21. 12. 2019

Zomrela Mama Cax

Zomrela Mama Cax


Vo veku 30 rokov zomrela významná modelka a aktivistka Mama Cax. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Haitsko-americká modelka, ktorej celé meno bolo Cacsmy Brutus, skonala v pondelok 16. decembra po tom, ako sa jej zhoršil zdravotný stav na výlete do Londýna, oznámila jej rodina prostredníctvom Instagramu.
Ako tínedžerka prišla Cax o nohu v dôsledku rakoviny pľúc a kostí. Neskôr sa stala známou ako vplyvná zástankyňa farebných a zdravotne znevýhodnených žien v módnom priemysle.
"Povedať, že Cax bola bojovníčka, by bolo príliš nedostatočné," uviedla rodina s tým, že ako žena, ktorá prežila rakovinu, bola zvyknutá bojovať proti nepriazni a úspešne. "S rovnakou odvahou bojovala aj počas jej posledných dní na zemi," doplnili a zároveň požiadali o rešpektovanie ich súkromia.
Cax sa stala známou vďaka blogu, v ktorom úprimne a otvorene písala o svojom znevýhodnení, a tiež móde, cestovaní a životnom štýle. Neskôr na seba upozornila osobitým módnym štýlom a tiež tým, že si výrazne zdobila protézu. Pre magazín Dazed and Confused sa vyjadrila, že jej to pomáha pozerať sa na ňu, ako na umenie a nie niečo, za čo by sa mala hanbiť.
Počas uplynulých rokov dosiahla niekoľko míľnikov vo svete módy - pracovala pre známe značky ako Sephora, Asos alebo Tommy Hilfiger, a vlani tiež bola na obálke septembrového vydania časopisu Teen Vogue. Tento rok sa zase predstavila na oboch newyorských týždňoch módy - vo februári predvádzala pre Chromat a v októbri pre značku Savage x Fenty speváčky Rihanny.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Jana Liptáková

Zomrela Jana Liptáková



Zomrela slovenská televízna a divadelná dramaturgička Jana Liptáková. Agentúru SITA o tom informoval producent Andrej Antonio Leca, správu o úmrtí potvrdil agentúre SITA aj Ľubomír Čechovič z Národného osvetového centra. Kedy bude pohreb ešte nevedel povedať.
Liptáková sa narodila v roku 1943 v Plavnici v okrese Stará Ľubovňa a takmer 30 rokov pracovala v Slovenskej televízií ako dramaturgička. Podieľala na vyše 500 televíznych reláciách a autorsky na 40 programoch. Od roku 1990 pôsobila externe ako dramaturgička vo viacerých divadlách napríklad v Divadle Andreja Bagara v Nitre, Štátnom divadle v Košiciach, v Divadle Jonáša Záborského v Prešove či v Divadle Jozefa Gregora Tajovského v Žiline. Osem rokov dramaturgicky a organizačne pripravovala Cenu Jozefa Krónera.
Od roku 2000 pracovala na rôznych pozíciach v Národnom osvetovom centre v Bratislave. V roku 2016 obdržala z rúk vtedajšieho ministra kultúry SR Mareka Maďariča Cenu ministra kultúry SR za celoživotný prínos v oblasti umenia a v tom istom roku Cenu literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti divadelnej tvorby. V roku 2018 začala spolupracovať dramaturgicky na veľkofilme o Dubčekovi produkčnej spoločnosti Leca production.
S režisérom Jozefom Bednárikom vytvorila 50 televíznych inscenácií. V rokoch 1995-1999 spolupracovala na asi 50 programoch Gala Borisa Filana. Z ocenených filmov spomenieme: Pustý dvor (Cena MFF Zlatá Praha,1979), Hanča, Janko, Lucia (Bronzová harfa na festivale v Dubline, 1976), slovenský film z Vojvodiny v Srbsku Mišo (Cena za scenár a dramaturgiu na MFF Zlatá Praha,1986), Neodchádzaj nocou letnou (Cena ústredného riaditeľa ČST, 1986), Syn človeka (Cena ministerstva práce a sociálnych vecí,1988), dvakrát dostala Telemúzu za dramaturgický počin roka.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS TROJKA. ÚPLNÁ BOMBA

RTVS TROJKA.
 ÚPLNÁ BOMBA



TV Program Trojky na prvý deň vysielania

Nedeľa 22.12.2019


ČasProgram
06:00Slovensko Advent
Peter Nagy z Auly Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Benefičný koncert venovaný organizáciám, ktoré menia Slovensko k lepšiemu. (Slovenská republika 2017) (Repríza)
07:05Vyznanie pútnika
Dokumentárny film o prof. Karolovi Plickovi, zberateľovi folklóru a ľudových piesní. Réžia: Martin Slivka (Slovenská republika 1983) (Repríza) čb
08:00Babička to zariadi (1/3)
Iba malý domček Pôvodný televízny seriál o živote rodiny v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Réžia: Karol Strážnický Účinkujú: Eva Krížiková, Ivan Krivosudský, Pavol Mikulík (Československo 1973) (Repríza) čb
08:30Nad pamäťou histórie
Televízny dokument o najvzácnejších kultúrnych umeleckých pamiatkach na Slovensku od stredoveku po dnešok. (Slovenská republika 1997) (Repríza)
09:05Husári
Televízna inscenácia divadelnej hry Pierrea-Aristida Breála Réžia: Karol Spišák Účinkujú: Stanislav Dančiak, Jozef Kroner, Martin Gregor, Božidara Turzonovova (Slovenská republika 1966) (Repríza) čb
10:25Zimný slnovrat na kopaniciach
Dokumentárny film o vianočných zvykoch pod Veľkou Javorinou. (Slovenská republika 1986) (Repríza)
10:55Malé biblické príbehy
Boh stvoril svet Animované príbehy Starého zákona. (Slovenská republika 1995) (Repríza)
11:00Namiesto pamätí
Moje Kysuce Jozef Kroner číta svoje poviedky. (Slovenská republika 1984) (Repríza)
11:15Vôňa medovníkov
Dokument o výrobe medovníkov na Slovensku. (Slovenská republika 1990) (Repríza)
11:40Chvíľa pre pesničku
Spieva Waldemar Matuška, Oľga Blechová – Matušková a hrá skupina KTO. (Československo 1984) (Repríza)
12:00Moje obľúbené omyly
Spomienky Borisa Filana a jeho hostí na televízne Vianoce. Účinkujú: Boris Filan, Jitka Molavcová, Pavol Hammel, Václav Patejdl, Katka Karovičová, Peter Topoľský, Janko Lehotský, Marika Gombitová. (Slovenská republika 1992) (Repríza)
12:40Svetové dedičstvo UNESCO na Slovensku
Spišský hrad Dokumentárny film o jednom z najkrajších slovenských hradov. (Slovenská republika 2015) (Repríza)
12:55Stratený list
Veseloha rumunského klasika o priebehu príprav na voľbu poslanca do parlamentu. Réžia: Peter Mikulík Účinkujú: František Dibarbora, Eva Krížiková, Martin Gregor, Jozef Kroner a ďalší (Slovenská republika 1965) (Repríza) čb
14:15Pozvanie do kraja Dobšinského povestí
Rozprávanie o gemerskom kraji, jeho piesňach, krásach a povestiach. (Československo 1984) (Repríza)
14:55Slovensko Advent
Pocta Svetozárovi Stračinovi Adventný koncert, venovaný výnimočnému skladateľovi a jeho tvorbe. Účinkuje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a jeho hostia. (Slovenská republika 2016) (Repríza)
16:35Svetobežník
Izrael Dokument nielen o svätých miestach krajiny, v ktorej sa odohrali mnohé historické udalosti. Réžia: Oto Vyhlídal (Slovenská republika 1994) (Repríza)
16:50Chalupárium alebo Keď v meste padla…
Zábavný program s Michalom Dočolomanským a jeho hosťami. Účinkujú: Michal Dočolomanský, Tibor Huszár, Jozef Adamička, František Hrúzik, Milan Waldner, Ivan Vojtek, Štúdiová skupina Eugena Botoša. (Slovenská republika 2003) (Repríza)
17:30Radosť zo života
Albín Brunovský Návšteva v ateliéri uznávaného výtvarníka. Réžia: Miriam Petráňová (Slovenská republika 2008) (Repríza)
17:55Do-re-mi
Hudobný film o rozmarných zápletkách. Réžia: Martin Hoffmeister Účinkujú: Marián Labuda, Jana Nagyová, Pavol Hammel, Peter Lipa (Slovenská republika 1986) (Repríza)
18:40Chvíľa pre pesničku
Hrajú a spievajú Marián Varga, Pavol Hammel, Fedor Frešo a Collegium Musicum. (Slovenská republika 1981) (Repríza)
18:50Vystrúhať znovu dreveného koníka detstva
Verše Vladimíra Kompánka. (Slovenská republika 1973) (Repríza)
19:00Správy RTVS
(Slovenská republika 2019)
20:00Straty a nálezy
Rudo Prvá časť 5-dielneho seriálu. Príbeh mladého začínajúceho lekára Petra Oberuča. Réžia: Stanislav Párnický Účinkujú: Milan Kňažko, Slávka Budínová, Juraj Kukura, Sylvia Turbová, Magda Vášáryová, Ladislav Chudík, Jana Plichtová a ďalší (Slovenská republika 1975) (Repríza)
21:05Pesničky na zimu
Hudobno-zábavné pásmo o zime s poprednými slovenskými interpretmi. Účinkujú: Jana Kociánová, Zora Kolínska, Eva Sepešiová, Karol Duchoň, Pavol Hammel. (Slovenská republika 1973) (Repríza) čb

20. 12. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS
 

Moskva začne v pondelok testovať vlastný domáci autonómny internet, ktorý má Rusku zabezpečiť nezávislosť v prípade odpojenia krajiny od celosvetovej siete. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.
Testovanie sa uskutoční na etapy 23. decembra a nebude mať vplyv na používateľov internetu, uviedlo vo štvrtok ministerstvo komunikácie.
Rusko v novembri prijalo zákon známy ako zákon o "autonómnom internete", ktorého cieľom je sprísniť kontrolu štátu nad sieťou. Podľa aktivistov v oblasti slobody prejavu sa ním posilní vládny dohľad nad kybernetickým priestorom krajiny.
Moskva tento zákon vypracovala ako reakciu na podľa nej "agresívnu povahu" národnej stratégie kybernetickej bezpečnosti Spojených štátov.
Na testovaní sa podľa uvedenej právnej normy musia zúčastňovať všetci telekomunikační operátori, kuriéri a poskytovatelia e-mailových služieb, ako aj štátne inštitúcie a bezpečnostné služby.
Cieľom predmetnej legislatívy je nasmerovať ruský webový prenos a údaje cez miesta, ktoré kontrolujú štátne orgány, a vybudovať národný systém domén. Ten by ukončil závislosť Ruska od systémov zo zahraničia, ktoré by podľa obáv Ruska mohli zahraničné vlády dať uzavrieť.
Zákon o autonómnom internete hovorí, že v prípade ohrozenia by celoštátnu internetovú sieť mohla centrálne riadiť ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
Kritici naopak varujú, že tento zákon umožní orgánom obmedzovať prístup k zdrojom a informáciám podľa vlastného uváženia.

Copyright © TASR 2019


Francúzsky úrad na ochranu hospodárskej súťaže uložil americkej technologickej spoločnosti Google pokutu 150 mil. eur pre "zneužitie jej dominantného postavenia" na trhu internetovej reklamy. Úrad, ktorý o tom informoval v piatok, uviedol, že metódy platformy Google Ads sú "nejasné a ťažko pochopiteľné" a firma ich uplatňuje "nevyváženým a subjektívnym spôsobom".
Ide o najnovšiu zo série pokút, ktoré spoločnosť Google v Európe dostala. Americký technologický gigant vo vyhlásení uviedol, že sa voči sankcii odvolá. Firma konštatovala, že jej politika v oblasti reklamy je naprojektovaná tak, aby chránila spotrebiteľov pred "zneužívajúcou a nezákonnou reklamou".


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Claudine Auger

Zomrela Claudine Auger

Vo veku 78 rokov zomrela francúzska herečka Claudine Auger, známa najmä z bondovky Thunderball (1965), v ktorej sa ukázala po boku Seana Conneryho. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na jej agentúru Time Art, podľa ktorej skonala po dlhej chorobe v stredu v Paríži.
Auger začínala ako modelka a v roku 1958 reprezentovala Francúzsko na súťaži Miss World, kde skončila druhá. Čoskoro sa vypracovala aj v herectve a začala získavať filmové roly, napríklad vo filme Železná maska z roku 1962. V roku 1965 sa preslávila na celom svete ako Domino v spomínanom filme Thunderball. Bola pritom prvou Bond Girl, ktorá pochádzala z Francúzska. Neskôr tiež vyšlo najavo, že pre ňu túto úlohu upravili na mieru, pretože Domino mala byť pôvodne Talianka.
V kariére pokračovala koncom šesťdesiatych a v sedemdesiatych rokoch minulého storočia najmä účinkovaním vo francúzskych a talianskych filmoch. Medzi najznámejšie patria napríklad kriminálne trilery L'homme de Marrakech (1966) a Poviedka o policajtovi (1975) alebo romantická tragédia Un peu de soleil dans l'eau froide (1971).

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.






Cena Štefana Mašlonku

Cena Štefana Mašlonku




Klub športových redaktorov (KŠR) SSN udelil Cenu Štefana Mašlonku za najlepšie tlačové služby na športových podujatiach na Slovensku 2019 organizátorom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa od 10. do 26. mája uskutočnili v Bratislave a Košiciach. Ocenenie z rúk predsedu KŠR Tomáša Grosmanna si vo štvrtok 19. decembra v SND, kde sa uskutočnila slávnosť Športovec roka 2019, prevzali predseda organizačného výboru MS Igor Nemeček a riaditeľka mediálnych služieb šampionátu Michaela Grendelová.
Cenu Štefana Mašlonku, legendárnej postavy československej športovej žurnalistiky, už viac ako dve desaťročia udeľuje KŠR na základe vzoru Medzinárodnej asociácie športovej tlače (AIPS) organizátorom za najlepšie tlačové služby na športových podujatiach na Slovensku.

Prehľad držiteľov Ceny Štefana Mašlonku od jubilejného roku 2000:
2000: Závodisko Bratislava a basketbalový klub SCP Ružomberok
2001: ME v krasokorčuľovaní a Slovenský tenisový zväz (STZ)
2002: ME vo vodnom slalome v Čunove a STZ
2003: Svetový pohár v biatlone v Osrblí a hádzanársky klub MŠK Považská Bystrica
2004: STZ za daviscupový zápas Slovensko - Nemecko
2005: Cyklistické preteky Okolo Slovenska a STZ za daviscupové zápasy a turnaj Tatra banka Open
2006: MFK Ružomberok za zápasy futbalovej Ligy majstrov
2007: Atletický most v Dubnici nad Váhom
2008: STZ za daviscupový zápas Slovensko - Srbsko
2009: MŠK Hlohovec za hádzanárske podujatia
2010: MŠK Žilina za zápasy skupinovej fázy Ligy majstrov vo futbale
2011: Majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v Čunove
2012: Slovenský futbalový zväz za kvalifikačné zápasy ME hráčov do 21 rokov
2013: Majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky v cestnej cyklistike a Medzinárodný maratón mieru
2014: ČSOB Bratislava Marathon
2015: Slovenský tenisový zväz za turnaj Slovak Open
2016: Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní a Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien v Jasnej
2017: Spoločné majstrovstvá ČR a SR v cestnej cyklistike v Žiari nad Hronom
2018: Hádzanársky klub Tatran Prešov
2019: Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.