25. 3. 2006

WORKSHOP-2006

Do trojdňovej súťaže, ktorá dnes vyvrcholila udelením ocenení najlepším tvorcom, sa prihlásilo 33 lokálnych televízií so 109 príspevkami zaradenými do piatich hodnotiacich kategórií. Prehliadku od roku 1999 organizuje LOToS - spolok lokálnych televíznych staníc Slovenska v Martine. V kategórii reklama sa najlepšie umiestnila TV Pezinok s protidrogovým reklamným šotom, na ktorom porota ocenila predovšetkým jeho grafické stvárnenie a nápad. Kategóriu spravodajstvo vyhrala TV Ľubica za príspevok o vyrojených včelách. O umiestnení v tomto prípade rozhodlo vysoko profesionálne spracovanie témy. V kategórii publicistika získala prvé miesto TV SEN Senica za komplexne spracovaný príspevok Myjavci Myjavcom. Kategória voľná tvorba priniesla prvenstvo TV Považie Považská Bystrica. Na jej víťaznej zábavnej relácii Študent porota ocenila najmä kreativitu, s akou televízia tému stvárnila. V kategórii dokument najlepšie obstála TV Poprad za reláciu Hodvábna cesta. Porota ju označila za najlepšie vyvážené dielo z hľadiska hudby a komentára. Aktuálna rómska problematika sa objavila v niekoľkých súťažných dielach, ani jedno z nich však neobsadilo niektoré z prvých troch miest vo všetkých piatich sledovaných kategóriách. Poslaním lokálnych televíznych staníc je prinášať konkrétne informácie o konkrétnych ľuďoch, pripomenula Mohlerová a zdôraznila, že v záplave globálnych informácií, ktoré poskytujú veľké televízne stanice, majú lokálne TV nezastupiteľnú úlohu. Ich budúcnosť majú podľa Mohlerovej slov v rukách aj slovenskí zákonodarcovia. Pripravovanú digitalizáciu televízneho vysielania nemusia malé lokálne televízne stanice prežiť, pripomína Mohlerová. Hlavným zámerom Workshopu je zhodnotiť úroveň vysielania lokálnych TV staníc a jej kvalitatívneho smerovania. Na Workshopoch sa nielen vyhodnocuje produkcia staníc, ale riešia sa aj problémy regionálneho televízneho vysielania v čo najširšom zábere. Súčasťou každoročných Workshopov sú preto aj odborné semináre. Lokálne televízne stanice na Slovensku majú na našom televíznom trhu nezastupiteľnú úlohu, napriek tomu je ich poslanie v spoločnosti nedocenené, tvrdí koordinátorka 8. ročníka súťažnej Prehliadky tvorby lokálnych televíznych staníc WORKSHOP-2006 Zuzana Mohlerová

Товарищеский матч на льду

Товарищеский матч на льду
Od nedeľňajších prezidentských volieb v Bielorusku, ktoré sú považované za zmanipulované, zatkli v krajine 22 nezávislých novinárov a trinástich z nich stále väznia. Informovala o tom v piatok organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Novinárov odsúdených na niekoľko dní väzenia za "chuligánstvo" a "účasť na nepovolených zhromaždeniach" držia v poľutovaniahodných podmienkach, uviedla RSF vo vyhlásení. Cely sú podľa organizácie preplnené a nevykurované. Namiesto postelí sú v nich drevené dosky bez prestieradiel a namiesto toaliet jamy vykopané do zeme. "Tieto zatknutia sú zamerané na umlčanie kritiky a vytvorenie atmosféry strachu v krajine. Títo nezávislí novinári musia byť okamžite prepustení," uvádza vyhlásenie. Zároveň vyzýva predstaviteľov všetkých krajín v Bielorusku, aby intervenovali v záujme týchto žurnalistov.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Do konca marca sa môžu záujemcovia o kandidatúru do Rady Slovenskej televízie hlásiť na Výbore pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá Národnej rady SR . Po neúspešnej marcovej voľbe pätice nových členov Rady STV mediálny výbor vypísal 31. marec ako nový termín predkladania návrhov na členov rady. Návrhy na kandidátov môžu predložiť právnické osoby pôsobiace v oblasti audiovízie, masmédií, kultúry, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín alebo registrované cirkvi alebo náboženské spoločnosti. Nová voľba členov Rady STV bude na aprílovej schôdzi parlamentu, ktorá by mala byť zároveň poslednou schôdzou parlamentu v tomto volebnom období. Podľa predsedu Rady STV Miroslava Kollára posunutie termínu možného zvolenia nových členov Rady STV nie je pre radu zásadný problém, keďže rada o bežných veciach rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov. Hypoteticky by problém mohol nastať, ak by rada chcela odvolať alebo zvoliť generálneho riaditeľa STV, za čo musí hlasovať aspoň 10 z jej všetkých 15 členov. Kým NR SR nezvolí nových päť členov Rady STV bude rada pracovať v oklieštenom 10-člennom zložení. Do volieb čaká radu schvaľovanie výročnej správy a účtovnej uzávierky STV za rok 2005 a tiež dohľad nad korektnosťou vysielania pred voľbami. V prvej doplňujúcej voľbe pätice členov Rady STV poslanci nezvolili ani jedného za člena rady. V druhom kole tajného hlasovania zákonodarcovia vyberali z 10 kandidátov, ktorým dali najviac hlasov zo 41 záujemcov o tento post. Medzi desiatkou postupujúcich boli - Alfréd Somogyi, Ondrej Sliacky, Mária Biľová, Andrej Hrnčiar, Ľubor Hallon, Oľga Feldeková, Vladimír Gallo, Naďa Lazarová, Ľudovít Števko a Jozef Horváth. Ani jeden z nich nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. V pätici členov Rady STV, ktorým sa končí funkčné obdobie 31. marca sú - Eva Bachletová, Mária Biľová, Vladimír Černý, Marián Slovák a Alfréd Somogyi. V prvej marcovej doplňujúcej voľbe dvaja z nich - Slovák a Bachletová avizovali, že už kandidovať nebudú.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tvorcovia kontroverzného seriálu South Park Matt Stone a Trey Parker minulý týždeň rozpútali otvorenú vojnu so scientológiou a zdá sa, že ani odchod jednej z najväčších hviezd seriálu nebude znamenať jeho koniec. Už dnes sa totiž na amerických obrazovkách začína nová desiata sezóna seriálu, pričom by sa tu mala objaviť i postavička obľúbeného Chefa, ktorému hlas prepožičal soulový spevák Isaac Hayes. Spevák minulý týždeň ohlásil svoj odchod zo seriálu, na ktorom spolupracoval od roku 1997, pretože, podľa jeho slov, tvorcovia prekročili hranicu náboženskej neznášanlivosti a zaslepenosti. Televízna spoločnosť Comedy Central však už začala novú sezónu s dielom nazvaným Chefov návrat. A to i napriek tomu, že už na ňom Hayes priamo nespolupracoval. Stone a Parker využili novú strihovú techniku, vďaka ktorej použili zvukový záznam Hayesovho hlasu a nastrihali si všetky dialógy podľa potreby. Kreatívne duo prisľúbilo, že scientológiu, ako ani žiadnu inú aktuálnu tému obchádzať nebude. A tvorcovia amerického animovaného seriálu South Park Trey Parker a Matt Stone nezostali nič dlžní svojej kontroverznej povesti a desiatu sezónu seriálu, ktorú v stredu začala vysielať televízna stanica Comedy Central, rozbehli vo veľkom štýle. Napriek tomu, že soulový spevák Isaac Hayes odstúpil od spolupráce po otvorenom spore pre náboženské urážanie, autorské duo sa rozhodne bez boja vzdať nemieni. Už v prvej časti novej sezóny padlo niekoľko narážok na scientológiu, ktorá sa stala kameňom úrazu sporov tak s Hayesom, ako i hollywoodskym hercom Tomom Cruisom. Hayes na South Parku spolupracoval od roku 1997, no keď sa tvorcovia rozhodli nešetriť scientológiu, rozhodol sa odísť so slovami, že celý seriál je o náboženskej neznášanlivosti a fanatizme. Prvú časť, v ktorej si tvorcovia zobrali scientológiu na paškál, odvysielali v novembri minulého roka. Na minulý týždeň bola naplánovaná jej repríza, voči čomu ostro vystúpil Tom Cruise a pohrozil bojkotom vo svojej práci, ak diel nestiahnu z vysielania. Napriek tomu, že sa diel neodvysielal, Cruisov hovorca takéto tvrdenia poprel. V najnovšej časti seriálu sa síce postavička obľúbeného Chefa objavila, no Hayes jej hlas neprepožičal. Tvorcovia iba využili záznam jeho hlasu, ktorý si podľa potrieb zostrihali do nových dialógov. Parker so Stoneom sa však aj na tejto postavičke nezabudli vyblázniť, keďže z neho spravili latentného pedofila. Na konci dielu ho napokon nechali umrieť.

Americká hudobná televízna stanica MTV spojila svoje sily s hudobným časopisom Rolling Stone a formou reality show spoločne ponúknu mladým novinárom možnosť súťažiť o ročnú stáž v tomto prestížnom periodiku. "Program bude zachytávať drámu a vzrušenie, ktoré sú spojené s rýchlym svetom časopisu Rolling Stone, povedal výkonný viceprezident MTV pre programovú štruktúru Lois Curren. "Rolling Stone je už dlhé roky inkubátorom najlepších žurnalistov a aj preto je to obrovská príležitosť pre začínajúcich novinárov," dodal. Zatiaľ bezmenný program by sa mal začať vysielať koncom roka, pričom nakrúcať sa bude od apríla do augusta v New Yorku. Kandidáti na post stážistu budú musieť zvládnuť rozhovory s hudobníkmi, hercami i politikmi. Záujemcovia sa viac dozvedia na oficiálnych stránkach MTV či časopisu Rolling Stone.

AKO JE TO VLASTNE S PRINCIPIÁLNOSŤOU MARKÍZY ?

AKO JE TO VLASTNE S PRINCIPIÁLNOSŤOU MARKÍZY ?
AKO JE TO VLASTNE S NASADZOVANÍM NOVINIEK DO DEKY???
Túto otázku si kladiete nielen vy, ktorí si nás každú sobotu zapínate, ale aj mnohí domáci interpreti. Aby sme do systému nasadzovania domácich klipov do Deky vniesli trochu svetla, ponúkame vám ukážku našej e-mailovej komunikácie so spevákom Braňom Mojsejom. Keď si materiál preštudujete a budete mať chuť, napíšte nám, čo si o tom myslíte - FÓRUM je tu len pre Vás! Ozaj, chcete vidieť nový klip Braňa Mojseja v Deke?
VEC: PONUKA Týmto Vám ponúkam najnovší videoklip speváka Braňa Mojseja, ktorý bol natočený vo februári roku 2004 k pesničke Hádanky tiel od autorov Ladislava Lučeniča a Kamila Peteraja ( cover verzia ). Žiadam o poskytnutie adresy, na ktorú môžem zaslať betacam - kazetu s predmetným videoklipom.
Dobrý deň, ďakujem Vám za ponuku, do Deky však nasadzujeme klipy až keď sa skladby objavia v prvej päťdesiatke slovenského airplay rebríčka. Zatial teda klip „Hádanky tiel“ nasadiť nemôžeme, akonáhle budete v hranosti, radi klip nasadíme. Pekny den Lucia Kollarova /scenaristka/
Dobrý deň! Asistenka mi odovzdala Vašu odpoveď ohľadom ponuky videoklipu do DEKY, veľmi ma potešila odpoveď s ktorou som ratal. Konečne mám niečo na papieri a o tom ako to v Deke funguje mám čím podložiť. V Deke bežne hráte pesničky, ktoré su v airplay na minusovom bode a predsa u Vás sú uspešné. Keď som mal zmluvu s agentúrou /nebudem menovať/ nemusel som v žiadnej airplay BYŤ a v DEKE som bol automaticky, ale tak to už beží. Som rád, že určitá Vaša konkurenčná TV mi odsúhlasila námet na program zameraný na to ako TO tu funguje. To iste platí o Teleráne kde ma jednoduch p.Pavlík vyškrtol.Viem prečo a on vie koho som si vzal za manželku. Takže je to jasné! Teším sa na to, že tento Váš system postavený na hlavu /radio okey mi povie, že coververzie nehrajú/ Vrať trochu lásky medzi nás atď./ za pár dní otočím a ľudia uvidia, ako to všetko funguje. Závisť je Vašou brzdou. Braňo MOJSEJ
Ahoj Braňo, veľmi jednoducho ti vysvetlím ako to v deke funguje a nie je to žiadne tajomstvo, oficiálne spolupracujeme s vydavatelstvami EMI, Universal, Forza, BMG, Sony, ktoré sú ako iste uznáš najväčšími vydavateľstvami na našom trhu. Tieto vydavateľstvá po konzultácii s nami - autormi relácie dekahity, prezentujú novinky svojej produkcie v relácii. Okrem toho vždy radi nasadíme zaujímavý videoklip aj od iných umelcov, samozrejme ak spĺňa tieto kritéria: 1. hranosť v slovenských rádiách na úrovni do top 50 v týźdennom rebríčku airplayových hraností 2. zaujímavý, aktuálny, originálny videoklip /ako príklad uvádzam klipy od Igora Derevenca pre skupinu Malevil, alebo Rudavského klip pre Ženu z lesoparku/ 3. je to fenomén, ktorý hýbe mladými ľudmi /ako príklad uvádzam Kontrafakt a skladbu 'Dava mi/ to je všetko, nič menej, ani viac. Tvoje argumenty sa mi zdajú naozaj neprimerané a smiešne. Chápem, že tvoj osobný záujem je odprezentovať sa v našej hitparáde, ale naozaj ako jej tvorca si myslím, že tvoja cielová skupina je niekde inde ako ta nasa. Relácia dekahity je určená hlavne pre ľudí od 10 do 18 rokov a ako iste uznáš, tvoj image, skladby a charakter tvojej tvorby je z mojho pohľadu určený podstatne inej cielovej skupine. Tak ti želám veľa šťastia v jej oslovovaní a v budovaní tvojej hudobnej kariéry. -Jopo-
dekahityrebríček 24.3.2006
Poradie skladieb .je pevne určené aktuálnou reláciou.UPOZORNENIE! Skúšať "oklamať" hlasovanie je zbytočné. Krátkodobo sa tu možno tvoje hlasy objavia, ale priebežne sú filtrované a do výsledkov sa nedostane ani tvoj jediný poctivý hlas. Dokonca môžeš uškodiť aj kamarátom, ktorí hlasujú napríklad z rovnakej školy... Pri opakovaných pokusoch sa dokonca môžeš dostať do "blacklistu" a už nezahlasuješ nikdy!
1.Black Eyed Peas : Pump It
2.Juanes : Volverte A Ver
3.Pink : Stupid Girls
4. Lucie Vondráčková : Vítr
5. Fort Minor : Petrified
6. Braňo Mojsej : Hurikán

24. 3. 2006

K diskusii o koncesionárskych poplatkoch

K diskusii o koncesionárskych poplatkoch
Dňa 21. februára 2006 nadobudol účinnosť zákon č. 96/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 212/1995 Z. z. o koncesionárskych poplatkoch a o zmene zákona č. 468/1991 Zb. o prevádzkovaní rozhlasového a televízneho vysielania v znení neskorších predpisov. Novela zákona o koncesionárskych poplatkoch pritom v § 10b zaviedla tzv. generálny pardon, o ktorého obsahu a dopade sa v súčasnosti intenzívne diskutuje. Omeškanie platiteľa poplatkovPodľa starej i novej úpravy platí, že platiteľa poplatkov, ktorý je v omeškaní so zaplatením poplatku dlhšie ako jeden mesiac odo dňa splatnosti poplatku, vyberateľ poplatkov, Slovenská televízia (STV) alebo Slovenský rozhlas (SRo) písomne vyzve platiteľa na splnenie povinnosti podľa zákona. Ak platiteľ poplatku nesplní povinnosť označenú vo výzve, STV alebo SRo po uplynutí príslušnej lehoty uplatní právo na úhradu nedoplatku na príslušnom súde. Ak je platiteľ poplatku v omeškaní s platbou dlhšie ako dva mesiace a dodržal sa postup vymáhania nezaplatených nedoplatkov vo forme písomnej výzvy a následnom uplatnení práva na úhradu nedoplatkov na súde, STV alebo SRo požiada platiteľa o zaplatenie poplatku (podľa novej právnej úpravy úroku) z omeškania. Ak povinná osoba neuhradí poplatok (úrok) z omeškania ani do jedného mesiaca po doručení výzvy na jeho zaplatenie, STV alebo SRo môže uplatniť svoj nárok na súde. Právo STV alebo SRo uplatniť nárok na súde po novele zákona je ohraničené lehotou 6 mesiacov po doručení výzvy. Zo zákona nie je úplne zrejmé, či má uplynutie tejto lehoty za následok premlčanie práva, alebo jeho úplnú stratu v dôsledku preklúzie. Generálny pardonUstanovenie § 10 b, v ktorom je tzv. generálny pardon zakotvený vraví, že na platiteľa poplatkov, ktorý zaplatí najneskôr do 60 dní po nadobudnutí účinnosti tohto zákona všetky nedoplatky na poplatkoch, ktoré mu vznikli do 21. februára 2006, ak ho na ich zaplatenie vyberateľ poplatku alebo príjemca poplatku vyzval v súlade so zákonom, sa neuplatní ustanovenie § 9 ods. 2 platné do 21. februára 2006, podľa ktorého poplatok z omeškania za každý, aj načatý mesiac omeškania, predstavuje u fyzických osôb 5 000 Sk a u právnických osôb 15 000 Sk za každý prijímač, za ktorý je platiteľ v omeškaní s platbou. Podaktoré subjekty namietajú, že vzniesli výzvu ešte pred nadobudnutím účinnosti novely a preto sa na vyzvané osoby možnosť generálneho pardonu nevzťahuje. Znenie § 10 b má však, po splnení podmienky úhrady istiny do 60 dní od 21. februára 2006 retroaktívny charakter a v súlade s týmto ustanovením je preto platiteľ poplatkov povinný zaplatiť iba istinu, nie je však povinný uhradiť i poplatky (podľa aktuálnej úpravy úroky) z omeškania. Možný postup dlžníkovDlžníci majú dve základné možnosti. Ako prvá a najvhodnejšia sa javí zaplatenie istiny a ak nebola podaná žaloba, tak sa neoplatí uzatvárať akúkoľvek dohodu o novácii. Ak sa už pred 21. februárom 2006 začalo súdne konanie a bol vydaný platobný rozkaz, treba podať odpor s odôvodnením, že dlžná suma už bola uhradená. V tomto prípade, keďže zo zákona sa po uhradení dlžnej sumy v stanovenej lehote nemožno dožadovať i úhrady poplatku z omeškania, súd síce nariadi pojednávanie, je však veľmi pravdepodobné, že spoločnosť vymáhajúca poplatky vezme svoj návrh späť – v opačnom prípade, v prípade jej prehry, ktorá je veľmi pravdepodobná, jej totiž hrozí riziko úhrady trov konania, prípadne riziko, že súd neprizná náhradu trov konania ani jednej zo strán sporu. Ak vezme daná spoločnosť návrh späť, je takisto možné a veľmi pravdepodobné, že dlžníka súd zaviaže na úhradu trov konania. Ak je istina menšia ako 5000,- Sk, základná sadzba tarifnej odmeny právneho zastúpenia je 500,- Sk na jeden právny úkon, pričom takéto úkony sa uskutočnili pravdepodobne dva či tri. Súdny poplatok, ktorý by sa mal uhradiť, by mal byť podľa nášho názoru vyrúbený len z istiny ako predmetu sporu, čo predstavuje 6 % z istiny, najmenej však ďalších 500 Sk. Konečná výška trov konania však bude pravdepodobne stále nižšia než suma, ktorú spravidla žiada spoločnosť vymáhajúca poplatky z omeškania za SRo alebo STV. V prípade, že by mala byť výška trov konania vyššia, je výhodnejšie pristúpiť k druhej možnosti a uzavrieť spoločnosťou ponúkanú dohodu o novácii. Pri aplikácii novej právnej úpravy je nutné zohľadňovať najmä úmysel zákonodarcu pri tvorbe tejto právnej normy, tak ako ho deklaruje i v dôvodovej správe, podľa ktorej sa tvrdosť pôvodného znenia zákona prejavovala najmä v tom, že výška poplatkov z omeškania ustanovená v § 9 ods. 2 bola nastavená neprimerane vysoko vo vzťahu k sume poplatkov za používanie prijímačov, a tak napríklad poplatok z omeškania pre fyzickú osobu tvoril 125-násobok poplatku za používanie rozhlasového prijímača, pričom u právnických osôb je to ešte oveľa vyššia suma, keď za každý rozhlasový prijímač tvorí výšku poplatku z omeškania až 375-násobok poplatku za jeho používanie. Dôsledky takto neprimerane nastavených poplatkov z omeškania pri ich sústrední ako dlhov za obdobie niekoľkých rokov by mohli byť nedozierne, keďže by mohli narásť na stovky tisíc až milióny korún, už v súčasnosti sú bežné prípady, keď nezaplatený koncesionársky poplatok vo výške 40,- Sk bol penalizovaný vo výške presahujúcej 100 000,- Sk. Dosah vymáhania takýchto dlhov by následne mohol priviesť fyzické osoby do neúnosnej sociálnej situácie. Na nedoplatky na poplatkoch, ktoré vznikli po 21. februári 2006 platiteľovi poplatkov, ktorého na ich zaplatenie vyberateľ poplatku alebo príjemca poplatku do 21. februára 2006 nevyzval, sa ustanovenie § 9 ods. 2 platné do 21. februára 2006 neuplatní. Platiť bude nové znenie § 9 ods. 2, podľa ktorého výška úroku z omeškania je dvojnásobok základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska platnej v prvý deň omeškania s platbou. Úrok z omeškania sa vyrubí za každý deň omeškania, začínajúc prvým dňom vzniku omeškania až do dňa platby vrátane. Úrok z omeškania sa vyrubí za každý prijímač, za ktorý je platiteľ poplatku v omeškaní s platbou. Obmedzenie dispozičného práva Dôležitou zmenou v novele zákona je i ďalšie ustanovenie novely, podľa ktorého SRo a STV nie sú oprávnené pohľadávky voči koncesionárom odpredať, poskytnúť ako bankovú zálohu alebo inú garanciu, ako aj inak ich prevádzať na tretie subjekty. Dispozičné právo s pohľadávkami je tak značne obmedzené a SRo aj STV sa budú musieť zo zákona správať v súlade s vyššie spomenutým zákazom prevádzať pohľadávky voči koncesionárom na tretie osoby.

ULC Čarnogurský s.r.o.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Český filmový trh obohatí ďalší projekt - tentoraz pôjde o animovaný seriál Pakárna. V hlavných úlohách sa predstavia tínedžeri, nevyčerpateľnou témou bude čierny humor. Kritici prirovnávajú seriál k Simpsonovcom. Jeho prvý diel odvysiela Česká televízia 9. apríla. Pôjde o trinásť pätnásťminútových satirických príbehov, ktoré si budú môcť diváci pozrieť každú nedeľu podvečer. Hrdinov seriálu "stvoril" animátor Tomáš Vlasák, ktorý sa podpísal aj pod úspešné domáce i zahraničné projekty ako Mach a Šebestová, Žofka, Maisy, Papa Loewe, Marias kleiner Esel a ďalšie. Scenára sa zmocnili producent a spisovateľ Jakub Horák a sociológ David Šimák. Diváci Českej televízie sa budú pravidelne stretávať s hrdinami Intošom, Drsanom, Synáčkom a Bohoušem Mekotou. Všetci predstavitelia navštevujú školu, na čele ktorej stojí riaditeľ Hnízdo - odborník vyslaný americkou Nadáciou pre podporu primitívnych národov v strednej Európe. Hlavným hrdinom Pakárny je skeptik Mekota a jeho trojčlenná rodina. Mekotu narozprával Radek Holub, jeho mamu Eva Holubová, otca Bohumil Klepl a deda Jan Štern. Sčítanému Intošovi zase prepožičal hlas herec a moderátor Tomáš Matonoha. Predstavuje "vševeda", ktorý má teoretické vedomosti o všetkom, vrátane sexu. Nič z toho však nemá odžité. Podľa tvorcov sa vedomosti z Intošovej hlavy vyparujú v momente, keď sa v jeho blízkosti objaví nejaké dievča. Úlohu Synáčka narozprával scenárista a režisér Zdeněk Suchý. Ide o syna veľkopodnikateľa, ktorý opovrhuje všetkými prostými ľuďmi, neignoruje len úzky kruh svojich priateľov. Jednou z najdrsnejších postáv je Drsan v hlasovom podaní herečky Báry Hrzánovej. Všade vyhlasuje, že jazdí na motorke, ktorá je akurát v tomto čase pokazená. V ďalších úlohách Pakárny zaznejú hlasy Ondřeja Kavana, Jiřího Krampola, Bořivoja Navrátila, Luďka Soboty a ďalších.

SLOVAK RADIO NEWS

SLOVAK RADIO NEWS
Slovenský rozhlas dnes podal v Bratislave vyše 250-tisíc reklamácií Slovenskej pošte, ktorá spravuje databázu koncesionárov verejnoprávneho rozhlasu. SRo reklamuje kontaktné adresy všetkých koncesionárov, ktorí boli v prvej vlne 20. októbra 2005 vyzvaní na úhradu dlhov na koncesiách za SRo. Verejnoprávny rozhlas sa týmto krokom rozhodol podľa Bednára zistiť stav vedenia spomenutých databáz. Reagoval tak na rad sťažností koncesionárov, ktorí tvrdili, že im pošta prvú výzvu na úhradu ich dlhu bez sankcií vôbec nedoručila. "Za riadne vedenie databáz a ďalšie služby platíme Slovenskej pošte asi 75 miliónov korún ročne. Pri zasielaní výziev koncesionárom sme však nadobudli dojem, že napriek tomu v nich poriadok nie je. Niektorí ľudia sa sťažujú, že naše zásielky nedostali. V ďalších prípadoch zásielky prevzali iné osoby, ako tie, ktorým boli určené. V databázach sa tak asi nachádzajú tí, ktorým z rôznych dôvodov zanikla povinnosť platiť koncesionárske poplatky," tvrdí zástupkyňa a ekonomická riaditeľka Slovenského rozhlasu Hilda Gajdošová. Preto sa vedenie SRo rozhodlo konať a urobiť v databázach poriadok. Slovenský rozhlas podal reklamácie podľa platných Poštových podmienok Slovenskej pošty. Na tieto reklamácie by mala Slovenská pošta odpovedať do 30 dní odo dňa ich podania, dodal Bednár. Hilda Gajdošová 15. februára informovala médiá, že SRo zvažuje, že podá žalobu na Slovenskú poštu. Podľa nej pošta nedoručila z približne 253-tisíc výziev na zaplatenie dlhu na koncesionárskych poplatkoch za SRo asi 88-tis. výziev. Pritom dôvodom ich nedoručenia bolo, že adresát zomrel, presťahoval sa alebo bol nezastihnuteľný. SRo zaplatil aj za expedovanie vrátených zásielok a preto v tejto hodnote nezaplatil Slovenskej pošte niektoré faktúry za iné služby. Pošta následne pozastavila SRo platby za koncesionárske poplatky za január vo výške viac ako 13 mil. korún. Pošta navyše podľa Gajdošovej neaktualizovala databázu koncesionárov tak ako mala, každý mesiac, za čo jej rozhlas platí z každej koncesie 4,40 korún. SRo sa chcel s poštou dohodnúť.

Najpredávanejší manažér

Najpredávanejší manažér

Správy STV 23.3.2006

Potenciálne život ohrozujúce komplikácie

Potenciálne život ohrozujúce komplikácie

V utorok absolvovali Cmorik a Štroffek pohovor s riaditeľom Slovenskej televízie Richardom Rybníčkom, ktorý sa rozhodol zasiahnuť. Po vzájomnom príjemnom rozhovore sa chlapci rozhodli, že sa ospravedlnia. Uznali chybu a mrzí ich, že to, čo povedali, bolo interpretované a pochopené inak, ako mysleli. Zo stretnutia existuje aj Prvá encyklika patriarchátu riaditeľa STV Rybníčka „Milujte sa navzájom v úprimnosti srdca.” Požiadal finalistov, aby sa vo finálových kolách venovali iba vystúpeniam a nie hodnoteniu práce kolegov, či porotcov. Takisto by nemali komentovať prácu médií. To isté platí aj pre porotcov. Majú sa venovať speváckemu vystúpeniu a nie komentovať či mentorovať nad konaním jednotlivých finalistov. Osobné rozhrešenie od Richarda Rybníčka dostane Paľo Habera až budúci týždeň. Situácia sa ho dotkla natoľko, že sa podujal na operáciu slepého čreva .

Dodatok :

"Vzhľadom na dohodu o mediálnom partnerstve SuperStar s vybranými médiami vám zatiaľ nemôžem ešte poskytnúť konkrétne informácie."

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Čakal som od pána Haberu, že to bude riešiť skôr nejakým šatňovým spôsobom, ak to teda chcel riešiť, lebo v podstate ho do toho nič nie je. Beriem to ale ako skúsenosť, asi nám chcel dať najavo, že sa máme ešte veľa učiť a chcel nás nejakým spôsobom poučiť pred národom, čo sa mu podarilo." Finalista SuperStar Peter Cmorík

"Primátor Ďurkovský išiel do Cannes prezentovať Bratislavu. To, že išiel súkromným lietadlomJ&T, mi nevadí. Zaujal tým noviny a to by sa mu inak podarilo len vtedy, ak by išiel peši." Dušan Hruška Strana zelených.

"Ja som ANO povedal svoje áno pred oltárom vízie novej modernej spoločnosti." Dušan Rapoš

„Ja som vyslovil svoj názor aj pred pánom Majorom .“

Prezident Ivan Gašparovič

"Samozrejme, najradšej by som bol premiérom , ale mal by som záujem o rezort ministerstva vnútra." Ján Slota

„Sloboda, rovnosť a bratstvo“ – to boli po dlhé desaťročia hlavné heslá liberálov. V súčasnosti sú to práve liberálni politici a novinári, ktorí sa snažia vymedzovať hranice slobody prejavu alebo slobody svedomia. Ani princíp rovnosti už neznamená to, čo v minulosti. Tak sa zdá, že z liberálneho kánonu pre súčasnosť zostáva už len „bratstvo“. Uvidíme, ako nám ho ľavicoví liberáli v budúcnosti zadefinujú. " Staré, ale dobré..-Daniel Lipšic

"Prečo tam boli Američania? Čo oni majú s OBSE ? Aj tak OBSE nepovažujem za garanta slobody a demokracie. Nerovnosť vidím už v tom, že drobní pozorovatelia ako ja a Nagy sme mali v Minsku len raňajky, ale niektorí aj obed a večeru. Išla som na obed, už tam boli šaláty na stoloch, ale nie pre nás. Nemilo ma prekvapilo, že do Bieloruska prišli za OBSE ľudia, nacielení neprijímať informácie. Vedúci administratívy prezidenta Lukašenka hovoril potvrdené skutočnosti, čo za posledné roky dosiahli, napríklad o národnom dôchodku, koľko obytnej plochy odovzdávajú, ostatní sa však usmievali, akoby hovoril nezmysly. Tomu, že opozícia nemohla do médií, môžem veriť, ale rovnosť príležitostí nevidím ani u nás. My sme opozičná strana a tiež nemáme toľko príležitostí v médiách ako ostatní.Že tie voľby nezodpovedali našim pravidlám, to je možné, aj to pripúšťam. Ale viete, iný kraj iný mrav. Takže s tým diskutovať sa nestrojím. Viem, že v Spojených štátoch bola prijatá stratégia národnej bezpečnosti, pre ktorú Bielorusko je veľkou prekážkou, pretože všetky hranice okolo bývalého Sovietskeho zväzu, respektíve terajšieho Ruska, už sú akoby dané k dispozícii na rozmiestnenie strategických zbraní - okrem tej bieloruskej hranice, ktorá samozrejme, že im vadí." Nové, ale šialené

Dagmar Bollová , poslankyňa za KSS o Bielorusku

„Príchod vtáčej chrípky do Izraela je božím trestom za predvolebné slogany, ktoré žiadajú legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Podľa biblie Boh potrestá mravnú skazenosť najskôr prostredníctvom pohromy na zvieratách, potom na ľuďoch. Dúfam, že státisíce kusov hydiny svojou smrťou symbolicky odpykajú trest za izraelské ľavicové strany " Izraelský rabín David Basr

"Nechceme komentovať rozhodnutie rady vzhľadom na to, že nemáme doručené rozhodnutie rady a nevieme sa ani oprieť o to, čo je nám vytýkané". STV

„Smrad jeden! Teraz si tak nasral do huby, že by som ho zabil! Prečo to nepovedal, keď minule pičoval Tomeček?!“

Ivan Štroffek , Hviezne hniezdo SuperStar, STV

"Ale aj ja pískavam, keď nechcem na koncertoch tlieskať, aby ma neboleli ruky. Nebrala som to negatívne, Piskot som si nevšimla". Martina Schindlerová o piskote obecenstva v žilinskej športovej hale na Aurelovi.

"Ide o symboliku, pretože fenomén Slotu je alfou aj omegou národniarov, keďže toto meno má začínajúce číslo jedna a aj končiace 150. miesto kandidátky ". Hovorca SNS Rafael Rafaj.

23. 3. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Európska komisia potvrdila, že štátna pomoc Francúzska domácej kinematografii a audiovizuálnemu priemyslu v hodnote 500 miilónov EUR ročne nepoškodzuje európsky trh a podporuje kultúrny rozvoj. Pomoc je sústredená na podporu divadelnej produkcie , krátkych a hraných filmov, distribúcie filmov ,podpory kín, produkcie televíznych filmov a podpore video priemyslu . Francúzsky minister kultúry Renaud Donnedieu de Vabres povedal : " Je to zásadné rozhodnutie pre európsku kinematografiu , ktorej dynamika a kreativita nemôže existovať bez silnej a stálej podpory štátu "

Ta bars šumny toten hlop! *

Ta bars šumny toten hlop! *
„Ďakujem Braňkovi, ktorého stále milujem a práve oslavuje svoje 33. narodeniny a je tu so mnou.“
*OH, HE IS SO HANDSOME!

GOOSE NEWS

GOOSE NEWS
pod lampou - vyúčtovanie

Slovenská televízia po zhodnotení využitia reklamného vysielacieho času a návrhu na jeho efektívnejšie využitie, s prihliadnutím na promo týždenníka a využívanie materiálov z vysielania do týždenníka vraj pripravuje faktúru pre vydavateľstvo týždenníka týždeň W PRESS, a.s. a media representative Media2, a.s. za reláciu Pod lampou v celkovej hodnote :

3.144.959.999,45, - Sk
vychádzajúc z priemernej ceny reklamného času a celkovej vysielacej plochy relácie aj s jej reprízami , pri priznaní 45 % strategického bonusu za roky 2004,2005 a rok 2006

ETA či Brigade Rosso ?

ETA či Brigade Rosso ?

Správy STV 22.3.2006 Zahraničné spravodajstvo Podľa Správ STV je baskická separatistická organizácia ETA pravdepodobne v Taliansku.

STVBREAKS

STVBREAKS
Podľa dezinformovaných zdrojov dala zastupujúca programová intendantka Jednotky Slovenskej televízie a bývalá moderátorka rádia Expres Barbara Štubňová k 1. júlu výpoveď.

BREAKING BULVÁR NEWS

BREAKING BULVÁR NEWS
Martina Bartošíková bude novou moderátorkou Televíznych novín Markízy namiesto Anety Pariškovej .

Slovo robí chlapa alebo Sluby vyndú na ruby ?

Slovo robí chlapa alebo Sluby vyndú na ruby ?

Akosi pochybujeme, že STV odvysiela dokument Miluj blížneho svojho na jar, pri príležitosti výročia prvých deportácií židovského obyvateľstva. Už minulý rok v júli zaviazala Rada STV k odvysielaniu dokumentu k 60. výročiu rokov od protižidovského pogromu v Topoľčanoch . Televízia odporúčania rady nerešpektovala a Branislav Záhradník to okomentoval takto : "Odporúčanie Rady STV vnímame ako 'odporúčanie', ktoré nie je záväzné pre programové rozhodovanie našej dramaturgie." Uvidíme , či termín výročia prvých deportácií židovského obyvateľstva STV stihne. Podľa mňa nie. Myslí si to aj Eduard Nižňanský, ktorý tvrdí , že posledné výskumy ukazujú, že už v období autonómie Slovenska, bezprostredne po Viedenskej arbitráži, došlo na Slovensku k prvému výraznému zásahu proti židovskej komunite. V dňoch 4.-5.11.1938 autonómna vláda uskutočnila deportácie viac ako 7 500 Židov zo Slovenska. Adolf Eichmann sa dokonca osobne podieľal na prvom konkrétne realizovanom nariadení o deportácii Židov. Takže , podčiarknuté a sčítané. Na Miluj blížneho svojho je čas do 21. júna.... Dôležitejšia je však SuperStar a voľby.

Poznáte film Dušana Hudeca Miluj blížneho svojho o povojnovom pogrome v Topoľčanoch?

Je skvelý. Podpisovali sme petíciu za jeho uvádzanie v STV.

Čomu pripisujete strach riaditeľa STV Rybníčka z jedinej vety - nenávistnej, ale dokumentárne vystihujúcej stav mysle niektorých ľudí z Topoľčian - ktorá v tomto dokumente odznela a pre ktorú má dokument v televízii problémy?

Pana riaditeľa Rybníčka síce nepoznám, ale z Prahy, Brna a Ostravy viem, že často ľudia, ktorí nie sú nejakí dobrí odborníci sa chcú silou - mocou udržať na svojom mieste a iba sa trasú, kto ich z toho kresla vyšupne dolu. Boja sa pomýliť a znepáčiť tým, čo o nich rozhodujú. Na druhej strane se občas hlásia do rôzných konkurzov na riaditeľa aj naozaj schopní uchádzači ale keď nemajú tú „správnu" politickú podporu, tak aj keby to bol ten najlepší odborník, do toho kresla sa nikdy nedostane.

Kristina Vlachová (1943) - vlastným menom Jana Slánská, absolvovala FAMU a ČVUT v Prahe. Od roku 1990 je nezávislou novinárkou a režisérkou dokumentárnych filmov. Úzko spolupracovala s Českou televíziou (relácie Nadoraz, Klekánice, Tady a teď, Fakta), Českým rozhlasom a Rádiom Slobodná Európa (rozhovory s osobnosťami). V čase normalizácie pracovala ako redaktorka vydavateľstiev Orbis a Panorama, ale po tom, ako odmietla podpísať Antichartu, živila sa ako vrátnička a opatrovateľka v geriatrickom ústave. Napísala scenár k filmu režisérky Věry Chytilovej Hra o jablko. Výber z dokumentov: Jáchymovské stigmy (1991), Povedal si diablovi nie (1992), Bez milosti ( 1998 - spolu s režisérkou Máriou Šandovou), Správa o kráľovi Šumavy (2000), Veža smrti (2002). Bola členkou Rady Českého rozhlasu. Je nositeľkou prestížnej ceny Andreja Stankoviča za filmové dielo, odhaľujúce metastázy pretrvávajúceho komunistického cítenia a myslenia. Od konca roku 2004 pracuje v Bratislave na dokumentárnych projektoch Ústavu pamäti národa, na pôde ktorého nakrútila dokument Cesty nádeje (2005).

SME , 23.3.2006

22. 3. 2006

Uvolněte se, prosím, dávám padáka ?

Uvolněte se, prosím, dávám padáka ?
Moderátor Jan Kraus by chcel skončiť so svojou úspešnou talkshow Uvolněte se, prosím, ktorú vysiela Česká televízia. Uvažuje o tom, že sa s reláciou presunie do televízie NOVA. Ako hlavný dôvod jeho odchodu uviedol český denník Aha! Radima Hrehu, ktorý sa stal riaditeľom sekretariátu šéfa ČT Jiřího Janečka. Krausove výhrady sa týkajú toho, že Hreha už v minulosti spolupracoval s TV NOVA a výrazne sa profiloval proti fungovaniu ČT. Hovorca ČT Martin Krafl však uviedol, že Janeček nemusí žiadnemu účinkujúcemu vysvetľovať personálnu politiku. Zároveň ČT považuje konanie Krausa za nekorektné, keďže v minulosti už rokoval s TV NOVA. Podľa Krafla by ale ČT veľmi rada pokračovala v spolupráci s Krausom. Krausova šou Uvolněte se, prosím je veľmi úspešná, o čom svedčí aj niekoľko ocenení. Minulý rok získala televízne ceny Elsa a tento rok sa mu podarilo vyhrať dve kategórie (Osobnosť televíznych zábavných programov a Program roka) v televíznej ankete TýTý.

MORE SLOVAK RADIO NEWS

MORE SLOVAK RADIO NEWS
Rozhlasová rada dnes pre nedostatok podkladov aj času presunula rokovanie o spôsobe vymáhania dlhov na koncesionárskych poplatkoch za Slovenský rozhlas na apríl. Rada by sa situáciou vo vymáhaní, ktoré pre SRo robí spoločnosť BSP Lawyer Partners mala zaoberať na začiatku svojho dvojdňového zasadnutia plánovaného na 5. a 6. apríla. Rozhlasová rada zároveň požiadala ekonomickú riaditeľku a štatutárnu zástupkyňu SRo Hildu Gajdošovú, aby jej na rokovanie predložila viaceré materiály. Medzi nimi aj návrh dodatku k Rámcovej zmluve. Dodatok by mal do zmluvného vzťahu medzi SRo a BSP LP zakomponovať nové legislatívne pravidlá, ktoré zaviedla novela zákona o koncesionárskych poplatkoch - známa ako tzv. generálny pardon, ktorý navrhol Tomáš Galbavý. Nový zákon okrem iného zakazuje postupovať pohľadávky verejnoprávnych médií inej inštitúcii, čomu sa SRo podľa Gajdošovej prispôsobí. Dodatok by tiež mal zahŕňať inštitút dohody o novácii, spôsob rozdelenia príjmov z dohôd o novácii na krytie nákladov súvisiacich s riešením nedoplatkov z koncesionárskych poplatkov medzi BSP LP a SRo. Tiež by mal riešiť postup v prípade ukončenia zmluvného vzťahu dohodou ako aj povinnosť zmluvných strán vopred prerokovať a zmluvne zakotviť postup pri vymáhaní dlžných koncesií. Rozhlasová rada sa tiež venovala činnosti Symfonického orchestra (SO) SRo. Člen rady Michal Dzurjanin radu zoznámil s tým, že orchester s názvom Staatliches Radiosymphonie orchester Bratislava vystupoval v rámci programu Circus meets Classic - Roncallis Winterträume od konca decembra do začiatku januára v Hanoveri, Hamburgu a Štutgarte. Podujatie podľa bulletinu organizovala agentúra Alegria. Z diskusie s predstaviteľmi SO SRo vyplynulo, že pod týmto názvom nevystupoval SO SRo, ale iné hudobné teleso. Štatutárna zástupkyňa SRo Hilda Gajdošová v tejto súvislosti prisľúbila, že vedenie rozhlasu dá preskúmať na Úrad priemyselného vlastníctva SR, či nedošlo k zneužitiu ochrannej známky SO SRo. Rada zobrala na vedomie informáciu o činnosti orchestra v I. štvrťroku tohto roka a o jeho prioritách na II. štvrťrok. Zároveň požiadala manažment o predloženie správy s požiadavkami hudobnej redakcie na nahrávanie hudobných diel v druhom polroku 2006. Rozhlasová rada schválila rozpočet a programový koncept SRo na rok 2006. Rozpočet počíta s príjmami 788,848 miliónov korún a neinvestičnými výdavkami vo výške 992,438 miliónov korún. Hospodársky výsledok by tak mal byť v strate 203,590 miliónov korún. Manažment SRo by mal radu mesačne informovať o prijatých rozpočtových opatreniach. Rada tiež preverila prihlášky do konkurzu na generálneho riaditeľa SRo a do konkurzu posunula tých, ktorí splnili podmienky, teda 12 zo 14 uchádzačov.

Mojsejovci down

Mojsejovci down

Najvyšší súd SR dnes prvýkrát vyniesol verdikt v oblasti reality show. Senát potvrdil dvojmiliónovú pokutu pre program Mojsejovci televízie Markíza, ktorú jej udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu minulý rok v apríli. Televízia má platiť za to, že pred rokom v marcovej relácii o bratislavskom castingu Mojsejovcov nezabezpečila zákonnú ochranu ľudskej dôstojnosti, ľudskosti a maloletých. Pre radu je dnešné rozhodnutie veľmi dôležité, ide totiž o precedens. "Súd potvrdil, že sa nesmie zobrazovať zásah do ľudskej dôstojnosti, aj keď s tým dotknutá osoba súhlasí," uviedol kancelár rady Andrej Holák. Podľa rady hlavní aktéri reality show vykonávali psychické násilie na súťažiacich - napríklad nútili mladú mamičku, aby sa počas súťaže vzdala kontaktu so svojím dieťaťom i starostu, aby sa vzdal funkcie. Na casting prišla i nahá žena či muž, ktorý chcel zaujať tak, že si pred kamerami ubližoval nožom. Takéto výjavy podľa rady nepatria na obrazovku pred 22.00 hodinou, keď by ich mohlo vidieť mladšie publikum. Celkovo rada Markíze uložila za porušenie zákona o vysielaní v Mojsejovcoch pokuty za 3,6 milióna korún. Kvôli kontroverznej relácii prišli rade desiatky sťažností.

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again

Airplay-11.týždeň

13.03.-19.03.2006

1.Madonna - Sorry

2.Predná, Zdenka - Vietor

3.Gladiator - Bonboniera

4.Mattafix - Big City Life

5.Juanes - Volverte A Ver

6.Chinaski - Tabáček

7.Arash & Helena - Arash

8.Sinclair, Bob & Pine, Gary - Love Generation

9.Sugababes - Ugly

10. Williams, Robbie - Advertising Space

11. Meky Revival - Balada o poľných vtákov

14. Superstar 2 - So mnou môžeš rátať

18. I.M.T. Smile - Lietajúca

19.Nocadeň - Nestrieľajte do labutí

23. Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom

24.Smatanová, Zuzana - Pocestný

25.No Name - Čím to je

27. Peha - Spomaľ

33. Desmod - V dolinách

37. Rollins, dara - Party DJ

42. U.K.N.D. - Morusova

45. Žbirka, Miroslav - Láskoliek

47. Kelecsenyi, Martin - Musím už ísť

51. Müller, Richard - Ticho a tma

53. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva

54. Black P - Ting Ting

56. Polemic - Mládenci

58. Tweens - Útek za inou

59.Bezdeda, Tomáš - Obyčajné slová

61.Stereo - Po písmenku

67. Koščová, Katka - Koľko ešte krát

70. Hex - Život

72. Le Payaco - Šarm a štýl

73.Nocadeň - Jackie Chan

76. Predná, Zdenka - Len ty smieš

80.Čistychov - Vaša

91.Kotuľa, Peter - Tak ako

93.Tublatanka - Pieseň pre Doda

97.Tomeček, Samo - Nehorí

99.Nagy, Peter - Keď nestačí slovenčina 2005