19. 2. 2011

Berlinale 2011

Berlinale 2011

Iránska dráma Nader and Simin: A Separation (Nader a Simin, odlúčenie) získala v piatok na Berlínskom filmovom festivale Zlatého medveďa za najlepšiu snímku. Predstavitelia hlavných postáv tohto filmu dostali zároveň ceny pre najlepšieho herca a herečku. Iránsky režisér Asghar Farhadí na pozadí manželstva v kríze znázorňuje triedne rozdiely, náboženský konzervativizmus a súdny systém v Iráne, pričom zároveň udržuje napätie kriminálneho trileru. Cenu Strieborný medveď získal maďarský režisér Béla Tarr so svojim čiernobielym filmom A torinói ló (Turínsky kôň). Odvíja v ňom pochmúrny príbeh farmára a jeho dcéry, žijúcich v opustenom malom dome na vidieku. Ulrich Köhler dostal cenu pre najlepšieho režiséra za film Sleeping Sickness (Spavá nemoc) o západnej rodine vykonávajúcej humanitárnu prácu v Afrike. Cena za najlepší scenár putuje dvojici Joshua Marston a Andamion Murataj za film The Forgiveness of Blood (Odpustenie krvi), skúmajúceho dávne tradície krvnej pomsty, ktorá sa ešte aj v súčasnosti uplatňuje v niektorých častiach Albánska

Copyright © TASR 2011

IPI NEWS

IPI NEWS
V novele tlačového zákona, ktorá je pripravená na rokovanie vlády, sa navrhuje obmedziť právo na odpoveď pre verejného činiteľa, ak ide o skutkové tvrdenie súvisiace s výkonom jeho právomocí. Uviedol to v piatok minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) pri stretnutí s členmi Výkonného výboru International Press Institute (IPI). Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Eva Chudinová. Ako ďalej hovorkyňa uviedla, minister Krajcer k otázke práva na odpoveď informoval hostí, že podľa návrhu novely zákona možno žiadať o uverejnenie odpovede vo vzťahu k nepravdivému, neúplnému alebo pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby, alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť. Minister s predstaviteľmi IPI hovoril aj o vzniku novej verejnoprávnej inštitúcie Rozhlas a televízie Slovenska (RTVS), ktorá vznikla 1. januára 2011. "Zároveň informoval o ďalších krokoch v reforme verejnoprávnych médií, predovšetkým o financovaní RTVS, ako aj o príprave na odborné diskusie o obsahu vysielania médií verejnej služby," uviedla Chudinová. Podľa Chudinovej členovia výkonného výboru vysoko ocenili, že v takom krátkom čase po nástupe novej vlády prichádza na Slovensku k úprave tlačového zákona, predovšetkým v oblasti práva na odpoveď verejného činiteľa. "Predseda správnej rady IPI Carl-Eugen Eberle, pôsobiaci v ZDF German Television, Germany konštatoval, že v Bruseli na kongrese o médiách vo východnej Európe bude v diskusii uvádzať Slovensko ako príklad aj pre ostatné krajiny. Predovšetkým bude hovoriť o rozvoji a pokroku, aký nastal na Slovensku v oblasti médií, nielen v súvislosti s tlačovým zákonom, ale aj v súvislosti s reformou médií verejnej služby," uviedla Chudinová. Na stretnutí s ministrom kultúry Danielom Krajcerom sa okrem predsedu Správnej rady IPI Carl-Eugen Eberle zúčastnili aj podpredsedovia Správnej rady Simon Li, Pavol Múdry, Galina Sidorova a výkonná riaditeľka IPI Alison Bethel McKenzie, ďalší členovia Výkonného výboru IPI, ale aj predstavitelia slovenskej IPI. "Okrem Pavla Múdreho aj Eva Babitzová a Michal Arpáš," dodala Chudinová. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

... a teraz si predstavte, že by to povedal Paška

... a teraz si predstavte,
že by to povedal Paška
" Krízový manažér nebol kandidát koalície, ale dostal moje osobné odporúčanie. Odporučil som ho ja, keďže som ho mal v Národnej rade a viem sa zaňho zaručiť, že to bude robiť odborne a čo je dôležité, že v prípade krízovej reformy čestne. Určite by som ho nenazval vládnym garantom reformy, ale je tam na moje odporúčanie, veď u mňa robil.“

18. 2. 2011

Zomrel John Strauss

Zomrel John Strauss
Vo veku 90 rokov zomrel skladateľ John Strauss, ktorý zložil hudbu pre mnohé televízne šou, seriály i celovečerné snímky. Hudobník skonal v pondelok v noci v opatrovateľskom dome v Los Angeles. Podľa jeho syna Larryho Straussa prehral dlhoročný boj s Parkinsonovou chorobou. John Strauss je držiteľom ceny Emmy za strih zvuku v televíznom filme The Amazing Howard Hughes (1977). Na konte má aj prestížne hudobné ocenenie Grammy, ktoré získal ako producent soundtracku k oscarovej snímke Amadeus (1984) režiséra Miloša Formana. S týmto filmovým tvorcom spolupracoval aj na filmoch Vlasy (1979), Ragtime (1981) a Valmont (1989). Podpísaný je aj pod filmami Woodyho Allena z prelomu 60. a 70. rokov minulého storočia. V USA sa newyorský rodák Strauss, ktorý sa živil aj ako dirigent, preslávil tematickou skladbou ku komediálnemu seriálu Car 54, Where Are You? (1961 - 1963) televízie NBC. Informáciu zverejnila webová stránka hollywoodreporter.com.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RSTV NEWS

RSTV NEWS

Na piatkovom slávnostnom udeľovaní Radio_Head Awards za rok 2010 sa predstaví aj Toni Granko, nahradí tak vystúpenie rappera Beneho. Ako ďalej agentúru SITA informovala Alexandra Štullerová - Koreňová z Oddelenia pre styk s verejnosťou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), kapela The Uniques vystúpi so zatiaľ tajným exkluzívnym hosťom. Počas večera, ktorého priamy prenos bude Slovenská televízia (STV) vysielať na druhom programe, zahrá svoj nový singel Ty a Ja skupina Hex. V bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) sa 18. februára naživo predstavia aj Puding pani Elvisovej (PPE), The Ills, The Cubes a Diego. Nominácie na Radio_Head Awards za rok 2010 ovládli pôvodom košické hudobné zoskupenia Puding pani Elvisovej (PPE) a The Uniques, ktoré sú nominované po štyrikrát. PPE budú o hudobnú cenu súťažiť v troch kategóriách: Album roka (Pí), Skladba roka (Mladí chemici a Gramatika) a Najlepšia koncertná kapela / interpret. The Uniques na čele so spevákom Pištom Kralovičom sú nominovaní vo všetkých štyroch kategóriách, teda Album roka (From The Dust), Skladba roka (Dungeon), Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Tri ceny si z odovzdávania Radio_Head Awards môže odniesť skupina Billy Barman, ktorá je nominovaná v kategórii Album roka (Noční jazdci), Singel roka (Na laze Oremovom) a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Billy Barman vlani zvíťazili vo dvoch kategóriách - Nováčik roka a Najlepšia koncertná kapela / interpret. Dvakrát je pre tento ročník nominovaná kapela Para. Po jednej nominácii si vybojovali Jana Kirschner, B-Complex, Bene, Moustache, Youcoco, Noisecut a Ján Boleslav Kladivo a Bez ladu a skladu, ktorá je zoskupením s najdlhším pôsobením na scéne spomedzi nominovaných.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SFÚ NEWS

SFÚ NEWS
Rada Slovenského filmového ústavu má od stredy troch nových členov. Stali sa nimi rektor Vysokej školy múzických umení Ondrej Šulaj, pedagóg, spisovateľ a filmový kritik František Gyárfáš a zamestnankyňa Sekcie médií, audiovízie a autorského práva Ministerstva kultúry SR Oľga Fedorová. Trojica nahradila Petru Kolevskú, ktorá sa k 10. decembru 2010 členstva v Rade vzdala a Jozefa Heribana a Petra Jaroša, ktorým sa skončilo funkčné obdobie. Ďalší dvaja členovia Rady SFÚ v jej súčasnom zložení sú Peter Michalovič a Miroslav Ulman. Päťčlenná Rada je v SFÚ zriadená od začiatku roka 2008, keď vstúpil do platnosti audiovizuálny zákon, ktorý nanovo definoval postavenie SFÚ i jeho systém riadenia. Rada SFÚ je popri generálnom riaditeľovi inštitúcie druhý z jej hlavných orgánov. Nových členov vymenoval minister kultúry SR Daniel Krajcer. Členstvo v Rade je čestné a jej uznesenia sú zverejnené na internetovej stránke SFÚ www.sfu.sk. Informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová-Tušerová.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„ Komunisté dělili podle třídy, nacisté podle rasy a Věci veřejné podle Langera." Ivan Langer

"Ak pán predseda Bugár dovolí, rád by som zvolal rokovanie ústavnoprávneho výboru." Radoslav Procházka

„Keď neuspejem na súde, tak tomu grafikovi rovno zajebem cez pysky.“ Nora Mojsejová

" To, že Fico je obyčajný zbabelec a slaboch, viem už dávno a dôkazov len pribúda. Ale že mu bude takto prisluhovať televízia TA3, to by som do dnešného dňa nebol veril. Hanebné.“ Ivan Mikloš

"Na základe požiadavky z médií predkladám svoje vyjadrenie, nakoľko priamo som bol vyzvaný, aby som sa pozrel „pravde“ do očí. Zrejme si niekto myslí, že pozná pravdu lepšie, než my sami. Už v poslednom vyhlásení som uviedol, že sa nezbavujem zodpovednosti a uvedomujem si všetky dôsledky, ktoré zrušenie Deaflympiády prináša. Rovnako som nikam nezmizol, ale považujem za dôležitejšie, než odpovedať na mediálne otázky, okamžite začať pracovať na eliminácii týchto dôsledkov a zabezpečení finančných prostriedkov, aby boli všetky vzniknuté pozdĺžnosti čo najskôr uhradené. Toto som zobral ako svoju prioritu a ostatnú činnosť zabezpečuje Organizačný výbor. S úžasom a rozhorčením zisťujem, že niekto si dovolí verejne povedať, že je otázne, či Organizačný výbor vôbec existuje a Výkonná riaditeľka ICSD Tiffany Granfors, ktorá bola od septembra 2010 v dennom styku cez komunikátor ooVoo so mnou a ostatnými členmi Organizačného výboru, ktorí jej dávali denné správy z jednotlivých oblastí zabezpečenia Deaflympiády, si dovolí do televízie povedať, že dostávala nepravdivé dokumenty. Táto lož nemá obdoby a prinesie jej právne následky. Hry zrušilo ICSD a hlboko to ranilo nás všetkých, ktorí sme ich 5 rokov dňom a nocou pripravovali. Hry boli logisticky naozaj veľmi dobre pripravené, rokovali sme predsa s riadnymi podnikateľskými subjektmi, ubytovacími zariadeniami, športoviskami. Niekto tu chce nahovoriť verejnosti, že sme si „užívali“ a Hry vôbec neboli pripravené. To je evidentná a zámerná lož. A nie jediná. Organizačný výbor teraz naďalej pracuje, veď bolo potrebné oboznámiť štáty so situáciou, vysvetliť im, aby necestovali a v poslednej chvíli svoje príchody zastavili. V médiách tiež prebehlo, koľko sklamaných štátov sa vráti zo Slovenska domov. Z 27 prihlásených iba 2 - ruská a ukrajinská výprava, ktoré prišli aj tak separátne vopred na sústredenia a napríklad ruská výprava ani nebola celá, nebola to ani polovica, ktorá bola už na Slovensku. Nepodarilo sa už zastaviť príchod japonskej delegácie, takže táto je tiež v Tatrách. Členovia OV, ktorí sú v Tatrách, im pomáhajú v zariaďovaní všetkého potrebného pre návrat domov. Čo sa nám naozaj nepodarilo, bolo zabezpečiť finančné prostriedky včas vzhľadom na termín konania Deaflympiády. V priebehu januára 2011 som dostal informáciu, že potrebné prostriedky budem mať k dispozícii do konca februára 2011, čo je pochopiteľne neskoro. Atmosféra, ktorá bola vytvorená okolo Deaflympiády navyše spôsobila, že aj normálne bežné objednávky s normálnou splatnosťou 7 príp. 14 dní boli žiadané od nás uhrádzať okamžite, v max. 2 - 3 dňových termínoch a v 100% výške. Riešili sme to v rámci možností, ktoré sme mali. Neistota spôsobila odstúpenie hlavného sponzora. Hľadal som a našiel náhradné riešenie. Snažil som sa zabezpečiť finančné prostriedky na preklenutie časového obdobia od polovice januára 2011 do konca februára 2011. Oslovil som viaceré podnikateľské subjekty doma i v zahraničí, avšak všade som narazil na obrovské obavy vyvolané mediálnymi informáciami s požiadavkami viacnásobných záruk, bankových aj iných. Komunikoval som aj s Medzinárodným olympijským výborom, kde som podrobne vysvetlil situáciu a požiadal o radu. Dostal som odporúčanie urobiť jednoduchý krok, preložiť Deaflympiádu o 2 týždne, takže by sa zvýšil časový priestor, do nového začiatku hier. Tiffany Granfors to rezolútne odmietla a bola mimoriadne pobúrená tým, že som sa „opovážil“ komunikovať s MOV bez jej súhlasu. Jej prístup sa od tohto okamihu otočil o 180 stupňov. Začala všetko spochybňovať s evidentným cieľom dosiahnuť zrušenie hier. Hľadal som ďalej a našiel podnikateľský subjekt, ktorý bol ochotný pôžičku poskytnúť za predpokladu, že ICSD poskytne záruku. ICSD - prezident Crowley a CEO Tiffany Granfors to 11. 2. 2011 o 15.00 h odmietli a o 16.00 h Deaflympiádu zrušili. Pracoval som a pracujem 20 hodín denne, a tu niekto chce verejnosti nahovoriť, že ide o zámerný a plánovaný podvod. To striktne odmietam! V súčasnosti mojou najdôležitejšou úlohou je nájsť zdroje pre zlikvidovanie škôd, ktoré zrušenie Hier spôsobilo. Nie je to ľahká úloha a nebude to hneď, ale všetky záväzky, vrátane investičných akcií, splním a vyrovnám. Organizačný výbor okrem spolupráce s podnikateľskými subjektami na zrušení objednávok a ukončení rezervácií pokračuje v e-mailovej a ooVoo komunikácii so štátmi a bude evidovať ich pohľadávky, ktoré im vznikli. Všetku túto činnosť bude potrebné čo najskôr zvládnuť. V tejto situácii Tiffany Granfors vyhlásila, že 2 dni sa snažila „zachrániť“ Deaflympiádu. Je to zámerná lož. V päťhviezdičkovom hoteli Kempinski vypisovala mi sms a cez ooVoo iba dávala časové ultimáta. Zatiaľ čo som to bol ja, ktorý som hľadal riešenia. Tiffany Granfors nakoniec Hry zachrániť mohla a mala na to príležitosť dokonca trikrát - a vždy odmietla. Stačilo dať garancie a Hry sa mohli konať. Náš hlavný sponzor by videl, že Hry bežia a nebol by odstúpil, ale svoj sľub by splnil a financie by sme podnikateľskému subjektu vrátili. Situácia je veľmi zložitá a ja mám veľmi mnoho dôležitých úloh. Naša komunikácia s členskými štátmi pokračuje a všetky načrtnuté i neuvedené záležitosti v spolupráci OV, SDV a právnymi inštitúciami budem riešiť. Dúfam, že v tejto situácii verejnosť i médiá pochopia, že nebudem už pokračovať v mediálnych vyhláseniach, ale práci na eliminácii dôsledkov rozhodnutia, ktoré mnohí iní pripravovali a nakoniec aj dosiahli zrušenie Hier a diskreditáciu Slovenska, Deaflympijských hier, hnutia nepočujúcich športovcov a môjho mena. Urobím všetko preto, aby som tieto negatívne dopady znížil na najnižšiu možnú mieru a rehabilitoval meno Slovenska, OV, SDV i svoje vlastné. " Jaromír Ruda ,COO OV 17. ZDH 2011 Vysoké Tatry

"Ja som si pozeral Barrosov životopis. Najprv marxista-leninista, či čo to tam má napísané, potom 20 rokov socialista. Ja som nenašiel nič v tom životopise, čo by nejako reprezentovalo ten vzťah, že niečo urobím zle a budem za to potrestaný. Ja si myslím, že to je problém, lebo potom naozaj rozhodujú len čistokrvní politici, ktorí jednoducho nemajú dostatočnú zodpovednosť, lebo majú vrodené, že nerozhodujú o vlastných peniazoch. Harmonizácia daňových základov je typické socialistické riešenie, s ktorým ja určite nesúhlasím." Richard Sulík

AVF NEWS

AVF NEWS
Rada Audiovizuálneho fondu na svojom včerajšom rokovaní zvolila na dvojročné funkčné obdobie za svoju predsedníčku profesorku Zuzanu Gindl-Tatárovú, ktorú minister kultúry v januári vymenoval do rady za oblasť nezávislých producentov v audiovízii. Novozvolená predsedníčka členom rady poďakovala za dôveru a vyslovila presvedčenie, že svojím pôsobením vo funkcii sa bude usilovať najmä o vzájomné porozumenie a hľadanie konštruktívnych riešení v audiovizuálnom prostredí. Zuzana Gindl-Tatárová absolvovala štúdium filmovej a televíznej scenáristiky a dramaturgie na pražskej FAMU a vyše desať rokov pôsobila v Štúdiu hraného filmu Slovenskej filmovej tvorby Bratislava – Koliba. Od roku 1990 nepretržite pôsobí ako pedagóg na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave a vyučuje aj na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Od roku 2005 zastupuje Slovenskú republiku v rade fondu Eurimages, zameranom na koprodukciu, prezentáciu a distribúciu európskych filmov. Bola aj dlhoročnou predsedníčkou Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). Je autorkou televíznych a filmových scenárov, rozhlasových hier, vysokoškolských učebníc aj odborných publikácií a štúdií. Zuzanu Gindl-Tatárovú do rady Audiovizuálneho fondu navrhla Slovenská asociácia producentov v audiovízii s podporou SFTA a Slovenského filmového ústavu ako kandidátku s dlhoročnou medzinárodnou skúsenosťou v kinematografii, s dôsledným poznaním slovenského audiovizuálneho prostredia i väčšiny subjektov v ňom pôsobiacich a tiež ako kandidátku bez potenciálneho konfliktu záujmov. Na rokovaní rada fondu schválila aj návrh schémy štátnej pomoci v audiovízii. Tento dokument nadväzuje na doteraz schválené pravidlá a zmeny v podpornej činnosti fondu a podrobne sumarizuje podmienky poskytovania finančných prostriedkov z Audiovizuálneho fondu ako štátnej pomoci. Návrh schémy bude východiskom pre posúdenie (notifikáciu) týchto podmienok Európskou komisiou tak, aby na poskytovanie štátnej pomoci z Audiovizuálneho fondu jednotlivým prijímateľom nad rámec minimálneho limitu (pomoc de minimis) nebolo potrebné žiadať osobitný súhlas Európskej komisie pre každý jednotlivý prípad. Platnosť schémy sa navrhuje do roku 2015. Rada zároveň poverila riaditeľa fondu, aby návrh predložil na ďalšie notifikačné konanie. Rada tiež vzala na vedomie informáciu riaditeľa o štatistike žiadostí doručených vo výzve č. 2/2011 a spresnila návrh rámcového rozdelenia finančných prostriedkov určených na podporu žiadostí v jednotlivých programoch a podprogramoch podľa zamerania odborných komisií fondu. Úvodné zasadnutie členov odborných komisií k aktuálnej výzve sa uskutoční v piatok 18. februára a ukončenie hodnotenia žiadostí v tejto výzve by malo byť ukončené do 31. marca 2011.

17. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európsky parlament sa vo štvrtok rozhodol odsunúť hlasovanie o uznesení, ktoré sa týka maďarského tlačového zákona. Dôvodom bolo vyhlásenie komisárky pre digitálnu agendu Neelie Kroesovej o dosiahnutí dohody s maďarskými orgánmi na zmenách v kontroverznom zákone, ktoré zabezpečia jeho súlad s legislatívou EÚ, informoval tlačový odbor EP. Počas rozpravy na pôde Európskeho parlamentu, ktorá prebehla v stredu, predstavitelia Európskej ľudovej strany (EPP) privítali rozhodnutie maďarskej vlády a vyzvali EP na zrušenie plánovaného hlasovania o uznesení. Skupiny Progresívna aliancia socialistov a demokratov, Aliancia liberálov a demokratov, Zelení/Európska slobodná aliancia a Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice – Severská zelená ľavica napriek tomu vyjadrili obavy, že avizované zmeny nebudú stačiť na zaručenie slobody médií v Maďarsku. Informoval o tom Tlačový odbor EP.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Václav Troška

Zomrel Václav Troška

Václav Troška (vpravo) na zábere z filmu Slunce, seno, jahody V pondelok skonal herec Václav Troška. "Otec bol dosť chorý a jeho organizmus oslabila chrípka. Odišiel v pokoji, doma," citovala televízia Nova jeho syna, režiséra Zdeňka Trošku. Václav Troška si zahral vo všetkých troch dieloch komédie svojho syna Slunce, seno, jahody (1983), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991). Tu stvárnil postavu starého Konopníka, suseda hlavnej postavy Škopkovej, ktorú si zosobnila Helena Růžičková. "V Slunci, senu som bol otec Vencu, sused Škopkových. Keď sa začalo nakrúcať, vôbec sme Helenu nepoznali. Nikdy počas tej doby sa tu nehrala na žiadnu nóbl Pražáčku. Skrátka prišla medzi dievčatá v JZD a zapadla medzi ne ako dedinská ženská," spomínal zosnulý herec. Z predstaviteľov hlavných postáv obľúbených komédií už nežije takmer nikto. Helena Růžičková zomrela v roku 2004 a v tom istom roku odišiel i Luděk Kopřiva, predstaviteľ filmového farára Otíka. V Troškových komédiách hral i cimrmanológ Pavel Vondruška, ktorý má dnes pohreb. Správu zverejnila internetová stránka http://www.idnes.cz/ © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS
Miloslava Zemková sa oficiálne stala generálnou riaditeľkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Menovacie dekréty šéfke RTVS a deviatim členom Rady RTVS dnes slávnostne odovzdal predseda Národnej rady SR Richard Sulík v historickom sídle NR SR. Predseda parlamentu Sulík v slávnostnom príhovore zablahoželal členom rady a Zemkovej k zvoleniu. Podľa neho parlament vytvoril legislatívny rámec na to, aby nové verejnoprávne médium mohlo fungovať v prospech divákov a poslucháčov. Verí, že RTVS bude hospodáriť efektívne a ponúkne atraktívny program a vyvážené spravodajstvo. Najťažšou úlohou vedenia RTVS bude podľa Richarda Sulíka nastaviť vyrovnané hospodárenie. "Tam je obrovské množstvo zmlúv, ktoré sú predražené, ktoré sú nevypovedateľné. Toto dať dohromady, to sú stovky zmlúv - to bude naozaj kus roboty," povedal po odovzdaní menovacích dekrétov pre médiá Sulík. Dúfa, že RTVS nebude poplatná vláde a jej spravodajstvo bude objektívne. Bez presných informácií nevie posúdiť, či vedenie RTVS nemôže zabezpečiť stabilnú ekonomickú situáciu novej verejnoprávnej inštitúcie bez finančnej pomoci štátu. "Ale je známe, že tie dlhy sú obrovské" a v takýchto situáciách si podľa Sulíka zadlžený subjekt niekedy sám pomôcť nevie. Predpokladá, že o dlhoch a hroziacich exekúciách bude informovať vedenie RTVS. Miloslava Zemková 11. februára - deň po svojom zvolení do funkcie generálnej riaditeľky RTVS, uviedla, že dlh, ktorý RTVS prevzala od STV je 18 miliónov eur a strata 43 miliónov eur. V strate však nie sú započítané straty dcérskych spoločností. Miloslava Zemková pre médiá avizovala, že suma, ktorú budú žiadať od štátu na oddlženie RTVS, by pravdepodobne mohla byť známa už tento piatok. V súčasnosti ešte "napočítavame sumu z tých prehratých sporov ... RTVS má momentálne vyše 200 sporov aktívnych a nie všetky sú prognózované na vyhratie, čiže toto nám ešte chýba do tej sumy, ktorú predložíme štátu. Je skutočne faktom, že situácia začína byť veľmi napätá a to z toho dôvodu, že veritelia pravdepodobne predpokladali, že okamžite dňom zvolenia dostane Zemková jeden balíček peňazí. Nie je to tak, ja budem musieť všetko veľmi tvrdo obhajovať. Každé jedno rokovanie bude musieť byť podložené dokumentáciou, výpočtami a papiermi a až potom možno počítať s pomocou štátu. Momentálne čelíme tlaku veriteľov," konštatovala pre médiá Zemková. Po prevzatí menovacích dekrétov sa členovia rady stretli na prvom oficiálnom rokovaní. Zo zákona si na ňom ako prví členovia Rady RTVS vylosovali funkčné obdobie. Na dvojročné funkčné obdobie sú v rade Miroslav Kollár, Vladimír Talian a Milan Antol. Na štyri roky v nej budú pôsobiť Ildikó Nagyová, Michal Jesenko a Vladimír Slovák. Šesťročné funkčné obdobie si vylosovali členovia Andrej Miklánek, Dóra Hushegyiová a Martin Kabát. Na dvojročné funkčné obdobie sa predsedom rady stal Miroslav Kollár. Nemal žiadnych protikandidátov, hlas mu dalo osem členov a jeden sa zdržal. Rovnako na dva roky bude podpredsedom rady Andrej Miklánek, ktorý bol taktiež bez protikandidáta a získal deväť hlasov. Miloslava Zemková očakáva od rady aktívnu spoluprácu. Pretože, ako povedala pre médiá, "rada asi nie je od slova robiť zle, ale od slova radiť a spolupracovať a možno aj do istej miery sa spolupodieľať na riešeniach. Pretože ja som nikdy netvrdila, že mám patent na rozum a budem potrebovať možno od ľudí, ktorí sú v tejto rade naozaj špičkovými odborníkmi, aby povedali svoj názor a možno aby aj prispeli k niektorým zmenám". Spoluprácu s Radou RTVS preto vidí historicky prvá šéfka RTVS optimisticky. Na rokovanie rady by chcela čím skôr predložiť novú organizačnú štruktúru a rozpočet RTVS. Organizačná štruktúra je súčasťou organizačného poriadku, ktorý Zemková označila za "dosť náročný materiál, pretože práve v ňom sa už objavia prvé kroky fúzie (zlučovania činností STV a SRo, pozn. redakcie)". Rozpočtové provizórium je len dočasný nástroj a ako tvrdí Zemková, je veľmi nepríjemný tak pre radových zamestnancov, ako aj pre manažment. Verí, že toto obdobie neistoty sa uzavrie čím skôr. Prvé pracovné rokovanie Rady RTVS by sa malo konať druhý marcový týždeň. Inštitúcia RTVS vznikla 1. januára tohto roka zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Zemková je historicky prvou šéfkou RTVS. Poslanci ju na tento post zvolili 10. februára vo verejnej voľbe na päťročné funkčné obdobie. Za členov Rady RTVS zvolili zákonodarcovia troch odborníkov na rozhlasové vysielanie - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka, Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie - Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku - Martina Kabáta a Miroslava Kollára, právnu oblasť v rade bude reprezentovať Michal Jesenko.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS
Miloslava Zemková sa dnes oficiálne stane generálnou riaditeľkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Vymenujú ju o 9:00 v historickej budove Národnej rady SR. Menovacie dekréty odovzdajú aj deviatim členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska. Informovala o tom Beáta Skyvová z Kancelárie Národnej rady SR. Inštitúcia RTVS vznikla 1. januára tohto roka zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Zemková sa stane jej historicky prvou šéfkou. Poslanci ju na tento post zvolili 10. februára vo verejnej voľbe na päťročné funkčné obdobie. Za členov Rady RTVS zvolili zákonodarcovia troch odborníkov na rozhlasové vysielanie - Ildikó Nagyovú, Vladimíra Slováka, Vladimíra Taliana, troch za televízne vysielanie - Milana Antola, Andreja Miklánka a Dóru Hushegyiovoú, dvoch za ekonomiku - Martina Kabáta a Miroslava Kollára a právnu oblasť v rade bude reprezentovať Michal Jesenko. Generálna riaditeľka rozhoduje o všetkých otázkach, ktoré nie sú výlučne v pôsobnosti rady. Menuje svojich dvoch zástupcov - jedného pre SRo a jedného pre STV. Rade predkladá koncepciu riadenia a rozvoja RTVS a jej programovej služby, návrh rozpočtu a informuje o zmluvách na viac ako dva roky na vyše 100-tisíc eur. Poslancom sa nepodarilo zvýšiť plat šéfa RTVS, namiesto viac ako päťtisícového platu sa tak šéf RTVS musí uspokojiť s tromi tisíckami. Kým Rada RTVS neschváli rozpočet predložený novým šéfom RTVS, je inštitúcia v rozpočtovom provizóriu. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

16. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najmenej 44 novinárov zomrelo v roku 2010 pri vykonávaní svojho povolania, predpokladá novinárska organizácia. Ako uviedla Komisia na ochranu novinárov (CPJ) v utorok v New Yorku vo svojej správe, najnebezpečnejšou krajinou pre novinárov bol vlani Pakistan, kde zabili 8 novinárov. Smrť ďalších 36 novinárov na rozličných miestach sveta tiež súvisela s ich povolaním. Podľa údajov CPJ v Iraku zomrelo 5 novinárov, traja prišli o život v Hondurase, Mexiku a Indonézii, dvaja v Somálsku. Počet zabitých novinárov v roku 2010 je o niečo nižší ako rok pred tým, keď masakra na Filipínach zvýšila celkový počet úmrtí novinárov na 72. Novinár televíznej stanice al-Džazíra Ris Chan napísal v predslove správy CPJ, že "skutoční hrdinovia sú miestni novinári, ktorí sú vystavení najväčšiemu tlaku a na rozdiel od zahraničných korešpondentov ich smrť nevyvolá zvyčajne veľkú pozornosť". © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Reportérka americkej televíznej stanice CBS News sa zotavuje v nemocnici v USA z útoku, ktoré utrpela minulý týždeň počas nepokojov v Egypte. Dlhoročná vojnová spravodajkyňa Lara Loganová (39) informovala divákov televízie priamo z káhirského námestia Tahrír, keď egyptský prezident Husní Mubarak v piatok odstúpil z funkcie. Ako dnes uviedla CBS vo svojom komuniké, novinárku, jej televízny štáb a ochranku napadol na námestí rozvášnený dav vyše 200 ľudí. Loganovú, ktorá sa ocitla bez svojich spolupracovníkov a ochranky, podľa vyhlásenia CBS zbili a sexuálne zneužili. Zachránila ju skupina žien a približne 20 egyptských vojakov. Novinárka, ktorá je rodáčkou z Juhoafrickej republiky, sa spojila so svojou televíziou a v sobotu sa vrátila do USA. Najmenej 52 novinárov utrpelo počas nepokojov v Egypte zranenia, ďalších 76 sa ocitlo vo väzení. Všetci už sú medzičasom na slobode. Jeden egyptský novinár prišiel o život pri nakrúcaní na nepokojnom námestí Tahrír. Zdroj: AP Maďarská vláda súhlasila s korekciou svojho mediálneho zákona, oznámil hovorca eurokomisárky pre digitálnu agendu Jonathan Todd. "Maďarské orgány potvrdili, že sa chystajú zmeniť mediálny zákon. Sme radi, že plánované zmeny sa týkajú všetkých oblastí, ktoré boli z hľadiska súladu s európskym právom problematické. Celý proces sa však týmto nekončí a Európska komisia bude starostlivo monitorovať celú implementáciu predložených zmien," informoval novinárov v Bruseli Todd. Európska komisia adresovala svoj nesúhlas prostredníctvom komisárky Neelie Kroesovú ešte 21. januára. Vyjadrila v ňom výhrady voči účinnosti tejto legislatívy aj pre spoločnosti so sídlom v iných členských krajinách, teda nad rámec určený smernicou únie. Komisia tiež poukázala na rozšírenie požiadavky "vyváženého spravodajstva" pre väčší okruh médií, pričom tento zákon v určitých prípadoch poskytuje príliš široký priestor pre jeho interpretáciu. Treťou diskutabilnou problematikou bola otázka registrácie médií. Premiér Viktor Orbán obhajoval zákon vládneho Fideszu aj na európskej úrovni argumentom, že sa v ničom nelíši od štandardného ekvivalentu v akomkoľvek inom štáte; po intervencii komisie sa rozhodol akceptovať požiadavky z Bruselu o zmene jeho textu. Diskusie o zákone zatienili aj úvod práce maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. V mediálnom zákone však naďalej zostávajú kontroverzné body, ako napríklad zloženie a práca mediálnej rady. Zasahovať ale do týchto záležitostí komisia nemôže, pretože špecifickú úpravu fungovania mediálneho prostredia majú v kompetencii členské štáty. Copyright © TASR 2011

RTVS NEWS

RTVS NEWS
Bratislavská krajská prokuratúra neochráni Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) pred exekúciou v osem rokov trvajúcom spore so štúdiom Omega. Hospodárskym novinám (HN) to potvrdil námestník krajského prokurátora René Vanek. "Nie sú tam dôvody na podanie mimoriadneho dovolania," povedal Vanek. Prokuratúra podľa neho nenašla v súdnom procese, na základe ktorého má RTVS zaplatiť štúdiu Omega odškodné šesť miliónov eur za to, že prestala plniť zmluvu a brať od neho relácie o počasí, žiadnu chybu. Otázkou, či bola zmluva výhodná, alebo nevýhodná sa podľa neho prokuratúra zaoberať nemohla. Väčšina z príjmov RTVS, teda štátne dotácie a príjmy z koncesionárskych poplatkov, je pred exekútormi chránená, možno však siahnuť rádiotelevízii na príjmy z reklamy. Situáciu by ešte mohla zvrátiť generálna prokuratúra, ak by sa nestotožnila s názorom krajskej. "Generálna prokuratúra má dva mesiace, niekedy aj viac, ak si to vyžaduje prípad či situácia na preskúmanie podnetu, potom rozhodne," informovala HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Močková.

Copyright © TASR 2011

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné
Na včerajšom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu pridelila v rámci prechodu na digitálne vysielanie alternatívnu frekvenciu – kanál 34 Rozhlasu a televízii Slovenska do 31.12.2011;začala správne konanie voči spoločnosti DIGI SLOVAKIA, s.r.o. vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s poskytovaním programových služieb NATIONAL GEOGRAPHIC WILD a MTV (CZ) bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov;začala správne konanie voči JURKOVIČ-ELEKTRO vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s poskytovaním programových služieb bez súhlasu ich pôvodných vysielateľov;začala správne konanie voči spoločnosti C.E.N. s.r.o. vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. c) ZVR (dodržiavanie volebných zákonov) v súvislosti s odvysielaním príspevku Fungujúca samospráva v rámci programu Správy TA3 z dňa 23.11.2010;začala správne konanie voči vysielateľovi na základe zákona RTS (STV) vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (neoddelená reklama) v súvislosti s odvysielaním komunikátu označujúci za sponzora programu Pošta pre teba spoločnosť Herbamedicus s.r.o., dňa 20.11.2010;začala správne konanie voči vysielateľovi na základe zákona RTS (STV) vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (neoddelená reklama) v súvislosti s odvysielaním komunikátu označujúci za sponzora programu Pošta pre teba spoločnosť Union poisťovňa, a.s. dňa 20.11.2010;začala správne konanie voči vysielateľovi na základe zákona RTS (STV) vo veci možného porušenia § 38 ods. 4 ZVR (nenáležitá propagácia sponzora) v súvislosti s odvysielaním sponzorovaného programu Pošta pre teba dňa 20.11.2010;začala správne konanie voči vysielateľovi na základe zákona RTS (STV) vo veci možného porušenia § 39a ods. 5 ZVR (umiestňovanie produktov) v súvislosti s odvysielaním programu Pošta pre teba dňa 20.11.2010;začala správne konanie voči MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých) v súvislosti s odvysielaním príspevku Pokus o samovraždu v rámci programu Televízne noviny z dňa 23.12.2010;začala správne konanie voči MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 35 ods. 5 ZVR (prerušovanie programu reklamou) v súvislosti s odvysielaním programu King Kong z dňa 12.12.2010;začala správne konanie voči MAC TV s r.o. vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (neoddelená reklama) v súvislosti s odvysielaním komunikátu označujúci za sponzora programu Quantum of Solace spoločnosti Kofola a.s. a Orange Slovensko, a.s., dňa 20.11.2010;začala správne konanie voči MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r.o. vo veci možného porušenia § 33 ods. 4 písm. a) ZVR v súvislosti s odvysielaním reklamy na liek Pantoloc control z dňa 7.12.2010;udelila predchádzajúci súhlas s prevodom 100 % obchodného podielu spoločníka spoločnosti RM PROGRES s.r.o., Žilina - GES MEDIA ASSET, a.s., Praha, Česká republika na nadobúdateľa Miroslava Staněka

15. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Čínska vláda nariadila producentom filmov a televíznych programov, aby na čo najnižšiu mieru obmedzili zobrazovanie fajčenie. Ako sa uvádza v nariadení Štátneho úradu pre rozhlas, film a televíziu, ktoré zverejnili utorňajšie vydania čínskych denníkov, zobrazovať fajčenie vo filmoch a televíznych programoch je prípustné "len vtedy, keď je to nevyhnutné pre umelecké stvárnenie témy či naznačenie vývoja postavy". Úplne zakázané bude po novom zobrazovať fajčenie či nakupovanie cigariet mladistvými, ako aj fajčenie vo verejných budovách a na iných miestach, kde sú cigarety zakázané aj v skutočnosti. V poradí 53. slávnostné udeľovanie hudobných cien Grammy, ktoré sa konalo v nedeľu v losangeleskom Staples Center, prilákalo k televíznym obrazovkám v USA viac ako 26,6 milióna ľudí. To je najlepší výsledok za posledných 11 rokov. Organizátori na Grammy namiešali mix hudobných vystúpení, ktorý pozostával z veteránov svetovej hudby ako Mick Jagger, Barbra Streisand alebo Bob Dylan a vystúpení mladých spevákov a speváčok ako Katy Perry, Lady Gaga, Justin Bieber či Florence Welch. Producenti v posledných rokoch zredukovali počet ocenení udeľovaných v priamom prenose a snažia sa do galavečera vtesnať čo najviac živých hudobných čísel. "Táto šou už nie je typické odovzdávanie cien," uviedol kritik Matt Roush z TV Guide Magazine. "Svojím spôsobom je to variant staromódnej varietnej šou," dodal Roush. Kritik vyzdvihol okrem iného vystúpenie Cee Lo Greena oblečeného ako páva so sexi Gwyneth Paltrow a Muppets v pozadí. Priamy prenos z udeľovania Grammy zabezpečovala televízia CBS, podľa ktorej vzrástol počet divákov oproti lanskému roku o tri percentá. Slávnostné udeľovanie hudobných cien otvorilo v pondelok po 02:00 stredoeurópskeho času kvinteto speváčok. Yolanda Adams, Christina Aguilera, Jennifer Hudson, Martina McBride a Florence Welch vzdali spoločným vystúpením hold soulovej kráľovnej Arethe Franklin. V Staples Center vystúpila i excentrická speváčka Lady Gaga s novým singlom Born This Way, ďalej Miranda Lambert, Muse, Bruno Mars, B.o.B a Janelle Monáe. Tridsaťdvaročný Usher sa predviedol s dvojicou tínedžerov - šestnásťročným Justinom Bieberom a ešte o štyri roky mladším Jadenom Smithom. Neskôr sa k slovu dostali aj Mumford & Sons, veterán Bob Dylan, Lady Antebellum či spomínaný Cee Lo Green v spoločnosti Gwyneth Paltrow s piesňou Fuck You. Divákom v hale a pri televíznych obrazovkách zaspievala i Katy Perry, ktorú uviedol herec Neil Patrick Harris. Pred miliónmi divákov sa predviedli aj Norah Jones, John Meyer, Eminem a Dr. Dre. Spevák The Rolling Stones Mick Jagger si coververziou Everybody Needs Someone to Love uctil pamiatku zosnulého Kráľa Rock 'n' soulu Solomonea Burkea. Pre 67-ročného Jaggera to bola vôbec prvá účasť na galavečere v úlohe účinkujúceho. Legendami nad 60 rokov sa to v Staples Center len tak hemžilo. Do tejto kategórie patria aj Barbara Streisand a Kris Kristofferson, ktorí sa naživo ukázali v závere galavečera. Hneď dvakrát na 53. udeľovaní najprestížnejších hudobných cien na svete vystúpila barbadoská hviezda Rihanna, ktorá sa predstavila po boku amerického rappera Eminema s piesňou Love the Way You Lie a o pár minút neskôr vedľa Kanaďana Drakea so skladbou What's my name?. O posledné hudobné číslo večera sa postarala kanadská alternatívna formácia Arcade Fire. Čerství držitelia zlatého gramofónika za album roka sa so Staples Center rozlúčili hitom Ready to Start.

Americký herec Charlie Sheen tvrdí, že sa chcel vrátiť na nakrúcanie seriálu Dva a pol chlapa (2003), predstavitelia televízie CBS a spoločnosti Warner Bros mu to však údajne neumožnili. Štyridsaťpäťročný herec to uviedol v pondelkovej The Dan Patrick Show. "Búchal som na dvere, ale nikto ma nepustil dnu. Povedali mi 'Keď budeš pripravený, my budeme pripravení'. Ja som pripravený bol, vrátil som sa, ale oni tam neboli. Neviem, čo na to povedať," vyhlásil v rozhovore Sheen, ktorý sa koncom januára rozhodol absolvovať liečenie, po tom, ako ho v Los Angeles hospitalizovali s údajnými bolesťami brucha. Hercov hovorca to pripísal dlhoročným problémom s brušnou herniou, podľa susedov sa ale v hercovom dome divoko "žúrovalo" asi 36 hodín a spoločnosť mu robilo minimálne päť žien. Nakrúcanie populárneho sitcomu preto na neurčitý čas pozastavili. Na otázku, na kedy je naplánované obnovenie natáčania, Sheen ironicky odpovedal: "August 2014, ak to pôjde týmto tempom." Herec počas šou taktiež objasnil svoju minulotýždňovú nečakanú účasť na tréningu bejzbalového tímu Kalifornskej univerzity v Los Angeles, počas ktorého hráčom povedal: "Držte sa ďalej od cracku. Pite čokoládové mlieko." Sheen uviedol, že sa pre túto návštevu rozhodol pre "dohady, že má problémy s crackom". "Povedal som im, aby sa držali ďalej od cracku a je to podľa mňa dobrá rada, ak to neviete zvládať sociálne. Ak to dokážete zvládať sociálne, tak choďte do toho, ale to nedokáže veľa ľudí," vysvetlil svoj výrok predstaviteľ Charlieho Harpera. Na otázku moderátora, či on osobne dokáže zvládať crack, Sheen odpovedal: "Áno, áno, ale trocha mi to vybuchlo do tváre." Následne dodal, že v súčasnosti je stopercentne čistý. "Viem sa dať do poriadku celkom rýchlo, ale rovnako rýchlo sa viem zas rozbiť," uzavrel debatu o svojej závislosti herec.

Americká komička, herečka a spisovateľka Roseanne Barr, známa aj len ako Roseanne, sa vráti na televízne obrazovky. Spoločnosť Lifetime Television si objednala 16 polhodinových epizód nového dokumentárneho seriálu, ktorý ju bude zachytávať pri vedení takmer 1619 árovej farmy na Havaji. Na nej spolu so svojím dlhoročným priateľom Johnom Argentom a synom Jakeom, ktorého má so svojím prvým manželom Billom Pentlandom, pestuje makadamové orechy. "Roseanne je zábavná a veľmi otvorená a naši diváci sa s ňou spoja pri jej rozhodnutí vydať sa na toto dobrodružstvo a vytvoriť pre seba celkom nový život. Sme nadšení z toho, že jej dlhoočakávaný televízny návrat bude na Lifetime," uviedla prezidentka spoločnosti Nancy Dubuc. Program by sa mal na obrazovky dostať niekedy v priebehu tohto roka. Päťdesiatosemročná rodáčka zo Salt Lake City sa preslávila najmä stvárnením hlavnej postavy v sitcome Roseanne (1988 - 1997), za ktoré v roku 1993 získala cenu Emmy aj Zlatý glóbus. Neskôr moderovala vlastnú talkšou a v roku 2005 sa vrátila k stand-up comedy, v ktorej začínala ešte v 80. rokoch minulého storočia. Okrem televíznej a komediálnej kariéry sa venuje aj písaniu kníh, na svojom konte má tri tituly. Informáciu uverejnili magazíny Hollywood Reporter a Entertainment Weekly na svojich webových stránkach. Informácie zverejnila webová stránka hollywoodreporter.com.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RPR NEWS

RPR NEWS
Miloš Mistrík sa stal opäť predsedom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), informoval o tom agentúru SITA. Za predsedu ho zvolili na dnešnom zasadnutí rady. Mistrík už licenčnej rade predsedal dva roky. Do licenčnej rady ho opätovne zvolili poslanci Národnej rady SR 3. februára spolu s Petrom Alakšom. Mistríkovi začne nové funkčné obdobie plynúť 17. februára. Funkčné obdobie v RVR je šesť rokov a každý člen RVR môže kandidovať na dve funkčné obdobia.
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR NEWS

RVR NEWS

Šesť sťažností na možné porušenie Etického kódexu reklamnej praxe riešila dnes na svojom zasadnutí Arbitrážna komisia Rady pre reklamu (RVR). V dvoch prípadoch uznala, že išlo o opodstatnené námietky, ďalšiu sťažnosť posúdila ako čiastočne opodstatnenú. Tri námietky vyhodnotila ako neopodstatnené. Rada uznala sťažnosť spoločnosti UPC Broadband Slovakia, s.r.o. na reklamu Orange Slovensko, a.s. na webe tejto firmy. Detailne porovnáva poskytované služby spoločnosťou Orange Slovensko, a.s. s konkurenčnými spoločnosťami UPC a Slovak Telekom, a.s. Firma UPC namietala, že Orange uvádza nepravdivé údaje o cenách a službách poskytovaných spoločnosťou UPC. Orange sa odvolával na internetový cenník UPC z 9. novembra, ktorý však nedokázal dokázať. Komisia preto dala za pravdu sťažovateľovi a vyhodnotila reklamu ako neprípustnú porovnávaciu. Témou zasadnutia boli i bilbordy propagujúce portál Uplatnisa.sk. Podľa sťažovateľa takto nevhodne a vulgárne propaguje svoje služby a napáda spoločnosť T-Mobile. Komisia uznala, že internetová stránka porušila Kódex, keď využila cudzí nápad, konkrétne symbol a hlavný výrazový prostriedok vianočnej reklamnej kampane spoločnosti Slovak Telekom, a.s. Spoločnosť bauMax SR, spol. s.r.o. podala sťažnosť na reklamnú kampaň "120 000 trvale najnižších cien" od spoločnosti HORNBACH – Baumarkt SK spol. s.r.o. Danú reklamu považuje za nepovolenú porovnávaciu formu reklamy, pretože je klamlivá a zavádzajúca. Rada uznala túto námietku len čiastočne. Headline reklamy nie je úplne pravdivý, lebo pojem "najnižšia cena" sa chápe v zmysle, že až zákazník preukáže existenciu identického tovaru, ktorý konkurencia predáva za nižšiu cenu, vtedy mu zadávateľ zníži cenu a odráta 10 percent. V priemernom spotrebiteľovi môže znenie sloganu vyvolať dojem, že obchodný reťazec má automaticky najnižšie ceny pri všetkých 120 000 produktoch. Ako neopodstatnené zamietla Rada pre reklamu sťažnosti na dva televízne spoty Slovak Telekom, a.s., ktoré propagujú Magio Sat a Neobmedzený Magio internet. Kurióznou námietkou sa zaoberala RVR v prípade TV spotu Jasná Nízke Tatry, ktorú zadala spoločnosť Tatry Mountain Resort, a.s. Aj tú vyhodnotila ako neopodstatnenú. Dve fyzické osoby vytýkali reklame "využitie podprahového pudového signálu, v podobe slova sex". Podľa Rady sa v tomto prípade slovo „sex“ vyskytuje ako súčasť hudobného podkladu a pri bežnom sústredení sa na zvukovú stránku reklamy je slovo relatívne ľahko počuteľné. Jeho použitie preto nemožno definovať ako podprahové, ktoré by si človek neuvedomil, prípadne by ho vedome nepočul. Agentúru SITA informovala Eva Rajčáková z Rady pre reklamu.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS

1. Tisíc a jedna noc- Markíza ; 2. TELEVÍZNE NOVINY - Markíza; 3. Počasie – Markíza ; 4. Športové noviny- Markíza ; 5. Koleso šťastia a pomoci- Markíza ; 6. Johnny English – Markíza ; 7. Už sme doma?- Markíza ; 8. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 9. Skaza zámku Herm- Markíza ; 10. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 11. Na telo- Markíza ; 12. Lampáreň- Markíza ; 13. ŠPORT- TV JOJ ; 14. KRIMI NOVINY- TV JOJ ; 15. Prvé Televízne noviny- Markíza ; 16. Adela show- Markíza ; 17. Rýchle Televízne noviny- Markíza

14. 2. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Americká speváčka, skladateľka a aktivistka Barbra Streisand spresnila na svojej oficiálnej webovej stránke www.barbrastreisand.com svoje piatkové vyhlásenie na adresu možného účinkovania v seriáli Glee (2009), ktoré podľa nej bez kontextu mohlo vyznieť pomerne negatívne. Počas slávnostného večera, na ktorom jej nadácia MusiCares udelila titul osobnosť roka 2011, odpovedala na otázku novinárov, či by zvážila rolu v úspešnom diele televíznej spoločnosti Fox, slovami "Nie, ak by som sa tomu mohla vyhnúť". V správe, ktorú osemnásobná držiteľka Grammy zverejnila v nedeľu na svojej webovej stránke, sa píše, že mala radšej povedať "Nikdy neviete". Ako ďalej vysvetlila, pôvodné slová myslela tak, že pre svoju zaneprázdnenosť by si nemohla dovoliť ďalšiu prácu. "Čo som mala na mysli bolo, že som zavalená prípravami na vystúpenia na MusiCares, Grammy, nahrávaním nového albumu a prípravami na nový film. Takže, nemohla by som si vziať na seba ďalšiu prácu a okrem toho, nepožiadali ma," píše sa na www.barbrastreisand.com. Ako umelkyňa ďalej pripomenula, vo svojej ďakovnej reči nadácii MusiCares, seriálu Glee poďakovala za to, že mladým ľuďom odhaľuje hudbu, ktorú by dnes inak nepočuli. "Lea Michele, Matthew Morrison a Darren Criss... ste všetci tak nadaní," povedala na adresu hviezd Glee Streisand, ktorá ako jediný človek na svete dosiahla prvé miesto v americkom rebríčku Billboard 200 v piatich dekádach za sebou. Ocenením nadácie MusiCares sa svetoznáma muzikantka, ale tiež herečka, režisérka, producentka a spisovateľka, zaradila k umelcom ako Neil Young, Aretha Franklin, či Neil Diamond. Titul jej nadácia, ktorá ľuďom pomáha vyrovnať sa s rôznymi druhmi závislostí a zaradiť sa naspäť do života po prekonaní rôznych problémov, odovzdala na 21. slávnostnom galavečere nadácie 11. februára 2011, teda dva dni pred 53. ročníkom odovzdávania cien Grammy.
Mladú sýrsku blogerku odsúdil štátny bezpečnostný súd v Damasku na päť rokov odňatia slobody za údajnú špionáž pre americké veľvyslanectvo v Káhire. Tal al-Mallúhiová, ktorá má 19 rokov a študuje na strednej škole, mala podľa pondelňajšieho rozsudku "vyzrádzať tajné informácie cudzej krajine". Washington tieto obvinenia ako aj podľa neho "tajný proces" cez víkend odsúdil, a vyzval sýrske úrady, aby mladú ženu "okamžite prepustili".
© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Los Premios Goya

Los Premios Goya
Dráma Pan negro Agustího Villarongu bezkonkurenčne ovládla nedeľňajšie udeľovanie cien Goya španielskej Akadémie filmových umení a vied. Snímka, ktorá mala v hre druhý najvyšší počet nominácií - 14, napokon získala deväť cien, vrátane trofejí pre najlepší film roka a najlepšieho režiséra. Okrem toho zvíťazila v kategóriách: Adaptovaný scenár (Agustí Villaronga), Herečka (Nora Navas), Herečka vo vedľajšej úlohe (Laia Marull), Nový herec (Francesc Colomer), Nová herečka (Marina Comas), Kamera (Antonio Riestra) a Výprava (Ana Alvargonzález). Za najlepšieho herca v hlavnej úlohe vyhlásili Javiera Bardema, ktorý tak získal už svoju piatu cenu Goya. Stvárnenie zomierajúceho muža v španielsko-mexickej dráme Biutiful Alejandra Gonzáleza Iňárritu mu vynieslo aj tretiu nomináciu na Oscara. V nedeľu večer, keď v Londýne rozdávali ceny BAFTA Britskej akadémie filmových a televíznych umení, na ktorú bol tiež nominovaný, sa rozhodol dať prednosť svojim krajanom v Španielsku a v spoločnosti svojej mamy prišiel do madridského Kráľovského divadla. Ocenenie venoval manželke, herečke Penélope Cruz a synčekovi, ktorého mu porodila 22. januára. Komediálna dráma Balada triste de trompeta, ktorá v 25. ročníku s 15 nomináciami vládla zoznamu kandidátov, si napokon odniesla len dve ceny. Po tri ocenenia získali historická dráma También la lluvia (Pôvodná hudba - Alberto Iglesias, Herec vo vedľajšej úlohe - Karra Elejalde, Produkcia - Cristina Zumárraga) a mysteriózny triler Buried (Pôvodný scenár - Chris Sparling, Strih - Rodrigo Cortés, Zvuk - Urko Garai, Marc Orts, James Muňoz). Za najlepší zahraničný film v španielskom jazyku vyhlásili čilskú drámu La vida de los peces. Najlepším európskym filmom sa stala britská historická dráma Kráľova reč, ktorá v nedeľu získala aj sedem cien BAFTA, pričom ju britskí akademici vyhlásili za Najlepší britský film i celkovo Najlepší film roka 2010. Ceremoniál udeľovania cien Goya však poznačila i kontroverzia a protesty. Viac ako dve stovky protestujúcich, ktorí sa zhromaždili pred Kráľovským divadlom, kde ocenenia rozdávali, oslavovali prezidenta Akadémie Álexa de la Iglesiu ako hrdinu a do ostatných akademikov hádzali vajcia. Ako uvádza magazín Hollywood Reporter, reč odchádzajúceho prezidenta bola očakávanejšia ako mená víťazov v hlavných kategóriách. Štyridsaťpäťročný de la Iglesia v stredu 26. januára oznámil, že na udeľovaní cien Goya oficiálne rezignuje na svoju funkciu. Dôvodom jeho rozhodnutia bol konflikt s ministerkou kultúry a bývalou prezidentkou akadémie Ángeles González-Sinde v súvislosti s kontroverzným proti-pirátskym zákonom. De la Iglesia, ktorý počas galavečera sedel vedľa González-Sinde, svoju reč venoval opätovnému potvrdeniu svojho rozhodnutia odísť a prítomných vyzval k jednote. "Môže sa zdať, že sme prišli každý sám, no chceme rovnakú vec a tou je ochrana filmu," povedal de la Iglesia a zároveň vyzval prítomných, aby sa nebáli internetu, pretože "internet je záchranou nášho filmu". Informácie zverejnila webová stránka www.hollywoodreporter.com.
Prehľad víťazov a víťaziek 25. ročníka španielskych filmových cien Goya:
Najlepší film: Pan negro ; Réžia: Agustí Villaronga (Pan negro) ; Nový režisér alebo režisérka: David Pinillos (Bon Appétit); Pôvodný scenár: Chris Sparling (Buried) ; Adaptovaný scenár: Agustí Villaronga (Pan negro) ; Pôvodná hudba: Alberto Iglesias (También la lluvia); Pôvodná pieseň: Que el soneto nos tome for sorpresa (Lope) - Jorge Drexler ; Herec: Javier Bardem (Biutiful) ; Herečka: Nora Navas (Pan negro) ; Herec vo vedľajšej úlohe: Karra Elejalde (También la lluvia) ; Herečka vo vedľajšej úlohe: Laia Marull (Pan negro) ; Nový herec: Francesc Colomer (Pan negro) ; Nová herečka: Marina Comas (Pan negro) ; Kamera: Antonio Riestra (Pan negro) ; Strih: Rodrigo Cortés (Buried) ; Výprava: Ana Alvargonzález (Pan negro) ; Kostýmy: Tatiana Hernández (Lope) ; Make-up a účesy: Javier Hernández, Kenyar Padilla, José Quetglás, Patricia Rodríguez, Pedro Rodríguez, Blanca Sánchez (Balada triste de trompeta); Zvuk: Urko Garai, Marc Orts, James Muňoz (Buried) ; Špeciálne efekty: Reyes Abades a Ferrán Piquer (Balada triste de trompeta) ;Zahraničný film v španielskom jazyku: La vida de los peces (Čile) ; Európsky film: Kráľova reč (Veľká Británia) ; Dokumentárny film: Carles Bosch (Bicicleta, cuchara, manzana) ; Animovaný film: Fernando Trueba (Chico y Rita) ; Krátky animovaný film: Pedro Solis García (La Bruxa) ;Krátky hraný film: María Reyes Arias (Una Caja de Botones) ; Krátky dokument: Ramón Margareto (Memorias de un Cine de Provincias); Produkcia: Cristina Zumárraga (También la lluvia) ; Čestná cena Goya: Mario Camus ;

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Apolónia daždivá, býva úroda žíznivá

Apolónia daždivá, býva úroda žíznivá
Slovenská televízia rezignovala na údaje z PMT a bola vyradená zo samostatného panelu a zaradená medzi ostatné televízie. STV Media nemôže fakturovať odvysielanú reklamu a MS v hokeji, pokým nedôjde ku dohode s PMT, budú bez reklamy. Čísla STV Vám však ponúkame :-)
JOJ lepšie a JOJ PLUS horšie.

Markíza o kúsok horšie, TV DOMA tiež horšie.
TA 3 lepšie, vivat Matovič.
Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ je jednociferný - 8,94 %.
Jednotka , Dvojka a Trojka spolu - 14,3 % .
Jednotka - 11,8 %
Dvojka - 2,2 %
Trojka - 0,3 %
Markíza - 33.15 %
TV DOMA - 2.38 %
TV JOJ – 18.85 %
JOJ PLUS- 3.05 %
TA 3 - 2.15 %

Zomrela Betty Garrett

Zomrela Betty Garrett
V sobotu 12. februára skonala vo veku 91 rokov americká herečka, speváčka a tanečníčka Betty Garrett, ktorá sa stala známou predovšetkým účinkovaniami v sitcomoch All in the Family (1971 - 1979) a Laverne & Shirley (1976 - 1983). Garrett skonala v Ronald Reagan UCLA Medical Center v Los Angeles, pravdepodobnou príčinou jej úmrtia bola aneuryzma aorty. Informoval o tom jej syn Garrett Parks. Betty Garrett sa narodila 23. mája 1919 v St. Joseph v Missouri, krátko po narodení sa však spolu s rodičmi presťahovala do Seattlu. Svoj debut na Broadwayi absolvovala v roku 1942 v predstavení Of V We Sing, jej prvým filmom bola dráma Big City (1948). Jej filmová kariéra bola však krátka, štúdia sa ju totiž pre jej minulé väzby na komunistickú stranu prestali obsadzovať do svojich filmov. Garrett sa preto rozhodla zamerať na seriály, okrem spomínaných All in the Family a Laverne & Shirley sa v uplynulých rokoch objavila napríklad aj v Boston Public (2000 - 2004) alebo Klinika Grace (2005). Herečka sa v roku 1944 vydala za herca Larryho Parksa, s ktorým bola až do jeho smrti v roku 1975. Mali spolu dvoch synov - Garretta a Andrewa. Informácie zverejnila webstránka bbc.co.uk/news. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

53rd Annual GRAMMY Awards

53rd Annual GRAMMY Awards
Americké country trio Lady Antebellum triumfovalo na 53. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď počas večera premenili 6 nominácií na 5 cien. Najmä zásluhou megahitu Need You Now zvíťazili v kategóriách Skladba roka, Nahrávka roka, Najlepší country album, Najlepší výkon country duo alebo skupiny a Najlepšia country skladba. Lady Antebellum, ktorí pochádzajú z mesta Nashville, sa na scéne pohybujú len päť rokov. Na konte majú dve štúdiové nahrávky - eponymný debut z roku 2008 a jeho nasledovníka Need You Now (2010). Najprestížnejšiu cenu za Album roka si z Kalifornie odnáša kanadská alternatívna formácia Arcade Fire za nahrávku The Suburbs (2010). „Merci aj do Montrealu. Ďakujeme Vám,“ povedal pri preberaní si ocenenia líder formácie Win Butler. Sklamaním sa galavečer skončil pre detroitského rappera Eminema, ktorý 10 nominácií premenil len na dve ceny. Zvíťazil v žánrových kategóriách Najlepší rapový album a Najlepší rapový sólový výkon. Ešte horšie pochodil Bruno Mars, ktorý zo siedmich nominácií vyťažil len jedinú Po tri ocenenia v Los Angeles získala americká blues-rocková skupina The Black Keys, excentrická hudobníčka Lady Gaga, gitarista Jeff Beck, soulový spevák John Legend a s ním hip-hopová formácia The Roots, rapper Jay-Z, dirigent Giancarlo Guerrero a producent klasickej hudby David Frost. O dve sošky si svoju zbierku obohatili BeBe & CeCe Winans, Usher, Alicia Keys a Herbie Hancock. Pre Hancocka to bolo v poradí 14. a 15. Grammy v kariére. Cenu pre nováčika roka si prekvapujúca odniesla 26-ročná džezová muzikantka Esperanza Spalding. Americká kontrabasistka s hispánsko-waleským pôvodom sa presadila v konkurencii takých interpretov ako Justin Bieber, Mumford a Sons, Florence and the Machine a Drake. Zlatý gramofónik pre najlepší rockový album si z kalifornskej metropoly odniesla anglická formácia Muse za nahrávku The Resistance (2009). Svoju štrnástu Grammy získal legendárny Paul McCartney - v kategórii Najlepší rockový sólový výkon. Svoje "želiezko v ohni" malo v Los Angeles aj Slovensko a to zásluhou trnavskej rodáčky Lucie Duchoňovej, ktorá bola nominovaná v kategórii Najlepší spevácky výkon v klasickej hudbe. Slovenka však ocenenie nezískala, keď v jej kategórii triumfovala Talianka Cecilia Bartoli. Počas 210-minútového priameho prenosu mohli diváci vidieť unikátne a neopakovateľné kolaborácie interpretov svetových mien. Slávnostné udeľovanie hudobných cien otvorilo v pondelok po 02:00 stredoeurópskeho času kvinteto speváčok. Yolanda Adams, Christina Aguilera, Jennifer Hudson, Martina McBride a Florence Welch vzdali spoločným vystúpením hold soulovej kráľovnej Arethe Franklin. V Staples Center vystúpila i excentrická speváčka Lady Gaga s novým singlom Born This Way, ďalej Miranda Lambert, Muse, Bruno Mars, B.o.B a Janelle Monáe. Tridsaťdvaročný Usher sa predviedol s dvojicou tínedžerov - šestnásťročným Justinom Bieberom a ešte o štyri roky mladším Jadenom Smithom. Neskôr sa k slovu dostali aj Mumford a Sons, veterán Bob Dylan, Lady Antebellum či Cee Lo Green v spoločnosti Gwyneth Paltrow s piesňou Fuck You. Divákom v hale i pri televíznych obrazovkách zaspievala i Katy Perry, ktorú uviedol herec Neil Patrick Harris. Pred miliónmi divákov sa predviedli aj Norah Jones, John Meyer, Eminem a Dr. Dre. Spevák The Rolling Stones Mick Jagger si vystúpením uctil pamiatku zosnulého Kráľa Rock n soulu Solomonea Burkea. Pre 67-ročného Jaggera to bola vôbec prvá účasť na galavečere v úlohe účinkujúceho. Legendami nad 60 rokov sa to v Staples center len tak hemžilo. Do tejto kategórie patria aj Barbara Streisand a Kris Kristofferson, ktorí sa naživo ukázali v závere galavečera. Hneď dvakrát na 53. udeľovaní najprestížnejších hudobných cien na svete vystúpila barbadoská hviezda Rihanna, ktorá sa predstavila po boku amerického rappera Eminema s piesňou Love the Way You Lie a o pár minút neskôr vedľa Kanaďana Drakea so skladbou What's my name?. O posledné hudobné číslo večera sa postarala kanadská alternatívna formácia Arcade Fire. Čerství držitelia zlatého gramofónika za album roka sa so Staples center rozlúčili hitom Ready to Start. O držiteľoch cien Grammy rozhoduje približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Priamy prenos mal režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa postarali David Wild a Ken Ehrlich. Hlavný program Grammy sa začal o 02:00 SEČ, skončil o 05:30 SEČ. © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.