23. 12. 2023

RTVS pre vás pripravila krásnu novú vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty!


RTVS pre vás pripravila krásnu novú vianočnú




 rozprávku Tri zlaté dukáty!





Na jej premiéru sa môžete tešiť na Štedrý deň 24. decembra o 20:10 na Jednotke.
Foto: Mayo Hirc

Televízny program RTVS spestrí premiéra novej rozprávky aj nový seriál

Televízny program RTVS  spestrí premiéra novej


 rozprávky aj nový seriál

Televíznu premiéru novej rozprávky, ale aj nový výpravný historický seriál chystá do vysielania RTVS. Vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty, pod ktorú sa podpísala režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská, uvedie v premiére 24. decembra na Jednotke. Osemdielny seriál Čas nádejí v réžii Jána Sebechlebského odvysiela od 7. januára. Informoval o tom manažment verejnoprávnej televízie, tvorcovia a herci na utorkovej tlačovej konferencii.
Štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ale v dedinskom prostredí mal pôvodne nakrútiť Stanislav Párnický. Réžie a scenára sa po jeho predčasnom odchode ujala Mariana Čengel Solčanská.
"Táto rozprávka je pre mňa špeciálna hlavne tým, že je dedičstvom po mojom pedagógovi, ktorý mi zmenil život. Nikdy som nezdedila nič významnejšie a dojímavejšie ako toto dielo," uviedla režisérka k svojej tretej rozprávke Tri zlaté dukáty. "Odlišuje sa v tom, že je jednoznačne najvtipnejšia, mala som z toho obrovskú radosť. A je folklórna, takže konečne som mohla robiť to, čo som vždy chcela. Som dieťa odchované na Ťapákových filmoch, takže tá ľudovosť a zemitý naturel hlavných postáv tentoraz úplne vyplával na povrch," povedala pre TASR Čengel Solčanská k rozprávke, v ktorej sa predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi. Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu, Jany Hubinskej Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelča a ďalších.
Seriálovou novinkou bude titul Čas nádejí. Historický seriál mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. "V dramatickom príbehu plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa, prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či február 1948," približuje RTVS seriálovú novinku, ktorú bude vysielať na Jednotke od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h.
V réžii Jána Sebechlebského sa v hlavných úlohách predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalacha, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

Zdroj: TASR

22. 12. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

    VÝROKY TÝŽDŇA








"Predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej som oznámil, že budeme otvárať tému občana Slovenskej republiky, pána Hambálka, ktorý je ako jediný občan z krajín Európskej únie zaradený na sankčný zoznam.Jedine, čo možno Hambálkovi vyčítať je, že je milovník motoriek. Myslím si, že sú tu iní ľudia, ktorí by mali byť na zozname, a nie Hambálek. Pretože táto iniciatíva išla cez Nemecko, ale pochopiteľne bola vymyslená na našom ministerstve zahraničných vecí v čase, keď tam pôsobil minister zahraničných vecí Ivan Korčok."
Robert Fico

VIANOCE NA MARKÍZE

VIANOCE NA MARKÍZE



Široký výber klasických vianočných rozprávok a rodinných filmov, atraktívnych premiér, ale aj skvelá silvestrovská zábava na Markíze, obľúbená vianočná romantika na Doma, poriadne akčné Vianoce na Dajto a neoddýchnu si ani najznámejší vyšetrovatelia a detektívi na Markíza KRIMI. A k tomu ešte bohatá dávka zaujímavých noviniek a nestarnúcich sviatočných titulov na Voyo.

„Tohtoročné Vianoce na Markíze budú skutočne čarovné a doslova nabité všetkými tradičnými rozprávkami a rodinnými filmami, bez ktorých by si diváci najkrajšie sviatky v roku azda ani nedokázali predstaviť. Tematické stanice zas ponúknu to najlepšie pre fanúšikov najrôznejších žánrov – od romantiky, cez akčné kinohity, obľúbené krimiseriály, až po kultové sitkomy,“ povedala programová riaditeľka skupiny Markíza Silvia Majeská. „Silvester sa ponesie v znamení skvelej zábavy vďaka stand-upu populárnej komičky Simony a špeciálnemu vydaniu šou Možné je všetko! s množstvom hviezdnych hostí. Nemôžem opomenúť ani naše Voyo, v rámci ktorého pokračujeme v neustálom posilňovaní ponúkaného obsahu o ďalšie exkluzívne tituly a zaujímavé novinky. Okrem toho si predplatitelia môžu vychutnať desiatky najobľúbenejších sviatočných titulov, od Tři oříšky pro Popelku, cez Pelíšky, až po S tebou mě baví svět a mnohé ďalšie,“ dodala.


Čarovné Vianoce na Markíze

Televízia Markíza prinesie divákom počas Vianoc skutočne pestrú ponuku programov pre celú rodinu. Tohtoročný slogan „Čarovné Vianoce“ je postavený na kombinácii všetkého kúzelného a magického z bohatého menu sviatočných filmov a klasických rozprávok.

V predvečer Vianoc, v sobotu 23. decembra, divákov a diváčky výborne naladí legendárna rozprávka Perinbaba (20:30 hod.) z dielne nezabudnuteľného Juraja Jakubiska a nasledujúca hviezdne obsadená česká romantická komédia Román pro ženy (22:35 hod.). Popoludnie vyplnia obľúbené rozprávkové príbehy O statečném kováři (13:25 hod.), Posledný bohatier (15:10 hod.) a Shrek: Zvonec a koniec (17:30 hod.).

Na Štedrý deň, v nedeľu 24. decembra, nebudú chýbať neodmysliteľné vianočné klasiky ako Princezna ze mlejna (13:40 hod.), Soľ nad zlato (16:35 hod.), Perinbaba (18:30 hod.) či Mrázik  (20:30 hod.). Popoludní štedrovečernú pohodu dotvoria vianočné špeciály obľúbených seriálových hitov Mama na prenájom (15:50 hod.), Pán profesor (16:05 hod.) a Dunaj, k vašim službám (16:15 hod.).

Veľkou televíznou premiérou bude o 22:10 hod. moderného spracovania legendárneho rozprávkového príbehu Popoluška so speváckou hviezdou Camilou Cabello v hlavnej úlohe. Divákom sa v nej v úlohe kráľa predstaví aj slávny predstaviteľ agenta 007 Jamesa Bonda Pierce Brosnan.

Prvý sviatok vianočný, pondelok 25. decembra, sa bude o 20:30 hod. niesť v znamení slovenskej premiéry vynikajúceho dobrodružného rodinného kinohitu Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora, na ktorý o 23:15 hod. svojou zasneženou atmosférou nadviaže česká komédia Špindl 2. Druhý sviatok vianočný, utorok 26. decembra, prinesie taktiež o 20:30 hod. návrat obľúbenej vianočnej klasiky Kúzelná opatrovateľka, ktorú o 22:25 hod. doplní dobrodružná komiksová komédia Shazam!

Pondelkový sviatočný podvečer divákom spríjemnia ďalšie nezabudnuteľné rozprávky Princezna ze mlejna 2 (15:00 hod.) a Pyšná princezna (17:30 hod.), v utorok sa diváci môžu tešiť na Janka Kronera a Ondřeja Vetchého v rozprávkovej klasike Nebojsa (15:30 hod.) a chýbať opäť nebude ani legendárny Mrázik (17:10 hod.).

Vianočnú programovú ponuku osviežia aj ďalšie atraktívne filmové premiéry ako Čarodejnice (štvrtok 28. decembra o 14:55 hod.), Princ mamáčik (štvrtok 28. decembra o 20:30 hod.), Space Jam: Nová legenda (sobota 30. decembra o 14:40 hod.), Tenet (sobota 30. decembra o 20:30 hod.) či Úniková hra: Turnaj šampiónov (sobota 30. decembra o 23:30 hod.). Aj pred a medzi sviatkami sa diváci a diváčky môžu tešiť na filmové klasiky ako Slunce, seno, jahody (štvrtok 21. decembra o 20:30 hod.), Slunce, seno, a pár facek (streda 27. decembra o 20:30 hod.), Kúzelná opatrovateľka 2 (piatok 29. decembra o 20:30 hod.) alebo Nevera po slovensky (nedeľa 31. decembra o 14:00 hod.).

So silnou filmovou premiérou vstúpi Markíza aj do nového roka 2024, v pondelok 1. januára o 20:30 hod. odvysiela hviezdne obsadenú českú rozprávku Najväčší dar, v ktorej si zahrala aj obľúbená slovenská herečka Zuzana Kubovčíková Šebová.

 

Romantické Vianoce na Doma

Televízia Doma aj tento rok prinesie svojim divákom a diváčkam množstvo premiér romanticky ladených rodinných filmov s vianočným nádychom, ktoré sa každoročne tešia mimoriadnej diváckej obľube. Tento rok bude na Doma predvianočná nálada vládnuť už od začiatku decembra, vianočné romantické filmy sú totiž v programovej ponuke každý jeden večer v týždni.

Sviatočné obdobie divákom spríjemnia novinkové tituly ako Vianočný valčík (pondelok 25. decembra o 20:30 hod.), Vianoce v Brusnicovej aleji (utorok 26. decembra o 20:30 hod.), Magické Vianoce na Aljaške (streda 27. decembra o 22:30 hod.), Vianoce na viniciach (štvrtok 28. decembra o 20:30 hod.) či Malé ženy (piatok 29. decembra o 20:30 hod.). Chýbať nebudú ani obľúbené klasiky ako Na Vianoce nepečiem (sobota 23. decembra o 18:20 hod.), Popoluška (sobota 23. decembra o 21:30 hod.) alebo Moderná Snehulienka (nedeľa 24. decembra o 14:35 hod.).

Štedrý večer, sobota 24. december, sa na Doma bude niesť v znamení skvelej zábavy vďaka dvojitej dávke obľúbenej hudobno-zábavnej relácie Chart Show (18:30 hod.) s moderátorkou Adelou Vinczeovou. Ponúkneme rebríčky najväčších vianočných hitov, ako aj tie najpopulárnejšie československé filmové hity.

Následne si diváci o 22:50 hod. budú môcť vychutnať záznam jedinečného koncertu nezabudnuteľného maestra Karla Gotta z pražskej O2 Arény. Pripomeňte si známe piesne skvelého speváka a niekoľkonásobného Českého slávika. Veľkolepá šou, patriaca dodnes ku skvostom českej hudobnej produkcie, je presýtená najlepšími speváckymi výkonmi, inštrumentálnou dokonalosťou a úžasnými efektmi. Na koncertnom pódiu si spolu s Gottom zaspievali Monika Absolonová, Gabriela Gunčíková a Dasha.

Nový rok 2024 odštartuje televízia Doma 1. januára s romantickou klasikou Rozum a cit (16:20 hod.), úplne novým tureckým romantickým seriálom Nauč ma milovať (19:00 hod.) a s oscarovým kinohitom Zrodila sa hviezda (21:00 hod.) v hlavných úlohách s Lady Gaga a Bradeleym Cooperom.


Akčné Vianoce na Dajto

Televízia Dajto ponúkne aj počas vianočného a novoročného obdobia výber tých najlepších akčných a dobrodružných filmov v hlavných úlohách s najväčšími hviezdami žánru. A že tieto Vianoce budú skutočne akčné, potvrdia kinohity ako Total Recall (pondelok 18. decembra o 20:30 hod.), Robocop (utorok 19. decembra o 20:30 hod.), Dokonalá lúpež (streda 20. decembra o 20:30 hod.), Dvojitý zásah (štvrtok 21. decembra o 20:30 hod.), Nepriateľ pred bránami (piatok 22. decembra o 20:30 hod.) alebo Parchanti (sobota 23. decembra o 20:30 hod.).

Štedrý večer, nedeľu 24. december, ovládne herecká hviezda prvej veľkosti, skvelý Keanu Reeves, v akčnom kinohite John Wick (20:30 hod.). Na Prvý sviatok vianočný, v pondelok 25. decembra, divákom bude robiť spoločnosť Jean Reno, ktorý dokáže prežiť aj smrtiacich 22 výstrelov (20:30 hod.). Nezabudnuteľné dobrodružstvo prežijú na Druhý sviatok vianočný, v utorok 26. decembra, s filmovým hitom Kong: Ostrov lebiek (20:30 hod.). Fanúšikov Mela Gibsona poteší počas vianočných sviatkov kompletná štvordielna séria akčnej klasiky Smrtonosná zbraň.

Skvelú zábavu zas sprostredkujú počas celých vianočných sviatkov v priebehu dňa už tradične špeciálne vianočné epizódy obľúbených komediálnych seriálov Priatelia, Teória veľkého tresku a Dva a pol chlapa. No a v tieto sviatky ponuku obohatia aj vianočné časti nemenej skvelých sitkomov Joey, M*A*S*H a 2 baby na mizine, ale predstavia sa tiež kultoví slovenskí Susedia.

 

Na stope Vianoc s Markíza KRIMI

Televízia Markíza KRIMI si na svoje druhé Vianoce pripravila pre svojich divákov niečo špeciálne! Počas celého vianočného víkendu si od rána až do večera budú môcť vychutnávať špeciálne vianočné epizódy svojich obľúbených kriminálnych a detektívnych seriálov. Sviatky im tak spríjemnia Dr. Brennanová a agent Booth v seriálovom hite Kosti, nezničiteľný diaľničný policajt Semir Gerkhan a legendárna Kobra 11,  geniálny čudák Monk či špeciálny agent Gibbs a jeho tím v klasike NCIS – Námorný vyšetrovací úrad. V slovenskej premiére tiež diváci zistia, ako vyzerajú Vianoce v Grantchesteri (sobota 23. decembra o 15:40 hod.).

Vo večerných hodinách o 20:50 hod. pokračujú aj počas vianočného obdobia úspešné premiérové kriminálne seriály Vraždy v raji a Špecialisti. Výnimkou budú sviatočné večery 25. a 26. decembra, kedy sa skvelý americký herec a komik Steve Martin predstaví v reboote kultovej série Ružový panter.


Stand-up Simony a silvestrovský špeciál Možné je všetko! na Markíze, filmová nádielka na Doma a Dajto, legendárny Maigret na Markíza KRIMI

Tú najlepšiu televíznu zábavu si diváci na Silvestra budú môcť vychutnať jedine na Markíze. Večer odštartuje o 20:30 hod. prvý ženský comedy špeciál na Slovensku a rovno Donaha! Neveríte? Nechajte sa zlákať vyše hodinovým striptízom duše v podaní komičky Simony Salátovej, ktorá sa v stand-up comedy šou Simona: Donaha! Zamýšľa nad telom, vzťahmi, feministkami, mužmi i turistikou.

Posledné hodiny roku divákom spríjemnia obľúbení zabávači zo šou Možné je všetko!, ktorí sa so začiatkom o 21:50 hod. opäť postarajú o neopakovateľné vtipné situácie a skvelú atmosféru. Okrem moderátora Dana Dangla sa môžu v špeciálnom silvestrovskom vydaní tešiť na Adelu Vinczeovú, Tomáša Maštalíra, Zuzanu Kubovčíkovú Šebovú, Juraja Kemku, Petru Polnišovú, Adama Bardyho, Petru Dubayovú a Lukáša Latináka.

 „Teší ma úspech našej novej šou. Počas jesenných večerov priniesla na obrazovky veľkú dávku energie, zábavy a príjemnej atmosféry. Myslím si, že aj vďaka týmto vlastnostiam je to ideálny formát na silvestrovský večer. Diváci opäť uvidia populárne osobnosti a obľúbených zabávačov v rôznych neočakávaných úlohách a v komických situáciách. Verím, že diváci oslávia koniec roka 2023 spolu s nami, a že do obývačiek prinesieme skvelú atmosféru, ktorá k tomuto večeru patrí,“ povedal kreatívny producent a režisér šou Možné je všetko! Pepe Majeský.

Televízia Doma si na silvestrovský večer pripravila úspešné české komédie Po čem muži touží (20:30 hod.), Štěstí je krásná věc (22:30 hod.) a Špindl 2 (00:35 hod.).

Silvester na Dajto sa ponesie v znamení skvelej zábavy už od rána vďaka kompletnej sérii siedmich legendárnych komédií zo série Policajná akadémia, večer o 21:20 hod dostane priestor kultová česká komédia Dědictví aneb Kurvahošigutntág a po polnoci hviezdne obsadené komédie Šéfovia na zabitie a Šéfovia na zabitie 2.

Diváci najmladšej stanice Markíza KRIMI na Silvestra uvidia už od popoludnia skvelú filmovú nádielku - Posledný prípad Sherlocka Holmesa (12:40 hod.) a Agatha Christie: Hniezdo supov (14:45 hod.), večernú ponuku ovládne Rowan Atkinson ako legendárny komisár Maigret v snímkach Maigret kladie pascu (17:00 hod.), Maigret a mŕtvy muž (19:00 hod.), Maigret a noc na križovatke (20:50 hod.) a Maigret na Montmartri (23:05 hod.)


Vianoce plné noviniek aj obľúbených klasík na Voyo

V predvianočnej ponuke najznámejšej slovenskej streamovacej služby Voyo nechýba bohatá vianočná nádielka plná noviniek, obľúbených slovenských, českých aj zahraničných rozprávok a filmov ako stvorených pre skutočnú sviatočnú pohodu. 

Tú najlepšiu vianočnú atmosféru navodia kedykoľvek na Voyo čarovné Tři oříšky pro Popelku s nezabudnuteľnou Libušou Šafránkovou. V ponuke streamovacej služby nechýbajú ani ďalšie populárne klasické filmové rozprávky a rodinné filmy, ako napríklad Pelíšky, Perinbaba, S tebou mě baví svět, Anjel Pána a Anjel Pána 2, Sněženky a machři, Pyšná princezna, S čerty nejsou žerty, Nebojsa, Galoše šťastia, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna, Soľ nad zlato, Kráľ Drozdia brada, Popolvár najväčší na svete, Princ a Večernice, Falošný princ, Třetí princ, Dívka na koštěti, Byl jednou jeden král, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Tři veteráni, Dařbuján a Pandrhola, Honza málem králem, Plavčík a Vratko a ďalšie nestarnúce klasiky. 

Z novších slovenských a českých titulov sú to napríklad filmy Známi neznámi, Vianočný Kameňák, Želanie pre Ježiška, Padesátka, Dračia princezná, V lete ti poviem, ako sa mám,  Přijde letos Ježíšek?, Hodinárov učeň, Tři bratři, Sedem zhavranelých bratov, Čertí brko, Zakliate pierko, Pravý rytíř, Keď draka bolí hlava, Krídla Vianoc či Sokoliar Tomáš.

Voyo ponúka aj množstvo zahraničných filmových lahôdok s vianočnou tematikou. Okrem nich si v kategórii Voyo Film, teda v ponuke českých a slovenských filmov, ktoré krátko po kinopremiére prichádzajú na Voyo, môžu predplatitelia vychutnať aj najnovšie filmy ako Smolu nosíš ty, láska, Želanie k narodeninám, Buď chlap! či Život pre samoukov.

Pätnásť kulinárskych talentov z celých Spojených štátov bude v premiérovej 11. sérii reality šou MasterChef USA súťažiť o titul najšikovnejšieho amerického amatérskeho kuchára pod dohľadom poroty, ktorej bude predsedať nekompromisný Gordon Ramsay. Budú musieť preukázať svoje zručnosti v celom rade náročných úloh a výziev, vrátane prípravy jedál s obmedzenými prísadami alebo jedál z rôznych kultúr. Ten, kto najlepšie presvedčí porotu o svojich kulinárskych zručnostiach, kreativite a schopnosti reagovať na výzvy, si na konci súťaže odnesie rozprávkovú výhru 250 000 amerických dolárov.

Nielen silvestrovskú zábavu divákom na Voyo pomôžu umocniť najnovšie Voyo Špeciály. Standy-upy, pri ktorých sa diváci zaručene zabavia nielen na konci roka na Voyo ponúkajú Jakub Zitron Ťapák so svojou šou Ruku na srdce, Samo Trnka: Manžel, otec, hovado či Ondřej Sokol: Celebrity. Divákov rozhodne kedykoľvek na Voyo zabavia aj vtipné bonusy, o ktoré sa postarali Ivan Kostra, Jakub Gulík, Joe Trendy, Martin Hatala či Milan „Docent“ Sedliak.

Počas celých sviatkov môžu diváci na Voyo nakuknúť aj do domu Big Brother Česko & Slovensko. Zostávajúci spolubývajúci v najväčšom sociálnom experimente na obrazovkách budú musieť aj počas Vianoc a Nového roka čeliť úlohám „veľkého brata.“ Ako sa im bude v reality šou dariť môžu diváci sledovať každý večer na Voyo a tiež v špeciálnom Big Brother Live stream, každý deň od 16:00 do 18:00 hod. Sviatočné obdobie je aj ideálnym časom dohnať zameškané. Seriálový maratón Voyo Originálov tohto roka ako je Vedma, Sex O´Clock, Matematika zločinu či Extraktori si rozhodne netreba nechať ujsť.

21. 12. 2023

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Sociálna sieť X (predtým Twitter) Elona Muska zaznamenala vo štvrtok rozsiahle výpadky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Časové osi používateľov sa aktualizovali len sporadicky a mnohí z nich hlásili problémy. Analytická spoločnosť Netblocks uviedla, že išlo o "významný medzinárodný výpadok", ktorý sa netýkal len jednotlivých krajín. Služba bola opäť obnovená po viac ako 1 hodine.
Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou výpadkov. Odkedy technologický miliardár Musk pred viac ako rokom kúpil Twitter, dochádza k opakovaným poruchám. Jedným z dôvodov je zrejme aj výrazné zoškrtanie nákladov. Muskov nedávno zverejnený životopis odhalil, že jeden z výpadkov spôsobil sám majiteľ, ktorý pomáhal presúvať servery, pred čím ho varovali jeho experti. X však už dlhší čas nezaznamenala také rozsiahle výpadky ako vo štvrtok.



Desiatky rokov patria k vianočným sviatkom piesne so sviatočnou tematikou. V elektronických médiách či nákupných centrách pália na poslucháča od začiatku decembra. Každá minca má však dve strany, vianočné pesničky často potešia, ale aj odradia od ich počúvania. A prevládajú hlavne mainstreamové skladby.
V najnovšom rebríčku popularity je na čele Mariah Carey so skladbou All I Want For Christmas Is You. Američanka ju nahrala v septembri 1994 a mesiac nato vyšla aj na albume Merry Christmas. Na druhej pozícii je pieseň Fairytale of New York' z novembra 1987 v podaní skupiny The Pogues a speváčky Kirsty MacColl. Na treťom mieste je slávny song Last Christmas v podaní dvojice Wham!, ktorú tvorili George Michael a Andrew Ridgeley. Táto pesnička je od decembra 1984 hitom každé Vianoce.
Irving Berlin, rodák z ruského Ťumeňa, je autorom skladby White Christmas. Jej prvú verziu nahral Bing Crosby v roku 1942. Od tej doby nahrali Biele Vianoce stovky spevákov, vo svete vraj existuje viac ako 2000 rôznych verzií tejto skladby. Na piatom mieste je speváčka a herečka Darlene Love s piesňou Christmas (Baby Please Come Home) z novembra 1963. Na šiestom stupienku je Portorikánec José Feliciano, v novembri 1970 nahral skladbu Feliz Navidad, ktorá má dnes po celom svete desiatky cover verzií.
Slávna americká dvojica Ella Fitzgerald a Louis Armstrong nahrala v roku 1949 skladbu Baby, It's Cold Outside. Zložil ju Frank Loesser v roku 1944. Na ôsmej pozícii je skupina Jackson Five bratov Jacksonovcov so známym songom Santa Claus is Coming to Town. Vyšla na ich vianočnom albume v roku 1970. Anglická chlapčenská formácia East 17 je na deviatej priečke s piesňou Stay Another Day. Nahrali ju v novembri 1994. Prvú desiatku uzatvára spevák John Cale so skladbou Child's Christmas in Wales z roku 1973.
V druhej desiatke popularity sú známe songy, ako Paul McCartney s piesňou Wonderful Christmas Time, Chris Rea a jeho Driving Home for Christmas či Happy Xmas (War Is Over) dvojice John Lennon a Yoko Ono.



Copyright © TASR 2023

 

 

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Ako porušenie ústavy kritizoval poľský prezident Andrzej Duda rozhodnutie ministra kultúry vymeniť vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu a štátnej tlačovej agentúry a vyzval vládu na rešpektovanie k právneho poriadku. Premiér Donald Tusk šéfovi štátu odpovedal, že cieľom spomínaných krokov je obnoviť právo a obyčajnú slušnosť, uviedla dnes súkromná televízia TVN 24 na svojom webe.
Spomínané médiá v posledných ôsmich rokoch ovládala teraz opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), z ktorej vzišiel aj Duda. "Môžete sa v tejto veci spoliehať na naše odhodlanie a železnú dôslednosť," odpovedal šéf vlády hlave štátu.
"Minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu hrubo porušil ústavu," povedal Duda v rozhlasovej stanici Radio Zet. "Nie je možné, aby Sejm prijal uznesenie a tieto uznesenia podľa názoru ministra nahrádzala či menila zákony," vyhlásil podľa agentúry PAP. Vláda, pokiaľ si priala zmeniť spôsob vymenovania šéfov verejnoprávnych médií, mala podľa prezidenta najskôr zmeniť príslušný zákon. Svoje námietky písomne ​​aj ústne oznámil Tuskovi. "Sú to úplne bezprávne kroky, je to anarchia," vyhlásil.
Sejm, kľúčová dolná komora poľského parlamentu, v utorok väčšinou hlasov novej vládnej koalície prijal uznesenie o obnovení nestrannosti verejnoprávnych médií, televízie TVP a rozhlasu PR, ako aj štátnej tlačovej agentúry PAP. Ministerstvo kultúry následne v stredu oznámilo, že minister Bartlomiej Sienkiewicz odvolal doterajších šéfov spomínaných médií a ich dozornej rady a povolal nové rady, ktoré vymenovali nové vedenie. Ešte pred stredajším poludním prestala vysielať spravodajská televízia TVP Info a tiež prestal fungovať jej portál.
V sídle TVP sa v stredu znovu objavili poslanci PiS, aby podľa svojich slov bránili slobodu médií a demokracii, ktorá podľa vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského potrebuje silné protivládne médiá. Kaczyński podľa serveru Onet tiež kritizoval Dudu za nečinnosť, kým prezident na tieto výhrady odpovedal v Radiu Zet. Opoziční poslanci podľa TVN 24 bránia hlásnu rúru svojej propagandy, ktorú si vytvorili v rokoch, keď boli pri moci.
Pred sídlom TVP demonštrovali v stredu aj prívrženci PiS, ale protesty rýchlo utíchli, napísal na svojom webe denník Gazeta Wyborcza. "Kapitol tu nebude," predpovedal denník v narážke na útok prívržencov vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa po prehraných voľbách na sídlo Kongresu USA. Demonštrovalo sa aj pred štúdiou TVP v Poznani, Kielcoch, Bydgoszczi a Gdansku, napísal server Dziennik.pl.
"Médiá majú byť verejné, a nie patriť PiS, ale v posledných rokoch patrili PiS a neboli verejné. Noví vládcovia majú plné právo zmeniť verejnoprávne médiá. Ale spôsob, akým sa rozhodli ich zmeniť, je zjavne bezprávny a protiústavný," napísal komentátor portálu Wirtualna Poľska. "Každý sám si musí odpovedať, či v mene nápravy situácie v TVP bolo možné siahnuť po nelegálnych metódach," dodal.

 

 

Copyright  © ČTK 2023

NS SR si prevzal spis a písomný rozsudok v kauze vraždy novinára J. Kuciaka

NS SR si prevzal spis a písomný rozsudok 



v kauze vraždy novinára J. Kuciaka


Najvyšší súd (NS) SR si prevzal spis a písomný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. TASR to potvrdila hovorkyňa odvolacieho súdu Alexandra Važanová.
"Predmetná vec napadla 8. decembra 2023 do senátu 2T, ktorý je v zmysle rozvrhu práce NS SR v tomto zložení: JUDr. Peter Paluda, JUDr. Dana Wänkeová, JUDr. Beáta Javorková," priblížila hovorkyňa.
Senát ŠTS v máji oslobodil Mariana K. spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Alenu Zs. súd uznal za vinnú, vymeral jej súhrnný 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. V prípade prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho súd uznal za vinného aj Dušana K. Obžalovaného Darka D. oslobodil. Verdikt nie je právoplatný, o odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.
V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, sú právoplatné tri rozsudky. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali už skôr 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne
.


Zdroj: TASR

RpMS pridelila 11 voľných frekvencií pre tri programové služby

 RpMS pridelila 11 voľných frekvencií pre 

Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online 

 tri programové služby

 

Rada pre mediálne služby (RpMS) pridelila na stredajšom zasadnutí 11 voľných rozhlasových frekvencií. Do výberového konania zaradili 16 frekvencií, avšak o štyri neprejavil záujem žiadny uchádzač a jednu RpMS odložila z dôvodu potreby preskúmania nových skutočností. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková. Šesť zo siedmich frekvencií získal vysielateľ D.EXPRES pre programovú službu ROCK. Svoje pokrytie si tak rozšíri do lokalít Zvolen, Prešov, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota, Lučenec a Žilina. Zároveň mu pridelila aj frekvenciu 93,0 MHz Trebišov pre programovú službu Europa 2. Žiadateľ s druhým najvyšším počtom pridelených frekvencií je vysielateľ Best FM Media. Pre jeho programovú službu Rádio Best FM získal štyri frekvencie, a to 90,3 MHz Poprad, 90,8 MHz Žilina, 99,8 MHz Liptovský Mikuláš a 103,3 MHz Spišská Nová Ves. 

Zdroj: TASR

RTVS: V rozhlasovom vysielaní budú dominovať Vianočné rozhovory

RTVS: V rozhlasovom vysielaní budú

 logo-rtvs - TEDxBratislava

dominovať Vianočné rozhovory

Počas vianočného trojdnia budú v Rádiu Slovensko dominovať Vianočné rozhovory so zaujímavými hosťami. Medzi nimi sú herečka Božidara Turzonovová, speváčka Sima Magušinová, lekár-záchranár Tadeáš Mazúr, herec Peter Sklár či český moderátor a herec Marek Eben. "Vo vysielaní nebudú chýbať ani tradičná Polnočná (Vianočná vigília) z Katedrály svätej Alžbety v Košiciach a požehnanie mestu a svetu Urbi Et Orbi v Ríme," avizuje RTVS.
Poslucháčov Rádia Slovensko čaká napríklad aj premiéra spoločného koncertu Slovenského a Českého rozhlasu (24. 12.), v rámci ktorého sa od 21.00 h predstavia Big Band Gustáva Broma, Lash And Grey, Veronika Rabada, Martin Gyimesi. Druhý sviatok vianočný (26. 12.) ponúkne v rovnakom čase záznam z koncertu pri príležitosti 80. narodenín Petra Lipu. Vo sviatočnom čase čakajú poslucháčov tiež premiéry hier Radošinského naivného divadla pri príležitosti 60. výročia založenia divadelného súboru.
Rádio Regina sa prihovorí deťom novými rozprávkovými hrami v programe Dobrú noc, deti! vždy o 18.00 h. Na Štedrý deň sa detskí poslucháči môžu tešiť aj na rozprávkovú hru Myšacia bundička a 26. decembra na hru Traja kamoši a fakticky fantastický poklad. "Nadväzuje na vlaňajšiu vianočnú rozprávku," poznamenáva RTVS. Z hudobných programov avizuje Vianočný koncert OĽUN-u a jeho hostí, v ktorom účinkujú sólisti Martina Ťasková Kanošová, Paulína Šolcová, Helena Zahradníková a Jan Olexa, ďalej zoskupenia Detský folklórny súbor (FS) Prvosienka, dievčenská spevácka skupina FS Technik a Mužská spevácka skupina Kúcané. "Koncert ponúkne zaujímavé spracovania tradičných slovenských kolied a vianočných piesní z rôznych kútov Slovenska. Okrem toho zaznejú skladby z tvorby Jána Kružliaka st., Martina Petríka, Petra Jantoščiaka, ale aj nedávno zosnulého Igora Bázlika," dodáva RTVS ku koncertu vysielanému 25. decembra o 20.05 h.
V Rádiu Devín zaznejú na Štedrý deň o 15.30 h koledy v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a Detského a dievčenského speváckeho zboru. Vo viacerých reláciách majú počas sviatkov zaznieť vianočné hudobné inšpirácie domácej a zahraničnej hudby rôznych štýlov a žánrov. Vysielať sa budú aj publicistické pásma a rozhlasové hry. V pondelok (25. 12.) to bude premiéra hry pre mládež Agáta, kde si? o neposednom dievčati, ktoré sa stále nudí a jeho najväčšou túžbou je dostať mobil, čo sa aj stane. V utorok (26. 12.) ponúkne Rádio Devín poslucháčom v premiére rozhlasovú hru Júliusa Barča-Ivana Koniec. V povianočnom týždni (27. - 30. 12.) uvedie Dostojevského dielo Besy ako štvordielny dramatický seriál, ktorý s hercami nahrávali tohto roku aj v exteriéroch.


Zdroj: TASR

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

 POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online



Rada pre mediálne služby (RpMS) v stredu uložila sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona a začala dve správne konania. TASR o tom informovala vedúca komunikačného odboru rady Lucia Michelčíková. Rada uložila sankciu vysielateľovi programovej služby Jednotka (RTVS) za odvysielanie mimoriadneho príhovoru v tom čase dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera (Demokrati). Obsahoval jeho jednostranne prezentujúce politické názory voči vtedajšej koalícii i opozícii, ale aj voči možnosti vymenovania úradníckej vlády. Ďalšiu sankciu RpMS udelila vysielateľovi programovej služby TA3 za odvysielanie programu Štúdio TA3, ktorý obsahoval zovšeobecňujúce kritické vyjadrenia hosťa, veliteľa takzvanej Gruzínskej légie Mamuka Mamulašviliho. Úhrnnú sankciu rada uložila vysielateľovi programovej služby TV MARKÍZA za odvysielanie programu Mama na prenájom, ktorý obsahoval informáciu o službe OFFERO. Došlo v ňom k priamej podpore predaja. Sankciu uložila aj vysielateľovi na rozhlasovej programovej službe šírenej prostredníctvom internetu na webovej stránke Slobodného vysielača za odvysielanie programu Pekný deň s JUDr. Adrianou Krajníkovou. Obsahoval jednostranné vyjadrenia, tvrdenia a názory hostky Jany Hriňákovej a moderátorky Adriany Krajníkovej na pandémiu COVID-19. Správne konanie rada začala voči vysielateľovi programovej služby Rádio Lumen z dôvodu možného nevyužívania povolených technických parametrov frekvencie 99,1 MHz Bardejov, na ktoré mu bola pridelená. Ďalšie správne konanie začala voči vysielateľovi programovej služby Dobré rádio v súvislosti s podozrením, že nezačal používať frekvenciu 107,3 MHz Poprad v lehote 360 dní od právoplatnosti rozhodnutia o jej pridelení.

 

Zdroj: TASR

20. 12. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.
"Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.
X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.
EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.
EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.






Španielska novinárka a spisovateľka Ruth Bazaová v utorok informovala, že v Španielsku podala trestné oznámenie na francúzskeho herca Gérarda Depardieua za znásilnenie, ku ktorému podľa nej došlo v Paríži pred takmer troma desaťročiami. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
Bazaová (51) agentúre AFP povedala, že trestné oznámenie podala vo štvrtok. Dodala, že k znásilneniu došlo 12. októbra 1995, keď robila s hercom interview pre časopis Cinemania.
O trestnom oznámení ako prvý informoval španielsky denník La Vanguardia.
Bazaová, ktorá mala v tom čase 23 rokov a Depardieu 46, uviedla, že herec narušil jej súkromný priestor úplne bez jej súhlasu, čím ju celkom "paralyzoval". K incidentu malo dôjsť v priestoroch bývalej produkčnej spoločnosti Roissy Films.
Novinárka najskôr hovorila len o "sexuálnom útoku", ale na otázku AFP, či bola
znásilnená, odpovedala "áno". "Polícia to tak označila," uviedla Bazaová.
Na základe zákona o súhlasnom sexe, schváleného v Španielsku minulý rok, zahŕňa obvinenie zo sexuálneho napadnutia širokú škálu trestných činov - od online zneužívania a obchytávania až po znásilnenie. A za každý z týchto skutkov je iný trest.
V prípade usvedčenia a odsúdenia za znásilnenie sa dáva maximálny možný trest 15 rokov väzenia.
Depardieu, ikona francúzskej kinematografie s vyše 200 úlohami na hereckom konte, bol vo Francúzsku v roku 2020 obvinený zo znásilnenia a vyše desať žien ho tiež obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia.
Bazaová pre AFP povedala, že na udalosť z roku 1995 "úplne" zabudla, až kým si neprečítala o vyšetrovaní zverejnenom v apríli spravodajským portálom Mediapart, keď 13 žien obvinilo herca zo sexuálneho násilia.
Článok v nej spustil "vnútorný klik" a "záblesky" spomienok, ktoré ešte podľa jej slov potvrdili jej osobné poznámky, ktoré si v tom čase robila.
Je len malá šanca, že trestné oznámenie povedie k obvineniam proti hercovi, keďže pre opisované udalosti platí premlčacia lehota stanovená zákonom vo Francúzsku, uvádza AFP.
Bazaová vysvetlila, že sa napriek tomu rozhodla podať trestné oznámenie, v nádeji, že "pomôže iným ľuďom" urobiť to isté.






Dolná komora poľského parlamentu v noci na stredu prijala návrh uznesenia o "obnovení právneho poriadku, nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií a Poľskej tlačovej agentúry" (PAP).
Bývalé poľské opozičné strany, ktoré minulý týždeň vytvorili koaličnú vládu, už roky obviňujú bývalú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z politizácie štátnych médií. Tvrdia, že PiS zmenila verejnoprávne médiá a PAP na "výlučne stranícke médiá, ktoré mimoriadne jednoznačným spôsobom plnili propagandistické úlohy pre vládu a širší mocenský tábor".
Z 344 poslancov Sejmu, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, podporilo uznesenie 244, 84 bolo proti a 16 sa zdržalo hlasovania.
Na hlasovaní sa nezúčastnilo až 109 poslancov PiS vrátane ich lídra Jaroslawa Kaczyňského, informovala agentúra PAP.
Návrh uznesenia predložili v Sejme v utorok poslanci spoluvládncej Občianskej koalície (KO), Poľskej ľudovej strany (PSL) a skupiny Poľsko 2050. Uviedli, že jeho cieľom je obnoviť právny poriadok a nestrannosť verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc a agentúry PAP.
Sejm v uznesení konštatuje, že súčasný stav je neprijateľný pre väčšinu spoločnosti, ktorú občania vyjadrili vo voľbách 15. októbra 2023".
Navrhovatelia uznesenia upozorňujú, že napriek víťazstvu opozície v nedávnych parlamentných voľbách a napriek novej koaličnej vláde "verejnoprávny rozhlas a televízia a PAP naďalej vedú neúnavnú kampaň v prospech predchádzajúceho politického tábora (...), pričom verejnosti sprostredkúvajú úplne sfalšovaný obraz reality, zbavený akejkoľvek objektivity, spoľahlivosti a čestnosti".
V reakcii na návrh uznesenia prezident Andrzej Duda napísal list predsedovi Sejmu Szymonovi Holowniovi, v ktorom upozornil, že "treba vziať do úvahy, že spoločenské hodnotenie činnosti verejnoprávnych médií je rôzne".
"Bez toho, aby sme spochybňovali právo parlamentnej väčšiny zavádzať zmeny v právnom systéme, je potrebné zdôrazniť, že politický cieľ nesmie byť zámienkou na porušovanie alebo obchádzanie ústavných a zákonných predpisov," upozornil Duda.
"Všetky orgány verejnej moci sú povinné konať na základe a v medziach zákona," dodal.
Správna rada PAP zaslala Sejmu, kancelárii prezidenta, ministerstvu kultúry a Národnej rade pre médiá - kontrolnému orgánu zriadenému za predchádzajúcej vlády - výzvu, v ktorej žiada zastaviť údajné porušovanie práv tlačovej agentúry.





Autorom prvej krížovky, takej ako ju poznáme dnes, je Arthur Wynne. Pripravil ju pre víkendovú prílohu amerického denníka New York World. Vo štvrtok 21. decembra uplynie od vyjdenia krížovky 110 rokov.
Arthur Wynne, ktorý pochádzal z Anglicka a do Spojených štátov amerických prišiel ešte ako chlapec, pracoval v newyorskom denníku New York World. Viedol zábavnú rubriku Fun, v ktorej vychádzali vtipy, kvízy, testy, mozaikové obrázky či obrázky vytvárané spájaním bodiek označených číslom, alebo hádanky. Krátko pred Vianocami ho požiadal šéfredaktor denníka, aby vymyslel pre čitateľov niečo nové.
Vytvoril novú hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca a v čísle denníka z 21. decembra 1913 sa objavila prvá krížovka pod názvom Word-Cross. Jeho krížovka vyšla aj s inštrukciou: Vyplňte malé políčka slovami, ktoré sa zhodujú s uvedenými definíciami.
Údajne sa inšpiroval štyritisíc rokov starou tabuľkou z ostrova Kréta, na ktorú ho upozornili známi. Tá bola uložená v zbierkach Baltimorskej univerzity a pripomínala slovnú hračku.
V súvislosti s históriu krížoviek sa uvádza aj objavenie kamenného náhrobku z roku 79 nášho letopočtu, ktorý našli v ruinách Pompejí. Na náhrobku bol totiž vytesaný latinský nápis, ktorého slová bolo možné čítať rôznym smerom a vždy vytvoria súvislú vetu.
Zakrátko sa z krížovky stal veľký hit a objavovala sa v denníku každý víkend. Mnohí čitatelia sami vymýšľali nové a posielali ich do redakcie. Krížovky uverejňované v novinách boli však často aj chybné pre nepresnú tlač. Wynne sa ich rozhodol zrušiť, ale spustila sa vlna odporu čitateľov. Tí požadovali, aby obľúbená forma zábavy ostala súčasťou denníka.
Tradícia krížoviek na Slovensku siaha do prvej polovice 20. storočia a spája sa s ňou meno profesora Júliusa Marschalka, ktorý v roku 1927 ako krížovkársky autor viedol slovenský kútik v českom časopise Důvtip. Tento priekopník slovenskej krížovky v roku 1941 viedol aj nový krížovkársko-hádankársky časopis Krížom-krážom. Prvý Zväz krížovkárov na Slovensku vznikol 20. januára 1946 a jeho prvým predsedom sa stal práve Marschalko. V roku 1955 začal vychádzať časopis Krížovkár a hádankár, neskôr zmenený na Lišiaka.






Súd v Moskve v stredu uložil spoločnosti Google pokutu vo výške 4,6 miliardy rubľov (46 miliónov) za to, že z platformy YouTube opakovane neodstránila materiály obsahujúce informácie zakázané v Rusku. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Ako sa uvádza v materiáloch k prípadu, dôvodom na vypracovanie protokolu proti spoločnosti Google boli videá, ktoré obsahovali tzv. falošné informácie o ruskej armáde a o vojne na Ukrajine, tzv. propagandu LGBT+ a tzv. extrémistické materiály.
Agentúra TASS dodala, že ide už o tretiu pokutu uloženú spoločnosti za neodstránenie materiálov: v decembri 2021 dostal Google pokutu 7,2 miliardy rubľov a v júli 2022 21,07 miliardy rubľov.
Rusko sa so zahraničnými technologickými spoločnosťami sporí o obsah, cenzúru, údaje a miestne zastúpenie v rámci dlhotrvajúceho sporu, ktorý sa zintenzívnil po tom, ako Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, poznamenal britský denník The Guardian.
Platforma YouTube spoločnosti Alphabet je osobitným terčom hnevu ruského štátu, ale na rozdiel od Twitteru a Facebooku či Instagramu nebol prístup k nej v Rusku zablokovaný.
Ruská dcérska spoločnosť Google LLC podala 16. júna na moskovský arbitrážny súd žiadosť o vyhlásenie konkurzu, uviedla RFE/RL.



V americkom štáte New Jersey sa zrútil vrtuľník televízie WPVI, na mieste zahynul pilot aj fotograf. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a portálu televízie Fox News.
Vrtuľník sa zrútil v utorok o 20.00 h miestneho času do lesa v obci Washington Township v okrese Burlington.
"Vo vrtuľníku sa v čase pádu nachádzal pilot a fotograf z nášho spravodajského tímu, práve sa vracali z práce v pobrežnej oblasti Jersey Shore. Obaja zahynuli," uviedla WPVI.
Totožnosť obetí televízia zatiaľ nezverejnila, pretože čaká, kým správu oznámia ich príbuzným. Uviedla však, že obe obete pre ňu pracovali roky.
"Štátnej polícii v New Jersey sa podarilo lokalizovať miesto, kde sa vrtuľník zrútil. Je veľmi ťažko prístupné, pretože sa nachádza v lese," dodala televízia.
Zatiaľ nie je jasné, čo nehodu spôsobilo, no incident vyšetruje Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA).



Copyright  © TASR 2023

TV Markíza prichádza od nového roka s organizačnými zmenami

TV Markíza prichádza od nového


 roka s organizačnými zmenami




TV Markíza (Markíza) dnes oznamuje sériu organizačných zmien s cieľom posilniť postavenie stanice, čím chce prispieť k jej ďalšiemu úspechu a rastu. Od 1. januára dochádza k rozšíreniu pôsobenia Miloša Nitrana v TV Markíza, ktorý doteraz zastával funkciu finančného riaditeľa pre TV Nova a TV Markíza, pričom dochádza k ukončeniu jeho pôsobenia v TV Nova. Do dočasnej funkcie personálneho riaditeľa nastupuje Peter Rolný. Markíza rovnako vymenovala Michala Kratochvíla za nového riaditeľa spravodajstva a publicistiky, ktorý doteraz pôsobil ako šéfredaktor a zástupca vedúceho spravodajstva TV Nova.

„TV Markíza je silná a dynamická spoločnosť. Po štyroch mesiacoch som sa rozhodol urobiť rozsiahlejšie zmeny, aby sme lepšie využili náš potenciál a zdroje na zvýšenie výkonnosti a efektivity. Riaditelia financií, ľudských zdrojov a spravodajstva sú kľúčovými pozíciami pre zdravú spoločnosť a zohrávajú zásadnú úlohu pri formovaní našej budúcnosti v rýchlo sa meniacom prostredí,“ povedal generálny riaditeľ TV Markíza Peter Gažík.

Doterajší riaditeľ Henrich Krejča a Markíza sa vzájomne dohodli na ukončení jeho pracovného pôsobenia v televízii. „Henrich venoval Markíze na súčasnej pozícii viac ako desať rokov a po uvážlivej diskusii sme sa s Henrichom zhodli, že je ten správny čas posunúť sa ďalej. Henrichovi úprimne ďakujeme a prajeme mu všetko najlepšie v jeho ďalšom pôsobení. S cieľom zabezpečiť plynulý prechod a kontinuitu sme sa dohodli, že u nás zotrvá do konca roka,” dodal k pôsobeniu Krejču P. Gažík.

Do jeho funkcie nastupuje dnešným dňom dlhoročný šéfredaktor s rozsiahlymi znalosťami, ktorý má potenciál ďalej prispieť k rozvoju televízie na slovenskom trhu. „Michalove skúsenosti v televízii a online médiách budú prínosom pri riadení a vedení nášho tímu. Vďaka jeho dlhoročnému pôsobeniu ako šéfredaktora v TV Nova disponuje predpokladmi, ktoré ho predurčujú v tejto novej roli uspieť,” dodáva Peter Gažík k Michalovmu vymenovaniu.

„Dnešné rozhodnutie prichádza po mesiacoch diskusií s Petrom, ktorý mi preukázal veľkú flexibilitu a otvorenosť. V Markíze som prežil krásnych takmer 27 rokov života, je to skvelá televízia a želám jej všetko dobré a veľa úspechov,“ uviedol Henrich Krejča.

Ďalšie pôsobenie Miloša Nitrana, ktorý nastúpil do Markízy v marci tohto roka, presiahne finančný manažment a bude zahŕňať vedúce úlohy v oblasti dátovej analytiky a výskumu, udržateľnosti, obstarávania a IT podpory. Vízia nového personálneho riaditeľa Petra Rolného je urobiť z Markízy výnimočného zamestnávateľa vo svojej oblasti budovaním jedinečnej kultúry a súboru digitálnych zručností.

TV Markíza sa bude aj naďalej spoliehať na odbornosť a vedenie redakčnej rady CME v snahe neustále prinášať nezaujaté a objektívne spravodajstvo.


Doplňujúce informácie o vymenovaných riaditeľoch:




Miloš Nitran nastúpil do Televízie Markíza začiatkom roka 2023 po mnohých vedúcich pozíciách v spoločnosti Microsoft Czech Republic & Slovakia. Jeho kariéra zahŕňala významné úspechy na čele strategických iniciatív a transformácií, exceloval vo finančnom manažmente a úspechy získal aj v oblastiach v analýz rizík a kontrole obchodu. Technologické zázemie mu pomohlo získať hlbší pohľad na digitalizáciu a následne implementovať nové technológie.




Peter Rolný má bohaté skúsenosti s prácou na vysokých pozíciách v oblasti ľudských zdrojov v súkromnom aj verejnom sektore. Peter viedol celopodnikové projekty transformácie HR, pričom úspešne riadil personálne oddelenia, ktoré poskytovali služby tisíckam zamestnancov.




Michal Kratochvíl je český novinár, ktorý v Televízii Nova pôsobil na rôznych pozíciách od roku 2007. V TV Nova sa vypracoval na pozíciu šéfredaktora spravodajstva. Zaoberal sa predovšetkým aktuálnymi udalosťami z domova a zahraničia, pracoval na českom volebnom spravodajstve, amerických prezidentských voľbách a na troch olympijských hrách v Soči, Rio de Janeiro a Pchjongčchangu. Afganistan navštívil až päťkrát, keď novinársky pokrýval vojnu v tejto ázijskej krajine. Režíroval dva dokumenty: Česko-19 o koronavíruse a Cesta ke Svobodě o 30. výročí 17. novembra 1989.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.
"Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.
X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.
EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.
EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.



Copyright © TASR 2023

                  

Komisia víta politickú dohodu, ktorú v piatok dosiahli Európsky parlament a Rada, na európskom akte o slobode médií. Ten Komisia navrhla v septembri 2022. Novými pravidlami bude lepšie chránená redakčná nezávislosť, pluralita médií, transparentnosť a spravodlivosť a vďaka novej Európskej rade pre médiá sa zlepší spolupráca mediálnych orgánov. Ich súčasťou sú bezprecedentné záruky pre novinárov, aby mohli slobodne a bezpečne vykonávať svoju prácu. Tento súbor novátorských pravidiel zároveň zabezpečí, aby mohli verejné aj súkromné médiá ľahšie fungovať na vnútornom trhu EÚ naprieč hranicami bez neprimeraného tlaku a aby sa náležite zohľadnila digitálna transformácia mediálneho priestoru. V zmysle Európskeho aktu o slobode médií sa zriadi nová nezávislá Európska rada pre mediálne služby. Radu budú tvoriť vnútroštátne mediálne orgány alebo subjekty a bude jej asistovať sekretariát Komisie. Táto rada bude podporovať účinné a konzistentné uplatňovanie mediálneho právneho rámca EÚ, a to aj vydávaním stanovísk o vplyve koncentrácií na mediálnom trhu, ktoré by mohli ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu s mediálnymi službami, a podporou Komisie pri príprave usmernení k otázkam regulácie médií. Rada bude zároveň koordinovať opatrenia týkajúce sa médií mimo EÚ, ktoré predstavujú riziko pre verejnú bezpečnosť, a zorganizuje štruktúrovaný dialóg medzi veľmi veľkými online platformami, médiami a občianskou spoločnosťou.


Podrobnosti:

Tlačová správa

19. 12. 2023

TV JOJ NA HRANE

  TV JOJ NA HRANE

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. 

Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii. Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke 

Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu. Hosťami relácie v utorok 19. decembra budú poslanec NR SR Roman Michelko (SNS) a Martina Holečková, predsedníčka Klubu poslancov NR SR za KDH. Rozprávať sa budú o protestoch v uliciach viacerých miest, o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry a o boji proti korupcii, ale aj o rokovaniach o štátnom rozpočte a jeho východiskách, teda o kľúčových opatreniach vlády pre budúci rok. 

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 19. decembra od 18:00.

Zmení sa výška príspevku pre RTVS

Zmení sa výška príspevku pre RTVS


Poslanci Národnej rady SR dnes prijali viaceré zmeny v zákonoch v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Zmena nastane v príspevku pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), ktorý bude vo výške minimálne 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). í.

Úprava zákona o RTVS má za cieľ ozdraviť verejné financie. Minister Kamenický uviedol, že príjmy verejnoprávneho vysielateľa by sa mali v budúcom roku pohybovať približne na úrovni roku 2023, a teda nemali by poklesnúť. Zároveň zdôraznil, že nedôjde k opätovnému zavedeniu koncesionárskych poplatkov, ktoré boli pred časom zrušené. Kamenický poznamenal, že v budúcnosti by mohli RTVS povoliť i vyššie príjmy z reklamy, no to bude ešte predmetom ďalšej debaty. Financovanie RTVS založené na poskytovaní automatického príspevku zo štátneho rozpočtu parlament schválil začiatkom leta. Odvíja sa od vyprodukovaného HDP a nemal by závisieť od politických tlakov ani vyjednávaní. Nárokovateľný príspevok by malo každoročne poskytovať ministerstvo financií. Jeho výška bola pôvodne stanovená na 0,17 percenta HDP v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa nárokovateľný príspevok poskytuje.

Poslanci zároveň neodobrili pozmeňujúce návrhy opozičných zákonodarcov. Marián Viskupič (SaS) navrhoval, aby nárokovateľný príspevok pre RTVS nebol 0,12 percenta HDP, ale 0,15 percenta HDP. Dôvodom návrhu bola podľa Viskupiča snaha zachovať nezávislosť RTVS ako nezávislého vysielateľa. Poslankyňa Zora Jaurová (PS) však vo svojom návrhu požadovala, aby sa nárokovateľný príspevok zmenil na 0,16 percenta HDP. Dôvodom bola snaha udržať všetky programové služby a zabrániť obmedzeniu alebo zrušeniu ďalších verejnoprávnych služieb RTVS.

Zdroj: SITA

Zomrel Otar Iosseliani

Zomrel Otar Iosseliani



Vo veku 89 rokov zomrel oceňovaný gruzínsky režisér Otar Iosseliani, známy ako predstaviteľ nekomerčného autorského filmu. S odvolaním sa na vyhlásenie jeho francúzskeho filmového distribútora Les Films du Losange o tom informoval denník The Guardian.
Iosselianiho filmy boli známe svojou fantáziou a ironickým odstupom. Väčšinu z nich nakrútil vo Francúzsku, kde prežil veľkú časť života a kde mohol natáčať aj snímky, ktoré boli niekedy otvorene kritické voči Sovietskemu zväzu.
Vo Francúzsku vznikol aj film Milenci luny, ktorý získal špeciálnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach.
Bolo to prvé zo série víťazstiev v Benátkach pre Iosselianiho filmy.
Iosseliani získal v roku 1999 aj cenu Louisa-Delluca za film Zbohom, môj sladký domov, v ktorom si aj zahral - a to rolu veselého manžela a otca alkoholika.
V roku 2000 tiež viedol jednu z porôt filmového festivalu v Cannes.
A v roku 2002 prevzal na filmovom festivale v Berlíne dve ceny vrátane Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu za film Ráno v Benátkach (Lundi matin).
Hold zosnulému režisérovi vzdal aj gruzínsky premiér Irakli Garibašvili. Podľa neho mal "Otar Iosseliani svoj vlastný štýl, ktorý je charakteristický len pre veľkých filmových režisérov."


Zdroj: TASR

RTVS bola aj v silnej konkurencii lídrom sledovanosti v televíznom prime-time od piatku až do nedele

RTVS bola aj v silnej konkurencii lídrom sledovanosti 
 
 logo-rtvs - TEDxBratislava
v televíznom prime-time od piatku až do nedele


RTVS opäť ovládla rebríčky sledovanosti v prime-time a bola trhovým lídrom od piatku do nedele. Stabilnému diváckemu úspechu sa tešili obľúbené zábavné relácie Čo ja viem, Záhady tela, Neskoro večer či vianočný špeciál šou Pečie celé Slovensko. Diváckemu záujmu sa tešila aj politická diskusná relácia O 5 minút 12, ktorú na Jednotke a RTVS :24 sledovalo celkom až 402.000 divákov.

V piatok si premiéru vedomostnej šou Čo ja viem na Jednotke pozrelo až 409.000 divákov pri trhovom podiele 22,1 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Vysokej sledovanosti sa tešila aj cestopisná relácia Cestou necestou, ktorú si pozrelo 201.000 divákov pri trhovom podiele 12,9 % v univerzálnej cieľovej skupine. Na Dvojke si neskôr večer talkšou Trochu inak s Adelou pozrelo 63.000 divákov pri trhovom podiele 4,2 % v cieľovej skupine 12+.

V sobotu večer oslovila Jednotka divákov premiérovou epizódou šou Záhady tela, ktorú si v silnej konkurencii nenechalo ujsť 369.000 divákov pri trhovom podiele až 19,3 % v univerzálnej cieľovej skupine a stala sa najsledovanejším nespravodajským programom dňa. Záujmu divákov sa tešila aj talkšou Petra Marcina Neskoro večer, ktorú sledovalo 286.000 divákov pri trhovom podiele 17,8 % v cieľovej skupine 12+. V noci ponúkla Jednotka divákom reprízu relácie Hit roka, ktorú sledovalo 114.000 divákov pri trhovom podiele 12,9 % v univerzálnej cieľovej skupine.

V nedeľu večer ponúkla RTVS divákom vianočný špeciál 3. série divácky obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. Reláciu nenechalo ujsť až 443.000 ľudí pri trhovom podiele 20,7 % v cieľovej skupine 12+ a relácia sa stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa.

V nedeľu prilákala divákov k televíznym obrazovkám diskusná relácia O 5 minút 12, ktorá sa v danom čase stala najsledovanejšou televíznou reláciou. Na Jednotke si ju nenechalo ujsť 338.000 divákov pri trhovom podiele až 27,7 % v cieľovej skupine 12+. Na spravodajskom okruhu :24 sledovalo reláciu ďalších 64.000 divákov pri trhovom podiele 5,3 % v univerzálnej cieľovej skupine. Nasledovala publicistická relácia Občan za dverami s Patrikom Hermanom, ktorá v silnej konkurencii dosiahla sledovanosť 219.000 divákov pri trhovom podiele 16,7 % v cieľovej skupine 12+.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

18. 12. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Prince Harry set to give evidence against Mirror publishers in landmark  court appearance | Ents & Arts News | Sky News


Britský Najvyšší súd v piatok priznal princovi Harrymu odškodné 140.000 libier v prípade žaloby proti vydavateľovi bulvárneho denníka Daily Mirror. TASR správu prevzala od agentúry AP.
Sudca Najvyššieho súdu Timothy Fancourt v rozsudku uviedol, že odpočúvanie telefónu bolo v mediálnej spoločnosti Mirror Group Newspapers "rozšírené a bežné", trvalo mnoho rokov a súkromní detektívi "boli neodmysliteľnou súčasťou systému" pri nezákonnom získavaní informácií. Uviedol, že vedenie novín o tom vedelo a tieto praktiky krylo. Sudca rozhodol, že 15 z 33 predložených novinových článkov vzniklo pomocou nezákonných praktík.
Vojvoda zo Sussexu žiadal odškodné 440.000 libier. Podľa súdu pracovníci spoločnosti Mirror Group Newspapers odpočúvali jeho hlasové správy a najímala si súkromných detektívov, aby nezákonne získavali informácie o ňom a ostatných členoch kráľovskej rodiny.
Britská kráľovská rodina sa vyhýba súdnym procesom. Princ Harry sa ako prvý člen kráľovskej rodiny ocitol na lavici svedkov po viac než 100 rokoch. "Som presvedčený o tom, že odpočúvanie telefónu sa v tom čase v najmenej troch novinách robilo vo veľkom," vyhlásil princ Harry na Najvyššom súde. "Som si tým absolútne istý" dodal.

                                     Al Jazeera journalist Abudaqa killed in Israel attack on Gaza laid to rest  | Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera

Katarská televízia al-Džazíra v sobotu oznámila, že predloží Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) prípad zabitia svojho kameramana počas bojov v Pásme Gazy. Izrael v tejto spojitosti odmieta obvinenia, že počas vojny s militantným hnutím Hamas zámerne útočí na novinárov, píše agentúra DPA.
Kameraman al-Džazíry Sámir abú Dakka prišiel v piatok o život pri útoku izraelského dronu na školu v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Pri útoku utrpel zranenia aj redaktor tejto panarabskej televízie financovanej katarskou vládou.
Televízia už inštruovala svoj právny tím, aby "urýchlene predložil prípad zavraždenia jej kameramana v Gaze... prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu," uviedla v sobotu al-Džazíra.
Podľa al-Džazíry obaja členovia jej tímu v čase útoku pracovali na reportáži o izraelskom nálete na inú školu v Chán Júnise. Po zásahu zostal 45-ročný kameraman Dakka uväznený v budove a záchranári sa k nemu nemohli pre pokračujúce izraelské ostreľovanie dostať niekoľko hodín, takže nakoniec už objavili len jeho mŕtve telo. Pochovali ho v sobotu.
Zranenému redaktorovi, ktorého zasiahla črepina do ramena, sa podarilo dostať do nemocnice. Združenie zahraničnej tlače (FPA) vyzvalo izraelskú armádu, aby celú udalosť dôkladne vyšetrila.
Izraelská armáda varuje, že nemôže zaručiť bezpečnosť novinárov pôsobiacich v oblasti aktívnych bojov. Zároveň však odmieta obvinenia, že by na pracovníkov médií útočila úmyselne. "Armáda nikdy zámerne neútočila na novinárov, ani nikdy nebude. Budeme pokračovať v eliminácii hrozieb, ale zároveň sa budeme snažiť minimalizovať ujmy spôsobené civilistom," uvádza sa vo vyhlásení izraelských ozbrojených síl.
Podľa Výboru na ochranu novinárov (VON) zahynulo od 7. októbra, keď palestínski militanti podnikli bezprecedentný útok na Izrael, zahynulo pri izraelských odvetných operáciách v Gaze už najmenej 63 novinárov a pracovníkov médií.
Podľa izraelskej armády Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a zneužíva civilistov ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

 

Copyright  © TASR 2023