4. 1. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť Google zabudla na svoje motto "nebuď zlý" (Do not be evil), ktoré malo stelesňovať jej čestnosť a dôveryhodnosť, a vymenila svoje hodnoty za honbu za väčšími zisky a zvyšovaním ceny akcií. Takto sa vyjadril niekdajší šéf medzinárodných vzťahov americkej firmy Ross LaJeunesse. Tvrdí, že bol tento rok z postu vykorenený okrem iného kvôli názoru na poskytovanie služieb v Číne. Spoločnostiam ako je Google už podľa neho nemôže byť dovolené pôsobiť mimo prísny dohľad úradov.
LaJeunesse vo svojom príspevku na webe Medium komentuje najmä vývoj v prístupe svojho bývalého zamestnávateľa k Číne. Vyhľadávač Google je v tejto krajine od roku 2010 nedostupný, lebo jeho prevádzkovateľ sa predtým rozhodol, že už nebude cenzurovať výsledky vyhľadávania podľa požiadaviek Pekingu.
"Pobúrila ma, keď som sa v roku 2017 dozvedel, že spoločnosť začala postupovať vpred s vývojom novej verzie cenzurovaného vyhľadávacieho produktu pre Čínu s krycím menom
Dragonfly- Vážka ," opisuje LaJeunesse, ktorý viedol oddelenie Googlu pre medzinárodné vzťahy od roku 2012. Zlomovým okamihom pre neho vraj bol december 2017, kedy vedenie ohlásilo zriadenie pekinského centra pre vývoj umelej inteligencie. "To ma totálne zaskočilo a jasne mi ukázalo, že už som nemal schopnosť ovplyvňovať početné vývojárske projekty a dohody, o ktoré spoločnosť usilovala," napísal.
Následne sa vraj snažil presadiť iniciatívu, s ktorou by sa Google verejne prihlásil k istým princípom týkajúcim sa ľudských práv, "vysokí riadiaci pracovníci" ale vždy našli "výhovorku". LaJeunesse bol vraj v interných diskusiách okolo Dragonfly vytláčaný "na striedačku" a uvedomil si, že "spoločnosť nikdy nemala v pláne zabudovať ľudskoprávny princípy do svojich podnikateľských a produktových rozhodnutie". "V momente, kedy mal Google upevniť svoj záväzok ohľadom ľudských práv, rozhodol sa namiesto toho pre honbu za väčšími zisky a ešte vyššou cenou akcií," dodal.
Hovorca Googlu v článku denníka The Washington Post (WP) reagoval slovami o "neochvejné záväzok podporovať ľudskoprávny organizácie a snahy". Odchod bývalého manažéra firmy bol podľa vyhlásenia dôsledkom prestavby tímu, ktorý sa staral o komunikáciu s diplomatmi či medzinárodnými organizáciami.
LaJeunesse napísal, že aj po "reorganizácii" daného oddelenia boli v tíme desiatky voľných pozícií, pre neho sa ale nakoniec našla len "malá úloha". "Odišiel som. (...) Z môjho pohľadu nebolo treba ďalších dôkazov o tom, že 'nebuď zlý' už nebolo skutočným odrazom hodnôt spoločnosti. Stalo sa len ďalším nástrojom korporátneho marketingu," napísal LaJeunesse o motte, ktoré bolo základným pilierom oznámenia Googlu pri vstupe na burzu v roku 2004 a následne sa objavovalo v zamestnaneckom kódexu.
Projekt Dragonfly po medializácii v roku 2018 vyvolal vlnu kritiky, petíciu proti nemu podľa WP podpísalo vyše 1400 zamestnancov technologického giganta. Nejde pritom o jediný podobný prípad z poslednej doby, pretože predvlani na jar tiež tisíce pracovníkov protestovali proti armádnemu projektu Maven. Google následne spolupráci s Pentagonom nepredĺžil a z vývoja čínskej verzie vyhľadávača nakoniec tiež zišlo, hoci firma obnovenie prevádzky v najľudnatejšej krajine sveta nevylúčila.
LaJeunesse, ktorý pochádza zo severovýchodu Spojených štátov, po odchode z Googlu oznámil, že sa v rodnom štáte Maine bude za Demokratickú stranu uchádzať o kreslo v Senáte USA. Je si istý, že štátne inštitúcie sa musia na technologické firmy viac zamerať. "Masívnym technologickým spoločnostiam ako je Google už nemôže byť povolené pôsobiť prakticky bez vládneho dohľadu," napísal.



Copyright © ČTK 2019

 

Spoločnosť Mirriad vyvinula softvér, ktorý vďaka umelej inteligencii umožní do online filmov a televíznych šou vložiť reklamy. Technológia rozpoznáva scény a objekty, do ktorých by sa hodila reklama na určitý tovar. Cieľom je umiestňovanie reklamy na základe vkusu každého diváka či diváčky. Firma so sídlom v Londýne plánuje bližšie predstaviť svoj projekt na budúci týždeň v Las Vegas.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Cena denníka Republika

Cena denníka Republika

Minulý rok ju získal bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth , ktorý pred vraždou Jána Kuciaka sledoval pre Mariana Kočnera viacero novinárov vrátane Jána Kuciaka. 

Tento rok ju získava narcis Tibor Eliot Rostas a jeho stoka menom
ZEM&VEK.


Cenu útechy  a pobyt v Ústave na výkon väzby v Nitre získava Martin Daňo. 
Zároveň získava aj doživotný titul bambúch, borsuk, cicmák, cmuľo, čilek, čudák, čudo, drnaj, dromo, dudok, fičfiriť, fičúr, frckoš, geľo, čo kefu zožral, glemba, griňavec, griňo, grísniak, grnaj, chmuľo, chrapúň, chriapák, chruňo, jaštor, kamas, kľago, korheľ, kolodej, kolohnát, komondor, koridoň, kostrák, korpáň, kulifaj roka ROKA.

3. 1. 2020

The 2020 Palm Springs International Film Festival

The 2020 Palm Springs
 International Film Festival

Len niekoľko dní pred odovzdávaním filmových Zlatých glóbusov usporiadatelia filmového festivalu v Palm Springs oznámili mená víťazov tohtoročného 31. ročníka. Ceny z filmovej prehliadky, ktorá v kalifornskom púštnom meste začala vo štvrtok, si odniesla herečka Renée Zellwegerová za svoju rolu v životopisnej dráme Judy alebo Joaquin Phoenix, ktorý v snímke Joker hrá skrachovaného komedianta Arthura Flecka.
Cenu pre režiséra roka získal Quentin Tarantino za film Vtedy v Hollywoode. Ako vychádzajúcu hviezdu porota vyznamenala amerického herca Zacka Gottsagena, ktorý hral vo filme The Peanut Butter Falcon. Scenár snímky vznikol podľa želania, zvykov a túžob tohto 34-ročného muža s Downovým syndrómom.
Mnoho z hviezd, ktoré dostali cenu na festivale v Palm Springs, si podľa agentúry DPA robí nádeje na zisk ďalšej trofeje na nedeľňajšom odovzdávaní Zlatých glóbusov. Tie sú po Oscaroch považované za najdôležitejšie filmové ocenenie udeľované v Spojených štátoch.
Festival v Palm Springs potrvá do 13. januára. Medzi zhruba 180 filmami z celého sveta sa na ňom predstaví aj Toman režiséra Ondřeja Trojana.

Copyright © ČTK 2019

TASR spúšťa seriál o ochotníckych divadlách na Slovensku

TASR spúšťa seriál o ochotníckych 

divadlách na Slovensku

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) spúšťa 52-dielny seriál reportáží o histórii a súčasnosti ochotníckych divadiel na Slovensku. Prvá časť seriálu, ktorá je venovaná divadelným nadšencom v obci Kurima, sa v spravodajskom servise objaví v sobotu 4. januára. Verejnoprávna spravodajská agentúra ho pripravuje v rámci aktivít, ktoré súvisia s významnými výročiami pripadajúcimi na rok 2020.
Vláda SR vyhlásila tento rok za Rok slovenského divadla 2020. Počas neho si kultúrna verejnosť pripomenie dve významné výročia. Prvým je vznik Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 1. marca 1920. Druhým je 190. výročie prvého ochotníckeho predstavenia na našom území, ktoré sa uskutočnilo 22. augusta 1830 v Liptovskom Mikuláši.
„Ochotnícke divadlo má na Slovensku veľkú tradíciu. Je spojené s rozvojom kultúry a vzdelania na našom území. Pripravované reportáže zameriame predovšetkým na dedinské ochotnícke súbory zo všetkých našich regiónov. Redaktori v seriáli priblížia súčasné aktivity ochotníkov, históriu divadiel i osobnosti, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju divadiel na slovenskom vidieku,“ skonštatoval šéfredaktor spravodajstva Marián Kolár.
Pripomenul, že textové správy doplnené zvukovými záznamami, fotoreportážou a videozáznamom bude TASR vydávať vo svojom spravodajskom servise vždy v sobotu o 9. hodine.
Na rok 2020 pripadajú okrúhle výročia viacerých umelcov, ktorí sa výrazne podpísali pod vývoj divadelného umenia na Slovensku. Okrem dokumentačných materiálov k výročiam TASR pripraví aj seriál profilov významných slovenských interpretov, ktorí už odišli do hereckého neba.
„Pôjde o 52 krátkych profilov hercov a herečiek, ktorí zanechali v povedomí ľudí výraznú stopu a stali sa legendami slovenskej kultúry. Seriál sme nazvali Slovenské herecké nebo,“ povedal Kolár. Doplnil, že profily bude agentúra vydávať vždy v nedeľu predpoludním a na weboch budú texty doplnené dobovými fotografiami z digitalizovaného archívu TASR.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY ROKA

VÝROKY ROKA





„Učitelia si hladkajú brušká.“
Andrej Danko

"NATO je vojna."
Eduard Chmelár

„Ak niekto mieni takto stíhať Fica, mal by rozšíriť stíhanie na nás všetkých. Začínajú sa 50. roky a proti tomuto budeme bojovať.“
Martin Glváč

„Penťácky denník Sme a eseťácky Denník N sa otvorene hlásia k cieľu zničiť stranu Smer-SD. Na tento účel častokrát klamú, bezdôvodne obviňujú a neváhajú proti Smeru-SD a jeho predsedovi použiť akékoľvek krčmové reči. Tieto denníky nazývame v centrále Smeru Pat a Mat. Marian K. bol stíhaný pre ekonomickú trestnú činnosť už dávno pred vraždou novinára a jeho priateľky. Išlo o skutky, ktoré spáchal počas vlády Ivety Radičovej.“
Ján Mažgút, hovorca Smeru-SD

"Marian Kotleba nie je môj nepriateľ ani nepriateľ strany VLASŤ. Práve naopak. Keď budeme v parlamente, budeme úzko kooperovať. Mojim nepriateľom sú ultraliberálni úchyláci.
Slovenská republika nemôže v žiadnom prípade dovoliť, aby nám našu vlasť ukradli a vládli ľudia z bloku ultraliberálnych úchylákov."
Štefan Harabin

"Ahoj. Keďže sa Slávo správa ako kokot, tak si svoje veci musí riešiť sám, a za tejto situácie mu nemienim pomáhať. A Markízu budeme mať my a nie on."
Kočner Norbertovi Bödörovi

„Cez ESET ste sa dostali do mojich poznámok, lebo ESET kontroluje všetko, a ste si moje poznámky preposlali.“
Štafan Harabin

Snívalo sa mi s vami túto noc. Červenala som sa ráno."
Martina Ruttkayová
"Dajte si ľad."
Marian Kočner
"Ale, no tak, úsmev, Marian."
Martina Ruttkayová
"Šak sa smejem, ako si dávate ten ľad."
Marian Kočner
"Kam?"
Martina Ruttkayová
"Na čelo predsa."
Marian Kočner

"Hlina sa ide spájať feťákmi, pedofilmi, homosexuálmi a kanibalmi“
Štefan Harabin

"Si falošný, špinavec, buzerant. Ty mne nebudeš hovoriť, že som hajzel. Ja nemám papier na hlavu ako ty."
Andrej Danko

"Ty si predseda národnej rady? Predseda národnej rady povie v pléne poslancovi, že ty si buzerant?"
Igor Matovič

"Počúvam pojmy slina, slintoš a slintoviny. Kto je slina alebo slintoš?"
Ján Šanta ,prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

"A vy ste dostali Nobelovu cenu? To je neuveriteľné. A prečo vám ju dali? IS je preč.Teraz sú tam Kurdi a ešte kto?Región veľmi dobre poznám".
Donald Trump Muradovej, ktorá bola jednou z tisícov jezídskych žien a dievčat, ktoré uniesli a k sexuálnemu otroctvu donútili príslušníci Islamského štátu, keď sa v roku 2014 zmocnili časti územia Iraku.

"Slovenské médiá predstavujú najväčšie nebezpečenstvo pre demokraciu“.
Robert Fico


"Ale 50 dní som ja nechcel, 50 dní si želal Robert Fico. Keď premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) kritizuje 50 dní, tak nech zdvihne telefón a povie to Robertovi Ficovi. Pre mňa boli dôležité podnikové byty a minimálne dôchodky."
Andrej Danko

RTVS NEWS . V sobotu odštartuje 3. séria Zem spieva

RTVS NEWS 

     V sobotu odštartuje 3. séria Zem spieva

Divákmi žiadaná šou Zem spieva vo svojom ďalšom pokračovaní predstaví 63 najlepších tanečníkov, spevákov aj hudobníkov, ktorých porotcovia vybrali spomedzi viac ako dvesto záujemcov na jesenných kastingoch. Aj počas výberu do tejto série sa tvorcovia stretli s veľkým záujmom folkloristov. „Tretia séria programu Zem spieva sa stretla s obrovským nadšením u folkloristov a prihlásení účastníci dávajú tušiť, že tretia séria bude opäť zaujímavá, plná temperamentu a vysokej umeleckej kvality," uviedol televízny programový riaditeľ Marek Ťapák.
Každú sobotu lokálpatrioti predstavia deväť súťažiacich – po troch zo západného, stredného a východného Slovenska. V prvej časti sa tejto úlohy zhostí speváčka Kristína Peláková, tanečník Peter Vajda a herečka Zdena Studenková. V tejto netradičnej úlohe sa divákom predstaví celkovo 21 osobností, medzi nimi aj režisér Juraj Jakubisko či športovkyňa Martina Moravcová.
Úspešnou šou bude divákov opäť sprevádzať obľúbená trojica S hudbou vesmírnou. Nová však bude odborná porota, ktorá bude súťažiacich hodnotiť počas štúdiových večerov. Na porotcovské stoličky tretej série zasadli Anna Derevjaníková (pedagogička, zberateľka a interpretka rusínskych piesní), Peter Kocák (režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško), Stanislav Marišler (choreograf, tanečník a pedagóg Katedry tanečnej tvorby VŠMU), Miroslava Palanová (autorka, režisérka, choreografka a vedúca folklórneho súboru Váh) a Milan Rendoš (multiinštrumentalista, aktívny hudobník a rozhlasový redaktor).

2. 1. 2020

Zomrel Syd Mead

Zomrel Syd Mead

Syd Mead, vizionársky umelec, ktorý pomohol tvarovať vzhľad filmov „Blade Runner“ a „Blade Runner 2049“, zomrel vo veku 86 rokov.
Jeho manažér a partner Roger Servick uviedol, že Mead trpel lymfómom.
Mead začal svoju kariéru v dizajne v automobilovom priemysle pôsobením pre spoločnosť Ford Motor Co.
Navrhol aj robota v „Short Circuit“ a dokončil návrhy pre „Mission: Impossible III“.
Pracoval aj na filmoch ako Star Trek: The Motion Picture, Tron, 2010, Alien, Aliens,The Spirit of '76, Timecop, Johnny Mnemonic, Elysium či Tomorrowland.

Zdroj: CNN

Generálny riaditeľ SND Antala požiadal o uvoľnenie z funkcie

Generálny riaditeľ SND Antala 

požiadal o uvoľnenie z funkcie


Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Vladimír Antala doručil ministerke kultúry Ľubici Laššákovej (Smer-SD) žiadosť o uvoľnenie z funkcie k 2. januáru z vážnych rodinných dôvodov. Do ukončenia riadneho výberového konania bude divadlo viesť súčasný riaditeľ Činohry SND Peter Kováč. TASR o tom informoval Pavol Čorba z kancelárie ministra kultúry.

"Meno nového generálneho riaditeľa SND bude známe v prvom polroku 2020, keď bude ukončené riadne výberové konanie na obsadenie uvedenej pracovnej pozície," spresnilo ministerstvo.

Doterajšiemu šéfovi divadla Antalovi ďakuje za jeho prácu, ktorú odviedol v poprednej slovenskej kultúrnej inštitúcii. "Za jeho vedenia sa zásadne zlepšila finančná situácia SND. Inštitúciu pripravil aj na súčasnú divadelnú sezónu, ktorá bez akýchkoľvek vážnych problémov napĺňa svoj program," deklaruje rezort kultúry.



Copyright © TASR 2019