5. 10. 2024

Zomrel Michel Blanc

Zomrel Michel Blanc

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.
Ako informovala agentúra AFP, francúzsky prezident Emmanuel Macron túto Blancovu schopnosť vyjadril slovami: "Rozplakal nás od smiechu a dojal nás k slzám". V tomto tvíte, ktorým reagoval na hercovu smrť, Macron označil Blanca za "monument francúzskej kinematografie".
Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.
Prelomovou rolou v kariére Michela Blanca bola postava Jeana-Clauda Dussea v sérii kultových komédií Dovolenka po francúzsky.
Bol aj nositeľom ceny za najlepší herecký výkon, ktorý mu porota festivalu v Cannes udelila za výkon v erotickej komédii Tenue de Soirée (Večerné šaty), kde hral po boku Gérarda Depardieua.
Venoval sa však aj vážnejším úlohám - napr. v kriminálnom trileri Pán Hire či v trileri Nájomník. Účinkoval i vo filmoch nefrancúzskej produkcie, napr. v snímke Roberta Altmana Prêt-à-porter či vo filme Láska na karí.
V roku 2012 bol ocenený francúzskou filmovou cenou César za vedľajšiu úlohu vo filme L'Exercice de l'État (Minister). Bol aj štyrikrát nominovaný na Césara v kategórii najlepší herec, ale nikdy túto cenu nezískal.
Francúzska spravodajská televízia BFM uviedla, že Blanc utrpel anafylaktický šok - závažnú alergickú reakciu, ktorá spôsobila srdcový infarkt a na ten v noci na piatok zomrel. Tento anafylaktický šok bol sprevádzaný angioedémom - opuchom (edémom) spodnej vrstvy kože a tkaniva tesne pod kožou alebo sliznicami.



Zdroj: TASR

4. 10. 2024

SOZA ocenila úspešných autorov a interpretov za rok 2023

SOZA ocenila úspešných autorov 


a interpretov za rok 2023

Slovenskej hudbe, jej autorom a interpretom patrili vo štvrtok večer (3. 10.) priestory bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) počas galavečera odovzdával umelcom v 28. ročníku honorárne (4) a štatistické ceny (7) za rok 2023.
Najhranejšou skladbou za rok 2023 sú Pomaranče z Kuby skupiny Hex z desiateho radového albumu Kde je tu láska?, ktorý vyšiel v apríli 2023. Získali zaň aj ocenenie Krištáľové krídlo a cenu Anděl Českej akadémie populárnej hudby za najlepší slovenský album. Sošku Eurydiky od sochárky Jany Brisudovej za kapelu prevzal Martin Fefe Žúži.
Najhranejšia skladba online je Zatancuj si so mnou speváka a autora Adama Ďuricu. Je z albumu 30, vydaného v roku 2018. Adam vydal šesť štúdiových albumov, za rok 2022 získal ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.
"Vážim si každú jednu cenu, pozerám sa ale dopredu. Pre mňa je budúcnosť práca a minulosť tie ocenenia. Moje poďakovanie patrí autorom, začnem Vladom Krauszom, lebo Vlado mi poslal niekoľko textov, z ktorých som si vybral práve ten. Takisto patrí Maťovi Turcerovi, producentovi, s ktorým som robil. S vydavateľstvom sme sa dohodli, že to bude posledný singel z albumu," povedal pre TASR ocenený Adam Ďurica.
Prvenstvo v kategórii skladateľ najhranejších hudobných diel získal trinásty raz po sebe Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile a počet všetkých ocenení zvýšil na osemnásť. Vydali trinásť štúdiových albumov. Za rok 2018 získali aj ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.
Najúspešnejším textárom je Vladimír Krausz, je to jeho šieste ocenenie po sebe. Krausz píše texty pre skupinu IMT Smile, Katku Knechtovú, Adama Ďuricu a ďalších slovenských interpretov.
Najúspešnejším autorom v online je Kali, vlastným menom Koloman Magyari. Vydal už 14 albumov, najnovší Retrostar vyšiel v decembri 2023. Najúspešnejší mladý autor v kategórii pre autorov do 25 rokov je The Curly Simon, aka Simon Štubniak. V júni 2023 vydal album Zvláštny svet.
Cenu najúspešnejší hudobný nosič si odnáša Zuzana Smatanová za siedmy štúdiový album Rozprávač, ktorý vydala v októbri 2023. Tento album získal aj nomináciu Českej hudobnej akadémie na cenu Anděl 2023 za najlepší slovenský album. Za rok 2023 bola Zuzana nominovaná aj na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.
SOZA udelila aj štyri honorárne ceny. Veľká cena SOZA za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2023 ju získali spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský a skladateľ, aranžér a dirigent dychovej hudby Ikov Kopáčik.
Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2023 budú do Zlatej knihy zapísaní skladateľ a dirigent Ladislav Holoubek (1913 – 1994) a spevák, skladateľ aj hudobník, člen skupiny Elán Vašo Patejdl (1954 - 2023).



Zdroj: TASR

NHL štartuje a Voyo a Dajto prinesú maratón priamych prenosov

NHL štartuje a Voyo a Dajto


 prinesú maratón priamych prenosov

Hokejoví priaznivci si tak rozhodne prídu v najbližších mesiacoch na svoje. V akcii uvidia to najlepšie, čo aktuálny svetový hokej ponúka.

Už dnes,  v piatok a sobotu (4. - 5. októbra), odštartuje dvomi zápasmi v pražskej O2 aréne nová sezóna zámorskej NHL. Aj v tomto ročníku prestížnej kanadsko-americkej profiligy si bohatú nádielku priamych prenosov budú môcť vychutnať používatelia streamovacej platformy Voyo s predplatným Voyo maximum a taktiež aj diváci televízie Dajto.

Connor McDavid, Sidney Crosby, Connor Bedard, ale aj David Pastrňák či Juraj Slafkovský. To je len zopár z nespočetného množstva hviezd, ktorých umenie na ľade si už od 4. októbra do polovice apríla v základnej časti a následne v rámci play-off bojov o Stanley Cup budú môcť vychutnávať fanúšikovia aj vďaka streamovacej platforme Voyo. Tá v rámci svojho predplatného Voyo maximum ponúkne aspoň jeden zápas každý hrací deň.

Hokejoví priaznivci si tak rozhodne prídu v najbližších mesiacoch na svoje. V akcii uvidia to najlepšie, čo aktuálny svetový hokej ponúka. Na Voyo maximum si budú môcť pozrieť celkovo až 15 zápasov NHL týždenne – naživo alebo neskôr zo záznamu. Hneď v prvých dňoch bude pútať pozornosť viacero mimoriadne atraktívnych duelov. Medzi nimi napríklad súboj aktuálneho držiteľa Stanley Cupu Floridy Panthers proti Bostonu Bruins, historicky prvý súťažný duel nového tímu Utah HC, ktorý v Salt Lake City privíta Chicago Blackhawks s Connorom Bedardom, ale aj najväčšie kanadské derby Slafkovského Montrealu Canadiens proti Torontu Maple Leafs.

V prípravných kempoch pred sezónou sa predstavilo celkovo 20 slovenských hokejistov, z ktorých má istotu miesta v prvom tíme šestica – Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Šimon Nemec a Tomáš Tatar (obaja New Jersey Devils). O miestenku v ňom stále bojujú Miloš Kelemen, Patrik Koch (obaja Utah HC) a Samuel Honzek (Calgary Flames).

Obaja slovenskí zástupcovia v drese „diablov“ – Šimon Nemec a Tomáš Tatar – budú súčasťou oficiálneho úvodu novej sezóny, keď v pražskej O2 aréne ich New Jersey Devils odohrá v rámci NHL Global Series 2024 dva otváracie duely nového ročníka proti Buffalu Sabres. Pri zápasoch z Prahy aj v ostatných priamych prenosoch na stanici Dajto sa bude v pozícii komentátora striedať osvedčená trojica Miroslav Held, Tomáš Kurilla a Marek Matušica. V úlohe experta sa na NHL Global Series predstaví legendárny hokejista, bývalý úspešný reprezentant a víťaz Stanley Cupu s Chicagom Blackhawks Michal Handzuš. Predzápasové štúdio priamo z Prahy sa začína v piatok 4. októbra o 18:30 hod. a pred druhým zápasom tých istých celkov v sobotu 5. októbra o 15:45 hod.

Posledný zápas základnej časti NHL je na programe 17. apríla 2025 a meno držiteľa slávneho Stanleyho pohára sa dozvieme najneskôr na konci júna budúceho roka.




Program priamych prenosov z NHL na Voyo maximum (október 2024):

4. 10. Buffalo Sabers – New Jersey Devils o 18:30 hod.

5. 10. New Jersey Devils – Buffalo Sabers o 15:45 hod.

8. 10. Seattle Kraken – St. Louis Blues o 22:35 hod.

9. 10. Florida Panthers – Boston Bruins o 1:05 hod.

Utah HC – Chicago Blackhawks o 4:05 hod.

10. 10. Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs o 1:05 hod.

Edmonton Oilers – Winnipeg Jets o 4:05 hod.

11. 10. Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins o 1:05 hod.

Nashville Predators – Dallas Stars o 2:05 hod.

12. 10. Carolina Hurricanes – Tampa Bay Lightning o 1:05 hod.

Vancouver Canucks – Philadelphia Flyers o 4:05 hod.

Boston Bruins – Los Angeles Kings o 19:05

13. 10. Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins o 1:05 hod.

Edmonton Oilers – Chicago Blackhawks o 4:05 hod.

14. 10. Winnipeg Jets – Minnesota Wild o 00:05 hod.

Edmonton Oilers – Calgary Flames o 2:05 hod.

Vegas Golden Knights – Anaheim Ducks o 4:05 hod.

New Jersey Devils – Utah HC o 19:05 hod.

15. 10. Montreal Canadiens – Pittsburgh Penguins o 1:35 hod.

16. 10. Washington Capitals – Vegas Golden Knights o 1:05 hod,

Nashville Predators – Seattle Kraken o 2:05 hod.

17. 10. Toronto Maple Leafs – Los Angeles Kings o 1:35 hod.

Anaheim Ducks – Utah HC o 4:05 hod.

18. 10. Florida Panthers – Vancouver Canucks o 1:05 hod.

Nashville Predators – Edmonton Oilers o 2:05 hod.

19. 10. Pittsburgh Penguins – Carolina Hurricanes o 1:05 hod.

Winnipeg Jets – San Jose Sharks o 2:05 hod.

Ottawa Senators – Tampa Bay Lightning o 19:05 hod.

20. 10. Utah HC – Boston Bruins o 3:05 hod.

Washington Capitals – Pittsburgh Penguins o 21:05 hod.

21. 10. San Jose Sharks – Colorado Avelanche o 2:05 hod.

22. 10. Montreal Canadiens – New York Rangers o 1:20 hod.

23. 10. Vegas Golden Knights – Los Angeles Kings o 5:05 hod.

25. 10. Toronto Maple Leags – St. Louis Blues o 1:05 hod.

Utah HC – Colorado Avelanche o 3:05 hod.

26. 10. Vegas Golden Knights – Ottawa Senators o 00:05 hod.

Edmonton Oilers – Pittsburgh Penguins o 3:05 hod.

Buffalo Sabres – Detroit Red Wings o 19:05 hod.

Los Angeles Kings – Utah HC o 22:05 hod.

27. 10. Calgary Flames – Winnipeg Jets o 1:05 hod.

Seattle Kraken – Carolina Huriccanes o 3:05 hod.

Detroit Red Wings – Edmonton Oilers o 23:05 hod.

28. 10. Colorado Avelanche – Ottawa Senators o 2:05 hod.

29. 10. Tampa Bay Lightning – Nashville Predators o 00:35 hod.

Vegas Golden Knights – Calgary Flames o 3:05 hod.

30. 10. Washington Capitals – New York Rangers o 00:35 hod.

31. 10. Detroit Red Wings – Winnipeg Jets o 00:35 hod.

Vancouver Canucks – New Jersey Devils o 3:35 hod.

*Zmena programu vyhradená




Program priamych prenosov z NHL na TV Dajto (október 2024):

4. 10. Buffalo Sabers – New Jersey Devils o 18:30 hod.

5. 10. New Jersey Devils – Buffalo Sabers o 15:45 hod.

12. 10. Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning o 01:05 hod.

14. 10. Winnipeg Jets – Minnesota Wild o 00:05 hod.

19. 10. Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes o 01:05 hod.

27. 10. Calgary Flames - Winnipeg Jets o 01:05 hod.

Detorit Red Wings – Edmonton Oilers o 23:05 hod.


VÝROKY TYŽDŇA

 VÝROKY TYŽDŇA







SLABODUCHÉ "PREDSTAVENIE"


Ďalší "revolucionári". Už sa na tomto musí človek so zdravým rozumom asi len pousmiať.
"Za slobodu" - a kto Vám ju prosím berie? Za čo to vlastne "štrajkujete"? Za aké hodnoty? Divadlo Astorka sídli v budove Ministerstva kultúry na Námestí SNP v Bratislave. Vyháňa vás odtiaľ niekto? Nemôžete hrať? Niekto vám pred predstaveniami zatvára vchod? Nemôžete sa slobodne umelecky prejaviť? Niekto vám zasiahol do dramaturgie? Nič také sa nedeje. Ste už naozaj na smiech. Kto vás má brať vážne? A prečo vlastne? Že chcete za každú cenu robiť revolúciu? Choďte prosím na 2 dni za pás do fabriky, alebo za pokladňu do supermarketu. Ste divadlo, nie politická strana. Divadlo. Máte hrať, nie politikárčiť. Hrať. Ale divadelné hry, nie mimovládkami koordinované "herecké revolúcie". Naozaj už vás nemôžem brať seriózne, lebo to čo posledné mesiace stvárate, je diagnóza.
ZA SLOVENSKO 🇸🇰✊
Lukáš Machala



S LENINOM NA RYSOCH ❤️

Prvýkrát v živote som pokoril Rysy, 2499 m, jeden z najvyšších vrchov Vysokých Tatier - tam hore je to proste nádhera 🙂

1. Keď bolo v roku 2017 sté výročie VOSR, tak som si sľúbil, že si opäť poriadne naštudujem Lenina a napíšem o ňom knihu.

2. Za tú knihu, ktorú som napísal pod otcovým pseudonymom Peter Vidovan, ma potom perzekuovali v Denníku N a takmer vyhodili zo Savky.

3. Zároveň som si vtedy sľúbil, že na sté výročie od Leninovej smrti, a teda v 2024, vystúpim na Rysy.

4. Má to svoju symboliku. Lenin sa v roku 1913 skrýval v poľskom Poronine, kúsok od Zakopaného.

5. Tam sformuloval svoju slávnu tézu o národnom sebaurčení, ktorá tak veľmi prispela aj k nášmu národnému oslobodeniu.

6. Veľa liezol po Vysokých Tatrách a absolvoval aj výstup na Rysy. Počas socializmu po jeho vzore chodievala na Rysy socialistická mládež.

7. Keď to dokázal Lenin, dokážem to aj ja - povedal som si, tak ako mnohí iní. Bola to pekná ľavicová tradícia, prečo ju neobnoviť? 😉

8. A tak som si povedal, že zoberiem so sebou aj svoju knihu o Leninovi - nech symbolicky ukážem, že mi nikto nikdy nezakáže písať o veľkých ľavicových osobnostiach.

9. Dnes prišiel ten deň. Zobral som na Chatu pod Rysmi aj 11-ročného Adamka, super sme si to užili.

10. Na vrchol sme už išli len chlapi a môžem potvrdiť - jeden z najkrajších pohľadov, aké človek môže vidieť.

11. Slovensko je nádherné a Vysoké Tatry sú našim klenotom. Vedel to aj súdruh Lenin 😉

12. Srdečne vás pozdravujem z Rysov, priatelia, každý by si mal plniť svoje sny ❤️
Viva La Revolucion ✊
Ľuboš Blaha

KEĎ SA HRÁŠ NA POLITIKA...
Politici, novinári, herci a mimovládky si ma každodenne berú do úst. ĎAKUJEM IM za neskutočnú reklamu. Fakt, toľko tisíc eur, čo mi oni ušetrili na marketingu, to sa mi ani v živote nesnívalo. Toľko pozornosti venujú obyčajnému štátnemu úradníčkovi... 😎
Ak si myslia, že osočovaním, klamstvami a dehumanizáciou ma nejak zastrašili, alebo odradili... nie vážení, neodradili.
Vaše oplzlé a plytké slová sú zrkadlom vašich biednych duší. Mňa vy nemôžete ponížiť, nemáte totiž charakter a nie ste dobrí ľudia. Ak ma opľúva taká skupinka skrachovancov, akú vedie zjavný vlastizradca Jaroslav N., potom je mi skôr do smiechu. Tieto indivíduá slúžia cudzej moci, sú vyslovene proti všetkému národnému, konzervatívnemu a normálnemu. Takých ľudí sa netreba báť, treba ich poľutovať. Sú to bytosti bez koreňov, bez emocionálneho kvocientu, bez empatie a žijú bez lásky. Je mi ich ľúto, ale ustupovať im nebudem dnes ani zajtra, ani pozajtra. Slovensko bude normálne, bude žiť v láske a porozumení.
ZA SLOVENSKO 🇸🇰✊
Lukáš Machala


SLNIEČKARI DNES NEMAJÚ SVOJ DEŇ 🤦


Slniečkari sa zase predviedli - správajú sa ako malé deti v škôlke a najnovšie sa vysmievajú Rudovi Huliakovi, že spadol zo stoličky 🤦

1. Ja len, že na hentej stoličke v RTVS sa prizabil už nejeden politik a stále ju nechávajú 10 centi od schodíku, lebo však strašná sranda.
2. A teraz sa ako zhúlení pubertiaci škodoradostne chechcú, že poslanec NR SR sa tam skoro dokaličil - a títo budú niečo hovoriť o slušnosti. Títo idú moralizovať 🤷
3. Mimochodom, keď už sa tak výborne bavia na nešťastí iných, zvláštne je, že nikde na slniečkarskych stránkach nevidím fotky Šimečkovej partnerky, ako nahá na pódiu vyháňa diabla.
4. Pluska dnes uverejnila fotky, ktoré pripomínajú koncert blackmetalovej kapely - Šimečkova partnerka sa s pohľadom Belzebuba na pódiu pretŕča bez podprsenky.
5. Pre mňa, za mňa, nech si Šimečkovci ukazujú, čo chcú, komu chcú - keď nemajú hanby. Ale je šialené, že toto platia daňoví poplatníci.
6. Vyzerá to tak, že Šimečkovci by mohli pokojne produkovať aj pornografiu a aj tak by im tie ich progresívne mafie v komisiách pridelili státisíce.
7. Len aby mohla pani manželka, pardon, partnerka drncať po pódiu hore bez - na toto prispievala Matovičova, Hegerova a Ódorova vláda. Gratulujeme.
8. Aby som nezabudol - dnes si pripomíname čierny deň našich národných dejín. Mníchovskú zradu. O nás bez nás.
9. Je to večná pripomienka toho, ako nás Západ hodil cez palubu. Podhodili nás hitlerovskému Nemecku. A urobili by to zas.
10. Západu sa nedá veriť. Aj vtedy malo Československo spojenecké dohody s Francúzskom. Spoliehali sme sa aj na veľkých britských demokratov.
11. A bum, západní demokrati nás na hulváta zradili. Jediný, kto protestoval, bol Sovietsky zväz. A my si pamätáme. My, Slovania nezabúdame.
12. Ja chápem, že dnes Západ cez svoje nadácie tlačí milióny rôznym progresívnym mimovládkam a médiám, aby prepisovali dejiny a oblbovali mládež.
13. Nenažrancom z PS to nestačí a preto ešte aj vyciciavali štát. Že, pán Šimečka.
14. Lejú do nich milióny a nepomáha. Už tieto ich liberálne kultúrne vojny nikoho v Strednej Európe nebavia.
15. Pozrite sa, kto vyhral voľby v Rakúsku. Slniečkari všetkých prúdov dostali po čuni.
Schytávajú všade, na Slovensku, v Maďarsku a teraz aj v Rakúsku. Už majú ľudia progresívneho extrému plné zuby.
Pekný deň, priatelia ❤️
Ľuboš Blaha

 "Ak nás Danny Kollár požiada, budeme ho zastupovať. Kauza Magáta nemám naštudovanú. Je to útok na slobodu prejavu, sme pripravení ho zastupovať a prebrať obhajobu. Neviem, či budeme úspešní, niektoré kreatúry ešte stále sedia na súdoch."
Robert Kaliňák

3. 10. 2024

Slovenská televízia si pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Slovenská televízia si pripomenie 80. výročie

 Karpatsko-duklianskej operácie

Slovenská televízia si v najbližších dňoch vo vysielaní pripomenie 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. TASR o tom informoval Filip Púchovský zo Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR).
Dvojka vo štvrtok (3. 10.) a v piatok (4. 10.) o 9.55 h odvysiela dvojdielnu filmovú epopeju o Karpatsko-duklianskej operácii s názvom Brána k domovu. V piatok o 13.25 h uvedie program Život na vlásku a o 13.50 h ponúkne epizódu zo série Slovenské miniatúry o vojenskom múzeu v prírode Dukla - areál spomienok. V sobotu (5. 10.) o 12.30 h si Dvojka pripomenie výročie epizódou zo série Budujeme Slovensko s názvom Údolie smrti o pamätníkoch Dukly.
Jednotka pripraví samostatne koncipovaný program. V nedeľu (6. 10.) od 11.55 h odvysiela naživo priamo z Dukly mimoriadne vydanie relácie O 5 minút 12. Program bude pokračovať o 12.35 h priamym prenosom z osláv 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a o 15.00 h vojnovým filmom Práče.
Spravodajský okruh :24 v nedeľu od 11.00 do 17.00 h ponúkne divákom špeciálne bloky vysielania pri príležitosti výročia. O 11.00 h odvysiela špeciálnu epizódu relácie Slovensko v obrazoch venovanú prehliadke zaujímavých miest pri pamätníku na Dukle. Od 11.25 h v Správach :24 odštartuje vysielanie venované oficiálnym oslavám. Po skončení priameho prenosu o 15.00 h odvysiela :24 dvojdielny český koprodukčný dokument Dukla - Krv a mýtus z roku 1999, v ktorom účinkovali priami účastníci pamätných bojov.

Zdroj: TASR

2. 10. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Írska Komisia pre ochranu údajov (Data Protection Commission, DPC) v piatok udelila spoločnosti Meta pokutu 91 miliónov eur za neúmyselné uloženie hesiel niektorých používateľov bez ochrany alebo šifrovania. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTÉ.
Vyšetrovanie sa začalo pred piatimi rokmi, v apríli 2019, po tom, čo Meta oznámila írskej DPC, že neúmyselne uložila určité heslá používateľov sociálnych médií vo svojich interných systémoch ako "obyčajný text", bez kryptografickej ochrany alebo šifrovania.
Vyšetrovanie zistilo štyri porušenia všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR) v Európskej únii (EÚ).
Meta incident verejne priznala a vo vyhlásení uviedla, že v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly v roku 2019 zistila, že podskupina hesiel používateľov Facebooku bola dočasne zaznamenaná v čitateľnom formáte v rámci jej interných dátových systémov. Spoločnosť podnikla okamžité kroky na opravu chyby po tom, ako ju identifikovala. Podľa jej zistení neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by boli heslá zneužité. Aj DPC poznamenala, že heslá neboli sprístupnené externým stranám.
DPC v júni predložila návrh rozhodnutia o pokute európskym dozorným orgánom na ochranu údajov a ďalším úradom a tie nevzniesli žiadne námietky.
Rozhodnutie írskych komisárov pre ochranu údajov bolo oznámené spoločnosti Meta.
"Všeobecne sa uznáva, že používateľské heslá by sa nemali uchovávať v otvorenom texte vzhľadom na riziká zneužitia," uviedol vo vyhlásení Graham Doyle, predstaviteľ DPC v Írsku.
Meta konštruktívne spolupracovala s DPC počas celého vyšetrovania, dodal hovorca v piatok.
DPC je hlavným regulátorom EÚ pre väčšinu popredných internetových firiem z USA vzhľadom na to, že si za svoje európske sídlo zvolili Írsko.
Spoločnosť Meta doteraz dostala v EÚ pokuty v celkovej výške 2,5 miliardy eur za porušenie všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov zavedeného v roku 2018 vrátane rekordnej pokuty 1,2 miliardy eur v roku 2023, proti ktorej sa Meta odvolala.

                                
Bývalá prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová v rozhovore odvysielanom televíziou Fox News vo štvrtok vyrozprávala, ako prežívala pokusy o atentát na svojho manžela Donalda Trumpa. Jeho prežitie v oboch prípadoch označila za zázrak.
Ako uviedla agentúra AP, Trumpová v súvislosti s tým ďakovala agentom Tajnej služby Spojených štátov zodpovedným za ochranu svojho manžela a označila ich za "fantastických" - napriek kritike, ktorej čelia v súvislosti s týmito atentátmi.
Spresnila, že v čase prvého atentátu - 13. júla, keď bývalého prezidenta postrelili počas predvolebného zhromaždenia v meste Butler v štáte Pensylvánia, - bola v New Yorku. O atentáte sa dozvedela z televízie. V rozhovore pre Fox News popísala aj svoj strach, keď ešte nebolo jasné, čo sa vlastne stalo a v akom stave je jej manžel.
Hovorila aj o atentáte, ktorý sa odohral na Trumpovom golfovom ihrisku na Floride 15. septembra.
Uviedla, že v oboch prípadoch bolo zázrakom, že jej manžel z atentátov vyviazol živý. "Najmä 13. júl bol zázrak," vyhlásila Trumpová.
Melania Trumpová, ktorá sa zvyčajne drží bokom od médií, poskytla svoj prvý televízny rozhovor po dvoch rokoch, aby propagovala svoje memoáre.
Jej kniha vyjde 8. októbra - necelý mesiac pred prezidentskými voľbami vypísanými na 5. novembra, ktoré by jej manžela mohli priviesť späť do Bieleho domu.
Manželky politikov zvyčajne hrajú dôležitú úlohu v predvolebných kampaniach, no Trumpová sa vyhýba predvolebným zhromaždeniam svojho manžela, čo podnecuje špekulácie o ich vzťahu.
Táto 54-ročná bývalá slovinská modelka chýbala aj na jarných pojednávaniach v procese proti Trumpovi v New Yorku, v ktorom bol uznaný za vinného z falšovania dokumentov.
Išlo o platby bývalej pornoherečke Stormy Daniels, ktorú Trump v roku 2016 - tesne pred svojím víťažszvom v prezidentských voľbách - uplatil, aby mlčala o ich afére z roku 2006.
V posledných dňoch však Trumpová pozabudla na svoju obvyklú diskrétnosť a na sociálnych sieťach zverejnila sériu videí. Upozorňuje v nich napr. na to, ako málo médiá hovoria o atentátoch na jej manžela. Tvrdí, že to nie je normálne, pričom o to viac, že všetko toto násilie je namierené proti jej manželovi.
Vo videách vyjadrila aj údiv nad tým, že opoziční lídri a mainstreamové médiá Donalda Trumpa nazývajú hrozbou pre demokraciu a dávajú mu rôzne nelichotivé prívlastky. "Toto musí prestať. Krajina sa musí zjednotiť," zdôraznila Trumpová.


                                     


Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. TASR o tom informuje na základe správy AFP.
Trump v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth Social poznamenal, že internetový vyhľadávač zobrazuje o demokratickej prezidentskej kandidátke Kamale Harrisovej iba pozitívne články. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi faktami.
Spoločnosť Google bezprostredne nereagovala na žiadosť o komentár k týmto výrokom, uviedla AFP.
Google neposkytuje informácie o tom, ako funguje softvér, ktorý zabezpečuje chod známeho vyhľadávača. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú výsledky vyhľadávania spravodajských článkov, však patrí aktuálnosť a popularita daných tém.
Trump je v súčasnosti ústrednou postavou mnohých trestných konaní, v ktorých čelí obvineniam napríklad zo sexuálneho zneužívania, podplácania pornoherečky, zasahovania do priebehu volieb a marenia pokojného prechodu moci po tom, ako ho v posledných prezidentských voľbách porazil prezident Joe Biden.





Ruská polícia prepustila troch novinárov z nezávislých médií niekoľko hodín po ich zadržaní na koncerte v centre Moskvy. Oznámil to v utorok spravodajský portál SOTAvision, pre ktorý dvaja z nich pracujú, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
"Dvaja zadržaní naši spravodajcovia a spravodajca (portálu) Republic boli prepustení z policajnej stanice štyri hodiny po zadržaní," uviedol SOTAvision. Ďalej informoval, že úrady novinárom udelili pokuty 500 rubľov (necelých 5 eur) za "údajne používanie vulgarizmov na verejnosti".
O zadržaní novinárov informovala ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info. Podľa nej novinárov zadržala polícia v pondelok večer na Červenom námestí, kde sa konal koncert pri príležitosti druhého výročia anexie štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny po sporných referendách. Podľa SOTAvision novinárov zadržali počas rozhovorov s divákmi odchádzajúcimi z koncertu
Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 Kremeľ zintenzívnil tlak na zahraničné a nezávislé médiá v Rusku. Moskva zakázala kritiku svojej vojenskej operácie na Ukrajine a spustila rozsiahly zásah proti disentu v krajine. Väčšina nezávislých ruských médií je preto nútená pôsobiť v exile v zahraničí.
                                     

Kambodžská vojenská polícia v pondelok zatkla novinára známeho pre odhaľovanie nekalých praktík. Zadržanie Mecha Daru podľa Spojených štátov a ľudskoprávnej skupiny vyvoláva znepokojenie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
Mech Dara sa venoval vyšetrovaniu miestnej korupcie, obchodovania s ľuďmi aj internetových podvodov. Hovorca polície nespresnil, pre aké obvinenia ho vzali do väzby, podľa neho však bol vykonaný príkaz na predvolanie pred súd.
Ľudskoprávna organizácia Licadho uviedla, že ju investigatívny novinár informoval o zadržaní, keď ho zastavili na diaľničnej mýtnici na hranici dvoch provincií na juhozápade Kambodže.
"Zatknutie jedného z najodvážnejších kambodžských novinárov bude mať ničivý vplyv na prístup k informáciám pre všetkých Kambodžanov," píše sa vo vyhlásení skupiny, ktorá vyzvala na prepustenie Daru.
Informácie o jeho stave či mieste pobytu nie sú známe, agentúra Reuters zatiaľ nedokázala nezávisle potvrdiť podrobnosti zatknutia.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vlani ocenil novinára za jeho prácu, ktorá odhalila obrovské podvodné spoločnosti v Kambodži. Pracovali v nich zamestnanci, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.
Americká diplomacie je podľa svojho hovorcu informovaná o správach o zatknutí Daru a vývoj situácie sleduje s "veľkým znepokojením".
Z Kambodže sa v posledných rokoch stalo ohnisko niekoľkomiliardového zločineckého primemyselu, ktorý sa celosvetovo zameriava na obete podvodov s kryptomenami či iných nezákonných praktík.
Washington ešte v septembri uvalil sankcie na kambodžského vplyvného obchodníka a senátora za vládnucu stranu Lya Yonga Phata. Dôvodom sú jeho údajné prepojenia na podvodný priemysel. Senátor vyjadril ľutosť nad krokmi USA, ktoré kambodžská vláda označila za politicky motivované.



                                   


Situácia na Blízkom východe, imigrácia, dane, interrupcie, násile so zbraňami, klimatická zmena a ekonomika boli téma predvolebnej diskusie kandidátov na viceprezidenta USA — demokrata Tima Walza a republikána JD Vancea —, ktorú v utorok odvysielala televízia CBS zo svojej centrály v New Yorku. Zatiaľ čo Vance obvinil zo súčasných kríz doma i vo svete súčasnú viceprezidentku a prezidentskú kandidátku demokratov Kamalu Harrisovú, Walz ju bránil a varoval pred návratom Donalda Trumpa do Bieleho domu, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.
Prvou témou diskusie bola prebiehajúca kríza na Blízkom východe, ktorú vyvolal teroristický útok Hamasu v južnom Izraeli zo 7. októbra 2023. Walz spochybnil spôsobilosť Trumpa vykonávať prezidentský úrad, pretože bývalý šéf Bieleho domu je podľa neho príliš váhavý na to, aby sa mu dalo dôverovať. Vance oponoval, že Trump počas svojho funkčného obdobia urobil svet bezpečnejším.
Na otázku, či by podporil preventívny útok Izraela na Irán, Vance odpovedal, že ako spojenec Izraela by podporil jeho postoj. Viditeľne nervózny Walz sa odpovedi na túto otázku vyhol a využil príležitosť na kritiku Trumpa za odstúpenie od jadrovej dohody s Iránom v roku 2018. "Irán sa tým dostal bližšie k jadrovej zbrani, pretože Donald Trump je váhavý vodca. Prikloní sa k tomu, kto mu najviac lichotí alebo tam, kde to má pre neho zmysel," povedal Walz.
Kontroverziu vyvolala aj otázka interrupcií. Walz kritizoval republikánov za to, že chcú zasahovať do života žien. Vance zasa pripísal Harrisovej zodpovednosť za krízu na hraniciach s USA. "Máme historickú imigračnú krízu, pretože Kamala Harrisová začala rušiť celú hraničnú politiku Donalda Trumpa," povedal.
Vance bol na začiatku Trumpovho mandátu otvoreným kritikom republikánov. V debate povedal, že so svojou tvrdou kritikou sa mýlil. Veril príbehom, ktoré skresľovali Trumpove politické schopnosti. "Ak ste niečo zle pochopili a zmeníte názor, potom by ste mali byť k americkému ľudu úprimný," konštatoval Vance.
Poldruhahodinová debata sa odohrala bez divákov. Walz ani Vance nesmeli používať písomné podklady ani mať kontakt so svojimi tímami. Mikrofóny zostávali zapnuté, no moderátorky Norah O'Donnellová a Margaret Brennanová ich vypli, keď si kandidáti skákali do reči.
Podľa politológov debaty kandidátov na viceprezidenta málokedy rozhodnú o výsledku volieb šéfa Bieleho domu. Napriek tomu aj malé posuny vo verejnej mienke môžu byť v tomto volebnom roku kľúčové, keďže päť týždňov pred voľbami sú šance Trumpa i Harrisovej na víťazstvo v kľúčových tzv. swing states vyrovnané.
Šesťdesiatročný Walz je guvernér Minnesoty a bývalý stredoškolský učiteľ, zatiaľ čo 40-ročný Vance je autorom bestsellerov a konzervatívny senátor zo štátu Ohio. Ich diskusia bola zrejme poslednou počas predvolebnej kampane, keďže Trump sa odmietol zúčastniť na druhej diskusii s Harrisovou.
Utorňajšiudiskusiu komentoval aj samotný Trump v akomsi minútovníku na svojej platforme Truth Social. Moderátorky CBS obvinil, že sú "veľmi zaujaté". Walz má podľa neho "nízke IQ", pretože si počas diskusie robil poznámky.


Copyright © TASR 2024



Literárny fond ocenil novinársku tvorbu za rok 2023

Literárny fond ocenil novinársku

 tvorbu za rok 2023

Novinársku tvorbu v roku 2023 ocenil v utorok v Bratislave Literárny fond (LF). Do súťaže o jeho výročnú cenu, ktorú vyhlasuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo spolu 128 súťažiacich s 275 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie.
Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Andrej Barát (Denník Pravda), Soňa Gyarfašová (RTVS, Rádio Slovensko) a Barbora Šišoláková (Slovenská televízia). V kategórii spravodajstvo dostal toto ocenenie Jaroslav Vrábeľ in memoriam (Denník Korzár) a Erik Vrábel (Slovenská televízia).
Výročnú cenu LF v kategórii novinárska fotografia získal Michal Svítok, fotoreportér a vedúci obrazovej redakcie Tlačovej agentúry SR. Uspel so sériou fotografií "Posledná tona slovenského uhlia", na ktorej zachytil vyťaženie poslednej tony uhlia z Bane Nováky, čím sa definitívne zavŕšila 114-ročná priemyselná ťažba uhlia na Slovensku.
Svítok pre TASR priblížil, že poslednú tonu hnedého uhlia vyviezli baníci z úseku, na ktorom pred desaťročiami s ťažbou v rámci nováckej bane začínali. "Baníci vyťažili z podzemia posledný vozík slovenského hnedého uhlia, bola tam emotívna rozlúčková slávnosť. Pre mňa je táto téma celkom srdcovou, keď sa dalo, vždy som fáral s baníkmi dole. V podzemí som bol viackrát a videl som zblízka ich neľahkú prácu," hovorí ocenený fotograf. Podčiarkol, že udalosť, ktorú fotoaparátom zachytil, bola veľká zmena aj pre región a pre všetkých chlapov, ktorí boli zvyknutí v bani pracovať. "Ocenenie beriem aj ako hold ich práci a všetkému čo dokázali v podzemí," dodal Svítok.
Literárny fond udelil aj mimoriadne ceny za novinársku tvorbu za rok 2023. V kategórii novinárska fotografia ju získal Tomáš Benedikovič (Denník N) za príspevok Robert Fico sa vracia. Takmer dvadsiatka novinárov, redaktorov či spravodajcov si zo slávnostného podujatia odniesla prémie LF.
Odovzdali tiež Cenu Romana Kaliského, ktorú udeľuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu od roku 2016 významnej osobnosti slovenskej žurnalistiky. V poradí deviatym laureátom ocenenia za významný prínos v oblasti žurnalistiky sa stal novinár Július Lőrincz.


Zdroj: TASR

1. 10. 2024

Huliak podal trestné oznámenie pre únik videa s jeho pádom

Huliak podal trestné oznámenie pre
 únik videa s jeho pádom

Poslanec Národnej rady (NR) SR Rudolf Huliak podal trestné oznámenie pre únik videa s jeho pádom po skončení relácie O 5 minút 12. Od STVR zároveň očakáva ospravedlnenie. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii. Informoval aj o svojom zdravotnom stave. Necíti sa podľa vlastných slov dobre. Pád označil za krkolomný.
STVR v pondelok (30. 9.) vyjadrila nad situáciou poľutovanie. Potvrdila aj začatie prešetrovania úniku záberov. Poukázala na to, že neboli súčasťou živého vysielania.
V nedeľu (29. 9.) večer sa na sociálnej sieti začalo šíriť video ukazujúce pád poslanca Rudolfa Huliaka zo stoličky po skončení vysielania diskusnej relácie. Na záberoch vidno, ako sa poslanec pri odsúvaní stoličky prevráti a spadne na zem, prítomní členovia vysielacieho štábu sa mu okamžite snažia pomôcť.


Zdroj: TASR

30. 9. 2024

STVR: Incident po skončení sa relácie O 5 minút 12 nás mrzí, únik videa preveríme

STVR: Incident po skončení sa relácie 

O 5 minút 12 nás mrzí, únik videa preveríme


STVR vyjadrila poľutovanie nad situáciou, ktorá vznikla po skončení vysielania relácie 0 5 minút 12. Zároveň oznámila, že prešetruje únik záberov, ktoré neboli súčasťou priameho prenosu. Informovala o tom Andrea Pivarčiová, poverená vedením sekcie marketingu a komunikácie STVR.
"S pánom Rudolfom Huliakom (SNS) sme komunikovali a veríme, že nešťastný pád v štúdiu mu nespôsobil vážnejšie zdravotné problémy," uviedla hovorkyňa. Uistila, že telerozhlas realizuje kroky, ktoré by mali zabrániť podobným udalostiam. "Aktuálne preverujeme systém bezpečnosti modulárnych prvkov, z ktorých sa skladá štúdiová scéna," objasnila.
Potvrdila, že preveruje únik záberov, ktoré neboli súčasťou živého vysielania. "Tento incident dôsledne prešetríme. Zároveň v súčasnosti obnovujeme licenciu na softvér, ktorý zabezpečuje kontrolu voči úniku citlivých dát. Platnosť tejto zmluvy vypršala v roku 2023," uviedla.
V nedeľu (29. 9.) večer sa na sociálnej sieti začalo šíriť video ukazujúce pád poslanca Rudolfa Huliaka zo stoličky po skončení vysielania diskusnej relácie. Na záberoch vidno, ako sa poslanec pri odsúvaní stoličky prevráti a spadne na zem, prítomní členovia vysielacieho štábu sa mu okamžite snažia pomôcť.


Zdroj: TASR

Poverenému šéfovi STVR Igorovi Slaninovi predĺžili mandát do konca roka

Poverenému šéfovi STVR Igorovi Slaninovi


 predĺžili mandát do konca roka


Dočasne poverený štatutár STVR Igor Slanina bude vo funkcii do konca roka 2024. O predlžení jeho mandátu, na základe zákona o STVR, rozhodol podpredseda Národnej rady (NR) SR poverený výkonom právomocí predsedu NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NRSR.
Samotný Slanina ci cení dôveru, ktorú dostal. "Som odhodlaný naďalej robiť všetko pre to, aby si STVR kontinuálne plnila svoju nezastupiteľnú verejnoprávnu funkciu na slovenskom mediálnom trhu," uviedol pre TASR.
Do funkcie štatutárneho zástupcu STVR menovali bývalého šéfa Media RTVS 1. júla, pôvodne mal Slanina byť na poste do 30. septembra. Nového generálneho riaditeľa STVR má zvoliť Rada telerozhlasu, tá však nie je stále plne personálne obsadená.
Súčasný stav vychádza zo zmien, ktoré priniesol zákon o STVR, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade neplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.


Zdroj: TASR

Zomrel Kris Kristofferson

Zomrel Kris Kristofferson



Vo veku 88 rokov zomrel legendárny americký country spevák, skladateľ a herec Kris Kristofferson. Oznámila to v nedeľu spevákova rodina, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.
"S ťažkým srdcom sa s vami delíme o správu, že náš manžel, otec a dedko Kris Kristofferson v sobotu 28. septembra pokojne zomrel" vo svojom dome na havajskom ostrove Maui, uviedla rodina vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti. Príčinu smrti nešpecifikovala.
"Všetci sme veľmi požehnaní za čas, ktorý sme s ním strávili. Ďakujeme vám za to, že ste ho milovali toľké roky, a keď uvidíte dúhu, vedzte, že sa na nás všetkých usmieva," dodala rodina.
Kristofferson, člen siene slávy country hudby a držiteľ ocenenia Grammy desaťročia vystupoval sólovo, no v polovici 80. rokov tvoril superskupinu The Highwaymen s Johnym Cashom, Waylonom Jenningsom a Williem Nelsonom.
Spevák je autorom textov hitov ako Sunday Mornin' Comin' Down či Me and Bobby McGee.
Vo svojej hereckej kariére zahviezdil po boku Barbry Streisandovej v snímke Zrodila sa hviezda z roku 1976, za čo si vyslúžil ocenenie Zlatý glóbus za najlepší herecký výkon. Predstavil sa aj v upírskej trilógii Blade.
Kristofferson koncertoval až do vypuknutia pandémie koronavírusu, hoci mal problémy so stratou pamäte, píše AFP. Do hudobného dôchodku odišiel začiatkom roka 2021.


Zdroj: TASR

29. 9. 2024

NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY

 NEDEĽNÉ REZNE BEZ KÁVY 



TA3 V politike


  • Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Hlas-SD
  • Ivan Štefunko, poslanec NR SR, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko


          

STVR O 5 minút 12
Nenechajte si ujsť diskusnú reláciu O 5 minút 12. Jej hosťami budú poslanci NR SR Rudolf Huliak (SNS) a Jozef Hajko (KDH). Reláciu vysielame v nedeľu (29. 9.) od 11.55 h na Jednotke, spravodajskej :24 a na facebookovej stránke Správy RTVS.

Diskutovať budú o témach:
  • chod a politická kultúra v NR SR
  • stabilita koalície + vplyv na vládnutie a presadzovanie priorít
  • nastavenie a dosah konsolidačných opatrení