25. 2. 2023

Berlinale 2023


 Berlinale 2023


 Berlinale |

Dokumentárny film Sur l'Adamant od francúzskeho režiséra Nicolasa Philiberta získal v sobotu Zlatého medveďa za najlepší film 73. ročníka filmového festivalu Berlinale v nemeckej metropole. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA, AFP a AP. Víťazná snímka zavedie divákov na loď na Seine v Paríži, ktorá slúži ako denné centrum L'adamant pre seniorov trpiacich duševnými poruchami. Bol to jeden z 19 filmov v hlavnej súťaži. "To, že dokumentárny film je ocenený a oslavovaný, že môže byť považovaný za kinematografiu ako takú, ma hlboko dojíma," povedal Philibert po oznámení verdiktu sedemčlennej poroty, ktorú viedla americká herečka, scenáristka a režisérka Kristen Stewartová. Veľkú cenu poroty udelili snímke Roter Himmel (Červené nebo) nemeckého režiséra Christiana Petzolda. Vzťahová dráma sa odohráva v dovolenkovom dome na pobreží Baltského mora. Ocenenie za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe dostala Sofía Oterová, podľa organizátorov vôbec najmladšia držiteľka ceny v histórii Berlinale. Vo filme o dospievaní 20 000 especies de abejas (20.000 druhov včiel) stvárnila osemročné dieťa hľadajúce svoju rodovú identitu. Ocenenie za najlepšiu réžiu získal Francúz Philippe Garrel, ktorý vo filme Le grand chariot (Veľký voz) zachytil rodinu bábkarov. Ďalšieho strieborného medveďa, za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe, dostala rakúska herečka Thea Ehreová (Bis ans Ende der Nacht). Cenu poroty dostala aj psychologická dráma Mal Viver, ktorú nakrútil portugalský režisér Joao Canijo. Medzi ďalších ocenených patria francúzska kameramanka Hélene Louvartová za výnimočný umelecký výkon v dráme Disco Boy a nemecká filmárka Angela Schanelecová za scenár k snímke Musik. Berlinale patrí spolu s medzinárodnými filmovými festivalmi vo francúzskom Cannes a talianskych Benátkach k najprestížnejším podujatiam svojho druhu. Tento rok na ňom počas 11 dní uviedli takmer 300 nových filmov z celého sveta. Film Mimi slovenskej režisérky Miry Fornay získal na Berlinale 2023 Veľkú cenu medzinárodnej poroty v sekcii Generácia Kplus, ktorá je venovaná snímkam pre deti a mládež.

Zdroj TASE

24. 2. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 


                  



"Vždy som chcel byť prezidentom, dlhodobo uvažujem o Slovensku v širších politických, spoločenských, kultúrnych i historických súvislostiach, leží mi na srdci jeho budúcnosť, narodil som sa pre tento rozmer verejného pôsobenia a som na neho pripravený. Nemyslím si však, že Slovensko je pripravené na mňa."
Eduard Chmelár

Celodenné špeciálne vysielanie RTVS:24

Celodenné špeciálne vysielanie 
24 – spravodajská televízia RTVS live
RTVS:24
 
24. február 2022 – deň, kedy Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, ktorá rozdelila rodiny, milióny vyhnala zo svojich domovov a priniesla do každodenného života smrť.
 Spravodajská televízia RTVS:24 si pripravila v tento deň celodenné špeciálne vysielanie.

 

23. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 V roku 2020 bolo vo svete zavraždených 60 novinárov - Slovenský syndikát  novinárov


Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) s okamžitou platnosťou dočasne vylúčila zo svojich radov Zväz novinárov Ruska. Ako dôvod uviedla jeho konanie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a úlohu, ktorú zohral pri anexii štyroch ukrajinských regiónov. TASR správu prevzala z agentúry AP.
IFJ, ktorá reprezentuje viac ako 60.000 novinárov z celého sveta, uviedla, že členstvo Zväzu novinárov Ruska (SŽR) dočasne pozastavila po predchádzajúcom vyšetrovaní a následnom hlasovaní výkonnej komisie IFJ. Zväz totiž odmietol prehodnotiť svoje rozhodnutie založiť pobočky v štyroch nezákonne anektovaných oblastiach na Ukrajine.
Prezidentka IFJ Dominique Pradaliéová uviedla, že činy Zväzu novinárov Ruska "narúšajú solidaritu a vytvárajú rozdiely medzi sesterskými úniami". Dodala však, že federácia bude i naďalej podporovať nezávislých novinárov v Rusku aj mimo neho a tiež bude pomáhať svojim ukrajinským pridruženým organizáciám.
Podľa IFJ bola vlani Ukrajina najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov, zomrelo ich tam až 12.

 

 Meta Stock: Five reasons to buy Facebook when investors are pessimistic -  The Hindu BusinessLine


Meta Platforms, materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, plánuje nové kolo rušenia pracovných miest v rámci reorganizácie a znižovania počtu zamestnancov. Mohlo by zasiahnuť tisíce zamestnancov, uviedli v stredu noviny Washington Post. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Minulý rok prepustila spoločnosť viac ako 11.000 zamestnancov, zhruba 13 % jej pracovnej sily, pretože zápasila s prudko rastúcimi nákladmi a slabým reklamným trhom.
Washington Post s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou napísal, že Meta teraz plánuje posunúť niektorých vedúcich pracovníkov na nižšie pozície, čím sa zredukujú vrstvy riadenia.
Meta sa k správe odmietla vyjadriť, ale jej hovorca Andy Stone citoval niekoľko predchádzajúcich vyjadrení šéfa Marka Zuckerberga, ktoré naznačujú, že ďalšie škrty sú na ceste.
Zuckerberg začiatkom tohto mesiaca investorom povedal, že minuloročné prepúšťanie bolo "začiatkom zamerania sa na efektivitu a nie koncom". A dodal, že bude pracovať na "okresaní organizačnej štruktúry a odstránení niektorých vrstiev stredného manažmentu".
Minuloročné prepúšťanie bolo prvým v 18-ročnej histórii spoločnosti Meta. Aj ďalšie technologické firmy rušia tisíce pracovných miest vrátane Alphabet, materskej spoločnosti internetového vyhľadávača Google, Microsoftu a ďalších.
Meta agresívne prijímala ľudí počas pandémie ochorenia COVID-19, keď čelila prudkému nárastu využívania sociálnych médií. Ale jej podnikanie v roku 2022 zasiahlo obmedzenie výdavkov na reklamu v súvislosti s rýchlo rastúcimi úrokovými sadzbami.
Meta, ktorá mala kedysi hodnotu viac ako 1 bilión USD (939,50 miliardy eur), má teraz podľa odhadov hodnotu 446 miliárd USD.
Spoločnosť uviedla, že zredukuje kancelárske priestory, zníži diskrečné výdavky a predĺži zmrazenie náboru do roku 2023, aby stlačila náklady.

Copyright © TASR 2023

 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


 

22. 2. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 Andrew Tate's Muslim fanbase is growing. Some say he's exploiting Islam for  internet popularity | CNN

Súd v Bukurešti v utorok predĺžil vyšetrovaciu väzbu pre bývalého profesionálneho kickboxera a kontroverzného influencera Andrewa Tatea a jeho brata Tristana. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Andrew Tate (36) má britské aj americké občianstvo. Spolu s bratom (34) a dvoma Rumunkami bol zadržaný vlani 29. decembra v Rumunsku pre podozrenie z pašovania ľudí, znásilnenia a založenia organizovanej zločineckej skupiny.
Súčasný príkaz na ich zadržanie mal vypršať budúci týždeň. Súd však nariadil predĺžiť väzbu o ďalších 30 dní, uviedla Ramona Bollaová, hovorkyňa rumunského Riaditeľstva pre vyšetrovanie organizovanej kriminality a terorizmu (DIICOT).
Bratia Tateovci a dve Rumunky údajne pašovali, najímali a zneužívali ženy, ktoré nútili k výrobe pornografie za účelom zisku. Zatiaľ bolo identifikovaných šesť obetí, ktoré mali sexuálne vykorisťovať. V rámci vyšetrovania spusteného v apríli sa uskutočnili razie na viacerých miestach po celom Rumunsku. Tateovci aj zmienené dve Rumunky obvinenia popierajú.
Andrew Tate sa pred niekoľkými rokmi spolu s bratom Tristanom presťahoval do Rumunska. Pre svoje mizogýnne výroky (nenávistné voči ženám) mal zakázaný prístup k viacerých sociálnym sieťam, napríklad k YouTube, Facebooku, Instagramu aj TikToku. Povolili mu však vrátiť sa na Twitter, na ktorom ho sleduje vyše päť miliónov ľudí, keď ho kúpil americký miliardár Elon Musk.

Zdroj: TASR

Voyo pokorilo ďalší významný míľnik

Voyo pokorilo ďalší významný míľnik



Exkluzívne tituly vlastnej tvorby pod značkami Voyo Originál a Voyo Špeciál, obľúbené televízne programy v predstihu, atraktívne športové prenosy naživo aj zo záznamu, knižnica plná filmov a seriálov z lokálnej aj svetovej produkcie, či živé vysielanie staníc skupiny Markíza – to všetko stojí za úspechmi streamovacej služby Voyo.

Za necelé tri roky po vizuálnom a obsahovom reštarte sa stala jedným z najvýznamnejších hráčov na lokálnom trhu streamovacích služieb a pokorilo hranicu pol milióna predplatiteľov.

„Prekročili sme ďalší významný míľnik - pol milióna predplatiteľov, z ktorého máme všetci obrovskú radosť. Voyo totiž považujeme za jeden z kľúčových projektov našej digitálnej transformácie a som veľmi rád, že sa mu darí,“ hovorí generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele a pokračuje: „Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľajú na tomto úspechu, a najmä našim divákom za dôveru a čas strávený v spoločnosti atraktívneho obsahu služby Voyo. Stále narastajúci počet predplatiteľov nám len potvrdzuje, že ideme správnou cestou.“

Počet 500 000 predstavuje len používateľov s plným predplatným. Teda nezahŕňa ľudí využívajúcich službu v 7-dňovej skúšobnej dobe, či tých, ktorí sledujú tituly cez službu Voyo štart od operátora Telekom.

Voyo je najznámejšia streamovacia služba na Slovensku 



Streamovacia služba Voyo si zároveň už tretí kvartál po sebe udržiava status najznámejšej streamovacej služby na Slovensku. Vyplýva to z výsledkov online kvantitatívnych prieskumov, ktoré pre skupinu Markíza pripravila spoločnosť 2muse, najväčšia nezávislá prieskumná agentúra na Slovensku.

Výsledky posledného prieskum zameraného na značku Voyo z novembra 2022 opäť potvrdili dominanciu v znalosti značky Voyo. Na otázku „Keď sa povie platený online videoportál, ktorá značka vám vybaví ako prvá?“ odpovedalo až 39 % respondentov, že práve Voyo. V porovnaní s marcom 2022 ide o nárast o 13 percentuálnych bodov. Celkovo až 60 % respondentov spomenulo Voyo medzi videoportálmi, ktoré im prídu automaticky na um. V oboch týchto parametroch, spontánna znalosť a prvá uvedená značka, tak Voyo predstihlo aj celosvetových hráčov, ako Netflix či HBO Max.



„Som rád, že kvalitná práca celého tímu nám prináša takéto príjemne výsledky, ktoré prekonali aj naše najodvážnejšie očakávania,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza. „Z čoho sa osobne teším, je tiež vnímanie Voyo ako predovšetkým slovenskej služby, ktorá je odvážnym vyzývateľom pre konkurenciu a ponúka dobrý pomer kvality a ceny,“ dodal.

Posledný prieskum bol realizovaný na vzorke 1 000 respondentov vo veku 18-79 rokov, ktorí reprezentujú populáciu Slovenska, denne používajúcu internet a sú konzumentmi online videoobsahu.


Voyo je streamovacia služba, ktorú na Slovensku prevádzkuje skupina Markíza. Koncom roka 2020 prešla kompletným vizuálnym aj obsahovým reštartom. Odvtedy zaznamenáva výrazný nárast počtu predplatiteľov. Voyo zároveň patrí ku kľúčovým projektom digitálnej transformácie mediálnej skupiny CME na všetkých trhoch, kde pôsobí. Okrem obľúbených televíznych programov v predstihu, ponúka používateľom prístup ku knižnici plnej filmov a seriálov z lokálnej i zahraničnej produkcie, populárnym športovým prenosom, či ďalšiemu prémiovému obsahu. Neustále prináša nové vylepšenia a funkcionality, pričom každý rok plánuje rozvíjať aj tvorbu exkluzívnych titulov.



Pôvodná tvorba TV Markíza žne úspechy

Pôvodná tvorba TV Markíza žne úspechy

KVÍZ: Nielen Markíza, svoje logo zmenili aj Apple a Instagram. Spoznáte  staré vizuály svetových značiek? | TVNOVINY.sk


 

Dobová rodinná sága Dunaj, k vašim službám si za minulý týždeň polepšila až o ďalších 49,4 % divákov, ktorý ju sledovali nelineárnym spôsobom, podvečerná Mama na prenájom vďaka trojdňovej oneskorenej sledovanosti zinkasovala ďalších 45,5 % divákov a nová reality šou Na nože 36,9 % divákov.


Televízia Markíza má úspešne za sebou šiesty týždeň vysielania veľkých seriálových noviniek Mama na prenájom a Dunaj, k vašim službám. V hlavnej a zároveň jedinej obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 oba seriály potvrdili v čase vysielania svoje vedúce postavenie na trhu. Medzitýždenne si výrazne polepšila nová stredajšia reality šou Na nože. Obľúbenosť týchto formátov ešte viac zvýrazňujú dáta aj so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti, ktoré sú oficiálnou jednotnou menou pri predaji reklamy.

Denný rodinný seriál Mama na prenájom porazil konkurenčnú šou Bez servítky na TV Joj so všetkými piatimi epizódami, ktoré boli odvysielané v minulom týždni. So započítanou trojdňovou oneskorenou sledovanosťou dosiahli v cieľovej skupine 12-54 výborný priemerný rating 7,6 % a trhový podiel 27,9 %. Podvečerný seriálový hit si tak pri náraste o tisíc divákov udržal ratingovú hodnotu z predchádzajúceho týždňa a trhový podiel si vylepšil v priemere o jeden percentuálny bod. Bez servítky zaznamenalo v rovnakej cieľovej skupine o štyri percentuálne body nižší priemerný podiel na trhu 23,9 %.



V porovnaní s výkonom iba v rámci živého vysielania si tak Mama na prenájom z hľadiska ratingu polepšila o 2,4 percentuálneho bodu a teda o 45,5 % divákov, ktorí seriál sledovali nelineárnym spôsobom. Trhový podiel si navýšila o 3,7 percentuálneho bodu.

Celkovo si Mamu na prenájom aj so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti v uplynulom týždni vychutnávalo v priemere 437-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Oproti živému vysielaniu si seriál polepšil priemerne o ďalších 109-tisíc divákov, čo predstavuje nárast o 33,2 %. 


 

Rovnako aj strhujúca dobová sága Dunaj, k vašim službám v cieľovej skupine 12-54 s obomi minulotýždňovými epizódami porazila konkurenčný seriál Nemocnica na TV Joj. Po zarátaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahli skvelý priemerný rating 8,1 % a trhový podiel 23,8 %. Nemocnica v rovnakej cieľovej skupine zaznamenala nižší priemerný podiel na trhu 22,1 %.



Oproti výkonu iba v rámci živého vysielania si tak Dunaj, k vašim službám z hľadiska ratingu polepšil o 2,7 percentuálneho bodu a teda až o 49,4 % divákov, ktorí seriál sledovali nelineárnym spôsobom. Trhový podiel si vylepšil o 3,6 percentuálneho bodu.

Celkovo Dunaj, k vašim službám aj so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti sledovalo uplynulý týždeň v priemere 474-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Oproti živému vysielaniu si polepšil priemerne o ďalších 142-tisíc divákov, čo predstavuje nárast až o 42,8 %. Medzitýždenne si seriál udržal rovnaký počet divákov.


 

V stredu 15. februára 2023 odvysielala TV Markíza druhú epizódu novej reality šou Na nože. So započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala opäť víťazom stredajšieho večera, keď porazila konkurenčný seriál Hranica na TV Joj.

V cieľovej skupine 12-54 dosiahlo Na nože vynikajúci rating 8,1 % a trhový podiel 25,9 %, seriál Hranica na TV Joj zaostal s výrazne nižším podielom na trhu 15,0 %. Oproti úvodnej časti z predchádzajúceho týždňa si šou z hľadiska ratingu polepšila o 1,0 percentuálny bod a trhový podiel jej podrástol až o 4,1 percentuálneho bodu.

V porovnaní s výkonom iba v rámci živého vysielania si tak novinka z hľadiska ratingu polepšila o 2,2 percentuálneho bodu a teda o 36,9 % divákov, ktorí seriál sledovali nelineárnym spôsobom. Trhový podiel si navýšila o 2,4 percentuálneho bodu.


Celkovo si Na nože aj so započítaním trojdňovej oneskorenej sledovanosti uplynulú stredu vychutnalo 364-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Oproti živému vysielaniu si šou s renomovaným šéfkuchárom Martinom Novákom, ktorý podáva pomocnú ruku reštauráciám v problémoch, polepšila o ďalších 83-tisíc divákov, čo predstavuje nárast o 29,5 %. Medzitýždenne získala na svoju stanu ďalších 10-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Vynikajúco si minulý týždeň počínala aj hlavná spravodajská relácia TV Markíza Televízne noviny, ktorá je v čase vysielania stabilnou jednotkou na trhu. Po zarátaní trojdňovej oneskorenej sledovanosti dosiahli v cieľovej skupine 12-54 excelentný priemerný rating 8,2 % a trhový podiel 27,7 %. V porovnaní so živým vysielaním získali ďalších 1,2 % ratingového bodu, čo predstavuje nárast o 17,8%.

Súhrn najdôležitejších udalostí z domova i zo sveta sledovalo na Markíze v priemere 513-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Oproti sledovanosti živého vysielania si tak polepšili v priemere o ďalších 60-tisíc divákov.

Oneskorená sledovanosť zahŕňa pozastavenie programu v čase jeho vysielania a sledovanie s oneskorením, alebo jeho nahratie a prehratie počas troch nasledujúcich dní od jeho nasadenia v lineárnom vysielaní, prípadne sledovanie z archívu prostredníctvom TV prijímača.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + TS0-3 + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA