Ultrafilm svoje filmy. Filmárka sa tak rozhodla preto, aby sa v súvislosti so sobotňajším Dňom boja za slobodu a demokraciu ľudia intenzívnejšie zamysleli nad realitou, v ktorej žijú. "Politická a mediálna scéna sa hysterizuje, konšpiračné teórie bujnejú, postfaktická doba sa stala normou a slovo pokrok stratilo obsah, narástol populizmus a nacionalizmus. Patologickému stavu, v ktorom žijeme, môžeme čeliť iba vtedy, keď mu porozumieme. Naše filmy sme robili preto, aby sme lepšie porozumeli, v čom žijeme,“ povedala Piussi, ktorá v týchto dňoch spolu so strihačom a producentom Vítom Janečkom postrihala ďalšiu verziu filmu o univerzitách Univerzity a sloboda a po siedmich rokoch dokončila film o Kremnici s názvom Obliehanie mesta.
Na YouTube kanáli bude najprv zverejnených deväť režisérkiných dokumentov - Ťažká voľba (2016), Od Fica do Fica (2012), Krehká identita (2011), Muži revolúcie (2010), Kuracia láska (2009), Stoka – Epilóg (2009), Výmet (2003), Rybári a rybárky (2003), Disk - Žatva (2001) a postupne pribudnú ďalšie, medzi nimi aj snímka Babička (2008), ktorá vznikla v produkcii Čestmíra Kopeckého.
Skoro pred desiatimi rokmi, 17. novembra, sme sa stretli s ‘mužmi novembra’. Pýtali sme sa ich a oni nám rozprávali svoje verzie novembrových a ponovembrových udalostí. Fond nám vtedy odmietol dať na film peniaze s komentárom ‘Ešte nie je čas, aby tento film vznikol’. Film sme urobili a naštvali tých, ktorí v ňom účinkovali, ale aj mnohých ďalších. Radi by sme ho, ale aj naše ďalšie filmy, ešte raz priblížili divákom k dátumu 17. november, nech sa môžu zamyslieť a porozumieť dobe, v ktorej žijeme,” povedala režisérka o filme Muži revolúcie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zápisky z Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela

Zápisky z Psychiatrickej 
nemocnice Philippa Pinela


Krajniak by sa mal ospravedlniť Haščákovi

Krajniak by sa mal 
ospravedlniť Haščákovi

Poslanec Milan Krajniak by sa mal ospravedlniť predstaviteľovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi za tvrdenia, že chystá jeho fyzickú likvidáciu. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Okresného súdu Bratislava I s tým, že ospravedlnenie by malo byť uverejnené v denníku Pravda 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia. Krajniak po pojednávaní avizoval, že sa voči rozhodnutiu odvolá.
Žaloba na ochranu občianskej cti zo strany Haščáka sa týkala článkov Trestné komando Penty a Otvorený list Jaroslavovi Haščákovi z roku 2014. Zverejnené boli na portáli poslednykriziak.sk . Krajniak v nich uviedol, že ho navštívil vystrašený muž, ktorý mu tvrdil, že má informácie o úmysloch "dať dole" Krajniaka, s tým, že spomínal "Sláva" a "Ivana L." Krajniak tvrdí, že zverejnením článkov nebolo jeho úmyslom žalobcu očierňovať, ale chcel chrániť seba a svoju rodinu. "Zverejnenie hrozby je v bezpečnostnom prostredí štandardnou formou ochrany," zdôraznil. Dnes takisto uviedol, že je možné, že niektoré osoby, ktoré si bývalý príslušník SIS Peter Tóth najal na získavanie informácii o novinároch sa mohli "prekrývať" s osobami, ktoré získavali informácie aj o ňom. "Som presvedčený, že v roku 2014 som konal správne a nekonal by som inak," povedal s tým, že bol presvedčený, že fyzický útok na jeho osobu alebo jeho rodinu reálne hrozil.
Právny zástupca žalobcu označil tvrdenia Krajniaka za neodôvodnené osočovanie a subjektívne domnienky. Sudkyňa v odôvodnení verdiktu skonštatovala, že Krajniak si pred publikovaním informácie neoveril dôveryhodným spôsobom. Tiež sa podľa nej nepodarilo dokázať, že by ho niekto sledoval.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Nekradnite mi fotky, vy kokotkovci.  
Strašnú tatranku ti najebem zo zadu cez celu hlavu keď to skočí ty kretén.
Zahraj to na prijeblý úsmev úsmev cez slzy ty jeblina.
Nerob píčoviny, lebo ti vrazím facku z oboch strán, až ti hlava uletí ty darmošlapka.“
Rytmus v priamom vysielaní Telerána Markízy moderátorom

„Ján Mrva síce v silnej konkurencii neuspel, ale pre mnohých našich členov a sympatizantov bol Matúš Vallo favoritom, takže nemôžeme hovoriť, že sme s výsledkom sklamaní.“
Ľubomír Galko, SaS

“Prečo nepoviete médiá, že opozícia prakticky neexistuje? Niektorí majú z toho fun, z tých volieb. Som zvedavý, čo ten chlapec v tej Nitre urobí.Kto chce, aby mu ráno kričali pod oknom v rodinnom dome? Kto chce byť falošne obviňovaný, za vraha? Za toto výrazne zodpovedajú médiá. My sme Bratislavu vypustili, to je veľmi zvláštne mesto."
Robert Fico

"Ján Mrva je viac neúspech OĽaNO, oni ho vyberali."
Richard Sulík


„Keby predseda Národnej rady reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celý deň nič iné nerobil.“
Tomáš Kostelník ,hovorca predsedu Národnej rady

Tematické vysielanie RTVS k Novembru'89

Tematické vysielanie 

RTVS k Novembru'89

Celotýždňové tematické televízne a rozhlasové vysielanie RTVS k Novembru ´89 vyvrcholí predovšetkým vo sviatočný deň, v sobotu 17. novembra. Diváci a poslucháči sa môžu tešiť na množstvo filmov, dokumentov, rozhovorov, rozhlasových hier a príbehov.

Cenami ovenčený koprodukčný film RTVS Učiteľka, v ktorom v hlavnej úlohe excelovala Zuzana Mauréry, prinesie Jednotka v sobotu 17. novembra o 20:30. V nedeľu 18. novembra o 20:30 uvidia diváci rodinný film o dobe, v ktorej deti prichádzali o to, čo je pre ne najdôležitejšie a dospelí o slobodu myslenia. Rukojemník, v ktorom si zahrali napríklad Milan Lasica a Libuše Šafránková, je ďalšou z koprodukčných snímok RTVS. Po ňom bude o 22:50 nasledovať tragikomédia Báječná léta pod psa.

Tematický večerný program Dvojky sa začne o 20:00 priamym prenosom z odovzdávania Ceny pamäti národa, ktorú tento rok získajú Milena Blatná, Jiří Světlík, Marta Szilárdová a Helena Kociánová. Na programe sa už roky podieľa občianske združenie Post Bellum spoločne s RTVS a Českou televíziou. O 21:20 odvysiela v premiére dokument Milda o bývalom 1. tajomníkovi ÚV KSČ Milošovi Jakešovi. Ďalšou premiérou bude o 22:35 záverečná časť minisérie Pod rovnakým nebom, ktorej dej sa odohráva v Nemecku, v tom čase rozdelenom železnou oponou. Premiérová bude aj retro relácia Noc v archíve o 11:10, v ktorej diváci uvidia ukážky z vysielania Československej televízie z bezprostredného obdobia novembrových udalostí roku 1989. Dvojka sa tejto téme bude venovať už od sobotňajšieho rána v dokumentoch Spomínanie na Nežnú a Nežný východ. O 9:25 a 12:15 prinesie ďalšie časti z cyklu Historická panoráma, ktoré mapujú udalosti v roku 1989. Okrem toho Dvojka odvysiela o 14:20 dokumentárny film Taktici, večne živí o rozmanitých životných osudoch členov legendárnej hudobnej skupiny Taktici. Nasledovať bude o 15:15 literárno-hudobné pásmo Slovíčka s ukážkami pesničiek Karla Kryla. Odpovede na otázky, aká bola Nežná revolúcia, čo sa dialo, kto ju pripravil a ako prebiehala, dá o 15:55 dokument Nežná. V nedeľu 18. novembra sa diváci Dvojky môžu o 20:55 tešiť na film Vojtěcha Jasného z roku 1968 Všichni dobří rodáci.

Nežnú revolúciu si Rádio Slovensko pripomenie v piatok 16. novembra rannou témou Ivany Ilgovej, v ktorej sa bude poslucháčov pýtať, čo významné pre nich, okrem zmeny spoločenského systému, priniesol rok 1989 v osobnom živote. Rozhovory so štyrmi ocenenými laureátmi Ceny pamäti národa prinesie Rádio Slovensko v piatok po 14:00. V sobotnom Dobrom ráne privíta Petra Bernasovská výraznú osobnosť Novembra ´89 Tóna Popoviča. Moderátor Matej Gašparovič sa bude v sobotu po 20:00 rozprávať s Františkom Mikloškom a tajomníkom Konferencie biskupov Slovenska Antonom Ziolkovským o tom, ako cirkev na Slovensku naložila s obdobím 29 slobodných rokov.

Rádio Regina Západ sa v sobotnej Panoráme pozrie na oblasť Devínskej Novej Vsi, kde sa vďaka železnej opone zachovala nedotknutá príroda, avšak v tejto lokalite prišlo v minulom režime o život najviac ľudí, hovorí sa až o 62 obetiach. Taktiež sa prejde uličkami Starého mesta, v ktorých sa odohrali novembrové udalosti roku 1989. Témou fíčra Odsun 1991 bude od 11:05 odsun vojsk Varšavskej zmluvy z územia Československa a bezprostredný dosah ich prítomnosti, trvajúcej takmer dvadsaťtri rokov, na jednotlivcov, miestnu komunitu či životné prostredie. Ústrednými rozprávačmi sú napohľad nesúrodá dvojica - generálmajor Svetozár Naďovič a Michael Kocáb, zodpovední za odsun vojsk, ktorí sa vďaka tejto spolupráci stali priateľmi.

Program súvisiaci s novembrovými udalosťami pripravilo v sobotu aj Rádio Devín. V relácii Gramoretour o 11:40 ponúkne redaktorka Soňa Horňáková výber z tvorby legendárnej americkej pesničkárky, speváčky a skladateľky, gitaristky a neúnavnej bojovníčky za ľudské práva, slobodu a svet bez násilia Joan Baez. O 12:00 prinesie premiérovú časť relácie Ľudia, fakty, udalosti, venovanú literárnemu vedcovi Petrovi Zajacovi, ktorý bol aktívne činný v období Nežnej revolúcie. Následne o 13:00 odvysiela rozhlasovú hru Viliama Klimáčka Denník nežnej, ktorá sa cez prizmu mladej hrdinky Maje venuje prežívaniu udalostí 17. novembra 1989, vo vynikajúcej réžii barda rozhlasového umenia Viktora Lukáča, v hlavnej úlohe s Miloslavou Zelmanovou. Autorskú hudbu k hre skomponoval skladateľ Juraj Beneš. Vo Víkende z playlistu si od 14:00 môžu poslucháči vypočuť výber hudby z revolučného obdobia. Témy revolúcie sa dotýka aj známa opera Giuseppe Verdiho Sicílske Nešpory, ktorá bude znieť rozhlasovým éterom Rádia Devín od 19:00.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 



Spojené štáty uvalili vo štvrtok sankcie na 17 Saudskoarabov, údajne zapojených do vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Medzi sankcionovanými sú aj poprední poradcovia saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, informuje agentúra AFP.
Agentúra DPA priblížila, že ide o blízkeho poradcu korunného princa Saúda al-Kahtáního, ktorého v októbri oficiálne uvoľnili z funkcie, a tiež saudskoarabského generálneho konzula v Istanbule Muhammada al-Utajbího.
"Saudskoarabskí predstavitelia, ktorých sankcionujeme, sa podieľali na odpornom zabití Džamála Chášukdžího. Títo jednotlivci, ktorí sa zamerali a brutálne zabili novinára, ktorý žil a pracoval v Spojených štátoch, musia niesť zodpovednosť za svoje činy," povedal americký minister financií Steven Mnuchin.
Saúd al-Kahtání sa podľa amerického ministerstva financií zúčastnil na "plánovaní a realizácii operácie, ktorá viedla k vražde" novinára Chášukdžího.
K oznámeniu o uvalení sankcií došlo po tom, ako saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib vo štvrtok informoval, že žiada tresty smrti pre piatich Saudskoarabov obvinených z objednania i vykonania vraždy Chášukdžího. Zároveň však očistil vplyvného korunného princa Muhammada, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné.
Rijád sa prostredníctvom prokurátora zároveň vôbec prvýkrát vyjadril k spôsobu vraždy zmieneného novinára.
Chášukdžího podľa jeho opisu nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti jeho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Prokurátor v tejto súvislosti žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov, ktorí sú obvinení z "nariadenia a spáchania" vraždy, a "primerané tresty" pre ďalších obvinených.
Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných celkovo 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo u ďalších prebieha vyšetrovanie.
Chášukdží, kritik korunného princa, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.


Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr vo štvrtok odmietol požiadavku Turecka na medzinárodné vyšetrovanie vraždy novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule z 2. októbra.
Rijád má vlastný "vyšetrovací orgán" a "odmietne" nezávislé vyšetrovanie vraždy Chášukdžího, ktorého "silne nadrogovali" a potom rozštvrtili, povedal minister Džubajr.
"Teraz je to právny prípad a je teda v rukách justície Saudskej Arábie," vysvetľoval novinárom v Rijáde Džubajr, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.
Tureckí predstavitelia majú pochybnosti, či je Saudská Arábia skutočne ochotná spolupracovať s úradmi na prípade vraždy Chášukdžího, prispievateľa denníka Washington Post a kritika saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu vyzval na medzinárodné vyšetrovanie vraždy Chášukdžího.
"Na začiatku sme informovali, že sme vytvorili pracovnú skupinu so Saudskou Arábiou a že nemáme v pláne posunúť (vraždu) medzinárodnému súdu," vyhlásil Čavušoglu v parlamente.
Avšak dodal, že to už viac neplatí a turecká vláda je teraz presvedčená, že "medzinárodné vyšetrovanie je priam nutnosť".
"Urobíme všetko, čo treba, aby sme objasnili všetky stránky tejto vraždy," dodal Čavušoglu.
Saudská Arábia vo štvrtok prvýkrát oficiálne priznala, že Chášukdží bol v priestoroch jej istanbulského konzulátu rozštvrtený, a uviedla, že pre päť ľudí obvinených z vraždy žiada trest smrti.
Avšak Džubajr oznámil, že princ Muhammad, mocný 33-ročný dedič trónu, nemá s vraždou "absolútne" nič spoločné.
Celkovo bolo v kráľovstve za vraždu zatknutých 21 osôb a päť z nich nakoniec obvinili.
Francúzsko vo štvrtok už skôr privítalo obvinenie vznesené Saudskou Arábiou voči niekoľkým podozrivým z vraždy novinára a nazvalo to "krok správnym smerom" vo vyšetrovaní, ktoré sleduje celý svet.
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zopakovalo výzvu prezidenta Emmanuela Macrona na úplné objasnenie vraždy Chášukdžího v Istanbule. "Budeme naďalej pozorne sledovať vývoj v prípade," dodalo.

Copyright ©TASR 2018

15. 11. 2018

Zomrel Rolf Hoppe

Zomrel Rolf Hoppe


Vo veku 87 rokov zomrel v štvrtok v Drážďanoch nemecký filmový a divadelný herec Rolf Hoppe.
Hoppe je našim divákom známy hlavne vďaka role kráľa v rozprávky Tri oriešky pre Popolušku. V 80. rokoch si zahral aj v oscarovom filme Mefisto.
Hoppe, ktorý zomrel v rodinnom kruhu, patril k najvýznamnejším a najznámejším medzinárodným hercom bývalej Nemeckej demokratickej republiky.
Narodil sa v decembri 1930. Od konca 70. rokov pôsobil v divadle v Drážďanoch a zahral si aj v rade filmov určených pre film i televíziu.
Hoppe si zahral vo filme maďarského režiséra Istvána Szabóa Mefisto, ktorá v roku 1982 získala cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší zahraničný film.
Stvárnil v tomto úlohe ministra predsedu, ktorého predobrazom bol nacistický politik Hermann Göring.

Copyright © ČTK 2018

Rusko Kočner reality show


Rusko Kočner reality show

Zmenky, ktoré údajne podpísal Pavol R., nie sú autentické. Renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol R. a Marian K. Informoval o tom mediálny zástupca Markízy Peter Papanek.
Znalecký posudok vypracovala renomovaná znalkyňa v odbore písmoznalectva na základe žiadosti vyšetrovateľov tejto trestnej veci z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Znalkyňa preskúmala viac ako 300 podpisov Pavla R. a na základe toho mohla zistiť, ako sa jeho podpis zmenil v priebehu rokov 1993 až 2016. Tento nezávislý znalecký posudok priniesol podľa Papanka niekoľko jasných záverov, vrátane toho, že podpisy za vystaviteľa aj za ručiteľa na sporných zmenkách vyhotovil Pavol R., ale "podpisy na sporných zmenkách neboli vyhotovené dňa 11. júna 2000. Uvedené podpisy boli vyhotovené po roku 2013."
"Nezávislý znalecký posudok sa zaoberal aj skutočnosťou, že podpis Pavla R. prešiel dvoma zmenami v období od roku 1993 do roku 2016. Rozhodujúca zmena vo variabilite a charaktere jeho podpisu nastala až po tom, ako R. a K. tvrdia, že sporné zmenky boli podpísané," informuje tlačová správa.
"Toto sú základné zistenia a dokazujú, že zmenky neboli nikdy autentické," uviedol právny zástupca Markízy v trestnom konaní Daniel Lipšic. "Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie," dodal. Ako ďalej vysvetlil Lipšic, analýza rukopisu je veľmi presvedčivý spôsob, ako odborne preskúmať sporné zmenky vzhľadom na dlhé obdobie, ktoré uplynulo od ich údajného podpísania. "Podpis individuálnej osoby sa v priebehu času mení. Pri porovnaní podpisov na údajných zmenkách so stovkami podpisov Pavla R. zoradených chronologicky do časovej osi bolo možné presvedčivo určiť obdobie, kedy tieto podpisy vznikli. Na tomto základe nestranný znalec jasne dospel k záveru, že boli vytvorené po roku 2013, čo nie je ani náhodou v blízkosti času, o ktorom obvinený hovoril," vysvetlil Lipšic.
Iné forenzné analýzy atramentu (napríklad skúmanie veku atramentu) tiež mohli preukázať, že sporné zmenky neboli podpísané v roku 2000, ak by boli vykonané v čase, keď sa zmenky v roku 2016 prvýkrát objavili. Marian K. však podľa Markízy urobil všetko, čo mohol, aby zabránil vykonaniu týchto analýz. „Bez ohľadu na to, že K. pokračuje v sťažovaní snahy Markízy určiť, kedy boli sporné zmenky podpísané, nezávislý znalecký posudok potvrdzuje, že tieto zmenky nie sú pravé,“ uzavrel právny poradca Markízy Daniel Lipšic.
Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požaduje firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana K. Ten sa však momentálne nachádza vo väzbe, dokonca práve dnes o jeho zotrvaní za mrežami rozhodoval Špecializovaný súd v Pezinku. Polícia ho spolu s Pavlom R. v súvislosti so zmenkami obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Markíza počas súdnych konaní pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v rokou 2000, dlhodobo spochybňovala. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.
Polícia Slovenskej republiky dnes na svojej facebookovej stránke informovala, že okrem tohto posunu v prípade je aj obvinenie tretej osoby. Podľa Denníka N je to Štefan Á., ktorý sa spolu s Marianom K. pokúšal ovládnuť Markízu v roku 1998.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

V relácii Sedem budú spomínať na Mariána Geišberga

V relácii Sedem budú spomínať na 
Mariána Geišberga

V relácii Sedem TV JOJ budú dnes večer o 22:15 spomínať na herca, pesničkára, básnika a glosátora Mariána Geišberga, ktorý pred piatimi dňami nečakane skonal.

Obľúbená šou bude preto výnimočne rozdelená do viacerých častí. Diváci a diváčky budú môcť vidieť zostrih hercových hlášok a neskôr budú namiesto tradičných tém naňho spomínať samotní glosátori, ktorí s ním roky spolupracovali. V závere relácie odznie aj báseň z Geišbergovho repertoáru.

Glosátori o svojom priateľovi a kolegovi hovoria s veľkou láskou. „Mariána som poznal 40 rokov, keďže ja som pôsobil v Prešove súčasne, ako tam on hral. Mal jednu obľúbenú kaviareň. Keď som išiel do roboty, pozeral som, či už v nej sedí a keď som išiel z roboty, zastavil som sa, či tam ešte sedí,“ zaspomínal si s úsmevom Marián Leško.

Moderátorka programu Elena Vácvalová si zas spomenula na príhodu v súvislosti s knižkou, ktorú jej Geišberg venoval. „Napísal mi 'Eňine venuje Marián Geišberg'. Keď som ho pokarhala, že, 'ale Marián, však na n si dal mäkčeň', milo sa mi vyhovoril. 'Eni, to nie je mäkčeň, to je motýľ, len som mu zabudol dokresliť krídla',“ poznamenala s úsmevom Vácvalová. Práve z tejto publikácie moderátorka v závere programu prečíta hercovu báseň.

Posledná rozlúčka s Mariánom Geišbergom sa uskutoční v nedeľu 18. novembra o 11:00 v novej budove Slovenského národného divadla.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib žiada tresty smrti pre piatich Saudskoarabov obvinených z objednania i vykonania vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Prokurátor zároveň vo štvrtok očistil vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné.
Novinár Chášukdží, kritik korunného princa, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Hovorca saudskoarabského prokurátora vo štvrtok opísal, ako vražde došlo. Chášukdžího podľa jeho slov nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti novinárovho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Agentúra AFP pripomenula, že ide o prvý raz, čo sa Rijád vyjadril k spôsobu vraždy.
Hovorca prokurátora tiež poprel, že by mal korunný princ s vraždou niečo spoločné. Príkazy vedúce k vražde novinára podľa jeho slov zadali dvaja poprední saudskoarabskí predstavitelia.
Námestník riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby - Ahmed al-Assiri - mal podľa jeho slov vydať príkaz, aby Chášukdžího prinútili vrátiť sa domov do vlasti. Šéf za týmto zámerom vytvoreného "vyjednávacieho tímu", ktorého meno hovorca nezverejnil, mal následne odletieť do Istanbulu a vraždu novinára nariadiť.
Saudskoarabský prokurátor vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok zverejnila saudskoarabská štátna agentúra SPA, žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov, ktorí sú obvinení z "nariadenia a spáchania" vraždy a "primerané tresty" pre ďalších obvinených.
Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie.

Turecko považuje za nedostatočné štvrtkové vyhlásenie saudskoarabského generálneho prokurátora, podľa ktorého bol novinár Džamál Chášukdží 2. októbra nadrogovaný a následne rozštvrtený na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry AFP turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na zmienené vyhlásenie, v ktorom sa Rijád prvýkrát vyjadril k spôsobu vraždy novinára. Ankara zároveň trvá na tom, že vražda novinára bola "premysleným" činom.
"Všetky tieto kroky vnímame ako pozitívne, nie však dostatočné," uviedol Čavušoglu v prejave, ktorý odvysielala turecká televízia. "Chcem povedať, že osobne nepovažujem niektoré z týchto vyhlásení za dostatočné... Táto vražda bola premyslená," povedal ďalej turecký minister. "Odhalení musia byť skutoční páchatelia, tí ktorí vydali rozkaz. Tento proces sa nemôže takto uzavrieť," dodal Čavušoglu.
Šéf tureckého rezortu diplomacie sa podľa agentúry AP pozastavil tiež nad tým, prečo Saudská Arábia doposiaľ obvinila len 11 z osôb, ktoré v súvislosti s vraždou zadržala. Upozornil tiež na to, že vyhlásenie saudskoarabského prokurátora neodhaľuje, kam po rozštvrtení na konzuláte previezli časti novinárovho tela.
Chášukdží, kritik korunného princa, žil v dobrovoľnom exile v USA a bol prispievateľom denníka Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, ako vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr oznámila, že bol zámerne zavraždený.
Saudskoarabský generálny prokurátor Saúd Mudžib vo štvrtok prostredníctvom svojho hovorcu opísal, ako k vražde novinára došlo. Chášukdžího podľa jeho opisu nadrogovali a jeho telo následne rozštvrtili. Časti jeho tela potom - už mimo konzulátu - odovzdali agentovi. Prokurátor v tejto súvislosti žiada o tresty smrti pre dovedna piatich Saudskoarabov, ktorí sú obvinení z "nariadenia a spáchania" vraždy a "primerané tresty" pre ďalších obvinených.
Príkazy vedúce k vražde novinára podľa neho zadali dvaja poprední saudskoarabskí predstavitelia. Námestník riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby - Ahmad Asírí - mal vydať príkaz, aby Chášukdžího prinútili vrátiť sa domov do vlasti. Šéf za týmto zámerom vytvoreného "vyjednávacieho tímu" mal následne odletieť do Istanbulu a vraždu novinára nariadiť.
Saudskoarabský prokurátor zároveň očistil vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý podľa jeho slov nemal s vraždou nič spoločné. Podľa jeho vyhlásenia bolo v súvislosti s vraždou zadržaných dovedna 21 osôb, z ktorých 11 bolo doposiaľ obvinených, zatiaľ čo pri ďalších prebieha vyšetrovanie.

Copyright © TASR 2018

חוצפה

חוצפה

IPI NEWS

IPI NEWS


Šéfredaktorka denníka Sme Beata Balogová bola vymenovaná za podpredsedu výkonnej rady žurnalistickej a vydavateľskej organizácie International Press Institute

Financovanie Audiovizuálneho fondu na rok 2019 nie je ohrozené

Financovanie Audiovizuálneho fondu


 na rok 2019 nie je ohrozené

Ministerstvo kultúry (MK) SR odmieta medializované tvrdenia o krátení rozpočtu pre Audiovizuálny fond na budúci rok. Financovanie filmových projektov nie je ohrozené. Ministerstvo kultúry (MK) SR kategoricky odmieta medializované informácie, ktoré sa nezakladajú na pravde a politizujú podporu audiovizuálneho priemyslu.
Práve naopak, za posledné obdobie bolo z iniciatívy MK SR vytvorených niekoľko účinných mechanizmov pre podporu Audiovizuálneho fondu (AVF) a jeho nástrojov na podporu audiovizuálneho priemyslu. Okrem iného, už začiatkom novembra prišlo MK SR s návrhom na zvýšenie miery podpory audiovizuálneho priemyslu formou dotácie zo súčasných 20 % na 30 %. Predbežná informácia o začiatku legislatívneho procesu bola zverejnená 5. novembra 2018. Nie je teda pravdou, že MK SR akýmkoľvek spôsobom redukuje rozpočet pre AVF.
MK SR rešpektuje záväzok k AVF vo vzťahu k príspevku štátu na podporu audiovizuálneho priemyslu, ktorý mu vyplýva zo zákona o Audiovizuálnom fonde. Rezort je tak pripravený v roku 2019 plniť tento záväzok s tým, že Ministerstvo financií SR je v zmysle rokovaní o štátnom rozpočte pripravené vykonať všetky potrebné kroky pre dostatočné zdrojové krytie financovania predmetného príspevku.
MK SR už rokuje s AVF o zmluve na budúci rok s tým, že okrem garantovaných 6 miliónov eur na podporu audiovizuálnej kultúry, bude zmluvne upravený aj príspevok na podporu audiovizuálneho priemyslu v plnej výške nahlásenej fondom ku koncu augusta tohto roku (cca. 4,7 mil. eur). Splatnosť tohto príspevku by mala byť nastavená na štyri štvrťročné splátky podľa reálnych potrieb AVF. Uvedeným postupom MK SR zachováva princíp garancie zdrojového krytia rozpočtu AVF tak v rozsahu podpory audiovizuálnej kultúry, ako aj v rozsahu podpory audiovizuálneho priemyslu. Podpora projektov z AVF by tak nemala byť v roku 2019 nijakým spôsobom ohrozená.

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Reportéri bez hraníc
Stavovská novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyzvala v stredu Rumunský úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov (ANSPDCP), aby okamžite zastavil "znepokojujúce" pokusy o použitie Všeobecného nariadenia EÚ o ochrane údajov (GDPR) proti novinárom s cieľom odhaliť dôverné zdroje, ktoré pri svojej práci využívajú investigatívni žurnalisti.
V liste, ktorý rumunský úrad pre ochranu údajov doručil 9. novembra na adresu rumunskej investigatívnej webovej stránky RISE Project, sa uvádza, že uvedený spravodajský server môže byť pokutovaný až do výšky 20 miliónov eur, ak neodhalí zdroje uvádzajúce "osobné údaje", ktoré boli použité v sérii článkov na Facebooku, a všetky ostatné informácie súvisiace s týmito článkami.
Štátny orgán ako dôvod svojho počínania citoval nariadenie GDPR, ktoré nadobudlo účinnosť 25. mája tohto roku.
Správy a články, na ktoré štátny orgán odkazuje, boli zverejnené prostredníctvom RISE Project počas vyšetrovania, ktoré rumunskí novinári vykonávali spoločne s bulharskými kolegami z investigatívnej webovej stránky Bivol. Ich odhalenia poukázali na údajnú spreneveru fondov EÚ vo výške okolo 21 miliónov eur.
Podľa správy RSF tento škandál zrejme zahŕňa aj rumunských popredných politikov vrátane šéfa vládnej sociálno-demokratickej strany (PSD) a predsedu parlamentu Livia Dragneu. Ten mal byť aj šéfom stavebnej spoločnosti Tel Drum SA, ktorá už bola zapojená do iného korupčného prípadu.
"Odsudzujeme zneužitie nových ustanovení Európskej únie v oblasti ochrany údajov s cieľom zastrašiť investigatívnych novinárov a narušiť dôvernosť ich zdrojov," uviedla v správe pre médiá riaditeľka kancelárie RSF pre EÚ a Balkán Pauline Adesová-Mévelová.
Reportéri bez hraníc v tejto súvislosti pripomenuli, že cieľom GDPR je poskytnúť európskym občanom väčšiu kontrolu nad ich osobnými údajmi a nad spôsobom, akým spoločnosti nakladajú s ich údajmi. "(Toto nariadenie) rozhodne nie je zavedené na to, aby zabraňovalo novinárom zverejňovať informácie vo verejnom záujme," zdôraznila RSF.
Na náznaky o zneužití nariadenia GDPR v utorok (13.11.) zareagovala aj Európska komisia. Hovorca exekutívy Margaritis Schinas upozornil, že Rumunsko musí implementovať nariadenie do vnútroštátnych právnych predpisov, ale musia existovať výnimky na ochranu novinárskych zdrojov.
RSF upozornila na skutočnosť, že podľa Indexu slobody tlače sa Rumunsko nachádza na 44. mieste zo 180 krajín zaradených do tohto prieskumu v roku 2018.

Copyright ©TASR 2018

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt white house
Biely dom si vyhradil právo na reguláciu prístupu novinárov na ním organizované akcie s odkazom na „široké právomoci“ prezidenta. Reagoval tak na rozhodnutie CNN zažalovať Biely dom za odobratie akreditácie novinárovi Jimovi Acostovi, ktorý sa dostal do sporu s Trumpom.

Copyright © ČTK 2018

RTVS pripravila spomienkové vysielanie na Mariána Geišberga

RTVS pripravila spomienkové 
vysielanie na Mariána Geišberga

ednotka si Mariána Geišberga pripomenie už vo štvrtok 15. novembra o 20:30 v mimoriadne zaradenej repríze relácie Zlaté časy. V nej sa aj po hudobnej stránke predstavil so svojimi synmi Marekom a Martinom.

V deň pietnej spomienky, v nedeľu 18. novembra, Dvojka odvysiela o 10:15 televízny poviedkový film Citové cvičenia, v ktorom Marián Geišberg stvárnil hlavnú postavu Zdena. O 11:30 si diváci v cykle Chvíľka poézie môžu vychutnať jeho neopakovateľnú recitáciu veršov Dezidera Bangu Lúčenie s ohňom. Následne ho o 11:35 uvidia v pôvodnej televíznej rozprávke Pavla Dobšinského Zlatý kolovrátok. Spomienkový program na Dvojke ukončí o 22:50 inscenácia Neistá sezóna, v ktorej stvárnil hlavnú postavu mladého stavebného inžiniera.

Marián Geišberg bol nielen vynikajúci herec, ale aj skvelý hudobník – pesničkár. V roku 2000 bol jedným z prvých hostí Vlada Franca v relácii Túto hudbu mám rád. Reprízu rozprávania Mariána Geišberga pri hudbe, ktorú mal rád, ponúkne Rádio Slovensko v sobotu 17. novembra po 13:00.

Vo vysielaní Rádia Regina Západ odznie o 7:18 v Nedeľných rýmoch poézia Ivana Štrpku v podaní Mariána Geišberga. O 19:30 odvysiela reprízu jednej z častí rozhlasového zábavného pásma Kýchanie mozgu z roku 2006, v ktorej je rozprávanie o jeho tvorbe doplnené pesničkami a citátmi z jeho poviedok.

Poslucháči Rádia Devín si v nedeľu o 15:30 v rámci Zóny prózy môžu vypočuť dve autorské poviedky Mariána Geišberga v jeho vlastnej interpretácii pod názvom Ono ma to poje. Od 21:00 ponúkne Rádio Devín rozhlasovú hru podľa starogréckeho Homérovho eposu Orfeus a Eurydika, v ktorej účinkoval. Po nej bude o 21:45 nasledovať ďalšia rozhlasová hra Bláznova samota. Na stredu 21. novembra o 17:00 pripravila redaktorka Eva Reiselová mimoriadnu reláciu Ars litera s Mariánom Geišbergom ako brilantným interpretom poézie a vo štvrtok 22. novembra o 19:00 redaktorka Soňa Horňáková ponúkne mimoriadnu reláciu Folkfórum o jeho tvorivej osobnosti folkového autora a interpreta.

STAV MYSLE

STAV MYSLE






ZMENKY TÝKAJÚCE SA TV MARKÍZA NIE SÚ AUTENTICKÉ

ZMENKY TÝKAJÚCE SA TV MARKÍZA 
NIE SÚ AUTENTICKÉ

Zmenky, ktoré sa týkajú TV Markíza, nie sú autentické. Renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie totiž dospela k záverom, že podpisy bývalého šéfa televízie Pavla R. na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako to tvrdí Pavol R. a podnikateľ Marian K. TASR o tom informoval mediálny zástupca TV Markíza Peter Papanek.
Nezávislý znalecký posudok podľa jeho slov ukázal, že podpisy za vystaviteľa aj za avala na sporných zmenkách vyhotovil Pavol R. a tiež, že podpisy neboli vyhotovené 11. júna 2000, ale až po roku 2013. "Znalecký posudok sa zaoberal aj skutočnosťou, že podpis Pavla R. prešiel dvoma zmenami v období od roku 1993 do roku 2016. Rozhodujúca zmena vo variabilite a charaktere jeho podpisu nastala až po tom, ako Pavol R. a Marian K. tvrdia, že sporné zmenky boli podpísané," uviedol Papanek.
Tieto zistenia podľa právneho zástupcu TV Markíza v trestnom konaní Daniela Lipšica dokazujú, že zmenky neboli nikdy autentické. "Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie," tvrdí Lipšic. Analýza rukopisu je podľa neho veľmi presvedčivý spôsob, ako odborne preskúmať údajné sporné zmenky vzhľadom na dlhé obdobie, ktoré uplynulo od ich údajného podpísania.
"Podpis individuálnej osoby sa v priebehu času mení. Pri porovnaní podpisov na údajných zmenkách so stovkami podpisov Pavla R. zoradených chronologicky do časovej osi bolo možné presvedčivo určiť obdobie, kedy tieto podpisy vznikli,“ spresnil. Ako tvrdí, nestranný znalec jasne dospel k záveru, že boli vytvorené po roku 2013. „Čo nie je ani náhodou v blízkosti času, kedy obvinený hovoril o vytvorení zmeniek," podotkol.
Bývalý riaditeľ televízie Pavol R. tvrdí, že v roku 2000 podpísal spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana K. a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Mariana K. žiada od Pavla R. a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur. Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek. Začiatkom októbra mal originály zmeniek podnikateľ Marian K. odovzdať do trezoru okresného súdu. Originály od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom R.


Copyright © TASR 2018

O prepustení podnikateľa Mariana Kočnera z väzby bude súd rozhodovať dnes

O prepustení podnikateľa Mariana Kočnera z 

väzby bude súd rozhodovať dnes

O prepustení podnikateľa Mariana K., ktorý nedávno podal žiadosť o prepustenie z väzby, bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica vo štvrtok (15. 11.). TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
"V pondelok (12. 11.) bola žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby so spisovým materiálom doručená sudcovi ŠTS pre prípravné konanie, pretože dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadosti obvineného o prepustenie z väzby nevyhovel," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.
V tejto veci dozorujúci prokurátor ÚŠP nedávno konštatoval, že jednotlivé úkony trestného stíhania, najmä výsluchy a znalecké dokazovanie, sú v podstatných častiach doposiaľ vykonávané plynulo a zákonne. Väzbu v protiklade s tvrdením obvineného umocňuje ďalšie, v poradí štvrté trestné stíhanie.
Marian K. je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana K. a Pavla R. podala televízia trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov.
O väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana K. rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP vydal 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného podnikateľa v súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného.

Copyright © TASR 2018