10. 2. 2018

Zomrel Jóhann Jóhannsson

Zomrel Jóhann Jóhannsson

Jóhann Jóhannsson, nominovaný na Oscara skladateľ filmov ako "Príchod", "Sicario" a "Teória všetkého", bol nájdený mŕtvy v piatok vo svojom berlínskom byte. Mal 48 rokov.
Tim Husom, jeho manažér v Los Angeles, povedal, že berlínske úrady vyšetrujú a že sa uskutoční pitva. Príčina smrti nie je známa.
Oslavovaný skladateľ, ktorý sa narodil na Islande , často miešal elektroniku s konvenčným orchestrom. V roku 2014 získal nominácie na Oscara, BAFTA a Grammy za svoje "Theory of Everything" a získal Zlatý glóbus. V roku 2016 získal nomináciu na Oscara za "Sicario" a Zlatý glóbus, BAFTA a Grammy za svoju hudbu "Príchod".
Okrem svojich filmových výsledkov mal Jóhannsson kariéru ako sólový hudobník. Jeho prvé album "Englaborn" bolo vydané v roku 2002; nasledujúce albumy zahŕňali "Viroulegu Forsetar" v roku 2004, "IBM 1401, užívateľská príručka" v roku 2006, "Fordlandia" v roku 2008 a naposledy "Orphee" v roku 2016.




Zdroj:Variety

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Novinár Karel Slezák, ktorý po druhom kole českých prezidentských volieb napadol vo volebnom štábe Miloša Zemana zástupcu médií, zomrel na následky vnútorného krvácania. S odvolaním sa na vyhlásenie rodiny zosnulého o tom v piatok informoval spravodajský server iDNES.cz 
      "Prosíme verejnosť a tlač, aby rešpektovali naše súkromie a dali nám potrebný čas na vyrovnanie sa s tragickou stratou človeka, za ktorého čestnosťou a poctivosťou budeme vždy stáť," uviedli smútiaci príbuzní vo vyhlásení pre iDNES.cz.
      Rodina ďalej konštatovala, že Slezák zomrel na následky vnútorného krvácania "v dôsledku náporu posledných dní, ktoré pre neho neboli celkom priaznivé". Príbuzní tak vyvracajú špekulácie o tom, že by mal choré srdce. Príčinu smrti musel určiť až patológ.
      Podľa zdroja iDNES.cz za vnútorným krvácaním stála disekcia aorty, pri ktorej dochádza k natrhnutiu steny aorty. Jednou z príčin tohto smrteľne nebezpečného stavu je vyšší krvný tlak, s ktorým mal Slezák ťažkosti.
      Slezák v stredu (7.2.) skolaboval, rodina ho preto odviezla do nemocnice. Tam však lekári konštatovali, že je v poriadku, a prepustili ho. Na ceste domov následne zomrel. Nepomohla ani záchranka, píše iDNES.cz.

Copyright © TASR 2018

Americká herečka Jennifer Garner sa vráti na televízne obrazovky. Rodáčka z texaského Houstonu si zahrá v pripravovanom komediálnom seriáli televízie HBO s názvom Camping. Limitovaný osemdielny projekt vzniká pod taktovou Leny Dunham a Jenni Konner, ktoré stáli za komediálnou sériou Girls (2012 - 2017). Filmárky sa postarali o scenár novinky a podpíšu sa pod ňu aj ako výkonné producentky.
Pre 45-ročnú Garner je Camping prvým televíznym projektom od seriálu Alias (2001 - 2006). Herečka stvárni prehnane organizovanú a kontrolujúcu manželku a matku Kathryn Siddell-Bauers, ktorá sa s manželom Waltom chystá osláviť jeho 45. narodeniny spoločným víkendovým pobytom v prírode. Situácia sa však skomplikuje, keď sa k nim pri kempovaní pridá jej pokorná a slobodomyseľná sestra. Pohodový víkend zrazu otestuje manželstvá a vynesie na povrch zločiny, na ktoré nikto tak skoro nezabudne. Nakrúcanie série sa začne na jar v Los Angeles.
Jennifer Anne Garner je známa predovšetkým zo spomínaného seriálu Alias (2001 - 2006), ktorý jej v roku 2002 vyniesol Zlatý glóbus. Zahrala si aj vo filmoch Kámo, kde mám fáro? (2000), Pearl Harbor (2001), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Elektra (2005), Dvojitý život (2006), Kráľovstvo (2007), Juno: Nezrelá na dieťa (2007), Všetky moje ex (2009), Klub poslednej nádeje (2013), Draft Day (2014), Danny Collins (2015) či Zázraky z neba (2016).


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Reg E. Cathey

 Zomrel Reg E. Cathey

Vo veku 59 rokov zomrel americký herec Reg E. Cathey. Rodák z Huntsville v Alabame bol známy najmä zo seriálov Oz (1997 - 2003), The Wire - Špina Baltimoru (2002 - 2008) a Dom z kariet (2013).
Jeho úmrtie oznámil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter scenárista a producent David Simon, s ktorým spolupracoval napríklad na miniseriáli The Corner (2000) alebo spomínanom The Wire. "Nielen výborný a majstrovský herec, ale jednoducho jedna z najúchvatnejších ľudských bytostí, s ktorými som mal tú česť tráviť dlhé dni na pľaci," vyjadril sa. Smútok nad úmrtím Catheyho vyjadril prostredníctvom Twitteru aj tvorca amerického Domu z kariet Beau Willimon.
Práve stvárnenie majiteľa barbecue reštaurácie Freddyho v dramatickom seriáli z prostredia politiky mu vynieslo tri nominácie na ceny Primetime Emmy, pričom v roku 2015 prestížnu trofej aj získal.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel John Gavin

Zomrel John Gavin




Vo veku 86 rokov zomrel americký herec John Gavin,ktorý bol aj americkým veľvyslancom v Mexiku v rokoch 1981 až 1986 a prezidentom Screen Actors Guild v rokoch 1971 až 1973. Hral vo filmoch Imitácia života (1959), Spartacus (1960), Psycho (1960) a Dôkladne moderné Millie (1967).

TO JE TV!

TO JE TV!

9. 2. 2018

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Matka popraveného amerického novinára Jamesa Foleyho privítala zadržanie dvoch zvyšných členov britskej teroristickej bunky Islamského štátu (IS), známej pod prezývkou "The Beatles", a žiada pre nich doživotné väzenie.
      V rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC Diane Foleyová uviedla, že syna jej už nikto nevráti, ale zadržanie dvojice islamistov "hádam ochráni iných pred podobným druhom zločinov". "Ich zločiny sa vymykajú predstavivosti. Oni neurobili nič dobré, takže podľa môjho názoru by zvyšok svojho života mali stráviť vo väzení".
      Amerického vojnového reportéra Jamesa Folyeho popravili islamisti 19. augusta 2014 v Iraku po tom, ako ho niekoľko mesiacov držali v zajatí. Výmenou za prepustenie Folyeho, ktorý zmizol v Sýrii v novembri 2012, požadoval Islamský štát výkupné vo výške 100 miliónov eur. Spojené štáty americké vtedy vyhlásili, že s teroristami obchodovať nemienia a sumu odmietli zaplatiť.
      Foleyho popravu zverejnili na internete ako výstrahu pred ďalšími útokmi zo strany USA, ktoré v tom čase útočili na pozície a základne islamistov v Sýrii i Iraku.
      Neskôr vyšlo najavo, že vykonávateľom popravy bol Mohammed Emwazi, známy ako "Džihádista John", ktorý vlastnoručne odrezal hlavy siedmim západným novinárom alebo humanitárnym pracovníkom, ako aj viacerým sýrskym vojakom. Emwazi bol zabitý v novembri 2015 počas americko-britského útoku dronom v sýrskom meste Rakka.
      Džihádista John bol členom teroristickej bunky, ktorá od väzňov dostala prezývku "The Beatles" po slávnej rockovej skupine na základe britského prízvuku svojich členov. Podľa americkej vlády bunka zavraždila odrezaním hlavy viac než 27 rukojemníkov.
      "Paula" Aina Lesleyho Davisa zadržali v novembri 2015 v Turecku a odsúdili za teroristické aktivity na 7,5 roka. Dvoch zvyšných členov - Alexandu Koteya ("George") a El Shafee Elsheikha ("Ringo") - zadržali vo štvrtok v Sýrii kurdské sily blízko irackých hraníc a vydali americkým špeciálnym jednotkám.




Agentúra Reuters zverejnila v piatok správu o hromadnej poprave desiatich moslimov z etnika Rohingov v mjanmarskej administratívnej oblasti Jakchainský štát. Tvrdí zároveň, že tamojšie úrady zatkli jej dvoch novinárov za to, že na tomto prípade pracovali.
      Vládni vojaci spolu s dedinčanmi-budhistami zabili vlani v septembri desať mužov a pochovali ich v masových hroboch v obci Inn Dinn. Pre agentúru Reuters to povedali tamojší vidiečania a bezpečnostný personál.
      Mjanmarsko pripustilo existenciu masového hrobu v tejto obci, v ktorom je podľa neho desať "teroristov".
      "Sme presvedčení, že ide o príbeh obrovského globálneho významu a bolo našou zodpovednosťou, aby sme ho zverejnili," uviedol v piatok vo vyhlásení šéfredaktor Reuters Stephen J. Adler, ktoré zdieľala agentúra DPA.
      Dvoch miestnych novinárov pracujúcich pre Reuters -- menom Wa Lone (31) a Ťjo Sou U (27) -- zadržali vlani 12. decembra v jednej z okrajových štvrtí Rangúnu. Polícia ich prehľadala, pričom našla dve tajné vojenské správy a doklad o pobyte v Jakchainskom štáte, odkiaľ od augusta hromadne utekajú príslušníci moslimskej menšiny Rohingov. Obom novinárom hrozí trest do 14 rokov väzenia.
      Mjanmarské ministerstvo pre informácie uviedlo, že novinári boli zadržaní na základe zákona, ktorý bol prijatý v roku 1923, keď bolo Mjanmarsko, známe vtedy aj ako Barma, provinciou Britskej Indie.






Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) Ruskej federácie v stredu (7.2.) na svojej webovej stránke uverejnilo vyhlásenie, v ktorom spája "protiruskú informačnú kampaň pred ZOH v Južnej Kórei" nielen s médiami, ale aj s IT spoločnosťami. Z napojenia na americké spravodajské služby pritom obvinilo aj slovenskú softvérovú spoločnosť Eset. Firma tieto obvinenia odmieta.
"Táto protiruská kampaň môže zahŕňať nielen politicky motivované médiá, ako napríklad Washington Post alebo BuzzFeed, ale aj IT spoločnosti ako ThreatConnect, TrendMicro alebo Eset, ktoré majú silné väzby so CIA a NSA," uvádza sa vo vyhlásení ruského MZV.
"Bezpečnostná spoločnosť Eset nie je prepojená ani so CIA, ani s NSA a ani so žiadnou inou spravodajskou agentúrou alebo vládou. Zároveň nie je zapojená do žiadnej údajnej provokačnej kampane," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hošalová.
Eset podľa nej publikuje svoj bezpečnostný výskum bez akýchkoľvek špekulácií a zakladá ho na overiteľných faktoch. "Jeden z dlhodobých pilierov bezpečnostného výskumu spoločnosti Eset je zostať neutrálnym v akejkoľvek politickej alebo geopolitickej otázke," doplnila Hošalová.


Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA






"Moje dieťa zo mňa vysáva život. Pije moju vodu a ja som potom smädná. Je moje jedlo a ja som hladná. Berie mi zdravie a ja som preto chorá. Prečo vytvárame tieto monštrá, ktoré nás chcú zabiť?"
Chrissy Teigen ,americká modelka


"Moderátorka DVTV na mě útočila, měl jsem 39 stupňů horečku, celá republika to věděla, nevěděl jsem, na co se mě ptá, rozhovor jsem utnul."
Tomio Okamura 


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť YouTube nenašla dôkazy o zasahovaní Ruska do kampane pred referendom o tzv. brexite (vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie). Britskému parlamentnému výboru poverenému vyšetrovaním falošných správ to potvrdila výkonná riaditeľka YouTube, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.
Členovia britského výboru pre médiá, kultúru a šport, poverení preverením zmieneného obvinenia, získali tieto informácie vo štvrtok počas návštevy Univerzity Georgea Washingtona v metropole Spojených štátov.
Juniper Downsová, šéfka pre verejnú politiku spoločnosti YouTube, uviedla, že táto divízia spoločnosti Google nenašla "žiadny dôkaz o ruskom zasahovaní do referenda o brexite".
Ako zhodnotil Reuters, vzťahy medzi Ruskom a Britániou sú aktuálne napäté. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila vlani Moskvu z vojenskej agresie a povedala, že dôkazy o ruskom zasahovaní do zahraničných volieb sú.
      Kremeľ, ktorý počas vlády Vladimira Putina získal nazad časť svojho vplyvu strateného po páde Sovietskeho zväzu, zasahovanie do volieb či referend v západných krajinách odmieta. Protiruská hystéria sa podľa Moskvy šíri prostredníctvom USA a Európy.

Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Twitter Inc. prevádzkujúca rovnomennú mikroblogovaciu sieť prvý raz za svoju takmer dvanásťročnú históriu vykázala zisk. Hospodárskym výsledkom za 4. kvartál prekonala opatrné očakávania trhu. Čistý zisk firmy za október až december bol v sume 91 mil. USD čiže 12 centov na akciu. Upravený zisk bol 19 centov na akciu. Prekonal tak očakávania analytikov, ktorí odhadovali, že bude 14 centov na akciu.
Tržby firmy posilnili o 2 percentá na 732 mil. USD. Aj ich objemom Twitter prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume spoločnosti FactSet, ktorí predpovedali, že budú na úrovni 687 mil. USD.
Počet užívateľov mikroblogovacej siete však stagnoval. Firma uviedla, že v posledných troch mesiacoch vlaňajška mala v priemere 330 mil. aktívnych užívateľov mesačne. Ich počet sa tak oproti tretiemu štvrťroku nezmenil. Nenaplnil sa odhad trhu, že Twitter v štvrtom kvartáli minulého roka aktívne využívalo v priemere 333 mil. ľudí.
Hodnota akcií firmy Twitter po zverejnení výsledkov za október až december vo štvrtok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze vzrástla o 21 percent.



Súd v Saudskej Arábii poslal na päť rokov za mreže novinára, ktorý vlani kritizoval kráľovský dvor. Informovali o tom na štát napojené médiá s tým, že muža, ktorého bližšie neidentifikovali, uznali vinným z urážky kráľovského dvora. Novinár okrem toho dostal päťročný zákaz vycestovať z krajiny, ktorý bude platiť po jeho prepustení, píše na svojej webstránke denník Okaz.
Ako informovala agentúra AP, uväzneným novinárom je Saleh al-Šehi, ktorého zatkli po tom, ako 8. decembra vystúpil v súkromnej televízii Rotana. Al-Šehi vtedy uviedol, že ktorýkoľvek občan Saudskej Arábie so známosťami na kráľovskom dvore, má automaticky výhodu pri kúpe strategicky umiestnených pozemkov, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť. Nezisková organizácia Výbor pre ochranu novinárov vyzvala saudskoarabské úrady, aby muža prepustili.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Český podnikateľ Petr Kellner sa môže počas niekoľkých týždňov stať vlastníkom aktivít nórskeho telekomunikačného operátora Telenor v Bulharsku. Zároveň je medzi kandidátmi s najlepšou ponukou na odkúpenie televízie Nova, ktorá je v Bulharsku druhou najsledovanejšou televíznou stanicou. Informoval o tom na svojom webe bulharský ekonomický týždenník Kapital.
"Ak sa obe transakcie stanú skutočnosťou, Petr Kellner sa tento rok stane jedným z najvplyvnejších ľudí nielen v Česku, ale aj v Bulharsku. Bude mať pod kontrolou mobilného operátora s najväčšími príjmami v tomto odbore a tiež mediálnu skupinu, ktorá má najväčší obrat," napísal Kapital.
Informáciu, že je Kellnerova investičná skupina PPF vyvoleným kandidátom Telenoru na získanie telekomunikačného biznisu v Bulharsku, ale aj v Srbsku a Čiernej Hore, týždenníku potvrdili tri zdroje blízke rokovaniam.
Pokiaľ ide o televíziu Nova, ktorú teraz vlastní švédsky koncern MTG Group, ponuka podaná firmou PPF koncom januára patrí podľa dvoch zdrojov medzi najlepšie.
Konečná cena kontraktu s Telenor zatiaľ nie je podľa kapitálu jasná a bude závisieť od toho, či zahrnie aj biznis nórskej spoločnosti v Maďarsku. Špecializovaná mediálna spoločnosť Mergermarket podľa bulharského týždenníka tieto aktivity len v Bulharsku, Srbsku a Čiernej Hore oceňuje na dve miliardy eur (50,7 miliardy Sk).
Kapital odhaduje, že ak všetko pôjde dobre pri rokovaniach aj pri schvaľovaní projektu, obchod by mohol byť dokončený do leta.
Čo sa týka bulharskej televízie Nova, nie je známe, koľko ponúk bolo koncernu MTG Group v stanovenej lehote do posledného januárového piatku podané. Avšak je isté, že ponuka PPF "patrí medzi najsilnejšie, pokiaľ nie je vôbec najlepšie", napísal Kapital s odvolaním sa na dva svoje zdroje.
O zámere MTG Group televíziu predať sa hovorí už od začiatku minulého roka. Pritom sa uvádza, že cena by mala byť vyššia ako 100 miliónov eur (2,5 miliardy Sk).


Televízia Barrandov Jaromíra Soukupa pred voľbami vo svojich reláciách zrejme opakovane zvýhodnila prezidentského kandidáta Miloša Zemana. Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) preto s prevádzkovateľom televízie začala správne konanie pre možné porušenie zákona. Uviedla to v tlačovej správe. Soukup vo vyjadrení pre server iDNES.cz odmietol porušenie akejkoľvek povinnosti.
V utorok 16. januára pred druhým kolom prezidentské voľby odvysielala televízia diskusné politicko-publicistický reláciu Aréna Jaromíra Soukupa, kde podľa rady prezentovala iba názory na podporu Zemana, zatiaľ čo argumenty pre druhého kandidáta Jiřího Drahoša vôbec nezazneli. Soukup podľa rady v rámci témy prezidentských volieb žiadnym spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta, diváci tak mohli na základe výrokov klientov získať mylné a zavádzajúce informácie o politických postojoch Drahoša.
"Program mal naopak potenciál ovplyvniť rozhodovanie divákov / voličov v prospech Miloša Zemana, a to najmä z dôvodu zjednodušené, zavádzajúce a emocionálne zafarbené prezentácie otázky migrácie a národných záujmov vo vzťahu k prezidentským voľbám, respektíve k osobám menovaných kandidátov. Prevádzkovateľ sa tak mohol dopustiť porušenia povinnosti, podľa ktorej má byť v relácii dbať zásad objektivity a vyváženosti, "uviedla RRTV.
Ďalšieho porušenie zákona sa mal Soukup dopustiť 22. januára v relácii Duel Jaromíra Soukupa - prezidentský špeciál. V rámci relácie, v ktorom bol hosťom Zeman, moderátor opäť podľa rady dostatočným spôsobom neplnil úlohu kvalifikovaného oponenta, naopak vyjadroval Zemanovi svoju názorovú podporu, a to v úvodnej monologické reči aj v priebehu diskusie. Hosť mal k dispozícii prakticky neobmedzený priestor k tomu, aby prezentoval svoje názory a postoje, dodala RRTV.
"Ak RRTV začne správne konanie, vysvetlíme svoju pozíciu a počkáme na rozhodnutie, o odvolaní rozhoduje súd. Až potom budem hodnotiť, čo sa stalo," povedal serveru iDNES.cz Soukup. Kategoricky odmieta porušenie akejkoľvek povinnosti. "K absurdným predstavám, že moderátor má nejako suplovať neprítomného hosťa, ktorý odmietol prísť, sa s vážnou tvárou radšej vyjadrovať nebudem," dodal Soukup.


Copyright © ČTK 2018

DNES SA TO ZAČÍNA!

DNES SA TO ZAČÍNA!

Do vysielania RTVS sa, na rozdiel od situácie spred štyroch rokov, opätovne vrátia hokejové zápasy zo zimnej olympiády v Pjongčangu. Ich získanie bolo prioritou rokovaní RTVS so spoločnosťou Discovery Communications, ktorá vlastní exkluzívne vysielacie práva na olympijské hry pre európsky trh.
RTVS zároveň upriami pozornosť na ďalšie zaujímavé disciplíny, v ktorých sa očakáva medailový úspech slovenských reprezentantov. Prioritou je zachytiť výsledky všetkých slovenských športovcov. V prípade črtajúceho sa zaujímavého výsledku, či medailového úspechu Rádio Slovensko zaradí operatívne do vysielania aktuálne vstupy priamo z dejiska ZOH v Pjongčangu, a nie sú vylúčené ani programové zmeny na Jednotke a Dvojke.
Dvojka prinesie od skorých ranných hodín sled priamych prenosov a kratších záznamov do približne 15.30 až 16.00 h s využitím vstupov zo Štúdia ZOH. Od 16.00 do 19.30 h je na Dvojke naplánovaný trojhodinový až tri a polhodinový blok záznamov zo všetkých najdôležitejších súťaží olympijského dňa. Na Dvojke si diváci denne od 20.10 h môžu v Štúdiu ZOH 2018 pozrieť 50 minútový podrobný prehľad o športovom dianí v Pjongčangu. Súčasťou popoludňajšieho vysielania na Dvojke bude relácia Štúdio Šport – Olympijský dom 2018. Prinesie zaujímavé rozhovory s výraznými osobnosťami slovenského a zahraničného športu, ako aj reakcie na výkony a výsledky slovenských športovcov. Zimná olympiáda bude mať dominantné postavenie v Góloch-bodoch-sekundách na Jednotke, ako aj vo všetkých športových spravodajstvách.
V Rádiu Slovensko sa bude od soboty 10. februára do nedele 25. februára od 02.00 do približne 13.00 h naživo ozývať moderované OH štúdio podľa toho, v akom čase budú vrcholiť disciplíny, v ktorých sa predstavia slovenské medailové želiezka. O ZOH 2018 bude Rádio Slovensko informovať tiež v Rádiožurnále a vo večerných športových reláciách, odvysiela sumáre aktuálneho diania, rozhovory so športovcami a priestor dostane i publicistika zo zákulisia olympijského diania. Olympijskej téme sa bude venovať Nočná pyramída, K veci či Príbeh na týždeň.
Vo vysielaní RTVS sa olympiáda začne v piatok 9. februára o 11.30 h Štúdiom ZOH 2018 na Jednotke a hneď po ňom otváracím ceremoniálom. Ukončí sa v nedeľu 25. februára na Dvojke záverečným Štúdiom ZOH 2018 – sumár o 20.10 h. Záverečný ceremoniál prinesie Jednotka medzi 12.00 až 14.00 h.

8. 2. 2018

Zomrel John Barlow

Zomrel John Barlow

Vo veku 70 rokov zomrel John Perry Barlow, americký básnik, esejista, politický aktivista a autor viacerých textov piesní americkej rockovej skupiny Grateful Dead. O jeho úmrtí informovala medzinárodná nezisková organizácia Electronic Frontier Foundation (EFF), ktorú Barlow pomáhal založiť. 
Podľa vyhlásenia EFF skonal Barlow v stredu skoro ráno v spánku. Príčina jeho smrti doposiaľ známa nie je, uviedla agentúra AP.
Barlow bol známy obhajobou kybernetickej slobody na internete a v roku 1990 spoluzaložil neziskovku EFF, ktorá je zástancom slobody prejavu na internete a poskytuje v tejto oblasti poradenstvo súdnym inštitúciám i vládam. 
Podľa vyhlásenie EFF Barlow vždy vnímal internet "ako základné miesto slobody, kde aj dlho umlčiavané hlasy môžu nájsť svoje publikum a ľudia sa môžu spojiť bez ohľadu na svoju fyzickú vzdialenosť."
      Barlow tiež textárom desiatok piesní rockovej skupiny Grateful Dead vrátane songov Touch of Grey či Brown Eyed Woman.


Copyright © TASR 2018



Rumunský rozhlas a RTVS budú pokračovať v spolupráci

Rumunský rozhlas a RTVS budú 
pokračovať v spolupráci 


  Generálni riaditelia Rumunskej rozhlasovej vysielacej organizácie Georgica Severin a RTVS Jaroslav Rezník vo štvrtok v Bratislave oficiálne podpísali dohodu o spolupráci. Rumunská rozhlasová vysielacia organizácia patrí k historicky prvým partnerom Slovenského rozhlasu (SRo), ich spolupráca začala pred vyše 20 rokmi. Šéfovia oboch inštitúcií podpisom dohody potvrdili záujem na jej pokračovaní. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
      Ako uviedol Rezník, pre SRo ide o jedného z najstarších a najtradičnejších rozhlasových partnerov, s ktorým si už roky vymieňajú programy najrozličnejších druhov a žánrov. "Niekoľkonásobne väčšie Rumunsko vďačne absorbuje naše rozhlasové hry, vážnu a populárnu hudbu. Máme s nimi jednu z najintenzívnejších výmen," priblížil generálny riaditeľ RTVS a súčasne ocenil spoluprácu v rámci Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá združuje rozhlasové a televízne stanice vrátane RTVS a Rumunskej rozhlasovej vysielacej organizácie. Obaja vysielatelia spoločne postupujú pri presadzovaní záujmov krajín zo strednej a východnej Európy v rámci rozvoja rozhlasového a televízneho vysielania.
      Podľa Rusnákovej hudobné a slovné programy SRo intenzívne využíva tiež slovenská redakcia Rádia Temešvár a jej redaktori chodia na pravidelné študijné pobyty, aby sa zdokonalili v slovenskom jazyku. "Ich práca je dobrou ukážkou toho, ako môže vyzerať vysielanie pre národnostné menšiny," podotkol Rezník.
      Štvrtkové podpísanie dohody o spolupráci označil generálny riaditeľ RTVS za pokračovanie v tradičných väzbách. "Doba však pokročila. Žijeme éru nových typov médií a sociálnych sietí, preto chceme hľadať intenzívnu formu spolupráce aj na týchto platformách," dodal.
      Georgica Severin označil RTVS za vynikajúceho partnera, ktorému môže rumunský rozhlas ponúknuť napríklad zvukové nahrávky svojich šiestich hudobných telies. Možnosti spolupráce zároveň vidí pri výrobe spoločných programov, ktoré súvisia s európskymi témami, životným prostredím či zdravotníctvom.
      Podobnú dohodu má Slovenský rozhlas podpísanú okrem Rumunska aj s Českou republikou, Srbskom, Ukrajinou a Maďarskom.



Copyright © TASR 2018

Zmenkami som ukončil kauzu Gamatex a zachránil TV Markíza pred zánikom


Zmenkami som ukončil kauzu Gamatex a 
zachránil TV Markíza pred zánikom 

Keby som v roku 2000 nepodpísal zmenky, nebola by tu dnes TV Markíza. Pred súdom to v štvrtok vyhlásil jej bývalý spolumajiteľ Pavol Rusko, ktorý podľa jeho slov týmto krokom dokázal ukončiť dvojročnú kauzu Gamatex a zabezpečiť jeho televízii ďalšiu budúcnosť.
      Okresný súd Bratislava V otvoril pojednávanie v ďalšej zmenkovej kauze týkajúcej sa TV Markíza a jej bývalého riaditeľa. Spoločnosť kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera žaluje na súde Ruska a v druhom rade súkromnú televíziu a žiada preplatenie zmenky v hodnote 8,3 milióna eur, ktorú mal bývalý štatutár podpísať. Zmenkový spor sa začal vypočutím Ruska. Pokračovať bude 22. februára.
      Rusko pred súdom potvrdil, že podpis na zmenke je jeho. Tiež, že ju podpísal v deň, ktorý je na nej uvedený. Celkovo mal 11. júna 2000 signovať štyri zmenky. Okrem zmenky na vtedajších 250 miliónov korún (8,3 mil. eur) aj druhú zmenku s rovnakou hodnotou, plus ďalšie dve záručné blankozmenky. Na nich má byť uvedená suma viac ako 26 miliónov eur na každej. Jedna z nich je tiež predmetom sporu na petržalskom súde.
      „Zmenkou sme zabezpečovali ďalšiu existenciu Televízie Markíza. Naprávali sme to, do čoho nás dostala pani Volzová (spoluzakladateľka televízie, pozn. TASR), keď uznala neexistujúci záväzok, neplatnú zmluvu, súhlasila s exekúciou a spôsobila ohrozenie celej licencie TV Markíza. Tými zmenkami sme len zabezpečili, že televízia dodnes môže vysielať,“ objasnil Rusko pozadie vzniku zmenky.
      Vyhlásil, že o veci rokoval so zástupcom Gamatexu – dnes nebohým právnikom Ernestom Valkom, ktorý bol v tom čase podpredsedom licenčnej rady. Zmenky podpísal medzi štyrmi očami pred ním. TV Markíza podľa Ruska hrozilo, že pre aktivity Gamatexu príde o licenciu, čo by znamenalo jej zánik. Zmenkami Rusko podľa jeho slov dosiahol, že televízia ovládla Gamatex a zbavila sa hrozby straty licencie. Dostal i prísľub, že licencia bude neskôr predĺžená o ďalších 12 rokov, čím hodnota televízie stúpla vraj až na 10 miliárd korún.
      „Mali to zabezpečené tak, že by sme o tú licenciu prišli. Nebola žiadna šanca, aby sme mohli ďalej pokračovať, aspoň tak som to v roku 2000 vyhodnotil a verte mi, že som nemal zlé informácie. Na Slovensku stále platí, aj dnes, aj vtedy, každý každého pozná a my sme vedeli, kto je v rade a ako bude hlasovať,“ vysvetlil médiám s tým, že Valko ho ako podpredseda licenčnej rady a právnik s väzbami na politikov presvedčil o reálnosti hrozby.
      Rusko pripomenul, že kauza Gamatex bola pre televíziu bojom o prežitie. „Aj miliardu by som vtedy podpísal, ak by to znamenalo ukončenie sporov a zabezpečenie existencie Markízy,“ priznal pred súdom s tým, že zmenky chcel neskôr splatiť z predaja svojho podielu v televízii. Ten napokon nezrealizoval zďaleka tak výhodne, ako predpokladal.
      TV Markíza a jej právnemu zástupcovi Tomášovi Kamencovi sa počas štvrtkového predbežného právneho posúdenia sporu nepodarilo sudkyňu presvedčiť, aby pravosť zmenky posúdili experti zo zahraničia, ktorí by mohli bližšie určiť jej vek a dokázať, či nie je antedatovaná. Televízia totiž namieta pravosť zmenky. Domnieva sa, že nebola podpísaná v roku 2000. Sudkyňa však vysvetlila, že zmenku nemôže na expertízu poskytnúť bez súhlasu žalobcu, ktorý nemá.
      „Došlo by k porušeniu zásady nestrannosti a rovnosti zbraní, pokiaľ by súd vydal zmenku, v ktorej je inkorporované právo jednej sporovej strany druhej sporovej strane, ktorá má v konaní protichodný záujem za účelom, že táto chce realizovať invazívnu metódu skúmania, ktorá môže viesť k poškodeniu prípadne zničeniu zmenky,“ ozrejmila sudkyňa.
      Kamenec vyjadril sklamanie, že znalecké dokazovanie poprednými svetovými expertmi na túto oblasť nebolo umožnené. „Tie návrhy boli legitímne a tie argumenty, ktoré boli použité zo strany žalobcu, ktorý nesúhlasil s odobratím vzoriek zo zmeniek, boli účelové a sú iba o tom, aby bolo znemožnené preukázať, kedy tá zmenka bola reálne podpísaná,“ zhodnotil právnik, podľa ktorého je podstatné, aby sa vykonala ďalšia znalecká analýza zmeniek.
      Ruskovu výpoveď Kamenec považuje za účelovú. „Mám veľké pochybnosti o tom príbehu, ktorý bol prezentovaný,“ uviedol. „Myslím si, že neexistovali okolnosti, za ktorých by sa ten príbeh udial tak, ako bol dnes popísaný žalovaným v prvej rade. O to bizarnejšie asi je, že hovorí o cene spoločnosti, ktorú mal zaťažiť svojím konaním ako kvázi nepredvídateľným rizikom,“ naráža Kamenec na to, že Rusko podpísal aj blankozmenky. Za účelový argument považuje aj údajné angažmán Ernesta Valka. „Je to diskusia o človeku, ktorý už je mŕtvy a ktorý veľmi ťažko asi vie potvrdiť alebo vyvrátiť tie fakty, ktoré boli dnes povedané,“ doplnil.
      Na pojednávaní sa zúčastnil aj štatutárny zástupca žalobcu, podnikateľ Marián Kočner, v ktorého prospech boli zmenky v minulosti vystavené a dnes ich po sérii prevodov opäť vlastní. „Právny zástupca žalovaného v druhom rade dal osem námietok. Pokiaľ ste si to všimli takisto ako ja, tak všetkých osem námietok mu súd zamietol. Všimli ste si to?“ opýtal sa prítomných novinárov.


Copyright © TASR 2018

Cena Ferdinanda Peroutky

Cena Ferdinanda Peroutky

Novinársku Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2017 získala analytička Českého rozhlasu Jána Klímová a blízkovýchodný spravodajca Českej televízie Jakub Szántó. Spoločnosť Ferdinanda Peroutky ich dnes udelila v Centre súčasného umenia DOX v Prahe. Zástupcovia spoločnosti, ktorá cenu od roku 1995 udeľuje, u Klímovej ocenili formulačnú zdatnosť vysvetliť najzložitejšie ekonomické problémy. Szántó porotu zaujal pripravenosťou a profesionalitou.
Klímová pôsobí ako investigatívna novinárka Českého rozhlasu. Pracovala okrem iného v Hospodárskych novinách, od roku 1999 v Mladej fronte DNES, od roku 2014 potom pracovala pre Respekt. V Českom rozhlase je členkou investigatívneho tímu Rádiožurnálu. "V posledných rokoch Jana otvorila mnoho závažných káuz z oblasti českého biznisu a politiky," vyzdvihol u Klímovej autor laudatia Martin Groman.
Szántó sa už počas štúdií sa stal členom zahraničnej redakcie Televízie Nova. V Českej televízii pracuje od roku 2006, od júla 2013 pôsobí v Tel Avive ako stály zahraničný spravodajca pre Blízky východ.
"Zaoberá sa historickým kontextom, vysvetľuje, analyzuje, a zároveň nepoučuje, komu máme fandiť: cíti len plnú zodpovednosť za to, ako a prečo správu prezentuje," uviedla vo svojom laudatiu Veronika Bednářová.
Podľa Peroutkovej vnučky Terézie Kaslová je zmyslom a cieľom udeľovania ceny trvalé zvyšovanie prestíže novinárskej a publicistickej práce, ktorá má nezastupiteľný význam pre fungovanie a rozvoj demokratickej spoločnosti. V minulých rokoch cenu obdržal napríklad šéfredaktor reportážne publicistiky Českej televízie Marek Wollner, novinár, bývalý disident, politik a prekladateľ Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetovej televízie DVTV. Vlani Cenu Ferdinanda Peroutku získal komentátor a televízny scenárista Vladimír Kučera a komentátor Hospodárskych novín Petr Honzejk.

Copyright © ČTK 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Komisárka Európskej únie pre spravodlivosť Věra Jourová sa v roku 2016 v jednom z rozhlasových rozhovorov vyjadrovala k českej kauze Bocianie hniezdo spôsobom, ktorý nie je v súlade s jej záväzkami vyplývajúcimi z členstva v Európskej komisii. Upozornila na to ombudsmanka EÚ Emily O'Reillyová v záveroch vyšetrovania sťažnosti českého občana na vyjadrenie Jourovej pre Český rozhlas a na následnú komunikáciu zo strany Európskej komisie.
Český sťažovateľ našiel v rozhlasovom rozhovore z 24. marca 2016 niekoľko vyjadrení Jourovej, ktorá podľa neho bola v rozpore s únijnými zmluvami a kódexmi správania, ktorými sa majú členovia Európskej komisie riadiť. Z interview napríklad vyvodil, že podľa názoru Jourovej, niekdajšej významnej členky hnutia ÁNO Andreja Babiša, mala farma Bocianie hniezdo nárok na európsku dotáciu.
Spoločnosť Farma Bocianie hniezdo, vtedy ešte pod názvom ZZN AGRO Pelhřimov, patrila do prelomu rokov 2007 a 2008 do Babišovej spoločnosti Agrofert.
Jourová pritom v rozhlase hovorila pred tým, než sa skončilo policajné vyšetrovanie aj vyšetrovanie úradu pre boj proti podvodom (OLAF). S následnou odpoveďou šéfky komisárkinho kabinetu v tom zmysle, že Jourová hovorila všeobecne o pravidlách prideľovania dotácií zo svojej skúsenosti ministerka pre miestny rozvoj, nebol sťažovateľ spokojný. Po ďalšej korešpondencii s komisiou, ktorá napríklad odmietla, že by slová Jourovej mohli ovplyvňovať vyšetrovanie OLAF, sa potom obrátil na únijnú ombudsmankou.
Tá teraz zdôraznila, že členovia komisie musia svoje správanie upraviť tak, aby nevrhal žiadne pochybnosti na EÚ, komisii a dôstojnosť ich úradu. "Komisár sa musí vyvarovať ľubovoľného správania, ktoré by mohlo naznačovať, že mu chýba či môže chýbať nezávislosť," upozornila O'Reillyová v obsiahlom vyjadrení k veci.
"Múdre, správne a úplne zodpovedajúce“ by podľa ombudsmanky bolo, keby sa Jourová v rozhlasovom interview zdržala odpovedí ku kauze Čapího hniezda. Dôvody k zdržanlivosti boli podľa O'Reillyové štyri: citlivá povaha prípadu, fakt, že sa týkal finančných záujmov EÚ, pokračujúce vyšetrovanie OLAF a skutočnosť, že vec sa dotýkala jej niekdajšieho straníckeho šéfa.
Z prepisu rozhlasového rozhovoru je podľa O'Reillyovej zrejmé, že Jourová verejne stránila šéfovi svoje politické strany a zastávala sa ho. Vyjadrila vraj napríklad názor, že farma Bocianie hniezdo je "malou firmou" a nie ďaleko väčšou spoločnosťou patriaci jej straníckemu šéfovi.
"Podľa názoru ombudsmanky bolo komisárkino vyjadrenie nerozumné a neprípustná vzhľadom na jej postavenie komisárky, ktorej správanie nesmie vyvolávať žiadne pochybnosti o možnom konflikte záujmov," uviedla O'Reillyová. Komisia ako celok podľa nej pochybila tým, že túto vec odmietla uznať.



Český Ústavný súd zrušil pokutu 200.000 korún, ktorú Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie uložila televízii Nova za reportáž o vhodnom a nevhodnom oblečení do kostola v čase letných horúčav.
Reportáž sa v Televíznych novinách objavila v auguste 2012 v čase veľkých horúčav. Jej témou bol leták, v ktorom kňaz radil ľuďom, čo by si mali, či skôr nemali obliekať do kostola. Reportáž spomínala nevhodnosť džínsových nohavíc, minisukní, odhalených ramien a veľkých výstrihov.
Nedodržiavanie týchto zásad pri bohoslužbách môže spôsobiť nielen pohoršenie, ale aj nevoľnosť celebranta, zaznelo v reportáži s odkazom na príručku. Reportérka sa pýtala na názory návštevníkov kostolov, dala priestor tiež odborníkovi na extrémizmus, ktorý komentoval činnosť kňazského bratstva svätého Pia X.
Rada pôvodne označila odľahčenú reportáž za neobjektívnu a nevyváženú.
Ústavní sudcovia teraz poukázali na slobodu prejavu. Zrušili ako rozhodnutie rady o pokute, tak aj verdikty správnych súdov, ktoré sankciu potvrdili.
"Sloboda prejavu nechráni len závažné oznámenia a dôležité hlboké myšlienky, ale chráni aj právo podať aj "nevážne myšlienky nevážnym spôsobom". A koniec koncov podstatou slobody slova je to, že musíme prijímať aj informácie, oznámenia aj názory, ktoré nám osobne nie sú príjemné," povedal novinárom sudca spravodajca David Uhlíř.
Sudca spomenul aj odborný termín infotainment, čo je žurnalistická forma, ktorej cieľom je nielen informovať, ale aj pobaviť. Hoci žurnalistická a estetická hodnota môže byť sporná, je predovšetkým vecou prevádzkovateľa súkromného média, aby zvážil, ako sa bude presadzovať na trhu, povedal Uhlíř.
"Istá miera zľahčenie sa v reportáži nepochybne vyskytuje. Ale je potrebné vziať do úvahy, že samotná príručka, o ktorej reportáž pojednáva, bola tiež napísaná odľahčeným a humorným spôsobom," povedal Uhlíř.
Ak sa niekoho osobne reportáž dotkla, mohol sa brániť prostredníctvom súkromného práva, napríklad podať žalobu na ochranu osobnosti, žiadať o opravu alebo zverejnenie dodatočného oznámenia. "Z toho, že tak nikto neurobil, súdime, že nikoho z účinkujúcich v reportáži alebo z komentovaných sa reportáž nijako nedotkla," povedal Uhlíř.



Copyright © ČTK 2018

Kanadský premiér Justin Trudeau sa dostal do menšieho sporu s viacerými zahraničnými médiami predovšetkým konzervatívneho razenia vrátane americkej televízie Fox News, ktoré ho kritizovali a zosmiešňovali za jeho údajnú prílišnú snahu bojovať za ženské práva. Jadrom sporu sa stalo jeho minulotýždňové vyjadrenie na charitatívnej akcii v Alberte, kde žene, ktorá použila slovo "mankind" (ľudstvo) povedal, že možno by sa malo radšej hovoriť "peoplekind".
Na americkej Fox News, ale tiež v britskej ITV či austrálskom denníku Herald Sun za to Trudeau utŕžil kritiku a posmešky a viacero komentátorov mu odkázalo, že to s politickou korektnosťou už preháňa. Kanadský premiér však tvrdí, že jeho vyjadrenie bolo len pokusom o žart. "Bol to nevydarený vtip, a vyzerá to, že sa stal virálnym. Je to pre mňa také malé upozornenie, že by som nemal hovoriť vtipy vždy, keď sa mne samému zdajú smiešne," komentoval situáciu Trudeu.
Kanadský premiér sa sám označuje za feministu a medzinárodnú pozornosť vzbudil napríklad tým, keď v roku 2015 predstavil vládu, v ktorej na polovicu ministerských postov nominoval ženy. Na otázku, prečo sa tak rozhodol, odvetil: "Pretože je rok 2015."


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

7. 2. 2018

Zomrel Karel Slezák

Zomrel Karel Slezák

Vo veku 73 rokov zomrel český novinár Karel Slezák, ktorý sa oháňal po kolegoch päsťami v štábe prezidenta Miloša Zemana po jeho volebnom víťazstve. Informoval o tom v stredu český denník Blesk, ktorému to potvrdil Slezákov blízky priateľ Rostislav Osička. "Novinári ho uštvali," uviedol. Jeho kamarát mal údajne slabé srdce.
      Slezák na seba výrazne upozornil na konci januára, keď Zeman oslávil volebné víťazstvo v pražskom Top Hoteli. Jeden z hostí, novinár Milan Rokytka, tam mal zdravotné problémy a musela po neho prísť záchranka. Kolegovia, ktorí v tom videli príliš veľa alkoholu, sa snažili situáciu zdokumentovať. V tej chvíli však zasiahol Slezák, ktorý ich od Rokytku odháňal a rozdal aj niekoľko úderov päsťou.
      Potýčku v Zemanovom štábe riešila polícia a odsúdila ju mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc. Muža, ktorý bol v Zemanovom volebnom štábe akreditovaný ako novinár, po tomto incidente český Syndikát novinárov vylúčil zo svojich radov. Slezák sa neskôr ospravedlnil a uviedol, že v štábe konal pod vplyvom emócií.

Copyright © TASR 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu

  • uložila sankciu – 20 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo tým, že dňa 28. 7.2017 o cca 7:22 hod odvysielal program Aféry označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne vyjadrovanie, sexuálne scény resp. sexuálne správanie a slovnú agresivitu resp. expresívne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov a dňa 3. 8. 2017 o cca 7:35 hod odvysielal program Aféry označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne a obscénne vyjadrovanie, vulgárne a obscénne gestá a sexuálne scény resp. sexuálne správanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;  
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ, JOJ PLUS a WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) ZVR a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s tým, že odvysielal dňa 5. 6. 2017 program Divoké kone a dňa 14. 6. 2017 programy Panelák a Súdna sieň s titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, ktoré neboli zosynchronizované so zvukovou stopou programu a ktoré nezachytávali hovorený prejav v programe spôsobom, ktorý osobám so sluchovým postihnutím umožnil porozumieť jeho obsahu;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV DOMA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých – JSO) v súvislosti s tým, že dňa 8. 12. 2017 o cca 16:53 hod odvysielal program Tri sestry označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RÁDIO KISS s.r.o./KISS rádio s.r.o. (programová služba Rádio KISS) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. o) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiac október 2017;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi GES Slovakia, s.r.o. (programová služba Rádio Anténa Rock) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. o) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiac november 2017;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi WINTER média, a.s. (programová služba Rádio Piešťany) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. o) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade v stanovenej lehote štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiac november 2017;
  • uznala za neopodstatnené 8 sťažností.

Pavol Rusko bol opäť na polícii



Pavol Rusko  bol opäť na polícii

Medzi výpoveďami bývalého politika a obvineného Miloša K. existujú rozpory, ktoré sa však nepodarilo odstrániť ani konfrontáciou. Uviedla to obhajkyňa Miloša K. Emília Matrtajová.
      "Myslím, že čím ďalej tým viac sa ukazuje, že je to všetko absurdný nezmysel a nelogickosti, jedna po druhej, z tých výpovedí trčia stále viac a viac," povedal v stredu obvinený Pavol R. po skončení konfrontácie.
      Opačný pohľad na tento vyšetrovací úkon mala Emília Matrtajová, ktorá v prípade obhajuje obvineného Miloša K. "Môj klient zotrval od začiatku prípravného konania až doposiaľ na svojich výpovediach," zdôraznila. Konfrontácia medzi Pavlom R. a jej klientom podľa nej prebehla tak, ako mala. "Bol to normálny úkon, boli kladené otázky, neboli žiadne problémy a v takejto súvislosti určite bude rozhodovať súd, pretože sú tu dve skupiny dôkazov, o ktorých bude musieť v každom prípade rozhodnúť," vyjadrila sa.
      František Polák, právny zástupca Mikuláša Č., uviedol, že "každý si tvrdí svoje." Pavol R. mal otázky, ale Miloš K. "vypovedal tak ako predtým" a jednoznačne podľa jeho názoru Pavla R. usvedčuje.
      Bývalý minister hospodárstva Pavol R. je obvinený z toho, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Okrem iných mal proti nemu vypovedať práve bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č., ktorý si už za iné vraždy odpykáva doživotný trest.
      Okrem Pavla R. čelia obvineniu v tejto veci aj Miloš K., Róbert L. alias Kýbel a Mikuláš Č.
      Krajský súd v Bratislave prepustil obvineného Pavla R. na slobodu dňa 21. novembra minulého roka. Zároveň mu však uložil povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.

Copyright © TASR 2018