25. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská vysielacia spoločnosť BBC pripravuje v spolupráci s americkou herečkou Angelinou Jolie reláciu, ktorý má pomôcť dospievajúcim deťom s orientáciou vo svetovom dianí as rozlišovaním dôveryhodných informácií od manipuláciou. Informoval o tom dnes americký web Variety. Nový program "My World" je vraj určený divákom starším 13 rokov a stanice BBC World News ho bude počnúc nadchádzajúcom víkendom vysielať každú nedeľu v podvečer.Obsah bude vychádzať z práce celosvetovej siete spravodajcov BBC, redakcia bude mať podľa Variety vždy posledné slovo ohľadom editorských rozhodnutia. Herečka Jolie zaujala v autorskom kolektíve pozícii výkonného producenta, na produkcii sa podieľa aj iniciatíva Microsoft Education.
Americká filmová hviezda dúfa, že My World pomôže dospievajúcim získavať informácie a nástroje, ktoré im umožnia angažovať sa v pre nich dôležitých otázkach. "Ako rodič som šťastná, že mám možnosť podporiť reláciu, ktorého cieľom je pomôcť deťom dozvedieť sa viac o životoch iných mladých ľudí po celom svete a vzájomne ich prepájať," uviedla 44-ročná herečka vo vyhlásení.
BBC na svojom webe prezentuje My World ako "relácia pre teenagerov, ktorí chcú vedieť viac" o témach hýbajúce svetom. Prvý 23minutový diel prinesie rozhovory s mladými o ich prioritách a bude sa zaoberať otázkami, či sú protesty účinným nástrojom a či môžu "stromy zachrániť planétu". Podľa Variety bude v ďalších epizódach reč napríklad o manipuláciu s audiovizuálnym obsahom alebo o výrub pralesa v Amazónii.
"Vidíme istú medzeru v ponuke pre mladých ľudí, ktorí chcú porozumieť tomu, ako vzniká spravodajstvo a aké hodnoty sú v jeho pozadí. Potrebujú nástroje pre rozlíšenie skutočného od falošného na internete aj schopnosť kriticky premýšľať o informáciách, či už na ne narazí kdekoľvek. Rozvíjať tieto zručnosti je cieľom My World, "uviedol jeden z vedúcich pracovníkov BBC Jamie Angus. Spomínané návyky sú podľa neho pre dnešnú mládež úplne zásadné, z ich osobného hľadiska aj vzhľadom k "budúcemu zdraviu demokracie vo svete".

Vláda Spojených štátov podľa hovorcu ambasády v Prahe Eda Findlayho jasne formulovala svoju pozíciu na tému digitálnej dane. Findlay v dnešnom vyjadrení pre ČTK odkázal na decembrový komentár veľvyslanca Stephena Kinga v Lidových novinách, v ktorom diplomat spomenul, že dôsledkom zavedenia digitálnej dane v ČR by mohla byť nejaká forma primeraného protiopatrenia vlády USA. Pripomenul aj vyjadrenie ministra financií Stevena Mnuchina z ekonomického fóra v Davose. Médiám povedal, že krajiny, ktoré zavedú obdobnú daň, by mohli čeliť colným opatreniam prezidenta Donalda Trumpa.
Snemovňa v stredu podporila vládny návrh, ktorý daň zavádza. Mali by jej podliehať internetové firmy s globálnym obratom nad 750 miliónov eur (asi 19 miliárd Sk), ktoré budú mať na českom území ročný obrat za uskutočnené zdaniteľné služby minimálne 100 miliónov korún. Dotkla by sa napríklad firiem Google, Facebook, Amazon či Apple. Ročne by mohla rozpočtu priniesť asi päť miliárd.
"Americká vláda jasne formulovala svoju pozíciu na tému digitálnej dane. Veľvyslanec King toto stanovisko vyjadril vo svojom decembrovom komentári a na rovnakú tému hovoril tento týždeň s médiami aj americký minister financií Steven Mnuchin na Svetovom ekonomickej fóre v Davose," povedal ČTK Findlay. King v decembrovom texte uviedol, že digitálne daň by diskriminovala tie isté inovatívne firmy, ktoré sa Česi snažia prilákať a nasledovať.
"Zatiaľ čo niektorí argumentujú, že postihne len niektoré veľké spoločnosti, realita je taká, že postihne hlavne spotrebiteľa, pretože spoločnosti ju prevedú na svojich zákazníkov vo forme vyšších cien. A ďalším poľutovaniahodným dôsledkom by mohla byť nejaká forma primeraného protiopatrenia mojej vlády," napísal o digitálne dani v Lidových novinách King.
Minister zahraničných Tomáš Petříček (ČSSD) vo štvrtok povedal Českej televízii, že Spojené štáty proti návrhu oficiálne protestovali. S Kingom na tému nedávno konal. "Ja rozumiem tomu, že Spojené štáty toto vnímajú negatívne. Na druhú stranu my sa snažíme vysvetliť, že tento krok je len dočasný do chvíle, než sa nájde práve to medzinárodné riešenia," povedal minister.
Washington daň považuje za diskrimináciu voči firmám so sídlom v USA. Podobný spor vedú Spojené štáty americké is Francúzskom, ktorá má trojpercentný digitálne daň. Ministerka financií Alena Schillerová (za ANO) v utorok v Bruseli povedala, že sa prípadné odvety USA neobáva. Úpravu daní ministerstvo financií podľa nej s americkým veľvyslanectvom riešilo. Dnes hovorila s Petričko o jeho vyjadrenia. "Žiadny oficiálny protest nemáme, je to informácia typu, že sa stretol s veľvyslancom a ten sa ho na to pýtal," povedala dnes v Snemovni.
Zákon má v Česku nadobudnúť účinnosť pätnástym dňom po jeho uverejnení v zbierke zákonov. Pokiaľ ho Parlament stihne prerokovať, mohla by tak digitálne daň začať platiť už tento rok. Schillerová dnes poslancom sľúbila, že zabezpečí, aby pri ďalšom hlasovaní o zákone bol v Snemovni prítomný minister zahraničia.

Copyright © ČTK 2019



Netflix v posledných rokoch rastie najmä vďaka predplatiteľom na zahraničných trhoch. Od roku 2015 mu pribudlo celkovo 96,3 milióna platiacich zákazníkov, z toho len necelá pätina v domácich Spojených štátoch.

Zdroj :statista

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

24. 1. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Francúzsko a USA sa vo štvrtok dohodli, že budú spoločne pracovať na zmene globálnych daňových pravidiel, aby zodpovedali digitálnej ére, povedal to francúzsky minister financií Bruno Le Maire.
Už v stredu (22. 1.) ohlásil Le Maire dočasné prímerie medzi Parížom a Washingtonom v spore týkajúcom sa francúzskej dane na veľké internetové koncerny. Le Maire sa vo štvrtok v Davose na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) druhý deň po sebe stretol s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Dohodli sa, že Francúzsko a USA sa budú snažiť, aby sa ešte tento rok dosiahla dohoda na globálnej úrovni týkajúca sa minimálnej firemnej dane.
Le Maire spoločne s Mnuchinom spísali pre prvú zmenu medzinárodných daňových pravidiel od 20. rokov minulého storočia sériu návrhov, ktoré dostane 137 vlád, keď sa začne o tejto téme na budúci týždeň diskutovať v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.
"Dnes ráno sme s americkým ministrom financií a generálnym tajomníkom OECD dlho diskutovali a som rád, že vám môžem oznámiť, že Francúzsko a USA dospeli k dohode, ktorá poskytuje základ pre prácu na digitálnej dani v rámci OECD," povedal Le Maire v Davose. "Je to dobrá správa, pretože znižuje riziko amerických sankcií a poskytuje šancu na medzinárodné riešenie problému digitálnej dane," doplnil.
Šéf OECD Ángel Gurría dúfa, že rámcový návrh digitálnej dane by mohol byť hotový do júla. "Nemáme žiaden plán B, musíme to urobiť," vysvetlil.
Veľkí európski hráči, ako Francúzsko a Nemecko, pôvodne dúfali, že návrh nového režimu zdaňovania digitálnych firiem bude v rámci diskusií na úrovni OECD načrtnutý už v januári alebo februári. Prácu v rámci OECD však zastavili v decembri USA, ktoré vyhlásili, že akýkoľvek nový systém má byť pre firmy dobrovoľný.
Le Maire po štvrtkovom stretnutí s Mnuchinom povedal, že americký návrh týkajúci sa dobrovoľnosti nového systému zdaňovania už nie je na stole.
Copyright © TASR 2019



Do rád Českej televízie (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo) sa hlási treba bývalý minister kultúry za ÁNO Ilja Šmíd, bývalý šéf TV Barrandov a spravodajstva ČT Roman Bradáč, niekdajší riaditeľ Českej sporiteľne Pavel Kysilka, bývalá tenistka Helena Suková aj bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr. Medzi kandidátmi je treba tiež moderátor Luboš Xaver Veselý navrhnutý spolkom šéfa strany Trikolóra Václava Klausa mladšieho alebo ekonóm Vladimír Pikora.
Mandát šiestich súčasných členov televíznej rady a dvoch členov rozhlasovej rady skončí 26. marca. Na uvoľnené miesta sa podľa zoznamu zverejneného na webe Poslaneckej snemovne hlási 122 kandidátov, z toho 90 do rady ČT a 32 do rady ČRo. Do televíznej rady sa hlási aj niekdajší alebo súčasní pracovníci televízie. Medzi kandidátmi je Bradáč, ktorý kedysi viedol spravodajstva ČT a neúspešne sa uchádzal o post generálneho riaditeľa televízie. Neskôr bol šéfom súkromnej TV Barrandov. Jedným z kandidátov je aj redaktor a moderátor ČT Radovan Daněk.
Do rozhlasové rady sa hlási okrem iného aj exminister kultúry Šmíd z prvej Babišovho vlády, ktorý prednáša na Vysokej škole ekonomickej a spolupracuje so stanicou ČRo Vltava. Do rady sa chce dostať tiež potrebné scenárista a spisovateľ Pavel Kosatík, hudobník Felix Slováček alebo bývalý prezident Herecké asociácie a aktivista za práva homosexuálov Jiří Hromada.
Kandidátom na miesto v rade ČT, ktorý má skúsenosti z médií, je tiež Luboš Xaver Veselý, vlastným menom Lubomír Veselý. Nedávno bol Veselý v médiách kritizovaný za to, že nechal v rozhovore pre ČRo s premiérom Andrejom Babišom (ANO) prílišný priestor premiérovi bez kritických otázok. Veselý potom označil relácia ČT Newsroom, v ktorom sa ho na kritiku rozhovore pýtali, podľa servera iDNES.cz za "najodpornejší bulvár". Veselého internetová televízia XTV tiež podľa serveru Denník N uzavrela zmluvu so Správou Pražského hradu na výrobu propagačných materiálov, ale Veselý vyhlásil, že v tom nevidí konflikt záujmov.Navrhnutý ekonóm zase nedávno na twitteri kritizoval mladej političky z Fínska, ktoré vstupujú do vysokých funkcií. "V čase, keď môžu dobre otehotnieť, sú v politike. Kariéra je pre nich prednejšie. Keď budú chcieť deti, budú sa čudovať, že je neskoro," napísal. V komentári pre server Reflex zase kritizoval údajnú promiskuitu bývalého prezidenta Václava Havla.
Do mediálnych rád sú navrhnutí aj ľudia z biznisu, treba predseda dozornej rady Českých dráh, bývalý viceguvernér Českej národnej banky a bývalý generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Kysilka. Medzi kandidáti sú aj niekdajší športovci, napríklad tenistka a teraz psychologička Suková alebo bývalý hokejista a poslanec Šlégr, ktorý pôsobí vo vedení hokejového klubu v Litvínove.
Pätnásťčlenná Rada Českej televízie a deväťčlenná Rada Českého rozhlasu sú orgány, prostredníctvom ktorých verejnosť uplatňuje svoje právo kontroly týchto verejnoprávnych médií. Do ich pôsobnosti patrí napríklad vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa a schvaľovanie rozpočtov týchto médií.
V rade televízie v závere marca skončí mandát predsedu rady Jana Bednářa a radových členov a členiek Ľuboša Beniak, Vratislava Dostála, Michaela Hauser, Ivany Ľavé a Vlastimila Venclíka. V rade rozhlasu tiež nastane zmena v jej čele, pretože v marci skončí predsedníčka Hana Dohnálková aj podpredseda Jiří Vejvoda.
V prvom februárovom týždni usporiada snemovni volebný výbor verejné vypočutie s kandidátmi na uvoľnené miesta. Následne zúži počet kandidátov, aby na jedno voľné miesto pripadali vždy tri. V záverečnej snemovni voľbe sa tak v marci stretne 18 ľudí o miesta v rade ČT a šesť o miesta v rade ČRo.


Copyright © ČTK 2019

Z Ruska vo štvrtok utiekol do zahraničia známy stand-up komik Alexandr Dolgopolov, o ktorého sa začala zaujímať polícia. Komik si často robil žarty z ruského prezidenta Vladimira Putina či z ruskej pravoslávnej cirkvi, napriek tomu, že si bol celý čas vedomý, že Kremeľ ani jedno z toho nevidí rád a hrozia mu perzekúcie. O úteku Dolgopolova z krajiny informovala vo štvrtok večer s odvolaním sa na organizátora jeho podujatí Armena Gandiljana ruská verzia Rádia Slobodná Európa-Rádia Sloboda (RFE-RL). Do akej krajiny komik utiekol, to zatiaľ nie je známe.
Dolgopolova podľa Slobodnej Európy zažaloval istý obyvateľ mesta Orechovo-Zujevo neďaleko Moskvy, podľa ktorého jeho vystúpenia "urážajú cítenie veriacich". Že je situácia vážna, sa komik dozvedel v stredu, keď sa naňho vypytoval neznámy muž na bare klubu v Moskve, kde mal večer vystúpiť. Spolu s predstaviteľmi klubu usúdili, že šlo o policajta v civile, ktorý prišiel komika zatknúť. Dolgopolov sa teda rozhodol vystúpenie zrušiť, a krátko nato sa rozhodol aj pre útek z krajiny.
Známy ruský stand-up komik skutočne nešetril Putina ani jeho obdivovateľov. Vo svojom programe Hodina vtipov si napríklad nedávno uťahoval z bezbrehej oddanosti Rusov Putinovi: "Ak Putin vydá dekrét, že majú všetci Rusi naskákať do žeravej lávy, oni povedia: ´Bože, ale kde nájdeme lávu, veď tu žiadna láva nie je! Čo máme robiť, náš múdry vodca?´".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kauza prípravy vraždy Silvie Volzovej

Kauza prípravy 
vraždy Silvie Volzovej

Bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva Pavol R., ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej, mal v roku 1997 požiadať prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika, aby mu sprostredkoval stretnutie s banskobystrickým bosom Mikulášom Č. Pavol R. si chcel podľa piatkovej výpovede Kováčika pred Okresným súdom (OS) Bratislava II od Mikuláša Č. overiť, či mu niečo hrozí.
Kováčik stretnutie sprostredkoval tak, že zavolal Milošovi K., bývalému komplicovi Mikuláša Č. Ten napokon aj stretnutie sprostredkoval. O obsahu stretnutia Kováčik nič nevie.
Ako Mikuláša Č., tak aj Miloša K. pozná Kováčik od 80-tych rokov. Stretnutia s nimi boli skôr náhodné, napríklad pri ceste vlakom do školy z Banskej Bystrice do Brezna a na spoločenských podujatiach. Hlavného obžalovaného pozná svedok od roku 1996. Volzová bola, podľa jeho výpovede, distingvovaná dáma a obžalovaný Pavol R. s ňou nemal dobrý vzťah. Mal s ňou mať problémy, o detailoch však Kováčik informácie nemá. Svedok nepozná osoby z prostredia bratislavskej skupiny sýkorovcov, nevylúčil však, že sa stretol náhodne na nejakej spoločenskej akcii so zavraždeným bosom Petrom Čongrádym.
Obžalovaného exriaditeľa televízie pozná preto, že Kováčikova firma vyrábala dva programy, ktoré vysielala Markíza, kde bol vtedy Pavol R. spolumajiteľ. V tom období sa stretávali dosť často. Intenzívnejší vzťah s ním mal v roku 1998.
V kauze prípravy vraždy sú okrem Pavla R. obžalovaní bos skupiny sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel, na doživotie odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č. a jeho komplic Miloš K. Proces sa opäť koná v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.
Naposledy, na pojednávaní koncom septembra minulého roka, vypovedala ako poškodená svedkyňa Volzová. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája minulého roka. Kýbel, rovnako ako Pavol R., účasť na príprave vraždy poprel. Mikuláš Č. a Miloš K. sa k činu priznali.


Pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava (OS) II v procese s bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R., ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej, vypovedal jeho bývalý šéf ochranky a šofér Branislav Pravda. Hovoril o stretnutí Pavla R. so spoluobžalovaným bývalým banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom z jesene 1997. Proces sa opäť koná v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave.
Na časti stretnutia, kde bol Pravda prítomný, Pavol R. bosovi Mikulášovi Č. povedal, že má nejaké problémy s Volzovou. Banskobystrický bos mu odpovedal, že všetky problémy sú riešiteľné. Potom Pravdu poslali zo stretnutia von na chodbu spoločne s ďalšími ľuďmi. Pravda bol prekvapený, že Pavol R. na stretnutie s ľuďmi, ktorí už vtedy nemali dobrý kredit, vôbec do Banskej Bystrice išiel. Celé stretnutie malo trvať približne 45 minút.
"Boli sme tam úplne smiešni a jedine, čo ma vyrušilo, že nemalo zmysel zabezpečovať Pavlovi R. ochranku, keď si robil svoje, ako chcel. Neinformoval vopred o takomto stretnutí, aby sa zabezpečilo. Bolo to neštandardné," povedal Pravda. Volzová bola podľa jeho výpovede milá pani. Tvrdí, že Pavol R. sa vyjadroval, že má s ňou nejaký problém, ale nikdy nepovedal, aký konkrétne. "Mne osobne z toho stretnutia vyplýva, že Pavol R. očakával od Mikuláš Č., aby Volzovej dohovoril," doplnil Pravda. Nevie nič o tom, že by exriaditeľ Markízy odovzdal nejaké peniaze Mikulášovi Č. Po stretnutí mal ísť ešte za vtedajšou šéfkou Úradu vlády SR Annou Nagyovou, ktorá ho varovala, nech si Pavol R. dáva pozor.
Pred Pravdom pred senátom OS BA II vypovedal v piatok ako svedok prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Cez Miloša Kaštana sprostredkoval stretnutie Pavla R. s Černákom. Pavol R. si chcel podľa piatkovej výpovede Kováčika overiť, či mu niečo hrozí. O obsahu stretnutia Kováčik nič nevedel.
V kauze prípravy vraždy sú okrem Pavla R. obžalovaní bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, banskobystrický bos Mikuláš Černák a jeho komplic Miloš Kaštan. Všetci už boli odsúdení na tresty odňatia slobody v prípade iných vrážd.
Naposledy, na pojednávaní koncom septembra minulého roka, vypovedala ako poškodená svedkyňa Volzová. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája minulého roka. Kýbel, rovnako ako Pavol R., účasť na príprave vraždy poprel. Černák a Kaštan sa k činu priznali.


Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy. Môžete ísť kričať k prezidentke do paláca".
Andrej Danko Poliačikovi

Andrej Danko robí opäť hanbu. Jeho vyjadrenia na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej sú ďaleko za hranicou slušnosti a elementárnej úcty voči Prezidentskému palácu a žene ako takej. Do budúcna mu priateľsky odporúčame, aby sa pred svojím vystúpením v pléne NR SR vyhol alkoholu,“
SaS

 


„Nechcem tu ucelenú moslimskú komunitu, nechcem, Ak sa v budúcnosti budú chcieť podnikatelia vyhnúť sociálnej zodpovednosti za zamestnávanie Slovákov a vyriešia to robotmi, budú platiť daň z robotov. Čo bolo s tým Trnkom? Prečo mu niekto nezavolal – o desiatej vás čakáme, ak neprídete, prídeme si po vás. Prepustili ho a Trnka si išiel dať pol deci do krčmy, lebo nevedel, čo už má robiť? Všetci sledujú prieskumy a všetci sa trasú, čo bude s Kotlebom. A čo keď vyhrá? My sme na vine? Potom zavolám prezidentke, opozícii a médiám, kto za to môže… Mediálny masaker je preto, lebo nás nenávidia, nechcú a výsledkom bude Kotleba. Rozhodnutie o kandidatúre Pellegriniho na premiéra nebolo ľahké, ale sadlo to ako riť na šerbeľ. Každý z opozície chce byť ministrom vnútra. Aby si chránili svoje rite, Čo to je, že každý má v tej gebuli, že musí útočiť na Smer?“
Robert Fico

 

„Požitie alkoholu som priznal, to nie je nič protizákonné alebo za čo by som sa mal hanbiť. Vypili sme viacej, nehovorím, že sme nevypili veľa, ale na druhej strane to neznamená, že som musel byť opitý bez zmyslov. Pil som vodku, mám vodku rád, robí sa pre ľudí, ale že by sme boli opití na mól a nevedeli o svojich činoch, tak to nie."
Peter Švrček, Slovenskí branci



Nemyslím si, že mesiac pred koncom volebného obdobia by mal robiť nejaké zásadné opatrenie. Je to veľmi nepríjemná vec, keď ústavný činiteľ takýmto spôsobom zlyhá. Keď človek vidí tú opozičnú svorku, ktorá nemá žiadne zábrany vymýšľať si, tvrdiť s kamennou tvárou absolútne nepravdy, niekedy sa dá pochopiť, že človek sa potrebuje vyvetrať. V každom prípade by mal pán minister urobiť nejakú sebaočistnú kúru.“ 
Anton Hrnko