9. 6. 2023

RTVS:Osobnosť výtvarníka Erika Bindera pripomenie v portréte o 20.00 h na Dvojke


RTVS:Osobnosť výtvarníka Erika Bindera pripomenie v portréte 
 
o 20.00 h na Dvojke

 

RTVS si v piatkovom večernom vysielaní pripomenie osobnosť zosnulého výtvarníka Erika Bindera. "O 20.00 h na Dvojke odvysielame portrét Každý by chcel zo série Dielo z depozitára," informovala TASR manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.
Slovenský výtvarník Erik Binder zomrel vo veku 49 rokov. Pre TASR to uviedla Klára Hudáková, manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie (SNG). Správu jej potvrdila umelcova rodina.
Binder sa narodil 21. februára 1974 v Hnúšti-Likieri. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a na Akadémii výtvarných umení v Prahe u Vladimíra Kokoliu. Od roku 2000 mal takmer päťdesiatku samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Srbsku, Holandsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a USA.

Zomrel Erik Binder

Zomrel Erik Binder 
 Zomrel vizuálny umelec Erik Binder.
 

Vo veku 49 rokov zomrel slovenský výtvarník Erik Binder. Pre TASR to uviedla Klára Hudáková, manažérka pre publicitu Slovenskej národnej galérie (SNG). Správu jej potvrdila umelcova rodina.
V SNG mal Binder naposledy samostatnú výstavu, v ktorej previedol divákov labyrintom svojho vlastného života a tvorby. "Binderov program je mnohovrstevnatý a obsahuje prácu so všetkými médiami od maľby, grafiky, autonómnej aj denníkovej kresby, inštalácie a objektov až po video a intermediálne performancie," uviedla k výnimočnej výstave SNG.
Erik Binder sa narodil 21. februára 1974 v Hnúšti-Likieri. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave v ateliéri Jozefa Jankoviča, Daniela Fischera a na Akadémii výtvarných umení v Prahe u Vladimíra Kokoliu. Od roku 2000 mal takmer päťdesiatku samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Srbsku, Holandsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Nemecku a USA. Bol tiež súčasťou ďalšej desiatky skupinových výstav.



Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA


 

 

Na obrázku môže byť 2 ľudia a text, v ktorom sa píše „Martin Dano- Martin Daño 3h. Podia mna zbytočné ale tí čo to robia, asi vedia, prečo to robia, tak ako vedeli, ked robili mna.... i cas.sk Harabina obžalovali za obhajobu ruskej invázie, exsudca reaguje: Môže toto mysliet vážne?!“

 Na obrázku môže byť 2 ľudia a text, v ktorom sa píše „TV Markíza rozpútala štvanicu na vlasteneckych učitel'ov DagmarTas Zajtra živé vysielanie O 18:00 PhDr. Milan Laurinec je prvá obet“

 



 

„Veronika Remišová je taká vtipná. To je strana bez ľudí a s jedným hlasom. Čudujem, ža sa s Remišovou vôbec niekto baví. Pani Veronika Remišová mala žiadať odvolanie šéfa SIS, keď ešte mala aspoň dvoch poslancov."
Boris Kollár



"Máte ľudí, ktorí chcú vidieť Monu Lisu, milujú Monu Lisu a uvidia ju stovky a stovky ráz a každým razom je to lepšie. Je to celkom zaujímavé a v podstate je to tých istých 20 tém, o ktorých hovoríte. Hovoríte o hranici, hovoríte o armáde, hovoríte o nízkych daniach. Oni to jednoducho chcú počuť, znova a znova."
Donald Trump 

 


POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

Rada pre mediálne služby uložila na svojom tohtotýždňovom zasadnutí jednu finančnú a štyri nefinančné sankcie. Začala päť správnych konaní a zastavila štyri správne konania týkajúce sa vysielaného alebo poskytovaného obsahu. Sankciu uložila prevádzkovateľovi Rádia Frontinus za odvysielanie programu Ranný blok a troch programov Debata na telefón v priebehu októbra 2022, ktoré mohli ovplyvniť voličov v prospech alebo v neprospech prezentovaných kandidátov volieb do orgánov samospráv konkrétnych obcí. Voči prevádzkovateľovi Rádia Frontinus začala Rada aj správne konanie v súvislosti s tým, že v programe Debata na telefón s hosťom Ľubošom Blahom (Smer-SD) odvysielanom 12. marca 2023 mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť programu aktuálnej publicistiky. Zároveň uznala za neopodstatnený podnet na vysielanie tohto programu namietajúci údajné šírenie nenávisti.

Ako ďalej informovala vedúca komunikačného odboru Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková, Rada zastavila správne konania voči spoločnosti Heuréka Evolution, s.r.o., ktorého cieľom bolo zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu v rámci obsahovej služby Hlavné správy v súvislosti s blogom „Židovka z Tel Avivu odhaľuje falšovanie príbehu o holokauste“. Dôvodom je, že tento nelegálny obsah už nie je verejne prístupný. Vysielateľovi programovej služby TV Bratislava uložila Rada sankciu za to, že v októbri minulého roka odvysielal programy Ružinov – Regionálne voľby 2022, ktoré nezodpovedali projektu vysielania predvolebných diskusií schváleného Radou a ktoré mohli ovplyvniť voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta vo voľbách do orgánov mesta Bratislava.

V prípade 23 podnetov na preverenie obsahu vysielania Rada skonštatovala, že sú neopodstatnené. Podnety sa týkali napríklad diskusnej relácie Sobotné dialógy Rádia Slovensko z 18. februára. Podávateľ podnetu žiadal preveriť, či moderátorka programu dostatočne vyvažovala diskusiu, bola oponentkou a polemizovala s hostkou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ďalší neopodstatnený podnet sa týkal diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 odvysielanej 19. marca na Jednotke. Podávateľ podnetu tvrdil, že bola nevyvážená a neobjektívna, pretože o darovaní stíhačiek na Ukrajinu diskutovali v téme názorovo rovnako orientovaní hostia - Eduard Heger (Demokrati) a Peter Pellerini (Hlas-SD).

Podnety prišli aj na diskusiu Rastislava Káčera, Milana Kňažka a Pavla Demeša o zahranično-politickom smerovaní Slovenskej republiky v programe RTVS Večera s Havranom, ktorú odvysielala Dvojka 7. marca. Podávatelia podnetov namietali nevyvážený výber hostí a údajné porušenie zásad objektivity a nestrannosti. Predmetom podnetu sa stala aj diskusná relácia TV JOJ Na hrane zo 16. marca s hosťami Borisom Kollárom (Sme rodina) a Robertom Ficom (Smer-SD), v ktorej podávateľovi podnetu prekážala záverečná informácia moderátorky o výsledkoch prieskumu zameraného na dôveru v konšpirácie a dezinformácie, na ktorú nedostali možnosť reagovať pozvaní hostia. Rada sa zaoberala aj videopríspevkom na facebookovom profile predsedu SNS Andreja Danka, ktorý podľa podávateľa podnetu spĺňal znaky extrémistického, a teda nelegálneho obsahu, keďže vo videu sa objavil znak kosáku a kladiva. Podnet Rada pre mediálne služby vyhodnotila ako neopodstatnený.

 

Zdroj: SITA

8. 6. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Zatknutá priateľka bieloruského novinára Sofia Sapegová: Hrozí jej 15 rokov  väzenia | zenyvmeste.sk




Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu udelil milosť Ruske Sofii Sapegovej, ktorú v máji 2021 zatkli s jej priateľom novinárom Ramanom Pratasevičom a neskôr odsúdili na šesť rokov väzenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Sapegovú po prepustení odovzdali delegácii z ruského Prímorského kraja, odkiaľ pochádza.
"Naša krajanka Sofia Sapegová dostala jedinečnú šancu začať svoj život odznova," uviedol v aplikácii Telegram gubernátor Prímorského kraja Oleg Kožemjako. Dodal, že bola oslobodená na základe jeho žiadosti. Zverejnil videozáznam, na ktorom sa so Sofiou víta pred budovou úradu v Bielorusku. Podľa jeho slov sa má letecky vrátiť do Ruska.
Sapegovú spolu s Pratasevičom zadržali v máji 2021 na letisku v Minsku, keď ich lietadlo na linke z Atén do Vilniusu bieloruská stíhačka prinútila núdzovo pristáť. Zadržanie novinára a jeho priateľky spoločne s odklonom lietadla vyvolalo pobúrenie. USA, Kanada, EÚ aj Británia uvalili na Minsk pre tento incident sankcie.
Sapegová bola vlani v máji v Bielorusku odsúdená za podnecovanie spoločenskej nenávisti a násilie a vyhrážky. Prataseviča v máji tohto roka odsúdili na osemročné väzenie za podnecovanie terorizmu, organizovanie masových nepokojov, hanobenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalšie trestné činy. Novinár však 22. mája oznámil, že bol omilostený. 

Instagram unveils new ad surfaces & creative tools for businesses



Sociálnu sieť Instagram používajú siete pedofilov ako hlavnú platformu, kde propagujú a predávajú obsah zobrazujúci pohlavné zneužívanie, uvádza sa v spoločnej správe Stanfordovej univerzity a denníka The Wall Street Journal (WSJ). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.
"Rozsiahle siete účtov, ktoré zdanlivo spravujú maloleté osoby, otvorene propagujú sexuálny obsah vlastnej výroby obsahujúci zneužívanie detí," vyhlásili výskumníci z Centra pre kybernetické stratégie Stanfordovej univerzity. "Instagram je pre tieto siete aktuálne najdôležitejšou platformou, pretože ponúka funkcie, ako algoritmy na nachádzanie podobného obsahu a súkromné správy, ktoré predávajúcim a kupujúcim pomáhajú navzájom sa nájsť."
WSJ píše, že stačí do vyhľadávania zadať sexuálne explicitné kľúčové slová v spojitosti s deťmi a vo výsledkoch sa ukážu účty propagujúce obsah zobrazujúci sexuálne zneužívanie maloletých. Tieto profily často uvádzajú, že ich obsluhujú priamo deti, ktoré však používajú prehnane sexualizované prezývky.
Účty síce priamo neuvádzajú, že takýto obsah predávajú, zvyknú však obsahovať zoznamy s možnosťami vrátane výberu konkrétnych sexuálnych aktov. Stanfordskí výskumníci dokonca v niektorých prípadoch narazili na ponuky videí zobrazujúcich zoofíliu a sebapoškodzovanie.
"Deti sú za istý poplatok dostupné aj na osobné stretnutia," dodáva článok.
Meta, materská spoločnosť Instagramu, bezprostredne nereagovala na tieto informácie. Ako však informoval WSJ, sociálna sieť pripustila problémy so zabezpečením svojich služieb a dodala, že vytvorila špeciálny tím poverený riešením uvedených problémov.
Penzijné a investičné fondy v marci minulého roka podnikli proti spoločnosti Meta právne kroky, pretože "zatvárala oči" pred zverejňovaním materiálu zobrazujúceho obchodovanie s ľuďmi a zneužívanie detí na svojich platformách.

Copyright  © TASR 2023

 


Na hrane v TV JOJ

  Na hrane v TV JOJ




Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 8. júna predseda Progresívne Slovensko Michal Šimečka a Boris Kollár, predseda Sme rodina.

Hovoriť budú o údajnom ovplyvňovaní volieb, o aktivitách NATO vo vzťahu k Slovensku, o boji proti dezinformáciám, ale aj o zodpovednosti za stav čerpania eurofondov, či o vládnom programe vlády Ľudovíta Ódora, o očakávaniach vlády v súvislosti s protiinflačnou pomocou.

CME a skupina Markíza oznamujú personálne zmeny vo vedení výroby obsahu

CME a skupina Markíza oznamujú personálne 

 


zmeny vo vedení výroby obsahu

S účinnosťou od júla 2023 sa Ivaylo Svilenov Vandov stáva zástupcom riaditeľa výroby obsahu CME a Alexandra Dubovská preberá funkciu riaditeľky Centra výroby skupiny Markíza.


Vo vrcholovom manažmente mediálnej skupiny CME dôjde od júla 2023 k zmene, do funkcie zástupcu riaditeľa výroby obsahu CME bude vymenovaný skúsený televízny manažér Ivaylo Svilenov Vandov. Súčasne do vrcholového manažmentu skupiny Markíza prichádza Alexandra Dubovská, ktorá obsadí pozíciu riaditeľky Centra výroby. V tejto funkcii nahradí Sebastiana Wimmera, ktorý sa rozhodol pre novú kariérnu príležitosť.

Ivaylo Svilenov Vandov (42) pôsobil posledných 15 rokov v bulharskej Nova Broadcasting Group, kde taktiež zastrešoval výrobu všetkých, interne aj externe produkovaných televíznych projektov. V televíznom biznise sa pohybuje už 22 rokov. Vyštudoval ekonomiku na Univerzite národného a svetového hospodárstva v Sofii, za svoj najväčší osobný úspech považuje svoju rodinu - manželku a 6-ročnú dcéru.

Okrem skupiny Markíza bude Svilenov Vandov zastrešovať televíznu produkciu aj na ďalších dvoch trhoch mediálnej skupiny CME - v chorvátskej skupine RTL Croatia a v slovinskej skupine PRO PLUS. „Je to veľká výzva a ešte väčšia zodpovednosť. Vážim si túto ponuku zo strany CME a teším sa na všetky nové kolegyne a kolegov. Som presvedčený, že vďaka špičkovým profesionálom na všetkých troch trhoch a tímovej práci dosiahneme veľa spoločných úspechov,“ uviedol k svojmu príchodu do CME Ivaylo Svilenov Vandov.

Alexandra Dubovská (48) pôsobí v Markíze od roku 2011 na pozícii šéfproducentky hranej tvorby. V novej funkcii riaditeľky Centra výroby bude zodpovedná za produkciu hraných seriálov, reality a zábavných formátov, ako aj za činnosť oddelenia kastingu a rokovania s externými produkčnými spoločnosťami.

„Markíza je inovátor a trendsetter aj čo sa týka seriálovej produkcie, tento rok sme sa pustili do nášho vôbec prvého dobového seriálu Dunaj, k vašim službám či do dramatického seriálu Klamstvo, ktorý sa nebál otvárať aj tabuizované témy. A Mama na prenájom predstavila žáner denného seriálu v doposiaľ najvyššej produkčnej kvalite v rámci slovenského trhu. Najkrajšou odmenou je, že všetky tieto seriály zaznamenali výrazný divácky úspech. Už teraz sa teším na nové výzvy, ktoré nás spolu s celým tímom čakajú nielen v rámci seriálovej oblasti, ale aj pri produkcii zábavných a reality formátov,“ povedala na margo svojho povýšenia Alexandra Dubovská. „Ďakujem Sebastianovi Wimmerovi za jeho skvelú prácu, obetavosť a všetky úspechy, ktoré Centrum výroby v uplynulých rokoch dosiahlo pod jeho vedením. Želám mu veľa šťastia v jeho ďalšom pracovnom i súkromnom živote. Zároveň sa teším na spoluprácu s Ivaylom a Alexandrou, verím, že svoje dlhoročné skúsenosti pretavia do ďalšieho zvyšovania kvality našej pôvodnej tvorby,“ uzavrel Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza