23. 8. 2024

VÝROKY TYŽDŇA

 VÝROKY TYŽDŇA














" Mojim snom je , že SNG by nebola financovaná zo štátneho rozpočtu, ale sama by si na seba zarobila a ušetrené peniaze by išli zdravotníctvu a školstvu," 
Anton Bittner, poverený generálny riaditeľ Slovenskej národnej galérie

„Neviem, ako hovorí to slovenské či ako sa to hovorí… Nepokradneš? Mohli by sme sa toho držať."
Martina Šimkovičová

„V prípade, že budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, navrhneme im najprísnejšie tresty v Trestnom zákone. Nie je možné, aby pod občianske združenia a nadácie tak, ako to je na príklade Nadácie Milana Šimečku, bola schovávaná podvratná politická činnosť, ktorá rozbíja základné hodnoty štátu. Je zrejmé, že niektorí politici majú rodinné nadácie a občianske združenia, do ktorých zabezpečujú finančné toky štátnych peňazí,“
SNS 

"Predstavenie nebolo vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov. Štefan Kuffa na to upozornil. A v tom návale emócií, samozrejme, vznikol konflikt, čo si však myslím, že žiaden 'slniečkar', ak sú teda takí mierumilovní, by nemal oceľovou tyčou zaútočiť na Štefana Kuffu. Verím, že ak to bol zamestnanec košického Národného divadla, tak veľmi rýchlo skončí," dodal. Incident by mal byť podľa Danka poučením pre organizátorov, že by mali upozorniť na to, ak predstavenie nie je vhodné pre maloleté deti."
Andrej Danko

21. 8. 2024

Fico odvolal svojho poradcu Chmelára

 


Fico odvolal svojho


 poradcu Chmelára 





 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bývalý prezident USA a republikánsky kandidát pre nachádzajúce prezidentské voľby Donald Trump pravdepodobne nepravdivo naznačil, že má podporu americkej speváčky Taylor Swift. Trump zverejnil odkaz „Akceptujem!" spolu s obrázkami, ktoré boli prevzaté z iných účtov sociálnych médií. Zdá sa, že mnohé boli vytvorené pomocou umelej inteligencie. Informuje o tom portál BBC.
Jedna opätovne zverejnená fotografia napodobňovala plagát náboru do americkej armády počas prvej svetovej vojny, pričom namiesto tváre strýka Sama je tvár Taylor Swift s textom: „Taylor chce, aby si volil Donalda Trumpa“.
Fanúšikovania speváčky Trumpa obvinili zo šírenia dezinformácií. Taylor Swift sa nevyjadrila, koho v amerických prezidentských voľbách, ktoré budú v novembri tohto roka, podporuje. V roku 2020 však podporila demokratov. Trumpa v období, keď bol prezidentom, kritizovala.

Zdroj: SITA





Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo chargé d'affaires veľvyslanectva USA Stephanie Holmesovú a tlmočilo jej dôrazný protest v súvislosti s "provokatívnymi akciami" amerických novinárov, ktorí ilegálne vstúpili na územie ruskej Kurskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ministerstvo nekonkretizovalo, aké médiá má na mysli, no uviedlo, že pripravuje "nevyhnutné kroky, aby ich (reportérov) postavilo pred súd".
Niekoľko amerických médií v posledných dňoch zverejnilo reportáže zo Sudže — najväčšieho mesta, ktoré Ukrajinci v Rusku obsadili. Podľa rezortu ruskej diplomacie takéto činy ukazujú, že USA sú "priamym účastníkom" konfliktu s Kyjevom.
Ruskí predstavitelia už predtým ostro odsúdili niektoré západné médiá, že informujú z oblastí obsadených ukrajinskými silami od ich prekvapujúceho vpádu do Kurskej oblasti, ktorý sa začal 6. augusta.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala minulý týždeň trestné stíhanie voči redaktorke talianskej verejnoprávnej televízie RAI Stefanii Battistiniovej a kameramanovi Simoneovi Trainimu, ktorí sú obvinení z nelegálneho prekročenia hraníc v Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predtým v tejto veci predvolalo taliansku veľvyslankyňu v Moskve Ceciliu Piccioniovú.

Zdroj: TASR

Markíza KLASIK prekonala nové rekordy

 Markíza KLASIK prekonala 

nové rekordy

Najmladšia stanica skupiny Markíza sa v pondelok stala piatou najsledovanejšou televíziou na slovenskom trhu celodenne aj v prime-time.

Nová televízna stanica Markíza KLASIK je čoraz úspešnejšia a prekonáva jeden rekord za druhým. V pondelok 19. augusta 2024 si pripísala doposiaľ najlepší výkon celodenne aj v prime-time od 1. augusta 2024, odkedy sú výsledky jej sledovanosti odkryté pre celý slovenský televízny trh. 

Markíza KLASIK dosiahla včera v hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 13-55 doposiaľ najvyšší celodenný trhový podiel 4,1 % a stala sa tak piatou najsledovanejšou televíziou na slovenskom trhu po Markíze, JOJ, Jednotke STVR a televízii Dajto. Zároveň dosiahla rekordný podiel na trhu 4,2 % aj v najdôležitejšom prime-time 19:00-23:00, kde jej taktiež patril status piatej najsledovanejšej televízie.

Najúspešnejšími titulmi z pondelkového vysielania stanice Markíza KLASIK sa stali kultový komediálny seriál Rodina Addamsovcov (rating 1,3 % / share 5,5 % v CS 13-55), večerná legendárna francúzska komédia Žandár a mimozemšťania (rating 1,2 % / share 5,2 % v CS 13-55), a druhá z dvojice podvečerných epizód kultového akčného seriálu Pobrežná hliadka (rating 0,7 % / share 3,5 % v CS 13-55). 

Počas dňa sa s nadpriemernými trhovými podielmi darilo na Markíza KLASIK aj dopoludňajším seriálom Hviezdna brána (share 7,5 % a 6,0 % v CS 13-55), Knight Rider (share 5,5 % a 5,6 % v CS 13-55) a predpoludňajšej repríze Pobrežnej hliadky (share 8,2 % a 7,2 % v CS 13-55), ktorá bola navyše v čase svojho vysielania trojkou na trhu.

Celkovo najsledovanejšími pondelkovými programami sa v cieľovej skupine 13-55 stali večerné spravodajské relácie Počasie (rating 5,5 % / share 26,3 % v CS 13-55) a Televízne noviny (rating 5,4 % / share 28,0 % v CS 13-55). V širšej cieľovej skupine 12+ patrilo prvé miesto Televíznym novinám, ktoré si nenechalo ujsť 361-tisíc divákov. Aktuálnu predpoveď počasia si na Markíze pozrelo 349-tisíc divákov. 

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto, Markíza KRIMI, Markíza KLASIK) bola v pondelok v komerčne podstatnej cieľovej skupine 13-55 silným trhovým lídrom celodenne (share 33,7 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 31,3 %). 


20. 8. 2024

STVR sa ohradila voči vyjadreniam Asociácie európskych novinárov, Makara odchádza na vlastnú žiadosť do :24 a Jančkárová dostala inú ponuku

STVR sa ohradila voči vyjadreniam

 Asociácie európskych novinárov




Slovenská televízia a rozhlas (STVR) sa dôrazne ohradzuje voči nekorektným vyjadreniam Asociácie európskych novinárov, že vedenie STVR malo „odstrániť moderátorov Martu Jančkárovú a Mareka Makaru z verejného priestoru“. Uviedla to vo svojom stanovisku pre agentúre SITA. Rovnako sa STVR ohradzuje voči vyhláseniam asociácie, že „za odvolaním spomínaných moderátorov majú byť stranícke, politické, osobné či osobnostné motívy predstaviteľov vládnej moci“. Podľa verejnoprávneho telerozhlasu ide o špekulácie, ktoré sa absolútne nezakladajú na pravde. Obaja moderátori naďalej zostávajú pracovať v STVR. „Marek Makara na vlastnú žiadosť prechádza do vysielania spravodajského okruhu :24 a Marta Jančkárová dostala od vedenia ponuku pracovať na iných projektoch. Ide o štandardné ľudské i manažérske rozhodnutia, ktoré nie sú v mediálnom priestore i akejkoľvek organizácii ničím nezvyčajným,“ informovala Andrea Pivarčiová, poverená vedením Sekcie marketingu a komunikácie STVR.

Zároveň zdôraznila, že odchod Mareka Makaru a Marty Jančkárovej z moderátorského postu relácie O 5 minút 12 prebehol korektne a bez akýchkoľvek politických zásahov. „Mrzí nás, že Asociácia európskych novinárov svojimi vyhláseniami vnáša do verejného priestoru nepravdivé informácie a snaží sa prostredníctvom nich navodiť dojem, že vedenie Slovenskej televízie a rozhlasu je ovplyvnené vládnou mocou. Zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina pred pár dňami verejne deklaroval a garantoval, že to tak nie je,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

Slanina sa podľa zaslaného stanoviska STVR od začiatku svojho dočasného mandátu snaží o otvorený dialóg so zamestnancami a prízvukuje, že komunikácia je pre neho kľúčová. Jeho prioritou je stabilizácia verejnoprávneho média - tak v televízii, ako aj v rozhlase. „V ostatnom období absolvoval aj niekoľko spoločných stretnutí a konštruktívnych diskusií na pôde spravodajskej redakcie, snaží sa o otvorený dialóg a vysvetľovanie jednotlivých krokov a postupov. Tieto vedú v prvom rade k nezávislosti, objektivite a profesionalizácii spravodajstva, ktoré považujeme za veľmi dôležitú súčasť verejnoprávneho média,“ informuje Slovenská televízia a rozhlas. Na záver dodala, že nepovažuje za šťastné, keď sa rozhodnutia, ktoré vedenie STVR realizuje, prezentujú v úplne iných súvislostiach, ktoré sa nezakladajú na pravde a škodia jej súčasnej snahe o stabilizáciu a profesionalizáciu.

Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov sa dnes vyjadrila, že považuje aktuálne výmeny moderátorov v hlavných politických reláciách STVR za symbol úpadku záruk redakčnej nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu na Slovensku. Moderátorku televíznej politickej diskusie O 5 minút 12 a rozhlasovej politickej diskusie Sobotné dialógy Martu Jančkárovú a moderátora televíznej politickej relácie O 5 minút 12 Mareka Makaru odstránilo vedenie STVR z verejnoprávneho priestoru podľa asociácie presne tak, ako to predtým avizovali rôzni politici vládnej koalície, vrátane predstaviteľov ministerstva kultúry, a to ešte pred účelovou legislatívnou zmenou pôvodnej verejnoprávnej RTVS na štátnu, politicky podriadenú STVR. „Máme za to, že za odvolávaním moderátorov, a čo je horšie, za samotnými legislatívnymi zmenami a zánikom RTVS, sú len stranícke, politické, osobné a možno aj osobnostné motívy predstaviteľov vládnej moci. Nie ich odbornosť. Kto ďalší bude na rade? A z akých dôvodov?“ uviedol predseda slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov Ivan Brada. Zároveň označil situáciu v STVR za vážnu.

Podľa asociácie je ohrozená redakčná nezávislosť, chýba vízia a verejnoprávny vysielateľ sa pomaly, ale isto stáva čiernou ovcou medzi verejnoprávnymi inštitúciami v Európe.

Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Bývalý republikánsky prezident USA Donald Trump zverejnil na internete zmanipulované snímky speváčky Taylor Swift údajne vyzývajúcej svojich fanúšikov, známych ako "swifties", aby v novembrových voľbách dali svoj hlas Trumpovi.
Taylor Swift, ktorej vplyv na časť mladých amerických voličov je nepopierateľný, zatiaľ oficiálne nepodporila žiadneho kandidáta vo voľbách prezidenta USA vypísaných na 5. novembra. V roku 2020 však podporila demokrata Joea Bidena a Trumpa obvinila, že "počas celého svojho mandátu rozdúchaval plamene bielej nadradenosti a rasizmu".
Ako v pondelok uviedla agentúra Reuters, v príspevku na Trumpovej platforme Truth Social je Taylor Swift oblečená v kostýme strýka Sama, ako žiada svojich fanúšikov, aby hlasovali za Trumpa, ktorý na to reagoval statusom: "Prijímam!"
Hany Farid, odborník na digitálnu forenznú analýzu z Kalifornskej univerzity v Berkeley, uviedol, že snímka Taylor Swift je buď "vygenerovaná umelou inteligenciou alebo upravená klasickým spôsobom".
Príspevok na Trumpovej sieti je doplnený fotografiami žien v tričkách so sloganom "Swifties for Trump", z ktorých niektoré sú podľa Hanyho Farida typické pre obrázky vytvorené AI.
Taylor Swift a jej okolie na tieto statusy bezprostredne nereagovali.
Republikáni aj demokrati sa snažili využiť obrovskú popularitu umelkyne, no ona sa doteraz vyhýbala tomu, aby sa postavila na niektorú zo strán.
Svoj vplyv na fanúšikov však preukázala už vlani v septembri zverejnením správy na Instagrame, v ktorej vyzvala svojich sledovateľov, aby sa zaregistrovali do volebných zoznamov na platforme Vote.org.
Organizácia spravujúca tento web v daný deň zaznamenala viac ako 35.000 nových registrácií, čo bolo o 23 percent viac v porovnaní s rovnakým dňom v predchádzajúcom roku.
Taylor Swift, ktorá pochádza z vidieckeho štátu Tennessee, začala kariéru v country hudbe, ktorú v USA milujú najmä konzervatívci. Zdráhala sa zdieľať svoje politické názory až do roku 2018, keď oznámila, že v strednodobých voľbách v Tennessee podporí dvoch kandidátov Demokratickej strany.
Odvtedy tiež verejne obhajuje právo na potrat a práva LGBT+ ľudí, čo sú témy demokratickej kandidátky Kamaly Harrisovej.
V auguste bola Taylor Swift nútená zrušiť vo Viedni svoje tri koncerty v rámci turné Eras, pretože podľa rakúskych vládnych predstaviteľov hrozil útok na štadión, kde sa mali koncerty konať. V súvislosti s ním bol zadržaný 19-ročný muž, ktorý údajne sympatizuje so sieťou Islamský štát.







Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v noci na utorok uviedol, že 4. septembra sa namiesto navrhovanej televíznej debaty s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou na stanici Fox News zúčastní na stretnutí s voličmi. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a portálu The Hill.
Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že Harrisová sa na debate na Fox News nemieni zúčastniť, čo ho podľa jeho slov neprekvapilo. Uskutoční sa preto zhromaždenie známe v USA ako town hall, na ktorom môžu účastníci politikom klásť otázky.
"Namiesto debaty 4. septembra som súhlasil s účasťou na televíznom (zhromaždení) town hall pre Fox News, moderovanom Seanom Hannitym," uviedol Trump. Zhromaždenie sa podľa neho bude konať v štáte Pensylvánia, podrobnosti poskytne neskôr.
Harrisová v júli nahradila ako kandidátka Demokratickej strany súčasného prezidenta Joea Bidena, ktorý oznámil odstúpenie z boja o Biely dom.
Jej volebný tím minulý týždeň oznámil, že predvolebné debaty by mali byť celkovo tri. Harrisová a Trump sa dohodli na debate 10. septembra v televízii ABC, druhú televíznu diskusiu by podľa Harrisovej tímu mohli absolvovať v októbri. Obe strany tiež súhlasili s debatou viceprezidentských kandidátov.





Zdroj: TASR


Výmeny moderátorov v politických reláciách STVR sú symbolom úpadku záruk redakčnej nezávislosti, tvrdí Asociácia európskych novinárov

Výmeny moderátorov v politických reláciách STVR sú symbolom





 úpadku záruk redakčnej nezávislosti


Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov považuje aktuálne výmeny moderátorov v hlavných politických reláciách Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) za symbol úpadku záruk redakčnej nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu na Slovensku. Moderátorku televíznej politickej diskusie O 5 minút 12 a rozhlasovej politickej diskusie Sobotné dialógy Martu Jančkárovú a moderátora televíznej politickej relácie O 5 minút 12 Mareka Makaru odstránilo vedenie STVR z verejnoprávneho priestoru podľa asociácie presne tak, ako to predtým avizovali rôzni politici vládnej koalície, vrátane predstaviteľov ministerstva kultúry, a to ešte pred účelovou legislatívnou zmenou pôvodnej verejnoprávnej RTVS na štátnu, politicky podriadenú STVR. „Máme za to, že za odvolávaním moderátorov, a čo je horšie, za samotnými legislatívnymi zmenami a zánikom RTVS, sú len stranícke, politické, osobné a možno aj osobnostné motívy predstaviteľov vládnej moci. Nie ich odbornosť. Kto ďalší bude na rade? A z akých dôvodov?“ uviedol predseda slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov Ivan Brada. Zároveň označuje situáciu v STVR za vážnu.

Ohrozená je podľa nej redakčná nezávislosť, chýba vízia a verejnoprávny vysielateľ sa pomaly ale iste stáva čiernou ovcou medzi verejnoprávnymi inštitúciami v Európe. „Vedenie spravodajstva STVR je podľa nás voči neadekvátnym predstavám politikov bezmocné a nedokáže pred nimi svojich novinárov dostatočne ochrániť. Objavili sa podozrenia z viacerých zásahov do obsahu novinárskej práce,“ uviedol Brada. V zhoršujúcej situácii už navyše oznámilo výpoveď niekoľko novinárov televíznej zložky spravodajstva. „Situácia, v ktorej sa novinári STVR nachádzajú, je frustrujúca a v niektorých prípadoch aj ponižujúca. Vyjadrujeme hlbokú solidaritu so zamestnancami a spolupracovníkmi STVR a sme pripravení sa na európskej úrovni zaoberať každým prípadom politických zásahov vo verejnoprávnom priestore na Slovensku, ale aj v širšom mediálnom a kultúrnom prostredí,“ dodal Brada.

Zdroj: SITA

19. 8. 2024

Stanovisko MK SR k reakcii Michala Šimečku o Nadácii Milana Šimečku

 Stanovisko MK SR k reakcii Michala Šimečku 



o Nadácii Milana Šimečku

 Ministerstvo kultúry (MK) SR trvá na svojich tvrdeniach, ktoré uviedlo na tlačovej konferencii 15. 8. 2024 a ktorými zmluvu medzi Fondom na podporu umenia (FPU) a Nadáciou Milana Šimečku, uzavretú v júli 2024 označilo za neštandardnú. Trváme aj na výrokoch, v ktorých sme vyjadrili, že body 4.2 až 4.4 zmluvy považujeme za "poistenie si finančných zdrojov".
Projekt Fjúžn 2024 bol vyhodnotený ako úspešný v decembri 2023. Zmluva medzi nadáciou a FPU bola uzavretá tesne pred novelou zákona o FPU. Ako sa všetci môžu dozvedieť z webových stránok FPU, tento fond, tvorený z daní obyvateľov Slovenska, je prioritne určený na: "… podporu "živého" umenia a kultúry. Fond poskytuje finančné prostriedky najmä na tvorbu, šírenie a prezentáciu umeleckých diel; podporu medzinárodnej spolupráce; na vzdelávacie programy v oblasti umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu; na štipendiá pre fyzické osoby, ktoré sa tvorivo, či výskumne podieľajú na rozvoji umenia a kultúry."

Popis projektu Fjúžn je nasledovný:
"Slovensko je dnes domovom aj pre takmer 300-tisíc cudzincov. Aktivity programu [fjúžn] sú príležitosťou na spoznávanie ľudí, ktorí síce pochádzajú z iných krajín, ale zároveň sú integrálnou súčasťou tejto krajiny. Potrebu venovať sa téme nových menšín možno oprieť o viaceré výskumy, ktoré dlhodobo ukazujú, že väčšina ľudí nepovažuje cudzincov za prínos pre spoločnosť. Podľa mnohých ľudí môžu cudzinci Slovensko nazývať svojím domovom až vtedy, keď tu buď prežijú väčšinu života, alebo sa aspoň úplne prispôsobia slovenskému spôsobu života a kultúre (prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Milana Šimečku). Ešte stále máme v hlavách symbolické bariéry k rozmanitosti a veľmi ťažko ich búrame. [fjúžn] sa usiluje budovať otvorenú, inkluzívnu, demokratickú spoločnosť a odstraňovať tieto hranice medzi cudzincami a väčšinovým obyvateľstvom. Chce scitlivovať verejnosť v téme migrácie, búrať predsudky a posilňovať hlas cudzincov. Podujatia [fjúžn] na cestách pripravujeme v úzkej spolupráci s lokálnymi organizáciami z oblasti kultúry, ľudských práv i samotnými komunitami cudzincov a prispôsobujeme ich potrebám a možnostiam lokality. Prostredníctvom regionálnych podujatí vytvárame príležitosti na stretávanie a spoznávanie sa a prehlbujeme spoluprácu obyvateľov rôznych miest s komunitami cudzincov (vrátane utečencov). Zároveň dávame priestor, príležitosť a hlas miestnej komunite cudzincov. V roku 2024 chceme opäť zorganizovať 6 podujatí [fjúžn] na cestách."
Sme nútení klásť si otázku, na základe čoho Nadácia Milana Šimečku vo svojom stanovisku k TK z 15.8.2024 nazýva súbor rôznorodých aktivít na inklúziu pod názvom Fjúžn festivalom, prehliadkou alebo súťažou. Na základe čoho tvrdí vo svojim stanovisku FPU, že ide o štandardnú zmluvu na 3 roky, a zároveň prirovnáva projekt nadácie k takým skvostom ako je festival vážnej hudby Konvergencie, Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy či martinský divadelný festival Dotyky a spojenia. Tieto festivaly majú kultúrny obsah, jasnú dramaturgiu, zrejmý vplyv na udržanie živého umenia a kultúry presne v súlade so štatútom FPU, rovnako tak skutočnú, nie len deklarovanú kontinuitu. V prípade týchto festivalov s históriou zrejme všetci rozumejú nutnosti plánovania zdrojov, udržateľnosti nasledujúcich ročníkov a včasného angažovania umelcov. Na druhej strane, projekt Nadácie Milana Šimečku je súborom prednášok a rôznorodých iných aktivít a nemá nič spoločné s poslaním fondu. Navyše, nie je štandardné, aby takéto typy projektov mali istú podporu aj do budúcna, bez toho, aby hodnotiaca komisia poznala popis projektov, najmä s dôrazom na fakt, že ako sa zdá z dostupných informácií, väčšina pridelených verejných zdrojov ide na honoráre prednášajúcim a organizátorom.

Nech sa páči, k nahliadnutiu programy realizované pod názvom Fjúžn: www.fjuzn.sk

V stanovisku FPU je uvedené: "Viacročná podpora je určená pre časovo a finančne náročnejšie projekty, pri ktorých je dôležitá ich udržateľnosť. Ide napríklad o projekty vydávania časopisov alebo realizáciu veľkých festivalov naprieč všetkými oblasťami umenia a kultúry."

Skúste si, prosím, sami odpovedať na otázku, ako projekt Fjúžn napĺňa tieto ciele.

Ministerstvo kultúry SR nemá žiadne negatívnu konotácie s utečencami žijúcimi na Slovensku, ale na podporu projektov ich integrácie a adaptácie slúžia iné zdroje, nie Fond na podporu umenia. Zmluva, ktorá garantuje Nadácii Milana Šimečku peniaze až do roku 2026, teda podľa názoru vedenia MK SR nie je vhodným riešením. A zmluvná vymožiteľnosť verejných zdrojov na ďalšie 2 roky nie sú štandardom pre podporu takéhoto typu projektu.

18. 8. 2024

Zomrel Alain Delon

Zomrel Alain Delon



Vo veku 88 rokov zomrel legendárny francúzsky herec, producent a režisér Alain Delon. V spoločnej tlačovej správe to v nedeľu oznámili jeho tri deti - Alain Fabien, Anouchka, Anthony.ny.
Alain Delon stelesňoval presne to, čomu sa hovorí idol strieborného plátna. Aj diváci na Slovensku ho mohli poznať ako šarmantného predstaviteľa policajtov, gangstrov, dobrodruhov, milovníkov, ale aj oveľa zložitejších dramatických charakterov. Za svoj úspech vďačil nielen vzhľadu, ale aj nadaniu a cieľavedomosti.
Alain Delon (celým menom Alain Fabien Maurice Marcel Delon) sa narodil 8. novembra 1935 v Sceaux na predmestí Paríža. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal štyri roky. Istý čas vyrastal u pestúnov v rodine väzenského dozorcu, teda doslova na väzenskom dvore. Chvíľu pobudol v jezuitskom internáte, neskôr sa u nevlastného otca vyučil za mäsiara. Ako 17-ročný narukoval do armády k námorníctvu a slúžil štyri roky v Indočíne, z čoho však takmer rok strávil vo väzení za rozličné delikty. Keď sa v roku 1956 vrátil do Francúzska, netušil, čo bude robiť.
Vďaka priateľstvu s herečkou Brigitte Auberovou získal kontakty v umeleckých kruhoch a spolu s nimi v roku 1957 aj svoju prvú filmovú rolu v snímke Keď sa do toho zapletie žena.
Hneď o rok nato sa stretol vo filme Buď pekná a mlč (1958) s Jeanom-Paulom Belmondom, s ktorým ho spájalo celoživotné priateľstvo; v septembri 2021 prišiel Delon do parížskeho chrámu Saint-Germain-des-Prés, aby dal tomuto svojmu priateľovi posledné zbohom.
V romantickej dráme Kristína (1958) sa stretol pred kamerou s rakúskou herečkou Romy Schneiderovou, ktorá sa stala jeho partnerkou aj v osobnom živote.
Medzinárodnú prestíž prinieslo Delonovi stvárnenie neľútostného boxera v snímke Rocco a jeho bratia, ktorú v roku 1960 nakrútil taliansky režisér Luchino Visconti.
Ďalší taliansky kultový tvorca Michelangelo Antonioni obsadil herca v roku 1962 do drámy Zatmenie.
O rok neskôr hral Delon spolu so Jeanom Gabinom v kriminálke Melódia podzemia a v historickom filme Gepard zažiaril po boku takých hviezd ako Burt Lancaster a Claudia Cardinale.
Veľkú popularitu priniesla Delonovi historická snímka Čierny Tulipán, ktorú v roku 1964 nakrútil Christian-Jaque podľa známeho románu Alexandra Dumasa staršieho.
Mladý a ženami obletovaný Delon spoznal v tom čase krásku Natalie Barthélémyovú, ktorej dopomohol k hereckej kariére a v tichosti si ju zobral za manželku.
Romy Schneiderová, ktorú Delon po piatich rokoch opustil, niesla rozchod veľmi ťažko. Nová žena sa po boku Delona objavila v snímke Samuraj (1967).
Na vrchole slávy nakrútil v roku 1969 štyri filmy. Medzi nimi napríklad známy Sicílsky klan v skvelej hereckej zostave so Jeanom Gabinom a Linom Venturom. Ďalším bol psychologický kriminálny thriller Bazén, v ktorom hral Delon so svojou expartnerkou Romy Schneiderovou.
Osudným sa mu však stal film Jeff, počas natáčania ktorého sa stretol s herečkou Mireille Darcovou - tá sa stala jeho životnou partnerkou až do roku 1983 (zomrela 28. augusta 2017).
V legendárnej snímke Borsalino (1970) vytvoril Delon opäť hereckú dvojicu s Belmondom.
V roku 1973 sa opätovne stretol pred kamerou s Jeanom Gabinom v psychologickej dráme Dvaja muži v meste.
O rok neskôr si zahral v snímke Poviedka o policajtovi. Z tohto obdobia sú slovenskému divákovi najznámejšie filmy Smrť darebáka (1977) a Traja muži na zabitie (1980).
Delon, ktorý bol nielen úspešným hercom, ale aj producentom, spomalil tempo a vyberal si náročnejšie filmové úlohy. Takou bola v roku 1984 hlavná rola alkoholika vo filme Náš príbeh a v tom istom roku snímka Swanova láska, ktorá vychádzal z prózy Marcela Prousta.
Zahral si aj hlavnú postavu v dráme Nová vlna (1990), či vo filme Návrat Casanovu (1992) a s celou plejádou hereckých kolegov sa stretol v svojráznom filmovom projekte Herci, ktorý v roku 2000 vytvoril Bertrand Blier a ktorý vzdáva hold velikánom francúzskeho herectva.
V roku 2008 sa objavil v preňho netradičnom žánri - v rozprávke Asterix a Olympijské hry.
Za svoju viac ako šesťdesiatročnú filmovú kariéru dostal viacero ocenení. Napríklad v roku 1985 získal francúzsku filmovú cenu César za brilantné stvárnenie úlohy vo filme Náš príbeh.
Za celoživotné dielo ocenili Alaina Delona v roku 1995 na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne Zlatým medveďom a rovnako - za celoživotné dielo - si v roku 2019 prevzal čestnú Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes.
V roku 2005 povýšili Delona do hodnosti dôstojníka Čestnej légie za osobný prínos do svetového filmového umenia.
V šľapajach ikonického francúzskeho herca Alaina Delona pokračujú jeho synovia Anthony a Alain Fabien, ako aj dcéra Anouchka.
Posledné mesiace však umelca sužoval konflikt jeho detí:
koncom januára tohto roku vyústil do verdiktu parížskeho súdu, ktorý dal Delona pod súdnu ochranu, čiže vymenoval neutrálneho a nestranného právneho zástupcu, ktorý mal 88-ročnému hercovi pomáhať pri jeho zdravotnej starostlivosti, pri výbere opatrovateľov, ako aj spravovaní bankového účtu. Zákonného zástupcu vymenoval sudca v apríli.



Zdroj: TASR