18. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Ukrajinský premiér Olexij Hončaruk podal v piatok demisiu. Stalo sa tak po tom, ako bol zverejnený obsah jeho telefonátov, v ktorých sa kriticky vyjadroval o prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom a jeho ponímaní ekonomiky. Informovala o tom agentúra Interfax.
Hončaruk vysvetlil, že príslušný list Zelenskému napísal v snahe "odstrániť akékoľvek pochybnosti o svojej úcte a dôvere v prezidenta". Dodal, že ho doručil prezidentovi, ktorý ho môže predložiť parlamentu.
Tlačová služba kancelárie ukrajinského prezidenta podľa agentúry Interfax potvrdila, že Zelenskyj dostal Hončarukov list so žiadosťou o uvoľnenie z funkcie, zváži ju a oznámi verejnosti svoje rozhodnutie.
Hončarukovo rozhodnutie súvisí so škandálom okolo jeho odpočúvania: na internetovej službe YouTube sa totiž v stredu objavil kanál s názvom "Ako oklamať prezidenta" a v ňom dve zvukové nahrávky, v ktorých hlas podobný Hončarukovmu žiada iné osoby - vysokopostavených štátnych funkcionárov -, aby mu pomohli vysvetliť Zelenskému, prečo národná mena hrivna posilňuje a ako to môže ovplyvniť štátny rozpočet.
"Hončaruk" v nahrávke údajne pripúšťa aj to, že on sám je v ekonomike laikom, a konštatuje, že prezident má "veľmi primitívne chápanie ekonomických procesov".
Agentúra TASS medzičasom s odvolaním sa na zdroje v parlamentnom klube strany Sluha národa informovala, že Zelenskyj bude počas nadchádzajúceho víkendu viesť konzultácie o kandidátoch na nového predsedu vlády a jej zložení. Zdroj dodal, že naplánované sú najmenej dve takéto schôdzky.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol v piatok prijať demisiu premiéra Olexija Hončaruka. Prezident chce dať podľa vlastných slov predsedovi vlády "druhú šancu", informovala agentúra AFP.
Zelenskij sa podľa facebookovej stránky svojho úradu stretol s Hončarukom, s ktorým diskutoval najmä o optimalizácii práce vlády, otázke spravodlivých platov ministrov a topmanažérov štátnych podnikov, prepustení ministrov, ktorí nedosiahli reálne výsledky, a nadviazaní dialógu s parlamentom.
"Rozhodol som sa dať vám a vašej vláde druhú šancu," povedal prezident Hončarukovi počas osobného stretnutia. "Teraz nie je čas na ekonomické a politické otrasy v krajine," zdôraznil Zelenskyj.
Hončaruk podal demisiu v piatok dopoludnia. Stalo sa tak po tom, ako bol zverejnený obsah jeho telefonátov, v ktorých sa kriticky vyjadroval o Zelenskom a jeho ponímaní ekonomiky.
Hončarukovo rozhodnutie súvisí so škandálom okolo jeho odpočúvania: na internetovej službe YouTube sa totiž v stredu objavil kanál s názvom "Ako oklamať prezidenta" a v ňom dve zvukové nahrávky, v ktorých hlas podobný Hončarukovmu žiada iné osoby — vysoko postavených štátnych funkcionárov —, aby mu pomohli vysvetliť Zelenskému, prečo národná mena hrivna posilňuje a ako to môže ovplyvniť štátny rozpočet.
Údajný Hončaruk v nahrávke pripúšťa aj to, že on sám je v ekonomike laikom, a konštatuje, že prezident má "veľmi primitívne chápanie ekonomických procesov".

      


Len niekoľko dní po nástupe Roberta Abelu do funkcie maltského premiéra sa v hlavnom meste Valletta vo štvrtok večer zišlo niekoľko stoviek demonštrantov, aby žiadali spravodlivosť v prípade zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Ide o kauzu, ktorá Abelovho predchodcu Josepha Muscata donútila odstúpiť z premiérskeho postu.
Zhromaždenie sa konalo pri provizórnom pietnom mieste na počesť novinárky zavraždenej 16. októbra 2017 a bolo prvé od Muscatovej demisie a vymenovania Abelu.
Podobné akcie sa na tomto mieste konali od novinárkinej vraždy pravidelne, a to vždy v 16. deň mesiaca. Kým bol Muscat premiérom, z pomníčka boli pravidelne odstraňované kvety i sviečky, čo aktivistov i rodinu hnevalo.
Podľa agentúry AFP je prvým možným náznakom zmien v prístupe maltského vedenia k prípadu to, že Abela deklaroval, že provizórny pamätník novinárke nebude rozobraný a zostane na svojom mieste.
Muscat bol totiž dlhodobo obviňovaný, že vyšetrovanie vraždy hatí, aby tak chránil svojich priateľov a spolupracovníkov.
V súvislosti s vyšetrovaním vraždy polícia vypočúvala viacerých Muscatových spolupracovníkov: okrem iných aj vedúceho Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho, ministra pre cestový ruch Konrada Mizziho a ministra hospodárstva Chrisa Cardonu.
Títo traja vysokopostavení vládni úradníci vlani v novembri odstúpili zo svojich funkcií. Pod tlakom verejnosti bol napokon donútený podať demisiu aj Muscat. Jeho odchod z funkcie sa oficializoval minulý víkend, keď bol Abela zvolený za predsedu Strany práce, čím získal aj funkciu premiéra.
Schembri síce nebol v kauze vraždy obvinený, ale naďalej zostáva súčasťou vyšetrovania, a to pre údajné finančné prepojenie s podnikateľom Yorgenom Fenechom, ktorého polícia označila za komplica vraždy. On však vinu popiera.
Z vyšetrovania agentúry Reuters vyplynulo, že Fenech je okrem iného aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny ministrovi pre cestový ruch Konradovi Mizzimu i Schembrimu.
Maltská polícia má v rukách troch vykonávateľov vraždy. Vo väzbe sa mesiac po čine ocitli bratia Alfred a George Degiorgio a Vincent Muscat. Všetci traja vinu popierajú.
Polícia má od novembra roku 2019 k dispozícii dôkazy, ktoré by mohli byť na súde použité v snahe odsúdiť objednávateľa vraždy. Tie jej poskytol Melvin Theuma, ktorý bol zadržaný v polovici novembra 2019 na základe podozrenia, že bol sprostredkovateľom novinárkinej vraždy.
Výmenou za tieto dôkazy Theuma žiadal milosť, ktorú mu prezident George Vella - na návrh vlády - aj udelil. Ak totiž vláda udelenie milosti navrhne, hlava štátu nemôže jej udelenie odmietnuť.
Po objednávateľovi vraždy novinárky sa stále pátra.
"Je zrejmé, že Muscat bol prekážkou spravodlivosti. Uvidíme, či sa súčasný premiér zaviaže tento prípad vyriešiť," uviedol pre AFP aktivista Manuel Delia.
"Dúfam, že dosiahneme spravodlivosť... To je to, za čo už dva a pol roka vedieme kampaň," dodal.
Syn zavraždenej, Matthew, však pre AFP povedal, že neveľmi verí tomu, že by Abela bol "tou pravou osobou" na dosiahnutie spravodlivosti.
Dodal, že nezdieľa nádej, o ktorej po zmene na poste premiéra hovoria niektorí ľudia, pretože Abela bol súčasťou okruhu ľudí blízkych Muscatovi. Uviedol však, že boj pokračuje a "my budeme naďalej protestovať a brať ľudí na zodpovednosť."
Skupina aktivistov "Occupy Justice" vyzvala Abelu na očistu vyšetrovania, ktoré sprevádzajú obvinenia z korupcie. Žiadajú tiež, aby odvolal policajného komisára a zverejnil verejné ospravedlnenie za smrť blogerky.
Novinárku Caruanovú-Galiziovú písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík. Dňa 16. októbra 2017 ju zabila bomba nastražená v jej aute. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala protesty občanov, ktoré neutíchajú.

Šéf maltskej polície Lawrence Cutajar odstúpil v piatok zo svojej funkcie v súvislosti s kritikou vyšetrovania vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Cujatar je tiež obviňovaný z nedostatočného boja proti korupcii.
Informovala o tom spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie nového maltského premiéra Roberta Abelu.
Abela zložil slávnostnú prísahu v pondelok po tom, ako jeho predchodca Joseph Muscat pre kauzu zavraždenej novinárky odstúpil z funkcie.
Lawrence Cutajar bol do funkcie vymenovaný v roku 2016. Predstavitelia občianskej spoločnosti ho - rovnako ako generálneho prokurátora Petra Grecha - obviňujú zo zlyhania v boji proti korupcii vo vysokých politických kruhoch.
Nový premiér Abela uviedol, že na odvolanie generálneho prokurátora nevidí nijaký dôvod. Povedal však, že sa bude zvažovať nová "transparentná" metóda na vymenovanie maltského policajného šéfa. Toho v súčasnosti vyberá premiér, a nie členovia parlamentu.
V súvislosti s vyšetrovaním vraždy polícia vypočúvala viacerých Muscatových spolupracovníkov: okrem iných aj vedúceho Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho, ministra pre cestový ruch Konrada Mizziho a ministra hospodárstva Chrisa Cardonu. Všetci vlani v novembri odstúpili zo svojich funkcií.
Novinárka Caruanovú-Galiziovú písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík. Dňa 16. októbra 2017 ju zabila bomba nastražená v jej aute. Obvinení sú štyria ľudia. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala protesty občanov, ktoré neutíchajú.



Copyright © TASR 2019

Dvaja mexickí herci zahynuli v noci zo štvrtka na piatok po páde z mosta v mexickom hlavnom meste. K tragédii došlo priamo pri natáčaní seriálu, v ktorom obaja stvárňovali dôležité úlohy. Herci, Jorge Navarro Sánchez a Luis Gerardo Rivera, práve natáčali na moste scénu pre jeden z dielov populárneho mexického akčného seriálu Žiadny strach z pravdy (Sin Miedo a la Verdad), ktorý začali nakrúcať v roku 2018. O ich úmrtí informovala mexická televízna spoločnosť Televisa, ktorá za týmto projektom stojí.Bližšie informácie o príčine nehody spoločnosť nezverejnila.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

17. 1. 2020

Kontextová reklama!

Kontextová reklama!

Ceny ZAI za rok 2019

Ceny ZAI za rok 2019 


Zväz autorov a interpretov (ZAI) populárnej hudby odovzdal svoje ceny za rok 2019. Ocenenia si počas štvrtkového slávnostného udeľovania prevzali Pišta „Vandal“ Chrappa, Tammy Nižňanská či Roman Bomboš.
Chrappa si prevzal ocenenie pre speváka roka. Pre cenu ale išiel dvakrát, keďže sa jeho metalová kapela Čad stala skupinou roka. „Je to prekvapivé a veľmi príjemné, že niekto ocení vašu prácu. Na jednej strane to ocenia ľudia, čo chodia na vaše koncerty, zámerne ich nenazývam fanúšikovia. My sme v podstate jedna scéna, jedna veľká kapela, kde ide iba o vášeň. Na našej undergroundovej scéne sú ľudia ochotní hodiny sa rozprávať o hudbe. Fungujeme v tej našej podzemnej scéne, ale že nás ocení niekto, kto formoval dejiny slovenskej populárnej hudby, tak to pociťujem veľkú vďačnosť,“ vyznal sa muzikant.
Za objav roka vyhlásili skupinu The Youniverse, v ktorej spieva Tammy Nižňanská. Interpretka si počas večera odniesla cenu v kategórii Speváčka roka. „Teším sa z objavu roka, pretože to je aj zásluha chalanov z kapely. Speváčka roka ma veľmi prekvapila aj pobavila. Samozrejme, je to príjemné, vyhrávať je vždy príjemné. Mojím najväčším snom je cena Grammy, teraz máme za sebou slovenské Grammy, tak ideme ďalej,“ vyhlásila Nižňanská.
Najlepším albumom minulého roka sa stal Bazén od kapely Korben Dallas. Za rozhlasovú stanicu roka vyhlásili tretí raz po sebe Anténu Rock. Cenu pre usporiadateľa roka si po druhý raz prevzal majiteľ klubu Blue Note v Novom Meste nad Váhom Tibor Zelenay. Ceny pre kluby roka putovali do Bratislavy - v kategórii malých klubov ocenili Randal, veľkým klubom roka sa stal Majestic Music Club (MMC). Za festival roka vyhlásili Grape.
Roman Bomboš z Rádia Slovensko si po piaty raz prevzal ocenenie pre hudobného redaktora roka. „Želám si, aby som stále chodil na dobré koncerty s kamarátmi, ktorých mám rád. Aby som robil rozhovory so slovenskými interpretmi, ktorí budú tvoriť nové pesničky a vydávať nové albumy. Pretože to je najdôležitejšie, aby slovenská hudba žila ďalej. My sme iba posúvači deja. Ale keď to robíme dobre a hudobníkom naša práca pomáha, tak som veľmi rád,“ vyjadril sa Bomboš.
ZAI udelil tiež cenu za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény. Trofej si prevzal český hudobný publicista a moderátor Jaromír Tůma.
„Ceny sú ďalším dôkazom toho, že muzikanti si vedia vážiť partnerov na druhej strane barikády. Zažívame obrovskú generačnú výmenu. Musíme si priznať, že napriek nomináciám dinosaurov slovenského popu a rocku zvíťazili nové, neopozerané tváre a zaujímavé albumy. To je na tom najlepšie. Že hlasovanie prinesie výsledky, s ktorými sa všetci dokážeme stotožniť,“ vyjadril sa predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.
Pätnásty ročník udeľovania cien ZAI sa uskutočnil v bratislavskom MMC. Hosťami podujatia boli skupiny Gladiator, Parketový lev a Lady Jane - Jana Čonková.

Ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2019:

Rozhlasová stanica roka: Anténa Rock
Hudobný redaktor/moderátor roka: Roman Bomboš
Usporiadateľ roka: Tibor Zelenay
Festival roka: Grape
Klub roka - veľký: Majestic Music Club
Klub roka - malý: Randal
Album roka: Korben Dallas - Bazén
Skupina roka: Čad
Spevák roka: Pišta „Vandal“ Chrappa
Speváčka roka:Tammy Nižňanská
Objav roka: The Youniverse
Cena za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény: Jaromír Tůma



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Ste tam všetci hovädá, choďte do hajzla, vypadnite. A opovážte sa z toho niečo zverejniť“.
Marek Dospiva, Penta novinárom

"Poviem vám niečo o Nobelovej cene za mier. Dosiahol som mierovú dohodu, zachránil som krajinu, a potom som počul, že hlava tej krajiny dostáva Nobelovu cenu za mier za záchranu tej krajiny.Hovorím si: ´Počkať, nemal som s tým niečo spoločné ja? Áno, mal! Ale takto jednoducho veci chodia´."
Donald Trump

„To nie je bonmot, to je motto.“
Peter Pellegrini

"Mýto sa netýka autodopravcov, aby oni s nim niečo riešili. Mýto sa týka ministra dopravy. To, ako ten systém funguje, nemá čo trápiť dopravcov, ale ministra dopravy."
Peter Pellegrini ...”.

"Po prvé, my nie sme krajina, ale štát. Hovorme o štáte, ešte vždy sme hrdé Slovensko a sme štát. Krajinu keď počujem rozprávať či prezidentku alebo predsedu vlády, tak mám z toho zimomriavky, lebo krajinu majú pastieri oviec. Slovensko je štát. My máme štát.""
Andrej Danko

"Navrhujeme skrátenie pracovného času pri zachovaní súčasnej mzdy. Môže to znieť revolučne, ale tak znela aj požiadavka na 8-hodinový pracovný deň alebo 5-dňový pracovný týždeň pred viac ako sto rokmi. Nezabúdame, že jedným z výdobytkov Pražskej jari v roku 1968 bolo zavedenie voľnej soboty. Ako politickí dedičia socializmu s ľudskou tvárou chceme, aby sa stalo Slovensko priekopníkom sociálnych práv v Európe a v rámci tohto cieľa sa zamerať na to, aby ľudia trávili viac času so svojimi blízkymi, aby mohli v pokoji vyzdvihnúť svoje deti zo škôl a škôlok a aby mali viac času na seba, na svoje záľuby, vzdelávanie, kultúru a oddych."
Eduard Chmelár

Tiskový mluvčí prezidenta republiky zaslal dopis Jaromíru Soukupovi

Tiskový mluvčí prezidenta republiky zaslal 

dopis Jaromíru Soukupovi

15. ledna 2020
Ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček zaslal ve středu dne 15. ledna 2020 dopis generálnímu řediteli TV Barrandov Jaromíru Soukupovi.  

Vážený pane generální řediteli,

v těchto dnech připravuji z pozice ředitele Odboru tiskového Kanceláře prezidenta republiky a tiskového mluvčího prezidenta republiky nový plán pravidelných mediálních aktivit prezidenta republiky. Tato činnost je odpovědností mně svěřenou a vyžaduje pečlivé rozvažování.

Nedílným prvkem přípravy nového plánu je zhodnocení mediálních aktivit uplynulých let a posouzení jejich přínosu pro budoucí období.

Součástí balíčku pravidelných mediálních aktivit v minulých letech byl i pořad „Týden s prezidentem“, který vysílala TV Barrandov, a který jste moderoval. Při hodnocení uplynulého období jsem dospěl k závěru, že ve svém čase šlo o pořad, který byl pro diváky přínosem a měl své místo.

Pokud jde o etapu od roku 2020 do roku 2023, kdy skončí druhé funkční období prezidenta republiky, situace je zcela odlišná. Dospěl jsem k závěru, že pořad „Týden s prezidentem“ na TV Barrandov již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulsy.

Dovolte mi proto, abych Vás informoval o svém rozhodnutí, že pořad „Týden s prezidentem“ na TV Barrandov již nebude zařazen do nového plánu pravidelných mediálních aktivit prezidenta republiky. Se zahájením natáčení proto již nepočítáme.

Zároveň mi dovolte, vážený pane generální řediteli, abych Vám poděkoval za Vaši profesionalitu, vstřícný přístup i čas věnovaný pořadu „Týden s prezidentem“ na TV Barrandov.

Přeji TV Barrandov, aby dál rozvíjela úspěšně své aktivity a získávala další diváky. Vám osobně pak u příležitosti zahájení nového roku 2020 přeji pevné zdraví a životní spokojenost.

V dokonalé úctě,

Jiří Ovčáček
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Škótsky herec Richard Madden a indická herečka a speváčka Priyanka Chopra Jonas sa spolu predstavia v pripravovanom seriáli Citadel. Akčnú špionážnu novinku pripravuje pre spoločnosť Amazon režisérske duo Joe a Anthony Russoovci, ktorí nakrútili napríklad komiksovky Avengers: Nekonečná vojna (2018) a Avengers: Endgame (2019).

Séria bude mať hlavnú americkú verziu a tiež regionálne variácie v Mexiku, Taliansku a Indii, ktoré budú všetky v lokálnom jazyku. Jednotlivé variácie budú vzájomne prepojené. Madden a Chopra Jonas si zahrajú v americkej verzii Citadel.

Ambiciózny projekt predstavil Amazon už v júli 2018. Ako scenáristi sa na ňom budú podieľať Josh Appelbaum, André Nemec, Jeff Pinkner a Scott Rosenberg. Všetci budú spoločne s Russoovcami a ďalšími aj výkonní producenti.

Richard Madden je známy predovšetkým zo seriálov Hra o tróny (2011 - 2019), Mediciovci: Vládcovia Florencie (2016 - 2019) a Bodyguard (2018), ktorý mu vyniesol Zlatý glóbus. Zahral si aj v snímkach ako Spoluvina (2000), Chatroom (2010), Vtáčí spev (2012), Popoluška (2015), Útok na Paríž (2016), Rocketman (2019) či 1917, ktorý sa do slovenských kín dostane 13. februára. Predstavil sa tiež v seriáli Sirens (2011) alebo minisérii Klondike (2014).

Priyanka Chopra Jonas sa stala celosvetovo známou po zisku titulu Miss World 2000. V súčasnosti patrí k najlepšie plateným a najpopulárnejším herečkám indického filmového priemyslu. Predstavila sa v desiatkach bollywoodskych filmov, ako napríklad Don (2006), Fashion (2008), Kaminey (2009), Barfi! (2012) či Mary Kom (2014). Účinkovala tiež v seriáli Quantico (2015 - 2018) a predstavila sa aj v snímkach Pobrežná hliadka (2017), Náš Jake (2018) či No nie je to romantika? (2019). Ako speváčka má na konte single In My City (feat. Will.i.am), Exotic (feat. Pitbull) a I Can't Make You Love Me.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Facebook pomôže Pakistanu v boji proti detskej obrne, oznámili vo štvrtok pakistanské úrady. Tie totiž pripísali vinu za prudký nárast v počte prípadov choroby práve protivakcinačnému obsahu, zverejnenému vlani na tejto sociálnej sieti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Pakistan je jednou z troch krajín, kde ešte detskú obrnu neodstránili, ale dlhoročné úsilie začalo prinášať ovocie, keď tam od roku 2016 zaznamenávali veľký pokles v počte prípadov.
V roku 2018 bolo zaznamenaných už len 12 prípadov detskej obrny, ale na zdesenie pakistanských úradov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tento počet vlani náhle stúpol až na 136 prípadov.
Pakistanskí predstavitelia rýchlo našli súvislosť tohto nárastu s množstvom falošných správ a videí na sociálnych sieťach. Vo falošných príspevkoch, ktoré mali tisíce zdieľaní, sa tvrdilo, že očkovacia látka zabila veľa detí.
Predstavitelia preto vyzvali Facebook, aby aktívnejšie odstraňoval škodlivý obsah zameraný proti očkovaniu, pretože ohrozuje iniciatívy a dokonca aj životy zdravotníkov, keď v teréne očkujú deti proti obrne.
Zdravotnícke úrady neskôr uviedli, že Facebook odstránil desiatky takýchto videí.
Tento týždeň navštívila pakistanské hlavné mesto Islamabad delegácia zo spoločnosti Facebook a uistila tamojších predstaviteľov o svojom odhodlaní pokračovať v akcii.
"Podporujeme národné a celosvetové úsilie dosiahnuť svet bez detskej obrny a budeme ho podporovať aj naďalej," povedal regionálny riaditeľ Facebooku Rafael Frankel, ktorého výroky zverejnilo vo vyhlásení pakistanské ministerstvo zdravotníctva.
Obyvatelia v Pakistane sa zaťato stavajú proti očkovacím kampaniam, pričom mnohí odmietajú dať svoje deti zaočkovať práve pod vplyvom dezinformácií a konšpiračných teórií.
Odpor islamistov voči všetkým formám očkovania zosilnel po tom, čo americká Ústredná spravodajská služba (CIA) zorganizovala falošnú vakcinačnú akciu, ktorá pomohla vypátrať presné miesto pobytu bývalého vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, Usámu bin Ládina - zistilo sa, že žije v pakistanskom meste Abbottabad.
Pakistan sa teda snaží dosiahnuť svoj cieľ odstrániť detskú obrnu, ale zároveň silnie celosvetové hnutie proti očkovaniu a pomáhajú tomu aj sociálne médiá. Je to nová výzva pre medzinárodné spoločenstvo.
Ďalšími dvoma krajinami, kde ešte detskú obrnu úplne neodstránili, sú Afganistan a Nigéria. Koncom roka sa však očakáva, že túto africkú krajinu vyhlásia za zbavenú detskej obrny. 


Egyptské úrady vo štvrtok prepustili štyroch zamestnancov tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu, ktorých zatkli v utorok počas policajnej razie v jej sídle v Káhire. Informovala o tom agentúra AP.
Každý zo zadržaných bol prepustený na kauciu vo výške približne 565 eur, uviedol súdny úradník, ktorý chcel zostať v anonymite. Medzi zadržanými bol aj jeden turecký občan a dvaja egyptskí novinári.
Egyptské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že sa na sídlo tlačovej agentúry zameralo v rámci úsilia "odhaliť sprisahania organizácie Moslimské bratstvo a krajín, ktoré ich podporujú". Ministerstvo agentúru Anadolu obvinilo zo šírenia falošných správ o Egypte.
Turecko raziu odsúdilo a žiadalo okamžité prepustenie zamestnancov agentúry. Takisto si predvolalo egyptského chargé d'affaires.
Utorňajší policajný zásah v sídle agentúry Anadolu odsúdila aj Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Vzťahy medzi Egyptom a Tureckom sa zhoršili po tom, ako egyptská armáda v roku 2013 zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího po sérii protestov proti jeho vláde. Mursí bol členom Moslimského bratstva, ktoré podporuje i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Copyright © TASR 2019